Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • [03] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [04] ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [05] O ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ
  • [06] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΚΕΑΔ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ
  • [07] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [08] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
  • [09] ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΝΤΑΪΝΕΚΟ
  • [10] ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ
  • [11] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ
  • [12] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ KFOR ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [13] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
  • [15] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [16] TAΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [17] ΠΝΙΓΜΟΣ 82ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ
  • [18] TO BATIKANO ΔΕΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΕ ΜΟΣΧΑ
  • [19] ΘΑΝΑΤΟΣ 19ΧΡΟΝΟΥ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑ
  • [20] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [21] HΡΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
  • [23] ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΖΑΟΥΛΙ: ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΜΕΛΕΤΟΓΛΟΥ

  • [01] ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Ιουνίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Tην εφαρμογή εκεχειρίας από πλευράς των αλβανόφωνων ανταρτών γνωστοποίησε ένας εκ των διοικητών τους, ο διοικητής Χότζα, σήμερα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, eπικαλούμενος εντολή από το αρχηγείο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

    "Έλαβα διαταγή να διακόψω τη μάχη με τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ", τόνισε ο διοικητής Χότζα, υπογραμμίζοντας ότι θα υλοποίησει την εντολή, ενώ παράλληλα νατοϊκή αποστολή αναμένεται να έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των αλβανόφωνων ανταρτών.

    Στο μεταξύ, και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε την εφαρμογή εκεχειρίας από την πλευρά της, έπειτα από τη συνάντηση του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπορίς Τράικοφσκι.

    Τ.Σ.

    [02] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2001 (10:37 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη για επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζουν ότι το συνέδριο δεν πρέπει να πυροδοτήσει εσωκομματική σύγκρουση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνει στο "Βήμα" ότι το κόμμα χρειάζεται ξεκαθάρισμα στόχων και όχι λογαριασμών, ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου τονίζει ότι "δεν μας περισσεύουν τα πρόσωπα και οι ιδέες, πρέπει να πάμε όλοι μαζί".

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης επισημαίνει: "Ούτε ο κ. Σημίτης είναι όμηρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι όμηρος του κ .Σημίτη", ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς ενιαία στήριξη από το κόμμα.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος θεωρεί το συνέδριο ως τελευταία ευκαιρία για αλλαγή πορείας, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, προειδοποιεί: "Να αποδείξουμε ότι κρατάμε το τιμόνι της χώρας επειδή το αξίζουμε και όχι επειδή οι άλλοι δεν μπορούν".

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στον "Φλας" προανήγγειλε την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κυβερνητική επιτροπή ζήτησε ενεργοποίηση όλων των υπουργών ώστε να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα αυτή την περίοδο θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

    Στη Νέα Δημοκρατία, συζητούν αν πρέπει να προβάλλουν το αίτημα των πρόωρων εκλογών, μετά και από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της εκτιμά ότι ο τόπος χρειάζεται εκλογές.

    [03] ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 24 Ιουνίου 2001 (10:54 UTC+2)

    Φωτογραφία: τ. Πρωθυπουργός της Αλβανίας

    Αμφίρροπες χαρακτηρίζονται οι βουλευτικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα στην Αλβανία, ενώ η αντιπολίτευση της χώρας κατήγγειλε προτού καν ανοίξουν οι κάλπες, εκλογική νοθεία.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τη μυστική αστυνομία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι απαγόρευσε την πρόσβαση των εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος σε ορισμένα εκλογικά τμήματα και ότι έχει ήδη γεμίσει τις κάλπες με ψεύτικα ψηφοδέλτια.

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή διαβεβαίωσε ότι σε τρεις ή τέσσερις περιφέρειες παρατηρήθηκαν παρατυπίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει επί τόπου ειδικούς εκπροσώπους της, προκειμένου να διευθετήσουν τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

    [04] ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Οι καλές εμφανίσεις του Κώστα Κεντέρη, Χρήστου Μελέτογλου και Κώστα Γκατσιούδη στο Μπρούνο Ζάουλι που ολοκληρώθηκε στη Βρέμη της Γερμανίας δεν στάθηκαν ικανές για να μείνει η εθνική ομάδα στίβου στην Σούπερ Λιγκ. Υποβιβάστηκε στην Α κατηγορία και έτσι θα συνεχίσει στα επό,ένα χρόνια την προσπάθειά της για να ξανανέβει κατηγορία.

    Στη δεύτερη ημέρα των αγώνων ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στα 200 μέτρα Κώστας Κεντέρης κέρδισε την κούρσα με 20-31, στο τριπλούν ο Χρήστος Μελέτογλου έφθασε στα 17.19 μέτρα που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα και ο Κώστας Γκατσιούδης στο ακόντιο με βολή στα 88.33 μέτρα κατέλαβε την πρώτη θέση. Στην βαθμολογία η Ελλάδα ήταν τελευταία με 67 βαθμούς, ενώ πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Πολωνία.

    [05] O ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 24 Ιουνίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Απέρριψε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διάταγμα για τη συνεργασία της χώρας του με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χαγης, το οποίο ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την έκδοση του.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς τόνισε, μέσω των συνηγόρων του, ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι παράνομο, καθώς επίσης υπογράμμισε ότι το σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας απαγορεύει την υιοθέτηση διατάγματος σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησαν οι συνήγοροι του κ. Μιλόσεβιτς, αύριο θα κατατεθεί αίτημα διαμαρτυρίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ενάντια στο εν λόγω διάταγμα.

    Το διάταγμα υιοθετήθηκε με οκτώ ψήφους υπέρ, ενώ θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

    Τ.Σ.

    [06] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΚΕΑΔ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

    Τίρανα, 24 Ιουνίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Εγγραφη διαμαρτυρία απέστειλε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βασίλης Μέλος προς τον πρέσβη του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Γκερτ Αρενς, τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζόζεφ Λίμπρεχτς, τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Γίοργκι Γκρούνετ και τον εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Περέτι. Ο κ. Μέλος γνωστοποίησε ότι στην 97η περιφέρεια της Χιμάρας, όπου είναι υποψήφιος ο αντιπρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνο, οπλισμένοι άντρες, που επέβαιναν σε δύο στρατιωτικά αυτοκίνητα, πήγαν σε δύο εκλογικά κέντρα, όπου άσκησαν πίεση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Μέλο, στην 100η μονοεδρική περιφέρεια , όπου είναι υποψήφιος ο γενικός γραμματέας της «Ομόνοιας» Αντρέα Μήτση, έχει σταματήσει η ψηφοφορία γιατί, γύρω στις 6μμ, οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος έριξαν 800 ψηφοδέλτια σε 2 εκλογικά κέντρα στο χωριό Τούκε. Ο κ. Μήτση έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του ΚΕΑΔ στις εφορευτικές επιτροπές να αποσυρθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ το ίδιο έκαναν και οι εκπρόσωποι της «Ενωσης για τη νίκη».

    Ο κ. Μέλος διαμαρτυρήθηκε και για παρατυπίες στην 69η εκλογική περιφέρεια στα χωριά Μπαλτέζ, Ντάριτζε και Λέβα.

    Περαιτέρω, σε νέα συνέντευξη του ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόματος Γκράμος Ρούσι, απέρριψε τις κατηγορίες του Δημοκρατικού Κόμματος για παρατυπίες.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υποψηφίου του συνασπισμού «Ενωση για τη νίκη» Μέρο Μπάζε, που απέσυρε την υποψηφιότητα του, υπογράμμισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να μποϋκοτάρει τις εκλογές, όπως έκανε με τις δημοτικές.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο υποψήφιος της «Ενωσης για τη νίκη» Φίλιππος Τσάκουλι, δεν ισχύουν οι φήμες που μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του

    [07] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Παράταση στην επιλογή του προπονητή... Ο Ηρακλής πρόκειται να παραμείνει "ακέφαλος" για τέσσερις ακόμη ημέρες. Μέχρι δηλαδή που ο πρόεδρος της ομάδας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου έρθει στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα επιλέξει τον νέο τεχνικό.

    Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των υποψήφιων προπονητών έχουν γίνει και η τελική επιλογή ανήκει στον κ. Εμφιετζόγλου. Ενώ μέχρι στιγμής το πρώτο λόγο είχε ο Ντράγκαν Σάκοτα, φαίνεται ότι ο Σούλης Μαρκόπουλος κερδίζει έδαφος. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του Γηραιού δεν είναι διατεθειμένος να ξοδέψει μεγάλα ποσά. Φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και το γεγονός της... έκπληξης...

    Παράλληλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στην εβδομάδα τα θέματα των Φράνκο Νάκιτς, Γιώργου Καράγκουτη.

    [08] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Β. ΚΟΡΕΑΣ

    Κουσάντασι, 24 Ιουνίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας - Β. Κορέας, ως αποτέλεσμα της νέας θέσης που υιοθέτησε απέναντι στη Β. Κορέα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γνωστοποίησαν σήμερα πηγές προσκείμενες στο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Οι διπλωματικές σχέσεις θα ξεκινήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και εντός της επόμενης εβδοομάδας, ως αποτέλεσμα της συνάντησης των 15 χωρών-μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστούν και οι σχέσεις ΕΕ με Β. Κορέα.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις μήνες τουρκική αποστολή συναντήθηκε με αξιωματούχους της Β. Κορέας στο Πεκίνο, όπου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανάπτυξη των διμερών διπλωματικών τους σχέσεων.

    Τ.Σ.

    [09] ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΝΤΑΪΝΕΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Αλλα περίμενε, άλλα του ήρθαν... Ο Βαλερί Νταϊνέκο μετά από καλή παρουσία στον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να βρει τη χρυσή τομή με την ομάδα της Θεσσαλονίκης και έτσι αποφάσισε (κατά πάσα πιθανότητα) να βάλει τέλος στη συνεργασία του.

    Πριν από λίγο αναχώρησε για τη Ρωσία, κλείνοντας την υπόθεση που λέγεται ΠΑΟΚ. "Αλλα είχα ονειρευτεί με τον ΠΑΟΚ και άλλα έγιναν. Ακουσα πολλά πράγματα, αλλά στη διάρκεια ήταν πολύ διαφορετικά. Το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι πολύ καλό και μεγάλο και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν. Όλα στην ομάδα άρχισαν καλά και για δύο μήνες όλα πήγαιναν πολύ καλά. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη", τόνισε κατά τη διάρκεια της αποχώρησής του ο Βάλερι Νταϊνέκο. Οσο για τις λεπτομέρειες της διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων αυτές μάλλον τις άφησε για αργότερα".

    [10] ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Εισροή υδάτων σημειώθηκε τα ξημερώματα σε θαλαμηγό ενώ έπλεε βόρεια του Πόρου, με αποτέλεσμα να μισοβυθιστεί. Οι δύο επιβαίνοντες στη θαλαμηγό έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν ενώ περισυνελέγησαν σώοι από ιπτάμενο δελφίνι που έσπευσε στην περιοχή.

    Αλιευτικά από τον Πόρο μετέβησαν στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να αποτρέψουν τα πλοία να προσεγγίσουν το σημείο του ναυαγίου. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Λιμενική Αρχή Πόρου.

    [11] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ

    Λονδίνο, 24 Ιουνίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Συνελήφθη ο φυγόδικος, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Περού, Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

    Ο κ. Τσάβες δήλωσε πως ο κ. Μοντεσίνος κρατείται στο Καράκας και θα μεταφερθεί στο Περού το συντομότερο δυνατό.

    Ο εκτελών χρεή προέδρου στο Περού, Βαλεντίν Πανιάγκουα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύλληψη του Μοντεσίνος, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον εγκέφαλο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στα χρονικά της χώρας.

    Για τη σύλληψη του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Περού είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα. Ο κ. Μοντεσίνος εγκατέλειψε τον περασμένο Οκτώβριο τη χώρα του μετά το σκάνδαλο, που είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί ο τότε πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος ζει τώρα εξόριστος στην Ιαπωνία.

    Μάλιστα, εναντίον του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών είχε προκηρυχθεί το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πιστεύεται πως η περιουσία που συγκέντρωσε παράνομα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

    [12] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ KFOR ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς στην πύλη 14 συγκεντρώθηκαν μέλη του ΚΚΕ και προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη διέλευση ενός ΝΑΤΟϊκού κομβόι με προορισμό τα Σκόπια.

    Οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα και πέταξαν πέτρες στα οχήματα, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη προσπάθησε να τους εμποδίσει.

    Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία έξω από λιμάνι και διαλύθηκαν λίγο μετά τις 2 το βράδυ.

    [13] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 24 Ιουνίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Έκλεισαν οι κάλπες στην Αλβανία, ενώ επεισόδια και συγκρούσεις επισκίασαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθηκαν σήμερα, στις οποίες προσήλθαν 2,5 εκατ. ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Δύο άτομα πυροβολήθηκαν σε εκλογικό τμήμα στα περίχωρα της Αλβανίας, ενώ δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν. Ακόμη η διενέργεια των εκλογών διακόπηκε σε εκλογικό τμήμα όταν ένοπλοι εισέβαλαν ανοίγοντας πυρ ενάντια στις κάλπες και καίγοντας εκλογικό υλικό.

    Μέχρι τις 2 το μεσημέρι, τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, είχε προσέλθει μόνο το 35% του εκλογικού σώματος.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κόματος των Σοσιαλιστών, Ιλίρ Μέτα, προσερχόμενος στην κάλπη, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί την αφετηρία για την νέα ευρωπαϊκή Αλβανία.

    Παράλληλα, από την πλευρά του ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, έκανε λόγο για εκλογική νοθεία. Μάλιστα, ο κ. Μπερίσα, συνοδευόμενος από υποστηρικτές του άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ζητώντας από τους πολίτες να απαλλαγούν από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση οργανωμένου εγκλήματος και παρανομίας.

    "Επιδιώκουν να σαμποτάρουν τις εκλογές.", ανέφερε ο κ. Μπερίσα, προσθέτοντας ότι σε δύο εκλογικά τμήματα δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθεί το εκλογικό υλικό.

    Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές της Αλβανίας είχαν γίνει επίσης βίαια επεισόδια και παρατυπίες.

    Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το κόμμα των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού, Ιλίρ Μέτα, αναμένεται να επανεκλεγεί στις πέμπτες βουλευτικές εκλογές, που γίνονται στην Αλβανία μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, πριν από 10 χρόνια.

    Τ.Σ.

    [14] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

    Βέροια, 24 Ιουνίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Σταθμό συνοριοφυλάκων στους Γεωργιανούς της Ημαθίας, που λειτουργεί από τις αρχές του έτους, εγκαινίασε επίσημα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία την επέκταση του σώματος των συνοριοφυλάκων στις περιοχές της δεύτερης ζώνης μετά τα σύνορα.

    Τόνισε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε ένα εξάμηνο έχει μειωθεί σημαντικά η εγκληματικότητα στην περιοχή όπου λειτουργεί ο νέος σταθμός ενώ έχουν επαναπροωθηθεί 4.700 λαθρομετανάστες και έγιναν έξι συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τώρα μελετάται η δημιουργία τμημάτων δίωξης λαθρομεταναστών στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

    [15] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 24 Ιουνίου 2001 (20:12 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Έκλεισαν στις 6 τοπική ώρα, 7 ώρα Ελλάδος, οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία. Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή την παράταση διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας με το επιχείρημα ότι πολλοί Αλβανοί ψηφοφόροι δεν προσήλθαν εγκαίρως στις κάλπες. Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Αλντρίν Νταλίπι, απάντησε ότι θα τηρηθεί ο αλβανικός εκλογικός νόμος που προβλέπει συνέχιση της ψηφοφορίας για όσους ψηφοφόρους είναι παρόντες στα εκλογικά κέντρα την ώρα που κλείνουν οι κάλπες.

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο δήλωσε το απόγευμα ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα προκειμένου να συζητήσουν τις καταγγελίες του κόμματός του για πλήθος παρατυπιών σε διάφορα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση του. Ο κ. Νάνο δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε απάντηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, γεγονός που απέδωσε στην αδιαφορία της αντιπολίτευσης για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Είπε ακόμη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα διότι αισθάνεται ότι χάνει τις εκλογές.

    Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Εντι Μπαλούκα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δύο υποψήφιοι βουλευτές του συνασπισμού "Ενωση για τη Νίκη" απέσυραν τις υποψηφιότητές τους. Πρόκειται για τον Μέρο Μπάτζε, υποψήφιο για τη μονοεδρική περιφέρεια 26 του Δυρραχείου και τον Φίλιππα Τσάκουλι, υποψήφιο για τη μονοεδρική περιφέρεια 100 των Αγίων Σαράντα. Ο Νέρο Μπάντζε κατήγγειλε ότι η αλβανική αστυνομία άσκησε έντονη πίεση σε βάρος του στη μονοεδρική αυτή περιφέρεια.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόσυρση των δύο υποψηφιοτήτων ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο απέδωσε και πάλι τη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος στο γεγονός ότι νοιώθει πως χάνει τις εκλογές. "Ο συνασπισμός "Ενωση για τη Νίκη" είναι πράγματι "Ενωση για την ήττα", κατέληξε ειρωνικά ο Φατός Νάνο.

    [16] TAΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Βαρκελώνη, 24 Ιουνίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες χρησιμοποίησε η αστυνομία της Βαρκελώνης εναντίον πλήθους χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Το πλήθος στην παρούσα φάση έχει διαλυθεί, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC. H συγκέντρωση άρχισε ειρηνικά, αλλά βίαια επεισόδια σημειώθηκαν όταν συγκρούστηκαν ομάδες νεαρών.

    Περίπου 25 χιλιάδες διαδηλωτές, που πραγματοποιούσαν πορεία σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, άρχισαν να σπάζουν προθήκες καταστημάτων, πολλά από τα οποία ανήκαν σε γνωστές εταιρείες.

    Στόχος των διαδηλωτών ήταν η συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία είχε, ωστόσο, αναβληθεί επειδή υπήρχαν φόβοι ότι θα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια.

    [17] ΠΝΙΓΜΟΣ 82ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ

    Νέα Μηχανιώνα, 24 Ιουνίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε χτες στις 9.40μμ από σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Νέας Μηχανιώνας Χαλκιδικής, ο 82χρονος Σταύρος Τσουμαλάκος.

    Ο 82χρονος, που έπασχε από αμνησία είχε πάει να κολυμπήσει στις 6.30μμ, ενώ στις 9μμ οικογενειακός γνωστός του ειδοποίησε το λιμεναρχείο Νέας Μηχανιώνας ότι δεν είχε επιστρέψει. Αμεση ήταν η κινητοποίηση των λιμενικών οργάνων που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί το πτώμα του 40 λεπτά αργότερα

    Η σορός του μεταφέρθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Από το λιμεναρχείο Νέας Μηχανιώνας διενεργείται προανάκριση.

    [18] TO BATIKANO ΔΕΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΕ ΜΟΣΧΑ

    Κίεβο, 24 Ιουνίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Δεν έχουν μειωθεί οι πιθανότητες για επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ στη Ρωσία έπειτα από την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες μεταξύ της ορθόδοξης κοινότητας, όπως γνωστοποίησε σήμερα εκπρόσωπος του Βατικανό.

    "Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ώστε να πιστέψω ότι η εν λόγω επίσκεψη θα μπορούσε να ματαιώσει την επίσκεψη στη Ρωσία", ανέφερε ο κ. Ναβάρο σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι ο πατριάρχης της Μόσχας θα λάβει υπόψη του τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης του Πάπα στην Ουκρανία.

    Ακόμη, ο κ. Ναβάρο επεσήμανε ότι ο Ιωάννης Πάυλος ο Β΄ δεν επισκέφθηκε τη Ουκρανία γιατί βρίσκεται κοντά στη Ρωσία, ενώ θα επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε το θελήσει ο Θεός.

    Νωρίτερα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, που συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για να τεθεί τέρμα στο σχίσμα των εκκλησιών.

    Δεκάδες χιλιάδες άτομα παρέστησαν στη θεία λειτουργία που έγινε σε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο, αλλά ήταν λιγότεροι απ'οσους ανέμεναν οι οργανωτές.

    Ο Πάπας κάλεσε τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι Ουκρανοί να ανακαλύψουν και πάλι την ενότητα που υπήρχε πριν από το μεγάλο σχίσμα.

    Τ.Σ.

    [19] ΘΑΝΑΤΟΣ 19ΧΡΟΝΟΥ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑ

    Ανδρος, 24 Ιουνίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε 19χρονος ψαροντουφεκάς, την ώρα που ψάρευε στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου στη Στρόφιλα Ανδρου. Πρόκειται για τον Ιωάννη Σταυρόπουλο, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός χτες στις 2.45μμ.

    Ο άτυχος νέος ψάρευε μαζί με τους Αντρέα Ευστάθιο Αγαθό και Χρήστο Παπακωνσταντίνου. Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αθηνών για νεκροψία - νεκροτομή

    [20] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ Ο Μ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Ο Μίκαελ Σουμάχερ επέστρεψε στις νίκες. Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής κέρδισε το Γκραν Πρι του Νιρμπούργκρινγκ της Γερμανίας και τώρα βρίσκεται μόλις μια ανάσα πριν την κατάκτηση του τίτλου. Μετά από αυτή τη νίκη ο Γερμανός οδηγός προηγείται με 24 βαθμούς από το δεύτερο στη γενική κατάταξη Κούλτχαρντ. Στη δεύτερη θέση του Γκραν Πρι βρέθηκε ο Μοντόγια, ενώ ο Κούλχαρντ πλασαρίστηκε στην 3η θέση.

    Τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν ως εξής: 1. Μίκαελ Σουμάχερ (Φεράρι) 1 ώρα 29' 42"724 2. Κάρλος Mοντόγια (Γιουίλιαμς) 0'04"217 3. Ντέιβιντ Κούλχαρντ (Μακ Λάρεν) 0'24"993 4. Ραλφ Σουμάχερ (Γουίλαμς) 0'33"345 5. Ρούμπενς Μπαριτσέλο (Φεράρι) 0'45"495 6. Μίκα Χάκινεν (Μακ Λάρεν) 1'04"800 7. Εντι Ιρβάιν (Τζάγκουαρ) 1'06"100 8. Πέντρο ντε λα Ρόσα (Τζάγκουαρ).

    [21] HΡΕΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ

    Σκόπια, 24 Ιουνίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Την παύση των βομβαρδισμών των δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην περιοχή του Αρατσίνοβο, επιβεβαίωσαν το απόγευμα η κρατική τηλεόραση και ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων. Ο εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα είχε στα Σκόπια νέες συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και τον υπουργό Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι ενώ συναντήθηκε και με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ξενοδοχείο Μπελβι κοντά στο Αρατσίνοβο. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παύση των εχθροπραξιών όχι μόνο στο Αρατσίνοβο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. "Ελπίζω να συνεχιστεί ο διάλογος. Η Ευρώπη το περιμένει αυτό", πρόσθεσε ο κ. Σολάνα.

    Λίγο αργότερα ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων μετέδωσε δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος εκτίμησε ότι το Αρατσίνοβο πρόκειται πολύ γρήγορα να περιέλθει και πάλι ολοκληρωτικά στον έλεγχο των κρατικών δυνάμεων καθώς οι αλβανοί εξτρεμιστές εξουδετερώθηκαν.

    Συγκεκριμένα ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων μετέδωσε ότι τα πυρά σταμάτησαν στο Αρατσίνοβο από τις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα ενώ από τις 15.50 μέχρι τις 16.10 εισήλθαν στο κέντρο του χωριού οχήματα της KFOR και του ΟΑΣΕ που μετέφεραν στο σημείο εκείνο εκπροσώπους της KFOR, του ΟΑΣΕ, της αμερικανικής και της βρετανικής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ και παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ξένοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους των αλβανών εξτρεμιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων, δήλωσαν πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις υπό τη μεσολάβηση των ξένων διπλωματών.

    Την ίδια ώρα έξω από το Αρατσίνοβο είχαν συγκεντρωθεί πρόσφυγες από το χωριό που αγανακτισμένοι πετροβόλησαν τα αυτοκίνητα των ξένων αποστολών.

    Από το απόγευμα στο Αρατσίνοβο επικρατεί ηρεμία. Προηγήθηκε μεγάλη επιχείρηση των κρατικών δυνάμεων και της αστυνομίας στο κέντρο του χωριού για την επανάκτηση του ελέγχου του. Η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων μετέδωσε ότι οι κρατικές δυνάμεις εντόπισαν λευκές σημαίες στο χωριό, τις οποίες ερμήνευσαν ως ενδεχόμενη ένδειξη πως οι αντάρτες μπορεί και να παραδίνονταν.

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε και θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας "Μακεντόνια Ντένες", δηλώνει ότι οι αλβανοί εξτρεμιστές στο Αρατσίνοβο υπέστησαν πανωλεθρία και σήκωσαν λευκές σημαίες όχι για να παραθοδούν αλλά για να ζητήσουν τη βοήθεια και τη μεσολάβηση των ξένων διπλωματών ώστε να αποχωρήσουν από το χωριό.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

    Λίμα, 24 Ιουνίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Τα συνεργεία διάσωσης και οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών συνεχίζουν να προσφέρουν καθε δυνατή βοήθεια στο Περού, το οποίο χθες βράδυ επλήγη από ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 47 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 500.

    Περίπο 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Αρεκίπα, από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ 16 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Μογκίκα. Ακόμη εννέα άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα στην πόλη Τάκνα.

    Το ηλεκτρικό και η τηλεφωνική επικοινωνία έχουν διακοπεί στην περιοχή, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι όταν αποκατασταθεί η επικοινωνία ο αριθμός των θυμάτων θα παρουσιάστει αυξημένος.

    Δύο αεροσκάφη, που μεταφέρουν 22 τόνους προμηθειών, στις οποίες περιλαμβάνονται φαγητό, φάρμακα και κουβέρτες έχουν σπεύσει στην περιοχή Αρεκίπα.

    Τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα εξέφρασε ο περουβιανός πρόεδρος, Βαλεντίν Πανιαγκουα, ο οποίος ξεκίνησε επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές.

    Σημειώνεται ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα δυτικά της Βολιβίας και νότια του Περού, 170 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Αρεκίπα, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει.

    T.Σ.

    [23] ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΖΑΟΥΛΙ: ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΜΕΛΕΤΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2001 (19:34 UTC+2)

    Δε δυσκολεύτηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 200μ Κώστας Κεντέρης να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά. Στο Γκραν Πρι Μπρούνο Τζάουλι, που φιλοξενείται στη Βρέμη της Γερμανίας, αν και έτρεξε τρεις κούρσες μέσα σε δύο μόλις ημέρες τα πήγε περίφημα, κερδίζοντας τα 200μ. με 20.31.

    Καλή εμφάνιση στους ίδιους αγώνες στο τριπλούν σημείωσε ο Χρήστος Μελέτογλου, ο οποίος με άλμα 17.19μ πήρε τη δεύτερη θέση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 June 2001 - 8:51:06 UTC