Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΟΣΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΣΟ ΑΥΤΗ
  • [02] ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ- ΕΦΤΑΣΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • [03] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΡΑΧΜΗ-ΕΥΡΩ
  • [04] KONTA ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΙΔΗΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • [06] ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
  • [07] ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [08] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [09] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ DOS ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [10] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
  • [11] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΡΟ ΜΕ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [12] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
  • [14] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
  • [16] ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ
  • [18] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ
  • [19] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [20] ΤΖΟΝΣΟΝ: ΤΟ 80% ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [22] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ
  • [23] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΟΣΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΣΟ ΑΥΤΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

    Aθήνα, 30 Αυγούστου 2001 (13:49 UTC+2)

    Στον αγώνα της εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στο κήρυγμά του από τον ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι ο λαός βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία και όσο βάλουν κάποιοι εναντίον της τόσο αυτή μεγαλώνει. Απηύθυνε δε έκκληση στους πιστούς να προσεύχονται για το έθνος, το λαό και τον εαυτό τους. "Η ευλογία του Θεού είναι η μεγάλη δύναμή μας. Αυτή στεριώνει μέσα στην καρδιά μας την ελπίδα γι΄ αυτό ο Χριστιανός ποτέ δεν απελπίζεται", είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

    [02] ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ- ΕΦΤΑΣΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Σκόπια, 30 Αυγούστου 2001 (10:06 UTC+2)

    Ηρεμία επικρατεί από το πρωί σε όλα τα μέτωπα της ΠΓΔΜ. Το πρώτο τμήμα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ "Απαραίτητη Συγκομιδή" ολοκληρώθηκε χθες βράδυ και τις επόμενες ημέρες οι άνδρες του ελληνικού τάγματος στο Κρίβολακ θα κατανέμουν ανά κατηγορίες τα όπλα που συγκεντρώθηκαν, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στην Ελλάδα, όπου θα καταστραφούν. Η συλλογή των όπλων από τους Αλβανούς αντάρτες θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

    Πάνω από το Τέτοβο από το πρωί πετούν ελικόπτερα του ΝΑΤΟ και, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για δραστηριότητα στο πλαίσιο της "Απαραίτητης Συγκομιδής". Οι δρόμοι της πόλης τις τελευταίες ημέρες έχουν "ζωντανέψει". Σήμερα, εκτός από τα αρτοποιεία, άνοιξαν και περισσότερα καταστήματα. Στη συνοικία Κότλουκ και κάτω από το ύψωμα Μπαλτέπε της πόλης παρατηρούνται ομάδες Σλαβομακεδόνων, οι οποίοι εμποδίζουν την αποχώρηση των μονάδων του σκοπιανού στρα5του. Ο αριθμός των διαδηλωτών σήμερα είναι μικρότερος, η κινητοποίηση αυτή των Σλκαβομακεδόνων, ωστόσο, φαίνεται πως αποδίδει αποτελέσματα, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις και τα άρματα μάχης του στρατού παραμένουν στις θέσεις τους.

    Αργά χθες βράδυ στο αεροδρόμιο των Σκοπίων έφτασαν 100 Γερμανοί στρατιώτες, που θα ενταχθούν στην ΤFH. Οι υπόλοιποι 400 θα μεταβούν στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο.

    Χθες τα Σκόπια επισκέφθηκε ο γγ της Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος επαίνεσε τη θέληση των Αλβανών ανταρτών να αφοπλιστούν και τόνισε ότι τα όπλα πρέπει να βγουν από την πολιτική. Ο λόρδος Ρόμπερτσον επιθεώρησε το στρατόπεδο του Κρίβολακ και συνομίλησε με Έλληνες στρατιώτες που στρατοπεδεύουν εκεί.

    Σήμερα στα Σκόπια φτάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και θα επιθεωρήσει την νατοϊκή δύναμη της TFH.

    Ε.Π.

    [03] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΡΑΧΜΗ-ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2001 (10:05 UTC+2)

    Αυστηρή προειδοποίηση προς τους φορείς της αγοράς για την αποτροπή κρουσμάτων κερδοσκοπίας κατά τη διαδικασία μετάβασης από τη δραχμή στο ευρώ, απηύθυνε χθες, ο Γιάννος Παπαντωνίου παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για την προσαρμογή των φόρων και δασμών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Ειδικότερα ο κ. Παπαντωνίου, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανένα κρούσμα κερδοσκοπίας κατά την περίοδο της μετάβασης στο ευρώ, τονίζοντας παράλληλα ότι τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του ΣΔΟΕ, θα χτενίζουν την αγορά εκείνη την περίοδο.

    Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ευρώ, που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, περιλαμβάνονται τα χρονικά διαστήματα της διπλής κυκλοφορίας του ευρώ και της δραχμής, αλλά και της ανταλλαγής του εθνικού με το ενιαίο νόμισμα.

    Δραχμή και ευρώ θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2002, ενώ οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα κέρματα μέχρι την 1η Μαρτίου του 2004 και τα χαρτονομίσματα έως και την 1η Μαρτίου του 2012.

    Τον εφοδιασμό των εμπορικών τραπεζών με κέρματα ευρώ,θα αρχίσει η Τράπεζα της Ελλάδας από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ με χαρτονομίσματα από την 1η Οκτωβρίου.

    Σε ότι αφορά το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν θα πρέπει να εκδίδονται επιταγές σε δραχμές μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2001. Ακόμη οι τράπεζες και οι καταναλωτές θα πρέπει να φροντίσουν εγκαίρως την αντικατάσταση των μπλοκ επιταγών τους

    Τέλος αναβάλλεται η επιβολή του ΦΠΑ, στα ακίνητα για ένα χρόνο, η οποία θα ισχύει από το 2003 και μόνο για τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές.

    [04] KONTA ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2001 (21:03 UTC+2)

    Επιστολή στην οποία επισημαίνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο «χρηματο-οικονομικό κλείσιμο» του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης έστειλε προχτές στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που μαζί με τον όμιλο εμπορικών τραπεζών δανειοδοτεί το έργο σε ποσοστό 60%.

    «Με βάση τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στην ΕΤΕπ μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσής σας ότι δεν υφίστανται πλέον εκκρεμή θέματα μεταξύ του δημοσίου και του παραχωρησιούχου που έχουν επίπτωση στο χρηματοδοτικό μοντέλο, η αξιολόγηση του έργου είναι σε φάση ολοκλήρωσης, επιτρέποντας την υποβολή της χρηματοδοτικής πρότασης του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης στην διοικούσα επιτροπή της ΕΤΕπ», τονίζεται στην επιστολή.

    Στη συνέχεια, το έργο θα προταθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ για έγκριση, μετά από τη σχετική συναίνεση της διοικούσας επιτροπής και μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εγγράφου περί κρατικών ενισχύσεων του Δημοσίου.

    Όπως τονίζει η ΕΤΕπ, η προϋπόθεση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναφέρεται ειδικά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά είναι γενικότερη απαίτηση για όλα τα έργα που υπόκεινται στην ισχύουσα σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (Αρθρο 88, παρ.3 της Συνθήκη ΕU).

    «H ΕΤΕπ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τις σχετικές συμβάσεις του έργου. Αυτές οι συμβάσεις μπορούν να υπογραφούν και να έχουν ως αποτέλεσμα την δέσμευση της ΕΤΕπ, μόλις συμφωνήσουν όλοι οι συνυπογράφοντες και μετά την προαναφερθείσα έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ», καταλήγει η επιστολή.

    Σε ανακοίνωση του, με αφορμή την επιστολή, το ΥΠΕΧΩΔΕ σημειώνει ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο με σύμβαση παραχώρησης συνολικού προϋπολογισμού 220 δις δραχμών. Η εξασφαλισμένη από τους πόρους του 3ου ΚΠΣ συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 59 δις δραχμές και το υπόλοιπο της χρηματοδότησης εξασφαλίζεται με 32 δις δραχμές συμμετοχή των Ιδιωτών Μετόχων και 132 δις δραχμές από δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ομιλο Εμπορικών Τραπεζών.

    Η σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε το Φεβρουάριο 1999 και κυρώθηκε ε από τη Βουλή με το Ν. 2714/1999 τον Απρίλιο 1999.Τον Ιούλιο του 1999 ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες (ολοκληρωμένες γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και εργασίες πεδίου αρχαιολογικές έρευνες), οι οποίες ολοκληρώθηκαν, όπως προβλεπόταν από τη σύμβαση παραχώρησης, το Φεβρουάριο 2000. Το κόστος των πρόδρομων εργασιών ανήλθε σε 6 δις δρχ., από τα οποία 4,8 δις δρχ. καταβλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 1,2 δις δρχ. από την Παραχωρησιούχο Εταιρεία.

    Τα αποτελέσματα των πρόδρομων εργασιών αξιολογήθηκαν από τον επιβλέποντα μηχανικό. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά γίνεται η επεξεργασία της γενικής οριστικής μελέτης, η οποία βρίσκεται προς το τέλος της.

    Παράλληλα με την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον όμιλο των εμπορικών τραπεζών, που θα δανειοδοτήσουν το έργο σε ποσοστό 60%. Από τις αρχές του 2001 μπήκαν στην τελική ευθεία οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις τόσο για το χρηματο-οικονομικό κλείσιμο όσο και για τη σύνταξη των νομικών κειμένων των δανειακών συμβάσεων.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ υπογραμμίζει ότι με την παραπάνω επιστολή η ΕΤΕπ αποφαίνεται θετικά για την αξιολόγηση και την πληρότητα του φακέλου του έργου και προσθέτει ότι μέσα στον Οκτώβριο 2001 αναμένεται η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤΕπ και το Νοέμβριο 2001 η οριστική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της για τη χρηματοδότηση του έργου.

    Το ελληνικό Δημόσιο, αναφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναμένει παράλληλα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ, την αναγκαία απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η σύμβαση παραχώρησης για το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνει «ανεπίτρεπτες» κρατικές ενισχύσεις.

    Αμέσως μετά την έγκριση του Δανείου της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του Εργου, θα γίνει το χρηματο-οικονομικό κλείσιμο (Financial closing), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής μέσα στους πρώτους μήνες του 2002 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2006.

    Στις αρχές του 2001 αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, στο οποίο θα συσσωρεύονται πόροι από τα εισιτήρια. Αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν υποχρεωτικά για τις επεκτάσεις του μετρό προς τους δυτικούς και ανατολικούς δήμους της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

    Οι επεκτάσεις προς τις ανατολικές και δυτικές περιοχές μπορούν να γίνουν είτε ως επεκτάσεις των γραμμών του Μετρό είτε συνδυαστικά ως Τραμ (οι εναλλακτικές δυνατότητες υπάρχουν και η τελική επιλογή για το πιο κατάλληλο μέσο σταθερής τροχιάς για τις επεκτάσεις θα προκύψει μετά από τεκμηριωμένη επιστημονική, τεχνική και συγκοινωνιακή μελέτη).

    [05] ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΙΔΗΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2001 (21:01 UTC+2)

    Ενας ακόμη Μακεδόνας στην εθνική ομάδα ανδρών. Ο λόγος για τον Δημήτρη Μαυρογενίδη που κλήθηκε στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κόντρα με το αντίστοιχο συγκρότημα της Φινλανδίας αντί του Βασίλη Λάκη της ΑΕΚ, που είναι τραυματίας.

    [06] ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2001 (20:59 UTC+2)

    Στους στόχους του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), αλλά και των υπόλοιπων φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι εντοπίζονται στην εξασφάλιση επαρκούς βάθους για το ελληνικό χρηματιστήριο με την εισαγωγή νέων προϊόντων, τη διαφοροποίηση των ήδη υπαρχόντων και στην εξομοίωση της αγοράς μας με τις αντίστοιχες της Ε.Ε., αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΧΚΘ, ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι η ωρίμανση της αγοράς έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων τόσο με βάση την κεφαλαιοποίηση και τη δυναμική των εταιριών, όσο και με το χρηματοοικονομικό προφίλ της κάθε χώρας.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαφάνειας και της έγκυρης πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, ενώ παράλληλα τόνισε την ιδιαίτερη σημασία η οποία θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση του επενδυτικού κοινού. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των δωρεάν ενημερωτικών σεμιναρίων που διοργανώνονται τόσο στο πλαίσιο του ΧΑΑ όσο και εδώ και δύο μήνες περίπου από το ΧΚΘ.

    Πεποίθηση του προέδρου του ΧΑΑ είναι ότι η επέκταση της αγοράς μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είτε μέσω της συνεργασίας με τα κατά τόπους χρηματιστήρια, είτε με τη διάδοση ενός κοινού συστήματος διεξαγωγής συναλλαγών, - το ΟΑΣΗΣ μάλιστα - όπως ανέφερε έχει ήδη προταθεί στο χρηματιστήριο του Βελιγραδίου -, είτε με τη δημιουργία κοινών προϊόντων, θα καταστεί τόσο η χώρα μας, όσο και η πόλη της Θεσσαλονίκης ως ένας σημαντικός χρηματοοικονομικός κόμβος στην περιοχή, ο οποίος θα μπορεί να παρέχει αφενός στις επιχειρήσεις και αφετέρου στους επενδυτές μια αξιόπιστη απάντηση στις επενδυτικές τους αναζητήσεις.

    Ο κ. Αλεξάκης εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του για την προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και υποσχέθηκε την έναρξη - σε τακτική βάση πλέον - της επαφής του με τα στελέχη των χρηματιστηριακών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

    Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΧΚΘ Βασίλης Μάργαρης, τόνισε πως οι προσπάθειες του Κέντρου εντοπίζονται σε τρεις άξονες δημιουργίας υποδομών. Ο πρώτος άξονας αφορά τις υποδομές του ΧΚΘ και τα σημαντικότερα έργα προς την κατεύθυνση αυτή είναι αφενός η παραχώρηση στα μέλη του ΧΚΘ δεύτερης δωρεάν οθόνης του συστήματος ΟΑΣΗΣ και αφετέρου η ενίσχυση του τμήματος εισαγωγής εταιριών, με αποτέλεσμα πλέον όλες οι βορειοελλαδίτικες εταιρίες να εξετάζονται πλέον στη Θεσσαλονίκη.

    Ο δεύτερος άξονας, αφορά τις υποδομές για τη λειτουργία του θεσμού της κεφαλαιαγοράς σε τοπικό επίπεδο. Στο σημείο αυτό τονίστηκε η ανάπτυξη του τμήματος εκπαίδευσης του ΧΚΘ, το οποίο πλέον διοργανώνει μια πλειάδα σεμιναρίων με θεματολογίες τόσο αναφορικά με τα παράγωγα όσο και με θέματα που άπτονται των βασικών εννοιών και λειτουργιών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλο το φάσμα της Μακεδονίας και της Θράκης προωθείται η εξάπλωση της χρηματιστηριακής ιδέας, ενώ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της η έκδοση ενός διμηνιαίου House Organ. Τέλος, μέσα στους υφιστάμενους σχεδιασμούς προβλέπεται και η λειτουργία του πλήρως ανανεωμένου web site του ΧΚΘ μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη.

    Ο τρίτος άξονας αφορά τις υποδομές της Θεσσαλονίκης ως χρηματοοικονομικό κέντρο και ως πύλη του ευρώ στην περιοχή μας. Το ΧΚΘ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την παροχή τεχνογνωσίας όσον αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με έμφαση στα χρηματιστηριακά, ενώ παράλληλα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει η πρώτη πανελλαδικά εξειδικευμένη χρηματιστηριακή βιβλιοθήκη στο κτίριο της Κατούνη.

    Σημειώνεται ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, συνέπεσε με την έναρξη λειτουργίας δεύτερων οθονών ΟΑΣΗΣ στα υποκαταστήματα των μελών του ΧΚΘ, γεγονός που χαιρετίστηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των μελών.

    [07] ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2001 (20:58 UTC+2)

    Μια σειρά από προβλήματα που μέχρι σήμερα μαστίζουν τον Αρη έχει να αντιμετωπίσει ο νέος ιδιοκτήτης Γιάννης Ζαχουδάνης, καθώς επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος Τάκης Ανδριάς. Ένα από αυτά είναι και το θέμα του Ιρανίλντο, του οποίου η μπλε κάρτα θα έπρεπε να ήταν ήδη στα γραφεία της ομάδας. Και το... άδικο βαραίνει περισσότερο τους ανθρώπους του Αρη που, ενώ θα έπρεπε η υπόθεση να είχε κλείσει εδώ και μια εβδομάδα αυτή παραμένει ανοικτή δίχως να μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά πιο θα είναι το τέλος της.

    Και σαν δεν φθάνει το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες ένα ακόμη θέμα. Αυτό του Τσίμπα. Του παίκτη που με την απόδοσή του έχει ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο δύστροπο οπαδό. Ο Μαροκινός δεν έχει πληρωθεί ακόμη την πρώτη δόση του συμβολαίου του, που ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια και αν δεν τα εισπράξει μέχρι αύριο, τότε έχει τη δυνατότητα να κάνει προσφυγή. Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να τα λύσει με τον καλύτερο τρόπο ο κ. Ζαχουδάνης, βάζοντας -ίσως- τα πράγματα σε μια σειρά.

    [08] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2001 (20:56 UTC+2)

    Εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών απέδωσε στην Εκκλησία ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη στάση που τηρεί στο θέμα των ταυτοτήτων.

    "Σήμερα πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αυτή που έδιωξε τη χούντα και στερέωσε τη Δημοκρατία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα και δυναμικά την παρουσία της στη σημερινή κρίση, πάνω από πρόσωπα, θεσμούς, συμφέροντα και κόμματα, απαντώντας στο μόνο πραγματικό ερώτημα που θέτει η στάση της Εκκλησίας: είναι δυνατόν αυτοί που δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να φτάσει η χώρα εκεί που βρίσκεται σήμερα, να διεκδικούν θέση τιμητή, διχάζοντας το λαό μας, σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση, αν θέλουμε να αντέξουμε στις καταστροφικές προκλήσεις των καιρών;" είπε.

    [09] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ DOS ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Βελιγράδι, 30 Αυγούστου 2001 (20:51 UTC+2)

    Το ζήτημα των εσωτερικών σχέσεων στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας (DOS) έχει λήξει και κάθε συμμετοχή σε αυτή τη συζήτηση επιβραδύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας προειδοποίησε ότι τους δύο τελευταίους μήνες η κρίση στη DOS, η σύγχυση γύρω από την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και η υπόθεση Γκαβρίλοβιτς έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας.

    Ο κ. Τζίντζιτς είπε ότι τον Οκτώβριο όταν αρχίσουν οι τακτικές εργασίες της Βουλής θα γίνει ανασχηματισμός της σερβικής κυβέρνησης, στην οποία, όπως εκτιμάται δεν θα συμμετάσχουν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των αρχών και του οργανωμένου εγκλήματος τονίζοντας ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται είναι ανυπόστατες και ανεπίτρεπτες συκοφαντίες.

    Υπενθυμίζοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στη DOS, επισήμανε ότι είναι επιβεβλημένοι οι δημοκρατικοί κανόνες συμπεριφοράς και πρόσθεσε ότι το κόμμα αυτό δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ριζοσπαστική αντιπολίτευση.

    [10] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2001 (20:39 UTC+2)

    Στην επόμενη κυβερνητική επιτροπή θα οριστικοποιηθεί το πακέτο κοινωνικών μέτρων για τους χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και άλλες ευπαθείς ομάδες, πριν την έναρξη της ΔΕΘ, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Οι δύο άνδρες κατέληξαν και στα κύρια μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2002 ενώ ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δείχνει να κερδίζει το στοίχημα της εντός ΟΝΕ εποχής.

    Από τη μείωση του δημόσιου χρέους και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα διατεθούν οι πόροι για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    [11] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΡΟ ΜΕ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 30 Αυγούστου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπόρις Γκεοργκίεφσκι και με τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι.

    Ο κ. Γκεοργκίεφσκι εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τον κ. Στρο για τον θάνατο του Βρετανού στρατιώτη στις 25 Αυγούστου και πρόσθεσε ότι γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν οι δράστες.

    Ο κ. Στρο δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα θα ομαλοποιηθεί και η κρίση θα ξεπεραστεί και μετά από αυτό θα γίνει μία συνάντηση δωρητριών χωρών για να δοθούν χρήματα στην ΠΓΔΜ για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες.

    Στην συνάντηση με τον κ. Τράικοφσκι συζητήθηκαν επίσης η κρίση στη χώρα και η νατοϊκή επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή» για τον αφοπλισμό των ανταρτών.

    Ο.Κ.

    [12] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βιένη, 30 Αυγούστου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα προειδοποίησε για ενδεχόμενη έλλειψη ασφάλειας στην ΠΓΔΜ ύστερα από την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από την περιοχή κάνοντας έκκληση για συνεχιζόμενη διεθνής υποστήριξη στα Σκόπια.

    Συγκεκριμένα έκανε έκκληση στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης στην χώρα προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια στην περιοχή και μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ.

    Η επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή" είναι σημαντική για το μέλλον της χώρας είπε χαρακτηριστικά η κα. Μίτρεβα.

    Ωστόσο επισήμανε ότι η χώρα απέχει από την επίλυση της κρίσης, κάνοντας έκκληση για οικονομική βοήθεια και τονίζοντας ότι τα Σκόπια επιθυμούν ο ΟΑΣΕ να διπλασιάσει την παρουσία του στην περιοχή.

    Η κα. Μίτρεβα διευκρίνισε ότι συνεχίζονται οι ανταρσίες από τους Αλβανούς παρά την παράδοση των όπλων τους.

    "Ακόμη γινόμαστε μάρτυρες των επιθέσεων, των απαγωγών, των απαράδεχτων βασανιστηρίων των πολιτών. Η εθνική εκκαθάριση συνεχίζεται αμείωτη. Η χώρα είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης" είπε χαρακτηριστικά.

    "Δεν αρκεί μόνο να αφοπλίσουμε τους τρομοκράτες. Πάνω από όλα χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια η οποία θα πρέπει να δοθεί γρήγορα και άνευ όρων" τόνισε.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Ζαν Κούμπις εξέφρασε την αισιοδοξία να επικυρωθεί αύριο η ειρηνευτική συμφωνία της 13ης Αυγούστου από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

    Σημείωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την εδραίωση της ειρήνης στην ΠΓΔΜ.

    "Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι περίπλοκη" είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι γίνονται βήματα προόδου που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Ο ίδιος τόνισε ότι οι πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων για τον ακριβή αριθμό των όπλων που κατέχουν οι Αλβανοί αντάρτες θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2001 (20:28 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Τρομονόμος - δημοκρατικά δικαίωματα σε κίνδυνο" οργανώνουν σήμερα στις 8.30μμ στο Κορδελιό οι οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στο πάρκο της Νέας Παραλίας.

    Σήμερα επίσης, ο τομέας εργαζομένων της ΚΝΕ θα προχωρήσει σε εκδήλωση στην Ευαγγελίστρια με θέματα τα προβλήματα των νέων μεταναστών.

    Αύριο, στις 8.30μμ οι οργανώσεις Δυτικών συνοικιών πραγματοποιούν εκδήλωση στην Ηλιούπολη με θέμα "Η δράση των νέων ενάντια στον ιμπεριαλισμό", ενώ την ίδια ώρα στην Καμάρα ο τομέας μαθητών της ΚΝΕ εκδήλωση με θέμα "Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαιών και Φοιτητών στο Αλγέρι".

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή στις 14 Σεπτεμβρίου, στο πλάισιο του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ θα δώσουν συναυλία στην κεντρική εξέδρα οι: Κώστας Μακεδόνας και Δημήτρης Μπάσης, στις 9.45μμ, ενώ στις 11.30μμ ο Θηβαίος. Το Σάββατο στις 8.30μμ ο Π. Καραδημήτρης, στις 10.15 οι ΟΝΑΡ και στις 11.30μμ οι Τσακνής και Μαχαιρίτσας. Την Κυριακή θα δοθούν δύο συναυλίες στις 10.15μμ με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και στις 11.30μμ με τον Μ. Πασχαλίδη.

    Παράλληλα, στο Λαϊκό Πάλκο την Παρασκευή (14/9) στις 8.30μμ θα παρουσιαστούν οι "Αχαρνής" από τους Λαμόσα, στις 9.30μμ συγκρότημα κρουστών από την Θεραπευτική Κοινότητα "Ιθάκη", στις 10.00μμ Παλαιστινιακό χορευτικό και παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι με τους Κρητικομακεδόνες και τον Β. Τολιούδη.

    Το Σάββατο στις 8.30μμ θα παρουσιαστεί χορευτικό του Αγίου Παύλου, στις 9.00μμ χορευτικό και μουσικό σχήμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν, στις 10.30μμ παραδοσιακό χορευτικό της Γρίβας Κιλκίς με τα Χάλκινα της Γουμένισσας και στις 11.15μμ παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι εμ τον Β. Κορακάκη.

    Τέλος, την Κυριακή στις 9.00μμ θα εμφανιστεί χορευτικό της παλαιστινιακής παροικίας, στις 10.15μμ θα γίνει αγιέρωμα στο ποντιακό τραγούδι με τον Χρήστο Παπαδόπουλο και στις 11.00μμ ρεμπέτικο γλέντι με τον Β. Κασούρα και το συγκρότημα "Μινόρε".

    [14] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2001 (20:21 UTC+2)

    Τα ψέματα τελείωσαν. Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ άρχισε να μετράει ώρες μέχρι και την έναρξη του Ευρωμπάσκετ στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πετρόπουλος προσπαθεί να εμφυσήσει στους παίκτες του την σπουδαιότητα των παιχνιδιών. Και έχει κάθε λόγο να το κάνει αυτό. "Προσπαθούμε να σκεφτόμαστε κάθε παιχνίδι χωριστά. Ξεκινάμε τις υποχρεώσεις μας με την Ιταλία που είναι πάρα πολύ καλή ομάδα. Θα πρέπει να ιδρώσουμε πολύ για να την βγάλουμε εκτός ρυθμού και φυσικά να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε", αναφέρει ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Πετρόπουλος και συνεχίζει: "Είμαστε ήρεμοι, προσπαθούμε να έχουμε καθαρό μυαλό και το άγχος βρίσκεται στα επιτρεπτά όρια".

    Περισσότερο αισιόδοξος, αλλά και αποφασισμένος είναι ο Μιχάλης Κακιούζης. "Στόχος είναι να δείξουμε αυτά που μπορούμε στο παρκέ και να φτάσουμε ψηλά, γιατί μας αξίζει μια διάκριση", τόνισε από την Αττάλεια ο διεθνής άσος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η δήλωση του Γιώργου Σιγάλα. "Είμαι ικανοποιημένος για το βαθμό ετοιμότητας στον οποίο βρισκόμαστε. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, πάνω στις οποίες δουλεύουμε στις τελευταίες προπονήσεις" τόνισε.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2001 (20:19 UTC+2)

    Με τις απόψεις του πρόεδρου της Δημοκρατίας συμφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία της ιεράς συνόδου, που αποτελούνταν από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεο, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Καισαριανής Δανιήλ και τον αρχιγραμματέα της ιεράς συνόδου, αρχιμανδρίτη Θεολόγο. Η αντιπροσωπεία του επέδωσε υπόμνημα και άλλα σχετικά της απόφασης της ιεράς συνόδου για τη συλλογή υπογραφών για το θέμα των ταυτοτήτων.

    «Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω λέξη από όσα σαφή και σοφά είπε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στη συνταγματική τάξη και νομιμότητα, με την οποία οφείλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να εναρμονίζουμε τη συμπεριφορά μας με ειλικρίνεια και χωρίς προσχήματα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κακλαμάνης.

    «Η υποχρέωση αυτή βαρύνει ιδιαιτέρως όσους μπορούμε με το παράδειγμά μας να επηρεάσουμε θετικά ή αρνητικά τη συμπεριφορά των πολιτών, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει ως πολιτικοί, θρησκευτικοί ή άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την οποία οφείλουμε να τιμούμε και να μη χρησιμοποιούμε καταχρηστικώς», πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ως πρόεδρος της Βουλής, η οποία αποτελεί κατά το Σύνταγμα τον πλέον άμεσο και αυθεντικό εκφραστή της θέλησης του κυρίαρχου λαού, επιθυμεί ν' αποφύγει κάθε αναφορά σε όσα βλαπτικά για τη διεθνή εικόνα της χώρας και την εσωτερική κοινωνική συνοχή συνέβησαν και αντιθέτως, σε πνεύμα καταλλαγής, να διατυπώσει την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν απόπειρα υποκατάστασης του ρόλου του κοινοβουλίου.

    «Οι σκέψεις αυτές δεν αναιρούν τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης τόσο προς το μεγάλο τμήμα του Χριστεπώνυμου πληρώματος που ανταποκρίθηκε στην κίνηση της ιεραρχίας, όσο και προς την εκκλησία της Ελλάδας μητέρα όλων των Ελλήνων ορθοδόξων οποιαδήποτε θέση και αν έλαβαν στην πρόσφατη κρίση. Η κρίση αυτή, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν έχει πλέον αντικείμενο και πρέπει να οριοθετηθεί στο παρελθόν», υπογράμμισε.

    Τέλος, ανέφερε ότι για το παρόν και το μέλλον, η πολιτεία και η εκκλησία μπορούν και οφείλουν ν' αναπτύξουν ένα δημιουργικό διάλογο για τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα, στο πλαίσιο της συναλληλίας και των διακριτών ρόλων τους, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και δήλωσε πρόθυμος να συμβάλλει και ο ίδιος στο διάλογο αυτό.

    [16] ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 30 Αυγούστου 2001 (20:13 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα που επιφέρει κυρώσεις σε όσους πολίτες της διαπράττουν αδικήματα εκτός της χώρας.

    Το διάταγμα ορίζει ότι αν ένας Ρουμάνος προσπαθήσει να εισέλθει παράνομα σε μία άλλη χώρα τότε μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης που αρχίζει από τρεις μήνες και φθάνει τα δυο χρόνια.

    Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία αποφάσισε να επιβάλει το καθεστώς έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους από την 1 Οκτωβρίου 2001.

    [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Μπάνια Λούκα, 30 Αυγούστου 2001 (20:08 UTC+2)

    Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου για να εξετάσει το τελικό σχέδιο νόμου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Στη πρώτη της συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό, τον Ιούλιο, η Βουλή ενέκρινε κατ' αρχήν το νομοσχέδιο για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

    Ωστόσο, προς το παρόν η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας είναι το μόνο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που δεν αποδέχεται τη σύλληψη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο έδαφός της.

    Πάντως η διεθνής κοινότητα ενέτεινε τις πιέσεις στις Σερβοβοσνιακές αρχές για να παραδώσουν όσους κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, κυρίως τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον πρώην διοικητή του στρατού Ράτκο Μλάντιτς, μετά την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις 28 Ιουνίου.

    Το νομοσχέδιο, με το οποίο θα καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, υποχρεώνει την αστυνομία να συλλαμβάνει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου που κρύβονται στη χώρα.

    Μέχρι τώρα, εφόσον δεν υπήρχε συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο, οι συλλήψεις γίνονταν από άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία.

    [18] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ισχυρά κίνητρα στις βυρσοδεψικές επιχειρήσεις προκειμένου να ενταχθούν σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε στη Βουλή.

    Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νέου νόμου προβλέπεται η δυνατότητα επιχορήγησης σε ποσοστό 30% (για τις παραμεθόριες περιοχές η επιχορήγηση είναι της τάξης του 40%) της μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων των τριών νομών, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών κατασκευής, επέκτασης ή αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων, μεταφοράς και επανασυρμολόγησης του υφιστάμενου εξοπλισμού, εγκατάστασης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού, εκπόνησης μελετών για την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας κλπ.

    Παράλληλα, με τις ίδιες διατάξεις το ελάχιστο συνολικό κόστος για τη μετεγκατάσταση των μονάδων αυτών, προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς επιδότησης ορίζεται στα 25 εκατ. δρχ., που ισχύει για άλλες εντάξεις στον αναπτυξιακό νόμο.

    Τα κίνητρα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των βυρσοδεψείων καθώς και στην καλύτερη οργάνωσής τους σε ενδεδειγμένους βιομηχανικούς χώρους που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές. Υπενθυμίζεται πως τα βυρσοδεψεία αποτελούν τη βάση των επιχειρήσεων που απασχολούνται με την επεξεργασία και την εμπορία δέρματος και η βιωσιμότητά τους ενισχύει πλήθος παρεμφερών επιχειρήσεων.

    Επίσης, τα κίνητρα στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών στις οποίες σήμερα δραστηριοποιούνται τα βυρσοδεψεία. Η απομάκρυνση των βυρσοδεψικών μονάδων από τον ιστό των πόλεων θα αποτελέσει μέτρο αποκατάστασης του περιβάλλοντος που θα αποδώσει άμεσα.

    Τα κίνητρα του νόμου αφορούν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, ενώ με τον ίδιο νόμο προβλέπεται τα κίνητρα να ισχύσουν και για άλλες πόλεις, αφού προηγηθεί απλώς μια υπουργική απόφαση.

    Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους βυρσοδέψες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ανέμεναν τα κίνητρα για να μετεγκατασταθούν στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στην οποία το υπουργείο και η ΕΤΒΑ έχουν εξασφαλίσει τους απαραίτητους χώρους με όλη τη σύγχρονη αναγκαία υποδομή.

    [19] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Ιερουσαλήμ, 30 Αυγούστου 2001 (19:58 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα θα ξεκινήσει την Κυριακή περιοδεία στη Μέση Ανατολή με σκοπό την αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Ο κ. Σολάνα που θα ταξιδεύσει μαζί με τον απεσταλμένο της ΕΕ στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ - Ανχελ Μορατίνος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη εδάφη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης ενώ έπειτα θα μεταβεί στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο σύμβουλος του Μοραντίνος, Κρίστιαν Ζουρέτ.

    Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά από την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την υπό παλαιστινιακό έλεγχο πόλη Μπέητ Τζάλα ύστερα από παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος υπουργός Σάεμπ Έρακατ επρόκειτο να ενημερώσει Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις καινούργιες προτάσεις της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης στην Μέση Ανατολή μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ της Αιγύπτου.

    Οι νέες προτάσεις της ΕΕ παρουσιάστηκαν από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζιέρο στον Γιάσερ Αραφάτ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

    Οι ευρωπαϊκές προτάσεις συμπεριλαμβάνουν σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν και από τις δύο πλευρές προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο Μίτσελ.

    Το σχέδιο του αμερικανού γερουσιαστή Μίτσελ καλεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να προβούν σε κατάπαυση του πυρός και να αναπτύξουν μέτρα ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    [20] ΤΖΟΝΣΟΝ: ΤΟ 80% ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 30 Αυγούστου 2001 (19:50 UTC+2)

    Το 80% των προβλεπόμενων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ για την επιχείρηση "Απαραίτητη συγκομιδή", δηλαδή περίπου 4.000 άνδρες έχουν φτάσει στη χώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της συμμαχίας, Μπέρι Τζόνσον.

    Οπως επεσήμανε, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στην ΠΓΔΜ μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ακόμη και αν έχει συγκεντρωθεί πολύ νωρίτερα ο προβλεπόμενος αριθμός όπλων των Αλβανών ανταρτών, δηλαδή 3.300 όπλα. Σήμερα διεκόπη η επιχείρηση συγκέντρωσης και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

    Στο μεταξύ ο διοικητής του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Γκούναρ Λάγκε, ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, ότι συγκεντρώθηκε το ένα τρίτο των όπλων και συνεπώς θα πρέπει να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα συζητηθεί η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας στις 13 Αυγούστου.

    [21] ΤΡΑΙΚΟΦΣΚΙ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Σκόπια, 30 Αυγούστου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι με ανακοίνωση του ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η σκοπιανή βουλή που θα συνεδριάσει αύριο να ταχθεί υπέρ της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Αύγουστο.

    Το γραφείο του κ. Τράικοφσκι προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με αξιωματούχους του σώματος εθνικής ασφαλείας.

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ Γκούναρ Λάνγκε είπε στη βουλή ότι οι στρατιώτες της Συμμαχίας έχουν συλλέξει το ένα τρίτο από τα 3.300 όπλα του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού των ανταρτών.

    Ο κ. Λάνγκε σε μια σύντομη ενημέρωση των βουλευτών είπε ότι η συλλογή των όπλων από το ΝΑΤΟ θα διευκολύνει την βουλή στην αυριανή της συνεδρίαση ώστε να αποφανθεί υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας στην Οχρίδα.

    O.K.

    [22] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βελιγράδι, 30 Αυγούστου 2001 (19:43 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς ζήτησε στενότερη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας του εξαρτάται από την παραπομπή υπόπτων για εγκλήματα πολέμου σε δίκη.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία μας με το Δικαστήριο της Χάγης είναι όρος για την ένταξη μας σε οικονομικούς και άλλους οργανισμούς. Αυτό είναι το εισιτήριο, το οποίο πρέπει να πληρώσουμε για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Ο κ. Τζίντζιτς σημείωσε ότι η σερβική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μηχανισμούς, ώστε να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι επειδή το θέλει ή είναι ικανοποιημένη με τη λειτουργία του, αλλά επειδή η συνεργασία αυτή συνιστά προϋπόθεση για την ένταξη της χώρα στους διεθνείς οργανισμούς.

    "Πολλές μελλοντικές συμφωνίες, καθώς και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας εξαρτώνται από τη συνεργασία αυτή", επανέλαβε.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη τη Δευτέρα της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι μπορεί να συζητηθεί και η πιθανότητα να δικαστούν στη Γιουγκοσλαβία 15 κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου.

    Η κ. Ντελ Πόντε θα έχει στο Βελιγράδι συνομιλίες με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σεράγεβο.

    Οι σχέσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου με τη Γιουγκοσλαβία βελτιώθηκαν μετά την έκδοση από την ηγεσία των μεταρρυθμιστών στο Βελιγράδι του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η κυβέρνηση του Τζίντζιτς συμφώνησε να παραδώσει τον Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

    Η έκδοση του Μιλόσεβιτς προκάλεσε κρίση στη Γιουγκοσλαβία καθώς ο πρόεδρος της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα καταδίκασε την παραπομπή του προκατόχου του στη Χάγη ως παράνομη πράξη.

    [23] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2001 (19:42 UTC+2)

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα για το θέμα των ταυτοτήτων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υπεκφεύγει, εκτίθεται και εμφανίζεται αδιάλλακτη και αλαζονική στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για νομοθετική ρύθμιση και την κάλεσε να ξεκινήσει διάλογο με την εκκλησία.

    "Η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, υπεκφεύγει. Εκτίθεται όμως ανεπανόρθωτα, όταν επιχειρεί να συγκαλύψει την αδιαλλαξία και την αλαζονεία της σε ένα ζήτημα, που η ίδια, αναίτια και άκαιρα, δημιούργησε. Αντί να ανέχεται, ή και να υποκινεί, ενέργειες που εντείνουν μια επιζήμια για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία αντιπαράθεση, οφείλει να συνειδητοποιήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της. Εάν της απέμεινε έστω και ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας, ο μόνος δρόμος που οφείλει να ακολουθήσει είναι αυτός της νομοθετικής ρύθμισης του θέματος των ταυτοτήτων και η άμεση έναρξη έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου με την Εκκλησία", τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 August 2001 - 18:13:47 UTC