Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ "Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [02] "ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΙΑ
  • [03] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΟΣΤΟΦ, ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] TO 8o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ COPEAM ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΤΣΙΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΥΘΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ
  • [06] ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΘΗΝΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 29 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [08] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΛΑΒΕ 14 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [09] ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ Ν.
  • [10] NEA ΚΟΝΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • [11] ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΕΥΡΩ: ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [13] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΒΟΛΕΪ: ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ Ο ΠΑΟΚ - ΗΤΤΑ 3-0 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΕΝΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [16] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ EUROPE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [17] ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΝΑΣΤΑΖΕ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΕ
  • [19] ΒΟΛΕΪ: ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΡΚΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [20] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [23] OI TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ
  • [24] H "PRAVO" ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

  • [01] ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ "Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001 (08:50 UTC+2)

    Τις πρώτες πτήσεις προς την Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται από σήμερα ο αεροδιάδρομος του "Ελευθέριος Βενιζέλος" και από αύριο στις 6 το πρωί το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

    Το αεροδρόμιο έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους επιβάτες είναι υψηλού επιπέδου. Είναι σχεδιασμένο να εξυπηρετεί μέχρι 16 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση, ενώ αν υπάρξει ανάγκη με επεκτάσεις θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 50 εκατ. Το "Ελευθέριος Βενιζέλος" μάλιστα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες 65 πτήσεων την ώρα ή 600 την ημέρα.

    Σήμερα, λίγο μετά τις 3 το απόγευμα αναμένεται να προσγειωθούν στα Σπάτα τα πρώτα δύο αεροπλάνα, ένα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ένα της Αεροπλοίας από το Μόντρεαλ και τα Κύθηρα, αντίστοιχα. Αντίθετα, η πρώτη απογείωση είναι προγραμματισμένη να γίνει την Πέμπτη στις 6 το πρωί με προορισμό τη Χίο.

    Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από τη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου θα γίνει η μεγάλη μετακόμιση υλικών και εξοπλισμού της Ολυμπιακής και των άλλων εταιριών. Από το Ελληνικό προς τα Σπάτα θα μετακινηθούν 400 μεγάλα φορτηγά και νταλίκες. Για την περίσταση η τροχαία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

    [02] "ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001 (17:23 UTC+2)

    Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην συνεδρίαση μετείχαν οκτώ υπουργοί, τέσσερις υφυπουργοί, η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σπανουδάκης.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης επισήμανε πως ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση σε όλους τους τομείς της προσπάθειας που γίνεται για την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εκτίμησε ότι "πάμε καλά" και ανέφερε ως παράδειγμα το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων. Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι στην περίπτωση της δημιουργίας του νέου αεροδρομίου υπήρξε συντονισμός και υπογράμμισε ότι με τον ίδιο τρόπο θα συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας.

    [03] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΟΣΤΟΦ, ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001 (10:27 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβαν Κόστοφ είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις, το κλίμα που διαμορφώνεται μετά την επανακατάληψη από το στρατό της FYROM χωριών, που ήταν υπό τον έλεγχο των Αλβανών εξτρεμιστών, καθώς και τους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

    Σήμερα μεταβαίνει στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογο του Σερτζάν Κερίμ και σύσκεψη με τους Ελληνες πρεσβευτές στις χώρες της Βαλκανικής.

    [04] TO 8o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ COPEAM ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Πρακτικές λύσεις σε θέματα συνεργασιών μεταξύ των οπτικοακουστικών μέσων της λεκάνης της Μεσογείου θα αναζητηθούν στο 8ο συνεδριο της Μεσογεικής Ενωσης Τηλεοπτικών Σταθμών και άλλων φορέων σχετικών με τα οπτικοακουστικά μέσα (COPEAM) που πραγματοποιείται από σήμερα σε συνεργασία με την ΕΡΤ 3 στο συνεδριακό κέντρο "Νικόλαος Γερμανός". Στη διάρκεια του συνεδρίου που έχει θέμα "Μεσογειακές ταυτότητες: Τα ζητήματα σε κρίση και η ευθύνη των ΜΜΕ" θα συζητηθεί το θέμα της ενίσχυσης της μεσογειακής βιομηχανίας κουλτούρας η οποία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ 3 Δημήτρης Κατσαντώνης, "εκφράζει τη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε". Ο κ Κατσαντώνης μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου θα είναι η ανάγκη να συγκλίνουν οι πολιτικές της ΕΕ στον οπτικοακουστικό χώρο με τις μεσογειακές ανάγκες και απαιτήσεις.

    Στο συνέδριο μετέχουν διευθυντές, πρόεδροι και ανώτατα στελέχη των οπτικοακουστικών μέσων της λεκάνης της Μεσογείου και των χωρών της Βαλκανικής ενώ την τελευταία ημέρα (31/3) θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνι Πρόντι και , σύμφωνα με το πρόγραμμα , ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν ακόμη ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στις τηλεοπτικές συμπαραγωγές, στα πολυμέσα, στην εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, στο ραδιόφωνο, στον κινηματογράφο, στο ηλεκτρονικό portal, στην οργάνωση φεστιβάλ και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων Ολγα Κλειαμάκη επισήμανε ότι το 8ο τακτικό συνέδριο της COPEAM ξεκινά με ευοίωνες προοπτικές καθώς ήδη έχει τεθεί ο θεμέλιος λίθος για τη συνεργασία στα οπτικοακουστικά στην περιοχή της Μεσογείου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα, η οποία επιδιώκεται στο συνέδριο, έχει οικονομική και επιχειρηματική διάσταση καθώς απαιτούνται οικονομικοί πόροι οι οποίοι καλύπτονται σε ένα βαθμό με την χρηματοδότηση της ΕΕ. Η Κλειαμάκη ανέφερε ακόμη ότι αρωγός σε αυτή τη συνεργασία θα σταθεί η χρήση των νέων τεχνολογιών. "Η συμπίεση του χώρου και του χρόνου η οποία απορρέει από τη χρήση των νέων τεχνολογιών, διευκολύνει την συμπαραγωγή οπτικοακουστικών έργων μεταξύ εταίρων οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση" πρόσθεσε η κ Κλειαμάκη και κατέληξε τονίζοντας ότι η ευθύνη για τη διάδοση της μεσογειακής ταυτότητας και των πολιτιστικών αξιών των λαών που την απαρτίζουν βαραίνει τα ΜΜΕ και κυρίως τα οπτικοακουστικά.

    Στο ιστορικό της COPEAM αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Giulio Giordano επισημαίνοντας ότι η ιδέα για την ίδρυση της COPEAM ξεκίνησε το 1994 στο Παλέρμο και υλοποιήθηκε το 1996 στο Κάιρο με τη συμμετοχή δημοσίων τηλεοπτικών σταθμών και άλλων οπτικοακουστικών μέσων και χωρών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο με στόχο να τη μετατρέψουν σε λεκάνη ανταλλαγής κουλτούρας, οικονομικής συνεργασίας, ειρηνικής συμβίωσης, κατανόησης και αμοιβαίας αποδοχής των διαφορετικών εθνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων. Η COPEAM όμως έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα μετέχουν σε αυτή 42 σταθμοί, 87 πανεπιστημιακοί, 500 ανεξάρτητοι παραγωγοί και πολλοί κυβερνητικοί και διακυβερνητικοί φορείς.

    Τέλος ο πρόεδρος της υποεπιτροπής οικονομικών της COPEAM Jean Noel Dibbie τόνισε ότι στο νέο ψηφιακό κόσμου οφείλουμε να προωθήσουμε την κληρονομιά μας που είναι πλούσια. Η πολιτιστική μας διαφορετικότητα στην Ευρώπη, είπε, είναι σημαντικότατη και για αυτό πρέπει να δώσουν βάρος σε αυτή τα οπτικοακουστικά μέσα.

    [05] ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΤΣΙΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΥΘΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2001 (22:07 UTC+2)

    Καταστηματάρχης επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των τελών που επιβάλλονται για την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια.

    Πρόκειται για τον επιχειρηματία - ιδιοκτήτη εστιατορίων και καφετεριών στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Τόττη, ο οποίος τελικά δεν πραγματοποίησε την απειλή του, αλλά υπέστη καρδιακό επεισόδιο και διακομίστηκε για νοσηλεία στο "Διαβαλκανικό Κέντρο".

    Για το γεγονός δεν ενημερώθηκε το τοπικό αστυνομικό τμήμα και η πυροσβεστική για να επέμβουν, αλλά προκάλεσε αίσθηση στους δημοτικούς συμβούλους και στους συναδέλφους του.

    Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση ήταν και αύξηση των τελών για την κατάληψη των πεζοδρομίων με τραπεζοκαθίσματα. Ο επιχειρηματίας σε κάποια στιγμή κρατώντας ένα μπουκάλι με βενζίνη απειλούσε ότι θα αυτοπυρποληθεί, αλλά επενέβησαν συνάδελφοί του και τον συγκράτησαν.

    Σε κάποια στιγμή όμως αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του με αποτέλεσμα να διακομιστεί αρχικά στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο και στη συνέχεια στο "Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο".

    Γ.Χ.

    [06] ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΘΗΝΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2001 (22:06 UTC+2)

    Με τον Νίκο Γκάλη που άρχισε και πάλι να ασχολείται -κατά κάποιο τρόπο- με τα κοινά του αγαπημένου του συλλόγου, άρχισε να διαφαίνεται μετά από πολύ καιρό φως στο τούνελ. Η πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ζωήρεψε το ενδιαφέρον πολλών επιχειρηματιών που άρχισαν να καλοβλέπουν το κεφάλαιο της ΚΑΕ.

    "Μπορεί η αυτοκρατορία να μην δημιουργηθεί ξανά, όμως αν υπάρξουν οι σωστές κινήσεις, τότε μπορεί να στηθεί μια δυνατή ομάδα", τόνισε στην πρόσφατη συνέντευξη ο καλύτερος παίκτης μπάσκετ της Ελλάδας, Νίκος Γκάλης. Έτσι τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν Αθηναίο επιχειρηματία να θέλει να αναλάβει τις τύχες του κίτρινου συλλόγου. Και όλα αυτά αναμένεται να δρομολογηθούν μετά την υπόσχεση που έχει δώσει τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος για εκκαθάριση των χρεών της ομάδας.

    Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να ασχολείται ενεργά μαζί με τον Αθηναίο επιχειρηματία και ο Νίκος Γκάλης. Ο χρόνος θα δείξει...

    [07] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 29 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2001 (22:05 UTC+2)

    Συνολικά 29 αλλοδαποί μετανάστες (23 Αλβανοί, 3 Ρώσοι, και 3 Βούλγαροι) συνελήφθησαν στην επιχείρηση «σκούπα», που πραγματοποίησε σήμερα από τις 6πμ έως τις 12μ η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Οι αλλοδαποί θα απελαθούν στις χώρες τους.

    [08] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΛΑΒΕ 14 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΚΟΣΟΒΟΥ

    Ποντγκόριτσα, 28 Μαρτίου 2001 (22:03 UTC+2)

    Μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στην περιοχή Κούλα στο Ρόζαγιε, στα διοικητικά σύνορα Μαυροβουνίου - Κοσσυφοπεδίου συνέλαβαν χθες 14 Αλβανούς που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος του Μαυροβουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού οι συλληφθέντες παραδόθηκαν στην αστυνομία του Μαυροβουνίου.

    [09] ΣΕΡΒΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Πρέσεβο, 28 Μαρτίου 2001 (22:01 UTC+2)

    Ενας Σέρβος αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια επίθεσης Αλβανών ανταρτών εναντίον θέσεων των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας στο χωριό Τσερεβάικα, κοντά στο Πρέσεβο.

    Ο αστυνομικός τραυματίστηκε όταν οι Αλβανοί αντάρτες εκτόξευσαν δύο χειροβομβίδες στις θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    [10] NEA ΚΟΝΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001 (21:59 UTC+2)

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης επανέλαβε ότι δεν είχε σχέση με την δημοσίευση της φωτογραφίας του Κώστα Μητσοτάκη με τους δύο Γερμανούς στην εφημερίδα «Αυριανή», απαντώντας στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρώην υπουργού και τον κατηγορεί για το γεγονός, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικά άρθρα του Γιώργου Κουρή.

    «Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μάθει την πραγματική αλήθεια από τον πάλαι ποτέ συνέταιρό του και εκδότη της Εφημερίδας «Αυριανή» κ. Γ. Κουρή. Είναι γνωστό ότι με την εφημερίδα «Αυριανή» είχα συγκρουστεί πολλές φορές με κορύφωση την περίοδο του 1990. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανέτρεξε στα άρθρα της «Αυριανής» την εποχή του 1990, όφειλε να ανατρέξει και στις δηλώσεις μου εκείνη την εποχή τις ίδιες ακριβώς μέρες, γιατί τότε είχα, με κατηγορηματικό τρόπο, διαψεύσει τους ισχυρισμούς της «Αυριανής», τόνισε.

    «Η οικογένεια Μητσοτάκη συνεχίζει τη γνώριμη μέθοδο των ύβρεων και της λασπολογίας. Από βδομάδα σε βδομάδα, από μέρα σε μέρα, απλώς εναλλάσσονται τα πρόσωπα και οι ρόλοι αλλά το οικογενειακό πηλοφόρι της λάσπης παραμένει το ίδιο. Πότε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, πότε η κα Ντόρα Μπακογιάννη συναγωνίζονται μεταξύ τους για το μεγαλύτερο ψέμα. Η λάσπη, που προσπαθεί να ρίξει η Οικογένεια Μητσοτάκη στο πρόσωπό μου, δεν με αγγίζει. Ματαιοπονούν και αποκαλύπτουν το ύφος και το ήθος της πολιτικής τους», υπογράμμισε.

    Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι το παρελθόν, όπως και τα «έργα και οι ημέρες» του κ..Μητσοτάκη τον αφήνουν παγερά αδιάφορο και τον κάλεσε να λύσει τους λογαριασμούς του με την ιστορία, ο ίδιος και μόνος του, χωρίς να μπλέκει άλλους.

    «Σε κάθε περίπτωση, ο «Αρχιερέας των σκευωριών και των δολοπλοκιών» κ. Κ.Μητσοτάκης, δεν έχει το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να αναμειγνύει στις γκρίζες σελίδες της ιστορίας τους το όνομά μου. Προτρέπω τον κ. Κ. Μητσοτάκη να σιωπήσει και να μη με προκαλεί και κυρίως να μην υποτιμά τη νοημοσύνη, τη μνήμη και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού», κατέληξε.

    [11] ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μαδρίτη, 28 Μαρτίου 2001 (21:51 UTC+2)

    Η ισπανική εφημερίδα "El Mundo" σε ρεπορτάζ με τον τίτλο "Kiraz Becici: Στην Τουρκία επιδεινώνεται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", παραθέτει τις δηλώσεις της δικηγόρου της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Kiraz Becici, η οποία από το Μπιλμπάο της Ισπανίας απηύθυνε "δραματική έκκληση υπέρ των 80 Τούρκων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την μεταφορά τους στις νέες φυλακές απομόνωσης F".

    Σύμφωνα με τη K. Becici, "η νέα πρόταση της κυβέρνησης Ετζεβίτ για να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε. δεν σημαίνει καμία πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά επιδεινώθηκε".

    Βεβαιώνει, επίσης, ότι "δεν βελτιώθηκε καθόλου η κατάσταση του κουρδικού λαού, διότι όπως διαπιστώνεται στη νέα πρόταση της Τουρκίας, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της χρήσης της γλώσσας του στη διδασκαλία και στα μέσα επικοινωνίας και, παρά την πρόταση ειρήνης του ΡΚΚ, ο βρώμικος πόλεμος όχι μόνο δεν εξέλιπε αλλά εντατικοποιήθηκε".

    Τέλος, η Kiraz Becici κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι "αρνήθηκε να προβεί σε διεξαγωγή έρευνας" για να διαλευκανθεί ο θάνατος 30 κρατουμένων κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στις τουρκικές φυλακές, ενώ τεκμηριώνει τις ανωτέρω απόψεις της με στοιχεία βάσει των οποίων "350 μέλη της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φυλακίστηκαν και έξι παραρτήματά της έπαυσαν να λειτουργούν λόγω της εκστρατείας τους κατά των νέων κελιών απομόνωσης, απαγορεύτηκαν 18 εκδόσεις, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν 2.200 πολιτικοί αγνοούμενοι χωρίς η κυβέρνηση να έχει προβεί στις απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθεί η τύχη τους".

    [12] ΕΥΡΩ: ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2001 (21:45 UTC+2)

    Στη δημιουργία και προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών επιβάλλεται να προχωρήσουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία επιφέρει αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον.

    Οι τράπεζες οφείλουν να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, εφόσον επιθυμούν να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη διεύρυνση των εργασιών τους, ενώ απαραίτητη κρίνεται και στη δραστηριοποίησή τους τόσο στο invenstment banking όσο και στο private banking.

    Το νέο περιβάλλον με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την όξυνση του ανταγωνισμού, τροφοδοτεί συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζικών ιδρυμάτων, με σκοπό την ισχυροποίησή τους στην εγχώρια, αλλά και στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

    Πάντως, ο ανταγωνισμός των τραπεζικών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι δεν θα είναι ομοιόμορφος. Στις τραπεζικές υπηρεσίες χονδρικής μορφής - δανειοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων - (Whole Sale Banking), αναμένεται να κυριαρχήσουν μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα πανευρωπαϊκού χαρακτήρα.

    Η ελληνική πραγματικότητα στο "πεδίο" αυτό δεν είναι καλή, υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Νούλας, μιλώντας σε ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα διεθνή δεδομένα, υστερούν στη δραστηριοποίηση στο Whole Sale Banking.

    Από την άλλη πλευρά, στις τραπεζικές υπηρεσίες λιανικής μορφής -όπως χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ- το retail banking, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί κυρίως μεταξύ των εγχώριων τραπεζών.

    Ο τραπεζικός κλάδος (σε παγκόσμιο επίπεδο) είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές την τελευταία δεκαετία λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού, κατέληξε ο κ. Νούλας.

    [13] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 28 Μαρτίου 2001 (21:44 UTC+2)

    Οι επιθέσεις της ΠΓΔΜ εναντίον των Αλβανών εξτρεμιστών κινδυνεύουν να επιφέρουν πόλωση μεταξύ της Σλαβικής πλειοψηφίας και της Αλβανικής μειονότητας της χώρας προειδοποιεί η "Washington Post" σε κύριο άρθρο της.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι Αλβανοί έχουν νόμιμα παράπονα για διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, στην εκπαίδευση και στο σύνταγμα της χώρας και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την μετριοπαθή Αλβανική ηγεσία, ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα εγγυηθούν τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας.

    "Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γιεοργκιέφσκι έκανε κακή εκτίμηση, εξαπολύοντας πόλεμο εναντίον των "τρομοκρατών" πριν αρχίσει συνομιλίες, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών της ΠΓΔΜ, να καθίστανται δυσκολότερες και να απαιτούν διεθνή διαμεσολάβηση. Η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί ακόμη να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το κενό όμως που δημιουργείται κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερη βία", καταλήγει το κύριο άρθρο.

    Οι "Los Angeles Times" σε κύριο άρθρο τους για το ίδιο θέμα, γράφουν ότι ίσως να μην αρέσει στην κυβέρνηση Μπους, όμως ο ρόλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας. "Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν τόσο διπλωματική πίεση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ώστε να αποδεχθεί τα νόμιμα αιτήματα της αλβανικής μειονότητας, όσο και να κάνουν περιορισμένη χρήση στρατιωτικής δύναμης για να σταματήσουν τους Αλβανούς εξτρεμιστές", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    [14] ΒΟΛΕΪ: ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ Ο ΠΑΟΚ - ΗΤΤΑ 3-0 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2001 (21:43 UTC+2)

    Ο Αρης κατά κάποιο τρόπο έκανε την έκπληξη... Εσπασε το πλεονέκτημα έδρας του ΠΑΟΚ και πήρε το προβάδισμα για την κατάκτηση της πέμπτης θέσης. Κέρδισε με 3-0 σετ τον ΠΑΟΚ και έχει μισό εισιτήριο για την Ευρώπη.

    Οι παίκτες του Γιώργου Λυκούδη έπαιξαν καλά και πέτυχαν δίκαια τη νίκη. Οι καρδιές έσπασαν στο πρώτο σετ όπου πόντο - πόντο το σετ κρίθηκε στα 29-31. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με τους παίκτες του κίτρινου συλλόγου να έχουν το προβάδισμα. Κέρδισαν το δεύτερο σετ με 21-25. Μάλιστα σε αυτό βρέθηκαν μέχρι και με 10 πόντους μπροστά. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το τρίτο σετ.

    "Έχω πολλά παράπονα από τους αθλητές μου. Δεν είχαν την ψυχραιμία και την ψυχή που απαιτούσε ο αγώνας. Σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, δεν μπορείς να κάνεις τόσα λάθη", τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Κώστας Χαριτωνίδης. Με την διαιτησία τα έβαλε ο παίκτης του Δικεφάλου, Πλάμεν Κωνσταντίνοφ. "Η διαιτησία τόσο σήμερα, όσοι και σε όλο το παιχνίδι δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε. Ο Αρης έπαιξε καλά και κέρδισε δίκαια. Η συνέχεια είναι δύσκολη. Θα προσπαθήσουμε χωρίς άγχος να κερδίσουμε το Σάββατο".

    Από την άλλη ο Γιώργος Λυκούδης είχε κερδίσει ένα στοίχημα από τα παλιά "Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα στο επόμενο παιχνίδι. Αυτά τα παιχνίδια είναι δύσκολα και μέχρι στιγμής αυτό που καταφέραμε σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ, τόσα χρόνια. Πρέπει να δείξουμε τη ψυχραιμία και την ωριμότητα, που είχαμε σε αυτό το ματς". με προβλήματα όλη τη χρονιά".

    Τα σετ: 29-31, 21-25, 17-25

    ΠΑΟΚ: Χαριτωνίδης, Μπρουκς, Κοβάτσεφ, Κονσταντίνοφ, Χριστοφορίδης, Σμαραγδής/ λ- Ρουσάκης, Αρμενάκης, Τσιγγίδης

    Αρης: Ναζίροφ, Ψάρρας, Πάτι, Τζούριτς, Γκιρτζίκης, Αλεξανδρόπουλος/ λ- Πασπαλάς, Βαλαβάνης, Οικονόμου

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΕΝΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001 (21:32 UTC+2)

    Η κρίση στα Σκόπια επηρεάζει την ασφάλεια όλης της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετά την συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογο του Σερζ Σαρκισιάν.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτείται πολιτική υποστήριξη από τη δυτική κοινότητα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων και συγχρόνως, συνεργασία με όλες τις βαλκανικές χώρες, έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή στάση απέναντι στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, μετά από την επιλογή μιας ομάδας Αλβανοφώνων να χρησιμοποιήσουν τη βία για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Πρόσθεσε, δε, ότι κοινή θέση των διεθνών οργανισμών αποτελεί ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων για τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την πολιτική διαπραγμάτευση, με τους νόμιμους εκπροσώπους των Αλβανοφώνων.

    Από την πλευρά του ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας εκτίμησε ότι κάθε μειονότητα στο πλαίσιο μιας χώρας μπορεί να προβάλλει τα δίκαια αιτήματα της, αλλά με ειρηνικά μέσα.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι θα προχωρήσει κανονικά με τα εξοπλιστικά της προγράμματα , ανεξάρτητα από τις δηλώσεις των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών για μείωση των εξοπλισμών, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η απόφαση γι' αυτό το θέμα θα περάσει μέσα από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τότε θα δούμε σε ποιο βαθμό διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για κάτι παραπάνω από μία απλή δήλωση.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, ελαττώνοντας τον όγκο των ενόπλων δυνάμεων και προχωρώντας σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, για να καλυφθεί η μείωση του όγκου με αύξηση της επάρκειας, της ικανότητας και της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ τόνισε ότι το μέτρο αυτό δεν συνιστά μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αρμενία το 1999 προχωράει πολύ καλά και έχει θετικά αποτελέσματα στο στρατιωτικό επίπεδο, που προωθούν την ανταλλαγή στελεχών, επισκέψεων, αλλά και τη συνεργασία στην τεχνολογία και τις πληροφορίες. Τόνισε, δε, ότι συμφωνήθηκε να διευρυνθεί η συνεργασία αυτή με την προώθηση μιας σειράς ειδικών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας και εφαρμογών.

    Αναφορικά με το πρόβλημα στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διεθνή διαδικασία για εξεύρεση ειρηνικής λύσης

    Ο κ. Σαρκισιάν συμφώνησε ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Αρμενίας προχωρά αποτελεσματικά και υπογράμμισε ότι έρχεται δεύτερη μετά την συνεργασία Ρωσίας - Αρμενίας.

    Περαιτέρω, ενημέρωσε τον κ. Τσοχατζόπουλο για την συνάντηση των πρόεδρων της Αρμενίας Ρομπερτ Κοτσαριαν και του Αζεμπαϊτζάν Χεϊντάρ Αλίεφ, στις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση αυτή.

    [16] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ EUROPE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ουάσιγκτον, 28 Μαρτίου 2001 (21:30 UTC+2)

    Το περιοδικό EUROPE, που εκδίδει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον, αφιερώνει μεγάλο τμήμα του τεύχους Μαρτίου 2001, στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας άρθρα:

    - Του Peter Gwin για την ηλεκτρονική έκδοση "Καφενείο", που εκδίδουν στην Κάρπαθο ο Γερμανός φωτογράφος Alf Meier και η Αμερικανίδα σύζυγός του Roberta Jacobson.

    - Της Kerin Hope, ανταποκρίτριας του περιοδικού στην Αθήνα, για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, με θετικά σχόλια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την επιμονή του Πρωθυπουργού Σημίτη στην επίτευξη του στόχου ένταξης στο ευρώ, μετά τον οποίο, θα στρέψει την προσοχή του στις διαρθρωτικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας.

    - Της Kerin Hope για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, που παρά τους αργούς

    ρυθμούς των τελευταίων μηνών, εξακολουθεί να είναι δημοφιλής μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών, που προσβλέπουν σε αυξημένες εμπορικές και επενδυτικές ανταλλαγές.

    - Της Kerin Hope για τις ολυμπιακές προετοιμασίες της "Αθήνας 2004", που

    δραστηριοποιείται για να προλάβει τις προθεσμίες μετά από πολιτικές διαμάχες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

    - Της Shaazka Beyerle, για τα άγνωστα θέλγητρα της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, το Κολωνάκι και το Μουσείο Βορρέ.

    - Της Shaazka Beyerle για την προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ,

    παρουσιάζοντας τα έργα της Ρέας Γαλανάκη, του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Θανάση Βαλτινού.

    [17] ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βερολίνο, 28 Μαρτίου 2001 (21:28 UTC+2)

    Χάρις στο φυσικό αέριο η Τουρκία θα αναδειχθεί σε χώρα μεγάλης κατανάλωσης και διέλευσης αγωγών επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine" σε εκτενή ανάλυση.

    Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα ο Τούρκος υφυπουργός Ενέργειας Yurdakul Yigitgόden δήλωσε ότι λόγω της αναμενόμενης αύξησης (6% κατά την επόμενη εικοσαετία) στην χρησιμοποίηση φυσικού αερίου από τους πρωτογενείς φορείς ενέργειας, υπολογίζεται να αυξηθούν οι σχετικές ανάγκες της Ευρώπης κατά 80 δις κ.μ. ετησίως, από τα οποία τουλάχιστον το 1/3 ή το Ό θα πρέπει να εισάγει η Ευρώπη από νέες πηγές.

    Για τις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες χώρες της Κασπίας Θάλασσας, αλλά και για τις γειτονικές της Τουρκίας χώρες, όπως το Ιράν και τη Συρία, αλλά και για την Αίγυπτο διανοίγεται έτσι η προοπτική να γίνουν οι προμηθευτές της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

    Η Τουρκία, ως χώρα διέλευσης, έχει αρχίσει τις προεργασίες για τη σύνδεση των χωρών της Κασπίας Θάλασσας με το δίκτυο τροφοδότησης της ΕΕ. ΄Ενα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αγκύρας, Αθηνών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2000 για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, ο οποίος πρόκειται να επεκτείνει προς τα ανατολικά το σχεδιαζόμενο "ΝΑ / ευρωπαϊκό δίκτυο αερίου (Ιnogate)". H μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σύνδεση στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ιταλίας στη Δυτική Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, καθώς και από τη Μέση Ανατολή. Ο διαγωνισμός για τη σύνταξη μελέτης εκτέλεσης του έργου θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε ο Yurdakul Yigitgόden.

    Η Τουρκία όμως δεν επιθυμεί να είναι μόνον χώρα διαμετακόμισης αλλά και σημαντικός καταναλωτής φυσικού αερίου (γίνεται εκτενής αναφορά στα υφιστάμενα, τα υπό κατασκευή και σχεδιαζόμενα δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου από τις χώρες της Βαλκανικής,, από Ρωσία, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή, σχέδια που προωθούνται εν πολλοίς από την Τουρκία).

    Επίσης, σημειώνεται ότι η Τουρκία στοχεύει να γίνει χώρα διέλευσης φυσικού αερίου, ενώ πετρελαίου είναι ήδη. Ο υφιστάμενος πετρελαιαγωγός από το Β. Ιράκ προωθεί στον τουρκικό κόλπο Ceyhan 71 εκ. τόνους ετησίως, ενώ ο σχεδιαζόμενος πετρελαιαγωγός από το Baku στο Ceyhan μέσω Τιφλίδος αναμένεται να προωθεί 50 εκ. τόνους ετησίως.

    Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας αισιοδοξεί ότι θα ξεπερασθούν όλα τα εμπόδια για την κατασκευή του αγωγού Baku Τιφλίδος. Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό απ' ότι αρχικά αναμένονταν, με αποτέλεσμα να είναι μικρές και οι ανάγκες στους σε πετρέλαιο. Έτσι, σύμφωνα με τα επιχειρήματα του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας, αφ΄ ενός μεν εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα για την περιοχή η κατασκευή του αγωγού Baku - Ceyhan μέσω Τιφλίδας αφ΄ ετέρου δε η εν λόγω διαδρομή είναι και από οικονομική άποψη η πλέον συμφέρουσα.

    [18] ΝΑΣΤΑΖΕ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 28 Μαρτίου 2001 (21:27 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην δημιουργία προγραμμάτων που θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της παρέχει κάποια δάνεια.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σχολίασε τις δηλώσεις του Φωκίωνος Φωτιάδη, εκπρόσωπου της Κομισιόν στο Βουκουρέστι, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ θα δώσει στη Ρουμανία 680 εκατομμύρια Ευρώ για το 2001 αλλά η χώρα μπορεί να απορροφήσει μόνο 250 εκατομμύρια.

    Ο Ναστάζε είπε ότι η Ρουμανία δεν έχει πρόβλημα στην επένδυση των χρημάτων αλλά έχει δυσκολίες στο να οργανώσει επιτροπές για να πάρουν τα δάνεια και για αυτό η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην λύση αυτού του προβλήματος.

    [19] ΒΟΛΕΪ: ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΡΚΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2001 (21:22 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο Ολυμπιακός στο πλεϊ οφ στο κλειστό της Γλυφάδας που επιβλήθηκε σχετικά εύκολα με 3-0 σετ και έκανε σπουδαίο βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Από την άλλη ο Ηρακλή δεν έπιασε καλή απόδοση και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολόγησε την θέση του στο πρωτάθλημα.

    "Ρισκάραμε στο σερβίς και πετύχαμε. Θέλαμε τη νίκη και την πετύχαμε. Η συνέχεια είναι δύσκολη", τόνισε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κουρνέτας. Προβληματισμένος ήταν και ο προπονητής του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης. "Έχουμε προβλήματα στην υποδοχή, κάτι που δεν φαίνεται απέναντι σε πιο αδύναμες ομάδες. Φαίνεται πολύ έντομα στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Αν θέλουμε να πάμε καλύτερα θα πρέπει να βελτιωθούμε σε μπλοκ και υποδοχή" δήλωσε ο προπονητής του Γηραιού, Αλέκος Λεώνης.

    Από την άλλη ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντανιέλ Ρίτσι επισήμανε: "Δεν παίξαμε τόσο καλά όπως έπρεπε. Κερδίσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Εχουμε δύσκολη αποστολή. Το παιχνίδι θα κριθεί σε πέντε παιχνίδια και όχι σε λιγότερα".

    Τα σετ: 25-22, 25-17, 25-19

    Ολυμπιακός: Κουρνέτας, Γκιούρδας, Γκομέζ, Ζελιάσκοφ, Τσακιρόπουλος, Χριστοφοδέλης/ λ- Ρόχας, Καλαϊτσίδης, Τερζής

    Ηρακλής: Κράβαρικ, Νέμετς, Καστόρνοφ, Κυριαζής, Δεσλής, Μέλκας/ λ- Γζουντέλης, Ιωαννίδης

    [20] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Βερολίνο, 28 Μαρτίου 2001 (21:17 UTC+2)

    Με τους τίτλους: "ΠΓΔΜ - Αλβανοί αντάρτες συλλαμβάνονται" και "Γερμανοί στρατιώτες της KFOR κρατούν 30 εξτρεμιστές" οι γερμανικές εφημερίδες "Muenchner Merkur" και "Stuttgarter Zeitung" προβάλλουν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    Στα δημοσίευματα αναφέρεται ότι γερμανικές δυνάμεις στην KFOR συλλαμβάνουν πάνω από τριάντα Αλβανούς εξτρεμιστές και τους οδηγούν στην πόλη Πρίστινα, όπου βρίσκεται και η κύρια έδρα των Γερμανών στρατιωτών. Η Ε.Ε. κάνει έκκληση για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης χωρίς όπλα, ενώ ο Αλβανός ηγέτης Τζαφέρι κάνει λόγο για αλλαγή συντάγματος στην ΠΓΔΜ.

    "Η κρίση στην ΠΓΔΜ: οι εχθροπραξίες σταμάτησαν χωρίς όμως να φαίνεται στον ορίζοντα ένα τέλος της διένεξης" είναι ο υπέρτιτλος που προβάλλει η εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" που συνεχίζει με σχόλιο του Πέτερ Μινχ προβάλλοντας τον τίτλο "Η Ευρώπη είναι μόνη". Ο Πέτερ Μινχ μεταξύ άλλων γράφει:

    Στα Βαλκάνια υπάρχει μια αρρώστια ονομαζόμενη "σχιζοφρένεια", που εκδηλώθηκε σε όλες τις περιφέρειες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Θα επιδείξει τελικά η Ε.Ε. στην περίπτωση της ΠΓΔΜ δύναμη και ενότητα, είναι το ερώτημα που αρχικά θέτει ο συντάκτης.

    Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση ο Σολάνα ταξιδεύει αστραπιαία στην περιοχή, δείγμα ασφαλώς ότι η Ευρώπη έχει διαγνώσει αυτή τη φορά εγκαίρως τον κίνδυνο. Οι Ευρωπαίοι όμως τώρα είναι μόνοι. Οι Αμερικανοί κρατούν επιδεικτικά αποστάσεις, αν και δεν είναι αμέτοχοι για τη σημερινή κρίση στην ΠΓΔΜ. Είναι όμως και συνεπείς, επειδή δηλώνουν εδώ και καιρό, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν για την περιοχή την ευθύνη, οι οποίοι και πάλι από πλευράς τους δεν έχουν ακόμη δείξει δείγματα γραφής, ότι μπορούν να αναλάβουν ουσιώδεις πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην υπέρβαση της κρίσης, εκτός από τις υπεκφυγές του Σολάνα. Με τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις η ΠΓΔΜ έδειξε ότι ούτε καν υπολογίζει τις εκκλήσεις της Ευρώπης για μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος που θα εμπόδιζε να οδηγηθούν οι αλβανικές μάζες στην αγκαλιά των εξτρεμιστών της UCK. Και ο Πέτερ Μινχ καταλήγει:

    Η Ευρώπη θα έπρεπε να προχωρήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές. Η Ευρώπη έχει να προσφέρει μια προοπτική ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης αντί των πολεμικών συγκρούσεων. Εδώ πραγματικά η Ευρώπη πρέπει να δείξει δύναμη. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί εκ νέου από την ασθένεια της σχιζοφρένειας.

    [21] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Μέλη των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα συμβολική κατάληψη για μία ώρα στα γραφεία της Πολεοδομίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

    Τα μέλη πραγματοποίησαν προηγουμένως συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Δ' Εφορία Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 20 φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι και τεχνικά Επιμελητήρια, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και διάλογο με τον υπουργό, Πέτρο Ευθυμίου.

    Τα Επιμελητήρια και οι σύλλογοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο από το υπουργείο.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Βουκουρέστι, 28 Μαρτίου 2001 (20:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με αντιπροσωπεία της ελληνικής εταιρίας Ιντεραμέρικαν, με επικεφαλής τον πρόεδρο της εταιρίας Δημήτρη Κοντομηνά.

    Στην συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι δραστηριότητες της Ιντεραμέρικαν στην Ρουμανία, οι οποίες αφορούν στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό τομέα και ο Κοντομηνάς επισήμανε ότι η χώρα προσφέρεται για να αυξηθούν οι επενδύσεις της εταιρίας.

    Ο Ναστάζε πληροφόρησε τον Ελληνα επιχειρηματία ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών για ξένες επενδύσεις στη χώρα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η διαφάνεια και η απλοποίηση του νομικού πλαισίου για επιχειρηματίες.

    [23] OI TIMES ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

    Λονδίνο, 28 Μαρτίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Η τυχαία ανακάλυψη ενός αρχαίου ναυαγίου στο μέσο της Μεσογείου, φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι οι Ελληνες ναυτικοί ήταν σε θέση να επιχειρούν τα επικά ταξίδια του Οδυσσέα και άλλων ηρώων.

    Αυτό επισημαίνεται σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία για την ανακάλυψη του αρχαίου ναυαγίου που δημοσιεύθηκε στους "Times" του Λονδίνου.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η ανακάλυψη του πλοίου σε απόσταση 200 μιλίων από την Κύπρο, μεταξύ Ρόδου και Αλεξάνδρειας, καταρρίπτει την άποψη ότι οι αρχαίοι ναυτικοί απέφευγαν την ανοιχτή θάλασσα και παρέμεναν κοντά στα παράλια.

    [24] H "PRAVO" ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Πράγα, 28 Μαρτίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Εκτενές δημοσίευμα για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" φιλοξενεί η τσεχική εφημερίδα "Pravo" με τον τίτλο: "Η Αθήνα έχει νέο διεθνές αεροδρόμιο".

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Παρουσία 2.500 καλεσμένων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο το οποίο απέχει τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

    Το όνομα του αεροδρομίου είναι αφιερωμένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο, Έλληνα Πρωθυπουργό των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πως με τη λειτουργία του θα τεθούν τέρμα στα προβλήματα εξυπηρέτησης των επιβατών που παρουσιάζονταν στο παλαιό αεροδρόμιο".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 28 March 2001 - 19:13:59 UTC