Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-10-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΟΥ ΤU-154
  • [02] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [03] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [04] AΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΣΑΜΠΑΧ"
  • [05] ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [06] ΗΠΑ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ" ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΡΟΝ
  • [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ
  • [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΣΑΜΠΑΧ" ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΑΕ ΟΣΦΠ
  • [10] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ
  • [11] ΣΟΛΑΝΑ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ
  • [12] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΜΟΡΙΣ
  • [13] ΕΕ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΪΤΖ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [15] ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [16] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ
  • [17] ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [18] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΑΡΝΙΕ
  • [20] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
  • [21] TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [22] ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [23] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [24] ΣΤΙΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [01] ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ ΤΟΥ ΤU-154

    Μόσχα, 5 Οκτωβρίου 2001 (18:52 UTC+2)

    Η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους ΤU-154 στη Μαύρη Θάλασσα οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    Η εισαγγελία της Μόσχας, διέταξε έρευνα η οποία θα βασίζεται σε νομολογία που αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ανατόλι Κινάχι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ουκρανικός πύραυλος να κατέρριψε κατά λάθος το αεροπλάνο. Ο κ. Κινάχι σε επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας Σεγκόντνια ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να ερευνηθεί.

    Ομάδες ειδικών συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των πτωμάτων των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα μετά από έκρηξη. Το μόνο που έχει καταστεί δυνατό να «επιβεβαιωθεί» μέχρι τώρα είναι ότι το αεροσκάφος εξερράγη στον αέρα.

    Πέραν του «τρομοκρατικού» σεναρίου, υπάρχουν εκτιμήσεις που αφορούν σε μηχανική βλάβη εξαιτίας της οποίας πιθανόν να προκλήθηκε η έκρηξη. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι το Τουπόλεφ να χτυπήθηκε από πύραυλο του ουκρανικού στρατού. Ένα τρίτο σενάριο αναφέρει ότι η αμερικανική άποψη για βολή από πύραυλο να είναι σωστή, ο πύραυλος αυτός όμως να προερχόταν από τρομοκράτες.

    Ο Βλαντιμίρ Ρουσάιλο, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, μετέβη στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, μαζί με ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών, που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τη διαπίστωση των αιτιών της συντριβής του αεροσκάφους.

    Αύριο θα μεταβούν στον τόπο της τραγωδίας και Ισραηλινοί ειδικοί για να βοηθήσουν τις έρευνες.

    [02] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (14:50 UTC+2)

    Εντονα προβληματισμένος από τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος πήρε μέρος στη Διάσκεψη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για το Σύμφωνο Σταθερότητας, στις εγκαταστάσεις του CEDEFOP.

    "Φαίνεται ότι είμαστε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσμαε, σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Παρά τα όποια μικρά και δειλά βήματα που έχουν γίνει, εκείνο που βλέπει κανείς ως κατάληξη είναι η πλήρης αναποτελεσματικότητα" είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και σημείωσε:

    "Οι επιλογές οι οποίες έγιναν ήταν επιλογές έντασης στο εσωτερικό των χωρών, πολεμικών και άλλων συγκρούσεων και δε διαμορφώθηκε το κοινωνικό εκείνο στάτους που θα διευκόλυνε, έστω στοιχειωδών, να αποδόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη ρευστότητα που υπάρχει στην περιοχή και τη στασιμότητα σε σχέση με τις επενδύσεις και άλλες δραστηριότητες, θεωρώ ότι και τα επόμενα χρόνια θα κυλήσουν, δυστυχώς, όπως κύλησαν και τα προηγούμενα. Μένει σε μας, τα συνδικάτα, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, αυτό το τέλμα, να παρέμβουμε σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα. Να μπορέσουν τα συνδικάτα να προωθήσουν δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατικές λειτουργίες στο εσωτερικό των χωρών τους για να συσπειρώσουν εργαζόμενους γύρω από τις στοχεύσεις. Διότι το κεντρικό θέμα, που είναι και πρόβλημα και επηρεάζει την όλη υπόθεση είναι το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στις Βαλκανικές χώρες. Και όσο υπάρχει αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας σ' αυτές τις χώρες, η αισιοδοξία είναι ζητούμενο".

    Ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Peter Seideneck, τόνισε ότι δεν πρέπει να δυναμιτίζεται η ειρήνη στα Βαλκάνια και αναφέρθηκε στο κοινωνικό έλλειμμα του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας πως όταν μιλάμε για ασφάλεια στα Βαλκάνια, μιλάμε πρώτα από όλα για την κοινωνική ασφάλεια.

    Ν.Ρ.

    [03] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (10:37 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια υπό το πρίσμα των νέων διεθνών εξελίξεων θα βρεθούν στο επίκεντρο του συμποσίου που οργανώνει η εφημερίδα "Μακεδονία", για τα 90 χρόνια της, αύριο στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

    Οι εργασίες του συμποσίου θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης.

    Επίσης θα πάρουν μέρος, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ντεμπόϊσα Τσόβιτς, ο αντιπρόεδρος της βοσνιακής κυβέρνησης Σεϊφουντίν Τόκιτς, ο υπουργός Μειονοτήτων της σερβίας Ρασίμ Λίαγιτς, ο πρόεδρος του Σοσιλαιστικού Κόμματος Αλβανίας Φατός Νάνο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της FYROM Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στελέχη κομμάτων, επιστήμονες, διεθνολόγοι και δημοσιογράφοι από την Αλβανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη FYROM, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

    [04] AΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΣΑΜΠΑΧ"

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2001 (23:54 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του πρόεδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου προκάλεσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», που αναφέρει ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε την επιτροπή αλληλεγγύης πολιτικών κρατουμένων του Κουρδιστάν και της Τουρκίας και αφήνει αιχμές ότι η χώρα μας ενισχύει την τρομοκρατία.

    «Πρόκειται για υποβολιμαίες και προκλητικές ενέργειες για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε όλοι και κράτη και κυβερνήσεις και πολίτες», τόνισε προσθέτοντας ότι «η καμπάνα χτυπάει για όλους, έτσι θα φτιαχτούν οι κατάλογοι των υπόπτων, οι κατάλογοι των ανεπιθύμητων πολιτικών, έτσι θα επικρατήσει και στο εσωτερικό των χωρών στο κυνήγι των μαγισσών».

    [05] ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σόφια, 5 Οκτωβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμόρφωσαν καινούργιες διεθνείς ισορροπίες καθιστώντας την διεύρυνση του ΝΑΤΟ επιτακτική και αναπόφευκτη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Σόφια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι σημερινές τρομοκρατικές απειλές δεν είναι καινούργιες.

    Ο κ. Τζεμ χαρακτήρισε τις απειλές που δημιουργούνται στο διεθνές σκηνικό, εθνικό και φυλετικό εθνικισμό και τρομοκρατία επαναλαμβάνοντας την θέση της Αγκυρα ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου και τον Βούλγαρο ομόλογό του Σολομόν Πασί.

    Οι τρεις χώρες αναμένεται να δημιουργήσουν διεθνή επιτροπή προκειμένου να συμβάλλουν στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου.

    Ο κ. Τζεμ δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση της επιτροπής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία όπου τέμνονται τα σύνορα των τριών χωρών.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες και με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ.

    [06] ΗΠΑ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ" ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΡΟΝ

    Ουάσιγκτον, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξευμενίσουν τις αραβικές χώρες.

    Ο κ. Φλάισερ είπε ότι οι δηλώσεις του Σαρόν είναι απαράδεκτες, ανέφερε ο πρόεδρος Μπους και πρόσθεσε ότι η άποψη των ΗΠΑ έγινε γνωστή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μετέδωσε το CNN.

    Ο Σαρόν κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ζητήσουν αραβική υποστήριξη στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, σε βάρος του Ισραήλ.

    [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Επέστρεψαν τα χαμόγελα στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ έπειτα από την συμφωνία του Κλαούντιο Κολντεμπέλα. Ετσι ο προπονητής του Δικεφάλου, Λευτέρης Σούμποτιτς είχε κάθε λόγο να παρουσιαστεί χαμογελαστός στην συνέντευξη Τύπου.

    "Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την τροπή της υπόθεσης του Κολντεμπέλα. Ο συγκεκριμένος παίκτης θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα για τη συνέχεια", τόνισε ο κ. Σούμποτιτς και συνέχισε: "Μας περιμένει πολύ δύσκολο παιχνίδι με τον ΠΑΟ. Οι αντίπαλοί μας είναι καλοί σε όλες τις θέσεις. Γνωρίζω καλά τον ΠΑΟ, αλλά τώρα θα προασπίσω τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ.

    Ο κ. Σούμποτιτς αναφέρθηκε και στην απόφασή του να αναλάβει την εθνική ομάδα Σλοβενίας. Δεν περίμενα ότι θα έχω τέτοια στήριξη από τους φίλους του μπάσκετ στη Σλοβενία. Λείπω πολλά χρόνια από τη χώρα. θα προσπαθήσω για το καλύτερο".

    [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΣΑΜΠΑΧ" ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    "Τα μυθεύματα της Σαμπάχ δεν αξίζουν οποιονδήποτε σχολιασμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία.

    "Τα μυθεύματα της Σαμπάχ δεν αξίζουν οποιονδήποτε σχολιασμό. Είναι αποκυήματα φαντασίας γνωστών κύκλων της Τουρκίας", υπογράμμισε.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΑΕ ΟΣΦΠ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δια στόματος του γενικού διευθυντή, Σίμου Λάζαρη, απάντησε στο αίτημα του Ολυμπιακού για τα 3850 εισιτήρια που ζήτησε εν όψει του ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής και πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

    "Κύριοι, σε απάντηση του από 4/10/2001 εγγράφου σας, αναφορικά με τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που θα διεξαχθεί την Κυριακή 14/10/2001, σας ενημερώνουμε ότι βάσει της Οικονομικής Εγκυκλίου άρθρο 7 παρ.2, εισιτήρια πρέπει να ζητήσει η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ σαν φιλοξενούμενη ομάδα και όχι οποιαδήποτε θυγατρική ή εμπορική εταιρεία η οποία δεν εμπίπτει στις διατάξεις του ΚΑΠ και της οικονομικής εγκυκλίου".

    Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο Ολυμπιακός ζήτησε τα εισιτήρια ως "Θρύλος Α.Ε." και όχι ως ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αυτό μάλιστα ήταν και το επίμαχο σημείο της μεταξύ τους κόντρας.

    Ανακοινώθηκαν από την UEFA τα ονόματα των διαιτητών των δύο αγώνων του ΠΑΟΚ. Συγκεκριμένα στο παιχνίδι με την Πρίμπραμ στην Τούμπα θα διαιτητεύσει ο Ισπανός Εσκουίνας Τόρες, ενώ για το εκτός έδρας παιχνίδι κύριος άρχοντας της αναμέτρησης θα είανι ο Νικολάι Βόλκουαρτζ από τη Δανία.

    [10] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Την μεθεπόμενη Δευτέρα θα αναχωρήσει για το Λονδίνο με πτήση τσάρτερ ο ΠΑΟ, προκειμένου να δώσει τον καθοριστικό της αγώνα με την Αρσεναλ στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο Γιάννης Κυράστας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 20.30 θα πραγματοποιήσει τη τελευταία του προπόνηση. Σήμερα το πρωί προπονήθηκαν κανονικά οι παίκτες της πράσινης ΠΑΕ. Ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας ακολούθησαν οι Λυμπερόπουλος, Γκούμας, Σεϊταρίδης και Κόλκα.

    [11] ΣΟΛΑΝΑ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ

    Πρίστινα, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα προέτρεψε τη σερβική μειονότητα στο Κόσοβο να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα στη σερβική επαρχία.

    "Είναι μία σημαντική ευκαιρία για τους Σέρβους να αποτελέσουν τμήμα του μελλοντικού Κοσσυφοπεδίου", τόνισε ο κ. Σολάνα αναφερόμενος στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου που θα διοργανώσει ο ΟΑΣΕ.

    Ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς "άνθρωπο - κλειδί του Βελιγραδίου", ο οποίος θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην επαρχία μαζί με τον Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πάτεν τόνισε ότι η συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία προς την οικοδόμηση ενός πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου.

    Οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν τις δημοτικές εκλογές που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στο Κόσοβο τον Οκτώβριο του 2000 και το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίνζιτς ζήτησε την αναβολή των κοινοβουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου θεωρώντας ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη οι ώριμες για τη συμμετοχή των Σέρβων.

    Οι δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. συναντήθηκαν στην Πρίστινα με το νέο διοικητή της KFOR στρατηγό Μαρσέλ Βαλεντίν, τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Νταν Εβερτς και τους εκπροσώπους των Σέρβων και των αλβανικών πολιτικών κομμάτων.

    Η εκστρατεία για τις κοινοβολευτικές εκλογές στο Κόσοβο άρχισε την Τρίτη.

    [12] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΜΟΡΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Με αφορμή τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος Νέων Εθνικής Κατηγορίας, ο τερματοφύλακας του Αρη Χρήστος Λαμπάκης με δηλώσεις του μίλησε για τη διοργάνωση νέων. "Η νέα διοργάνωση του πρωταθλήματος Νέων είναι ένα θετικό βήμα και αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές. Θα τους βοηθήσει στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα έτσι ώστε να αποδείξουν τι μπορούν να προσφέρουν και να αναδειχθούν, με απώτερο στόχο και φιλοδοξία τη στελέχωση της πρώτης ομάδας. Ας μη ξεχνάμε ότι κι εγώ προέρχομαι από τα σπλάχνα της ομάδας και πιστεύω ότι στον Αρη θα συνεχιστεί αυτή η παράδοση. Στον πρώτο αγώνα του νέου πρωταθλήματος που θα γίνει στο Χαριλάου την Κυριακή και είναι ντέρμπι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, καλώ τους φιλάθλους να έρθουν στο γήπεδο και να ενισχύσουν την προσπάθεια των παιδιών για ένα καλό ξεκίνημα της β' ομάδας".

    Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής, η ΠΑΕ Αρης ξεκίνησε τις προσπάθειες ώστε ο Νασίφ Μόρις να επιστρέψει νωρίτερα στην Ελλάδα από ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    Ο ποδοσφαιριστής του Αρη βρίσκεται ήδη στην πατρίδα του, συμμετέχοντας στην εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής και βάσει του αρχικού προγράμματος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη στις 16 Οκτωβρίου. Η ΠΑΕ Αρης ζήτησε την επίσπευση της επιστροφής του παίκτη, έτσι ώστε να βρίσκεται στην Ελλάδα το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και να τεθεί στη διάθεση του προπονητή για τον αγώνα με το Αιγάλεω στις 14/10.

    Στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με το Σύνδεσμο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Αρη Θεσσαλονίκης, η ΠΑΕ Αρης - διά του διευθύνοντος συμβούλου Τάκη Ανδριά - απηύθυνε προς το προεδρείο του συνδέσμου επιστολή - πρόσκληση σε δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα. Η ΠΑΕ Αρης προσβλέπει ιδιαίτερα στη συνεργασία με τους βετεράνους του Αρη οι οποίοι με την πείρα και την ανιδιοτελή αγάπη τους για την ομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη δύσκολη εφετινή προσπάθεια.

    Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Αρης Κυριάκο Μαραβέλια, τον διευθύνοντα σύμβουλο Τάκη Ανδριά και μέλη του Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του κλιμακίου της Ολυμπιακής Επιτροπής Αθήνα 2004 και της FIFA αύριο το μεσημέρι στις 13:00 στο γήπεδο Χαριλάου. Η επίσκεψη του κλιμακίου εντάσσεται στο πλαίσιο της επιθεώρησης των εγκαταστάσεων του γηπέδου. Στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας η ΠΑΕ Αρης θα προσφέρει στα μέλη του κλιμακίου συμβολικά δώρα.

    [13] ΕΕ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Βρυξέλλες, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Η Ελλάδα, παρά τις επιδόσεις της στην οικονομία, συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας και χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα "Αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού", που θα υιοθετηθεί σε λίγες μέρες.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 22% του ελληνικού πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, γεγονός που την κατατάσσει στις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη φτώχειας, μετά την Πορτογαλία (το 23%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18%. Τα χαμηλότερα ποσοστά αντιστοιχούν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία με 8%, η Φινλανδία με 9%, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο με 12%.

    Σε επίπεδο δαπανών για την κοινωνική προστασία, η Ελλάδα διαθέτει μόνο το 24% του εγχώριου ΑΕΠ, η Σουηδία το 33% και η Φινλανδία το 31%, ενώ τελευταία έρχεται η Ιρλανδία με 17%.

    Σημαντικό στοιχείο στην έκθεση της Επιτροπής είναι ότι σήμερα στην ΕΕ ζουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι στα όρια της φτώχειας, από τους οποίους τα 30 εκατομμύρια σε καθεστώς μακροχρόνιας φτώχειας.

    Οι συντάκτες της έκθεσης συστήνουν στις χώρες μέλη να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τους κινδύνους φτώχειας και προτείνονται οχτώ παράμετροι, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην προσπάθεια αυτή. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για τη δημιουργία μιας αγοράς εργασίας για όλους τους πολίτες, την παροχή εγγυήσεων για βασικό εισόδημα, την αναβάθμιση του περιεχομένου της παιδείας, τη διατήρηση της οικογενειακής αλληλεγγύης, την διασφάλιση της στέγης για όλους, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΪΤΖ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Περισσότερα από 150.000 άτομα, ανάμεσα τους και 2.012 παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό του έιτζ στην Ρωσία ενώ αξιωματούχοι στον τομέα υγείας ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος.

    Την φετινή χρονιά καταγράφηκαν 60.000 περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό του έιτζ ποσοστό δυο φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό που είχε καταγραφεί το 2000 δήλωσε ο κ. Βαντίμ Ποκρόφσκι επικεφαλής ρωσικού ιατρικού κέντρου για την καταπολέμηση του έιτζ.

    Το υψηλότερο ποσοστό ασθενών που πάσχουν από έιτζ σημειώθηκε στην Μόσχα όπου καταγράφηκαν περίπου 16.000 περιπτώσεις.

    Η πόλη Ιρκουτσκ στην Σιβηρία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που πάσχουν από έιτζ καθώς οι περιπτώσεις ξεπερνούν τις 13.000.

    Περίπου το 80% των ατόμων που πάσχουν από έιτζ μολύνθηκαν από την ασθένεια από την χρήση ναρκωτικών.

    [15] ΣΤΙΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Σαράγιεβο, 5 Οκτωβρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ζλάτκο Λαγκούμντζια θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία στις 18 Οκτωβρίου όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε οικονομικά ζητήματα και στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

    [16] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και η ηγεσία του Πακιστάν συμφώνησαν στη συγκρότηση κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι φυλετικές ομάδες του Αφγανιστάν, και οι Παστούν, αν ανατραπούν οι Ταλιμπάν, μετέδωσε το ΒΒC. O κ. Μπλερ τόνισε από το Ισλαμαμπάντ ότι στρατιωτική επιχείρηση θα έχει συγκεκριμένους στόχους και δεν θα βάλει στο στόχαστρο τον αφγανικό λαό.

    Ο Μπλερ υποσχέθηκε βοήθεια 40 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν για να αντιμετωπίσει το κύμα των προσφύγων και τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την παροχή βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που συνδέουν τον Μπιν Λάντεν με τις επιθέσεις.

    [17] ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Συσπείρωση στην ευρωπαϊκή προοπτική ήταν το μήνυμα που έστειλε απόψε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της διευρωπαϊκής ομάδας "Δική μας Ευρώπη" με θέμα "Η Ελλάδα στην Ευρώπη του Αύριο".

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το πρότυπο της τελικής μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διασφαλίζει αποτελεσματικά τους μείζονες πολιτικούς στόχους είναι "το ομοσπονδιακό πρότυπο που θα στηρίζεται, όμως, στο κοινοτικό σύστημα και στην κοινοτική μέθοδο ολοκλήρωσης". Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στο ευρωπαϊκό συμβόλαιο που στηρίζεται στο τρίπτυχο: ανταγωνισμός, συνεργασία, αλληλεγγύη, και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της χώρας μας στην ΕΕ, θα αξιοποιηθούν οι στόχοι της ενοποιητικής διαδικασίας.

    "Η ομοσπονδιακή προσέγγιση ενσωματώνει με τη λειτουργία της την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ασφάλεια, την ισότιμη σχέση αυτών που μετέχουν. Επιτρέπει την οργάνωση της Ένωσης σε αποκεντρωμένες, δημοκρατικές βάσεις. Κατοχυρώνει το ρόλο των κρατών της Ένωσης. Προσφέρει περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση εξουσίας" τόνισε ο κ.Σημίτης και συμπλήρωσε, λέγοντας: "Η συσπείρωση αυτών που θέλουν και μπορούν σ' ένα ομοσπονδιακό μοντέλο είναι και η απάντηση στην ανάγκη μιας ισχυρής πολιτικής ατμομηχανής για το μέλλον της Ευρώπης. Για τη διαμόρφωση ενός κόσμου αξιών, πιο δίκαιου, πιο ειρηνικού. Ενός κόσμου μεγαλύτερης ευημερίας αλλά και συνοχής. Η εγγύηση της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας για τη νέα εποχή".

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα μας θέλει να συμβάλει στη διεύρυνση της Ενωσης, προσφέροντας την εμπειρία της στα προβλήματα των χωρών με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και χαρακτήρισε "τεράστιο λάθος" την επιστροφή στο εθνικό κράτος, αφού υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με υπερεθνικές απαντήσεις. Επίσης, έκρινε πως η στασιμότητα θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της Ενωσης, θα την συρρικνώσει και θα κινδυνεύσει να μπει σε τροχιά "έρπουσας κρίσης".

    Με βάση αυτή την τοποθέτηση έκρινε ότι η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να επιταχυνθεί, ωστόσο, είναι αναγκαία όπως είπε η διαμόρφωση κανόνων που θα επιτρέπουν την κοινή πορεία, μέσα σε μία λογική ευελιξίας, εξαιτίας του ανισοσκελούς σχήματος ολοκλήρωσης της Ευρώπης.

    Ως νέους στόχους της εικόνας της Ευρώπης που θέλουμε, έθεσε την ισοβαρή νομισματική διάσταση και οικονομική πτυχή, στο πλαίσιο της ΟΝΕ, τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου, τις αναδιανεμητικές πολιτικές για την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, επαναπροσδιορισμό των τρόπων χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ενωσης, την ασφάλεια των πολιτών, τον ενιαίο δικαστικό και αστυνομικό χώρο, τη μετατροπή του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νομικά δεσμευτική πράξη, την κάλυψη του ελλείμματος πολιτικής παρουσίας της ΕΕ στις διεθνείς εξελίξεις, την ανάπτυξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκής άμνας.

    Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε και στο πρόσωπο της Ελλάδας, τους στόχους και επιδιώξεις της για το μέλλον, ενώ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή πορεία είναι αποφασιστικής σημασίας για τη χώρα μας.

    Η Ελλάδα, είπε, πραγματοποιεί ένα συνολικό εγχείρημα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτείας, έχει κατακτήσει μία θέση με περισσότερο κύρος στη διεθνή σκηνή, συμβάλλει αποφασιστικά στην ειρήνη και ασφάλεια, διαθέτει υποδομές και δημιουργεί συνεχώς προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια είναι η σταθερότητα και ανάπτυξη της οικονομίας, η διαμόρφωση νέου κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση της θέσης της στην ΕΕ και στο διεθνή περίγυρο.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέδειξαν ότι η πεποίθηση για μια ομαλή πορεία εξέλιξης της παγκόσμιας κοινωνίας δεν ευσταθεί. Χρειάζεται αγώνας. Για τη δημιουργία ελεύθερων, δημοκρατικών, ανοιχτών κοινωνιών. Για έναν τρόπο ζωής που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Για την ανοχή, τον σεβασμό προς το διαφορετικό. Για μια κοινωνία δίχως φόβο.

    Συγχρόνως στην Ελλάδα, αλλά και η Ένωση συνολικά, βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές. Πρέπει να απαντήσουμε σε πιεστικά αιτήματα που μας θέτει η κοινωνία, η τεχνολογική εξέλιξη, η παγκοσμιοποίηση, οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο.

    Θέλω να σταθώ σε δυο μεγάλες ενότητες.

    Πρώτον, ποια είναι η ταυτότητα τη Ελλάδας, ως μέλους της σημερινής, αλλά και της αυριανής ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πραγματοποιεί ένα συνολικό εγχείρημα εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτείας. Τα θεμέλια αυτής της πολιτικής έχουνε μπει. Έχουμε μια οικονομία με επιδόσεις σταθερότητας και ανάπτυξης άγνωστες μέχρι σήμερα, αλλά και ελπιδοφόρες για τα επόμενα χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη διεθνή σκηνή έχουμε κατακτήσει μία θέση με περισσότερο κύρος, με μεγαλύτερες δυνατότητες επιρροής των εξελίξεων. Συμβάλλουμε αποφασιστικά για την ειρήνη και την ασφάλεια, ιδιαίτερα σε χώρους εύθραυστους όπως είναι η γύρω περιοχή μας. Έχουμε μια Ελλάδα με υποδομές πρωτόγνωρες για την ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Διευρύνουμε και εμβαθύνουμε τη δημοκρατία με σύγχρονους θεσμούς. Δημιουργούμε συνεχώς προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, βελτίωση της ποιότητας ζωής, για μια διαρκή διεύρυνση της ευημερίας για όλο και πιο πολλούς.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια την πορεία της πάνω σε τρεις άξονες. Την σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Την διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού κράτους, σύγχρονου, βιώσιμου, αποτελεσματικού και πιο δίκαιου. Την ολόπλευρη ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον διεθνή περίγυρό της.

    Στόχος μας είναι η σύγκλιση της Ελλάδας σε όλους τους τομείς προς τα επίπεδα ανάπτυξης, που έχουν κατακτήσει οι άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι αποφάσεις της Λισσαβόνας συνθέτουν ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο αναπτύσσουμε τις πολιτικές μας.

    Στόχος μας είναι η διατήρηση των ήδη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών. Λέξεις κλειδιά: η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία της πληροφορίας, σύγχρονες γνώσεις στη νέα γενιά.

    Συγχρόνως νέες υποδομές, αλλά και πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μέχρι το 2006 και θα βοηθήσουν στην πραγματική, στην πολλαπλή σύγκλιση.

    Προτεραιότητά μας είναι η απασχόληση, καθώς και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους βιώσιμου, αποτελεσματικού. Κεντρικά ζητήματα: η αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η ενσωμάτωση του μεταναστευτικού ρεύματος που αγγίζει το 10% του ελληνικού πληθυσμού.

    Παράλληλα επιδιώκουμε την διαρκή προώθηση του εκσυγχρονισμού σ' όλους τους χώρους δράσης και έκφρασης της πολιτείας και της κοινωνίας, π.χ. με την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, με θεσμούς που ενισχύουν την κοινωνία των πολιτών, με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, με την ενίσχυση συνθηκών ασφάλειας στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

    Στόχος μας τέλος είναι να μετάσχουμε εποικοδομητικά στη διεύρυνση της Ένωσης αλλά και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της Ευρώπης στην επικείμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Θέλουμε συγχρόνως να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σε χώρο ειρήνης και συνεργασίας. Σε χώρο δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος παραμένει στις προτεραιότητές μας.

    Αυτή η Ελλάδα, που διαμορφώνει μια καινούργια αυτοπεποίθηση, είναι συγχρόνως και μια Ελλάδα που προβληματίζεται. Κάνει συγκρίσεις για τα ελλείμματα, τις αποστάσεις που χωρίζουν την κοινωνία μας από τις άλλες ανεπτυγμένες κοινωνίες. Για τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας, για τα επίπεδα ζωής, ασφάλειας και αμοιβών στους χώρους εργασίας. Ο πολίτης νιώθει ακόμη αβέβαιος, πώς να οριοθετήσει την στάση του απέναντι στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης, ποιες δυνατότητες αλλά και επιπτώσεις θα έχει. Προβληματίζεται όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει την αναγκαία πολιτική βούληση να συνεχίσει την ενοποιητική πορεία. Πολλοί φοβούνται για τις πιθανές απειλές, που περικλείει ο σύγχρονος κόσμος για την πολιτιστική ταυτότητά του. Τέλος ανησυχούν ότι μια νέα εποχή ανασφάλειας ανατέλλει.

    Παρά τους σκεπτικισμούς, πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι θετικές. Η ευρωπαϊκή πορεία είναι Αποφασιστικής σημασίας για μας. Η ενεργός συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει μια ισχυρή Ελλάδα στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Είναι προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή.

    Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το θεσμικό πολιτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο:

    -μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικότερα στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στη συνεργασία στον ευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνή χώρο.

    -μπορούμε να προωθήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό μοντέλο, μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Να προάγουμε συνολικά την ανάπτυξη και την ευημερία.

    -μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης διατηρώντας και προβάλλοντας την ταυτότητά μας.

    -μπορούμε να προωθήσουμε λύσεις σε χρόνια εθνικά προβλήματα στη βάση δημοκρατικών επιλογών, αξιών και αποφάσεων.

    Χρέος μας παραμένει να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις κάθε λογής αβεβαιότητες. Να εντάσσουμε όλο και πιο πολλούς, όλους, σε μια πορεία για τη δημιουργία μιας κοινωνίας της ελευθερίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής, αλλά και της ευρύτερης δυνατής ευημερίας. Μια κοινωνία με τη δική της ταυτότητα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μια κοινωνία των πολιτών. Στόχος μας η ανοιχτή κοινωνία, η ισχυρή κοινωνία, η ασφαλής κοινωνία που θα συνδιαλέγεται, θα συνεργάζεται, θα προοδεύει μαζί με τις άλλες κοινωνίες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Αυτή η Ελλάδα της προσπάθειας και της καταξίωσης θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη του αύριο.

    Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι σε τί μπορεί η Ελλάδα να συμβάλλει στην Ευρώπη του αύριο.

    Θέλουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στο μεγάλο εγχείρημα της διεύρυνσης της Ένωσης. Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει και νομίζω ότι ήδη λειτουργεί για τις γείτονες χώρες ως μια εμπειρία από την οποία μπορούν να αντλήσουν συμπεράσματα. Αντιπροσωπεύει και εκφράζει τη σημασία, τις αξίες και την ευεργετική επίπτωση της ενοποιητικής διαδικασίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εμείς όμως δεν αρκούμαστε σε ένα απερίφραστο "ναι" στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όσων χωρών τον επιλέγουν. Θέλουμε να προσφέρουμε την εμπειρία μας, πρακτικές και στρατηγικές που ακολουθήσαμε για να ξεπεράσουμε δυσκολίες και προβλήματα. Πιστεύουμε έτσι ότι συμβάλλουμε αποφασιστικά και στην δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου ειρήνης, συνεργασίας, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

    Αυτή η υπό διεύρυνση Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φθάσει πλέον στα όρια της αποτελεσματικότητάς της. Όλο και πιο συχνά επισημαίνονται τα ελλείμματα και οι ανεπάρκειές της. Ευρύτερα στρώματα την αμφισβητούν.

    Γι' αυτό και κάποιοι υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό κράτος. Θα ήταν τεράστιο λάθος. Γιατί τα προβλήματα αυτά έχουν τις αιτίες τους στη σημερινή υπερεθνική πραγματικότητα, στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία και μόνο με υπερεθνικές απαντήσεις μπορούν ν' αντιμετωπισθούν.

    Άλλοι πάλι προβάλλουν ότι το σημερινό εξελικτικό στάδιο αρκεί, ότι δεν χρειάζεται άλλο εμβάθυνση της Ένωσης. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η σημερινή πολιτική πραγματικότητα, έστω κι αν δόθηκαν κάποιες θεσμικές λύσεις στη Νίκαια, θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις φυγόκεντρες δυνάμεις σε μία Ένωση των 21 ή των περισσοτέρων κρατών-μελών. Η στασιμότητα θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της Ένωσης. Θα την συρρικνώσει σ' έναν πράγματι γραφειοκρατικό μηχανισμό. Θα κινδυνεύσουμε να μπούμε έτσι στην τροχιά μιας έρπουσας κρίσης που θα οδηγήσει στην αποδόμηση ακόμη και εκείνων που θεωρούνται αυτονόητα ή κεκτημένα. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

    Θα πρέπει να αποδεχτούμε, πρώτα απ' όλα, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιταχυνθεί, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην ήπειρό μας, αν θέλουμε να βελτιώσουμε το ειδικό βάρος της ηπείρου σε σχέση με άλλα κράτη ή διεθνείς μηχανισμούς.

    Εάν θέλουμε την επιτάχυνση της διεύρυνσης οφείλουμε να αποδεχτούμε μία Ευρώπη με ένα ανισοσκελές σχήμα ολοκλήρωσης. Η βασική αρχή του σχήματος αυτού είναι ότι για όλους τους συμμετέχοντες ισχύει η προσήλωση σε ορισμένα ελάχιστα αξιών και αρχών και η θεσμική τους ένταξη σε βασικούς μηχανισμούς ολοκλήρωσης. Από εκεί και πέρα, η θέση τους σε σχέση με το σύνολο μπορεί να διαφέρει. Αναγκαία είναι η διαμόρφωση των κανόνων που θα επιτρέπουν την κοινή πορεία, αλλά μέσα σε μια λογική ευελιξίας. Μια τέτοια ευελιξία θα επιτρέπει, διαφορετικούς βαθμούς προόδου, θα επιτρέπει επίσης σ' όσους μπορούν να προχωρήσουν σε πιο ώριμα στάδια εμβάθυνσής της να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

    Κρίσιμο ερώτημα παραμένει ποια Ευρώπη θέλουμε.

    Μετά την εγκαθίδρυση της νομισματικής ένωσης και του ενιαίου νομίσματος επιβάλλονται νέοι στόχοι. Θα σταθώ επιγραμματικά σε κάποιους:

    Η σημερινή κατάσταση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση χαρακτηρίζεται από την ισχυρή νομισματική διάσταση και την ασθενή οικονομική πτυχή. Είναι ανισοβαρής, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως αξιόπιστο σχήμα. Καμιά οικονομική πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει, ιδιαίτερα στο σκληρό διεθνές περιβάλλον, αν δεν συνοδεύεται τόσο από συμπληρωματικές κοινές πολιτικές, όσο και κυρίως, από ένα ευρύτερο πολιτικό όραμα. Η Ένωση θα πρέπει να αποκτήσει ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική. Η νομισματική ένωση να συμπληρωθεί από την οικονομική ένωση. Τα συστατικά στοιχεία της ΟΝΕ να αποκτήσουν όλα την ίδια βαρύτητα.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια αφηρημένη κατασκευή που ενδιαφέρεται μόνο για την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Υπάρχει για την κοινωνία και τους πολίτες της. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, κατάκτηση των μεταπολεμικών χρόνων, πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να ενισχυθεί. Χρειάζεται να εντάξουμε για αυτό ειδικές ρυθμίσεις στη Συνθήκη. Ρυθμίσεις για την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, την καταπολέμηση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, καθώς και ισχυρότερες ρυθμίσεις για την εκπαίδευση, ως μέσο γεφύρωσης κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και για την υγεία. Θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη.

    Πρέπει να ενισχύσουμε τις αναδιανεμητικές πολιτικές για την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης και συνοχής στον ευρύτερο χώρο της διευρυμένης Ένωσης. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδέα επανεθνικοποίησης πολιτικών που έχουν ως αποτέλεσα την αποδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

    Έχουμε ανάγκη από επαρκή, σταθερά και προβλέψιμα οικονομικά μέσα για την εφαρμογή των πολιτικών και την υλοποίηση των στόχων τους. Να ξανασυζητήσουμε επομένως το συνολικό ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της Ένωσης, ώστε η χρηματοδότησή του να είναι σταθερή, διαφανής, επαρκής, ανεξάρτητη από τις εκάστοτε συγκυριακές καταστάσεις.

    Η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων και η ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης επιβάλλουν την ανάπτυξη της δράσης της Ένωσης στους τομείς που συνδέονται με το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την ελεύθερη διακίνηση των προσώπων, τη μετανάστευση, το άσυλο και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα χρειάζεται ένας "ενιαίος δικαστικός χώρος" στην Ένωση, καθώς και "ενιαίος αστυνομικός χώρος", μέσα στον οποίο συγχρόνως θα υπάρχουν οι εγγυήσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Πρέπει ακόμη η ιθαγένεια της Ένωσης να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά "πολιτική κοινότητα δημοκρατικών αξιών" που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τη ζωή και την προσωπικότητά του. Τις αξίες αυτές να τις αναδείξουμε ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αυριανής Ευρώπης. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει την ταυτότητα του πολιτικού πολιτισμού της Ένωσης στο ευρύτερο διεθνές σύστημα. Για το λόγο αυτό ο Χάρτης θα πρέπει να ενσωματωθεί στα καταστατικά κείμενα της Ένωσης ως νομικά δεσμευτική πράξη.

    Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α κάνουν όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές σύστημα. Στο κατώφλι μιας νέας πραγματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καλύψει ένα έλλειμμα πολιτικής παρουσίας: Να ανταποκριθεί διπλά στις ευθύνες της απέναντι στους λαούς και στο παγκόσμιο σύστημα: Ως παράγοντας ισχύος, αλλά και ως παράγοντας αρχών και αξιών.

    Η ανάπτυξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, αποτελούν τους κύριους συντελεστές για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ένωσης. Πρέπει άμεσα να προσβλέψουμε σε ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας συνδρομής, του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον ευρωαραβικό διάλογο.

    Μίλησα για τις αναγκαίες πολιτικές. Η αποτελεσματικότητά τους όμως εξαρτάται και από την ανάγκη μιας νέας λειτουργίας. Θέλουμε μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα πιο αποτελεσματικό, που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στα αιτήματα των κοινωνιών αλλά και στα προβλήματα που σήμερα το κράτος-έθνος μόνο του υστερεί να τα απαντήσει. Ένα σύστημα μέσα στο οποίο συγχρόνως θα αξιοποιείται καλύτερα ο ρόλος του εθνικού κράτους. Να περάσουμε τέλος, σε μια νέα λειτουργία, όπου κρίσιμα ζητήματα θα πάψουν να αποτελούν διαρκή και επαναλαμβανόμενα αντικείμενα τριβών και διαπραγματεύσεων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα, το μήνυμα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο, ακόμη πιο επιτακτικό: Συσπείρωση στην ευρωπαϊκή προοπτική.

    Το πρότυπο της τελικής μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούμε, ότι διασφαλίζει αποτελεσματικά τους μείζονες πολιτικούς στόχους, είναι το "ομοσπονδιακό πρότυπο που θα στηρίζεται όμως στο κοινοτικό σύστημα και στην κοινοτική μέθοδο ολοκλήρωσης".

    Η ομοσπονδιακή προσέγγιση ενσωματώνει με τη λειτουργία της την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ασφάλεια, την ισότιμη σχέση αυτών που μετέχουν. Επιτρέπει την οργάνωση της Ένωσης σε αποκεντρωμένες, δημοκρατικές βάσεις. Κατοχυρώνει το ρόλο των κρατών της Ένωσης. Προσφέρει περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση εξουσίας. Οι αρχές της επικουρικότητας και ο σεβασμός του κοινοτικού προτύπου αποτελούν πρόσθετα μέσα για να γίνεται σεβαστός ο ρόλος των κρατών που συνθέτουν την ομοσπονδία. Το σχήμα της ομοσπονδίας προσφέρει συγχρόνως στην Ένωση την μορφή και τα μέσα για να διαδραματίσει έναν πιο αποτελεσματικό ρόλο στο διεθνές σύστημα. Επιτρέπει ακόμη να οικοδομήσουμε την "ευρωπαϊκή κυριαρχία" για να ανακτήσουμε συλλογικά τμήματα κυριαρχίας που χάνουμε ατομικά από την εντεινόμενη οικονομική αλληλεξάρτηση και την παγκοσμιοποίηση. Η συσπείρωση αυτών που θέλουν και μπορούν σ' ένα ομοσπονδιακό μοντέλο είναι και η απάντηση στην ανάγκη μιας ισχυρής πολιτικής ατμομηχανής για το μέλλον της Ευρώπης. Για τη διαμόρφωση ενός κόσμου αξιών, πιο δίκαιου, πιο ειρηνικού. Ενός κόσμου μεγαλύτερης ευημερίας αλλά και συνοχής. Η εγγύηση της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας για τη νέα εποχή.

    Σε ένα χρόνο περίπου, η Ελλάδα θα είναι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα αξιοποιήσουμε το ρόλο μας στην προεδρία για να προωθήσουμε τους στόχους της ενοποιητικής διαδικασίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τόσο η διαδικασία για τη διεύρυνση όσο και για τη νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη θα βρίσκονται σε ένα προχωρημένο στάδιο εξέλιξης.

    Θέλουμε, τελικά, όπως εύστοχα το προσδιορίζει ο πρόεδρος J. Delors "να παραμείνουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό συμβόλαιο που στηρίζεται στο τρίπτυχο:

    -ανταγωνισμός που κινητοποιεί

    -συνεργασία που ενισχύει

    -αλληλεγγύη που ενώνει".

    Προσωπικά προσυπογράφω το τρίπτυχο αυτό".

    [18] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Βρυξέλες, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν εκτάκτως στις 17 Οκτωβρίου για να συζητήσουν τόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δυο μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ανακοίνωσε η Βελγική προεδρία.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλες ή στο Λουξεμβούργο ανέφερε εκπρόσωπος της προεδρίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα και τη Τρίτη στο Λουξεμβούργο στην καθορισμένη τους συνεδρίαση για τον μήνα αυτό.

    Η εξεύρεση τρόπων για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας θα απασχολήσει ακόμη τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις παρακάτω συναντήσεις:

    -στις 11 και 12 Οκτωβρίου, υπουργοί Αμυνας στις Βρυξέλες

    -στις 15 και 16 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών στο Λουξεμβούργο

    -στις 16 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στο Λουξεμβούργο

    -στις 17 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών

    -στις 19 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στη φλαμανδική πόλη Γκέντ

    -στις 20 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 και οι υπουργοί Εξωτερικών των 13 υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ και οι ομόλογοι τους από πέντε βαλκανικά κράτη που υπέγραψαν σύμφωνα σταθερότητας με ΕΕ.

    Ο.Κ.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΑΡΝΙΕ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Θεσμικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η πορεία υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή με τον αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική και την Διακυβερνητική Διάσκεψη Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα χρήσιμη και υπογράμμισε ότι το Γ' ΚΠΣ είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να γίνουν επιτέλους τα αναγκαία έργα υποδομής, που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς και να επιτύχει την πραγματική σύγκλιση.

    Ωστόσο τόνισε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην έγκριση, αλλά και στην υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων.

    "Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή. Όπως, επίσης, να διερευνήσουμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαική Ένωση, τις δυνατότητες που υπάρχουν να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη ευελιξία οι κοινοτικές διαδικασίες", επισήμανε.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Μπαρνιέ για τις θέσεις της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το Εθνικό Κτηματολόγιο τονίζοντας ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, ένα πολύ μεγάλο έργο.

    "Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, δυστυχώς επί επτά ολόκληρα χρόνια, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, υπονόμευσαν το Εθνικό Κτηματολόγιο και δυσφήμησαν διεθνώς την χώρα. Και, αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, σήμερα πετούν λάσπη και επιτίθενται κατά της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να την φιμώσουν", είπε υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα και ανεπίτρεπτα σε μια δημοκρατική κοινωνία.

    "Η Νέα Δημοκρατία στήριξε και στηρίζει το Εθνικό Κτηματολόγιο. Θέση μας είναι - όπως ζήτησα και με επιστολή μου από τον κ. Μπαρνιέ - ότι το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατό, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση", κατέληξε.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων Γ. Αλογοσκούφης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητής Γ. Βαληνάκης.

    [20] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Η συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με τις επιρροές σε θέματα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά, καθώς επίσης οδικής υποδομής και λειτουργίας στην περιοχή του άξονα της Εγνατίας οδού και της Βόρειας Ελλάδας, εντάσσονται στις δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου χωρικών επιπτώσεων της Εγνατίας οδού. Το Παρατηρητήριο θα τεθεί σε λειτουργία μετά την υλοποίηση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών, που είναι βασισμένες σε εκπονηθείσα μελέτη για τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές του και συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια διεθνούς ημερίδας με θέμα "Υποδομές Μεταφορών και Περιφερειακή Ανάπτυξη, οι επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού στη χωρική ολοκλήρωση και περιφερειακή ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας", που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η εταιρία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ,

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, κ. Φατούρος, το Παρατηρητήριο, που συγκροτείται από μια ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, θα παρακολουθεί και θα μελετά μεταξύ άλλων τη συμβολή του εν λόγω οδικού άξονα στη συνοχή του βορειοελλαδικού χώρου, τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών και των αστικών κέντρων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "θα βγουν πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την συνολική ανάπτυξη του ελληνικού τόπου".

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, χαρακτήρισε σημαντική πρωτοβουλία τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου και υποστήριξε ότι η Εγνατία οδός δεν είναι μόνο τα 680 χλμ. που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση, αλλά ένα σχέδιο ανάπτυξης, ένα πλέγμα δράσεων που αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

    "Γύρω από αυτό το διευρωπαϊκό δίκτυο διαμορφώνεται μια συνείδηση που θα μας επιτρέψει να ενώσουμε δράσεις γύρω από την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμού", σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε "να φτιάξουμε την Εγνατία της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού".

    Ερωτηθείς για της καθυστερήσεις κατασκευής της Εγνατίας Οδού, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, αρκέστηκε στο να πει ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 εργοτάξια σε όλο το μήκος της", και καταλήγοντας είπε: "Η Εγνατία Οδός είναι ένα κοινό όραμα στο οποίο έχουν θέσει όλοι οι πολίτες, όλα τα κόμματα, όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Είναι ένα εγχείρημα που ξεπερνά τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας, είναι ένα σχέδιο για το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας".

    Στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη στελέχωση της εταιρίας, αλλά και στην ολοκλήρωση των μελετών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είχε σχετική εμπειρία στην περάτωση τέτοιας εμβέλειας έργων, απέδωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

    Παράλληλα, ανασταλτικό παράγοντα αποτέλεσε -σύμφωνα με τον κ. Βαλασόπουλο- η έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενώ σημαντικά προβλήματα προέκυψαν σχετικά με την προστασία των υγροβιότοπων και γενικότερα των χώρων που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

    Επίσης, ο κ. Βαλασόπουλος διαβεβαίωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα για τους κόμβους της Ανατολικής Περιφερειακής, της γέφυρα της Ποτίδαιας και για τον έκτο προβλήτα και τη σύνδεση του με το Καλοχώρι, υλοποιούνται στο ακέραιο.

    Ο υπεύθυνος για την παρακολούθηση του έργου της Εγνατίας οδού στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Γιώργος Κολιβάς, τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού θα είναι πολλαπλάσιες και θετικές τόσο ως προς την ποιότητα ζωής και την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των περιφερειών που συνδέει η Εγνατία, όσο και ως προς την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στη Β. Ελλάδα και τις τέσσερις γειτονικές χώρες, οι οποίες συνδέονται δια μέσω των κάθετων αξόνων.

    [21] TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Στην πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, στα προβλήματα και τις προοπτικές της αναφέρθηκε ο Dr. Μοtoshige Itoh, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι μιλώντας σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η ιαπωνική πρεσβεία.

    Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος ανέλυσε τα τρία βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της χώρας του. Τα προβλήματα έχουν σχέση με τον μη αποτελεσματικό δανεισμό και την χρηματοδοτική αναδιάρθρωση, με την αύξηση του δημόσιου χρέους και με τη μείωση της ζήτησης, κυρίως, εξαιτίας της ταχύτατης γήρανσης του πληθυσμού. Ο Dr. Motoshige Itoh ανέλυσε την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας από το 1955 (όταν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις 2% του ΑΕΠ) ως το 1990 (που η ανάπτυξη «έτρεχε» με ρυθμό της τάξης του 16-17%) και στη συνέχεια παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα μετά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση που στόχο έχουν τη μείωση του χρέους.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις εργασιακές σχέσεις και στο ιαπωνικό μοντέλο της «δια βίου απασχόλησης σε μια επιχείρηση», καθώς στην διόγκωση του χρέους της κυβέρνησης που φθάνει το 120% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με το πώς μπορεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας να σταματήσει να είναι τραπεζοκεντρικό: Πώς, δηλαδή, οι τράπεζες θα πάψουν να παίζουν κεντρικό ρόλο ως ενδιάμεσοι φορείς στην αγορά χρήματος και πώς κυβέρνηση και επιχειρήσεις θα στραφούν για δανεισμό σε άλλες αγορές όπως των μετοχών, των παραγώγων, των κρατικών ομολόγων ή ακόμη και της κτηματαγοράς. Παρόλα αυτά έθεσε και το ερώτημα κατά πόσο οι κρατικοί τίτλοι είναι σήμερα υπερτιμημένοι.

    Ο οικονομικός σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού αναφέρθηκε και στην πορεία του δείκτη Nikkei που αντανακλά την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας που σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 1985. Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στην αναμόρφωση του χρέους η αποπληθωριστική πολιτική που ακολουθεί η ιαπωνική κυβέρνηση και στη συνέχεια περιέγραψε τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας την οποία χαρακτήρισε ως ώριμη. Στόχος, είπε, είναι να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και ο καταμερισμός της εργασίας σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

    Στο πλούσιο έργο του Ιάπωνα καθηγητή αναφέρθηκε ο β' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι «η Ιαπωνία αποτέλεσε επί σειρά ετών πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ενώ στο επίπεδο της επιχείρησης έθεσε τα θεμέλια της αλλαγής του τρόπου διοίκησης από το αυστηρά ιεραρχικό μοντέλο στο μοντέλο της ομαδικής εργασίας με την πιο ενεργό συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού στη λειτουργία της επιχείρησης». Ο κ. Βλαχογιάννης πρόσθεσε ακόμη ότι «η πορεία της ιαπωνικής οικονομίας και οι προοπτικές της έχουν μεγάλο ενδιαφέρον μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε».

    Ο Dr Motoshige Itoh τη Δευτέρα θα αναπτύξει το ίδιο θέμα στην Αθήνα σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Σχέδιο ΕΡΜΗΣ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η ιαπωνική πρεσβεία, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και το Ελληνο - Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΑ στις 5.50 το απόγευμα.

    [22] ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Βρυξέλες, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει το ποσό των πέντε εκατομμυρίων Ευρώ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθεί στα θύματα της συνεχιζόμενης κρίσης στην Δυτική Οχθη και στην λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ο επίτροπος για θέματα Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής βοήθειας Πολ Νίλσον.

    "Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση έχει χειροτερεύσει με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίλσον προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα διατεθούν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού κυρίως στις γυναίκες και στα παιδιά.

    Μέχρι τις αρχές του 2000 η Κομισιόν είχε διαθέσει 39 εκατομμύρια ευρώ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μέση Ανατολή κυρίως σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες και σε κατοίκους της Δυτικής Οχθης και της λωρίδας της Γάζας.

    [23] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βιένη, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να στείλει παρατηρητές στην ΠΓΔΜ ύστερα από την παραβίαση των όρων της συμφωνίας της Οχρίδας και την πρόωρη αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές της κρίσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας και πρόεδρος του ΟΑΣΕ Μιρτσέα Γκεοάνα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πρόωρη ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

    "Ο Γκεοάνα θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές" είπε χαρακτηριστικά στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Τζόσουα Ανσέλμο, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκεοάνα έκανε έκκληση στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι να τηρήσει την σειρά των όρων που έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφάλειας.

    Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών έχει ολοκληρωθεί το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις ενώ παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι ανακοίνωσε την επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές της κρίσης.

    Ο κ. Γκεοάνα χαρακτήρισε πρόωρη και αντιφατική την κίνηση εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του καθώς δεν προηγήθηκε συνεννόηση με τον ΟΑΣΕ και την διεθνή κοινότητα.

    "Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν θα αποσταλούν στην περιοχή μέχρι να εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις" δήλωσε ο κ. Γκεοάνα αναφερόμενος στην χορήγηση αμνηστίας στους Αλβανούς αντάρτες και στην καλύτερη συνεργασία της ΠΓΔΜ με την διεθνή κοινότητα.

    Ο ίδιος παρότρυνε όλα τα πολιτικά κόμματα να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας της Οχρίδας συμπεριλαμβανομένου και την δρομολόγηση των συνταγματικών τροποποιήσεων.

    Σήμερα η αστυνομία των Σκοπίων έστειλε άνδρες σε τέσσερις πόλεις στην περιοχή Γκόστιβαρ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τις πόλεις Ποζάρανε, Ντόλνα Μπάνιτσα, Γκόρνα Μπάνιτσα και Σούσιτσα αλλά οι αστυνομικοί δεν έμειναν στις περοχές απλά έκαναν περιπολίες.

    [24] ΣΤΙΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Μελβούρνη, 5 Οκτωβρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυσταρλίας Τζον Χάουαρντ ανακοίνωσε ότι η γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στις 10 Νοεμβρίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον κυβερνητικό συνασπισμό Φιλελευθέρων - Εθνικών να προηγείται και το εκλογικό σώμα να εγκρίνει τη σκληρή στάση του έναντι της λαθρομετανάστευσης και της τρομοκρατίας.

    Καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι στις φετινές εκλογές η κυβέρνηση Χάουαρντ θα συντριβόταν. Το σκηνικό άρχισε να αλλάζει όταν η κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της έναντι των λαθρομεταναστών, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 5 October 2001 - 18:13:56 UTC