Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΚΡΟΦΤ
  • [02] ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΝΕΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ
  • [03] ΣΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [04] ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Η ΕΤΒΑ
  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [06] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
  • [08] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ
  • [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [10] ΚΑΤΑ TUV CERT ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΛΒΟ
  • [11] ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [12] ΑΡΘΡΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • [13] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [14] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  • [15] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [16] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  • [17] ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [18] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [20] ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ ΕΛΗΞΕ Η ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΕΤΙΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΗ
  • [21] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [22] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [23] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [24] ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ "Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ"

  • [01] ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΚΡΟΦΤ

    Νέα Υόρκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (11:55 UTC+2)

    Προειδοποίηση για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά της Αμερικής απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Άσκροφτ, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις μπορεί να επικεντρωθούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

    Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη λεπτομέρειες για πιθανούς στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων όλες οι αμερικανικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Άσκροφτ, το FBI διαθέτει συγκεκριμένες και βάσιμες πληροφορίες για χτύπημα την επόμενη εβδομάδα.

    Η προειδοποίηση ήρθε λίγες ώρες μετά από την αποκάλυψη γραπτού μηνύματος, που απειλούσε ότι υπήρχε βόμβα σε αμερικανικό επιβατικό αεροπλάνο που πετούσε για το Ντάλλας, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης να απομακρύνουν επιβάτες και πλήρωμα από το τζετ. Τελικά, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε βόμβα, τα μέτρα ασφαλείας ωστόσο εντάθηκαν και στα δύο αεροδρόμια.

    Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που ο κ. Άσκροφτ προέβη σε επίσημες προειδοποιήσεις για πιθανά νέα χτυπήματα, ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας ειδικής δύναμης εντοπισμού ξένων τρομοκρατών. Αυτή θα στοχεύει στον εντοπισμό και την απομάκρυνση από την χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

    Πάντως, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μπορεί οι αμερικανικοί νόμοι για τους μετανάστες να μην έχουν αλλάξει προς το παρόν, έχει εντατικοποιηθεί ωστόσο η εφαρμογή τους.

    Η λειτουργία της ειδικής αυτής δύναμης για τον εντοπισμό ξένων τρομοκρατών θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, ενώ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τελωνεία και τους μετανάστες με το Μεξικό και τον Καναδά

    [02] ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΝΕΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (11:55 UTC+2)

    Φυσιολογικό και απολύτως αναμενόμενο μετασεισμό, χαρακτηρίζει ο επίκουρος καθηγητής γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, την ισχυρή σεισμική δόνηση -μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- που σημειώθηκε χθες βράδυ με επίεκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκύρου και Αλόννησου.

    Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ.Παπαζάχος ο χθεσινοβραδινός σεισμός δεν εξέπληξε τους σεισμολόγους και υπογράμμισε με βεβαιότητα ότι η περιοχή δεν παρουσιάζει νέα σεισμική διέγερση. "Πρόκειται για φυσιολογικό και απολύτως αναμενόμενο μετασεισμό, του ισχυρού σεισμού της 26ης Ιουλίου, που δεν προκαλεί καμία ανησυχία", είπε χαρακτηριστικά.

    Οπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής όταν σημειώνονται ισχυροί σεισμοί -όπως αυτός που έπληξε την περιοχή το περασμένο καλοκαίρι- μετά από αρκετούς μήνες, ακόμη και ύστερα από ένα χρόνο, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί όπως ο χθεσινός.

    Οπως ανακοινώθηκε από το εργαστήριο γεωφυσικής στο ΑΠΘ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον ίδιο ακριβώς σεισμογόνο χώρο που τον περασμένο Ιούλιο είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [03] ΣΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2001 (13:46 UTC+2)

    Στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ από αύριο ξεκινά η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

    Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών και μετά τη συνάντηση του ECOFIN, ο κ. Χριστοδουλάκης, αναμένεται να ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, θα γίνει συνολικότερη παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2001, αλλά και των αρχών του προϋπολογισμού του 2002.

    Οι δύο παράγοντες που καθορίζουν την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης στην Ευρωζώνη, καθώς και οι σημερινές διεθνείς οικονομικές συνθήκες, ενώ επιδίωξη αποτελεί η επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών.

    Βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής, αποτελεί και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των αγορών, υπό το κριτήριο της απασχόλησης.

    Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα του τύπου, αναμένεται να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει και θα αναθεωρήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, θα ενοποιηθούν η γενική γραμματεία ιδιωτικοποιήσεων με το γενικό λογιστήριο του κράτους, ενώ θα θεσπιστεί το μέτρο της "χρυσής μετοχής".

    Σε ότι αφορά τις ΔΕΚΟ, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοίνωσε την πρόσληψη διεθνών ελεγκτικών συμβούλων που θα εξετάσουν την πορεία τους, ενώ έθεσε τον στόχο συνολικού δανεισμού των ΔΕΚΟ, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    [04] ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Η ΕΤΒΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2001 (14:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τράπεζα Πειραιώς

    Στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς περιήλθε τελικά το 57,8% της ΕΤΒΑ, έναντι τιμήματος 173,8 δισ. δρχ, ενώ το υπόλοιπο 7,8% θα αποκτηθεί προς 5,1 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό αντίτιμο που θα καταβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς είναι μέσα στα όρια που είχε θέσει το Δημόσιο, εκτιμώντας την αξία της ΕΤΒΑ στα επίπεδα των 275-360 δισ. δρχ.

    Κατόπιν εισήγησης του συμβούλου της πώλησης, JP Morgan, η προσφορά της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) απερρίφθη, δεδομένου ότι προσέφερε μόνο 150 δισ. δρχ. σε μετρητά. Η εισήγηση του συμβούλου έγινε αποδεκτή από τη διυπουργική επιτροπή, σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε ο κ.Χριστοδουλάκης, το Δημόσιο θα κρατήσει το ποσοστό της ΕΤΒΑ στην ΕΛΒΟ, προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. Στη διάρκεια μαραθώνιας συνέντευξης τύπου, ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι η συμφωνία που επετεύχθη διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς διατηρούνται σε ισχύ όλες οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς εγγυάται ότι δεν πρόκειται να προβεί σε μείωση των αποδοχών και ότι για διάστημα πέντε ετών δεν θα προχωρήσει σε μεταθέσεις χωρίς της συναίνεση των εργαζομένων.

    Σε ό,τι αφορά την προσφορά της Αγροτικής Τράπεζας, ο υπουργός ενημέρωσε ότι περιλάμβανε την καταβολή 150 δισ. δρχ. σε μετρητά, αλλά για λιγότερες μετοχές από εκείνες που αγόρασε η Πειραιώς, καθώς και τη σύναψη ενός μετατρέψιμου σε μετοχές ομολόγου, αξίας 80 δισ. δρχ.

    Η χαμηλότερη οικονομική προσφορά, αλλά και η πρόταση της ΑΤΕ για την έκδοση ομολόγου βάρυναν αρνητικά στην απόφαση του συμβούλου ιδιωτικοποίησης. "Πρόκειται για μια διαδικασία ανοικτή και διαφανή, για μια καθαρή ιδιωτικοποίηση", κατέληξε ο κ.Χριστοδουλάκης.

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 30 Οκτωβρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    "Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δήλωσε εξαρχής και χωρίς αμφισβήτηση ότι υποστηρίζει την ένταξη της Ρουμανίας στις ευρω-ατλαντικές δομές", τονίζει σε συνέντευξή της στη μηνιαία εφημερίδα "Diplomatic Club" η πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι Θεοδώρα Γροσομανίδου.

    Η κ. Γροσομανίδου θεωρεί δικαιολογημένη αυτή τη στάση της Ελλάδας, διότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά κοινά σημεία ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που λαμβάνονται πρωτοβουλίες και γίνονται διαβήματα για τη σταθερότητα στην περιοχή.

    "Το γεγονός ότι δόθηκε η θέση του πρέσβη στη Ρουμανία σε μία γυναίκα, μπορεί να θεωρηθεί ως μία πράξη θάρρους. Οχι όμως όταν πρόκειται για τη γυναίκα - διπλωμάτη Θεοδώρα Γροσομανίδου, η οποία είχε από την αρχή μία καλή παρουσία στο διπλωματικό χώρο του Βουκουρεστίου, κάνοντας επαφές, κερδίζοντας φίλους και βρίσκοντας τρόπους και μέσα επικοινωνίας τόσο με τους διπλωμάτες συναδέλφους της, όσο και με τις ρουμανικές αρχές και τον τύπο", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    "Συζητώντας μαζί της για οποιοδήποτε θέμα, νιώθεις ευχάριστα που βρίσκεσαι με ένα άτομο με γνώσεις, το οποίο σε γοητεύει με την αμεσότητα και την ευθύτητα της ομιλίας της. Εύκολα αντιλαμβάνεσαι η διπλωμάτης μιας νέας σχολής αποφεύγει συνειδητά την τυπικότητα προτιμώντας τη διαύγεια και δεν φοβάται να έλθει αντιμέτωπη με τις όποιες δυσκολίες.

    Η εμπειρία της κ. Γροσομανίδου προέρχεται και από το γεγονός ότι εργάσθηκε επί μακρόν στους τομείς της λαθρομετανάστευσης των θεωρήσεων Σένγκεν, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλα. Τα Βαλκάνια αποτέλεσαν επί μακρόν τομέα της εργασίας", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [06] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Αύριο το πρωί στις 10:00 το προεδρείο της ΕΠΑΕ αποτελούμενο από τον πρόεδρο Αθανάσιο Κανελλόπουλο, τον Α' αντιπρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη και τον Β' αντιπρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο θα επισκεφτεί τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να τον ενημερώσουν σχετικά με τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα θα συζητήσουν μαζί του κάποια θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου πολιτισμού.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες συμφωνία για την παροχή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

    Ο κ. Ντερβίς που πρόσφατα είχε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών σε γραπτή ανακοίνωσή του δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου που συνεδρίασε την Δευτέρα αποφάσισε την συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

    Ο κ. Ντερβίς ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένεται σύντομα στην Άγκυρα αντιπροσωπεία του ΔΝΤ χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ημερομηνία της άφιξης της αντιπροσωπείας.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία αντιμετωπιζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων η οποία επιδεινώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [08] ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΓΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Με πτήση τσάρτερ έφτασε στην Πράγα η αποστολή του ΠΑΟΚ. Οι ποδοσφαιριστές που μετέχουν στην αποστολή είναι: Τοχούρογλου, Πουρλιοτόπουλος, Μπορμπόκης, Ουντέζε, Καραδήμος, Κουλακιώτης, Κατσαμπής, Χασιώτης, Αμπονσά, Τετράτζε, καφές, Κωνσταντινίδης, Ζαβαντίας, Γεωργιάδης, Λουτσιάνο, Φουτσίνι, Φρούσος, Οκκάς, Γιασεμής, Νάστος.

    Κατά την παραλαβή των αποσκευών στο αεροδρόμιο της Πράγας, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όλους, καθώς οι περισσότερες αποσκευές είχαν ανοιχθεί, άλλες ήταν σχισμένες, ενώ είχαν κλαπεί πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, φωτογραφικές μηχανές και άλλα αντικείμενα αξίας.

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ εν όψει του επαναληπτικού αγώνα με την Πρίμπραμ επισήμανε: "Πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα . Η ομάδα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του α' αγώνα και την επιβεβαίωση της ανοδικής της πορείας πρέπει να παίξει καλά και να συγκεντρώσει βαθμούς τόσο για την ίδια όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο".

    Παράλληλα ο κ. Μπάγιεβιτς είπε ότι είναι πρωτόγνωρο στην καριέρα του να παίζει σε επαναληπτικό αγώνα έχοντας πετύχει η ομάδα του τέτοιο σκορ στο πρώτο παιγνίδι και ότι οι πολλοί τραυματισμοί που αντιμετωπίζει στην ομάδα ίσως τον οδηγήσουν στη χρησιμοποίηση και ορισμένων παικτών που δεν έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους.

    Λίγο μετά την άφιξη της αποστολής ο Μπάγιεβιτς οδήγησε τους ποδοσφαιριστές του σε γήπεδο, που υπάρχει πλάι στο ξενοδοχείο, για προπόνηση.

    [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του προσυνεδρίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης των Εξαγωγών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12-14 Δεκεμβρίου 2001.

    "Η διοίκηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου θα παραμείνει αρωγός των προσπαθειών των Ελλήνων επιχειρηματιών και ιδιαίτερα εκείνων που προωθούν το όνομα της χώρας στην κονίστρα του παγκόσμιου εμπορίου" τόνισε ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), Βασίλης Μάργαρης. Η επιτυχής πορεία μιας κεφαλαιαγοράς, παρατήρησε, περνά μέσα από μια διαδικασία προώθησής της στο εξωτερικό. Ο εθνικός χαρακτήρας των κεφαλαιαγορών σε δέκα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν. Ετσι η διοίκηση του κάθε εθνικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να προωθεί και στο εξωτερικό, νέα και παράγωγα προϊόντα και να λειτουργεί σε εξειδικευμένες αγορές όπως η ΝΕΧΑ και η Ελληνική Αγορά Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ), κάτι που δεν μπορεί να γίνει όμως χωρίς σοβαρές και δυναμικές εισηγμένες εταιρίες.

    Στο business plan που υλοποίησε ο ΟΑΕΠ την περίοδο 1995-1999, με το οποίο βελτίωσε τις προσφερόμενες υπηρεσίες του προς τους Ελληνες εξαγωγείς αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΕΠ, Κλέαρχος Ευστράτογλου. Με το πρόγραμμα αυτό ο ΟΑΕΠ μετεκπαίδευσε στελέχη του στο εξωτερικό, μηχανογράφησε πλήρως τις υπηρεσίες του, εισήγαγε νέα ασφαλιστικά προϊόντα και συνέδεσε on-line, το κατάστημα των Αθηνών με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Ο ΟΑΕΠ, ενημέρωσε, υπέβαλε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο να βελτιωθεί και άλλο η λειτουργία του οργανισμού. Αυτές προβλέπουν πρόσληψη προσωπικού με ιδιαίτερα προσόντα, δημιουργία τμήματος μάρκετινγκ, εφαρμογή προγράμματος ασφάλισης Buyer's Credit και τροπολογίες στο καταστατικό του.

    "Σήμερα αλλάζει η νοοτροπία στη δημόσια διοίκηση" τόνισε ο γενικός διευθυντής τελωνείων και ΕΦΚ Βασίλης Μανωλόπουλος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει τη δημόσια διοίκηση κοντά στους εξαγωγείς, ώστε να τους παρέχει πληροφόρηση και γνώσεις και να τους γνωρίσει τα οικονομικά καθεστώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί. Η Διεύθυνση Τελωνείων, κατέληξε, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, για την επίλυση προβλημάτων και προχωρά στην απλούστευση τελωνειακών διαδικασιών για τη μείωση του κόστους των μεταφορών.

    [10] ΚΑΤΑ TUV CERT ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΛΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Δυνατότητα αυτόνομης συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς διαθέτει πλέον η ΕΛΒΟ, μετά την απόκτηση του διεθνούς πιστοποιητικού ποιότητας TUV CERT, το οποίο καλύπτει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προμήθεια οχημάτων και ειδικών κατασκευών, στρατιωτικού και πολιτικού τύπου και των ανταλλακτικών τους, καθώς και την υποστήριξη των πελατών, μετά την πώληση.

    Το πιστοποιητικό χορηγήθηκε από την υπηρεσία πιστοποιήσεων TUV CERT του RWTUV Anlagentechnik GmbH, ενώ η διαδικασία οργάνωσης της ΕΛΒΟ για την απόκτησή του διήρκεσε ενάμισι χρόνο.

    Με την απόκτηση του πιστοποιητικού διασφάλισης ποιότητας ΤUV CERT για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, η ΕΛΒΟ ανταποκρίνεται πλέον πλήρως στους διεθνείς κανονισμούς και στις απαιτήσεις των διεθνών διαγωνισμών για την προμήθεια οχημάτων και ειδικών κατασκευών στρατιωτικού και πολιτικού τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2000 ο Ομιλος Μυτιληναίου εξαγόρασε το 43% της ΕΛΒΟ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το management της εταιρίας.

    [11] ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην ΠΑΕ Αρης έβαλαν φωτιά στους διοικούντες που πλέον ψάχνουν απεγνωσμένα το εξιλαστήριο θύμα. Και σαν δεν έφθανε αυτό, άρχισαν ήδη να σκέφτονται τις νομικές επιπτώσεις της συνεργασίας τους με τον Γάλλο τεχνικό. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθει ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Γιάννης Ζαχουδάνης, όπου θα δώσει οριστικές λύσεις στο όλο θέμα. Παράλληλα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι θα πάρει ριζικές αποφάσεις για το μέλλον του συλλόγου.

    Το μεσημέρι η ΠΑΕ Αρης θέλοντας να προασπίσει τα συμφέροντά της ανακοίνωσε τα εξής: "Η πρωτοφανής για τα διεθνή ποδοσφαιρικά δεδομένα συμπεριφορά του επαγγελματία προπονητή Ανρί Μισέλ η οποία καθ' αυτή συνιστά υπαίτια εκ μέρους του, καταγγελία της σύμβασης από 18/06/01 υποχρεώνει την ΠΑΕ Αρης να καταγγείλει διεθνώς τη στάση του και να ασκήσει εις βάρος του κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

    Προς το σκοπό αυτό η ΠΑΕ Αρης ανέθεσε σήμερα το χειρισμό της σχετικής υπόθεσης στον καθηγητή Νομικής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργο Αρχανιωτάκη".

    [12] ΑΡΘΡΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Ελσίνκι, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Στην αλλαγή της ελληνικής γλώσσας και στην ένταξη στο καθημερινό λεξιλόγιο των Ελλήνων όλο και περισσότερων λέξεων που προέρχονται από την αγγλική γλώσσα αναφέρεται άρθρο της φινλανδικής εφημερίδας "Helsingin Sanomat".

    Στο άρθρο τονίζεται ότι σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζουν οι δυνάμεις της αγοράς, ότι τα καταστήματα και προϊόντα με ξένα ονόματα είναι δημοφιλέστερα από εκείνα με ελληνικά και ότι ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποιεί τη λέξη "original" αναφερόμενος στο χαρακτήρα της Εκκλησίας.

    "Τα ελληνικά ΜΜΕ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έτους των γλωσσών, τονίζουν τη σημασία της γνώσης ξένων γλωσσών, αλλά επίσης της ελληνικής. Οι Ελληνες επιθυμούν το διεθνή σεβασμό για τη γλώσσα τους. Ωστόσο, ο τύπος της χώρας υπενθυμίζει ότι πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει οι Ελληνες να αποδείξουν στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι στην Ελλάδα μιλιέται και σήμερα η νέα ελληνική γλώσσα", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Επισημαίνεται ότι είναι γνωστή η προσπάθεια για τη δημιουργία μίας γλώσσας, η οποία λέγεται "greeklish" ως γλώσσα του εμπορίου και των υπολογιστών και η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις ελληνικές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Οπως δηλώνει ο Στέφανο Βιτζιόλι ειδικός στη χρήση της γλώσσας: "Τελικά, σημασία έχει μόνο οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Τουλάχιστον οι Ελληνες είναι πραγματικοί και καθόλου εγωιστές, όσον αφορά τη γλώσσα τους, σε αντίθεση με τους Γάλλους και τους Αγγλους, οι οποίοι δεν προσφέρουν καμία άλλη επιλογή από τη δική τους γλώσσα".

    [13] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Τις επόμενες μέρες θα διευκρινιστεί το τοπίο σχετικά με τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων των υφυπουργών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Τύπου, αρμόδιος για την ενημέρωση σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Τηλέμαχος Χυτήρης, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Σύμφωνα με τον κ. Χυτήρη, τα σχέδια με τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων θα σταλούν στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σωκράτη Κοσμίδη, θα υπογραφούν από τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθούν.

    Στη συνεδρίαση της διυπουργικής, ο κ. Σημίτης, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησε εντατική δουλειά.

    Επιπλέον συζητήθηκε και πάλι το θέμα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού που θα απασχοληθεί σε συγκεκριμένους τομείς των ολυμπιακών έργων, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μόνο όμως εάν κριθεί απολύτως αναγκαίο.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε να υπάρχει για κάθε έργο ή πρόγραμμα εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να επιλύονται άμεσα όλα τα προβλήματα, κάτι το οποίο πρότεινε και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

    Στο μεταξύ, για τη διυπουργική επιτροπή αποφασίστηκε στο εξής σε κάθε συνεδρίαση να μετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, αλλά να εξετάζονται θέματα αρμοδιότητας το πολύ δύο υπουργείων. Κάθε δίμηνο θα εξετάζεται η πρόοδος και ο προϋπολογισμός της "Αθήνα 2004".

    Τις συσκέψεις θα προετοιμάζει η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), η οποία θα συνεδριάζει υπό τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νάσο Αλευρά, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων.

    Ακόμη, η Ομάδα Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ), θα συνεδριάζει καθημερινά υπό τον κ. Αλευρά, και με τη συμμετοχή του γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού, Κ. Καρτάλη, του γ.γ. Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Χρυσικόπουλου, του διευθύνοντα συμβούλου της Αθήνα 2004, Γ. Πυργιώτη και του συμβούλου επί τεχνικών θεμάτων του πρωθυπουργού, Β. Μακρυωνίτη.

    [14] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν από τη FIBA οι διαιτητές των αγώνων των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτοί είναι:

    Κύπελλο Σαπόρτα

    13 Νοεμβρίου Πανιώνιος - Σαρτ: Ντραμπικόφσκι (Ουκρανία), Μπούμπαλο (Γιουγκοσλαβία). Αλεξάντροβατς - Ηρακλής: Μπόιγκερ (Αυστρία), Ούντριτσα (Ρουμανία)

    4 Δεκεμβρίου Σιένα - Πανιώνιος: Ντοβινταβίτσιους (Λιθουανία), Χέρτσεγκ (Κροατία) Ηρακλής - Ζελέζνικ: Γκρόσι (Ιταλία), Μπόντναρ (Ουγγαρία)

    Κύπελλο Κόρατς

    14 Νοεμβρίου Μαρούσι - Βαγιαδολίδ: Ντραμπικόφσκι (Ουκρανία), Μπούμπαλο (Γιουγκ.). Μακάμπι Ραμάτ Γκαν - ΠΑΟΚ: Τόλα (Ιταλία), Οκριμένκο (Ρωσία)

    5 Δεκεμβρίου Οβαρένσε - Μαρούσι: Λάτζ (Γερμανία), Γκρέβα (Γαλλία). ΠΑΟΚ - Λοκομοτίβ: Γκρόσι (Ιταλία), Μπόντναρ (Ουγγαρία)

    Κύπελλο Λιλιάνα Ρονκέτι

    14 Νοεμβρίου Μακάμπι Ρα Ανανά - Θρίαμβος: Κεσερατάρ (Τουρκία), Νεντέλτσεφ (Βουλγαρία)

    15 Νοεμβρίου Νιρισόφτ - Σπόρτιγκ: Κεσερατάρ (Τουρκία), Νεντέλτσεφ (Βουλγαρία)

    16 Νοεμβρίου ΔΑΣΑΛ - Γκουστίνο Βελς: Ντραμπικόφσκι (Ουκρανία), Μπούμπαλο (Γιουγκ.)

    5 Δεκεμβρίου ΔΑΣΑΛ - Κιέτι: Σουτούλοβιτς (Γιουγκοσλαβία), Μπεκτέσι (Αλβανία) Σπέτζια -Σπόρτιγκ: Ντοβινταβίτσιους (Λιθουανία), Χέρτσεγκ (Κροατία) Μπούντουτσνοστ - Θρίαμβος: Γκολογκάνοφ (Βουλγαρία), Γκρέβα (Αλβανία)

    Οι Ελληνες διαιτητές και κομισάριοι, που θα χρησιμοποιηθούν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, είναι οι εξής:

    Σταύρος Δουβής: Λιλιάνα Ρονκέτι, 5/12 ΔΑΣΑΛ - Κιέτι

    Γιώργος Ακάσογλου: Κόρατς, 14/11 ΑΕ Λεμεσού - Λοκομοτίβ

    Νίκος Παπαδημητρίου: Λιλιάνα Ρονκέτι, 14/11 Ελιτζούρ Χολόν - Μπορντό

    Λάζαρος Βορεάδης: Σαπόρτα, 14/11 Χάποελ Ιερουσαλήμ - Σιένα

    Χρήστος Μαστραφτσής: Ευρωλίγκα γυναικών, 6/12 Ραμά Χασαρόν - Πεκς, Λιλιάνα Ρονκέτι, 5/12 Ελιτζούρ Χολόν - Σάντρα Γκραν Κανάρια.

    Λεωνίδας Σπυρίδωνος: Σπόρτα, 4/12 Βαλένθια - Πόρτουγκαλ Τέλεκομ, Σαπόρτα, 5/12 Εστουντιάντες - Χάποελ

    Νίκος Καρούσης: Σαπόρτα, 13/11 Στρασμπούργκ - Βαλένθια, Κόρατς, 14/11 Νανσί - Πόρτο

    Αντώνης Μάνος: Ρονκέτι, 16/11 ΔΑΣΑΛ - Γκουστίνο Βελς

    Θεόδωρος Λεφτάκης: Σαπόρτα, 4/12 Στρασμπούργκ - Ούντινε, Κόρατς, 5/12 Νανσί - Βερόνα

    Γιώργος Τανατζής: Ρονκέτι, 14/11 Μπνέι Γιέχουντα - Σι Λοτζίστικ

    Χρήστος Χριστοδούλου: Κόρατς, 5/12 Μακάμπι Ραμάτ Γκαν - ΑΕ Λεμεσού.

    [15] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδωσε άδεια για τη δημιουργία του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στην Αλβανική γλώσσα στο Μαυροβούνιο μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92.

    Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού "TV Boin" σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Ποντγκόριτσα Vijesti ανακοίνωσε ότι ο σταθμός θα αρχίσει να εκπέμπει τις επόμενες ημέρες προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε ο σταθμός καθώς τα λιγοστά προγράμματα στην αλβανική γλώσσα που υπάρχουν στα κρατικά κανάλια δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των Αλβανών τηλεθεατών.

    [16] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Βουουρέστι, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ενταση έχει προκαλέσει στις σχέσεις Ρουμανίας - Ουγγαρίας ο υπό αμφισβήτηση νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης τον Μάρτιο του 2001 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2002.

    Ο νόμος που αφορά στους Ούγγρους που μένουν στις γειτονικές χώρες έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ρουμανία όπου διαμένουν περίπου δυο εκατομμύρια Ούγγροι και στην Σλοβακία όπου υπάρχουν περίπου 500.000 Ούγγροι.

    Οι αρχές της Ρουμανίας και της Σλοβακίας κατηγορούν την Ουγγαρία για διακρίσεις, καθώς ο καινούργιος νόμος ορίζει κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα στους Ούγγρους που διαμένουν στις γειτονικές χώρες καθώς και δικαιώματα στον τομέα της εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με τον νόμο οι Ούγγροι που διαμένουν στις γειτονικές χώρες θα κατέχουν μια ουγγρική κάρτα η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων αυτών.

    Οι κάτοχοι της ουγγρικής κάρτας θα έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν για διάστημα τριών μηνών ετησίως στην Ουγγαρία, να γίνονται επίσης μέλη της ουγγρικής ακαδημίας και να έχουν κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη.

    Επιπρόσθετα οι οικογένειες των Ούγγρων των γειτονικών χωρών που έχουν τουλάχιστον δυο παιδιά που σπουδάζουν σε ουγγρικό σχολείο ή πανεπιστήμιο θα λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ουγγαρία.

    Η αντιπροσωπεία της Ρουμανίας στο Στρασβούργο κάλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Απρίλιο του 2001 να ελέγξει αν ο νόμος ανταποκρίνεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η έκδοση της ουγγρικής κάρτας είναι ένα ακόμη σημείο υπό αμφισβήτηση καθώς οι ρουμανικές αρχές αντιτίθενται στην ισχύ της κάρτας εντός της επικράτειας της Ρουμανίας.

    Η συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου αναμένεται να συνεχισθεί τις ερχόμενες ημέρες καθώς οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να δεχθούν τον νέο νόμο μόνο στην περίπτωση που ισχύσουν ορισμένες μετατροπές.

    [17] ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Αποχή από τα μαθήματά τους και πορεία πραγματοποίησαν μαθητές και οι γονείς τους από το Ενιαίο Λύκειο Προχώματος και το ΤΕΕ Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και βιβλίων ειδικοτήτων.

    Οι μαθητές παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα στο δήμαρχο Κουφαλίων, Γιάννη Τσουκνίδα, ο οποίος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι το πρόβλημα υπάρχει από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς και εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, δημιουργώντας προβλήματα στους μαθητές. Οπως δήλωσε, ο ίδιος έχει στείλει δύο φορές έγγραφα τόσο στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο επίσης στον αρμόδιο αντινομάρχη και στο υπουργείο, επισημαίνοντας το πρόβλημα και ζητώντας την άμεση αντιμετώπισή του, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία ουσιαστική δέσμευση. "Πρέπει άμεσα οι μαθητές να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στο σκοπό τους που είναι τα μαθήματά τους", τόνισε.

    Πριν μία εβδομάδα μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Προχώματος προέβησαν σε διήμερη κατάληψη του σχολικού κτιρίου, διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα έλλειψης καθηγητών. Αύριο μαθητές και γονείς και των δύο λυκείων θα μετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, που διοργανώνουν εκπαιδευτικοί, γονείς και δήμοι, με αίτημα την αντικατάσταση των επικίνδυνων διδακτηρίων και την πρόσθετη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού Θεσσαλονίκης.

    [18] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Χάγη, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε σήμερα ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν στην Αλβανία τον περασμένο χρόνο.

    Κατά την εμφάνισή του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο Μιλόσεβιτς τόνισε ότι η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθειά του για να εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.

    "Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν στην Αλβανία δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τα γεγονότα αυτά μαζί μου και με τους συνεργάτες μου", είπε στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι η στάση της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι της τρομοκρατίας διαφέρει από τη στάση της τωρινής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Κλίντον προστάτευε την τρομοκρατία, ενώ η κυβέρνηση Μπους μάχεται κατά της τρομοκρατίας.

    [19] ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου Τράιαν Μπασέσκου ανακοίνωσε ότι ένα από τα θέματα για τα οποία θα έχει συνομιλίες με τον δήμαρχο της Βουδαπέστης θα είναι και ο νόμος που αφορά στους Ούγγρους που διαμένουν σε χώρες γειτονικές της Ουγγαρίας.

    Ο κ. Μπασέσκου επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος θα επισκεφθεί σήμερα την Βουδαπέστη όπου θα παραμείνει μέχρι και αύριο ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου της Βουδαπέστης Γκάμπορ Ντέμσκι.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε αναφορικά με την πρόταση που διατύπωσε σχετικά με τον καινούργιο νόμο.

    Ο κ. Ναστάζε διατύπωσε την άποψη ότι μόνο οι Ούγγροι που είναι μέλη της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων (UDMR) (πολιτικό κόμμα που κατέχει το 7% των θέσεων στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο) θα πρέπει να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του νέου νόμου.

    Ο κ. Ναστάζε κατηγορήθηκε ότι υποστηρίζει τα μέλη του UDMR προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξή τους για τον προϋπολογισμό του 2002.

    Το UDMR ενέκρινε την πρόταση ενώ οι ουγγρικές αρχές αρνήθηκαν την πρόταση του Ρουμάνου πρωθυπουργού.

    [20] ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ ΕΛΗΞΕ Η ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΣΕΤΙΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΗ

    Μόσχα, 30 Οκτωβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Αναίμακτα έληξε η ομηρία 18 ατόμων που κρατούνταν από άγνωστο σε παιδιατρική κλινική, στην Βόρεια Οσετία στον Καύκασο. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μετέδωσε ότι η αστυνομία συμφώνησε να δώσει στον δράστη το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων και ένα αυτοκίνητο αλλά ο άνδρας δεν κατάφερε να διαφύγει και συνελήφθη λίγο μετά την έξοδό του από το κτίριο της κλινικής.

    Οι 18 όμηροι ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά απελευθερώθηκαν λίγο αργότερα και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    [21] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο ρόλος των εξαγωγών καθίσταται περισσότερο σημαντικός στο νέο, διεθνές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της Ελλάδας απαιτεί τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η υιοθέτηση του ευρώ, τα κοινοτικά κονδύλια είναι ορισμένοι παράγοντες που λειτουργούν ως "ασπίδα προστασίας" για τις εξαγωγές μας, ενώ θετική χαρακτηρίζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων των διεθνών οικονομικών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Τα παραπάνω τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια των εργασιών του προσυνεδρίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης των Εξαγωγών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 12 έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2001.

    Την εκτίμηση ότι η διεθνής οικονομική κάμψη, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν θα έχει ομοιόμορφες επιπτώσεις και οι δυσμενέστερες θα είναι στον τομέα του τουρισμού και των εξαγωγών, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Δ.Ο.Σ.), Μηνάς Σταυρακάκης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το περιβάλλον στη χώρα μας είναι θετικό καθώς υπάρχουν αναπτυξιακά αποθέματα, όπως η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, η υιοθέτηση του ευρώ, τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Περαιτέρω, ο κ. Σταυρακάκης, τόνισε ότι "οι εξαγωγές θα τεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την επόμενη 10ετία", ενώ χαρακτήρισε πολύ σωστή απόφαση την μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των εξαγωγών. "Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει το ΥΠΕΞ να αποκτήσει σύγχρονη οικονομική κουλτούρα", τόνισε ο κ. Σταυρακάκης, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες που έχουν το δόγμα ότι το εμπόριο ακολουθεί τη σημαία.

    Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών θα διαδραματίσουν η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, η σωστή ενημέρωση για τις αγορές, προϋπόθεση για την οποία είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των γραφείων εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων, καθώς επίσης η αποδοχή της αρχής της διακινδύνευσης.

    Την άποψη ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις είναι μικρότερες από τις δυνατότητές της, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Θωμάς Αλγιανάκογλου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη των διεθνών οικονομικών σχέσεων από το ΥΠΕΞ, απόφαση -που όπως είπε ο ίδιος- έδωσε λύση σε ένα "χρόνιο πρόβλημα συγκρούσεων αρμοδιοτήτων".

    Στην απόκλιση του τομέα του εξωτερικού εμπορίου, λόγω της δυσανάλογης αύξησης των εισαγωγών, σε σχέση με τις εξαγωγές, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΙ.Π.Ε.Κ.), Δημήτρης Μπακατσέλος. Παρατήρησε, επίσης, ότι η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης γίνεται μόνο μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    "Οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό είναι εκείνες που συμβάλλουν κατ' εξοχήν στην επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης", επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ - HELEXPΟ, Βασίλης Κουρτέσης, τονίζοντας ότι η HELEXPΟ και η ΔΕΘ προβάλλουν την ελληνική παραγωγή και εξασφαλίζουν συνθήκες για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. "Στο σχέδιό μας είναι η επέκταση του εκθεσιακού δικτύου σε όλη την Ελλάδα και σε νέες κλαδικές εκθέσεις", υπογράμμισε ο κ. Κουρτέσης.

    Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, δρ. Παναγής Μπενετάτος, αφού τόνισε ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκαν στη διάρκεια των σαράντα τελευταίων ετών στο 10%, την ώρα που το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό ανέρχεται σε 50% και το ποσοστό της προτελευταίας χώρας στη σχετική λίστα -της Πορτογαλίας- σε 21%, διατύπωσε την ανάγκη διαμόρφωσης σε εθνικό επίπεδο μιας ισχυρής και αυτόνομης παρεμβατικής πολιτικής για την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.

    "Στο στόχο αυτό πρέπει να δοθεί υψηλότατη πολιτική προτεραιότητα", υπογράμμισε ο κ. Μπενετάτος, καθώς "ο στόχος αυτός αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής μας οργάνωσης". Υποστήριξε δε ότι το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν πολιτικές με συνεκτικότητα και διαχρονικότητα.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείων Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης, επανέλαβε την πρόταση του Συνδέσμου για τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

    Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεση ολοκλήρωση των υλικών υποδομών, αποτελεσματική αναβάθμιση των δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας και ουσιαστική υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στις Βαλκανικές χώρες.

    Παράλληλα χαρακτήρισε ανενεργό το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και πρότεινε την άμεση υλοποίηση του σχεδίου και τη διαχείρισή του από τη Θεσσαλονίκη.

    [22] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων εταιριών, αλλά και ανακοινώσεων για απολύσεις εργαζομένων.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,5% και διαμορφώθηκε στις 5,010.2 μονάδες, έναντι απωλειών της τάξης του 2,4% για τον CAC 40 στο Παρίσι, που διαμορφώθηκε στις 4,279.35 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,3% και κινήθηκε στην περιοχή των 4,553.42 μονάδων.

    Ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 300, κατέγραψε απώλειες 2%, με τις τεχνολογικές μετοχές να "ηγούνται" της πτώσης. Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ ο SMI στη Ζυρίχη κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,6%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ30 κατέγραψε απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

    Η μετοχή της Degussa υποχώρησε κατά 6,4%, μετά τη γνωστοποίηση ότι η διοίκηση της εταιρίας προτίθεται να προβεί σε απολύσεις 1.000 εργαζομένων. Την ίδια "τύχη" είχε και η μετοχή της GKN, που αποδυναμώθηκε κατά 8,2%, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε απολύσεις 1.250 εργαζομένων.

    Ισχυρό "πλήγμα" δέχθηκαν και οι τίτλοι μετοχών εταιριών όπως της Nokia, της Ericsson και της Siemens, ενώ και η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 2,6%.

    [23] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 30 Οκτωβρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν είναι δυνατό να μείνει αδιάφορη στα αιτήματα των εργαζομένων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκεόργκι Τρανταφίλοφ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Σήμερα οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σκόπια, όπου οι διαδηλωτές πολιόρκησαν το κυβερνητικό κτίριο.

    Σύμφωνα με τον Τρανταφίλοφ, σχηματίστηκε ομάδα εργασίας για τη λύση των εργατικών προβλημάτων, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ζόραν Κρστεφσκι, και μέλη τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Γεωργίας. Αύριο θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με εκπροσώπους της Ενωσης Συνδικάτων για τα οικονομικά τους προβλήματα.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης έγινε λόγος και για την τύχη των ομήρων που κρατούνται από τους Αλβανούς αντάρτες. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν όλες τις περιοχές και να πραγματοποιήσουν έρευνες για ομαδικούς τάφους.

    [24] ΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ "Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ"

    Ναύπακτος, 30 Οκτωβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη θα ξεκινήσει την Παρασκευή, στις 7μμ το 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου που φέρει το όνομα του. Στον Μίκη Θεοδωράκη θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση, ενώ ο διευθυντής της χορωδίας της ΕΡΤ και του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του υπουργείου Πολιτισμού Αντώνης Κοντογεωργίου θα παρουσιάσει αφιέρωμα στο έργο του μουσικοσυνθέτη.

    Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα διαρκέσουν έως την Κυριακή και θα πραγματοποιηθούν στην «Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου», ενώ διοργανωτές είναι ο δήμος Ναυπάκτου και η μικτή χορωδία Ναυπάκτου. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλ/νίας.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμών χορωδιών και στις τρεις χορωδίες που θα διακριθούν θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 30 October 2001 - 19:14:02 UTC