Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 114 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ
  • [02] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [03] AΠΑΝΤΗΣΗ ΗΠΑ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [04] Τ. ΜΙΛΛΕΡ: «ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΧΑΣΟΥΜΕ,
  • [05] ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [06] Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ ΤΟΥ 2004
  • [08] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΠΕΡΙΠΟΥ 75 ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΑΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ
  • [11] ΔΥΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [12] ΣΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ Ο ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ
  • [13] ΒΟΣΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [14] Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΣΑΤ
  • [15] ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [16] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [17] OI ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [18] Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [19] ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο
  • [20] ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 15.000.000 ΔΡΧ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
  • [21] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Η "ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1"
  • [22] ANTIΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [23] ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [24] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 114 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

    Μιλάνο, 8 Οκτωβρίου 2001 (14:45 UTC+2)

    Στους 114 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία που συγκλόνισε σήμερα το πρωί την πόλη του Μιλάνο. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μέχρι στιγμής τουλάχιστον 114 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

    «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες σε νοσοκομεία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρίας SAS, Μικαήλ Νοτρίτσα, στην οποία άνηκε το αεροπλάνο που συγκρούστηκε κατά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Λινάτσα του Μιλάνο, με ένα τσέσνα και στη συνέχεια έπεσε επάνω σε κτίριο συντήρησης.

    «Μέχρι στιγμής από όσα γνωρίζουμε πρόκειται για ένα τρομερό δυστύχημα», πρόσθεσε ο Νοτρίτσα, όπως μεταδίδει το BBC.

    Ν.Κ.

    [02] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 8 Οκτωβρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Νέες επιθέσεις των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν είναι σε εξέλιξη μεταδίδει το CNN. Εκρήξεις έχουν αναφερθεί κοντά στην πόλη Κανταχάρ γύρω στις 8.30 το βράδυ τοπική ώρα τη δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη.

    Νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού ανέφερε ότι οι έρευνες των ΗΠΑ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια και ίσως χρειαστούν να ληφθούν νέα μέτρα αμυντικής πολιτικής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι το κυνήγι των ενόχων πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ίσως οδηγήσει σε άτομα έκτος του Αφγανιστάν.

    Ο κ. Μπους διορίζοντας τον Τομ Ριτζ ως διευθυντή των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ο.Κ.

    [03] AΠΑΝΤΗΣΗ ΗΠΑ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 8 Οκτωβρίου 2001 (00:37 UTC+2)

    Το μήνυμα του Μπιν Λάντεν θυμίζει σε όλο τον κόσμο γιατί ο πρόεδρος Μπους τους ένωσε όλους στο χτύπημα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν λένε συχνά πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα

    Ο κ. Φλάισερ εκτίμησε ότι η βιντεοσκόπηση του μηνύματος έγινε λίγο νωρίτερα από την επίθεση. Πρόσθεσε, δε, ότι το μήνυμα μεταδόθηκε από το αραβικό κανάλι «Αλ Τζαζίρα» μετά την επίθεση για να δοθεί η εντύπωση στους ισλαμιστές ότι ο Μπιν Λάντεν είναι καλά

    [04] Τ. ΜΙΛΛΕΡ: «ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΧΑΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ»

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (11:39 UTC+2)

    Χρειάζεται να συνεργαστούμε Έλληνες και Αμερικανοί για την πάταξη της τρομοκρατίας, διότι διαφορετικά θα υποφέρουμε όλοι μας, τονίζει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τομ Μίλλερ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπεριλαμβάνοντας στις τρομοκρατικές οργανώσεις που πρέπει να ξεριζωθούν και τη "17 Νοέμβρη".

    Μιλώντας στον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο, λίγες ώρες πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν, ο αμερικανός πρεσβευτής σημειώνει με έμφαση: "Αν κερδίσουμε, θα είναι κερδισμένοι όλοι, αν όμως χάσουμε θα έρθει και η σειρά σας, καθώς αποτελείτε και εσείς, όσο και εμείς, σύμβολο του συστήματος που ο Μπιν Λάντεν θέλει να γκρεμίσει, τη Δυτική κοινωνία. Και αν μπόρεσε να χτυπήσει τους Δίδυμους Πύργους, τότε μπορεί να χτυπήσει τον Πύργο του ’ϊφελ, την Ακρόπολη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Ο κ. Μίλλερ, που βρίσκεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα (υπηρετούσε την περίοδο 1985-87 στο πολιτικό τμήμα της πρεσβείας και την περίοδο 1994-97, ως επιτετραμμένος), αναφέρεται στο σοκ, που ένοιωσαν οι αμερικανοί, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα παρόμοιο χτύπημα οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμη και στην Ελλάδα, ενώ τονίζει την ανάγκη στενής συνεργασίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, για τους οποίους προεξοφλεί την επιτυχία τους.

    Αναφερόμενος στην αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ σημειώνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την περιοχή μας μόλις επιτευχθεί ο στόχος για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας, ενώ αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παρατηρεί ότι αυτές βελτιώνονται συνεχώς, θεωρεί όμως ως "ανησυχητικό σημείο" τον αντιαμερικανισμό που παρατηρείται στην αριστερά. Τον αποδίδει σε λάθος πληροφόρηση και δηλώνει ότι ο ίδιος θα προσπαθεί να ακούει τις απόψεις όλων. "Θα προσπαθήσω να ακούω και όχι να κάνω κήρυγμα", λέει χαρακτηριστικά.

    Τέλος ο κ. Μίλλερ μιλάει με θαυμασμό για τα επιτεύγματα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια και επικροτεί τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο ασφαλιστικό.

    -ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα σχόλιά σας για το διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου; Τι αποτέλεσμα πιστεύετε ότι θα υπάρξει;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα από όλα νομίζω ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν αλλάξει την ζωή όλων μας. Όχι μόνο των Αμερικάνων. Έχουν αλλάξει την άποψή μας, τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο. Διαπιστώσαμε εμείς οι αμερικανοί ότι το αδύνατο, το αδιανόητο μπορεί να συμβεί. Στον υπόλοιπο κόσμο, σκέφθηκαν ότι αφού μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στην Αμερική, στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, άρα μπορεί να συμβεί κι εδώ. Μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα.

    Νομίζω πως το μήνυμα είναι να δουλέψουμε μαζί, η ανάγκη συνεργασίας. Κι έτσι έρχομαι με ένα διαφορετικό όραμα από αυτό με το οποίο θα ερχόμουν πριν 6 μήνες. Η Ελλάδα κι η Αμερική είναι σύμμαχοι και φίλοι από παλιά. Μοιράζονται αξίες, ιστορία, και υπάρχουν πολλοί διακεκριμένοι Ελληνοαμερικανοί.

    Οι στόχοι μας είναι ουσιαστικά οι ίδιοι. Καμιά φορά διαφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε αυτούς τους στόχους, αλλά δεν πειράζει. Όμως από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουμε κάτι για το οποίο πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, γιατί αν δεν συνεργαστούμε, θα υποφέρουμε. Και δεν πρόκειται για σύγκρουση θρησκειών ή πολιτισμών. Δεν πρέπει να παρουσιάζεται έτσι. Είναι μια αντιπαράθεση συστημάτων και αξιών, ασχέτως θρησκείας. Υπάρχουν πολλοί Μουσουλμάνοι, η πλειοψηφία τους υποστηρίζει τις προσπάθειές μας. Αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι σαν τον μπιν Λάντεν και τη "17 Νοέμβρη", που θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα και δεν γίνεται να το επιτρέψουμε αυτό.

    -ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι υπάρχει έστω μία μικρή περίπτωση από το φόβο ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης, να μην γίνουν οι ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλαδα το 2004;

    -ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είμαι σίγουρος πως αυτή είναι η καλύτερη ερώτηση. Δεν τίθεται θέμα του αν θα γίνουν ή όχι. Θα γίνουν, το λέω με βεβαιότητα. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε για να γίνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να πετύχουν. Αν ακόμα αναρωτιόμαστε αν θα συμβούν ή όχι τότε δεν έχουμε συγκεντρωθεί στη σωστή κατεύθυνση. Θα έπρεπε να πούμε: "Δεχόμαστε ότι σίγουρα θα γίνουν στην Ελλάδα, ας κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι ασφαλείς". Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.

    -ΕΡΩΤΗΣΗ: Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η μάστιγα της τρομοκρατίας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με μία λέξη: Συνεργασία, συνεργασία, συνεργασία. Θα με ακούτε να το λέω συχνά όσο είμαι εδώ. Το λέω ξανά και ξανά, γιατί οι μέρες που η Ελλάδα και η Αμερική μπορούσαν να διαφωνούν σε θέματα, όποια κι αν ήταν αυτά, Κυπριακό, τρομοκρατία, έχουν τελειώσει, γιατί υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο εκεί έξω, που πιστεύω ότι αποτελεί απειλή προς όλους μας. Έχουμε μια έκφραση στην Αμερική, "να κρατάς το μάτι σου πάνω στην μπάλα", που σημαίνει να μένεις συγκεντρωμένος στον στόχο σου, γιατί αν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι θα χάσουμε. Σε μια τέτοια κατάσταση θα ήμαστε όλοι χαμένοι.

    - ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως η κρίση αυτή επηρεάσει την Αμερικάνικη πολιτική στα Βαλκάνια;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο, κι αν ένας διπλωμάτης, ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός, πει με σιγουριά τι θα γίνει του χρόνου, μάλλον θα διατρέχει τον κίνδυνο να έχει κάνει λάθος. Αλλά πέρασα δύο χρόνια στη Βοσνία και νομίζω πως η ηγεσία Μπους κατανοεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος μας στα Βαλκάνια.

    Πριν από τις περσινές εκλογές αναπτύχθηκε πολύς διάλογος για το ρόλο μας στα Βαλκάνια, κυρίως από στρατιωτικής απόψεως, αλλά και από οικονομικής απόψεως. Τώρα έχεις τον Πρόεδρο να λέει, "μπήκαμε μαζί και θα βγούμε μαζί". Και μετά προσθέτει, "αλλά ας επιταχύνουμε την έξοδο μας". Θα φύγουμε κάποια στιγμή από τα Βαλκάνια, αλλά μόνο αφού πετύχουν οι προσπάθειές μας για την επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή..

    -ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά κι από την άλλη μεριά μήπως θα έπρεπε πιο δραστήρια και οι ΗΠΑ οι ΕΕ και οι άλλες χώρες, να πείσουν τους Βαλκάνιους να αφήσουν στην άκρη τους εθνικισμούς και τους φανατισμούς που τους έχουν κάνει τόση ζημιά στο παρελθόν;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα, 100%. Μετά από δύο χρόνια στη Σερβία, με όλα τα προβλήματα είναι δύσκολο, αλλά συμφωνώ ότι πρέπει να συμβεί κατά 100%. Αυτό που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον μετά από 2 χρόνια εργασία σε μια πρώην σοσιαλιστική ή κομμουνιστική χώρα, είναι το πόσο βελτιώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη πρόκληση στην Βοσνία δεν ήταν τα σκληροπυρηνικά κόμματα ή η μαφία, αλλά ο μέσος άνθρωπος, συνήθως άνω των 40, που είχε μεγαλώσει με ένα σύστημα στο οποίο του είπαν ότι αν ακολουθήσει τους κανόνες και έκανε όλα όσα απαιτούνταν από αυτόν, θα είχε δουλειά, σπίτι, υγεία, και μόρφωση. Και εδώ πρόκειται για καλούς ανθρώπους. Δυστυχώς μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και τον πόλεμο στην Βοσνία, οι κανόνες άλλαξαν. Για τους καλούς ανθρώπους. Δεν μιλάω για τους κακούς ανθρώπους. Κι αυτοί οι άνθρωποι έπαιξαν σύμφωνα με τους κανόνες και δεν έχουν ούτε δουλειά, ούτε σπίτι, ούτε υγεία, ούτε σύνταξη, διότι το κράτος δεν έχει χρήματα. Η καταστροφή στην Βοσνία μετά τον πόλεμο είναι ολική. Πολλοί Έλληνες δεν το παρατηρούν, γιατί παρ' όλο που οι χώρες σας είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, δεν πηγαίνουν Έλληνες στη Βοσνία συχνά. Και στην Κροατία και στην Γιουγκοσλαβία. Αυτούς τους ανθρώπους λυπάμαι, γιατί έπαιξαν σύμφωνα με τους κανόνες, όμως άλλαξαν οι κανόνες χωρίς να φταίνε οι ίδιοι σε τίποτα.

    Ξέρω ότι ο κύριος Σημίτης είχε κάποια προβλήματα με το ασφαλιστικό με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Το ίδιο κάναμε και στην Αμερική όπου το όριο συνταξιοδότησης πήγε από τα 65 σε ηλικία 67 χρονών. Είμαι σίγουρος ότι θα δουλεύω στα 67 μου. Έχει δίκιο. Στις χώρες μας ο μέσος άνθρωπος ζει περισσότερο από παλιότερα. Είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση αλλά σκεφτείτε ότι στην Βοσνία δεν τίθεται θέμα καν τέτοιας συζήτησης γιατί δεν έχουν χρήματα για συντάξεις.

    Επέστρεψα στην Ελλάδα με άλλη άποψη των πραγμάτων, με πιο θετική στάση προς αυτή τη χώρα. Εσείς τη βλέπετε και μιλάτε για θόρυβο, μόλυνση, προβλήματα. Και έχετε δίκαιο. Αλλά για κάποιον που λείπει επί τέσσερα χρόνια, ακόμη και ένα μέρος σαν τη Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει. Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα στη δεκαετία του 80, ήταν μεγάλη η ακαταστασία και βρώμικη. Έφερνα και τα παιδιά μου, που διασκέδαζαν κάνοντας ζάπινγκ ανάμεσα στην ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2 αφού μόνο αυτό μπορούσαν να κάνουν. Υπήρχε κυκλοφοριακό πρόβλημα και μόλυνση. Δεν υπήρχε μετρό και το καινούργιο αεροδρόμιο δεν είχε κτισθεί ακόμα. Η κατάσταση της οικονομίας ήταν άθλια. Ήταν σκέτη απελπισία. Ο πληθωρισμός ήταν στο 20%. Αν κάποιος μου έλεγε το 1985 ότι θα γινόσασταν μέρος της ΟΝΕ θα του έλεγα ότι είναι τρελός.

    -ΕΡΩΤΗΣΗ: Έτσι που βελτιώθηκαν τα πράγματα, νομίζετε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε καλούς Ολυμπιακούς

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα πράγμα που δεν πρόκειται να κάνω σ' αυτή τη θέση που είμαι, είναι ότι δεν πρόκειται να προσπαθήσω να προβλέψω το μέλλον. Θα εργαστώ πολύ σκληρά και θα κάνω ότι μπορώ για να στηρίξω την προσπάθεια. Αν σε ένα ή δυο χρόνια εξακολουθείτε να ρωτάτε αν οι Ολυμπιακοί θα γίνουν εδώ τότε θα πρόκειται για αποτυχία. Νομίζω ότι η ερώτηση πρέπει να είναι, πώς μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να διοργανωθούν πετυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γιατί αν πετύχετε, τότε θα είναι επιτυχία για όλους μας. Αν όμως αποτύχετε, θα είναι αποτυχία για όλους.

    Είναι το ίδιο και με την υπόθεση του Μπίν Λάντεν. Αν κερδίσουμε, θα είναι κερδισμένοι όλοι, αν όμως χάσουμε θα έρθει και η σειρά σας. Πιστέψτε με, και εσείς αποτελείτε, όσο και εμείς, σύμβολο του συστήματος που ο Μπιν Λάντεν θέλει να γκρεμίσει. Στόχος του είναι μια συγκεκριμένη κοινωνία. Η Δυτική. Είναι μια δημοκρατική κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να εκλέγουν τους ηγέτες τους. Και αν μπορεί να χτυπήσει τους Δίδυμους Πύργους, τότε μπορεί να χτυπήσει τον Πύργο του ’ιφελ, την Ακρόπολη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    -ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο αισιόδοξος είστε ότι μπορούν να βελτιωθούν παραπέρα οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι γενικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, συγκρίνοντας το τώρα με το παρελθόν, οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ καλές. Υπάρχει ένα ανησυχητικό σημείο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αυτό είναι ο αντι-αμερικανισμός που παρατηρείται σε μέρος του αριστερού τύπου και των ανθρώπων που ανήκουν στην αριστερά. Πιστεύω, όμως, ότι πρόκειται για μία πολύ μικρή μειοψηφία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί γιατί πιστεύω ότι οφείλεται σε λάθος πληροφόρηση και όλοι θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σ' αυτό. Προχθές το βράδυ έφαγα με τον υπουργό ’μυνας κ. Τσοχατζόπουλο, που είναι παλιός φίλος, νωρίτερα είδα τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Πασχαλίδη. Έχω σκοπό να κάνω πολλές ερωτήσεις. Θα προσπαθήσω να ακούω και όχι να κάνω κήρυγμα. Αυτό είναι το στύλ που θα προσπαθήσω να κρατήσω κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη χώρα σας. Μου λένε πολλοί ότι αυτή είναι η τρίτη φορά σου εδώ, έχεις πολύ εμπειρία, έγινες ειδικός. Δεν είμαι ειδικός. Μπορεί να έζησα κάποιο διάστημα στην Ελλάδα, όμως, όσο πιο πολύ καιρό ζω εδώ τόσο πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι είναι πολλά που δεν ξέρω. Θυμάμαι κάτι που μου έλεγε ο πατέρας μου όταν ήμουνα παιδί. Έλεγε "Τομ, ο άνθρωπος μαθαίνει περισσότερα ακούγοντας παρά μιλώντας". Θέλω να το κάνω πράξη αυτό και να το θυμάμαι. Και ήδη είχα μερικές καλές συζητήσεις.

    [05] ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Μεγάλη έκταση για την κατασκευή γηπέδου στο Ελληνικό ζητάει ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Αχιλλέας Μπέος. Ο ισχυρός παράγοντας της ομάδας της Νέας Σμύρνης ξάφνιασε με την απόφασή του να διεκδικήσει από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη έκταση για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

    "Κύριε υπουργέ,

    Ο Πανιώνιος, που φέτος εορτάζει τα 110 χρόνια ζωής και προσφοράς του στον ελληνικό αθλητισμό, διατηρεί όπως είναι γνωστό, εκτός από τα τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τμήματα στίβου, κολύμβησης, πόλο, ενόργανης γυμναστικής, βόλεϊ, και χάντμπολ. Δηλαδή, έχει μια τεράστια κοινωνική προσφορά στον Τομέα του Αθλητισμού, η οποία εκδηλώνεται με την καθημερινή παρουσία χιλιάδων παιδιών, εφήβων, νέων στις εγκαταστάσεις μας, ώστε οι ακαδημίες υποδομής, προσφέρουν νέο έμψυχο υλικό στον Ελληνικό αθλητισμό.

    Ολα τα παραπάνω τμήματα εξυπηρετούνται από τις γνωστές μας εγκαταστάσεις στη Ν. Σμύρνη, οι οποίες πλέον ασφυκτιούν. Συγκεκριμένα, το υπάρχον γήπεδο και οι λοιποί χώροι, δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες προπόνησης, με αποτέλεσμα οι αθλούμενοι μας να συνωστίζονται.

    Είναι πλέον, επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων για την επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων μας, προκειμένου για την εξυπηρέτηση των αθλουμένων.

    Στο σημείο αυτό, με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι η Πολιτεία και εσείς προσωπικά εκδηλώνετε το ενδιαφέρον για την παραχώρηση εκτάσεων για τη δημιουργία αθλητικών κέντρων και γηπέδων. Μάλιστα, προκύπτει ότι έχετε την ευχέρεια για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή του Ελληνικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε όλους τους τομείς.

    Σύσσωμος λοιπόν, ο Πανιώνιος με την παρούσα, σας γνωστοποιεί τις παρακάτω μεγάλες ανάγκες και εκφράζει το ενδιαφέρον του για την παραχώρηση της αναγκαίας έκτασης στη περιοχή του Ελληνικού, για τη δημιουργία αθλητικών κέντρων και γηπέδων.

    Με την παρούσα σας εκθέσαμε το πρόβλημα μας και η ικανοποίηση του επιβάλλεται.

    Ουσιαστικά, από τις προαναφερθείσες ανάγκες σε συνδυασμό και με την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ιστορικά, λόγω της παρουσίας του Πανιωνίου επί 110 χρόνια στον Ελληνικό Αθλητισμό σε μια περιοχή της Αττικής, όπως στο Ελληνικό, που συνεχίζει την παρουσία του το Ιωνικό στοιχείο.

    Χωροταξικά, λόγω της θέσεως του Πανιωνίου στη Νότια πλευρά του λεκανοπεδίου Αττικής, που του δίνει προβάδισμα έναντι οποιασδήποτε άλλης ομάδας.

    Για τους λόγους αυτούς, τους οποίους θα σας αναπτύξουμε και προφορικά τις επόμενες ημέρες, σε συνάντηση μας, την οποία αιτούμαστε με την παρούσα.

    Παρακαλούμε,

    Να γίνει δεκτό το αίτημα μας, αίτημα το οποίο εκφράζει τους κατοίκους της Ν. Σμύρνης και των γειτονικών περιοχών, ως εύλογο και απολύτως δίκαιο".

    [06] Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ουάσινγκτον χαιρέτησε το μήνυμα συμπαράστασης της ρουμανικής κυβέρνησης το βράδυ της Κυριακής ύστερα από τις χθεσινές στρατιωτικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    Σε δελτίο τύπου που φέρει την υπογραφή του αμερικανού πρεσβευτή στο Βουκουρέστι Μάικλ Γκεστ αναφέρεται ότι η στάση της Ρουμανίας αποτελεί απόδειξη της στενής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

    "Είμαστε ευγνώμονες για την βοήθεια που μας προσέφεραν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και την κυβέρνηση της Ρουμανίας στις προσπάθειές μας για την τιμωρία των τρομοκρατών" τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΜΠΡΟΥΝΟ ΖΑΟΥΛΙ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το 2004, έπειτα από σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Στίβου την Σούπερ Λίγκα του Μπρούνο Τζάουλι. Ετσι λίγους μήνες πριν την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης του κόσμου οι μεγαλύτεροι αθλητές θα πάρουν μια... πρόγευση των των Ολυμπιακών αγώνων, που θα διεξαχθούν στον ίδιο χώρο.

    Επίσημη ανακοίνωση ακόμη δεν έχει βγει. Αλλά αυτή θα βγει στις 18-21 Οκτωβρίου στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της συνόδου για το καλεντάρι. Να τονίσουμε ότι αρχικά η διοργάνωση είχε δοθεί στην Πολωνία αλλά τελικά αποφασίστηκε να διοργανώσει η Ελλάδα το Μπρούνο Τζάουλι και οι Πολωνοί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Νέων.

    [08] ΙΛΙΕΣΚΟΥ: ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Αμερικανικά και Βρετανικά αεροσκάφη έχουν ήδη πετάξει πάνω από την Ρουμανία δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ιον Ιλιέσκου τονίζοντας ότι τα αεροσκάφη είχαν προορισμό το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Ο πρόεδρος κ. Ιλιέσκου συγκάλεσε σήμερα έκτακτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας της Ρουμανίας (CSAT) στο προεδρικό μέγαρο στο Βουκουρέστι κατά την διάρκεια της οποίας η Ρουμανία επανέλαβε την απεριόριστη υποστήριξή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο ΝΑΤΟ και στην διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ταυτόχρονα δόθηκαν εγγυήσεις στους κατοίκους της χώρας και στους Ρουμάνους που διαμένουν στο εξωτερικό ότι τα γεγονότα στο Αφγανιστάν δεν απειλούν την Ρουμανία.

    Στις 19 Σεπτεμβρίου η Ρουμανία είχε δεσμευθεί για παροχή διευκολύνσεων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [09] ΠΕΡΙΠΟΥ 75 ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Περίπου 75 δονήσεις με το ίδιο επίκεντρο - 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Ασβεστοχώρι - κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του ΑΠΘ σήμερα, από τις οποίες οι 45 ήταν άνω των 2 ρίχτερ και οι άλλες οχτώ άνω των τριών.

    Ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, σε δηλώσεις του στην ΕΤ3 εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η πιθανότητα είναι να υπάρξει ομαλή εξέλιξη, ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρηθεί το φαινόμενο για τουλάχιστον δύο 24ωρα. Ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε ότι δεν εκτιμάται πολύ μεγάλος σεισμός σύντομα στη Θεσσαλονίκη.

    Η περιοχή δεν έχει προβληματίσει για τη σεισμικότητά της τους επιστήμονες στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ανάλογα φαινόμενα είχαν σημειωθεί το 1999 με διάρκεια τριών ημερών.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργο Καρακαϊση, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιο ρήγμα προκάλεσε το σεισμό, και ότι το μικρό μέγεθος της σεισμικής δόνησης είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει κάποιο γειτονικό ρήγμα.

    [10] ΑΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Αύριο έρχεται στις 15.45 στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" η Μάτσεστερ εν όψει του μεθαυριανού παιχνιδιού της με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 19.30 ο προπονητής της αγγλικής ομάδας, Αλεξ Φέργκιουσον θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιήσει μια βραδινή προπόνηση.

    Το ευχάριστο για την ομάδα του Τάκη Λεμονή είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα πλην αυτό του Ζε Ελίας. Αντίθετα επέστρεψαν και εντάχθηκαν στις προπονήσεις οι Πατσατζόγλου, Βενετίδη, Τζόρτζεβιτς και Καρεμπέ.

    [11] ΔΥΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Γάζα, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών στη Γάζα, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι, υποστηρικτές του Οσάμα μπιν Λάντεν συγκρούστηκαν με τους άνδρες της παλαιστινιακής αστυνομίας.

    Τη διαδήλωση οργάνωσε η ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" παρότι η παλαιστινιακή αρχή είχε απαγορεύσει τις διεξαγωγή της.

    Στη διάρκεια της διαδήλωσης ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και αστυνομικών στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί.

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στους δρόμους κρατώντας πανό με το σύνθημα σύνθημα "η Χαμάς χαιρετά τον μπιν Λάντεν", μία μέρα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    [12] ΣΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ Ο ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αρθροσκόπηση στο αριστερό γόνατο του Κώστα Γκατσιούδη από τον γιατρό Αργύρη Μήτσου. Ο Ελληνας πρωταθλητής θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για δύο περίπου μήνες. Ωστόσο ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν από την μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες. Να τονίσουμε ότι ήταν η καλύτερη περίοδος για την αρθροσκόπηση αφού θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να επουλωθεί το τραύμα του και να αρχίσει και αυτός απερίσπαστος την προετοιμασία του στο ακόντιο.

    [13] ΒΟΣΝΙΑ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Σαράγιεβο, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βοσνίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τις στρατιωτικές επιθέσεις Αμερικανών και Βρετανών στο Αφγανιστάν εκφράζοντας ωστόσο φόβους για πιθανότητα ανθρωπιστικής καταστροφής στην χώρα.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος θα πρέπει να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας και θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πολιτισμένη απάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος" είπε χαρακτηριστικά ο Μουσουλμάνος Μπέριτζ Μπέλκιτς, μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να στοχεύουν μόνο τους τρομοκράτες και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή τραυματισμού αθώων πολιτών" δήλωσε ο κ. Μπέλκιτς στην εφημερίδα του Σαράγιεβο Oslobodjenje επισημαίνοντας ταυτόχρονα την δέσμευση της Βοσνίας για συμπαράσταση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας Κάρλο Φιλίποβιτς τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η Βοσνία προσέφερε καταφύγιο στους τρομοκράτες όπως αναφέρθηκε στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ένας μεγάλος αριθμός πολεμιστών από Ισλαμικές χώρες πολέμησε στο πλευρό των Μουσουλμάνων κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία 1992-1995. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν στην Βοσνία και απέκτησαν Βοσνιακή υπηκοότητα.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον των στρατοπέδων εκπαίδευσης των τρομοκρατών.

    "Οι Ταλιμπάν δεν έδωσαν καμιά άλλη εναλλακτική λύση" δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμέρ Καπετάνοβιτς σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για την πιθανότητα ανθρωπιστικής καταστροφής στο Αφγανιστάν προσθέτοντας ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να συνεχισθεί.

    Σημειώνεται ότι η ΝΑΤΟϊκή Ειρηνευτική Δύναμη SFOR που βρίσκεται στην Βοσνία εντατικοποίησε τα μέτρα ασφαλείας ύστερα από τις χθεσινές στρατιωτικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    [14] Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ η γιροτή δημοσιογραφικών βραβείων του ΠΣΑΤ. Στη λιτή εκδήλωση , ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή μπορεί να καθιερωθεί ως "ημέρα του αθλητικού συντάκτη, αφού εκτός των απονομών των δημοσιογραφικών βραβείων τιμήθηκαν οι αθλητικοί συντάκτες συγγραφείς βιβλίων και τα παιδιά των αθλητικών συντακτών που πέρασαν φέτος στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Γείτονας, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, οι βουλευτές Φάνη Πάλη - Πετραλιά, Χρήστος Σμυρλής, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Γκλαβάς, εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών, κομμάτων και σωματείων.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης τιμήθηκαν:

    Γραπτός Τύπος

    ΝΙΚΗΤΑΣ ΓΑΒΑΛΑΣ: "Ποιός θα προετοιμάσει τη γενιά του 2004;".

    Σχόλιο της μόνιμης στήλης της "Καθημερινής" με τίτλο "Εφ΄όλης της ύλης".

    ΔΗΜ. ΔΟΝΤΑΣ: "Βαρύ κατηγορώ". Ερευνα για την παραίτηση της Ν. Τζαβέλλα από το 2004, δημοσιευθείσα στην Α' σελίδα των "ΝΕΩΝ".

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ: "Με δηλητηρίασαν οι απαγορευμένες ουσίες". Εκτεταμένο ρεπορτάζ για το ντόπινγκ δημοσιευθέν στην "ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ".

    ΔΗΜ. ΜΩΡΟΣ: "Γρηγόρης Γεωργάτος". Αποκαλυπτική συνέντευξη δημοσιευθείσα στην "ΟΜΑΔΑ".

    ΔΗΜ. ΔΡΑΓΑΤΗΣ: "Το κύπελλο Ελλάδας και οι ροδίτικες ομάδες". Απεικόνιση του μαρασμού του ποδοσφαίρου σε μια άλλοτε ανθούσα περιοχή της χώρας. (Εφημερίδα "Δράσις" Ρόδου).

    Ραδιόφωνο

    ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: "Βούλα Πατουλίδου", η ζωή της. Εκπομπή στην TV ΝΕΤ του αξιόλογου κύκλου εκπομπών "ΣΠΟΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ".

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ - ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: "Μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα". Πρωτότυπη θεματολογική εκπομπή του SUPERSPORT.

    ΕΥΑΓΓ. ΜΕΛΕΚΟΓΛΟΥ: "Σπορ Ανάλυσις", στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΛΦΑ ΣΠΟΡ 107,4" για την λίαν επιτυχή καθημερινή σχολίαση και ενημέρωση επί των αθλητικών γεγονότων.

    Φωτογραφία

    ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ: "Φωτογραφικό στιγμιότυπο του αείμνηστου φωτορεπόρτερ, με τον μπασκετμπολίστα Ράτζα και την... σκιά του.

    Τιμητικές Απονομές

    Ο ΠΣΑΤ τίμησε επίσης τους συναδέλφους - μέλη του, που διακρίθηκαν με τη συγγραφή βιβλίων:

    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, για την έκδοση "Σήματα και Χρώματα. Η γέννηση και η ιστορία τους".

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΜΗΣ, για την έκδοση "Γκολ 2000 - Ενας αιώνας ποδόσφαιρο."

    ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, για την έκδοση "Η αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου"

    ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΜΗΣ, για την έκδοση "Θρόισμα"

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΦΗΣ για τις ετήσιες εκδόσεις "ΣΕΝΤΡΑ" και "ΚΑΛΑΘΙ"

    Επίσης ο ΠΣΑΤ τίμησε τρία παιδιά Αθλητικών Συντακτών που πέτυχαν στις εξετάσεις των ΑΕΙ, Ολγα Μοσχούλα (Εφηρμοσμένη Πληροφορική - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Γιάννη Μότση (Δημόσια Διοίκηση - Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Ευφροσύνη Σαλαμούρα (Κοινωνιολογία - Πάντειο Πανεπιστήμιο).

    [15] ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΣΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ζάγκρεμπ, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Οι βομβαρδισμοί συγκεκριμένων στόχων στο Αφγανιστάν ήταν η αρχή αναμενόμενων και προαναγγελθέντων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της στρατιωτικής απάντησης στην απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας, η οποία αποκαλύφθηκε με φρικτό τρόπο στις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς.

    "Ως χώρα που υπολογίζει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ η Κροατία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας", τόνισε ο κ. Μέσιτς σε δήλωσή του με αφορμή τις αμερικανικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους των Ταλιμπάν.

    Εκτιμώντας ότι η θέση της Κροατίας είναι αδιαμφισβήτητα στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό, ο πρόεδρος της Κροατίας, ενώ επέκρινε ορισμένες ομάδες ή πρόσωπα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας που θέτουν τα μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντά τους πάνω από το συμφέρον της χώρας.

    "Είναι εκείνοι που αμφισβητούν την αξιοπιστία της αντιτρομοκρατικής πολιτικής της χώρας ή προβαίνουν σε κινήσεις που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη λειτουργία των αμυντικού μηχανισμού", κατέληξε.

    [16] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Καμπούλ, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Τα αντιαεροπορικά πυρά των Ταλιμπάν έσχισαν τον ουρανό της Καμπούλ στο Αφγανιστάν και σήμαναν την έναρξη δεύτερης νύχτας βομβαρδισμών από τα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά. Το ρεύμα διεκόπη μόλις άρχισαν οι βομβαρδισμοί, μεταδίδει το πρακτορείο Αssociated Press.

    Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν πυραύλους εδάφους-εδάφους για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις των μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας, 12 μίλια βόρεια της πόλης.

    Οι εκλάμψεις από τα αντιαεροπορικά πυρά των Ταλιμπάν δεν είναι τόσο έντονες όπως χθες.

    Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη των επιθέσεων δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο βόρειο τμήμα της Καμπούλ κοντά στο αεροδρόμιο. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και επιδρομές στη πόλη Κανταχάρ.

    Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό τι στόχους πλήττουν στις νέες επιθέσεις οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

    Ο.Κ.

    [17] OI ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Επικυρώθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τους αναδόχους τεσσάρων (4) ακόμη κατηγοριών προϊόντων, από τις συνολικά 35 που θα κυκλοφορήσουν με τα σήματα της ΑΘΗΝΑ 2004, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εκδόσεις.

    Και οι τέσσερις νέοι ανάδοχοι είναι ελληνικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες ελληνικών επιχειρήσεων, κατέχουν ξεχωριστή θέση στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και έχουν την ικανότητα να προσφέρουν στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναδόχων, οι προβλεπόμενες πωλήσεις λιανικής στις τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορίες (εκδόσεις, κάλτσες, λευκά είδη σπιτιού και παπούτσια) θα είναι εντυπωσιακές. Υπολογίζονται σε 20,3 δισεκατομμύρια δραχμές και με βάση αυτά τα δεδομένα τα έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004 εκτιμώνται σε 3,3 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που υπερβαίνει κατά 87% τα έσοδα που είχαν αρχικώς προϋπολογιστεί! Το 75% των εσόδων της ΑΘΗΝΑ 2004 είναι ήδη κατατεθειμένο με τη μορφή τραπεζικών επιστολών.

    Υπενθυμίζουμε ότι έως σήμερα έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι 21 από τις 35 κατηγορίες προϊόντων και προβλέπονται συνολικά έσοδα για την Οργανωτική Επιτροπή 13,6 δισ. δραχμές.

    Οι τέσσερις νέες κατηγορίες προϊόντων και οι ανάδοχοι τους είναι οι εξής:

    1. Εκδόσεις: Ανάδοχος η υπό σύσταση κοινοπραξία των εταιριών Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ, Ελληνικά Γράμματα ΑΕ, Liberis Athens AE και Imako Media Net Group SA. Προβλεπόμενες πωλήσεις λιανικής 12.899.943.681 και έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004 2.579.988. 736 δραχμές.

    2. Κάλτσες: Ανάδοχος η Vertical ABEE. Προβλεπόμενες πωλήσεις λιανικής 2.504.761.876 και έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004 250.476.188 δραχμές.

    3. Λευκά είδη σπιτιού: Ανάδοχος "Αφοί Ακρίδα ΑΕ". Προβλεπόμενες πωλήσεις λιανικής 500.823.375 και έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004 50.082.375 δραχμές.

    4. Παπούτσια: Ανάδοχος "Αφοί Χατζηπροδρόμου ΑΕ". Προβλεπόμενες πωλήσεις λιανικής 4.438.000.000 και έσοδα της ΑΘΗΝΑ 2004 443.800.000 δραχμές.

    [18] Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα, η πρώτη εκδήλωση του Προγράμματος "ΑΘΗΝΑ 2004- Πολιτισμός" με την παράσταση του θεάματος "Triptyk - Ο Χορός των Κενταύρων", μία εντυπωσιακή σκηνική δημιουργία του θεάτρου Zingaro που δίνεται στο Γήπεδο Δήμου Υμηττού.

    Θα δοθούν συνολικά 15 παραστάσεις, στις 8, 9 , 10, 12, 13, 14, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 26 και 27 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης τις καθημερινές στις 20.30 και τις Κυριακές στις 18.00. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα Ταμεία Ελληνικού Φεστιβάλ - Σταδίου 4 (Στοά Σπυρομίλιου), ώρες 09.00 ως 21.00 και στο Γήπεδο του Δήμου Υμηττού, ενώ για κρατήσεις εισιτηρίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 322.1459. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 10.000 δρχ ( κανονικό) και 5.000 δρχ (παιδικό/ νεανικό).

    Με το πρόγραμμα "ΑΘΗΝΑ 2004- Πολιτισμός" η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στέλνει το μήνυμα: "Ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός" , ένα αξίωμα με ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για όλους τους Έλληνες. Με μια σειρά επιλεγμένων δράσεων θα μεταδοθεί το μήνυμα αυτό και θα προβληθούν οι μεγάλες αξίες της Ελλάδας και του Ολυμπισμού, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στη σύγχρονη δημιουργία, στους νέους δημιουργούς και στη διεθνή συνεργασία.

    Η Ο.Ε.Ο.Α. έχει καταβάλει ειδική φροντίδα ώστε να υπάρξει στο χώρο της παράστασης ειδική διευθέτηση για την προσέλευση ατόμων με αναπηρία τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν το θέαμα με τους συνοδούς τους. Παράλληλα έχει αποσταλεί αριθμός προσκλήσεων στις ομοσπονδίες τους.

    [19] ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, απέστειλε φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία για το χρονικό της "προαναγγελθείσας ποινικής δίωξης" για το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως τη χαρακτηρίζει και επιστολή στις εισαγγελικές αρχές.

    Ο φάκελος απεστάλη στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Στέφανο Ματθία, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Διονύσιο Κατσιρέα, στον Προϊστάμενο Εισαγγελείας Εφετών, Αντώνιο Στεργιόπουλο, Προϊστάμενο Εισαγγελείας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτήριο Μπάγια, στον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, Βασίλειο Μαρκή, τον Γενικό Γραμμ. Ένωσης Εισαγγελέων, Σπυρίδων Μουζακίτη, τον Πρόεδρο Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Κωνσταντίνο Βαλμαντώνη, τον Γενικό Γραμματέα Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασόπουλο και τον Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνη Ρουπακιώτη.

    Επίσης ο φάκελος απεστάλη στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων Στέφανο Μάνο και τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά.

    Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνεται ότι στο φάκελο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία για το χρονικό της ποινικής δίωξης, ποιοι και πώς την προανήγγειλαν, ποιοι και πώς υπαγόρευαν και δημοσιοποιούσαν τις πράξεις και τις ενέργειες του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη και σημειώνεται ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα ζητήσει από τα υπεύθυνα θεσμικά όργανα της ελληνικής Δικαιοσύνης να διερευνήσουν και να αξιολογήσουν όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία για το "χρονικό μιας προαναγγελθείσας ποινικής δίωξης", καθώς και για την προσπάθεια υπονόμευσης του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Στο φάκελο περιλαμβάνονται στοιχεία, βάσει των οποίων τεκμηριώνονται, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι καταγγελίες του. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ αυτά είναι:

    "1. Εδώ και 15 περίπου μήνες (Ιούλιος 2000-Οκτώβριος 2001), συγκεκριμένοι βουλευτές της ΝΔ, πολλές φορές με δηλώσεις τους μέσα και έξω από τη Βουλή, έχουν προαναγγείλει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο πράξεις και ενέργειες του εισαγγελέα κ. Γεράκη, σχετικά με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Επίσης, σε όλο αυτό το διάστημα των 15 μηνών έχουν διαρρεύσει με συνειδητό τρόπο, έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουν προαναγγελθεί πράξεις και ενέργειες του εισαγγελέα κ. Γεράκη για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    2. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης για το Εθνικό Κτηματολόγιο έρευνας, την οποία διενεργούσε ο εισαγγελέας κ. Γεράκης, παρατηρήθηκαν πολλά παράλογα, παράδοξα, πρωτόγνωρα και κωμικοτραγικά γεγονότα, που εκθέτουν βαρύτατα και με ανεπανόρθωτο τρόπο την ελληνική Δικαιοσύνη. Όπως:

    - Έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένες προαναγγελίες από συγκεκριμένους βουλευτές της ΝΔ για πράξεις, πρωτοβουλίες και προθέσεις του εισαγγελέα κ. Γεράκη, οι οποίες στη συνέχεια επαληθεύονταν με απόλυτο τρόπο. Έτσι, τίθεται εύλογα το ερώτημα, πώς και γιατί βουλευτές της ΝΔ γνώριζαν εκ των προτέρων τι θα πράξει και πότε θα το πράξει ο εισαγγελέας κ. Γεράκης.

    - Έχουν παρατηρηθεί κατά συρροή, συστηματικές και επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που περιγράφουν με σαφήνεια, με συγκεκριμένες αναφορές και λεπτομέρειες την εισαγγελική έρευνα σχετικά με αδικήματα, διώξεις, πρόσωπα κατηγορουμένων, πρόσωπα μαρτύρων κ.λ.π. Είναι σαφές ότι αυτά τα δημοσιεύματα εξυπηρετούσαν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ, καθώς και τις επιβουλές ιδιωτικών συμφερόντων, που ήθελαν και θέλουν να διασύρουν και να υπονομεύσουν το Εθνικό Κτηματολόγιο, μέσα και έξω από την Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύεται γιατί έπειτα από κάθε τέτοιο δημοσίευμα για το περιεχόμενο των εισαγγελικών ερευνών, ακολουθούσαν τόσο παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ με ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή, δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, όσο και η αποστολή `Ειδικών Ενημερωτικών Δελτίων΄ για τα δημοσιεύματα αυτά προς τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    - Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν χρονικές συμπτώσεις ανάμεσα στις αναγγελίες και στις προαναγγελίες των βουλευτών της ΝΔ για ποινικές διώξεις και στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, με καθοριστικές στιγμές στην πορεία και την εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

    - Έχει παρατηρηθεί μια ταυτοσημία στο περιεχόμενο των ερωτήσεων, των επερωτήσεων και των δηλώσεων συγκεκριμένων βουλευτών της ΝΔ με το περιεχόμενο συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, που αναδεικνύουν στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας του κ. Γεράκη, τα οποία πάντα συνδυάζονται με "σερβιρισμένες" πληροφορίες και ανώνυμες καταγγελίες καθ΄ υπαγόρευση. Βεβαίως, αν εξετάσει κανείς πολύ καλά την ανωτέρω αλληλουχία, ισχύει ακριβώς και το αντίστροφο.

    3. Έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε προσχεδιασμένη χρονική σύμπτωση της προαναγγελθείσας ανακοίνωσης για την άσκηση ποινικής δίωξης με την καθοριστική συνάντηση εκπροσώπων των ελληνικών Αρχών (ΥΠΕΧΩΔΕ-Κτηματολόγιο Α.Ε.) στις Βρυξέλλες και την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι την 1.10.2001 είχε καθοριστεί για το Εθνικό Κτηματολόγιο η συνάντηση των ελληνικών Αρχών στις Βρυξέλλες. Επίσης, ήταν γνωστό ότι στις 5.10.2001 υπήρχε προκαθορισμένη συνάντηση στην Αθήνα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, με τον αρμόδιο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, με θέμα το παρόν και το μέλλον του Εθνικού Κτηματολογίου και τη διασφάλιση εθνικών και κοινοτικών πόρων, για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης του Κτηματολογίου στη χώρα μας. Αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αυτή την ημέρα επέλεξε ο εισαγγελέας κ. Γεράκης να στείλει το `Μονόφυλλο Έγγραφο΄ της αναγγελίας για άσκηση ποινικής δίωξης κατά των μελών του Δ.Σ. της Κτηματολόγιο Α.Ε., αν και η έρευνά του είχε πολύμηνη (πάνω από 20 μήνες) διάρκεια.

    Κατά τη γνώμη μου, η χρονική επιλογή της ημέρας για την άσκηση Ποινικής Δίωξης δεν ήταν καθόλου τυχαία και ουδέτερη πράξη. Ήταν και είναι μια απολύτως σχεδιασμένη και εξόχως προκλητική πράξη με ένα και μοναδικό σκοπό: Να "θορυβήσει" και να "εκφοβίσει" τον Επίτροπο και να αποτρέψει κάθε θετική εξέλιξη ή θετική λύση για τη συνέχεια, τη διασφάλιση πόρων και την προοπτική του Εθνικού Κτηματολογίου.

    4. Σύμφωνα με όλες τις παραπάνω συγκεκριμένες αναφορές που τεκμηριώνονται με στοιχεία, προκύπτει ένα μείζον ηθικό, θεσμικό και πολιτικό θέμα για την αλληλουχία και την ταυτοσημία των πράξεων, των συμπεριφορών και των ενεργειών του εισαγγελέα κ. Γεράκη και συγκεκριμένων βουλευτών και ευρωβουλευτών της ΝΔ. Έτσι αποκαλύπτεται με τον πιο περίτρανο και αδιαμφισβήτητο τρόπο το πώς ορισμένοι εμπλέκουν προκλητικά και απροκάλυπτα τη Δικαιοσύνη σε στημένα πολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Έτσι αποκαλύπτεται Πώς και από Ποιους και Γιατί δημιουργήθηκε ένας ομφάλιος λώρος που συνδέει γραφεία εισαγγελέων με την έδρα της ΝΔ στη Ρηγίλλης. Έτσι αποκαλύπτεται ποιοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν πολιτικά και κομματικά διατεταγμένη υπηρεσία σε βάρος της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, σε βάρος της συνέχειας και της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

    Έτσι αποκαλύπτεται Ποιοι, Γιατί και Πώς, επί 15 μήνες, με τις προαναγγελίες των εισαγγελικών ενεργειών καθώς και με τα υπαγορευμένα δημοσιεύματα με στοιχεία του φακέλου, επιχείρησαν με τη σκανδαλολογία να επηρεάσουν τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αναστολή κάθε χρηματοδότησης και την οριστική περικοπή Κοινοτικών πόρων για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου".

    [20] ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 15.000.000 ΔΡΧ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Δάνεια ύψους μέχρι 15.000.000 δραχμές θα χορηγούνται στο εξής σε ομογενείς, έπειτα από κοινή απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, να αυξηθεί το ύψος των δανείων που μπορούν να πάρουν οι Έλληνες παλιννοστούντες για τη στεγαστική τους αποκατάσταση.

    Στα 15 χρόνια ορίζεται η διάρκεια αποπληρωμής τους. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο δύο χρόνια μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

    [21] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Η "ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1"

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Κανονικά θα διεξαχθεί το Γκραν Πρι της Ιαπωνίας. Αυτό ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου που διέψευσε ότι ο 17ος και τελευταίος αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα δεν θα διεξαχθεί. Αυτός θα γίνει κανονικά στις 14 Οκτωβρίου στην πίστα της Σουζούκα.

    [22] ANTIΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Ογκώδης αντιπολεμική διαδήλωση, με τη συμμετοχή πάνω από 1000 ατόμων, βρίσκεται σε εξέλιξη στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τη διαδήλωση οργανώνουν η Αντιπολεμική - Επιτροπή Φορέων και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

    Οι διαδηλωτές κατευθύνονται στο αμερικανικό προξενείο και θα καταλήξουν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ με συνθήματα όπως «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, κανένας φαντάρος στην Ανατολή», δηλώνουν την αντίθεση τους στην εμπλοκή της χώρας στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Αφγανιστάν.

    Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, κατά την οποία μίλησε στους συγκεντρωμένους το μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Κώστας Δρούτσας.

    [23] ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    "Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτή την ιδιότυπη μάχη κατά της τρομοκρατίας και ευχόμαστε να μην υπάρχουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό", δήλωσε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς με αφορμή τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι πρόκειται για ιδιότυπη μάχη, γιατί μπορεί να συνοδευτεί από πράξεις βίας των τρομοκρατών, άγνωστο που, ή από αποσταθεροποίηση της περιοχής Αφγανιστάν.

    "Αυτές τις ώρες χρειάζεται να υπάρξει εθνική συνεννόηση και χωρίς εφησυχασμό να επιδειχθεί ψυχραιμία και υπευθυνότητα από όλους", υπογράμμισε.

    [24] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Παρίσι, 8 Οκτωβρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε το Σαββατοκύριακο δύο άτομα που πιστεύεται ότι είναι στελέχη της οργάνωσης ΕΤΑ.

    Όπως μετέδωσε το Αssociated Press, o Μπισέντε Γκοϊκοετσέα Μπαρανταριάν, που συνελήφθη σε χωριό των Πυρηναίων μαζί με μια γυναίκα χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας Μαριάνο Ραγιόι ως ένας από τους βασικούς εγκεφάλους της οργάνωσης. Οι γαλλικές αρχές είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του από το 1995, καθώς διέθεταν στοιχεία για διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 October 2001 - 18:14:12 UTC