Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΖ ΚΑΙ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [03] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΠ
  • [04] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [06] ΜΗΤΕΡΑ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ
  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [08] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΕΠ ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • [09] ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Σ. ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
  • [10] Α΄ ΕθΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΟΦΗ: 1- 0
  • [11] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [12] Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ
  • [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΑ
  • [14] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΒΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [15] ΓΙΑ "ΜΠΛΟΦΑ" ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
  • [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
  • [18] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [19] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
  • [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΜΧΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ HAMMOND ΚΑΙ WOODHOUSE
  • [21] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ
  • [22] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ
  • [23] ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ HEBRARD ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

  • [01] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΝΤΟΥΖ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ

    Καμπούλ, 24 Νοεμβρίου 2001 (14:01 UTC+2)

    Εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν πάνω σε οχήματα, ανάμεσα στα οποία και σε ένα τεθωρακισμένο, άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη Κουντούζ για να παραδωθούν στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, όπως μετέδωσε το CNN, σύμφωνα με το οποίο θα αφεθούν ελεύθεροι μόλις παραδώσουν τα όπλα τους.

    Ανάμεσα στους μαχητές που παραδίνονται δεν υπάρχουν ξένοι στρατιώτες που αγωνίζονταν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Η Βόρεια Συμμαχία είχε αναβάλει επίθεση στην πόλη, ώστε να δώσει χρόνο στους Ταλιμπάν να παραδωθούν, ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι θα επαναλάβει τις επιθέσεις εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους Ταλιμπάν μέχρι σήμερα το απόγευμα.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax η Βόρεια Συμμαχία ξεκίνησε σήμερα επιθέσεις στην Κουντούζ και τότε οι μαχητές των Ταλιμπάν άρχισαν να παραδίνονται μαζικά.

    Ακόλουθος της αφγανικής πρεσβείας στην Ντουσάμπε, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Βόρειας Συμμαχίας και του εξόριστου προέδρου, Μπουρχανουντίν Ραμπανί, ανέφερε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες έξω από την Κουντούζ.

    Σημειώνεται ότι αμερικανικά αεροσκάφη συνέχισαν το βομβαρδισμό θέσεων των Ταλιμπάν κοντά στην πόλη και εκτιμάται ότι Πακιστανοί και Τσετσένοι αντάρτες έχουν παγιδευτεί σε αυτή. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε για τρίτη φορά βόμβα τύπου "Ναπάλμ" νότια της Κανταχάρ.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2001 (12:31 UTC+2)

    Την ίδρυση Eυρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κατά της λαθρομετανάστευσης, θα προτείνει η Eλλάδα στο Συμβούλιο Kορυφής της Eυρωπαϊκής Eνωσης, στο Λάκεν του Bελγίου, 14 και 15 Δεκεμβρίου.

    O κ. Σημίτης, μάλιστα, θα προτείνει η έδρα του Eυρωπαϊκού Παρατηρητηρίου να είναι η Aθήνα, καθώς η χώρα μας πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την παράνομη μετανάστευση, ενώ η διαμόρφωση των θαλασσίων κυρίως συνόρων της είναι τέτοια που δεν επιτρέπει αποτελεσματική φύλαξη, χωρίς τη λήψη κοινών μέτρων από την ΕΕ. Στη λήψη των μέτρων αυτών, άλλωστε, αναφέρεται ο Ελληνας πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Kομισιόν, Pομάνο Πρόντι, επιστολή που έφερε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο η "Hμερησία". H "Hμερησία", σήμερα, δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα, την ελληνική πρόταση για την ίδρυση Eυρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κατά της λαθρομετανάστευσης, όπως την επεξεργάστηκε ο υπουργός Δημ. Tάξεως M. Xρυσοχοΐδης.

    Tο Eυρωπαϊκό Παρατηρητήριο Mετανάστευσης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η "ομπρέλα" κάτω από την οποία συγκεντρώνονται και συντονίζονται τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτρονικής πληροφόρησης, σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης, όπως τα συσταθέντα και λειτουργούντα με χρηματοδότηση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής (Πρόγραμμα OΔYΣΣEYΣ) Δίκτυα EMIN (European Migration Information Network), Odysseus Legal Network, όπως επίσης και τα εμμέσως εμπλεκόμενα Δίκτυα Προσφύγων και Pατσισμού (ομοίως υπό την αιγίδα της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής) Refugee Net και RAXEN.

    Συστάσεις πολιτικής

    Eπίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Eνωσης λειτουργούν το Kέντρο Aνταλλαγής Πληροφοριών για τη Διάβαση των Συνόρων και τη Mετανάστευση (CIREFI), η Στατιστική Yπηρεσία της E.K. (Eurostat) και η Eυρωπαϊκή Aστυνομία (Europol), η οποία ασχολείται επίσης με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των δικτύων λαθρομετανάστευσης, το Eυρωπαϊκό Παρατηρητήριο Mετανάστευσης θα μπορούσε να συντονίζει τη δράση για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, όχι μόνον με τα ως άνω αναφερόμενα όργανα αλλά και με τις Eθνικές Στατιστικές Yπηρεσίες των κρατών - μελών καθώς και με τυχόν άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς (Διεθνής Oργανισμός Mετανάστευσης), κρατικά ερευνητικά ινστιτούτα ή αρμόδια εθνικά υπουργεία και τέλος με το Δίκτυο Tοπικών Παρατηρητηρίων - Γραφείων Mετανάστευσης.

    Tο αντικείμενο της πρωτοβουλίας για τη σύσταση ενός Eυρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Mετανάστευσης αφορά στη δημιουργία ενός συμβουλευτικού και συντονιστικού οργάνου για τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Προκειμένου το Παρατηρητήριο να προσλάβει προστιθέμενη αξία σε σχέση με τους υπάρχοντες κοινοτικούς θεσμούς συλλογής και ανάλυσης στατιστικών δεδομένων στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, θα πρέπει η σχετική πρωτοβουλία να εγγυάται αφενός διεύρυνση των καθηκόντων του, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, ρητά και με σαφήνεια, οι αρμοδιότητες τόσο της συλλογής και ανάλυσης στατιστικών δεδομένων, όσο και της διατύπωσης συμπερασμάτων και συστάσεων μεταναστευτικής πολιτικής και αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προωθείται και η επιστημονική έρευνα στους εν λόγω τομείς.

    Aφετέρου σφαιρικότητα δράσης, με την έννοια και της μελέτης, ανάλυσης κ.λπ. των φαινομένων της διεθνούς μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης στην Eυρωπαϊκή Eνωση, μέσω ανάπτυξης συνεργασίας με φορείς πληροφόρησης εντός και εκτός της Eνωσης.

    Bασικά καθήκοντα του οργάνου αυτού θα είναι να οργανώσει ένα ομοιογενές και συντονισμένο σύστημα συλλογής στοιχείων στο πεδίο των μεταναστεύσεων στην Eυρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, να μελετά, να αναλύει και να αξιολογεί τα στοιχεία που παρέχονται από τα κράτη - μέλη, να αναπτύσσει εκθέσεις και προτάσεις για τις μεταναστευτικές πολιτικές με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται, να παράσχει την τεχνική βοήθεια στα κράτη - μέλη και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος συλλογής στοιχείων, να συνδράμει την Eπιτροπή στην επεξεργασία των προτάσεων που αφορούν στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, τόσο με την παροχή συμβουλών όσο και τεχνικών μέσων, να αναλαμβάνει τη διαχείριση προγραμμάτων για τη μετανάστευση, την εκπαίδευση στελεχών των αντίστοιχων εθνικών διοικήσεων, την επεξεργασία μηχανισμού αποτίμησης και ελέγχου των εφαρμογών της μεταναστευτικής πολιτικής.

    Eξάλλου, το Eυρωπαϊκό Παρατηρητήριο Mετανάστευσης θα συντονίζει τη δράση των τοπικών Γραφείων Mετανάστευσης, τα οποία θα συναπαρτίζουν το Δίκτυο (Network of Local Migration Offices) και θα είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση των εθνικών στατιστικών στοιχείων ασύλου και μετανάστευσης, την καταρχήν ανάλυσή τους και την τροφοδότηση του Παρατηρητηρίου.

    [03] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΠ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (12:34 UTC+2)

    Αρχισε το μεσημέρι με ομιλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ με τη συμμετοχή περίπου 2.500 στελεχών του Κινήματος από όλη τη χώρα.

    Οι σύνεδροι θα εκλέξουν δια βοής πρόεδρο του ΚΕΠ τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα εγκρίνουν το κείμενο των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων. Στις 6 το απόγευμα ο κ. Αβραμόπουλος θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του ΚΕΠ στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μητροπόλεως.

    [04] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2001 (12:48 UTC+2)

    "Αισθάνομαι ασφαλής στην Ελλάδα και η συνεργασία μου με τον κ. Χρυσοχοΐδη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι άριστη", είπε χθες ο Τόμας Μίλερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χθεσινό δημοσίευμα των "Νέων" για τη "17 Νοέμβρη" τόνισε ότι "αυτές τις απόψεις τις έχει εκφράσει και ο Τόμας Νάιλς, ο οποίος μιλάει για τον εαυτό του, ενώ εγώ εκπροσωπώ την αμερικανική κυβέρνηση".

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που συμμετείχε χθες σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης", αναφερόμενος στη δράση κατά της τρομοκρατίας και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν υποστήριξε ότι η στρατιωτική λύση πρέπει πάντα να είναι η τελευταία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο.

    Απαντώντας σε τοποθέτηση των συνομιλητών του για την καταπάτηση των ελευθεριών στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τις συνεχείς συλλήψεις αλλοδαπών είπε: "Πολεμάμε εναντίον της τρομοκρατίας. Η ένταση μεταξύ αντιτρομοκρατικών νόμων και ατομικών ελευθεριών είναι κάτι που μας προβληματίζει. Η σημαντικότερη ελευθερία είναι το δικαίωμα να μη φοβάσαι. Από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά, αυτό είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων".

    Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, ο ευρωστρατός το 2003 και ο ρόλος των εθνικών στρατών. "Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει άποψη για τον ευρωστρατό. Σε ό,τι μας αφορά, δεν θα δεχτούμε υπαγόρευση όρων από κάποιον που δεν είναι μέλος της Ε. Ε.", τόνισε ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ενώ αργά το απόγευμα συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις από τη Διεύρυνση της Ε.Ε., οι πολιτιστικές διαφορές των κρατών-μελών, η απασχόληση και το μέλλον του ευρώ.

    [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο Αίγιο και άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική σε διάφορους τομείς.

    Κάνοντας αναφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι "οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής απεικονίζουν σήμερα μια κοινωνία σε βαθιά κρίση. Η ελληνική οικονομία χάνει τα τελευταία χρόνια την ανταγωνιστικότητά της. Το εμπορικό ισοζύγιο διευρύνεται. Η διάρθρωση της ανάπτυξης χαρακτηρίζεται από έντονη ανισοκατανομή. Ένα στα τέσσερα ελληνικά νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία κινείται σε εφιαλτικά ύψη.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η πιο μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η πορεία της στην εντός ΟΝΕ εποχή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπροστά στην πρόκληση αυτή έχει παραλύσει.

    "Γιατί δεν τόλμησε να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Γιατί μετέθετε τα προβλήματα τους χτες στο σήμερα. Γιατί διαμόρφωσε ένα κράτος που δεν παράγει, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Με εικονικούς προϋπολογισμούς, υποθετικά σενάρια, και αυθαίρετες παραδοχές, δεν επιτυγχάνεται ισχυρή αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Δεν μειώνεται έτσι το δημόσιο χρέος. Δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Δεν περιορίζονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στο φετινό προϋπολογισμό, είπε ότι, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται ξεκάθαρα ότι κινείται στην ίδια λογική με τους αμέσως προηγούμενους.

    "Στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και δεν έχει στρατηγική. Αυξάνει περίπου κατά 700 δισ. τα φορολογικά έσοδα. Επιβάλλει επιπλέον φόρους κατά μέσο όρο, 190.000 δραχμών για κάθε οικογένεια. Δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Είναι εικονικός. Είναι ο πέμπτος πλασματικός προϋπολογισμός. Για μια ακόμη χρονιά συνεχίζεται η εκτεταμένη χρήση της λεγόμενης "δημιουργικής λογιστικής" που δημιουργεί κρυφά χρέη", σημείωσε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για να ανυπαρξία έμπρακτου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τους αγρότες και ανυπαρξία υπεύθυνης αγροτικής πολιτικής και επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη επιθετική αγροτική πολιτική και πρόσθεσε ότι απαιτείται μετασχηματισμός του υπουργείου Γεωργίας σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε ότι "η Ελλάδα έχει τώρα μπροστά της τη μεγάλη εθνική υπόθεση, την ιστορική ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι υπερβάσεις κόστους όμως των έργων ξεπερνούν το διπλάσιο των αρχικών προϋπολογισμών. Έργα, τα οποία έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, δεν έχουν καν δρομολογηθεί. Ορισμένα από αυτά περικόπτονται την τελευταία στιγμή, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, αντί έργων υποδομής προκρίνονται λύσεις έκτακτης ανάγκης και κατασκευές λυομένων". "Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα ομολογούνται τώρα ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη", είπε τονίζοντας ότι "η αλαζονεία και η μικρότητα δεν έχουν θέση σε εθνικές υποθέσεις".

    Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση και για το θέμα του Χρηματιστηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "όλοι ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε στη Σοφοκλέους η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των πολλών για χάρη των λίγων. Περίπου ενάμισι εκατομμύριο επενδυτές οδηγήθηκαν στην οικονομική καταστροφή. Εκείνοι που στρατολόγησαν το ευρύτερο σύστημα εξουσίας σε παράνομες παρεμβάσεις δεν πρέπει να δώσουν κάποια εξήγηση; Κανένας δεν θα δώσει λογαριασμό;".

    Επισήμανε ακόμη ότι "εάν η Κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της να μην επιτρέψει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν θα καταφέρει παρά μόνον να επιβεβαιώσει τις ενοχές της και τη συναίσθηση των ενοχών της". "Η Νέα Δημοκρατία καλεί και τους 300 βουλευτές - στα χέρια των οποίων βρίσκεται τώρα η υπόθεση να εξετάσουν σε βάθος το θέμα και την ερχόμενη Πέμπτη να τοποθετηθούν όπως υπαγορεύει η λογική και η συνείδησή τους", σημείωσε.

    Τέλος, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε, ότι "δεν δεχόμαστε παιχνίδια που αποβλέπουν σε υπονόμευση του ομαλού πολιτικού βίου. Δεν ανεχόμαστε μεθοδεύσεις πολιτικού καιροσκοπισμού και ανώμαλων πολιτικών εξελίξεων. Τα σενάρια που ακούγονται για τον εκλογικό νόμο προδίδουν βεβαίως την ηττοπάθεια που αναπτύσσεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αποκαλύπτουν όμως και προθέσεις που δεν συμβιβάζονται με την πολιτική ηθική. Προθέσεις υπονόμευσης της σταθερότητας και της πολιτικής ομαλότητας. Υπεύθυνα ρητά και κατηγορηματικά προειδοποιούμε τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Εάν απεργάζεστε και πάλι σχέδια πολιτικής ανωμαλίας εγκαταλείψτε τα. Μη διανοηθείτε να κάνετε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο".

    [06] ΜΗΤΕΡΑ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Συγκλόνισαν την κοινωνία της Λευκάδας οι καταγγελίες για μια 65χρονη, που κρατούσε φυλακισμένα τα δύο παιδιά της στο σπίτι για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γειτόνων, η 65χρονη Αλκμήνη Δουβίτσα, κλείδωσε για πρώτη φορά στο σπίτι τα παιδιά της, Δημήτρη και Παναγιώτα, πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

    Οι αστυνομικοί της Λευκάδας, με βάση τις καταγγελίες και με την εντολή του εισαγγελέα, μετά από έλεγχο στο σπίτι, διαπίστωσαν ότι τα δύο παιδιά, ήταν κλεισμένα στην απομόνωση.

    Τα δύο αδέλφια ο Δημήτρης και η Παναγιώτα Δουβίτσα και η μητέρα, Αλκμήνη Δουβίτσα που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας με εισαγγελική εντολή μετά τη σχετική ιατρική γνωμάτευση των νοσοκομείων Λευκάδας και Ιωαννίνων.

    Ο εισαγγελέας Λευκάδας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της 65χρονης για παράνομη κατακράτηση.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Σκηνικό βαρυχειμωνιάς επικρατεί σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

    Τα χιόνια και το τσουχτερό κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στα λευκά "ντύθηκαν" τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει στο Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι και το Πανόραμα.

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

    Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στην περιοχή Δερβένι το χιόνι ήταν η αιτία πολλοί οδηγοί να χάσουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων τους. Στην εθνικό οδό Κοζάνης - Θεσσαλονίκης στην ορεινή διάβαση Καστανιάς ο δρόμος έκλεισε για αρκετές ώρες.

    Στο Κέντρο της Αθήνας το πρωί μία ξαφνική νεροποντή και οι ισχυροί άνεμοι είχαν αποτέλεσμα να πέσει ένα δένδρο στη στάση λεωφορείου στην περιοχή του Θησείου.

    Στην Πάτρα η χαλαζόπτωση παρέλυσε την κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης. Στην Κρήτη κεραυνός προκάλεσε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο Ηράκλειο και η υπερβολική τάση ρεύματος κατέστρεψε δεκάδες μετασχηματιστές με αποτέλεσμα ολόκληρο το νησί να μείνει χωρίς ρεύμα για πάνω από δύο ώρες.

    Στη βόρεια Ελλάδα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, στην εθνική οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων από το 100ο ως το 112ο χιλιόμετρο, στο νομό Σερρών από το 10ο χιλιόμετρο και προς τον επαρχιακό δρόμο Βροντού και Λαϊλιά, στο νομό Ημαθίας στην Καστανιά και προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια και στην εθνική οδό Γρεβενών-Τρικάλων από το 24ο ως το 30ο χιλιόμετρο. Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στα οδικά δίκτυα Διδυμοτείχου-Ορεστειάδος, Μεγάλου Δέριου-Μεταξάδες-Νέα Σάντα, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης (Οργάνη), στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Ξάνθης (Εχίνος-Καρυόφυτο), στο επαρχιακό δίκτυο ορεινής Δράμας (Νευροκόπι-Σιδηρόμερο), στην Καβάλα στη Λεκάνη Πλαταμώνα.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε όλη τη χώρα απαγορεύτηκε ο απόπλους των επιβατηγών και των οχηματαγωγών από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα αλλά και για Χίο-Μυτιλήνη. Επίσης, από το πρωί ισχύει γενικό απαγορευτικό στα πορθμεία.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα. Η Αττική, οι Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού θεωρούνται πρώτα σε βαθμό επικινδυνότητας από δυνατή βροχή.

    Στη Δυτική Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα, την Εύβοια και τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Εβρου παρουσιάζεται μέση βροχόπτωση.

    Οι χιονοπτώσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστούν και απόψε. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και την Αστυνομία και τους Δήμους έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προφυλαχθούν οι περιοχές όπου θα είναι εντονότερο το κύμα κακοκαιρίας.

    [08] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΕΠ ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (18:39 UTC+2)

    Με την προβολή βίντεο της νεολαίας του ΚΕΠ υπό τον ήχο του γνωστού τραγουδιού "Wind of Change" (Αέρας Ανανέωσης) και με τις ομιλίες του προέδρου Ελεύθερων Νέων και του Συντονιστή του πολιτικού προγράμματος του κόμματος ξεκίνησε το Β' μέρος των εργασιών του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΚΕΠ στη Θεσσαλονίκη.

    Ο πρόεδρος της νεολαίας του Κινήματος Θωμάς Παπαναστασίου δήλωσε ότι "ζούμε σε μία εποχή, όπου οι νέοι έχουν γνώμη στα κοινά και στην πολιτική" και πρόσθεσε ότι οι νέοι του ΚΕΠ απορρίπτουν την κομματική αγκύλωση και διαλέγουν την καινοτομία - δημιουργία.

    "Επιθυμία", είπε, "είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη δημοκρατία, ώστε να ανταποκρίνεται στα όνειρα της νέας γενιάς. Δεν είμαστε πολιτικοί καριέρας, είμαστε ελεύθεροι, νέοι πολίτες, με όραμα για την Ελλάδα. Είμαστε μία γενιά μπροστά", τόνισε.

    Ο Συντονιστής του πολιτικού προγράμματος του ΚΕΠ Σπύρος Παπάς έδωσε το στίγμα του κόμματος λέγοντας ότι ανήκει στο "κέντρο", αλλά εκφράζει τη σύνθεση και όχι τη διαφοροποίηση. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Κινήματος, επισήμανε ότι αποτελεί τρόπο σκέψης και εργαλείο που θα οδηγεί σε ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις και παράλληλα εκφράζει την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

    Ο κ. Παπάς επεσήμανε στην ομιλία του ότι το καλύτερο μέλλον και η ελευθερία για τους πολίτες απαιτεί "αρετή και τόλμη", τα οποία διαθέτει το ΚΕΠ και πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν εκφράζεται από τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

    "Θέλουμε ήθος για να φτιάξουμε τον πολιτισμό της πολιτικής", είπε και δεσμεύτηκε ότι γνώμονας της πολιτικής του ΚΕΠ θα είναι η αναπτυξιακή πολιτική με επίκεντρο την περιφέρεια.

    Στη συνέχεια μίλησαν οι συντονιστές γραμματειών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομίας - Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Μεταφορών - Δημοσίων Εργων, Ναυτιλίας, Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι περιέγραψαν τις θέσεις και δράσεις των τομέων τους και έκαναν δικές τους προτάσεις για τις αρμοδιότητές τους.

    Από το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού ο κ. Ραϊλος επεσήμανε ότι το ΚΕΠ εκφράζει το κέντρο και εισάγει νέες αρχές, μέσω της σύνθεσης ιδεών.

    "Εκφράζουμε όλους όσους σπάνε τα δεσμά που επέβαλε μέχρι σήμερα η δεξιά και η αριστερά, όσους δεν συμβιβάζονται", υπογράμμισε.

    Από το γραφείο πολιτικής επικοινωνίας ο Αντώνης Ζαϊρης, δήλωσε ότι στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία της κοινωνίας με τη δημιουργικότητα και προοπτική, καθώς επίσης να φέρει τον πολίτη στο προσκήνιο της πολιτικής.

    Οι Σύνεδροι επικύρωσαν την Ιδρυτική Διακήρυξη, το πολιτικό πρόγραμμα, την πολιτική και ιδεολογική χάρτα, καθώς και το καταστατικό του ΚΕΠ, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος υπέγραψε την ιδρυτική πράξη.

    [09] ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Σ. ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (18:12 UTC+2)

    Έργα υψηλής δημόσιας αρχιτεκτονικής από την πλούσια γκάμα του διάσημου Ισπανού Αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα, είχαν σήμερα τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο κινηματοθέατρο "Ολύμπιον" στη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

    Ο πολυτάλαντος Ισπανός καλλιτέχνης βρίσκεται στην πόλη μας με αφορμή την έκθεση έργων που παρουσιάζει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα (είχε προηγηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη), και η οποία εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε αυτή παρουσιάζονται σχέδια, φωτογραφίες και μακέτες έργων, μεταξύ των οποίων και του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, καθώς επίσης μακέτες και σχέδια του γλυπτού σκηνικού που φιλοτέχνησε για την παράσταση "Τρωάδες".

    Αναφερόμενος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την οποία είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί σήμερα το πρωί, ο κ. Καλατράβα εμφανίστηκε γοητευμένος από την παραλία και τα κάστρα της, ιδιαίτερα το βράδυ που αυτά φωταγωγούνται, τονίζοντας ότι "δίνουν την εντύπωση μιας μεσαιωνικής πόλης". Στάθηκε ιδιαίτερα, στον τρόπο δόμησης της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι "είναι δομημένη κατά έναν τακτικό τρόπο", ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Λευκό Πύργο.

    Ο κ. Καλατράβα, ο οποίος ανέλαβε μέρος των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χαρακτήρισε αναγκαία την αναδιάρθρωση του λιμανιού και υπογράμμισε ότι τα μνημεία πρέπει να αποτελέσουν μαρτυρία πολιτισμού για τις επερχόμενες γενιές.

    Μιλώντας με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής του διαγωνισμού για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, τόνισε ότι ο Παρθενώνας είναι ένα δώρο των προγόνων μας, ενώ πρόσθεσε ότι οι σημερινές γενιές έχουν την υποχρέωση να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς.

    [10] Α΄ ΕθΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΟΦΗ: 1- 0

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (18:00 UTC+2)

    Γκολ με το καλημέρα πέτυχε ο Αρης και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης στο γήπεδο Χαριλάου από τον ΟΦΗ στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Οι κίτρινοι επικράτησαν με σκορ 1- 0 και παρέμειναν μεταξύ των πρωτοπόρων στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ο Αρης άνοιξε το σκορ μόλις στο 1΄ λεπτό με τον Απόστολο Λιολίδη, ενώ στη συνέχεια έχασε πλήθος καλών ευκαιριών. Από το 20΄ ο ΟΦΗ ισορρόπησε το παιχνίδι και στο 63΄είχε δοκάρι με τον Μπίτσο.

    Στο παιχνίδι ο Αρης είχε τρεις αναγκαστικές αλλαγές. Λόγω τραυματισμού αποχώρησαν οι Πασσαλής, Κούτσης και Μπάρκογλου. Ο Αρης μετά τη σημερινή του νίκη έφθασε τους 12 βαθμούς.

    [11] Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2001 (17:58 UTC+2)

    Πενήντα τρία παιδιά υπαλλήλων της Βουλής που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με καλές επιδόσεις και αρίστευσαν στα Γυμνάσια και Λύκεια κατά το προηγούμενο σχολικό έτος

    βράβευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης συνεχάρη τα παιδιά και τους γονείς τους και ευχήθηκε στους νεαρούς μαθητές και φοιτητές "κάθε πρόοδο, πραγμάτωση των οραμάτων τους για καλές σπουδές, δημιουργική ζωή και καλή επαγγελματική αποκατάσταση, επισημαίνοντας ότι η βράβευσή τους αποτελεί την έμπρακτη ηθική συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στις προσπάθειές τους, αλλά και κίνητρο ώστε ακόμα περισσότερα παιδιά να αριστεύσουν. Συνεχάρη, επίσης, το Σύλλογο των Υπαλλήλων, που διοργάνωσε και φέτος την εκδήλωση, για τις εποικοδομητικές πρωτοβουλίες του.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής Ιωάννης Σιαμπάνης ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη για "τη σημαντική έμπρακτη συμβολή του στη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και εργασίας όλων των εργαζομένων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    [12] Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 24 Νοεμβρίου 2001 (17:32 UTC+2)

    Οι αξιωματούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εκφράζουν φόβους ότι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για γενοκτονία για το ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας μπορεί να απειλήσει το μέλλον της Σερβικής Δημοκρατίας.

    Ο Σίνισα Τζόρτζεβιτς, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, δήλωσε ότι οι Σερβοβόσνιοι πρέπει να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς όσον αφορά την κατηγορία της γενοκτονίας, η οποία, όπως είπε, θα έχει "σοβαρές επιπτώσεις" για την ύπαρξη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    "Ανεξάρτητα από το εάν ο κ. Μιλόσεβιτς θα υπερασπιστεί τον εαυτό του ή όχι, πρέπει να καταρρίψουμε την κατηγορία στο όνομα του Μιλόσεβιτς, αλλά και για τη Σερβική Δημοκρατία", υπογράμμισε.

    "Οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια", πρόσθεσε. "Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας πρέπει να αποδείξει ότι δημιουργήθηκε στον πατριωτικό πόλεμο και όχι με βάση τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση", επισμανε.

    Ο κ. Τζόρτζεβιτς τόνισε ότι η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι η Σερβική Δημοκρατία και η Γιουγκοσλαβία πρέπει να εξετάσουν από κοινού το ζήτημα.

    [13] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΤΟΝΑ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2001 (17:06 UTC+2)

    "Ο κ. Καραμανλής μονότονα επαναλαμβάνεται", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το λιμάνι της Πάτρας.

    "Και σήμερα στην Πάτρα μίζερα και μικρόψυχα, προσπάθησε να υποβαθμίσει συνειδητά ένα έργο πνοής όπως το νέο λιμάνι, έργο που ήδη εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς και σαφές χρονοδιάγραμμα", δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    "Ο κ. Καραμανλής πεισματικά αρνείται να αποδεχθεί ότι η χώρα αλλάζει, προχωρά μπροστά, ότι μια νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση δημιουργείται στον λαό μας", υπογράμμισε.

    [14] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΒΕ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2001 (16:38 UTC+2)

    Με στόχο την εμβάθυνση και διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας Κύπρου και Βρετανίας, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) διοργανώνει στις 27 Νοεμβρίου στο Λονδίνο επιχειρηματικό σεμινάριο σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, η όλη διοργάνωση του σεμιναρίου "επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο για τους Βρετανούς επιχειρηματίες".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΓΙΑ "ΜΠΛΟΦΑ" ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2001 (16:34 UTC+2)

    Η κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ήταν μια "αυτόβουλη" κίνηση στην οποία δεν συνέβαλαν τρίτοι, ούτε Αμερικανοί ούτε Αγγλοι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εμμένοντας στην εκτίμησή του ότι πρόκειται για μια "μπλόφα", αφού ο κ. Ντενκτάς προφανώς σε συνεννόηση με την Τουρκία ακολούθησε αυτή την παρελκυστική τακτική, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την άρνησή του στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη με πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχή όπως αποδειχθεί ότι οι εκτιμήσεις του αυτές είναι λανθασμένες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2001 (16:31 UTC+2)

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ χαιρέτισε την επερχόμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Βρετανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η χώρα του "πάντα ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα αυτή τη συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος".

    Σημείωσε ακόμα ότι η Βρετανία "χαιρετίζει και την παρουσία στη συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ" Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

    Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2001 (16:28 UTC+2)

    Το νέο λιμάνι της Πάτρας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Αχαΐας και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας Γ. Λάζαρη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων.

    "Είναι θλιβερό, μια πόλη, μια περιοχή που γέννησε πρωθυπουργούς και κορυφαίους πολιτικούς, να παρουσιάζει την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης. Είναι και αυτό αποτέλεσμα της μίζερης πολιτικής της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που δεν έχει ούτε όραμα, που δεν έχει ούτε στόχους", τόνισε.

    "Η Πάτρα και το ξέρουμε όλοι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου στη χώρα μας. Με τις σημερινές, όμως, υποδομές, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει", υπογράμμισε.

    Για το νέο λιμάνι της Πάτρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι ένα πολύ σημαντικό έργο, στρατηγικής σημασίας, το οποίο όμως παρουσιάζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

    "Ανάλογη εικόνα, ανάλογες καθυστερήσεις, παρουσιάζουν και όλα τα άλλα μεγάλα έργα, που δεν αφορούν μόνο την Αχαΐα ή την Πελοπόννησο, αλλά ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα: Το τμήμα της ΠΑΘΕ, από την Πάτρα έως την Κόρινθο, η Ιόνια Οδός, οι περιμετρικές παρακαμπτήριες της Πάτρας, είναι έργα βρίσκονται είτε στα χαρτιά, είτε προχωρούν με ρυθμούς απαράδεκτους για τη σημερινή εποχή", πρόσθεσε.

    "Υπάρχει μια αλήθεια. Η Κυβέρνηση Σημίτη είχε τους πόρους, είχε το χρόνο. Ποτέ Κυβέρνηση δεν είχε τόσο χρόνο και τόσους πόρους για να πετύχει την πραγματική σύγκλιση. Για να νοιώσουν όλοι οι Έλληνες ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Σήμερα οι πολίτες αυτής της χώρας, γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε πια από την Κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει να δώσει πλέον τίποτα. Γι' αυτό κλείνεται στο τελευταίο της καταφύγιο, που είναι το χθες, η πόλωση και ο διχασμός. Ο κατήφορός της την οδηγεί σε ένα ακόμη αδιέξοδο: Στην πλήρη απομόνωσή της. Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες κοιτάζουν μπροστά και θέλουν να κατακτήσουν το μέλλον", κατέληξε.

    Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν οι Βουλευτές του Νομού Θ. Βασιλείου, Ν. Νικολόπουλος και Σπ. Σπηλιωτόπουλος.

    [18] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΒΟΣΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Σεράγεβο, 24 Νοεμβρίου 2001 (14:48 UTC+2)

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις συνοριακής φύλαξης της Βοσνίας προκειμένου να εμποδίσουν πιθανή είσοδο μελών της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevni Avaz.

    Ο επικεφαλής των συνοριακών φυλάκων, Τόμισλαβ Μιχάλ, δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι μέλη της Αλ Κάιντα βρίσκονται καθ' οδόν από το Αφγανιστάν προς τη Βοσνία, διαμέσου της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη του δικτύου του Λάντεν θα επιχειρήσουν να εισέλθουν σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

    [19] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (14:39 UTC+2)

    Με πανηγυρικό τρόπο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξελέγη δια βοής πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών από τους 3.000 αντιπροσώπους που παίρνουν μέρος στο Ιδρυτικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ.

    Οι αντιπρόσωποι του ΚΕΠ από όλη την Ελλάδα υποδέχτηκαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όρθιοι με παρατεταμένα χειροκροτήματα φωνάζοντας το σύνθημα «Δημήτρη τώρα να αλλάξουμε τη χώρα» και τραγουδώντας στίχους που έγραψε η νεολαία του κόμματος πάνω στο γνωστό μουσικό μοτίβο του τραγουδιού «Της Αμύνης τα Παιδιά».

    "Σήμερα είναι μια μεγάλη αρχή, η αρχή ενός αγώνα που θα μας οδηγήσει σύντομα εκεί που αξίζει να βρεθούμε", είπε στην ομιλία του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εκτίμησε ότι σύντομα το ΚΕΠ θα είναι ο νικητής και παρατήρησε πως ήρθε η ώρα της νέας αλλά πραγματικής αλλαγής. Καλωσόρισε όλα τα ιδρυτικά μέλη του ΚΕΠ και είπε πως όλοι μαζί υπέγραψαν σήμερα ένα κείμενο ιστορικής ευθύνης στη συλλογική κοινή του απόφαση να δώσουν μια νέα φωνή στη Δημοκρατία.

    «Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε:

    «Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως αντίπαλοι κανενός. Δημοκρατία σημαίνει πολυφωνία. Όσοι αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι γιατί δεν προάγουν, αλλά μόνο χρησιμοποιούν τη δημοκρατία. Οι ιδέες δεν απειλούνται. Εμείς καταθέτουμε στον ελληνικό λαό τους στόχους μας. Την ανάλυση και τις προτάσεις μας. Καταθέτουμε την αγάπη μας σ' αυτόν τον τόπο. Και θα του δώσουμε νέο αίμα.

    Αυτή η μέρα είναι για μένα μια στιγμή μεγάλης, πολύ μεγάλης συγκίνησης. Δεν ζει κανείς πολλές φορές στη ζωή του, στιγμές όχι απλά πρόκλησης με τον εαυτό του, αλλά στιγμές προσωπικής ρήξης με την ιστορία. Με μια καθημερινή ιστορία που σερνόταν και μας άφηνε αδιάφορους όλους μας. Θέλω και θέλουμε να γραφτεί μια διαφορετική ιστορία για το αύριο αυτού του τόπου. Πήρα την πρωτοβουλία όντας σίγουρος ότι εκφράζω αυτό που ο καθένας ένιωθε μέσα του, να ξεκινήσω τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής μου και να σας προσκαλέσω σε μια περιπέτεια. Μια ευγενή περιπέτεια που θα μας κάνει όλους περήφανους, θα μας επιτρέψει να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια. Τώρα είμαστε μαζί, όλοι μαζί συνυπεύθυνοι μιας μεγάλης απόφασης που ανήκει σε καθένα από εμάς ξεχωριστά.

    Ο ενθουσιασμός με τον οποίο ανταποκριθήκατε, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις, δείχνει ότι οι συνθήκες ωρίμασαν στον τόπο μας για ένα νέο, γεμάτο μεγάλες ελπίδες ξεκίνημα. Δεν ακολουθήσατε απλά τη δική μου πρωτοβουλία. Την κάνατε δικιά σας. Είναι η δική σας απόφαση. Είσαστε τα Ιδρυτικά μέλη ενός Κινήματος που δεν αποσκοπεί να προσθέσει και τη δική του φωνή ανάμεσα στις άλλες. Δεν θα ήταν φιλοδοξία μας να επαναλάβουμε τις ίδιες κοινοτυπίες, αντίθετα είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και οι στόχοι πρέπει να αναδιατυπωθούν, η χώρα μας να αλλάξει πορεία, να υπάρξει ρήξη με το παρόν που είναι ταυτισμένο με ένα πολιτικό τέλμα. Η φωνή μας θα είναι η δυνατότερη φωνή και οι απόψεις μας θα νικήσουν.

    Είμαστε εδώ, γιατί μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μπει δυναμικά στον 21ο αιώνα. Αυτός ο αγώνας είναι δικός μας. Η χώρα μας είναι ελεύθερη, χωρίς εξαρτήσεις, δημοκρατική, ανήκει σε μια Ευρώπη πλούσια και ειρηνική, τα σύνορα μας δεν είναι πια κλειστά, οι γείτονες μας δεν είναι πια εχθροί αλλά συνεργάτες, η επικοινωνία μας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι στενή και εντατική. Όλες οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές. Οι συνθήκες που ξεκινά η Ελλάδα την πορεία της στον 21ο αιώνα είναι ιδανικές. Ο λαός μας μπορεί τώρα να αξιοποιήσει τις αρετές του. Η παρουσία όλων μας εδώ το εγγυάται.

    Εμείς οραματιζόμαστε μια άλλη Ελλάδα. Η ελληνική πολιτεία χρειάζεται νέο αίμα. Χρειάζεται τη συμβολή άφθαρτων ανθρώπων, με νέες ιδέες που θα δώσουν ζωντάνια σε ένα πολιτικό τοπίο που γέρασε. Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών φέρνει νέους ανθρώπους στην πολιτική. Ανθρώπους που αρνήθηκαν να συμπράξουν στην υποτίμηση της πολιτικής από πρακτικές που έχουν γίνει κανόνας. Φέρνει ανθρώπους που αναζητούν μια ευκαιρία και μια προοπτική με όραμα. Αυτό το όραμα σήμερα υπάρχει. Ανοίξαμε μια ρωγμή στο πολιτικό οικοδόμημα. Ήταν ένα οικοδόμημα που έδινε την εντύπωση μιας ερμητικά κλειστής κατασκευής, εσωστρεφούς και χωρίς ανοίγματα στον πραγματικό κόσμο. Έδινε την εντύπωση κατασκευής που γυρίζει την πλάτη και φυγομαχεί απέναντι στα αληθινά προβλήματα. Θα αποδείξουμε σύντομα, ότι αυτό το οικοδόμημα είναι ένας χάρτινος πύργος που θα παρασυρθεί από τον άνεμο της διεκδίκησης για ένα διαφορετικό αύριο, για μια άλλη Ελλάδα πιο ελεύθερη, πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και πιο αλληλέγγυα, χωρίς προνόμια για τους λίγους.

    Στη θέση αυτού του χάρτινου πύργου εμείς θα βάλουμε τα στέρεα θεμέλια της πραγματικής δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας που δεν θα απομακρύνει τους πολίτες αλλά αντίθετα θα είναι ανοικτή. Μιας δημοκρατίας των πολιτών που θα δίνει την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν ενεργά και να πολιτεύονται. Ο παθητικός ρόλος του θεατή δεν είναι συμβατός με τον πολίτη του 21ου αιώνα. Θα πάρει τη ζωή του στα χέρια του και θα γίνει ο πρωταγωνιστής».

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών υποστηρίζει την Ελληνοτουρκική προσέγγιση, θεωρούμε όμως, ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν ενός ουσιαστικού διαλόγου, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πρακτικής. Προϋπόθεση είναι ότι η Κύπρος θα ενταχθεί χωρίς όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το Κυπριακό θα βρει μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ενωμένης Ευρώπης.

    Το Κυπριακό για εμάς είναι το κλειδί για την αποκατάσταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για την εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δρόμος της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες περνάει από τη Λευκωσία. Χωρίς την Κύπρο δεν θα υπάρξει νέα διεύρυνση».

    Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος οι οποίοι ευχήθηκαν στον κ. Αβραμόπουλο δύναμη και επιτυχία στο εγχείρημα του. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μίλησε για την προσφορά του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων και τόνισε την ανάγκη για μια Ελλάδα με περισσότερο φως. Χαρακτήρισε δύσκολο προκλητικό και ελπιδοφόρο το νέο δρόμο που ακολουθεί ο κ. Αβραμόπουλος.

    Για το έργο του Δημήτρη Αβραμόπουλου μίλησε και ο κ. Παπαδόπουλος που εξέφρασε ικανοποίηση γιατί επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για το Ιδρυτικό Συνεδρίου του ΚΕΠ.

    Το παρόν στο συνέδριο έδωσε και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος.

    Εκτός γραπτού κειμένου ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στηρίζει το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για μια ακόμη θητεία στο δήμο ενώ για τον νομάρχη είπε ότι δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα νέας θητείας και τον κάλεσε χαριτολογώντας να ενταχθεί στο ΚΕΠ.

    Τον κ. Αβραμόπουλο προσφώνησε ο πρόεδρος του Ιδρυτικού Συνεδρίου Αντώνης Μάντης.

    Το κεντρικό σύνθημα του Ιδρυτικού Συνεδρίου είναι «Η Ελπίδα Γεννιέται». Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών, οι άνδρες είναι το 68% και οι γυναίκες του 32%. Το μεγαλύτερο ποσοστό 30,6% είναι ηλικίας 26 με 40 χρονών, το 27,3% 41 με 50 χρόνων, το 19,,3 % 51 με 60, το 11,8% 61 με 70, το 8,1% 15 με 25 και το 2,8 % 70 χρόνων και πάνω.

    Ως προς τα επαγγέλματα των ιδρυτικών μελών οι περισσότεροι 19,4% είναι στελέχη και υπάλληλοι και ακολουθούν οι επιχειρηματίες με 16%, οι εκπαιδευτικοί με 10,5 %, οι οικονομολόγοι με 9,3 %, οι γιατροί με 6,3%, οι μηχανικοί με 5,9%, οι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές με 5,7%, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων με 5,6% οι δικηγόροι με 5,4% οι εργάτες με 5,1% και οι αγρότες με 4,4%.

    [20] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΜΧΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ HAMMOND ΚΑΙ WOODHOUSE

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (14:34 UTC+2)

    Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη δύο επιφανών Αγγλων φιλελλήνων, του Ν.Hammond και του C.M.Woodhouse διοργανώνει στις 30 Νοεμβρίου (7.30μμ) το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου στην αίθουσα διαλέξεων "Βασιλείου Λαούρδα". Για τη ζωή και των έργο των δύο φιλελλήνων θα μιλήσουν ο καθηγητής της νεότερης ιστορίας στο ΑΠΘ Ι. Κολιόπουλος και ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Ε. Βουτυράς. Θα ακολουθήσει διάλεξη του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα D. C.A. Madden με θέμα: "Ανάπτυξη και προοπτικές στα Βαλκάνια: Η βρετανική άποψη"

    [21] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (14:31 UTC+2)

    Την υποστήριξη του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2002 εξασφάλισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ.Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΕΠ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

    Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά του Αβραμόπουλου στο δήμο Αθηναίων και του ευχήθηκε επιτυχία στη νεά του πορεία.

    Πέρνοντας το λόγο ο κ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για μία ακόμη θητεία στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο κ.Αβραμόπουλος, απευθύνθηκε επίσης και στο νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλο, που έχει εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τον στηρίξει διότι δεν έχει το δικαίωμα για μία νέα θητεία και ταυτόχρονα τον κάλεσε να ενταχθεί στις γραμμές του ΚΕΠ.

    [22] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 24 Νοεμβρίου 2001 (14:09 UTC+2)

    Ο πρωθυπυργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατσπαγί, εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, στο πλαίσιο της συνόδου της Ενωσης Νότιας Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία που θα γίνει στο Νεπάλ τον Ιοανουάριο.

    Εάν η συνάντηση πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη μετά απο αυτή του Ιουλίου, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

    "Εάν η σύνοδος διεξαχθεί στο Κατμαντού και εάν παραστούμε και οι δύο, μπορεί να γίνει η συνάντηση" είπε ο Βατσπαγί.

    [23] ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ HEBRARD ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου 2001 (13:49 UTC+2)

    Ανέκδοτες φωτογραφίες, το αρχείο και τα προσωπικά χαρτιά του Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ernest Hebrard, ο οποίος έπαιξε κύριο ρόλο στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της σύγχρονης όψης της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι. Μία επιλογή από τις φωτογραφίες αυτές θα φιλοξενήσει το Γαλλικό Ινστιτούτο από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου. Ο Ernest Hebrard γεννήθηκε το 1875. Αφού σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι και διέμεινε για ένα διάστημα στη Ρώμη εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1917. Διορίστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Στρατιάς της Ανατολής και εργάστηκε για την εκπόνηση του πολεοδομικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά εκείνου του έτους. Ως μέλος της Αρχαιολογικής Σχολής συμμετείχε στο Συμπόσιο για το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης των Αθηνών το 1920. Από το 1921 παρέμεινε στην Ινδοκίνα και το 1931 επέστρεψε στο Παρίσι.

    Ο Ernest Hebrard είναι ο πρώτος ίσως αρχιτέκτονας που χρησιμοποίησε τη φωτογραφία σαν σημειωματάριο, με σκοπό να γίνει εργαλείο έρευνας και εντοπισμού χώρων για τα σχέδιά του. Πέθανε στο Παρίσι το 1933 χωρίς κληρονόμους αφήνοντας αναξιοποίητο και ελάχιστα γνωστό αρχιτεκτονικό και φωτογραφικό του έργο.

    Μια εκπληκτική σύμπτωση ήθελε να βρεθούν τα προσωπικά χαρτιά και το αρχείου του από ένα συλλέκτη στη γαλλική πρωτεύουσα πριν από μερικούς μήνες. Η συλλογή του αριθμούσε πάνω από 1.500 ανέκδοτες φωτογραφίες , τραβηγμένες ως επί το πλείστον στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Ινδία και την Απω Ανατολή.

    Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη 150 επιλεγμένων φωτογραφιών από το αρχείο του παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον. Πρόκειται αφενός για μία επιστημονική μαρτυρία και αφετέρου για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο εξαιρετικής ποιότητας που αναδεικνύει πάντα τη σύνθεση της εικόνας και την επιλογή ασυνήθιστων θεμάτων με προτίμηση στις υπαίθριες αγορές και στιγμιότυπα στο δρόμο.

    Ο Hebrard κινούνταν συνέχεια με τα πόδια , στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Δράμα, το Κιλκίς, τις Σέρρες, την Εδεσσα. Και αν το έργο του διαμόρφωσε ουσιαστικά την όψη της Θεσσαλονίκης στον 20ο αιώνα, η φωτογραφική του εργασία μαρτυρεί την πραγματική του αγάπη για την Ελλάδα και τους κατοίκους της.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 November 2001 - 19:13:55 UTC