Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [02] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
  • [03] ΑΦΙΞΗ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ
  • [05] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΥΜΠΕΡΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
  • [06] "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΜΠΛΑΧΙΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [07] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΥΤΣΑΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [08] Η ΝΙΚΟΛΣΟΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΔΥΟ ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
  • [10] ΝΙΚΑΣ: ΜΕΡΙΣΜΑ 50 ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2000
  • [11] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟ ΚΚΕ
  • [12] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ
  • [14] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η WALL STREET
  • [15] ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ
  • [16] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
  • [17] Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
  • [18] DOCUWARE: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ
  • [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΕ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [20] ΣΥΣΤΗΜΑ "ΤΡΙΠΛΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
  • [21] COSMOS: ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ
  • [22] Ο ΣΕΖΕΡ ΥΠΕΡ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
  • [23] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
  • [24] ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (14:17 UTC+2)

    Το πράσινο φως για παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έδωσαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος διευκρίνισε πως ουσιαστικά αποφασίστηκε η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια όχι με τη μορφή στρατιωτικής επέμβασης αλλά με την εγκατάσταση δυνάμεων για να εφαρμοστεί η εκεχειρία και να διευκολυνθεί η παράδοση του οπλισμού των αλβανών εξτρεμιστών. Σχετικό αίτημα είχε διατυπώσει προς το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι.

    Ο κ. Σημίτης σχολίασε πως με την πρόταση αυτή συμφωνούν και οι αλβανοί αυτονομιστές και ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στα Σκόπια ως μέλος της πολυεθνικής δύναμης, όπως ήταν παρούσα στο Κόσοβο, την Αλβανία και άλλες χώρες.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι χώρες προς ένταξη θα πρέπει να εισέλθουν εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές του 2004.

    [02] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

    Γκέτεμποργκ, 15 Ιουνίου 2001 (13:24 UTC+2)

    Συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κοντά στο κτίριο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

    Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών που χρησιμοποίησαν γκλομπς για να τους διαλύσουν. Χιλιάδες ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης προσπαθούν να προσεγγίσουν το κτίριο που βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία εισέβαλε σε σχολείο που βρισκόταν διαδηλωτές με αποτέλεσμα να γίνουν επεισόδια και να τραυματιστούν αρκετά άτομα ενώ συνελήφθησαν 250 άνθρωποι.

    [03] ΑΦΙΞΗ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2001 (11:35 UTC+2)

    Οχτώ πολεμικά πλοία που ανήκουν στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουλίου, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος".

    Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) έγινε γνωστό ότι η έλευση αυτών των πλοίων (ανάμεσα τους ένα ελληνικό και ένα τουρκικό) στη Θεσσαλονίκη είχε προγραμματιστεί πριν από μήνες. Αυτές τις μέρες βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, όπου συμμετέχουν σε άσκηση, και στη συνέχεια αναμένεται να καταπλεύσουν στην Κωνσταντινούπολη.

    Επίσης στα τέλη Ιουνίου θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύο γαλλικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν εφόδια για τους Γάλλους Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στα Βαλκάνια.

    [04] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ

    Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 2001 (14:08 UTC+2)

    Στην 8η θέση βρίσκονται οι Ελληνες εκπαιδευτικοί στον πίνακα του ΟΟΣΑ για τους μισθούς των εκπαιδευτικών στις χώρες-μέλη του οργανισμού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "The New York Times", που αναφέρεται στη σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ και δημοσιεύει πίνακα ο οποίος ταξινομεί 26 απο τις 30 χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού -με βάση το ποσοστό του μέσου κατακεφαλή εισοδήματος στο οποίο ανέρχεται ο μέσος μισθός ενός εκπαιδευτικού με 15ετή υπηρεσία- οι εκπαιδευτικοί των ΗΠΑ αμείβονται συγκριτικά χειρότερα από τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

    Με το μέσο μισθό ενός εκπαιδευτικού με 15ετή εμπειρία να ανέρχεται στο 99% του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος, οι Αμερικανοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην 22η θέση, ενώ αντίθετα οι Ελληνες στην 8η θέση με αντίστοιχο ποσοστό 160% και οι Τούρκοι συνάδελφοί τους στην 17η θέση με ποσοστό 124%.

    Το μέσο ποσοστό για το σύνολο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι 136%.

    [05] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΥΜΠΕΡΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (21:05 UTC+2)

    "Είναι περίεργο ότι καμία δημόσια αρχή για 15 και επιπλέον μέρες δεν εμφανίζεται να ανακοινώσει περί τίνος πρόκειται", δήλωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, αναφερόμενος στην υπόθεση του Πέτρου Λυμπέρη.

    Ο κ. Παπαθεμελής, που κατέθεσε ερώτηση για όσα συνέβησαν στη θαλαμηγό, υπογράμμισε ότι όταν συνέλαβαν τις κόρες του Τζορτζ Μπους ή τους γιους του Τόνι Μπλερ έγινε δημόσια ανακοίνωση. "Ζητούμε να μας πουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται", σημείωσε ο κ. Παπαθεμελής.

    [06] "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΜΠΛΑΧΙΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η πρόταση που έκανε η ΑΕΚ στον Ολεγκ Μπλαχίν έπεσε στο κενό. Ο τεχνικός του Ιωνικού που συναντήθηκε το μεσημέρι με ανθρώπους της Ενωσης αρνήθηκε την πρόταση της διοίκησης, τηρώντας κατά γράμμα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τον Ιωνικό.

    Μέχρι όμως να διαβεβαιώσει ο κ. Μπλαχίν τον πρόεδρο του Ιωνικού, Νίκο Κανελάκη είδαν και... έπαθαν οι άνθρωποι του Ιωνικού, που άρχισαν να αναζητούν τον αντικαταστάτη του...

    [07] ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΥΤΣΑΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Λιουμπλιάνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν απηύθυνε έκκληση για τη γρήγορη ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, μία μέρα πριν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λιουμπλιάνα.

    Μία δεκαετία μετά την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Σλοβενία είναι "πόλος σταθερότητας" στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Κούτσαν σε συνέντευξη τύπου εκμεταλλευόμενος την παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων στην πρωτεύουσα της χώρας ενόψει της αυριανής συνάντησης.

    "Με αποφασιστικότητα χτυπάμε τις πόρτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ", είπε.

    Ο πρόεδρος της Σλοβενίας επισήμανε ότι η Σλοβενία θα έπρεπε να προσκληθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα το 2002 προσθέτοντας ότι θα είναι η πρώτη Σύνοδος της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί σε χώρα του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ.

    "Οι διαχωρισμοί του παρελθόντος σε δύο μπλοκ έχουν ξεπεραστεί, είπε επαναλαμβάνοντας την άποψη του κ. Μπους με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο.

    Ο κ. Κούτσαν επισήμανε την προθυμία της χώρας του να εκπληρώσει όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, κυρίως στο στρατιωτικό πεδίο. Πρόσθεσε δε ότι τη σημερινή εποχή είναι πιο δύσκολο να ενταχθεί μία χώρα στο ΝΑΤΟ απ' ότι στο παρελθόν.

    Οσον αφορά την ένταξη της Σλοβενίας στην Ε.Ε., ο κ. Κούτσαν εκτίμησε ότι η Σλοβενία είναι "προ των πυλών" της Ε.Ε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει την ενταξιακή διαδικασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία και η μη επικύρωση τη Συνθήκης της Νίκαιας, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., ο κ. Κούτσαν τόνισε ότι η διαδικασία που άρχισε στη Νίκαια θα συνεχιστεί.

    Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν λίγο δυσάρεστο.

    Υπάρχουν πολλές ασάφειες, αλλά τόσο τα μέλη της Ε.Ε. τόσο οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αποδείξουν τη γενναιότητά τους, είπε.

    Ο κ. Κούτσαν ζήτησε επίσης να μην ισχύσει για τη Σλοβενία η μεταβατική περίοδος που επιμένουν να επιβληθεί σε ορισμένες υποψήφιες χώρες η Γερμανία και η Αυστρία προτού γίνει αποδεκτή η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού.

    [08] Η ΝΙΚΟΛΣΟΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 15 Ιουνίου 2001 (20:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η βαρόνη Εμα Νίκολσον, εισηγήτρια για τη Ρουμανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι εξεπλάγη με την άμεση και επαγγελματική αντιμετώπιση που έδειξε η ρουμανική κυβέρνηση σχετικά με την κριτική όσον αφορά στην κατάσταση των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα στη χώρα.

    Η κα Νίκολσον σε έκθεση της προς την Ευρωβουλή ανέφερε ότι το Βουκουρέστι δεν έχει καταφέρει να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα παιδιών που ζουν σε ιδρύματα και στους δρόμους και πρότεινε διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ.

    Η βαρόνη είπε ότι θα αλλάξει την αναφορά γιατί η Ρουμανία πέτυχε σημαντικά βήματα επίλυσης του προβλήματος όπως διαπίστωσε στην επίσκεψη της στη χώρα χθες και σήμερα.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε έδωσε σήμερα στην κα Νίκολσον στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα που επικαλείται στην έκθεση της και η βαρόνη ανέφερε ότι τα στοιχεία ήταν ικανοποιητικά και θα τα δείξει στους Ευρωβουλευτές.

    [09] ΔΥΟ ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Ξεκινά η υλοποίηση των έργων για την ανάπλαση της αλάνας της Τούμπας, ενώ σήμερα παρουσιάστηκαν επίσημα τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε εκδήλωση που έγινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το πακέτο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων δραχμών και η ολοκλήρωσή τους θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2004. Η ανάπλαση της αλάνας εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων.

    Για την ανάπλαση είχε προκηρυχτεί διαγωνισμός αρχιτεκτονικής μελέτης, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο έργο θα περιλαμβάνονται ζώνες πρασίνου, αναβάθμιση του κτιρίου του γηπέδου του ΠΑΟΚ, χώρος στάθμευσης οχημάτων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κολυμβητήριο και αξιοποίηση του πνευματικού κέντρου και του δημοτικού παιδικού σταθμού. Η δημοπράτηση του έργου θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο γγ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, ανακοίνωσε σειρά έργων και για τη Θεσσαλονίκη γενικότερα, με στόχο να υλοποιηθούν μέχρι το 2003 για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

    [10] ΝΙΚΑΣ: ΜΕΡΙΣΜΑ 50 ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2000

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Την εξαγορά του 10% των μετοχών της Victor Investments SA ώστε η Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕ να αποκτήσει το 100% των μετοχών της και την εξαγορά των μετοχών που κατέχει η Victor Investments SA στη Nikas Bulgaria SA (7,18%), ώστε η Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕ να αποκτήσει απευθείας το σύνολο των μετοχών της Nikas Bulgaria SA, ενέκρινε η σημερινή, ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕ.

    Περαιτέρω, η γενική συνέλευση ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών για τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρίας. Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που θα αγορασθούν ανέρχεται στις 2.023.110 μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 10% του συνόλου των κοινών ανωνύμων μετοχών, ανώτατη τιμή αγοράς μετοχής είναι 10 ευρώ (3.407 δρχ.), κατώτατη τιμή αγοράς μετοχής τα 3 ευρώ (1.022 δρχ.), ενώ οι παραπάνω αγορές μπορούν να γίνουν σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.

    Επίσης, εγκρίθηκε η μερική τροποποίηση της διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίσθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 17/1/2000 ως εξής: για την εξαγορά της Αλλαντοποιίας Ανανιάδης ΑΒΕΕ 760 εκατ. δρχ., την αγορά παγίων στοιχείων 71 εκατ. δρχ., τη συμμετοχή (42,22%) σε εταιρία παραγωγής γύρων και κρεατοσκευασμάτων 338 εκατ. δρχ., και την αποπληρωμή μέρους δανείου με το οποίο εξαγοράσθηκε το 37,65% της "Εστιατόρια - Ζαχαροπλαστεία Διόνυσος - Ζωναρς ΑΒΕΕ", 135 εκατ. δρχ.

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1.011 εκατ. δρχ., ήτοι 50 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση 2000, σε σύγκριση με 778 εκατ. δρχ., κατά την προηγούμενη χρήση.

    Τέλος, εγκρίθηκε η δημιουργία ειδικού αποθεματικού, 948 εκατ. δρχ., από φορολογηθέντα κέρδη για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής της εταιρίας σε επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα.

    Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα θέματα της γενικής συνέλευσης των μετόχων για τα οποία απαιτείται αυξημένη απαρτία θα συζητηθούν στην επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας που θα γίνει στις 29 Ιουνίου 2001.

    [11] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟ ΚΚΕ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ εκφράζει την όξυνση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις ζώνες επιρροής, εξυπηρετεί τα σχέδια για το διαμελισμό της χώρας και την επέκταση της παρουσίας του στην περιοχή, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    Επισημαίνει, εξάλλου, η παρουσία των στρατευμάτων δεν έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τη δράση των μισθοφόρων τρομοκρατών του UCK και τα εγκλήματα σε βάρος του λαού της ΠΓΔΜ, αντίθετα εντείνει την αστάθεια και τους αυξημένους κινδύνους για γενικευμένη σύρραξη στα Βαλκάνια, αν ληφθούν υπόψη ο κατοχικός ρόλος της KFOR στο Κόσσοβο και τα διάφορα "σενάρια" και οι εξελίξεις στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει την στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επισημαίνει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη επέμβασης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και όχι του ελληνικού λαού.

    Τονίζει, τέλος, ότι πρέπει να είναι η λαϊκή αντίδραση, καθώς και ότι πρέπει να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός από τη Βοσνία.

    [12] ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αγκυρα, 15 Ιουνίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην συγχώνευση τριών χρεοκοπημένων τραπεζών και στο κλείσιμο μιας τέταρτης στο πλαίσιο του προγράμματος της για μεταρρυθμίσεις.

    Η Εποπτική Αρχή για τον τραπεζικό κλάδο ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες Esbank και Interbank θα συγχωνευθούν με την ονομασία Etibank μέχρι τις 2 Ιουλίου και η συγχώνευση δεν θα επηρεάσει τους πελάτες τους.

    Συνολικά 13 τράπεζες αναμένεται μέχρι το τέλος του 2001 να πουληθούν ή να διαλυθούν ανέφερε η τουρκική κυβέρνηση.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες λιμενικού και ψαράδων για την ανάσυρση νεκρών λαθρομεταναστών από το ναυάγιο ταχύπλοου σκάφους στα ανοιχτά της Μυκόνου, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις μετέφερε τουλάχιστον 57 Κούρδους και Αφγανούς.

    Μέχρι στιγμής κατάφεραν να διασωθούν 48 άνθρωποι, ωστόσο πέντε άνδρες και μία γυναίκα βρέθηκαν νεκροί, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι, από τους οποίους τα τρία είναι παιδιά.

    Το σκάφος με το όνομα "Ραφαέλ Ντριμ" ξεκίνησε από τον Πειραιά με προορισμό τα παράλια της Τουρκίας, από όπου με τη βοήθεια τουρκικού φορτηγού παρέλαβε τους λαθρομετανάστες για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα. Το σκάφος, όμως, παρουσίασε βλάβη και προσέκρουσε στη βραχονησίδα "Χταπόδι" στα ανοιχτά της Μυκόνου.

    Σκάφος του λιμενικού που περιπολούσε τους εντόπισε και έσπευσε να βοηθήσει τους λαθρομετανάστες που είχαν πέσει στη θάλασσα.

    Οσοι βρέθηκαν σώοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου τους παρασχέθηκε βοήθεια, ενώ οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν έναν λαθρέμπορο τον χειριστή του σκάφους, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Σύρου.

    [14] ΠΤΩΤΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Πτωτικά κινείται η Wall Street, καθώς το επενδυτικό κοινό διακατέχεται από επιφυλακτικότητα. Η "στάση" των επενδυτών οφείλεται κυρίως - σύμφωνα με αναλυτές - στις ανακοινώσεις εταιριών για αποτελέσματα κατώτερα των προβλέψεων.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,25% και διαμορφώνεται στις 10663.76 μονάδες, ενώ ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας σημειώνει ζημιές της τάξης του 0,73% και διαμορφώνεται στις 2029.12 μονάδες.

    [15] ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ

    Αγκυρα, 15 Ιουνίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Η Τουρκία αποφάσισε την άρση περιορισμών στην έκδοση βίζας για τους πολίτες της Βουλγαρίας που ταξιδεύουν σε αυτή, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Το υπουργείο ανέφερε ότι η Αγκυρα θα χορηγεί από τον Ιούλιο τρίμηνες βίζες σε Βούλγαρους και αυτό το μέτρο θα διευκολύνει την παραμονή Τούρκων που ζουν στη Βουλγαρία και έρχονται στη Τουρκία να δουν συγγενείς τους.

    [16] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Το θέμα της έκδοσης Γιουγκοσλάβων πολιτών στο δικαστήριο της Χάγης δεν αποτελεί μόνο θέμα της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης υποστήριξε σε συνέντευξή της σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε το όργανο ως "παραπαίδι του ΝΑΤΟ" που δεν πρέπει να έχει κανένα κύρος.

    "Ο μόνος στόχος του (δικαστηρίου) είναι, δικάζοντας τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλους αξιωματούχους να αθωώσει τις 16 κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποίησαν τον πόλεμο και να δικάσει ένα λαό που αντιστάθηκε" τόνισε η κ.Παπαρήγα, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να θεσμοθετηθεί η δράση του αυτή και σε άλλες χώρες ή πολιτικούς που αντιστέκονται στον ΝΑΤΟ.

    Η γγ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταδικάσει αυτή την ενέργεια, ενώ κόμματα και πολίτες πρέπει να πάρουν θέση, και κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί που πρέπει να δικαστούν είναι οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

    [17] Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

    Γκέτεμποργκ, 15 Ιουνίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον δήλωσε αναστατωμένος από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, οι οποίες επισκίασαν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Γκέτεμποργκ.

    "Είμαι αναστατωμένος με αυτή την αρνητική συμπεριφορά", δήλωσε ο κ. Πέρσον.

    "Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατίας και δεν αρμόζει σε μία κοινωνία σαν τη δική μας", τόνισε ο προεδρεύων της Ε.Ε. στη διάρκεια διαλείμματος της Συνόδου Κορυφής.

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νιρούπ Ρασμούσεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη βία, την οποία απέδωσε σε μικρή ομάδα διαδηλωτών.

    "Είναι απαράδεκτο μία μικρή ομάδα να προκαλεί ζημιές. Πρέπει να υιοθετήσουμε σκληρή στάση ενάντια στη βία", υπογράμμισε.

    Χιλιάδες διαδηλωτές προκάλεσαν βίαια επεισόδια στο κέντρο του Γκέτεμποργκ, εκτοξεύοντας πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων.

    Για δεύτερη συνεχή μέρα σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις στη νοτιοδυτική παραλιακή πόλη της Σουηδίας όπου χθες διεξήχθη η Σύνοδος μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και της Ε.Ε. και σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

    Περισσότεροι από 450 άνθρωποι συνελήφθησαν για τα βίαια επεισόδια από χθες σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία.

    Ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Τόμας Μπόντστρομ ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του στη βόρεια Σουηδία, για να μεταβεί στο Γκέτεμποργκ.

    [18] DOCUWARE: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στη σύγχρονη επιχείρηση η Ψηφιακή Αρχειοθέτηση & Διαχείριση Εγγράφων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση  "Docuworld Athens 2001" που διοργάνωσε η εταιρία BSI  του Ομίλου Πουλιάδη σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία Docuware A.G..

    Βασικός ομιλητής της παρουσίασης ήταν ο Διευθυντής Πωλήσεων της Εταιρίας Docuware A.G. για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ronald Saller, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Docuware σε μια επιχείρηση.  Επιπλέον, παρουσιάστηκαν πρακτικές εφαρμογές (case studies) του Docuware σε γνωστές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Το σύστημα Αρχειοθέτησης/Διαχείρισης Εγγράφων Docuware  αυτοματοποιεί τις εργασίες αρχειοθέτησης και διαχείρισης εγγράφων προσφέροντας εύκολη και άμεση προσπέλαση οποιονδήποτε εγγράφων σε ένα περιβάλλον γραφείου. Είναι η σύγχρονη λύση που αλλάζει τα δεδομένα στη μηχανοργάνωση και αυτοματοποίηση του τρόπου εργασίας των σύγχρονων εταιριών.

    Η εφαρμογή του Docuware σε εταιρίες και οργανισμούς απέδειξε ότι παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως πολλαπλή αύξηση παραγωγικότητας, οργανωμένος και ασφαλής έλεγχος εγγράφων, ταχύτερη εξυπηρέτηση πελατών λόγω άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία και ταχύτατος χρόνος απόσβεσης της επένδυσης

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη Δημόσιων Οργανισμών αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων από τον κλάδο της Πληροφορικής.  

    [19] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΕ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 15 Ιουνίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και τριάντα ένα τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας που εκτόξευσε άγνωστος έξω από σούπερ μάρκετ της πόλης Ιλιγκάν, στις νότιες Φιλιππίνες.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ μαίνονται οι επιχειρήσεις του στρατού κατά των μουσουλμάνων ανταρτών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

    Η πόλη Ιλιγκάν, στην οποία κατοικούν κυρίως χριστιανοί, βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της νήσου Μπασιλάν, όπου οι αντάρτες κρατούν περίπου 20 ομήρους, ανάμεσά τους και τρεις Αμερικανούς.

    [20] ΣΥΣΤΗΜΑ "ΤΡΙΠΛΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Τον κίνδυνο αστάθειας στη Βαλκανική επεσήμανε σε διάλεξή του ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, στους μαθητές της σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, σε σχέση με τη θέση και τις δυνατότητες της Ελλάδας, και παρουσίασε σύστημα "τριπλής ασφάλειας" για την αντιμετώπιση της κατάσταση.

    Ο κ.Αποστολάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ευθεία απειλή για την Ελλάδα εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ΠΓΔΜ, ωστόσο είναι υπαρκτός φόβος απειλής που μπορεί να εμπλέξει και άλλες χώρες. Για την Τουρκία είπε ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούνται οι δυνατότητές της, αφού έχει τεράστιες αδυναμίες, αλλά ούτε να υποτιμούνται οι δυνατότητες της Ελλάδας. Σχετικά με το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη, για την οποία η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει τα δικαιώματά της όταν κρίνει πρόσφορη τη χρονική στιγμή για την προώθηση των συμφερόντων της.

    Ο κ.Αποστολάκης σχολίασε και τις αμυντικές δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας ότι συνεχίζουν να κινούνται σε ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ για το δίλημμα αμυντικών ή άλλων δαπανών, υποστήριξε ότι όλες οι χώρες επανεξετάζουν κάποτε τέτοιες δαπάνες, στα πλαίσια των προϋπολογισμών τους.

    Γενικότερα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε ότι αντιμετωπίζεται με βάση το τρίπτυχο "τριπλής ασφάλειας" σε ευρωτλαντικό επίπεδο, μέσω του ΝΑΤΟ, με την ωρίμανση του ευρωπαϊκού ιδεώδους, όπου διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας και σε περιφερειακό επίπεδο, με την πρωτοβουλία των υπουργών Αμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

    Τη διάλεξη του υφυπουργού παρακολούθησαν ο διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος, Κων. Νικητιάδης και το επιτελείο του, καθώς και οι μαθητές των τεσσάρων τάξεων της ΣΝΔ.

    [21] COSMOS: ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 15 Ιουνίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Αίτηση για την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της στην Κύρια Αγορά η οποία ανεστάλη στις 13/6/1996 - κατέθεσε, η εταιρία Cosmos ABEKME στο Δ.Σ. του ΧΑΑ.

    Το Δ.Σ. του Χ.Α.Α. αφού εξετάσει την πληρότητα των όρων και των προϋποθέσεων της αίτησης της εν λόγω εταιρίας, θα αποφασίσει για το παραπάνω αίτημα.

    Σημειώνεται ότι χρηματοοικονομικός Σύμβουλος & Κύριος Ανάδοχος είναι η Εγνατία Τράπεζα.

    [22] Ο ΣΕΖΕΡ ΥΠΕΡ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Αγκυρα, 15 Ιουνίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστικότερος διάλογος με την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να λυθούν οι διαφορές των δυο χωρών.

    Ο κ. Σεζέρ είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση για την επίλυση των προβλημάτων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο Τούρκος πρόεδρος από την Σμύρνη ανέφερε ότι τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε μια πιο στενή σχέση με την Ελλάδα, που ενισχύθηκε με την φιλία και την κατανόηση ανάμεσα στους δυο λαούς.

    Ο κ. Σεζέρ τόνισε ότι θα ήταν εποικοδομητικό να υπάρξει εμβάθυνση του διαλόγου με την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συνεχιστεί μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

    [23] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ

    Γκέτεμποργκ, 15 Ιουνίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών μετατράπηκε το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

    Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εκτόξευσαν πέτρες, μπουκάλια και βεγγαλικά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων.

    Στη λεωφόρο Κουνγκσπορτσάβενιν, σε απόσταση 1 χλμ. από το Συνεδριακό Κέντρο που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής ορδές νεαρών διαδηλωτών, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μαύρες μάσκες, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Χάακεν Γιάλντουνγκ επιβεβαίωσε ότι έγιναν νέες συλλήψεις. «Προχωρήσαμε σε νέες συλλήψεις», είπε χωρίς να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στην πόλη συνελήφθησαν 455 άτομα, από τα οποία τα 250 εξακολουθούν να κρατούνται.

    Από τους συλληφθέντες οι περισσότεροι ήταν Γερμανοί πολίτες, πολίτες Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών και Ολλανδοί.

    Ο κ. Γιάλντουγκ έκανε επίσης λόγο για βίαιους «Δανούς αναρχικούς».

    Η αστυνομία κατέσχεσε μεγάλες ποσότητες αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να επανεξετάσουν το κατά πόσο μπορούν να διεξάγονται Σύνοδοι σε αστικά κέντρα.

    «Δεν υπάρχουν σύνορα και είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις τους ανθρώπους. Θα ήταν καλύτερο να πραγματοποιούνται τέτοιες συναντήσεις έξω από πόλεις», είπε ο κ. Γιάλντουγκ.

    Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Συνεδριακό Κέντρο, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούν για τη διεύρυνση της Ενωσης.

    «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε τους χούλιγκανς», τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής.

    Παρά τη σφοδρότητα των συγκρούσεων η αστυνομία δεν έκανε χρήση δακρυγόνων, σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο του 1999 στη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Νίκαια κατά τις οποίες δεν προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

    Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών δεν κατόρθωσε να φύγει από το ξενοδοχείο του για να μεταβεί στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής εξαιτίας των διαδηλώσεων.

    [24] ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση στις μεταμοσχεύσεις στην ΕΕ όταν στον αντίποδα και μάλιστα κατέχοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Ισπανία, η οποία διαθέτει το καλύτερα οργανωμένο σύστημα δωρεάς οργάνων.

    Τα παραπάνω δήλωσε ο διεθνούς φήμης καρδιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μεταμόσχευσης Οργάνων της ΗΠΑ Τζ. Γιάνγκ, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της διήμερης επιστημονικής συνάντησης με θέμα τις νέες τάσεις στην καρδιολογία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Τη διεθνή επιστημονική συνάντηση διοργανώνουν η Α' καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το τμήμα καρδιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ελληνικό κολέγιο καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής και το καρδιολογικό κέντρο του Κλίβελαντ Κλίνικ Φαουντέσιον των ΗΠΑ.

    Ο καθηγητής Γιάνγκ τάχθηκε υπέρ του κλωνισμού των οργάνων με σκοπό την χρησιμοποίηση τους σε μεταμοσχεύσεις, αλλά υποστήριξε ότι θα απαιτηθούν δεκαετίες για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό, ενώ είπε ότι συντομότερα θα υπάρχουν αποτελέσματα στην αναπαραγωγή βλαστοκυττάρων για μεταμοσχευτικούς σκοπούς. Τέλος, απέκλεισε ως αδύνατη την επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς από ζώο σε άνθρωπο.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φίλιππο Τρυποσκιάδη, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην καρδιολογία, συγκεντρώνεται στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην συντηρητική θεραπεία των καρδιοπαθών με φάρμακα "νέας γενιάς".

    Η πρόοδος αυτή αναμένεται να ελαττώσει τον αριθμό των ασθενών που οδηγούνται σε επέμβαση είτε αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι), είτε αρτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass). Mε τα σύγχρονα φάρμακα εξασφαλίζεται στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής και παράταση της επιβίωσης.

    Το εργαστήριο μελέτης και ανάλυσης της στεφανιαίας ροής με Η/Υ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το μόνο στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα που λειτουργούν στον κόσμο, παρουσίασε με μια στερεοσκοπική προβλή των στεφανιαίων αγγείων, τα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι παράγοντες ροής αίματος στο στεφανιαίο αγγείο, όπως η ταχύτητα, η πίεση και η θερμοκρασία μπορούν να αποτελέσουν γενεσιουργούς παράγοντες στη δημιουργία και τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας.

    Οπως είπε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Α' καρδιολογικής κλινικής του πανεπιστημίου ΑΧΕΠΑ Γιώργος Λουρίδας, τα ευρήματα των ερευνών που έγιναν στο ηλεκτρονικό εργαστήριο συμπίπτουν με τα αποτελέσματα πειραμάτων που έγιναν σε ζώα. Στην παρούσα φάση, οι επιστήμονες του εργαστηρίου, προσπαθούν να μελετήσουν τις βλάβες που έχουν εντοπισθεί με τη χρήση Η/Υ, χρησιμοποιώντας τα στεφανιογραφήματα ασθενών.

    Με τη διοισοφάγειο ηχοκαρδιογραφία σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή επιτυγχάνεται πιο ασφαλής απινίδωση και αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, υποστήριξε ο κ. Ρ. Γκριμ από τους αρχικούς εμπνευστές της μεθόδου.

    Παρ' όλο που προς το παρόν λίγα ιατρικά κέντρα χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή, κρίνεται ως η καλύτερη μέθοδος όσον αφορά την ελάττωση των εμβολικών επεισοδίων, κατά τη διάρκεια της απινίδωσης.

    Ο καρδιολόγος Ρ. Γκριμ μίλησε και για τη μυοκαρδική ηχοκαρδιογραφία αντιθέσεως, η οποία, παρότι χρησιμοποιήθηκε στην κλινική πράξη από τις πρώτες μέρες της υπερηχοκαρδιογραφία, μόνο τα τελευταία χρόνια εκδηλώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για τη μέθοδο αυτή.

    Οι λόγοι που συνετέλεσαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος ήταν η βελτίωση των σκιαστικών ουσιών καθώς και το ότι η μέθοδος αυτή απεικόνισης της μυοκαρδιακής αιμάτωσης, είναι φθηνότερη από άλλες μεθόδους.

    Με τη μέθοδο αυτή θα μπορούσε κανείς θα καθορίσει περιοχές του μυοκαρδίου σε κίνδυνο, τις εφεδρίες της στεφανιαίας ροής, τον προσδιορισμό της παράπλευρης κυκλοφορίας, της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου, καθώς και τη βατότητα των αορτοστεφανιαίων παρακάμψεων κατά τη διάρκεια εγχείρησης by pass.

    Eξάλλου, μεγάλος μέρος των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα πεθάνουν από κοιλιακές αρρυθμίες, καθώς η μέχρι τώρα θεραπεία με φάρμακα είναι αναποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση τους.

    Αλλά, όπως υποστήριξε ο καρδιολόγος Ρ. Σβέικερτ, η χρησιμοποίηση εμφυτεύσιμου απινιδωτή έδειξε ότι αυξάνεται σημαντικά η επιβίωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και κοιλιακές αρρυθμίες, καθόσον οι απινιδωτές ανατάσσουν επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 June 2001 - 18:13:51 UTC