Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [02] ΝΕΕΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [04] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [05] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ
  • [06] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [07] ΠΑΡΑΧΩΡΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ Α ΤΟΥ
  • [08] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
  • [10] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [12] ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ HERMES EXPO INTERNATIONAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
  • [14] Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ Α.
  • [15] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ Ν.Υ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
  • [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [17] ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΣΤΟ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ
  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [21] ΑΥΞΗΣΗ 3,5% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΛΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [23] 80.000 ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [24] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΔΗΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2001 (11:06 UTC+2)

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' απηύθυνε Κήρυγμα ενότητας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τέλεσε το πρωί του Σαββάτου στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Ο Ποντίφικας τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι "θα ζητήσουμε από τον Απόστολο Παύλο να μας δώσει τη θέρμη του στην πίστη και την αγγελία του Ευαγγελίου σε όλα τα έθνη, όπως και τη φροντίδα του για την ενότητα της Εκκλησίας", προσθέτοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας "το πάθος της ενότητας της Εκκλησίας πρέπει να είναι όλων των μαθητών του Χριστού, δυστυχώς η θλιβερή κληρονομιά του παρελθόντος μάς ακολουθεί ακόμα, πέρα από το κατώφλι της τρίτης χιλιετίας. Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μακρύς".

    Τόνισε την ανάγκη να καταστεί περισσότερο επίκαιρο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Για να αναγγείλει το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους της σημερινής εποχής, η Εκκλησία πρέπει να είναι προσεχτική στις διάφορες όψεις των πολιτισμών τους και στα μέσα της επικοινωνίας τους, χωρίς αυτό να οδηγήσει στην αλλοίωση του μηνύματός της ή να ελαχιστοποιήσει την έννοια και την αξία του. Ο χριστιανισμός της νέας χιλιετίας πρέπει να απαντήσει όλο και καλύτερα στην απαίτηση της ενσωμάτωσης στους πολιτισμούς".

    Απαγγέλθηκε ακόμη το Πιστεύω στην ελληνική γλώσσα χωρίς το filioque, ενώ αρχικά τον Πάπα προσφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Νικόλαος Φώσκολος.

    Επισημαίνεται ότι ο Πάπας αναμένεται να αναχωρήσει στις 11.45 π.μ. για τη Δαμασκό -επόμενο σταθμό της προσκυνηματικής περιοδείας του- ενώ η περιοδεία του αυτή σε Αθήνα, Συρία και Μάλτα είναι το 93ο ταξίδι του.

    [02] ΝΕΕΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 5 Μαϊου 2001 (15:28 UTC+2)

    Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε ο στρατός της ΠΓΔΜ στα χωριά κοντά στο Κουμάνοβο, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκαθάρισης των Αλβανών ανταρτών στην περιοχή.

    Εντονοι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω από τα χωριά Βάκσιντσε και Σλούπσανε κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ προηγουμένως η κυβέρνηση εξέδωσε νέο τελεσίγραφο στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι αντάρτες κρατούν ομήρους περισσότερους από 3.500 κατοίκους ως ανθρώπινη ασπίδα στις επιχειρήσεις του στρατού.

    Στο χωριό Σλούπσανε, 20 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έφτασε στο χωριό για να προσφέρει φαρμακα στους κατοίκους. Περίπου 20 τεθωρακισμένα του στρατού κατευθύνονται προς το χωριό, ενώ η εγκατάστασή τους εκεί θεωρείται ότι θα αποτελέσει την εκκίνηση σοβαρών συγκρούσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο ελικόπτερα εκτοξεύουν πυρά στο χωριό Λόπατε, ενώ και το Ορίχαρε έγινε επίσης στόχος βομβαρδισμών.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (13:12 UTC+2)

    Tην πεποίθηση ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι η μείωση των δαπανών πάσει θυσία, αλλά η εκλογίκευση όσων από αυτές είναι περιττές ή βασίζονται σε άνισες ρυθμίσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της 1ης Συνάντησης Φορέων Θεσσαλονίκης.

    "Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρούμε νέους πόρους και εισροές, μέσα από το διάλογο και φυσικά μέσα από την ανακατανομή του κοινωνικού πλεονάσματος. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινάμε από μηδενική βάση, συζητώντας τα πάντα και φυσικά την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος", διευκρίνισε ο Υπουργός.

    Ο ίδιος τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως ή κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τα εσωτερικά του και πρόσθεσε ότι είναι λάθος και ανιστόρητο να ερμηνεύει κανείς όλα όσα συζητιώνται στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος από την οπτική γωνία της "εσωκομματικής καντρίλιας".

    "Αυτό που κάνουμε είναι να σεβόμαστε την κοινωνία και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τί είναι η αγωνία της και πώς εκφράζεται και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε μια κυβερνητική πολιτική, η οποία να μην έχει ορίζοντα την τετραετία, αλλά το νέο αιώνα", υπογράμμισε ο Υπουργός.

    [04] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2001 (11:04 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί από σήμερα έως και τις 14 Μαίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    Τον Αρχιεπίσκοπο θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο της Μόσχας ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β' και μέλη της Ιεράς Συνόδου της ρωσικής εκκλησίας.

    Ο κ. Χριστόδουλος κατά την παραμονή του στη Ρωσία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο του ρωσικού Κοινοβουλίου, Γενάντι Σελεζνιόφ και το δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ.

    [05] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΗ ΝΙΓΡΙΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (21:12 UTC+2)

    Στη Νιγρίτα Σερρών μετέβη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου χιλιάδες κόσμου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Στην υποδοχή παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο δήμαρχος της Νιγρίτας, Δημήτριος Δάπης, και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη προσφέροντάς του το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ακολούθησαν προσφώνηση του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Μάξιμου και αντιφώνηση του Πατριάρχη.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το δημαρχείο της Νιγρίτας. Προς τιμήν του παρατέθηκε επίσημο γεύμα από το δήμο της πόλης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη επίσης στην Τερπνή Σερρών, όπου η οδός Γράμμου μετονομάστηκε σε οδό Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της σχετικής μαρμάρινης πλάκας.

    [06] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Κομοτηνή, 5 Μαϊου 2001 (21:05 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στο ασφαλιστικό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής από την Κομοτηνή όπου μίλησε σε ημερίδα του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών του κόμματός του.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί πλέον να κυβερνήσει.

    "Αποφασίζουν ομόφωνα, Κυβερνητική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο, ο πρωθυπουργός, να εξοντώσουν τους εργαζόμενους και το βράδυ αλληλοεξοντώνονται κάτω από τον πυρετό που προκάλεσε η δύναμη της κοινωνίας. Και ο τόπος δεν μπορεί άλλο να χάνει τον καιρό του. Η ώρα της Νέας Δημοκρατίας πλησιάζει", υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για κυνικές και αντικοινωνικές πρακτικές που πλήττουν τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και κάλεσε τον κ. Σημίτη να απομακρύνει τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου από την κυβέρνηση.

    "Ιταμή, προκλητική δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι δεν δίνει δεκάρα τσακιστή. Και ζητούμε από τον πρωθυπουργό, αν θέλει πραγματικό διάλογο να προχωρήσει τουλάχιστον στην άμεση αντικατάστασή του. Το ζητήσαμε πριν δύο μήνες για το χρηματιστήριο. Δεν το έκανε. Τουλάχιστον ας το κάνει τώρα", τόνισε.

    [07] ΠΑΡΑΧΩΡΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ Α ΤΟΥ ΟΛΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (21:02 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου του ΟΛΘ Αποστόλου Γενίτσαρη έγινε το μεσημέρι η παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Προβλήτας Α του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης σε πολιτιστικούς φορείς της πόλης.

    Στην Προβλήτα Α θα στεγαστούν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχης και το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους φορείς ότι το υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις εργασίες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της Προβλήτας Α.

    Ο υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε στη συνέχεια στην αποθήκη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται το Μουσείο Κινηματογράφου.

    [08] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (21:00 UTC+2)

    Την επίσημη έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου με θέμα "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Ομάδες με πολιτισμικές δραστηριότητες" που διοργανώνεται στο πλαίσιο των Ημερών Εκφρασης και Δημιουργίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι στη χώρα μας το 12% του πληθυσμού είναι πλέον παιδιά που έχουν μία άλλη μητρική γλώσσα.

    "Ολα αυτά μας υποχρεώνουν να αναγνωρίσουμε μία νέα πραγματικότητα, να δώσουμε τη μάχη κατά της ξενοφοβίας, κατά της μισαλλοδοξίας μέσα στα σχολεία, να χτίσουμε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή θεωρώ πως πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα μίας σύγχρονης Ελλάδας, μίας ισχυρής Ελλάδας με κοινωνική συνοχή", τόνισε.

    Μιλώντας στους εκπαιδευτικούς ο κ. Πασχαλίδης επανέλαβε την πρότασή του για διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας σε όλα τα κράτη χωρίς φανατισμούς και τάσεις μισαλλοδοξίας προκειμένου να γίνεται φιλική προσέγγιση των μαθητών με την ιστορία των ξένων χωρών.

    [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (20:57 UTC+2)

    Προγραμματική σύμβαση συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με το Σύλλογο των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, υπέγραψαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Κούρτης.

    Η σύμβαση προβλέπει τη χρηματοδότηση των δράσεων του Σωματείου με 25 εκ. δρχ. ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    "Ο Σύλλογος των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη εδώ στη Θεσσαλονίκη κάνει πάρα πολύ ωραία και συστηματική δουλειά εδώ και χρόνια τώρα. Οργανώνει τις Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας, οργανώνει εκδηλώσεις καλλιτεχνικές και επιστημονικές και το υπουργείο Πολιτισμού έχει την υποχρέωση να στηρίζει εκδηλώσεις τέτοιας ποιότητας και τέτοιας συστηματικότητας", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης έγινε στο περιθώριο του διήμερου διεθνούς συμποσίου με θέμα "Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Ομάδες με πολιτισμικές δραστηριότητες", το οποίο διοργανώνεται από τους Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέρες έκφρασης και δημιουργίας 2001".

    [10] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός νικώντας στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, το Μίλωνα με 98-89, παρέμεινε μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα των σημερινών αγώνων έχουν ως εξής:

    Ολυμπιακός-Αρης 113-84

    Μακεδονικός-Πανιώνιος 66-65

    Μίλων-Παναθηναϊκός 89-98

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 86-79

    Νήαρ Ηστ-Μαρούσι Άρχισε στις 7μ.μ.

    Ηρακλής-Δάφνη 6/5

    Περιστέρι-Ηράκλειο 6/5

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 45

    Ολυμπιακός 44

    ΑΕΚ 43

    Περιστέρι (23αγ.) 42

    Πανιώνιος 38

    Ηρακλής (23αγ.) 37

    ΠΑΟΚ 36

    Μαρούσι (23αγ.) 34

    Ηράκλειο (23αγ.) 31

    Αρης 31

    Δάφνη (23αγ.) 30

    Νήαρ Ηστ (23αγ.) 30

    Μίλων 28

    Μακεδονικός 26

    [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (20:28 UTC+2)

    Ο Ακράτητος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της 28ης αγωνιστικής, αφού με τη νίκη του επί του Ολυμπιακού Βόλου με 2-0, αύξησε τη διαφορά από τους ''διώκτες'' του σε 7 βαθμούς και καταλαμβάνει οριστικά τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας, έχουν ως εξής:

    Λάρισα-Αιγάλεω 2-2

    Πανσερραϊκός-Παναιτωλικός 2-0

    Καλλιθέα-Πανελευσινιακός 3-1

    Ακράτητος-Ολυμπιακός Βόλου 2-0

    Παναιγιάλειος-Προοδευτική 1-1

    Αγιος Νικόλαος-Καλαμαριά 1-1

    Καβάλα-Τρίκαλα 2-0

    Απόλλων-Ναυπακτιακός 1-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες)

    Αιγάλεω 61

    Ακράτητος 50

    Καλαμαριά 43

    Προοδευτική 43

    Πανσερραϊκός 43

    Καλλιθέα 41

    Ολυμπιακός Β. 40

    Απόλλων Αθ. 40

    Αγιος Νικόλαος 39

    Παναιτωλικός 38

    Ναυπακτιακός 38

    Παναιγιάλειος 38

    Καβάλα 35

    Τρίκαλα 29

    Λάρισα 29

    Πανελευσινιακός 16

    [12] ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 5 Μαϊου 2001 (20:08 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 22 Απριλίου στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τα οποία ο συνασπισμός υπέρ της ανεξαρτησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς κέρδισε τις 36 από τις συνολικά 77 έδρες.

    Οι υποστηρικτές της διατήρησης της Γιουγκοσλαβίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς εξασφάλισαν 33 έδρες, ενώ οι ριζοσπάστες της Φιλελεύθερης Συμμαχίας 6 έδρες, όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Τα δύο κόμματα της αλβανικής μειονότητας κέρδισαν από 1 έδρα.

    Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σχεδόν τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά τις εκλογές.

    Το αναπάντεχο επιτυχές αποτέλεσμα για το φιλογιουγκοσλαβικό συνασπισμό, με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, που συνεργαζόταν στενά με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ανάγκασε τον Μίλο Τζουκάνοβιτς να παρεκκλίνει από τα σχέδιά του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

    Πριν τις εκλογές είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα τον Ιούνιο, αλλά τα σχέδιά του άλλαξαν, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν βαθύ διχασμό της κοινωνίας του Μαυροβουνίου στο λεπτό αυτό ζήτημα.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ HERMES EXPO INTERNATIONAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Νέα Υόρκη, 5 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Με χαιρετισμό του εμπορικού ακόλουθου του Προξενείου της Ελλάδας στη Νέας Υόρκη κ. Μητρογόγου άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου για την "Ελληνοαμερικανική οικονομική συνεργασία στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής", που διοργανώνεται στο μεγάλο συνεδριακό κέντρο Javits Center της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της 10ης πολυκλαδικής εμπορικής έκθεσης Hermes Expo International. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών ( ΗΑΒΑ) την εμπορική έκθεση Hermes Expo International και την ελληνική εταιρεία Αργώ Plus Επικοινωνίες.

    "Η συνάντηση του επιχειρηματικού κόσμου στο συμπόσιο της Νέας Υόρκης δίνει δυνατότητα στην Ελλάδα να προβάλει τις οικονομικές αλλαγές που έχουν συντελεστή και να αναδείξει την αναβαθμισμένη θέση που κατέχει", τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης. Παράλληλα επεσήμανε ότι η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ενισχύεται και από την ένταξη στη ζώνη του Ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρονται στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη μεγάλη αγορά της αμερικανικής ηπείρου.

    Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή στην ενημέρωση των ξένων επενδυτών για τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που προσφέρει η χώρα μας.

    "Το παρόν συνέδριο είναι άλλη μια ευκαιρία να προβάλουμε την εικόνα της νέας σύγχρονης Ελλάδας, που διαφέρει κατά πολύ από αυτή που άφησαν πίσω τους οι πρώτοι μετανάστες. Η Ελλάδα του σήμερα είναι χώρα υποδοχής μεταναστών και έχει να επιδείξει μια δυναμική οικονομία, με χαμηλό πληθωρισμό, που έχει ενταχθεί στην ΟΝΕ. Ας μη ξεχνάμε το ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη των Βαλκανίων και την σταθερότητα της περιοχής. Η οικονομία της Αμερικής είναι μεγάλη και ανοιχτή. Το συνέδριο δίνει άλλη μια ευκαιρία στις ελληνικές εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς και των αμερικανικών επιχειρήσεων, που θέλουν να επεκταθούν προς την Ελλάδα, να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών.

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού επεσήμανε και την αμφίδρομη οικονομική σχέση που πρέπει να αναπτυχθεί με την Αμερική και πως σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος της ομογένειας είναι αποφασιστικός, λειτουργώντας ως δυναμικός συνδετικός κρίκος. "Είναι οι άνθρωποι που σε καθημερινή βάση προωθούν και στηρίζουν την εικόνα της Ελλάδας στον τόπο διαμονής. Είμαστε από τους λίγους λαούς ανά τον κόσμο που έχουν αυτή τη δυνατότητα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την έντονη παγκοσμιοποίηση. Οι ομογενείς μας σε 140 χώρες του κόσμου είναι οι πρεσβευτές της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Δόλλης.

    [14] Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ Α. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ

    Νέα Υόρκη, 5 Μαϊου 2001 (19:59 UTC+2)

    Περίπου 100.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν από ομογενείς της Νέας Υόρκης για την οικονομική ενίσχυση του ηρωικού πυροσβέστη Άγγελου Μπαρμπαγιάννη, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στη Χίο το 1999 ενώ προσπαθούσε να σώσει από την πύρινη λαίλαπα δύο συναδέλφους του.

    Χθες βράδυ περισσότεροι από 800 ομογενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Ομοσπονδίας Ενωμένων Λακωνικών Σωματείων και του ANTENNA Satellite που διοργάνωσαν ειδική βραδιά προς τιμής του κ. Μπαρμπαγιάννη στο Crystal Palace της Αστόριας.

    Σημειώνεται ότι οι τρεις μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις συγκρότησαν από κοινού με το δορυφορικό του ΑΝΤ επιτροπή εράνου, με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τη θεραπεία του Μπαρμπαγιάννη στην Αμερική, που μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερα χρόνια.

    Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Μπαρμπαγιάννης παρέλαβε την τιμητική πλακέτα που του απονεμήθηκε και ευχαρίστησε για τη βοήθεια που τόσο απλόχερα του προσφέρθηκε από την ομογένεια της αμερικανικής μεγαλούπολης. Αρνήθηκε όμως να παραλάβει ο ίδιος τα χρήματα ζητώντας να παραμείνουν στη διαχείριση της επιτροπής, η οποία να διαθέσει όσα από αυτά χρειασθούν για τη θεραπεία του, ενώ τα υπόλοιπα να δοθούν σε ανάλογες περιπτώσεις και κυρίως για την εγχείρηση μεταμόσχευσης μυελού της μικρής Ειρήνη Γλυκού.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Πλατής.

    Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου την παράσταση έκλεψαν παιδικά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

    [15] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ Ν.Υ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Νέα Υόρκη, 5 Μαϊου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα κηρύξει την προσεχή Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη την έναρξη των εργασιών συνεδρίου με θέμα "Επενδύσεις στη σύγχρονη Ελλάδα: οικονομία, χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί αγώνες 2004", που διοργανώνεται από το Capital Link και το Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά ετήσια διοργάνωση του Capital Link, που φέτος έχει ως στόχο την παρουσίαση της ελκυστικής επενδυτικής εικόνας της Ελλάδας εν΄ όψη και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κεντρικός ομιλητής θα είναι η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενώ σε ειδικό πάνελ στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθούν οι ευκαιρίες για επενδύσεις και δημιουργία επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που παρουσιάζονται με τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

    Σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος θα μιλήσει για τα "καλά νέα των Ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων", ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Παναγιώτη Αλεξάκη μετά την κατάταξη του ΧΑΑ από τις 31 Μαίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Ο κ. Αλεξάκης θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες του ΧΑΑ στη ζώνη του Ευρώ και στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Επίσης θα υπάρξουν επί μέρους ομιλίες για τη νέα εποχή που διανοίγεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν, τις επιπτώσεις των εταιρικών αναδιαρθρώσεων στην Ελληνική αγορά, καθώς επίσης για τις κατασκευές και τις υπάρχουσες υποδομές.

    Τα συνέδρια της Capital Link έχουν καθιερωθεί πλέον ως θεσμός και συγκεντρώνουν εκατοντάδες ανώτατα στελέχη αμερικανικών εταιριών, καθώς και επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Σκόπια, 5 Μαϊου 2001 (19:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων Μπόρις Τράικοφσκι συγκάλεσε σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Η σύσκεψη διεξάγεται στη Βουλή με κεντρικό θέμα την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

    Εξάλλου, χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κάλεσε σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση δεν εκδόθηκε κανένα ανακοινωθέν.

    [17] ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΣΤΟ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ

    Σκόπια, 5 Μαϊου 2001 (19:43 UTC+2)

    Τρεις στρατιώτες των δυνάμεων της ΠΓΔΜ τραυματίστηκαν, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη κοντά στα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσόβου, σε απόσταση 25 χλμ από την περιοχή στην οποία διεξάγονται συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

    Το όχημά έπεσε σε αντιαρματική νάρκη, ενώ κατευθυνόταν από το φυλάκιο Τανούσεφτσι στο φυλάκιο Κόντρα Φούρα.

    Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού των Σκοπίων, μεταδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, για το επεισόδιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατιωτικό νοσοκομείο των Σκοπίων, ο ένας από τους τραυματίες έχασε τα δύο του πόδια.

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 5 Μαϊου 2001 (19:41 UTC+2)

    Στις 12.45 σήμερα το μεσημέρι, ενώ είχε λήξει η τελευταία προθεσμία που έδωσαν οι αρχές της ΠΓΔΜ στους Αλβανούς αντάρτες να επιτρέψουν τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα χωριά Βάκσιντζε και Σλούπτσανε στην περιφέρεια του Κουμάνοβου, στα οποία διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, ο στρατός ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς με πυροβόλα όπλα και από ελικόπτερα. Στις επιχειρήσεις παίρνουν επίσης μέρος και άρματα μάχης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα θύματα στις τάξεις των τρομοκρατών είναι πολλά, έχουν εξουδετερωθεί πολλές οχυρωμένες θέσεις πολυβολείων και πολλοί από τους κατοίκους των χωριών που έχουν στρατολογήσει οι Αλβανοί αντάρτες λιποτακτούν.

    Στο πλευρό των Αλβανών ανταρτών μάχονται σύμφωνα με πληροφορίες και μουτζαχεντίν, οι οποίοι φέρονται βάναυσα στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κρατούνται όμηροι. Οι Αλβανοί αντάρτες ζητούν από τους κατοίκους να καταθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους επιτρέψουν να φύγουν.

    Πριν ξαναρχίσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, επιτράπηκε σε αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να πάει στο χωριό Σούπτσανιε για να δει ότι ο στρατός είναι εξαιρετικά προσεκτικός στους βομβαρδισμούς προκειμένου να αποφευχθούν θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, τον οποίο χρησιμοποιούν οι Αλβανοί αντάρτες σαν ένα είδος ασπίδας.

    Μόνο 115 κάτοικοι των χωριών Βάκσιντζε και Οριζάρι, μεταξύ των οποίων 38 παιδιά, κατόρθωσαν να αποχωρήσουν και να καταφύγουν στο Κουμάνοβο.

    Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν ότι οι Αλβανοί αντάρτες τους ζητούσαν να καταβάλουν 5-25 χιλιάδες ελβετικά φράγκα, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, είτε να τους δώσουν χρυσά κοσμήματα, για να τους επιτρέψουν να φύγουν.

    Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των Αλβανών τρομοκρατών είναι μεγάλος, ενώ από τον άμαχο πληθυσμό έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι.

    [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (18:40 UTC+2)

    Σε ένα πρώτου βαθμού πολιτικό γεγονός με ευρύτερες προεκτάσεις εξελίχθηκε η 1η Συνάντηση Φορέων, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, κλείνοντας τις εργασίες της διημερίδας.

    Ειδικότερα, η παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, της περιφερειακής διοίκησης και των παραγωγικών φορέων έδωσε στη συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπουνάκη, μια διάσταση κεντρικού γεγονότος.

    Η διεκδίκηση των μητροπολιτικών λειτουργιών για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιφέρεια αποτελεί το κομβικό σημείο του προβληματισμού, που κατατέθηκε κατά τις εργασίες της συνάντησης, ενώ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, όλοι οι ομιλητές έθεσαν την ανάγκη μιας διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα καλύψει τα ελλείμματα συντονισμού των υπηρεσιών και των φορέων, αλλά παράλληλα θα σχεδιάσει την ενιαία βάση για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης.

    Επίσης, η ανάγκη συγκρότησης ενός σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου δράσης, το οποίο, πέραν της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε σύγχρονο διοικητικό κέντρο με μητροπολιτικές δομές, θα στοχεύει στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνεται μεταξύ των κύριων συμπερασμάτων της διημερίδας.

    "Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις είτε μεταξύ του αστικού πυρήνα και της υπαίθρου είτε ανάμεσα στα ίδια τα γεωγραφικά διαμερίσματα της πόλης", ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης, προσθέτοντας ότι ο νέος ρόλος της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να προκύψει ούτε αυτόματα ούτε μέσω ατελείωτων συζητήσεων.

    Ακόμη, η γενική απαίτηση για ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως το Μετρό, η υποθαλάσσια οδική αρτηρία, η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στην πόλη να μετασχηματιστεί σε κεντρικό οικονομικό κέντρο της περιοχής, περιλαμβάνεται στα κύρια συμπεράσματα της 1ης Συνάντησης Φορέων, όπως επεσήμανε.

    Απαραίτητη, παράλληλα, χαρακτηρίζεται η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου τόσο στον τομέα του σχεδιασμού όσο και στον τομέα της επίβλεψης αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σε σοβαρό ζήτημα αναδείχθηκε και η ανάγκη προστασίας των υδάτινων πόρων του νομού.

    "Με βάση αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η συνάντηση αυτή ήταν μια χρήσιμη και παραγωγική διαδικασία, που έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να πληροφορηθούν οι πολίτες για τις θέσεις και τις προτάσεις όλων των παραγωγικών φορέων", επεσήμανε ο κ. Μπαρμπουνάκης, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος να αποτελέσει η συνάντηση αφετηρία για τη συγκρότηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, με στόχο τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, επιτεύχθηκε.

    [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαϊου 2001 (18:29 UTC+2)

    Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, ο στρατηγικός ρόλος του λιμανιού, η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στον τομέα των κεφαλαιαγορών, καθώς επίσης και η αναγνώριση του ρόλου των διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στην πόλη, περιλαμβάνονται μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), Βασίλη Μάργαρη.

    "Η Ελληνική Αγορά Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ), η οποία στηρίζεται από το ΧΚΘ, μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό όπλο της πόλης, συμβάλλοντας στην μετεξέλιξή της σε ευρύτερο χρηματοοικονομοικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", ανέφερε ο κ. Μάργαρης, στο πλαίσιο της εισήγησής του στην 1η Συνάντηση Φορέων, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα, εάν η ΕΑΓΑΚ λειτουργήσει επιτυχώς, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τον βραχίονα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

    Ωστόσο, στην παρούσα φάση αισθητή είναι η έλλειψη υποδομών τόσο υλικοτεχνικών όσο και αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό. "Η Θεσσαλονίκη υστερεί, καθώς υπάρχουν προβλήματα στις συγκοινωνίες, ελλείψεις στα ξενοδοχεία και σε άλλους βασικούς τομείς, ενώ παράλληλα συχνά παρατηρείται το φαινόμενο μετανάστευσης των τεχνοκρατών, προκειμένου να σπουδάσουν χρηματοοικονομικά", τόνισε ο κ. Μάργαρης.

    Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΧΚΘ ανέφερε ότι το Χρηματιστηριακό Κέντρο μπορεί να αποτελέσει το εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής σε θέματα χρηματοοικονομικής φύσης.

    [21] ΑΥΞΗΣΗ 3,5% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2001 (18:09 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 3,5% σημείωσαν οι αφίξεις ταξιδιωτών όλων των κατηγοριών (συμπεριλαμβανομένων και των εκδρομέων) κατά το Μάρτιο του 2001 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2000, φτάνοντας τις 188.731 ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2001, οι αφίξεις ταξιδιωτών ανήλθαν σε 427.115 σε σύγκριση με 414.464 την αντίστοιχη περίοδο του 2000 σημειώνοντας αύξηση 3,1%.

    Ο αριθμός αφίξεων των περιηγητών, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, έφτασε τις 141.663 το Μάρτιο του 2001 σε σύγκριση με 135.487 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου σημειώνοντας αύξηση 4,6%.

    Για την περιόδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2001 οι αφίξεις περιηγητών ανήλθαν σε 293.414 σε σύγκριση με 286.283 την αντίστοιχη περίοδο του 2000 δηλαδή σημείωσαν αύξηση 2,5%.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΛΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 5 Μαϊου 2001 (18:05 UTC+2)

    Σε ημερίδα του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας να αποτελέσουν τις πύλες εισόδου των Βαλκανίων στη νέα εποχή.

    Οπως τόνισε η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει κομβικό κέντρο επαφών, συνεννοήσεων και συνεργασιών. Υπογράμμισε δε ότι η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης.

    "Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία έχουν για εμάς άμεση προτεραιότητα. Τα προβλήματά τους δεν μπορεί να διαιωνίζονται. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει δυνατότητες που μπορούσε και έπρεπε να έχουν ήδη αξιοποιηθεί, για το συμφέρον, όχι μόνο των κατοίκων της, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Γιατί σ' αυτήν εδώ την περιοχή μπορεί και πρέπει να στηρίξει η χώρα μας τη διαμόρφωση ενός πρωταγωνιστικού οικονομικού, πολιτισμικού και πολιτικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου", είπε.

    Επισήμανε ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα που καθηλώνουν σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι το δημογραφικό, η επέκταση της φτώχειας, η διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, η ανεργία, η ανεπάρκεια του συστήματος Παιδείας, οι χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στο χώρο της υγείας, η ανασφάλεια μπροστά στην έξαρση της εγκληματικότητας, η περιφρόνηση του πολίτη από το κράτος, από το πιο νοσηρό κατεστημένο που γνώρισε ο τόπος.

    "Όλα αυτά τα προβλήματα σημειώνουν ιδιαίτερη έξαρση στην ακριτική αυτή περιοχή. Δίνουν την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας, για την οποία με κυνισμό και αδιαφορία μιλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Το κατά κεφαλήν εισόδημα εδώ κινείται στο 60% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παρόλο ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βρίσκει απασχόληση στη γεωργία και την κτηνοτροφία, η ανεργία ξεπερνά το μέσο εθνικό όρο και οι περισσότεροι από τα θύματά της είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η βιομηχανική παραγωγή υστερεί σημαντικά. Δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς ο τομέας των υπηρεσιών. Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας είναι προβληματική. Οι συγκοινωνίες και οι τηλεπικοινωνίες έχουν μείνει στο χθες. Ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής των Αθηνών και οι κάτοικοι της σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες ολόκληρης της περιοχής της Αν. Μακεδονίας και ακόμη περισσότερο της Θράκης, τονισε ότι βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο χερσαίο άκρο της πατρίδας μας, συνορεύει με μια ταραγμένη περιοχή που κουβαλά πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα, σημείωσε όμως ότι κρύβει ταυτόχρονα μεγάλες δυνατότητες.

    "Γεγονός επίσης είναι ότι η Θράκη αποτελεί κατά καιρούς χώρο αβάσιμων αιτιάσεων των γειτόνων μας. Δεν πρέπει ούτε να αγνοούμε την κατάσταση, ούτε να προσεγγίζουμε την πραγματικότητα με παραμορφωτικούς φακούς. Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω ότι οι μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής είναι Έλληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα και ανοικτές προοπτικές δημιουργίας και προκοπής. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και έχουν τις ίδιες δυνατότητες, τις ίδιες ευκαιρίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει καθημερινά σεβασμό στη διαφορετικότητα, προσήλωση στην ισονομία και την ισοπολιτεία. Αναδεικνύει στη Θράκη την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, ως υπέρτατες αξίες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού", είπε και πρόσθεσε:

    Τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί, ήδη, την πύλη ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γεωγραφικά ανήκει, πια, στο κέντρο μιας νέας ζώνης οικονομικών, επενδυτικών και εμπορικών, πολιτισμικών και πολιτικών δραστηριοτήτων.

    "Καιρός είναι να αναγνωρίσει έμπρακτα τη νέα κατάσταση, όχι μόνο ο ιδιωτικός, αλλά και ο δημόσιος τομέας. Να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών όχι μόνο ο πολίτης, αλλά και η πολιτική", είπε επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνολική διπλωματικής προσέγγισης, μια πολυεπίπεδης Βαλκανικής πολιτικής, προωθώντας ενέργειες που θα διευκολύνουν τη μετάβαση των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

    "Μοχλός στην προσπάθεια αυτή είναι η ισότιμη πολυμερής συνεργασία. Θεωρούμε αμοιβαία ωφέλιμη τη σύναψη διμερών συμφωνιών με κάθε γείτονά μας ξεχωριστά. Πιστεύουμε ότι οι συμφωνίες αυτές, οι συμφωνίες "Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού" μπορεί να δώσουν μια νέα πνοή στις σχέσεις μας με όλους τους γειτονικούς λαούς", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε την κυβερνητική πολιτική τονίζοντας ότι με ρυθμούς ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει το σήμερα.

    "Οι κυβερνήσεις που νέμονται την εξουσία, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, είχαν τους πόρους, αλλά τους μοίρασαν στους πεντέξι των Αθηνών. Είχαν το χρόνο, αλλά τον σπατάλησαν. Είχαν την ευκαιρία, αλλά την άφησαν να προσπεράσει τη χώρα. Και αυτό δεν πάει άλλο. Ο τόπος χρειάζεται στο πηδάλιό του, μια δημοκρατική, πρωτοποριακή και προοδευτική δύναμη. Χρειάζεται μια νέα Κυβέρνηση μακράς πνοής, με συγκροτημένη πολιτική, συγκεκριμένο σχέδιο και εφικτό όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια Κυβέρνηση με σχέδιο και όραμα για κάθε γωνιά της πατρίδας μας", υπογράμμισε.

    [23] 80.000 ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2001 (17:49 UTC+2)

    Παγκόσμιο φαινόμενο αποτελεί το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα, η Κυπριακή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών Κύπρου, αφού μέσα σε τρία χρόνια λειτουργίας έχει καταγράψει πέραν των 80.000 δοτών και έχει προσφέρει ελπίδα ζωής μέσα από την εξεύρεση ιστοσυμβατών δοτών σε 60 ασθενείς, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

    Οπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, Αδάμος Αδάμου, το Αρχείο του Ιδρύματος είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε αναλογία πληθυσμού και το 17ο μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς. Θα καταστεί δε το 12ο μεγαλύτερο Αρχείο με τη συμπλήρωση, μέχρι το τέλος του 2001, όλων των εξετάσεων των δειγμάτων που έχουν ληφθεί.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΔΗΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Λευκωσία, 5 Μαϊου 2001 (17:48 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι "το κόμμα του κέντρου θα πετύχει τον εκλογικό του στόχο και θα αναδειχθεί σε ρυθμιστική δύναμη στα πολιτικά πράγματα του τόπου" εξέφρασε χθες βράδυ ο ιδρυτής του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών και μελών του Κόμματος, στη Λεμεσό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στην πρώτη δημόσια ενεργό συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα του κόμματός του, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα μέλη του ΔΗΚΟ "να εντείνουν και να εντατικοποιήσουν τις προεκλογικές τους προσπάθειες για μεγιστοποίηση της δύναμης του κόμματος στην περιοχή" και είπε ότι μετά την αποχώρησή του από τα πολιτειακά αξιώματα και την ενεργό πολιτική, "παραμένει μάχιμος στην ενεργό πολιτική και την κομματική δράση", προσθέτοντας ότι θα βρίσκεται "σταθερά και αποφασιστικά στις επάλξεις και θα στηρίξει την πορεία του κόμματος".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 May 2001 - 18:13:47 UTC