Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ
  • [02] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ
  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΛΥΣΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] Ο SOLBES ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [05] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [07] ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΟΡΜΟΥ
  • [08] ΑΡΘΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ
  • [09] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ
  • [10] ΣΤΟ ΒΟΛΟ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [11] Η "WALL STREET JOURNAL EYROPE" ΓΙΑ ΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [12] ECONOMIST: "ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ EUROFIGHTER"
  • [13] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ
  • [14] ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΔΑΑ
  • [15] ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΙΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΤΗΣ ΕΥΑΘ
  • [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [18] ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΧΑΡΤΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ
  • [19] Ρ. ΧΑΛΙΜΙ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ "ΤΟΡΠΙΛΙΖΕΙ" ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ
  • [20] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • [21] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ - ΝΑΣΤΑΖΕ
  • [24] ΜΗΧΑΝΙΚΗ: ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (18:28 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευάγγελος Βενιζέλος

    της Νατάσας Θωμά

    Οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία για μετά το Πάσχα. Λίγο αργότερα και ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος άσκησε έντονη κριτική για το ότι αναγκάσθηκαν τα δύο μικρά κόμματα να μην καταθέσουν τις δικές τους τροπολογίες για να τεθούν σε ψηφοφορία.

    Η ένταση ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έθεσε θέμα γιατί οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών και κυρίως η τροπολογία του κόμματός του για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν τίθενται στην Ολομέλεια.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης απάντησε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και τη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής γίνεται μόνο μία ψηφοφορία και ότι οι τροπολογίες στη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να έχουν καταατεθεί εμπρόθεσμα -πριν από τη δεύτερη φάση αναθεώρησης- και να έχουν υπογραφή από 50 βουλευτές.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αντέτεινε ότι δεν χρειάζονται οι 50 υπογραφές και ότι οι προτάσεις του κόμματός του είναι επί της τελικής διατύπωσης των αναθεωρητέων διατάξεων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος αναρωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε ως τροπολογία την πρόταση του εισηγητή της πλειοψηφίας Ευάγγελου Βενιζέλου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών που δεν ήταν μάλιστα ούτε αναδιατύπωση της διάταξης ούτε ήρθε ως σύνθεση διάταξης και δεν δέχθηκε τροπολογίες βουλευτών.

    Σε όλα τα άρθρα έγιναν αλλαγές, είπε ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ν.Δ. άλλαξε άποψη επί του θέματος για το ασυμβίβαστο, το οποίο υποστήριζε αρχικά, ενώ τώρα το καταψηφίζει.

    Παρέμβαση όμως έκανε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, που τόνισε ότι δικαίωμα τροποποίησης είχαν μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα.

    "Μας αποτρέψατε από την συνταγματική αναθεώρηση και εμάς και τον ΣΥΝ. Τώρα στηρίζεστε στην αναλογική εφαρμογή των νόμων. Πουθενά δεν προκύπτει αυτό απλά είναι θέμα συσχετισμών που έχετε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Δεν μπορείτε να εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά" επεσήμανε ο κ. Σκυλλάκος και ζήτησε να μην παίζονται παιχνίδια με το ΚΚΕ.

    "Και το ΚΚΕ να μην παίζει παιχνίδια", είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Βουλής.

    Αίσθηση προκάλεσε λίγο αργότερα η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που συμφώνησε με το ΚΚΕ για την θέση του επί της διαδικασίας, αλλά σημείωσε: "Το κακό έγινε και δεν αποτελεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας. Τώρα έρχεστε με τη δύναμη των τετελεσμένων γεγονότων. Έπρεπε εγκαίρως να λυθεί το διαδικαστικό ζήτημα πριν φτάσουμε εδώ που φτάσαμε τώρα. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία παρά το γεγονός ότι διαφωνώ με τον τρόπο ψηφοφορίας. Έπρεπε να τεθούν πρώτα οι προτάσεις της Ν.Δ. ως πιο προχωρημένες".

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε ζητήσει να αναβληθεί για μετά το Πάσχα η ψηφοφορία.

    Πάντως όταν ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το θέμα αναβολής της ψηφοφορίας, ελάχιστοι ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. που σηκώθηκαν για να δηλώσουν ότι το υποστηρίζουν.

    [02] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ

    Αγκυρα, 6 Απριλίου 2001 (17:26 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου- Ισμαήλ Τζεμ

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ.

    Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση των δύο υπουργών, η Τουρκία και η Ελλάδα εν γνώση των ανθρωπίνων απωλειών που έγιναν από τις προσωπικές νάρκες ξηράς, χαιρετίζουν τα μέτρα που πάρθηκαν στο παρελθόν -μονομερώς, διμερώς και πολυμελώς- με σκοπό την απαγόρευση παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης των εν λόγω ναρκών.

    Οι δύο υπουργοί αναγνωρίζουν ότι η ολοκληρωτική απαγόρευσή τους αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης που δύναται να συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Μ' αυτά κατά νουν οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την επιθυμία τους να μετάσχουν στη σύμβαση απαγόρευσης της χρήσης των ναρκών δηλαδή της σύμβασης της Οττάβας.

    Μ' αυτή την έννοια, αποφάσισαν να αρχίσουν ταυτοχρόνως τη διαδικασία που θα κάνει τις δύο πλευρές μέλη της σύμβασης της Οττάβας. Κι ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία επικύρωσης, η Τουρκία θα αρχίσει τη διαδικασία συμμετοχής.

    Συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο υπουργών τα κείμενα επικύρωσης της Ελλάδας και συμμετοχής της Τουρκίας, ενώ θα τεθούν ταυτοχρόνως υπόψη του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στη συμφωνία αυτή, είπε ότι έχει όχι μόνο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του ισχυρού μηνύματος που έστειλε η Ελλάδα όταν ανακοίνωσε τον περιορισμό των εξοπλισμών

    Από πλευράς του ο κ. Τζεμ είπε για το θέμα αυτό ότι η Τουρκία δεν καθορίζει τους εξοπλισμούς της μόνο βάσει της Ελλάδος αλλά και βάσει άλλων χωρών και γι' αυτό παρ' ότι η ίδια θεωρεί πολύ θετικό αυτό το βήμα είναι πιο περίπλοκο το πρόβλημα.

    Οι δύο υπουργοί εξέδωσαν άλλο ένα κοινό ανακοινωθέν που αφορά τη μεταφορά της κοινοτικής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην Τουρκία, διαδικασία που έχει αρχίσει και συνεχίζεται επιτυχώς.

    Επίσης συζήτησαν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν ξεκινήσει από καιρό. Συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιούνιο στο Κουσάντασι και τη Σάμο, όπου θα έρθουν σε επαφή με ομάδες πολιτών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των δύο χωρών.

    Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για το Κυπριακό. Είπαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όμως πρόσθεσε ότι για να γίνουν πιο παραγωγικές οι προσπάθειες αυτές, χρειάζεται να υπάρξει νέα κατανόηση και νέες παράμετροι σχετικά με το ζήτημα αυτό.

    Συζήτησαν, επίσης, για το Εθνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε η Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Οσον αφορά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό για το οποίο η Ελλάδα έχει κάποιες αντιρρήσεις για το πώς διατυπώνεται, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα έρθει προς συζήτηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Επίσης, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν μια σειρά άλλων μέτρων, όπως την επέκταση της Εγνατίας Οδού από την Αλεξανδρούπολη προς την Κωνσταντινούπολη, έτσι ώστε να συνδεθεί η Κωνσταντινούπολη με τη δυτική Ελλάδα και να δοθούν μεγαλύτερες δυνατότητες στις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

    Συμφώνησαν, επίσης, για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων για τον τουρισμό, που μέχρι τώρα προέβλεπαν κρουαζιέρες μεταξύ τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών, με απλοποίηση των διαδικασιών των θεωρήσεων.

    Επίσης, οι δύο υπουργοί, οι οποίοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στα Σκόπια, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ν.Α.Ευρώπης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έστειλαν ένα κοινό μήνυμα που αφορά στη μη παραβίαση των συνόρων και επίσης απηύθυναν έκκληση προς το Σύμφωνο Σταθερότητας να επισπεύσει τις χρηματοδοτήσεις για την περιοχή.

    Συζήτησαν, παράλληλα, και για το θέμα της συνεργασίας τους σε ό,τι αφορά στον αγωγό της Κασπίας, που θα ενώνει τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας και όρισαν εκπροσώπους από τα δύο υπουργεία που εργαστούν για αυτό το σχέδιο.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΛΥΣΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (14:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό είναι σαφές: το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου παραμένει ισχυρό και με ισχύ και η αναζήτηση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, και τόνισε ότι ουδείς συζητά δέχεται λύση του κυπριακού προβλήματος με ενδεχόμενη συνομοσπονδία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό είναι σαφείς και κατηγορηματικές και δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο συνομοσπονδίας, μιλάμε για ομοσπονδία και μόνο. Όσον αφορά τις απόψεις που διατυπώνονται περί συνομοσπονδίας της Κύπρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο καθένας λεει τις απόψεις του και είναι υπεύθυνος για αυτές. Τέλος, ερωτηθείς εάν θα μεσολαβήσει η Ελλάδα στο αίτημα της Τουρκίας για διεθνή χρηματοδότηση έτσι ώστε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει επέλθει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η χώρα μας συμμερίζεται την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση για να λύσει τα προβλήματά της, παρέπεμψε όμως στις δηλώσεις που θα κάνει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    [04] Ο SOLBES ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (11:53 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις P. Solbes, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

    Ο κοινοτικός αξιωματούχος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Flash, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την Ευρωπαϊκή ύφεση, ενώ σημείωσε ότι το ευρώ θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η κρίση στα χρηματιστήρια.

    Ο κ. Solbes μιλώντας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, τόνισε ότι βρίσκονται σε καλύτερη τροχιά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

    Το πρωί ο κ. Solbes συναντήθηκε με τον Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, καθώς και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Στη 1 το μεσημέρι, ο κ. Solbes, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την παραγωγή του ευρώ.

    Το απόγευμα στις 6 ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για το ενιαίο νόμισμα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και με τη συμπαράσταση της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας.

    [05] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Τριήμερο προετοιμασίας θα κάνουν οι εθνικές μας ομάδας μπάσκετ γυναικών και παίδων, στο διάστημα 9 έως 11 Απριλίου. Στην εθνική παίδων έχουν κληθεί οι: Μόρφης (Πανελλήνιος), Πρίντεζης (Ολυμπιακός), Χούμας, Βλαχόπουλος (Πανιώνιος), Βουγιούκας (Αρης Γλυφάδας), Βοϊβατόπουλος (Ξάνθη), Μαγκούνης (Θεμιστοκλής Αιγ.), Παπανικολάου (Ηρακλής Κω), Μανούσος (ΠΑΟΚ), Σχορτσιανίτης (Ηρακλής), Παπανικολάου (Αρης), Σφέικος (Καρδίτσα), Γιαννακόπουλος (Ποσειδών Καλαμάτας), Κολλιόπουλος (ΔΑΣΑΛ) και Βάθης (Σταυρούπολη).Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει την Μεγάλη Δευτέρα και ώρα 10:00 στο ΟΑΚΑ.

    Στην εθνική γυναικών έχουν κληθεί οι: Καβαδία, Δελή, Βασιλείου, Μητροπούλου, Τασούλη (Σπόρτιγκ), Νικολαίδου, Καλέντζου, Χαλικιά (Παναθηναϊκός), Γκιουλέκα (Ηρακλής), Κλιγκοπούλου (ΔΑΣΑΛ), Βολωνάκη (Ακαδημία), Κωστάκη (Αστέρας Εξαρχείων), Σαμορούκοβα (Εσπερίδες), Κυρκοπούλου (Απόλλων Πτολεμαίδας) και Μάλτση. Η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής γυναικών θα γίνει την Μεγάλη Δευτέρα στη Γλυφάδα.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τα ενημερωτικά δελτία των κάτωθι εταιριών για την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΑ:

    "ARROW AEEX" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ

    "ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕΧ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ

    "Π&Κ ΑΕΕΧ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.

    Το Δ.Σ. του ΧΑΑ ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθι εισηγμένης εταιρίας:

    "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK AE" για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση.

    Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που εγκρίθηκαν:

    Η εταιρία "ARROW AEEX" θα διαθέσει 11.550.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές ως εξής: 11.000.000 με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 550.000 με ιδιωτική τοποθέτηση

    Η εταιρία "ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕΧ" θα διαθέσει 565.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό

    Η εταιρία "Π&Κ ΑΕΕΧ" θα διαθέσει 1.500.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό

    Η εταιρία "ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK AE" προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκδίδοντας 546.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές μετά από άσκηση δικαιώματος προαίρεσης (stock option plan) υπέρ των εργαζομένων και των μελών του Δ.Σ.

    Επίσης, το Δ.Σ. του ΧΑΑ επανέγκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ενημερωτικό δελτίο της κάτωθι εταιρίας για την εισαγωγή των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών:

    "MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ" για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή της εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Τέλος, το Δ.Σ. του ΧΑΑ ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση:

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 5.750.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "FITCO Βιομηχανία Επεξεργασίας Μετάλλων ΑΕ"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, στην Παράλληλη Αγορά, των 5.940.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας "ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ"

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 1.821.000 νέων κοινών ανώνυμων μετοχών που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρίας "ΝΤΙΟΝΙΚ ΑΕ".

    [07] ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (21:01 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Η έγκριση του βασικού κορμού των κυβερνητικών προτάσεων, ο υψηλός βαθμός συναίνεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και οι εκατέρωθεν διαρροές βουλευτών σε επίμαχες διατάξεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του αποτελέσματος για το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

    Σύμφωνα με τα αριθμητικά αποτελέσματα της 7ης Αναθεωρητικής Βουλής, μόνο τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκαν, οι οποίες ήθελαν 180 ψήφους. Η σημαντικότερη από αυτές αφορούσε την αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία υπερψήφισαν μόνο 155 βουλευτές.

    Συνολικά από τις 83 διατάξεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία εγκρίθηκαν 78 προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ από τις τροπολογίες της Ν.Δ. απορρίφθηκαν όλες, πλην αυτής που αφορούσε τον υπολογισμό του πληθυσμού για την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

    Άλλα χαρακτηριστικά του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ήταν:

    Από τις προτάσεις που χρειαζόντουσαν για να περάσουν 180 ψήφους έγινε οριακά δεκτή με 181 υπέρ η ερμηνευτική δήλωση για τους αντιρρησίες συνείδησης και την εναλλακτική θητεία.

    Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι πιο σημαντικές προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος που εγκρίθηκαν είναι αυτές για τις οποίες η Ν.Δ. είχε καταθέσει τροπολογίες και αφορούσαν τα ΜΜΕ, τα δάση και το περιβάλλον και η επιλογή των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών η οποία πέρασε οριακά με 152 ψήφους.

    Μία σημαντική εξάλλου νίκη του κυβερνώντος κόμματος είναι η έγκριση της πρότασής του για τη θέσπιση επαγγελματικού ασυμβίβαστου στους βουλευτές με 166 ναι, 101 κατά και τρία παρών.

    Να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. είχε ταχθεί επισήμως κατά του ασυμβίβαστου, ωστόσο πολλοί βουλευτές της δεν ακολούθησαν την επίσημη γραμμή του κόμματός της, αφού 40 ψήφισαν υπέρ και 8 παρών.

    Ωστόσο υπήρξαν διαρροές και από το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο 25 τάχθηκαν κατά και 5 δήλωσαν παρών.

    Ανάλογες διαρροές στα δύο μεγάλα κόμματα έγιναν και σε άλλες διατάξεις, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

    [08] ΑΡΘΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βερολίνο, 6 Απριλίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση από Αγκυρα στη γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" με τίτλο: "Φίλοι στις δύσκολες στιγμές" "Στο παρελθόν εξοπλίζονταν ο ένας εναντίον του άλλου, τώρα εξαρτώνται από το εμπόριο".

    Η δημοσιογράφος αναφέρεται διεξοδικά στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος από την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου μεταξύ Παπανδρέου και Τζέμ, στον ρόλο των στρατιωτικών και τον περιορισμό των αμυντικών εξοπλισμών. Αναφέρεται διεξοδικά στον ρόλο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που τελευταία ανθούν και θεωρούνται ζωτικής σημασίας και από τις δύο πλευρές.

    Θετικά είναι τα σχόλια του γνωστού συντάκτη της "Cumhuriyet", Oezgen Acar σε ότι αφορά την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων τόσο στον πολιτικό όσο και στον εμπορικό τομέα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. "Το εμπόριο των 150 εκατομ. δολλαρίων πριν μια 20ετία φθάνει σήμερα τα 900 εκατομ. δολλάρια και μερικοί πιστεύουν ότι σύντομα θα μπορούσε να φθάσει τα 5 δισεκ. δολλάρια. Η επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα, που χαρακτηρίζεται "επίσκεψη εργασίας", θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της γέφυρας που οικοδομείται", σημειώνεται.

    "Μετά από μια παντελή έλλειψη επικοινωνίας, σχεδόν 40 χρόνια, δεν είχε πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και την Τουρκία επίσκεψη υπουργών Εξωτερικού. Οι κκ. Παπανδρέου και Τζέμ, οι οποίοι αντάλλαξαν επίσημες επισκέψεις, συναντώνται συχνά και έχουν επίσης συχνή τηλεφωνική επικοινωνία.

    Με αυτά τα δεδομένα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε την αναβολή της αγοράς των 60 Eurofighter. Η τελική απόφαση για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 10 δισεκ. μάρκα, θα ληφθεί το 2004. Κακή είδηση για τις κατασκευάστριες εταιρείες αλλά καλή για την Τουρκία", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    "Βέβαια η κίνηση αυτή του κ. Σημίτη", αναφέρεται στο δημοσίευμα, "υπαγορεύθηκε πρωτίστως από εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στην προσπάθεια διάσωσης της δημοτικότητας του κόμματος. Οι πόροι πρόκειται μελλοντικά να διατεθούν σε νοσοκομεία και συντάξεις. Χωρίς την ύφεση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο κ. Σημίτης δεν θα μπορούσε να τολμήσει αυτό το εντυπωσιακό βήμα. Σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για την πρώτη περικοπή αμυντικών δαπανών εδώ και δεκαετίες. Και ας σημειωθεί ότι λίγο πριν, το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωνε για την αγορά των Eurofighters. Ο ίδιος όμως ο υπουργός Άμυνας, εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Σημίτη, ήταν εκείνος που τον προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ξεχνά το κοινωνικό πρόσωπο του κόμματος".

    "Στην Τουρκία, σημειώνεται στο δημοσίευμα, "η οικονομική κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική. Η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την χρεοκοπία. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί αποφάσισαν πρόσφατα να αναβάλλουν ή να ματαιώσουν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Το γεγονός ότι αυτό ανακοινώνεται από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Χουσεϊν Κιβιρίκογλου και όχι όπως στην Αθήνα από την κυβέρνηση, αποτελεί μια από τις ιδιαιτερότητες της Τουρκίας, που θα πρέπει να αποβάλλει, εάν κάποτε ενταχθεί στη λέσχη των Ευρωπαίων".

    "Όταν όμως πρόσφατα η τουρκική πλευρά παρουσίασε το εθνικό πρόγραμμα για την ενταξιακή της πορεία, δεν έκανε καμιά μνεία για τον μελλοντικό ρόλο του στρατού, ούτε αναφέρθηκε σε ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δηλαδή το Κυπριακό. Στην Άγκυρα κυβερνά ένας συνασπισμός που πρέπει συνεχώς να λαμβάνει υπόψη το συγκυβερνών κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, από φόβο για το ενδεχόμενο διάλυσης του και προκήρυξης νέων εκλογών που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κόμματος του Ετσεβίτ και της ΑΝΑP από την εξουσία. Οι λεπτές αυτές ισορροπίες επηρεάζουν την πορεία της εξωτερικής πολιτικής", αναφέρεται στο άρθρο και προστίθεται:

    " Έτσι παρουσιάζεται μια πρόοδος δύο ταχυτήτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας: Κινητικότητα στις συνομιλίες των δύο υπουργών εξωτερικών και στασιμότητα όταν εμπλέκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Άγκυρας. Έτσι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, γεράκι από τις τάξεις του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, υποστηρίζει ότι εάν οι Έλληνες έχουν πράγματι καλές προθέσεις θα έπρεπε να αποστρατικοποιήσουν καταρχήν τα νησιά του Αιγαίου. Ο Παπανδρέου από την πλευρά του κάλεσε πολλούς επιφανείς Τούρκους δημοσιογράφους στην Αθήνα και τους είπε ότι η μείωση του κινδύνου πολέμου στο μηδέν θα μείωνε τις αμυντικές δαπάνες, πράγμα που αφήνει περιθώρια ερμηνείας. Δηλαδή μερικοί πιστεύουν στο ενδεχόμενο πρότασης του Έλληνα ΥΠΕΞ Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του για υπογραφή συμφώνου αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών. Αλλά και ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ Τσοχατζόπουλος κάλεσε Τούρκους δημοσιογράφους στα πλαίσια του διαλόγου και πρότεινε να απομακρυνθούν από την περιοχή αμφίπλευρα των συνόρων οι νάρκες που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς φυγάδες πρόσφυγες. Δεδομένου όμως ότι τα σύνορα είναι παράλληλα και σύνορα των χωρών Schengen, η αποστρατικοποίησή τους δεν θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

    Υπάρχουν μετανάστες που η Αθήνα ευχαρίστως θα ήθελε να τους ξεφορτωθεί. Όπως αγωνιστές και συμπαθούντες του PKK και της τουρκικής εξτρεμιστικής αριστεράς, που ανενόχλητοι μοιράζουν στα φανάρια προκηρύξεις. Είναι γνωστό ότι η υπόθεση Οτσαλάν παραλίγο να δυναμιτίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τώρα όμως έχουν πέσει οι τόνοι. Ένα σύμφωνο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, ενταγμένο σε ένα ευρύτερο πακέτο διμερών συμφωνιών, επικυρώθηκε μόλις από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι εμπορικοί κύκλοι θα προτιμούσαν βέβαια να υπογραφούν δύο άλλες συμφωνίες σχετικά με την διπλή φορολόγηση και την προστασία των επενδύσεων.

    Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι παλιοί κανόνες εμπορίου αποτελούν μόνο εμπόδιο.

    Για πρώτη φορά τόνισαν Τούρκοι παρατηρητές ότι η Ελλάδα δεν χάρηκε σχετικά με την σοβαρή οικονομική κρίση που έπληξε την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις 70% των Ελλήνων υποστηρίζει την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

    Με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς του 1999 που αποτέλεσαν δοκιμασία και για τις δύο χώρες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν σε θετική τροχιά πράγμα, που αποδεικνύεται και από τις υπερπλήρεις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κων/πολης.

    Ακόμη και η κρίση στα Βαλκάνια δεν μπόρεσε να διχάσει τις δύο χώρες. Οι υπουργοί Άμυνας συναντώνται σήμερα στα Σκόπια. Εδώ και καιρό ακολουθούν την ίδια στρατηγική. Απορρίπτουν κάθε αποσχιστική κίνηση επειδή και οι ίδιες χώρες την φοβούνται, ενώ για την Τουρκία οι Αλβανοί του UCK δεν είναι αδέλφια του Ισλάμ, αλλά ξαδέλφια του PKK.

    Όταν η Ελλάδα στην δεκαετία του 80 τερμάτισε το καθεστώς πολέμου με την Αλβανία, πολλοί ούτε καν θυμόντουσαν ότι υπήρχε. Η Ελλάδα θέλει τώρα να άρει το καθεστώς επιφυλακής που ισχύει από την εποχή της εισβολής στην Κύπρο το 1974. Αποτελεί και αυτό μια συμβολική χειρονομία, δεδομένου μάλιστα ότι οι νέες φιλίες χρειάζονται και κάποιες φιλοφρονήσεις, καταλήγει η δημοσιογράφος".

    [09] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ορίστηκαν από την FIBA, οι διαιτητές των αναμετρήσεων Παναθηναϊκού - Αλμπα Βερολίνου, για την προημιτελική φάση της Σουπρολίγκα. Αυτοί είναι:

    17 Απριλίου

    Παναθηναϊκός - Αλμπα

    Διαιτητές: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Γιόβσιτς (Γιουγκοσλαβία)

    19 Απριλίου

    Αλμπα - Παναθηναϊκός

    Διαιτητές: Ρεμς (Σλοβενία), Μπιτόν (Ισραήλ)

    26 Απριλίου

    Παναθηναϊκός - Αλμπα

    Διαιτητές: Κολούτσι (Ιταλία), Λέεμαν (Ελβετία)

    [10] ΣΤΟ ΒΟΛΟ Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Στο πλαίσιο του προγράμματος "Ελλάδα 2004" ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης, τη Δευτέρα 9 Απριλίου θα επισκεφτούν το Βόλο.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με το Νομάρχη Μαγνησίας, και τους Δημάρχους Βόλου και Ν. Ιωνίας.

    Στις 11.15 0 κ. Φλωρίδης θα δώσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Μαγνησίας.

    Θα ακολουθήσει στις 12.00 μ.μ, στον ίδιο χώρο, συνάντηση και συζήτηση με αθλητικούς φορείς του Νομού. Επίσης, οι κ.κ. Φλωρίδης και Καρτάλης θα επισκεφτούν το ΕΑΚ (Εθνικό Αθλητικό Κέντρο) Βόλου (Στάδιο, Κλειστό Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο, Σκοπευτήριο, Ναυταθλητικές Εγκαταστάσεις), το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Ιωνίας, το Πανθεσσαλικό Στάδιο, Βασδέκειο, το Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Βόλου, το Γήπεδο Νεάπολης, καθώς και το Γήπεδο Μαγνησιακού.

    Στις 6.00 μ.μ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Υφυπουργός θα μιλήσει με θέμα: "Αθήνα 2004, Ελλάδα 2004".

    Υπενθυμίζουμε ότι ο Βόλος είναι μια από τις τέσσερις, εκτός Αττικής, πόλεις στις οποίες θα διεξαχθούν οι προκριματικοί και οι ημιτελικοί αγώνες ποδοσφαίρου, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και ακόμα ότι: Το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004", αποτελεί βασικό πυλώνα της Ολυμπιακής προετοιμασίας και το συνολικό ύψος του ποσού που προβλέπεται να διατεθεί για αυτό ανέρχεται σε 368 δις.

    Τη Μεγάλη Τρίτη στις 10.30 το πρωί ο κ. Φλωρίδης θα συναντηθεί στο γραφείο του, με τους: Μίχαλ Λισίνκιεβιτς πρόεδρο Πολωνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κάζιμιρ Γκόρσκι επίτιμο πρόεδρο Πολωνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και εκπρόσωπο Πολωνικής Κυβέρνησης σε θέματα αθλητισμού, Γκρέγκορζ Λάτο, αντιπρόεδρο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Παλαιμάχων και Πάβελ Ρούσιμ τοπ μάνατζερ Πολωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

    Οι παραπάνω έρχονται στην Αθήνα με την ευκαιρία της ποδοσφαιρικής συνάντησης παλαιμάχων Ελλάδας - Πολωνίας που θα γίνει τη Δευτέρα στις 5.30 μ.μ. στο ΟΑΚΑ και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

    Σκοπός του αγώνα είναι η ενίσχυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στην προσπάθειά του να δημιουργήσει το "Σπίτι του Ηθοποιού".

    Θα προηγηθεί στις 4.30 μ.μ. αγώνας, μεταξύ ομάδων που θα συγκροτούν καλλιτέχνες, Ελλάδας - Πολωνίας.

    [11] Η "WALL STREET JOURNAL EYROPE" ΓΙΑ ΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Ουάσιγκτον, 6 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του "Ελευθέριος Βενιζέλος" αναφέρεται δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe" στο τουριστικό τμήμα της εφημερίδας.

    "Το άπειρο προσωπικό, προβλήματα με τις αποσκευές, δυσλειτουργίες του συστήματος ενδοεπικοινωνίας δημιούργησαν καθυστερήσεις στις πτήσεις, ενώ η Ολυμπιακή Αεροπορία αναγκάστηκε να μειώσει τον αριθμό των πτήσεων της μέχρι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης αλλά και υπεύθυνοι του αεροδρομίου τόνισαν ότι η κατάσταση βελτιώνεται και εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι όλα τα προβλήματα θα εξαλειφθούν σύντομα", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    [12] ECONOMIST: "ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ EUROFIGHTER"

    Λονδίνο, 6 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Στην αναβολή της αγοράς των Eurofighter από την ελληνική κυβέρνηση και τη διάθεση των σχετικών κονδυλίων σε κοινωνικές παροχές αναφέρεται ανταπόκριση του "Economist" από την Αθήνα, στην οποία χαρακτηρίζεται "τολμηρή" η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να αναβάλει την παραγγελία, ενώ επισημαίνεται και η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Στο δημοσίευμα με τίτλο: "Οι συντάξεις πάνω από τα Eurofighter", και υπότιτλο "Η Ελλάδα αναβάλλει μια μεγάλη παραγγελία για πολεμικά αεροσκάφη, ένα δείγμα καλύτερων σχέσεων με την Τουρκία και πιο πιεστικών αναγκών για την πρόνοια" χαρακτηρίζεται "τολμηρή" η κίνηση του πρωθυπουργού να αναβάλει την παραγγελία ύψους 5.4 δις. δολαρίων, η οποία εξέπληξε αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

    "Τα χρήματα, αντιθέτως, θα διατεθούν για την αναμόρφωση του πεπαλαιωμένου συστήματος συντάξεων και πρόνοιας της χώρας. Η απόφαση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση των πιο "σκληρών" μελών του ΠΑΣΟΚ, όπως του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλου, που την χαρακτήρισε "παράλογη", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    "Ο κ. Σημίτης", συνεχίζει η ανταπόκριση, "ήταν προσεκτικός και δεν ακύρωσε την παραγγελία, ενώ ανακοίνωσε ότι άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η παραγγελία αμερικανικών F-16 και νέων υποβρυχίων, θα προχωρήσουν κανονικά. Αλλά, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία βελτιώνονται, ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία μπορεί να αντεπεξέλθει με λιγότερα και πιο φθηνά αεροσκάφη".

    "Η Ελλάδα", επισημαίνει η ανταπόκριση, "ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού είναι η πιο φτωχή χώρα της ευρωζώνης και είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πλεονασμάτων, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της. Και καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας παραμονεύει, ο κ. Σημίτης βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε οι ελληνικές εταιρίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Αν και η οικονομία αναμένεται να γνωρίσει ανάπτυξη στο ύψος του 5%, η ανεργία θα μειωθεί οριακά και θα πέσει λίγο κάτω από το 12%, επειδή δεν υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για τους ανειδίκευτους νέους και τις γυναίκες. Η μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων είναι επιτακτική, αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει την επόμενη πενταετία. Ταυτόχρονα, οι Σοσιαλιστές αγωνίζονται για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας και των κρατικών νοσοκομείων".

    "Είναι δυνατόν η απόφαση του κ. Σημίτη να έχει αρνητικά αποτελέσματα;". Όχι, εάν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών με την όλο και αυξανόμενη επιρροή, και ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ, συνεχίζουν να εργάζονται για την βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων", επισημαίνεται στο δημοσίευμα του "Economist".

    Αναφορικά με την την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Άγκυρα, στην ανταπόκριση τονίζεται "η χωρίς προηγούμενο", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών που εντυπωσίασε τους Τούρκους ηγέτες: Να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε μείωση των αμυντικών τους δαπανών. Μια ιδέα που θα φαινόταν αδιανόητη πριν από 14 μήνες πριν να ξεκινήσει η προσέγγιση των δύο χωρών. Από τότε, η Ελλάδα έχει γίνει πιο ''σίγουρη''. Είναι ασφαλής μέσα στην ευρωζώνη, ενώ δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση που έπληξε την Τουρκία".

    [13] ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΕ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Η κόντρα καλά κρατεί... Η ΠΑΕ Πανιώνιος έστειλε σήμερα εξώδικο στον Α' αντιπρόεδρο της ΕΠΑΕ, Αριστείδη Καμάρα, από τον οποίο του ζητάει να εφαρμόσει το καταστατικό. Αυτό προβλέπει ο κ. Καμάρας να αναλάβει καθήκοντα προέδρου, ενώ κάνει λόγο ότι η έκπτωση του κ. Μητρόπουλου είναι δίκαιη.

    Από την άλλη κατάληψη των γραφείων της ΕΠΑΕ για τρεις ώρες έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιωνίου, Αχιλλέας Μπέος μαζί με λίγους οπαδούς της ομάδας. Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας αποχώρησαν τονίζοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια την ερχόμενη Δευτέρα.

    [14] ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΔΑΑ

    Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας έχει πλέον διανύσει ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου εκφράζουν τη λύπη τους για τα προβλήματα που προέκυψαν, δυσχεραίνοντας την εξυπηρέτηση τόσο των επιβατών όσο και των επισκεπτών και ζητούν την κατανόηση του κοινού για οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου κατά το διάστημα αυτό και, συγκεκριμένα, από τις 06:00 το πρωί της 29ης Μαρτίου έως την ίδια ώρα στις 5 Απριλίου, 2001, πραγματοποιήθηκαν περίπου 3.200 πτήσεις. Ο αριθμός των επιβατών ανήλθε σε 280.000, ενώ διακινήθηκαν περίπου 304.000 αποσκευές.

    Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι κατά το διήμερο 3 και 4 Απριλίου, δεν υπήρξαν καθυστερήσεις.

    Kατά την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας του, το νέο αεροδρόμιο δέχθηκε 700.000 επισκέπτες που έσπευσαν για την πρώτη τους γνωριμία με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ιδιαίτερα κατά το προηγούμενο σαββατοκύριακο (31 Μαρτίου-1 Απριλίου) - ανεξάρτητα από τον αριθμό των επιβατών, ο οποίος ανήλθε σε 40.000 - το αεροδρόμιο δέχθηκε στους χώρους του 350.000 επισκέπτες.

    [15] ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΙΣΗ ΑΓΩΓΟΥ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ξαφνική βλάβη που υπέστη αγωγός της ΕΥΑΘ, κοντά στα πανεπιστήμια, είχε ως αποτέλεσμα να ξεπηδήσει νερό σε ύψος εφτά μέτρων και να εκσφενδονιστούν πέτρες και χώματα σε απόσταση 30 μέτρων σε αυτοκίνητα και περαστικούς, ενώ η περιοχή του συντριβανιού γέμισε λάσπη.

    Αιτία του περιστατικού ήταν η διάτριση του σωλήνα, αλλά ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για εσφαλμένη έλευση του χάρτη του δικτύου της ΕΥΑΘ. Ο αγωγός επισκευάστηκε μετά από περίπου τρεις ώρες.

    [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών και δη της υψηλής τεχνολογίας να ασκούν πιέσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα να χάσουν "έδαφος" και να τερματίσουν με σημαντικές απώλειες.

    Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,36% και διαμορφώθηκε στις 5601.5 μονάδες, με τις μετοχές των ARM Holdings και της Logica (που ανήκουν στο χώρο των νέων τεχνολογιών) να πρωταγωνιστούν στην πτώση.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,37%, στις 5139.71 μονάδες, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την πτωτική πορεία που κατέγραψαν μετοχές εταιριών πληροφορικής, ενώ και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης X-DAX έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,10% στις 5709.88 μονάδες.

    Κατά 0,47% υποχώρησε η Ζυρίχη, η Βιέννη αποδυναμώθηκε καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,33%, η Πράγα έκλεισε με απώλειες κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ το Μιλάνο κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,02%.

    Η Μαδρίτη έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,28%, η Μόσχα σημείωσε πτώση 1,03%, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τη Στοκχόλμη (-1.87%). Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 διαμορφώθηκε στις 8236.8 μονάδες, έχοντας περάσει σε αρνητικό «έδαφος» και τελικά έκλεισε με πτώση 2,61%.

    «Ανώδυνες» ήταν οι απώλειες για τη Λισαβόνα και το Οσλο, (-0,66% και 0,30%), αντίστοιχα. Το Ελσίνκι κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,30%, ενώ η Κοπεγχάγη έκλεισε με πτώση της τάξης του 0.77%. Κατά 0,39% υποχώρησε η Βουδαπέστη, κατά 0,42% οι Βρυξέλλες και τέλος ο δείκτης ΑΕΧ στο Αμστερνταμ υποχώρησε κατά 0,17%.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 6 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων.

    Ο κ. Φίσερ συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο.

    Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους οι κ.κ. Φίσερ και Μέτα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα στην ΠΓΔΜ.

    "Είχα την ιδιαίτερη ικανοποίηση να συναντηθώ σήμερα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Στις συζητήσεις που είχαμε δώσαμε έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια", είπε ο κ. Μέτα.

    "Εκφράσαμε την ίδια ανησυχία των κυβερνήσεών μας για τις εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ. Επίσης εκφράσαμε την ίδια άποψη ότι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην ΠΓΔΜ είναι ο διάλογος και η αποφυγή της βίας και του εξτρεμισμού", υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε τέλος ότι συζήτησαν και για τις σχέσεις Αλβανίας και Γερμανίας και εκτίμησαν ότι είναι πολύ καλές. "Η Γερμανία υποστηρίζει με αποφασιστικότητα την Αλβανία στις προσπάθειές της για την ένταξη της στις ευρωαντλαντικές δομές", σημείωσε.

    Από την πλευρά του κ. Φίσερ εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη στα Τίρανα και τις συναντήσεις που είχε.

    "Οταν έφθασα στα Τίρανα αναχώρησε ο Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρις Πάτεν, ο οποίος συζήτησε με τις αλβανικές αρχές για θέματα που αφορούν τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. Η Γερμανία υποστηρίζει την Αλβανία στις προσπάθειες που κάνει για την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές", τόνισε.

    Ο Φίσερ είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στα Τίρανα βρέθηκαν οι εξελίξεις στα Σκόπια και διατύπωσε την άποψη ότι η λύση των διενέξεων θα πρέπει να γίνει μέσω του δρόμου της ένταξης στην Ευρώπη, μακριά από τη βία και τις εξτρεμιστικές ενέργειες.

    "Σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει όλοι να καταβάλλουμε προσπάθειες για την ένταξη της περιοχής στην Ευρώπη. Υποστηρίζουμε την Αλβανία, διότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η βία δεν είναι λύση, ούτε για την ειρήνη, ούτε για τη σταθερότητα, ούτε για τη δημοκρατία. Η βία, εκτός των άλλων, προκαλεί και ανθρώπινα θύματα", υπογράμμισε.

    [18] ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΧΑΡΤΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

    Καρδίτσα, 6 Απριλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Χαρτί στρατολόγησης για το αγόρι τους που είχε πεθάνει πριν 17 χρόνια, όταν ήταν ακόμη νεογνό, έλαβε οικογένεια από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Το νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία" δεν τους είχε δώσει το μωρό για ταφή με το αιτιολογικό ότι έγινε μαζική ταφή με άλλα νεογνά.

    Οπως φαίνεται από το έγγραφο της στρατολογίας, δεν είχε γίνει ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ οι γονείς του νεογνού πιστεύουν ότι έχει γίνει παράνομη υιοθεσία, ενώ δηλώνουν ότι θα ψάξουν να βρουν τον γιό τους.

    Οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν ανακοινώσει πριν 17 χρόνια στους γονείς του παιδιού ότι πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα στη θερμοκοιτίδα, μαζί με άλλα νεογνά.

    [19] Ρ. ΧΑΛΙΜΙ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ "ΤΟΡΠΙΛΙΖΕΙ" ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Πρέσεβο, 6 Απριλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ενας από τους πολιτικούς ηγέτες των Αλβανών της Νότιας Σερβίας κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υιοθετεί "καταστροφική προσέγγιση" στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή.

    "Η τελευταία συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς να απευθύνει απαράδεκτες προσβολές στην αλβανική αντιπροσωπεία", είπε ο Ρίζα Χαλίμι, Αλβανός δήμαρχος του Πρέσεβο.

    Ο κ. Χαλίμι κατηγόρησε τη σερβική αντιπροσωπεία ότι τορπιλίζει τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης με το να αναβάλει τη συζήτηση για την επιστροφή των εκτοπισμένων Αλβανών και για τη συμφωνία αποστρατικοποίησης του Λούτσανε, χωριό στη Νότια Σερβία τμήμα του οποίου ελέγχεται από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ το υπόλοιπο από τους Αλβανούς αντάρτες.

    Ο δήμαρχος του Πρέσεβο σημείωσε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη Ν.Σ. Σερβία "επικεντρώθηκαν μόνο στο πρόβλημα των τριών Σέρβων πολιτών και των δύο Γιουγκοσλάβων στρατιωτών που απήχθησαν, όταν εισέβαλαν στο χωριό - βάση των ανταρτών Βέλικι Τρνόβατς".

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη Νότια Σερβία Πίτερ Φέιθ δήλωσε ότι οι όμηροι που κρατούνται επί εβδομάδες από τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς "πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους".

    Ο επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου, είπε ο κ Φέιθ.

    Από τα μέσα Μαρτίου αντιπροσωπείες της σερβικής κυβέρνησης και των Αλβανών της Νότιας Σερβίας άρχισαν το διάλογο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που ξέσπασε το 1999, μετά το τέλος του πολέμου στο Κόσοβο.

    Οι συνεχείς επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών στη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Κοσόβου - Νότιας Σερβίας, είχαν ως αποτέλεσμα να εγκρίνει το ΝΑΤΟ την ανάπτυξη των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων σε τμήματα της περιοχής.

    [20] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Ειδική ημερίδα με θέμα την ερμηνεία των ρυθμίσεων του νέου εργασιακού νόμου 2874/2000 διοργανώνει τη Μεγάλη Τρίτη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Β' Αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ιωάννης Βεργίνης.

    Aνώτατα στελέχη και ειδικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αναλάβουν να καλύψουν και να αναλύσουν το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων του νέου εργασιακού νόμου. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι: Ιωάννα Πανοπούλου, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Ιωάννης Πράσινος, Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Υπουργείου Εργασίας, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Διευθυντής Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και η Μαρία Σαραβάνου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Όρων Εργασίας.

    Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα περιλαμβάνει την παρουσίαση και ερμηνεία όλων των διατάξεων του νόμου με ειδική αναφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση της υπερεργασιακής απασχόλησης, στον υπολογισμό της υπερωριακής απασχόλησης, στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων κ.α. ενώ στο δεύτερο μέρος της συνάντησης θα δοθεί αρκετός χρόνος στους συμμετέχοντες για ανοιχτή συζήτηση και τοποθετήσεις.

    [21] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 6 Απριλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Γιοχάνες Λιν δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της.

    Ο κ. Λιν μετά από συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ είπε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η λύση για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη είναι η υλοποίηση των αρχικών φάσεων ενός προγράμματος και πρόσθεσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Τουρκία.

    Ο κ. Λιν ανέφερε ότι τα επιπρόσθετα χρήματα θα δοθούν για μεταρρυθμίσεις στον αδύναμο τραπεζικό τομέα, στη γεωργία, στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια.

    Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρειάζεται 10-12 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικά δάνεια για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του τελευταίου μήνα.

    O.K.

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 6 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βαρόνιν για την εκλογή του.

    Ο Ιλιέσκου με επιστολή του προς τον Βαρόνιν τόνισε ότι η Ρουμανία και η Μολδαβία θα συνεργαστούν στο μέλλον και προσκάλεσε τον Μολδαβό πρόεδρο να συμμετέχει στη διάσκεψη για το περιβάλλον στις 30 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑ - ΝΑΣΤΑΖΕ

    Βουκουρέστι, 6 Απριλίου 2001 (20:05 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε συναντήθηκε στο Βατικανό με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός προσέφερε στον Ποντίφικα ένα αναμνηστικό μετάλλιο που κυκλοφόρησε η Εθνική Τράπεζα της χώρας του για τα 2000 χρόνια του Χριστιανισμού.

    Ο Πάπας έδωσε στο Ναστάζε μετάλλιο που εικονίζει το πρόσωπο του.

    [24] ΜΗΧΑΝΙΚΗ: ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Την αγορά ιδίων μετοχών σε ποσοστό μέχρι 10% του μετοχικού κεφαλαίου της για τους επόμενους 12 μήνες, αποφάσισε η γενική συνέλευση της Μηχανικής, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 39,99%.

    Για τις κοινές μετοχές της εταιρίας η κατώτατη τιμή κτήσης ορίστηκε στις 1.000 δρχ. και η ανώτατη στις 2.000 δρχ., ενώ για τις προνομιούχες η κατώτατη στις 800 δρχ. ενώ η υψηλότερη στις 1500.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 6 April 2001 - 18:13:54 UTC