Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
  • [03] ΣΤΟ 2,8% Ο ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [04] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [05] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [06] ΠΡΟΣΛΗΨΗ 38 ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
  • [07] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ MIG-21 ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [08] ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [09] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [10] TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
  • [11] ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [12] ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΒΙΟΤΟΠΟ ΑΓΡΑ-ΒΡΥΤΤΩΝ-ΝΗΣΙΟΥ
  • [13] ΜΕΤΡΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [14] EΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [15] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [16] Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ
  • [17] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [18] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΕΚΕΠΠ
  • [20] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
  • [21] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ- ΜΙΛΑΝΟΥ- ΖΥΡΙΧΗΣ
  • [22] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

  • [01] ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:30 UTC+2)

    Τα κάλαντα είπαν παιδιά στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, άκουσε τα κάλαντα από τους μαθητές του μουσικού σχολείου Αλίμου, στους οποίους δώρισε πορτοφολάκια που είχαν μέσα τρία κέρματα ευρώ.

    Στον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσα είπαν τα κάλαντα παιδιά από το χωριό SOS. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους χάρισε συμβολικά μια δραχμή και ένα μικρό κόσμημα.

    Παιδιά από την Παλαιστίνη έψαλαν τα κάλαντα στον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [02] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (11:27 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντηση τόνισε ότι έχει υπάρξει βελτίωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, είπε ότι επανερχόμαστε σε υψηλούς ρυθμούς έντασης, αναφερόμενος στο μαζικό κύμα παραβάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου τις τελευταίες μέρες από τουρκικά μαχητικά.

    [03] ΣΤΟ 2,8% Ο ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (12:27 UTC+2)

    Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Αlpha Βank ο τιμάριθμος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2,8% λόγω κυρίως δύο παραγόντων: Των υψηλών τιμών των οπωροκηπευτικών και των χαμηλών αντίστοιχων τιμών του Δεκεμβρίου του 2000. Η αντίστοιχη εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της ΕFG Εurobank (από τις 11 Δεκεμβρίου) λόγω των αρνητικών base effects ο τιμάριθμος αναμένεται να κλείσει στο 2,7%. Αν επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις τότε ο μέσος τιμάριθμος του 2001, αναμένεται να φθάσει στο 3,3%, πολύ κοντά δηλαδή στην κυβερνητική πρόβλεψη.

    Η εξέλιξη του Δεκεμβρίου δεν ανησυχεί, προς το παρόν την κυβέρνηση: Για τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι διακυμάνσεις των οπωροκηπευτικών είναι συγκυριακές. Αντίθετα η επιφυλακή έχει σημάνει κυρίως για τις "ύποπτες" ανατιμήσεις στην αγορά ενόψει της μετάβασης στο ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκονται καθημερινά στην αγορά σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα των αδικαιολόγητων αυξήσεων.

    [04] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (17:29 UTC+2)

    Με κέρδη 0,73% έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑΑ και διαμορφώθηκε στις 2.583,03 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 197 εκατ. ευρώ (67,2 δισ. δρχ.), από τα οποία, όμως, περίπου το 90% αφορούσε σε προσυμφωνημένα πακέτα.

    Οι επιμέρους δείκτες στην πλειονότητά τους έκλεισαν με κέρδη. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ορυκτών και Τσιμέντων με 2,42%, των Κατασκευών με 2,41% και των Ειδών Λύσεων Πληροφορικής με 1,49%.

    Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ασφάλειες με 0,95%, οι επενδυτικές με 0,42% και ο Δείκτης Τροφίμων Ποτών με 0,40%.

    Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,66%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,88% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 1,29%. Από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν, 195 σημείωσαν άνοδο, 111 υποχώρησαν και 51 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.

    [05] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:52 UTC+2)

    Ολο και πιο συχνές είναι οι ένοπλες αναμετρήσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ, οι οποίες επιβεβαιώνουν, εμμέσως, πλην σαφώς, τα περί "πολέμου για χρήματα" μεταξύ των αρχηγών των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στη χώρα.

    Χθες το βράδυ στο χωριό Στρίμνιτσα του Τετόβου, σε μία ένοπλη αναμέτρηση μεταξύ ομάδων ανταρτών, σκοτώθηκε ο 30χρονος Μπάκι Καντρίου, κάτοικος των Σκοπίων. Πρόκειται για το τρίτο θύμα του "πολέμου" μεταξύ των ανταρτοομάδων που δρουν εντός των συνόρων της ΠΓΔΜ.

    Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της KFOR, στο Κοσσυφοπέδιο δολοφονήθηκε ανώτερο στέλεχος του Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού, γνωστό με το όνομα "Διοικητής Χότζα",που ηγήθηκε της παραστρατιωτικής μονάδας, η οποία το καλοκαίρι κατέλαβε το χωριό Αρατσίνοβο, κοντά στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

    Ε.Π.

    [06] ΠΡΟΣΛΗΨΗ 38 ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:36 UTC+2)

    Στην πρόσληψη 38 ατόμων, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, θα προχωρήσει ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατόπιν απόφασης του υπουργικού συμβουλίου και του Υπουργού Γεωργίας, Γεώργιου Δρυ.

    Το προσωπικό θα προσληφθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και με διάρκεια απασχόλησης οκτώ μηνών, για την κάλυψη παροδικών αναγκών του Οργανισμού, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του νόμου 2225/1994 και τις σχετικές τροποποιήσεις και συμπληρώσεις.

    Ειδικότερα, προκηρύσσονται επτά θέσεις γεωπονικού-κτηνιατρικού, στην περιφέρεια με έδρες την Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, τα Γιανιτσά, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Μυτιλήνη και το Ρέθυμνο. Άλλα 15 άτομα ζητούνται για θέσεις τεχνικών εργαστηρίων στις ίδιες περιοχές και 16 εργαζόμενοι στον τομέα των οδηγών-δειγματοληπτών.

    [07] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ MIG-21 ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:25 UTC+2)

    Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου "MIG-21" θα αγοράσει από τη Ρουμανία η Κροατία, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, ως χώρες-μέλη του νατοϊκού προγράμματος "Συνεργασία για την ειρήνη". Σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας "Vecernji List", τα τέσσερα "MIG" θα φτάσουν στο Ζάγκρεμπ μετά την Πρωτοχρονιά.

    Επίσης, η ρουμανική βιομηχανία "Aerostar" θα αναλάβει την επισκευή των οκτώ "MIG" που διαθέτει σήμερα η πολεμική αεροπορία της Κροατίας. Το κόστος της επισκευής θα κυμανθεί από 800.000 ως 1.000.000 δολάρια ανά αεροσκάφος.

    Ε.Π.

    [08] ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:23 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι φορείς της αγοράς, παρά τα όποια μικρά "παρατράγουδα", τήρησαν τα συμφωνηθέντα για το ευρώ, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι στιγμής, οι φορείς δεν επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη φάση προσαρμογής στο νέο νόμισμα.

    "Υπολογίζω ότι οι εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα θα επιβεβαιώσουν ακόμη περισσότερο αυτή τη διαπίστωση, δημιουργώντας καλό κλίμα και για τις εκπτώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 17 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου", κατέληξε ο Υπουργός.

    [09] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:21 UTC+2)

    Διάφορες χορωδίες μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο και έψαλαν τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος συγκινήθηκε περισσότερο με την παιδική χορωδία από την Πάτρα. Επίσης, τα κάλντα είπαν στον κ. Στεφανόπουλο η Προεδρική φρουρά.

    Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τα κάλαντα συντροφιά με την εγγονή του στο σπίτι του από παιδική χορωδία.

    [10] TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:18 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι, λόγω και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, θα ξεπεραστούν οι ελλείψεις στα πράσινα οπωροκηπευτικά, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει πλήρης επάρκεια στην αγορά, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

    "Στα πράσινα οπωροκηπευτικά, λόγω των καιρικών συνθηκών, διαπιστώθηκαν αυξομειώσεις τόσο στις τιμές, όσο και στη διάθεση. Ομως, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον, επιβεβαιώνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε εκ νέου ελλείψεις. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η αγορά κρέατος είναι πολύ σταθερή και πολύ φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι.

    [11] ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:17 UTC+2)

    Στόχος διαρρηκτών έγινε το Σαββατοκύριακο το υποκατάστημα ΙΚΑ Σπάτων που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Σπάτων-Αγίου Δημητρίου στο 2ο και 3ο όροφο του κτηρίου.

    Οι ληστές κατάφεραν να μπουν στο υποκατάστημα από το υπόγειο, ενώ στη συνέχεια διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο αφαιρώντας μόνο κέρματα άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

    [12] ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΒΙΟΤΟΠΟ ΑΓΡΑ-ΒΡΥΤΤΩΝ-ΝΗΣΙΟΥ

    Εδεσσα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:16 UTC+2)

    Τη δική του φωνή απέκτησε ο υγροβιότοπος Αγρα-Βρυττών-Νησίου Πέλλας χάρη στη λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης στο 8ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Εδεσσας-Φλώρινας. Το Κέντρο Ενημέρωσης παρέχει στους πολίτες, τα σχολεία και τους φορείς τη δυνατότητα της ξενάγησης στα μυστικά της φύσης.

    Ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει το χώρο οδικά και με τρένο. Το κτίριο είναι μία ξύλινη κατασκευή και διαθέτει ένα εκθεσιακό χώρο οκταγωνικής διατομής και έναν επίσης μικρότερο βοηθητικό. Ο επισκέπτης έχει κατ΄ αρχήν τη δυνατότητα να γνωρίσει την υπέροχη φύση μέσα από τα πόστερ που υπάρχουν στους τοίχους ενώ αν διαθέτει περισσότερο χρόνο μπορεί να παρακολουθήσει μία σειρά από διαφάνειες από την περιοχή καθώς επίσης και μια βιντεοταινία για τα πουλιά και το πρόγραμμα Life.

    Αφού αποκτηθεί η πρώτη γνώση για τις φυσικές αξίες με έμφαση στην ορνιθοπανίδα, τα προβλήματα και τις προοπτικές που προδιαγράφονται στην περιοχή, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στο πρώτο οργανωμένο οικοτουριστικό και εκπαιδευτικό μονοπάτι. Το μονοπάτι μήκου 500 και πλάτος ενός μέτρυ αρχίζει αμέσως έξω από το Κέντρο Ενημέρωσης κατά μήκος της λίμνης και καταλήγει στο φράγμα της λίμνης.

    [13] ΜΕΤΡΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Βελιγράδι, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:15 UTC+2)

    Το εθνικό πρόγραμμα για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς παρουσίασε σε Σέρβους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τους δύο βασικούς παράγοντες που προκαλούν αποσταθεροποίηση και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση δικτύου ομάδων κρούσης, αποτελούμενων από εκπροσώπους της εισαγγελίας, της αστυνομίας και της κρατικής ασφάλειας, που θα διερευνούν καταγγελίες πολιτών για εγκληματικές πράξεις και για περιπτώσεις διαφθοράς. Επίσης, προβλέπεται ο διορισμός ενός αστυνομικού σε κάθε σχολείο, με στόχο την προστασία των μαθητών από τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, καθώς και πραγματοποίηση αιφνίδιων ελέγχων στα σχολεία, με στόχο εντοπισμό μαθητών που έχουν στην κατοχή τους παράνομε ουσίες.

    Ο κ.Τζίντζιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής του, το 2002, θα είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η επίλυση του ζητήματος της νότιας Σερβίας και η βελτίωση των σχέσεων με το Μαυροβούνιο.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία, ο Τζίντζιτς είπε ότι δεν τον ανησυχούν τέτοιου είδους δηλώσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην δημιουργία εντυπώσεων.

    Ε.Π.

    [14] EΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2001 (14:00 UTC+2)

    Πλήρη επάρκεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα διαπίστωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος. Κατά την ανταλλαγή ευχών με συνεργάτες και στελέχη του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, ο κ.Τσοχατζόπουλος επεσήμανε σήμερα ότι τα όποια προβλήματα διαπιστώθηκαν αφορούσαν μόνο στη διακίνηση ενέργειας και αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χάρη στη συντονισμένη κινητοποίηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

    Ο ίδιος συνεχάρη τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ιδαίτερα της ΔΕΗ, οι οποίοι -όπως είπε- έδωσαν αυτές τις ημέρες πραγματική μάχη για την εξασφάλιση της επάρκειας στην αγορά και μάλιστα υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. "Αν και, π.χ, στη δυτική Μακεδονία είχαμε θερμοκρασίες κάτω από τους -15 C, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, ενώ αντίθετα, διαπιστώθηκε πραγματική επάρκεια προς όλες τις κατευθύνσεις", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζομένους στις ιδιωτικές και δημόσιες εταιρίες πετρελαίου, διότι "κατάφεραν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, με μια εντατική κινητοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα να δουλέψουν τα ιδιωτικά και δημόσια διυλιστήρια ακόμη και το Σάββατο".

    [15] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:56 UTC+2)

    Με μία διάλεξη του ιστορικού τέχνης Κώστα Ιορδανίδη με θέμα "Η εικόνα ως βιβλίο και η κριτική ως ανάγνωση" η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Βακαλό ξεκινούν οι στις 16 Ιανουαρίου (7.30μμ) οι εκδηλώσεις της νέας χρονιά στο Τελλόγλειο .

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Τελλόγλειο κατά το μήνα Ιανουάριο περιλαμβάνονται:

    Παρουσίαση του νέου CD του Δημήτρη Θέμελη Τραγούδια της Ικαρίας στη σειρά Ελληνική Δημοτική Μουσική Νο 2: Τραγούδια της Ικαρίας. Μια παραγωγή του Α.Π.Θ.σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (23/1, 7.30μμ)

    Συναυλία εργαστηρίου με τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανό. Συνοδεύουν οι Εύα Ραβάνη, πιάνο, και Γιάννης Στέφος, βιολεντσέλο (23/2, 8.00μμ) και τη διάλεξη

    Δημόσια Αρχιτεκτονική και Santiago Calatrava του Manuel Blanco, καθηγητή της αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή της Μαδρίτης (30/1, 7.30μμ)

    [16] Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:54 UTC+2)

    Ευχές από μέλη και φίλους του ΔΙΚΚΗ δέχθηκε με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ τα κάλαντα έψαλαν τα παιδιά των εργαζομένων στα γραφεία του Κινήματος.

    "Δυστυχώς διανύουμε μια περίοδο που τα πάντα έχουν υποβαθμιστεί και οι αξίες έχουν μπει στο περιθώριο. Πρέπει όλοι μας να αντιστεκόμαστε σε αυτήν την πρακτική γιατί κινδυνεύουμε όλοι οι λαοί να χάσουμε τον πολιτισμό μας και τις αξίες που διέπουν τους πολιτισμούς", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τσοβόλας.

    Καταλήγοντας ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική σε όλο τον πλανήτη -και στην περιοχή-, να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα, που έχουν σχέση με την ανθρωπιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά να επικρατήσει ειρήνη.

    [17] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:53 UTC+2)

    Συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού τομέα υπέγραψαν η κυβέρνηση της Κροατίας και τέσσερα από τα πέντε συνδικάτα της χώρας, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

    Η επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο στο Ζάγκρεμπ, παρουσία του προέδρου της χώρας, Στίπε Μέσιτς, του πρωθυπουργού, Ιβιτσα Ράτσαν και των αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης.

    Βάσει της συμφωνίας, η κυβέρνηση και τα συνδικάτα θα εργαστούν από κοινού για την εκπλήρωση των στόχων που είναι η μεταρρύθμιση της οικονομίας, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την υγεία και της εκπαίδευσης, η μείωση της ανεργίας και η επιτάχυνση της διαδικασίας για ένταξη στην Ε.Ε.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας τόνισε σε δηλώσεις του ότι η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμόζεται πιστά, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην εξουσία.

    Ε.Π.

    [18] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

    Χονγκ Κονγκ, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:52 UTC+2)

    Kλειστό λόγω του εορτασμού των γενεθλίων του αυτοκράτορα Ακιχίτο παρέμεινε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, το οποίο θα επαναλειτουργήσει αύριο. Παράλληλα, στο ήμισυ περιορίστηκε η διάρκεια λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς του Χονγκ Κονγκ, η οποία θα παραμείνει κλειστή αύριο και μεθαύριο, λόγω των Χριστουγέννων και της αργίας "Boxing Day".

    Mε το χρηματιστήριο του Τόκιο να παραμένει κλειστό και την αγορά του Χονγκ Κονγκ να υπολειτουργεί, η Ταϊβάν κράτησε σήμερα τα "σκήπτρα" των καλύτερων επιδόσεων, με τον δείκτη TAIEX να ενισχύεται κατά 1,1%, χάρη στα υψηλά κέρδη τεχνολογικών μετοχών, όπως αυτή της Quanta Computer (+4,85%).

    Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνταν λίγο πριν από το μεσημέρι και τα χρηματιστήρια της Κορέας και της Σιγκαπούρης (+0,3%), ενώ στη Σεούλ η μετοχή της εταιρίας KT -πρώην Korea Telecom- άνοιγε το δρόμο για τα κέρδη, της τάξης του 0,28%, του δείκτη KOSPI. Kλειστές ήταν οι αγορές των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας.

    Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HANG SENG έκλεισε ενισχυμένος κατά 0.46%, στις 11,209.78 μονάδες, με τη μετοχή της τράπεζας HSBC να κερδίζει ποσοστό 0.8%, μετά την ελεύθερη πτώση της, σε ποσοστό 4%, την Παρασκευή.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΕΚΕΠΠ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:39 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, την Πέμπτη στις 11:30 θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ) (Αριστοτέλους και Ερμού γωνία), που ιδρύθηκε και εποπτεύεται από τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Εξωτερικών.

    Στον κ. Πασχαλίδη θα παρουσιαστεί από το Δ.Σ. και το Γενικό Διευθυντή ο απολογισμός του έργου του ΕΚΕΠΠ για το 2001. Ειδικότερα θα γίνει αναφορά στις πρωτοβουλίες που πήρε το Κέντρο για την ενημέρωση φορέων και πολιτών σχετικά με την κυκλοφορία του ευρώ.

    [20] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:34 UTC+2)

    Τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, επισκέφθηκαν σήμερα στο υπουργείο και έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα μπάντες και χορωδίες της Θεσσαλονίκης.

    Εκφράζοντας τις δικές του ευχές, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε: "Φέτος είχαμε τα "ευρω-κάλαντα". Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα του ευρώ να είναι μια εύρωστη Ελλάδα σε μία εύρωστη Ευρώπη. Εύχομαι και ελπίζω το 2002 να μας φέρει πιο κοντά, σ' έναν κόσμο πιο δίκαιο, με λιγότερες ανισότητες, με λιγότερη φτώχεια, με περισσότερη ανάπτυξη για όλους τους λαούς και ευημερία για όλους τους πολίτες. Εύχομαι και ελπίζω το 2002 να σημάνει για τη Θεσσαλονίκη περισσότερη αισιοδοξία, περισσότερη αυτοπεποίθηση. Εύχομαι και ελπίζω το 2002 για τη Βόρεια Ελλάδα να σημάνει έργα, να σημάνει πολλές δράσεις, να σημάνει αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση στο Βορρά".

    [21] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ- ΜΙΛΑΝΟΥ- ΖΥΡΙΧΗΣ

    Λονδίνο, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:30 UTC+2)

    Κλειστά είναι σήμερα τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Μιλάνου και της Ζυρίχης, ενώ, λόγω των εορτών, η συνεδρίαση στην αγορά του Λονδίνου θα ολοκληρωθεί στις 12.30 μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα. Στα εν λειτουργία χρηματιστήρια της "Γηραιάς Ηπείρου" επικρατούν μικτές τάσεις, με τη μετοχή της Pearson να καταγράφει σημαντικά κέρδη, μετά την ανακοίνωσή της ότι πουλάει το μερίδιό της στην RTL.

    Ειδικότερα, λίγο πριν από το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εμφανίζονταν υποτονικές, λόγω εορταστικού κλίματος, με τον δείκτη FTSE 100 να ενισχύεται οριακά, σε ποσοστό 0,13% και να διαμορφώνεται στις 5,165.9 μονάδες.

    Στην αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC- 40 των επιλεγμένων blue chips υποχωρούσε κατά 0,5%, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει τις 4,475.58 μονάδες, ενώ ο AEX στο Αμστερνταμ κατέγραφε απώλειες της τάξης του 0,6% και διαμορφωνόταν στις 492.71. Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια του Παρισιού, του Αμστερνταμ και των Βρυξελλών θα λειτουργήσουν μέχρι τις 16.30 GMT.

    Στο μεταξύ, οριακή μεταβολή εμφάνιζε την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300, που αποτυπώνει την πορεία των κυριότερων μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι κλαδικοί δείκτες των ποτών και των φαρμακοβιομηχανιών κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.

    Οσον αφορά την πορεία των επιμέρους μετοχών, εκείνη της Pearson, ιδιοκτήτριας των Financial Times, ενισχυόταν κατά 3,4% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την απόφασή της να πωλήσει στη γερμανική Bertelsmann το μερίδιο 22%, που κατέχει στην RTL, έναντι 1,3 δισ. δολ.

    [22] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 24 Δεκεμβρίου 2001 (13:20 UTC+2)

    Την αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 15% αποφάσισε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, προκειμένου να συγκεντρώσει κονδύλια για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για την ολοκλήρωση έργων οδοποιίας.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων δεν θα επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Μαυροβουνίου, δεδομένου ότι μετά την Πρωτοχρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή η κυβερνητική απόφαση για αύξηση του βασικού μισθού των εργαζομένων.

    Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 December 2001 - 19:13:54 UTC