Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-01-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [02] ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ
  • [03] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ
  • [04] ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • [05] ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [06] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [07] ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
  • [08] ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [09] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝ. ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [10] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
  • [11] ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
  • [12] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΟΤΕ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΥΕΘ
  • [14] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [15] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α1 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [17] Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΡΑΝΙΛΝΤΟ
  • [18] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ "ΕΛΠΙΔΑ"
  • [19] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΓΑΕ
  • [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [21] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [22] ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [23] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ
  • [24] ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 11 Ιανουαρίου 2002 (02:24 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρξαν πιέσεις στις συναντήσεις του στις ΗΠΑ έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, ενώ χαρακτήρισε το ταξίδι του απόλυτα επιτυχές, από την άποψη της ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας.

    «Ηταν μια φιλική συζήτηση ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες δύο χωρών, οι οποίες έχουνε κοινά προβλήματα, οι οποίες βέβαια μπορεί να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικές σκοπιές να εξετάζουν τα προβλήματα, αλλά θέλουν από κοινού και σε συνεννόηση να βρεθούνε λύσεις. Και σε θέματα ευρύτερα που μπορεί να μην υπάρχουνε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας και σε προβλήματα ειδικότερα, όπου υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ή για να είμαι πιο ακριβής δίνεται διαφορετική έμφαση από τη μία ή την άλλη πλευρά σε κάποιες όψεις θεμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της Ευρωπαϊκής Αμυνας. Αλλά ποτέ και σε καμία περίπτωση καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων δεν λέχθηκε «αυτή είναι η επιθυμία μας», «αυτό πρέπει να κάνετε», πράγματα τα οποία ελέχθησαν στη χώρα μας και ελέχθησαν κατά ένα τρόπο με τον οποίο λυπάμαι. Γιατί η Ελλάδα έχει άλλο ρόλο σήμερα, έχει άλλη παρουσία, έχει άλλη δυνατότητα συζήτησης», πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, στις επαφές του με την αμερικανική πολιτική ηγεσία, υπήρχε πνεύμα συνεννόησης και αναγνώρισης της Ελλάδας ως ισότιμο συνομιλητή κάτι που η ελληνική πλευρά το είχε προβλέψει και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση από το 1996 και μετά.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια συνέβαλε στην ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή. Οι χώρες της Βαλκανικής προσβλέπουν στην παρουσία και στη δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να κατοχυρωθεί η ειρήνη στα Βαλκάνια, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική παρουσία δεν λειτουργεί ως αστυνομία, αλλά δίνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή. «Πρέπει να διακρίνουμε αυτό το οποίο είναι η στρατιωτική παρουσία για στρατιωτικούς λόγους και τα πολιτικά μηνύματα. Και τα πολιτικά μηνύματα της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ είναι σημαντικά», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, ο κ. Ράμσφελντ ανέφερε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια δεν έχει την έννοια της μόνιμης δύναμης που εξασφαλίζει τις λειτουργίες της κοινωνίας. Η παρουσία των ΗΠΑ πρέπει κάποτε να σταματήσει και οι χώρες της Βαλκανικής να λειτουργήσουν μόνες τους, επισήμανε ο Ελληνα πρωθυπουργός.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η θέση της Ελλάδας για τον ευρωστρατό. Η Ελλάδα έκρινε ότι δεν είναι αποδεκτό το σχετικό κείμενο της συνόδου κορυφής του Λάακεν, αλλά «πρέπει να ρυθμιστεί κατά κάποιο τρόπο στο μέλλον, η σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ΝΑΤΟ», σημείωσε.

    Σχετικά με τη διαφορετική προσέγγιση Ελλάδας και ΗΠΑ για τον ευρωστρατό, τόνισε οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τα επιμέρους προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αυτονομία δράσης της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και των ευρωπαϊκών δυνάμεων. «Οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρχει μια ρύθμιση και εμείς θέλουμε μια ρύθμιση, η οποία όμως να ανταποκρίνεται ή να εξυπηρετεί αυτό που επιδιώκουμε. Δεν συμπίπτουμε ακριβώς σε αυτό το σημείο», συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επίκεινται συλλήψεις μελών της «17ης Νοέμβρη», υπογράμμισε ότι «εμείς δουλεύουμε συστηματικά και σκληρά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που έχει η χώρα από το 1974 και μετά και όταν δουλεύεις συστηματικά και σκληρά συνήθως έχεις αποτελέσματα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έθεσε θέμα λίστας υπόπτων και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν ήρθε στις ΗΠΑ σε ανάκριση. «Είναι μια συνομιλία ανάμεσα σε φίλους, σε ανθρώπους που θέλουν να συνεργαστούνε, που έχουνε κοινά προβλήματα. Και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα σε εμάς όπως αυτό της τρομοκρατίας το αναγνωρίζουμε, το ξέρουμε θέλουμε να το λύσουμε», ανέφερε. Εξάλλου, επισήμανε ότι δεν είναι ντροπή για την Ελλάδα ότι δεν έχει λύση το πρόβλημα της τρομοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι στη χώρα μας ήρθαν και Αμερικάνοι εμπειρογνώμονες στο θέμα της τρομοκρατίας. «Το αποτέλεσμα βαραίνει κυρίως εμάς, αλλά βαραίνει και όλους αυτούς που προσφέρθηκαν να συνεργαστούν. Οι διεθνείς συνομιλίες δεν είναι πάντα ανάμεσα σε κατήγορους και κατηγορούμενους. Αυτή είναι μια νοοτροπία, θα μου επιτρέψετε να πω, του '50. Εχουν περάσει 40 χρόνια από τότε. Και αν το λέω έτσι με έμφαση, είναι γιατί πρέπει να δώσουμε μια περηφάνια στον ελληνικό λαό. Και να μη φοβάται. Ερχεται ο πρωθυπουργός τους και όλοι φοβούνται, τι θα συμβεί. Μα τίποτα δεν θα συμβεί, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε. Εχουμε κάνει πράγματα αξιόλογα. Γιατί πρέπει λοιπόν να αισθανόμαστε ότι θα είμαστε υπόδικοι και τρόπον τινά σαν τους μαθητές πάμε στο δάσκαλο για να πούμε τι έγινε στο μάθημα και πήγε στραβά; Μα Θεέ και Κύριε, η Ελλάδα είναι άλλη, σας παρακαλώ πολύ να το καταλάβετε. Η Ελλάδα είναι διαφορετική και άρα αν συζητάς υπεύθυνα, αν συζητάς σοβαρά, αν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα συστηματικά οι άλλοι σε σέβονται. Εξαρτάται από εμάς και αυτές οι συμπεριφορές, δεν είναι συμπεριφορές που βοηθούν το σεβασμό, θα γίνει αυτό, θα γίνει εκείνο, μη χαθούμε. Αυτό δείχνει ανθρώπους μικρούς. Δεν είμαστε μικροί», υπογράμμισε σε έντονο ύφος.

    Τόνισε, δε, ότι από τις επαφές του με τον κ. Μπους και τον κ. Ράμσφελντ αποκόμισε την εντύπωση ότι και οι δύο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ και δεν ανέφεραν ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη. Όπως ανέφερε, η ελληνική πλευρά εξέφρασε στις συναντήσεις αυτές την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ότι θα επέλθει λύση του Κυπριακού, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική μεταβολή της στάσης του Ραούφ Ντεκτάς.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Μπους με την οποία συνεχάρη τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η χώρα μας για να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις της με την Τουρκία. «Θα εμμείνουμε στις προσπάθειες αυτές, ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις, περισσότερη συνεργασία και να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τις όποιες εντάσεις. Βεβαίως, αναμένουμε και αντίστοιχες κινήσεις από τουρκικής πλευράς, διότι για να μπορέσει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα αποδεκτό και από τις δύο πλευρές δεν είναι δυνατό να επέλθει αποκλειστικά και μόνο από τις ελληνικές πρωτοβουλίες», σημείωσε.

    Οσον αφορά την πρόσκληση που απεύθυνε στον κ. Μπους να επισκεφθεί τη χώρα μας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην Ελλάδα, την οποία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ.

    Σχολιάζοντας την πληρωμένη καταχώρηση της «Washington Times», ανέφερε ότι στις ΗΠΑ όπως και στην Ελλάδα ισχύει η ελεύθερη έκφραση γνώμης. «Δεν είναι ιδιαίτερο θέμα για την Ελλάδα επειδή κάποιος ή κάποιοι έχουνε άποψη διαφορετική απ' ότι έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων», σημείωσε.

    Σχετικά με χάρτη της Υπηρεσίας Χαρτογράφησης των ΗΠΑ που παρουσιάζει την Ελλάδα χωρίς την οροθετική γραμμή των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις απόψεις της για να τακτοποιηθεί το θέμα. «Τα σύνορα μας δεν καθορίζονται από χάρτες. Τα σύνορα μας δεν καθορίζονται από την αμερικανική Υπηρεσία Χαρτογράφησης, τα σύνορα δεν καθορίζονται από κανέναν άλλο παρά από το διεθνές δίκαιο», ξεκαθάρισε ο κ. Σημίτης.

    Επιπλέον, αναφορικά με την τουρκική notam της 24ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι ο αεροδιάδρομος παρουσιάζει κάποια θέματα γιατί περνάει πάνω από το τουρκικό έδαφος και η τουρκική πρακτική ήταν η διαχείριση του να εκχωρηθεί στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

    . "Το 2004, η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον δεν έχει λυθεί το θέμα των λεγόμενων "γκρίζων ζωνών". Μέχρι το 2006, το 2008 κάποτε θα γίνει και κάποια συζήτηση", είπε.

    Σε ερώτηση αν στις συνομιλίες που είχε αναφέρθηκε το θέμα των Σκοπίων, αν οι συνομιλητές τους συμμερίζονται την άποψη οι Αλβανοί εθνικιστές που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας είναι τρομοκράτες και αν συζητήθηκε το θέμα του ονόματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έγινε ειδική συζήτηση για τους Αλβανούς εθνικιστές.

    "Συζητήσαμε για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και για τα Σκόπια. Ολοι είμαστε σύμφωνοι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ειρηνική διευθέτηση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει. Δεν πρέπει να γίνει αλλαγή στα σύνορα, πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες και το κράτος πρέπει να υπάρχει", τόνισε. "Αναφέρθηκε και το θέμα του ονόματος, με την έννοια ότι είναι ένα πρόβλημα μέσα σε αυτό το σύμπλεγμα των προβλημάτων οπότε εξηγήσαμε τι προσπάθειες έχουμε κάνει", πρόσθεσε.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη αγάπη που έδειξε ο πρόεδρος Μπους στον υπουργό Εξωτερικών απάντησε: "Ολοι τον αγαπάμε τον υπουργό Εξωτερικών και εγώ και εσείς".

    [02] ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2002 (22:30 UTC+2)

    Αλλαγές στο στρατό ξηράς επιφέρει η μελέτη αναδιοργάνωσης τα στοιχεία της οποίας ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Αντωνακόπουλος.

    Η μείωση της θητείας στους δώδεκα μήνες και η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε μείωση του χρόνου παραμονής των στρατευμένων στις παραμεθόριες περιοχές. Οπως δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΣ, η σχετική μελέτη για τον ακριβή χρόνο της μείωσης θα υποβληθεί προς έγκριση στις 30 Ιανουαρίου 2002. Μέχρι σήμερα η παραμονή των στρατευμένων στις παραμεθόριες περιοχές διαρκεί εννέα μήνες. Επίσης στο πλαίσιο των αλλαγών αποδεσμεύονται 100 - 120 στρατόπεδα για άλλες χρήσεις και προσλαμβάνονται 4.700 επαγγελματίες οπλίτες.

    Οι αλλαγές αφορούν, το κλείσιμο επιχειρησιακών μονάδων στις περιοχές όπου δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή, τη δημιουργία Δυνάμεων Αντίδρασης οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε για την αντιμετώπιση τυχόν προκλήσεων, την αναδιοργάνωση του Συστήματος Διοικητικής Μέριμνας.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών μετατρέπεται σε Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού Ξηράς με σκοπό την ενοποίηση της Διοικήσεως στην Υποστήριξη Διοικητικής Μέριμνας και στην επίτευξη οικονομίας πόρων.

    [03] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2002 (17:00 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Ενδεικτικά και παραδειγματικά είναι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με αφορμή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που έχουν παρατηρηθεί, λόγω της αντικατάστασης της δραχμής από το νεό νόμισμα, ανέφερε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης. Πρόσθεσε ότι, εάν συνεχιστούν τα κρούσματα, τότε τα μέτρα θα είναι πολύ αυστηρότερα.

    [04] ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (16:49 UTC+2)

    Σε φάση απογείωσης, βρίσκεται το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έτος 2002, αφενός μεν με τη στρατηγική συνεργασία που αρχίζει με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αφετέρου με τη δημιουργία, στο τέλος του έτους, ενός ισχυρού εθνικού «Ελληνικού Πρακτορείου Ειδήσεων», όπως τονίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στη διάρκεια της μικρής εορταστικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΠΕ, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

    Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν εκτός από τους εργαζόμενους στο ΜΠΕ, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, οι βουλευτές: του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γερανίδης, της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας, Τάσος Σπηλιόπουλος, Αδάμ Ρεγκούζας και Παναγιώτης Ψωμιάδης, του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΜΠΕ Παρακευάς Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην δεκαετή πορεία του Μακεδονικού Πρακτορείου, την επικείμενη στρατηγική συνεργασία του με το ΑΠΕ και στην αγορά νέου κτιρίου που θα στεγάσει τις εγκαταστάσεις του ΜΠΕ. Ενώ σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων ο κ Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι σε περίπτωση που υπάρξει η απαιτούμενη επιχορήγηση από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ οι μισθοί των εργαζομένων στο ΜΠΕ θα εξομοιωθούν με αυτούς των εργαζομένων στο ΑΠΕ μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος, από την πλευρά του, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2002 θα αλλάξει τελείως η δομή , η φυσιογνωμία και ο ρόλος του ΜΠΕ, ενώ όσον αφορά το όνομα του Πρακτορείου σημείωσε ότι με βάση τις συζητήσεις που έγιναν με το υπουργείο Τύπου και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα παραμείνει σαν τίτλος, καθώς θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σαν θυγατρική εταιρία του νέου υπό ίδρυση Ελληνικού Πρακτορείου Ειδήσεων όταν αυτό δημιουργηθεί στις αρχές του 2003.

    Δηλώσεις πολιτικών

    Μετά την κοπή της πίττας οι βουλευτές και ο νομάρχης που μετείχαν στην εκδήλωση δήλωσαν:

    -Αδάμ Ρεγκούζας: "Εύχομαι με αυτή τη δύναμη και τη ζέση να προσφέρετε στην ενημέρωση των πολιτών που είναι σημαντικό πράγμα. Η αυτοτέλεια του Μακεδονικού Πρακτορείου νομίζω πρέπει να συνεχιστεί γιατί η μέχρι τώρα πορεία του είναι επιτυχημένη"

    -Ασημίνα Ξηροτύρη: "Θα ήθελα να ευχηθώ στο Μακεδονικό Πρακτορείο και στο προσωπικό του να έχουν καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία και ειρήνη. Η δική μου άποψη είναι ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο πρέπει να κρατήσει τη μορφή, το σχήμα και το όνομα που έχει και με προβληματίζει λίγο όλη αυτή η αλλαγή του θεσμικού του καθεστώτος. Με προβληματίζει το θέμα της ιδιωτικοποίησής του, είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται περισσότερη συζήτηση. Αυτή την εποχή είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και θα πρέπει τα σχήματα που έχουμε κάνει τουλάχιστον στην περιφέρεια να τα αφήσουμε όπως έχουν".

    -Βασίλης Γερανίδης: "Χρόνια πολλά σε όλους στη διοίκηση και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους και για το 2002 για το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να συνεχίσει την ανάπτυξή του . Αυτό είναι και χρήσιμο και κρίσιμο για τη Βόρεια Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή"

    -Τάσος Σπηλιόπουλος: "Μια που το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γιορτάζει τα δέκα του χρόνια να ευχηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους εργαζόμενους να τα εκατοστίσουν για να μην πως να τα χιλιάσουν με επιτυχίες πάντα στο δύσκολο έργο που με τόση επιτυχία επιτελούν. Να ευχηθώ ευόδωση των προσπαθειών για αναβάθμιση της προσπάθειας αυτής . Ακούσαμε ορισμένες σκέψεις , ορισμένες προοπτικές οι οποίες θέλω να πιστεύω δεν θα αποβούν σε βάρος της αυτονομίας του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Είναι ένα Πρακτορείο που το χρειάζεται η Μακεδονία που το χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, το χρειάζεται η Βόρεια Ελλάδα, ολόκληρη η περιοχή".

    -Σωτήρης Κούβελας: "Διαπιστώνω με χαρά ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πέτυχε στο στόχο του ως ένας εθνικός προμαχώνας αλήθειας. Χαίρω γιατί προχωρεί βήμα βήμα, εκσυγχρονίζεται , εξοπλίζεται με μέσα και προπάντων με έμψυχο υλικό, ορεξάτους νέους δημοσιογράφους και τα υπόλοιπα στελέχη, και ότι έχει παρουσία καθημερινή στον ηλεκτρονικό τύπο μέσα από τον οποίο μπορούν όλοι να παίρνουν στοιχεία και φυσικά είναι πλέον ένα σύγχρονο πρακτορείο. Εύχομαι μακροημέρευση και υγεία σε όλους"

    -Κώστας Παπαδόπουλος: "Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων νομίζω ότι δικαίωσε τη θεσμοθέτησή του και η παραπέρα δραστηριότητά του θα ωφελήσει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα ήθελα να ευχηθώ ακόμη χρόνια πολλά σε όλους στους εργαζόμενους στο ΔΣ και βέβαια να ευχηθούμε το 2002 να φέρει περισσότερο ευχάριστες ειδήσεις και όχι δυσάρεστες"

    -Χάρης Αηδονόπουλος: "Εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του δημοτικού συμβουλίου εύχομαι καλή χρονιά για το 2002 υγεία στους εργαζόμενους , μακροημέρευση στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο δύσκολο και εθνικό έργο που επιτελεί."

    [05] ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Με εντατικές προπονήσεις συνεχίζεται η προετοιμασία του Ολυμπιακού. Οι ποδοσφαιριστές του "Θρύλου" πραγματοποίησαν σήμερα μόνο μία προπόνηση εν όψει της αναμέτρησης με την Παναχαϊκή. Ο Καρεμπέ δεν προπονήθηκε σήμερα προληπτικά λόγω ενός αιματώματος το οποίο δεν προκαλεί ανησυχία, ενώ ο Ελευθερόπουλος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα προετοιμασίας. Στην αποστολή για το μεθαυριανό παιχνίδι συμπεριελήφθησαν 20 παίκτες. Εκτός αποστολής έμειναν οι Ελευθερόπουλος, Καστίγιο, Οφορίκουε, Πουρσανίδης, Ρόμπερτς, Σηφάκης, Τζιωρτζιόπουλος και Χούτος.

    Ο προπονητής της ομάδας Τάκης Λεμονής για το συγκεκριμένο παιχνίδι τόνισε: "Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο του πρωταθλήματος. Εχω μείνει ευχαριστημένος από την προσπάθειά σας στην μίνι προετοιμασία που έγινε και αν επιδείξετε τη μισή διάθεση που είχατε όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα στο χθεσινό δίτερμα, τότε θα πάμε καλά και στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο". Οι "ερυθρόλευκοι" θα προπονηθούν αύριο το απόγευμα (17:00).

    [06] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 11 Ιανουαρίου 2002 (21:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η αστυνομία διέλυσε τελικά τη διαδήλωση 200 ατόμων στο Βουκουρέστι που έκλεισαν δρόμο της ρουμανικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι γιατί η συνοριακή αστυνομία της χώρας εμπόδιζε χθες το βράδυ τρία πούλμαν με Ρουμάνους να φύγουν και να περάσουν στην Ελλάδα.

    Οι αστυνομικοί επανέφεραν την τάξη και άνοιξε ξανά ο δρόμος Ντιμιτρίε Κάντεμιρ στο Βουκουρέστι ενώ συνέλαβαν δύο διαδηλωτές για ανάκριση σχετικά με την οργάνωση της πορείας.

    Σήμερα ακόμη τρία πούλμαν με Ρουμάνους που ήταν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα από τα γραφεία Φωτόπουλος και Λιάτσικας ακύρωσαν το ταξίδι.

    Στον τόπο της διαδήλωσης ήταν και ο υφυπουργός Τουρισμού Αλιν Μπουρτσέα αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Πριν από την πορεία οι πολίτες πήγαν στο υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησαν να μάθουν γιατί δεν τους επετράπη να φύγουν από τη χώρα αλλά τους είπαν ότι δεν είχαν πληροφορηθεί το γεγονός.

    Οι πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν ανέφεραν ότι εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ποτέ δεν είχαν παρόμοια προβλήματα και μία γυναίκα από τους διαδηλωτές είπε ότι έχει ένα κορίτσι που έχει καρδιακή πάθηση και πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει για τη θεραπεία της.

    [07] ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

    Λονδίνο, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Σήμερα περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με άλλες εποχές μένουν μόνοι τους σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας The Future Foundation που μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει η δομή της οικογένειας από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα.

    Όπως μετέδωσε το BBC η επικρατέστερη συνήθεια σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία είναι οι άνθρωποι να μένουν μόνοι τους καθώς σήμερα υπάρχουν λιγότερες οικογένειες με παιδιά ενώ όσοι έχουν παιδιά περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο μαζί τους.

    Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα παρά το γεγονός ότι σήμερα οι οικογένειες στην Μεγάλη Βρετανία είναι αριθμητικά λιγότερες τουλάχιστον με την παραδοσιακή τους μορφή οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πιο στενές σε σχέση με άλλες εποχές.

    Τα μέλη της οικογένειας περνούν αρκετό χρόνο μαζί από ό,τι στο παρελθόν.

    Σήμερα οι γονείς περνούν σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο με τα παιδιά τους, πάνω από μία ολόκληρη ώρα καθημερινά, ενώ το 1961 ο αντίστοιχος χρόνος άγγιζε μόλις τα 31 λεπτά της ώρας.

    Οι γονείς διαθέτουν καθημερινά ένα τέταρτο του χρόνου τους προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τα μαθήματα του σχολείου ενώ την δεκαετία του 60 οι γονείς δεν αφιέρωναν καθόλου από τον χρόνο τους για αντίστοιχες δραστηριότητες.

    [08] ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Αλλοι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τσετσενία, 23 από τους οποίους είναι Τσετσένοι αντάρτες και δύο αγνώστων στοιχείων.

    Σύμφωνα με πηγές που υπόκεινται στις φιλορωσικές αρχές της Τσετσενίας τα πτώματα δυο ατόμων βρέθηκαν αποκεφαλισμένα με πολιτικά ρούχα από στρατιώτες σε αγροτική περιοχή, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νότια από την πρωτεύουσα Γκρόζνι.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν άλλα δύο πτώματα που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή, σκεπασμένα με μπαρούτι. Οι δύο άντρες προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στην άκρη του δρόμου.

    Σε παρόμοιες συνθήκες βρέθηκαν άλλα δύο πτώματα σε κτίριο στην Σελκόβσκαγια, στα βόρεια της αποσχισμένης χώρας, ενώ αντάρτης έχασε τη ζωή του όταν επιτέθηκε σε δυνάμεις της αστυνομίας, στα νότια της χώρας.

    Σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο επιχειρήσεων στην Τσετσενία, άλλοι 18 Τσετσένοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες 24 ώρες.

    [09] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝ. ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Καλό ξεκίνημα έκανε η Αναγέννηση Αρτας η οποία κέρδισε στο κυπέλλου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γυναικών στο χάντμπολ τη Ντέγκρο Μαλίτσια Πιράν από τη Σλοβενία με σκορ 34-16. Ετσι ο επαναληπτικός αγώνες που θα γίνει αύριο στις 19:00 και πάλι στην Αρτα αποτελεί για την ελληνική ομάδα καθαρά τυπική υπόθεση.

    [10] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Θετικές εκτιμήσεις για τις επαφές του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στις ΗΠΑ έκανε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες ορισμένων και ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για τις διαφορές θέσεων των δύο χωρών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμβολή της στο διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά, αντίθετα από ορισμένες φωνές που ισχυρίζονταν ότι η χώρα μας θα χάσει έδαφος και θα δεχθεί πιέσεις. "Κανένα τέτοιο γεγονός δεν υπήρξε, αντιθέτως, με την επιθετική μας πολιτική οι Αμερικανοί και ο πρόεδρος Μπους μας συνεχάρη για τις προσπάθειες που κάνουμε σε αυτό το γήπεδο και για την Τουρκία και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βεβαίως και για το κυπριακό. Θέλει να υποστηρίξει την επίλυση του κυπριακού" είπε.

    Ακόμη, ο κ.Παπανδρέου εκτίμησε ότι υπάρχει η υποστήριξη των Αμερικανών σε βασικά θέματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία σε όλα. "Υπάρχουν οι ελληνικές και οι αμερικανικές θέσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο" επεσήμανε και πρόσθεσε ότι αυτός βρίσκεται σε ένα πνεύμα συνεργασίας, όπου "η Ελλάδα με υπερηφάνια, χωρίς άγχος και πανικό, χωρίς την ψυχολογία της υποτέλειας μπορεί να διεκδικήσει, να προωθήσει και να αναδείξει τους στόχους της με τον καλύτερο τρόπο".

    [11] ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν πορεία 100 Ρουμάνων που οργανώθηκε πριν από δυο ώρες μπροστά από τα γραφεία δυο ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων στο Βουκουρέστι.

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται γιατί χθες δεν επιτράπηκε σε 400 Ρουμάνους να εγκαταλείψουν τη χώρα στο συνοριακό πέρασμα Γκεοργκίου και να περάσουν στην Ελλάδα. Η συνοριακή αστυνομία της Ρουμανίας ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα τους σταματούσαν έτσι κι αλλιώς αφού δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα. Ορισμένοι από αυτούς είχαν ληγμένες άδειες εργασίας, για την Ελλάδα ή ακόμη και πλαστές, σε άλλες περιπτώσεις είχαν άδεια διαμονής σε ξενοδοχεία που όπως αποδείχθηκε δεν λειτουργούν τον χειμώνα και κάποιοι άλλοι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να καλύψουν την παραμονή τους στη χώρα.

    Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην περιοχή και τέσσερα περιπολικά προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη.

    Τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία Φωτόπουλος και Λιότσικας καλύπτουν την μεταφορά όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν από την Ρουμανία στην Ελλάδα με λεωφορεία γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν πολύ περισσότερα χρήματα.

    [12] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΑΠΟ ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΟΤΕ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Την απόφασή της για την έγκριση, κατόπιν τροποποιήσεων, της Προσφοράς Αναφοράς Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο του ΟΤΕ όσον αφορά στη μεριζόμενη πρόσβαση εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η Προσφορά αυτή αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2887/3000/ΕΚ.

    Η μεριζόμενη πρόσβαση, επιτρέπει την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του μεταλλικού καλωδίου του ΟΤΕ που φτάνει έως την τερματική συσκευή του συνδρομητή (Τοπικός Βρόχος), τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από δικαιούχους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς. Κατ' αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα παροχής μέσω του ίδιου τοπικού βρόχου, κλασσικής τηλεφωνίας από τον ΟΤΕ όσο και υπηρεσιών μετάδοσης δεδομένων υψηλής ταχύτητας (π.χ. υψηλή ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο) από έναν δικαιούχο με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών Ψηφιακού Συνδρομητή Βρόχου (xDSL).

    Η μεριζόμενη πρόσβαση παράγει τον υγιή και βιώσιμο ανταγωνισμό στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ενώ συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής μεταλλικών δικτύων Πρόσβασης της χώρας. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας είτε προς τον εμπορικό είτε προς τον οικιακό χρήστη, σε προσιτές τιμές, ενισχύοντας την προσπάθεια της Πολιτείας για την επίσπευση της εισδοχής της χώρας στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΥΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ.

    Η ΕΔΥΕΘ εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και την αντίθεση της με την ΝΑΤΟϊκή και αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

    Επίσης έθεσε στον κ. Πασχαλίδη το θέμα της καταδίκης του στελέχους του ΚΚΕ Ζαχαρία Καρακίτσιου και τον κάλεσε να παρέμβει πολιτικά για την αποφυλάκιση του.

    Ο κ. Πασχαλίδης δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει τις απόψεις της ΕΔΥΕΘ στην κυβέρνηση και να απαντήσει προσεχώς στα αιτήματα της.

    [14] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε αισιόδοδος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για το θέμα των χιλιάδων αγνοουμένων τονίζοντας ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στο θέμα.

    "Υπάρχει πρόοδος. Οι πιθανότητες εξεύρευσης μίας φόρμουλας είναι πολλές", δήλωσε ο Ντενκτάς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη στη νεκρή ζώνη και την επιστροφή του στα κατεχόμενα.

    "Δεν υπάρχει λόγος που να εμποδίζει την επίλυση του ζητήματος, αλλά ακόμη δεν έχει εξευρεθεί λύση", είπε.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν εκθέσεις για το θέμα των αγνοουμένων τη Δευτέρα και θα αποφασίσουν αν θα υπάρξει νέα συνάντηση μετά την εξέταση των εκθέσεων.

    Υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες για το θέμα των αγνοουμένων είναι "ξεχωριστή διαδικασία", ανεξάρτητη από τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου.

    [15] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α1 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Με το ντέρμπι μεταξύ της Γλυφάδας και του Ολυμπιακού που θα γίνει στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά συνεχίζεται αύριο και μεθαύριο η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1 ανδρών. Μεγάλο παιχνίδι θα γίνει αύριο το μεσημέρι και στο ΟΑΚΑ μεταξύ του ΠΑΟ και της Βουλιαγμένης. Επίσης στις 20:00 στο Ποσειδώνιο ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Εθνικό, ενώ η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Κυριακή με το παιχνίδι Νηρέας- Π. Φάληρο.

    Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής είναι:

    Κολ. ΟΑΚΑ ΠΑΟ - Βουλιαγμένη

    Κολ. Ιωνικού Χίος - Χανιά

    Κολ. Αντ. Πεπανός Πάτρα - Αρης

    Κολ. Αγ. Κοσμά Γλυφάδα - Ολυμπιακός

    Κολ. Ποσειδώνιο ΠΑΟΚ - Εθνικός

    Κυριακή

    Κολ. Χαλανδρίου Νηρέας - Π. Φάληρο.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Στην καταγραφή των απόψεών τους για πρακτικούς τρόπους επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων, αποφάσισαν να προχωρήσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά τις σημερινές τους δύο συναντήσεις με αντικείμενο το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για το θέμα αυτό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, οι απόψεις αυτές θα ανταλλαγούν μεσω του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, ο οποίος και θα παρίσταται στις συναντήσεις των δύο ανδρών για το θέμα των αγνοουμένων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το όποιο κείμενο που τυχόν συμφωνηθεί για το θέμα αυτό δεν θα αναιρεί τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997 για το θέμα των αγνοουμένων.

    Οι συναντήσεις για το θέμα των αγνοουμένων θα είναι εντελώς ανεξάρτητες από τις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν στις 16 του μηνός, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου ενώ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε την Κυριακή την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων για ενημέρωση και διαβούλευση.

    Στη συνάντηση της Κυριακής κλήθηκαν να παρευρεθούν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΡΑΝΙΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο μάνατζερ του Ιρανίλντο Γιάννης Κόντης έδωσε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Αρης Γιάννης Ζαχουδάνης. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η επίσημη ΠΑΕ τονίζει: "Τα περιβόητα στοιχεία που διαφήμιζε ότι θα αποκαλύψει ο 'πνέων τα λοίσθια' ως μάνατζερ Γιάννης Κόντης, δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

    Τα "15 λεπτά δημοσιότητας" που δικαιούται ο καθένας στη ζωή του, κάποτε τελειώνουν. Όταν όμως σβήσουν τα φλας και αποσυρθούν οι τηλεοπτικές κάμερες, έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης, εκεί όπου θα υποχρεωθεί να λογοδοτήσει για τη λάσπη, τα πυροτεχνήματα και τον τεχνητό θόρυβο σε βάρος της ΠΑΕ Άρης".

    [18] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ "ΕΛΠΙΔΑ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Εναν απολογισμό της τριετούς λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ανατολικού Τομέα Νομού Θεσσαλονίκης "Ελπίδα" έκαναν τα στελέχη του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη".

    Η πρόληψη δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους ειδικούς, τα Κέντρα και την επίσημη πολιτεία, αλλά για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να εμπλακούν σε αυτήν και οι απλοί πολίτες, δήλωσε στο ΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Βάσω Ασκητοπούλου.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνει το Κέντρο στους νέους από 9 έως 18χρονών, γιατί η χρήση ναρκωτικών ουσιών ξεκινά σε αυτές της ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης προσανατολίζονται σε παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί στατιστικά διαπιστώνεται ότι η "γνωριμία" με τα ναρκωτικά γίνεται σε όλο και νεαρότερες ηλικίες.

    Η κ. Ασκητοπούλου επισήμανε ότι τα προγράμματα της "Ελπίδας" για τους νέους αφορούν τόσο το σχολείο όσο και τον ελεύθερο χρόνο των νέων και εστιάζονται στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, δηλαδή την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους, την ανάπτυξη της ταυτότητας. Τόνισε, δε, ότι τα προγράμματα επιζητούν την ενεργητική συμμετοχή των νέων, γιατί με αυτό τον τρόπο περνάνε αποτελεσματικότερα τα μηνύματα.

    Επίσης, η "Ελπίδα" εκπονεί προγράμματα που απευθύνονται στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, γιατί θεωρεί ότι είναι σημαντική η επιρροή τους στους νέους. Τα προγράμματα "απλώνονται" σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι δράσεις για τους δημοσιογράφους στοχεύουν στο να γίνει είδηση η πρόληψη, αντί για τους θανάτους.

    "Η λειτουργία μας είναι μόνο τρία χρόνια και είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλούμε για αποτελέσματα στην πρόληψη. Στην πρόληψη περιμένουμε αποτελέσματα σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Ωστόσο, θα έλεγα ότι οι πρώτες συνεργασίες είναι πάρα πολύ θετικές και με την αστυνομία και με το στρατό και από την ανταπόκριση που έχουμε από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής", ανέφερε.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί σταθμό για το Κέντρο για τη σηματοδοτεί την ανανέωση της συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, μέσα από την οποία η "Ελπίδα" προσδοκεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και να τους κινητοποιήσει να εμπλακούν και αυτοί στη διαδικασία της πρόληψης.

    Η "Ελπίδα" αποτέλεσε πρόκληση για το δήμο Καλαμαριάς, τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου και αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Καλαμαριάς Μαρία Παυλίδου Βασιλειάδου, προσθέτοντας ότι κάθε ευαισθητοποιημένος άνθρωπος δεν μπορεί να μένει αδιάφορος μπροστά στην έξαρση που γνωρίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

    Περαιτέρω, ανέφερε ότι στην αρχή το Κέντρο πέρασε από "συμπληγάδες πέτρες" και γνώρισε την δυσπιστία της τοπικής κοινωνίας, η οποία ωστόσο τώρα πια του συμπαραστέκεται.

    Η "Ελπίδα" ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1998. Μέλη της είναι η νομαρχία Θεσσαλονίκης, οι δήμοι Καλαμαριάς (που είναι και ο leader δήμος) , Βασιλικών, Θερμαϊκού, Θερμης, Νέα Μηχανιώνα, Μίκρας και Πανομάρματος και άλλοι φορείς της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής πρόληψης και στηρίζεται οικονομικά και επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ

    [19] ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΓΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Εκατό ομογενείς φοιτητές ηλικίας 18-25 ετών από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη , την Αργεντινή, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότιο Αφρική βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του «Εκπαιδευτικού- Μορφωτικού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας-Πολιτισμού» της ΓΓΑΕ, που ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2002. Οι φιλοξενούμενοι νεολαίοι ήδη παρακολουθούν σειρά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ποίησης, νεοελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Η πρώτη τους γνωριμία με τον υπ. Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, τον υφ. Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτη και το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη θα γίνει απόψε σε μια γιορτή γνωριμίας σε κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Αύριο, 12 Ιανουαρίου οι ομογενείς φοιτητές θα επισκεφθούν την Βεργίνα, ενώ το βράδυ θα παρακολουθήσουν στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης ένα αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Γ. Βακαρέλη.

    Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα εκκλησιασθούν στον Άγιο Δημήτριο και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

    Το «Εκπαιδευτικό- Μορφωτικό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας-Πολιτισμού» της ΓΓΑΕ είναι το πρώτο της χρονιάς και εκπονείται περισσότερο από 15 χρόνια. Μέσω του προγράμματος η ΓΓΑΕ στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών της απόδημης νεολαίας με την Ελλάδα και στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων του κόσμου. Παράλληλα στοχεύει στην διεύρυνση του γνωστικού επιπέδου της Ελληνικής γλώσσας πολιτισμού των φοιτητών ελληνικής καταγωγής, ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που ακολουθούν, καθώς και στην ενίσχυση της ελληνικής πολιτιστικής τους ταυτότητας και στην αξιοποίηση τους ως πρεσβευτές της Ελλάδας στις χώρες διαμονής τους.

    [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε υποσχέθηκε να τιμωρήσει αυστηρά όσους Ρουμάνους πολίτες εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς δηλώνοντας ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς θα συνεχιστεί από ειδικούς μυστικούς πράκτορες.

    Ο κ. Ναστάζε ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών να στείλει μυστικούς πράκτορες στα σημεία ελέγχου στα σύνορα με σκοπό να παρατηρηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι στις τελωνειακές αρχές αντιμετωπίζουν όσους εμπλέκονται στη διαφθορά.

    "Σε περίπτωση που σημειωθούν παρατυπίες θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων δεν υπακούουν στον νόμο" είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ναστάζε επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι το 2002 αποτελεί την χρονιά ενός μεγάλου αγώνα κατά της διαφθοράς.

    "Πρέπει να αποδείξουμε την θέλησή μας να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά με πράξεις και όχι με λόγια" τόνισε.

    [21] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο κ. Κληρίδης πέρασε στις 16:05 στην ουδέτερη ζώνη, για να συναντηθεί για δεύτερη φορά σήμερα με τον Ντενκτάς στην κατοικία του Ειδικού Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνόδευε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, καθώς και ο Προεδρικός Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος. Το προεδρικό αυτοκίνητο με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδευόταν από άλλα τρία οχήματα της προεδρικής φρουράς.

    Στις 17:35 ο κ. Κληρίδης εξήλθε από την ουδέτερη ζώνη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Βρυξέλλες, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Η πιο δημοφιλής εκπομπή των τελευταίων ετών της γαλλικής τηλεόρασης TF1, που παρακολουθείται με αγωνία από εκατομμύρια τηλεθεατές όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στο Βέλγιο και την Ιταλία ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, παρουσιάζεται από έναν Έλληνα ομογενή.

    Σύμφωνα με το «THE GREEK EUROPEAN MAGAZINE», η εκπομπή STAR ΑCADEMY που παρουσιάζει ο «ωραίος Έλληνας» Νίκος Αλιάγας, θα φθάσει αύριο Σάββατο 12 Ιανουαρίου στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς της αφού αναμένεται να την παρακολουθήσουν πάνω από 15 εκατομμύρια τηλεθεατές.

    Πρόκειται για τα τελικά ενός ιδιότυπου και ελκυστικού μουσικού διαγωνισμού, που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι έχοντας 100.000 υποψήφιους τραγουδιστές. Από τον Οκτώβριο του 2001 ένας αγώνας δρόμου άρχισε με τους 16 φιναλίστ κλεισμένους σ' ένα πύργο με 40 κάμερες και 70 μικρόφωνα να καταγράφουν λεπτό προς λεπτό όλη την προετοιμασία. Σήμερα έφθασαν να διεκδικούν το πολύτιμο τρόπαιο του νικητή δύο νέοι, ένας άντρας και μία γυναίκα. Και το τρόπαιο δεν είναι παρά ένα συμβόλαιο ενός εκατ. ΕΥΡΩ και μια επιτυχημένη καλλιτεχνική καριέρα.

    Αδιαμφισβήτητη και τεράστια είναι η επιτυχία, εμπορική και καλλιτεχνική του μεγάλου κρατικού καναλιού της Γαλλίας του TF1. Οι ιθύνοντες και μάλιστα η ίδια η διευθύντρια της εκπομπής Alexia Laroche-Joubert τρίβουν τα χέρια τους και περισσότερο γι΄ αυτόν τον υπέροχο Έλληνα παρουσιαστή, που με άψογο τρόπο διατήρησε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών αμείωτο μέχρι το τέλος, αποσπώντας τις καλύτερες κρητικές.

    Οι δύο φιναλίστ, η Γαλλίδα ΤΖΕΝΙΦΕΡ και ο Βέλγος ΜΑΡΙΟ, ιταλικής καταγωγής από τη Λιέγη του Βελγίου θα δώσουν την τελική «μάχη» για την ανάδειξη του νικητή το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου. Ήδη το πρώτο τους άλμπουμ έγινε χρυσό και ανάρπαστο από την πρώτη στιγμή. Ακολουθεί μια μεγάλη περιοδεία, που θα καταλήξει στο περίφημο OLYMPIA του Παρισιού τον επόμενο Απρίλη. Και έπεται συνέχεια...

    Ο ομογενής παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας σίγουρα θα είναι η μεγάλη βεντέτα όχι μόνο στον αυριανό τελικό αλλά για τη συνέχεια της εκπομπής STAR ACADEMY, όπου έβαλε την προσωπική ελληνική σφραγίδα του.

    Δ.Ρ.

    [23] ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Μικρή αύξηση σημειώθηκε το 2001 στον πληθυσμό της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat.

    Στην ΕΕ διαμένουν 379,4 εκατομμύρια κάτοικοι, από τους οποίους τα 305,1 εκατομμύρια διαμένουν στα 12 κράτη - μέλη της ευρωζώνης. Η συνολική αύξηση του πληθυσμού της ΕΕ το 2001 αυξήθηκε κατά 410.000 κατοίκους, δηλαδή λίγο περισσότερο σε σχέση με το 2000, όταν η αύξηση αντιστοιχούσε σε 380.000.

    Α.Τ.

    [24] ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 11 Ιανουαρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Χωρίς συνταγή γιατρού και γονική εξουσιοδότηση θα μπορούν να προμηθεύονται το αντισυλληπτικό χάπι που αποτρέπει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ανήλικα κορίτσια στη Γαλλία, σύμφωνα με διάταγμα της κυβέρνησης.

    Το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα της κυβέρνησης, αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί κατά την πώληση του χαπιού πρέπει να ενημερώνουν τις νεαρές κοπέλες σχετικά με τη χρήση του και να τις συμβουλεύουν να επισκέπτονται γυναικολόγο.

    Το χάπι χορηγείται μέσα σε 72 ώρες από την επαφή και αποτρέπει την εγκυμοσύνη μπλοκάροντας την εμφύτευση του σπερματοζωαρίου στη μήτρα.

    Το Νοέμβριο του 2000 το γαλλικό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την διανομή του χαπιού στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας.

    Α.Τ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 January 2002 - 19:14:39 UTC