Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • [02] ΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΓΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ
  • [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
  • [05] Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [06] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ
  • [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΩΤΟΠΠΑΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [08] ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ Ο ΣΚΕΝΤΖΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [09] ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΛΑΒΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
  • [11] ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [12] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [14] ΠΙΘΑΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [15] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [16] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [18] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Ο ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ MVP ΤΗΣ 3ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [19] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [20] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [21] ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΛΙΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [22] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ: ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΛΗ ΠΑΠΠΑ

  • [01] ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (07:51 UTC+2)

    Eνισχυμένος, με ποσοστό 71,16% εξελέγη για τρίτη συνεχή φορά ο Κ.Σημίτης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης έλαβε 4316 ψήφους, ενώ τα λευκά ήταν 1753, ποσοστό 26,9 %, και τα άκυρα 127. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τους συνέδρους, δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει την καθαρή εντολή που του έδωσαν. Ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά τις 22 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, μέχρι στιγμής και ενώ έχουν καταμετρηθεί 5.300 ψηφοδέλτια, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Κώστας Λαλιώτης, τη δεύτερη ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολουθούν οι: Κώστας Σκανδαλίδης, Άκης Τσιχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος και Πέτρος Ευθυμίου.

    [02] ΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (13:54 UTC+2)

    Αλλοι βρέθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά και άλλοι εκτινάχθηκαν σε υψηλές θέσεις στη νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ενώ υπάρχουν κι αυτοί που διατήρησαν την ίδια σειρά εκλογής με εκείνη του 1999.

    Εκτός Κ.Ε. μένουν ο Γιάννης Καψής (ήρθε 187ος από 134ος), ο Γιώργος Κατσιφάρας (196ος-151ος), και ο Αλέξανδρος Μπαλτάς 230ος από 115ος, που επιθυμούσε να είναι υποψήφιος για γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Η Νόρα Κατσέλη 195η από 30η, ο Παντελής Οικονόμου ήρθε 129ος από 16ος, ο Κάρολος Παπούλιας 125ος από 20ος, η Μαρία Αρσένη 120η από 23η, η Ειρήνη Λαμπράκη 136η από 55η, ο Γιώργος Ανωμερίτης 107ος από 26ος, ο Γρ. Νιώτης 121ος από 41ος. Σε χαμηλότερες θέσεις, από εκείνες του 1999, βρέθηκαν οι: Γ. Σουλαδάκης, Χ. Καστανίδης, Γ. Αρσένης, Στ. Μανίκας, Θ. Τσούρας, Τ. Αντωνίου, Γ. Μωραίτης, Μ. Καρχιμάκης, Α. Λιβάνης, Γ. Παναγιωτακόπουλος, Α. Κοτσακάς, Ν. Μαδεμλής, Γ. Δρυς, Α. Φούρας, Γ. Δασκαλάκης, Α. Μακρυπίδης, Γ. Αδαμόπουλος, Γ. Χαραλάμπους, Λ. Αποστολίδης, Τ. Μαντέλης, Χρ. Αηδόνης, Β. Γερανίδης, Ν. Σαλαγιάννης, Μ. Θωμά, Γ. Αγραφιώτης, Β. Χωραφάς, Χ. Τσιόκας, Χρ. Αράπογλου, Μ. Στρατάκης κ.α.

    Σε υψηλότερες θέσεις βρέθηκαν ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης από την 35η στην 6η, η Αννα Διαμαντοπούλου από την 21η στην 7η, Ο Στ. Αγγελούδης από την 198η στην 45η και οι :Δ. Ρέππας, Β. Αργύρης, Χρ. Πολυζωγόπουλος, Μ. Νεονάκης, Τ. Χυτήρης, Θ. Τσουκάτος, Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Παπαιωάννου, Κ. Γείτονας, Στ. Τζουμάκας, Π. Λάμπρου, Στ. Μπένος, Φ. Χατζημιχάλης, Θ. Μωραίτης, Γ. Πασχαλίδης, Ν. Αθανασάκης, Γ. Φλωρίδης, Β. Μαλέσιος, Χρ. Βερελής, Δ. Θάνος, Γ. Κουτσούκος, Δ. Κουσελάς, Δ. Καρύδης, Ν. Χριστοδουλάκης, Λ. Αγγέλου, Π. Λούσκος, Δ. Κατσαντώνης, Λ. Αγγέλου, Στ. Σουμάκης, Κ. Μαμέλης, Γ. Δριβελέγκας κ.α.

    Περίπου στην ίδια σειρά, με μικρές διαφοροποιήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω, εκλεχθηκαν οι: Χρ. Παπουτσής, Γ. Παπαντωνίου, Φ. Πετσάλνικος, Ε. Γιαννόπουλος, Κ. Κουλούρης, Λ. Τσιόλας, Γ. Μαγκριώτης κ.α.

    Στην ίδια ακριβώς θέση βρίσκονται εκτός από τον Γ. Παπανδρέου στη 2η βρίσκονται οι: Λ. Κανελλόπουλος, Ν. Αλευράς, Θ. Θεοχαρίδης.

    Ο Ε. Βενιζέλος βρέθηκε από την 3η θέση στην 5η παίρνοντας ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων ( 2.830).

    [03] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΓΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 15 Οκτωβρίου 2001 (08:23 UTC+2)

    Ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν, Μαουλβί Αμπντούλ Καμπίρ, επανέλαβε ότι το καθεστώς είναι πρόθυμο να συζητήσει την παράδοση του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ουδέτερη χώρα, εφόσον δοθούν αποδείξεις για τη συμμετοχή στα χτυπήματα κατά των ΗΠΑ.

    Τόνισε ότι η προσφορά αυτή από την πλευρά των Ταλιμπάν προϋποθέτει τη λήξη των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν. "Η χώρα στην οποία θα παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν δεν πρέπει να δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ", είπε ο κ.Καμπίρ.

    Oι ΗΠΑ απέρριψαν αμέσως τη νέα προσφορά. Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι το μόνο που έχουν να κάνουν οι Ταλιμπάν, είναι να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, χωρίς διαπραγματεύσεις.

    Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας είπε ότι οι στρατιώτες της δε θα προχωρήσουν προς την Καμπούλ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία για πολιτική λύση της κρίσης στο Αφγανιστάν. Ο αναγνωριζόμενος από τις περισσότερες χώρες του κόσμου ως πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες επαφές με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά όχι ευρύτερη συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και Βόρειας Συμμαχίας.

    Εξάλλου, ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Αμντούλ Σατάρ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το ρόλο της Βόρειας Συμμαχίας. Είπε ότι μια πιθανή κατάληψη της Καμπούλ από τις βόρειες αντιπολιτευτικές δυνάμεις θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την κατάσταση.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενόψει της αυριανής επίσκεψης στο Πακιστάν του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Ο κ.Πάουελ θα έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο Μουσαράφ, που αντιμετωπίζει τις έντονες αντιδράσεις μουσουλμάνων συμπατριωτών του για την υποστήριξη που δίνει στις ΗΠΑ.

    [04] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Η Ελλάδα καταβάλλει συστηματική προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες, ασύμμετρες, άγνωστες και απρόβλεπτες απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως είναι ένας ραδιοβιολογικός πόλεμος. Στο πλαίσιο αυτό εκσυγχρονίζεται το Ναυτικό Νοσοκομείο της Κρήτης με μονάδες αντιμετώπισης τέτοιων επιπτώσεων".

    Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλη.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος και η Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ, ανησυχεί πλέον για πιθανές συνέπειες ραδιοβιολογικού πολέμου και άρχισε να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Διευκρίνισε δε ότι η αναβάθμιση του ναυτικού νοσοκομείου της Κρήτης είναι επιβεβλημένη και τα έργα έχουν χαρακτήρα προστασίας της περιοχής αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουν σχέδια για επιθετικές ενέργειες.

    "Είναι ανάγκη στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί, να υπάρξουν μέτρα προστασίας ετοιμότητας και επιφυλακής με μια σειρά από υποδομές για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτού του είδους της τρομοκρατίας και στη χώρα μας" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα -όπως είπε- το πρωί είχε συζήτηση με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και τέτοια απρόβλεπτα γεγονότα όπως οι άσπρες σκόνες ή οι μολύνσεις από άνθρακα που ανησυχούν όλο τον κόσμο.

    "Γίνεται τώρα -κατέληξε - μια συστηματική προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο έναντι αυτών των νέων ασύμμετρων, απρόβλεπτων και άγνωστων απειλών".

    [05] Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Τεχεράνη, 15 Οκτωβρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν "ωθούν τον κόσμο σε πόλεμο", δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι.

    Ο Χαμενέι, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τεχεράνης, υπογράμμισε ότι, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απευθύνουν έκκληση για ειρήνη, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα με τις επιθέσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν.

    "Η ειρήνη απειλείται στην περιοχή και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και για την παγκόσμια ειρήνη εξαιτίας των πράξεων και της πολιτικής που ακολουθούν οι αρχές και οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ", τόνισε.

    "Οι ΗΠΑ παροτρύνονται από τις βιομηχανίες όπλων, τον ιμπεριαλισμό και "την άγνοια, την έπαρση και την απάθεια" των μεγάλων δυνάμεων", υπογράμμισε ο Χαμενέι.

    Το Ιράν καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τις επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν, ενώ τάχθηκε υπέρ της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

    [06] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    "Η Ελλάδα είναι στρατευμένη στην κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας στην οποία δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε κανένα ελαφρυντικό αλλά πρέπει να προασπίσουμε και τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών".

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στη συνάντηση που είχε με τους νομάρχες χωρών του Ευξείνου Πόντου που τον επισκέφθηκαν στο περιθώριο της Δεύτερης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης "ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι να αποκατασταθούν οι αδικίες και κυρίως η μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες και τις χώρες του τρίτου κόσμου που αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο της αναπτυξιακής πορείας της ανθρωπότητας".

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι "τους αγώνες των λαών για να κατισχύσει το Διεθνές Δίκαιο και να εξαλειφθούν οι ανισότητες στον πλανήτη μας δεν μπορούμε να τους εκχωρήσουμε σε εκείνους που καπηλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, όχι για να απελευθερώσουν τους λαούς, αλλά κινούμενοι από τυφλό φανατισμό, μίσος και θρησκοληψία".

    [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΩΤΟΠΠΑΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Την αντίδραση του αναπληρωτή του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Ν.Δ., βουλευτή Πρεβέζης Γιώργου Τρυφωνίδη προκάλεσε η απουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρήστου Πρωτόπαπα από τις εργασίες της Βουλής.

    «Προφανώς καταπονημένος από ένα τετραήμερο εσωκομματικών συνεδριακών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Πρωτόπαππας, δεν παρέστη σήμερα στη Βουλή προκειμένου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτησή μου, να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρυφωνίδης.

    "Η Επίκαιρη Ερώτησή μου αφορά την απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να παραχωρήσει, σε Ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία, αστική έκταση 50 στρεμμάτων στο Μαρούσι, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, για να αποκτήσει, με τη μέθοδο της αντιπαροχής, κτίριο γραφείων και ποσοστό συμμετοχής σε parking", τόνισε επισημαίνοντας ότι η παραχωρούμενη έκταση των 50 στρεμμάτων είχε απαλλοτριωθεί για την ανέγερση εργατικών κατοικιών και μόνο.

    "Πιστεύω ότι ο κ. Πρωτόπαππας θα έχει ήδη ενημερωθεί ως προς σύννομο ή όχι της απόφασης αυτής, προκειμένου, όταν επανέλθει η υπόθεση στη Βουλή, να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το μείζον αυτό θέμα που πλήττει τα συμφέροντα των εργαζομένων», κατέληξε.

    [08] ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ Ο ΣΚΕΝΤΖΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Πρόβλημα τραυματισμού -οσφυαλγία- αντιμετωπίζει ο Ανδρέας Σκέντζος, ο οποίος ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες. Ο Σκέντζος θα επανεξεταστεί από το γιατρό της ομάδας Δρ. Ευάγγελο Πανταζή την Τετάρτη προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία της αποθεραπείας του.

    Από την άλλη η επόμενη ημέρα αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο τον προπονητή της ομάδας, Ανρί Μισέλ, αφού για άλλη μια αγωνιστική κατάφερε να κρατήσει το αήττητο. "Το σημαντικότερο είναι ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε γνωρίσει ήττες", επισημαίνει ο Γάλλος προπονητής. Ο οποίος ήδη άρχισε να σκέφτεται το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής με την Ξάνθη που θα γίνει στο γήπεδο Χαριλάου.

    [09] ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ενας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Σερβία ο Μπόγκολιουμπ Κάριτς, ο οποίος είχε στενές διασυνδέσεις με το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχει εγκαταλείψει την Γιουγκοσλαβία για λόγους ασφαλείας μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό του κανάλι ΒΚ ανακοίνωσε ότι η οικογένειά του βρίσκεται υπό την αστυνομική προστασία μιας άλλης χώρας.

    "Άφησα την χώρα για να σώσω την ζωή μου" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάριτς.

    Ο ίδιος δεν αποκάλυψε πότε και σε ποια χώρα μετέβη η οικογένειά του επισημαίνοντας ωστόσο ότι ελεύθεροι σκοπευτές εντοπίστηκαν κοντά στο σπίτι του.

    Ο κ. Κάριτς πρόσθεσε ότι ενημέρωσε για την απόφασή του τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και τον Σέρβο υπουργό Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαίλοβιτς.

    Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίβκοβιτς δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Κάριτς.

    "Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος απείλησε τον Κάριτς και γιατί δεν ενημέρωσε τις αρχές. Όλα είναι πολύ περίπλοκα και δεν μπορώ να συμπεράνω τίποτα από την δήλωσή του" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζίβκοβιτς στον ραδιοφωνικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κάριτς 47 χρόνων υπήρξε στενός συνεργάτης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και δέχθηκε επικρίσεις ότι έκτισε την οικονομική του αυτοκρατορία, όσο ήταν πρόεδρος ο Μιλόσεβιτς.

    Ωστόσο η Astra Bank μια από τις ιδιοκτησίες του κ. Κάριτς κλήθηκε να πληρώσει σε φόρους το ποσό των 64.8 εκατομμυρίων μάρκων.

    Επιπρόσθετα η Mobtel η βασική εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Σερβία που ανήκει στον κ. Κάριτς βρίσκεται υπό αστυνομική έρευνα λόγω λανθασμένων συναλλαγών μεταξύ των μετόχων της.

    Στη δήλωσή του ο κ. Κάριτς έκανε έκκληση για την δημιουργία ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα αποκαλύψει την αλήθεια χωρίς ωστόσο να παραχωρήσει λεπτομέρειες για τον σκοπό μιας ανάλογης έρευνας.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Γιουγκοσλαβία μέχρι να συστηθεί μια ανάλογη επιτροπή.

    Ο κ. Κάριτς θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Σερβία καθώς η επιχειρηματική του δραστηριότητα επεκτείνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ουζμπεκιστάν διαμέσου της Ινδίας και της Κίνας.

    Οι επενδύσεις του στην Σερβία υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μολονότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το 90% των επιχειρήσεών του βρίσκονται στο εξωτερικό.

    [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΛΑΒΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

    Νέα Υόρκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι βρέθηκε στο γραφείο του ηγέτη της πλειοψηφίας στην Γερουσία του Δημοκρατικού Τομ Ντασλ ένα γράμμα που περιέχει σκόνη από άνθρακα και πρόσθεσε ότι όσοι εκτέθηκαν στην ουσία δέχονται θεραπεία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι μπορεί οι περιπτώσεις της ασθένειας του άνθρακα να σχετίζονται με τον Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχο Οσάμα Μπιν Λάντεν τον βασικό ύποπτο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση. Δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες ακόμη αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο Λάντεν είναι ένας κακός άνθρωπος" είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του γερουσιαστή Ντασλ επισήμανε ότι το γράμμα εστάλη στο προσωπικό γραφείο του Δημοκρατικού γερουσιαστή στο κτίριο των γραφείων της Γερουσίας κοντά στο Καπιτώλιο προσθέτοντας ότι η αστυνομία έκανε έναν αρχικό έλεγχο στο γράμμα και το έστειλε για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

    Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τα αποτελέσματα του επιφανειακού ελέγχου δηλώνοντας ότι χωρίς τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας το γράμμα θεωρήθηκε ύποπτο.

    Υστερα από εντολή αξιωματούχου στο Καπιτώλιο απαγορεύθηκε το άνοιγμα της αλληλογραφίας μέχρι περαιτέρω πληροφοριών.

    [11] ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΑΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Καλύτερα είναι είναι στην υγεία του ο 25χρονος Δημήτρης Γιάνναρος που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού, όταν μαζί με τον Γιάννη Χατζηδώρο βρέθηκαν στο κενό. Η περίπτωση του Χατζηδώρου ήταν από την αρχή ελαφρά, ενώ για τον Γιάνναρο κρίθηκε σκόπιμο να διασωληνωθεί, να εισαχθεί στην εντατική και να κάνει μία σειρά εξετάσεων για να εξακριβωθεί τι έπαθε κατά την πτώση. Ένα 24ωρο μετά την είσοδο του στην εντατική οι γιατροί αποφάσισαν να μεταφερθεί σε θάλαμο κανονικής νοσηλείας κι αφού αποκλείσθηκε κάθε περίπτωση κινδύνου της ζωής του.

    Στον ΠΑΟΚ, παρουσία εκπροσώπου του Ολυμπιακού, μέτρησαν τις ζημιές που οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας προξένησαν τόσο στις θύρες 7 και 8 που φιλοξενούνταν, όσο και στον αγωνιστικό χώρο και στις θέσεις των επισήμων, στις οποίες βρέθηκαν αργά το βράδυ όταν έμειναν χωρίς φύλαξη από την αστυνομία.

    Σύμφωνα με την καταγραφή:

    - έγιναν ζημιές στα κιγκλιδώματα των θυρών 7 και 8

    - καταστράφηκε το κουβούκλιο στη θύρα 7 και το κλιματιστικό μηχάνημα που είναι σ αυτό

    - υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή στο κουβούκλιο της θύρας 1 από το οποίο γίνονται ηχητικές διαφημίσεις και εκλάπησαν τα μηχανήματα του

    - καταστράφηκαν υπολογιστές και άλλα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στο κουβούκλιο που είναι στη θύρα 1 και χρησιμοποιείται για τον ηλεκτρονικό πίνακα του γηπέδου

    - αποξυλώθηκε ηλεκτρικός πίνακας στο γήπεδο

    - ξηλώθηκαν και καταστράφηκαν καθίσματα στη θύρα 1,έσπασαν υαλοπίνακες και κατέστρεψαν το κεντρικό δημοσιογραφικό θεωρείο

    - καταστράφηκαν πάγκοι των κυλικείων και ένα ψυγείο αναψυκτικών.

    - καταστράφηκε η προτομή του Γιώργου Κούδα

    - καταστράφηκαν δημοσιογραφικοί πάγκοι στη θύρα 2

    - καταστράφηκαν 278 καθίσματα στις θύρες 7 και 8

    - καταστράφηκε η δορυφορική κεραία στη θύρα 1

    - καταστράφηκαν τα δίχτυα της εστίας προς την πλευρά της κάτω Τούμπας.

    [12] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Αιχμές για τη στάση της αστυνομίας άφησε η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της αναμέτρησης. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει: "Με έκπληξη ο φίλαθλος κόσμος του ΠΑΟΚ παρακολούθησε την στάση της αστυνομίας, η οποία δεχόμενη εντολές του υπεύθυνου για την τήρηση της τάξης, προέβη σε ενέργειες οι οποίες όχι μόνο δεν διατήρησαν την ισονομία αλλά με τις παραλήψεις της, βεβήλωσε σύμβολα της ομάδας μας για τα οποία είμαστε πάντα περήφανοι.

    Η παραδοχή των λαθών της, δεν δημιουργεί άλλοθι για τον τρόπο αντιμετώπισης των φιλάθλων μας και πρωτόγνωρη ασυλία για άλλους. Αντίθετα πρώτο μέλημα της έπρεπε να ήταν η προστασία του ίδιου του κόσμου του ΠΑΟΚ.

    Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν έχει τίποτα με την αστυνομία. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνεργάζεται στενά μαζί της όταν και όπου χρειάζεται. Λυπούμαστε όμως, γιατί την καλή μας διάθεση την εκλαμβάνουν ως αδυναμία.

    Αποδέχθηκαν τα λάθη τους, ας καταλογιστούν και οι ευθύνες. Τότε μόνο θα πεισθούμε για την καλή τους διάθεση και όχι να πιστεύουμε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες οι οποίες εκπορεύονται από αλλού".

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Για απουσία πολιτικών επίλυσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες από το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου του κόμματος.

    Τα θέματα που απασχόλησαν το Διαγραμματειακό Όργανο ήταν η προετοιμασία της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου, ο απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης των Γραμματειών του κόμματος και τα προγράμματα περιοδείας βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής στην περιφέρεια για την επόμενη περίοδο.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε., στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στα ακριτικά φυλάκια της Ηπείρου και στα τελευταία δεδομένα των διεθνών εξελίξεων.

    Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην επικαιρότητα επεσήμανε ότι «το κυβερνητικό έργο, η ανάγκη παραγωγής ορθής σύγχρονης πολιτικής και -μάλιστα- εν μέσω της σημερινής κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας, οι πολιτικές επίλυσης των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι αποφάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, έμειναν για ακόμη μια φορά έξω από τα ενδιαφέροντα και το τραπέζι των συζητήσεων στο Συνέδριο του κόμματος που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου».

    «Καμία συζήτηση επί της πολιτικής ουσίας δεν αναπτύχθηκε. Ο πολίτης εισέπραξε και πάλι αδιαφορία και απαξίωση και γι' αυτό αδιαφόρησε», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Τόνισε ότι κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ν.Δ. μένει σταθερά προσανατολισμένη στην προσπάθεια στήριξης των πολιτών και αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

    «Η Ν.Δ. συνεχίζει το έργο της με εντεινόμενους ρυθμούς και με συνέπεια στην πολιτική ευθύνη και το κοινοβουλευτικό καθήκον του κόμματος για την υπεράσπιση των πολιτών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και την αναβάθμιση της ποιότητας δημοκρατίας στη χώρα μας, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τον ποιοτικό μετασχηματισμό των κομμάτων, που, δυστυχώς, δεν φαίνεται να επιδιώκεται στο κυβερνών κόμμα», επισήμανε.

    [14] ΠΙΘΑΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Αξιωματούχοι από την Αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι ζήτησαν από έναν υπάλληλο να υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει μολυνθεί από το βακτηρίδιο του άνθρακα, σύμφωνα με πηγές από το ίδρυμα Καντακουζηνού.

    Η πρεσβεία δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά ούτε τη διέψευσε.

    [15] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Την επανάληψη του παιχνιδιού ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην Τούμπα ζητάει με ανακοίνωσή του ο Δικέφαλος. Αναφερόμενος στη διαιτησία και την σε βάρος τους αντιμετώπιση από αυτήν έπειτα από έκτακτο διοικητικό συμβούλιο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

    "Κάθαρση και εξυγίανση, λέξεις που έφεραν ελπίδα, αποδείχτηκαν μόνο λόγια εντυπωσιασμού. Τέσσερα χρόνια ίδιες διαιτησίες σε συγκεκριμένα παιχνίδια, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

    Κάθε φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές. Η κεντρική επιτροπή διαιτησίας, καλό θα είναι να μην αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για υπόδειξη διαιτητών εφόσον άλλοι είναι αυτοί που πραγματικά υποδεικνύουν.

    Η πρόταση για κοινή συναίνεση στο πρόσωπο του κ. Μπριάκου που εμείς δεν αποδεχτήκαμε, ήταν για μας πρόκληση. Διότι η διαιτησία του συγκεκριμένου διαιτητή μας επανέφερε εκεί που ήμασταν χρόνια τώρα. Ενός διαιτητή που εκτός των προκλητικών σφαλμάτων του, δεν είχε την ευθιξία όταν ακούστηκαν αντεθνικά συνθήματα, να διακόψει ως όφειλε τον αγώνα.

    Η κάθαρση δεν θα επιτευχθεί με την τιμωρία του κ. Μπριάκου, μικρή ή μεγάλη. Ζητάμε από τον Ολυμπιακό να συναινέσει, αναλαμβάνοντας και ο ίδιος το μερίδιο ευθύνης που πιθανώς του ανήκει, την επανάληψη του αγώνα προκειμένου να αποδείξει ότι συμβάλει και ο ίδιος στην εξυγίανση.

    Παράλληλα ζητάμε από την υπερκείμενη αρχή (ΕΠΟ) την αποστολή του βίντεο του αγώνα στην ΟΥΕΦΑ, για να διαπιστωθεί αν έχει προχωρήσει η εξυγίανση στον χώρο της διαιτησίας που τόσο ταλαιπώρησε, πολιτεία, ΟΥΕΦΑ και αθλητικές αρχές, το καλοκαίρι.

    Τέλος ζητάμε να μεταδοθεί και πάλι από την τηλεόραση του ΑΛΦΑ, ολόκληρη η ποδοσφαιρική συνάντηση ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, προκειμένου η φίλαθλη Ελλάδα αλλά και οι ποδοσφαιρικές αρχές, να άρουν τις αμφισβητήσεις τους".

    [16] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι ώστε να συνεχιστεί το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τους προέδρους της "Κτηματολόγιο ΑΕ", των ΤΕΕ, του Συλλόγου Τοπογράφων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Οπως ανέφερε, το ύψος κοινοτικών και εθνικών πόρων για την περίοδο 2001 - 2006 φτάνει τα 85 δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία θα διατεθούν για την εκπόνηση του Κτηματολογίου σε νέους δήμους, με νέα προγράμματα. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη συγκρότηση νέας διαχειριστικής Αρχής που θα αναλάβει την ευθύνη για την πορεία του έργου και θα απαρτίζεται από Ελληνες εμπειρογνώμονες.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση, της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων, που θα κλιμακώνονται στα έτη 2001 μέχρι 2003, για τις μελέτες εκείνες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και ήδη εκπονούνται από το πακέτο του Β΄ ΚΠΣ. Η χρηματοδότηση αυτή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα δάνεια θα εξοφληθούν από τη συσσώρευση των νομοθετημένων Ανταποδοτικών Τελών των τίτλων ιδιοκτησίας, τα οποία θα αρχίσουν να δίνονται από το 2003.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ξεκαθάρισε ότι δε θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των υπερβάσεων του έργου και απάντησε για μία ακόμη φορά στη ΝΔ, λέγοντας ότι "η συνέχιση του προγράμματος είναι η καλύτερη απάντηση σε παράγοντες της ΝΔ και οικονομικά συμφέροντα που πρόσκεινται σε αυτή, οι οποίες έχουν μεθοδεύσει ένα δωδεκάμηνο λυσσαλέο αγώνα κατά του Κτηματολογίου".

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    "Αισθάνομαι με την ανάδειξή μου στην πρώτη θέση των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ότι αναλαμβάνω τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις. Θέλω να ανταποκριθώ, φιλοδοξώ να ανταποκριθώ σε ελπίδες και προσδοκίες των μελών του ΠΑΣΟΚ και εκατομμυρίων Ελλήνων", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Κώστας Λαλιώτης, με αφορμή τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ανοιχτό, σύγχρονο, δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κίνημα ριζωμένο μέσα στον ελληνικό λαό, μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό η θεσμική και η οργανωτική συγκρότησή του και οι εσωτερικές δημοκρατικές του διαδικασίες αποτελούν κατάκτηση και για τη δημοκρατία και για το ΠΑΣΟΚ. Αποτελούν μια κατάκτηση για όλους τους πολίτες, μια κατάκτηση για όλο τον ελληνικό λαό, γιατί είναι ένα βήμα δημοκρατίας και προόδου το κάθε Συνέδριο του κάθε κόμματος.

    Ο κ. Λαλιώτης επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη και η εντολή του Συνεδρίου προς το πρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού της χώρας Κώστα Σημίτη είναι σαφέστατη για να προχωρήσει μπροστά με ιεραρχημένο κυβερνητικό πρόγραμμα και με νέα σύνθεση της Κυβέρνησης.

    "Η εμπιστοσύνη και η εντολή του Συνεδρίου προς τον Κώστα Σημίτη είναι σαφής για να δώσει με αισιοδοξία και σιγουριά, με όραμα και σχέδιο μια νέα ώθηση για τη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα διασφαλίζοντας νέα κεκτημένα για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

    Οι αποφάσεις και οι εντολές των συνέδρων προς όλα τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι σαφέστατες για να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί με ενότητα, με ευθύνη, με προοπτική για να μετουσιωθούν σε πράξεις οι αναγκαίες υπερβάσεις και οι επιβεβλημένες μεγάλες πολιτικές συνθέσεις των οραμάτων και των πολιτικών μας για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας", σημείωσε

    "Το 6ο Συνέδριο ήταν μια ευκαιρία και μια πρόκληση για όλους μας, για να βγει το ΠΑΣΟΚ πιο δυνατό, πιο αξιόπιστο, πιο ανανεωμένο, πιο σύγχρονο, για να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ και πάλι στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένα ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που αξίζει να κυβερνά τη χώρα, που αξίζει να οδηγεί την Ελλάδα στο μέλλον ως ένα ελπιδοφόρο και νικηφόρο Κίνημα που οδηγεί τη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα στον 21ο αιώνα, ένα Κίνημα που διασφαλίζει μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες.

    Ενα Κίνημα που κατοχυρώνει μια κοινωνία με δικαιοσύνη, με αλληλεγγύη και ανθρώπινο πρόσωπο. Ένα Κίνημα που εγγυάται μια ανοιχτή σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία πολιτών με κεκτημένα δικαιώματα και ελευθερίες, με ευκαιρίες και δυνατότητες, με ορίζοντες ζωής για όλους τους Ελληνες.

    Η επόμενη μέρα είναι μια άλλη μέρα, γιατί όλοι μαζί έχουμε χρέος να δώσουμε μια νέα πνοή στο ΠΑΣΟΚ με πλαίσιο αναφοράς και δέσμευσης τα μηνύματα που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: «Πρώτα η Ελλάδα, Πρώτα ο Πολίτης, για Πάντα ο Ανθρωπος» και στο τρίπτυχο: «Ανάπτυξη παντού, Κοινωνία Δικαιοσύνης Ασφάλειας και Αλληλεγγύης, Ευημερία και Ποιότητα Ζωής για όλους», τόνισε.

    "Νιώθω ως χρέος μου να φανώ δημιουργικός και χρήσιμος στη δυναμική ώθηση του ΠΑΣΟΚ του Μέλλοντός μας, που είναι συνυφασμένο με το ορόσημο του 2004 και με ένα νέο ιστορικό κύκλο της χώρας μας στον 21ο αιώνα. Νιώθω ως χρέος μου να φανώ δημιουργικός και χρήσιμος για το ΠΑΣΟΚ του Μέλλοντός μας που είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα του Μέλλοντός μας", κατέληξε.

    [18] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: Ο ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ MVP ΤΗΣ 3ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ο Νίκος Χατζηβρέττας αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης της 3ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του ΕΣΑΚΕ. Συγκέντρωσε 81 βαθμούς, 52 περισσότερους από τον Σκιαρά του Πανιωνίου. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τον ΠΑΟ σημείωσε 35 βαθμούς με 12/13 ελεύθερες βολές, 7/12 δίποντα και 3/8 τρίποντα, ενώ ακόμη είχε τέσσερα ριμπάουντ, μια ασίστ και ένα "στοπ".

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής: Νίκος Χατζηβρέττας (Ηρακλής) 81β, Λοράν Σκιαρά (Πανιώνιος) 29, Δήμος Ντικούδης (ΑΕΚ) 17, Χρήστος Χαρίσης (Ηράκλειο) 16, Πάτρικ Μπερκ (Μαρούσι) 9, Τζον Ρόμπερτ Χόλντεν (ΑΕΚ) 7, Γιώργος Διαμαντόπουλος (Πανιώνιος) 7, Νέναντ Μάρκοβιτς (Πανιώνιος) 5, Καρλ Τόμας (Ηράκλειο) 5, Τζίμι Ολιβερ (Μαρούσι) 3, Μιχάλης Πελεκάνος (Περιστέρι) 1.

    [19] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, επηρεαζόμενες από τη μείωση της προσδοκίας κέρδους του μεγαλύτερου τραπεζοασφαλιστικού όμιλου ING.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,2% και διαμορφώθηκε στις 5,08.4 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης των blue chips CAC 40 έκανε βουτιά της τάξης του 1,6% και διαμορφώθηκε στις 4,268.94 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax υποχώρησε οριακά κατά 0,9% και διαμορφώθηκε στις 4,584.05 μονάδες.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,1%, ενώ με οριακές απώλειες 0,9% έκλεισε ο SMI στη Ζυρίχη. Με οριακή υποχώρηση έκλεισε και το Μιλάνο, καθώς ο MIB30 εμφανίστηκε «αποδυναμωμένος» κατά 0,8%.

    Ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurotop 300,κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,4%, με τις μετοχές του ασφαλιστικού και του τραπεζικού κλάδου να «ηγούνται» της πτώσης.

    Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank έχασε 2,6%, ενώ απώλειες 3,2% κατέγραψε η μετοχή της γερμανικής τράπεζας HVB, παρά τις ανακοινώσεις του πιστωτικού ιδρύματος για επαφές με αντίστοιχα ιδρύματα σε ευρωπαϊκές χώρες. Κατά 3,9% υποχώρησε η μετοχή της HBOS.

    [20] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Βρυξέλες, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει επιπλέον σαράντα εκατομμύρια Ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και από αυτά τα χρήματα τα 25 εκατομμύρια Ευρώ είναι για το Αφγανιστάν.

    Τα υπόλοιπα χρήματα από το συνολικό ποσό των σαράντα εκατομμυρίων Ευρώ θα διατεθούν στην Τσετσενία και στην Παλαιστίνη αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Υπολογίζεται ότι το Αφγανιστάν θα χρειασθεί συνολικά το ποσό των 700 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2001.

    Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι ήταν απαραίτητη ακόμη και πριν από το ξεκίνημα των στρατιωτικών επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [21] ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΛΙΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Λίγα λόγια, πολλά έργα θέλουν οι Γάλλοι. Αυτό άφησαν να εννοηθεί το απόγευμα κατά τη διάρκεια της άφιξης της αποστολής της Λιλ για το παιχνίδι της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό. Η αποστολή της Λιλ ήρθε στην Αθήνα έχοντας μόνο στο μυαλό της τη νίκη, καθώς επίσης και τον τρόπο για να την κατακτήσει στο ΟΑΚΑ όπου θα φιλοξενήσει το0 συγκεκριμένο παιχνίδι.

    Ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, δήλωσε απλά κατά την άφιξη της γαλλικής ομάδας ότι θέλει να γίνει ένα καλό παιχνίδι. Φυσικά περισσότερα θα έχει την ευκαιρία να τονίσει αύριο στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ.

    Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι παίκτες της γαλλικής ομάδας, πλην του Μπακαρί που δήλωσε: "Γνωρίζουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Εχει καλούς παίκτες και μπορεί να φέρει όποιο αποτέλεσμα θέλει μέσα στο ΟΑΚΑ. Αλλά εμείς ήρθαμε στην Αθήνα για να πάρουμε τη νίκη και αυτό είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε".

    [22] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ

    Ουάσιγκτον, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Η Ιταλία συζητάει με τις ΗΠΑ την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι Ιταλοί αξιωματούχοι είναι στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης στη Τάμπα της Φλόριντα και συζητούν με Αμερικανούς συναδέρφους τους τρόπους για την παροχή βοήθειας προς τις ΗΠΑ στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι η Ιταλία στηρίζει ηθικά και υλικά τις ΗΠΑ μετά από επίσκεψη του στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο στο Πεντάγωνο στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Βόλφοβιτς που συνόδευε τον Μπερλουσκόνι είπε ότι η Ιταλία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο και μπορεί ακόμη να βοηθήσει στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

    Ο.Κ.

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ: ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΛΗ ΠΑΠΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Σούλης Παππάς ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Νέων, στα Χάνια του Πηλίου που θα πραγματοποιηθεί από μεθαύριο μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, εν όψει των υποχρεώσεών για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η οποία θα διεξαχθεί στη Σλοβενία.

    Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι: Βαγγέλης Πίτκας (Καρπερή Σερρών), Φραντζής Περπερής (Δόξα Ξάνθης), Βασίλης Μιχαηλίδης (Απόλλων Καλαμαριάς), Ανέστης Αναστασιάδης (Μπαρτσελόνα), Διομήδης Φιλιππής (Πανελευσινιακός), Δημήτρης Πετκάκης (Αμπελόκηποι), Φίλιππος Δάρλας (Παναθηναϊκός), Νίκος Τριανταφυλλάκης, Φανούρης Γουνδουλάκης (Καλαμάτα), Μανώλης Κωφίδης (Καβάλα), Μιχάλης Κοντιζάς (Ολυμπιακός Βόλου), Γιώργος Κατσαρός (Πατραϊκός), Γιώργος Παπαδόπουλος (Απόλλων Κρύας Βρύσης), Βαγγέλης Μάντζιος (Πανιώνιος), Δημήτρης Πατσιαβούρας (Απόλλων Αθηνών), Βενιζέλος Ανυφαντάκης (Αγιος Νικόλαος), Μανώλης Ρόσιος, Βασίλης Λαγόπουλος (Απόλλων Λάρισας), Παύλος Πιπεριάς (Χανιά), Κώστας Μπάρμπας (Ηρακλής).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 15 October 2001 - 18:13:48 UTC