Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ FYROM ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΙΤΗΣ-
  • [02] ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
  • [03] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΔΙΕΤΙΑΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ.Δ.Τ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [04] Ζ. ΖΙΖΙΤΣ: Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [05] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
  • [06] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [07] ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
  • [08] XΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ
  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [10] Ο FERGUSON ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [13] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΪΝΤΑΡΙ
  • [14] ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [15] Η EUROBANK ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [16] "THE SUNDAY AGE"¨: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ
  • [17] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [18] Η ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  • [20] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΦ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΟΛΘ
  • [21] ΠΑΡΙΣΙ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ
  • [22] ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [23] ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ULEB Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ
  • [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΕΡΙΜ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

  • [01] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ FYROM ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΙΤΗΣ- ΚΟΣΤΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (13:53 UTC+2)

    του Ν. Ρούμπου

    Συγκλίνουσες απόψεις για πολιτική λύση στη FYROM, χωρίς βία, μέσα από συνεννόηση, στη βάση των αρχών του απαραβίαστου των συνόρων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κώστας Σημίτης και Ιβάν Κοστόφ, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Κυβερνείο.

    Δεν νοείται αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί που καταδίκασαν τη χρήση βίας και τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής συνεργασίας όλων των πλευρών, γιατί μόνο μέσα από τη συνεννόηση μπορεί να εξασφαλιστεί η λύση του προβλήματος.

    Η Βουλγαρία δεν έχει εθνικές βλέψεις, ξεκαθάρισε ο κ. Κοστόφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ περί αποστολής βουλγαρικών στρατευμάτων στα Σκόπια. "Η ερμηνεία που πρέπει να δώσουμε -είπε- είναι ότι ο πρόεδρος εννοούσε πως θα αναληφθεί πρωτοβουλία αν χρειαστεί". Πρόσθεσε ότι η Σόφια θα εξακολουθήσει να στέλνει στρατιωτικοτεχνική βοήθεια στα Σκόπια και αυτή είναι μία θέση που έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου, για τις εθνικιστικές εξάρσεις στα Βαλκάνια και την τάση δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, ο κ. Κοστοφ επεσήμανε ότι το πρότυπο των εθνικών κρατών είναι του προηγούμενου αιώνα και δεν διέπεται από καμία ευρωπαϊκή προοπτική.

    Εξετάζεται, είπε, το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βουλγαρίας σε πολυεθνική δύναμη η οποία θα αναλάβει την κάλυψη των συνόρων μεταξύ Κοσόβου-FYROM, αλλά αυτό θα γίνει μόνο ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Δεν υπάρχει θέμα στρατιωτικής παρουσίας, δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της Ελλάδας για πολιτική λύση μέσα από συνεννόηση καθώς και τη σταθερή προσήλωση στα υπάρχοντα σύνορα στα Βαλκάνια και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

    Σε ερώτηση για την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, να γίνει μία βαλκανική διάσκεψη, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή εξετάζεται όπως όλες οι προτάσεις, ενώ ο κ. Κόστοφ σημείωσε ότι ήδη γίνονται διαβαλκανικές συναντήσεις κορυφής οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλίες της Ελλάδας

    Και οι δύο πρωθυπουργοί επεσήμαναν ότι προχωρούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Βουλγαρία , οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2004 και το 2007 υπάρχει η προοπτική να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε. Επίσης η Βουλγαρία δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στον αρνητικό κατάλογο για τη χορήγηση θεωρήσεων στο πλαίσιο της συνθήκης του Σέγκεν.

    Εκτός από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε συνάντηση και μεταξύ αντιπροσωπειών στην οποία συζητήθηκαν, κυρίως, τα διμερή θέματα σε ότι αφορά τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, τον τομέα των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

    "Ο στόχος είναι να φθάσουν το 1 δισ. δολάρια οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Βουλγαρίας, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2000 ήταν 440 εκατ. δολάρια", είπε ο κ. Κόστοφ. Ηδη λειτουργεί η υπουργική επιτροπή των δύο χωρών για τον τομέα των μεταφορών και μέσα στο Μάιο πρόκειται να συνεδριάσει η υποεπιτροπή η οποία θα εξετάσει την παροχή διευκολύνσεων για τη μεταφορά βουλγαρικών προϊόντων στα ελληνικά λιμάνια Μέσα στους δύο επόμενους μήνες, όπως είπε ο κ. Σημίτης, θα ξεκαθαρίσουν τα προγράμματα της Βουλγαρίας που θα ενταχθούν στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ώστε να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα.

    Για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, είπε ότι έχουμε πιο χειροπιαστές εξελίξεις καθώς υπάρχει πρόοδος στη μελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επεσήμανε ότι και η σημερινή συνάντηση δείχνει ότι η πόλη είναι πραγματικά επίκεντρο διαβουλεύσεων για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες και τη διαμόρφωση των επαφών της με τα γειτονικά κράτη.

    [02] ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2001 (10:28 UTC+2)

    Συγνώμη από τους περίπου 15.000 επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου αεροδρομίου των Σπάτων, ζήτησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Ο υπουργός πέταξε το πρωί από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με προορισμό την Καβάλα -όπου το μεσημέρι θα εγκαινιάσει τμήμα της Εγνατίας Οδού- και επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού περί "παιδικών ασθενειών" τις πρώτες μέρες λειτουργίας του αεροδρομίου.

    Παράλληλα ο κ.Λαλιώτης απέδωσε τα προβλήματα στην έλλειψη εξοικείωσης του προσωπικού με τα μηχανήματα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" περίπου 160.000 επιβάτες από 2.000 πτήσεις.

    [03] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΔΙΕΤΙΑΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Γ.Δ.Τ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2001 (14:56 UTC+2)

    Αρνητικό ρεκόρ διετίας σημείωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους. Υπό τη σκιά των έντονων πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και την έλλειψη εγχώριου ενδιαφέροντος, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης γονάτισε κατά 2,16% και διαμορφώθηκε στις 2.966,65 μονάδες, καταρρίπτοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, για σημείο στήριξης στις 3.000.

    Ενδοσυνεδριακά το ναδίρ που συνάντησε ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν στις 2.960,48 μονάδες, και το ζενίθ του στις 3.029,12.

    Απογοητευτικότατος ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος χθες σημείωσε αρνητικό ρεκόρ έτους και σήμερα εμφανίστηκε ελαφρά ενισχυμένος από χθες και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 118,4εκατ. ευρώ, ήτοι 40,356 δισ. δρχ. Πιέσεις δέχτηκαν τόσο η υψηλή, όσο και η μέση κεφαλαιοποίηση, με τη δεύτερη να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης.

    Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στην πορεία των δύο δεικτών FTSE. O δείκτης FTSE/ASE 20 των blue chips τερμάτισε αποδυναμωμένος κατά 1,40% ενώ ο FTSE/ASE MID 40 των επιλεγμένων μετοχών μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,07%

    Την κατιούσα ακολούθησαν και οι 19 επιμέρους δείκτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 6,43% κατέγραψε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, ακολουθούμενος από εκείνους των επενδύσεων με 5,09%, των κατασκευαστικών με 4,58%, του χονδρικού εμπορίου με 4,20%, των εκδόσεων και εκτυπώσεων με 3,67%, των βασικών μετάλλων με 3,42%, της Παράλληλης Αγοράς με 3,375, του λιανικού εμπορίου με 3,22% και των συμμετοχών με 3,17%.

    Απώλειες της τάξης του 3,07% κατέγραψε ο δείκτης των ασφαλειών, 3% των ειδών λύσεων πληροφορικής, 2,87% ο δείκτης των βιομηχανιών, 2,70% αυτός της Πληροφορικής, 1,90% των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων και 1,62% αυτός των τροφίμων και ποτών.

    Τις μικρότερες απώλειες συγκριτικά με τους άλλους επιμέρους δείκτες, κατέγραψε ο δείκτης των τραπεζών με 0,88%.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, η συντριπτική πλειοψηφία των 335 τερμάτισαν καθοδικά, έναντι μόλις 18 ανοδικών και 21 αμετάβλητων.

    [04] Ζ. ΖΙΖΙΤΣ: Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (14:43 UTC+2)

    του Ν. Ρούμπου

    "Θα ανοίξει νέος κύκλος κρίσης αν υπάρχει κατακερματισμός των βαλκανικών κρατών και δημιουργηθούν νέα εθνικά σύνορα", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς, κατά την ομιλία του το μεσημέρι στο 8 Φόρουμ Θεσσαλονίκης.

    "Η Γιουγκοσλαβία μπήκε σε μια νέα τροχιά μετά τις δημοκρατικές πολιτικές εξελίξεις αλλά και πάλι παρουσιάστηκαν νέα εμπόδια", είπε ο κ. Ζίζιτς, αναφερόμενος στα προβλήματα στο Κόσοβο, τη Νότια Σερβία , τη FYROM καθώς και στην απόφαση του Μαυροβουνίου να κάνει δημοψήφισμα για το αν θέλουν οι κάτοικοί του να παραμείνει στη Γιουγκοσλαβία ή όχι.

    Η Γιουγκοσλαβία σήμερα δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την ξένη στήριξη και οι αποσχιστικές τάσεις και οι κοινωνικές αναταραχές μπορεί να ενθαρρύνουν νέες κρίσεις -είπε- και κάλεσε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν πως η ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται στην καρδιά του θέματος της ειρήνης και ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων . Και για να επιτευχθεί ο στόχος της ειρήνης και της ασφάλειας, θα πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων.

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στο δρόμο της πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια που του προσφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Απευθυνόμενος στους Ελληνες επιχειρηματίες τους κάλεσε σε διμερείς συνεργασίες και σημείωσε πως η Γιουγκοσλαβία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις νέες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και η ελληνική εμπειρία στην τουριστική ανάπτυξη των ακτών του Μαυροβουνίου. "Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας θα βρείτε έναν αξιόπιστο εταίρο και μια αισιόδοξη πρόκληση", υπογράμμισε.

    [05] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Βόννη, 3 Απριλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Πρόεδρος του Διεθνούς Δελφικού Συμβουλίου (IDC) εξελέγη ομόφωνα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία Κώστας Παππάς στις αρχαιρεσίες του τέταρτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

    Το νέο προεδρείου που αναδείχτηκε είναι 12μελές. Ο Γερμανός Κρίστιαν Κιρς παραμένει στη θέση του γενικού γραμματέας, ενώ τα άλλα μέλη προέρχονται από τις Εθνικές Δελφικές Επιτροπές της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Λευκορωσίας της Μολδαβίας, της Γεωργίας, των Φιλιππίνων και της Βενεζουέλας.

    Κατά το διήμερο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα όπως η δομή του Διεθνούς Συμβουλίου και των Εθνικών Δελφικών Επιτροπών, η προετοιμασία για τη 2η Δελφιάδα Νέων που θα γίνει στις Βερσαλίες της Γαλλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η συμμετοχή των νέων, η εξεύρεση πόρων και η πλατιά ενημέρωση του κοινού για το Δελφικό Κίνημα, τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του.

    Οι εκπρόσωποι των εθνικών επιτροπών εξήραν τον καθοριστικό ρόλο του κ. Παππά στη δελφική ιδέα και την αναβίωση των Δελφικών Αγώνων στην εποχή μας. Ο κ. Παππάς στην ομιλία του τόνισε την αυθεντικότητα και την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και της δελφικής ιδέας, η οποία και στην εποχή μας υπηρετεί την ειρήνη και συναδέλφωση και πρώτα απ΄ όλα τον ίδιο τον πολιτισμό.

    Το Διεθνές Δελφικό Συμβούλιο ιδρύθηκε ως μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός το Δεκέμβριο του 1944 στο Βερολίνο και από εκπροσώπους 19 χωρών. Τα τρία πρώτα παγκόσμια συνέδρια έγιναν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στην Τιφλίδα και την Αθήνα.

    [06] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Κρατούμενος στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής απέδρασε και αναζητείται από τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Πρόκειται για τον 33χρονο Ελευθέριο Κλάψα, από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, ο οποίος εξέτειε ποινή φυλάκισης 4 ετών για διακεκριμένη κλοπή.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, ο 33χρονος κρατούμενος λογοτιμίτης δεν εμφανίστηκε στο πρωινό προσκλητήριο της φυλακής και από τότε αναζητείται.

    Γ.Χ.

    [07] ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 3 Απριλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ρουμάνοι επιστήμονες σκοπεύουν να λανσάρουν στη διεθνή αγορά παρόμοιο προϊόν με το Βιάγκρα, με την επωνυμία «Masculin».

    Σημειώνεται ότι το προϊόν θα παρουσιαστεί αύριο δε έκθεση νέων εφευρέσεων στη Γενεύη και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θεραπεύει την ανδρική ανικανότητα.

    [08] XΡΙΣΤΟΥΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση βλέποντας την επιτυχία την οποία σημειώνει η κυβερνητική πολιτική αισθάνεται ότι έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει σε μία σημαντική χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική της ενδυνάμωσης που σχεδιάστηκε και ασκήθηκε σε όφελος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της άμυνας και η παράλληλη ενδυνάμωση της κοινωνικής πολιτικής και τόνισε ότι οι αμυντικές δαπάνες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές στις αρχές και τα μέσα της περασμένης δεκαετίας και η άνοδος τους οφείλεται στην καλή πορεία της οικονομίας.

    «Η καλή πορεία της οικονομίας ήταν αυτή που επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε ταυτοχρόνως 4 πράγματα: σταθεροποίηση της οικονομίας, ανάπτυξη, χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι σήμερα ο ουραγός της Ευρώπης, αλλά να ξεπερνά πολλές χώρες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και επίσης να εξοπλιστούμε με επάρκεια προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση πορεύεται με την ίδια λογική, απλώς η κοινωνική πολιτική ιεραρχείται πρώτη στη συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές.

    Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης του προϋπολογισμού, αλλά η συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή και οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν τον μελλοντικό σχεδιασμό και προσανατολισμό των οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων.

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βουκουρέστι, 3 Απριλίου 2001 (20:49 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου δήλωσε ότι η χώρα του θα ολοκληρώσει μέσα στο 2001 τα 24 κεφάλαια που απαιτούνται για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι το 2001 θα είναι έτος καθοριστικό για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ και παραδέχθηκε ότι έχουν καθυστερήσει οι συνομιλίες εξαιτίας της αλλαγής της κυβέρνησης.

    [10] Ο FERGUSON ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Σύμφωνα με στατιστική έρευνα που έγινε με βάση τα αποτελέσματα όλων των ευρωπαϊκών και νοτιο-αμερικανικών ομάδων κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Σκωτσέζος τεχνικός της Manchester United, Alex Ferguson αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής του κόσμου, με τον τεχνικό της Bayern, Ottmar Hitzfeld να έρχεται δεύτερος. Υπό την καθοδήγηση του Ferguson, η United έχει κερδίσει το 63% των αγώνων που έδωσε την τελευταία τετραετία, ενώ o Hitzfeld έχει κερδίσει το 62% των αγώνων στον πάγκο των Bayern και Borussia Dortmund.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ολλανδίας και πρώην προπονητής της Barcelona, Louis van Gaal μαζί με τον τεχνικό της πρωταθλήτριας κόσμου Boca Juniors, Carlos Bianchi μοιράζονται την τρίτη θέση με 57% επιτυχία, ενώ ο Σουηδός τεχνικός της εθνικής Αγγλίας Sven Goran Eriksson βρίσκεται λίγο πιο πίσω με ποσοστό επιτυχίας 56%, στους πάγκους των Lazio και Sampdoria. Ο Ferguson οδηγεί και την κούρσα των τροπαίων, έχοντας κατακτήσει συνολικά 24 εγχώριους και 6 διεθνείς τίτλους, με την United και την Aberdeen, ενώ και πάλι δεύτερος είναι ο Hitzfeld με 15 εγχώριους και 2 διεθνείς τίτλους. Ο Eriksson βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14 και 2 αντίστοιχα

    [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Εύκολο έργο αναμένεται να έχει ο Παμπορίδης του συνδέσμου Κιλκίς στο παιχνίδι του Πατραϊκού με το Μαρκό. Οι διαιτητές της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β` κατηγορίας είναι:

    Αμπελόκηποι - Νάουσα: Παπαδάκης (Ηρακλείου)

    Λαμία - Λεωνίδιο: Βαλλιάνος (Αιτ/νίας)

    Αναγέννηση Καρδίτσας - Λύκοι: Καψάλης (Αιτ/νίας)

    Ιάλυσος - Χαλκηδόνα: Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Απόλλων Κρύας Βρύσης - Κιλκισιακός: Γεωργούλας (Γρεβενών)

    Αχαρναϊκός - Κοζάνη: Παπαφίλης (Κορίνθου)

    Εθνικός - Πιερικός: Σιδηρόπουλος (Θεσσαλονίκης)

    Ατρόμητος - Βέροια: Κρίκκης (Τρικάλων)

    Πατραϊκός - Μαρκό: Παμπορίδης (Κιλκίς)

    [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Το κυπριακό συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του νησιού με την Ε.Ε., Γιώργος Βασιλείου, καθώς επίσης την ένταξη της Λευκωσίας στην Ενωση και τις σχέσεις με την Τουρκία.

    Ο κ.Βασιλείου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ε.Ε., αλλά και την απαισιοδοξία του για την επίλυση του κυπριακού, λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Χαρακτήρισε τεχνικό το θέμα που θα προκύψει από την ελεύθερη διακίνηση των Κυπρίων που κατοικούν στις βρετανικές βάσεις, αλλά είπε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία τριμερή συνάντηση Κύπρου - Βρετανίας - Ε.Ε.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Κύπρος έχει μπροστά της ένα αισιόδοξο μέλλον και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στους στόχους της.

    [13] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΪΝΤΑΡΙ

    Τίρανα, 3 Απριλίου 2001 (20:46 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ξεκίνησε σήμερα στα Τίρανα, μετά από 30 μηνών ανακρίσεις, η δίκη για τη δολοφονία του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Αζέμ Χαϊντάρι, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1998.

    Για τη δολοφονία κατηγορούνται δέκα άτομα, αλλά μόνο τρεις βρίσκονταν στο εδώλιο του δικαστηρίου σήμερα. Πρόκειται για τους Φατμίρ Μέτα και Ισμέτ και Ισαμεντίν Χατζία.

    Ο επικεφαλής των εισαγγελέων ζήτησε από το δικαστικό σώμα η δίκη να συνεχιστεί χωρίς διακοπή, ενώ οι δικηγόροι των τριών κατηγορουμένων ζήτησαν χρόνο προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς ο φάκελος 1.500 σελίδων για τη δολοφονία του Χαϊντάρι.

    Να σημειωθεί ότι η δίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα σε μία μικρή αίθουσα του δικαστηρίου των Τιράνων, όπου παρευρέθηκαν μόνο συγγενείς των κατηγορουμένων και δημοσιογράφοι, ενώ τα μέτρα της αστυνομίας ήταν αυστηρά, γύρω από το δικαστήριο, όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Απριλίου.

    [14] ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Στις 10 Απριλίου, στις 17.00 στο κλειστό Άνω Λιοσίων θα διεξαχθεί το all star game 2001 γυναικών. Στους αγώνες θα πάρουν μέρος οι καλύτερες Ελληνίδες και ξένες παίκτριες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Δύο μέρες νωρίτερα θα συγκεντρωθεί η Εθνική Ομάδα Γυναικών για προπονήσεις.

    [15] Η EUROBANK ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Η "Αίγλη" του Ζαππείου θα φιλοξενήσει αύριο τη συνέντευξη Τύπου (12:00) στην οποία θα ανακοινωθεί και επίσημα η συνεργασία της ΕΟΚ με την EUROBANK-Ergasias. Μια συμφωνία που καθιστά τη EUROBANK-Ergasias χορηγό των Εθνικών Ομάδων μπάσκετ ως και το 2004.

    Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν η Μαριάννα Λάτση, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Πετρόπουλος και ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας, Γιώργος Σιγάλας. Παρόντες θα είναι διεθνείς παίκτες, πρώην και νυν, παράγοντες και προπονητές ομάδων.

    [16] "THE SUNDAY AGE"¨: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ

    Σίδνεϊ, 3 Απριλίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Η Τουρκία προσπαθεί να αποκρύψει το παρελθόν της και να παρουσιασθεί αλώβητη προς την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνεται σε άρθρο της αυστραλιανής εφημερίδας "The Sunday Age".

    "Δεν είναι μυστικό", αναφέρεται στο άρθρο, "ότι η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως επίσης δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες χώρες - μέλη της Ε.Ε. έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στην Τουρκία".

    "Αλλά την περίοδο αυτή οι Τούρκοι διπλωμάτες επικεντρώνουν την προσοχή τους στο παρελθόν της Τουρκίας στον ίδιο βαθμό, όπως ενδιαφέρονται και για το παρόν της διεξάγοντας μία διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στις διάφορες κατηγορίες για τη γενοκτονία των Αρμενίων που έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 1910 έως 1925", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    "Η συζήτηση για το ζήτημα αυτό, άρχισε περί τα τέλη του περασμένου έτους στην Ευρώπη, όταν καθοδηγητές γνώμης και πολιτικοί πρότειναν η Μέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος να συμπεριλαμβάνει και τους Αρμενίους που έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους το 1915 και το 1916. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αντικρούσει τις κατηγορίες αυτές, γίνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ καλά ντοκουμέντα και μαρτυρίες, τα οποία αποδεικνύουν τους εκτοπισμούς και τις σφαγές των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τουρκικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες για τη γενοκτονία για τη γενοκτονία έχουν "κατασκευαστεί από ριζοσπάστες Αρμενίους, οι οποίοι έχουν σαν κύριο σκοπό τους τη διεθνή εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον της Τουρκίας", αναφέρεται στο άρθρο.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι ενημερωτικό κείμενο της ιστοσελίδας της Τουρκικής Πρεσβείας στο Λονδίνο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: "Οι Εβραίοι υπό τη Ναζιστική κατοχή ήταν νομοταγείς, αθώοι πολίτες, οι οποίοι δεν απειλούσαν τη χώρα τους. Οι παραστρατιωτικές ομάδες των Αρμενίων όμως ήταν οπλισμένοι μάχιμοι, οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον της τότε νόμιμης κυβέρνησής τους προωθούσαν τον Αρμενικό πληθυσμό να υποστηρίξει τον εισβολέα στρατό τους στην Ανατολία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εκτόπιση του πληθυσμού των Αρμενίων από την κυβέρνηση σε άλλες επαρχίες μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης".

    Οπως σημειώνει η "The Sunday Age" στο κείμενο αυτό δεν αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των εκτοπίσεων έχασαν τη ζωή τους σε όλη την περιοχή 300.000 έως 1,5 εκ. Αρμένιοι.

    Στο άρθρο επισημαίνεται το φωτογραφικό υλικό του Γερμανού φωτογράφου Armin Wegner που απεικονίζει τη σφαγή των Αρμενίων, το οποίο μαζί με άλλες φωτογραφίες της περιόδου βρίσκεται στα αρχεία της βιβλιοθήκης εικόνων (picture library) στο Λονδίνο. Οταν η συζήτηση για τη γενοκτονία άρχισε ξανά, οι φωτογραφίες του Wegner επανεμφανίσθηκαν και φυσικά η Τουρκία αντέδρασε σθεναρά για το γεγονός αυτό.

    Στο άρθρο παρατίθενται δηλώσεις εκπροσώπου της βιβλιοθήκης εικόνων, όπου επισημαίνεται ότι οι Τούρκοι είχαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα σχετικής φωτογραφίας του Wegner, αλλά μετά από λεπτομερή έρευνα δεν υπήρχε παραμικρή αμφιβολία για ακριβές θέμα της.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται και το ιστορικό λήψης φωτογραφιών από τον Wegner, όπως αυτό περιγράφεται από τη Dr. Tessa Hofman, επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Πληροφόρησης και Μαρτυρίας του Βερολίνου για την Αρμενία, η οποία καταλήγει με την απορία της για το εάν η Τουρκία προσπαθήσει μέσω της νόμιμης οδού να σταματήσει άλλους οργανισμούς, όπως τον δικό της και τη βιβλιοθήκη εικόνων από το να δημοσιοποιούν και να προβάλλουν σε όλο τον κόσμο τις φωτογραφίες της γενοκτονίας των Αρμενίων και τη χαρακτηρίζει μία τέτοια κίνηση σαν γελοία.

    [17] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της εθνικής κατηγορίας, θα διευθύνει ο Γιώργος Μποροβήλος του συνδέσμου Αρκαδίας

    Οι διαιτητές της 25ης αγωνιστικής είναι:

    Ηρακλής - ΠΑΟΚ: Μποροβήλος (Αρκαδίας)

    Αρης - ΑΕΚ: Χέλης (Καβάλας)

    Ολυμπιακός - Ξάνθη: Δαγκλής (Θεσσαλονίκλης)

    Γιάννινα - Καλαμάτα: Νίκου (Ημαθίας)

    Πανιώνιος - Παναχαϊκή: Μπριάκος (Ηπείρου)

    Αθηναϊκός - Παναθηναϊκός: Δούρος (Κορίνθου)

    Εθνικός Αστέρας - Πανηλειακός: Ευθυμιάδης (Δράμας)

    ΟΦΗ-Ιωνικός: Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)

    [18] Η ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Μάχες σε τέσσερα μέτωπα θα γίνουν αύριο στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου ανδρών για την εξασφάλιση του εισιτηρίου για το φάιναλ Φορ του Λουτρακίου που θα γίνει στις 21 και 22 Απριλίου.

    Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής: Γυμν. Μίκρας (17.00) ΠΑΟΚ - Πανελλήνιος, (Δημόπουλος - Τσάμος), Γυμν. Κατερίνης (18.00) Αρχέλαος - ΙΕΚ Ξυνή, (Βλάχος-Τζαφερόπουλος), Γυμν. Βέροιας (18.15) Φίλιππος - Ιωνικός ΝΦ, (Μπεμπέτσος - Μεϊμαρίδης), Γυμν. Κιλκίς (19.00) Κιλκίς - ΣΑΚΑ, (Κατσίκης - Μιχαηλίδης).

    [19] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Ο διαιτητής Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών θα διευθύνει την αναμέτρηση της Προοδευτικής και της Καλαμαριάς στο πλαίστιο της 25ης αγωνιστικής της Α' κατηγορίας. Στο ντέρμπι των πρωτοπόρων Αιγάλεω - Ακράτητου διαιτητής θα είναι ο Κύρος Βασσάρας του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα και οι διαιτητές είναι:

    Αιγάλεω - Ακράτητος: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    Καλλιθέα - Παναιγιάλειος:Καρανικόλας (Πειραιά)

    Πανσερραϊκός - Αγιος Νικόλαος: Ντόβας (Αθήνας)

    Λάρισα - Καβάλα: Σπυρόπουλος (ΦΘιώτιδας)

    Παναιτωλικός - Απόλλων Αθ: Λιόλιος (Πιερίας)

    Πανελευσινιακός - Ναυπακτιακός: Σωμαρακάκης (Αθήνας)

    Ολυμπιακός Βόλου - Τρίκαλα: Βουτσαλάς (Θεσσαλονίκης)

    Προοδευτική-Καλαμαριά: Φινοκαλιώτης (Αθήνας)

    [20] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΦ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΟΛΘ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Με σκάφος του λιμανικού έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Ιβάν Κοστόφ, όπου ξεναγήθηκαν στον έκτο προβλήτα.

    Μετά τη σύντομη ενημέρωση των δύο ανδρών από τους υπεύθυνους του ΟΛΘ για τις δραστηριότητες του Οργανισμού, ενώ ο κ.Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία μετοχοποίησης του λιμανιού. Ο κ.Κοστόφ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο που εκτελείται στο λιμάνι και κυρίως για τις μεταφορές από και προς τη Βουλγαρία.

    [21] ΠΑΡΙΣΙ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

    Παρίσι, 3 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Η Γαλλία ετοιμάζει συνάντηση της Ομάδας Επαφής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 11η Απριλίου και πρόσθεσε ότι το Παρίσι περιμένει τις τελευταίες επιβεβαιώσεις από κάποιους υπουργούς.

    Την Ομάδα Επαφής αποτελούν η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία και τελευταία φορά συναντήθηκε τον Αύγουστο του 2000 στη Ρώμη.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση είναι η κρίση στη ΠΓΔΜ, οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και η σύλληψη του πρώην πρόεδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο.Κ.

    [22] ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Ξάνθη, 3 Απριλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    "Αετονύχηδες" επιχειρηματίες της Ξάνθης φέρεται ότι σε συνεργασία με επίορκους κρατικούς υπαλλήλους "ροκάνισαν" εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές από τα δημόσια ταμεία στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου 1892/90, αλλά τα λεφτά κατέληξαν στην τσέπη τους.

    Είναι η δεύτερη ανάλογη κομπίνα που αποκαλύπτεται στην Θράκη μέσα σε λίγες εβδομάδες, που σημαίνει ότι χρήματα που δίνονταν για την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής κατασπαταλήθηκαν από ιδιώτες για άλλους σκοπούς και κάποιοι από αυτούς έγιναν από μια μέρα στην άλλη δισεκατομμυριούχοι.

    Την πρώτη απάτη έφερε στο φως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και αφορά εταιρίες που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ τη συγκεκριμένη -της οποίας η δικογραφία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών και να ακολουθήσει ποινική δίωξη- χειρίζεται ο ίδιος προσωπικά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ξάνθης, Αιμίλιος Παλτζόγλου.

    Παραδόξως όλες οι κομπίνες έγιναν κατά τον ίδιο τρόπο λες και κάποιο "αόρατο χέρι" καθοδηγούσε τους επιχειρηματίες και τους έδειχνε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να μπορέσουν να εξαπατήσουν το δημόσιο. Αν δεν πρόκειται για σύμπτωση, οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν κι αυτό το σκέλος, αφού δεν αποκλείεται κάποιος "υψηλά ιστάμενος" να κρύβεται πίσω από τις "καρμπόν" υποθέσεις.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση της Ξάνθης εμπλέκονται οι ιδιοκτήτες εταιρίας που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 1892/90, υποτίθεται προκειμένου να κάνουν επενδύσεις. Δηλαδή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, για να μειωθεί η ανεργία σε μια ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας, ή να βελτιώσουν την υπάρχουσα υποδομή προμηθευόμενοι καινούργια μηχανήματα.

    Τελικά τίποτε από αυτά δεν έγινε. Τα μηχανήματα που πήραν ήταν παλιά (μεταχειρισμένα) και απλά τα ...έβαψαν για να φαίνονται καινούργια ή δεν έκαναν καν αγορές. Παρά ταύτα εμφάνιζαν τιμολόγια με ψευδή στοιχεία και σταδιακά εισέπραξαν πάνω απόο 500 εκατ. δραχμές.

    Αυτό το πέτυχαν αφού οι αρμόδιες κρατικές επιτροπές βεβαίωναν ότι δήθεν οι αναφερόμενες στα τιμολόγια αγορές είχαν πραγματοποιηθεί κι έδιναν το "πράσινο φως" για τις επιδοτήσεις.

    Όσον αφορά τα μέλη των επιτροπών, οι εκδοχές είναι δύο. Ή απλά δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δηλαδή δεν διασταύρωναν με επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης αν πράγματι αγοράσθηκαν μηχανήματα ή γνώριζαν την αλήθεια και ωστόσο υπέγραφαν με το αζημίωτο. Είτε έτσι, πάντως, είτε αλλιώς θα αντιμετωπίσουν κι αυτοί κατηγορίες μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελέας κ. Παλτζόγλου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι ενδεχομένως θα εντοπισθούν και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ακόμη και στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, διότι φαίνεται καθαρά ότι είχε στηθεί ολόκληρη "φάμπρικα", που λειτούργησε επί χρόνια, και χρειάσθηκαν εισαγγελικές έρευνες για να αποκαλυφθούν οι κομπίνες.

    [23] ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ULEB Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Με την ULEB τα έβαλε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Ιβκοβιτς για την απόφαση περί επανάληψης της αναμέτρησης με την Ταουγκρές, κάνοντας δεκτό το αίτημα της ισπανικής ομάδας που ανέφερε ότι το καλάθι του Δήμου Ντικούδη ήταν εκπρόθεσμο.

    "Μέχρι τώρα πίστευα ότι η διαιτησία ήταν εχθρική. Τώρα είμαι βέβαιος. Ο παίκτης μου σημείωσε εμπρόθεσμα το καλάθι", τόνισε ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Ιβκοβιτς και συνέχισε: "Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν συμφέρει πρώτα από όλα το μπάσκετ".

    Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δήλωσε: "Η Ταουγκρές είναι πολύ καλή ομάδα. Οφείλω - και αυτό έκανα- να προετοιμάσω με τον καλύτερο τρόπο τους παίκτες μου". Ο τεχνικός της Ενωσης ωστόσο προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση του Μάρτιν Μούρσεπ, παρά την απαγόρευση της συμμετοχής του από την ULEB.

    [24] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΕΡΙΜ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Σκόπια, 3 Απριλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σρτζαν Κέριμ θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο την Ιταλία μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Λαμπέρτο Ντίνι.

    Τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν είναι η κρίση στην ΠΓΔΜ και η συνεργασία των δυο χωρών.

    Ο κ. Κέριμ αναμένεται να επισκεφθεί το Βατικανό και να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της καθολικής εκκλησίας.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 3 April 2001 - 18:13:49 UTC