Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ
  • [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΑΜΑΡΑΝΚ
  • [05] ΜΕ ΗΤΤΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [06] ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [08] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [09] [10] ΤΖΑΦΕΡΙ: Ο ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΛΙΜΑ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ
  • [11] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΛΟΜΠΟΥΡΔΑΣ
  • [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
  • [13] FITCO: ΜΕΡΙΣΜΑ 31 ΔΡΧ./ΜΕΤΟΧΗ
  • [14] ΤΟΝ ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΤΙΜΗΣΕ Ο "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ
  • [16] ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [17] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Η ΠΓΔΜ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [18] ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ: ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΙ
  • [19] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΙΠΛΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
  • [20] Ο ΣΕΖΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ
  • [22] ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ "ΖΩΗ" ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ
  • [23] Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [24] ΣΟΛΑΝΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

    Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2001 (11:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κόφι Ανάν

    Περισσότερα από 12 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους, αναζητώντας σε άλλες χώρες καλύτερη τύχη, σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας του Πρόσφυγα.

    Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τους πρόσφυγες, γεγονός που θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο αναφορικά με τα άτομα που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις φυσικές καταστροφές, τους διωγμούς.

    Οι πρόσφυγες αποτελούν, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τους μεγάλους επιζήσαντες της εποχής μας, τους ανθρώπους που έχουν αντέξει παρόλο που έχασαν τα πάντα εκτός από την ελπίδα τους.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς το φαινόμενο της προσφυγιάς είναι να καταπολεμήσει τα αίτια που την προκαλούν. Σημειώνεται πάντως ότι η χορήγηση βοήθειας στους πρόσφυγες από πλευράς ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, καθώς έχουν μειωθεί οι δωρεές.

    Πενήντα γυναίκες πρόσφυγες από τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), το Κόσοβο και την Κολομβία θα δεχτεί σήμερα στην έδρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Γενεύη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρούουντ Λούμπερς, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις έπειτα από πρωτοβουλία των ιδίων των προσφύγων και της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    T.Σ.

    [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2001 (07:38 UTC+2)

    Σήμερα θα ληφθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δύναμη που θα αποσταλεί στην ΠΓΔΜ. Ο υπ. άμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών "υπάρχει η προοπτική για πλήρη προετοιμασία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους όρους συμμετοχής της στη δύναμη που θα αναπτυχθεί. "

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2001 (13:10 UTC+2)

    Ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου που διήρκεσε μιάμιση ώρα.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι παρά τα προβλήματα από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την πετρελαϊκή κρίση ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 4,5%, ο πληθωρισμός λίγο κάτω από το 3%, ενώ θεωρείται βέβαιη η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αναφερόμενος στο ρυθμό ανάπτυξης των επενδύσεων είπε ότι είναι υψηλός κάτι που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η οικονομία πηγαίνει καλά τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνουν και ο προϋπολογισμός μπορεί να στηρίξει τις κοινωνικές δαπάνες.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΣΑΜΑΡΑΝΚ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2001 (10:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη - Ζακ Ρογκ

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και Ζακ Ρογκ.

    Στις 2 το μεσημέρι οι κύριοι Σάμαρανκ και Ρογκ θα έχουν συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή "Αθήνα 2004".

    [05] ΜΕ ΗΤΤΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισαν οι γυναικείες ομάδες που συμμετέχουν στα προκριματικά του τουρνουά του World Tour 2001, το οποίο διεξάγεται στο Γκσταντ της Ελβετίας.

    Συγκεκριμένα, οι Κουτρουμανίδου - Νικολαϊδου ηττήθηκαν από τις Βελγίδες Ντε Ντέκερ -Ντιούκ με 2-0 σετ (21-15, 31-29) και οι Ορδουλίδου - Κούκου έχασαν από τις Λετονές Μινούσα-Πουλίνα με 2-0 σετ επίσης, (21-15, 21-13). Οι αγώνες του κεντρικού ταμπλό των γυναικών, στο οποίο συμμετέχει η ομάδα των Σφυρή - Καραντάσιου, θα αρχίσουν αύριο Πέμπτη 21/6/01.

    Στους άνδρες, οι Μπελιγράτης - Χατζηαντωνίου έχασαν από τους Ιάπωνες Γουατανάμπε - Σιρατόρι με 2-0 (21-12, 21-8) και οι Κελεπούρης - Μπατιστάτος ηττήθηκαν από τους Λετονούς Γκρίνμπεργκς - Κρούμινς με 2-0 (21-9, 21-17). Οι Ρουμελιώτης - Μιχαλόπουλος αγωνίζονται αργότερα σήμερα με αντιπάλους τους Χερνάντες - Κορόνα Ροντρίγκες από τη Βενεζουέλα.

    [06] ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 20 Ιουνίου 2001 (21:04 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Πεντάχρονο αγοράκι στο Βουκουρέστι επιχείρησε να πέσει από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας καθώς η μητέρα του το εγκατέλειψε μόνο στο σπίτι ανέφερε η Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων.

    Ο μικρός Ανριάν υπέφερε από κατάθλιψη καθώς ήταν μόνο στο σπίτι για πολλές ώρες και άρχισε να σπάει πράγματα, βγήκε στο μπαλκόνι και φώναζε ότι θα πηδήσει στο κενό.

    Οι γείτονες κάλεσαν την Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων και την πυροσβεστική και μετά από αρκετές ώρες ένας πυροσβέστης κατάφερε να σκαρφαλώσει με ειδικό μηχάνημα και να αρπάξει το παιδί.

    Το μικρό αγοράκι μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα για ανήλικα παιδιά και υποβάλλεται σε ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις. Το παιδί είπε ότι η μητέρα του το άφηνε μόνο σπίτι συχνά και το έδερνε.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας μουσικής αποτελεί ευκαιρία επετειακού απολογισμού και κυρίως ενίσχυσης των προσπαθειών προώθησης της μουσικής σε μια πραγματικότητα που χρειάζεται τη μουσική, όσο την ειρήνη, την ευγένεια, τη δημιουργία, την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση, την ελευθερία, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στο μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα της μουσικής.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εντάξει πλήρως τη μουσική στο σύνολο των μουσικών και πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, μέσα από το Κέντρο Μουσικής, τα Δημοτικά Ωδεία, τις Δημοτικές Ορχήστρες, τις Δημοτικές Χορωδίες τα Δημοτικά Χορευτικά Σχήματα και τις μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνει.

    "Η Θεσσαλονίκη της αναγέννησης είναι η πόλη της μουσικής. Γι' αυτό το λόγο κλιμακώνουμε την προσπάθεια για την αξιοποίηση των υφισταμένων και τη δημιουργία νέων πολιτιστικών υποδομών και κυρίως για την εξάπλωση της μουσικής σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά, όλο το χρόνο", κατέληξε.

    [08] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Τη δυναμική πορεία του Ομίλου Ελληνικά Καλώδια και το αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα παρουσίασε σήμερα η διοίκηση της εταιρίας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, όπου αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 20 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση του 2000.

    Στη διάρκεια του 2000, η εταιρία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 17% σε όγκο και κατά 40% σε αξία. Οι υψηλές χρηματοοικονομικές δαπάνες, λόγω των εξαγορών και οι αυξημένες αποσβέσεις δεν επέτρεψαν στα αποτελέσματα της εταιρίας να ακολουθήσουν την ίδια πορεία με τις πωλήσεις, ωστόσο τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αυξήθηκαν κατά 12%.

    Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με το 1999, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 33%.

    Στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας συνέβαλε η απόδοση της θυγατρικής Icme Ecab SA στη Ρουμανία, η οποία, αν και βρίσκεται στο στάδιο της αναδιοργάνωσης, αύξησε τις πωλήσεις κατά 93% και τα κέρδη προ φόρων περίπου κατά 120%. Η ανάπτυξη των υποδομών της Ρουμανίας σε δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεφώνου θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις της εταιρίας, ενώ ήδη έχει υπογραφεί πενταετής προγραμματική συμφωνία με τον εθνικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό Romtelecom για την προμήθεια τηλεφωνικών καλωδίων. Ιδιαίτερα θετική ήταν και η πορεία της θυγατρικής εταιρίας Τηλεκαλώδια ΑΕ, η οποία αύξησε τις πωλήσεις της σε αξία κατά 45% και τα καθαρά κέρδη προ φόρων κατά 72%.

    Σημαντικά γεγονότα κατά την προηγούμενη χρήση ήταν η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της μητρικής εταιρίας στην Icme Ecab από 52% σε 82%, καθώς και η εξαγορά του υπολοίπου 50% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρίας Τηλεκαλώδια ΑΕ. Οι παραπάνω επενδύσεις αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στη μελλοντική κερδοφορία του ομίλου της Ελληνικά Καλώδια ΑΕ.

    Οι ενοποιημένες επενδύσεις της εταιρίας για το 2000 άγγιξαν τα 6 δισ. δρχ., ενώ γι την περίοδο 2001-2002 οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. δρχ. Η μητρική εταιρία προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 4 δισ. δρχ. με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο ιδιόκτητο εργοστάσιο στην περιοχή της Θήβας και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της. Η θυγατρική Icme Ecab υλοποιεί φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 7 δισ. δρχ., για την προσεχή διετία με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 75.000 τόνους ετησίως, το 2003. Στην Τηλεκαλώδια ΑΕ οι επενδύσεις της προσεχούς διετίας θα ανέλθουν στα 2 δισ. δρχ. δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του τμήματος παραγωγής καλωδίων οπτικής ίνας.

    [ΕΛΚΑ]

    [09]

    [10] ΤΖΑΦΕΡΙ: Ο ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΛΙΜΑ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ

    Σκόπια, 20 Ιουνίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) Αρμπέν Τζαφέρι αρνήθηκε τις κατηγορίες του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ότι το κόμμα του μπλοκάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες των σλαβικών και αλβανικών κομμάτων και τόνισε ότι ο Τράικοφσκι δημιουργεί κλίμα παράνοιας.

    Ο κ. Τζαφέρι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Τράικοφσκι ότι το κόμμα του επιθυμεί την δημιουργία κοινωνίας εθνοτήτων και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ προσπαθεί να δημιουργήσει μία αρνητική εικόνα για τους Αλβανούς στα ΜΜΕ.

    Ο Αλβανός πολιτικός ανέφερε ότι το κόμμα του επιθυμεί να καταργηθεί το προοίμιο του συντάγματος της χώρας γιατί ανήκει στην εποχή Λένιν όπως είπε και τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει διάλογο με όποιον επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία.

    Ο.Κ.

    [11] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΛΟΜΠΟΥΡΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής Νίκος Κολομπούρδας κατέθεσε προσφυγή κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζητώντας να λυθεί το συμβόλαιό του με υπαιτιότητα της ΠΑΕ και να του επιδικασθεί ποσό 45.054.312 δραχμών.

    Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 11.00 στο γραφείο του Διευθυντή Αστυνομίας Πειραιά, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα Χαλκηδόνα-Ατρόμητος (Κυριακή 24/6), που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Γυμναστήριο Νεάπολης - Νίκαιας.

    [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Την ικανοποίησή τους για την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού εξέφρασαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης και Χρήστος Πρωτόπαπας, σε εκδήλωση κατά την οποία έγινε παρουσίαση των έργων.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της εταιρείας «Ολυμπιακό Χωριό Αγώνων 2004 Α.Ε.» και εκπρόσωποι των ανάδοχων κοινοπραξιών.

    Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «η ιστορία του Ολυμπιακού Χωριού δεν είναι μια ιστορία απλώς Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μια ιστορία που για μας έχει ένα έντονο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο, καθώς «μέσα από την παρέμβαση του ΟΕΚ για το Ολυμπιακό Χωριό, πρώτον, εξασφαλίζονται σε 2.200 οικογένειες και πλέον μετά από λίγα χρόνια ένα επίπεδο κατοικίας που θα είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών και θα μπορέσει να δώσει απάντηση στο κοινωνικό πρόβλημα αντίστοιχων και ισάριθμων νοικοκυριών».

    Τόνισε ότι «μια δύσκολη ιστορία που ξεκίνησε με πολλές αμφιβολίες και με λαχτάρισμα καρδιάς στην κυριολεξία, ότι πρέπει να βγει πέρα, γιατί είναι μια ιστορία η οποία θα κρίνει και την παρουσία της χώρας μας στην μεγάλη εκδήλωση που λέγεται: "Ολυμπιακοί Αγώνες 2004" μπόρεσε και βγήκε σε πέρας από το Υπουργείο Εργασίας, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας».

    Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν, τον υφυπουργό τον κ. Πρωτόπαπα που είχε την ευθύνη και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αλλά και πολλούς άλλους, που εργάστηκαν για να βγει σε πέρας αυτή η ιστορία σωστά.

    Ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι το Ολυμπιακό Χωριό θα δώσει παράλληλα τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού, ενός οικισμού με σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο χώρο της Αττικής και μάλιστα σε ένα υποβαθμισμένο χώρο, του οποίου η αναβάθμιση της ποιότητας δεν θα προέλθει μόνο από τα 2.000 τόσα σπίτια που θα γίνουν και τα άλλα έργα που θα συγκεντρωθούν, αλλά και μέσα από όλες τις υποδομές και μέσα από την διάχυση αυτών των αποτελεσμάτων στη γύρω περιοχή, που είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή και που αξίζει ο πληθυσμός εκεί να μπορέσει να γνωρίζει σημαντικά καλύτερες συνθήκες.

    «Η υλοποίηση ξεκινάει τώρα. Μπαίνουμε σε μια εντελώς καινούργια φάση, σε μια φάση που μας δημιουργεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, διότι έχουμε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε. Θέλω να ζητήσω και από τις εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν το έργο και από την Διοίκηση και τους ανθρώπους του Οργανισμού να έχουν συνεχώς υπόψη, ότι ιδιαίτερα αυτό το έργο που είναι το μεγαλύτερο των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από το φακό του πώς προχωράει, όχι μόνο σε όρους απορρόφησης και υλοποίησης, αλλά και σε όρους ποιοτικούς και από τους ενδιαφερόμενους για την μεταολυμπιακή χρήση του έργου», υπογράμμισε.

    Ο κ. Πρωτόπαπας, από την πλευρά του, τόνισε ότι "το έργο είναι πρωτότυπο, σύγχρονης αντίληψης και προδιαγραφών αλλά και συνετού προϋπολογισμού, με σεβασμό στα χρήματα των δικαιούχων". Οι κ.κ. Γιαννίτσης και Πρωτόπαπας τόνισαν ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και το έργο -κόστους περίπου 100 δισ. δρχ- θα είναι έτοιμο στις 30 Νοεμβρίου του 2003.

    [13] FITCO: ΜΕΡΙΣΜΑ 31 ΔΡΧ./ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 31 δρχ./μετοχή (συμπεριλαμβανομένων και των νέων μετοχών που διατέθηκαν με δημόσια εγγραφή τον Μάρτιο του 2001), ενέκρινε η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Fitco AE.

    Στη διάρκεια του απολογισμού της χρήσης 2000 από τη διοίκηση της εταιρίας τονίσθηκε ότι η εταιρία βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη της σε σύγκριση με τη χρήση 1999, σημειώνοντας αύξηση 31% στον κύκλο εργασιών της και 67% στην καθαρή προ φόρων κερδοφορία της.

    Η συνεισφορά των εξαγωγών έφτασε στο 68% του συνολικού κύκλου εργασιών της, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία κατά 52%. Η απόδοση του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 61%, ενώ των συνολικών κεφαλαίων σε 24%.

    Η επιτυχημένη πορεία της εταιρίας συνεχίζεται και κατά το 2001. Η δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση του α' τριμήνου του 2001 παρουσιάζει αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 62% και στην κερδοφορία προ φόρων κατά 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

    Η εταιρία αναμένει προς το τέλος του έτους την παράδοση της νέας γραμμής συγκολλητού σωλήνα ειδικών κραμάτων χαλκού, προϋπολογισμού 710 εκατ. δραχμών. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2002 με την παραγωγή σωληνών με εφαρμογές κυρίως στη χημική βιομηχανία και ναυπηγική.

    [14] ΤΟΝ ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΤΙΜΗΣΕ Ο "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τίμησε σήμερα για τη εξαιρετική πολυετή προσφορά του στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα η Πρόεδρος και η διοίκηση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου στα γραφεία της εταιρίας.

    Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για την Αθήνα, Δρ. Ζάκ Ρόγκ, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΘΗΝΑ 2004 , Γιάννη Σπανουδάκη , των Εντεταλμένων Συμβούλων Σπύρου Καπράλου, Μάρτων Σίμιτσεκ, και Γιάννη Πυργιώτη , των Γενικών Διευθυντών και των στελεχών της Εταιρείας καθώς και του προσωπικού της. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Λάμπης Νικολάου.

    Η Πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου Δαασκαλάκη στην ομιλία της προς τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ανέφερε μεταξύ άλλων :

    Κύριε Πρόεδρε, η παρουσία σας σήμερα ανάμεσά μας αποτελεί μεγάλη τιμή για μας. Επιθυμούμε να σας ευχαριστήσουμε για την εξαιρετική συνεισφορά σας, τη συνεισφορά σας στο Ολυμπιακό Κίνημα. Οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη μέρα που ο Πρόεδρος Σάμαρανκ άνοιξε προσεκτικά το φάκελο, ξεδίπλωσε το έγγραφο και δήλωσε ότι η Αθήνα θα είναι η διοργανώτρια πόλη των Αγώνων το 2004.

    Το όνομά σας χαράχτηκε στη μνήμη κάθε Έλληνα από εκείνη την ημέρα. Πιστεύω, όμως, ότι ελάχιστοι γνωρίζουν το σύνολο του έργου σας και πόσο σκληρά εργαστήκατε για το Ολυμπιακό Κίνημα.

    Για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι υλικοτεχνικές απαιτήσεις είναι τεράστιες. Όταν η διοργάνωση πηγαίνει καλά οι αθλητές είναι αυτοί που δρέπουν τις δάφνες. Όταν διαπιστωθεί, όμως, η παραμικρή δυσλειτουργία, η ευθύνη αποδίδεται στη ΔΟΕ. Όπως ξέρετε καλά, κι αυτή είναι η αλήθεια , όταν τίποτα δεν πάει καλά, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΟΕ. Και για πάνω από είκοσι χρόνια, εσείς έχετε διατηρήσει το Ολυμπιακό Κίνημα ακμαίο. Χάρη σε σας, Πρόεδρε Σάμαρανκ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Χάρη και σε εσάς πολλοί άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά στον αθλητισμό και στα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Χάρη στη ΔΟΕ, ο σύγχρονος κόσμος απόλαυσε στιγμές ειρήνης κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Έχω τώρα τη τιμή να ανακοινώσω την έκβαση μιας ψηφοφορίας που έγινε στην Οργανωτική Επιτροπή το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ομόφωνο. Στον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, τον ηγέτη που ενίσχυσε τη θέση και την έκφραση του αθλητισμού, στο ευγενές πνεύμα που επιδιώκει έναν περισσότερο πολιτισμένο κόσμο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Πρόεδρο της ΔΟΕ για την αφοσίωσή του στα ιδανικά του Ολυμπισμού. ’ξιος!"

    Στη συνέχεια η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΔΟΕ εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ως τιμητικό δώρο έναν σκύφο, με μελανόμορφες παραστάσεις άρματος στο οποίο επιβαίνει ο Απόλλων και η ’ρτεμις.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τόνισε: "Φθάνοντας εδώ πριν από λίγη ώρα, έμεινα έκθαμβος με το μεγαλοπρεπές νέο Διεθνές Αεροδρόμιο που έχετε τώρα στην Αθήνα, καθώς και με την οδική αρτηρία, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προόδου της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Δρ. Ρογκ, με ενημέρωσε ότι τα πράγματα έχουν μπει στο σωστό δρόμο. Στην αρχή της προσπάθειας χάθηκε χρόνος και τώρα κερδίζετε το χρόνο που χάθηκε στην αρχή. Είμαι όμως σίγουρος ότι αυτοί οι Αγώνες θα αποτελέσουν μια μεγάλη επιτυχία για σας, για την Ελλάδα, αλλά και για το Ολυμπιακό Κίνημα.

    Έχω πει πολλές φορές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία ζεύξη Αθλητισμού και Πολιτισμού. Από τη στιγμή όμως που αναφερόμαστε στη χώρα σας, προστίθεται μία τρίτη διάσταση: η ιστορία, η Ολυμπιακή Ιστορία. Και η Ολυμπιακή Ιστορία ανήκει σε σας. Αυτό σημαίνει ότι οι Αγώνες της Αθήνας το 2004 θα εκφράσουν το τρίπτυχο "αθλητισμός -πολιτισμός- Ιστορία. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι Αγώνες θα αποτελέσουν μια πολύ μεγάλη , μια τεράστια επιτυχία. Επιτυχία της Ελλάδας, της Αθήνας, αλλά, επαναλαμβάνω, και του Ολυμπιακού Κινήματος.

    Όπως ξέρετε, η θητεία μου ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα στη Μόσχα, στην πόλη όπου είχα εκλεγεί για πρώτη φορά, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα γνωρίζει πολύ καλά τις υποθέσεις της ΔΟΕ, καθώς οι πέντε υποψήφιοι έχουν διατελέσει μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, ουσιαστικά την Κυβέρνηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θεωρώ, λοιπόν, βέβαιο ότι ο νέος Πρόεδρος θα δείξει το ίδιο ενδιαφέρον να βοηθήσει την Αθήνα, να συνεργαστεί με την Αθήνα, να δει να οργανώνονται οι καλύτεροι ίσως Αγώνες στην Ολυμπιακή Ιστορία.

    Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, επειδή όταν της ζητήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της Προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η απάντησή της ήταν θετική. Απάντησε "ναι" γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναλάμβανε μια εύκολη υπόθεση. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση γιατί υπήρχε ελάχιστος χρόνος διαθέσιμος. Όμως η ίδια και η ομάδα της, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου προΐσταται ο κ. Νικολάου, κάνουν καλή δουλειά και ακολουθούν τη σωστή πορεία προς την επιτυχία που προανέφερα.

    Σ' ευχαριστώ, Γιάννα, γι' αυτό το δώρο. Το δώρο αυτό θα εκτεθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λοζάννη, στον Ελληνικό Τομέα, όπου είναι απαραίτητα τέτοια εκθέματα.

    Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Ευχαριστώ για το έργο που επιτελείτε με σκοπό την επιτυχία των Αγώνων και σας διαβεβαιώ ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πολύ"

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, μαζί με τη Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 , εξήλθαν της αίθουσας του Διοικητικού Συμβουλίου και ο κ Σάμαρανκ μίλησε στο προσωπικό της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Εκδήλωση τιμής στον καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά οργανώνει την Παρασκευή στις 8.30μμ, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η καθηγήτρια Παιδαγωγικής του πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάντρα Λαμπράκη - Παγανού, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Γρηγόρης Σηφάκης και ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Τσολάκης.

    [16] ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Σε αντιπροσωπεία του ελληνικού στρατού παραδόθηκαν σήμερα τα λείψανα δύο ακόμη στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου που είχαν υπηρετήσει στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, μετά από τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

    Πρόκειται για τα λείψανα του στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, Ασημάκη Μπουρίκα, του οποίου η τύχη αγνοούνταν για 27 χρόνια και τον πεσόντα, Αλέξιο Χρυσόπουλο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Κασουλίδης, σε ομιλία του στην τελετή δήλωσε ότι αγώνας με την Ελλάδα θα συνεχιστεί για την απελευθέρωση των κατεχόμενων.

    Αύριο, μετά από τελετή στο αεροδρόμιο της Λάρνακας θα μεταφερθούν τα λείψανα με C - 130 στην Ελλάδα, όπου θα δοθούν στους συγγενείς τους για να ταφούν.

    [17] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Η ΠΓΔΜ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σκόπια, 20 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον προειδοποίησε τα σλαβικά και αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ να καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία γιατί η χώρα είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

    Ο κ. Ρόμπερτσον είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωρίζει πόσο κοντά είναι η χώρα σε πόλεμο και η συμβουλή μου προς όλα τα κόμματα είναι να δουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και να έρθουν σε συμφωνία.

    O.K.

    [18] ΑΝΡΙ ΜΙΣΕΛ: ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ο Ανρί Μισέλ άνοιξε τα χαρτιά του σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και μίλησε για τις σκέψεις του σχετικά με τον Αρη, κάνοντας παράλληλα και την πρόταση στον Ταλάλ Καρκουρί να παραμείνει στην ομάδα.

    "Θέλω να φθάσω με τον Αρη όσο πιο ψηλά γίνεται. Θέλω να θέσουμε υψηλούς στόχους, από την αρχή και θα προσπαθήσουμε να τους υλοποιήσουμε. Ηξερα για τον Αρη από παλιότερες εμφανίσεις του. Θα έρθω στην Θεσσαλονίκη την 1η Ιουλίου οπότε και θα ξεκινήσει και ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά", τόνισε ο νέος τεχνικός του κίτρινου συλλόγου.

    Αναφορικά για τον Καρκουρί επισήμανε: "Είναι πολύ καλός παίκτης. Τον γνωρίζω καλά και επιθυμώ να μείνει στην ομάδα και την επόμενη χρονιά".

    Το συμβόλαιο του Ανρί είναι 1+1 χρόνο. Ο ίδιος πάντως έστειλε και το μήνυμα στον κόσμο του Αρη. "Θέλω να έχω την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των φιλάθλων. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να οδηγήσουμε τον Αρη πολύ ψηλά".

    [19] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΙΠΛΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

    Καβάλα, 20 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Νέα σενάρια εξετάζει η ασφάλεια για την τριπλή δολοφονία της Καλλιράχη Θάσου, αφού βρήκε ηλεκτρονική ατζέντα τους ενός εκ των θυμάτων και στοιχεία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στο εξοχικό σπίτι.

    Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και των τραπεζικών λογαριασμών των τριών θυμάτων, ενώ, σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση, στη δολοφονία χρησιμοποιήθηκαν δύο όπλα, γεγονός που οδηγεί την ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι οι δράστες ήταν δύο.

    Στην κατάθεσή της στους αστυνομικούς η χήρα του Κυριάκου Αθανασά δεν απέκλεισε την εμπλοκή αλλοδαπών γυναικών. Η έρευνα έδειξε ότι οι τρεις άνδρες είχαν δειπνήσει το βράδυ πριν τη δολοφονία σε παραλιακή ταβέρνα της περιοχής, ενώ οι αρχές εξετάζουν εάν πίσω από την υπόθεση βρίσκονται κυκλώματα χρηματισμού των υπαλλήλων της πολεοδομίας για να εκδοθούν παράνομες οικοδομικές άδειες.

    [20] Ο ΣΕΖΕΡ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 20 Ιουνίου 2001 (20:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμετ Νετζέτ Σεζέρ επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο τη Ρουμανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ιον Ιλιέσκου στο παλάτι Κοτροτσένι.

    Ο κ. Σεζέρ θα συναντηθεί αύριο με Ρουμάνους και Τούρκους επιχειρηματίες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Βουκουρέστι και θα επισκεφθεί ακόμη την Κωνστάντζα.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων θα έχει αύριο το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στα γραφεία του Κινήματος.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσοβόλας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Συλλόγων Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Οργανισμού για το πρώτο εθνικό μας προϊόν, το βαμβάκι.

    [22] ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ "ΖΩΗ" ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Τον Αύγουστο προβλέπεται η σταδιακή έναρξη λειτουργίας του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στους Δήμους Αμπελοκήπων και Νεάπολης, τον Σεπτέμβριο στους Δήμους Σταυρούπολης και Συκεών και το Δεκέμβριο στο Δήμο Τριανδρίας, ενώ ήδη ξεκίνησε η παροχή φυσικού αερίου στο Δήμο Καλαμαριάς.

    Επίσης θα μπορούσε άμεσα να τεθεί σε λειτουργία μέρος του ήδη υπάρχοντος δικτύου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ υπολείπεται η τοποθέτηση του Περιφερειακού Ρυθμιστή (M/R Station) στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς για να δοθεί σε λειτουργία ο τομέας αυτός.

    Οσον αφορά την κατασκευή νέων δικτύων, κατά τα πρώτα πέντε έτη της αδείας προβλέπεται η περαιτέρω κατασκευή τουλάχιστον 360 χλμ. σωληνώσεων από ΡΕ και χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης, που υπολογίζεται σε 30 χλμ. Θα αφορά καινούργιους δήμους, συμπλήρωμα των ήδη υπαρχόντων δικτύων, με νέους κλάδους διανομής, αναγκαίους για την εξυπηρέτηση νέων πελατών.

    Με αυτό το σκεπτικό - σύμφωνα με την Εταιρεί Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης - έχουν ήδη καταρτισθεί οι μελέτες για την ολοκλήρωση των δικτύων από ΡΕ των Δήμων Καλαμαριάς, Νεάπολης και Αμπελοκήπων, καθώς και η επέκταση του χαλύβδινου δικτύου για την τροφοδοσία του αεροδρομίου και της βιομηχανικής περιοχής της Θέρμης. Τα σχετικά έργα θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

    Το 2002 θα κατασκευασθούν τα δίκτυα από ΡΕ στους δήμους Μενεμένης, Συκεών, Πανοράματος (μερικώς) και Πυλαίας (μερικώς). Το 2003 προβλέπεται η έναρξη των έργων στον Αγ. Παύλο, την Πολίχνη, την Ευκαρπία και την Θέρμη. Για το 2004 έχει προγραμματιστεί η έναρξη των έργων στους δήμους Θερμαϊκού, Πεύκων και Ωραιοκάστρου και τέλος για το 2005 προβλέπεται η έναρξη στους Δήμους Ελευθερίου, Μίκρας, Εχεδώρου και Ευόσμου.

    Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των εργασιών (7-10 έτη), το μήκος του κατασκευασθέντος δικτύου θα πρέπει να φτάνει τα 1.200 χλμ. περίπου (τα 150 από χάλυβα σε πίεση σχεδιασμού 19 bar). Οι προβλεπόμενες επενδύσεις για την πενταετία 2001-2005 ανέρχονται σε 20 δισ. δραχμές περίπου.

    Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η ιταλική εταιρία Italgas έχει το management συμμετέχει με ποσοστό 49%, ενώ η ΔΕΠΑ με 51%.

    Ε.Σ.

    [23] Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Ναύπλιο, 20 Ιουνίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ηδη βιώνουμε τη Νέα Γεωργία, που είναι η μετατροπή της παραδοσιακής γεωργίας και των εντατικών συστημάτων παραγωγής σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό μοντέλο, που λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις και τα κριτήρια της κατανάλωσης κάνοντας τη γέφυρα μεταξύ της πληροφορίας των αγορών και της οργάνωσης της παραγωγής. Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας σε ομιλία που διοργάνωσε η νεολαία του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα με θέμα τη βιολογική γεωργία.

    Οπως ανέφερε, η Νέα Γεωργία εκφράζεται μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, τη βιολογική γεωργία, τα επώνυμα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, τα ειδικά παραδοσιακά προϊόντα και την αναδιοργάνωση της παραδοσιακής γεωργίας.

    Η γεωργία υποχρεούται να υιοθετήσει όρους και προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και για την υγεία του καταναλωτή και ίσως η βιολογική γεωργία να αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση, τόνισε ο κ. Αργύρης.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι η βιολογική γεωργία δεν απαντά ανάλογα στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος γιατί το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. "Αν η κοινωνία δεν έχει πρόσβαση και δυνατότητα στα νέα τρόφιμα, τότε εύλογα αναρωτιέται κάποιος ποια η ανάγκη δημιουργίας τους", επισήμανε.

    Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων από την πολιτεία, τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποιες αγορές θα προσανατολιστούν τα βιολογικά προϊόντα και τι κομμάτι της πίτας θα διεκδικήσουν.

    Τέλος, σημείωσε ότι η βιολογική γεωργία σαν ένα βασικό κομμάτι της Νέας Γεωργίας πρέπει να εκφραστεί ενιαία στον αγροτικό κόσμο, στη μεταποίηση και εμποριοποίηση των προϊόντων και στην κατανάλωση.

    [24] ΣΟΛΑΝΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 20 Ιουνίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα χαρακτήρισε απαράδεκτα τα αιτήματα των Αλβανών για θέσπιση αξιώματος αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, στο οποίο θα εκλέγεται Αλβανός και θα μπορεί να ασκεί βέτο και πρόσθεσε ότι η συναινετική δημοκρατία είναι ένα μοντέλο, το οποίο δεν το επιθυμεί η διεθνής κοινότητα για την χώρα.

    Ο κ. Σολάνα, ο οποίος αύριο μεταβαίνει στα Σκόπια είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να έρθουν τα σλαβικά και αλβανικά κόμματα σε συμφωνία και πρόσθεσε ότι έχει κάποιες προτάσεις που μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τις δυο μεριές. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 June 2001 - 18:15:11 UTC