Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [02] ΔΕΚΑ "ΥΠΟΠΤΟΙ" ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [04] AΠΟΦΥΓΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Ν.ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [05] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ
  • [06] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
  • [07] ΦΑΚΕΛΟΣ - ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
  • [08] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [09] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [10] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ
  • [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΠΑΡΝΤΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [12] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ
  • [13] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [14] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ G8 ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [15] ΕΠΑΦΕΣ ΛΟΥΜΠΕΡΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΟΥ ΔΕΜΕΤΗ
  • [17] E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
  • [18] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [19] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ Α1
  • [20] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΛΟΣ
  • [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [22] ΕΛΑΪΣ: ΚΑΜΙΑ "ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ UNILEVER
  • [23] ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (08:09 UTC+2)

    Καθώς οι προετοιμασίες της αμερικανικής αμυντικής μηχανής συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά του Αφγανιστάν, εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, άφησαν να εννοηθεί ότι η επίθεση αυτή, δε θα πραγματοποιηθεί άμεσα. Ανάλογες εντυπώσεις καλλιεργούν και τα σχόλια αμυντικών κύκλων στο Λονδίνο. Ωστόσο, αμυντικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για σκοπίμως αργή διαδικασία, που έχει στόχο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, με επίκεντρο την εξασφάλιση όσο το δυνατό μεγαλύτερη διπλωματικής κάλυψης, από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

    [02] ΔΕΚΑ "ΥΠΟΠΤΟΙ" ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (11:41 UTC+2)

    Την πληροφορία ότι τουλάχιστον δέκα άτομα που ζουν στην Ελλάδα και φέρεται αν είχαν διασυνδέσεις με τους τρομοκράτες που χτύπησαν στις ΗΠΑ, βρίσκονται υπό παρακαλούθηση, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Τα Νέα".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διωκτικές αρχές της Ελλάδας επιβεβαίωσαν πως και στη χώρα μας κατοικούν άτομα αραβικής καταγωγής που είχαν σχέσεις με τους τρομοκράτες. Ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ δέκα και είκοσι και στη διάθεση των αρχών υπάρχουν ενδείξεις, όχι όμως και αποδείξεις για εμπλοκή τους στο διεθνές δίκτυο τρομοκρατίας. Ενα από τα στοιχεία αυτά είναι πως είχαν κατ΄επανάληψη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους τρομοκράτες-αεροπειρατές ή συνεργούς τους. Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών έδειξαν πως οι φανατικοί ισλαμιστές που πήραν μέρος στην τρομοκρατική επίθεση είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με άτομα στην Ελλάδα. Ετσι ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές που εντόπισαν κάποια άτομα και τα έθεσαν υπό παρακολούθηση. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι οι συνδιαλέξεις γίνονταν και γίνονται από τηλεφωνικούς θαλάμους. Η Ελλάδα είναι το 8ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο εντοπίζονται "διασυνδέσεις" των τρομοκρατών.

    [03] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2001 (23:49 UTC+2)

    Επεισοδιακή κατάληξη είχε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στα Προπύλαια το ΚΚΕ και η "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001".

    Ομάδες συγκεντρώμενων συνεπλάκησαν μεταξύ τους και για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση.

    Νωρίτερα οι ομιλητές καταδίκασαν την τρομοκρατία, αλλά και κάθε μορφή αντιποίνων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία.

    Ολοι οι κεντρικοί δρόμοι είχαν κλείσει από νωρίς με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρεση στο κέντρο της Αθήνας και σε όλους τους δρόμους που οδηγούσαν προς τα εκεί.

    [04] AΠΟΦΥΓΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Ν.ΟΣΒΑΛΝΤ

    Aθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (13:59 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των Ολυμπιακών έργων παραχώρησαν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Όσβαλντ και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο κ. Όσβαλντ και οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακούς Επιτροπής (ΔΟΕ) εξέφρασαν ικανοποίηση για την πορεία της ελληνικής προετοιμασίας συνέστησαν, ωστόσο, να αποφευχθούν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ανέφερε ως ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της ελληνικής διοργάνωσης το μάρκετινγκ, τις υπηρεσίες Τύπου, τις σχέσεις του "Αθήνα 2004" με τις αθλητικές ομοσπονδίας. Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα των Ολυμπιακών Εργων έκανε λόγο για ορισμένες καθυστερήσεις και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες της ΔΟΕ για την οδική πρόσβαση σε κάποια μεγάλα Ολυμπιακά Εργα. Είπε πάντως πως ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τον διαβεβαίωσαν πως οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών είναι ορισμένα κωλύματα στις σχετικές νομικές διαδικασίες, τα οποία διευθετούνται.

    [05] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Εν όψει του ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ ο προπονητής του Ηρακλή, Αγγελος Αναστασιάδης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν την ομάδα.

    "Ο στόχος που βάλαμε μαζί με τον Πρόεδρο για τη φετινή περίοδο είναι να φτιάξουμε μία ομάδα η οποία θα παίζει καλό ποδόσφαιρο", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε: "Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και το διάστημα που είμαι με τα παιδιά έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά.

    Η ομάδα όμως χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει τη νοοτροπία και τη ψυχολογία του νικητή. Για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ πιστεύω ότι αν είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι θα κερδίσουμε.

    Μόνον εγώ γνωρίζω τι μπορεί να συμβεί σε ένα άτυχο αποτέλεσμα. Δεν έχω πρόβλημα να φύγω αυτήν τη στιγμή. Καλό θα μου κάνει. Εβαλα στο κεφάλι μου 50 παιδιά με τα οποία όμως δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ούτε αυτά με μένα. Δεν είμαστε μεγάλη ομάδα αν βγαίνουν προς τα έξω οι λεπτομέρειες και στις λεπτομέρειες κρίνονται τα παιχνίδια".

    [06] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ

    Ισλαμαμπάντ, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ η πακιστανική αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί σήμερα στο Αφγανιστάν προκειμένου να πείσει τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε επίσημη πηγή του Πακιστάν.

    Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η αντιπροσωπεία δεν πέτυχε στην αποστολή της να πείσει τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, να παραδώσει τον Μπιν Λάντεν και να διατάξει την απελευθέρωση των οκτώ δυτικών που κρατούνται από τις αρχές Αυγούστου στην Καμπούλ.

    Πρόκειται για τη δεύτερη ανεπιτυχή προσπάθεια του Πακιστάν σε διάστημα δύο εβδομάδων να πείσει στους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα μέλη της πακιστανικής αποστολής έτρεφαν ελπίδες ότι θα πείσουν τους Ταλιμπάν ότι η διεθνής κοινότητα θα στραφεί εναντίον τους, αν δεν παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν, οποίος θεωρείται από τις ΗΠΑ ο κύριος ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση που έχει ξεσπάσει. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν ή τον Μπιν Λάντεν και ότι θέλουν απλώς την παράδοσή του Σαουδάραβα τρομοκράτη και των συνεργατών του.

    Το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και οι Ισλαμιστές κληρικοί στο Πακιστάν έχουν μακροχρόνιες σχέσεις με τους Αφγανούς συναδέλφους τους. Η θέση στην οποία έχει περιέλθει το Πακιστάν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση που εντείνεται στην περιοχή.

    [07] ΦΑΚΕΛΟΣ - ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

    Σαντιάγκο, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Φάκελος που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε το απόγευμα στο γραμματοκιβώτιο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σαντιάγο της Χιλής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press. Ο φάκελος, ο οποίος περιείχε και μια υβριστική επιστολή προς τον αμερικάνο πρέσβη, στάλθηκε με το κανονικό ταχυδρομείο. Οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό πριν προκληθεί έκρηξη.

    Οι αρχές της χώρας ερευνούν το ενδεχόμενο η επιστολή-βόμβα να συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ.

    [08] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε τη λύπη του για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν σχόλιά του, σύμφωνα με τα οποία ο δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος του Ισλάμ.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι οι δηλώσεις του είχαν παρερμηνευθεί και εξέφρασε δημοσίως συγγνώμη προς τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ωστόσο, κατά την ομιλία του εξέφρασε και πάλι την υπερηφάνεια του για τα επιτεύγματα του δυτικού κόσμου.

    Τα σχόλιά του είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια της λογικής και της ευπρέπειας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Λουί Μισέλ, μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπιακής ενωσης απεκάλεσε τα σχόλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικίνδυνα.

    [09] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Η βία σημάδεψε την πρώτη επέτειο από την παλαιστινιακή ιντιφάντα, δηλαδή την τελευταία εξέγερση εναντίον του Ισραήλ. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκών με Ισραηλινούς στρατιώτες στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με στελέχη του τοπικού νοσοκομείου.

    Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Βηθλεέμ.

    Η αστυνομία στο Ισραήλ είχε νωρίτερα λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τις συγκρούσεις, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είχαν απαγορεύσει τη διέλευση στον περίγυρο του τεμένους Αλ-Ακσά, φοβούμενες νέο ξέσπασμα της βίας.

    Σύμφωνα με τις αρχές, μόνο άνδρες πάνω από 40 χρόνων που διαθέτουν ισραηλινή ταυτότητα μπορούσαν να περάσουν στο τέμενος.

    Η τελευταία ιντιφάντα ξεκίνησε πέρυσι μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, καθώς το τέμενος Αλ-Ακσά, θεωρείται επίσης ιερό και από τους Εβραίους.

    Από την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν μέχρι σήμερα, πάνω από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί, με περισσότερα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων.

    [10] ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

    Λονδίνο, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ενας Αλγερινός πιλότος εμφανίσθηκε ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο, κατηγορούμενος ότι υπήρξε εκπαιδευτής τεσσάρων από τους αεροπειρατές που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το CNN, o 27χρονος Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία, μπορεί ενδεχομένως να παραδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    Το FBI θέλει να ανακρίνει τον Λόφτι Ραϊσί, ο οποίος ζει κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου το Λονδίνου.

    Ο Λόφτι Ραϊσί ήταν ένας από τους τέσσερις συνολικά υπόπτους που συνελήφθησαν στη Βρετανία την περασμένη Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τις αρχές, ο Λόφτι Ραϊσί είχε εκπαιδεύσει τους πιλότους του αεροπλάνου που έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο.

    Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ αρκετές φορές ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο "για να επιτηρήσει την εκπαίδευση που ελάμβαναν εκεί", δήλωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

    [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΠΑΡΝΤΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Νότια Ευρώπη Τζέιμς Πάρντιου αναμένεται να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ την Δευτέρα.

    Ο κ. Πάρντιου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα βοηθήσει στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα κάνει συστάσεις σχετικά με την εκπαίδευση των Αλβανών που πρόκειται να ενταχθούν στο σώμα της αστυνομίας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι ο Τζέιμς Πάρντιου μαζί με τον απεσταλμένο της ΕΕ στα Σκόπια Φρανσουά Λεοτάρ, είχαν συμβάλει στον τερματισμό της κρίσης και την υπογραφή της συμφωνίας της Οχρίδας στις 13 Αυγούστου.

    [12] ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

    Λονδίνο, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων, να μεταπηδά και σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, όπως τα πρόβατα εξετάζει κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Βρετανία, μετέδωσε το ΒΒC.

    Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια σε πρόβατα, παρά μόνο σε επιστημονικά πειράματα, και ότι το κυβερνητικό σχέδιο αφορά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    [13] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:30 UTC+2)

    «Οταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα περιττεύουν τα λόγια», τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και κυβερνητικού κλιμακίου στα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

    « Σήμερα η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Αποστόλου Παύλου που αποτελούν το κρίσιμο και ενοποιητικό στοιχείο του μεγάλου σχεδίου που εμπνεύστηκαν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, αρχαιολόγοι και το οποίο σηματοδότησαν οι αείμνηστοι Μελίνα Μερκούρη και Αντώνης Τρίτσης, αξιολόγησαν αυτό το πρόγραμμα και το σηματοδότησε η Μελίνα με πίστη και αυταπάρνηση. Σε μας, έλαχε ο κλήρος να συνεχίσουμε. Σήμερα αποτελεί πραγματικότητα ένα όνειρο για το οποίο και η Μελίνα και όλοι οι Ελληνες θα είμαστε περήφανοι», υπογράμμισε.

    Η Αθήνα αλλάζει, επισήμανε ο κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε ότι μέχρι το 2004 που η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη Αθήνα, για μια άλλη Αττική, για ένα άλλο μητροπολιτικό κέντρο που θα αναδεικνύει τη διαδρομή αιώνων, την πολιτισμική ταυτότητά μας, την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των κτιρίων.

    Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιεί για το 2004 παρεμβάσεις προϋπολογισμού 85 δισ. δρχ, που τις αναπλάσεις του ιστορικού κέντρου, των πυλών της πόλης, του θαλασσίου μετώπου και τις αποκαταστάσεις των κτιρίων.

    [14] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ G8 ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Μόσχα, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Αξιωματούχοι της ομάδας των οχτώ πιο αναπτυγμένων χωρών G8 αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Ρώμη με σκοπό να προετοιμάσουν την σύνοδο κορυφής της G8 για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Η Ρωσία που αποτελεί το όγδοο μέλος της ομάδας των οχτώ πιο αναπτυγμένων χωρών είχε ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής αμέσως μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της συνάντηση στις 4 Οκτωβρίου ύστερα από συνομιλίες του εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών Γκεόργκι Μαμέντοφ με τον Ιάπωνα πρέσβη στη Ρωσία Μινόρου Τάμπα.

    Στην ομάδα των οχτώ πλουσιότερων χωρών συμμετέχουν η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [15] ΕΠΑΦΕΣ ΛΟΥΜΠΕΡΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι συναντήθηκε σήμερα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Ρουντ Λούμπερς ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ.

    Οι δυο άντρες χαρακτήρισαν θετικό το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΠΓΔΜ με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχισθεί η συνεργασία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Ο κ. Λούμπερς είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσι με τον οποίο συμφώνησε στην αναγκαιότητα εδραίωσης των απαραίτητων συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Οι δυο άντρες τόνισαν επίσης την ανάγκη τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συμπεριλάβουν και τους πρόσφυγες από το Κόσοβο και την Νότια Σερβία, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στην ΠΓΔΜ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της χορήγησης αμνηστίας στους Αλβανούς αντάρτες ο κ. Λούμπερς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα θα ξεπερασθεί.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψουν πολύ σύντομα οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

    Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ολόκληρος ο κόσμος οφείλει να είναι ενωμένος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι σε περίπτωση που το πρόβλημα της τρομοκρατίας δεν αντιμετωπισθεί ισότιμα σε όλα τα κράτη τότε θα αποτελέσει μια παγκόσμια απειλή.

    [16] ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΟΥ ΔΕΜΕΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΕ ασχολήθηκε σήμερα με την υπόθεση του κολυμβητή Βασίλη Δεμέτη, ο οποίος στον έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στην Τύνιδα κατά τη διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων ευρέθη θετικός στην απαγορευμένη ουσία νορανδροστερόνη 19.

    Στην απολογία του ο Βασίλης Δεμέτης ανέφερε ότι οι ουσίες που ανιχνεύτηκαν παρέχονταν σε φάρμακα που του χορηγούσε ο γιατρός του Μανώλης Κανδρής και τα οποία ήταν σε γνώση του προπονητή του Χαράλαμπου Παπανικολάου.

    Κατόπιν τούτου το διοικητικό συμβούλιο ανέβαλε την έκδοση απόφασης και αποφάσισε να καλέσει την ερχόμενη Τετάρτη για παροχή διευκρινήσεων σε όσα κατήγγειλε ο αθλητής Δεμέτης τους κ.κ. Παπανικολάου και Κανδρή.

    Οσον αφορά την υπόθεση της αθλήτριας Κατερίνας Μπλιάμου εξακολουθεί να εκκρεμεί η έκδοση απόφασης για το ενιαίων της κρίσης και των δύο υποθέσεων.

    [17] E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το μουσείο της Ακρόπολης θα είναι έτοιμο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του ίδιου και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη στα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «έχουμε τη δυνατότητα, τις διαδικασίες και τα οικονομικά μέσα να το πετύχουμε αυτό με όλο το συμβολικό βάρος που έχει μια τέτοια πρωτοβουλία και μια τέτοια επιτυχία».

    Τόνισε, δε, ότι για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας έχουν διατεθεί 5,5 δις. δρχ από το Β' ΚΠΣ και 12,5 δις δρχ από το Γ' ΚΠΣ.

    [18] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Σούλης Παππάς ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στις δύο προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας Νέων (γεννηθέντες 1983) οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την 1 και 2 Οκτωβρίου. Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι: Πίτκας (Καρπερή Σερρών), Καλατζής (Καρλόβασι Σάμου), Μιχαηλίδης, Προβατίδης (Απόλλων Καλαμαριάς), Κεφίδης (Καβάλα), Ανυφαντάκης (Άγιος Νικόλαος), Βάβουλας (Ζοφριά), Τριανταφυλλάκης, Γουνδουλάκης (Καλαμάτα), Πετκάκης (Αμπελόκηποι), Παπαδόπουλος (Απόλλων Κρύας Βρύσης), Κατσαρός (Πατραϊκός), Πατσιαβούρας (Απόλλων Αθηνών), Μάντζιος (Πανιώνιος), Τσοκάνης (Πιερικός), Λαγόπουλος, Ρόσιος (Απόλλων Λάρισας), Καραδέμητρος (ΑΠΟ Βόλου), Κοντιζάς (Ολυμπιακός Βόλου), Παπαδημητρίου (Ηρακλής), Αποστόλου (Πατραϊκός), Φιλιππής, Ρέππας (Πανελευσινιακός), Μασούρας (ΑΕ Τρικάλων).

    [19] ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ Α1

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Πρεμιέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 αύριο και οι "στροφές" των ομάδων έχουν ανέβει κατακόρυφα. Ξεχωρίζει η αναμέτρηση του ΟΑΚΑ μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Στο κλειστό του ΠΑΟΚ η ομώνυμη ομάδα θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι, ενώ ο Ηρακλής αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα και δίχως φιλάθλους θα υποδεχθεί τον ΚΑΟΔ.

    Το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις είναι:

    Σάββατο

    ΟΑΚΑ (19:00) ΑΕΚ - Ολυμπιακός (ΤV) (Μαστραφτσής - Χριστοδούλου)

    Δάφνης (19:00) Δάφνη - Αρης (Ζαβλανός - Αρβανιτίδης)

    Λίντο (17:00) Ηράκλειο - Περιστέρι (TV) (Κορομηλάς - Καρούσης)

    Ιβανώφειο (19:00) Ηρακλής - ΚΑΟΔ (Βορεάδης - Ταβουλαρέας)

    Φοίνικα (20:00) ΠΑΟΚ - Μαρούσι (Σπυρίδωνος - Σχινάς)

    Κυριακή

    Ανω Λιοσίων (18:00) Ιωνικός ΝΦ - Πανιώνιος (TV) (Πιτσίλκας - Καρακατσούνης)

    Νήαρ Ηστ (19:00) Νήαρ Ηστ - ΠΑΟ (TV) (Παπαδημητρίου - Τανατζής)

    [20] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λέρο θα κηδευτεί αύριο ο μεγάλος ευεργέτης του πατριαρχείου Αλεξανδρείας Παναγιώτης Σούλος.

    Ο Παναγιώτης Σούλος απεβίωσε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα , σε ηλικία 95 ετών. Διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας επί των πατριαρχών Νικολάου, Παρθενίου και του τωρινού πατριάρχη Πέτρου. Για την αγάπη του προς την εκκλησία και την όλη προσφορά του σε αυτή, τιμήθηκε με την ανώτερη διάκριση του "Μέγα Αρχοντα" του πατριαρχείου. Πρόσφερε πολλά στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας της οποίας διετέλεσε πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος. Το έργο του δεν περιοριζόταν μόνο στον χώρο της Αιγύπτου, αλλά κάλυπτε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση τον τίμησε απονέμοντας του την μεγαλύτερη διάκριση τον Σταυρό του Φοίνικα.

    Την Τετάρτη ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, τέλεσε στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, τρισάγιο γιά την ανάπαυση της ψυχής του. Βαθιά συγκινημένος ο μακαριότατος, στον λόγο του, χαρακτήρισε τον Παναγιώτη Σούλο "Μεγάλο Ανθρωπο" με στόχους στη ζωή του, τους οποίους πραγματοποίησε ως ευεργέτης του πατριαρχείου και της ελληνικής κοινότητας. Τόνισε ότι η εκκλησία της Αλεξανδρείας τον ευγνωμονεί και θα προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του και εξήρε την προσπάθεια που κατέβαλε πάντοτε να ευχαριστεί τον Θεό και να ευεργετεί τους ανθρώπους και γι' αυτό, όπως είπε, θα παραμείνει στην μνήμη όλων ως φίλος και αγαπητός αδελφός.

    Λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Στέφανος Ταμβάκης, ενώ παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Μ. Δαρατζίκης, ο πρόξενος της Κύπρου Β. Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας Ε. Κασιμάτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας, Β. Βαφειάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων "Πτολεμαίος Α' " Ν. Παπαντώνης, πολλοί κοινοτικοί παράγοντες, πάροικοι, φίλοι και συνεργάτες του εκλιπόντος.

    Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του πατριάρχη Πέτρου, μητροπολίτης Καρθαγένης, Χρυσόστομος, τελούσε την εξόδιο ακολουθία

    [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έκανε έκκληση για οικονομική περίσκεψη λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, που όπως σημείωσε, θα επηρεάσουν και την κυπριακή οικονομία.

    Ανέφερε επίσης, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις απασχόλησαν το υπουργικό συμβούλιο και θα συνεχίσουν να το απασχολούν, γιατί το θέμα αυτό βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη.

    "Εάν επηρεαστεί η γενική οικονομική κατάσταση", τόνισε, "θα επηρεαστεί και η κυπριακή οικονομία. Οτιδήποτε και αν κάνουμε, θα υπάρξει κάποιος επηρεασμός της οικονομίας. Το θέμα είναι πόσο λογικά θα συμπεριφερθούμε όλοι στα αιτήματά μας, προτού δούμε πως ξεκαθαρίζει η διεθνής κατάσταση".

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθηκε σε δύο σχολές σκέψης λέγοντας ότι "η πρώτη σχολή υποστηρίζει ότι θα επισπευσθεί η λύση σε προβλήματα, όπως το Μεσανατολικό και άλλα, ώστε να μειωθούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ των διαφόρων χωρών, που θα συμβάλουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    "Η άλλη σχολή", συνέχισε, " υποστηρίζει ότι μπορεί να επιδεικνύεται ενδιαφέρον για λύση αυτών των προβλημάτων, αλλά οι διεθνείς προβολείς θα είναι στραμμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και επομένως όλα τα άλλα προβλήματα θα έχουν δευτερεύουσα θέση στη διεθνή σκακιέρα. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε, για να δούμε πως θα εξελιχθεί".

    Κληθείς να αναφέρει ποια σχολή σκέψης θα επικρατήσει, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα υπάρξει ένας συνδυασμός μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σχολής" και πρόσθεσε πως "για προβλήματα όπως το Μεσανατολικό, το οποίο επηρεάζει την κοινή γνώμη σε πολλές ισλαμικές χώρες θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε τουλάχιστον να φαίνεται ότι υπάρχει διαδικασία επίλυσης και οδεύει προς αυτήν. Αυτό, υπογράμμισε, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις δυνάμεις, εκείνες, οι οποίες θα έχουν συμμαχήσει για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Κυπριακό επισήμανε: "αφού οι ΗΠΑ θέλουν ένα ισχυρό μέτωπο, θα πρέπει να λύσουν και τις διαφορές, όπως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να δώσουν κάποια προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού".

    Σχετικά με την άσκηση "Νικηφόρος" και κατά πόσον έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να περιορίσει την έκτασή της, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "δεν ενημερώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση κατά πόσο έγινε ένα τέτοιο διάβημα. Ο τύπος το έγραψε. Η άσκηση θα γίνει, όπως είχε προγραμματισθεί", είπε, ενώ σε ερώτηση αν είχε προγραμματισθεί και η συμμετοχή ελληνικών αεροπλάνων στην άσκηση απάντησε καταφατικά.

    [22] ΕΛΑΪΣ: ΚΑΜΙΑ "ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ UNILEVER

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    "Η ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής του Ομίλου Επιχειρήσεων της Unilever N.V επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας μας, δεν προβλέπεται να επιφέρει αλλαγές ή εξελίξεις στις εν γένει δραστηριότητες της εταιρίας μας", αναφέρει η Ελαϊς σε ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

    Η Ελαϊς, σύμφωνα με όσα τονίζονται στην ανακοίνωση, με αποφασιστικότητα προχωρεί στη ενίσχυση της θέσεώς της στην αγορά των τροφίμων, τόσο με την προώθηση στην αγορά νέων προϊόντων, όσο και με την υλοποίηση της εμπορικής και των λοιπών τομέων συνεργασίας (marketing, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, μεθόδων παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, οικονομικών υπηρεσιών κ.λ.π.) με την Knorr Bestfoods Hellas ABEE, βιομηχανία και αυτή τροφίμων και θυγατρική συγχρόνως του Ομίλου Επιχειρήσεων της Unilever N.V.

    Οσον αφορά στις σχέσεις της εταιρίας με τον Ομιλο Επιχειρήσεων της Unilever N.V, γνωστοποιείται ότι αυτές προσδιορίζονται από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που παρέχονται από την κείμενη νομοθεσία στους μετόχους κάθε εταιρίας.

    [23] ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Τα άσχημα μαντάτα στην Ιντερ. Ο διεθνής Βραζιλιάνος επιθετικός Ρονάλντο υπέστη τράβηγμα στο μηρό στην αναμέτρηση με τη ρουμάνικη Μπρασόβ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και σύμφωνα με το ιατρικό τιμ θα μείνει εκτός προπονήσεων για περίπου δύο εβδομάδες.

    Ο τραυματισμός του Ρονάλντο άρχισε πλέον να ανησυχεί τους διοικούντες της ιταλικής ομάδας που βλέπουν το Βραζιλιάνο άσο να ξανατραυματίζεται για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Αύριο το πρωί θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σκόπια, 28 Σεπτεμβρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Επισκεψη στην Τουρκία, με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης στρατιωτικού εξοπλισμού, πραγματοποίησε ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του εντός του 2002, ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, και πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του στον εκσυγχρονισμό 40 τεθωρακισμένων, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στα Σκόπια.

    Χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Τουρκία ιδιαίτερα σημαντική, αφού όπως είπε, οι δύο χώρες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενισχύσουν την στρατιωτική τους συμμαχία. Ο κ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της χώρας του και με τη Λευκορωσία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 28 September 2001 - 18:14:02 UTC