Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΥΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
  • [03] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • [04] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [06] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 2
  • [07] ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Κ.
  • [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΟΚ 89 - 79
  • [10] ΠΟΛΟ Α1: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 3ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [11] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ 27 - 36
  • [12] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 78 - 82
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 4 - 2
  • [14] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΑΚΕΝ
  • [15] Ο ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [17] ΑΡΑΦΑΤ: "ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ"
  • [18] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΛΑΑΚΕΝ
  • [19] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΥΠΟ ΣΗΜΑΙΑ ΠΑΝΑΜΑ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
  • [20] ΝΕΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ
  • [21] Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΠ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [23] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • [24] ΟΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ

  • [01] ΔΥΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Πάτρα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (18:21 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι αγνοούνται στην Πάτρα, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού Διακονιάρη που υπερχείλισε. Λόγω της κακοκαιρίας, ο ποταμός έχει σημειώσει υπερχείλιση ενώ τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει αυτοκίνητα.

    Σύμφωνα με το Κέντρο της πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη καθώς πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει από τα νερά. Στην επιχείρηση της πυροσβεστικής μετέχουν διακόσιοι πυροσβέστες με 25 οχήματα ενώ στην Πάτρα μεταβαίνει επειγόντως κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

    Στην Κεφαλοννιά ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε στέγες σπιτιών και σε καταστήματα.

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

    Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2001 (23:28 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Λάακεν.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων καλύπτει τις ελληνικές θέσεις στα μεγάλα ζητήματα του Ευρωστρατού και της λαθρομετανάστευσης. Τόνισε επίσης ότι πετύχαμε οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2002.

    Διαφωνία μεταξύ των "15" ηγετών προέκυψε στο θέμα του καθορισμού των εδρών των Αρχών, Οργανισμών και Παρατηρητηρίων της ΕΕ και δεν ελήφθη απόφαση.

    Για το θέμα του Ευρωστρατού ο κ. Σημίτης διευκρίνισε ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου περιλαμβάνεται η διακήρυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ε.Ε - ευρωστρατός - ενώ το επίμαχο θέμα που αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε με το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα τις 6 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ - μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία - που δεν είναι μέλη της Ε.Ε, παραπέμπεται στην επόμενη προεδρία, δηλαδή την Ισπανία.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα ήθελε να κηρυχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, δηλαδή ο στρατός να θεωρηθεί πια ως ενεργός, διότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή άμυνα και για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική".

    "Μερικοί θεωρούσαν ως προϋπόθεση αυτής της ανακήρυξης της ετοιμότητας τη ρύθμιση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία συγκεκριμένα. Θα έπρεπε έλεγαν να ρυθμιστούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε., Τουρκίας - Ευρωστρατού και για πετύχουν αυτή τη ρύθμιση είχαν ετοιμάσει οι Βρετανοί μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους, κείμενο το οποίο δεν ήταν αποδεκτό από εμάς. Το κείμενο αυτό συνέχιζε ορισμένες καταστάσεις, δεν προστάτευε την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργούσε συνθήκες αδιαφανείς σε σχέση με τις σχέσεις, οι οποίες θα επικρατούσαν", υπογράμμισε.

    "Επιδίωξη μας ήταν εδώ στη Σύνοδο το κείμενο αυτό να μη γίνει δεκτό και ταυτόχρονα κηρυχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιτύχαμε πλήρως, το κείμενο αποσύρθηκε από τη συζήτηση και σήμερα το απόγευμα στη συζήτηση των συμπερασμάτων αναγνωρίστηκε ότι είναι πια έτοιμος ο στρατός, έτοιμη η διαδικασία για να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός στρατός επιχειρήσεις. Από εκεί πέρα παραμένει αυτό το θέμα της ρύθμισης αυτών των σχέσεων με την Τουρκία. Αρα τώρα τίθεται με διαφορετικές προϋποθέσεις, έχουμε και εμείς την πρωτοβουλία με την εκάστοτε προεδρία και θα προσπαθήσουμε μέσα από θεσμικές διαδικασίες της Ε.Ε. να δώσουμε λύσεις, οι οποίες ανταποκρινόνται στις δικές μας επιδιώξεις", τόνισε.

    Για το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής και ενδιέφερε ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Σημίτης είπε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν και οι ελληνικές προτάσεις έγιναν δεκτές σχεδόν στο σύνολό τους.

    Εκτίμησε ότι η εξέλιξη ήταν θετική, διότι αναγνωρίστηκε το θέμα της λαθρομετανάστευσης και αποφασίστηκε να διερευνηθεί και να προωθηθεί η καταπολέμησή της.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει μία έκθεση και το ερώτημα ήταν αν τα κύρια στοιχεία αυτής της έκθεσης θα γίνονταν αποδεκτά από τη Σύνοδο Κορυφής. Υπήρξαν αντιρρήσεις αν θα έπρεπε να υπάρχουν μία αστυνομία, ένα σώμα, μηχανισμοί φύλαξης συνόρων.

    "Οι προτάσεις της Επιτροπής και οι προτάσεις που υποστηρίξαμε εμείς έγιναν δεκτές σχεδόν στο σύνολό τους. Εγινε δεκτό ότι θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί κοινοί φύλαξης των συνόρων και θα πρέπει να διευρυνθεί το θέμα. Θα πρέπει επίσης να προωθηθούν οι συμφωνίες για την επανεισδοχή των μεταναστών, είπε.

    Οσον αφορά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη μετανάστευση, το οποίο σύμφωνα με την πρόταση της προεδρίας θα έπρεπε να έχει έδρα την Αθήνα, τελικά όμως δεν επιτεύχθη συμφωνία για τις έδρες των Ευρωπαϊκών οργανισμών και των παρατηρητηρίων.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι προσωρινά αποφασίστηκε ότι η Eurojudge θα έχει έδρα τη Χάγη.

    Οσον αφορά τη διεύρυνση στην απόφαση της Συνόδου τονίζεται ότι θα πρέπει η διαδικασία διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2002 και χαιρετίζεται η έναρξη συζητήσεων ανάμεσα στον κ. Κληρίδη και στον κ. Ντενκτάς, ενώ γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις αποφάσεις των ΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τις συζητήσεις που είχε, υπήρχε η εκτίμηση ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να τηρηθούν αυτές οι προθεσμίες. "Αν δεν τηρηθεί η προθεσμία είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2003 επί ελληνικής προεδρίας", συμπλήρωσε.

    [03] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (10:41 UTC+2)

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας (ΠΟΕΔΗΝ), οπότε και τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις προσωπικού (6.000 ατόμων), αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και περισσότερα κονδύλια για την υγεία.

    Στο μεταξύ οι πανεπιστημιακοί γιατροί εξακολουθούν να απέχουν από το κλινικό τους έργο, αλλά και από επιτροπές διαμαρτυρόμενοι για το νόμο ο όποίος, μεταξύ άλλων, τους απαγορεύει να εργάζονται ταυτόχρονα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί απειλούν ότι θα κλείσουν την Ιατρική σχολή στις 7 Ιανουαρίου σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    [04] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ

    Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2001 (10:16 UTC+2)

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχαν στο Λάακεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι δυο υπουργοί χαρακτήρισαν την επικείμενη επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, μια θετική εξέλιξη χωρίς όμως να είναι βέβαιο ένα αίσιο τέλος, κάτι το οποίο όμως ελπίζουν, όπως είπε ο κ.Παπανδρέου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Πρωταθλήτρια χειμώνα για το 2001 αναδείχτηκε η ΑΕΚ μετά το τέλος της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η Ενωση κέρδισε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Αρη με σκορ 4 - 2 και διατήρησε τη διαφορά από τους υπόλοιπους αντιπάλους της.

    Στη 2η θέση παραμένει ο Ολυμπιακός που επικράτησε επί του Ακράτητου, ενώ στην 3η θέση συγκατοικούν Ξάνθη και ΠΑΟΚ που κέρδισαν τον Πανιώνιο και τον ΟΦΗ, αντίστοιχα. Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (10η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 27

    2.Ολυμπιακός 22

    3.Ξάνθη 18

    4.ΠΑΟΚ 18

    5.Αρης 16

    6.Παναθηναϊκός 15

    7.ΟΦΗ 14

    8.Ηρακλής 13

    9.Εθνικός Αστέρας 11

    10.Πανιώνιος 10

    11.Ακράτητος 9

    12.Παναχαϊκή 6

    13.Ιωνικός 5

    14.Αιγάλεω 5

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (11η)

    Πανιώνιος - Αρης

    Εθνικός Αστέρας - Ξάνθη

    Ηρακλής - ΑΕΚ

    Παναθηναϊκός - Αιγάλεω

    Ολυμπιακός - Παναχαϊκή

    ΟΦΗ - Ιωνικός

    Ακράτητος - ΠΑΟΚ

    [06] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0 - 2

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε στη Νεάπολη επί του Ιωνικού με σκορ 2 - 0, για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι πράσινοι με τον Γιάννη Κυράστα -από τις τελευταίες φορές στον πάγκο τους- κατάφεραν να πάρουν τρεις πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνουν να καλύψουν τη διαφορά από τους πρωτοπόρους στη βαθμολογία.

    Τα τέρματα της συνάντησης πέτυχαν στο 52' λεπτό ο Μιχάλης Κωνσταντίνου και στις καθυστερήσεις ο Γκόραν Βλάοβιτς. Ο Κυράστας θα κοουτσάρει για τελευταία φορά τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι Κυπέλλου που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στο Καυτανζόγλειο στάδιο με αντίπαλο τον Ηρακλή.

    Από την καινούρια χρονιά στον πάγκο των πρασίνων θα κάθεται ο Σέρχιο Μαρκαριάν ο οποίος συμφώνησε με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τον επόμενο ενάμισι χρόνο.

    [07] ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Κ.

    Τίρανα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Χωρίς καμία έκπληξη ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στα Τίρανα οι εργασίες του 7ου συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόεδρος μετά από ψηφοφορία εξελέγη ο Σαλί Μπερίσα. Στη ψηφοφορία συμμετείχαν 673 σύνεδροι, εκ των οποίων υπερψήφισαν τη μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Δ.Κ., Σαλί Μπερίσα, 642 σύνεδροι.

    Επίσης, το 7ο συνέδριο υπερψήφισε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι η κρίση που προκλήθηκε από την εκλογονοθεία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την πολιτική και κοινωνική ζωή στην Αλβανία. Ακόμη αποφασίστηκε από τους σύνεδρους το συνέδριο του ΔΚ να πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και όχι κάθε δύο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Ο Σαλί Μπερίσα στο τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε ότι το 7ο συνέδριο του Δ.Κ. ήταν το συνέδριο των εναλλακτικών λύσεων για την επίλυση της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Αλβανία.

    [08] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Η ΑΕΚ παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας μετά την άνετη νίκη επί του Ιωνικού Ν.Φ. και πλέον περιμένει το παιχνίδι Ολυμπιακός - Μαρούσι προκειμένου να μάθει εάν θα συνεχίσει να συγκατοικεί με τους ερυθρόλευκους.

    Ο Ηρακλής κέρδισε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο τον Αρη, ενώ ο Παναθηναϊκός επικράτησε δύσκολα στη Δράμα επί του ΚΑΟΔ. Επίσης, ο ΠΑΟΚ έχασε από το Περιστέρι. Αναλυτικά η βαθμολογία στην 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (11η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 21

    2.Ηρακλής 20

    3.Παναθηναϊκός 20

    4.Ολυμπιακός 19

    5.Πανιώνιος 18

    6.ΠΑΟΚ 16

    7.Περιστέρι 16

    8.Ηράκλειο 16

    9.Μαρούσι 15

    10.Ιωνικός Ν.Φ. 14

    11.ΚΑΟ Δράμας 14

    12.Νήαρ Ηστ 13

    13.Αρης 13

    14.Δάφνη 13

    *Ολυμπιακός και Μαρούσι έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (12η)

    Ηράκλειο - ΑΕΚ

    Δάφνη - Ολυμπιακός

    ΠΑΟΚ - Πανιώνιος

    Ηρακλής - Περιστέρι

    Παναθηναϊκός - Μαρούσι

    Ιωνικός Ν.Φ. - Αρης

    Νήαρ Ηστ - ΚΑΟ Δράμας

    [09] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΟΚ 89 - 79

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Το Περιστέρι εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και κέρδισε σήμερα στην Αθήνα τον ΠΑΟΚ με σκορ 89 - 79, για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ετσι, οι δύο ομάδες -μαζί με το Ηράκλειο- συγκατοικούν στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν ντέρμπι καθώς και οι δύο ομάδες ήθελαν πολύ τη νίκη. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να παρουσιάσει το καλό του πρόσωπο και στηριγμένος στη βοήθεια των δύο αμερικανών οδηγήθηκε μετά το 20λεπτο στα αποδυτήρια προηγούμενος με δύο πόντους (44 - 42).

    Στην επανάληψη όμως οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο δυνατά και αποφασισμένοι να πάρουν τη νίκη. Στο 30' λεπτό το Περιστέρι πήρε μια διαφορά 7 πόντων (66 - 54), την οποία διατήρησε και αύξησε ως το τέλος.

    [10] ΠΟΛΟ Α1: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 3ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Με νίκες του Νηρέα Χαλανδρίου επί της Γλυφάδας και της Χίου επί της Πάτρας, έπεσε σήμερα η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος πόλο της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ο Νηραίας κέρδισε τη Γλυφάδα με σκορ 8 - 6, ενώ η Χίος επικράτησε στην Πάτρα επί της τοπικής ομάδας με 12 - 9.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος πόλο ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με σκορ 9 - 8, ενώ ο Εθνικός επικράτησε δύσκολα επί του Αρη στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης με 8 - 7. Η Βουλιαγμένη επιβλήθηκε εύκολα με 17 - 4 επί του Παλαιού Φαλήρου, ενώ ο Ολυμπιακός νίκησε 12 - 8 τα Χανιά.

    [11] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ 27 - 36

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ο Φίλιππος Βέροιας κατάφερε να πάρει σπουδαία εκτός έδρας νίκη από τον Αρη Νικαίας με σκορ 36 - 27, σε εξ αναβολής παιχνίδι για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Μετά τη νίκη αυτή ο Φίλιππος ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 15 βαθμούς.

    Στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος χάντμπολ είναι ο Πανελλήνιος με 21 βαθμούς.

    [12] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΚΑΟΔ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 78 - 82

    Δράμα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε πολύ για να κάμψει στη Δράμα την αντίσταση του ΚΑΟΔ, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στο τέλος όμως οι πράσινοι επικράτησαν με σκορ 82 - 78 και πήραν το πολύτιμο ροζ φύλλο, που τους διατηρεί στην 3η θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Ηρακλή.

    Το παιχνίδι μεταξύ των δύο αντιπάλων ήταν ντέρμπι από την αρχή, καθώς ο ΚΑΟΔ πρόβαλε σθεναρή αντίσταση και ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να πάρει σοβαρό προβάδισμα. Στο ημίχρονο μάλιστα οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν μόλις με έναν πόντο 36 - 35. Κορυφαίος των νικητών στην αναμέτρηση με τον ΚΑΟΔ ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 26 πόντους.

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 4 - 2

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η ΑΕΚ διατήρησε τη διαφορά των πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό, καθώς κέρδισε σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Αρη με σκορ 4 - 2 στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα η Ενωση στέφθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα 2001.

    Οι παίκτες του Αρη που επιζητούσαν ένα θετικό αποτέλεσμα μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να προηγηθούν με 0 - 1 μόλις στο 7' λεπτό με γκολ του Σαίντ Τσίμπα. Η ΑΕΚ όμως απάντησε γρήγορα και στο 17' ισοφάρισε σε 1 - 1 με κεφαλιά του Σωτήρη Κωνσταντινίδη, σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο ημίχρονο.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 53' ο Ντέμης Νικολαίδης βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και έγραψε το 2 - 1 για την ΑΕΚ, ενώ στο 64' ο Βασίλης Τσάρτας με εύστοχο χτύπημα πέναλτι διαμόρφωσε το 3 - 1. Λίγη ώρα αργότερα, με πέναλτι απάντησε και ο Αρης. Και πάλι ο Τσίμπα ευστόχησε από τα έντεκα μέτρα και μείωσε για το σύλλογο της Θεσσαλονίκης σε 3 - 2. Το τελικό σκορ όμως διαμόρφωσε στο 82' ο Νικολαίδης.

    [14] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΑΚΕΝ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπα, ότι η Νέα Δημοκρατία με την κριτική της στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Λάακεν αποδυναμώνει την εθνική προσπάθεια απάντησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    "Είναι λυπηρό αλλά και επικίνδυνο η Κυβέρνηση να εκλαμβάνει ως αποδυνάμωσή της την πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για πανεθνική συνεργασία και συνεννόηση" τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος προσθέτοντας ότι η αναβολή, για την οποία πανηγυρίζει σήμερα η Κυβέρνηση, δεν εγγυάται λύση υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

    "Η μετάθεση των προβλημάτων στο μέλλον, ασφαλώς και δεν συνιστά επιτυχία. Εξωτερική πολιτική δεν χτίζεται σε λογικές του βλέποντας και κάνοντας. Απαιτείται, τώρα και όχι αύριο, συγκροτημένη εθνική στρατηγική, ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίζει, κάθε τόσο, ακραία ενδεχόμενα και διλήμματα" επισήμανε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντπολίτευσης.

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση αντί να υβρίζει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς, όπως ανέφερε, "μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωρούν στα εθνικά μας θέματα".

    [15] Ο ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο Σέρχιο Μαρκαριάν είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού καθώς η πράσινη ΠΑΕ ανακοίνωσε επίσημα τη συνεργασία με τον ουρουγουανό προπονητή.

    Ο Μαρκαριάν υπέγραψε συμβόλαιο με το σύλλογο του τριφυλλιού έως το καλοκαίρι του 2003 και για πρώτη φορά θα καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Στο παιχνίδι του Κυπέλλου Ελλάδας που ακολουθεί την Τετάρτη με τον Ηρακλή την ομάδα θα κοουτσάρει ο Γιάννης Κυράστας.

    [16] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    «Η επιχειρησιακή ετοιμότητα του λεγόμενου Ευρωστρατού που συμφωνήθηκε στο Λάακεν, χωρίς τις πολιτικές προϋποθέσεις ελέγχου της δράσης του και χωρίς την αποσαφήνιση της σχέσης Ευρωστρατού και νατοϊκών χωρών δεν δικαιολογεί την πρωθυπουργική ικανοποίηση», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Συνασπισμού.

    «Ο κ. Σημίτης επιχαίρει γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα, αναβάλλοντας τις σχετικές αποφάσεις. Δεν μπαίνει, όμως, στον κόπο να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξηγήσει γιατί οδηγηθήκαμε στις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις. Η μετάθεση της σχετικής συζήτησης στην επόμενη προεδρία δεν αλλάζει το πλαίσιο πιέσεων που θα συνεχιστούν, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης Σημίτη στις ΗΠΑ», τονίζει το κόμμα.

    Επιπλέον, ο Συνασπισμός υπογραμμίζει ότι «η από «το παράθυρο» ελληνική στρατιωτική συμμετοχή στο Αφγανιστάν ανατρέπει την κυβερνητική δήλωση για μη εμπλοκή της χώρας σε αυτές τις αποστολές και είναι αντίθετη με τις διαθέσεις του ελληνικού λαού».

    Τέλος, χαιρετίζει τις μεγάλες διαδηλώσεις των Βρυξελλών «που διατράνωσαν για άλλη μια φορά την αντιπολεμική θέληση, αλλά και την απαίτηση για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης των εργαζομένων, της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων της Ευρώπης».

    [17] ΑΡΑΦΑΤ: "ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ"

    Ιερουσαλήμ, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των Ισραηλινών εξέφρασε σήμερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που μεταδόθηκε μέσω των τηλεοπτικών σταθμών ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των ένοπλων επιθέσεων και των τρομοκρατικών πράξεων.

    Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει πως το αίτημα για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, παραμένει ανοιχτό και άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος τόνισε ο Αραφάτ- έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής ηγεσίας.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ κατηγόρησε το Σαρόν ότι με πρόσχημα τις παλαιστινιακές επιθέσεις, επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να προχωρήσει στην κλιμάκωση της βίας και της έντασης .

    Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επεσήμανε ότι οι Παλαιστίνιο τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

    Ο λόγος του Παλαιστίνιου ηγέτη ολοκληρώθηκε με τη φράση «Τα λέμε στην Ιερουσαλήμ».

    Ν.Κ.

    [18] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΛΑΑΚΕΝ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν μπόρεσε να επιβάλλει το αυτονόητο, ως προς το θέμα του ευρωστρατού στη Σύνοδο Κορυφής στο Λάακεν, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    "Ενώ ο Κώστας Σημίτης υπεράσπισε με επιτυχία τα εθνικά συμφέροντα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ο κ. Καραμανλής με τις δηλώσεις του αντικειμενικά αποδυναμώνει την εθνική προσπάθεια", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας. Ο υπουργός Τύπου έκανε λόγο για μιζέρια και μικροψυχία, χαρακτήρισε ανεύθυνη και επικίνδυνη τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [19] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΥΠΟ ΣΗΜΑΙΑ ΠΑΝΑΜΑ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

    Aθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο πλοίο "Lissom" σημαίας Παναμά, στη θαλάσσια περιοχή 1400 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Μαγαδασκάρης. Το πλήρωμα του πλοίου, στο οποίο συγκαταλέγονται και τρεις Ελληνες, περισυνελέγη σώο από παραπλέον ιαπωνικό πλοίο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι Ελληνες ναυτικοί Νικόλαος Σπυρίδης, πλοίαρχος, Κυριάκος Μητσάκος Α' Μηχανικός και Ανδρέας Αρώνης Β' Μηχανικός είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    [20] ΝΕΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Ένα νέο αντιεπιληπτικό φάρμακο, η λεβιτιρασετάμη, προστίθεται στην θεραπευτική φαρέτρα των ειδικών για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Όπως ανακοινώθηκε στο επιστημονικό συμπόσιο για την επιληψία που έγινε στη Θεσσαλονίκη, τρεις κλινικές μελέτες με τη χορήγηση του φαρμάκου μειώθηκαν οι κρίσεις στο 50% των ασθενών, 8% απαλλάχτηκε πλήρως από τις κρίσεις.

    Η λεβιτιρασετάμη, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική λύση, χάρη στη σχεδόν «ιδανική» φαρμακονικητική του, στην πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα του και τα σημαντικά μικρότερα ποσοστά παρανεργειών.

    Εχει εγκριθεί από το F.D.A (ΗΠΑ) και το ΕΜΕΑ (Ευρώπη) ως συμπληρωματική θεραπεία της εστιακής επιληψίας. Είναι προϊόν της έρευνας της U.C.B. Pharma και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το Μάιο του 2001.

    Εξάλλου, στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι η επιληψία εξακολουθεί να είναι η συνηθέστερη από τις σοβαρές νευρολογικές καταστάσεις που κατά τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς αφορά περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα έχουν την εμπειρία ενός επεισοδίου ηλεκτρικής εκφόρτισης του εγκεφάλου μεγάλης τάσης. Η «ηλεκτρική εγκεφαλική καταιγίδα», όπως ορισμένοι γιατροί περιγράφουν την επιληψία είναι μια αρχαία νόσος με διάσημους ασθενείς ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας αλλά και η Ιωάννα της Λωραίνης, ο λόρδος Βύρων, ο Βαν Γκονγκ και ο Ντοστογιέφσκι.

    Όπως αναφέρθηκε, η συχνότητα εμφάνισης της επιληψίας κυμαίνεται με την ηλικία και εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα στα πρώτα και τα τελευταία χρόνια της ζωής. Οι κρίσεις επιληψίας μπορούν να χωριστούν σε συμπτωματικές, όταν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία και σε ιδιοπαθείς όταν δεν είναι γνωστή η αιτία. Συνηθισμένα παραδείγματα συμπτωματικής επιληψίας είναι οι εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από δυσκολίες στη γέννα, δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι, εγκεφαλικά επεισόδια, μηνιγγίτιδα και όγκους στο εγκέφαλο. Από την άλλη πλευρά, η ιδιοπαθής επιληψία δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία αλλά οι ειδικοί υποθέτουν ότι σχετίζεται με γενετικά αίτια. Η ιδιοπαθής επιληψία είναι συχνότερη στην πλειοψηφία των παιδικών και εφηβικών επιληπτικών κρίσεων.

    [21] Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη δημιουργία περιφερειακών δομών ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τη στρατιωτική διπλωματία με στόχο τη συμβολή στη διαμόρφωση πλαισίου σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης σε ομιλία του στους σπουδαστές της Σχολής Πολέμου Ναυτικού.

    Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Αποστολίδης επισήμανε ότι επικρατεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια ενώ τα κράτη της περιοχής επιδιώκουν να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές και σε περιφερειακά σχήματα ασφάλειας. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο επιπλέον σταθεροποιητικός της ρόλος καθώς από την 1-1-2002 θα μπεί και τυπικά στην ευρωζώνη με την υιοθέτηση του ευρώ.

    Ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ο υφυπουργός επισήμανε πως κεντρικός άξονάς του είναι η οργανική ενότητα των ενόπλων δυνάμεων μέσω της προώθησης της διακλαδικής συνεργασίας. Προανήγγειλε την απόδοση νέων αρμοδιοτήτων στον αρχηχό ΓΕΕΘΑ και τη συγκρότηση νέου στρατηγείου του ενώ τόνισε πως δρομολογούνται μια σειρά από αλλαγές με στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

    Με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι λόγω των απειλών της Τουρκίας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Εξάλλου τάχθηκε κατά της αλλαγής των συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων και γνωστοποίησε ότι θα ολοκληρωθούν πλήρως τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2005.

    [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΠ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς επέστρεψε και πάλι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης συνέτριψε σήμερα την Καλαμάτα με σκορ 4 - 0 και κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα ακολουθούν Προοδευτική και Χαλκηδόνα. Η Προοδευτική κέρδισε την Καλλιθέα με σκορ 2 - 1, ενώ η Χαλκηδόνα αναδείχτηκε ισόπαλη στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα Αθηνών με 1 - 1.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα, Πανηλειακός - Πατραϊκός 2 - 2, ΠΑΣ Γιάννινα - Αγιος Νικόλαος 2 - 1 και Παναιγιάλειος - Ολυμπιακός Βόλου 1 - 1. Το παιχνίδι Πανασερραϊκός - Αθηναϊκός αναβλήθηκε λόγω χιονιού. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν και πάλι αύριο στο γήπεδο για να δουν αν μπορεί να διεξαχθεί η αναμέτρηση.

    Αναλυτικά η βαθμολογία της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (10η αγωνιστική)

    1.Απ. Καλαμαριάς 21

    2.Προοδευτική 19

    3.Χαλκηδόνα 19

    4.Καλλιθέα 16

    5.Αθηναϊκός 16

    6.Πανηλειακός 14

    7.ΠΑΣ Γιάννινα 14

    8.Παναιγιάλειος 12

    9.Ολυμπιακός Βόλου 12

    10.Πανσερραϊκός 12

    11.Καλαμάτα 9

    12.Απόλλων Αθηνών 8

    13.Πατραϊκός 8

    14.Αγιος Νικόλαος 6

    *Πανσερραϊκός και Αθηναϊκός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο. Η αναμέτρηση αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

    *Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό.

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (11η)

    Αγιος Νικόλαος - Χαλκηδόνα

    Ολυμπιακός Βόλου - ΠΑΣ Γιάννινα

    Πατραϊκός - Απόλλων Αθηνών

    Αθηναϊκός - Παναιγιάλειος

    Καλλιθέα - Πανηλειακός

    Καλαμάτα - Πανσερραϊκός

    Προοδευτική - Απ.Καλαμαριάς

    [23] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Ριο ντε Τζανέιρο, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:08 UTC+2)

    Τρία παιδιά και μία γυναίκα ποδοπατήθηκαν την ώρα, που πλήθος κόσμου προσπαθούσε να μπει σε κρατικό κέντρο διανομής δώρων για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πόλη, Αρούγα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το πλήθος κόσμου σε μία από τις δέκα εισόδους του κτηρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς κατέρρευσε ένας τοίχος με αποτέλεσμα να παγιδευτούν εκατοντάδες άνθρωποι.

    Τέσσερις αστυνομικοί και άλλοι 20 πολίτες έχουν τραυματιστεί ενώ ένα παιδί νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση.

    [24] ΟΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ

    Καμπούλ, 16 Δεκεμβρίου 2001 (19:03 UTC+2)

    Κατελήφθησαν και οι τελευταίες θέσεις της οργάνωσης αλ Κάιντα, στην περιοχή της Τόρα Μπόρα, στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις των Aφγανών συμμάχων των αμερικανικών δυνάμεων.

    Η είδηση, πάντως, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

    Ωστόσο, άφαντος παραμένει ο ηγέτης της οργάνωσης και καταζητούμενος στις ΗΠΑ, Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Στο μεταξύ. αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες.

    Οι Αμερικανοί καθάριζαν το αεροδρόμιο από τα εκρηκτικά που είχαν αφήσει οι στρατιώτες του ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν, όταν ακόμα είχαν τον έλεγχο της περιοχής.

    Επιπλέον, στο αεροδρόμιο υπήρχε πολεμικό υλικό από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.

    Ακριβείς πληροφορίες όσον αφορά τον αριθμός των θυμάτων αλλά και τις συνθήκες της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

    Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Πρόκειται για την πιο υψηλή παρουσία αμερικανού αξιωματούχου μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν.

    Ο Αμερικανός υπουργός έφτασε στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, βορείως της πρωτεύουσας Καμπούλ.

    Εκεί συναντήθηκε με αξιωματούχους της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και με τον ηγέτη της μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του, στις 22 Δεκεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 December 2001 - 19:13:55 UTC