Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΑΑΚΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗ
  • [03] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΗΠΑ
  • [04] ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [05] ΕΕ: Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [07] Ο ΜΠΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ "ΖΩΝΤΑΝΟ Ή ΝΕΚΡΟ"
  • [08] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΑΡΗΣ
  • [10] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ - ΜΠΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΑΡΑΦΑΤ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ
  • [11] ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2002 ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [14] ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [15] ΕΕ: ΜΟΝΟ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [16] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
  • [17] ΣΧΟΛΙΑ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [18] ΕΥΑΘ: ΜΕΧΡΙ 21/12 ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΩ ΕΥΡΩ
  • [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  • [20] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ
  • [21] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΠΑΡΝΤΙΟΥ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [23] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ ΝΔ
  • [24] ΝΕΚΡΟΙ ΕΞΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

  • [01] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΑΑΚΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Λάακεν, 14 Δεκεμβρίου 2001 (14:22 UTC+2)

    Τις ελληνικές θέσεις για το θέμα του ευρωστρατού παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ανάκτορο Λάακεν των Βρυξελλών. Όπως είπε ο κ. Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επανεξετάσει το θέμα του ευρωστρατού και στη συνέχεια θα κάνει νέες προτάσεις. "Εμείς είμαστε διαρκώς ανοικτοί σε προτάσεις αρκεί να επιτυχαίνουν το σκοπό τον οποίο θέλουμε. Σαφήνεια και βεβαίως προστασία των δικαιωμάτων μας και μια συνεργασία που δεν οδηγεί σε τριβές" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Στη σύνοδο τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα του Αφγανιστάν, της κατάστασης που επικρατεί στα Βαλκάνια και της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ παραμένει ο μόνος νομιμοποιημένος εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πλευράς, επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια πολιτική που επιχειρεί να τον εξοβελίσει από τις διαδικασίες εκτόνωσης της κρίσης. "Αυτό θα οδηγούσε σε μια διαμάχη πολύ πιο έντονη από τη σημερινή", είπε ο κ. Σημίτης.

    Σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν η βελγική προεδρία πρότεινε την ύπαρξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Ο κ. Σημίτης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι κατ΄αρχήν σύμφωνη σε κάτι τέτοιο, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της αποσαφήνισης, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, του στόχου της αποστολής αυτής. Υποστήριξε ακόμη τη διαφοροποίηση της δομής για την ειρηνευτική και ανθρωπιστική αποστολή από τη δομή που θα καθορίζει τα όλα στρατιωτικά θέματα και τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες. "Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ανθρωπιστική προσπάθεια και αυτό θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο" υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2001 (23:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    Σε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις για το ποιος έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, προέβησαν ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ και ο πρώην βουλευτής του κόμματος Γιώργος Συμπιλίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3.

    Ο κ. Εβερτ δήλωσε αναφερόμενος στα όσα είπε ο στρατηγός εν αποστρατεία Νίκος Γρυλλάκης: "Ο κ. Γρυλλάκης είναι από τα πλέον αναξιόπιστα πρόσωπα που έχω γνωρίσει. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως στρατιωτικός σύμβουλος είχε προχωρήσει, με κανενός εντολή σε παρακολουθήσεις τηλεφωνημάτων και πολιτικών μαζί με κάποιον Μαυρίκη. Οι κασέτες ήρθαν στα χέρια μου και τις πήγα στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και τον έπαυσε".

    "Ο κ. Γρυλλάκης αναφέρθηκε σε εμένα λέγοντας ότι εγώ έριξα την κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι τη Νέα Δημοκρατία την έριξε ο κ. Συμπιλίδης σε ένα νομοσχέδιο για τον ΟΤΕ υποχρεώνοντας έτσι τον κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές. Δεν είχα συναντήσει ποτέ μου τον κ. Γρυλλάκη, αφού ήταν πάντα στα υπόγεια της Ν.Δ.", πρόσθεσε.

    Απαντώντας στον κ. Εβερτ ο πρώην βουλευτής Γιώργος Συμπιλίδης δήλωσε: "Αυτό που είπε ο κ. Γρυλλάκης, ότι δηλαδή ο κ. Εβερτ έριξε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι σωστό. Ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας ότι είχε προβλήματα με τον κ. Εβερτ και πιστεύοντας ότι εάν θα έκανε εκλογές θα τις κέρδιζε, προχώρησε σε αυτές χρησιμοποιώντας εμάς ως εξιλαστήρια θύματα".

    Αναφερόμενος σε εκείνη την εποχή ο κ. Συμπιλίδης είπε ότι όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. γνώριζαν τον κ. Γρυλλάκη και όλοι πέρασαν από το γραφείο του για να αποκτήσουν επαφή με τον κ. Μητσοτάκη.

    Ως προς το αν είναι αναξιόπιστος ή μη ο Νίκος Γρυλλάκης, ο κ. Συμπιλίδης επισήμανε: "Εσείς ξέρετε κάποιο άτομο, το οποίο φθάνει στο βαθμό του στρατηγού να είναι αναξιόπιστο; Και αν ο κ. Γρυλλάκης ήταν αναξιόπιστος γιατί παρέμενε μέχρι το 1996 σε γραφεία που πλήρωνε η Νέα Δημοκρατία;".

    Το μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας παρατήρησε: "Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει με λόγια. Εμείς δεν απαντούμε δια της σιωπής".

    Ο κ. Νεονάκης χαρακτήρισε την αντίδραση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καθυστερημένη τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "η καθυστέρηση της απάντησης του κ. Μητσοτάκη υποδηλώνει ενοχή και όχι ξεκαθάρισμα".

    Τέλος σε ερώτηση αν η ιστορία αυτή συμφέρει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Νεονάκης απάντησε: "Δεν ξέρω αν συμφέρει ή δεν συμφέρει. Δεν συμφέρει πάντως τον τόπο".

    [03] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 14 Δεκεμβρίου 2001 (07:41 UTC+2)

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε τελικά στη δημοσιότητα βίντεο, διάρκειας 40 λεπτών, το οποίο και εμφανίζει τον Οσαμα μπιν Λαντεν να γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην Ουάσιγκτον.

    Το βίντεο χαρακτηρίζεται ως κακής ποιότητας, εκτιμάται ότι γυρίστηκε το Νοέμβριο και εντοπίστηκε από αξιωματικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν.

    Το βίντεο απεικονίζει συζήτηση για λεπτομέρειες της επίθεσης, καθώς ο Οσαμα μπιν Λαντεν γνωστοποιεί ότι η οργάνωση του, ζήτησε από τους αεροπειρατές να φτάσουν στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν μέχρι τελευταία στιγμή, λεπτομέρειες για την επιχείρηση, ενώ τα μέλη της μιας ομάδας των αεροπειρατών δε γνώριζαν τα μέλη άλλων ομάδων.

    [04] ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Χάγη, 13 Δεκεμβρίου 2001 (18:36 UTC+2)

    Η πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Ολλανδίας, τα θέματα της Συνόδου Κορυφής του Λάακεν και ειδικότερα το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς και το ζήτημα των δύο Ολλανδών πολιτών που συνελήφθησαν πριν από ένα μήνα στην Ελλάδα με την κατηγορία της κατασκοπείας και που την Τετάρτη αφέθησαν ελεύθεροι μαζί με τους Βρετανούς πολίτες, ήταν τα κύρια θέματα στα οποία αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ολλανδός ομόλογός του Βιμ Κοκ.

    Νωρίτερα ο Κώστας Σημίτης έγινε δεκτός από τη βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη.

    Σε δηλώσεις τους ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Κόκ υπογράμμισαν τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που υπάρχουν τόσο ανάμεσά τους όσο ανάμεσα και στις δύο χώρες.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ολλανδίας έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

    Παράλληλα ο Ολλανδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Σημίτη «έναν παλιό και καλό φίλο».

    Αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν τους δύο άνδρες ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν τα θέματα της Συνόδου Κορυφής του Λάακεν, το μεσανατολικό, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας και των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπισή της. Επίσης ο κ. Κοκ αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την ευρωπαϊκή οικονομία, η επερχόμενη ελληνική προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Ο κ. Σημίτης αφού αναφέρθηκε στην αναβάθμιση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ολλανδία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση δεδομένου ότι την 1/1/2002 το ευρώ θα αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διευρυνθεί φθάνοντας τα 25 κράτη μέλη.

    Επίσης, τόνισε ότι η νέα ενωμένη Ευρώπη θα είναι διαφορετική από τη σημερινή δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ είναι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη της θεσμικής αναμόρφωσης της ΕΕ και του προσδιορισμού συγκεκριμένων στόχων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι σαφείς οι στόχοι της διευρυμένης Ευρώπης, ότι υπάρχουν πολλές ιδέες και απόψεις και ότι για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση θα πρέπει η Σύνοδος Κορυφής του Λάακεν να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ. Σημίτης και Κοκ συζήτησαν και το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Από Ολλανδικής πλευράς ο κ. Κοκ υπογράμμισε τη σημασία της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας της ΕΕ και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν προς το παρόν ορισμένα προβλήματα τα οποία συζητούνται ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τη βελγική προεδρία.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί επί αυτών των προβλημάτων επισήμανε όμως ότι υπολογίζει στην πολιτική βούληση που υπάρχει από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να βρεθεί συμβιβαστική λύση κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής του Λάακεν ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη θα αποκτήσει επιχειρησιακή ετοιμότητα μέχρι το 2003.

    Από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης ανέφερε και αυτός ότι προς το παρόν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί συμβιβαστική λύση στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην παρούσα φάση γίνονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη βελγική προεδρία υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας είναι ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος.

    Σε ότι αφορά το πρόβλημα των δύο Ολλανδών πολιτών που μαζί με τους Βρετανούς πολίτες συνελήφθησαν προ μηνός με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Κοκ δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τη σημερινή απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών που μετέβαλε το κατηγορητήριο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Κοκ είπε ότι είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η απόφαση των δικαστικών αρχών η οποία όπως σημείωσε δημιουργεί νέα δεδομένα.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί στα θέματα της ελληνικής δικαιοσύνης επισημαίνοντας όμως ότι είχε σκοπό να ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο μέτρο του δυνατού.

    Από ελληνικής πλευράς ο κ. Σημίτης είπε ότι ενημέρωσε τον Ολλανδό πρωθυπουργό για την εξέλιξη. Παράλληλα ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι οι Ολλανδοί πολίτες όπως και οι Βρετανοί συνελήφθησαν επειδή φωτογράφιζαν στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως αυτό απαγορεύεται.

    [05] ΕΕ: Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

    Βερολίνο, 14 Δεκεμβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Ο ειδικός απεσταλμένοςτης ΕΕ στο Αφγανιστάν, ο Γερμανός Κλάους Πέτερ Κλάιμπερ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα αποκατασταθεί σύντομα η ειρήνη στο Αφγανιστάν, όπως συμβαίνει και με τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βοσνία και το Κόσοβο και στην ΠΓΔΜ. Τόνισε δε ότι για το Αφγανιστάν οι δυσκολίες μπορεί να είναι περισσότερες.

    Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι μπορεί να εδραιωθεί η ειρήνη καθώς ο λαός του Αφγανιστάν επιθυμεί κάτι τέτοιο ύστερα από είκοσι χρόνια πολέμου που επικρατεί στην χώρα.

    Ο κ. Κλάιμπερ επισήμανε ότι σκοπός της αποστολής του στο Αφγανιστάν θα είναι η προώθηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πρόκειται να διανείμει μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ο.Σ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας και Αλιείας της Ισπανίας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε που επισκέπτεται τη χώρα μας εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., θα έχει αύριο το πρωί ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" και περιλαμβάνει κοινή σύσκεψη των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων και στη συνέχεια γεύμα στο οποίο αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

    Τα θέματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ισπανική προεδρία και ξεχωρίζουν από άποψη ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:

    - Η κατανομή των δικαιωμάτων και πριμοδοτήσεων της καλλιέργειας καπνού για τις εμπορικές περιόδους 2002, 2003, 2004.

    - Ο νέος Κανονισμός (τροποποιητικός) για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Προβλέπονται προσαρμογές ανάλογες προς αυτές που πρόσφατα αποφασίστηκαν για τις υπερπόντιες περιφέρειες Ισπανίας, Πορτογαλίας και Γαλλίας.

    - Η "Πράσινη Βίβλος" για την αλιεία. Η συζήτηση θα είναι αφορμή για να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπάθεια να συμφωνηθούν κοινοί κανόνες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο για την προστασία του αλιευτικού πλούτου και των αποθεμάτων. Σήμερα μόνον τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. υπόκεινται σε δεσμευτικούς κανόνες.

    - Οι εξελίξεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), οι ζυμώσεις για τη μελλοντική πορεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και οι επιπτώσεις στη γεωργία από τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ε.Ε.

    [07] Ο ΜΠΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ "ΖΩΝΤΑΝΟ Ή ΝΕΚΡΟ"

    Ουάσιγκτον, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αμερικανικών μαχητικών στα βουνά της Τόρα Μπόρα στο Αφγανιστάν όπου πιστεύεται ότι κρύβονται οι τελευταίοι ξένοι μαχητές που πρόσκειται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι θέλει τον Λάντεν «ζωντανό ή νεκρό» οποιαδήποτε στιγμή και να συμβεί αυτό.

    [08] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η πλειοψηφία των Ρουμάνων πολιτών θεωρεί ότι στη χώρα θα πρέπει να υπάρχουν μόνο δυο κόμματα, το κόμμα που θα ασκεί την εξουσία και το κόμμα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Ρουμανία.

    Το 61% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά κόμματα τα οποία και θα πρέπει να καταργηθούν.

    Το κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας επικεφαλής του οποίου είναι ο Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ θα πρέπει να εξαλειφθεί σύμφωνα με το 33% των πολιτών, ενώ το 25% των πολιτών τάσσεται υπέρ της κατάργησης του Δημοκρατικής Ενωσης των Ούγγρων.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάζε παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός καθώς το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τον υποστηρίζει ενώ το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τον εμπιστεύεται πάρα πολύ.

    Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου στην κλίμακα της προτιμήσεως των Ρουμάνων πολιτών με 48%, ο Τράιαν Μπασέσκου με 43% και ο Βαντίμ Τουντόρ με 17%.

    [09] ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Τον Ηρακλή θέλουν να κερδίσει αύριο ο Αρης... Αυτό τουλάχιστον θέλει ο προπονητής της ομάδας, Στηβ Γιατζόγλου. "Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Θέλουμε τη νίκη", αναφέρει ο τεχνικός των κιτρίνων εν όψει του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Ο Αρης βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Όμως αυτό δεν αρκεί για να πάρει τη νίκη, αφού χρειάζεται αρκετές νίκες ακόμη για να ανέβει στον βαθμολογικό πίνακα. "Μπορούμε να φθάσουμε στη νίκη", αναφέρει ο κ. Γιατζόγλου. Ο τελευταίος δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Γιόρικ Ουίλιαμς αφού ο Αγγλος εξακολουθεί να υποφέρει από τραυματισμό στην μέση του, αλλά κυρίως γιατί θεωρείται εκτός ομάδας.

    Από την άλλη ο Φράνκο Νάκιτς ξεπέρασε το διάστρεμμα που τον απασχολούσε και έχει τεθεί στη διάθεση του κόουτς. Κανονικά το παρών θα δώσει ο Ρομπ Ρενφρό που επανήλθε ξεπερνώντας το πρόβλημα στην μέση του.

    Το παιχνίδι αύριο θα διεξαχθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης και θα ξεκινήσει στις 18:00.

    [10] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ - ΜΠΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΑΡΑΦΑΤ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσιγκτον, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν το απόγευμα νέες επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων, κατά του κτιρίου της Δύναμης 17 στο κέντρο της Γάζας, όπου επίσης στεγάζονται κι άλλες υπηρεσίες ασφαλείας των Παλαιστινίων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, πυκνός καπνός και φλόγες από τις εκρήξεις τύλιξαν το κτίριο που χτυπήθηκε με τους ισραηλινούς πυραύλους από δυο μαχητικά.

    Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επλήγησαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να αναλάβει δράση για να τερματιστούν οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει από τον Αραφάτ να καταπολεμήσει τη τρομοκρατία και να φέρει στη δικαιοσύνη όσους σκοτώνουν αθώους.

    Ο κ. Μπους ανέφερε ακόμη ότι θα ενθερρύνει τις χώρες του Αραβικού κόσμου για να πείσουν τον Αραφάτ και να τον βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ώστε να αρχίσει ξανά ο διάλογος.

    Ο.Κ.

    [11] ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2002 ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Δημοψήφισμα για τη δημιουργία νέου συντάγματος στην Τσετσενία θα διεξαχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2002 ανακοίνωσε σήμερα ο Μπισλάν Γκανταμίροφ Τσετσένος αξιωματούχος που πρόσκειται φιλικά στην Ρωσία.

    Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην Τσετσενία καθώς και σε άλλες 15 περιοχές της Ρωσίας όπου διαμένουν αρκετοί Τσετσένοι.

    Μέχρι στιγμής υπό συζήτηση βρίσκονται τρία προσχέδια για τη δημιουργία του συντάγματος τα οποία και έχουν σταλεί για έγκριση στο Κρεμλίνο.

    Στο δημοψήφισμα θα κλιθούν να συμμετάσχουν οι περίπου 300.000 Ρώσοι που εγκατέλειψαν την περιοχή της Τσετσενίας το 1991.

    Ο.Σ.

    [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας για το 2002 υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο ΥΠΕΘΑ οι υφυπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Λουκάς Αποστολίδης και Σβέτισλαβ Ρίστιτς. Επίσης, οι αρχηγοί των δύο Γενικών Επιτελείων υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στον τομέα στρατιωτικής επιμόρφωσης στο πλαίσιο της οποίας Γιουγκοσλάβοι σπουδαστές στρατιωτικών σχολών θα φοιτήσουν σε ελληνικές σχολές.

    Οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, για τις οποίες εκτιμήθηκε ότι μπορούν να ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γιουγκοσλαβία την άνοιξη του 2002.

    Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών είναι ότι δεν χωρούν αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια και ότι πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστές οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών. Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στις ευρωπαίκές δομές ασφάλειας, ενώ χαρακτήρισε υψηλότατο το επίπεδο των διμερών σχέσεων.

    Στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε ο κ. Ρίστιτς και υπογράμμισε ότι η Γιουγκοσλαβία έχει με την Ελλάδα την μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Πρόσθεσε, δε, ότι οι διαπιστώθηκε πλήρη ταύτιση απόψεων των δύο υφυπουργών στο θέμα της τρομοκρατίας.

    Επιπλέον, εκτίμησε ότι η παρουσία των ελληνικών στρατευμάτων στο Κόσοβο παρείχε προστασία στον μη Αλβανόφωνο πληθυσμό και συνέβαλε στην προστασία των μνημείων.

    Ο κ. Αποστολίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση του ομολόγου του να επισκεφθεί τη Γιουγκοσλαβία.

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Για το παιχνίδι του κυπέλλου κόρατς με την ΑΕ Λεμεσού και όχι μόνο μίλησε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Αλεξανδρής στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. "Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είπα ότι ήθελα να κερδίσουμε στον πόντο, αλλά ότι μου αρέσουν οι νίκες που κρίνονται στον πόντο", επισήμανε ο τεχνικός του Δικεφάλου κ.Αλεξανδρής ξεκαθαρίζοντας σε πρώτη φάση το τοπίο διαστρέβλωσης των δηλώσεών του μετά το παιχνίδι με την κυπριακή ομάδα.

    Οσο για το παιχνίδι με την κυπριακή ομάδα ο κ. Αλεξανδρής τόνισε: "Οι αντίπαλοί μας βρέθηκαν σε καλή ημέρα και έτσι χτύπησαν το παιχνίδι μέχρι και το τέλος. Επίσης εμείς δεν παίξαμε όπως γνωρίζαμε, ενώ μας επηρέασε πολύ το γεγονός ότι μας έβαλαν να παίξουμε σε ένα παλιό και μικρό γήπεδο, ενώ δίπλα υπήρχε ένα καινούργιο και μεγάλο γήπεδο". Η συνέχεια για τον ΠΑΟΚ είναι δύσκολη. Αυτό το γνωρίζει καλά ο προπονητής και οι παίκτες του ΠΑΟΚ. "Πρέπει να κερδίσουμε οπωσδήποτε τη Μακάμπι Ραμάτ Γκαν και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα πόντων. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο", επισήμανε ο τεχνικός του Δικεφάλου.

    Για το κυριακάτικο παιχνίδι πρωταθλήματος με το Περιστέρι ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε: "Από την στιγμή που γυρίσαμε από την Κύπρο σκεφτόμαστε το κυριακάτικο παιχνίδι στην Αθήνα με το Περιστέρι. Εμείς και ο ΚΑΟΔ είμαστε οι μόνες ομάδες στην Α1 που δεν έχουμε ακόμη πετύχει εκτός έδρας νίκη. Το Περιστέρι δεν είναι όπως πέρσι, αλλά δεν παύει να είναι δυνατή ομάδα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή".

    [14] ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Επιχειρηματίας από το Ιράν έπεσε θύμα ληστείας που έγινε χθες στο Βουκουρέστι όταν άγνωστοι τον πλησίασαν και του έκλεψαν 500.000 Λέι (15.000 δολάρια) .

    Πρόκειται για τον Αλι Χινάν ιδιοκτήτη του ανταλλακτηρίου συναλλάγματος Eco Exchange ο οποίος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του όταν δυο αυτοκίνητα του έκλεισαν τον δρόμο.

    Οι έξι ληστές βγήκαν από τα αυτοκίνητα, ένα Citroen και ένα BMW, έσπασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου του επχειρηματία και του έκλεψαν τα χρήματα που ήταν συσκευασμένα σε τρεις τσάντες. Οι ληστές έφυγαν με το Citroen και άφησαν το άλλο όχημα στον τόπο της ληστείας.

    Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι οι ληστές αναγνωρίστηκαν αν και παραμένουν ασύλληπτοι και πρόσθεσαν ότι προέρχονται από το χωριό Βολουντάρι κοντά στο Βουκουρέστι. Οι δράστες χρησιμοποίησαν κλεμμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.

    Το τελευταίο διάστημα οι ένοπλες ληστείες αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ρουμανία γεγονός που ανησυχεί τις αρμόδιες αρχές.

    Ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάζε τόνισε ότι έχουν αυξηθεί τα βίαια περιστατικά και έκανε έκκληση για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων εναντίον των εγκληματιών.

    [15] ΕΕ: ΜΟΝΟ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Λάακεν, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Ο Γιάσερ Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένουν οι μόνες πλευρές με τις οποίες μπορεί να συνεχίσει το Ισραήλ τις συνομιλίες για να τερματιστεί η κρίση στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ στο πλαίσιο της Συνόδου που πραγματοποιείται στο Λάακεν του Βελγίου.

    "Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Αραφάτ και οι παλαιστινιακές αρχές είναι οι μόνοι συνομιλητές για το Ισραήλ που χρειάζεται συνέταιρο στις ειρηνευτικές συνομιλίες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μισέλ μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόσθεσε δε ότι η αποδυνάμωση του Αραφάτ δεν θα προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι επισήμανε ότι η ΕΕ θεωρεί τον Αραφάτ ως τον νόμιμο ηγέτη των Παλαιστινίων.

    Ο.Σ.

    [16] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σε φυλάκιση 12 μηνών καταδικάστηκε από το 9ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος Αχιλλέας Μπέος, έπειτα από μήνυση που είχε κάνει πέρσι ο Βίκτορας Μητρόπουλος για τις δηλώσεις του κ. Μπέου στις 8 Δεκεμβρίου 2000.

    Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας της Νέας Σμύρνης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, ενώ από την πλευρά του ζητήθηκε αναβολή της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από γαστρορραγία. Ο πρόεδρος αρνήθηκε το αίτημα αφού δεν πείστηκε από τα επιχειρήματά του με αποτέλεσμα η δίκη να πραγματοποιηθεί κανονικά. Στο δικαστήριο το παρών έδωσε ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, ο οποίος ζήτησε 750 εκατομμύρια αποζημίωση για ηθική βλάβη από τις δηλώσεις του νυν προέδρου και μεγαλομετόχου της ομάδας της Νέας Σμύρνης

    [17] ΣΧΟΛΙΑ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    "Το "εμείς είμαστε το φως και δεν παζαρεύουμε την τεράστια διαφορά που έχουμε" του κ. Καραμανλή, είναι προφανές ότι ξεπερνά κάθε μέτρο", δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σχολιάζοντας την ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

    "Κατά τα άλλα παριστάνει ότι "ενώνει" με ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις, χωρίς να λέει τίποτα επί της ουσίας της πολιτικής και για το συγκεκριμένο πρόβλημα που ανέκυψε για το κόμμα του, που απαιτεί άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις", τόνισε.

    [18] ΕΥΑΘ: ΜΕΧΡΙ 21/12 ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΩ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), ανακοίνωσε ότι η 21η Δεκεμβρίου 2001, ημέρα Παρασκευή, είναι η τελευταία μέρα εξυπηρέτησης καταναλωτών και οικονομικών συναλλαγών με τις υπηρεσίες της για το 2001.

    Από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου 2002 η εταιρία θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, το ευρώ. Για το παραπάνω διάστημα το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξοφλεί τους λογαριασμούς νερού στα συμβεβλημένα με την ΕΥΑΘ πρακτορεία.

    [19] Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Την άμεση ανάγκη για την εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών υπογράμμισαν οι περισσότεροι από τους ομιλητές της τελευταίας μέρας του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εξαγωγών.

    "Η κατάλληλη στιγμή για τη μεγάλη ώθηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας, είναι τώρα που η Ελλάδα συμμετέχει στην ΟΝΕ και αρχίζει η εποχή του ευρώ" τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Μαγκριώτης.

    "Η εμπειρία σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά, έχει δείξει ότι κάθε διεύρυνση της ΕΕ αποφέρει σημαντικά οφέλη στο εμπόριο. Η 5η διεύρυνση είναι η μεγαλύτερη και άρα αυτή με τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" τόνισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Φώλιας.

    Την αναγκαιότητα της ενθάρρυνσης της παραγωγικής, εξαγωγικής και εν γένει, επενδυτικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω πρωτοβουλιών που θα αφορούν είτε στη σύναψη συμμαχιών μέσω joint ventures, είτε στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία εταιρικών επιχειρηματικών κεφαλαίων, διαπίστωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΟΣΕΠ, Π. Κούτσικος. Ομως, είπε, και οι δύο αυτές δράσεις προϋποθέτουν την προαγωγή νέων και επωνύμων προϊόντων, τη βελτίωση της διπλωματικής υποστήριξης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς επίσης και της αύξησης των πιστωτικών γραμμών προς τις χώρες αυτές.

    [20] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Η Τουρκία, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επισήμανε ότι επιμένει να θεωρεί τον Γιάσερ Αραφάτ ως τον ηγέτη των Παλαιστινίων παρά τις αντίθετες προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Ισραήλ.

    "Για μας ο Αραφάτ παραμένει ο Παλαιστίνιος ηγέτης" είπε χαρακτηριστικά ο Τακάν Ιλντέμ εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Αχμετ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Ο ίδιος έκανε έκκληση για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η χρήση της βίας.

    Η δήλωση του κ. Σεζέρ έρχεται λίγο μετά από τις κατηγορίες που απεύθηνε το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τον Αραφάτ ανίκανο να ελέγξει το λαό του.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι ο δρόμος για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους έχει παρεμποδιστεί.

    Τόνισε δε ότι είναι αληθινές οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν σύμφωνα με τις οποίες ο Σαρόν επιδιώκει να απαλλαγεί από τον ηγέτη των Παλαιστινίων Αραφάτ.

    Ο κ. Ετζεβίτ τόνισε επίσης ότι ο Αραφάτ είναι αναντικατάστατος στην περιοχή προσθέτοντας ότι εάν παραμεριστεί ο παλαιστίνιος ηγέτης τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Ο.Σ.

    [21] ΠΓΔΜ: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΠΑΡΝΤΙΟΥ

    Σκόπια, 14 Δεκεμβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζέιμς Παρντιού, αντικατέστησε σήμερα ο διπλωμάτης Τζέιμς Χολμς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον πρόεδρο, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Σημειώνεται ότι ο Παρντιού, ο οποίος μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας της Οχρίδας, τελευταία ήρθε σε αντίθεση τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, ώστε να θεωρηθεί ως πρόσωπο ανεπιθύμητο στη χώρα.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Βερολίνο, 14 Δεκεμβρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Τα γερμανικά στρατεύματα στη Βοσνία αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρένερ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας.

    Ο κ. Σρέντερ συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ θα συνομιλήσει με τους Γερμανούς στρατιώτες στο στρατόπεδο στην πόλη Ράιλοβατς κοντά στο Σαράγιεβο.

    Ο Γερμανός καγκελλάριος θα έχει επίσης συζητήσεις με ακαδημαϊκούς της χώρας καθώς και με τον πρωθυπουργό Ζλάτκο Λαγκούμτζια με θέμα την κατάσταση στη Βοσνία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Στην συνέχεια ο κ. Σρέντερ θα μεταβεί στην Μαδρίτη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ για την μελλοντική ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία.

    O.Σ.

    [23] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    "Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Σημίτη επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους της Νέας Δημοκρατίας" δήλωσε η συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για ολιγωρία της κυβέρνησης.

    "Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει, με όποιο κόστος, που δυστυχώς θα οφείλεται στην ολιγωρία της κυβέρνησης, την ύστατη αυτή στιγμή, να αποδεχθεί σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, το οποίο δεν θα καλύπτει τα πάγια εθνικά μας συμφέροντα" επανέλαβε.

    [24] ΝΕΚΡΟΙ ΕΞΙ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Μόσχα, 14 Δεκεμβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Τα πτώματα έξι ατόμων ανακάλυψαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι.

    Τα πτώματα βρέθηκαν σε ένα ερειπωμένο σπίτι στη συνοικία Τσερνορέτσι και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν εμφανή τα σημάδια πληγών που πιθανόν προήλθαν από κάποια έκρηξη.

    Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τον καθορισμό της ταυτότητας και της ηλικίας των θυμάτων.

    Ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πρόκειται για Τσετσένους αυτονομιστές οι οποίοι επρόκειτο να τοποθετήσουν βόμβα η οποία τελικά ανατινάχθηκε πρόωρα και προκάλεσε τον θάνατό τους.

    Ο.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 December 2001 - 19:13:52 UTC