Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΙΤΡΕΒΑ
  • [03] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2002
  • [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [05] 30.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [06] XΡΥΣΟ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΞΙΑΣ 25 ΕΚ. ΔΡΧ. ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΠΟ 67ΧΡΟΝΗ
  • [07] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [08] ANOIΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
  • [09] ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
  • [10] KΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1 ΚΑΙ Α' ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΣΜ
  • [11] ΧΑΑ: «ΝΑΙ» ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΕΧΤΝΕΤ- ΣΙΤΙΚΟΜ
  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ
  • [13] ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΝ
  • [14] ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ
  • [15] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [17] KΟΛΙΟΠΑΝΟΣ: Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
  • [18] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ SFOR
  • [19] ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [20] ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [21] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ
  • [22] ΕΚΔΟΣΗ ΝΑΡΚΩΒΑΡΩΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [23] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [24] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Πολύκαστρο, 23 Αυγούστου 2001 (11:45 UTC+2)

    Δέκα Ελληνες στρατιωτικοί, επιβαίνοντας σε δύο τζιπ, αναχώρησαν το πρωί από το Πολύκαστρο Κιλκίς, για τη στρατιωτική βάση Κρίβολακ των Σκοπίων, στο πλαίσιο της αποστολής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ.

    Αρχικά είχε προγραμματιστεί η αποστολή 30 στρατιωτικών, οι οποίοι επρόκειτο να αναχωρήσουν με δύο εξοπλισμένα οχήματα τύπου Στάγιερ κι ένα τζιπ, για άγνωστους όμως προς το παρόν λόγους, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να είναι μικρότερη η δύναμη του προπομπού. Ετσι οι υπόλοιποι στρατιωτικοί θα αναχωρήσουν αύριο.

    Συνολικά θα μεταβούν στην ΠΓΔΜ, 350 Ελληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες, για να συμμετάσχουν στη δύναμη της "Απαραίτητης Συγκομιδής".

    Η τελετή αναχώρησης της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που θα συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στη FYROM πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο στρατόπεδο "ΑΛΕΣΤΑ ΛΟΥΚΑ" στο Πολύκαστρο Κιλκίς που εδρεύει το 525 μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού. Στην τελετή χαιρετισμό εκ μέρους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας απηύθυνε ο διοικητής του Β' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαληνός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της διασφάλισης της ειρήνης και της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια. Χαρακτήρισε τα μέλη της ελληνικής δύναμης Σκοπίων (ELDYS) ως πρεσβευτές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τους κάλεσε να εκτελέσουν με άριστο τρόπο τα καθήκοντα τους όπως το απέδειξαν μέχρι τώρα σε ανάλογες αποστολές στη Βοσνία την Αλβανία, και το Κόσοβο. Η ελληνική δύναμη Σκοπίων αποτελείται από 350 αξιωματικούς υπαξιωματικούς και οπλίτες και η μετάβαση τους στην γειτονική χώρα θα ξεκινήσει τμηματικά από αύριο και θα συνεχιστεί και το Σάββατο.

    Όπως μας είπε ο διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού, κ. Γαληνός, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για να πάρουν μέρος στην αποστολή. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι όλες οι πλευρές των εμπλεκομενων στην κρίση στη γειτονική χώρα θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει και δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Η αποστολή της ελληνικής δύναμης είναι η παθητική συγκέντρωση οπλισμού από τα μέλη του αυτοαποκαλούμενου εθνικού απελευθερωτικού στρατού. Όσα όπλα συγκεντρωθούν από τις δυνάμεις όλων των χωρών στην αποστολή θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο που θα εγκατασταθεί η ελληνική δύναμη στο Κρίβολακ σε απόσταση περίπου 80 χιλ από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Στη συνέχεια τα όπλα αυτά θα συγκεντρωθούν και θα μεταφέρουν στην Ελλάδα και θα καταστραφούν στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργικής. Στην τελετή παρέστησαν ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Γεώργιος Γλεντζίδης, ο διοικητής της Β' Μεραρχίας υποστράτηγος Εμμανουήλ Καναβάκης και ο διοικητής της 33ης ταξιαρχίας ταξίαρχος Στυλιανός Καλφέλης. Την τελετή παρακολούθησαν επίσης αρκετοί γονείς, συγγενείς και φίλοι των στρατιωτών οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα Σκόπια. Σημειώνεται ότι αρκετά από τα μέλη της (ELDYS) έχουν πάρει μέρος και σε άλλες αποστολές στα Βαλκάνια και διαθέτουν τη σχετική εμπειρία.

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΩΝ

    Διαμαρτυρία έξω από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου έκαναν δεκάδες φίλοι της ειρήνης κυρίως στελέχη και μέλη του ΚΚΕ τα οποία έφτασαν στο Πολύκαστρο Κιλκίς από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

    Οι διαδηλωτές έγραψαν αντινατοϊκά συνθήματα στην εξωτερική πλευρά του στρατοπέδου και στο δρόμο και παρέμειναν για αρκετή ώρα εκεί φωνάζοντας συνθήματα όπως "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά", "Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια" κ.α.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΙΤΡΕΒΑ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2001 (13:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γ.Παπανδρέου

    Της Νατάσας Θωμά

    Την άμεση οικονομική βοήθεια της ΕΕ για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ΠΓΔΜ θα ζητήσει ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στο Συμβούλιο των 15 που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στο Βέλγιο ενώ παράλληλα θα προωθήσει συνάντηση δωρητών για τον ίδιο σκοπό. Το θέμα αυτό σε συνάρτηση με τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στη γείτονα χώρα συζήτησε το πρωί ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση πέραν των δύο ωρών που είχε με τη σκοπιανή ομόλογό του Ιλένκα Μίτρεβα. Η τελευταία βρίσκεται για επίσημες επαφές στη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας της στις βαλκανικές χώρες προκειμένου να τις ενημερώσει για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σκοπιανή ομόλογό του ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της γείτονας χώρας, θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο νέων αλλαγών στα Βαλκάνια, και είναι υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης με πολιτικά μέσα. Ταυτόχρονα καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες και κάθε προσπάθεια επίλυσης των διαφορών με τη βία ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

    "Παρά τις προφανείς δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που υπεγράφη στις 13 Αυγούστου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων, πρέπει να υποστηριχθεί από όλους και η Ελλάδα θα συμβάλλει στα μέγιστα για τη διαδικασία σταθερότητας στη γειτονική χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Διαβεβαίωσα την κ. Μίτρεβα ότι η Ελλάδα για το σκοπό αυτό στέλνει τους 400 άντρες της που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή δύναμη και καλούμε όλους να συμβάλουν στη διαδικασία αφοπλισμού και τήρησης της ειρήνης και της πολιτικής συμφωνίας που υπέγραψαν τα κόμματα της ΠΓΔΜ", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική ενέργεια όπως την πρόσφατη με την καταστροφή θρησκευτικού μνημείου και η χώρα μας θα βοηθήσει και οικονομικά στην αναστήλωσή του", υποσχέθηκε. Ακόμα διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και ότι οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν κάθε διάθεση να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, η Θεσσαλονίκη και τα αρμόδια ιδρύματα που υπάρχουν εκεί θα συμβάλουν και στην οικονομική της στήριξη και στην εκπαίδευση στελεχών της για την ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Τέλος τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και η κ. Μίτρεβα τόνισαν ότι οι πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών που έγιναν πολύ στενότερες λόγω της τελευταίας κρίσης βοηθάει και στην επίλυση του προβλήματος με το όνομα των Σκοπίων. Σημείωσαν όμως ότι η διαδικασία επίλυσης του συνεχίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Από την πλευρά της η κ. Μίτρεβα αφού ευχαρίστησε για τη θερμή συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στην πολιτική συμφωνία της 13ης Αυγούστου λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εμείς διαλέξαμε τον μακρύτερο και πιο δύσκολο δρόμο που έχει όμως τα λιγότερα θύματα και τις λιγότερες καταστροφές. Η συμβολή της Ελλάδας με τους 400 άνδρες είναι πάρα πολύ σπουδαία και περιμένουμε ότι μαζί με τη νατοίκή δύναμη θα επιτελέσουν το έργο τους για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων, Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια της χώρας μου και για την ειρήνη στην περιοχή και θα επιστρέψουν και όλοι οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Αν παραστεί πάντως ανάγκη οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μου θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή εδάφους της".

    Τέλος απευθυνόμενη στη Διεθνή Κοινότητα τόνισε ότι γνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους θα ενεργήσει ακριβώς ώστε να μειωθεί η ένταση και να εξαλειφθούν τέτοιες ακρότητες.

    Κλείνοντας χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την οικονομική βοήθεια της ΕΕ που περιμένει η ΠΓΔΜ όπως και την συνάντηση των δωρητών.

    [03] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2002

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2001 (16:12 UTC+2)

    Τις βασικές παραμέτρους του προϋπολογισμού του 2002 και των μέτρων ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων ενέκρινε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη σύσκεψη που είχε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το κοινωνικό πακέτο, που θα έχει με χρονικό ορίζοντα τριετίας θα ανακοινώσει ο κ. Σημίτης κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 8 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το κοινωνικό πακέτο, εντάσσονται σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση κατά 10% κατ' έτος στο επίδομα για τις πολύτεκνες - μονογονεϊκές οικογένειες και την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά.

    Επίσης, στο κοινωνικό πακέτο περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων για την υγεία και την παιδεία με κονδύλια ύψους 80 δισ. δρχ. κατ' έτος (40 δισ. δρχ. για κάθε τομέα), αλλά και η αύξηση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων με τον συνυπολογισμό όλων των επιδομάτων (οικογενειακού κτλ.) στον προσδιορισμό της σύνταξης.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιάννος Παπαντωνίου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το Γενικό Λογιστήριο διαμορφώνει έναν προϋπολογισμό με μεγάλα περιθώρια για στη στήριξη των μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, καθώς και των τομέων παιδείας και υγείας.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2001 (10:00 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

    Στις 29 Αυγούστου, θα γίνει δεκτός, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, προκειμένου να του παραδώσει τον αριθμό των υπογραφών για τις ταυτότητες.

    Στη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος θα παραδώσει στον Πρόεδρο και πολυσέλιδο υπόμνημα, στο οποίο θα εξηγούνται διεξοδικά οι θέσεις της Εκκλησίας για το ζήτημα, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε, τι ισχύει με το θεσμό του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κ. Χριστόδουλος θα παραθέσει επίσης τα επιχειρήματα της Εκκλησίας για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Ταυτόχρονα, η Σύνοδος έχει ζητήσει και συνάντηση από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχα αιτήματα προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [05] 30.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 23 Αυγούστου 2001 (21:14 UTC+2)

    Περίπου τριάντα χιλιάδες Αλβανοί εθνικιστές που είχαν καταφύγει στο Κοσσυφοπέδιο έχουν επιστρέψει στην ΠΓΔΜ από τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Ωστόσο η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους έχει μειωθεί τις τελευταίες έξι ημέρες εξαιτίας του κλεισίματος του δρόμου που οδηγεί από την Πρίστινα στα Σκόπια από διαδηλωτές της ΠΓΔΜ.

    "Πολύ λίγοι πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ κατάφεραν να γυρίσουν από το περασμένο Σάββατο εξαιτίας του μπλοκαρίσματος του δρόμου που οδηγεί στα Σκόπια. Πολλοί πρόσφυγες ανυπομονούν να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν στις εστίες τους" δήλωσε η Μακι Σινοάρα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Η ίδια δήλωσε ότι περισσότεροι από 120.000 πρόσφυγες είναι ο απολογισμός της κρίσης στην ΠΓΔΜ από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    [06] XΡΥΣΟ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΞΙΑΣ 25 ΕΚ. ΔΡΧ. ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΠΟ 67ΧΡΟΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2001 (21:06 UTC+2)

    Μια πλάκα χρυσού, κοσμήματα και ξένα νομίσματα συνολικής αξίας 25 εκατομμυρίων δραχμών έκλεψαν άγνωστοι από το διαμέρισμα της 67χρονης Αικατερίνης Πισιώτη, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε σήμερα η ίδια στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δράστες διέρρηξαν το διαμέρισμα της 67χρονης, στην οδό Χαλκέων 21, τη νύχτα της 12ης προς 13ης Αυγούστου και αφαίρεσαν 1 πλάκα χρυσού, βάρους ενός κιλού, 600 λίρες Αγγλίας, 50 λίρες Τουρκίας 2 πεντόλιρα Τουρκίας και κοσμήματα.

    [07] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ

    Βελιγράδι, 23 Αυγούστου 2001 (21:02 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά μέσω του εδάφους της Γιουγκοσλαβίας στρατευμάτων και εξοπλισμού των αποστολών υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

    Σε σχετική ανακοίνωση της η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αναφέρει ότι "θα εξετάσει διεξοδικά κάθε αίτημα και θα αποφασίσει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αν θα επιτρέψει τη διέλευση στρατευμάτων που κατευθύνονται προς το Κόσοβο και άλλων επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες".

    Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται οι χώρες, ωστόσο το ΝΑΤΟ ηγείται αποστολών στη Βοσνία και στην ΠΓΔΜ.

    Το Βελιγράδι θα αποφασίσει για τα σημεία εισόδου και εξόδου για τα στρατιωτικά οχήματα, τα οποία θα συνοδεύουν αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού και θα καταρτίζει τα δρομολόγια.

    [08] ANOIΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

    Νάξος, 23 Αυγούστου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο αρχαιολογικός χώρος στον Γύρουλα, κοντά στο Σαγκρί της Νάξου θα αποδοθεί την Κυριακή με επίσημη τελετή στο κοινό, μετά την ανάδειξη του. Παράλληλα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του τοπικού Μουσείου.

    Τον χώρο θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης και θα παραστούν η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης κ.α.

    Στον Γύρουλα του Σαγκρίου, μέσα σε μία μαγευτική μικρή κοιλάδα, όπου η φύση έχει διατηρηθεί απείραχτη, αποκαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιερό, στο οποίο οι αγρότες της περιοχής λάτρεψαν θεότητες της ευφορίας και κυρίως τη θεά Δήμητρα. Η μοναδικότητα αυτού του ιερού είναι ότι περιέχει ένα ναό του 6ου π.Χ. αιώνα, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, του οποίου το υλικό σώθηκε σε ποσοστό πάνω από 50% επί τόπου, αλλά και σκορπισμένο σε ολόκληρη την κοιλάδα. Ο ναός αυτός κάνει γνωστά τα πρώιμα στάδια της εξέλιξης της μεγάλης ελληνικής ιωνικής αρχιτεκτονικής, όπως οι καμπυλότητες, τα θυρώματα, η μαρμάρινη στέγη κλπ.

    Με πρόγραμμα του πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ο ναός αυτός αναστηλώθηκε, ο χώρος οργανώθηκε με πρότυπο τρόπο και σε τοπικό μουσείο εκτέθηκαν τα αφιερώματα στο ιερό καθώς και ανασυντεθειμένα τα μέρη εκείνα του ναού που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μία πλήρη εικόνα της λειτουργίας και της σημασίας του αρχαίου χώρου, για την ιστορία της θρησκείας, της αρχιτεκτονικής, αλλά και της τέχνης γενικότερα.

    Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Αιγαίου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (1994 2000) και συμπληρωματικά από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Την επιστημονική ομάδα υλοποίησης αποτέλεσαν εκτός από τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, οι καθηγητές G.Gruben (Πολυτεχνείο Μονάχου), Ε.Μπουρνιά (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μ.Κορρές (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), η υφηγήτρια A.Ohnesorg και οι αρχιτέκτονες Θεμιστοκλής Μπιλής και Μαρία Μαγνήσαλη, οι οποίοι συνέταξαν την μελέτη και είχαν την επίβλεψη της αναστήλωσης.

    [09] ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ

    Σαράγεβο, 23 Αυγούστου 2001 (20:37 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ενέκρινε τον μόνιμο εκλογικό νόμο που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να διεξάγει εκλογές στο μέλλον χωρίς την διεθνή επιτήρηση.

    Το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου που αποτελείται από Σέρβους, Μουσουλμάνους και Κροάτες ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο ο οποίος θεωρείται βασική προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Ο νέος εκλογικός νόμος "φέρνει την Βοσνία - Ερζεγοβίνη ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης" είπε χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στην Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς

    Σύμφωνα με τον καινούργιο εκλογικό νόμο δεν δίνεται η δυνατότητα ψήφου σε όσους κατέχουν παράνομα ιδιοκτησίες άλλων. Αντίθετα οφείλουν να καταγραφούν και να ψηφίσουν στους δήμους όπου διέμεναν πριν από τον πόλεμο.

    Πρόκειται για μια νέα τροποποίηση του εκλογικού νόμου που έχει σκοπό να επισπεύσει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Οι επόμενες εκλογές της χώρας έχουν προγραμματισθεί για το φθινόπωρο του 2002.

    Από τότε που υπογράφτηκε η συμφωνία του Ντέϊτον και έληξε ο πόλεμος στην Βοσνία οι εκλογές στην χώρα διεξάγονται υπό την επιτήρηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    [10] KΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1 ΚΑΙ Α' ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΣΜ

    Θεσσαλονίκη, 23 Αυγούστου 2001 (20:22 UTC+2)

    Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η κλήρωση των πρωταθλημάτων Α1 και Α' Ερασιτεχνικής κατηγορίας της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ).

    Η κλήρωση θα γίνει στις 7.30μμ στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

    [11] ΧΑΑ: «ΝΑΙ» ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΕΧΤΝΕΤ- ΣΙΤΙΚΟΜ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2001 (20:16 UTC+2)

    Tο ενημερωτικό δελτίο της Νextnet για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας Σίτικομ Ανώνυμη Εταιρία Τηλεπικοινωνιών, ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ΧΑΑ.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε, η εισηγμένη θα εκδώσει 4.427.500 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 δρχ. έκαστη, που θα ανταλλάσσονται με τις 4.427.500 ονομαστικές μετοχές που κατέχουν οι μέτοχοι της απορροφώμενης Σίτικομ ΑΕΤ.

    [ΝΕΧΤ]

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ

    Άγκυρα, 23 Αυγούστου 2001 (20:11 UTC+2)

    Νέα πτώση της τουρκικής λίρας σημειώθηκε σήμερα εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας στην γειτονική χώρα.

    Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 50% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο από τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η χειρότερη οικονομική κρίση των μεταπολεμικών χρόνων στην χώρα.

    Η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που απορρέουν από τους όρους δανεισμού του ΔΝΤ - πακέτο που ανέρχεται σε 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ένα δολάριο ισούται με 1.460.000 τουρκικές λίρες.

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα συσκέψεις ανάμεσα στις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας και αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας με σκοπό να αποτραπεί μια νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

    Αναλυτές σημειώνουν ότι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας σκοπεύουν να παρέμβουν με σκοπό να αποτρέψουν ενδεχόμενη οικονομική κρίση στην χώρα.

    [13] ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Βέρνη, 23 Αυγούστου 2001 (20:06 UTC+2)

    Δημοσιεύματα στις κυριότερες γερμανόφωνες ελβετικές εφημερίδες συνέδεσαν την επιτυχία των Ελλήνων δρομέων ταχύτητας με υπαινιγμούς για το θέμα των αναβολικών, ενώ κάποια από αυτά δίνουν βάρος σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα αυτό και όχι στο αγωνιστικό μέρος.

    Τα σχετικά δημοσιεύματα εμφανίσθηκαν μετά το χρυσό μετάλλιο του Κώστα Κεντέρη στα 200 μέτρα και αναφέρονταν στο επεισόδιο του προπονητή των Ελλήνων αθλητών Χ. Τζέκου με το Γερμανό ελεγκτή Βενγκομπόρσκι το 1997 στο Ντόρτμουντ, στη μη παραλαβή των χρηματικών επάθλων της IAAF το 1999 από την Κατερίνα Θάνου και στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη σωματική διάπλαση των Ελλήνων αθλητών.

    Ειδικότερα η εφημερίδα "Neue Zuercher Zeitung" δημοσίευσε στις 11 και 12 Αυγούστου άρθρο του R. Geisser με τίτλο "Γρατζουνιά στο χρυσό λούστρο από την Ελλάδα" και υπότιτλο "Ο δρομέας των 200 μέτρων Κ. Κεντέρης και οι συνεχιζόμενες εικασίες για ντόπινγκ", που συνοδεύεται από φωτογραφία του Ελληνα αθλητή να τερματίζει μπροστά από τους υπόλοιπους με τη λεζάντα "μία φωτογραφία που τροφοδοτεί εικασίες για ντόπινγκ".

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι "αντί για θαυμασμό ο Κεντέρης δημιουργεί αμφιβολίες σχεδόν ένα χρόνο μετά την ολυμπιακή του νίκη".

    Στο άρθρο επίσης αναφέρεται: "Οι ιδιαίτερα μυώδεις Ελληνες σπρίντερ βρίσκονται διαρκώς κάτω από υποψίες μετά το συμβάν του 1997, κατά το οποίο μία ομάδα από αυτούς απέφυγε έναν έλεγχο σε περίοδο προπόνησης στο Ντόρτμουντ με τη φυγή τους. Σε εκείνη την ύποπτη ομάδα ανήκε και η Κ. Θάνου, που έκτοτε έχει κερδίσει 6 μετάλλια σε διεθνείς οργανώσεις και για την οποία έγινε γνωστή μία ενδιαφέρουσα ιστορία: δεν πήρε χρηματικά έπαθλα της IAAF, ύψους 70 χιλ. δολ. το 1999, επειδή δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τους δύο απαιτούμενους ελέγχους κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτό γεννά υποψίες ότι οι Ελληνες δεν είναι τόσο εντάξει στο θέμα του ντόπινγκ".

    Στη συνέχεια του άρθρου γίνονται αναφορές στο ίδιο θέμα και στους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Αναφορικά με τον Κ. Κεντέρη σημειώνεται ότι ανάλογες υποψίες, υποθέσεις και πρόωρες καταδίκες είναι απρόσφορες.

    "Το άλμα του από τα 20.50 στα 20.09 σε μία μόνο αγωνιστική περίοδο μπορεί ωστόσο να αποδοθεί στην αλλαγή του από τα 400μ στα 200μ. Και αν ακόμη βελτίωσε το ρεκόρ της χώρας του ακόμη έξι εκατοστά του δευτερολέπτου, παραμένει επτά δέκατα κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ, που για την απόσταση αυτή είναι εξαιρετικά πολύ. Το επίπεδο στα 200μ. είναι σήμερα κάθε άλλο παρά υψηλό και μόνο για το λόγο αυτό βρίσκεται ένας αθλητής σαν τον Κεντέρη στα φώτα της δημοσιότητας. Το παράδειγμά του δείχνει, πάντως όχι άδικα, ότι στο στίβο, όπως και σε κάποια άλλα αθλήματα η αθωότητα δεν υπάρχει πια", υποστηρίζεται στο άρθρο.

    Η εφημερίδα "Tages Anzeiger" δημοσίευσε στις 11 Αυγούστου άρθρο του Dieter Ringhofer με τίτλο "Η Θάνου δεν είχε ανάγκη από τα χρήματα".

    Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μη παραλαβή των χρηματικών επάθλων της IAAF από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια σημειώνοντας "είναι τόσο πλούσια, που παραιτείται από τα χρήματα ή υπάρχουν λόγοι γι αυτό;"

    "Ξ συναθλητής της Κ. Κεντέρης, που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200μ δεν θέλει να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των 60 χιλ. δολ. που δικαιούται, όπως δήλωσε ένας προπονητής σε συνέντευξη τύπου με τον Κ. Κεντέρη. Ο προπονητής ήταν ο ίδιος που πριν από τέσσερα χρόνια είχε προκαλέσει θόρυβο στο Ντόρτμουντ, όταν κατά τη διάρκεια προπόνησης είχε επιτεθεί σε Γερμανό ελεγκτή ντόπινγκ και είχε τραπεί σε φυγή με τους αθλητές του. Η Κ. Θάνου ήταν ανάμεσά τους. Επειδή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 γινόταν στην Αθήνα ο τότε πρόεδρος της IAAF Πρίμο Νεμπιόλο έψαξε για μία φιλική συμφωνία", καταλήγει το άρθρο.

    [14] ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

    Aθήνα, 23 Αυγούστου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ουδέτερη ήταν η αντίδραση του προπονητή του Ολυμπιακού Τάκη Λεμονή για την κλήρωση της ομάδας του στο Champions League. "Στόχος μας είναι η πρόκριση και να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για τα συγκεκριμένα ματς", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι και τότε να κριθούμε. Σε τέτοιο επίπεδο δεν παίζει ρόλο ούτε το πρόγραμμα κοιτάς όλα τα ματς με το ίδιο μάτι", πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι εκπληρώθηκε η επιθυμία που είχε εκφράσει ο προπονητής του Ολυμπιακού πριν από την κλήρωση για μια δυνατή ομάδα επικεφαλή του ομίλου, όπως η Μάντσεστερ Γουνάιτεντ.

    "Και οι τρείς ομάδες είναι επικίνδυνες σίγουρα πάντως αποφύγαμε τα χειρότερα", δήλωσε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Στράτος Αποστολάκης.

    [15] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Κίεβο, 23 Αυγούστου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της νατοϊκής επιχείρησης αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία όπου θα έχει συνομιλίες και με τον Σκοπιανό πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι.

    "Ελπίζουμε η επιχείρηση να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες" είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος στο αεροδρόμιο στο Κίεβο.

    Η Ρωσία βασικός υποστηρικτής της ΠΓΔΜ έχει κατά καιρούς εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νατοϊκής επιχείρησης αφοπλισμού των ανταρτών.

    Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η βασική προτεραιότητα δεν είναι η περισυλλογή των όπλων αλλά αντίθετα "η δημιουργία ανάλογων συνθηκών ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη και να σταματήσει η καταστροφή των πολιτισμικών μνημείων, οι σφαγές και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες με σκοπό να επιλυθούν τα πολιτικά ζητήματα με πολιτικά μέσα και όχι με τη δύναμη των όπλων".

    Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να βασισθεί κανείς στην παράδοση των όπλων εθελοντικά από τους Αλβανούς αντάρτες και ερωτηθείς εάν η Ρωσία προτίθεται να συμμετάσχει στην αποστολή υποστήριξε ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συνομιλίες για μια τέτοια απόφαση.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ζήτησε από την Ρωσία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά ακόμη να κάνουν για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο κ. Τραϊκόφσκι εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ουκρανίας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στο Κίεβο θα αναθερμάνει τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

    [16] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 23 Αυγούστου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ενας ακόμη ανθρακωρύχος υπέκυψε στα τραύματα του ανεβάζοντας στους 49 τον αριθμό των ατόμων που χάθηκαν από την έκρηξη μεθανίου στο ανθρακωρυχείο Ζασιάντκο την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Μίκολα Πάτσιουκ, αξιωματούχος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

    Ο κ. Πάτσιουκ ανέφερε ότι ακόμη 36 ανθρακωρύχοι νοσηλεύονται και από αυτούς οι 15 είναι σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα τρίτου βαθμού και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

    Οι αρχές κατάφεραν να ανασύρουν τις σορούς 35 ανθρακωρύχων από τα συντρίμμια του ορυχείου, ενώ δέκα ακόμη που παγιδεύτηκαν δεν κατάφεραν να τους βρουν και τους ανακήρυξαν επίσημα νεκρούς χθες.

    Τα πρώτα 20 θύματα θάφτηκαν την Τρίτη που κηρύχθηκε ημέρα πένθους για τη χώρα.

    Οι ουκρανικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν 400.000 δολάρια αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

    Το Ζασιάντκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία της Ουκρανίας και εργάζονται σε αυτό 10.000 άνθρωποι και το 1999, 50 ανθρακωρύχοι είχαν πεθάνει σε έκρηξη μεθανίου στο ίδιο ορυχείο.

    O.K.

    [17] KΟΛΙΟΠΑΝΟΣ: Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟ ΕΓΩ

    Αθήνα, 23 Αυγούστου 2001 (19:52 UTC+2)

    «Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες, που δυσκολεύονται να δεχτούν τη Δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα», δήλωσε ο βουλευτής Αρτας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κολιοπάνος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου για το θέμα των ταυτοτήτων.

    «Αλλωστε, όπως και ο Χριστόδουλος, πολλοί είναι εκείνοι που ωθούνται από την αγάπη για τη δημοσιότητα και το διογκωμένο εγώ. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω, το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει», πρόσθεσε.

    [18] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ SFOR

    Σεράγεβο, 23 Αυγούστου 2001 (19:48 UTC+2)

    Ο νέος διοικητής της Δύναμης Σταθεροποίησης στη Βοσνία - Εργεγοβίνη (SFOR) αντιστράτηγος Τζον Σιλβέστερ θα αναλάβει καθήκοντα στις 7 Σεπτεμβρίου.

    Ο απερχόμενος διοικητής της δύναμης αντιστράτηγος Μάικλ Ντόντσον, είχε τεθεί επικεφαλής της SFOR το Σεπτέμβριο του 2000 και αναλαμβάνει καθήκοντα υποδιοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που εδρεύουν στη Χαϊδελβέργη.

    Ο Τζον Σιλβέστερ ήταν διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων εκπαίδευσης στο Φορτ Μονρό στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

    Η δύναμη της SFOR αριθμεί 20.000 άνδρες.

    [19] ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Λονδίνο, 23 Αυγούστου 2001 (19:44 UTC+2)

    Η "μηχανή ανάπτυξης της Ιρλανδίας ρίχνει τους ρυθμούς της" αφού επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας που έχει τα τελευταία χρόνια γίνει γνωστή ως ο "Κέλτικος τίγρης". Η επιβράδυνση παρατηρείται στους τομείς των νέων τεχνολογιών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία έχουν αντίκτυπο και στην Ιρλανδία, σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρίες νέων τεχνολογιών να προχωρούν σε απολύσεις- σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία μέσα στη χρονιά που πέρασε περίπου 4.500 άνθρωποι από το χώρο των νέων τεχνολογιών απολύθηκαν.

    Παρά τα προβλήματα στο χώρο των νέων τεχνολογιών Ιρλανδοί οικονομικοί αναλυτές παρουσιάζονται αισιόδοξοι και σημειώνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη σε άλλους τομείς, όπως ο φαρμακευτικός και ο τομέας των χρηματοοικονομικών οργανισμών που προσελκύουν επενδύσεις.

    [20] ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 23 Αυγούστου 2001 (19:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο άνοιξε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο στο Βουκουρέστι ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας Comtel Focus Νίμροντ Σοφερ. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το ξενοδοχείο αποτελείται από 108 δωμάτια, τρεις αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόριο, μπαρ και πολλά γραφεία. Η λειτουργία του άρχισε στις 6 Αυγούστου.

    Το ξενοδοχείο, τριών αστέρων, προσφέρει φιλικές τιμές στους μελλοντικούς του πελάτες.

    [21] ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ

    Αγκυρα, 23 Αυγούστου 2001 (19:42 UTC+2)

    Νέα πτώση της τουρκικής λίρας σημειώθηκε σήμερα, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 50% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο από τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η χειρότερη οικονομική κρίση των μεταπολεμικών χρόνων στην χώρα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που απορρέουν από τους όρους δανεισμού του ΔΝΤ - πακέτο που ανέρχεται σε 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Την στιγμή αυτή ένα δολάριο ισούται με 1.460.000 τουρκικές λίρες.

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα αρκετές συσκέψεις ανάμεσα στις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας και αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας σκοπεύουν να παρέμβουν προκειμένου να απομακρύνουν το ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής κρίσης.

    [22] ΕΚΔΟΣΗ ΝΑΡΚΩΒΑΡΩΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 23 Αυγούστου 2001 (19:41 UTC+2)

    Με μια πρωτοφανή στα νομικά χρονικά απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας αποφάσισε την έκδοση ενός Κολοβιανού ναρκω-βαρώνου στις ΗΠΑ, για να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο κατηγορούμενος για διακίνηση και εμπορία κοκαϊνης.

    Ο Φάμπιο Οτσόα είναι ο τελευταίος εν ζωή στενός συνεργάτης του Πάμπλο Εσκομπάρ, του διαβόητου ηγέτη του καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν, του ισχυρότερου καρτέλ κοκαϊνης στην Ν.Αμερική. Ο Οτσόα συνελήφθη το 1999 στη διάρκεια κοινής επιχείρησης της κολομβιανής αστυνομίας και του FBI. Αν η απόφαση του δικαστηρίου επικυρωθεί, όπως και αναμένεται, από τον πρόεδρο της Κολομβίας, Αντρες Παστράνα, ο Οτσόα θα είναι ο πρώτος Κολομβιανός που εκδίδεται από την χώρα του σε τρίτη χώρα για να δικασθεί.

    [23] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Χάγη, 23 Αυγούστου 2001 (19:39 UTC+2)

    Εναντίον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προσφεύγει ο πρώην πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υποστηρίζοντας ότι τόσο η μεταφορά του στη Χάγη, όσο και η κράτησή του εκεί είναι παράνομες. Την προσφυγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έχουν αναλάβει τέσσερις δικηγόροι, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Εν τω μεταξύ, δύο δικηγόροι της ολλανδικής κυβέρνησης έχουν αναλάβει να υπερασπισθούν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για το εν λόγω θέμα αναμένεται να αποφανθεί ολλανδικό δικαστήριο, στο οποίο έχει κατατεθεί η προσφυγή.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς αμφισβητεί τη νομιμότητα του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όχι από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

    Οι δικηγόροι του κ. Μιλόσεβιτς υπογραμμίζουν ότι η κράτησή του στην Ολλανδία είναι παράνομη, αναφέροντας μάλιστα ότι σύμφωνα με το ολλανδικό δίκαιο, απαγορεύεται η φυλάκιση ατόμων στην Ολλανδία εάν έχει κριθεί παράνομη η κράτησή τους από την ίδια τη χώρα προέλευσής τους. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κρατούνταν στο Βελιγράδι κατηγορούμενος για υποθέσεις διαφθοράς, όταν οι σερβικές αρχές αποφάσισαν να τον παραδώσουν στη Χάγη.

    Όταν εμφανίσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, ο κ. Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να απολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί το ίδιο το δικαστήριο παράνομο. Ο πρώην πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν εναντίον του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο.

    [24] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 23 Αυγούστου 2001 (19:38 UTC+2)

    Έφθασε στην ΠΓΔΜ το πρώτο τμήμα Βρετανών στρατιωτών στα πλαίσια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ "Απαραίτητη Συγκομιδή". Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, το πολύ δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που θα αριθμεί 3.500 στρατιώτες εκ των οποίων 2000 θα είναι Βρετανοί. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον επανέλαβε ότι το έργο των στρατιωτών του ΝΑΤΟ περιορίζεται αποκλειστικά στη συλλογή των όπλων των αλβανών ανταρτών. "Οι στρατιώτες μας δεν πρόκειται να επιβάλλουν την παράδοση των όπλων απλώς να την επιβλέψουν και δεν πρόκειται επ' ουδενί να αναμιχθούν σε συμπλοκές. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να μη εκθέσουμε τους στρατιώτες μας στον παραμικρό κίνδυνο. Γι αυτόν το λόγο οι δυνάμεις μας δεν θα αποσταλούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου" είπε στο ρωσικό κανάλι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει μόνο 30 ημέρες.

    Η επιμονή του ΝΑΤΟ σε αυτό το σημείο, προβληματίζει τους αμυντικούς αναλυτές αλλά και αξιωματούχους της ίδιας της συμμαχίας. Ακόμα και οι δηλώσεις που γίνονται από το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν αντιφατικές, υπογραμμίζουν παρατηρητές. Ενώ ο γενικός του γραμματέας είναι κατηγορηματικός ως προς την διάρκεια της επιχείρησης, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ταξίαρχος Μπάρι Τζόνσον αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διαρκούς παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή. "Δε διαφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής παρουσία με μακροχρόνια αποστολή να επουλώσει τις βαθιές πληγές που άνοιξε η εμφύλια διαμάχη", είπε ο ταξίαρχος Μπάρι Τζόνσον ο οποίος παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση αναζωπύρωσης των συγκρούσεων η θέση του ΝΑΤΟ θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη.

    Το ΝΑΤΟ λοιπόν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει ή ακόμα και να προσπαθήσει να πείσει τους αλβανόφωνους αντάρτες να παραδώσουν όλο τον οπλισμό τους. Αυτό είναι και το σημείο τριβής ανάμεσα στη Συμμαχία και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με αξιωματούχους στα Σκόπια οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους πάνω από 85.000 όπλα ενώ οι ηγέτες των ανταρτών λένε ότι θα παραδώσουν στο ΝΑΤΟ 2000 όπλα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 August 2001 - 18:13:45 UTC