Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [03] ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: "ΣΠΕΙΡΑΜΕ ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ"
  • [04] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [05] TΣΟΒΟΛΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ
  • [06] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [07] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΣΤΗΝ 6η ΘΕΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [08] AΠΟΝΟΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑGROCERT ΣΕ 10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
  • [10] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • [11] Η ΕΕ ΣΥΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [13] ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ
  • [14] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [15] ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ULEB KAI FIBA
  • [16] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ
  • [17] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [18] H ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2003
  • [19] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [20] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ
  • [21] META TΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [22] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [23] ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: "ΑΔΕΙΟ" ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (16:43 UTC+2)

    "Θα το θέσω εγώ, όταν πρέπει το θέμα της επόμενης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και εξήγησε πως το κριτήριο θα είναι το συμφέρον της χώρας και όχι η κατοχή μιας θέσης ή η απόλαυση των εξουσιών από τη θέση αυτή.

    "Θα ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", και σημείωσε πως έχει να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο και αισθάνεται την ευθύνη να προχωρήσει. Σε ερώτηση αν επιθυμεί να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο 2001.

    Επισήμανε ότι δεν υπάρχει επετηρίδα στελεχών στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ανανέωση, και στο κόμμα και την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της συνέχειας.

    Σε ερώτηση για τις ηγετικές φιλοδοξίες του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, απάντησε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος και δικαιολογείται να έχει φιλοδοξίες, όπως και άλλα στελέχη, αλλά "το θέμα δεν είναι του παρόντος".

    Επλεξε το εγκώμιο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, χαιρέτισε την υποψηφιότητα του για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, όπως θα χαιρετίσει, είπε, και οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, είτε για τη θέση του γραμματέα είτε του προέδρου του Κινήματος. Η επιδίωξη του κ. Σημίτη στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι μια καθαρή, δυνατή εντολή για να πραγματοποιήσει το έργο του.

    Η συζήτηση για τον επικείμενο ανασχηματισμό δεν προσφέρει τίποτε και δεν ενδιοαφέρει τον ελληνικό λαό. Ολοι οι υπουργοί δουλεύουν, όλοι προσφέρουν και όταν έρθει η ώρα θα εξετάσει πως θα σχηματίσει ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες έχει κλείσει και δεν πρόκειται να το συζητήσει. Αν υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά της Εκκλησίας, για συνζήτηση, θα απαντήσει θετικά μόνο για να συζητητθούν θέματα των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας και πως μπορεί να βοηθήσει η Πολιτεία το έργο της Εκκλησίας. Οπως είπε, στο θέμα των ταυτοτήτων δεν υπάχουν νικητές και ηττημένοι και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ αναμέτρηση δύναμης. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα συνταγματικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει, κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τι πιστεύει, αλλά και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει το δίλημμα αν θα δηλώσει ή όχι τι πιστεύει.

    Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα του Χρηματιστηρίου και των παράνομων ελληνοποιήσεων. Για το πρώτο είπε ότι η Ν.Δ. θέλει να κάνει τζόγο γύρω από το Χρηματιστήριο, να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, να ρίξει το Χρηματιστήριο. Περιμένει να μάθει από τον κ. Εβερτ πως πληροφορήθηκε το εισαγγελικό πόρισμα για τη ΔΕΚΑ, το περιεχόμενο του οποίου δεν γνωρίζει ο ίδιος και αν το γνώριζε θα το σχολίαζε. Πάντως ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να συννενοηθεί με όλα τα κόμματα ώστε να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο δυνατό και όχι στις αρχές Οκτωβρίου, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός.

    Σε ότι αφορά στις παράνομες ελληνοποιήσεις κατήγγειλε τη Ν.Δ. ότι μιλάει για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2000 διότι τη βασανίζει το παρελθόν της, οι εκλογές του 1961, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ΕΡΕ

    Εμμέσως αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στο χειρισμό του Ασφαλιστικού-μόνο όποιος δεν παίρνει αποφάσεις δεν κάνει λάθη, είπε χαρακτηριστικά-και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την εθνική διάσκεψη της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό θα ξεκινήσει ο διάλογος για το ζήτημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης

    Σε ερώτηση για την πρόθεση του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις του. Γνωρίζει ότι απαιτεί από τον ελληνικό λαό 200 δισ. δραχμές και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία η οποία είναι σύμφωνη με το ευρωπαικό πλαίσιο. Ο Κ. Γλίξμπουργκ πρέπει να επιλέξει κάποιο επώνυμο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε επίπεδο συμβολισμών και εντυπώσεων να δημιουργηθεί οποιοδήποτε ζήτημα στο οποίο έχει απαντήσει οριστικά και αμετάκλητα ο ελληνικός λαός.

    Σε ότι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περιμένουν την εξέλιξη των διαδικασιών και αφού κλείσει δικαστικά το θέμα η ελληνική κυβέρνησης θα εξετάσει πως θα προωθήσει τα ζητήματα, που για την ίδια παραμένουν ανοιχτά, όπως το κατοχικό δάνειο.

    Σχετικά με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα αυξηθούν κατά 40% οι κοινωνικές δαπάνες.

    Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ανάδειξη της σε ανπατυξιακό και μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Στη Θεσσαλονίκη ακούγεται πιο δυνατά από αλλού ότι διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον και είναι ορατή η αλλαγή του ρόλου της Ελλάδας.

    Σχολιάζοντας τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας τόνισε ότι υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και η το όριο της ελευθερίας του ενός είναι η ελευθερία του άλλου. "Οποιος αισθάνεται ότι πρέπει να διαδηλώσει, να διαδηλώνει", παρατήρησε.

    Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες κατά της παγκοσμιοποίησης στη Σύνοδο της Ε.Ε. το 2003 στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να μην υπάρξουν προβλήματα τάξης και να αναδειχθεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    Σχετικά με το όνομα της FYROM σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί λύση στο θέμα πριν λήξει η Ενδιάμεση Συμφωνία σε ένα χρόνο. "Το θέμα μας ενδιαφέρει πολύ και πρέπει να τακτοποιηθεί", είπε.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Ελλάδας είναι να υποχρεώσει την Αγκυρα να ακολουθήσει μια πορεία σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαική Ενωση, να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. "Αν την εφαρμόσουμε σωστά αυτή την πολιτική θα επιτύχουμε", τόνισε.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (10:03 UTC+2)

    Με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα και το Σέρβο πρωθυπουργό, Ζόραν Τζίντζιτς, θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στο πλαίσιο της επταήμερης, επίσημης, επίσκεψής του, που πραγματοποιεί από την Παρασκευή στη Γιουγκοσλαβία μετά από πρόσκληση της Σερβικής Εκκλησίας.

    Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας συναντήθηκε προχθές με τον Πατριάρχη Σερβίας, Παύλο, ενώ επισκέφθηκε εκκλησίες και μοναστήρια στο Βελιγράδι.

    [03] ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: "ΣΠΕΙΡΑΜΕ ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (11:01 UTC+2)

    Σπείραμε εμείς οι ονειροπόλοι και αγωνιστές, για να θερίσουν οι προσγειωμένοι και πραγματιστές", λέει ο μεγάλος της ελληνικής και της παγκόσμιας μουσικής Μίκης Θεοδωράκης, σε αποκλειστική του συνέντευξη προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της συναυλίας των έργων του "Αξιον Εστί" και "Πνευματικό Εμβατήριο", που δίνει μεθαύριο Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στο "Θέατρο Γης" της Θεσσαλονίκης. Παρατηρώντας ότι η ψυχή του ανθρώπου θρέφεται και ευτυχεί μόνο με τα όνειρα, κυρίως με αυτά που δεν πραγματοποιούνται ποτέ

    Αναφερόμενος στο έργο του, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει ικανοποίηση που τα έργα του, όπως το "’ξιον Εστί" και το "Πνευματικό Εμβατήριο", που τα αποκαλεί έργα-σύμβολα της προσπάθειάς του για την παλλαϊκή κατάκτηση του έντεχνου, συγκινούν ακόμη και τις νεότερες γενιές, ενώ κάνοντας μία αποτίμηση της διαδρομής του στο χώρο της Τέχνης, παρατηρεί ότι θα έπρεπε να έχει μία διπλή σε διάρκεια ζωή, για να ολοκληρώσει όλα όσα θα ήθελε να κάνει στον τομέα της Τέχνης .

    Ακόμη, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης διατυπώνει την πικρία του που οράματα όπως Ειρήνη, Φιλία, Συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς κ.α., ύστερα από μισό αιώνα αγώνων και προσπαθειών, απομακρύνονται αντί να κατακτώνται.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γενικού Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπ. Κουζινόπουλου, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει:

    -Ερώτηση: Πέρασαν κιόλας 34 χρόνια από την πρώτη εκτέλεση του "’ξιον Εστί" και 30 χρόνια από τη σύνθεση του "Πνευματικού Εμβατηρίου". Ποια νομίζετε ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν τα έργα αυτά αλλά και τις υπόλοιπες δημιουργίες σας, τόσο δημοφιλή, ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι δεν έζησαν από κοντά το κλίμα εκείνης της εποχής;

    -Μ. Θεοδωράκης: Το πέρασμα από το "δημοτικό" στο "λόγιο" και από το "λαϊκό" στο "έντεχνο" ήταν πάντοτε γνώρισμα υπεροχής μιας κοινωνικής τάξης απέναντι σε μιαν άλλη. Συνέβη Δε στις μέρες μας στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες να εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το χάσμα ανάμεσα στην μεγαλοαστική τάξη και στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις, όποια επίπεδα ζωής κι αν έχουν κατακτήσει οι τάξεις αυτές.

    Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη κατά την οποία οι κοινωνικά κατέχοντες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στους εργαζόμενους "τα πάντα" πλην του λόγιου και του έντεχνου που αποτελούν τις κορυφαίες κατακτήσεις της ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας.

    Στηριζόμενος στην κατ' εξοχήν δημοφιλή τέχνη, το τραγούδι, αποφάσισα ευθύς εξ αρχής να σπάσω αυτό το κορυφαίο ταξικό τείχος επιμορφώνοντας βήμα-βήμα συστηματικά και επίμονα τα πλήθη των μη προνομιούχων ως προς την Τέχνη, ώστε να γίνουν κάποτε αληθινοί Μύστες του απολύτως Ωραίου και Αληθινού.

    Το κύριο στήριγμά μου στην προσπάθειά μου αυτή υπήρξε η Ποίηση. Ακόμα και στα πιο απλά μου τραγούδια αναζήτησα τη συνεργασία των ποιητών, έτσι ώστε λέξη-λέξη, στίχο-στίχο να ενσταλάζω το "λόγιο" στη σκέψη και στη συνείδηση του μεγάλου πλήθους.

    Κι αυτό υπήρξε η κύρια, η μεγάλη θα 'λεγα προσπάθεια της ζωής μου: Πέτυχα; Αυτό μόνο ο λαός και ο χρόνος θα το κρίνουν. Πώς όμως να μην ικανοποιούμαι όταν βλέπω σήμερα ακόμα και τις νεότερες γενιές να συγκινούνται με το "Πνευματικό Εμβατήριο" και το "’ξιον Εστί", έργα σύμβολα αυτής της προσπάθειάς μου για την παλλαϊκή κατάκτηση του έντεχνου;

    -Ερώτηση: Μετά από τόσα χρόνια δημιουργίας και τόσα έργα που έχετε συνθέσει, σε ποια μουσικά στοιχεία δεν έχετε εντρυφήσει ακόμη με το έργο σας; Υπάρχουν κάποιοι στόχοι που θέσατε με τη μουσική σας και δεν τους έχετε πετύχει;

    -Μ. Θεοδωράκης: Θα έπρεπε να έχω μια διπλή σε διάρκεια ζωή για να ολοκληρώσω στον τομέα της Τέχνης όσα θα ήθελα να κάνω. Καλώς ή κακώς η μισή μου ζωή δόθηκε στα κοινά. Ας πούμε πως ό,τι έκανα είναι μια μεγάλη εισαγωγή, ένα Σχεδίασμα σ' αυτό που ονειρεύομαι να δημιουργήσω.

    -Ερώτηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης με τους αγώνες και τη δημιουργία του, αποτελεί σήμερα ένα σύμβολο. Πόσο νομίζετε ότι τα οράματά σας για έναν Ελληνικό κοινωνικό δρόμο προς το μέλλον, συνεχίζουν να είναι επίκαιρα;

    -Μίκης Θεοδωράκης: Μπορεί η βάση και τα ερεθίσματα των αγώνων μου να είχαν ρεαλιστική αφετηρία, όμως η αντιμετώπιση των προβλημάτων -κοινωνικών και εθνικών- έγινε από την πλευρά τουλάχιστον τη δική μου μ' ένα τρόπο ονειροπόλο, ιδεοκρατικό και καθόλου ρεαλιστικό. Ο πήχης των επιδιώξεων και προσδοκιών ήταν πάντοτε πολύ υψηλός και όπως έδειξαν οι εξελίξεις εξωπραγματικός. Είμαστε τυλιγμένοι μέσα σε ύψιστες ιδέες και στόχους, ενώ τα πόδια μας περιέργως πατούσαν γερά επάνω σε μια σειρά δραματικές συνθήκες..

    Το αποτέλεσμα ήταν να σπείρουμε εμείς οι ονειροπόλοι και αγωνιστές, για να θερίσουν οι προσγειωμένοι και πραγματιστές. Ο καθένας στον ρόλο του... Αν με ρωτούσε ένας νέος ή μια νέα ποιον απ' τους δυο δρόμους να προτιμήσει, εγώ θα έλεγα τον πρώτο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η ψυχή του ανθρώπου θρέφεται και ευτυχεί μόνο με τα όνειρα. Κυρίως δε με αυτά που δεν πραγματοποιούνται ποτέ... Αυτή νομίζω ότι είναι η παράλογη μοίρα των ανθρώπων.

    -Ερώτηση: Ο πολιτικός Θεοδωράκης, λειτούργησε πάντα υπερβατικά, πέρα από σκοπιμότητες, ενισχύοντας πάντα πρωτοβουλίες που απέβλεπαν στην προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας. Σήμερα, που τα Βαλκάνια βρίσκονται πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πόσο είστε διατεθειμένος να συνεχίσετε αυτές τις προσπάθειες, προκειμένου να πνεύσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ένας άνεμος ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας;

    -Μ. Θεοδωράκης: Λαϊκή Δημοκρατία - Σοσιαλισμός (και μάλιστα επιστημονικός...) - Εθνική Αναγέννηση - Τέχνη για όλο τον λαό - Ειρήνη - Φιλία - Συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς κλπ.

    Ύστερα από μισό αιώνα αγώνων και προσπαθειών οι στόχοι αυτοί μου φαίνεται πως απομακρύνονται αντί να κατακτώνται. Σήμερα βλέπουμε καταστάσεις που στο τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου μας ήταν αδύνατο να πιστέψουμε ότι θα βλέπαμε ξανά μπροστά μας ύστερα απ' το λουτρό αίματος στο οποίο υποβλήθηκαν οι λαοί.

    Φοβάμαι ότι θα μάθουμε τελικά να ζούμε με την ιδέα των ατελειών του ανθρώπου που ενώ κατάφερε να λύσει τόσα και τόσα προβλήματα εξακολουθεί να είναι σκλάβος της κάθε λογής Εξουσίας και τις πιο πολλές φορές δυστυχώς οικειοθελώς.

    [04] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής του κυπέλλου Ελλαδος είναι:

    1ος όμιλος

    Πανσερραϊκός-Αιγάλεω 1-1

    2ος όμιλος

    Εθνικός Αστέρας-Καβάλα 1-0

    3ος όμιλος

    Ιωνικός-Ατρόμητος Αθηνών 1-2

    4ος όμιλος

    Παναχαϊκή-Παναιτωλικός 1-0

    Παναιγιάλειος-Χανιά 2-2

    5ος όμιλος

    Καλλιθέα-Κασσάνδρα 3-1

    7ος όμιλος

    Προοδευτική-Ακράτητος 1-0

    8ος όμιλος

    Ολυμπιακός Βόλου-Χαλκηδόνα 0-1

    9ος όμιλος

    ΠΑΣ Γιάννινα-Φωστήρας 3-0

    10ος όμιλος

    Καλαμαριά-Πατραϊκός 4-1

    11ος όμιλος

    Αθηναϊκός-Απόλλων Κρ. Βρύσης 3-1

    [05] TΣΟΒΟΛΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    «Ο κ. πρωθυπουργός κλείνοντας με τη συνέντευξη Τύπου την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, κατέδειξε ότι ενδιαφέρεται για τους αριθμούς που και αυτοί δεν πάνε καλά και αδιαφορεί τελείως για τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι ο κ. Σημίτης βλέπει επιτυχία στην κυβερνητική οικονομική πολιτική και στην κοινωνική συνοχή, γνωρίζοντας ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και ότι ο ένας στους τρεις Έλληνες νέους είναι άνεργος.

    «Η ωραιοποίηση της κατάστασης από την πλευρά του κ. Σημίτη, επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει οριστικά και αμετάκλητα χαράξει το νεοφιλελεύθερο δρόμο του. Έχει εγκαταλείψει την προοδευτική κατεύθυνση, γιατί μόνο η νεοφιλελεύθερη πολιτική ενδιαφέρεται για τους αριθμούς και τα υπερκέρδη των ολίγων σε βάρος των πολλών», τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε και νέα ουσιαστικά κίνητρα στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δήλωσε ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης δεν έχει δήθεν θέση. «Οι δομές όμως της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είναι τέτοιες, που για να γίνει παραγωγικά ισχυρή Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθούν οι μικρές και οι μεσαίες κατά κύριο λόγο αγροτικές και αστικές επιχειρήσεις, που έχουν το πλεονέκτημα της ευελιξίας έναντι της δυσκινησίας των πολύ μεγάλων οικονομικών μονάδων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και βελτίωση της παραγωγής αλλά και της παραγωγικότητας. Η Ελλάδα μόνο έτσι θα μπορεί να γίνει ισχυρή και να διεκδικήσει τη μερίδα που της αναλογεί, στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας», συμπλήρωσε.

    «Το ΔΗΚΚΙ, καλεί τον ελληνικό λαό σε συσπείρωση και αγώνα, γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα λαίλαπα και στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών και αυτό θα σημάνει περαιτέρω αποδιοργάνωση της παραγωγικής αγροτικής και αστικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Τσοβόλας

    [06] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 4-1 επί του Πατραϊκού πέτυχε η Καλαμαριά στο θεσμό του κυπέλλου, με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισής της στη επόμενη φάση. Οι Καλαμαριώτες επιβλήθηκαν δίκαια, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης έλεγχαν τον ρυθμό του παιχνιδιού. Στο 8' ο Καρτάλης έκανε το 1-0, για να γίνει το 2-0 στο 31' με κεφαλιά του Μπουέλε. Ο δείκτης του σκορ ανέβηκε περισσότερο, αφού στο 50' οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 3-0 χάρις το αυτογκόλ του Αργυρόπουλου, ενώ στο 64' ο Μπαξεβάνος έκανε πάσα στον Μουγκε που από κοντά έκανε το 4-0. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 87' με πλασέ του Μπουντούρη.

    Ο διαιτητής Κοντογιαννίδης, έδειξε κιτρίνη κάρτα στον Δερμιτζόγλου.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Εμπέντε, Μπουέλε, Νάκου, Ξναθόπουλος, Νικολάου, Καρτάλης, Τρούπκος (57' Μουνγκουε), Ντομορό (66' Χατζηρίζος), Μπαξεβάνος, Κατσαβός, Δερμιτζόγλου (78' Νούντου).

    ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ: Τριανταφυλλίδης, Μίχος, Κατερίνης, Γεωργόπουλος,Αργυρόπουλος, Παπαγιαννόπουλος, Στράντζαλης (46' Γκίμπρο), Καλλικας, Σχοινάς (46' Σπυρόπουλος), Μπουντούρης, Ντράγκας (62' Λαζανάς)

    [07] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΣΤΗΝ 6η ΘΕΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Τυνησία, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Την έκτη θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας κατέλαβε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των γυναικών, γνωρίζοντας την ήττα με 58-47 από τη Σλοβενία σε αγώνα κατάταξης. Τα δεκάλεπτα της αναμέτρησης ήταν: 11-11, 30-20, 50-32, 58-47

    [08] AΠΟΝΟΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑGROCERT ΣΕ 10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Τα πιστοποιητικά ποιότητας του Agrocert (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Γεωργίας) απένειμε σε 10 επιχειρήσεις ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    Με την απονομή, που έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Agrocert στην 66η ΔΕΘ, πιστοποιήθηκαν 8 επιχειρήσεις παραγωγής οπωροκηπευτικών (Α.Σ Νάουσας, Α.Σ. Βέροιας «Venus», Α.Σ. Ξεχασμένης, Α.Σ. Οπωροκηπευτικών Νησιού, Κοινοπραξία, Α.Σ.Ο. Α.Σ.Ο ΑΛ.Μ.Μ.Ε, Ομάδα Παραγωγών «Σέρκο», Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε, Ενωση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Η Ευάμπελος») για την εφαρμογή του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στη φυτική παραγωγή και άλλες 2 εκτροφής πουλερικών (Γαλανός Κοτόπουλα Μεσημεριού Α.Ε, Αγγελάκης Α.Ε) για τον ειδικό τρόπο εκτροφής τους.

    [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

    Βαγδάτη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Πετρελαιοφόρο που μεταφέρει περισσότερους από πέντε χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου που λέγεται ότι εξήχθη λαθραία από το Ιράκ έπιασε φωτιά στο Βόρειο Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με το BBC, στο πετρελαιοφόρο βρίσκονται πυροσβέστες και προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά ατυχημάτων τα οποία συμβαίνουν σε πετρελαιοφόρα που προσπαθούν να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις κυρώσεις αυτές που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ αμέσως μετά την εισβολή του στο Κουβέϊτ το 1990 η χώρα μπορεί να εξάγει ορισμένες ποσότητες πετρελαίου μόνο υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

    Όπως μεταδίδει το BBC, το πλοίο που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο άρχισε να βυθίζεται αλλά δεν έχει γίνει ακόμα διαρροή του πετρελαίου. Τα 14 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχουν διασωθεί από σκάφος της Διεθνούς Δύναμης η οποία εδρεύει στην περιοχή με στόχο την επιβολή των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ.

    [10] ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

    Καλμάρ, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Αλλα τέσσερα μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στην τελευταία μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος άρσης βαρών νέων και νεανίδων που ολοκληρώθηκε στην πόλη Κάλμαρ της Σουηδίας.

    Η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια Βασιλική Κασάπη κατέκτησε 3 ασημένια μετάλλια στο αρασέ με 102,5κ., στο ζετέ με 130κ. και στο σύνολο με 232,5κ. Στην κίνηση του ζετέ η Κασάπη πραγματοποίησε πανελλήνιο ρεκόρ. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε στα 105 κιλά ο Βασίλης Κωνσταντινίδης σηκώνοντας στο ζετέ 195 κιλά.

    [11] Η ΕΕ ΣΥΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Όλο και περισσότερο φαίνεται να συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να παραταθεί η παραμονή της ΝΑΤΟικής δύναμης στα Σκόπια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεχίζουν τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

    «Όλοι τονίσαμε την ανάγκη να αποφευχθεί η εκκένωση της περιοχής όταν θα αποσυρθούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της ΕΕ Λουί Μισέλ, αναφερόμενος στην απόσυρση των στρατευμάτων μετά το πέρας της επιχείρησης «Συγκομιδή».

    Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διπλασιάσει τον αριθμό των παρατηρητών της ΕΕ στην ΠΓΔΜ.

    Ιδιαίτερα θερμός υποστηρικτής της άποψης για παράταση της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Σκόπια ήταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, καθώς και ο Γάλλος Ομόλογός του Υμπέγ Βεντγίν.

    Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες χώρες που έθεσαν ερωτήματα προκειμένου να διευκρινιστεί το όλο θέμα και να δοθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την επιχείρηση που σχεδιάζεται.

    Ν.Κ.

    [12] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Τύνιδα, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Μια ακόμη ήττα σημείωσε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ γυναικών στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τυνησίας. Ηττήθηκε με 41-21 από την Σλοβενία, αφού οι αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ανώτεροι καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στο ημίχρονο οι παίκτριες της Σλοβενίας προηγούνταν ακόμη και με 11 γκολ διαφορά (21-11).

    [13] ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ

    Τυνησία, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Απομακρύνθηκε από το μετάλλιο η εθνική ομάδα του πόλο, έπειτα τη νέα ήττα με 8-4 από τη Γιουγκοσλαβία στους Μεσογειακούς Αγώνες Μεσογειακών της Τυνησίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε ηττηθεί και στο πρώτο παιχνίδι από την Κροατία και είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει ένα μετάλλιο ακόμη και αν κερδίσει όλους τους υπόλοιπους αγώνες.

    [14] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (19:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τραγικό θάνατο βρήκε χθες 36χρονος Έλληνας στη Ρουμανία, που σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του.

    Όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές, ο Κωνσταντίνος Ψαθάς ιδιοκτήτης της εταιρίας εμπορίου ξυλείας «opsis Construction Trading» χρωστούσε υψηλά χρηματικά ποσά σε διάφορους συνεργάτες του.

    Τη σορό του βρήκε ο φίλος του, Μάριους Φιλότε. Ο Κωνσταντίνος Ψαθάς είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να θέσει τέλος στη ζωή του, καταπίνοντας υπερβολική ποσότητα χαπιών. Τότε, όμως, σώθηκε καθώς ένας άλλος φίλος του τον είχε βρει έγκαιρα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

    [15] ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ULEB KAI FIBA

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:54 UTC+2)

    Οι σχέσεις μεταξύ της FIBA και της ULEB δεν ήταν οι ιδανικότερες το τελευταίο διάστημα και δεν πρόκειται να γίνουν ιδανικές. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Μετά την συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, η FIBA εξέδωσε την παρκάτω ανακοίνωση με την οποία εξηγεί το χάσμα των απόψεων.

    "Παρά τις τελευταίες προσπάθειες που κατεβλήθησαν προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να συνεργαστούν οι FIBA με την ULEB, η FIBA έφτασε στο συμπέρασμα ότι δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο. Η FIBA έκανε πολλές προσπάθειες, οι οποίες συνοδεύονταν από πολλές συσκέψεις. Δυστυχώς οι διαφορετικές απόψεις των δυο πλευρών και ιδιαίτερα μετά την τελευταία σύσκεψη καταλάβαμε ότι είναι καλύτερα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ να κόψει κάθε σχέση μεταξύ της FIBA - ULEB και να... εργαστούν ξεχωριστά.

    1.Η FIBA υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ανωτάτης Επιτροπής στο BAD Kreuznach το Μάιο του 2001, δεν αναγνωρίζονται τόσο η ULEB όσο και η Euroleague.

    2. Η FIBA είναι το μοναδικό όργανο που είναι υπεύθυνο για τους διεθνείς διαιτητές και κομισάριους. Σύμφωνα λοιπόν με τους Νόμους της FIBA όσοι επέλεξαν να εργαστούν στην Euroleague, διαγράφονται αυτόματα από τις λίστες της FIBA για τις διοργανώσεις της για τη συγκεκριμένη σεζόν.

    3.Η Ομοσπονδία κάθε χώρας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το τι θα κάνει με τους διαιτητές που συμμετείχαν στην Euroleague και αν θα τους επιστρέψει να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της χώρας τους και το ίδιο ισχύει για τους κομισάριους.

    4.Μόνο οι παίκτες που τα δελτία τους αναγνωρίζονται από τη FIBA έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις και σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία σε θέμα μετεγγραφής. Να σημειωθεί ότι το ΝΒΑ αναγνωρίζει μόνο τη FIBA.

    5.Μόνο τα αντί-ντόπινγκ που διεξάγονται υπό την αιγίδα της FIBA ή WADA αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο.

    6.Τα σωματεία είναι ελεύθερα να παίξουν όπου επιθυμούν, Κάθε ομοσπονδία είναι ελεύθερη να πράξει

    7.H FIBA θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα προσπαθήσει να επιταχύνει την αίτηση.

    8.Η FIBA είναι ενωμένη σε όλα τα επίπεδα και κοιτάζει στο μέλλον, έχοντας τις παρακάτω προτεραιότητες:

    -Την επαναδιάρθρωση της FIBA-Europe

    -Τις Εθνικές ομάδες

    -Θα καταρτίσει ένα νέο, πλήρες και ανανεωμένο πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων".

    [16] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:51 UTC+2)

    "Ενδεικτικές της υψηλής αποτελεσματικότητας στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής υπήρξαν οι δύο απαντήσεις που ο κ. Σημίτης έδωσε κατά την σημερινή συνέντευξή του", δήλωσε η Συντονίστρια της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ’μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Στο ερώτημα αν βλέπει αποτελέσματα από την πολιτική του ιδίου και του Γ. Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας, η απάντησή του ήταν ότι ναι, διότι ο κ. Ντενκτάς, που αρνιόταν να συναντήσει τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, τώρα συνεχίζει να αρνείται μεν, αλλά, τουλάχιστον προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνηση του!

    Όσον αφορά το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά πιο δύσκολο το να συζητηθεί το ζήτημα. Ξεχνάει να μας πει όμως, πρώτον, τι έκανε τόσα χρόνια για να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις και δεύτερον, γιατί ο υπουργός του επί των Εξωτερικών σιωπηλά αποδεχόταν μέχρι χθες παντού και πάντοτε τη συνεχή διολίσθηση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των άλλων χωρών από το επίσημα αναγνωρισμένο όνομα στον ΟΗΕ, στο επιθυμητό από τα Σκόπια σκέτο "Μακεδονία". Η απάντηση του κ. Σημίτη ότι "συνεχίζουμε να πιέζουμε" μόνο τη θυμηδία προκαλεί", είπε η κ. Μπακογιάννη.

    "Το γεγονός είναι, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπανδρέου έχουν επιλέξει την χειρότερη δυνατή οδό: ούτε να επιλύσουν το θέμα ενδιαφέρονται, ούτε τολμούν να παραδεχθούν ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το επιλύσουν", κατέληξε.

    [17] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Βελιγράδι, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:48 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Παύλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος χοροστάτησαν σήμερα στην Αρχιερατική Λειτουργία που παρακολούθησε πλήθος πιστών στο Μητροπολιτικό Ναό του Βελιγραδίου.

    Στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Παύλος αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή βοήθεια και στήριξη, όπως είπε, που προσέφερε ο ελληνικός λαός στο σερβικό και υπενθύμισε τις αδερφικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο εκκλησίες.

    Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπογράμμισε ότι "αν υποφέρει ένας χριστιανικός λαός, υποφέρουν και όλοι οι αδελφικοί λαοί" και προειδοποίησε ότι η βία, το λαθρεμπόριο και η εκμετάλλευση μεταξύ των λαών, που "παζαρεύουν" τα Βαλκάνια διαταράσσουν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και καταστρέφουν τις πραγματικές αξίες.

    Τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο του ορθόδοξου χριστιανισμού στη μάχη για τη σταθερότητα, την πρόοδο, την ευημερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου γένους.

    "Το πνεύμα και η ψυχή μας είναι στραμμένα στην ιστορική πρώτη έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου στο Πετς", είπε ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζοντας ότι όπως και όλο το Κόσοβο είναι εκτεθειμένο σε ανήλεη εθνοκάθαρση.

    Επισήμανε ακόμη ότι η ελληνική εκκλησία και ο λαός γνωρίζουν ότι πρόκειται για μέρος παγκόσμιου σχεδίου και ότι οι ορθόδοξοι Σέρβοι, θύματα οργανωμένων πιέσεων, εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες και τους τάφους των προγόνων τους.

    Τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Βελιγραδίου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο ΓΓ Θρησκευμάτων Μπόγκολιουμπ Σιγιάκοβιτς και ο Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βελιγράδι Στάνισλαβ Χότσεβαρ.

    [18] H ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2003

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:46 UTC+2)

    Καλή θεωρείται για την εθνική μας ομάδα η κλήρωση του προκριματικού ομίλου για το Ευρωμπάσκετ του 2003 που θα διεξαχθεί στη Σουηδία. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, τόνισε, πάντως, ότι "όσο βατή και αν είναι η κλήρωση, όλα θα εξαρτηθούν από τη δική μας παρουσία", τόνισε .

    Η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο ξενοδοχείο Crown Plazza της Κωνσταντινούπολης, ανέδειξε αντιπάλους της εθνικής μας την Ισπανία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Ρουμανία και τη Δανία.

    Το πρόγραμμα του α' γύρου του Β' ομίλου έχει ως εξής:

    1η αγωνιστική: Ελλάδα -Βέλγιο, Ισραήλ - Δανία, Ρουμανία -Ισπανία

    2η αγωνιστική: Ρουμανία - Ελλάδα, Βέλγιο - Ισραήλ, Δανία - Ισπανία

    3η αγωνιστική: Ελλάδα - Δανία, Ρουμανία - Βέλγιο, Ισπανία - Ισραήλ

    4η αγωνιστική: Ισραήλ - Ελλάδα, Βέλγιο - Ισπανία, Δανία - Ρουμανία

    5η αγωνιστική: Ελλάδα - Ισπανία, Ρουμανία - Ισραήλ, Δανία - Βέλγιο

    [19] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Μόσχα, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:35 UTC+2)

    Στη ρωσική πρωτεύουσα έφτασε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρογκζί, όπου και θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Προηγήθηκε συνάντηση του Κινέζου πρωθυπουργού με το Ρώσο ομόλογό του Μικαήλ Κασιάνοφ στην Αγία Πετρούπολη, όπου υπεγράφησαν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά στην κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού.

    Αύριο ο Ζου Ρογκζί θα έχει συνομιλίες με τον κ. Πούτιν και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Ν.Κ.

    [20] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:32 UTC+2)

    "Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία Αγροτικής Εστίας θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες αγρότες και στις οικογένειές τους που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να αξιοποιήσουν μια σειρά από ευκαιρίες για οργανωμένες εκδρομές, καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους έτσι ώστε να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής τους", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης με αφορμή τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού.

    Ερωτηθείς, πως θα λειτουργήσει η Αγροτική Εστία, απάντησε: Η Αγροτική Εστία θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2002 κατά τα πρότυπα της Εργατικής Εστίας. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία και λειτουργία της Αγροτικής Εστίας στο πλαίσιο του ΟΓΑ. Θα παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες στους αγρότες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι οποίοι στερούνται, μέχρι τώρα, τέτοιων παροχών.

    Ταυτόχρονα, μέσω των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθούν περιοχές της χώρας με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ θα επιδιωχθεί και η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων.

    Μέσω της Αγροτικής Εστίας οι αγρότες και οι οικογένειές τους θα συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, σε εκδρομές και ταξίδια και θα έχουν δωρεάν εισιτήρια για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων. Επίσης θα τους αποστέλλονται έντυπα μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, καθώς και έντυπα σχετικά με το ασφαλιστικό δίκαιο των αγροτών.

    Υπολογίζεται, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο ΟΓΑ , ότι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας θα είναι περίπου 2.000.000 αγρότες, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Οργανισμού. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας θα διατίθεται, κάθε χρόνο, 8 δισ. δραχμές.

    Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της Αγροτικής Εστίας θα παρέχονται εντελώς δωρεάν στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν θα καταβάλουν καμία εισφορά. Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας να υλοποιούνται, κατά προτίμηση, σε περιοχές της χώρας με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας των περιοχών αυτών.

    Στην υλοποίηση των προγραμμάτων θα κληθεί να συμβάλλει και η Αυτοδιοίκηση και των τριών βαθμών (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες) με την οποία ο ΟΓΑ θα μπορεί να συνάπτει Προγραμματικές Συμβάσεις.

    [21] META TΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004 ΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:25 UTC+2)

    του Κυριάκου Παρασίδη

    "Ο Ιππόδρομος δεν είναι για λίγους που δίνουν πολλά, αλλά για πολλούς που δίνουν λίγα". Με αυτή την φράση - κλειδί άρχισε τη συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην 66η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και το σταντ που έχει ο ΟΔΙΕ: "Η ευρύτερη προβολή των δραστηριοτήτων του Οργανισμού είναι το κύριο μέλημά μας. Θέλουμε ο απλός κόσμος να μάθει τον Ιππόδρομο και να αποβάλει την άσχημη νοοτροπία. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό που φαντάζεται, αλλά ούτε και είναι τζόγος. Με την πρώτη ενημέρωση καταλαβαίνει ότι άδικα τόσο καιρό είναι αρνητικός. Στόχος μας είναι ο Ιππόδρομος να γίνει ευρύτερα γνωστός και ο απλός κόσμος να αρχίσει να παίζει. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και συνεχώς μπαίνουν πολλά παιχνίδια. Ετσι μπορείς να εξυπηρετήσεις κάθε γούστο. Συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου και μέσα από τα διάφορα προγράμματα έχουμε ως στόχο την συμβολή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους ομογενείς Ελληνες. Η αναβάθμιση των Ιπποδρομιών έχει σαν αποτέλεσμα την απασχόληση και πολλών ατόμων που ασχολούνται με τα άλογα και που τα επαγγέλματά τους τείνουν να εξαφανιστούν".

    Ο κ. Καλλίρης σχολίασε επίσης την πορεία και την προοπτική του ΟΔΙΕ. "Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός έχει ανοδική πορεία. Τα οικονομικά μεγέθη έχουν ανέβει κατακόρυφα και θα συνεχίσουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Σίγουρα βρισκόμαστε στο μέσον κάποιου επενδυτικού προγράμματος και αυτό μας γεμίζει με περίσσια αισιοδοξία".

    Η κατασκευή του μεγάλου Ιπποδρομίου στο Μαρκόπουλο της Αττικής είναι ένα έργο πνοής για τον τόπο μας, λέει ο πρόεδρος του ΟΔΙΕ και προσθέτει. "Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο η Ελλάδα το έχει ανάγκη. Θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του τόπου. Είναι ένα υπερσύγχρονο έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια, πριν την Ολυμπιάδα".

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε και στο Ιπποδρόμιο της Θεσσαλονίκης. "Είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό της Πολιτείας. Όμως αυτό θα ξεκινήσει τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο ή μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα δώσει μεγάλη ώθηση στο άθλημα και στη Βόρεια. Ελλάδα".

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άθλημα. "Πρόκειται για ένα πανέμορφο άθλημα. Προσφέρει θέαμα και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ενδιαφέρον από τηλεοπτικό κανάλι για την μετάδοσή του. Το μέλλον είναι ευοίωνο", κατέληξε.

    [22] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:17 UTC+2)

    Για απόπειρα παραπλάνησης του ελληνικού λαού και απροκάλυπτη επέμβαση στο ανεξάρτητο έργο της δικαιοσύνης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας επίθεση του κ. Σημίτη κατά του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ για το θέμα της ΔΕΚΑ.

    "Ο κ. Σημίτης επιχειρεί να παραπλανήσει τον Ελληνικό Λαό, αφού, σκοπίμως, αγνοεί την ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων. Περιφρονεί μ' αυτόν τον τρόπο, για άλλη μια φορά μετά το αλήστου μνήμης "ας πρόσεχαν" το 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων που έχασαν στο Χρηματιστήριο τους κόπους μιας ζωής", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος

    "Επεμβαίνει απροκάλυπτα στο ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης, απαλλάσσοντας προκαταβολικά τη ΔΕΚΑ από κάθε ευθύνη. Αποδεικνύει μ' αυτόν τον τρόπο όχι μόνο την καθεστωτική νοοτροπία του αλλά και την πλήρη αναξιοπιστία του. Ο ίδιος ήταν αυτός που παρέπεμπε όποιον έχει στοιχεία στον Εισαγγελέα. Τώρα που η Δικαιοσύνη κινείται, συκοφαντεί τους δικαστικούς λειτουργούς για να καλύψει τους ενόχους", πρόσθεσε.

    "Η επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της Κυβέρνησής του για το έγκλημα στη Σοφοκλέους είναι καταδικασμένη", κατέληξε.

    [23] ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: "ΑΔΕΙΟ" ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2001 (18:16 UTC+2)

    "Δυστυχώς ο κ. Σημίτης παρέδωσε για άλλη μια φορά μαθήματα μικροπολιτικής, δημιουργικής λογιστικής και εικονικής πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας προκλητικά, αυτή την φορά, τα 2,5 εκατομμύρια φτωχών πολιτών της χώρας μας, για τους οποίους δεν έχει στην ουσία να δώσει τίποτε καινούριο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ν.Δ. Βουλευτής Β' Αθηνών Γεράσιμος Γιακουμάτος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    "Στην Ελλάδα η κοινωνική ανισότητα διευρύνεται και διαμορφώνονται, με γοργούς ρυθμούς, οι συνθήκες μετάβασης από των 2/3 στην κοινωνία του 1/3. Η άνιση κατανομή του πλούτου, έχει λάβει πρωτόγνωρες για την Ελλάδα διαστάσεις: Το φτωχότερο 10% του πληθυσμού (περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες) βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, αφού απολαμβάνει μόνο το 2,2% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού το 26,3% του συνολικού εισοδήματος. Η ανισότητα αυτή ξεπερνά το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υπογραμμίζει

    Ο κ. Γιακουμάτος σημειώνει ότι "επιεικώς απαράδεκτο και ΄΄άδειο΄΄ είναι το πακέτο με τις, δήθεν, "παροχές" που τόσο καιρό ετοίμαζε και διαφήμιζε η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός".

    "Δεν είναι μόνο ότι τα όσα περιέχει έχουν συμβολικό και μόνο χαρακτήρα, αλλά αγγίζουν και τα όρια της κοινωνικής εξαπάτησης. Μοιράζουν ψίχουλα και τα βαπτίζουν καρβέλια. Τα φιλοδωρήματα των 5.000 στις συντάξεις του ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, όπως και τα βοηθήματα σε πάμπτωχες οικογένειες και ανέργους έχουν ούτως η άλλως προγραμματιστεί, εξαγγελθεί και πάντως προβλέπονται από την εισοδηματική πολιτική κάθε έτους.

    Α. ΟΓΑ: Η αύξηση κατά 5.000 δραχμές στην βασική σύνταξη του ΟΓΑ, είναι μέτρο που είχε ανακοινωθεί πέρυσι, προεκλογικά, όταν η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αυξήσει το φιλοδώρημα των 43.200 δρχ. το μήνα, μόλις κατά 10.000 δρχ και μάλιστα με δυο δόσεις. 5.000 δραχμές φέτος και 5.000 το 2002!

    Β. ΕΚΑΣ: Η αύξηση το 2002 κατά 5.000 δραχμές το μήνα στο ΕΚΑΣ, είναι μικρότερη από την αύξηση που δόθηκε φέτος και ίδια με αυτή του 1999. Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους, ας τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση (6-4-2000). Ο κ. Σημίτης είπε: "Σύμφωνα με το δικό μας σχέδιο, από 1-1-2001 η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και τα ποσά που παίρνει ο συνταξιούχος, θα οδηγούν στο να παίρνει 152.000 δραχ.. Όσον αφορά τα άλλα ταμεία, εκτός ΙΚΑ, και αυτά θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία". Με το φτηνό αυτό προεκλογικό σύνθημα υφάρπαξε την ψήφο του Ελληνικού λαού.

    Γ. Επιδότηση μακροχρόνια ανέργων : Η επιδότηση των μακροχρόνιων ανέργων, ηλικίας από 45 μέχρι 64 ετών, με 48.000 δρχ. το μήνα, αφού λήξει η επιδότηση του ΟΑΕΔ, αποτελεί μέτρο που κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι, αφού έχει ανακοινωθεί μαζί με άλλα επιδόματα ελεημοσύνης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το περασμένου Ιούνιο (Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνική Ενσωμάτωση).

    Δ. Βοηθήματα με ποσά 100.000 και 200.000 δραχμών, σε φτωχά νοικοκυριά : Το ζητούμενο στη περίπτωση αυτή είναι να βρεθούν και οι δικαιούχοι να εισπράξουν το ποσό. Για την χορήγησή του τίθεται κριτήριο το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο πρέπει να δηλώνεται στην Εφορία και δεν πρέπει να ξεπερνά τις 750.000 δρχ. για το βοήθημα των 100.000 δρχ. και τις 500.000 δρχ. για τις 200.000 δρχ. Μάλιστα οι δικαιούχοι θα πρέπει εκτός από πάμπτωχοι να είναι και μόνιμοι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Πώς είναι δυνατόν να βρεθούν δικαιούχοι που να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 500.000. μέχρι 750.000 δρχ. και να το δηλώνουν στην Εφορία, όταν φορολογική δήλωση υποχρεώνονται να κάνουν μισθωτοί-συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα από 800.000 δρχ. και άνω!

    Πληθωρισμός εισοδηματική πολιτική: Απόδειξη ότι η Κυβέρνηση ελάχιστα ενδιαφέρεται για την φτώχεια και τις εισοδηματικές ανισότητες στην χώρα μας, αποτελεί το γεγονός ότι με πληθωρισμό 3,8% - 3,9% έχει αποφασίσει να αυξήσει μόνο κατά 2,5% τους μισθούς στο δημόσιο", επισημαίνει.

    "Μοιραία ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών καταφεύγει στο τραπεζικό και ασύμφορο δανεισμό για να καλύψει τις εισοδηματικές του απώλειες και να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

    Ήδη τα χρέη από καταναλωτικά δάνεια στις τράπεζες ξεπερνούν τα 2,1 τρισ. δραχμές.

    Το ισχυρό κοινωνικό προφίλ και το κράτος πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας δεν το αναζητούμε κ. Σημίτη για κατανάλωση σε Συνέδρια, Εκθέσεις ή για να αναστρέψουμε το πολιτικό κλίμα, ή εν όψει εκλογών, αλλά για όφελος του κοινωνικού συνόλου", τονίζει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 September 2001 - 18:13:45 UTC