Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
  • [03] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [04] ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ KFOR ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Ν. ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2-0
  • [06] ΕΞΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [07] ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ 10.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-2
  • [09] ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
  • [10] EKΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3-1
  • [12] AMEΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
  • [13] ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ Β
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 4-0
  • [15] KATA THΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2008 Η
  • [16] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 94-80
  • [17] ΔΕΙΠΝΟ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΜΟΝΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ
  • [18] "WASHINGTON TIMES": ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΗΡΑΚΛΗΣ 91-95
  • [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ
  • [21] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [22] AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [23] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ -

  • [01] ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2001 (14:21 UTC+2)

    Ο 30χρονος Κώστας Πούλιος είναι ο νεαρός που επιχείρησε σήμερα να επιτεθεί εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος είναι Παλαιοημερολογίτης.

    Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αρχιεπισκόπου επεσήμανε ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας δεν επιθυμεί την κράτηση, τη δίωξη ή την παραπομπή του νεαρού άνδρα.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2001 (14:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

    "Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πόντιοι έφεραν στην Ελλάδα εκτός από την προκοπή, την εργατικότητα και τις πλούσιες παραδόσεις τους, τις μαύρες ιστορικές μνήμες μιας δύσκολης περιόδου" ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    "Ουδέν κακόν αμιγές καλού" είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος επικαλούμενος τη ρήση των αρχαίων προγόνων μας. "Η ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν μια μεγάλη συμφορά για τον Ελληνισμό. Αρκεί, όμως, να σκεφθεί κανείς πως ήταν η Καλαμαριά προτού εγκατασταθούν σε αυτόν τον τόπο οι Πόντιοι για να αντιληφθεί κανείς την προσφορά και την ομορφιά που έδωσαν οι Πόντιοι στην Ελλάδα" τόνισε ο υπουργός στον χαιρετισμό του, σημειώνοντας ότι η παρουσία των Ποντίων στην Καλαμαριά αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για την προσφορά των Ποντίων στη νεώτερη Ελλάδα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "εκτός από την προκοπή, την εργατικότητα και τις πλούσιες παραδόσεις τους, οι Πόντιοι έφεραν τις μαύρες ιστορικές μνήμες μιας δύσκολης ιστορικής περιόδου. Κουβάλησαν στις πλάτες τους τις μνήμες της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που διέπραξαν οι Τούρκοι τη 2η δεκαετία του 20ου αιώνα. Τις μνήμες αυτές μοιραζόμαστε εμείς, όλοι οι Ελληνες, γιατί η υπόθεση αυτή αφορά όλους μας. Και όχι μόνο εμάς τους Ελληνες, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα".

    Στον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η περιοχή του Πόντου είναι συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό από την εποχή του Προμηθέα και του Ιάσωνα. "Από τότε, η παρουσία του Ελληνισμού σε εκείνη την όμορφη περιοχή είναι συνεχής. Μέχρι το 1923 που κόπηκε το σχοινί της ιστορίας με την ανταλλαγή των πληθυσμών".

    Περιγράφοντας τον Πόντο ανέφερε ότι είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή: "Δύσκολα ψηλά βουνά, δύσκολη και φουρτουνιασμένη θάλασσα, δύσκολη και πολεμοχαρείς γειτονικοί λαοί". Αναφερόμενος στους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τόνισε ότι έφεραν δημιουργικότητα και πλούσιο λαϊκό πολιτισμό. "Μας έκαναν όλους Πόντιους. Για αυτό τους χρωστάει πολλά η Ελλάδα", υπογράμμισε.

    "Στην ιστορία των λαών υπάρχουν δυστυχώς και δύσκολες στιγμές, μαύρες σελίδες. Στην ιστορία του Ελληνισμού υπάρχουν πολλές τέτοιες. Η πιο μαύρη σελίδα γράφτηκε στις πλάτες του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η γενοκτονία που έγινε από τους Τούρκους στις πλάτες του ποντιακού ελληνισμού. Ηταν ένα σχεδιασμένο έγκλημα και έτσι το έχει αποδεχθεί η ιστορία. Ετσι θα πρέπει να το αποδεχθεί και η διεθνής κοινότητα" τόνισε.

    "Οι προσπάθειες που κάνουμε για να "καθαρίσουμε" τις σελίδες της ιστορίας, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες των σχεδιασμένων πολιτικών εγκλημάτων εναντίον των λαών, δεν στρέφονται εναντίον κανενός λαού. Είναι προσπάθειες κάθαρσης της συνείδησης των λαών. Είναι υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία αλλά και στο μέλλον της ανθρωπότητας", ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Χανιά, 19 Μαϊου 2001 (14:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, βρίσκεται από το πρωί στην Κρήτη, με την ευκαιρία της 60ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

    Το πρωί παραβρέθηκε σε επιμνημόσυνη δέηση στα Χανιά, ενώ αμέσως μετά επισκέφτηκε τους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι. Σε δηλώσεις του ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι όλοι οι Ελληνες οφείλουμε τιμή και σεβασμό σε αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν στη Μάχη της Κρήτης.

    Αργότερα μετέβη στον Κόλπο της Σούδας, όπου ξεναγήθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ το μεσημέρι παρακάθισε σε γεύμα που έγινε προς τιμήν του στη λέσχη Αξιωματικών του Ναυστάθμου Χανίων.

    [04] ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΣ KFOR ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Ν. ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 20 Μαϊου 2001 (21:13 UTC+2)

    Ενισχύσεις στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία στέλνει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία (KFOR), σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιθέσεις των ένοπλων Αλβανών τη στιγμή που οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αναπτυχθούν και στον τελευταίο τομέα (Β) της ζώνης ασφαλείας.

    «Ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας στα σύνορα (του Κοσόβου με τη Νότια Σερβία) προκειμένου να αποτρέψουμε τυχόν επιθέσεις του UCPMB στο Κόσοβο», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός Κένεθ Κουίλαν, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον τομέα Β είναι μια από τις πιο επικίνδυνες αποστολές της KFOR από τη στιγμή της ανάπτυξής της στο Κόσοβο.

    Ο αμερικανός στρατηγός κάλεσε τις οικογένειες των Αλβανών που ζουν σε περιοχές του τομέα Β της ζώνης ασφαλείας να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους αντάρτες «να απαρνηθούν τη βία και να αγκαλιάσουν την ειρήνη».

    Σ.Π.

    [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2-0

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2001 (21:11 UTC+2)

    Ο Ηρακλής έπαιξε περισσότερο το ρόλο του... κουμπάρσου. Ο Εθνικός Αστέρα κατάφερε να πάρει πολύτιμη για αυτόν νίκη με 2-0 σε βάρος του Γηραιού. Το 1-0 έγινε στο 13' όταν ο Τσαλίκης ανετράπη από τον Ξενίδη. Την εσχάτη των ποινών που έδειξε ο διαιτητής κ. Νίκου εκτέλεσε εύστοχα ο Τέσοβιτς. Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 34' με τον Κοντόπουλο που με κεφαλιά ξεγέλασε τον τερματοφύλακα του Ηρακλή Διλμπέρη.

    Ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Νίκου "κιτρίνισε" του Ξάνθη, Ξενίδη και Μιλόγεβιτς.

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Κιούρκος, Πάβλοβιτς, Καλιτζάκης (40' Μπερνεάνου), Μπασινάς, Τσαλίκης, Μπεναλί (63' Νεντέλκοβιτς), Τέσοβιτς, Λαγός, Καστανιώτης, Ξάνθης, Κοντόπουλος.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διλμπέρης, Αλεξόπουλος, Στεφανίδης (82' Αδαμίδης), Βελής, Σαπουτζής, Κωνσταντίνου, Χάγκαν, Νεμπεγλέρας, Μούτσιος (57' Ταβλαρίδης), Μιλόγεβιτς, Καλαμπάκας, Ξανίδης (67' Σμετ).

    [06] ΕΞΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 20 Μαϊου 2001 (21:10 UTC+2)

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Κούρδους κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην περιοχή του Μπινγκόλ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκε και μετά από το συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι Κούρδοι, καθώς όπως υποστηρίζει η Αγκυρα στην περιοχή δρουν μέλη ακροαριστερών οργανώσεων που δρουν κατά του κράτους.

    [07] ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ 10.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Κουμάνοβο, 20 Μαϊου 2001 (21:06 UTC+2)

    Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξακολουθούν να ζουν περίπου 10.000 άτομα, σε χωριά της βόρειας ΠΓΔΜ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ένοπλων αλβανών εξτρεμιστών, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

    Πολλά από αυτά τα χωριά έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο των ανδρών του λεγόμενου «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» της ΠΓΔΜ, που συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τις σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας.

    «Περίπου 10.000 άτομα βρίσκονται σε αυτά τα χωριά. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον ακριβή αριθμό, καθώς δεν υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία», δήλωσε στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού από το Κουμάνοβο.

    Στα χωριά που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή του πυρός»- Βάκσιντσε, Σλούπτσανε και Λόγιανε- πολλοί είναι αυτοί μεταξύ των κατοίκων που έχουν κρυφτεί στα υπόγεια των σπιτιών τους φοβούμενοι τις συγκρούσεις των ένοπλων αλβανών με τις σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, υπάρχει έλλειψη νερού και τροφίμων, ενώ εμφανής είναι και ο κίνδυνος των επιδημιών από τα δεκάδες νεκρά ζώα στα παραπάνω χωριά.

    Γιατρός από το Σλούπτσανε δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι στο συγκεκριμένο χωριό τέσσερις τουλάχιστον πολίτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους από έντονα φαινόμενα διάρροιας, από τις 3 Μαΐου έως σήμερα.

    Σ.Π.

    [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-2

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ο Αρης έκανε ότι ήθελε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, γιατί είχε σε εκπληκτική μέρα τον Ίλια Ιβιτς. Ετσι πέρασε ένα σχετικά εύκολο απόγευμα με αντίπαλο τον Πανιώνιο παρά το τελικό αποτέλεσμα (3-2).

    Η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του. Ο Αρης ξεκίνησε επιθετικά και στο 16' ο Ιβιτς έκανε το 1-0. Το 2-0 έγινε στο 36' από τον ίδιο παίκτη με απ' ευθείας χτύπημα φάουλ, ενώ και το τρίτο τέρμα είχε τη σφραγίδα του Ιβιτς στο 50΄ έπειτα ατομική προσπάθεια. Ο Πανιώνιος μείωσε σε 3-1 στο 53' με τον Γιοβάνοβιτς, ενώ το τελικό 3-2 διαμορφώθηκε στο 73' και πάλι με τον ίδιο παίκτη.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Παπίλια. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Τσιμόπουλος και Γόγολος.

    ΑΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Μάρκος (79' Κυζερίδης), Παπαδόπουλος, Ναγκόλι (65' Λουμπούτης), Μπα, Κατσιαρός, Χαριστέας, Χριστοδούλου, Καρκουρί, Θεοδωρίδης (73' Αγαθοκλέους), Ιβιτς.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Παπαδημητρίου, Κλάεβιτς, Σακελλαρίδης (79' Παρασκευαΐδης), Ευθυμιάδης, Γιαννόπουλος, Γιοβάνοβιτς, Ραγκουέλ (38' Νεοφυτίδης), Αμπελάς (69' Πούλος), Τσιμόπουλος, Τσάγγαρης, Γόγολος.

    [09] ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 20 Μαϊου 2001 (20:59 UTC+2)

    Στην ίδρυση δίγλωσσου σχολείου, με πάνω από δέκα διδακτικές ώρες στα ελληνικά

    την εβδομάδα, προχωρεί η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της ΝΝΟ

    Όπως μετέδωσε το ελληνικό πρόγραμμα του SBS το σχολείο θα είναι αναγνωρισμένο από τα υπουργεία Παιδείας της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

    Σε πρόσφατη γενική συνέλευση της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας ΝΝΟ για το θέμα, που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την ομογένεια και ζητήθηκε η συνδρομή του ΕΚΕΜΕ για την επίτευξη του στόχου. Για το λόγο αυτό πριν από μερικές ημέρες ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας της κοινότητας, κ.κ. Μιχάλης Τσιλίμος και Τάκης Σαρέλας επισκέφθηκαν τη Μελβούρνη, όπου είχαν συναντήσεις με τον διευθυντή του ΕΚΕΜΕ του πανεπιστημίου Λα Τρομπ, καθηγητή Αναστάσιο Τάμη.

    Ο γραμματέας της κοινότητας κ. Σαρέλας, χαρακτήρισε ως πρωτοποριακή την

    κίνηση αυτή, όχι μόνο για την κοινότητα αλλά για την παροικία του Σίδνεϋ

    ευρύτερα. Εκτίμησε δε, ότι θα βρει μιμητές σε άλλες πόλεις τα χώρας.

    Το ΕΚΕΜΕ θα προσφέρει τεχνογνωσία για το σχολείο και ο κ. Σαρέλας σημείωσε ότι το έργο πρέπει να τύχει ευρείας αποδοχής από την ομογένεια και να στηριχθεί από το σύνολο των παροικιακών φορέων.

    [10] EKΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαϊου 2001 (20:59 UTC+2)

    Δεκαπέντε Έλληνες και Γάλλοι καλλιτέχνες, από την Μασσαλία και την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, θα εκθέσουν τα έργα τους στην Αποθήκη Γ' του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, από τις 22 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου.

    Οι καλλιτέχνες θα εκθέσουν τα έργα τους συλλογικά. Ωστόσο, καθένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα πραγματοποιεί μια 'ατομική' έκθεση μέσα σε μια ακριβή αναπαράσταση της «Galerie du Tableau» της Μασσαλίας που έχει κατασκευασθεί μέσα στο χώρο αυτό. Σε αυτές τις εκθέσεις καθένας από τους καλλιτέχνες καλείται να παρουσιάζει ένα έργο που μπορεί να εξερευνά μια άλλη όψη της δουλειάς του, ή να επιδιώκει μια δοκιμή - και να ανοίξει έναν διάλογο με τους επισκέπτες.

    Στόχος είναι ουσιαστικά η αναζωπύρωση της έννοιας της φιλικής συνεύρεσης που χαρακτηρίζει μια καλλιτεχνική εκδήλωση. Έτσι δεν θα γίνουν εγκαίνια μόνο μια φορά, αλλά δεκαπέντε φορές, όσοι είναι και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, κάθε βράδυ για δεκαπέντε μέρες.

    Η έκθεση οργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας της «Galerie du Tableau» της Μασσαλίας, και τελεί υπό την αιγίδα των λιμενικών αρχών της Θεσσαλονίκης και της Μασσαλίας, όπου προγραμματίζεται μια δεύτερη έκθεση για το 2002.

    Στην έκθεση θα πάρουν μέρος η Αγγελική Αλεξανδρή, ο Ρίτσαρντ Γουίτλοκ, η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, η Φωτεινή Καριωτάκη, ο Ρουντ Μάττες, ο Ηλίας Μαρμαράς, η Νατάσσα Σπυρίδου και η Ευανθία Τσαντίλα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο Βαλερί Καρτιέ, ο Ζαν-Ζακ Σεκαρελί, ο Φρεντερίκ Κλαβέρ, η Ινγκρίντ Μουρώ, η Σαντρίν Ρακέν, ο Φρανσίς Ρ. και ο Λοράν Σεπτιέ από τη Μασσαλία.

    [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3-1

    Πύργος, 20 Μαϊου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ο Πανηλειακός ήταν αποφασισμένος να πάρει τη νίκη από την Καλαμάτα. Έτσι δεν την επέτρεψε να κάνει όνειρα νίκης, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Την κέρδισε -τελικά- με 3-1 και έθεσε τον εαυτό της υποψήφια για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

    Η Καλαμάτα μπήκε δυνατά και κατάφερε να ξαφνιάσει τους παίκτες του Πύργου. Πέτυχε το πρώτο (και μοναδικό τέρμα της) στο 5' με τον Σοάρες (0-1). Η αντίδραση του Πανηλειακού ήρθε σχετικά αργά, αφού στο 35' με κεφαλιά ο Μαρίνος Ουζουνίδης ισοφάρισε σε 1-1. Οι παίκτες του Κώστα Πολυχρονίου από αυτό το σημείο και έπειτα πήραν το ρυθμό των κινήσεων πάνω τους και πέτυχαν άλλο ένα τέρμα στο 54΄ με τον Σαπάνη (2-1). Το τελικό 3-1 διαμορφώθηκε στο 74' από τον Μπάντοβιτς.

    Ο διαιτητής Τσαγκαράκης έδειξε κίτρινες κάρτες στους Μιλίκοβιτς, Ταραλίδη, Τρούπκο, Καπετανόπουλο, ενώ με δεύτερη κίτρινη αποβλήθηκε στο 45' ο Γαλανόπουλος.

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Κοψαχείλης, Ουζουνίδης, Μητσιόπουλος, Μοσχογιάννης, Δέδες, Μιλίκοβιτς (46' Ταραλίδης), Σαπάνης (75' Κόλτσης), Κόλτζος (80' Φερεκίδης), Γκαβρίλοβιτς, Γιαννακίδης, Μπάντοβιτς.

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Λυμπερόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπελεβώνης, Σοάρες, Φραντζέσκος (55' Αλβες), Κάππος, Τρούπκος (82' Σάμσον), Μπαχράμης, Καπετανόπουλος, Νάστος, Παλαμάρας (64' Καλατζής).

    [12] AMEΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

    Βαλτιμόρη, 20 Μαϊου 2001 (20:56 UTC+2)

    Η αμερικανική εφημερίδα «Baltimore Sun» αφιερώνει εκτενές άρθρο στον όρκο του Ιπποκράτη, τον οποίο επί χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούν οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών.

    Μολονότι ορισμένες ιατρικές σχολές προβάλλουν θέμα αναθεώρησης του όρκου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας, η πλειοψηφία των μεγαλύτερων ιατρικών σχολών των ΗΠΑ συμφωνεί ότι η σημασία του όρκου του Ιπποκράτη έγκειται στο γεγονός ότι δεν αφορά μόνο την ιατρική, αλλά και την ψυχή, την ανθρώπινη διάσταση που καθιστά το επάγγελμα του ιατρού αποστολή προσφοράς προς τον συνάνθρωπο

    [13] ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ Β

    Βελιγράδι, 20 Μαϊου 2001 (20:55 UTC+2)

    Τις τελευταίες «πινελιές» στη συμφωνία για την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στον εναπομείναντα τομέα (Β) της ζώνης ασφαλείας που χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από το υπόλοιπο της σερβικής επικράτειας έβαλαν, σήμερα, το Βελιγράδι και το ΝΑΤΟ.

    Η συμφωνία, που για τη σερβική πλευρά υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νέμποϊσα Τσόβιτς, και για τη διεθνή κοινότητα ο διοικητής της KFOR, στρατηγός Θόρσταϊν Σκίακερ, δίνει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των δυνάμεων του Βελιγραδίου στον τελευταίο τομέα της ζώνης ασφαλείας.

    Την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους ηγέτες του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς (UCPMB) απείλησε με πόλεμο σε περίπτωση που τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα προχωρήσουν στον τελευταίο τομέα (Β) της ζώνης.

    Το ΝΑΤΟ έδωσε, προχθές, το «πράσινο φως» για την επιστροφή του γιουγκοσλαβικού στρατού στο τμήμα Β της ζώνης ασφαλείας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αλβανών αυτονομιστών της Νότιας Σερβίας.

    «Στις 24 Μαΐου θα έχουμε πόλεμο. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν. Είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε τη γη μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μουχαμέντ Τζεμάιλι, μια από τις κυρίαρχες φυσιογνωμίες του UCPMB.

    Σ.Π.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 4-0

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο ΠΑΟ που κέρδισε με 4-0 την Παναχαϊκή. Πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης αναμέτρησης ήταν ο Ολισαντέμπε που σημείωσε δύο τέρματα, καθώς επίσης και ο... συνήθης ύποπτος, Κριστόφ Βαζέχα. Μετά και από αυτήν τη νίκη ο ΠΑΟ ουσιαστικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση και μαζί πήρε το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ για την ερχόμενη περίοδο. Τα γκολ του παιχνιδιού με την Παναχαϊκη σημείωσαν ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε στο 4' και 58', ο Κριστόφ Βαζέχα στο 25' και ο Καρλ Χάιντς Πφλίπσεν στο 57'.

    Πολλά άστοχα σφυρίγματα είχε ο διαιτητής Μπριάκος, ενώ έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Πφλίπσεν.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Γκούμας (70' Ολιβάρες), Χένρικσεν, Βόκολος, Καραγκούνης (53' Πφλίπσεν), Μπασινάς, Μπόατενγκ, Σάριτς, Ολισαντέμπε, Βαζέχα (61' Βλάοβιτς)

    ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ: Αμπαδιωτάκης, Κωστής (57' Κατριμπούζας), Κατσουράνης, Γκίτσης, Βαβίλης, Λυγνός, Νατροσβίλι (46' Παπαδόπουλος), Επαλέ, Βούκτσεβιτς, Ιωάννου (70' Γιοβάνοβιτς), Σολάκης

    [15] KATA THΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2008 Η "WASHINGTON POST"

    Oυάσιγκτον, 20 Μαϊου 2001 (20:48 UTC+2)

    Κατά της υποψηφιότητας την Κίνας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της τάσσεται σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Washington Post».

    Με αφορμή τη σύλληψη του Αμερικανού Λι Σαομίν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα και άλλων Αμερικανοκινέζων τους τελευταίους μήνες, που ανάγκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει προειδοποιήσεις για όσους ταξιδεύουν στην Κίνα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 θα ήταν πιο παράξενοι, εάν οι Αμερικανοί αθλητές ή δημοσιογράφοι συμμετείχαν με κίνδυνο αυθαίρετων συλλήψεων τους».

    [16] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 94-80

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2001 (20:47 UTC+2)

    Το μυστικό του Πανιωνίου εστιάζεται στην άμυνα. Αφού πρόσεξε αυτόν τον τομέα, η νίκη ήταν φυσικό επακόλουθο. Επιβλήθηκε του Ηρακλείου με 94-80, μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που είχε όλα εκείνα τα σπουδαία στοιχεία που το κατατάσσουν ως ένα από τα καλύτερα.

    Τα δεκάλεπτα: 25-28, 43-43, 69-63, 94-80.

    Πανιώνιος: Ζντοβτς 15, Παπαλουκάς 15, Διαμαντόπουλος 15, Μοράλες 8, Μάγλος 18, Αγαδάκος 4, Μελλάς 2, Σκλάβος 10, Μαχόφσκι 5.

    Ηράκλειο: Μακρής 8, Πετρόπουλος 10, Χαρίσης 18, Χάμιλτον 20, Κανταρτζής 6, Σταυρουλάκης 5, Κούβαρης 13.

    [17] ΔΕΙΠΝΟ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΜΟΝΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ

    Βουκουρέστι, 20 Μαϊου 2001 (20:45 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο τέως μονάρχης της Ρουμανίας, Μιχαήλ, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, δείπνησε, χθες, στο προεδρικό μέγαρο του Κοτροτσένι, στο Βουκουρέστι, με τον ρουμάνο πρόεδρο, Ιον Ιλιέσκου.

    Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Ιλιέσκου κάλεσε τον τέως μονάρχη σε δείπνο. Ηταν η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση του 79 ετών πλέον Μιχαήλ με τον Ιλιέσκου, ο οποίος την περίοδο 1990-'96, οπότε και ήταν στην εξουσία, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει τυχόν επίσκεψη του τέως στη Ρουμανία.

    Παρών στο δείπνο ήταν και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντριαν Ναστάζε, όπως επίσης και οι σύμβουλοι του Ιλιέσκου, ενώ τον Μιχαήλ συνόδευσαν δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του.

    Πριν από το δείπνο, ο τέως μονάρχης και ο ρουμάνος πρόεδρος είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση μερικών μόλις λεπτών.

    [18] "WASHINGTON TIMES": ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Ουάσιγκτον, 20 Μαϊου 2001 (20:44 UTC+2)

    Οι φιλοδοξίες των Αλβανών ανταρτών δεν περιορίζονται στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά φτάνουν μέχρι τη δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας που θα περιλαμβάνει «ομόεθνους» στην Αλβανία, την Ελλάδα την ΠΓΔΜ και την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία, επισημαίνεται σε άρθρο του συνεργάτη του ινστιτούτου CATO της Ουάσιγκτον Nταγκ Μπάντοου, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Washington Times».

    Ο αρθρογράφος εισηγείται στην Ουάσιγκτον να παραδώσει τη σκυτάλη στους Ευρωπαίους, επισημαίνοντας ότι η παραμονή των Αμερικάνων εκεί δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ καθώς «ο ανεμοστρόβιλος εντείνεται, μια γρήγορη έξοδος από αυτόν αποτελεί τη μόνη επιλογή για τις ΗΠΑ».

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΗΡΑΚΛΗΣ 91-95

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    Κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι οι παίκτες του Ηρακλή και τελικά να πάρουν πολύτιμη εκτός έδρας νίκη με 91-95 από το Μαρούσι. Πρωταγωνιστές της μεγάλης νίκης του Γηραιού ήταν ο Φράνκο Νάκιτς και ο Νίκος Χατζηβρέττας που έκαναν ότι ήθελαν μέσα στον τερέν.

    Το πρώτο ημίχρονο άνηκε στο Μαρούσι που έλεγχε τις κινήσεις και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το δεύτερο στον Ηρακλή που είχε για πρώτη φορά στον πάγκο του τον Δημήτρη Καραμιχάλη που αντικατέστησε τον Ηλία Αρμένη. "Τα παιδιά ήταν σε άσχημη ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση. Κάναμε κάποια λάθη, αλλά τελικά καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη που τον θέλαμε", τόνισε ο κ. Καραμιχάλης μετά το τέλος του παιχνιδιού.

    Τα δεκάλεπτα: 25-21, 54-41, 72-65, 91-95.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας 3 (1), Νικολαϊδης 3, Μανωλόπουλος 3 (1), Καραπλής 9 (3), Μασλαρινός 7 (1), Μαρμαρινός 2, Αναγνώστου 4, Εφθίμοφ 9, Ολιβερ 25 (5), Αμάγια 18 (1), Λογοθέτης 4

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμαριώτης, Καράσεφ 2, Νάκιτς 26 (4), Χατζηβρέττας 23 (3), Χούπμαν 2, Παπαιωακείμ 5, Διαμαντίδης 9 (1), Παπαδόπουλος 14, Καράγκουτης 14

    [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 20 Μαϊου 2001 (20:38 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από τις πρώτες εκλογές στη Ρουμανία μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου, τον Δεκέμβριο του 1989.

    Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Ρουμάνος πρόεδρος, Ιον Ιλιέσκου, ο οποίος σε εκείνη την προεδρική εκλογική αναμέτρηση είχε επικρατήσει με ποσοστό 85,7%, ζήτησε από τους Ρουμάνους να κρίνουν σωστά τόσο τις αποτυχίες όσο και τις επιτυχίες του δημοκρατικού συστήματος. «Όλοι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία και στις αξίες της, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους οράματα, έχουν το ηθικό καθήκον να πολεμήσουν εναντίον εκείνων που απαρνούνται τη δημοκρατία και τη θέτουν σε κίνδυνο με τη στάση ή τις πράξεις τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες της χώρας να ξαναβρούν τον ενθουσιασμό εκείνου του Μαΐου, το 1990, προκειμένου να μπορέσουν να υπερκεράσουν τα προβλήματα αυτής της μετάβασης.

    [21] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 20 Μαϊου 2001 (20:32 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο επικεφαλής του FBI, Λούις Φρι, οι διευθυντές της Interpol και της Europol και οι υπουργοί Εσωτερικών 13 χωρών θα μετάσχουν σε περιφερειακή σύνοδο για τη λαθρομετανάστευση, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν, αύριο, στο Βουκουρέστι, όπως ανέφεραν πηγές της ρουμανικής κυβέρνησης.

    Την ευθύνη για τη διοργάνωση της συνόδου, στην οποία θα μετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εσωτερικών 13 χωρών από την Ανατολική, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει η ρουμανική κυβέρνηση.

    Στόχος της συνόδου είναι η επεξεργασία διαφόρων μηχανισμών και διαύλων συνεργασίας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

    Οι εργασίες της περιφερειακής συνόδου για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος από τους συμμετέχοντες.

    [22] AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Αθήνα, 20 Μαϊου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αριστερή φρασεολογία επιχειρεί μάταια να συγκαλύψει την κοινωνικά ανάλγητη δεξιά πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης του που ταυτίζεται με αυτή της ΝΔ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Κώστα Σημίτη για στήριξη του κυβερνητικού προγράμματος από τις προοδευτικές δυνάμεις.

    «Ο χρόνος των παραμυθιών τελείωσε και τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας. Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με την ευθύνη της δήθεν εκσυγχρονιστικής, ηγετικής του ομάδας, μετεξελίχθηκε σε συντηρητικό κόμμα που συναγωνίζεται τη ΝΔ σε νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές», τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να παγιδευτεί και πάλι από τις όψιμες απατηλές διακηρύξεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και των μηχανισμών του περί «προόδου» και «αριστεράς», αλλά θα απαντήσει με ένα μεγάλο όχι στο νέο εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνης του.

    [23] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 20 Μαϊου 2001 (20:29 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση κατά του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου για τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξαπέλυσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, του οποίου ηγείται ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και το Ριζοσπαστικό Κόμμα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Beta, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί «ένα νομοσχέδιο που αφορά στη συνεργασία με αντι-σερβικούς θεσμούς», τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι ένδειξη συνεργασίας, αλλά δουλοπρέπειας» από την πλευρά του κυβερνώντος συνασπισμού (DOS).

    Από την πλευρά του, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, που είχε συνενώσει τις δυνάμεις του με το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μιλόσεβιτς στην εξουσία, κατηγόρησε τους μεταρρυθμιστές του DOS ότι ετοιμάζονται να εκδώσουν «σέρβους ήρωες», όπως ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάραζιτς, και ο επίσης πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 20 May 2001 - 18:13:51 UTC