Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [03] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [04] Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ EUROFIGHTER
  • [05] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΠΑΟ ΘΑ ΒΡΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
  • [06] EΡΩΤΗΣΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗ ΔΑΠ
  • [08] ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ
  • [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [10] ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΣΑΤ
  • [11] ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΥΨΕΩΝ
  • [12] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ
  • [13] YΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ
  • [14] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ
  • [15] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [16] Ο ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [18] Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ
  • [19] Η ΕΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [20] Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ
  • [21] ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 13,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
  • [22] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΖΕΡ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2001 (19:04 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια, με δεδομένες τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

    Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η κοινωνική πολιτική: ενίσχυση της απασχόλησης, αναβάθμιση της υγείας παιδείας, καταπολέμηση φτώχειας και αποκλεισμού, διαμόρφωση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, διαμόρφωση μιας κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο. Κύριος στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης είναι να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, ανακατανομή των πόρων, ώστε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια, στήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

    Δεύτερη προτεραιότητα είναι η αναπτυξιακή πολιτική με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης (νέες θέσεις εργασίας). Τρίτη προτεραιότητα είναι η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 2 τρισεκατομμύρια δραχμές. Οι Ολυμπιακοί αγώνες, όπως είπε, θα απορροφήσουν υψηλά κονδύλια, συγχρόνως, όμως, θα δώσουν μια διεθνή προβολή στη χώρα, θα αυξηθεί σημαντικά το διεθνές κύρος της και έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα εθνικά μας θέματα, να βελτιώσουμε τις οικονομικές σχέσεις μας και να προωθήσουμε την ανάπτυξη με επενδύσεις και αύξηση τουρισμού.

    Απαραίτητο στοιχείο, όπως τόνισε ο κ.Σημίτης για να προχωρήσουν αυτές οι προτεραιότητες είναι ο έλεγχος των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η εντατική συνέχιση της προσπάθειας περιορισμού της παραοικονομίας και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

    Για την προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση να μετατοπισθεί χρονικά, για την περίοδο μετά το 2004 η αγορά μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, επισημαίνοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας είναι σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τις τις δαπάνες σε προηγούμενες διακυβερνήσεις, πετυχαίνοντας την καλύτερη αμυντική θωράκιση της χώρας μας σε επίπεδο πρωτόγνωρο για τη χώρα.

    Τόνισε ακόμη ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι καλές και έτσι οι προτεραιότητες που τίθενται θα προωθήσουν μια κοινωνία ανάπτυξης και ευημερίας, μια κοινωνία πιο δίκαιη που δίνει περισσότερες ευκαιρίες στον πολίτη.

    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής και συγκεκριμένα για το αν υπάρχει αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή.

    "Η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της, ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής είναι ιεραρχημένος πολύ ψηλά για την κυβέρνηση" είπε και πρόσθεσε ότι "ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι σε βάθος χρόνου, για να ελέγχουμε το μέλλον, να κυριαρχούμε στις εξελίξεις και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της νέας οικονομίας, να κάνουμε ποιοτικά άλματα".

    Οσον αφορά τη χρονική μετάθεση υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναζητά τη "χρυσή ισορροπία" ανάμεσα στις δαπάνες για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή (δαπάνες για άμυνα) και την ανάγκη αναβάθμισης της κοινωνικής συνοχής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί θα συμβάλουν για την την κοινωνική συνοχή, γιατί η κοινωνική πολιτική είναι υψηλή προτεραιότητα για όλους τους πολιτικούς που ανήκουν σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα. "Ολοι συμφωνούμε και θα συμβάλλουμε για να πετύχουμε αυτό τον σκοπό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ερωτηθείς τι θα γίνει με τη συμμετοχή μας στην παραγωγή του Εurofighter, είπε ότι μετατίθενται για μετά το 2004 , υπογράμμισε όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα γιατί πρέπει να γίνουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (10:46 UTC+2)

    Ανοίγει στις 5 το απόγευμα η αυλαία του 5ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου η προσέλευση των περίπου 4.500 συνέδρων θα αρχίσει από το μεσημέρι.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με ομιλία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη και θα ακολουθήσει η ομιλία του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, με την οποία αναμένεται να προσδιορίσει την πολιτική της Ν.Δ. και να δώσει των στίγμα των οργανωτικών και άλλων αλλαγών που κρίνει απαραίτητες.

    Στη συνέχεια θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην πρόεδρος Μιλτιάδης Εβερτ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Σιούφας. Ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενημέρωσε την Οργανωτική Επιτροπή ότι δεν θα παραστεί και έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα. Σήμερα θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής για διεύρυνση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών (ΝΟΔΕ). Αύριο θα γίνουν συζητήσεις για το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος και το καταστατικό. Θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την Κ.Ε., την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της και οι εργασίες του θα κλείσουν με ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την εκλογή γραμματέα από τα μέλη της Κ.Ε. και για τη θέση αυτή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Βαγγέλης Μειμαράκης, ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες. Η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για θητεία του προέδρου αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την Ε.Ε.

    Τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των συνέδρων έχει επικεντρωθεί στην ανάδειξη των μελών της Κ.Ε. και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οι λίστες των υποψηφίων που προωθεί η κάθε εσωκομματική πτέρυγα.

    Ολα είναι έτοιμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το κεντρικό σύνθημα που δεσπόζει στο χώρο του συνεδρίου είναι:"Ολη η Ελλάδα μια δύναμη".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα που θα μεταδόσει ζωντανά, μέσω Ιντερνετ (στη διεύθυνση www.ndsynedrio.gr), το συνέδριο κι αυτό δείχνει πως είναι ένα σύγχρονο κόμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

    Στο 5ο συνέδριο της Ν.Δ. δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Ο Κώστας Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει επαναβεβαίωση από τους συνέδρους, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι κανείς δεν αμφισβητεί τον Κώστα Καραμανλή και επομένως δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας.

    Ο 45χρονος Κώστας Καραμανλής είναι ο έκτος κατά σειρά πρόεδρος της Ν.Δ., μετά τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Εβερτ. Εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου στο συνέδριο του 1997 και η παρουσία του στην ηγεσία σηματοδότησε τη στροφή του κόμματος προς το λεγόμενο "μεσαίο χώρο" και το άνοιγμα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα ψηφίζουν, χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. "Η Ν.Δ. είναι η δύναμη εμπιστοσύνης. Να μοιραστούμε τη σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ποιο κόμμα ψηφίζουν. Αντίπαλοι μας δεν είναι οι πολίτες. Αντίπαλοι μας είναι η νοοτροπία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά", είχε πει χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης πριν μία εβδομάδα.

    Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας είχε παρουσιαστεί από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου του 1974. Το 1ο συνέδριο του κόμματος έγινε τον Μάιο του 1979 στη Χαλκιδική, το 2ο τον Φεβρουάριο του 1986 στη Θεσσαλονίκη, το 3ο τον Απρίλιο του 1994 στη Χαλκιδική και το 4ο τον Μάρτιο του 1997 στην Αθήνα.

    [03] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 30 Μαρτίου 2001 (13:56 UTC+2)

    Στα Σκόπια θα μεταβούν την επόμενη Πέμπτη οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι στη συνάντησή τους θα εξετάσουν την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, το φαινόμενο δημιουργίας νέων εστιών κρίσης, για τον πολιτικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, για τις προοπτικές τις περιφερειακής και της διασυνοριακής συνεργασίας.

    Τη διάσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Ουκρανίας, καθώς επίσης και την Ιταλίας, Σουηδίας και των ΗΠΑ, ενώ τις εργασίες θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ.

    Ε.Π.

    [04] Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ EUROFIGHTER

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2001 (22:05 UTC+2)

    Η αναβολή της αγοράς των Eurofighter και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το θέμα προβάλλονται από το διεθνή τύπο.

    Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Sole 24 Ore" η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια νίκη καλής θέλησης για τον ελληνικό προϋπολογισμό κατά τα προσεχή έτη, αλλά και μια ήττα για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    H ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: "Επί του παρόντος η Ελλάδα παραιτείται από την αγορά των Eurofigther", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αναφορικά με την αγορά των Eurofigther.

    "Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές της Αθήνας η αναβολή των στρατιωτικών προμηθειών για μετά το 2004, αντιπροσωπεύει μια νίκη καλής θέλησης για τον ελληνικό προϋπολογισμό των προσεχών ετών, αλλά και μια ήττα για τον υπουργό ΄Αμυνας Α. Τζοχατζόπουλο", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Η βρετανική εφημερίδα "Financial Times" αναφέρει ότι η Ελλάδα χθες ανακοίνωσε την αναβολή της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών για μετά το 2004, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το κοινωνικό της πρόγραμμα και σχολιάζει ότι "η κίνηση είναι χτύπημα για τις εταιρίες που κατασκευάζουν το αεροσκάφος, οι οποίες ήλπιζαν στην Ελλάδα για την πρώτη τους παραγγελία εξαγωγής".

    H αμερικανική "Wall Street Journal Europe" σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναβάλει την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter , που είχε εξαγγείλει στις αρχές του χρόνου.

    "Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η αγορά θα αναβληθεί για τρία χρόνια προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    "Η Ελλάδα", σχολιάζει, "είχε παραγγείλει αρχικά 60 αεροσκάφη και είχε αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα αγοράς 30 επιπλέον.

    "Η παραγγελία, που η αξία της ανερχόταν σε 1,7 τρις δραχμές είχε ανοίξει την πόρτα στην Ελλάδα για να γίνει δεκτή στο κονσόρτιουμ των εταιρειών, που παρασκευάζουν το μαχητικό αεροσκάφος", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    "Πρόκειται για σημαντικό χτύπημα σε βραχυπρόθεσμη βάση για τους παραγωγούς του αεροσκάφους", δήλωσε στην εφημερίδα η Alexandra Ashbourne, σύμβουλος σε θέματα άμυνας στο Λονδίνο. Προέβλεψε όμως ότι η Ελλάδα όταν θα μπορεί να διαθέσει τους πόρους θα επιστρέψει στη συμφωνία διότι τελικά "θα χρειαστεί ένα τέτοιο αεροσκάφος".

    "Υπάρχουν εκτιμήσεις, σχολιάζει το άρθρο, "ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία, την αιώνια αντίπαλο της Ελλάδας ,βοηθά στο να εξηγηθεί η απόφαση της Ελλάδας να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες γιατί και η Τουρκία δεν είναι σε θέση να αναβαθμίσει την αεροπορική της δύναμη".

    Οι γαλλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η Ελλάδα "κατάφερε χθες ένα ισχυρό πλήγμα στον όμιλο Γιουροφάιτερ μεταθέτοντας για το 2004 την αγορά μαχητικών τέταρτης γενιάς".

    Η εφημερίδα "Les Echos" τονίζει ότι προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για Γιουροφάιτερ, αλλά για αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η μετάθεση αυτή οφείλεται στο ότι η χώρα χρειάζεται χρήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και για να στηρίξει την κοινωνική της πολιτική.

    Όπως υπογραμμίζεται οι Γάλλοι τώρα ελπίζουν να καταλάβουν μια καλή θέση στην κούρσα για την προμήθεια των μαχητικών Ραφάλ.

    [05] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΠΑΟ ΘΑ ΒΡΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2001 (22:03 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΟ Αγγελος Φιλιππίδης έδωσε σήμερα το στίγμα. "Μέχρι και το Πάσχα η ομάδα θα έχει τον προπονητή της. Θέλουμε το συντομότερο να τελειώσουμε το συγκεκριμένο θέμα". Ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα που θα αντικαταστήσει τον Αγγελο Αναστασιάδη. Οσο για το ενδιαφέρον της Πόρτο για τον Πάουλο Σόουσα ο κ. Φιλιπίδης αρκέστηκε να πει ότι ο παίκτης έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΟ και δεύτερο χρόνο.

    Το παιχνίδι του ΠΑΟ με τον Ηρακλή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πρώτους, αφού στον πάγκο του Γηραιού θα κάθεται ο μέχρι πρόσφατα προπονητής του ΠΑΟ, Αγγελος Αναστασιάδης. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των φιλάθλων των "πρασίνων" την στιγμή που θα βγει στον αγωνιστικό χώρο ο πρώην τεχνικός τους.

    [06] EΡΩΤΗΣΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2001 (21:42 UTC+2)

    Ερώτηση για την πρόσληψη καθηγητών Μουσικής μέσω του ΑΣΕΠ κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει, ότι σύμφωνα με τους συλλόγους αποφοίτων των τμημάτων Μουσικών Σπουδών, στο Αριστοτέλειο, το πανεπιστήμιο Αθηνών και το πανεπιστήμιο Ιονίου, οι θέσεις των καθηγητών μουσικής θα πρέπει να καλύπτονται μόνο από τους πτυχιούχους των παραπάνω τμημάτων.

    Προσθέτει, δε, ότι οι σύλλογοι των αποφοίτων εκφράζουν την ανησυχία τους για το αδιάβλητο των εξετάσεων, μια και η εξεταστέα ύλη απεστάλη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στον υπουργό Παιδείας πριν την έγκριση της και την ίδια ώρα κυκλοφόρησε σε φροντιστήρια διαφορετική λίστα με την ύλη των θεμάτων, η οποία τελικά και εγκρίθηκε.

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗ ΔΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2001 (21:32 UTC+2)

    Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης συνεχάρη την φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ για τη νίκη της στις φοιτητικές εκλογές.

    «Αποδείξατε και γι' αυτό είμαστε υπερήφανοι, ότι η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας ξέρει και θέλει να κερδίζει τις φοιτητικές εκλογές», τόνισε και πρόσθεσε ότι «χθες η κυβέρνηση Σημίτη πανηγύριζε τη «ρωμαϊκή φιέστα», την πληρωμένη από τον ελληνικό λαό. Σήμερα οι φιλελεύθεροι νέοι πανηγυρίζουν τη μεγάλη τους νίκη, πληρωμένη από τα οράματα και την ελπίδα των νέων της πατρίδας μας».

    [08] ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ

    Αγκυρα, 30 Μαρτίου 2001 (21:28 UTC+2)

    Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε η σημερινή μέρα για την τουρκική οικονομία καθώς ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής προσφορών για το 51% της κρατικής αεροπορικής εταιρείας και δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.

    Η τουρκική Διεύθυνση Ιδιωτικοποιήσεων ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το διαγωνισμό, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση.

    Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα προσέλκυε ένα ξένο επενδυτή να συμμετάσχει σε μια κοινοπραξία τουρικικών εταιριών, η οποία στη συνέχεια θα υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Turkish Airlines.

    Η πώληση της εταιρίας εντάσσεται στις υποσχέσεις της Αγκυρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (21:26 UTC+2)

    "Η Νέα Δημοκρατία με επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή είναι δύναμη εμπιστοσύνης και είναι σε θέση να συγκροτήσει μία κυβέρνηση μακράς πνοής και να δώσει στη χώρα έναν πρωθυπουργό για όλους τους Ελληνες".

    Τα παραπάνω επισήμανε ο ΓΓ της Κ.Ο. της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας μιλώντας στο Ε' Τακτικό Συνέδριο του κόμματος.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι η ανασκόπηση του μεσοδιαστήματος από το προηγούμενο Συνέδριο σε ένα συμπέρασμα οδηγεί, ότι η Ν.Δ. ακολούθησε μια θετική εξελικτική πορεία σε όλους τους τομείς, δρομολόγησε ένα νέο ξεκίνημα.

    "Προχωρήσαμε σε ουσιαστικές οργανωτικές καινοτομίες. Υπερβήκαμε τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και απλώσαμε βαθιές ρίζες σ' ολόκληρη την κοινωνία. Η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη εμπιστοσύνης. Είμαστε η επόμενη κυβέρνηση. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Όλοι μαζί οικοδομούμε μια νέα προοπτική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και σ' αυτή την προοπτική πρέπει σήμερα να σταθούμε. Το συνέδριο αυτό είναι ο τελευταίος σταθμός πριν αναλάβουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και στο συνέδριο αυτό είναι υποχρέωσή μας να θέσουμε πρωτ' απ' όλα τους βασικούς άξονες μιας νέας πρότασης για τη διακυβέρνηση του τόπου", τόνισε.

    "Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα της κοινωνίας για την κοινωνία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και σ' αυτήν την κατεύθυνση επιταχύνει σήμερα τα βήματά της. Θα επικαλεστώ μόνον δύο στοιχεία : Πρώτον το άνοιγμά μας σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που δρομολογήθηκε στη Συνδιάσκεψη του 1998 με την εισήγηση του Προέδρου μας Κώστα Καραμανλή για το Μεσαίο Χώρο. Και δεύτερον το γεγονός ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια, με αποφάσεις του Προέδρου του Κόμματός μας, πραγματοποιήθηκαν δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις και δύο έκτακτα Συνέδρια.

    Στις αρχές του 2000, πριν ακόμη προκηρυχθούν οι εκλογές διοργανώσαμε το Έκτακτο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων. Αξιοποιήσαμε τις προσυνεδριακές διαδικασίες για να ακούσουμε αλλά και για να δεσμευτούμε. Αφοσιωθήκαμε αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή πολιτικής και είχαμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Ανάλογη επιτυχία είχε και το Συνέδριο του Ιουνίου κατά το οποίο καθιερώσαμε την αρχή της ατομικής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα και επαναβεβαιώσαμε την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας ως Κόμματος της φιλελεύθερης επιλογής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του Μεσαίου Χώρου", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η πορεία της παράταξης στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων υπήρξε σταθερά ανοδική, ότι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 1998 έκανε ένα καινούργιο ξεκίνημα και έδωσε τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταγράψει μια πολυσήμαντη νίκη.

    "Εξίσου σημαντική υπήρξε η νίκη του Κόμματός μας στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999.

    Η ανοδική πορεία μας συνεχίστηκε και κατεγράφη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

    Φτάσαμε στο 43% και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη πολύ περισσότερων. Θεμελιώσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Και αυτές τις σχέσεις σφυρηλατούμε σήμερα. Θέσαμε ως βασική αρχή μας την ευπρέπεια και το σεβασμό του πολίτη. Και μ' αυτή την αρχή συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας. Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε αγώνα για την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας", πρόσθεσε.

    "Περήφανοι για την ιστορία, τις μεγάλες και απόλυτα δικαιωμένες επιλογές της παράταξής μας στέκουμε αταλάντευτα στη φιλελεύθερη επιλογή, την κοινωνική αλληλεγγύη και το Μεσαίο Χώρο. Απευθυνόμαστε σ' όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, χωρίς να νοιαζόμαστε ποια είναι η ιδεολογική προέλευσή τους και τι ψήφισαν χτες.

    Σ' όλο αυτό το διάστημα η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι μετεξελίσσεται σταθερά σε κόμμα με ανοικτούς ορίζοντες, κόμμα από την κοινωνία για την κοινωνία, κόμμα των ενεργών πολιτών. Θέσαμε ως στόχο μας, όχι μόνον να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου αλλά και να κυβερνήσουμε τίμια, αποτελεσματικά και δημιουργικά για το καλό του τόπου, του κοινωνικού συνόλου, του κάθε πολίτη", είπε.

    "Στο έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μια νέα μορφή Κόμματος που θα ανταποκρίνεται, πληρέστερα, στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, και τις εξειδικευμένες απαιτήσεις της νέας εποχής.

    Να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής ώστε να φέρουμε τον πολίτη πιο κοντά στα κοινά. Επιδεικνύουμε ειλικρινές ενδιαφέρον για το σύνολο της κοινωνίας και δεν υιοθετούμε κοντόφθαλμη κομματική μικροπολιτική. Δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε εμείς τους Έλληνες.

    Συναποφασίσαμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε τις οργανωτικές αδυναμίες του παρελθόντος, να άρουμε τις αλληλοεπικαλύψεις να παραμερίσουμε τη γραφειοκρατία. Να ενισχύσουμε την περιφερειακή οργάνωση του Κόμματός μας μεταφέροντας ευθύνες και αρμοδιότητες από το κέντρο στην περιφέρεια.

    Να θεσμοθετήσουμε στενότερη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και ενεργότερη συμμετοχή της λαϊκής βάσης στη διαμόρφωση των αποφάσεών μας.

    Να διασφαλίσουμε μια διαρκή ανανέωση. Να τονώσουμε την αποτελεσματικότητα, να προάγουμε το συντονισμό, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του έργου μας σε όλους τους τομείς.Να δώσουμε νέο και εφικτό όραμα, στοχεύοντας Μεγάλες Κατακτήσεις. Να διαμορφώσουμε μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση. Μια νέα πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Για μια κοινωνία πιο δίκαιη. Μια κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ένα κράτος υπηρέτη στον κάθε πολίτη και προστάτη των αδυνάτων. Μια δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της χώρας που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο", τόνισε.

    "Η Νέα Δημοκρατία τραβά μπροστά. Για μια νέα προοπτική. Για μια κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Για μια πατρίδα ισχυρή και περήφανη", κατέληξε.

    [10] ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2001 (21:16 UTC+2)

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις αρχαιρεσίες της 27ης Μαρτίου 2001 συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής μορφή:

    Πρόεδρος: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

    Α' Αντιπρόεδρος: Λάζαρος Πατσουράκος

    Β' Αντιπρόεδρος: Κώστας Μυλωνάς

    Γεν. Γραμματέας: Γιάννης Δάρας

    Ειδ. Γραμματέας: Δημήτρης Ευσταθίου

    Ταμίας: Παναγιώτης Σαμαράς

    Έφορος: Γιάννης Καραλής

    Κοσμήτορας: Μάκης Τσίλκος

    Αναπληρωτής Ταμίας: Νίκος Γιαννόπουλος

    Σύμβουλοι: Γιώργος Καστρινάκης, Περικλής Στέλλας

    Ο Περικλής Στέλλας ορίστηκε υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης και τέθηκαν τα θέματα των συνθηκών εργασίας, της επιμόρφωσης μέσω ημερίδων και εκδηλώσεων, του ρόλου του ΠΣΑΤ και των μελών του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, της συμμετοχής των μελών στις αποστολές των Εθνικών Ομάδων σε όλα τα αθλήματα, της παρουσίας του ΠΣΑΤ στο διαδίκτυο, της τροποποίησης του καταστατικού, τις σχέσεις με τους επαγγελματικούς και δημοσιογραφικούς φορείς καθώς επίσης και με τις αθλητικές ομοσπονδίες.

    Το σχέδιο προτεραιοτήτων και δράσης της διοίκησης θα συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, 9 Απριλίου 2001 και ώρα 10.00 π.μ. Την εισήγηση έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από τους Γιάννη Δάρα, Γιάννη Καραλή και Μάκη Τσίλκο.

    Υπενθυμίζεται στους συναδέλφους, ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη για να τις παρακολουθούν.

    [11] ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (21:10 UTC+2)

    «Βασικός προσανατολισμός μας είναι η επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων στο τομέα της κτηνοτροφίας, ώστε να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και να ενισχύσουμε με αυτό τον τρόπο τους Ελληνες κτηνοτρόφους και παραγωγούς», τόνισε ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Καστοριά το υπουργείο Γεωργίας και ο ΕΛΓΑ με θέμα «Η ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου». Στόχος της ημερίδας είναι ο διάλογος με τους κτηνοτρόφους και ο προσδιορισμός μιας νέας πολιτικής στον τομέα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής.

    Αύριο ο κ. Χατζημιχάλης θα μεταβεί στη Λάρισα, όπου θα παραμείνει και την Κυριακή για να παραστεί στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ.

    [12] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 30 Μαρτίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Η σερβική κυβέρνηση είπε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ότι η πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο αν αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βλαντάν Μπάτιτς.

    Η Σερβία εγγυάται για την Πλάβσιτς που στις 9 Μαρτίου ζήτησε από το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με συνοδεία Σέρβων μέχρι τη δίκη της.

    Η Πλάβσιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία.

    Ο.Κ.

    [13] YΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Υπηρεσίες διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την αγροτική ανάπτυξη ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την αλιεία λειτουργούν στο υπουργείο Γεωργίας με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας.

    Οι υπηρεσίες αυτές είναι αρμόδιες για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της κανονικότητας στη διαχείριση και εφαρμογή των συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ 2000-2006. Η λειτουργία τους αποτελούσε προϋπόθεση για την έγκριση της εκταμίευσης των κονδυλίων του Γ΄ΚΠΣ.

    Στην υπηρεσία διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την αγροτική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου απασχολούνται 70 άτομα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ η υπηρεσία διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την αλιεία στελεχώθηκε σε πρώτη φάση με 13 άτομα και ο τελικός αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να φτάσει τους 30.

    [14] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Οξύτατη ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη στα όσα είπε εναντίον του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο της Ν.Δ.

    Ο κ. Λαλιώτης κατήγγειλε τη νέα προσωπική και συκοφαντική επίθεση εναντίον του και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη "αποτυχημένο πρωθυπουργό, αρχιερέα της αποστασίας, της συναλλαγής και της αποδεδειγμένης διαπλοκής".

    ""Είναι γνωστό ότι ο κ Μητσοτάκης είναι ένας κακός προφήτης, γιατί όλες οι προβλέψεις του για το επικείμενο "φιάσκο" του νέου διεθνούς αεροδρομίου και της Αττικής Οδού διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αν και είναι πολιτικά και ηθικά, βαρύτατα εκτεθειμένος στα μάτια του Ελληνικού Λαού, επανέρχεται με την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, κρατώντας και πάλι το γνώριμο για αυτόν πηλοφόρι της λάσπης", δήλωσε ο κ. Λαλιώτης.

    "Ο αρχιερέας της αποστασίας, της συναλλαγής και της αποδεδειγμένης διαπλοκής , ο αρχάγγελος του βρώμικου 89 και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, επιμένει στις προκλητικές και υβριστικές του επιθέσεις, επιμένει να περιφέρει το πηλοφόρι της λάσπης, παριστάνοντας μάλιστα το θύμα, ενώ είναι θύτης.

    Ο κ. Μητσοτάκης που ήταν ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός και ένας πρωθυπουργός της πιο χρεωκοπημένης κυβέρνησης, έχει το τέλος που του αξίζει δηλαδή την περιφρόνηση του Ελληνικού Λαού.

    Είναι ένας πολιτικός ταυτισμένος με τις πιο γκρίζες εποχές της πολιτικής μας ζωής και για αυτό είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει μόνος, τους λογαριασμούς του με την ιστορία για κρίσιμες περιόδους, χωρίς να μπλέκει άλλους", τόνισε.

    Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε ότι οι ισχυρισμοί του κ Μητσοτάκη εναντίον του είναι ανυπόστατοι και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα, όπως έχει απαντήσει με κατηγορηματικό τρόπο πολλές φορές.

    "Με αφήνουν παγερά αδιάφορο τα άσφαιρα πυρά και οι συκοφαντικές επιθέσεις του κ Μητσοτάκη, με τις οποίες προσπαθεί απελπισμένα να δικαιολογήσει τις διαδοχικές ήττες του και την πολιτική του χρεωκοπία, για να προωθήσει τα συμφέροντα της "άγιας οικογένειας" και να εξασφαλίσει την συνέχεια της πολιτικής του δυναστείας.

    Ας γνωρίζει καλά ο κύριος Μητσοτάκης, ότι οι άνθρωποι του παρελθόντος δεν μπορούν να επηρεάσουν το παρόν και να καθορίσουν το μέλλον της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Ο κ Μητσοτάκης και η πολιτική του δυναστεία ανήκουν στο παρελθόν. Επιτέλους ας σιωπήσει γιατί ο λόγος του μυρίζει ναφθαλίνη.

    Αυτά προς το παρόν, γιατί προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του δυναστεία σε λίγο, θα χάσουν τον ύπνο τους αφού οφείλουν θα δώσουν λόγο για τις "βρώμικες δουλειές" του", επισήμανε.

    [15] ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Λουμπλιάνα, 30 Μαρτίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν διόρισε τον Μπόρουτ Σούκλιε πρέσβη της χώρας στο Βελιγράδι. Πρόκειται για τον πρώτο πρέσβη της Σλοβενίας στην Γιουγκοσλαβία μετά την απόσχισή της από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία πριν από 10 χρόνια.

    Η Σλοβενία και η Γιουγκοσλαβία εσύναψαν διπλωματικές σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2000.

    [16] Ο ΣΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Αγκυρα, 30 Μαρτίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ εξέφρασε την λύπη του για τον σκοτωμό του εικονολήπτη του Associated Press Κέρεμ Λιούτον, χθες στο χωριό Κρίβενικ στο Κοσσυφοπέδιο από πυρά στις συγκρούσεις Αλβανών ανταρτών και Σκοπιανών δυνάμεων.

    Ο κ. Σεζέρ δήλωσε ότι λυπάται πολύ για τον χαμό του δημοσιογράφου που είχε Βρετανική και τουρκική υπηκοότητα και κάλεσε τις δυο πλευρές να τερματίσουν τις συγκρούσεις.

    Ο Λιούτον εργαζόταν για το Associated Press στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα πριν πάει στην Πρίστινα.

    Ο.Κ.

    [17] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας να ωθούν τελικά προς την άνοδο ή την πτώση τις αγορές της "γηραιάς ηπείρου".

    Ειδικότερα, άνοδο της τάξη του 2,75% κατέγραψε ο δείκτης BEL στις Βρυξέλλες, το

    Αμστερνταμ ενισχύθηκε κατά 1,01%, η Κοπεγχάγη κατά 1,18%, ενώ το Ελσίνκι έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,31%. Στη Φρανκφούρτη ο Χ-DAX έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,77% στις 5833,75 μονάδες, ενώ στη Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα της τάξης του 12,05%.

    Η Λισαβόνα ενισχύθηκε κατά 0,03%, το Λονδίνο κατά 0,81%, η Μαδρίτη κατά 1,13%, το Παρίσι κατά 0,44%, η Βιέννη κατά 1,21% και η Ζυρίχη κατά 1,74%. Με απώλειες έκλεισαν η Πράγα και η Στοκχόλμη 1,14% και 1,88%, αντίστοιχα.

    [18] Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές χαιρετίζει με ανακοίνωση της, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει, η αύξηση αυτή αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στις Κασσάνδρες που θέλουν «νικητή την αποχή» και τους νέους «αδιάφορους για τα κοινά».

    Παράλληλα, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας υποστηρίζει ότι ενισχύθηκε στις φοιτητικές εκλογές, κάτι που προκύπτει από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης. Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, ήρθε πρώτη στο Φυσικό (31,02%) και το Ψυχολογικό (45,16%) και δεύτερη στην Κτηνιατρική, τη Δασολογία, το Π.Τ.Δ.Ε (Δασκάλων), στο Φιλολογικό, το Χημικό, την Ιατρική και στους Ηλεκτρολόγους Μηχανολόγους.

    Παράλληλα, η παράταξη αύξησε σημαντικά τη δύναμη της στα τμήματα της Πολυτεχνικής και ειδικότερα στους Ηλεκτρολόγους-Μηχανολόγους (από 16,39% πέρσι σε 26,28% φέτος) και στην Ιατρική (από 11,26% πέρσι σε 16,92% φέτος).

    [19] Η ΕΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 30 Μαρτίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Η oργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών (ΕΤΑ) με επιστολή της στις βασκικές εφημερίδες Gara και Egunkaria προειδοποίησε τους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Ισπανία.

    «Η ΕΤΑ ενημερώνει όσους επιλέξουν να επισκεφθούν τουριστικά θέρετρα στην Ισπανία για τις διακοπές τους ότι θεωρεί τις περιοχές αυτές στόχους των ενεργειών της και για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες, τους συνιστούμε να μην επισκεφθούν τις περιοχές αυτές υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ.

    Στην επιστολή η ΕΤΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για δεκαπέντε επιθέσεις από την αρχή του 2001, στις οποίες σκοτώθηκαν έξι άτομα.

    [20] Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων της SWATCH, επίσημου χορηγού συστημάτων χρονομέτρησης και αποτελεσμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επισκέφθηκε τις ήδη υπάρχουσες, καθώς και τις υπό κατασκευή, ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις της Αθήνας. Ειδικότερα, το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και τους χώρους του Ελληνικού, του Σχινιά και του Μαρκόπουλου, όπου έχουν χωροθετηθεί σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι μια πρώτη καταγραφή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού χρονομέτρησης και επίδοσης, των πινάκων εμφάνισης αποτελεσμάτων, της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, των αποθηκευτικών χώρων κοντά στις εγκαταστάσεις και πολλών άλλων τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων, τόσο της SWATCΗ, όσο και της Αθήνα 2004.

    Στο πλαίσιο των συναντήσεων των εμπειρογνωμόνων της SWATCH και της Διεύθυνσης Πληροφορικής, ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Τεχνολογίας κ. Daniel Baumat δήλωσε: "Προχωρήσαμε σε μια αρχική εκτίμηση της υπάρχουσας και υπό κατασκευή υποδομής, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της SWATCH και των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων της Αθήνα 2004. Θέλουμε να έχουμε τα πάντα έτοιμα το 2003, ώστε να προχωρήσουμε στις Ολυμπιακές Δοκιμαστικές Διοργανώσεις (Test Events)". Ο κ. Baumat τόνισε ιδιαίτερα ότι η Αθήνα βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων και μάλιστα προηγείται σε σχέση με το Σίδνεϋ: "Η προετοιμασία στο Σίδνεϋ ξεκίνησε τρία χρόνια πριν τους Αγώνες, εδώ ξεκινήσαμε και μερικούς μήνες νωρίτερα, επομένως βρισκόμαστε εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από το επιχειρησιακό σχέδιο της Αθήνα 2004".

    Ο κ. Σωτήρης Κουγιουμτζόγλου, Διευθυντής Πληροφορικής της Αθήνα 2004 επισήμανε από την πλευρά του: "Έχουμε αναπτύξει καλή και στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της SWATCH και έχουμε καταλήξει στο μοντέλο με το οποίο θα προχωρήσουμε μεταξύ μας και με τους εργαζόμενους στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και μέσα στους επόμενους μήνες, εκπρόσωποι της SWATCH θα ξεκινήσουν να εργάζονται μαζί μας, στην Αθήνα 2004".

    [21] ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 13,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 13,5 εκατ. ευρώ προχωρά η Βαρβαρέσος ΑΕ. Η ονομαστική αξία της κάθε Ομολογίας θα είναι 50.000 ευρώ. Στα τέσσερα έτη μετά την έκδοση αποπληρωμή των 6.750.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό 6.750.000 ευρώ θα αποπληρωθεί στα πέντε έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης του δανείου.

    Το ομολογιακό δάνειο θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του επιχειρηματικού σχεδίου 2000-2006 της εταιρίας, ύψους 8,7 δισ. δρχ. Σύμβουλοι έκδοσης του ομολογιακού δανείου είναι η Marfin ΑΕΠΕΥ και η Prime Bank. Τη διαχείρισή του θα αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς.

    [22] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η Ν. Δ.

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το θέμα του δικαιώματος χρήσης ραδιοφωνικών συχνοτήτων της Αττικής συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οι κ.κ. Σιούφας και Παυλόπουλος, προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα, ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, υπό την ιδιότητά του ως θεσμικού παράγοντα του πολιτεύματος, ο οποίος είναι αρμόδιος και ως προς την επιλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    Ενημέρωσαν, επίσης, τον κ. Κακλαμάνη για το περιεχόμενο της πρότασης, που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία συνίσταται στην παράταση της νόμιμης λειτουργίας, όχι μόνο των οκτώ σταθμών, για τους οποίους πρόσφατα γνωμοδότησε θετικά το ΕΣΡ, αλλά και των υπολοίπων, για τους οποίους δύο από τα μέλη του ΕΣΡ θεώρησαν ότι ισοτίμως θα πρέπει να συγκαταλεγούν στην κατηγορία των σταθμών, των οποίων θα πρέπει να παραταθεί η νόμιμη λειτουργία.

    Τόνισαν ότι παράλληλα, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΕΣΡ - πολύ περισσότερο, αφού με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης συσταθεί ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή - οφείλει να προβεί σε ταχείες και ουσιαστικές διαδικασίες, ώστε, το αργότερο εντός τριμήνου, να προκηρυχθούν όλες οι προς διάθεση συχνότητες που υπολείπονται και να εκδοθούν οι σχετικές άδειες.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΖΕΡ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Αγκυρα, 30 Μαρτίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμετ Νετζέτ Σεζέρ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία από τις 3 μέχρι τις 5 Απριλίου, ανακοίνωσε το γραφείο του.

    Ο εκπρόσωπος του γραφείου του Σεζέρ, Τάτσαν Ιλντεμ είπε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών που κρατούν από το 1620 και είναι αρμονικές χωρίς πολιτικά προβλήματα.

    Οι συνομιλίες του κ. Σεζέρ θα επικεντρωθούν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, στα νέα αμυντικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη δράση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ στη Τουρκία.

    Ο κ. Σεζέρ θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα Βεατρίκη και τον πρωθυπουργό Βιμ Κοκ.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 30 March 2001 - 19:13:46 UTC