Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [02] ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ
  • [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
  • [05] ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ
  • [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
  • [07] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΔΥΣΗΣ
  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΚΕΩΝ
  • [09] ΤΟ 2002 ΒΑΣΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ
  • [10] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [11] ΝΕΚΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [12] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [13] ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ
  • [15] ΕΕ: Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ
  • [16] ΣΕΠΕΕ: ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ
  • [17] Ο ΜΠΟΥΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
  • [18] ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 2007
  • [20] Ο Δ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΣΤΟΥΣ 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΚΙΝΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
  • [23] ΕΕ: 16,27 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
  • [24] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [01] ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Καπούλ, 19 Νοεμβρίου 2001 (10:09 UTC+2)

    Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους οι έρευνες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν έχουν επικεντρωθεί σε περιοχή ανατολικά της Κανταχάρ.

    Οι αξιωματούχοι είπαν ότι καθώς οι Ταλιμπάν τρέπονται σε φυγή και εγκαταλείπουν τα προπύργιά τους στο νότιο Αφγανιστάν, λιγοστεύουν και τα μέρη στα οποία μπορεί να καταφύγει ο σαουδάραβας αντικαθεστωτικός.

    "Πιστεύω ότι βρίσκεται ακόμη στο Αφγανιστάν. Τα μέρη που έχει για να κρυφτεί λιγοστεύουν καθώς οι Ταλιμπάν χάνουν τον έλεγχο της μιας περιοχής μετά την άλλη. Θα τον βγάλουμε από την κρυψώνα του" είπε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ σε συνεντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση.

    Εκπρόσωποι της Β. Συμμαχίας είπαν ότι οι Ταλιμπάν επιχειρούν να παραπλανήσουν τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι ο Μπιν Λάντεν έχει ήδη εγκαταλείψει το Αφγανιστάν για να αποφύγει τους βομβαρδισμούς.

    "Αντίθετα και εμείς πιστεύουμε ότι κρύβεται κοντά στην Κανταχάρ και συγκεκριμένα στην πόλη Μαρούφ" είπαν ηγέτες της Β. Συμμαχίας.

    [02] ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2001 (15:09 UTC+2)

    Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και καπνεργάτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήραν μέρος στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία μεγάλου αριθμού βουλευτών (υπολογίζονται σε 30), όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ), αλλά και του κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΟΚ).

    Οι διαδηλωτές που γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταδιακή μείωση - και εξάλειψη μέχρι το 2006- των επιδοτήσεων στις καπνοκαλλιέργειες. Απαίτησαν την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των άλλων πολιτικών αρχηγών, ώστε να μην τροποποιηθεί το καθεστώς επιδότησης.

    Έλληνες και ξένοι καπνοπαραγωγοί διατράνωσαν την απόφασή τους να συντονίσουν τους κοινούς αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν ότι θα τους βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Κατηγόρησαν την Κομισιόν για υποκρισία στο θέμα της επιδότησης, διότι επιδιώκει να εξαλείψει την επιδότηση την ίδια ώρα που στην Ε.Ε. εισάγεται από τρίτες χώρες το 70% (500.000 τόνοι) των καπνών που καταναλώνονται.

    Οι αγρότες δεν έκλεισαν δρόμους, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία και έκαναν ειρηνική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στην οποία μίλησαν ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, Γιάννης Πίτας, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού, Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καπνεργατών Ελλάδος, Ευαγγελία Καζαντζίδου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτας Καραμίχος, ενώ χαιρέτησαν εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων από διάφορους νομούς της Ελλάδας και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος.

    Όλοι τους περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί και οι καπνεργάτες μέσα από σταδιακή συρρίκνωση του εισοδήματος τους σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη και αποδυνάμωση της υπαίθρου.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες σημαίες και τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Ο καπνός βλάπτει σοβαρά τα κονδύλια της Ευρώπης", "Να μην γίνει στάχτη το εισόδημά των καπνοπαραγωγών", "Κάτω τα χέρια από τον καπνό" κα.

    Τις ώρες του συλλαλητηρίου προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης, καθώς δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των αυτοκινήτων σε δρόμους κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους.

    [03] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΠΑΡΒΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Σόφια, 19 Νοεμβρίου 2001 (16:47 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην Κομμουνιστικού, Γκεόργκι Παρβάνοφ είναι σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας.

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δέκα από τις 31 τοπικές επιτροπές ο κ. Παρβάνοφ πήρε το 52% των ψήφων και ο αντίπαλός του Πέταρ Στογιάνοφ έλαβε το 48%.

    Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα.

    O.K.

    [04] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2001 (14:37 UTC+2)

    Χρειάζεται να προσέξουμε τις δαπάνες στον προυπολογισμό, αλλά οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική και αύξηση της απασχόλησης παραμένουν σταθερές, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Αναφερόμενος στον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2002 παρατήρησε ότι η χώρα μας θα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαική Ενωση, αλλά δεν παύει ο ρυθμός αυτός να είναι χαμηλότερος από εκείνον που προσδοκούσαμε στις αρχές ή το μέσο της χρονιάς.

    Στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας του ζητήματος της τρομοκρατίας και γι αυτό σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική στο σχεδιασμό της οικονομικής τακτικής.

    [05] ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ

    Βουκουρέστι, 19 Νοεμβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελείται από ειδικούς σε θέματα Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων επισκέπτεται την Ρουμανία από σήμερα μέχρι τις 23 Νοεμβρίου για να ελέγξει τα μέτρα που έχουν παρθεί από τις ρουμανικές αρχές για την άρση της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους.

    Η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου Ενσωμάτωσης, του υπουργείου Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Η αντιπροσωπεία της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει ελέγχους στα σύνορα της Ρουμανίας για να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ανταποκρίνονται στα μέτρα ασφαλείας που προτείνει η ΕΕ.

    Ελεγχοι θα πραγματοποιηθούν και στα ρουμανικά διαβατήρια τα οποία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στους όρους που έχει θέσει η ΕΕ.

    Το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφασίσει στις 6 με 7 Δεκεμβρίου σχετικά με την άρση της υποχρεωτικής μέχρι σήμερα έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους που επιθυμούν να μεταβούν στις χώρες μέλη του Σένγκεν.

    [06] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΕ - ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

    Βηρυτός, 19 Νοεμβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι αντιπροσωπεία της ΕΕ και ο Λίβανος θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας μέσα σε δυο εβδομάδες στις Βρυξέλες.

    Η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Λίβανο θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και είναι πολύ σημαντική και για τις δυο πλευρές είπε ο κ. Πρόντι μετά από συνάντηση του στην Βηρυτό με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

    O.K.

    [07] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΔΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Μονόδρομο αποτελεί η συμμετοχή του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και των ειδών ένδυσης, ενός από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στη διεθνοποιημένη πια πραγματικότητα.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    "Η δυναμική παρουσία του ελληνικού ενδύματος στις ευρωπαϊκές αγορές είναι απόδειξη των πολύ σοβαρών προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από όλους εσάς με αποτέλεσμα ο κλάδος της ένδυσης σήμερα να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας", τόνισε ο κ. Πάχτας.

    Το ελληνικό ένδυμα - ανέφερε - χρειάζεται την διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και με την αναζήτηση νέων αγορών. Οι αγορές της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και των Αραβικών Χωρών - συνέχισε - αποτελούν αγορές που θα μπορούσαν να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες ελληνικών ενδυμάτων λόγω του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, ο προσανατολισμός στη δημιουργία μιας Πανευρωπαϊκής Μεσογειακής Ζώνης, μπορεί να είναι η απάντηση της Ελλάδας, η απάντηση της Ευρώπης στον διεθνή ανταγωνισμό. Η επίσπευση της δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης συγκεντρώνει την προσπάθεια από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, μιας προσπάθειας που, όπως είπε ο κ. Πάχτας, θα ενταθεί ενόψει και των εξελίξεων με τις συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Σημείο - κλειδί για την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης είναι η συνεχής προσπάθεια να ενισχύουμε τις δραστηριότητες που προσθέτουν αξία και έχουν ποιότητα, ώστε να είναι αυτές που θα προσδιορίσουν εφεξής τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο κ. Πάχτας. Πρόκειται για τις δραστηριότητες που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες, χαρακτηρίζονται από υψηλή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εξειδικευμένης απασχόλησης.

    "Το παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας δεν περιορίζεται πλέον στο επίπεδο τιμών αλλά μετακινείται ολοένα και περισσότερο στο επίπεδο της ποιότητας και της δημιουργίας νέων εξειδικευμένων προϊόντων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

    Η μετάβαση της Ελλάδας στα δεδομένα της μεταβιομηχανικής, ψηφιακής οικονομίας - είπε ο υφυπουργός - πρέπει να στηριχθεί στην παραγωγή, διανομή και χρήση της γνώσης και της πληροφορίας.

    Η στρατηγική για την ενίσχυση της ποιοτικά προσανατολισμένης ανταγωνιστικότητας τόσο στη βιοτεχνία και βιομηχανία όσο και υπηρεσίες στοχεύει τόσο στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών ικανοτήτων των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν όσο και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που αξιοποιούν την καινοτομία και κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών, επισήμανε ο κ. Πάχτας.

    Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί επίσης η προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και αναδιαρθρώσεων, είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: "Οι επιχειρήσεις πρέπει να βελτιώσουν τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται συνεχώς σε μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, να αναζητούν την επιχειρηματική αριστεία, να ενισχύουν τα δίκτυα συνεργασίας, να στοχεύουν σε νέες νησίδες της αγοράς. Να επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη και να επιχειρούν την έξοδό τους στη διεθνή αγορά".

    "Στα επόμενα χρόνια - που αναμένεται να ενταθεί ο "νέος ανταγωνισμός", ο οποίος βασίζεται όχι τόσο στην τιμή αλλά κυρίως στην ποιότητα και στα νέα επώνυμα προϊόντα - θα πρέπει να προωθηθούν νέα προϊόντα ή μέθοδοι παραγωγής προηγμένης τεχνολογίας. Σε αυτό το πεδίο οι επιχειρήσεις του κλάδου πλεκτικής και της ένδυσης έχουν πολλά να τολμήσουν", ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Γ' ΚΠΣ

    Ο κ. Πάχτας υπογράμμισε ότι το Γ' ΚΠΣ δεν καθυστέρησε καθόλου. Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 31,2% του Γ' ΚΠΣ. Εργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 3,3 τρισ. δρχ. έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έκανε πολλά και σημαντικά βήματα για την αποτελεσματική, ποιοτική και απόλυτα διαφανή εκτέλεση του Γ' ΚΠΣ. "Ποτέ αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν ξεκίνησε με τόσο ασφαλείς προϋποθέσεις, με τέτοια ταχύτητα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Πάχτας γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ υπάρχει επεξεργασμένο πρόγραμμα για την πολιτική στις ΜΜΕ που έχει ως βασικούς μοχλούς την τεχνολογική αναβάθμιση και την εισαγωγή καινοτομιών στις ΜΜΕ, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, καθώς και την ενίσχυση - αναβάθμιση της απασχόλησης.

    Ο κ. Πάχτας επισήμανε ότι ήδη σημαντικές δράσεις σχετικές με τις ΜΜΕ βρίσκονται σε ώριμη φάση υλοποίησης. Οπως είπε, με μια σειρά προκηρύξεων επί μέρους προγραμμάτων και δράσεων, το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει την ενεργοποίηση του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" του Γ' ΚΠΣ, έχοντας ήδη καλύψει το 25% (555 δισ. δρχ.) του συνολικού προϋπολογισμού (2,175 τρισ. δρχ.).

    Καταλήγοντας ο κ. Πάχτας ανέφερε: "Ο σίγουρος δρόμος, ο δρόμος που θα βάλει την Ελλάδα μπροστά είναι ο δρόμος της ψύχραιμης θεώρησης των εξελίξεων, της κοινωνικής ευθύνης. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα υπηρετήσουμε ο καθένας από τη δική του πλευρά τον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της χώρας μας. Αν περπατήσουμε όλοι μαζί το δρόμο είναι βέβαιο ότι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι".

    Ε.Σ.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Το κτίριο του 1ου γυμνασίου Συκεών και τα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης θα εγκαινιάσουν αύριο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

    Στο αθλητικό σχολείο λειτουργεί η πρώτη τάξη του γυμνασίου, αλλά αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το 2002. Οι ειδικότητες που υπάρχουν είναι ποδοσφαίρου, στίβου και χάντμπολ, ενώ θα προστεθούν και άλλα αθλήματα μετά την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Σκοπός των ειδικών αθλητικών τάξεων είναι η ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού, η απελευθέρωση και η καλλιέργεια των ιδιαίτερων κλίσεων των μαθητών. Το ειδικό πρόγραμμα που ακολουθείται στο αθλητικό σχολείο λαμβάνει υπόψη την ηλικία των μαθητών και συμπλέει με την προπονητική διαδικασία που ακολουθούν οι μαθητές στους αθλητικούς συλλόγους όπου ανήκουν και διασφαλίζει την ομαλή παρακολούθηση των υπολοίπων μαθημάτων.

    Α.Τ.

    [09] ΤΟ 2002 ΒΑΣΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκονται στην Ρουμανία προσπαθούν να βοηθήσουν την χώρα ώστε να επισπεύσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εμμα Νίκολσον επισήμανε ότι το 2002 θα αποτελέσει για την Ρουμανία την χρονιά των πιο δύσκολων πολιτικών αποφάσεων προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιταχύνει την ένταξή της στην ΕΕ.

    Η ίδια επισήμανε ότι η Ρουμανία οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων για να κατέχει ευνοϊκή θέση στον νέο χάρτη της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν μιλώντας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλες τόνισε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ το 2004 μαζί με τις υπόλοιπες υποψήφιες προς ένταξη χώρες προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά αν τελικά γίνουν δεκτές 12 και όχι 10 χώρες όπως έχει συμφωνηθεί.

    [10] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Η Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου (LDK), το κόμμα του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, νίκησε στις εκλογές που έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ. Το κόμμα του Ρουγκόβα εξασφάλισε το 46,29% των ψήφων, έναντι 25,54% που πήρε το κόμμα του άλλοτε ηγέτη των Αλβανών ανταρτών, Χασίμ Θάτσι.

    Ο συνασπισμός των Σέρβων έλαβε περίπου 11% των ψήφων, ενώ ένα ακόμα κόμμα που πρόηλθε από το κίνημα των Αλβανών ανταρτών έλαβε το 7,8% των ψήφων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων.

    [11] ΝΕΚΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Βρυξέλες, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Ρενάτο Ρουτζέρο ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι, ανάμεσα τους και δυο συνεργάτες του πρακτορείου Ρόυτερς δολοφονήθηκαν στο Αφγανιστάν.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς ο κ. Ρουτζέρο από τις Βρυξέλες όπου είναι στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είπε ότι μετά τις επαφές με το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων στο Αφγανιστάν βρέθηκαν οι σοροί των τεσσάρων δημοσιογράφων.

    Οι τέσσερις δημοσιογράφοι πήγαιναν προς τη Καμπούλ όταν τους επιτέθηκαν άγνωστοι και τους σκότωσαν. Πρόκειται για δύο εργαζόμενους του Ρόυτερς τον Αυστραλό εικονολήπτη Χάρι Μπάρτον και το φωτογράφο Αζιζουλάχ Χαϊντάρι, αφγανικής καταγωγής, καθώς και για τους δημοσιογράφους της ισπανικής εφημερίδας El Mundo Χούλιο Φουέντες και της ιταλικής Corriere della Sera, Μαρία Γκράτσια Κούτουλι.

    Ο κ. Ρουτζέρο είπε ότι οι σοροί τους θα μεταφερθούν στην Καμπούλ και μετά θα σταλούν στις πατρίδες τους για να κηδευτούν.

    Ο.Κ.

    [12] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Βουδαπέστη, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Οι νέες ομάδες ανταρτών που εμφανίζονται στην ΠΓΔΜ απειλούν την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι από την Ουγγαρία όπου βρίσκεται μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Νέες τρομοκρατικές ομάδες εμφανίζονται στην θέση των παλιών. Δεν θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους εξτρεμιστές να αποδείξουν ότι η ειρηνευτική λύση ήταν λανθασμένη" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο των τριών στρατιωτών της ΠΓΔΜ την προηγούμενη εβδομάδα προσθέτοντας ότι οι ομάδες των ανταρτών εξακολουθούν να πιέζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και καταστρέφουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο κ. Τραικόφσκι κατονόμασε τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνος για τις νέες επιθέσεις και πρόσθεσε ότι "ακόμη και μετά από την συλλογή των όπλων και την εξάρθρωση των τρομοκρατών υπάρχουν ακόμη τρομοκρατικές ομάδες".

    O.Σ.

    [13] ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Στους 42 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πολύμηνη απεργία πείνας στην Τουρκία, μετά το θάνατο τροφίμου σε γυναικείες φυλακές της Κωνσταντινούπολης και του πρώην κρατουμένου, Τουλάι Κουρκμάζ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Άγκυρας.

    Η απεργία πείνας, που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2000 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα "λευκά κελιά", συνεχίζεται από εκατοντάδες κρατούμενους και τους συγγενείς τους σε πολλές φυλακές της Τουρκίας.

    Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα κάνει πίσω, καθώς το προηγούμενο σύστημα λειτουργούσε ως οχυρό για εγκληματικές ενέργειες εις βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    Α.Τ.

    [14] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

    Βηρυτός, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασε σήμερα στη Βηρυτό από τη Συρία, όπου ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ - Ασάντ να ασκήσει την επιρροή του για να περιοριστεί η δράση της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να αποκατασταθεί η ηρεμία στο νότιο Λίβανο.

    Η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Βελγίου Γκάι Φερχόφσταντ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ και τον πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους στη Μέση Ανατολή.

    Από τη Δαμασκό, ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας να ασκήσει την επιρροή του τις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρξει μία περίοδος ηρεμίας στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Φερχόφσταντ έκανε αναφορά στη δράση της Χεζμπολάχ, η οποία ηγήθηκε της αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής στο Νότιο Λίβανο μέχρι την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων το Μάιο του 2000.

    Η Συρία ασκεί μεγάλη επιρροή στο Λίβανο και η σιιτική ομάδα που απολαμβάνει ευρείας αποδοχής στη Δαμασκό, την Τεχεράνη και τη Βηρυτό, συνεχίζει να δρα στη διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή στα νότια του Λιβάνου.

    Ο πρόεδρος της Συρίας είχε ωριαία συνάντηση με το Βέλγο πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος ζήτησε από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή να καταβάλουν κοινές προσπάθειες, προσθέτοντας ότι οι "επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες".

    Πρώτος σταθμός στην περιοδεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. ήταν το Κάιρο το Σάββατο. Στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέβησαν στη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ. Η επίσκεψη στο Αμάν της Ιορδανίας αναβλήθηκε γιατί προέκυψαν προβλήματα στο πρόγραμμα.

    [15] ΕΕ: Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

    Βρυξέλες, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλες προειδοποιούν ότι η παροχή βοήθειας προς το Αφγανιστάν για έργα ανοικοδόμησης θα εξαρτηθεί από το αν η νέα κυβέρνηση της χώρας θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σε κοινή ανακοίνωση τους οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών της ΕΕ αναφέρουν ότι όσοι οδήγησαν τους Ταλιμπάν έξω από την Καμπούλ πρέπει να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσθέτουν ότι μία σωστή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα για την παροχή βοήθειας που θα στείλει η ΕΕ στο Αφγανιστάν για ανοικοδόμηση.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Βόρεια Συμμαχία να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να δημιουργηθεί μία νέα κυβέρνηση που θα τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από τον λαό του Αφγανιστάν και από την διεθνή κοινότητα.

    Η ΕΕ αναφέρει ότι η Βόρεια Συμμαχία πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις περιοχές της χώρας που έχει καταλάβει και να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για την δημιουργία κυβέρνησης που θα έχει την υποστήριξη άλλων κρατών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν θα συνεχιστεί κανονικά αλλά πρέπει η ΕΕ να είναι προσεκτική στη παροχή βοήθειας για ανοικοδόμηση.

    Ο κ. Βεντρίν τόνισε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει το Αφγανιστάν να προοδεύσει αλλά όχι να γυρίσει στο παρελθόν.

    O.K.

    [16] ΣΕΠΕΕ: ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), προς την Πολιτεία, για τη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού κλίματος που θα ενισχύσει την ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ν. Κουμλής, απόψε, κατά την πρώτη γενική συνέλευση του ΣΕΠΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κλάδος και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, τόνισε ο κ. Κουμλής, προσθέτοντας ότι σε ένα περίπου μήνα από σήμερα, την 1/1/2002, ξεκινά η Γ' φάση απελευθέρωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και κατά συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων θα απελευθερωθεί πλήρως. Στη δε επόμενη τριετία και από 1/1/2005 θα έχει ολοκληρωθεί η ποσοτική απελευθέρωση όλων των προϊόντων ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας.

    Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ένταξη στον Π.Ο.Ε. χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία καθώς και η ένταξη νέων χωρών στην Ε.Ε., θα επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις στον κλάδο, αυξάνοντας τις εισαγωγές στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα προϊόντων από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που διαμορφώνονται στην αγορά και στα πλαίσια αναζήτησης νέων λύσεων, οι επιχειρήσεις οφείλουν να υιοθετούν σταδιακά νέες στρατηγικές, να θέτουν νέους στόχους και προτεραιότητες πουν θα έχουν μεταξύ άλλων σαν αντικείμενο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες.

    Αποτελεί θετικό γεγονός, συνέχισε ο κ. Κουμλής, η διαπίστωση ότι αρκετά σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων έχουν πάρει τα μηνύματα και έχουν προσαρμόσει έγκαιρα τις στρατηγικές τους.

    Η πολιτεία επιβάλλεται να συνδράμει και να ενισχύσει τον διαρκή αγώνα των ελληνικών επιχειρηματιών διαμορφώνοντας ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα και προϋποθέσεις ανάπτυξης.

    Κρίνεται ως επιτακτική προτεραιότητα η άμεση κινητοποίηση του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για την επιτάχυνση υλοποίησης των επιχειρηματικών προγραμμάτων του Γ' Κ.Π.Σ.. Επίσης επιβάλλεται, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, η μετακύληση προς τα εμπρός του μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων που είναι προγραμματισμένα να στραφούν σε δράσεις που αφορούν τη βιομηχανία.

    Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψη η περιφερειακή διάσταση και ανάπτυξη της χώρας και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα περιφερειακά προγράμματα μέσω των οποίων θα πρέπει να ενισχυθούν κλάδοι με ιδιαιτερότητα και ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιφερειών.

    Για την ένδυση και την κλωστοϋφαντουργία τέτοιες περιφέρειες είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η Αττική και η Θεσσαλία. Στις περιφέρειες αυτές θα πρέπει στα αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα να περιληφθούν δράσεις οριζόντιες και κάθετες που θα υποστηρίζουν ουσιαστικά τις ανάγκες παραδοσιακών κλάδων, όπως ο κλάδος ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας.

    Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην αρχική κατανομή πόρων του Γ΄ Κ.Π.Σ. προβλέφθηκε μικρό μερίδιο για την μεταποίηση. Θα πρέπει, είπε ο κ. Κουμλής, από την ανακατανομή του αποθεματικού επίδοσης να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι στην μεταποίηση.

    Αναφερόμενος στη δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων που πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τόνισε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απέχει αρκετά από τις σημερινές πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των κοινωνικών επιβαρύνσεων, καθώς αυτές αποτελούν σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τον κλάδο της ένδυσης.

    Για τον νέο αναπυξιακό νόμο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο προσέλκυσης και ενίσχυσης επενδύσεων με έντονη περιφερειακή και κλαδική διάσταση, σε περιοχές με σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση όπως η Ανατ. Μακεδονία και Θράκη.

    Επίσης οι διαδικασίες αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να επισπευτούν και να είναι σε θέση το νέο εργαλείο να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις πριν από το β' τρίμηνο του 2002. Θα πρέπει η πολιτεία να διαμορφώσει λόγω της μορφής αλλά και της νοοτροπίας στη χώρα μας αντίστοιχα ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις.

    Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικότητας, πρέπει άμεσα να υπάρξει αναμόρφωση του Ν 2874 και του νόμου 2639, εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας με μέτρα που θα ενισχύουν την ευελιξία των επιχειρήσεων και θα μειώνουν το μισθολογικό κόστος εργασίας, παράλληλα με τον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

    ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ

    "Η ένδυση αποτελεί έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της χώρας μας αφού σχεδόν το 50% της παραγωγής εξάγεται. Αυτός ο τόσο σημαντικός για την οικονομία της χώρας μας κλάδος δικαιούται και απαιτεί να έχει αντίστοιχη προσοχή και μεταχείριση από την πολιτεία", ανέφερε ο κ. Κουμλής.

    Ειδικότερα, όπως είπε, στις περιφέρειες που είναι συγκεντρωμένος ο κλάδος και που προαναφέρθηκαν θα πρέπει στα αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα να προβλεφθούν οριζόντιες και κάθετες δράσεις που θα ενισχύουν την προσπάθεια αύξησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ένδυσης. Μεταξύ των δράσεων θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται ενισχύσεις δημιουργίας εξαγωγικών υποδομών και εκθεσιακών χώρων.

    Επίσης θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα όλα τα τελωνειακής μορφής θέματα που δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία της παθητικής τελειοποίησης.

    Παράλληλα στα πλαίσια της διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης πέρα από τις παραδοσιακές αγορές θα πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στις αγορές εκείνες που παραμένουν κλειστές είτε λόγω υψηλών δασμών, είτε λόγω διαφόρων τεχνικών εμποδίων, είτε λόγω επιδοτήσεων της ντόπιας παραγωγής.

    Ο Σύνδεσμος μέσω της EURATEX έχει δραστηριοποιηθεί σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση αλλά παράλληλα και η πολιτεία θα πρέπει να συστρατευθεί και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

    Τέλος θα πρέπει τα γραφεία των εμπορικών μας ακολούθων στο εξωτερικό να ενισχυθούν με υλικοτεχνική και ανθρώπινη υποδομή έτσι ώστε να υποστηρίζουν πιο αποτελεσματικά την προσπάθεια πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

    ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΖΩΝΗ

    Η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής μεσογειακής ζώνης σύμφωνα με έρευνα της EURATEX (κλαδικό όργανο της Ε.Ε. για την ένδυση και κλωστοϋφαντουργία) αποτελεί την απάντηση της Ευρώπης στο διεθνή ανταγωνισμό, τόνισε ο κ. Κουμλής.

    Στη ζώνη αυτή θα συμμετέχουν οι 15 χώρες μέλη της Ε.Ε., οι χώρες EFTA, οι υπό σύνδεση χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, η Τουρκία, η Κύπρος και η Μάλτα, οι χώρες της Βαλκανικής και όλες οι χώρες της Μέση Ανατολής και της Αφρικής που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

    Στη ζώνη αυτή, που πληθυσμιακά ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια καταναλωτές, δεν θα υπάρχουν δασμοί και τελωνειακά εμπόδια, θα υπάρξει εναρμονισμός των διοικητικών διαδικασιών και εγγράφων και διευκόλυνση των μέτρων που θα οδηγούν σε μείωση του κόστους.

    Σε πολιτικό επίπεδο έχει γίνει αποδεκτή η δημιουργία αυτή της ζώνης με ορίζοντα το 2010, χρόνο που η EURATEX και οι εθνικοί σύνδεσμοι θεωρούν πολύ μακρινό. Με δεδομένα αφ' ενός της απελευθέρωσης από 1.1.2005 του εμπορίου των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αφ' ετέρου της συμφωνίας ένταξης της Κίνας στον Π.Ο.Ε. η γρηγορότερη υιοθέτηση της πανευρωπαϊκής μεσογειακής ζώνης θα βοηθήσει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας.

    Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Κουμλής, απαιτείται και η αντίστοιχη πολιτική βούληση και υποστήριξη από πλευράς της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να επισπευσθεί ο χρόνος έναρξης λειτουργίας αυτής της ζώνης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σ.Ε.Π.Ε.Ε. αποτελεί τη μετεξέλιξη του Σ.Ε.Π.Β.Ε., του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ένδυσης Βορείου Ελλάδος, σε Σύνδεσμο Εθνικής εμβέλειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Ε.Σ.

    [17] Ο ΜΠΟΥΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

    Ουάσιγκτον, 19 Νοεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέγραψε το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των αεροδρομίων, το οποίο προβλέπει ότι όλοι οι υπάλληλοι ασφαλείας των αεροπορικών εταιριών θα αντικατασταθούν από κυβερνητικούς υπαλλήλους.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press η αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει τον έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, έργο που είχαν οι 28.000 υπάλληλοι ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας που πληρώνονται από τις αεροπορικές εταιρίες.

    Ο νόμος ορίζει ότι είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος όλων των αποσκευών, ενώ άλλα μέρη του προβλέπουν την ύπαρξη αστυνομικών με πολιτικά στις πτήσεις και πόρτες ασφαλείας στα κόκπιτ των αεροσκαφών.

    [18] ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Σ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Τις διαμαρτυρίες και τις θέσεις της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά και της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, διαβίβασε στους υπουργούς Εξωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σωτήρης Κούβελας.

    Με αναφορά που κατέθεσε προς τους παραπάνω υπουργούς ο κ. Κούβελας επισήμανε ότι «εντονότατη είναι η καταδίκη της υπό εκκόλαψη συμφωνίας με την «παράδοση» του ονόματος της Μακεδονίας» και πρόσθεσε ότι «οι απόδημοι έλληνες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούν την οικειοποίηση από τη FYROM του ονόματος της Μακεδονίας, της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι απόδημοι Ελληνες «εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την καθιστούν υπεύθυνη της ιστορικής ευθύνης και των δραματικών μελλοντικών επιπτώσεων σε βάρος του ελληνικού έθνους».

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 2007

    Βουκουρέστι, 19 Νοεμβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ το 2005-2006 και όχι το 2007 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για την χάραξη της Εξωτερικής Πολιτικής Γκιόργκι Πρισακάρου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι ο κ. Πρισακάρου επισήμανε ότι η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε συζητάει το ενδεχόμενο της ταχύτερης ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί επακόλουθο της οικονομικής ανάπτυξης που σημειώθηκε στην Ρουμανία αλλά και της προόδου στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    "Το 2007 θα πρέπει να θεωρείται ως το πιο απαισιόδοξο σενάριο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρισακάρου.

    Τόνισε δε ότι η Ρουμανία έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ένταξη μέχρι το τέλος του 2002, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το 2004 και να ενταχθεί στην ΕΕ το 2005-2006.

    Από την πλευρά της η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ Εμμα Νίκολσον επισήμανε ότι η ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη σε περίπτωση που η Ρουμανία μπορέσει να επιταχύνει την ένταξή της.

    [20] Ο Δ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας, Δημήτρης Σγούρος, θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο.

    Ο σολίστας θα εκτελέσει το Impromptou (παραλλαγές) σε σι ύφεση μείζονα του Σούμπερτ, τη Φαντασία σε ντο μείζονα, ορ. 17 του Σούμαν και τη Σονάτα αρ.3 σε φα ελάσσονα,ορ.5 του Μπράμς.

    Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων είναι10.000/ 7.000 και 4.000 (μαθητικά, φοιτητικά).

    [21] ΣΤΟΥΣ 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 19 Νοεμβρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα νότια των Φιλιππίνων όταν μουσουλμάνοι αυτονομιστές πραγματοποίησαν επιθέσεις σε βάσεις του στρατού στο νησί Τζόλο.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, εκπρόσωπος του στρατού των Φιλιππίνων διέψευσε φήμες, σύμφωνα με τις οποίες, οι αντάρτες είχαν ενταχθεί στο δυναμικό του στρατού των Φιλιππίνων, στα πλαίσια της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψε ο ηγέτης τους, Νουρ Μισουάρι.

    Με τη συμφωνία του 1996 το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο εγκατέλειψε αξιώσεις των μουσουλμάνων για αυτονομία στις νότιες Φιλιπίννες παίρνοντας ως αντάλλαγμα ενισχυμένη τοπική αυτονομία.

    Ο κ. Μισουάρι, τωρινός κυβερνήτης της αυτόνομης περιοχής του μουσουλμανικού Μιντανέου, πρόκεται να είναι και πάλι υποψήφιος μέσα στον επόμενο μήνα για το αξίωμα. Οπως εκτιμούν αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Φιλιππίνων οι επιθέσεις των αντάρτες "εντάσσονται" στις προσπαθειες του κ. Μισουάρι αποφύγει τις εκλογές και να μην έρθει αντιμέτωπος με τις κάλπες.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΜ ΚΙΝΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

    Πεκίνο, 19 Νοεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Ο υπουργός αμυνας της Κίνας Κι Χαοτιάν επισήμανε την ετοιμότητα της χώρας του για μελλοντική συνεργασία με τις Γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις σε όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Πεκίνο με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Σλομπόντιαν Κράποβιτς.

    Ο Κινέζος υπουργός Αμυνας τόνισε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια ενώ από την πλευρά του ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στην διεθνή κοινότητα τονίζοντας την ανάγκη της συνέχισης της ανταλλαγής των απόψεων με τους στρατιωτικούς ηγέτες της Κίνας.

    "Η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να συνεχίσει την συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της Αμυνας καθώς και σε άλλους τομείς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κράποβιτς.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999 η Κίνα υπήρξε θερμός υποστηρικτής της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία.

    Ο.Σ.

    [23] ΕΕ: 16,27 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

    Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Kονδύλια ύψους 16,27 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την έρευνα από το 6ου προγράμματος πλαισίου για την περίοδο 2002-2006 που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στο νέο πρόγραμμα πλαίσιο αποκλείεται, έπειτα από πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθε ερευνητική δραστηριότητα για την κλωνοποίηση ανθρώπων για αναπαραγωγικούς σκοπούς, η δημιουργία εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς, η ερευνητική δραστηριότητα για την τροποποίηση της γενετικής κληρονομιάς των ανθρώπινων όντων, όπως και κάθε δραστηριότητα που εξυπηρετεί τους σκοπούς της πολεμικής βιομηχανίας.

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος στης Επιτροπής Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε με την ευκαιρία της υιοθέτησης του προγράμματος ότι οι ελληνικοί ερευνητικοί οργανισμοί και οι Ελληνες ερευνητές έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τις ικανότητες να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά τα ερευνητικά προγράμματα.

    Τόνισε, δε, ότι στο νέο πρόγραμμα πλαίσιο περιλαμβάνονται όλες οι θεματικές ενότητες που ενδιαφέρουν τη χώρα μας, τόσο αυτές που αφορούν τις θετικές επιστήμες, την κοινωνία της πληροφορίας και το σημαντικό πρόγραμμα GEANT, όσο και εκείνες πιο ευαίσθητου κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι οι κοινωνικές επιστήμες, η έρευνα για την πολιτιστική κληρονομιά, η έρευνα για τους πολίτες, τη δημοκρατία και τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς.

    Είναι σημαντικό, προσθέτει η κυρία Ζορμπά, ότι το πρόγραμμα πλαίσιο είπε ένα μεγάλο όχι στην πολεμική βιομηχανία, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα αυτό, ενώ περιέλαβε στις προτεραιότητες του τις ασθένειες που πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως η φυματίωση, η ελονοσία και το AIDS.

    Η κ. Ζορμπά θεωρεί επίσης σημαντικό το γεγονός ότι το 15% του προϋπολογισμού εστιάζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη συνεργασία των οποίων οι καινοτομίες που προκύπτουν από την έρευνα βρίσκουν την εφαρμογή τους καθ' οδόν προς την αγορά.

    [24] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Παρίσι, 19 Νοεμβρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Νικολάι Βασίλεφ θα επισκεφθεί τη Γαλλία την Τετάρτη και την Πέμπτη ανακοίνωσε η πρεσβεία της Βουλγαρίας στο Παρίσι μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας Κριστιάν Πιερέ και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της χώρας Πιέρ Μοσκοβισί καθώς και με την Ομοσπονδία των Εργοδοτών MEDEF.

    Η επίσκεψη του κ. Βασίλεφ στο Παρίσι έρχεται λίγες ημέρες ύστερα από τις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Βουλγαρία με αποτέλεσμα την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Ο.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 November 2001 - 19:14:20 UTC