Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΚΑΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
  • [02] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [03] Ο ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] A' EΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3
  • [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 37ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ 530 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΗΡΩΙΝΗΣ
  • [06] OΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ MANAGEMENT
  • [07] AΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΒΡΗΚΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [09] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ 42ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
  • [10] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ
  • [11] TΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΤΡΩΝ
  • [12] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΑΥΑΓΙΟ" ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 2
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 1
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 2 - 1
  • [16] ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [18] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ
  • [19] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΟΚ 3 - 3
  • [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [22] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟ ΑΣΟΕ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0 - 2

  • [01] ΔΕΚΑΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (14:18 UTC+2)

    Τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα τηλεφωνικών κλήσεων, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι αριθμοί της σταθερής τηλεφωνίας γίνονται δεκαψήφιοι. Οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν προκειμένου να αυξηθεί ο προς διάθεση αριθμός των συνδέσεων --ο οποίος τώρα δεν επαρκεί-- φτάνοντας τα 100 εκατομμύρια. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν αριθμοί και για τις νέες ιδιωτικές εταιρείες που αναμένεται να δημιουργηθούν.

    Παράλληλα, θα είναι δυνατή η καλύτερη διαχείριση των διατιθέμενων αριθμών, μια και βλέποντας το πρώτο ψηφίο θα μπορεί να καταλάβει κανείς από ποια κατηγορία τηλεφώνων καλείται ή σε ποια θα καλέσει και σε ποια κατηγορία χρέωσης υπάγεται. Ωστόσο, δεν αλλάζει ο τρόπος κλήσης για το εξωτερικό (παραμένει το 00).

    Ετσι από σήμερα για κάθε κλήση --τοπική ή υπεραστική-- θα πληκτρολογείται υποχρεωτικά ο κωδικός αριθμός της περιοχής και ένα μηδενικό επιπλέον μετά τον κωδικό (π.χ. για την Αθήνα 01-0, για τη Θεσσαλονίκη 031-0 κ.ο.κ.).

    [02] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (10:57 UTC+2)

    Επιχείρηση - σκούπα κατά των λαθρεμπόρων καυσίμων και των μικρών εταιριών, μέσω των οποίων διεξάγεται το εκτεταμένο λαθρεμπόριο αναπτύσσει το υπουργείο Ανάπτυξης με το νέο νομοσχέδιο περί πετρελαϊκής αγοράς, που αναμένεται να έλθει στη Βουλή στο τέλος του μήνα και να ψηφισθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Η ελεύθερη πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια χωρίς τη μεσολάβηση συνεταιρισμών, ο πειρορισμός των μικρών πλην όμως ύποπτων για λαθρεμπόριο εταιριών και η σταδιακή κατάργηση των ενδεικτικών τιμών είναι το βασικό τρίπτυχο με το οποίο θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επίσης καταλήξει στην απόφαση να επιτρέψει την άνευ όρων απευθείας πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια και να καταργήσει την ημερήσια έκδοση δελτίου ενδεικτικών τιμών. Η απευθείας πρόσβαση στα διυλιστήρια θα μειώσει σημαντικά το κόστος των πρατηριούχων και θα έχει μειωτική επίδραση στις τιμές, ενώ η κατάργηση του ημερήσιου δελτίου τιμών θεωρείται από τις εταιρίες σημαντικό βήμα για την κατάργηση της γραφειοκρατίας που περιπλέκει το σύστημα διακίνησης.

    Οπως γράφει το "Βήμα της Κυριακής" ένα σημαντικό θέμα που έχει ρυθμιστεί και δεν πρόκειται να θιγεί είναι αυτό της τήρησης των αποθεμάτων, που με το προσχέδιο έχει ανατεθεί στα διυλιστήρια απαλάσσοντας τις εταιρίες από σημαντικό κόστος συντήρησης αποθεμάτων. Η υποχρέωση των εταιριών θα περιοριστεί σε πενθήμερη.

    [03] Ο ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (12:42 UTC+2)

    Για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, την προσπάθεια της Βουλγαρίας να πετύχει την όσο το δυνατό ταχύτερη ένταξή της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για όλα τα φλέγοντα περιφερειακά ζητήματα, με ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της ΠΓΔΜ και στην τρομοκρατία στα Βαλκάνια, μιλά σε συνέντευξή του στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής",

    ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    Δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Βουλγαρία, ο κ. Σαξκομπουργκότσκι τονίζει: "Νομίζω πως για καλούς γείτονες όπως είμαστε εμείς, αυτές οι συναντήσεις θα πρέπει να είναι πιο συχνές από ό,τι ορίζει η εθιμοτυπία. Οι σχέσεις μας με τη χώρα σας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά στον εξωτερικό μας σκοπό, που είναι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ πως έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί σε διάφορους τομείς".

    Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης - τονίζει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός-δεν αντιμετωπίζει "εχθρούς" αντίθετα οι ενδείξεις είναι περισσότερο από ενθαρρυντικές.

    Αναφέρεται ακόμη στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνησή του για την πάταξη της οικονομικής διαφθοράς στη Βουλγαρία, τη θέση της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα του, αλλά και για τις οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις που αναπτύσσουν η Βουλγαρία με τη Ρωσία.

    "Ο δικός μας στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τη θέση της Βουλγαρίας στις ρωσικές αγορές και να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό για μας εμπορικό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια", σημειώνει.

    Για την ΠΓΔΜ τονίζει ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να εκφράζει συμπαράσταση προς τις προσπάθειες της δημοκρατικής κοινότητας όπως και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτής, οι οποίες δουλεύουν για τη σταθερότητα και τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Για τη συνύπαρξή του με τον πρόεδρο Παρβάνοφ, με τον οποίο τον χωρίζουν τεράστιες διαφορές στην πολιτική φιλοσοφία υπογραμμίζει ότι τα κοινά μεταξύ τους είναι η ακμή της Βουλγαρίας και η ευημερία του λαού.

    Η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί προτεραιότητα, τονίζει ο κ. Σαξκομπουργκότσκι και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Θέλουμε να τελειοποιήσουμε τη δουλειά του κρατικού μηχανισμού και να εκμηδενίσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους ανθρώπους με ιδέες για έντιμες επιχειρηματικές πράξεις. Επιζητώ να αναγεννήσουμε το παραδοσιακό επιχειρηματικό ήθος των Βουλγάρων". Ομως, τα βασικά μέτρα είναι προσανατολισμένα προς μια κατεύθυνση: τη μείωση της ανεργίας, καθώς - όπως λέει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός - αυτή είναι το μείζον πρόβλημα στη χώρα μας σήμερα.

    [04] A' EΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (21:08 UTC+2)

    O Oλυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με σκορ 3-2 επί της Ενωσης στη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής κατηγορίας και σκαρφάλωσαν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Η ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι πήρε δύο φορές το προβάδισμα, δεν μπόρεσε να αποσπάσει το θετικό αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 8΄ με τον Ντέμη Νικολαϊδη όμως ο Ολυμπιακός κατάφερε σύντομα να απαντήσει. Οι "ερυθρόλευκοι" ισοφάρισαν σε 1-1 στο 22' με τον Αλέκο Αλεξανδρή. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στο 42΄ ο Βασίλης Τσάρτας με απευθείας χτύπημα φάουλ έγραψε το 2-1 και έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ΑΕΚ. Στην επανάληψη και οι δύο ομάδες προσπάθησαν για το καλύτερο με τον Ολυμπιακό να έχει την υπεροχή. Οι Πειραιώτες ισοφάρισαν στο 77΄σε 2-2 με τον βραζιλιάνιο Ζιοβάνι ενώ πήραν τη νίκη στο 90' με γκολ του Τζόρτζεβιτς.

    Ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα ενώ η ΑΕΚ έμεινε στη 2η θέση.

    [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 37ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ 530 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΗΡΩΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Πεντακόσια τριάντα γραμμάρια ηρωίνης βρέθηκαν στην κατοχή 37χρονου, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς τα ξημερώματα στην οδό Μοναστηρίου 98 της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Αλβανό υπήκοο Τζόβαν Γκράμποβα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία. Ο 37χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [06] OΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ MANAGEMENT

    Aθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Στην εκδήλωση «Η ώρα του Μanagement», που διοργανώνει η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, θα μιλήσει αύριο στις 8.30μμ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Θέμα της ομιλίας θα είναι: «Ο ρόλος του Μanagement στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

    [07] AΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Άλλος ένας νέος άνθρωπος προστέθηκε στον θλιβερό κατάλογο των νεκρών από χρήση ναρκωτικών.

    Το πρωί στο περιαστικό δάσος Σέιχ - Σου της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πτώμα ενός 25χρονου ενώ δίπλα του υπήρχε μια χρησιμοποιημένη σύριγγα. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή ο θάνατός του επήλθε από χρήση ναρκωτικών.

    [08] ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΒΡΗΚΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Mια αμυντική χειροβομβίδα αγγλικής προέλευσης βρέθηκε το πρωί από έναν περαστικό στην πλατεία Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, κοντά στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Όπως έγινε γνωστό, η χειροβομβίδα ήταν σε άριστη κατάσταση και ικανή να χρησιμοποιηθεί.

    Προανάκριση για το θέμα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας.

    [09] ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ 42ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Μια τσάντα που περιείχε οκτώ χιλιάδες ευρώ και πεντακόσιες χιλιάδες δραχμές απέσπασε το πρωί άγνωστος απο 42χρονο υπάλληλο εταιρείας.

    Ο δράστης πλησίασε τον Ευάγγελο Ζαρδαλόπουλο, υπάλληλο της εταιρείας "Α. Κ. Καλλινικίδης Ο.Ε. (Control), την ώρα που εκείνος έβγαινε από το αυτοκίνητό του που είχε σταθμεύσει μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας, στην οδό Ελευθερίας 36 στη Σταυρούπολη. Με την απειλή όπλου τον ανάγκασε να αφήσει στο έδαφος την τσάντα της εταιρείας που περιείχε τα χρήματα και να απομακρυνθεί. Αφού πήρε την τσάντα, ο δράστης επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

    Η αστυνομία αναζητά τους δράστες ενώ προανάκριση διενεργεί το ΙΖ΄ Τμήμα Ασφαλείας.

    [10] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    «Για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, επιχειρεί να φορτώσει τα αποτελέσματα της ανικανότητάς της σε όλους τους άλλους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Χρήστου Πρωτόπαπα. «Μίζερες απαντήσεις από μια μίζερη Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [11] TΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΤΡΩΝ

    Κόρινθος, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Tρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε το απόγευμα στο 95ο χιλιόμετρο της ενθικής οδού Αθηνών - Πατρών, κοντά στην Κόρινθο.

    ΙΧ τζιπ που κατευθυνόταν προς την Αθήνα ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Νεκροί είναι οι Θεοδώρα Τζαφέρη 45 χρόνων, Αναστάσιος Διονυσόπουλος 73 χρόνων και Περικλής Τσολονδρές 58 χρόνων. Σοβαρά τραυματίστηκε ο 15χρονος Αναστάσιος Διονυσόπουλος ενώ ελαφρότερα τραυματίστηκε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος.

    [12] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΑΥΑΓΙΟ" ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το «ναυάγιο» της συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank και η αποτυχία του εγχειρήματος δημιουργεί προβλήματα στην αγορά και αίσθηση απογοήτευσης για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιώργος Σαλαγκούδης, στο περιθώριο ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου έκοψε και την πίτα του πολιτικού του γραφείου.

    «Οι συγχωνεύσεις στην ελεύθερη αγορά γίνονται με πρωτοβουλία των ιδίων των επιχειρήσεων, όχι με εντολές της κυβέρνησης, ούτε με παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, ενώ προανήγγειλε με πολύ χαρά τη συγχώνευση και την προεξόφλησε σχεδόν, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο πρωθυπουργός, τώρα νίπτει τας χείρας, όταν ναυάγησε όλη αυτή η ιστορία, ότι δήθεν δεν είχε παρέμβει.», τόνισε.

    Περαιτέρω, εκτίμησε ότι το 2002 ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς για τα εθνικά μας θέματα. Οσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι αν είχε γίνει καλύτερη προετοιμασία θα μπορούσαμε να έχουμε κέρδη, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έτυχε καλύτερης υποδοχής από τον κ. Σημίτη.

    Ο κ. Σαλαγκούδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τα ζητήματα του ευρωστρατού και των χαρτών που εξέδωσε το Πεντάγωνο, ενώ θα έπρεπε πάρει πιο σθεναρή θέση.

    Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει επικείμενες δημοτικές εκλογές περισσότερους δήμους και νομαρχίες απ' ότι στις προηγούμενες, καθώς για πολύ καιρό σταθερό προβάδισμα 5-6 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Τόνισε, δε, ότι «βλέποντας την ακινησία στο μετρό, τη μη δημοπράτηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας, τη μη πρόοδο των κόμβων της Περιφεριακής», δεν υπάρχουν ελπίδες να προχωρήσουν οι υποδομές της Θεσσαλονίκης μέσα στο 2002 και από εκεί πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο γιατί πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

    Στην ομιλία του ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιπολιτεύεται μια κυβέρνηση «με καθεστωτική νοοτροπία, ανίκανη για δημιουργία αλλά πρόθυμη και προκλητική για «σκληρό ροκ», επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα, ακόμα και την ίδια τη ζωή των πολιτών».

    «Μετά τα Ιμια, ήρθε πρόσφατα η οριοθέτηση του ευρωστρατού στα χερσαία όρια της Ελλάδος, η αναθεώρηση των χαρτών που εξαλείφουν τα σύνορα από το Αιγαίο και μοιράζονται στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθιστώντας το Αιγαίο πλέον γκρίζα για διαπραγμάτευση προς την Τουρκία», σημείωσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών ότι ακυρώνουν τον πρωταρχικό λόγο της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, που ήταν η ασφάλεια των συνόρων απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις.

    «Η Ελλάδα είναι ουραγός στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα. Από την Τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης πέρσι, βρέθηκε φέτος στην 36η θέση. Εχει από τα υψηλότερα ποσοστά δημοσίου χρέους και απροσδιόριστο αφανές χρέος. Παρουσιάζει στασιμότητα στις εξαγωγές και συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12%», υπογράμμισε.

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 2

    Ξάνθη, 20 Ιανουαρίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε ήταν ο παίκτης που λύτρωσε αυτή τη φορά τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι κέρδισαν στις καθυστερήσεις τη Ξάνθη με σκορ 2 - 1 για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και μείωσαν τη διαφορά από τους πρωτοπόρους.

    Η Ξάνθη παρουσίασε για μια ακόμη φορά το καλό της πρόσωπο και προηγήθηκε στο σκορ στο 37' λεπτό με τον Κορδονούρη. Ωστόσο οι πράσινοι ισοφάρισαν στο 44' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκόραν Βλάοβιτς.

    Στην επανάληψη και οι δύο αντίπαλοι πάλεψαν σκληρά για την κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος. Ομως η νίκη κατέληξε στα χέρια του Παναθηναϊκού, αφού στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ολισαντέμπε έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Ενα λεπτό νωρίτερα αποβλήθηκε από τη Ξάνθη ο Παπαδημητρίου με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 1

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Αρης και Ηρακλής μοιράστηκαν τα πάντα στο γήπεδο Χαριλάου. Γκολ, φάσεις, εντυπώσεις και βαθμούς. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1 - 1 στη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανέναν από τους δύο αντιπάλους που έχασαν βαθμούς, στην προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

    Ο Ηρακλής ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στην έδρα του αντιπάλου. Οι κυανόλευκοι στο 19' κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Κυριαζή από τον Μαλλούς, που είδε την κίτρινη κάρτα. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο βραζιλιάνος, Φοφόνκα Εντερσον, ο οποίος ήταν εύστοχος και έγραψε το 0 - 1.

    Οι ποδοσφαιριστές του Αρη παρουσιάστηκαν αρκετά νευρικοί στα πρώτα λεπτά και τα λάθη τους τα εκμεταλλευόταν ο Ηρακλής. Ωστόσο στη συνέχεια οι κίτρινοι ανέκαμψαν, ανέβασαν την απόδοση τους και κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 32' λεπτό σε 1 - 1 με πλασέ του Γιώργου Θεοδωρίδη.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 2 - 1

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από τρεις αποβολές ποδοσφαιριστών, ο Ιωνικός κέρδισε στο γήπεδο της Νεάπολης τον Ακράτητο με σκορ 2 - 1 για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Ηταν η πρώτη νίκη του Ιωνικού στη φετινή διοργάνωση, που ξέφυγε από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν με 1 - 0 στο 37' λεπτό με τον Νασιμέντο, ενώ ζευγάρωσαν τα τέρματα τους στο 59' με τον Μικέ. Ωστόσο στο 65' ο Ιωνικός αναγκάστηκε να αγωνιστεί με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του πρώτου σκόρερ, του Νασιμέντο, με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Ο Ακράτητος εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή και μείωσε σε 2 - 1 στο 76' με τον Ηλιόπουλο. Ομως και οι φιλοξενούμενοι έμειναν λίγο αργότερα με δέκα παίκτες καθώς αποβλήθηκε επίσης με δύο κίτρινες ο Γκαρόζης στο 79'.

    Και ενώ το παιχνίδι έφτανε προς το τέλος του στο 82' ο Ακράτητος έμεινε με εννέα ποδοσφαιριστές αφού αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο Μικουλένας.

    [16] ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Μόσχα, 20 Ιανουαρίου 2002 (19:12 UTC+2)

    Ρωσικό κομβόι αποτελούμενο από 22 φορτηγά που μεταφέρουν 140 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στην Καμπούλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών.

    Η αποστολή που έφυγε από την Ντουσανμπέ του Τατζικιστάν την Τρίτη είναι η πρώτη που πέρασε από το τούνελ Σαλάνγκ, το οποίο άνοιξε εκ νέου πρόσφατα και συνδέει το βόρειο με το νότιο Αφγανιστάν.

    Το κομβόι έφτασε στην αφγανική πρωτεύουσα τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση τα φορτηγά μετέφεραν 43 τόνους κρέατος, επτά τόνους μπισκότα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, 23.2 τόνους μαγειρικό λάδι, 300 κιλά ιατρικού εξοπλισμού.

    Οι προμήθειες θα παραδοθούν στην αφγανική κυβέρνηση.

    Ν.Κ.

    [17] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Συμπλοκές και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη του ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οπαδοί της Ενωσης συνεπλάκησαν με αστυνομικούς με αποτέλεσμα να γίνουν τρεις συλλήψεις και να τραυματιστούν ελαφρά έξι άτομα.

    [18] Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Aθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Στο ναυάγιο της τραπεζικής συγχώνευσης Εθνικής και Αlpha Bank και στην αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για προχειρότητα, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση, χωρίς να παρεμβαίνει, συνεχίζει να δημιουργεί θετικό κλίμα στην οικονομία. «Εμείς, πάντα μη παρεμβαίνοντας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε το θετικό κλίμα στην οικονομία που θα δώσει τη διέξοδο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρουν το δρόμο τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Με αφορμή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «σε όλο τον κόσμο τα πολιτικά κόμματα επικροτούν μια θετική και σημαντική επιχειρηματική απόφαση και βεβαίως εκφράζονται με το «δυστυχώς» όταν μέσα από τις διαπραγματεύσεις της αγοράς, όπως πολλές φορές συμβαίνει, η απόφαση αυτή δεν ευοδώνεται».

    Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε πως η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό ήταν εντελώς διαφορετική καθώς ξεπέρασε το «θέατρο του παραλόγου» και περιέγραψε τη στάση αυτή με τη φράση «Δυστυχώς πήγε να γίνει κάτι σωστό, ευτυχώς που δεν έγινε». «Τελικά γιατί χαίρεται η ΝΔ γιατί μια σωστή επιχειρηματική απόφαση δεν έγινε πράξη;» διερωτήθηκε ο υπουργός Τύπου.

    [19] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 20 Ιανουαρίου 2002 (18:58 UTC+2)

    Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη συντριβή ελικοπτέρου της ειρηνευτικής δύναμης SFOR στη νότια Κροατία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

    Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, διεξάγεται έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στο Μπλάτσε.

    Δύο από τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από έναν ψαρά που βρέθηκε κοντά στον τόπο του δυστυχήματος. Η σορός του νεκρού μεταφέρθηκε στο Πλότσε.

    Ν.Κ.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΠΑΟΚ 3 - 3

    Πάτρα, 20 Ιανουαρίου 2002 (18:56 UTC+2)

    Ψυχρολουσία στην Πάτρα για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά βρέθηκε να προηγείται με 3 - 0 στο σκορ, όμως στο τέλος ισοφαρίστηκε από την Παναχαϊκή σε 3 - 3 για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι ασπρόμαυροι έτσι άφησαν δύο πολύτιμους βαθμούς στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην προσπάθεια που κάνουν να φτάσουν στην κορυφή.

    Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, έχοντας τη θερμή συμπαράσταση περίπου 2.000 φιλάθλων τους, μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα μέσα σε ένα δίλεπτο πήραν ...αέρα δύο γκολ. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προηγηθεί στο 32' με συρτό σουτ του Κύπριου επιθετικού Γιασεμάκη Γιασεμή, ενώ διπλασίασαν τα τέρματα τους στο 34', με κεφαλιά του Γιώργου Γεωργιάδη.

    Στην επανάληψη, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ συνέχισαν να πιέζουν τον αντίπαλο τους και είχαν τη χαρά να πετύχουν το 3 - 0 στο 56' με σκόρερ και πάλι τον Γεωργιάδη. Από ότι φάνηκε όμως η Παναχαϊκή δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

    Οι πατρινοί στο 66' λεπτό μείωσαν το σκορ σε 3 - 1 με τον Ιστιόλ, ενώ δύο λεπτά αργότερα με αυτογκόλ του Βασίλη Μπορμπόκη η Παναχαϊκή ξαναμπήκε στο παιχνίδι με 3 - 2. Στο 75' οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 3 - 3 με σκόρερ τον Κομίνχες, έναν πρώην ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου. Παρά τις προσπάθειες των αθλητών του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πετύχει τέταρτο τέρμα και να πάρει τη νίκη.

    Πλέον ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει προετοιμασία για το ντέρμπι με την ΑΕΚ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη αγωνιστική στην Τούμπα.

    [21] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 2002 (18:51 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα της Χαλκηδόνας στο εντός έδρας ματς με τον Πατραϊκό. Οι θεσσαλονικείς ηττήθηκαν στον Πύργο από τον Πανηλειακό με 2 - 1, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν στο σκορ. Ωστόσο τόσο ο Απόλλων Καλαμαριάς όσο και η Χαλκηδόνα παραμένουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά το τέλος της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας.

    Η Προοδευτική μείωσε ακόμη περισσότερο τη διαφορά στο βαθμολογικό πίνακα, βρίσκεται στην 3η θέση σε απόσταση αναπνοής, μετά την ισοπαλία 0 - 0 που απέσπασε στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό. Σημαντική νίκη με 2 - 0 πήραν τα Γιάννινα από τον Αθηναϊκό, ενώ προσπάθειες να παραμείνει στην κατηγορία κάνει ο Απόλλων Αθηνών που κέρδισε 1 - 0 την Καλλιθέα.

    Στα υπόλοιπα ματς ο Ολυμπιακός Βόλου νίκησε 1 - 0 τον Αγιο Νικόλαο, ενώ η Καλαμάτα συνέτριψε εκτός έδρας με 3 - 0 τον Παναιγιάλειο. Αναλυτικά η βαθμολογία στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής μετά την 12η αγωνιστική έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (12η αγωνιστική)

    1.Απ.Καλαμαριάς 22

    2.Χαλκηδόνα 22

    3.Προοδευτική 21

    4.Καλλιθέα 19

    5.Αθηναϊκός 19

    6.ΠΑΣ Γιάννινα 18

    7.Πανσερραϊκός 17

    8.Πανηλειακός 17

    9.Ολυμπιακός Βόλου 16

    10.Πατραϊκός 14

    11.Καλαμάτα 13

    12.Παναιγιάλειος 12

    13.Απόλλων Αθηνών 11

    14.Αγιος Νικόλαος 6

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13η)

    Αγιος Νικόλαος - Πατραϊκός

    Αθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου

    Καλλιθέα - Χαλκηδόνα

    Καλαμάτα - ΠΑΣ Γιάννινα

    Απ.Καλαμαριάς - Απόλλων Αθηνών

    Προοδευτική - Παναιγιάλειος

    Πανηλειακός - Πανσερραϊκός

    [22] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟ ΑΣΟΕ

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Διπλωματούχων Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ( ΑΣΟΕΕ), θα μιλήσει αύριο στις 7.45μμ ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», στην Αθήνα, ενώ η ομιλία του κ. Σουφλιά θα έχει ως θέμα «Αλλαγή Πορείας».

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0 - 2

    Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2002 (18:45 UTC+2)

    Δεύτερη σερί νίκη για τον Πανιώνιο. Μετά τον Αρη, οι νεοσμυρνιώτες κατάφεραν να κερδίσουν στο γήπεδο της Καισαριανής τον Εθνικό Αστέρα με σκορ 2 - 0 για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και να πάρουν τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Ο Πανιώνιος άνοιξε το σκορ μόλις στο 11' λεπτό με τον Ιωάννου. Ωστόσο οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για το γκολ, καθώς ο σκόρερ φαίνεται πως χρησιμοποίησε το χέρι του για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο τεχνικός του Εθνικού Αστέρα, Νίκος Αλέφαντος, προέβη γρήγορα σε αλλαγές στην ενδεκάδα και η ομάδα του ισσορόπησε το παιχνίδι ωστόσο δεν κατάφερε να ισοφαρίσει.

    Οι νεοσμυρνιώτες σφράγισαν τη νίκη τους στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με το γκολ που πέτυχε ο Ακης Μάντζιος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 20 January 2002 - 19:13:49 UTC