Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-06-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [02] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [03] ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
  • [04] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
  • [05] ΑΦΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ
  • [07] ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Π. ΛΥΜΠΕΡΗΣ
  • [08] ΑΥΡΙΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [09] Ο ΣΟΥΜΠΟΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [10] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Ο Χ. ΣΟΛΑΝΑ
  • [11] ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ...
  • [12] ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [13] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ
  • [14] ΒΟΛΕΪ: Ο ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [15] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ
  • [16] O XAKINEN ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
  • [17] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ
  • [18] ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ Η 3η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [19] ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ
  • [20] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΛΕΡ
  • [21] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤOΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
  • [22] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο Π. ΛΥΜΠΕΡΗΣ
  • [23] ΣΟΛΑΝΑ: ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (10:32 UTC+2)

    Η Αθήνα είναι έτοιμη να ασκήσει ακόμη και βέτο στη βρετανική φόρμουλα που αναβαθμίζει το ρόλο της Τουρκίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στρατού. Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τόνισε επίσης ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποιο έγγραφο του ΝΑΤΟ που να προβλέπει συμμετοχή της Αγκυρας σε αποφάσεις για τη δράση του ευρωστρατού, αλλά και αν υπάρχει η Ελλάδα δεν θα το αποδεχτεί, εάν αντιτίθεται στα συμφέροντά της.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση του κ. Καραμανλή περί μυστικών συμφωνιών, λέγοντας ότι για το θέμα είχε ενημερωθεί η κ. Μπακογιάννη.

    [02] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (14:27 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη θα είναι η μόνιμη έδρα της Γραμματείας της νεοσυσταθείσας Eνωσης Φορέων Αντισεισμικής Προστασίας (Ε.Φ.Α.Π.) των έντεκα χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π). Το καταστατικό της Ενωσης εγκρίθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (Ι.Τ.Σ.Α.Κ.) του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με οικονομική επιχορήγηση του Ο.Α.Σ.Π. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε σήμερα με την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας της Γραμματείας που θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΙΤΣΑΚ. Να σημειωθεί ότι την έδρα της Γραμματείας διεκδικούσαν η Αρμενία και η Ρωσία Οι κύριοι σκοποί της Ένωσης Φορέων Αντισεισμικής Προστασίας των χωρών-μελών του Ο.Σ.Ε.Π. είναι η προστασία από τους σεισμούς, του πληθυσμού, του υπάρχοντος δομημένου περιβάλλοντος, των υποδομών και της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών-μελών του Ο.Σ.Ε.Π. με την συνεργασία των αρμοδίων κρατικών φορέων, ερευνητικών κέντρων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιστημονικών κοινοτήτων που εμπλέκονται σε θέματα αντιμετώπισης και μείωσης του σεισμικού κινδύνου. Επιπλέον, στους κύριους σκοπούς περιλαμβάνεται και η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας στην ανάπτυξη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου.

    Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ένωσης υπάγεται η ανάπτυξη των μέσων και τρόπων μείωσης του σεισμικού κίνδυνου όπως:

    *Εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και του σεισμικού κινδύνου

    *Ανάπτυξη-βελτίωση αντισεισμικών κανονισμών συμβατών με τους σχετικούς Ευρωκώδικες

    *Αντισεισμικές κατασκευές-προσεισμικός έλεγχος με στόχο την ενίσχυση των υφισταμένων κτιρίων

    *Ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σε θέματα αντισεισμικής προστασίας

    *Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σχέδια έκτακτης ανάγκης και ετοιμότητας σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    *Ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών και δεδομένων στον τομέα της μείωσης του σεισμικού κινδύνου και γενικότερα ενίσχυση των συνεργασιών στα παραπάνω πεδία.

    Στο πλαίσιο της Ένωσης θα δοθεί στα μέλη της μια μοναδική ευκαιρία, υπό την αιγίδα του Ο.Σ.Ε.Π., πιο αποτελεσματικής συνεργασίας στα θέματα αντισεισμικής προστασίας στο επίπεδο των κρατικών φορέων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων - και όχι μόνον σε επίπεδο μεμονωμένων επιστημόνων όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

    Η τοποθέτηση της μόνιμης Γραμματείας στην Ελλάδα, στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με σταθερή οικονομική κατάσταση, ευνοϊκή τραπεζική συναλλαγματική πολιτική, συγκοινωνιακό κόμβο των Βαλκανίων και με δυνατότητες άμεσης και ταχείας πρόσβασης στο διαδίκτυο (INTERNET), είναι προς το όφελος της Ένωσης, και ειδικά στα πρώτα βήματα της έναρξης των δραστηριοτήτων της, λόγω δυνατότητας του ασφαλούς και αποτελεσματικού χειρισμού του χρηματικού αποθέματος της Ένωσης, το οποίο θα δημιουργηθεί από τις συνδρομές των μελών, προγράμματα και εισφορές των χορηγών.

    [03] ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (10:43 UTC+2)

    Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο, ενώ την άλλη εβδομάδα ο υδράργυρος θα εκτιναχθεί στους 39 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και στη Βόρεια Ελλάδα όπου η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 38 βαθμούς.

    Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το θερμόμετρο θα ανέβει από σήμερα όπου οι άνεμοι εξασθενούν. Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί αίθριος καιρός, οι άνεμοι πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 32 βαθμούς Κεσλίου. Την Κυριακή η θερμοκρασία θα ανέβει και θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καύσωνας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα αρχίσει από την Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, όπου η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μέτριοι και δεν θα ξεπεράσουν τα 4-5 μποφόρ. Στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από την Τετάρτη.

    [04] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα στο νυχτερικό κέντρο "Καράβι" στην παραλία της Γλυφάδας. Η φωτιά εξαπλώθηκε και στο διπλανό μπαρ "Cubanita".

    Στην περιοχή έσπευσαν με 20 οχήματα 100 άνδρες της πυροσβεστικής.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς, από την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς τα δύο κέντρα παραμένουν άγνωστα. Οι εργαζόμενοι στο νυχτερινό κέντρο, στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ευτυχώς κατάφεραν και απομακρύνθηκαν έγκαιρα.

    [05] ΑΦΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Αφίσα με σύνθημα "το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα" τοιχοκολλήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και στους γύρω δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

    Η αφίσα απεικονίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σύνθημά της εκτιμάται ως μήνυμα της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το κοινωνικό της προφίλ.

    Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε πολύ καλή την αφίσα και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σύνθημα είναι σημείο δήλωσης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που συμπεριλήφθηκε στο σποτάκι της συνδιάσκεψης για την Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση πριν από μερικούς μήνες.

    "Δεν με ενδιαφέρει ποιος την έκανε. Αυτό που υποδηλώνει είναι σωστό. Ετσι ήταν, έτσι είναι, έτσι θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Για αυτό την υιοθετούμε και μπορούμε να την τυπώσουμε και ως αφίσα ενόψει του μνημόσυνου του Ανδρέα Παπανδρέου που θα γίνει σε λίγες μέρες", τόνισε από τη Φραγκφούρτη όπου συμμετέχει στη 2η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    Στον κ. Σκανδαλίδη απάντησε το μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

    "Εφόσον ο κ. Σκανδαλίδης την υιοθετεί, φαντάζομαι το πολιτικό περιεχόμενο της αφίσας, θα έπρεπε να την είχε σκεφθεί και να την τυπώσει ο ίδιος ή το ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ ωραία αφίσα με επίκαιρο σύνθημα όσο ποτέ άλλοτε το οποίο πρέπει να λαμβάνει υπόψη της η υβέρνηση στην πράξη", είπε.

    [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

    Φραγκφούρτη, 9 Ιουνίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Την ανάγκη αναστροφής της αρνητικής εικόνας του ΠΑΣΟΚ που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό επισήμανε ο Γραμματέας του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης στην ομιλία του στη 2η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη του Κινήματος που διεξάγεται στη Φραγκφούρτη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι όλοι έχουν την ευθύνη για την αναστροφή της σημερινής εικόνας του κόμματος και ο πρόεδρος του Κινήματος και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και όλα τα μέλη της Κ.Ε.

    "Από το Σεπτέμβριο ζούμε μία δύσκολη πραγματικότητα, με το εσωτερικό μέτωπο να αναιρεί κάθε επιτυχία και πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο", είπε, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε ότι "έδειξε ότι οι αντοχές του μοντέλου διαχείρισης της εξουσίας που ακολουθούμε έχουν φτάσει στα ακρότατα όριά τους και δεν αρκούν οι αλλαγές στα πρόσωπα. Για αυτό απαιτείται αλλαγή πλεύσης, με στόχο την ανασύνταξη του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, με ορίζοντα τις εκλογές του 2004".

    Επισήμανε ότι όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

    "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανακαλύψει ένα νέο πρότυπο ευημερίας. Ενα νέο όραμα για τη Ελλάδα, που είναι και η δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση κοινής εξωτερικής ευρωπαϊκής πολιτικής, στόχος που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα με την Τουρκία", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα: "Είναι δυνατόν να συζητούμε από τον πρώτο χρόνο ποιος θα διαδεχθεί τον πρωθυπουργό, επειδή κάποιοι κινούνται με ορίζοντα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες;"

    [07] ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Π. ΛΥΜΠΕΡΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας μεταφέρθηκε ο ψυχίατρος Πέτρος Λυμπέρης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς συνελήφθη να έχει στην κατοχή του ναρκωτικές ουσίες.

    Η μεταφορά του 50χρονου ψυχίατρου, από τη Σύρο στην Αθήνα, έγινε με ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε στον Πειραιά με το πλοίο "Αίολος". Οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας θα αποφανθούν αν ο ψυχίατρος πρέπει να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

    [08] ΑΥΡΙΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΙΡΚΟΥΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Ηράκλειο, 9 Ιουνίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Οι Βάσω Καραντάσιου και Εφη Σφυρή όπως ήταν φυσικό προκρίθηκαν στον αυριανό τελικό γυναικών του πανελληνίου σιρκουΐ μπιτς βόλεϊ. Θα αντιμετωπίσουν τις Κουτρουμανίδου και Νικολαΐδου.

    Το πρώτο δίδυμο είχαν επικρατήσει στον ημιτελικό των Κίτσου/Θεοδώρου με 2-0 (21-19, 21-12), ενώ το δεύτερο ζευγάρι κέρδισε τις Μπάμπουλη/Μουρζάκου με 2-1 (15-21, 21-18, 15-11).

    [09] Ο ΣΟΥΜΠΟΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Στη Νέα Σμύρνη και τον επόμενο χρόνο θα μείνει ο Λευτέρης Σούμποτιτς. Ο προπονητής του Πανιωνίου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ομάδας, Σάββα Χατζηϊωάννου και συμφώνησε να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στη συγκεκριμένη ομάδα έναντι 120 εκατομμυρίων. Η οριστική συμφωνία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

    "Συμφώνησα για ένα χρόνο ακόμη στον Πανιώνιο. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στην ομάδα, ώστε κατά τη διάρκεια της νέας σεζόν να έχουμε καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα φύγει κανένας Ελληνας παίκτης", αναφέρει ο Λευτέρης Σούμποτιτς. Ο τελευταίος μάλιστα πήρε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για παραμονή στην ομάδα του Γιώργου Διαμαντόπουλου και του Θόδωρου Παπαλουκά.

    [10] ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Ο Χ. ΣΟΛΑΝΑ

    Σκόπια, 9 Ιουνίου 2001 (19:24 UTC+2)

    Ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ στα Σκόπια ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα

    Στις τρίωρες συνομιλίες συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο πρόεδρος της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και οι πρόεδροι των Αλβανικών κομμάτων DPA Αρμπέν Τζαφέρι και PDP Ιμέρ Ιμέρι. Αργότερα στις συνομιλίες προσήλθε και η υπουργός Εξωτερικών Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σολάνα υπογράμμισε ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηρίζουν τα μέτρα ασφαλείας που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στο Κοινοβούλιο και εντάσσονται στο ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης.

    "Ολοι συμφωνούμε πως πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, να μεταβούν στο Λουξεμβούργο στις 25 Ιουνίου, ώστε να εξεταστεί η εξέλιξη της κατάστασης.

    "Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση βίας. Χρειάζεται διάλογος, πολιτική και διπλωματία, ώστε να τερματιστεί η εξέγερση", τόνισε.

    Σε ερώτηση αν υπήρξαν διαφωνίες, τόνισε ότι υπήρξαν, όχι όμως αξεπέραστες. "Αλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει η συζήτηση, αυτή αν δεν είχαμε διαφωνίες", είπε.

    Ερωτηθείς αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες απάντησε: "αυτό θα το δούμε".

    [11] ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ...

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (19:08 UTC+2)

    Ξεκινούν αύριο τα πλέι οφ στο ποδόσφαιρο. Τέσσερις ομάδες δίνουν τον υπερπάντων αγώνα για να παραμείνουν στην κατηγορία. Ο ΟΦΗ θα τεθεί αντιμέτωπος με τον ΠΑΣ Γιάννινα και η Παναχαϊκή με τον Πανηλειακό.

    Το παιχνίδι του ΟΦΗ με τον ΠΑΣ θα διεξαχθεί στο Εθνικό στάδιο της Ρόδου, λογω της τιμωρίας της κρητικής ομάδας. Ο τεχνικός των Κρητικών Γιάννης Σαμαράς θα έχει στη διάθεσή του τον Ρόλαντ Γκόμεζ, ενώ αμφίβολοι είναι οι Μουνιόζ και Σιμπνιέφσκι. Από την άλλη ο προπονητής του ΠΑΣ Νίκος Αναστόπουλος, δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Κορμαρή, Κεμπάτζε, Σέμου και Τζανετή.

    Στην αναμέτρηση της Παναχαϊκής και του Πανηλειακού που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Πάτρας, ο προπονητής, Νίκος Κουρμπανάς θα έχει στη διάθεσή του τον Επαλέ, ο οποίος επέστρεψε από την Ιαπωνία, ενώ το θετικό στοιχείο για τον Πανηλειακό είναι ότι θα έχει την συμπαράσταση 1000 περίπου οπαδών του.

    Και οι δύο αγώνες θα ξεκινήσουν στις 20:30.

    [12] ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (18:49 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη αναμέτρηση των πλέι οφ του μπάσκετ μεταξύ του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού έχει αρχίσει Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες αύριο και θα διεκδικήσουν διακαώς τη νίκη.

    Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τους περισσότερους θεωρείται το φαβορί. "Είναι στο χέρι μας να κατακτήσουμε το τίτλο", αναφέρει με σιγουριά ο Γιώργος Καλαϊτζής. Από την άλλη ο Ολυμπιακός αν και χαρακτηρίζεται ως αουντσάιντερ, θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του.

    Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί αύριο (21.00) στο ΟΑΚΑ, ενώ ο τίτλος θα κριθεί στα πέντε παιχνίδια. Διαιτητές του πρώτου αγώνα θα είναι ο Λάζαρος Βορεάδης και ο Λεωνίδας Σπυρίδωνος.

    [13] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟ

    Σκόπια, 9 Ιουνίου 2001 (18:46 UTC+2)

    Την κωμόπολη Αρατσίνοβο, η οποία απέχει μόλις 15χλμ. από τα Σκόπια κατέλαβαν περίπου 800 άνδρες του αποκαλούμενου "Εθνικο- Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών", οι οποίοι ανακήρυξαν την περιοχή σε "ελεύθερη ζώνη".

    Στο Αρατσίνοβο με πληθυσμό 14.000 κατοίκους, έχουν καταφύγει το τελευταίο διάστημα 3.000 πρόσφυγες από τα χωριά της περιφέρειας Κουμάνοβο, πεδίο των συγκρούσεων μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

    Η κατάσταση στην περιοχή είναι συγκεχυμένη. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι οι Αλβανοί αντάρτες έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών. Ο κ. Μπόσκοφσκι δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις θα απομακρύνουν τους Αλβανούς αντάρτες από την κωμόπολη.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ παρατηρείται μαζική έξοδος των κατοίκων. Περίπου 2.500 κάτοικοι κατέφυγαν στο Κόσοβο, ωστόσο ο βουλευτής Ισμέτ Ραμαντάνι που κατάγεται από την περιοχή δήλωσε ο αριθμός των κατοίκων που εγκατέλειψαν το Αρατσίνοβο και μετέβησαν στο Κόσοβο είναι περίπου 5.000.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξαν παραλείψεις από την πλευρά των αρχών της ΠΓΔΜ.

    Μάλιστα, ο σύμβουλος του προέδρου Μπόρις Τράικοφσκι για θέματα ασφαλείας Νίκολα Ντιμιτρόφ απέδωσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αρατσίνοβο στην έλλειψη προληπτικής δράσης.

    Ο κ Ντιμιτρόφ επέκρινε και το Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος πιέζει, όπως είπε, τους κατοίκους να φύγουν για να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους Αλβανούς αντάρτες.

    [14] ΒΟΛΕΪ: Ο ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (18:34 UTC+2)

    Ο Τάσος Κουμπλής συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Ο τεχνικός που ήρθε να δει από κοντά την εθνική ομάδα με την Πολωνία στο Αλεξάνδρειο, αμέσως μετά την αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος είχε συνάντηση με τον Στέλιο Κόπτη και το Θανάση Κατσαρή, κατά την οποία συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου.

    "Το μπάτζετ είναι μικρό, αλλά θα πρέπει να κάνω καλές επιλογές, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι καλό στη νέα σεζόν", αναφέρει ο κ. Κουμπλής για τη νέα του ομάδα και συνεχίζει: "Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Θα έχω και συνάντηση με την διοίκηση, προκειμένου να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που εκκρεμούν στην ομάδα".

    [15] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (18:13 UTC+2)

    Προπονητής της Πόρτο θα είναι μέχρι αύριο ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος. Ο καταξιωμένος τεχνικός πριν καλά- καλά πει ότι ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με την Πόρτο, δέχεται πληθώρα προτάσεων από πολλές ομάδες. Ήδη η διοίκηση του Άρη έχει κάνει επίσημη πρόταση στον Σάντος και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχει και συνάντηση μαζί του. Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θέλει να συνεχίσει τη καριέρα του στην Ελλάδα.

    Ο μέχρι τώρα προπονητής του Αρη, Μπάμπης Τεννές έχει ήδη πρόταση από τον Εθνικό Αστέρα, ενώ ανάλογες προτάσεις έχει και από κυπριακές ομάδες. Ο αθηναίος τεχνικός έχει πρόταση να αναλάβει και την εθνική ομάδα της Κύπρου, η οποία αναζητεί προπονητή...

    [16] O XAKINEN ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (18:07 UTC+2)

    O Μίκα Χάκινεν σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά και θα ξεκινήσει πρώτος στο αυριανό Γκραντ Πρι της "Φόρμουλα 1" που θα διεξαχθεί στον Καναδά. Τον ακολούθησε ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ που μετά από αρκετό καιρό κατάφερε να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση, ενώ λίγο πιο πίσω βρέθηκε η έκπληξη του αγώνα, ο Εντιε Ιρβάιν.

    Σε πολύ άσχημη ημέρα βρέθηκε ο Μίκαελ Σουμάχερ. Τερμάτισε στην 11η θέση, απογοητεύοντας τους χιλιάδες φίλους του, ενώ σε αντίθεση με αυτόν ο Ρούμπενς Μπαριτσέλο τερμάτισε στα δοκιμαστικά στην τέταρτη θέση.

    [17] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2001 (17:54 UTC+2)

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς το είχε δηλώσει πριν από μία περίπου εβδομάδα, όταν πραγματοποίησε την τελευταία προπόνηση. "Δε θέλω να φύγει κανένας παίκτης από την ομάδα". Όμως τα προβλήματα είναι πολλά και καθημερινά. Λίγο ο Βενετίδης, λίγο ο Καφές, λίγο ο Οκκάς και ο Εγκωμίτης, λίγο το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα φέρνουν τον "πρίγκιπα" σε αδιέξοδο.

    "Δεν έχει αλλάξει τίποτε. Ισχύουν αυτά που είχαμε πει την τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου", αναφέρει ο κ. Μπάγιεβιτς και συνεχίζει: "Ζήτησα από τον πρόεδρο να μην προβεί σε καμιά κίνηση. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθεί καλύτερος αντικαταστάτης. Δεν γίνεται να έχεις υψηλούς στόχους στην Ευρώπη και να πουλάς παίκτες".

    Ο ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας (15 30 Ιουλίου) θα δώσει τρία δυνατά φιλικά παιχνίδια. Το πρώτο με την Μπάγιερν Μονάχου, το δεύτερο με την Λίβερπουλ και το τρίτο με την δευτεραθλήτρια Γερμανίας, Σάλκε.

    Κ.Π.

    [18] ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ Η 3η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (17:11 UTC+2)

    Με εισήγηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα αρχίζουν αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων οι εργασίες της 3ης Συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, με θέμα: "Η εναλλακτική πρόταση του ΔΗΚΚΙ για τον αγροτικό τομέα".

    Στη συνεδρίαση ο κ. Τσοβόλας θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ και θα συζητήσει με τοπικούς φορείς της Θεσσαλίας για τα αγροτικά προβλήματα.

    [19] ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (17:06 UTC+2)

    Η μέχρι τώρα πορεία της πρωτοβουλίας του ΔΗΚΚΙ για την ενότητα δράσης των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων και προσωπικοτήτων με προοπτική τη συγκρότηση τρίτου πόλου εξετάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του προέδρου και της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος.

    Στη συνεδρίαση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ διαπιστώθηκε ότι αυτή η στρατηγική επιλογή είναι σωστή και αποδεκτή από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ότι παρά τις δυσκολίες το ξεκίνημα του διαλόγου, έστω και με τη μορφή διμερών επαφών είναι ήδη γεγονός και αποτελεί ένα μικρό, αλλά ελπιδοφόρο βήμα.

    "Το ΔΗΚΚΙ, με συνέπεια, θα συνεχίσει την προσπάθεια για να υλοποιηθεί η απαίτηση του προοδευτικού κόσμου, παλεύοντας για τη διαμόρφωση συνθηκών, ώστε σύντομα να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα στις δημοτικές εκλογές", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι στα πλαίσια της αυτόνομης πορείας του, θα πάρει πρωτοβουλίες για σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν το λαό, καλώντας σε συστράτευση και τις άλλες προοδευτικές - αριστερές δυνάμεις και προσωπικότητες.

    [20] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΛΕΡ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (16:58 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον οποίο συνεχάρη θερμώς για τη μεγάλη εκλογική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

    Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής, ανέφερε στο Βρετανό συνάδελφό του ότι προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας τους για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, στο πνεύμα της τελευταίας συνάντησής τους στο Λονδίνο, τον περασμένο Μάρτιο.

    Ο πρωθυπουργός, αφού ευχήθηκε στον κ. Μπλερ κάθε επιτυχία στη νέα θητεία του, εξέφρασε τη βεβαιότητα, την οποία συμμερίστηκε και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ότι η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναπτυχθεί και θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα:

    "Αγαπητέ Τόνι,

    Η μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος, του οποίου ηγείσαι, αλλά και η δική σου προσωπική νίκη για δεύτερη συνεχή φορά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, αποτελεί τη μεγάλη απάντηση του βρετανικού λαού στις προσπάθειες των συντηρητικών δυνάμεων να επιβάλουν κοινωνική πόλωση, αντιευρωπαϊκό εθνικισμό και ένα οικονομικό μοντέλο, που επιτείνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

    Η νίκη σου αυτή καταδεικνύει ότι και στη Μεγάλη Βρετανία, ο εκσυγχρονισμός, η μεταρρύθμιση και η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι η μόνη απάντηση στις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Οι απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Όμως, η δική σου μεγάλη νίκη ενισχύει την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική.

    Σου εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία, στη νέα σου θητεία, για τη συνέχιση της σημαντικής αποστολής σου και του δύσκολου έργου που έχεις επωμισθεί για την περαιτέρω πρόοδο, ευημερία και προκοπή του βρετανικού λαού".

    [21] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤOΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

    Καλαμπάκα, 9 Ιουνίου 2001 (16:56 UTC+2)

    Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας συζητείται σε ημερίδα που διεξάγεται από το πρωί στην Καλαμπάκα.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει εγκαταλείψει τους αγρότες και επισήμανε ότι λύση στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και της μείωσης των υδάτινων πόρων μπορεί να δώσει μόνο η Νέα Δημοκρατία.

    "Το πρόβλημα που συζητούμε, η λειψυδρία, αποτελεί ήδη θλιβερή πραγματικότητα για ορισμένες περιοχές της χώρας μας και άμεση απειλή για πολύ περισσότερες. Είναι ένα πρόβλημα που εντείνεται με την πάροδο του χρόνου και προκαλεί τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Διεθνώς το πρόβλημα γίνεται τόσο έντονο και πιεστικό, ώστε μερικοί να υποστηρίζουν ότι οι πόλεμοι δεν θα γίνονται στο μέλλον για το πετρέλαιο, αλλά για το νερό!", υπογράμμισε.

    "Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που νέμονται την εξουσία, τα τελευταία 20 χρόνια, τι κάνουν; Η απάντηση απεικονίζεται στη σημερινή πραγματικότητα. Σε μια χώρα με τόσο πλούσιες πηγές κινδυνεύουμε να διψάσουμε. Τη μια, πνιγόμαστε και την άλλη, παρακολουθούμε με δέος την ξηρασία να απλώνεται γύρω μας. Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αρκέστηκαν σε μία απλή διαχείριση, χωρίς όραμα. Δεν αξιοποίησαν τις πρωτόγνωρες αναπτυξιακές δυνατότητες, που δόθηκαν με τη χρηματοδότηση της τότε ΕΟΚ. Δεν αξιοποιούν ούτε κι αυτές που μας δίνονται τώρα. Δεν φρόντισαν να επενδυθούν δημιουργικά οι πόροι για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών του Α' Κοινοτικού Πλαισίου. Το ίδιο, δυστυχώς, συνέβη και με το Β' ΚΠΣ, αφού το μόνο που κατάφεραν, ήταν να μειώσουν κατά 160 δισεκατομμύρια τους πόρους για τη γεωργία, που είχε κατανείμει η Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας. Κι επιπλέον. Ακόμα και αυτά τα περιορισμένα κονδύλια δεν τα διέθεσαν έγκαιρα και αποτελεσματικά για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής. Κι ακόμη χειρότερα. Την ίδια τύχη επιφυλάσσουν και στους πόρους του Γ' ΚΠΣ.", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κατασκευή νέων μεγάλων έργων καρκινοβατεί και αναφέρθηκε στην ακύρωση από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του αρδευτικού του Σμοκόβου από το οποίο θα αρδεύονταν 230.000 στρέμματα.

    "Ξέρετε ότι η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο. Το φράγμα της Συκιάς ένα χρόνο νωρίτερα. Το φράγμα Σμοκόβου, χτίζεται 14 χρόνια, αλλά δεν τελειώνει ποτέ.

    Υπόσχονται, τώρα, να τα παραδώσουν σε πέντε χρόνια. Με αυτή την Κυβέρνηση, με τους ρυθμούς ΠΑΣΟΚ, δεν αρκούν ούτε άλλα δέκα. Τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν από τη δική μας Κυβέρνηση. Εδώ θα 'μαστε. Μαζί θα 'μαστε!", είπε.

    "Η αλήθεια δεν κρύβεται πια. Μ' αυτή την Κυβέρνηση, η Ελλάδα χάνει τον καιρό της. Χάνει τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν κατόρθωσε ούτε στον τομέα αυτό, να απορροφήσει τα ποσά του 1998 και του1999, που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του. Δεν πραγματοποίησε ούτε και τα λίγα που διακήρυσσε ότι είχε προγραμματίσει. Διατέθηκαν λίγα. Κι απ' αυτά αξιοποιήθηκαν ελάχιστα. 1998: προϋπολογισμός 28,5 δισ. υλοποίηση 11,1 δισ. 1999: προϋπολογισμός 43,5 δισ. υλοποίηση 16,4 δισ. Για το 2000, τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του Β' ΚΠΣ, συμπεριλήφθηκαν στις δαπάνες του προϋπολογισμού περίπου 42 δισ. δρχ., μήπως και καταστεί δυνατόν να καλυφθεί λίγο από το χαμένο έδαφος. Για το 2001 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας για τα εγγειοβελτιωτικά έργα μειώνεται στα 22,5 δισ. δρχ. Δηλαδή περίπου στα μισά", τόνισε.

    "Για ολόκληρη την επόμενη 7ετία δεσμεύονται από το Γ' ΚΠΣ, μόλις 83 δισ. δραχμές! Τι σημαίνει αυτό; Υπενθυμίζω απλά ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, για το διάστημα αυτό απαιτούνται (σε σημερινές τιμές) ποσά της τάξης του 1,5 τρισ. δρχ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Την πραγματικότητα τη ζείτε. Οι ανάγκες για τη βελτίωση, τη συντήρηση και την επέκταση των έργων που αφορούν τη συγκέντρωση και την ορθολογική αξιοποίηση του νερού, δεν μπορεί να περιμένουν.

    Εκανε λόγο για εγκατάλειψη της υπαίθρου και της ελληνικής περιφέρειας σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρότατο πρόβλημα.

    "Η Κυβέρνηση όφειλε - έστω και σήμερα - να βοηθήσει τους αγρότες, που κινδυνεύουν να υποστούν δραματική μείωση του ήδη χαμηλού εισοδήματός του. Οφειλε να διαθέσει - έστω και τώρα - οικονομικούς πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση προγραμμάτων κατασκευής νέων και εκσυγχρονισμού των παλαιών έργων υποδομής. Όφειλε να προγραμματίσει και να κατασκευάσει δημόσια έργα, για την αντιπλημμυρική προστασία, τη συγκέντρωση του νερού που χάνεται στη θάλασσα, την ορθολογική αξιοποίησή του. Υποχρεούνταν να χρηματοδοτήσει μικρά (ατομικά ή συλλογικά) ιδιωτικά έργα. Ιδίως, μάλιστα, σε περιοχές, που αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα μπροστά σε προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης", τόνισε.

    Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα το υδατικό πρόβλημα της χώρας.

    "Προχωρούμε ήδη στην εκπόνηση ενός πολυετούς προγράμματος, με υπεύθυνη ιεράρχηση των αναγκών. Προτάσσουμε τον εκσυγχρονισμό μικρών και μεγάλων αρδευτικών έργων. Την κατασκευή νέων αρδευτικών έργων φραγμάτων και υδατοδεξαμενών. Τον περιορισμό των απωλειών νερού από τα δίκτυα. Την ορθολογική διαχείριση. Την επίσπευση της κατασκευής των δρομολογημένων έργων και το σχεδιασμό νέων στις περιοχές που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Ιδίως μάλιστα στα νησιά και τις περιοχές που παρατηρείται είτε υποβάθμιση της ποιότητας των νερών είτε πτώση του υδροφόρου ορίζοντα. Δίνουμε ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νερών ύδρευσης και άρδευσης από τη μόλυνση και την υποβάθμιση της ποιότητάς τους", υπογράμμισε.

    Σημείωσε ότι η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει, εδώ και πολύ καιρό - και προβλέπεται στο Κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός μας την ίδρυση ενιαίου φορέα που θα χειρίζεται όλα τα σχετικά θέματα σε επιτελικό επίπεδο.

    "Το κυβερνητικό πρόγραμμά μας θέτει κάτω από τη σκέπη ενός μακροπρόθεσμου, αλλά αυστηρά προγραμματισμένου σχεδιασμού συγκεκριμένους άξονες:

    · Μια σταθερή πολιτική προστασίας και ανάπτυξης του περιβάλλοντος, δηλαδή της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, με έμφαση στην ανάδειξη και βιωσιμότητα των βιοτόπων μας.

    · Μια προγραμματισμένη προοδευτική αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων στη χώρα μας. Και, βέβαια,

    · Την υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος έργων αντιπλυμμυρικής προστασίας", τόνισε.

    [22] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο Π. ΛΥΜΠΕΡΗΣ

    Αθήνα, 9 Ιουνίου 2001 (16:52 UTC+2)

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρεται ο 50χρονος ψυχίατρος Πέτρος Λυμπέρης, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος για την υπόθεση ναρκωτικών στη Μύκονο, έπειτα από απόφαση του εισαγγελέα Σύρου.

    Ενδεχόμενες ευθύνες αστυνομικών και λιμενικών αρχών για την καθυστερημένη έφοδο στη θαλαμηγό του ψυχιάτρου θα ερευνηθούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής παρέμβασης για την υπόθεση.

    Διερευνάται επίσης γιατί δεν μεταφέρθηκε προχθές ο Πέτρος Λυμπέρης, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Μετά το Λάκη Λαζόπουλο και ο τραγουδιστής Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, ο οποίος επέβαινε στη θαλαμηγό σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε έχει κάνει χρήση ναρκωτικών και ότι κατά το ταξίδι δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη και χρήση ουσιών. Δηλώνει ακόμη ότι είναι στη διάθεση αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

    [23] ΣΟΛΑΝΑ: ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 9 Ιουνίου 2001 (16:50 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα ανακοίνωσε σήμερα ότι όλα τα κόμματα του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ εξέφρασαν υποστήριξη στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των κυριότερων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, ως "καλές και εποικοδομητικές" ο Σολάνα έκανε λόγο για στήριξη του σχεδίου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μερική αμνηστία στους αντάρτες.

    Ωστόσο, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Αρμπέν Τζαφέρι, δήλωσε ότι διατηρεί αμφιβολίες για το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμη "κενό και χωρίς πλαίσιο". Πρόσθεσε, όμως ότι "το πιο σημαντικό είναι ότι συναντηθήκαμε για να δώσουμε λύση στην κρίση".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 9 June 2001 - 18:13:48 UTC