Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ 1.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
  • [02] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [04] ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο "ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"
  • [05] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ
  • [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 1η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ
  • [07] ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ
  • [10] FRIGOGLASS: ΑΝΟΔΟΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [11] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΕΣ - ΑΡΑΦΑΤ ΣΗΜΕΡΑ
  • [12] ΡΩΣΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΕΑΡΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [15] ΞΙΦΙΑΣ: ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ GALAXY
  • [16] ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [17] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ 32 ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [19] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
  • [20] ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ Η ΣΕΪΡΑΚΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ
  • [21] ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [22] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  • [23] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [01] ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ 1.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

    Ζάκυνθος, 5 Νοεμβρίου 2001 (10:00 UTC+2)

    Σκάφος με περισσότερους από 1.000 λαθρομετανάστες εντοπίστηκε από λιμενικούς να πλέει ακυβέρνητο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Στο μηχανοστάσιο του πλοίου είχε εκδηλωθεί φωτιά ενώ συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, παρουσιάστηκε μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

    Τα ξημερώματα παραπλέοντα σκάφη ξεκίνησαν τις προσπάθειες ρυμούλκησης του πλοίου σε ασφαλές αγκυροβόλιο της Ζακύνθου. Ολοι οι λαθρομετανάστες είναι καλά στην υγεία τους.

    [02] ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (10:04 UTC+2)

    Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και λίγες μέρες τη χώρα συνεχίζεται και σήμερα με βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και χαμηλές θερμοκρασίες.

    Αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών ήταν να βρει τραγικό θάνατο ο 30χρονος μοναχός, Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικά νερά χειμάρρου στην περιοχή Μαυροσούβαλα Καλάμου και έπεσε σε χαράδρα. Ομάδα της ΕΜΑΚ μετά από προσπάθειες ανέσυρε το πτώμα του μοναχού.

    Ο 30χρονος όμως δεν είναι το μόνο θύμα της κακοκαιρίας, καθώς και η 46χρονη Ελένη Χρυσολωρά - Μυτιληνού έχασε τη ζωή της στα Λεχαινά Ηλείας. Η γυναίκα είχε ανέβει στη στέγη του σπιτιού της για να την επισκευάσει και παρασύρθηκε από τον δυνατό αέρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Στο μεταξύ, ο 18χρονος Τζούλιο Νικολάου αγνοείται στο Ασπροχώρι Ωρωπού και οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται.

    Το Πήλιο και η Πάρνηθα έχουν ντυθεί στα λευκά, τρία χωριά στο νομό Αχαϊας έχουν αποκλειστεί λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων ενώ η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου έχει διακοπεί λόγω του χιονιού. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στο επαρχιακό δίκτυο Αλμυρού - Ανάβρας, Αιγίου - Καλαβρύτων.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (14:18 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας θα εξεταστούν αύριο το μεσημέρι στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, χαρακτήρισε τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως μία φυσιογνωμία διεθνούς κύρους, σημειώνοντας παράλληλα τον ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο και το έργο του στην οικοδόμηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τη συμμετοχή του στον διάλογο των πολιτισμών.

    "Είναι μία φυσιογνωμία με ιδιαίτερα διεθνές κύρος και ο ρόλος και η δουλειά του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ σημαντικά" επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [04] ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο "ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ"

    Μελβούρνη, 5 Νοεμβρίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Την αναδιοργάνωση του ΣΑΕ ώστε να καταστεί σε αντιπροσωπευτικό, ευέλικτο, λιγότερο δαπανηρό όργανο, με αυτόνομη δράση, ζητάει σε κύριο άρθρο της η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης, τονίζοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι άμεσες και ριζοσπαστικές για να μην καταρρεύσει.

    Στο άρθρο τονίζεται ότι παρά τις όποιες αδυναμίες του ΣΑΕ, ο "Νέος Κόσμος" δεν θα επιθυμούσε μια τέτοια κατάληξη και θυμίζει ότι πολύ πριν τη δημιουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού από τη δεκαετία του '80, η εφημερίδα υποστήριζε την ανάγκη δημιουργίας ενός μαζικού, δυναμικού και αντιπροσωπευτικού φορέα, που θα εργαζόταν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομογενών και την προώθηση των εκπαιδευτικών, οικονομικών, εργασιακών, πολιτιστικών και λοιπόν δικαιωμάτων της ομογένειας. ΄Ένα όργανο της ομογένειας, που θα προωθούσε τη σύσφιγξη των δεσμών με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως, επίσης και μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς όπου γης.

    «Παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις μας, χαιρετίσαμε τη δημιουργία του οργάνου και το στηρίξαμε στα πρώτα βήματά του, χωρίς να παραιτηθούμε του δικαιώματος της κριτικής. Ομολογούμε, όμως, ότι ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, πως το όργανο που είχαμε οραματιστεί, θα καταντούσε έτσι όπως κατάντησε, με αποτέλεσμα να αισθάνονται δικαιωμένοι οι πολέμιοί του και να κυριευόμαστε από απογοήτευση οι υποστηρικτές του», τονίζεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα επισημαίνοντας πως το ΣΑΕ έχει εξελιχθεί σε ένα φορέα πολυδάπανο και αναποτελεσματικό, που χρηματοδοτείται, έως τώρα, γενναία από το ελληνικό δημόσιο.

    Υποστηρίζει δε πως το ΣΑΕ δεν εκπροσωπεί σημαντικό μέρος της παροικίας στην Αυστραλία και ότι τα θεσμικά δίκτυα δεν έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν το καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό έμψυχο υλικό, που διαθέτει η ομογένεια.

    Ο "Νέος Κόσμος" εκφράζει ανησυχία και από το γεγονός ότι το ΣΑΕ, ως ένα βαθμό, έχει κατορθώσει να είναι ο "συνομιλητής" της ελληνικής πολιτείας και να αντικαθιστά, έμμεσα ή άμεσα, αξιόλογους, ιστορικούς και, σίγουρα, πιο αντιπροσωπευτικούς παροικιακούς φορείς.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα τα υπέρογκα ποσά που έχουν δαπανηθεί από το 1995 μέχρι σήμερα για το ΣΑΕ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της Ελληνομάθειας, για τις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών, για τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και άλλες δραστηριότητες από τις οποίες έχει ανάγκη ο ελληνισμός της διασποράς.

    Σε ότι αφορά την επικείμενη 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα πειστικό επιχείρημα που να επιβάλλει τη συμμετοχή 1.500 αποδήμων, εκτός και αν το «επιβάλει» η ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού. Προτείνεται κάθε περιφερειακό ΣΑΕ να διοργανώσει ανά ήπειρο το συνέδριό του με τη συμμετοχή πραγματικά όλων των αξιόλογων φορέων, χωρίς αποκλεισμούς ιστορικών κοινοτήτων, αλλά και εκκλησιαστικών οργανισμών, ενώ στην Ελλάδα να έρθει μόνο η εκτελεστική επιτροπή, που θα δεσμευτεί να παρουσιάσει τις θέσεις της κάθε παροικίας.

    Τέλος ο "Νέος Κόσμος" καλεί το νέο υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, να αποφασίσει τις αλλαγές αυτές εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα στηριχθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών.

    Θέσεις, που σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, συμμερίζονται ακόμα και ο ίδιος ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Γιώργος Φουντάς και άλλοι ομογενειακοί παράγοντες στην Αυστραλία.

    Θυμίζεται ότι το 2000 ο "Νέος Κόσμος" είχε βραβευτεί από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ ως καλύτερο Ομογενειακό ΜΜΕ.

    Δ.Ρ.

    [05] ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Παρελθόν από την ομάδα του Πανσερραϊκού αποτελεί ο Χρήστος Αρχοντίδης. Αφορμή στάθηκε το άτυχο εντός έδρας αποτέλεσμα με την Καλαμαριά. Ο καταξιωμένος τεχνικός πραγματοποίησε το απόγευμα την τελευταία του προπόνηση, όπου και αποχαιρέτισε τους παίκτες του.

    Την παραίτησή του έκανε αποδεκτή η διοίκηση της ΠΑΕ Πανσερραϊκού και ο πρόεδρός της, κ. Κούτλας, ο οποίος μίλησε ότι τα προβλήματα ήταν πολλά στην μεταξύ τους συνεργασία και ότι το διαζύγιο έκανε αποδεκτό έπειτα από τα προβλήματα τις τελευταίες ημέρες και που δημιουργήθηκαν από μερίδα οπαδών που δεν ήθελαν τον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, αλλά πιθανότατα και τον προπονητή.

    [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η 1η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

    Σικάγο, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς και ο Δήμαρχος του Σικάγου κ. Ντέιλι εγκαινίασαν σήμερα το πρωί, τοπική ώρα, την 1η Εμπορική και Πολιτιστική Έκθεση του ΣΑΕ στο Merchandise Mart του Σικάγου, το μεγαλύτερο εμπορικό κτίριο του κόσμου.

    Μιλώντας στους περίπου 200 επιχειρηματίες από Ελλάδα και ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην έκθεση, ο Δήμαρχος του Σικάγου κ. Ντέιλι αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και τόνισε τη σπουδαιότητα της πρώτης ξένης εμπορικής αποστολής στις ΗΠΑ μετά το τρομοκρατικό κτύπημα τις 11ης Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Άθενς για τη διοργάνωση, αφού υπήρξε η ψυχή του όλου εγχειρήματος και τόνισε ότι είναι ο άνθρωπος που οικοδομεί τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελληνισμού και τις ΗΠΑ. Για την ελληνική κοινότητα του Σικάγου εξέφρασε τις άριστες εντυπώσεις του για τη δραστηριοποίησή της σε όλους του τομείς καθώς και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας. Τόνισε δε ότι είναι αξιοζήλευτη η προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής τους ταυτότητας και των δεσμών με την Ελλάδα.

    «Οι δύο χώρες είναι δυνατοί σύμμαχοι και βασίζονται στις δημοκρατικές αξίες, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ντέιλι. Ιδιαίτερα εκτιμούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, που αποτελούν την πρώτη ξένη αποστολή μετά από το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ. Μόνο με τέτοιες κινήσεις θα δείξουμε ότι διατηρούμε την ποιότητα ζωής στην πόλη του Σικάγου . Ο τρόπος ζωής των Αμερικανών δεν αλλάζει και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κ. Σημίτη και τις καλύτερες ευχές του για την επιτυχία της έκθεσης. Επίσης για άλλη μια φορά τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνάντηση, που προσφέρει μείζονες δυνατότητες για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη άριστων ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

    «Πιστεύουμε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες ευνοούν το απαραίτητο πλαίσιο ασφαλείας, σταθερότητας και ανάπτυξης, ιδιαίτερα μετά τα αποτρόπαια γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τα οποία καταδικάζουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον αμερικανικό λαό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε ο κ. Μαγκριώτης και ευχαρίστησε το Δήμαρχο του Σικάγου για την πολύτιμη συμπαράσταση στη διοργάνωση της 1ης Εμπορικής και Πολιτιστικής Έκθεσης του ΣΑΕ. Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι οι Μεσοδυτικές πολιτείες αποτελούν την εμπορική πύλη των ΗΠΑ, καθώς ο όγκος των εισαγωγών στις αγορές τους ανέρχεται ετησίως σε 40 δις. $. Εκτιμάται δε ότι η μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων στην περιοχή, οι οποίοι φτάνουν στις 250.000, θα αποτελέσει "γέφυρα" για όσους Έλληνες επιχειρηματίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των ΗΠΑ.

    Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών μέσω προκαθορισμένων συναντήσεων, τη διοργάνωση των οποίων έχει αναλάβει το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο Σικάγου (WTCC), περίπου 100 Ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών με περισσότερους από 150 εκπροσώπους Αμερικανικών επιχειρήσεων. Παράλληλα θα γίνουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τα κανάλια διανομής και τους τρόπους διείσδυσης στην αμερικανική αγορά, ενώ σε ειδική ημερίδα θα γίνει ενημέρωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

    Από Ελληνικής πλευράς στη διοργάνωση της Hellenic Trade & Culture 2001 συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος( ΣΕΒΕ), το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων ( ΕΛΚΕ).

    Οι κλάδοι, στους οποίους επικεντρώνεται το εμπορικό ενδιαφέρον είναι: Τρόφιμα & Ποτά, Υφάσματα & Ενδύματα, Δομικά Υλικά, Υψηλή Τεχνολογία, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους εξής κλάδους: Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός, Τρόφιμα, Χημικά, Πλαστικά, Ορυχεία & Μεταλλουργία.

    Μεταξύ των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση, είναι η Pyramis SA, Tsantalis SA, Science&Technology Park of Thessaloniki Center, Hellenic Aerospace Industry SA κ.α.

    [07] ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Τεστ το οποίο θα μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα, πριν εκδηλωθεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα από Ελληνες επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Με το τεστ θα γίνεται μέτρηση πρωτεϊνών που δημιουργούνται στον οργανισμό, προκαρκινικές βλάβες ή κυτταρολογικές αλλοιώσεις, πριν ακόμη εμφανιστεί η νόσος, ενώ για την πραγματοποίησή του θα λαμβάνονται κύτταρα από τον πνεύμονα.

    Σήμερα ο καρκίνος διαγιγνώσκεται όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, αλλά με το νέο τεστ θα δίνεται η δυνατότητα θεραπείας της νόσου σε ποσοστό περίπου 95%.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

    Σικάγο, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης εγκαινίασε χθες βράδυ στο Museum of Science and Industry του Σικάγου τις εκθέσεις «Μινωικών και Μυκηναίων Γεύσεις» και «Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από τους αρχαίους χρόνους μέχρι το 2004», στο πλαίσιο της 1ης Εμπορικής και Πολιτιστικής Έκθεσης.

    Όπως τόνισε ο υπουργός η πολιτιστική ενότητα της έκθεσης προβάλλει την Ελλάδα στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Τόνισε δε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε απόφαση να προχωρήσει στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ένδειξη συμπαράστασης της Ελληνικής Πολιτείας προς τους φίλους Αμερικανούς πολίτες και το ελληνοαμερικανικό στοιχείο.

    «Οι εκθέσεις στοχεύουν στην περαιτέρω ανάδειξη του πολιτισμού ως γέφυρα επικοινωνίας των λαών σε μια χρονική στιγμή, που η συνύπαρξη των πολιτισμών και των παγκόσμιων αρχών αποτελεί στόχο όλων μας", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης. "Η Ελλάδα απαντάει σε αυτή τη συγκυρία με το σύνθημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας «Για έναν πολιτισμό των Πολιτισμών»".

    Η πρωτοποριακή έκθεση Μινωικών και Μυκηναϊκών εκθεμάτων, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό, εντάσσεται στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και περιλαμβάνει περίπου 150 αγγεία και πήλινα εκθέματα. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο που αποκαλύπτει μια πλευρά του πολιτισμού, τη γαστρονομία. Η έκθεση φέρνει τους επισκέπτες κοντά σε δύο από τους σημαντικότερους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς, τα επιτεύγματα των οποίων σε πολλούς τομείς προκαλούν το δέος και το θαυμασμό των αρχαιολόγων. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της αρχαιολογίας αποκαλύπτει άγνωστες συναρπαστικές πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων αυτής της περιόδου.

    Η δεύτερη έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ως κορυφαία εκδήλωση της συναδέλφωσης των λαών όλου του πλανήτη, θυμίζοντας ότι σε μια εποχή βίας και τρομοκρατίας το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.

    Ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι επιτυχείς και ότι πολλοί ομογενείς θα τιμήσουν με την παρουσία τους το μεγάλο αυτό γεγονός συμβάλλοντας και στη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους και το θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Φίλον, ο Γενικός Πρόξενος στο Σικάγο Γαβριήλ Κοψίδης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς, οι συντονιστές περιφερειών ΣΑΕ Β&Ν Αμερικής και Ωκεανίας Χρήστος Τομαράς και Κώστας Βερτζάγιας, η πρόεδρος του Δικτύου Πολιτισμού του ΣΑΕ Ελένη Κατσαρού, ο πρόεδρος του Merchandise Mart Νιλ Χάρτιγκεν, και πλήθος κόσμου.

    Στο πολιτιστικό σκέλος της 1ης Εμπορικής και Πολιτιστικής Έκθεσης του ΣΑΕ στο Σικάγο θα παρουσιαστούν επίσης Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου και μια έκθεση 19 Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ

    Σάπες, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι στο πρόσωπό του βραβεύτηκε η συλλογική, σταθερή και αποφασιστική πορεία διασυνοριακής συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και φιλίας της κοινωνίας της Θράκης, εξέφρασε ο δήμαρχος Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, αναφερόμενος στο βραβείο Ιπεκτσί που έλαβε στις 2 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε ότι αντλεί κουράγιο από αυτή τη βράβευσή για να συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή που θα παράγει καρπούς ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και επ' ωφελεία των πολιτών.

    Το "Βραβείο Επικοινωνίας Αμπντί Ιπεκτσί" απονεμήθηκε στον Δήμαρχο Σαπών, Ντίνο Χαριτόπουλο, σε ένδειξη τιμής για την συμβολή του στην προαγωγή της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών κοινωνιών των δυο χωρών. κατά την 10η διοργάνωση απονομής των τιμητικών βραβείων "Αμπντί Ιπεκτσί", για την διετία 2000-2001, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

    [10] FRIGOGLASS: ΑΝΟΔΟΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Αυξημένες κατά 11% εμφανίζονται οι ενοποιημένες πωλήσεις της Frigoglass στο εννιάμηνο του 2001 και ανήλθαν σε 76,8 δισ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της για το εννιάμηνο του 2001, μετά την αφαίρεση των μεριδίων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 4,5 δισ. δρχ., αυξημένα κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ τα ενοποιημένα προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 11% και ανήλθαν σε 14,4 δισ. δρχ.

    Η θετική πορεία των δραστηριοτήτων του τομέα συσκευασίας συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο, ενώ τα αποτελέσματα του τομέα της επαγγελματικής ψύξης υστέρησαν έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

    Συγκεκριμένα, για το εννιάμηνο ο κλάδος της Νιγηρίας συνεισέφερε κέρδη 2,4 δισ. δρχ. και η VPI (ρητίνη PET) 1,2 δισ. δρχ. Ο κλάδος της επαγγελματικής ψύξης είχε κέρδη 1 δισ. δρχ., ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα του κλάδου των πλαστικών περιορίστηκαν σε 110 εκατ. δρχ.

    [11] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΕΣ - ΑΡΑΦΑΤ ΣΗΜΕΡΑ

    Βρυξέλες, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ θα συναντηθούν σήμερα στις 7.30 το βράδυ τοπική ώρα στις Βρυξέλες (9.30 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Βέλγιο που έχει την προεδρία της ΕΕ.

    Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση τους μέσα σε τέσσερις μέρες, αφού προηγήθηκαν δυο ακόμη την Παρασκευή και το Σάββατο σε φόρουμ για το Μεσανατολικό στη Μαγιόρκα.

    Η συνάντηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στην κατοικία του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφσταντ και δεν θα δοθεί καμία συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Βελγικής κυβέρνησης.

    Ο.Κ.

    [12] ΡΩΣΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΕΑΡΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

    Μόσχα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 20 τραυματίστηκαν όταν μια ομάδα νεαρών εξτρεμιστών επιτέθηκε σε μικροπωλητές από τον Καύκασο στην αγορά της Μόσχας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ο Καράμ Ντχανμαμεντοφ, 18 ετών, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα του σε νοσοκομείο της Μόσχας σήμερα ήταν το τρίτο θύμα της επίθεσης που έγινε την περασμένη Τρίτη όταν περίπου 300 εξτρεμιστές με σιδερένιες ράβδους εισέβαλαν στην αγορά.

    Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε ένας Αζέρος και ένας Ινδός, ενώ οι τραυματίες είναι Αρμενικής, Ινδικής και Αφγανικής καταγωγής.

    Η αστυνομία συνέλαβε 25 άτομα, οι οποίοι δήλωσαν ότι ενήργησαν κατά αυτόν τον τρόπο λόγω της ευφορίας που ένιωσαν μετά την κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος της ομάδας τους, Σπάρτακ Μόσχας, επί της Αγίας Πετρούπολης. Τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πολλοί από τους δράστες φορούσαν σύμβολο του απαγορευμένου δεξιού πολιτικού κόμματός "Ρωσική Εθνική Ένωση".

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Eπίσκεψη στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης στην Κίνα πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο οι Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, και Ευθύμιος Βιδάλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

    Η εισηγμένη δραστηριοποιείται στην Κίνα μέσω των Xamco (Xinyang - Athenian Mining Co Ltd) και της Shimco (Sino - Hellenic Industrial Minerals Co Ltd). Η πρώτη, στην οποία η Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης κατέχει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης, διαθέτει ορυχεία περλίτη και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη ακατέργαστου περλίτη.

    Η Shimco, η οποία είναι 100% θυγατρική της Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και στην οποία έχει πραγματοποιηθεί συνολική επένδυση περίπου 2 δισ. δρχ., διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας περλίτη και παραγωγής τριμμένων προϊόντων, αποθήκες και δίκτυο διανομής, καθώς και εμπορικό γραφείο στη Σαγκάη. Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις είναι οι μεγαλύτερες στο είδος τους που λειτουργούν σήμερα στην Κίνα, με ετήσια δυναμικότητα 150.000 ΜΤ, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.

    Αναφορικά με τη Shimco, σημειώνεται ότι οι εμπορικές προσπάθειες έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά και έχουν ήδη επιτευχθεί εξαγωγές στην Κορέα, ενώ εκτιμάται ότι η εξαγωγική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί περαιτέρω στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν. Η εταιρία έχει θετικές ταμειακές ροές από τις αρχές του 2000.

    Με την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο άνοιγμα στην οικονομική αγορά, γεγονός που θα συντελέσει στην καλύτερη και πιο ισορροπημένη οργάνωση και εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Σημειώνεται ότι οι κ. Κυριακόπουλος και Βιδάλης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, όπως τον αντιδήμαρχο του Πεκίνου, υπεύθυνο για επενδυτικά προγράμματα, και τον υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Συνεργασιών, και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ενίσχυση και εξέλιξη της συνεργασίας των δύο χωρών.

    [14] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Αντιμέτωποι με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα στην Τουρκία έρχονται και αυτό τον χειμώνα τα θύματα των δυο σεισμών στην περιοχή του Μαρμαρα που συνέβησαν πριν από δυο χρόνια αναφέρει η εφημερίδα Turkish Daily News.

    Οι σεισμοπαθείς που ζουν σε προκατασκευαστικά σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης, στέγης αλλά και οικονομικές δυσκολίες.

    Οι θερμοκρασίες αγγίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές όπως στην πόλη Μπόλου προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζεσταθούν.

    "Χρησιμοποιούσαμε ηλεκτρικές θερμάστρες πέρυσι αλλά φέτος οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι πολύ ακριβή που δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε" δήλωσε στο πρακτορείο "Ανατολή" κάτοικος της περιοχής.

    Εν τω μεταξύ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τουρκίας προβλέπει βροχοπτώσεις για αυτή την εβδομάδα στην περιοχή.

    [15] ΞΙΦΙΑΣ: ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ GALAXY

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Στην άμεση αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, με ταυτόχρονη αποχώρηση της Ξιφίας προσανατολίζεται η Galaxy Airways, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης προς τις χρηματιστηριακές αρχές μετά την ανάκληση της άδειας πτητικής λειτουργίας της δεύτερης από την ΥΠΑ αλλά και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Εναλλακτικά, και εφόσον το επιτρέψει η διεθνής συγκυρία, βρίσκονται σε εξέλιξη και σχέδια συνεργασίας στρατηγικού χαρακτήρα με βρετανικές και κυπριακές εταιρίες, προσανατολισμένες σε πτήσεις charter.

    Αναφορικά με την ανάκληση της άδειας πτητικής εκμετάλλευσης της Galaxy εξαιτίας της οποίας η εταιρία τελεί υπό καθεστώς περιορισμένης επιχειρησιακής ικανότητας, στην ανακοίνωση της Ξιφίας αναφέρεται ότι "ουδείς τεχνικός έλεγχος, από όσους διενεργήθηκαν μέχρι τώρα από την ΥΠΑ αμφισβήτησε την πτητική ικανότητα της εταιρίας". Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο αμέσως προσέφυγε η εταιρία, δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση επί της αίτησης αναστολής και ακύρωσης, οπότε η απόφαση αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    Για το θέμα της κατάσχεσης του αεροσκάφους από τις γερμανικές αρχές, στην ανακοίνωση της Ξιφίας αναφέρεται ότι ουδέποτε έγινε και πως η πληροφορία είναι φανταστική και προσθέτει: "Η εκκαθάριση των στοιχείων της δραστηριότητας που αφορούν στις τακτικές πτήσεις της Galaxy Airways και το δίκτυο πωλήσεων στο εξωτερικό και το εσωτερικό έχει από καιρού ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές. Καθώς το πόρισμα των ορκωτών δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι δυνατό το κλείσιμο της χρήσης του 2000. Κατά συνέπεια τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι αυτά που αφορούν την χρήση του 1999. Επίσης, για τους ίδιους ακριβώς λόγους (μη διαθέσιμα στοιχεία χρήσης 2000) δεν είναι δυνατή η παρουσίαση τρεχόντων βασικών οικονομικών στοιχείων της Galaxy Airways".

    Στην περίπτωση που η Galaxy Airways παύσει τη δραστηριότητα της για επιχειρησιακούς ή επιχειρηματικούς λόγους, και εφόσον δεν καταλήξουν θετικά οι διαγραφόμενες προοπτικές, η εταιρία θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των στοιχείων της θυγατρικής. Ηδη όμως το ποσό που η Galaxy Airways διεκδικεί από την εκκαθάριση του μέρους που αφορά τη δραστηριότητα των τακτικών πτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το ύψος της συμμετοχής της Ξιφίας στην αεροπορική εταιρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

    Παράλληλα, η Ξιφίας αναφέρει ότι χειρίζεται το θέμα της Galaxy Airways με τρόπο που ούτε κατ' ελάχιστον να μη ζημιώσει τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα και να μην έχει επίπτωση στην αξία των μετοχών, καθώς ο επιχειρηματικός σχεδιασμός του ομίλου, όπως εκφράζεται με το εξελισσόμενο πενταετές δυναμικό επιχειρηματικό σχέδιο, δομήθηκε και λειτουργεί ανεξάρτητα από την Galaxy Airways.

    Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της αεροπορικής εταιρίας, η Ξιφίας θα εξασφαλίσει τίμημα τουλάχιστον ίσο με τη συνολική επένδυση της στην Galaxy Airways.

    [16] ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Απάντηση στο ερώτημα που έθεσε για την κυπριακή εταιρείας Wing Top ζητά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ. βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    "Ο κ. Λαλιώτης φαίνεται ότι πήρε στα σοβαρά τον ρόλο του ως ο νέος Κουτσόγιωργας του ΠΑΣΟΚ και πνίγηκε στη λάσπη, που κατέβασε η χθεσινή κατολίσθηση στη Μαλακάσα, από τους στημένους διαγωνισμούς του ΠΕΧΩΔΕ. Το ερώτημα, όμως, στο οποίο ακόμη δεν απάντησε είναι τι γίνεται με την κυπριακή εταιρεία Wing Top, που βρίσκεται στη διεύθυνση Σοφούλη 2, στη Λευκωσία, και έχει αριθμό μητρώου 112196", δήλωσε.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης καταφέρθηκε και εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    "Όσον αφορά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πίσω από τον οποίο κρύβεται ο κ. Λαλιώτης, με τις ύβρεις και τις λοιδορίες του εκτίθεται, θυμίζοντας, εν πολλοίς, λίγο από Γιορδάνη στην κωμωδία του Μολιέρου ''Ο αρχοντοχωριάτης''", είπε.

    [17] ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Η αδελφοποίηση του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με το σχολείο της Ακτής Ελεφαντοστού που φέρει την επωνυμία "Ελλάς", στο οποίο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και κυματίζει η Ελληνική σημαία, πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιδημάρχου Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Στ. Καραμανλή, της Γενικής Προξένου της Ακτής Ελεφαντοστού Μ. Κεσεσίογλου, της υπεύθυνης για θέματα παιδείας, σύμβουλο του Δ' Δημοτικού Διαμερίσματος Δ. Λιάπη - Καρασαββίδου και των εκπροσώπων της διεύθυνσης του Πειραματικού Σχολείου.

    Στόχος της αδελφοποίησης είναι η διάδοση, η ανάπτυξη και η διατήρηση του ελληνικού στοιχείου και της ελληνικής κληρονομιάς στα βάθη της Αφρικής.

    Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Καραμανλής υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη ορισμένων μαθητών του σχολείου "Ελλάς" και η αποστολή ελληνικών βιβλίων και πάσης φύσης σχολικού εξοπλισμού.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ 32 ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Άγκυρα, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Καζίμ Γιουτσελέν ανακοίνωσε ότι 32 μέλη από το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας έχουν καταδικαστεί με την κατηγορία της χρήσης βίας και της υποβολής βασανιστηρίων αναφέρει η εφημερίδα Turkish Daily News.

    Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν υποβάλλει κατηγορίες για παραβίαση του άρθρου 243 του Αστικού Κώδικα της χώρας σε 203 αστυνομικούς από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι τον Ιούλιο του 2001.

    Προσθέσε δε ότι εκκρεμεί η δίκη επιπλέον 26 κατηγορουμένων ενώ αποφασίστηκε αναβολή της δίκης 134 αστυνομικών.

    Σημειώνεται ότι το άρθρο 243 του Αστικού Κώδικα αναφέρεται στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα βασανιστήρια.

    [19] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Ο ρόλος του Ελληνα μεσίτη ως στρατηγικού συμβούλου των Ελλήνων επενδυτών, αναλύθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Η διαχείριση κινδύνων και η ασφάλιση των επενδύσεων στα Βαλκάνια".

    Ο πρόεδρος της Eurobrokers, Γιώργος Κουμπάς αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της σχέσης του Ελληνα επενδυτή με τον μεσίτη ασφαλίσεων. Το πρώτο είναι ο εντοπισμός των ασφαλιστικών αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας και σύνδεσή τους με τα κατάλληλα ελληνικά και διεθνή ασφαλιστικά προγράμματα και υπηρεσίες.

    Η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης στις τοπικές βαλκανικές αγορές με κεντρικά συμπληρωματικά συμβόλαια στην Ελλάδα ή την Ευρώπη (umbrella policy) είναι το "περιεχόμενο" ενός ακόμη πλεονεκτήματος, ενώ η ενεργή υποστήριξη και συμβολή από επαγγελματίες με ουσιαστική εμπειρία στη σημαντικότερη δραστηριότητα του μεσίτη, προστίθεται στην "λίστα" των πλενεκτημάτων.

    Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Κουμπάς, η συνεργασία με διεθνείς συμμάχους - ασφαλιστικούς οίκους, που διασφαλίζουν αποτελεσματικές λύσεις στους Ελληνες επενδυτές, αποτελεί ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα.

    Στις αρχές λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς στις βαλκανικές χώρες και στις υπηρεσίες του μεσίτη ασφαλίσεων για επενδύσεις στις χώρες αυτές, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Marsh ΕΠΕ, Παναγιώτης Λυσσαίος. Η αγορά των Βαλκανίων βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της και χαρακτηρίζεται περισσότερο από την έλλειψη ωριμότητας, παρά από αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση, τόνισε.

    Στα πρωταρχικά καθήκοντα ενός μεσίτη - και πλέον αυτονόητα απαραίτητα προς τον πελάτη - "περιλαμβάνονται" οι ασφαλιστικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, η κατάρτιση ασφαλιστικών προγραμμάτων, η διερεύνηση της αγοράς, η μεσολάβηση στην τοποθέτηση του κινδύνου στην ασφαλιστική αγορά και η διεκπεραίωση της ζημίας.

    Σήμερα οι διεθνείς όμιλοι μεσιτών ασφαλίσεων καθώς και ορισμένα τοπικά γραφεία μεσιτών που έχουν όμως την απαιτούμενη υποδομή και το εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφαλίζουν στον πελάτη τους όχι μόνο την τεχνογνωσία και τη διεθνή πολυετή εμπειρία τους, αλλά προσφέρουν λύσεις σε επιχειρηματικούς προβληματισμούς.

    Ε.Σ.

    [20] ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ Η ΣΕΪΡΑΚΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάε Κβο Ντο της Κορέας έχει ήδη κατακτήσει στην κατηγορία των 55 κιλών η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια Μάγδα Σεϊρεκίδου. Η ελληνίδα αθλήτρια του ΑΣ Μενεμένης που ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο πόδι της εδώ και αρκετές εβδομάδες, θα μπει στην μάχη τον ημιτελικών σήμερα. Οι εμφανίσεις της ήταν πολύ καλές και αξιόλογες. Το μέλος της εθνικής μας ομάδας αν καταφέρει να κερδίσει την επόμενη αντίπαλό της παρά το γεγονός ότι είναι τραυματισμένη τότε θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο, αν όχι τότε θα μείνει στο χάλκινο. Η Σεϊρακίδου έχει πετύχει τρεις της νίκες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κέρδισε την Γιαπωνέζα Κοτέρα με 6-0, την Αιγύπτια Μαχαίρ με 11-6 και την Μακούμπα από την Λεσόθο με 10-9.

    Αντίθετα αποκλείστηκαν οι Ελληνες πρωταθλητές, Μίλτος Γουρουφίδης και Πέτρος Δαύτσιος. Σήμερα θα αγωνιστούν οι Βασιλική Μπελόκα, Κική Κούβαρη, Νίκος Ζήκος και Πασχάλης Ροΐδης.

    [21] ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Η "2η Διεθνής Συνάντηση Φιλίας και Συνεργασίας Δημάρχων των μεγάλων Βαλκανίων πόλεων" θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Οπως αποφασίστηκε στην 1η Συνάντηση των Δημάρχων των μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων, σκοπός της 2ης Συνάντησης των Βαλκάνιων Δημάρχων θα είναι η επίσημη ίδρυση τυο Βαλκανικού Δικτύου Πόλεων με την τελετή υπογραφής του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς και η δρομολόγηση της εφαρμογής του, ύστερα από την έγκριση των Δημοτικών Συμβουλίων των πόλεων της Βαλκανικής.

    Στόχος της συνάντησης είναι η σύσφιγξη των σχέσεων των πόλεων και η ανάπτυξη οικονομικών, πολιτιστικών και αυτοδιοικητικών δεσμών, που θα συμβάλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και των λαών των Βαλκανίων.

    Οι Δήμαρχοι των μεγάλων Βαλκανικών πόλεων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το βράδι της 3ης Δεκεμβρίου τη μεγάλη εορταστική εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.

    [22] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, για τα προβλήματα που προκάλεσαν στη Μαλακάσα και στο Λεκανοπέδιο Αττικής, γενικότερα, οι βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών καταλογίζει ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων, Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι "έπειτα από 8 χρόνια αδιάλειπτης διακυβέρνησης της χώρας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Σημίτη, με κεντρικό σύνθημα τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, άρκεσαν 24 ώρες συνήθους εντάσεως βροχόπτωσης για να παραλύσει η μετακίνηση των πολιτών στο Νομό Αττικής.

    Τονίζει ότι "ο σημερινός Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Τσακλίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το πρωϊ με θάρρος ανέλαβε την ευθύνη, επισημαίνοντας τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τραγωδία της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στην περιοχή Μαλακάσας.

    Ο προηγούμενος όμως - μέχρι προ 10 ημερών και επί 7 συνεχή χρόνια- Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ομιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, απέδωσε την ευθύνη:

    - Στην "ενεργό κατολίσθηση" που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή Μαλακάσας από το 1996, παρά το γεγονός ότι ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας από τα νερά της βροχής της 4/11/2001 έγινε σε άλλη θέση της Εθνικής Οδού.

    - Στα παρακείμενα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, πράγμα που διέψευσαν αμέσως, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ΕΡΓΟΣΕ κ.Μανωλάκογλου και ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, σε τηλεοπτικό σταθμό, δηλώνοντας ότι η ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει εκτελέσει κανένα έργο στην περιοχή, πλην συγκόλλησης γραμμών και ότι η τελευταία εργολαβία του ΟΣΕ στην περιοχή εκτελέσθηκε το 1994.

    - Στους αστυνομικούς υπάλληλους της Τροχαίας, αγνοώντας το γεγονός ότι με αυτοθυσία εργάσθηκαν για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες των αποκλεισμένων χιλιάδων αυτοκίνητων.

    - Στους κακούς εργολάβους της περιόδου 1990-1993, από τους οποίους, ψευδώς, ισχυρίσθηκε ότι το Δημόσιο έχει εισπράξει πρόστιμα 6 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ 261/4.12.1998 απάντησή του στη Βουλή είχε επιβάλει πρόστιμα μόνο 215 εκατομμυρίων δραχμών μέχρι τότε, στο σύνολο των δημόσιων έργων της Χώρας, προϋπολογισμού 4,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών και παράλληλα δηλώνοντας ότι οι 18 σχετικοί φάκελοι έχουν αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα".

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης για ποιους λόγους το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φρόντισε, εδώ και 8 χρόνια - από τον Οκτώβριο του 1993, όποτε το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία - να αποκαταστήσει τις "κακοτεχνίες", που διαπίστωσε ότι έγιναν την περίοδο 1990-1993.

    Επίσης ζητά να ενημερωθεί για ποιους λόγους το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φρόντισε, εδώ και 5 χρόνια - από το 1996 - που γνώριζε την "ενεργό κατολίσθηση" στην περιοχή Μαλακάσας να κατασκευάσει όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, στο πλαίσιο των "έργων πνοής", που κατά δήλωση του εξετέλεσε την περίοδο 1994-2001 ο πρώην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και για τα οποία διαχειρίσθηκε 4,3 τρισεκατομμύρια δραχμές, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ποια συγκεκριμένα πρόστιμα σε βάρος εργολάβων δημόσιων έργων επεβλήθησαν, σε ποια δημόσια ταμεία βεβαιώθηκαν, από ποια δημόσια ταμεία και πότε εισπράχθηκαν τα πρόστιμα αυτά, ή σε ποιους τελικούς λογαριασμούς εργολαβιών περισκόπησαν οριστικά τα πρόστιμα αυτά.

    Ζητά ακόμη να πληροφορηθεί ποιο είναι το αποτέλεσμα του δικαστικού έλεγχου των 18 φακέλων κακότεχνων έργων, που ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε στην Εισαγγελία, ποιες δικές έγιναν, ποτέ και ποιοι καταδικάσθηκαν, αν είναι αλήθεια ότι από τριών και πλέον ετών εκτελείται εργολαβία, προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων δραχμών, στην περιοχή Μαλακάσας της Εθνικής οδού, και αν ναι για ποιο λόγο δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το πρόβλημα κατολισθήσεων και παροχέτευσης των νερών της βροχής, ποια είναι η ευθύνη της ΕΡΓΟΣΕ για την πλημμύρα που σημειώθηκε την 4/11/2001 στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και ποια είναι η ευθύνη των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας, την 4/11/2001, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας από τα νερά της βροχής.

    Τέλος ρωτά αν προτίθεται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των νόμων και έργων - μακέτα και να επιλύσει τα προβλήματα που καθιστούν εφιαλτική την κυκλοφορία στους δρόμους του νομού Αττικής για το 40% του πληθυσμού της χώρας και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού:

    - Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων σε εργολάβους δημόσιων έργων, κατα την περίοδο υπουργίας του προηγούμενου Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (1994-2001) καθώς και τις αποφάσεις επί των ενστάσεων και προσφυγών, που ασκήθηκαν κατα των αποφάσεων αυτών.

    - Οι πράξεις βεβαίωσης των ανωτέρω προστίμων στα αρμοδία δημόσια ταμεία και τις βεβαιώσεις καταβολής και εισπράξεως των προστίμων αυτών από τα αρμοδία δημόσια ταμεία ή τους τελικούς λογαριασμούς των εργολαβιών αυτών στους οποίους φαίνεται η οριστική (όχι προσωρινή) περικοπή και επιβολή του προστίμου.

    - Τα δικαστικά βουλεύματα ή και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί επί των 18 υποθέσεων που έχει αποστείλει ο προηγούμενος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στον Εισαγγελέα.

    -Τα συμβατικά τεύχη, τον τελευταίο λογαριασμό και τελευταίο συγκριτικό πίνακα της εργολαβίας που εκτελείται στην περιοχή Μαλακάσας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας ανάδοχου ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΤΕ.

    [23] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Στο ποσό των 70 δισ. δολαρίων (σχεδόν τα δύο τρίτα του ετήσιου ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) εκτιμάται ότι θα ανέλθει το συνολικό ύψος των ζημιών των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιριών, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Χαρακτηριστικό ότι μόνο η Munich Re εκτιμά ότι η προ φόρων επιβάρυνσή της θα ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια περίπου, ποσό που αντιπροσωπεύει το 12% των συνολικών αντασφαλίστρων της για το 2001, ενώ οι συνολικές ζημίες των Lloyd's έχουν υπολογισθεί σε ποσοστό 12% του capacity για το έτος 2001.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Ευρώπη ΑΕΓΑ", Νίκος Μακρόπουλος, αναλύοντας τις επιπτώσεις στη διεθνή και ελληνική ασφαλιστική αγορά, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) στη Θεσσαλονίκη.

    Σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν στην εκτίμηση πέραν των υλικών ζημιών και στον Κλάδο Ζωής εάν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν 5.000 αγνοούμενοι στους δύο πύργους, στελέχη μεγάλων εταιριών όπως η Morgan Stanley, AON, Marsh Maclenan, Deloitte & Touche, με τεράστια ποσά σε ατομικά ή ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

    Ενας ακόμη κλάδος που έχει πιθανόν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι οι αεροπορικές εταιρίες. Οπως σημείωσε ο κ. Μακρόπουλος, πράσινο φως έχει δοθεί για την επιδότηση των ασφαλίστρων των αεροπορικών εταιριών διότι οι ασφαλιστικές εταιρίες αφού έκαναν χρήση του δικαιώματος καταγγελίας των συμβάσεων, μείωσαν το όριο ευθύνης τους για ζημιές προς τρίτους από πολεμικές πράξεις και τρομοκρατικές ενέργειες από 1,5 δισ. δολάρια σε 50 εκατ. δολάρια.

    Ο στόλος των κρουαζερόπλοιων θα υποφέρει επίσης με τις νέες αυξήσεις των ασφαλίστρων, ενώ νέα δεξαμενόπλοια θα πληρώνουν 1 εκατ. δολάρια για ασφάλιση σκάφους για μια εβδομάδα αν βρίσκονται σε λιμάνια που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

    Η εμπειρία του τρομοκρατικού χτυπήματος έδειξε ότι οι ασφαλιστές συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με το παρελθόν, τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. Επιπρόσθετα ίσως παρουσιασθεί μεγάλη ζήτηση για προστασία εναντίον κινδύνων που μπορούν να πλήξουν πολλούς κλάδους ασφάλισης ταυτόχρονα.

    Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει μετά το χτύπημα στο WTC να αναθεωρήσουν την έννοια του "worst case senario" λαμβάνοντας υπόψη τους την πιθανότητα μια ζημία να επηρεάσει πολλούς ασφαλιζόμενους και πολλαπλές καλύψεις.

    Ε.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 November 2001 - 19:13:58 UTC