Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΟΗΕ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΕΙΡΗΝΗ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ
  • [04] ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΝΤ. ΠΑΚ
  • [05] CONNECT: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ HAIER
  • [06] ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ
  • [07] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [08] ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ
  • [09] ΜΙΑ ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Σ. ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • [11] ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΑΡΗΣ
  • [12] ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Ο Σ. ΚΕΡΙΜ
  • [13] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΙΡΚΟΥΪ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [14] ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ
  • [15] EUROSTAT: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [17] ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ UNITA ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ
  • [18] ΤΑΚΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ
  • [19] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΑΣΟΦ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ
  • [21] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ ΤΟ PDP ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ
  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ
  • [24] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΞ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2001 (17:39 UTC+2)

    Της Β. Κουτσούμπα

    Να μη μεταβεί ο Αρχηγός του ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γ. Θεοδωρουλάκης στο ναύσταθμο του Αξάζ στη Νοτιανατολική Τουρκία, προκειμένου να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στη τελετή παράδοσης, παραλαβής καθηκόντων του διοικητή της μόνιμης ναυτικής δύναμης ναρκαλιευτικών Μεσογείου αποφάσισε η ελληνική Κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Τουρκίας και επανέλαβε ότι ουδείς μπορεί να επιβάλλει τέτοιας μορφής περιορισμούς εντός της ελληνικής επικράτειας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Μπερνς, που φέρεται να είπε πως πρέπει να γίνει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διευθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δήλωσε ότι είναι αποσαφηνισμένο το καθεστώς στο Αιγαίο και δεν τίθεται θέμα συζήτησης.

    [02] ΟΗΕ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Νέα Υόρκη, 9 Μαϊου 2001 (14:13 UTC+2)

    Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στο ζήτημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση, χθες, του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

    Σχετικά με τη συνάντησή του με τον κ.Κοστούνιτσα, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι συζήτησαν γενικά για τα Βαλκάνια και ειδικότερα για το Κοσσυφοπέδιο και το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας. "Είμαστε σε συντονισμό με όλους του συναδέλφους μου στα Βαλκάνια", είπε ο κ.Παπανδρέου και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στα Τίρανα όπου, "θα συζητήσουμε όλη αυτή την κατάσταση και βεβαίως μια πρόταση που θα προχωρήσει από πλευράς ΕΕ για την αντιμετώπιση της διασποράς των μικρών πυρομαχικών και όπλων που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στο Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, όπου θα έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη συλλογή των όπλων αυτών".

    Σε ερώτηση αναφορικά με τουρκικές αξιώσεις για την αποστρατικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα της Ρόδου ο κ. Παπανδρέου δήλωσε οτι "οι ελληνικές θέσεις επί του θέματος είναι ξεκάθαρες, θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας δεν υπάρχει, δεν συζητιέται και βεβαίως η απάντηση αυτή είναι ξεκάθαρη πάντα, όποτε και αν τίθεται". "Αυτό που θέλω ωστόσο να τονίσω είναι ότι σαφώς φαίνεται ότι κάποιοι που ανακινούν παρόμοια ζητήματα ανήκουν στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας που φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει τις εξελίξεις που έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια και που οπωσδήποτε έχουν αλλάξει και τη δυνατότητα συνεργασίας των δυο χωρών", είπε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Μετά από τα δημοσιεύματα γύρω από το θέμα αυτό θέλω να δηλώσω ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης δεν είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και το κάνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Παράλληλα βεβαίως θέλω να τονίσω οτι η νέα σχέση που η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αναπτύξει φαίνεται να έχει ανησυχήσει κάποια κέντρα, ιδιαίτερα του στρατιωτικού κατεστημένου, που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σημαντική πρόοδο που έχουμε επιτύχει ή να δημιουργήσουν προβλήματα στις διμερείς μας σχέσεις. Πιστεύω ότι, όπως πάντα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη ψυχραιμία και είμαστε σίγουροι ότι με αυτή την ψυχραιμία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

    Αναφορικά με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ο οποίος συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, εκδήλωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια αυτή. Επισήμανε επίσης ότι στην προσπάθεια συμμετέχουν πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους, που έχουν κάθε διάθεση να συμβάλουν ενεργά μαζί με τους πρώην και νυν αθλητές του ολυμπιακού κινήματος στην εμπέδωση της αρχαίας αυτής ελληνικής έννοιας, "να υπάρξει δηλαδή ειρήνη και εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων". Ανέφερε ακόμη ότι κατατέθηκαν νέες προτάσεις που ανοίγουν, όπως είπε, το δρόμο για δραστηριότητες της νεολαίας, μη κυβερνητικών φορέων αλλά και κυβερνήσεων ανά τον κόσμο σε ό,τι αφορά τη νέα αυτή πρωτοβουλία ειρήνης που διαμορφώνεται.

    Στην ερώτηση αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν Αγώνες ενότητας και ειρήνης, ο κ.Παπανδρέου τόνισε: "Αυτοί οι Αγώνες, πέραν της ιδιαιτερότητας του ερχομού τους στη γενέτειρά τους, την Ελλάδα, είναι Αγώνες ειρήνης. Το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αναδεικνύει ακριβώς τη σημασία και αυτό το μήνυμα το οποίο θα προβάλλει το 2004 σε όλο τον κόσμο".

    Απαντώντας στην ερώτηση για το πόσο σύντομα θα μπορέσει η Ολυμπιακή Φλόγα να περάσει από περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι "σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του 2004, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα που θα οργανώσει τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της Ολυμπιακής Φλόγας στις πέντε ηπείρους". Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου, θα επιλεγούν και συγκεκριμένες περιοχές που θα βρίσκονται σε σύγκρουση για να μεταφερθεί το μήνυμα της ειρήνης, "εφόσον βέβαια μπορέσουμε να διασφαλίσουμε από τις αντιμαχόμενες πλευρές το σεβασμό στην έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στο να υπάρξει δηλαδή εκεχειρία και κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Στην ερώτηση αν στις παραπάνω χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι "η δική μας περιοχή αποτελεί σαφώς τον πρώτο στόχο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας". Ο υπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Κύπρο συζήτησε με τον προεδρεύοντα της εκεί Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων τη δυνατότητα η Ολυμπιακή Φλόγα να διασχίσει ολόκληρη την Κύπρο με ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αθλητές. "Είναι μια ιδέα που θα εξεταστεί, θα συζητηθεί και πιθανώς θα αναδείξει και σε αυτό το μαρτυρικό νησί της έννοια της ειρήνης και της συνεργασίας", υπογράμμισε καταλήγοντας.

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΕΙΡΗΝΗ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (17:32 UTC+2)

    Στην κοινή προοπτική των βαλκανικών χωρών που πρέπει να είναι η ειρήνη η δημοκρατία και η ευημερία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το μεσημέρι στο σεμινάριο «Πολιτικής Επικοινωνίας για πολιτικούς των βαλκανικών χωρών» το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια.

    Χαιρετισμούς στο σεμινάριο απηύθυναν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Βαλινάκης.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι διανύουμε σήμερα μια νέα εποχή με κύρια χαρακτηριστικά την παγκοσμιότητα, την τεχνολογική επανάσταση, την έκρηξη της γνώσης, την ταχύτητα των εξελίξεων, βιώνουμε την κοινωνία της πληροφορίας και γι' αυτό η ταχύτητα της επικοινωνίας, θα πρέπει αναγκαστικά να συνοδεύεται κι από ανάλογη ταχύτητα δράσης.

    Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας ότι η "ταχύτητα στην εξάπλωση της γνώσης θα πρέπει να συνοδεύεται κι από την ανάλογη ταχύτητα στην εκμετάλλευσή της. Και βέβαια, η ταχύτητα στην διάγνωση των προβλημάτων, θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη ταχύτητα στην επίλυσή τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κανένα από όλα τ' αγαθά που υπόσχεται η νέα εποχή δεν θα πραγματωθεί και ο κόσμος μας θα μείνει διχασμένος, θα μείνει ένας κόσμος δύο ταχυτήτων".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως αυτή ακριβώς είναι η τεράστια πρόκληση των καιρών μας και ξεκινώντας την Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να συνταχθούν με όλες εκείνες τις σύγχρονες πολιτικές δυνάμεις, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, που πιστεύουν πως για την Ευρώπη, η εποχή των μεγαλόσχημων δηλώσεων και των ασαφών πειραματισμών πρέπει αναγκαστικά να παρέλθει. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να περάσουμε όλοι μαζί, στη δράση. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας κληροδότησε το χτες. Να αποτρέψουμε τους κινδύνους που διακρίνονται στον ορίζοντα. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που φέρνει μαζί της η νέα εποχή».

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι ξεκινά μία σειρά από ταξίδια στα Δυτικά Βαλκάνια για να μεταφέρει στην περιοχή το ευρωπαϊκό πνεύμα της συνεργασίας και να διαβιβάσει στη μεγάλη πολιτική οικογένειά μας (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των Κομμάτων σας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Χερσόνησός μας είναι μία περιοχή με πλούσια Ιστορία. Εδώ πρωτοσυναντήθηκαν οι μεγάλοι πολιτισμοί του Δυτικού Ημισφαιρίου. Εδώ, εξακολουθούν να συναντώνται. Εδώ ξεκίνησαν μεγάλοι πόλεμοι, καταστρεπτικοί για το σύνολο της Ευρώπης. Εδώ, θέλουμε να τελειώσουν, μια για πάντα. Η Χερσόνησός μας, αποτέλεσε το εργαστήρι στο οποίο δοκιμάστηκαν δεκάδες νέα σχήματα πολιτικής συνεργασίας. Και ναι, εδώ ευδοκίμησαν οι πόλεμοι και η καταστροφή. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι στη Χερσόνησό μας γεννήθηκε η Δημοκρατία. Και ναι, εδώ υπήρξε μίσος και τυφλός εθνικισμός. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι στη Χερσόνησό μας εφαρμόστηκε στην πράξη και για πρώτη φορά, η πολυπολιτισμικότητα και η ειρηνική συνύπαρξη πολλών εθνοτήτων. Είναι η ώρα, αυτό το πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης ν' απολαύσει κι αυτό, μαζί με όλους τους άλλους λαούς, το αγαθό της διαρκούς ειρήνης για το οποίο, τόσο κουράστηκαν γενιές και γενιές. Εδώ. Στην Χερσόνησό μας».

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η «Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια σ' αυτή ακριβώς την προοπτική πιστεύει. Και γι' αυτήν εργαζόμαστε. Πιστεύουμε όλοι μας στην ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Ευρώπης. Πιστεύουμε στην ενίσχυση της Δημοκρατίας και τους Κράτους Δικαίου. Πιστεύουμε στον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Πιστεύουμε στη σταθερότητα και το απαραβίαστο των συνόρων. Πιστεύουμε στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την περιφερειακή συνεργασία. Πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ευημερία των λαών. Πιστεύουμε σε σύγχρονα Κόμματα σ' ολόκληρη την περιοχή και θέλουμε να βοηθήσουμε τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπείτε να προχωρήσουν και να ενισχυθούν».

    Κατέληξε λέγοντας ότι «χρειάζεται επικοινωνία μεταξύ μας. Και σ' αυτό στοχεύει το σεμινάριο αυτό. Επικοινωνία για το συντονισμό μας. Επικοινωνία για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους, που εμφανίζονται μπροστά μας. Επικοινωνία με τους πολίτες, που τόσα περιμένουν από εμάς. Επικοινωνία για τα όσα μπορούμε να χτίσουμε μαζί. Για όσα μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ζούμε ποιοτικότερα. Για όσα υποχρεούμαστε να κάνουμε για να ζούμε χωρίς το φόβο του γείτονα, μα με τη συνεχή ελπίδα του φίλου. Γιατί όσα υπάρχουν να μας ενώνουν στο μέλλον είναι πολύ σπουδαιότερα, από εκείνα που μας χώριζαν στο παρελθόν. Ας είναι λοιπόν, το κοινό μέλλον, ο πιστός οδηγός μας. Για να φτιάξουμε όλοι μαζί μία Χερσόνησο ειρηνική, δημοκρατική, ευημερούσα, ανοιχτή σε όλους. Για να φτιάξουμε μία άλλη Βαλκανική».

    [04] ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΝΤ. ΠΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (13:38 UTC+2)

    Το παράδειγμα του Πάπα, που ζήτησε συγνώμη στην Αθήνα, ζήτησε να ακολουθήσει και η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ντορις Πακ, πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος για τις σχέσεις με τη Ν.Α. Ευρώπη, από το βήμα της διημερίδας για τα Βαλκάνια.

    Η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να ζητήσει συγνώμη γιατί ευλογούσε τον Ράντοβαν Κάρατζις κάθε φορά που ξεκινούσε για τη μάχη, να σκοτώσει ανθρώπους, είπε η κ. Πακ.

    Επισήμανε ακόμα πως είναι λανθασμένη η εντύπωση πως οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία όσων έχουν παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οι περισσότεροι είναι Κροάτες.

    Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μαρίνου, ο οποίος προηγουμένως είχε μιλήσει για τη δημοκρατική λειτουργία της Ορθόδοξης Εκλησίας και είχε καταφερθεί εναντίον της εκπροσώπου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα για τη θέση της περί ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

    [05] CONNECT: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ HAIER

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (21:08 UTC+2)

    Την αποκλειστική διάθεση των λευκών οικιακών συσκευών του κινέζικου πολυεθνικού κολοσσού Haier, στην Ελλάδα ανέλαβε η Connect AE του Ομίλου Εικόνα - Ηχος.

    Η Haier, με 30.000 εργαζομένους, μερίδιο αγοράς 40% στην κινεζική αγορά, πωλήσεις σε 87 χώρες και εργοστάσια στην Κίνα, Ινδονησία, Ταϋλάνδη, ΗΠΑ κ.α. εδώ και τρία χρόνια "διείσδυσε" δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά αυξάνοντας κάθε χρόνο τις πωλήσεις της, με αλματώδεις ρυθμούς, άνω του 100%, ενώ η παγκόσμια παραγωγή της ξεπερνά τα 10.000.000 τεμάχια ετησίως.

    Η υψηλή ποιότητα των προϊόντων και η τεχνογνωσία που οφείλεται στα μεγάλα κονδύλια που δαπανώνται σε έρευνα τεχνολογίας και marketing και η πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην κατασκευή λευκών οικιακών συσκευών, σε συνδυασμό με την άριστη σχέση τιμής - ποιότητας των προϊόντων και την πλήρη προσαρμογή των μοντέλων στις ανάγκες της κάθε τοπικής αγοράς, ήταν οι βασικοί λόγοι για τη θερμή υποδοχή της Haier από τις ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Σημειώνεται ότι η Connect , δραστηριοποιούμενη στον τομέα της χονδρικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, έχει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της γνωστής πολυεθνικής βιομηχανίας LG Electronics στη Βόρεια Ελλάδα.

    [06] ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Λάρισα, 9 Μαϊου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ενταση επικράτησε σήμερα στο στρατοδικείο της Λάρισας στη δίκη για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους τον Οκτώβριο του 1999, 7 από τους οποίους ήταν νεαροί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

    Οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες όταν ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    Ο 21χρονος Γιάννης Ντογκούσης, κατηγορείται για 7 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή.

    Το λεωφορείο με τους 74 οπαδούς του ΠΑΟΚ επέστρεφε τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1999 στη Θεσσαλονίκη μετά από αγώνα της ομάδας με τον Παναθηναϊκό.

    Ο Γιάννης Ντογκούσης 19 χρονών τότε πήρε στα χέρια το τιμόνι από τον οδηγό Κώστα Μανώλα για να τον ξεκουράσει. Σε μία στροφή πριν τα διόδια των Τεμπών ο 19χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο φορτηγό και στη συνέχεια έπεσε σε χαράδρα.

    Εξι νέοι οπαδοί και ο οδηγός του φορτηγού βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ άλλοι 30 επιβάτες τραυματίστηκαν.

    Δεκαεννέα μήνες μετά, ο νεαρός οδηγός, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του, δεν θυμάται τίποτα από τη μοιραία σύγκρουση.

    Λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη αναβλήθηκε για δεύτερη φορά για τις 11 Σεπτεμβρίου.

    Τα μέτρα ασφαλείας από νωρίς το πρωί στο στρατοδικείο της Λάρισας ήταν δρακόντεια προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

    [07] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 9 Μαϊου 2001 (21:01 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Μια τσάντα στην οποία πιστεύεται ότι υπήρχαν εκρηκτικές ύλες ανακάλυψαν οι αστυνομικές αρχές του Βουκουρεστίου στο σταθμό του μετρό «Πλατεία Πανεπιστημίου».

    Η αστυνομία δέχθηκε τηλεφώνημα στο οποίο άγνωστος ανέφερε ότι υπάρχει μια μαύρη τσάντα στην είσοδο του μετρό και όταν οι πυροτεχνουργοί εντόπισαν την τσάντα προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    Στην τσάντα δεν υπήρχαν καθόλου εκρηκτικά αλλά ένα παλιό γραμμόφωνο ανέφεραν οι αρχές που συνεχίζουν τις έρευνες για να βρεθεί ο ιδιοκτήτης της.

    [08] ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Πορεία ειρήνης διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ στις 10 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής μπροστά από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου "Παπακυριαζής" στον Εύοσμο.

    Αιτήματα της ΕΔΥΕΘ είναι η απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα Βαλκάνια, η διατήρηση των συνόρων στην περιοχή, η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός των συνόρων, η απόσυρση των βάσεων και των πυρηνικών από τη χώρα μας και η αλληλεγγύη στους λαούς της Κύπρου και της Παλαιστίνης.

    [09] ΜΙΑ ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 9 Μαϊου 2001 (20:48 UTC+2)

    Μια Ελβετίδα τουρίστρια σκοτώθηκε και δυο ακόμη τραυματίστηκαν σε τροχαίο στην επαρχία Αττάλεια της Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η Ελβετίδα που έχασε τη ζωή της ήταν 39 χρονών και ονομαζόταν Γιούτα Ειζέλε.

    Το ατύχημα συνέβη όταν το λεωφορείο στο οποίο βρισκόταν Ελβετοί και Γερμανοί ξέφυγε από την πορεία του στον δρόμο από το Ελμαλί στο Φίνικε.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Σ. ΚΟΥΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (20:46 UTC+2)

    Για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του προβλήματος των ασυρματιστών του Εμπορικού Ναυτικού, που παύτηκαν από τις θέσεις του λόγω της κατάργησης του επαγγέλματος τους από την 1η Φεβρουαρίου 1999.

    Ο κ. Κούβελας υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών και Ραδιοηλεκτρονικών Αξιωματούχων, σήμερα μια μεγάλη μερίδα ραδιοτηλεγραφητών βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργεία και δεν υπάρχει περίπτωση να απασχοληθούν ποτέ στο μέλλον.

    Η Ενωση, αναγκάζεται να "επιδοτεί" ουσιαστικά σε καθημερινή βάση αρκετούς από αυτούς και έχει αναλάβει και τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    Τα κύρια αιτήματα των ασυρματιστών είναι πρόωρη και υπό προϋποθέσεις συνταξιοδότηση για τους 120 με 140 ασυρματιστές που έχουν πάνω από 15 χρόνια πραγματική θαλάσσια υπηρεσία και είναι άνω των 45 ετών, προώθηση του προγράμματος του ΟΑΕΔ για επιδότηση μέχρι 24 μήνες επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν ραδιοτηλεγραφητές, ώστε η υπηρεσία αυτή να λογίζεται σαν υπηρεσία ΝΑΤ, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ραδιοτηλεγραφητές βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία κατά τα πρότυπα της ξηράς και επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμη χρόνο και στη συνέχεια επανεξέταση των ειδικών περιπτώσεων.

    [11] ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    Με προορισμό τη Σλοβενία και την Αυστρία αναχωρεί αύριο ο γυμναστής της ομάδας κ. Βασίλης Αλεξίου. Σκοπός του ταξιδιού είναι να επισκεφτεί αθλητικά κέντρα τα οποία έχουν προεπιλεγεί προκειμένου στη συνέχεια επιστρέφοντας στην Ελλάδα να ενημερώσει σχετικώς τον προπονητή Μπάμπη Τεννέ, ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση. Η φετινή προετοιμασία του Άρη για τη νέα αγωνιστική περίοδο θα γίνει στο εξωτερικό από τις 9 έως τις 27 Ιουλίου 2001.

    Η διακοπή του πρωταθλήματος εν όψει του κυπέλλου Ελλάδας δίνει την ευκαιρία στους παίκτες του Αρη να μειώσουν τις προπονήσεις τους. Έτσι σήμερα πραγματοποιήθηκε μόνο μία προπόνηση, ενώ το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν μέχρι την Παρασκευή.

    [12] ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Ο Σ. ΚΕΡΙΜ

    Σκόπια, 9 Μαϊου 2001 (20:36 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σρτζάν Κερίμ διορίζεται πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντόνιο Μιλόσοσκι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    [13] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΙΡΚΟΥΪ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (20:32 UTC+2)

    Οριστικοποιήθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του beach volley για την περίοδο 2001. Σύμφωνα, με τη νέα φιλοσοφία της ΕΟΠΕ σχετικά με τον αγωνιστικό σχεδιασμό του αθλήματος το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2001 μετονομάζεται σε Πανελλήνιο Σίρκουϊ Masters 2001 το οποίο θα περιλαμβάνει 5 Open ανδρών-γυναικών με συνολικά έπαθλα 28.300.000 δραχμές που θα δοθούν με την ευθύνη της ΕΟΠΕ και της ΕΒΓΑ.

    Επίσης θα διεξαχθούν 11 τουρνουά ανδρών και γυναικών δεύτερης κατηγορίας που θα ονομάζονται Star Cups τα οποία θα χαρακτηρίζονται ενός, δύο ή τριών αστέρων, ανάλογα με το ύψος των επάθλων που θα βαρύνουν τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης των τουρνουά.

    Να σημειωθεί ότι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στα Star Cup θα λαμβάνουν βαθμούς που θα συνυπολογίζονται στην γενική βαθμολογία του Πανελληνίου Σιρκουϊ ανδρών-γυναικών ΕΒΓΑ 2001. Ο συντελεστής της βαθμολογίας θα είναι 0,4 για το Star Cup με τρία αστέρια, 0,2 για το Star Cup με δύο αστέρια και 0,1 για το Star Cup με ένα αστέρι. Το αγωνιστικό πρόγραμμα των 11 Star Cup θα ανακοινωθεί τη1η Ιουνίου.

    [14] ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (20:28 UTC+2)

    Στη Βαρσοβία βρίσκεται η αποστολή της Εθνικής ομάδας των ανδρών όπου, μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα δώσει τους αγώνες για την 1η αγωνιστική του World League, με αντίπαλο την Πολωνία. Τα ματς θα γίνουν την Παρασκευή 11/5 (στις 20.00, τοπική) και το Σάββατο 12/5 (στις 17.15, τοπική).

    Για τον ίδιο όμιλο (pool B), η Ρωσία υποδέχεται στη Μόσχα τη Βενεζουέλα (11-12/5, 18.00 και 16.00 αντίστοιχα, τοπικές ώρες).

    Από την Εθνική ομάδα που έδωσε τα δύο παιχνίδια με την Ουγγαρία και τη Φινλανδία για τα προκριματικά του EURO 2001, επέστρεψε στην Αθήνα ο Θόδωρος Μπάεφ. Οι 12 διεθνείς που έχει στη διάθεσή του ο Στέλιος Προσαλίκας είναι: Χριστοφιδέλης, Γκιούρδας, Χατζηαντωνίου, Κυριαζής, Καζάζης, Κουρνέτας, Πανταλέων, Δημητρακόπουλος, Τσακιρόπουλος, Ρουμελιώτης, Καρυπίδης, Κοβάτσεφ.

    [15] EUROSTAT: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2001 (20:23 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα κατά 2,1% σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, εξέφρασε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    "Για μια ακόμη φορά οι ανεύθυνοι ισχυρισμοί του Τομέα Αγροτικού της ΝΔ για δήθεν συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών διαψεύδονται και μάλιστα τέσσερις μόνο μέρες μετά την ανακοίνωσή τους" δήλωσε ο υπουργός.

    Σημειώνεται ότι η Eurostat προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο αύξηση για τον μέσο όρο των αγροτικών εισοδημάτων των χωρών της Ε.Ε (+1,3%) και για την Ελλάδα (0%), ενώ το υπουργείο Γεωργίας της χώρας μας εκτιμούσε άνοδο της τάξης του (+1,8%) για το ελληνικό αγροτικό εισόδημα.

    Για το 2000, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση με κριτήριο την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών της κατά το έτος αυτό. Για την περίοδο 1995-2000 η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη με κριτήριο την αύξηση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών της (+2,2%).

    Αυξημένη ήταν και η χορήγηση επιδοτήσεων στη χώρα μας κατά 11,6%, που κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη σε επιδόσεις μετά τη Φινλανδία.

    [16] ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (20:16 UTC+2)

    Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στο 90ο χιλιομετρικό σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης -Αλεξανδρούπολης, έξω από το Μεγαλοχώρι Σερρών.

    Νεκρός από τα συντρίμια του φορτηγού ανασύρθηκε ο 65χρονος Στέργιος Αργυρόπουλος, αρτοποιός, ο οποίος -σύμφωνα με την αστυνομία- επιχείρησε να διασχίσει κάθετα τη σιδηροδρομική γραμμή με το φορτηγό.

    Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας Κυριάκος Γαϊρατζής, κάτοικος Τριλόφου Θεσσαλονίκης, αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα Σερρών και θα παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο.

    Γ.Χ.

    [17] ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ UNITA ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ

    Κόξιτο, 9 Μαϊου 2001 (20:13 UTC+2)

    Τουλάχιστον 200 άτομα σκοτώθηκαν σε άγρια επίθεση των ανταρτών της οργάνωσης UNITA εναντίον ορφανοτροφείου στην πόλη Κόξιτο της Αγκόλα.

    Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

    Οι αντάρτες, που πολεμούν κατά της κυβέρνησης της Αγκόλα από το 1975, όταν η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, απήγαγαν 53 παιδιά και δύο ενήλικες από το ορφανοτροφείο και σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον κυβερνήτη και τον διοικητή της αστυνομίας της πόλης.

    [18] ΤΑΚΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, ο άμεσος συνεργάτης του προπονητή του Ντούσαν Μπάγιεβτς, Τάκης Περσίας ανέφερε χαρακτηριστικά σε αθλητική εκπομπή της Θεσσαλονίκης. "Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ηρεμία στην ομάδα και όλα τα υπόλοιπα έχουν περάσει στο περιθώριο. Συνεχίζουμε την προετοιμασία για τον δύσκολο έργο που έχουμε το Σάββατο. Σε έναν τελικό όλα μπορούν να συμβούν. Δεν μας απασχολεί η διαιτησία και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Οσον αφορά για τον Τοχούρογλου θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα είναι μέσα στις επόμενες ώρες για να αποφασιστεί η συμμετοχή του. Μετά από ένα τέτοιο τραυματισμό δεν μπορείς να κάνεις τίποτε".

    Ο κ. Περσίας αναφέρθηκε και στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ λέγοντας: "Σίγουρα έχουν ξεσηκωθεί οι φίλαθλοί μας όπως και του Ολυμπιακού. Αλλά οι φίλαθλοι του Δικεφάλου είναι περισσότερο διψασμένοι για τον τίτλο, αφού έχουν πολλά χρόνια να γευτούν τη χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου. Πολλοί θεωρούν ότι είναι η ώρα να τον γευτούν. Θέλουμε ο κόσμος να μας βοηθήσει και να είναι σίγουρος ότι θα τον ευχαριστήσουμε".

    Από την άλλη χαρακτήρισε πετυχημένη την πορεία του ΠΑΟΚ, υπογραμμίζοντας: "Είναι πετυχημένη η πορεία του ΠΑΟΚ με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Μπορεί την πρώτη χρονιά να μην μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα, καθώς πήραμε την ομάδα στα μέσα της χρονιάς, αλλά φέτος είναι σίγουρα επιτυχημένη χρονιά. Η ομάδα έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο και ουσιαστικά πέτυχε τους στόχους της".

    [19] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΑΣΟΦ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 9 Μαϊου 2001 (20:07 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η τουρκική εταιρία Γκιουνάι υπέγραψε πρωτόκολλο με το ρουμανικό δήμο Μπράσοφ για την κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου στην πόλη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου της περιοχής Αριστοτέλ Τσαντσέσκου.

    Οι Τούρκοι θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και θα εκμεταλλευτούν το αεροδρόμιο για μερικά χρόνια.

    Το Μπράσοφ βρίσκεται 160 χιλιόμετρα, βόρεια του Βουκουρεστίου και αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Ρουμάνους και τους ξένους.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σκόπια, 9 Μαϊου 2001 (20:00 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι πολεμικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Κουμάνοβο σε χωριά όπου βρίσκονται οχυρωμένοι Αλβανοί αντάρτες.

    Από τις 5 έως τις 10 το πρωί τοπική ώρα ο στρατός της ΠΓΔΜ είχε κηρύξει μονομερή εκεχειρία για να επιτραπεί στους κατοίκους των χωριών της περιοχής να φύγουν.

    Ομως και αυτή τη φορά κανένας κάτοικος δεν εγκατέλειψε την περιοχή, διότι οι Αλβανοί αντάρτες σύμφωνα και με δηλώσεις εκπροσώπου του ΟΑΣΕ, κρατούν τους κατοίκους ως ομήρους.

    Σήμερα δεν πήραν μέρος στους βομβαρδισμούς τα μαχητικά ελικόπτερα, αλλά μόνο το πυροβολικό και τα άρματα μάχης.

    Περίπου στις 10 το πρωί ο στρατός περιέλαβε μία ομάδα δημοσιογράφων που είχε πάει στο χωριό Σλούπτσανε. Ο διερμηνέας τους έμεινε στο χωριό. Δεν έγινε γνωστό πως η ομάδα αυτή βρέθηκε μεταξύ των Αλβανών ανταρτών. Επίσης περιέλαβε και μία δημοσιογράφο Αμερικανίδα αλβανικής καταγωγής.

    Στην περιφέρεια του Τέτοβο, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο. Ο στρατός όμως διαθέτει πληροφορίες ότι και εκεί κινούνται μικρές ομάδες Αλβανών ανταρτών.

    [21] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 9 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την θερμή υποστήριξη τους προς την Τουρκία για το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Αγκυρα για να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έστειλε επιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ στις 7 Μαίου στην οποία ανέφερε ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε το γραφείο του Ετζεβίτ.

    Στην επιστολή έγραφε χαρακτηριστικά ότι «είμαι σίγουρος ότι εσείς και η κυβέρνησή σας θα αποδείξετε μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας ήταν μια σοφή επένδυση».

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν τον Απρίλιο να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

    Ο Μπους στην επιστολή του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την απόφαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρόθεσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης για την χώρα.

    Ο.Κ.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ ΤΟ PDP ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Σκόπια, 9 Μαϊου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα της ΠΓΔΜ, VMRO - DPMNE και Ενωση Σοσιαλδημοκρατών συμφώνησαν στο σχηματισμό ευρύτερος κυβερνητικός συνασπισμός, τα δύο αλβανικά κόμματα DPA και PDP εξακολουθούν να διαφωνούν στο θέμα της ανώτατης παιδείας.

    Το DPA υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικού κολεγίου που πρότεινε ο επίτροπος του ΟΑΣΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βαν ντερ Στουλ, ενώ το PDP ζητάει τη νομιμοποίηση του πανεπιστημίου του Τετόβου.

    Το PDP θέτει επίσης ως όρους για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον άμεσο τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον των Αλβανών ανταρτών και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού ενός ακόμη αλβανικού κόμματος, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Καστριότ Χατζιρετζά. Πρόκειται για εθνικιστικό κόμμα, το οποίο ζητά και την ομοσπονδιοποίηση της χώρας και εκφράζει κατά κάποιο τρόπο τον αποκαλούμενο "Εθνικο - Απελευθερωτικό Στρατό".

    Στο Τέτοβο είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του PDP και έως το βράδυ θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχουν ή όχι στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2001 (19:51 UTC+2)

    Εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του διοργανώνει την Παρασκευή στις 7μμ το παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ) . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο "Θεσσαλονίκη Παλλάς" και συνδιοργανωτής είναι το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού - Προσαρμοσμένου Αθλητισμού "Κ.Α.Π.Π.Α. 2000".

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του ΠΑ.Σ.ΠΑ Δημήτρης Χατζίρης, ο πρόεδρος του "Κ.Α.Π.Π.Α. 2000" Στέλιος Αγγελούδης και η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Λίτσα Κολοβού.

    [24] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΞ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 9 Μαϊου 2001 (19:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ για τα δικαιώματα των μειονοτήτων Μαξ βαν ντερ Στουλ δήλωσε ότι ο νόμος για την τοπική διοίκηση που ψήφισε πρόσφατα η ρουμανική βουλή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις χώρες που έχουν προβλήματα με τα γλωσσικά δικαιώματα μειονοτήτων.

    Ο Μαξ βαν ντερ Στουλ συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου και ανέφερε ότι ο νόμος είναι σημαντικός γιατί προσφέρει στις μειονότητες την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την μητρική τους γλώσσα στην διοίκηση, ενώ συνεχάρη τις ρουμανικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων τους με τους αθίγγανους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 9 May 2001 - 18:13:51 UTC