Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ
  • [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ
  • [04] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΠΕΙΡΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ ΟΠΛΩΝ
  • [05] ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [07] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
  • [08] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: "ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"
  • [09] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
  • [10] ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  • [11] Ο ΙΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [12] ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ"
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΙΜΒΡΙΟΥΣ
  • [15] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΚΕΝΤΕΡΗ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ
  • [17] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [19] Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
  • [20] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ
  • [21] ΚΡΙΣΗ ΣΤON KYBEΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ DOS

  • [01] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

    Σκόπια, 14 Αυγούστου 2001 (21:19 UTC+2)

    Συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την κατάθεση των όπλων τους υπέγραψαν οι Αλβανοί αντάρτες στην ΠΓΔΜ , όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του μεσολαβητή της Συμμαχίας Πίτερ Φέιθ, Πολ Μπαρνάρντ.

    Ο κ. Μπαρνάρντ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χορήγησε μερική αμνηστία στους Αλβανούς αντάρτες και ότι οι λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν αργότερα.

    "Ο αποκαλούμενος "Εθνικο - Απελευθερωτικός Στρατός" υπέγραψε τη δέσμευση ότι θα αφοπλιστεί", πρόσθεσε.

    [02] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 15 Αυγούστου 2001 (20:48 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ ενέκρινε σήμερα την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης 400 Βρετανών στρατιωτικών προκειμένου να αρχίσει η προετοιμασία της επιχείρησης για τον αφοπλισμό των Αλβανών εθνικιστών.

    Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα ύστερα από ψηφοφορία των 19 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Οι πρώτες μονάδες αναμένεται να φτάσουν στα Σκόπια την Παρασκευή.

    Ν.Κ.

    [03] ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΔΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2001 (20:15 UTC+2)

    Τα όργανα ενός 24χρονου ιταλού, που έμεινε κλινικά νεκρός μετά από τροχαίο δυστύχημα το βράδυ της Κυριακής στη Λάρισα, δώρησαν οι γονείς του. Το ήπαρ και οι νεφροί του νεαρού, Μάρκο Καρνεβάλε, μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο της Λάρισας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και οι κερατοειδείς στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ".

    Ο 24χρονος Ιταλός είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές όμως μετά από τροχαίο με τη μοτοσικλέτα που οδηγούσε, κατέστη κλινικά νεκρός. Οι γονείς του, που είναι γιατροί στο επάγγελμα, αποφάσισαν να δώσουν τα όργανά του για μεταμόσχευση.

    Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε μια 36χρονη που έπασχε από ηπατίτιδα Β΄ ενώ οι νεφροί σε έναν 55χρονο από τη Θεσσαλονίκη και σε έναν 64χρονο από την Καβάλα.

    [04] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΠΕΙΡΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ ΟΠΛΩΝ

    Ξάνθη, 15 Αυγούστου 2001 (20:10 UTC+2)

    Τετραμελής σπείρα Ελλήνων και Βούλγαρων λαθρεμπόρων όπλων εξαρθρώθηκε στην Ξάνθη. Οι αρχές συνέλαβαν τους Έλληνες Ιωάννη Παρδαλίδη 35 χρόνων και Σταύρο Λαϊνά 29 ετών και τους Βούλγαρους Μίλτο Ογκμιάνοφ 29 χρόνων και Ζαχάρι Ντέσνεφ 28 χρόνων.

    Η ασφάλεια Ξάνθης κατέσχεσε επτά πιστόλια Μακάροφ, ρωσικής κατασκευής, σιγαστήρες, ξιφολόγχες και μεγάλες ποσότητες δυναμίτιδας και πυρομαχικών.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα Ξάνθης που άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή, παράνομη εισαγωγή και εμπορία πυρομαχικών, οργάνωση και σύσταση συμμορίας.

    [05] ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

    Ιερουσαλήμ, 15 Αυγούστου 2001 (19:27 UTC+2)

    Θύμα δολοφονίας έπεσε ένας παλαιστίνιος ακτιβιστής στη Δυτική Όχθη από μυστικούς πράκτορες τους Ισραήλ. Σύμφωνα με το BBC, ο Ιμάντ Αμπού Σνάινεχ έπεσε σε ενέδρα ενόπλων στη Χεβρωνα και ήταν μέλος ένοπλης ομάδας που είχε συνδέσεις με την οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

    Επίσημη δήλωση από τους Ισραηλινούς δεν έχει ακόμή εκδοθεί αλλά αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι πιθανόν το θύμα να ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις εναντίον Εβραίων εποίκων στη Χεβρώνα.

    Στο μεταξύ οι ισραηλινές δυνάμεις με συνοδεία αρμάτων μάχης που τη νύχτα κινήθηκαν στη Δυτικη΄Οχθη μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ αποχώρησαν χωρίς να εισβάλλουν στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές. Ένταση και βία επεκράτησε την Τρίτη, όταν Παλαιστίνιοι άνοίξαν πυρ από την πόλη Μπεΐτ Τζαλά εναντίον του οικισμού Εβραίων εποίκων, Γκίλο, ενώ ο Ισραηλινός ηγέτης Αριέλ Σαρόν φαινόταν διατεθειμένος να στείλει στρατεύματα.

    Σύμφωνα με το BBC, η εισβολή τελικά απετράπη είτε έπειτα από ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ είτε επειδή ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μιαν εκεχειρία.

    Μέσα μαζικής Επικοινωνίας του Ισραήλ αναφέρουν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ έχει δώσει εντολή στην παλαιστινιακή αστυνομία στην Μπεΐτ Τζαλά να λάβει μέτρα για να μην συνεχιστούν οι πυροβολισμοί προς τον εβραϊκό εποικισμό.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 15 Αυγούστου 2001 (19:10 UTC+2)

    Συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ με θέμα την ανάπτυξη δύναμης 3.500 ανδρών στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Αλβανοί αντάρτες για τον αφοπλισμό τους. Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ δεν έλαβαν απόφαση για την ημερομηνία ανάπτυξης της δύναμης, τόνισαν όμως ότι δίνουν βαρύτητα στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη.

    Ο Πρόεδρος της χώρας Mπόρις Τράικοφσκι υπέβαλε σήμερα επίσημα στον Πρόεδρο της Βουλής Στόγιαν Αντοφ πρόταση για να ξεκινήσει εντός 15 ημερών η διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων που προβλέπει η συμφωνία πλαίσιο την οποία υπέγραψαν στις 13 Αυγούστου στην ΠΓΔΜ εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προσέφερα επίσημα στους Αλβανούς Εθνικιστές αμνηστία, εάν και εφόσον ολοκληρώσουν την υπόσχεσή τους να παραδώσουν τα όπλα τους.

    «Το ζήτημα της αμνηστίας είναι μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του προέδρου Μπόρις Τράικοφσκι.

    [07] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2001 (18:54 UTC+2)

    Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Γλυφάδα. Τρεις ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση εισέβαλαν σε μονοκατοικία επί της οδού Εφέσσου 17 με κίνητρο τη ληστεία. Οι δράστες ακινητοποίησαν τον Νίκο Σιδηρόπουλο, 26 ετών, τον ξάδερφό του Νικόλαο Σιδηρόπουλο, 45 ετών, τον Αρτούρ Κέστελ, 57 χρόνων και τον Νικολάι Ζεμλιάσκις 30 χρόνων. Στη συνέχεια άρπαξαν 10.000 δολάρια, 2.000 μάρκα, δύο χρυσές αλυσίδες λαιμού και δύο κινητά τηλέφωνα.

    Ενας γείτονας που αντιλήφθηκε τη ληστεία κάλεσε την αστυνομία και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε στο σημείο εκείνο ένα περιπολικό. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των δραστών και των αστυνομικών και ανθρωποκυνηγητό κατά το οποίο συνελήφθη ένας από τους ληστές, ο Δημήτρης Πενταζίδης 23ετών. Οι άλλοι δύο ληστές κατάφεραν να διαφύγουν. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ: "ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"

    Άγκυρα, 15 Αυγούστου 2001 (18:47 UTC+2)

    Την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί τον Οίκο της Ανατολής στους Παλαιστίνιους εξέφρασε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιου είδους πράξεις κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τις προσπάθειες να εδραιωθεί έστω και ελάχιστη εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε μία περίοδο κατά την οποία είναι αναγκαίο να μειωθεί η ένταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι πρέπει για το καλό της ομαλοποίησης των σχέσεων να δοθεί ο Οίκος της Ανατολής πίσω στους Παλαιστίνιους.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ προχώρησε στην κατάληψη του Οίκου της Ανατολής πριν από πέντε ημέρες, καθώς μία μέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί το μακελειό στην Ιερουσαλήμ, όταν βομβιστική επίθεση από κομάντο αυτοκτονίας προκάλεσε το θάνατο 15 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη.

    Ν.Κ.

    [09] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

    Μπάνια Λούκα, 15 Αυγούστου 2001 (18:39 UTC+2)

    Στη Χάγη μεταφέρεται ο Σερβοβόσνιος αντισυνταγματάρχης Ντράγκαν Γιόκιτς που παραδόθηκε σήμερα στη ΝΑΤΟική βάση της Μπάνια Λούκα για να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Ο αντισυνταγματάρχης κατεζητείτο για εγκλήματα πολέμου που κατηγορείται ότι διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1992 μέχρι το 1995.

    Ν.Κ.

    [10] ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

    Νέα Υόρκη, 15 Αυγούστου 2001 (18:29 UTC+2)

    Ευκολότερη είναι η κλωνοποίηση ανθρώπων από την κλωνοποίηση ζώων, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το BBC.

    Στο μεταξύ, πρόσφατα ο Ιταλός καθηγητής Σεβερίνο Αντινόρι είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην ανθρώπινη κλωνοποίηση για να βοηθήσει ζευγάρια, που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, να τεκνοποιήσουν.

    Η ανακοίνωση αυτή του Ιταλού καθηγητή προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών επιστημόνων που εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η κλωνοποίηση σε ζώα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, όπως πρόωρους θανάτους και παραμορφώσεις στη γέννηση, και ότι η αναπαραγωγή γενετικών ομοιοτύπων ζώων δημιουργεί κακό προηγούμενο για την διαδικασία της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

    Ωστόσο, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντιουκ λένε ότι η διαδικασία της κλωνοποίησης στον άνθρωπο είναι ευκολότερη από ό,τι στα ζώα και ότι τέτοιου είδους προβλήματα, που εμφανίζονται στα ζώα, μπορούν να ξεπεραστούν στον άνθρωπο.

    [11] Ο ΙΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 15 Αυγούστου 2001 (18:29 UTC+2)

    «Δε θα κερδίσουν το Κασμίρ με την τρομοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

    Σε δηλώσεις του κατά τους εορτασμούς για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Ινδίας ο κ. Βατζπαγί επέκρινε τον ηγέτη του Πακιστάν στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ για την αποτυχία της συνόδου κορυφής των δύο χωρών τον περασμένο μήνα.

    Σύμφωνα με το BBC, ο Ινδός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ινδία και το Πακιστάν δεν θα πρέπει να είναι αντίπαλοι αλλά θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις για να αγωνιστούν κατά της φτώχειας.

    [12] ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ"

    Άγκυρα, 15 Αυγούστου 2001 (18:28 UTC+2)

    Ακόμη ένας απεργός πείνας έχασε τη ζωή του στην Τουρκία. Ο 44χρονος Οσμάν Οσμάνογλου είναι ο 31ος απεργός πείνας που έχασε τη μάχη με το θάνατο στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης στις τουρκικές φυλακές.

    O Οσμάν Οσμάνογλου πέθανε χθες, σε ιδιωτική κλινική της Κωνσταντινούπολης μετά από απεργία πείνας 299 ημερών.

    Σύμφωνα με το BBC, στην ανακοίνωση της οργάνωσης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται ότι ο Οσμάνογλου είχε αφεθεί ελεύθερος τον περασμένο Ιούνιο για λόγους υγείας ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης για συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση της αριστεράς.

    Στην Τουρκία εκατοντάδες κρατούμενοι και ορισμένοι εκ των συγγενών τους αρνούνται να λάβουν ξηρά τροφή και διατηρούνται στη ζωή πίνοντας νερό με ζάχαρη και βιταμίνες. Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση που εισήγαγε η τουρκική κυβέρνηση απομονώνει τους κρατούμενους και αυξάνει τον κίνδυνο βασανιστηρίων από τους φύλακες.

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 15 Αυγούστου 2001 (18:27 UTC+2)

    Η κρίση που πιθανόν να ξεσπάσει στην ΑΤΗΚ, η γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα της διερευνώμενης υπόθεσης για παιδεραστία, οι δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου για την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, άρθρα που αφορούν την εταιρική σχέση της Τουρκίας σε συνάρτηση με την επάνοδο του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις συνομιλίες καθώς και δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα κατεχόμενα, Ιζέτ Ιζτζάν είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα θέματα του κυπριακού Τύπου σήμερα.. Αλλα θέματα είναι η αφαίρεση του αγωγού από θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά, ο πνιγμός 16χρονου, η ανακάλυψη φυτών κάνναβης, καθώς και το κατασκοπευτικό αεροπλάνο που κατασκεύασε η Ελλάδα.

    Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Καυτός Σεπτέμβρης αναμένει την ΑΤΗΚ" γράφει ότι σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι η ΑΤΗΚ καθώς συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως τα αιτήματά τους για διάλογο δεν εισακούστηκαν και προειδοποιούν με απεργίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως "υποβοηθητική" για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποδεικνύεται η επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αφού με αυτό η Τουρκία ξεπερνά το εμπόδιο του Κυπριακού κατά την αναθεώρηση της εταιρικής της σχέσης.

    "Η Μάχη" με τίτλο "Επιστροφή στην Αμμόχωστο ζητούν οι κάτοικοί της" δημοσιεύει δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου Αντρέα Πούγιουρου, ο οποίος κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους ούτως ώστε να μπορέσουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζήσουν μαζί και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα κατοχής. Αλλού προβάλει γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος "απειλεί με διώξεις" όσων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αναφερθούν στην υπόθεση παιδεραστίας με τρόπο που να επηρεάζουν την απονομή δικαιοσύνης.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αφαίρεσαν τον αγωγό" αναφέρεται στην ενέργεια του Δήμου Παραλιμνίου να αφαιρέσει αγωγό που κατέληγε στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά, μετά από αποκάλυψη της εφημερίδας ότι ο αγωγός διοχέτευε στη θαλάσσια περιοχή λύματα από παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πηγές του "Π" το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται το Σεπτέμβριο να υιοθετήσει ψήφισμα που να δίνει τέλος στις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων μετά από ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση του Κυπριακού, αφού θα γράφει πως τυχόν υλοποίηση των απειλών αυτών θα δίνει από μόνη της τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Η "Σημερινή" με τίτλο "Ηλεκτρονικός πόλεμος" γράφει πως "οργιώδες παρασκήνιο εταιριών" σε δύο επίπεδα διαδραματίζεται για την αγορά από το Υπουργείο Παιδείας ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα σχολεία, αφού οι αντιπρόσωποι της εταιρίας που θέλει να κάνει δωρεά 12,000 υπολογιστές επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ υπάρχει και η προσφορά για αγορά από το Υπουργείο σε πρώτο στάδιο 5,000 υπολογιστών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ελλάδα κατασκεύασε το πρώτο κατασκοπευτικό αεροπλάνο με την ονομασία "Πήγασος" που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Στις φυλακές ο εγκέφαλος", γράφει ότι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του "Φ" η Αστυνομία γνωρίζει τον "εγκέφαλο" που κρύβεται πίσω από τις εγκληματικές ενέργειες και τα όπλα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και απομένει η τεκμηρίωση των στοιχείων για να οδηγηθεί ο "εγκέφαλος" στο εδώλιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων παρέδωσε χθες στην κυκλοφορία την πρώτη φάση του παραλιακού δρόμου Λεμεσού κερδίζοντας έτσι το "στοίχημα" που έβαλε για παραίτηση του ιδίου εάν ο δρόμος δεν παραδοθεί πριν το Δεκαπενταύγουστο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ντενκτάς θα αποτύχει", αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε ο ΓΓ του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα κατεχόμενα, Ιζέτ Ιζτζάν, στο περιοδικό Cypria που κυκλοφορεί στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον κ. Ιζτζάν, ούτε οι απειλές ούτε η τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ Β' του Ντενκτάς θα σταματήσουν τον χείμαρρο των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει για το τραγικό θάνατο που βρήκε χθες 16χρονος από πνιγμό σε πισίνα, ο οποίος στα μάτια "αδιάφορων τουριστών" και ενώ έκανε διαγωνισμό αντοχής μέσα στο νερό πνίγηκε παρά τις προσπάθειες ναυαγοσώστη να του σώσει τη ζωή.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι το ψευδοκράτος, ευελπιστεί ότι με το νέο σλόγκαν "πέρασε τις διακοπές σου σε μια χώρα που δεν υπάρχει", θα καταφέρει να προσελκύσει ένα εκατομμύριο τουρίστες. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως 62χρονος Κύπριος της Αγγλίας συνελήφθηκε χθες για συντήρηση 19 φυτών κάνναβης, ύψους δύο με τριών μέτρων, ενώ η Αστυνομία ανακάλυψε και 300 γραμμάρια φυτικής ύλης σε τρεις πλαστικές σακούλες.

         

     

    [14] ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΙΜΒΡΙΟΥΣ

    Iμβρος, 15 Αυγούστου 2001 (16:53 UTC+2)

    Μήνυμα για τον πανηγυρικό εορτασμό της μετάστασης της Υπεραγίας Θεοτόκου απηύθυνε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγριδίων Ιμβρου.

    Απευθυνόμενος προς τους απανταχού Ίμβριους αναφέρθηκε στη νοσταλγία και τη λαχτάρα τους για την πατρίδα τους, που, όπως τόνισε, ξεπερνά την νοσταλγία του Οδυσσέα για την Ιθάκη. "Η Ίμβρος είναι ταυτόχρονα ύλη και πνεύμα, γη και ψυχή, πέτρα και άνθρωπος, λουλούδια και χαμόγελα, μνήμες ακατάλυτες και αιχμηρές πραγματικότητες, ιστορία και έκπληξις, αγάπη και πόνος, απορία και θαυμασμός", είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο θρήνο των ξεριζωμένων Ιμβρίων αλλά και στο καθιερωμένο τους προσκύνημα στα πάτρια χώματα, στον καημό της ξενιτιάς αλλά και στην παρουσία των Ιμβρίων "στις πέντε ηπείρους, στις εσχατιές της γης, στον ουρανό των ψυχών". "Οι άνθρωποί της είναι η Ίμβρος, αυτοί είναι η καρποφορία της, αυτοί είναι και ο στολισμός της. Το πνεύμα των είναι η ψυχή της, η φωνή τους είναι η φωνή της, ο πόνος των είναι ο πόνος της και η χαρά των είναι η χαρά της", είπε.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πως η πνευματική γη της Ίμβρου ανέδειξε πολλούς ανθρώπους του πνεύματος που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή και πρόσθεσε ότι είναι αναρίθμητοι οι επώνυμοι καρποί του νησιού. "Δεκάδες διδάσκαλοι και αρχιερείς, πολλοί επιστήμονες, πάμπολλοι τίμιοι και προοδευτικοί επαγγελματίες", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Εκφράζοντας τα συναισθήματα των ξενιτεμένων Ιμβρίων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε: "Στους Ιμβρίους η ίδια η καρδιά των τους δίνει εντολή να αισθάνονται έξω από την Ίμβρο πάροικοι και παρεπίδημοι και γνήσια πατρίδα των μόνο την Ίμβρο". Κλείνοντας το μήνυμά του απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους απανταχού συμπατριώτες του αλλά και τους μη Ιμβρίους που βρέθηκαν στο νησί για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    [15] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΚΕΝΤΕΡΗ

    Μυτιλήνη, 15 Αυγούστου 2001 (15:11 UTC+2)

    Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε την θεία λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στην Αγιάσο της Λέσβου.

    Ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε με τους γονείς του Κώστα Κεντέρη και τους συνεχάρη για τον χρυσό άθλο του γιου τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Εντμοντον του Καναδά. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Πνευματικό Κέντρο και τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αγιάσου.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Αγιάσου.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ

    Τήνος, 15 Αυγούστου 2001 (14:34 UTC+2)

    "Σήμερα είναι μία μέρα γεμάτη συμβολισμούς. Ημέρα ευλάβειας και κατάνυξης για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για τη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα είναι μία μέρα που πρέπει να αντλήσουμε από την πίστη μας τις διαχρονικές αξίες και αρχές του ελληνισμού. Να φέρουμε στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας τον άνθρωπο.

    Να φτιάξουμε μία κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη, με περισσότερη ανθρωπιά. Να κάνουμε όλους Έλληνες συμμέτοχους, στην προσπάθεια για ευημερία και προκοπή"

    Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων στην Τήνο.

    " Και πάν' απ' όλα, να γυρίσουμε την πλάτη, σε όλα εκείνα που δίχασαν και πλήγωσαν τους Έλληνες στο παρελθόν. Να σφυρηλατήσουμε πραγματική εθνική και λαϊκή ομοψυχία. Αυτό είναι το όπλο του ελληνισμού για το μέλλον", κατέληξε.

    [17] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ VARYAG

    Αγκυρα, 15 Αυγούστου 2001 (14:10 UTC+2)

    Αδεια διέλευσης από τα Στενά, του κινέζικου πλοίου "Varyag", για το οποίο το τελευταίο διάστημα έγιναν έντονες συζητήσεις για το αν θα επιτραπεί ή όχι να περάσει, πείστηκε να δώσει η Αγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Σταρ".

    Το "Varyag" έχει μήκος 306,5 μέτρα, πλάτος 73 μέτρα και ύψος 43 μέτρα και σύμφωνα με τη "Σταρ" περιφέρεται εδώ και δυο χρόνια στη Μαύρη Θάλασσα επειδή η Τουρκία δεν δίνει άδεια διέλευσης από τα Στενά.

    Η κινεζική πλευρά έχει δηλώσει ότι το "Varyag" θα μετατραπεί σε πλοίο διασκέδασης, ωστόσο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αεροπλανοφόρο, αναφέρει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τη "Σταρ" η Κίνα υποσχέθηκε στην Αγκυρα ότι στην περίπτωση που επιτραπεί η διέλευση του πλοίου από τα Στενά θα στείλει στην Τουρκία 2 εκατομμύρια τουρίστες.

    Ακόμη, προσθέτει η εφημερίδα, λέγεται πως το Γενικό Επιτελείο, τρεις φορές στο παρελθόν, είχε ταχθεί κατά της διέλευσης του "Varyag" από τα Στενά του Βοσπόρου. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προ ημερών, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο επί θεμάτων Ναυτιλίας, Μιρτζάογλου, στον οποίο παρουσίασε ανυπόγραφο ενημερωτικό σημείωμα από το Γενικό Επιτελείο, στο οποίο αναφερόταν ότι μπορεί να δοθεί άδεια διέλευσης στο κινεζικό πλοίο υπό την προϋπόθεση ότι το θέμα θα εξεταστεί καλά. Ο Μιρτζάογλου έστειλε σχετικό έγγραφο στο Γενικό Επιτελείο και περιμένει επίσημη απάντηση. Πάντως, ο υπουργός υποστηρίζει πως το πλοίο δεν θα πρέπει να περάσει από τα Στενά διότι η διέλευσή του θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, καταλήγει το δημοσίευμα.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 15 Αυγούστου 2001 (13:57 UTC+2)

    Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ της σερβικής εταιρίας "Jugoimport SDPR" και της τουρκικής "Enesen" για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σοκολάτας στο χωριό Κοστούνιτσι, κοντά στην πόλη Γκόρνι Μιλκάνοβιτς στην κεντρική Σερβία.

    Η συμφωνία, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πολίτικα", προβλέπει η τουρκική εταιρία να επενδύσει 3 εκατομμύρια δολάρια.

    [19] Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

    Τήνος, 15 Αυγούστου 2001 (13:35 UTC+2)

    Σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας και κατάνυξης ο ελληνισμός γιορτάζει σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Χιλιάδες είναι οι πιστοί που συρρέουν στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη.

    Στην Παναγία της Τήνου η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, ενώ παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην παρουσία των χιλιάδων προσκυνητών, που τιμούν την γιορτή της Παναγίας. «Ο άνθρωπος πάντοτε νιώθει την ανάγκη να καταφεύγει στην αγκαλιά του Θεού, όπως το μικρό παιδί καταφεύγει στην αγκαλιά της μάνας του. Αυτός δε ο λαός εδώ απέδειξε περίτρανα ότι δεν ανταλλάσσει την πίστη του με τίποτε, ότι δεν την ξεπουλάει με την υπόσχεση ότι δήθεν θα γίνει κάτι καλύτερο από ότι σήμερα. Αυτός ο λαός το έδειξε περίτρανα κατά τρόπο πανηγυρικό ότι δεν ανέχεται να του αφαιρέσεις τη θρησκεία του. Όπως έλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης: «όποιος μου πειράξει θρησκεία και πατρίδα, θα με βρει απέναντί του λιοντάρι». Αυτός ο λαός απέδειξε ότι καμία δύναμη, καμία απολύτως, όσο ισχυρή και αν φαίνεται δεν μπορεί να κλονίσει και πολύ περισσότερο να ξεριζώσει από τις καρδιές των Ελλήνων αυτή την πίστη στον Θεό και στην Αγια Δέσποινα Παρθένο. Γιατί μέσα μας έχει ζυμωθεί αυτή η πίστη με τη ζωή μας, με την πατρίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στον τορπιλισμό του καταδρομικού «Ελλη», ο κ. Χριστόδουλος τόνισε: «Πείραξες τον Ελληνα στο φιλότιμό του και στη θρησκεία του; Γίνεται λιοντάρι που θα σε καταπιεί, θα σε ρίξει όσο μεγάλος και αν είσαι. Και οι ιστορικοί λένε ότι αυτό υπήρξε μοιραίο λάθος των Ιταλών της εποχής εκείνης. Γιατί τορπίλισαν ένα πλοίο του ενδόξου ναυτικού μας, που είχε έρθει και τότε όπως και σήμερα για να τιμήσει την Παναγία. Αν δεν το έκαναν αυτό οι Ιταλοί είναι αμφίβολο αν οι Ελληνες θα νικούσαν στον πόλεμο. Αλλά νίκησαν γιατί είχαν μέσα τους τη μυστική πληροφορία και βεβαιότητα ότι η Υπέρμαχος του Γένους μας στρατηγός είναι η Παναγία».

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

    "Η 15η Αυγούστου δεν είναι απλά μια μεγάλη θρησκευτική εορτή. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο νησί της Παναγίας την 15η Αυγούστου του 1940 ταύτισαν την εορτή αυτή με την πορεία του έθνους. Ενωσαν την σεπτή ιερότητα με το ιστορικό μεγαλείο. Λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχή και τη συνείδηση όλων των Ελλήνων", υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής.

    Ο τορπιλισμός του "Ελλη" την 15η Αυγούστου του 1940 που βρισκόταν στην Τήνο για να αποδώσει τιμές στην Παναγία, αλλά ταυτόχρονα και η μεγάλη πίστη στη Μεγαλόχαρη, χαλύβδωσαν το φρόνημα των Ελλήνων, τόνισε ο κ. Παπουτσής. "Και αυτό", συνέχισε", αποδείχθηκε περίτρανα λίγους μήνες αργότερα στα πολεμικά γεγονότα που ακολούθησαν. Εκεί, στα βουνά της Αλβανίας, όπου η Μεγαλόχαρη, παρούσα, προστάτιδα και συμπολεμίστρια, οδήγησε τον ελληνικό στρατό σε νίκες αδιανόητες, σε νίκες πέρα από τη λογική".

    "Απευθύνουμε ένα μήνυμα απλό και καθαρό. Ενα μήνυμα όμως σημαντικό για την πολυπλοκότητα και τη ρευστότητα που επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη και στους λαούς της περιοχής μας. Ενα μήνυμα σαφές προς τη Διεθνή Κοινότητα, προς τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διευθέτηση των διεθνών κρίσεων: Εμείς οι Ελληνες θέλουμε την ειρήνη, την ασφάλεια, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Και είμαστε αντίθετοι στον πόλεμο, στη βία, σε κάθε μορφής κοινωνική καταπίεση και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς οι Ελληνες θέλουμε τη σταθερότητα, την παγίωση της διεθνούς νομιμότητας", υπογράμμισε ο υπουργός.

    Για την Τουρκία, είπε: "Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής φιλίας, σχέσεις συνεργασίας με τους Τούρκους γείτονές μας και να δούμε την Τουρκία να βαδίζει στο δρόμο της Ευρώπης, δρομολογώντας όμως την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκαταλείποντας οριστικά την επεκτατική πολιτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    Οσον αφορά την κατάσταση στην ΠΓΔΜ ο κ. Παπουτσής τόνισε: "Θέλουμε την ΠΓΔΜ να βρει το δρόμο της ειρήνης και της εσωτερικής δημοκρατικής ομαλότητας, της σταθερότητας όσον αφορά την κρατική της οντότητα. Θέλουμε να βρει το δρόμο της επίσημης αναγνώρισης όσον αφορά την ονομασία της, εγκαταλείποντας όμως την εθνικιστική πολιτική που επιδιώκει την βάναυση παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού".

    "Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια πολιτική ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας με όλους. Αλλά πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εάν το Εθνος φτάσει σε οριακές στιγμές, τότε με ζωντανή τη μνήμη της λαϊκής συμμετοχής, είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα" πρόσθεσε.

    "Το καλύτερο θυμίαμα στην Παναγία, η καλύτερη απόδοση τιμής στους νεκρούς του "Ελλη" είναι οι πράξεις, τα έργα αυτά που κάνουμε και αυτά που πρέπει να κάνουμε ακόμη, έτσι ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της χώρας μας και να θωρακίσουμε την ευημερία μας. Με μνήμη, με σκληρή δουλειά και με όραμα η κυβέρνησή μας χτίζει με ταχείς ρυθμούς μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα διαχρονικά εύρωστη, μια Ελλάδα ισχυρή που συμμετέχει ισότιμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια Ελλάδα που στηρίζεται στην θρησκευτική, στην ιστορική και την πολιτιστική της παράδοση. Μια Ελλάδ που εμπνέεται από αυτές τις αξίες, από αυτή την παράδοση, έτσι ώστε με δύναμη, με κύρος και με ταυτότητα, με δημοκρατική ευαισθησία και σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες να πρωτοστατεί στην άμιλλα της προόδου των λαών της Ευρώπης", κατέληξε ο κ. Παπουτσής.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και του τορπιλισμού του καταδρομικού "Έλλη", το Πολεμικό Ναυτικό, στην Τήνο κατέπλευσαν η φρεγάτα "Έλλη" και η πυραυλάκατος "Μυκόνιος.

    Παρουσία του αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Α. Αντωνιάδη τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή στη θάλασσα και το σημείο όπου τορπιλίστηκε το θρυλικό πλοίο πριν από 41 χρόνια. Τιμές απέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό με την φρεγάτα «΄Ελλη» να είναι επικεφαλής του σχηματισμού που βρίσκεται στο νησί, ενώ την ίδια ώρα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν πάνω από την περιοχή.

    [20] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

    Βελιγράδι, 15 Αυγούστου 2001 (13:17 UTC+2)

    Ως "εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός" χαρακτήρισε η πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην ΠΓΔΜ, Μπίρσεκα Μάτιτς, το σχηματισμό του "Εθνικού Αλβανικού Στρατού", μιας νέας οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές Αυγούστου και η οποία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στα Σκόπια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτικα", η κ.Μάτιτς σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας, εκτίμησε ότι ο "Αλβανικός Εθνικός Στρατός" δεν αποκλείεται να θέσει υπό τις διαταγές του τον πρώην UCK, τον "Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό της ΠΓΔΜ" καθώς και τον UCPMB που δρα στη νότιο Σερβία.

    "Τώρα όλοι βλέπουν μια έντονη προσπάθεια που καταβάλλει η αλβανική τρομοκρατία ώστε να λάβει ένα συγκεντρωτικό χαρακτήρα, να τεθεί υπό μια ομπρέλα και κανείς δεν αποκλείει πλέον ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκδήλωση της αλβανικής τρομοκρατίας στο Μαυροβούνιο, ακόμα και στην Ελλάδα", φέρεται να δήλωσε η κ.Μάτιτς.

    [21] ΚΡΙΣΗ ΣΤON KYBEΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ DOS

    Βελιγράδι, 15 Αυγούστου 2001 (13:01 UTC+2)

    Σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού DOS φαίνεται να προκαλεί η δολοφονία, την Παρασκευή 3 Αυγούστου, του πρώην στελέχους της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Σερβίας Μόμιρ Γκαβρίλοβιτς.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η υπόθεση της δολοφονίας του Γκαβρίλοβιτς, προκάλεσε "την πλέον σοβαρή κρίση στο συνασπισμό της DOS, αφότου αυτός σχηματίστηκε".

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαβρίλοβιτς, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί, είχε επισκεφθεί το γραφείο του Προέδρου Κοστούνιτσα και ενημέρωσε συνεργάτες του για θέματα διαφθοράς στη σερβική κοινωνία.

    "Η κρίση αυτή θα πρέπει να επιλυθεί με υγιή τρόπο, χωρίς συμβιβασμούς, κάθε ισχυρισμός θα πρέπει να ελεγχθεί και η ευθύνη του καθενός θα πρέπει να καθοριστεί μεμονωμένα", δήλωσε σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, ο κ.Τζίντζιτς.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υπόθεση αυτή "δεν μπορεί να κλείσει χωρίς να καταλογιστούν ευθύνες σαν να μην συνέβη τίποτε" και υπογράμμισε καταλήγοντας: "Υπάρχουν πολύ σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες συνδέουν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα. Ακόμα περισσότερο όταν οι ισχυρισμοί αυτοί φθάνουν από το γραφείο του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, το κόμμα του οποίου είναι μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού και συμμετέχει επίσης στην κυβέρνηση".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 15 August 2001 - 18:13:46 UTC