Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [03] ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΕΡΑ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΖΟΓΟ
  • [05] "ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ": ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ
  • [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ
  • [07] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ- ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
  • [08] ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΣΟΥΛΕ - ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ
  • [10] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΒΑΝΟΦ - ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
  • [11] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [12] ΕΠΑΦΕΣ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΑΣΤΑΣΕ - ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [14] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΙΝΔΙΑ-ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΠΛΩΝ
  • [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
  • [16] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ρ. ΚΡΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
  • [18] ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [19] Η ΕΠΟ ΣΥΛΛΥΠΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ Γ. ΠΑΘΙΑΚΑΚΗ
  • [20] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [21] ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [22] ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΙΛΚΙΣ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
  • [24] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
  • [25] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [26] ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

  • [01] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (08:38 UTC+2)

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Μεταξύ άλλων ζητούν αύξηση των μισθών τους κατά 25%.

    Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

    Οι καθηγητές θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Στο μεταξύ, οι καθηγητές των ΤΕΙ συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντα τους και παραμένουν κλειστά τα Ιδρύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Λάρισα. Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ αντιδρούν στην ανωτατοποίηση και τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ΟΣΕΠ των ΤΕΙ προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση των κινητοποιήσεων.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Λονδίνο, 8 Φεβρουαρίου 2002 (10:22 UTC+2)

    Τη βεβαιότητά του ότι τα επίπεδα ασφαλείας στην Ολυμπιάδα του 2004 θα είναι ανάλογα ή και καλύτερα από εκείνα της χειμερινής Ολυμπιάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να παραστεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι, εξήγησε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για το ταξίδι του είναι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη θέσπιση του "θεσμού ολυμπιακής εκεχειρίας".

    "Έχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την καθιέρωση του θεσμού της ολυμπιακής εκεχειρίας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:. "Θα θέλαμε ο θεσμός να εξαπλωθεί στην υφήλιο, δηλαδή να γίνει κτήμα της παγκόσμιας παράδοσης, ώστε κάθε φορά που γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του ολυμπιακού κινήματος - με πρωτοπόρα την Ελλάδα - για την ολυμπιακή εκεχειρία".

    "Έχουμε μαζέψει σημαντικό αριθμό υπογραφών από πάρα πολλές προσωπικότητες, ξεκινώντας από τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών - και μάλιστα τόσο από το Ισραήλ όσο και από την πλευρά των Παλαιστινίων. Με την πρόταση αυτή έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας, αρκετών χωρών της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε στη συνέχεια πως αντιμετωπίζεται η πρόταση αυτή από την Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να μελετήσουν το θέμα εις βάθος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ύστερα από συζητήσεις του ίδιου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ και έπειτα από διαβουλεύσεις του κ. Ρογκ με τον πρόεδρο Μπους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη ένα ψήφισμα για την ολυμπιακή εκεχειρία, το οποίο συνυπέγραψαν πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

    Δεδομένου του γεγονότος ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι δρακόντεια και ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ασφάλεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, μήπως αυτό αποτελεί μία πρόκληση για την Ελλάδα ήταν το επόμενο ερώτημα που ετέθη στον κ. Παπανδρέου.

    "Καταρχήν, έχει αποφασισθεί να διατεθούν περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεύτερον, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το επίπεδο ασφάλειας του Σολτ Λέικ Σίτι ίσως και καλύτερο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

    "Βεβαίως είναι πρόκληση, βεβαίως είναι μία δύσκολη επιχείρηση. Ομως, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σολτ Λέικ Σίτι, άρα λοιπόν, μία υπερδύναμη, όπως η Αμερική γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που έχουν δυστυχώς οι αγώνες στον τομέα της ασφάλειας" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΕΡΑ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (09:04 UTC+2)

    Κρίσιμη μέρα η αυριανή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή των αγροτών θα συνεδριάσει αύριο στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει ή όχι τα μπλόκα στους δρόμους. Δεν αποκλείεται οι παραγωγοί της χώρας να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμη και με κάθοδο στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου με τρακτέρ.

    Σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας κλείνουν και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα διόδια των Τεμπών. Οι οδηγοί θα πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

    Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, στην πλατεία της κεντρικής αγοράς.

    Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας τηρούν στάση αναμονής και προσανατολίζονται και σήμερα σε αποκλεισμούς δρόμων που θα έχουν διάρκεια περισσότερο από μια ώρα. Χθες δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στη θέση Κλειδί του νομού Ημαθίας, όπου έκλεισε η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Βέροιας.

    Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμφανίζεται προβληματισμένη από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και ιδιαίτερα από την πρόθεση τους να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΖΟΓΟ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2002 (14:18 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Φραγμό στο παράνομο τζόγο και τη διαφθορά με ενίσχυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου σχετικά με την λήψη μέτρων ελέγχου για τον παράνομο τζόγο.

    Ταυτόχρονα ο κ Σημίτης προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα καθιερώνονται αυστηρότεροι έλεγχοι για τη λειτουργία καταστημάτων με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των καταστημάτων με ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αποτελεσματικούς ελέγχους και ότι με την πολιτική της άφησε να βλαστήσουν τα άνθη του κακού και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα αυτή τη στιγμή πάνω από 200.000 τέτοια καταστήματα.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ότι σε καμία περίπτωση δεν αληθεύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης καθορίστηκε για την είσπραξη εσόδων από τέτοια παιχνίδια, όπως υποστηρίζεται στην ερώτηση.

    "Για τα κυλινδρικά παιχνίδια, τα φρουτάκια, εισπράττει το κράτος 20 δις το χρόνο και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό αυτό για να καθορίσουμε την πολιτική μας" σημείωσε ο κ. Σημίτης, ενώ αντέκρουσε το επιχείρημα να καταργηθούν οι άδειες λειτουργίας τέτοιων καταστημάτων τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ίδια με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    "Σο Βέλγιο, επιτρέπονται με περιοριστικούς κανόνες, στη Γαλλία επιτρέπονται στο καζίνο και στα λούνα πάρκ και στις άλλες χώρες με όρους. Στην Ισπανία διαπιστώθηκε ότι η απαγόρευση δεν είναι ποτέ επιτυχής, οδηγεί σε παράνομες καταστάσεις και ανεξέλεγκτες και είναι σκοπιμότερο να υπάρχει πλαίσιο ελέγχου με πρακτική που επιτρέπει ορισμένα παιχνίδια" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική της αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν θα απαγορευτούν το σύνολο των παιχνιδιών. Παράλληλα, θα καθιερώσει πολύ αυστηρούς ελέγχους με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα υπάρχει νέα χωροταξική κατανομή και έλεγχος ώστε να μην γίνονται παιχνίδια παντού και θα ενεργοποιηθεί όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός για να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά.

    "Θέλουμε να πατάξουμε τα κυκλώματα διαφθοράς όπου και να αναπτύσσονται και να εξαλείψουμε τις παράνομες δραστηριότητες και την όποια πολιτική ανάπτυξης τζόγου και παρανομίας" τόνισε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος τους ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επικαλέστηκε τι συμβαίνει στην ΕΕ για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των τυχερών παιχνιδιών με κριτήριο το ελεγχόμενο κέρδος.

    "Ο τζόγος εδώ και απέξω τρώει και πίνει, ζει και βασιλεύει και την Αθήνα φοβερίζει, 22,5 τρις αλλάζουν χέρια ετησίως και έχετε τρομακτικές ευθύνες γιατί επί δικής σας διακυβέρνησης συμβαίνουν αυτά" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Η πολιτική τυχερών παιχνιδιών είναι θερμοκήπιο όπου βλάστησαν τα άνθη του κακού, 200.000 ηλεκτρονικά δουλεύουν ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και για τα καζίνο έχει διαλυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός. Η άποψη για νομιμοποίηση των παράνομων παιχνιδιών θα οδηγήσει σε ένα ή μερικούς νονούς που θα εξουσιάζουν τα πάντα".

    Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι μόνο μία λύση υπάρχει η απαγόρευση με ανάκληση αδειών και σε καθεστώς απαγόρευσης οι αυστηρότατες κυρώσεις.

    "Καταργήστε τα. Δεν χρειάζεται να λέτε και εις τας Ευρώπας συμβαίνουν αυτά" κατέληξε.

    Ο πρωθυπουργός αντέτεινε στον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι δεν μίλησε για νομιμοποίηση τυχερών παιχνιδιών αλλά για περιορισμό των νομίμων καταστημάτων.

    "Το καλύτερο δεν είναι πάντα οι απαγορεύσεις αλλά είναι οι περιοριστικοί έλεγχοι" σημείωσε ο κ. Σημίτης και διευκρίνισε ότι μεταξύ των μέτρων που θα παρθούν είναι:

    - Ο πλήρης και αυστηρός έλεγχος των παιγνίων μόνο ως τεχνικά

    - Εφαρμογή κριτιρίων πληθυσμού και απόστασης από χώρους μαζικής συνάθροισης.

    - Αμεσο κλείσιμο για πάντα επιχειρήσεων που παρανομούν

    - Πολλαπλοί έλεγχοι από δήμους, αστυνομία και εφορίες.

    Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σημίτης υπογράμμισε: "Είναι μη σοβαρό να συζητάμε για κρίση και αστάθεια του πολιτικού μας συστήματος επειδή σε κάποια περίπτωση παρατηρήθηκε ότι ένας βουλευτής συμμετείχε σε τέτοια παιχνίδια κα με βάση αυτή την εξέλιξη κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολιτικά πρόσωπα".

    "Το ελληνικό πολιτικό σύστημα" κατέληξε ο πρωθυπουργός "ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται και έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει και να επιβάλει νόμο και λύσεις που ταιριάζουν σε αναπτυγμένη κοινωνία για το συμφέρον του ελληνικού λαού".

    [05] "ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ": ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (13:42 UTC+2)

    O χρηστικός οδηγός 2002 «Βαλκάνια - Παρευξείνιες Χώρες» του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, στις 8μμ στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

    Για τον οδηγό, που εκδίδουν το ΜΠΕ και ο «Ιανός», θα μιλήσουν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο διεθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΤΕ Νικόλαος Βερβελίδης, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Σπύρος Κουζινόπουλος.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει το πολιτικό σύστημα των βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών, την περιγραφή της οικονομίας τους με αριθμούς, τους κύριους πολιτικούς παράγοντες και τη διπλωματική τους εκπροσώπηση. Περιέχει, επίσης, πολλά γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία των χωρών, τις διεθνείς διενέξεις τους, την κατάσταση στον τομέα της άμυνας, καθώς και χρήσιμα τηλέφωνα για τους επιχειρηματίες ή οποιωνδήποτε ενδιαφερόμενο.

    Πρόκειται για έναν συνοπτικό, αλλά πλήρη οδηγό, καθώς τα στοιχεία που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη γνωριμία με τις χώρες που περιβάλλουν την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ένα άμεσο χρηστικό βοήθημα όλων όσων έρχονται σε επαφή με φορείς ή παράγοντες των χωρών που περιλαμβάνονται στην έκδοση.

    Την επιμέλεια της έκδοσης του οδηγού που είναι ελληνοαγγλικός, υπογράφει ο προϊστάμενος τεκμηρίωσης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Βλάσης Βλασίδης ενώ τη χαιρετίζουν με εισαγωγικά τους σημειώματα ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαππας και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Νικόλαος Μανασής.

    [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (18:04 UTC+2)

    Ενας άνθρωπος που αγάπησε το ελληνικό ποδόσφαιρο όσο ελάχιστοι, δεν υπάρχει πλέον. Ο Γιάννης Παθιακάκης λίγο πριν αρχίσει την σημερινή προπόνηση του Ακράτητου αισθάνθηκε αδιαθεσία και λίγα λεπτά αργότερα άφησε, από ανακοπή καρδιάς, την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο. Αμέσως έφθασε στο γήπεδο ασθενοφόρο του ΕΣΥ. Οι γιατροί όμως διέγνωσαν απλά τον θάνατό του.

    Ο Ελληνας προπονητής είχε φορέσει την φανέλα του Απόλλωνα Αθηνών, του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου. Ως προπονητής πέρασε από τις ομάδες του Εθνικού, του Απόλλωνα Αθηνών, της ΑΕΚ και του Ακράτητου.

    Σημειώνεται ότι το ιατρικό ιστορικό του Γιάννη Παθιακάκη ήταν βεβαρημένο, αφού το Νοέμβριο του 1998 και το Φεβρουάριο του 1999 υπέστη καρδιακά επεισόδια.

    [07] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ- ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Λόγω του απροσδόκητου θανάτου του προπονητή της ΠΑΕ Ακράτητος Γιάννη Παθιακάκη, η ΕΠΑΕ αποφάσισε μετά και από αίτημα της ΠΑΕ Ακράτητος να αναβληθεί ο αγώνας Ακράτητος - Εθνικός Αστέρας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων στις 10 Φεβρουαρίου.

    Το παιχνίδι θα διεξαχθεί σε ημερομηνία και ώρα που θα αποφασίσει η ΕΠΑΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

    [08] ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Από θαύμα δεν σημειώθηκε έκρηξη σε βυτιοφόρο όχημα εμπορίας καυσίμων, όταν εκδηλώθηκε φωτιά και απειλήθηκαν οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων στο Δερβένι Θεσσαλονίκης.

    Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι έριξαν τόνους αφρούς η φωτιά σβήστηκε. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις από το κλιμάκιο Λαγκαδά, από το Β' Πυροσβεστικό Σταθμό της Μοναστηρίου και από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Μαρτίου.

    Το βυτιοφόρο ήταν στο δρόμο προς Λαγκαδά όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον τράκτορα και άρχισε να επεκτείνεται προς το βυτίο. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής με δύο ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής έριξαν αφρό πρώτα στο βυτίο για να μην μεταδοθεί η φωτιά, την περιόρισαν και στη συνέχεια την έσβησαν.

    Η τροχαία διέκοψε την κίνηση των οχημάτων και απομάκρυνε τους πεζούς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά εκδηλώθηκε σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΣΟΥΛΕ - ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ

    Σκόπια, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογο του Σλόμπονταν Τσάσουλε και συζήτησαν κυρίως τη συνεργασία των χωρών τους.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς χαρακτήρισε τις σχέσεις των δυο κρατών πολύ καλές και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ τους καθώς οι δύο χώρες παρουσιάζουν κοινά στοιχεία σε αυτόν τον τομέα, όπως η ανοικοδόμηση, η προσέλκυση ξένων επενδυτών και η δημιουργία θέσεων εργασίας για νεαρά μορφωμένα άτομα.

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ για τη συμπαράσταση της στο Βελιγράδι όταν πέρασε δύσκολες ώρες και υποσχέθηκε ότι με τη σειρά της η χώρα του θα στηρίξει την ειρήνη στην ΠΓΔΜ.

    Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσάσουλε τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

    O.K.

    [10] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΒΑΝΟΦ - ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

    Μόσχα, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Κόλιν Πάουελ συμφώνησαν για την υπογραφή συμφωνίας για τη μείωση των οπλικών συστημάτων των δυο χωρών πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ τον επόμενο Μάιο.

    Οι δυο άντρες είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με σκοπό να προετοιμάσουν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην Μόσχα.

    Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε και ο ρόλος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ μέσω της δημιουργίας νέου συμβουλίου που θα επιτρέπει στην Μόσχα να συζητάει θέματα καίριας σημασίας με τα υπόλοιπα 19 μέλη της Συμμαχίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και η ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν απασχόλησαν τους δυο υπουργούς.

    [11] Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Οι μορφές πάλης καθορίζονται από την οξύτητα των προβλημάτων, επισήμανε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Τόνισε, δε, ότι οι κανονισμοί της ΕΕ η απελευθέρωση της αγοράς σημαίνουν νέα δεσμά για τους εργαζόμενους.

    «Το μείζον πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και βγήκε και από αυτήν την κινητοποίηση δεν είναι οι μορφές πάλης της αγροτιάς. Οι μορφές πάλης καθορίζονται από την οξύτητα των προβλημάτων και από τις επιθυμίες της ίδιας της αγροτιάς», ανέφερε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι βαμβακοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι τιμωρούνται επειδή παράγουν ποσότητες που χρειάζονται στον τόπο μας και για τα λαϊκά στρώματα και δεν αποζημιώνονται.

    [12] ΕΠΑΦΕΣ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και άλλοι αξιωματούχοι του οργανισμού συναντήθηκαν στα Σκόπια με τον υπουργό Αμυνας Βλάντο Ποπόφσκι και τον επικεφαλής του ΓΕΣ της ΠΓΔΜ Μετόντι Σταμπολίσκι.

    Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση ήταν οι δραστηριότητες της σκοπιανής κυβέρνησης στον αμυντικό τομέα που ορίζονται στο σχέδιο δράσης για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Ποπόφσκι επισήμανε τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον σκοπιανό στρατό, όπως την επαγγελματική μορφή που αποκτά και την καλύτερη εκπαίδευση.

    Ερωτηθείς ο κ. Ρόμπερτσον αν η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για να συμμετέχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα το Νοέμβριο του 2002 απάντησε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η λίστα των χωρών που θα συμμετέχουν.

    Ο κ. Ρόμπερτσον συναντήθηκε αμέσως μετά με τον πρόεδρο της σκοπιανής βουλής Στόγιαν Αντοφ και συζήτησαν τον νόμο περί αμνηστίας που πρέπει να υιοθετηθεί από τη βουλή για να εφαρμοστεί η Συμφωνία της Οχρίδας με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις Σκοπιανών και Αλβανών ανταρτών τον Αύγουστο του 2001.

    Ο.Κ.

    [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΑΣΤΑΣΕ - ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάσε και ο Σέρβος ομόλογός του Ζόραν Τζίντζιτς συμφώνησαν στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών ύστερα από συζητήσεις που είχαν στο Βουκουρέστι.

    Όπως ανακοίνωσαν, αναμένεται να συσταθεί ειδική ομάδα προκειμένου να επεξεργαστεί το προσχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών.

    Όπως επισήμανε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας θα ενισχύσει τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς των δυο χωρών και θα ενδυναμώσει τον ρόλο των Βαλκανίων στην Ευρώπη.

    "Πιστεύω ότι τα Βαλκάνια μπορεί να αποτελέσουν πηγή ανταγωνισμού για τον ευρωπαϊκό χώρο εάν δημιουργήσουμε μια κοινή βαλκανική αγορά" τόνισε από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός.

    Οι δυο άντρες συζήτησαν ακόμη για τη δημιουργία νέων προξενείων που θα διευκολύνουν τις οικονομικές ανταλλαγές των δυο χωρών.

    Αναφορικά με το θέμα της προστασίας του Δούναβη ο κ. Ναστάσε εξήρε την σημασία του καθαρισμού του ποταμού και για τις δυο χώρες.

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Ναστάσε τόνισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και πρόσθεσε ότι η Ρουμανία τάσσεται κατά της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες διαμάχες στην περιοχή.

    Από την πλευρά του ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ρουμανίας στις προσπάθειες της Γιουγκοσλαβίας για ένταξη στην ΕΕ.

    [14] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΙΝΔΙΑ-ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΠΛΩΝ

    Νέο Δελχί, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Η Ινδία και η Ρωσία υπέγραψαν σειρά στρατιωτικών πρωτοκόλλων αλλά απέτυχαν να υπογράψουν σειρά συμφωνιών για θέματα άμυνας.

    Ύστερα από ώρες έντονων διαπραγματεύσεων ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλία Κλεμπάνοφ και ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Γκεόργκε Φερνάντες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο σχετικά με το σύστημα της χρηματοδοτικής μίσθωσης πολλών βομβαρδιστικών τύπου TU-22 καθώς και για το θέμα της αγοράς από την Ινδία του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Γκορσκόφ".

    "Οι συζητήσεις για τεχνικά θέματα έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο χρειάζεται να καθοριστεί η τιμή" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φερνάντες σε κοινή συνέντευξη τύπου χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τον καθορισμό της τιμής.

    Δεν επήλθε επίσης συμφωνία για το θέμα της χρηματοδοτικής μίσθωσης δυο ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων από την Ινδία καθώς ο κ. Κλεμπάνοφ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για το εν λόγω θέμα και πρόσθεσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα βομβαρδιστικά TU-22 και το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Γκορσκόφ".

    Σημειώνεται ότι τα τρία πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί αφορούν στην συνεργασία για την κατασκευή πολεμικών πλοίων και την ανάπτυξη συστημάτων στρατού και αεροπορίας.

    [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σόφια, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Η πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι αποτέλσε αντικείμενο συνομιλιών στο Κοινοβούλιο παρά την μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας της.

    Η πρόταση μοφμής κατατέθηκε προς συζήτηση από την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις (UDF) Ναντέσντα Μιχάιλοβα η οποία ανέφερε ότι ο κ. Σαξκομπουργκότσκι δεν διοικεί σωστά την χώρα.

    "Η κυβέρνησή σας έχει σοβαρά αποδυναμώσει την κοινωνική σταθερότητα", τόνισε κατηγορώντας τον Βούλγαρο πρωθυπουργό.

    Η πρόταση μομφής αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο ανάλογο περιστατικό από τότε που η κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Ιούνιο.

    Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω πρόταση θα αποτύχει δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατέχει από το σύνολο των 240, 141 έδρες και το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης που διαθέτει 48 βουλευτές τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι το UDF κατέθεσε τη πρόταση μομφής διαμαρτυρόμενο για την αύξηση κατά 20% στην τιμή των φαρμάκων.

    [16] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Ρ. ΚΡΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ

    Στρασβούργο, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Νέες διαστάσεις στην πολιτική για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των ευκαιριών στις μεσογειακές χώρες - εταίρους (Τυνησία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρίας, Κύπρος, Μάλτα και Τουρκία) αποκτά η Ευρωπαϊκή Ενωση με την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ρόδης Κράτσα.

    Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία την έκθεση που συνέταξε και παρουσίασε η κ. Κράτσα εξ ονόματος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και των Ισων Ευκαιριών. Η έκθεση επιτυγχάνει μία ουσιαστική και εποικοδομητική παρέμβαση στις εργασίες της Κομισιόν, που επεξεργάζεται το Πρώτο Περιφερειακό Πρόγραμμα MEDA για τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή και δίνει πολλές δυνατότητες συνεργασίας, οικονομικής, πολιτιστικής, μεταξύ των γυναικών των χωρών της Ε.Ε. και των χωρών - εταίρων. Εχει δε ιδιαίτερη σημασία λόγω της τραγικής επικαιρότητας με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς αποσκοπεί στη σύσφιγξη των σχέσεων των λαών της περιοχής.

    Η εισηγήτρια παρουσιάζει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα στις χώρες εταίρους, όπως η υποβάθμιση της υγείας, της εκπαίδευσης, το φαινόμενο της φτώχειας, η ανεργία, η βία, η μη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τονίζει ότι η αντιμετώπισή τους έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο όλης της περιοχής.

    Οι κύριες προτάσεις και επισημάνσεις της έκθεσης είναι οι ακόλουθες:

    - ανάγκη ενσωμάτωσης ρητής και ειδικής διάταξης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στις Συμφωνίες Σύνδεσης και Συνεργασίας με τις χώρες εταίρους και με παρακολούθηση του σεβασμού αυτής.

    - στα πλαίσια του πρώτου περιφερειακού προγράμματος MEDA, το οποίο θα προσφέρει στις γυναίκες της Μεσογείου δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρηματικών τους πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή τους στην οικονομική ζωή, η εισηγήτρια προτείνει πολιτικές ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, κοινωνικής προστασίας και συμμετοχής στα συνδικαλιστικά όργανα και στα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

    - προώθηση της θεσμοθετημένης συνεργασίας (Διαδικασία της Βαρκελώνης) για την υλοποίηση της Μεσογείου ως Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, καθώς και ως ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας με συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και υλοποίησης αυτής της συνεργασίας

    - στήριξη της πρότασης της βελγικής προεδρίας και τη συνέχεια που αναμένεται να δώσει η ισπανική προεδρία για την ίδρυση της Μεσογειακής Τράπεζας Ανάπτυξης

    - επέκταση της συνεργασίας στις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, καθώς και στα βαλκανικά κράτη.

    - δημιουργία Παρατηρητηρίου και Τράπεζας Δεδομένων για τη μέλετη, παρακολούθηση και αξιολόγηση της πολιτικής για τις γυναίκες

    - ανάγκη επίλυσης των μακροχρόνιων διενέξεων για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή που θα ωφελήσει και τις γυναίκες όλων των πλευρών

    - ενθάρρυνση δικτύωσης και κοινών δράσεων με γυναικείους φορείς από τις χώρες της Ε.Ε. και τις χώρες - εταίρους

    - στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών οργάνων και των κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε. και των χωρών εταίρων για συνεκτίμηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων στην υιοθέτηση των διαφόρων πολιτικών για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

    Η κ. Κράτσα με δήλωσή της τονίζει ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία δεν αποτελεί μόνο έναν ασφαλή τρόπο προώθησης των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., αλλά αποβλέπει κυρίως στη δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για όλα τα μέρη και όλους τους πολίτες άνδρες και γυναίκες.

    "Η χώρα μας δεν έχει αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, οι οποίες ενισχύονται από τη γεωγραφική θέση και τους ιστορικούς δεσμούς της με τους λαούς της περιοχής. Πρέπει να χαράξει μία σφαιρική μεσογειακή πολιτική με καλά συντονισμένους στόχους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς", καταλήγει η ευρωβουλευτής.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΡΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

    Μπακού, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Ομερ Ιζγκι επισήμανε ότι η Αγκυρα τάσσεται κατά της παρουσίας στο έδαφος του Αζερμπαιτζάν των ρωσικών στρατευμάτων, που πρόσφατα ανανέωσαν την δεκάχρονη άδεια παραμονής τους σε σταθμό με ραντάρ στην περιοχή.

    "Χωρίς καμία αμφιβολία το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τον έλεγχο για πάνω από 10 χρόνια στις εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιζγκι σε συνέντευξη τύπου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

    Ο κ. Ιζγκι αναφερόταν σε συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο μήνα παρατείνοντας την ενοικίαση στη Μόσχα βάσης με ραντάρ για τον εντοπισμό πυραύλων, στο βόρειο Αζερμπαϊτζάν.

    "Ερχόμενη σε αυτή την περιοχή η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Τουρκία, που διατηρεί στην περιοχή περισσότερο στρατό" πρόσθεσε.

    [18] ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Λάρισα, 8 Φεβρουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Σε αποκλεισμούς των εθνικών οδών προχώρησαν και σήμερα οι αγρότες, ενώ στην αυριανή γενική τους συνέλευση στα Τέμπη, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι θα αποφασίσουν για την οριστική μορφή των κινητοποιήσεων τους και το ενδεχόμενο να κάνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

    Κλειστά παραμένουν από τις 10 το πρωί και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών και οι αγρότες αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο στις 9 το βράδυ. Ωστόσο, η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    [19] Η ΕΠΟ ΣΥΛΛΥΠΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ Γ. ΠΑΘΙΑΚΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Το Δ.Σ. της ΕΠΟ μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γιάννη Παθιακάκη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί τον πρόωρο και αδόκητο χαμό του

    Γιάννη Παθιακάκη. Ποδοσφαιριστής με σημαντική πορεία και προπονητής με επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Γιάννης Παθιακάκης διακρίνονταν, εκτός από τα ποδοσφαιρικά του προσόντα,

    για το ήθος και την εργατικότητά του. Ότι έφυγε μέσα στο γήπεδο, την ώρα της προπόνησης είναι η πλέον τρανή απόδειξη της μεγάλης αγάπης που είχε για το ποδόσφαιρο.

    Το Δ.Σ. της ΕΠΟ εκφράζει τα θερμότατα συλλυπητήριά του, στην οικογένεια του εκλιπόντος και στην ΠΑΕ Ακράτητος. Προπονητές και άνθρωποι σαν τον Γιάννη Παθιακάκη θα ζουν για πάντα στη μνήμη όλων εκείνων που αγαπούν και μοχθούν για το ποδόσφαιρο.

    Το Δ.Σ. της ΕΠΟ θα αθλοθετήσει, στη μνήμη του Γιάννη Παθιακάκη, που ήταν ένας από τους λίγους που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, ειδικό έπαθλο, στον τελικό αγώνα της διοργάνωσης του Κυπέλλου της περιόδου 2001-2002.

    [20] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της Ρουμανίας Γκεόργκε Κογιοκάρου και η ομόλογός του της Σερβίας Σάσα Ζιβάνοβιτς υπέγραψαν συμφωνία για την διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας στο Βουκουρέστι.

    Στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς που πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην χώρα.

    [21] ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Ερώτηση για τα μέτρα αστυνόμευσης προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής της Ν. Δ. Γιώργος Ορφανός. Μεταξύ άλλων επεσήμανε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που καταργηθεί η τήρηση της ασφάλειας από τα αστυνομικά μέτρα, αφού με το ΠΔ 309/2001 τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ως γνωστόν η συγκεκριμένη απόφαση έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό στα φιλοξενούμενα σωματεία.

    "Το οξύμωρο είναι ότι η φύλαξη των αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων εξακολουθεί να ισχύει, ενώ ζητείται από τα ερασιτεχνικά σωματεία να βρουν με τους ίδιους πόρους τους τρόπους προστασίας των μεταξύ του αγώνων", αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής, κ. Ορφανός.

    [22] ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Δεν έγινε αποδεκτή από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Ηλία Λιακόπουλο, η παραίτηση του νομάρχη Κιλκίς Θεόδωρου Παραστατίδη.

    Σημειώνεται ότι ο νομάρχης Κιλκίς είχε υποβάλλει την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας, διαμαρτυρόμενος για όσα φέρεται να είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης για τις αποζημιώσεις στους αγρότες του νομού.

    Χτες εκατοντάδες αγρότες και κάτοικοι του Κιλκίς συγκεντρώθηκαν έξω από τη νομαρχί για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στον νομάρχη. «Δεν με συγκίνησε καμία συγνώμη και καμία πίεση από οπουδήποτε και αν ήταν αυτή. Αυτό που με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν η συγκλονιστική σας παρουσία», δήλωσε στους παριστάμενους ο κ. Παραστατίδης.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ

    Σκόπια, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:46 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον στα Σκόπια και συζήτησαν την παράταση της θητείας των στρατιωτών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη χώρα.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι παρέδωσε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ επιστολή από την κυβέρνηση των Σκοπίων, στην οποία ζητά την παράταση της αποστολή του ΝΑΤΟ στη χώρα για τρεις μήνες.

    Ο κ. Ρόμπερτσον φάνηκε να συμφωνεί με την άποψη της σκοπιανής κυβέρνησης και ο κ. Γκεοργκίεφσκι σχολίασε ότι οι κοινές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του ΝΑΤΟ θα πετύχουν την διατήρηση της ειρήνης στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συζήτησε επίσης με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό την διεύρυνση του οργανισμού, την ένταξη της ΠΓΔΜ σε αυτόν και την συνεργασία της με το ΝΑΤΟ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

    Ο.Κ.

    [24] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

    Παρίσι, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Μέλη των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Eνωσης δεσμεύθηκαν να εντείνουν τον αγώνα κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων, υιοθετώντας στο Παρίσι διακύρηξη που προβλέπει μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

    Οι αντιπρόσωποι των κοινοβουλίων 13 από τις 15 χώρες της ΕΕ (πλην της Φινλανδίας και της Σουηδίας) και του κοινοβουλίου του Στρασβούργου υιοθέτησαν τη «Διακήρυξη του Παρισιού κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων», μετά το πέρας των διήμερων εργασιών της διάσκεψης που οργάνωσε η γαλλική βουλή.

    Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις εθνικές νομοθεσίες σε τέσσερα σημεία, διαφάνεια των κινήσεων κεφαλαίων, κυρώσεις στις χώρες και στις περιφέρειες που δεν συνεργάζονται, δικαστική, αστυνομική και διοικητική συνεργασία, και κανονισμοί χρηματιστικού ελέγχου.

    [25] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Εφθασε όπως αναμένονταν η φλόγα που θα ανάψει τα ξημερώματα στο Σολτ Λέικ Σίτι. Πλέον οι Ολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες είναι έτοιμοι να αρχίσουν. Μετά από ένα ταξίδι 65 ημερών η φλόγα θα ζεστάνει τις καρδιές (όπως συμβολικά λέγεται) των ανθρώπων όλου του πλανήτη.

    [26] ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Η τελετή παράδοσης ενός οχήματος τζιπ 290 GDT, δωρεά της ΕΛΒΟ προς τη Μονή Βατοπεδίου για την κάλυψη των αναγκών της σε μετακινήσεις θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Αγιον Ορος.

    Στην τελετή παράδοσης θα παραβρεθούν ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης, ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ Δημήτρης Καμαργιάννης και στελέχη της εταιρείας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 8 February 2002 - 19:13:59 UTC