Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
  • [02] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [03] OMIΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
  • [04] 45 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 550 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [06] 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [08] ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΑΛΑΣΣΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ
  • [09] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο Τ.
  • [10] ΙΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ
  • [11] ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [12] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΕΝΩ ΕΠΛΕΕ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ
  • [13] ΣΩΟΣ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΨΑΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
  • [14] ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩ
  • [15] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [16] ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [17] AYΡΙΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ANAΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΑΛΑΣΣΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 19 Αυγούστου 2001 (21:06 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη κατέκτησε η ελληνική εθνική ομάδα των εφήβων. Η εθνική μας κέρδισε με 8-7 την Κροατία και για πρώτη φορά στην ιστορία της στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου.

    Ο προπονητής της εθνικής των εφήβων Τάσος Δούμπας έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία που οφείλεται, όπως είπε, σε πολλή δουλειά, προσπάθεια και υπομονή από όλα τα μέλη της ομάδας.

    [02] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 19 Αυγούστου 2001 (20:43 UTC+2)

    Περίπου διακόσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στη Μόσχα για να τιμήσουν την δέκατη επέτειο από το αποτυχόν πραξικόπημα κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το BBC.

    Σαν σήμερα πριν δέκα χρόνια, τον Αύγουστο του 1991, σκληροπυρηνικοί του Κομουνιστικού Κόμματος που αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις του σοβιετικού ηγέτη διέταξαν τη σύλληψή του και τον κατ' οίκον περιορισμό του στην Κριμαία, όπου ο κ. Γκορμπατσόφ είχε μεταβεί μαζί με την οικογένειά του για τις θερινές διακοπές.

    Ο Μπορίς Γιέλτσιν ηγήθηκε της αντίστασης κατά των πραξικοπηματιών που τελικά υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας καταρρέουν και εγκαταλείπουν την αρχή μετά από δύο μέρες. Ο Γκορμπαστόφ αποκαθίσταται στην εξουσία, αλλά το κόστος για την πολιτική του καριέρα και γιά το ηθικό του σθένος ήταν τεράστιο. Παρά το πραξικόπημα εναντίον του, υπογραμμίζει την υποστήριξη προς το ΚΚ και έρχεται σε μετωπική αντιπάραθεση με τον Μπορίς Γιέλτσιν.

    Στην αντιπαράθεση αυτή νικητής αναδεικνύεται ο Γιέλτσιν και στις 25 Δεκεμβρίου του 1991 ο Γκορμπατσόφ ανακοινώνει από την τηλεόραση ότι αποχωρεί από τη προεδρία της Σοβιετικής Ένωσης. Στο Κρεμλίνο για τελευταία φορά γίνεται η υποστολή της σοβιετικής σημαίας και στη θέση της αναρτάται η τρίχρωμη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το Σοβιετικό Κράτος δεν υπάρχει πια.

    [03] OMIΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

    Νάουσα, 19 Αυγούστου 2001 (20:13 UTC+2)

    Την ανάγκη ο διάλογος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό πρόβλημα να έχει ως βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να είναι ουσιαστικός και εποικοδομητικός υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στη Νάουσα, στο μνημόσυνο των πεσόντων στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ καθώς και κατά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που ακολούθησε. Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι το σημερινό μνημόσυνο προσδίδει ξεχωριστή σημασία στην Κυπριακή Εβδομάδα που οργανώνεται από το Δήμο Νάουσας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και τον Όμιλο "Γενίτσαροι και Μπούλες".

    Αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από 27 χρόνια στην Ελλάδα και την Κύπρο ο κ. Χριστόφιας επισήμανε: "Το πραξικόπημα της χούντας και η κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η δράση του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄ στην Κύπρο και το πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του λαοφιλούς εθνάρχη Μακαρίου, καθώς και η εισβολή του Αττίλα κατά της Κύπρου, αποτελούν εκφάνσεις της δραστηριότητας του αμερικανο-βρετανικού και του ΝΑΤΟϊκού γενικά παράγοντα". Τόνισε μάλιστα πως τα παραπάνω αποκαλύπτονται ξεκάθαρα από επίσημα έγγραφα του Φόρειν Οφφις και του Στέητ Ντηπαρτμεντ των οποίων τη δημοσιοποίηση απέτρεψε η CIA.

    Σχετικά με τη στάση του διεθνούς παράγοντα απέναντι στην Τουρκία επισήμανε ότι αντί να την υποχρεώσει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο συγκαλύπτει την αδιαλλαξία της και αρκείται σε "φιλικές παρακινήσεις για διακοινοτικό διάλογο". Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, που θα οδηγεί σε ένα ενωμένο κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. "Η λύση πρέπει να αποκλείει την όποια μορφή ένωσης, διχοτόμησης ή απόσχισης", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Δεν χωρούν μέσες λύσεις μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, μεταξύ ενός κράτους και δύο κρατών, μεταξύ μιας και δύο κυριαρχιών. Ο Γενικός Γραμματέας εφόσον αποδέχεται και μνημονεύει ως θετικό δεδομένο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εργαστεί για την αναγνώριση, τη διασφάλιση και την εφαρμογή στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων". Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο Κυπριακός λαός δεν πρόκειται να δεχτεί σχέδια λύσης μέσω των οποίων θα επιδιώκεται συγκερασμός Ομοσπονδίας και Συνομοσπονδίας.

    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τις απειλές της τουρκικής ηγεσίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκπονήσουν πολιτική αποτροπής νέων τετελεσμένων και κρίσεων από την Τουρκία. Σχετικά τέλος με την ελληνοτουρκική προσέγγιση εκτίμησε πως αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει σε βάθος και εύρος εφόσον η Τουρκία δεν συμβάλλει αποτελεσματικά στις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. "Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό θα εγείρεται συνεχώς στην Τουρκία και θα τίθεται ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας" πρόσθεσε.

    [04] 45 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 19 Αυγούστου 2001 (20:11 UTC+2)

    45 λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν συνέλαβαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές στην επαρχία Μπολού βορειοδυτικά της Τουρκίας. Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που ταξίδευε από το Ερτζουρουμ στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

    Οι αστυνομικοί βρήκαν ύποπτη τη συμπεριφορά του 29χρονου Τούρκου οδηγού και αποφάσισαν να ερευνήσουν το φορτηγό. Οι λαθρομετανάστες σκόπευαν να περάσουν από την Κωνσταντινούπολη στην Ευρώπη.

    Ν.Κ.

    [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 550 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 19 Αυγούστου 2001 (20:01 UTC+2)

    Περισσότεροι από 550 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα στην Ισπανία. Οι 450 από αυτούς είναι Μαροκινοί που προσπάθησαν να περάσουν από την Αφρική στη νότια Ισπανία κοντά στην Ταρίφα.

    Ακόμη 28 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν καθώς επεχείρησαν να μεταβούν από το Μαρόκο στη Σιέρα Λεόνε ενώ ένας από αυτούς πνίγηκε όταν η βάρκα του χτύπησε στα βάρκα.

    Ν.Κ.

    [06] 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 19 Αυγούστου 2001 (19:56 UTC+2)

    Τριάντα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο νότιο Ιράν από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση που συνέβη στην εθνική οδό μεταξύ της πόλης Κερμαν και Σιργιαν.

    Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν ακόμη γνωστά. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το Ιράν κατέχει την πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα. Μόνο πέρυσι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

    Ν.Κ.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 19 Αυγούστου 2001 (19:39 UTC+2)

    Δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστές επιθέσεις ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας καις τη Δυτική όχθη, λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση σε υπηρεσία ασφαλείας στη Γάζα.

    Το πρώτο θύμα στη Γάζα είναι ένα αγόρι 13 χρόνων που πυροβολήθηκε στο στήθος. Το άλλο επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική όχθη όπου ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στην προσπάθειά του να αποφύγει σημείο ελέγχου.

    Ν.Κ.

    [08] ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΑΛΑΣΣΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ

    Aθήνα, 19 Αυγούστου 2001 (19:31 UTC+2)

    Σώοι αλλά με ελαφρά τραύματα ανασύρθηκαν το απόγευμα οι τέσσερις επιβαίνοντες στο ιδιωτικό δικινητήριο αεροσκάφος που πραγματοποίησε το μεσημέρι αναγκαστική προσθαλάσσωση στην περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής. Τα μέλη του πληρώματος Χρήστος Λεβέντης, Σταματία Λίτσιου, Ηλίας Μπακιρτζής και Αντιγόνη Σιδηροπούλου, επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό σκάφος που έσπευσε στο σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος. Δύο από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Ασκληπιείο της Βούλας.

    Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί στις 4 το απόγευμα από τη Σαντορίνη και είχε προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    [09] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο Τ. ΡΑΝΤΟΪΚΟΒΙΤΣ

    Σκόπια, 19 Αυγούστου 2001 (19:05 UTC+2)

    Tην ανάγκη διοργάνωσης μιας βαλκανικής διάσκεψης, η οποία θα ρυθμίσει τα σύνορα των κρατών, την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων και τα υπόλοιπα προβλήματα στην περιοχή, επισήμανε ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στη Σόφια, Τσεντομίρ Ραντοϊκοβιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων.

    Εγγυητές της διάσκεψης αυτή θα πρέπει, σύμφωνα με το Γιουγκοσλάβο διπλωμάτη, να είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, καθώς και τα ίδια τα βαλκανικά κράτη. "Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς και θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη", είπε ο κ.Ραντοϊκοβιτς.

    Αναφερόμενος στη θέση της Γιουγκοσλαβίας σχετικά με την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, ο κ.Ραντοϊκοβιτς τόνισε ότι η χώρα του είναι άμεσα ενδιαφερόμενη να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή διότι, είπε, "υφίσταται κίνδυνος και για το Κοσσυφοπέδιο". Από οικονομικής πλευράς, πρόσθεσε, "η επικρατούσα κατάσταση στη νότια γειτονική χώρα αποτελεί πρόβλημα για την ομαλή κίνηση μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας".

    Στην ερώτηση αν θα υπάρξει βελτίωση των βουλγαρο-σερβικών σχέσεων μετά την αλλαγή εξουσίας στη Σόφια, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, μετά την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τόνισε ότι "η πορεία αυτή συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία". Ο κ.Ραντοϊκοβιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δυο χωρών θα ενισχυθούν, τονίζοντας ότι η αισιοδοξία του απορρέει από το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός Συμεών ΙΙ στο βουλγαρικό κοινοβούλιο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Γιουγκοσλαβία.

    [10] ΙΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Βρυξέλλες, 19 Αυγούστου 2001 (18:58 UTC+2)

    Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χαιρέτισαν την απόφαση των Αλβανών ανταρτών να παραδώσουν τα όπλα προκειμένου να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη στάση των Αλβανών ανταρτών. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι Αλβανοί εθνικιστές δείχνουν ότι σέβονται και εφαρμόζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ αύριο αναμένεται να φτάσει στα Σκόπια ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων της ΕΕ Τζόζεφ Ράλστον, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση από κοντά. «Δε θα εξαρτηθεί από το Ράλστον αν θα αποσταλεί στην περιοχή η ειρηνευτική δύναμη των 3.500 στρατιωτών αλλά η η γνώμη του θα επηρεάσει σημαντικά την οριστική απόφαση», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

    Ν.Κ.

    [11] ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Σκόπια, 19 Αυγούστου 2001 (18:57 UTC+2)

    Σύμφωνοι να παραδώσουν τα όπλα εμφανίζονται οι Αλβανοί αντάρτες καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του φερόμενου ως «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA)», Αλί Αχμέτι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

    «Σε ό,τι μας αφορά δε θα υπάρξει πρόβλημα. Οι μαχητές του «ΕΑΣ» θα παραδώσουν τα όπλα, καθώς έχουμε λάβει σοβαρές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας και τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Αλί Αχμέτι.

    Ν.Κ.

    [12] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΕΝΩ ΕΠΛΕΕ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ

    Aθήνα, 19 Αυγούστου 2001 (18:56 UTC+2)

    Μηχανική βλάβη παρουσίασε χθες το βράδυ το ιστιοφόρο "Μπράιτ Στάρ" ενώ έπλεε εννέα ναυτικά μίλια νότια από το Πόρτο Κουφό Σιθωνίας Χαλκιδικής προερχόμενο από τη Σκιάθο με προορισμό το Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

    Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στη μαρίνα του Πόρτο Καρράς όπου και του απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι αποκατάστασης της βλάβης.

    [13] ΣΩΟΣ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΨΑΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2001 (18:52 UTC+2)

    Σώος βρέθηκε το πρωί, ο Ιταλός ψαράς Φραντζέσκο Πικιρίλο, 45 χρόνων, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από χθες το βράδυ, ενώ έκανε υποβρύχιο ψάρεμα στο νησί της Σφακτηρίας απέναντι από την Πύλο. Τον Ιταλό εντόπισαν πάνω στο νησί, άντρες του λιμενικού.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι παρασύρθηκε από θαλάσσιο ρεύμα και αναγκάστηκε να πιαστεί από τα βράχια στο νησί της Σφακτηρίας, από όπου κολυμπώντας πέρασε στη απέναντι βόρεια ακτή του νησιού.

    [14] ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Kως, 19 Αυγούστου 2001 (18:50 UTC+2)

    Εικοσι ένας ιρακινοί λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ειρήνης στην Κω. Ο Τούρκος δουλέμπορος που τους μετέφερε στην Ελλάδα συνελήφθη και το τουρκικό σκάφος ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Καρδάμενας.

    Επίσης σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν πάνω σε μια πνευστή κωπήλατη σχεδία άλλοι τέσσερις λαθρομετανάστες αφγανικής υπηκοότητας, στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου Σκανδαρίου Κω.

    [15] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Αυγούστου 2001 (18:47 UTC+2)

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί η τροχαία, για την επιστροφή του πρώτου μεγάλου κύματος των αδειούχων του καλοκαιριού. Αυξημένη είναι η κίνηση και στις δυο εθνικές οδούς, όπου η Τροχαία από το μεσημέρι παραχωρεί επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας. Από την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, σε 109 τροχαία σε όλη τη χώρα, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 178 τραυματίστηκαν.

    Κανονικά πραγματοποιούνται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών βορείων ανέμων. Όπως έχει γίνει γνωστό, το πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος" προγραμματίστηκε να αποπλεύσει με καθυστέρηση πέντε ωρών, στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, για Δωδεκάνησα, καθώς νωρίτερα μετέφερε στις Κυκλάδες τους επιβάτες του "Αίολος Εξπρές 2", που παραμένει ακινητοποιημένο, λόγω επισκευών.

    [16] ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 19 Αυγούστου 2001 (18:45 UTC+2)

    Περισσότεροι από 33 ανθρακωρύχοι βρήκαν τραγικό θάνατο από έκρηξη που συνέβη σήμερα το πρωί στην περιοχή Ντόνετσκ, ανατολικά της Ουκρανίας. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 19 ενώ ο αριθμός των νεκρών δεν αποκλείεται να αυξηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους, αφού αγνοούνται ακόμη 21 άτομα.

    Την ώρα της έκρηξης που σημειώθηκε σε βάθος 1.200 μέτρων κάτω από το έδαφος, εργάζονταν εκεί περίπου 259 ανθρακωρύχοι. Στο μεταξύ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του ορυχείου κάνει το έργο των σωστικών συνεργείων ακόμα πιο δύσκολο.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο πρόεδρος έχει ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

    Ν.Κ.

    [17] AYΡΙΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ

    Aθήνα, 19 Αυγούστου 2001 (18:41 UTC+2)

    Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους απόφοιτους παλαιών ετών, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με το σύστημα των δεσμών. Τα αποτελέσματα για τους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, στις 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β' Λυκείου, που απέτυχαν να προαχθούν στην τελευταία τάξη, μέσω των προαγωγικών εξετάσεων του Ιουνίου.

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 19 Αυγούστου 2001 (18:41 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου, αλλά και αργότερα των προεδρικών εκλογών, η κακοκαιρία, που έπληξε χθες διάφορα χωριά, κυρίως της επαρχίας Λάρνακας είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Τρία εμπόδια για ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι στα κομματικά παρασκήνια είναι δεδομένο και παραδεκτό ότι οι επαφές μεταξύ ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές έχουν φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με προοπτική συνεργασίας τους και για τις προεδρικές εκλογές του 2003. Αλλού γράφει ότι με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης χαρακτηρίζει θετικές τις δύο τελευταίες χρηματο-οικονομικές εξελίξεις και συγκεκριμένα τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    "Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Δεν αποκλείεται δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο" γράφει ότι σοβαρά ερωτηματικά αφήνει η θέση του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ότι η διαδικασία των ΗΕ για το Κυπριακό δίδει το δικαίωμα στους ηγέτες των δύο πλευρών να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οποιοδήποτε θέμα θεωρούν σημαντικό για τους ιδίους. Αλλού γράφει ότι αύριο ξεκαθαρίζει το "φλέγον" θέμα των δασκάλων που αφορά το ύψος της μισθοδοσίας του διδακτικού προσωπικού, που θα καλύψει τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου.

    Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Προσιτή σε όλους η διεθνής τηλεφωνία" γράφει ότι σε όλες τις κατηγορίες συνδρομητών είναι πλέον προσιτή η διεθνής τηλεφωνία μετά τη μείωση στις τιμές των διεθνών κλήσεων για πρώτη φορά στα κυπριακά δρώμενα. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι παιγνίδι σε διπλό ταμπλό παίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκοντας να αποτρέψει κατάθεση συνολικού πλαισίου λύσης από τα Ηνωμένα Εθνη και για να διασφαλίσει τη δυνατότητα επαναφοράς των αξιώσεων του για επίλυση του Κυπριακού στη βάση δύο χωριστών κρατών.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Χάος στο 'Μέγα'" αναφέρεται στις εξελίξεις στα διαδραματιζόμενα στο τηλεοπτικό κανάλι "Μέγα". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι διευρύνεται στους κόλπους της ΠΑΣΥΔΥ το χάσμα που προκάλεσαν με τις παραιτήσεις τους στις 8 Αυγούστου, 55 μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης και γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Αντωνίου έκανε έκκληση προς τα 55 παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου να ανακαλέσουν την απόφασή τους και κάλεσε ολόκληρο το Γενικό Συμβούλιο σε διεξοδική συνεδρίαση με σκοπό την άρση των διαφορών και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Προειδοποίηση προσαρτήσεως" γράφει ότι η Αγκυρα έχει επαναδιαβιβάσει προς βασικά κοινοτικά κέντρα, την εκβιαστική προειδοποίηση για "'σειρά σοβαρών πολιτικών μέτρων'" που θα ενεργοποιήσει σε περίπτωση που δρομολογηθεί οριστικά η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου εξετάζει δύο επεισόδια, που αφορούν ρίψη πυροβολισμών από φυλάκια των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή Αυγόρου, ενώ ανάλογα επεισόδια, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα και στην περιοχή Κοκκίνων.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Χαρτί Μάτση για προεδρικές" γράφει ότι ως ένα δυνατό χαρτί θεωρούν ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ μια πιθανή υποψηφιότητα του τέως Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Μάτση για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε τις περιοχές Τρούλων - Αβδελλερού, ενώ καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν στην περιοχή Αραδίππου - Κόσης - Λυμπιών. Από την κακοκαιρία αποκόπηκαν πάσαλοι της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ ανηρπάγησαν στέγες και ηλιακοί θερμοσίφωνες, ενώ αρκετά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" αναφέρεται σε απέλαση από την Κύπρο, Βρετανού επιχειρηματία χωρίς να προηγηθεί δίκη του, με την κατηγορία ότι αγόρασε Ε/κ γη στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ με ανακοίνωσή της προειδοποίησε τους κυνηγούς να μην εισέρχονται στη νεκρή ζώνη κατά την κυνηγετική περίοδο και να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και προσεκτικά τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια άλλων κυνηγών και αναφέρει ότι κατά το παρελθόν κυνηγοί απετέλεσαν κίνδυνο τόσο σε άλλους κυνηγούς όσο και σε περιπόλους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

     

    [19] ANAΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΑΛΑΣΣΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Aθήνα, 19 Αυγούστου 2001 (18:19 UTC+2)

    Αναγκαστική προσθαλάσσωση πραγματοποίησε το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής ένα δικινητήριο ιδιωτικό αεροσκάφος που προερχόταν από τη Σαντορίνη και είχε προορισμό το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αεροσκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα.

    Στην περιοχή σπεύδουν πλωτά σκάφη του λιμενικού αλλά και παραπλέοντα σκάφη ενώ το σκάφος έχει αρχίσει να βυθίζεται.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Αθήνα, 19 Αυγούστου 2001 (14:44 UTC+2)

    Πραγματοποιείται αύριο τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία μεταξύ των αρχών των Χρηματιστηρίων Αθηνών, Κύπρου και Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή της εταιρίας FTSE International. Η συνάντηση συνδέεται με την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας των χρηματιστηρίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με πρώτο θέμα τη δημιουργία κοινού (συνδυασμένου) χρηματιστηριακού δείκτη, ο οποίος θα συντίθεται από μετοχές και των τριών χρηματιστηρίων.

    Στόχος είναι η εμπορική εκμετάλλευση αυτού του δείκτη στις τρεις χώρες, αλλά και στο εξωτερικό, τοσο στην αγορά αξιών, όσο και στην αγορά παραγώγων. Ταυτόχρονα, ο δείκτης θα εισαχθεί στην ομάδα των δεικτών της FTSE International καθώς η εταιρία συμμετέχει, με τις διεθνείς προδιαγραφές και μεθοδολογίες που έχει αναπτύξει, στην κατασκευή και στο μάρκετινγκ του δείκτη.

    Οι τέσσερις συμμετέχοντες φορείς προγραμματίζουν να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους στη μορφή της κοινοπραξίας μάρκετινγκ (joint venture) και να συστήσουν νομική οντότητα εντός 12 μηνών.

    Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών βρίσκεται σε συζητήσεις συνεργασίας και με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Στόχος είναι το αμοιβαίο άνοιγμα των δύο αγορών για τους επενδυτές Ελλάδας και Τουρκίας, μέσω των κοινών χρηματιστηριακών εταιριών - μελών (cross - membership) και στις δύο αγορές, με βάση κοινή τεχνική εφαρμογή όπου οι επενδυτές των δύο χωρών θα μπορού να παρακολουθούν και τα δύο Χρηματιστήρια. Ηδη, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της τεχνικής επιτροπής των δύο χρηματιστηρίων με στόχο τη δημιουργία της τεχνικής εφαρμογής. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα συνάντηση των διοικήσεων των δύο χρηματιστηρίων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 August 2001 - 18:13:37 UTC