Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ Ν.
  • [02] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [03] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ
  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ Ν/Σ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [06] Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΣ
  • [07] ΠΛΕΪ ΟΦ ΒΟΛΕΪ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΟ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
  • [08] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ 3-0
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΖΩΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [10] ANAΓΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [11] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
  • [12] "ΣΤΟΠ" ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ 100 ΕΚ. ΔΡΧ. ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
  • [13] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [14] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΤΟ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΘΑ ΟΦΕΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ-ΑΣΑΝΤ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ
  • [16] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [17] ΥΓΙΗΣ Η "ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ" ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [18] ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [19] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ
  • [20] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
  • [21] Η Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [22] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ ΚΑΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1973
  • [23] "ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ" ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [25] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ Ν. ΣΕΡΒΙΑΣ

    Κόντσουλι, 12 Μαρτίου 2001 (17:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: KFOR

    Συμφωνία εκεχειρίας υπέγραψαν, νωρίς σήμερα το απόγευμα, οι ηγέτες των ένοπλων αλβανών αυτονομιστών της Νότιας Σερβίας και το Βελιγράδι, κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο βίαιων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων περίπου ενός χρόνου.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), Κάρλο Καμπιτσιόζου, η συμφωνία υπεγράφη- σε χωριστές συναντήσεις των δυο πλευρών με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας- τόσο από τους Αλβανούς της Νότιας Σερβίας όσο και από τη σερβική πλευρά, η οποία διεξήγαγε από το πρωί συνομιλίες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην πόλη Μέρνταρε, στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

    Σ.Π.

    [02] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2001 (17:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουλευτής Β' Αθηνών ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

    της Νατάσας θωμά

    Στα θέματα της επικαιρότητας επικεντρώθηκε σήμερα η συνέντευξη του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, που δόθηκε με αφορμή τις δραστηριότητες της Βουλής. Και είπε πολλά σχολιάζοντας με το δικό του τρόπο όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει τον τελευταίο καιρό και συζητιούνται έντονα, τόσο για τις δηλώσεις στελεχών του κινήματος, όσο και για την ανάγκη επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ ή συνεργασίας του με τον Συνασπισμό και άλλα κόμματα, αλλά και αμφισβήτησης του πρωθυπουργού ή διαγραφής του Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ο πρόεδρος της Βουλής που εμφανίστηκε ενωτικός σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ και τα διαδραματιζόμενα σε αυτό είπε μεταξύ άλλων: "Δε δέχομαι επετηρίδες και ασανσέρ, πρωθυπουργίσιμους και υπουργίσιμους. Τα προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ είναι τα προβλήματα του τόπου και όχι των επωνύμων ή επιθυμούντων να γίνουν επώνυμοι. Δεν τίθεται σήμερα θέμα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού. Αλίμονο αν μπούμε στη λογική της διαγραφής όταν κάποιος λέει κάτι μη ευχάριστο. Το θέμα της επανίδρυσης είναι σαν το δέντρο που χρειάζεται τις ρίζες του".

    Στη συνέχεια ο κ.Κακλαμάνης δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει ζωή μόλις ενός τετάρτου του αιώνα. Οσο και η ΝΔ και άλλα κόμματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη και ανανέωσης, αλλά και πολιτικών και προσώπων. Δε νοούνται επετηρίδες στην πολιτική, όπως και ότι η πολιτική δεν λειτουργεί ως ασανσέρ που μπορείς να το παίρνεις από τον πρώτο και να πηγαίνεις στον τελευταίο όροφο και αν νοικιάζεται το ρετιρέ να πεις να πάω να το δω και αυτό. Οι προαγωγές και οι αποστρατείες γίνονται από το λαό" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ λίγο αργότερα σημείωνε: "Δε δέχομαι επετηρίδες και ασανσέρ, πρωθυπουργίσιμους και υπουργίσιμους. Ολα αυτά είναι κατασκευάσματα ειδικών γραφείων και σχέσεων που έχουν ορισμένα στελέχη, όπως έχουν και με τα αφεντικά των ΜΜΕ. Αξιολογούνται οι πάντες. Πρέπει να μιλάμε με πολιτική και όχι με ανέκδοτα χαζά".

    Σε άλλο σημείο ο κ.Κακλαμάνης υπογράμμισε: "Εγώ πιστεύω ότι τα προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του είναι τα προβλήματα του τόπου και όχι τα προβλήματα των οποιωνδήποτε επωνύμων ή μη επωνύμων που θέλουν να γίνουν επώνυμοι. Θεωρώ ότι είναι ζητήματα μη πολιτικά αυτά που προφανώς προκύπτουν αυτές τις μέρες, με αφορμή τα διάφορα γεγονότα".

    Ειδικότερα ο κ.Κακλαμάνης είπε για το θέμα της ανανέωσης των κομμάτων ότι η αυτή γίνεται μέσα από διαδικασίες που ελέγχει το λαϊκό Σώμα και τις οργανωτικές λειτουργίες των κομμάτων. Κληθείς να σχολιάσει τα περί Συνασπισμού και ρετάλια που είχε πει ο Θεόδωρος Πάγκαλος και για το αν υπάρχει ανάγκη συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με το Συνασπισμό τόνισε: "Μεγαλύτερη σημασία για ενίσχυση οποιουδήποτε κόμματος από αξιόλογα στελέχη άλλου κόμματος έχει η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και ο αμοιβαίος σεβασμός της αυτοτέλειας των κομμάτων".

    Για τη συνέντευξη του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γιώργου Πανταγιά που κάνει λόγο για Συνομοσπονδία στην Κύπρο, δήλωσε ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει και κάνει. "Δεν με αφορά εμένα αυτό. Αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με διάφορα πρόσωπα επώνυμα ή μη που θέλουν να γίνουν επώνυμα. Δεν το θεωρώ σοβαρή πολιτική αυτή και δε νομίζω ότι διαβάζει κανείς ό,τι εσείς (οι δημοσιογράφοι) είστε υποχρεωμένοι να γράψετε. Εγώ από τις 17 συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο δε διάβασα καμία. Είμαι βέβαιος ότι δόθηκαν όχι επειδή υπήρχε πολιτική ανάγκη. Διάβασα μόνο σήμερα τη συνέντευξη του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος δίνει σπάνια και όταν έχει κάτι να πει.

    Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    Για το θέμα επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι τα κόμματα θέλουν να έχουν ζωντανή παρουσία και ότι η επανίδρυση είναι μία συνεχής διαδικασία. "Για να υπάρξουν τα κόμματα έχουν ανάγκη από ρίζες. Είναι σαν το δέντρο που έχει ανάγκη από ρίζες. Αν κόψετε τις ρίζες δεν μπορεί να σας δώσει καρπούς. Αν δεν έχει δυνατό κορμό δεν μπορεί να σταθεί σε ένα δυνατό αέρα. Αν δε το κλαδέψετε που και που δεν μπορεί να μεγαλώνει και να απλωθεί. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με κάποια ρίζα που έχει αρχίσει να σαπίζει και δεν θέλει, ή με ένα κλαδί που γέρνει και πρέπει να κοπεί για να δυναμώσει" είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ανέφερε ότι όλα τα πρόσωπα είναι αδελφικοί του φίλοι και σύντροφοι και ότι δεν έχει διάθεση να εκφράζεται για αυτά. "Θέλω η παράταξη να είναι συμπαγής και ενισχυόμενη με νέες κοινωνικές δυνάμεις. Σήμερα κανείς δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το κόμμα και την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Τίθενται πάντα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας ως κυβερνών κόμμα και την αποτελεσματικότητά της. Είναι ζητήματα που μόνιμα απασχολούν το ΠΑΣΟΚ για αυτό και δεν βρέθηκε ποτέ εκτός πραγματικότητας. Αλλά αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες είναι ένα αλαλούμ που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα του τόπου. Δεκαεφτά συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο σίγουρα δεν είναι πολιτική" τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι "η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα κόμματα οφείλουν να τα αντιμετωπίσουν. Και αυτά που είναι στην κυβέρνηση και αυτά που είναι στην αντιπολίτευση, τα οποία πρέπει να ελέγχουν, να δίνουν ιδέες και να κάνουν προτάσεις στην πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα. Χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής μας σε κάποιους τομείς".

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα διαγραφής του Θεόδωρου Πάγκαλου, είπε ότι ο καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα ότι σκέφτεται και αξιολογείται. "Αλίμονο να περάσουμε στη λογική ότι όποιος λέει κάτι μή ευχάριστο έστω και αν είναι εκτός πραγματικότητας διαγράφεται. Εγώ δε συμφωνώ με αυτά τα καταστροφικά. Την ευθύνη της συγκρότησης της κυβέρνησης έχει ο πρωθυπουργός, όπως στο κόμμα την ευθύνη για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του κινήματος την έχει το κίνημα και οι διαδικασίες του", κατέληξε.

    [03] ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 12 Μαρτίου 2001 (10:27 UTC+2)

    Για πρώτη φορά μετά την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, δημιουργούνται οι δυνατότητες να περάσει ο δήμος του Παρισιού στους σοσιαλιστές, οι οποίοι, με τον υποψήφιό τους, Μπερτράν Ντελανό, σημείωσαν σημαντική νίκη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Παρίσι. Το ποσοστό του σοσιαλιστή υποψήφιου στα διάφορα exit polls κυμαίνεται μεταξύ 32 και 36 τοις εκατό, ενώ δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος της Δεξιάς, Φιλίπ Σεγκέν, με ποσοστό μεταξύ 23 και 27,5 τοις εκατό. Ακολούθησαν ο υποψήφιος των Πράσινων και ο απερχόμενος συντηρητικός δήμαρχος, Ζαν Τιμπερί, με ποσοστό μεταξύ 11 και 14 τοις εκατό ο καθένας. Αν ο 51χρονος Ντελανό, αναδειχτεί νικητής και στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 18 Μαρτίου, θα είναι η πρώτη που η Πόλη του Φωτός θα έχει αριστερό δήμαρχο.

    Σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στο Παρίσι, προπύργιο της Δεξιάς, ο Ντελανοέ "έχει εξαιρετικές πιθανότητες" να εκλεγεί δήμαρχος απέναντι στον δεξιό Φιλίπ Σεγκέν και τον απερχόμενο Ζαν Τιμπερί (12%).

    Στη γαλλική πρωτεύουσα η συμμετοχή θα φτάσει τελικά πολύ κοντά στο 45%, γεγονός που φανερώνει ότι τα μεγάλα κόμματα κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους εκλογείς, δεδομένου του μη υποχρεωτικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας. Το 1995 το αντίστοιχο ποσοστό στο Παρίσι ήταν 33,8%.

    Ωστόσο, δύο υπουργοί της κυβέρνησης πιθανότατα θα χάσουν το δημαρχιακό τους αξίωμα. Η Σοσιαλίστρια Ελιζαμπέτ Γκιγκού, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, μάλλον δεν επανεκλέγεται στην Αβινιόν, ενώ στην Μπεζιέ πιθανότατα δεν επανεκλέγεται ο Κομμουνιστής υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκεϊσό. Στη Λυών και την Τουλούζ θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

    Υπενθυμίζεται ότι στους δήμους που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων τα κόμματα ήταν υποχρεωμένα να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους κατά το ήμισυ με γυναίκες. Επίσης, ψήφισαν και οι πολίτες των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, αν και όχι σε μεγάλο αριθμό, αφού στους καταλόγους εγγράφηκαν 19.000 αλλοδαποί.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πιθανότατα κανένας από τους έξι δημάρχους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δεν θα επανεκλεγεί φέτος.

    Η ψηφοφορία έγινε σε 37 χιλιάδες αστικά κέντρα, και εκλέγεται από σήμερα όποιος υποψήφιος(-α) συγκεντρώσει το 50% και μία των ψήφων.

    [04] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2001 (10:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    του Α. Χατζόπουλου

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μία νέα φάση σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. μετά τις συμφωνίες της Νίκαιας και ότι την επόμενη διετία θα ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως "μία σε βάθος συζήτηση". Υπήρξε αλληλοενημέρωση και για την Κύπρο είπε ότι διαγράφεται μια αισιόδοξη πορεία ενώ αναφέρθηκε στις δύο εκδοχές, να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση πριν από την επίλυση του Κυπριακού ή αφού βρεθεί μια λύση.

    Επίσης αποκάλυψε ότι ο κ. Κληρίδης θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα επιμένοντας ότι είναι "πολύ στενή η συνεργασία" μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ Ν/Σ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2001 (08:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Σταθόπουλος

    Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος παρουσιάζει επισήμως σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος.

    Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου προβλέπει τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης υπόπτων, την υποβολή τους σε εξέταση DNA και την κατάθεση μαρτύρων υπό καθεστώς ανωνυμίας.

    Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει κίνητρα σε μετανοούντες τρομοκράτες και σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων που φτάνουν σε ελαττωμένη ποινή ή ακόμη και την ατιμωρησία τους. Σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα μέλη έχουν διαπράξει πλημμελήματα θα απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, ενώ σε κακουργηματικές πράξεις θα τους αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    Ολες οι υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας θα εκδικάζονται από τριμελή εφετεία κακουργημάτων, μόνο με τη συμμετοχή δικαστών και δίχως ενόρκους.

    [06] Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΣ

    Ρόδο, 12 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Επιστροφή στην Αθήνα για την ΑΕΚ που με την αναμέτρησή της με την Καλαμάτα εξέτισε την ποινή της. "Το σημαντικότερο για μας είναι ότι επιτέλους επιστρέφουμε στο γήπεδό μας", τόνισε ο Ευγένιος Γκέραρντ μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Καλαμάτα και συνέχισε: Το σημερινό παιχνίδι δεν ήταν και το καλύτερο που έχουμε κάνει. Είχαμε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε".

    Από την άλλη ο προπονητής της Καλαμάτας Βασίλης Γεωργόπουλος τόνισε: "Γνωρίζαμε καλά τις δυσκολίες κόντρα στην ΑΕΚ. Η αποβολή του Τρούπκου ήταν για μας καθοριστική. Το σημαντικότερο παιχνίδι για μας είναι η αναμέτρηση με την Παναχαίκή, όπου πρέπει να το κερδίσουμε".

    Αδικη χαρακτήρισε την αποβολή του ο Τρούπκος λίγο μετά την απόφαση του διαιτητή. Ωστόσο ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου δεν θέλησε να αναφερθεί σε αυτήν. "Δεν θα σχολιάσω την αποβολή μου. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται οριακά".

    [07] ΠΛΕΪ ΟΦ ΒΟΛΕΪ: ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΟ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Αύριο στις 18.15 θα ανοίξει η αυλαία της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών με το παιχνίδι του ΠΑΟ με τον Πανελλήνιο. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα την διευθύνουν οι Ιορδανίδης και Ρουσάκης, ενώ το παιχνίδι θα μεταδοθεί απευθείας από τον Polis TV.

    Οι αγώνες της ημιτελικής φάσης θα γίνουν στις 15, 17 και 21 Μαρτίου και τα ζευγάρια είναι Ολυμπιακός-νικητής αγώνα ΠΑΟ - Πανελλήνιος και Ορεστιάδα Εμπορική - Ηρακλής Pallini.

    [08] Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ 3-0

    Χαλκηδόνα, 12 Μαρτίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Δε δυσκολεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας η Χαλκηδόνα που κέρδισε με 3-0 τον Κιλκισιακό στη Νεάπολη. Ο χορός των τερμάτων άρχισε στο 7' με τον Γκαλαμέλο που άνοιξε τον σκορ (1-0), για να το αυξήσει στο 51' ο Αφεντουλίδης. Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε με τον Γεωργακά στο 77' με δυνατό ευθύβολο σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή.

    Ο διαιτητής Μιχαηλίδης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, έδειξε κίτρινη στους Μαρτίνο, Δημαδάμα, Αθανασιάδη, Εβίντι και Καλπάκη.

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Μαυρίδης, Κατεμής, Γκαλαμέλος, Σαμλίδης, Μαρτίνος, Ρουτζιέρης, Δημαδάμας, Τιούτιος, Εβίντι (81' Μπουρίκας), Ουέλιγκτον (70' Γεωργακάς), Αθανασιάδης (51' Αφεντουλίδης).

    ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ: Πέτκαρης, Χαριτωνίδης, Καλπάκης, Ζαμανόπουλος, Κυζιρίδης, Δελήπαλτας, Κατσίμπα, Στεφανίδης (67' Παπαποστόλου), Παντελιάδης (59' Μητκίδης), Κάκογλου (86' Τζίγκας), Σουλτανίδης.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΖΩΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 12 Μαρτίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας, αλλά και μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, στη Ρουμανία.

    Την ελληνίδα υπουργό που ξεκινά, αύριο, διήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία, θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της χώρας, Ιον Ιλιέσκου, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Παπαζώη θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Μίρτσεα Γκεοάνα και Χίλντεγκαρντ Πούακ αντίστοιχα, τον επικεφαλής της ρουμανικής διαπραγματευτικής ομάδας με την ΕΕ, Βασίελ Πούσκας, αλλά και τον Πατριάρχη της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Θεόκτιστο.

    [10] ANAΓΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Νέα Υόρκη, 12 Μαρτίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Την ανάγκη ανασυγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού των ΗΠΑ, επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, με στόχο να αποτελέσει ένα συνεκτικό όργανο για τις κατά τόπους ομογενειακές οργανώσεις, αλλά σήμερα έχει παρακμάσει.

    Ένα καίριο πλήγμα για το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού αποτέλεσε, σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα» η δημιουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το ΣΑΕ «κυβερνόστητο» και «κυβερνοκατευθυνόμενο», προσθέτοντας ότι ακριβώς λόγο του εξ' αρχής λανθασμένου τρόπου δομής, συγκρότησης και χρηματοδότησης δεν τελεσφόρησε και ούτε φαίνεται να υπάρχει τέτοια προοπτική.

    Για να ανασυγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού, ο «Εθνικός Κήρυκας» προτείνει να συσταθεί επιτροπή, με επικεφαλής τον σημερινό του πρόεδρο Θεόδωρο Σπυρόπουλο, η οποία θα επικοινωνήσει προσωπικώς με τις κατά τόπους ομοσπονδίες και ενώσεις.

    Προτείνει, επίσης, να συγκληθεί γενική συνέλευση επανοργάνωσης του, που θα διατυπώσει προτάσεις για την οικονομική του αυτοτέλεια και να δημιουργηθεί ένας κεντρικός πυρήνας ή έδρα και σε επιλεκτικές περιοχές να δημιουργηθούν ζωντανές εστίες του, στις οποίες θα πρωτοστατούν οι κατά τόπους ομοσπονδίες.

    Εξάλλου, επισημαίνει την ανάγκη να μην επιτραπεί η είσοδος στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού σε κανέναν ο οποίος θα το χρησιμεύσει για προώθηση ατομικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων ή αναβατήρα κοινωνικής προβολής, να καταρτιστεί σαφώς και ευκρινώς η φιλοσοφική του αντιληπτική και να στελεχωθεί το συμβούλιο του με ικανά πρόσωπα, διαθέτοντα επίπεδο και γνώσεις.

    Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα», το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνισμού πρέπει να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή άπαξ και δια παντός από το ΣΑΕ, το οποίο είναι «κρατικοδίαιτο και κακέκτυπο παραρτήματος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι για να μεγαλουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο και να βγει από αυτή την ημιθανή κατάσταση διαρκείας πρέπει να αναδειχθεί σε φωνή των δίκαιων και προνομίων του ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και να περάσει από τα λόγια στην πράξη.

    [11] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Την πρόταση της Νομαρχίας Πέλλας για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μια πρόταση που αγγίζει τα 300 δισ. και αφορά έργα των οποίων η υλοποίηση θα ξεκινήσει από φέτος παρουσίασε σήμερα ο νομάρχης Πέλλας, Μιχάλης Καραμάνης.

    Οι "πτυχές" της εν λόγω πρότασης αναφέρονται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Στο "πεδίο" της οδοποιίας τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Φλώρινας, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν και επιμέρους δράσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση υποδομών άλλων οδικών αξόνων.

    Ενα άλλο σημαντικό "μέτωπο" δράσεων είναι το πρόγραμμα ανακαίνισης σιδηροδρομικών γραμμών, συνολικού ύψους 32.344.285 δισ. Στον τομέα της υγείας πρωταγωνιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η κατασκευή νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο Εδεσσας και ο εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας του νομού και η άμεση λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αρνισσας. Οσον αφορά την πρόνοια, έμφαση δίδεται στην ολοκλήρωση του Ειδικού Σχολείου Γιαννιτσών μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Για την ανάδειξη των χώρων ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας του νομού Πέλλας, προμετωπίδα της ΝΑ Πέλλας είναι η συνολική ανάδειξη της Πελλαίας Χώρας. Στον τομέα του τουρισμού οι στόχοι της Ν.Α. Πέλλας επικεντρώνονται στην αξιοποίηση των τουριστικών πόρων, ενώ επιχειρείται η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού. Επίσης, η ΝΑ Πέλλας στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς μη παραγωγικά εκμεταλλεύσιμους μέχρι σήμερα, καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης των τοπικών πληθυσμών.

    Για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, η πρόταση της Νομαρχίας εντάσσει τις πέντε περιοχές του νομού υψηλής οικολογικής αξίας, τόνισε ο κ. Καραμάνης.

    [12] "ΣΤΟΠ" ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ 100 ΕΚ. ΔΡΧ. ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

    Μυτιλήνη, 12 Μαρτίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Απαγορεύτηκε σήμερα στην Εθνική τράπεζα να διαθέσει σε οποιονδήποτε τα 100 εκατομμύρια δραχμές που είχαν συγκεντρωθεί για τον 4χρονο Παναγιώτη Βασιλέλη από τη Μυτιλήνη, που πέθανε από λευχαιμία, μετά από αγωγή που κατέθεσαν οι γονείς του.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για εγγύηση των χρημάτων του λογαριασμού της Τράπεζας, ενώ μέχρι τις 23 Μαρτίου που θα εκδικαστεί η αίτηση, τα χρήματα θα παραμένουν δεσμευμένα.

    Περίπου 400 καταθέτες ζήτησαν μέσω του δικηγόρου της οικογένειας να αποσύρουν τα χρήματα από το λογαριασμό και να τα δώσουν στη μητέρα του μικρού.

    [13] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Φλώρινα, 12 Μαρτίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Το ένα από τα δύο πτώματα των ερασιτεχνών κυνηγών βρέθηκε από ψαρά στη λίμνη Πετρών της Φλώρινας, όπου και χάθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου.

    Το πτώμα ανήκει στον 58χρονό Ηλία Πασιάδη, ενώ ο ψαράς που το εντόπισε ανέφερε ότι είδε κάτι να επιπλέει στην επιφάνεια της λίμνης, και πλησιάζοντας αναγνώρισε το πτώμα του κυνηγού.

    [14] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΤΟ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΘΑ ΟΦΕΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2001 (20:20 UTC+2)

    "Είναι ένα νομοσχέδιο που θα οφελήσει την Ελλάδα" δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, αναφερόμενος στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το ελληνικό κοινοβούλιο.

    Ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα εξεταστεί προσεχτικά, μόλις δημοσιευθεί, αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να σχολιαστεί από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι από τους ξένους.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ-ΑΣΑΝΤ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

    Κάιρο, 12 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Η παρούσα φάση της διαμάχης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, αλλά και η βοήθεια που θα πρέπει να παράσχει ο αραβικός κόσμος στην παλαιστινιακή πλευρά θα είναι το αντικείμενο των επαφών που θα έχουν μεθαύριο, στη Δαμασκό, οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Συρίας, Χόσνι Μουμπάρακ και Μπασάρ ελ Ασαντ αντίστοιχα.

    Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών είναι και η επικείμενη αραβική συνοδός- στις 27 και 28 Μαρτίου- το ενδιαφέρον της οποίας αναμένεται ότι θα μονοπωλήσει η προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή μετά την άνοδο του σκληροπυρηνικού Αριέλ Σαρόν στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αραβικής συνόδου, τον περασμένο Οκτώβριο, οι συμμετέχουσες χώρες είχαν δεσμευτεί για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στους Παλαιστίνιους.

    Σ.Π.

    [16] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Συνέδριο, κατά τη διάρκεια της οποίου θα τεθούν επί τάπητος οι προοπτικές των επενδύσεων και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, διοργανώνει στις 21 Μαρτίου η Παρευξείνια Τράπεζα.

    Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων σύμβουλοι και τραπεζίτες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών οικονομικών ινστιτούτων, συμπεριλαμβανομένων της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    [17] ΥΓΙΗΣ Η "ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ" ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Δεν εμπνέει ανησυχία η πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Παρά τις μικρές απώλειες της τάξης του 0,32% ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης επέδειξε σταθεροποιητική τάση, γεγονός που αποτυπώθηκε και μέχρι σήμερα στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

    Ο ΓΔΤ έκλεισε στις 3.259,18 μονάδες, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι έχει κατοχυρώσει τα επίπεδα στήριξης των 3.200 μονάδων, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για "κατάκτηση" υψηλότερων επιπέδων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι στην περιοχή των 3.220 - 3250 μονάδων συντελέστηκε και αποπερατώθηκε η ενδοσυνεδριακή διόρθωση στο άνοιγμα.

    Τραπεζικά και τηλεπικοινωνιακά χαρτιά άσκησαν τις εντονότερες πιέσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να γυρίσει στο αρνητικό πρόσημο.

    Ενθαρρυντικό σημείο αναφοράς αποτέλεσε η εκ νέου αύξηση των επιπέδων συναλλακτικής δραστηριότητας. Τα μηνύματα από το "μέτωπο" του τζίρου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα, καθώς ο τζίρος πραγματοποίησε θετικό ρεκόρ έτους, ανερχόμενος στα 310,48 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 105,79 δισ. δρχ (εκ των οποίων περί τα 4 δισ. δρχ αντιστοιχούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα). Η αύξηση του τζίρου διαμορφώνει προσδοκίες για μια καλύτερη πορεία του γενικού δείκτη τιμών κατά τις επόμενες ημέρες.

    Η μέση κεφαλαιοποίηση είχε για ακόμη μία ημέρα τον πρώτο λόγο στη Σοφοκλέους, με την υψηλή να μένει στο περιθώριο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    [18] ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ AAP

    Σίδνεϊ, 12 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Ο πρώην αξιωματούχος των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ Τζιμ Σλόμαν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του MI Assosiates ανέλαβε τριετές συμβόλαιο για την καθοδήγηση της Αθήνας σχετικά με το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεών της, όπως μετέδωσε το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP.

    Ο κ. Σλόμαν, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα του AAP, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Επιτροπή Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ (S.O.C.O.G.) ήταν ένα από τα πιο ισχυρά διοικητικά στελέχη της κατά τη διάρκεια των περιόδων τόσο του σχεδιασμού, όσο και της διεξαγωγής των Αγώνων του Σίδνεϊ και διετέλεσε και επικεφαλής των επιχειρήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ.

    Προστίθεται ότι ο κ. Σλόμαν συμφώνησε με τα σχόλια του προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ότι ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είχε κάποια αργοπορία στις αρχές του έτους αυτού, αλλά επισημαίνει ότι "οι επόμενοι τρεις με έξι μήνες είναι κρίσιμοι ως προς τη διασφάλιση της υλοποίησης της κατασκευαστικής υποδομής των Αγώνων".

    Ο κ. Σλόμαν είπε επίσης ότι η κατασκευή δεν είχε αρχίσει για ορισμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά η έναρξη των κατασκευαστικών έργων για το Ολυμπιακό χωριό ήταν ένα από τα πιο πιεστικά θέματα για την Επιτροπή Διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. "Θα βρεθούν, εκτός χρόνου, εάν δεν αρχίσουν τις εργασίες", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σλόμαν.

    Την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση, η Επιτροπή Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ανακοίνωσε το διορισμό του πρώην Γενικού Διευθυντή του κρατικού Οργανισμού συντονισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ Ντέιβιντ Ρίτσμοντ ως συμβούλου της Ο.Ε.Ο.Α. Αθήνα 2004, όπως επίσης και το διορισμό των κ. Σλόμαν και Κουέιλ.

    Στην ανταπόκριση τονίζεται ότι σε ανακοίνωσή της η εταιρία MI δήλωσε ότι θα προσφέρει στην Αθήνα την εξειδικευμένη τεχνογνωσία οκτώ ανώτατων διευθυντικών στελεχών της S.O.C.O.G. και άλλων σχετικών ειδικών.

    Αναφέρεται επίσης ότι ο Μόρις Χόλαντ, πρώην γενικός διευθυντής των Χωριών της S.O.C.O.G. θα βοηθήσει στις απεγνωσμένες προσπάθειες της Αθήνας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ο Ολυμπιακό Χωριό και το Δημοσιογραφικό Χωριό. Ο κ. Χόλαντ είχε αναγνωρισθεί ευρέως σαν η κινητήρια δύναμη πίσω από την παράδοση του αθλητικού χωριού του Σίδνεϊ, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις της προέδρου του "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, η οποία καλωσορίζοντας τα στελέχη της S.O.C.O.G. στην Οργανωτική Επιτροπή της Αθήνας είπε ότι το Σίδνεϊ έκανε εξαίσια δουλειά στη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων και οι άνθρωποι της ομάδας MI αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία αυτή, προσθέτοντας ότι ενώ η Ο.Ε.Ο.Α. της Αθήνας έχει μοναδικές ευκαιρίες στη διοργάνωση των Αγώνων της, είναι τυχερή, διότι έχει επιπλέον και τη δυνατή εμπειρία στις περαιτέρω λειτουργίες του οργανισμού της.

    Εκπρόσωπος δε του "Αθήνα 2004", όπως αναφέρει η ανταπόκριση, αναφορικά με τα καθήκοντα του κ. Ρίτσμοντ δήλωσε ότι θα επισκέπτεται την Αθήνα τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο, θα επιβλέψει τη γενική κατάσταση των προετοιμασιών και θα κάνει, όταν είναι απαραίτητο, προτάσεις για τη βελτίωσή τους. Επίσης θα συμβουλεύει σε ειδικά θέματα που θα του ζητούνται από το συμβούλιο του "Αθήνα 2004", όπως οι τομείς εισιτηρίων και μεταφορών.

    Τέλος, αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των Αυστραλών ειδικών που θα έχουν μόνιμα τη βάση τους στην Αθήνα θα είναι λιγότεροι από 10 και άλλοι 6 διεθνείς εμπειρογνώμονες που προσλήφθηκαν από τον "Αθήνα 2004" στους τομείς των Διεθνών Σχέσεων και Διαπίστευσης.

    [19] Ο ΝΑΣΤΑΖΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΤΕ

    Βουκουρέστι, 12 Μαρτίου 2001 (20:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Θέμα αμφισβήτησης του Συμβουλίου για τη Μελέτη των Αρχείων της Σεκιουριτάτε- CNSAS- έθεσε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, λέγοντας ότι δεν πιστεύει στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει αυτός ο θεσμός.

    «Η μάχη κατά του παρελθόντοςδεν εξυπηρετεί σε τίποτα», τόνισε ο ρουμάνος πρωθυπουργός και πρόσθεσε σε έντονα ειρωνικό ύφος ότι το μόνο αξιοσημείωτο στη λειτουργία του CNSAS είναι το γεγονός ότι τα μέλη του έχουν «σοβαρά γραφεία, εξοπλισμένα με σύγχρονες τηλεοράσεις».

    Νομίζω ότι τα χρήματά μας θα πρέπει να επενδύονται στο μέλλον και δεν πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα 'άπλυτα' του παρελθόντος θα είναι χρήσιμη, υπογράμμισε ο Ναστάζε, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα κληθεί πολύ σύντομα να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν στη μελλοντική δράση του CNSAS, το οποίο συγκροτήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο προκειμένου να αποκαλύψει στους πολίτες της χώρας το παρελθόν ορισμένων υψηλά ιστάμενων προσώπων της πολιτικής ζωής της Ρουμανίας.

    Το CNSAS είχε ελέγξει την περασμένη χρονιά και τη δράση του νυν προέδρου της χώρας, Ιον Ιλιέσκου, υπό το καθεστώς Τσαουσέσκου και αποφάνθηκε ότι ο Ιλιέσκου δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με την Σεκιουριτάτε.

    [20] ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Αγκυρα, 12 Μαρτίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπερυπουργός αρμόδιος για οικονομικά θέματα Κεμάλ Ντερβίς επέστρεψε στην Αγκυρα από τις ΗΠΑ όπου παρέμεινε τρεις μέρες και είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Θησαυροφυλακίου, τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Διεύθυνσης του Δ.Ν.Τ. και τον Διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο κ. Ντερβίς δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει το εθνικό της πρόγραμμα με λεπτομέρειες και "στη συνέχεια θα ζητήσουμε υποστήριξη για το πρόγραμμα αυτό. Είμαι βέβαιος ότι η υποστήριξη αυτή θα εξασφαλιστεί. Θα ζητήσουμε υποστήριξη από το Δ.Ν.Τ. και από τις φιλικές χώρες". Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι:

    "Θα πρέπει να κάνουμε άμεσα και καθοριστικά βήματα. Όμως, τα βήματα αυτά θα πρέπει να τα εξηγήσουμε στην τουρκική κοινωνία και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξή της. Μια σοβαρή κρίση μπορεί καμιά φορά να μετατραπεί σε άκρως σημαντική ευκαιρία στη ζωή μιας χώρας. Αν μπορέσουμε να αξιολογήσουμε από κοινού την ευκαιρία αυτή, η χώρα μας θα αποκτήσει σωστή οικονομία".

    Ο νέος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα θα ορκισθεί αύριο στην τουρκική Βουλή, ενώ σήμερα θα μετάσχει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου όπου θα καθορισθεί το πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος.

    "Όχι" των ισλαμιστών

    Ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Αρετής Κουτάν τόνισε ότι δεν θα υποστηρίξει το νέο οικονομικό πρόγραμμα του κ. Ντερβίς και εκτίμησε ότι οι πιθανότητες αυτό να τύχει κοινωνικής και πολιτικής υποστήριξης είναι πολύ μικρές. Όπως παρατήρησε:

    "Πιστεύουμε πως δεν θα έχουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν ένα πετυχημένο πρόγραμμα και να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό αν και δεν είναι απόλυτη η στάση μας, δεν τίθεται θέμα από τώρα να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα".

    [21] Η Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Την κυβερνητική πολιτική και τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, καταγγέλλει η επιτροπή ΠΕΧΩΔΕ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, μετά από δημοσίευση μελέτης του ΑΠΘ και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ότι οι Θεσσαλονικείς εισπνέουν 60 επιβλαβείς αέριους ρύπους από βαρέα μέταλλα και τοξικά στοιχεία.

    Η επιτροπή κάνει λόγο για εξαπάτηση και αδιαφορία της κυβέρνησης, η οποία αν και γνωρίζει τα στοιχεία αυτά τα κρύβει και σιωπά, ενώ επισημαίνει ότι έχει υποβαθμίσει το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και έχει "καταδικάσει σε εξ' ασιτίας θάνατο" το τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Για τον κ.Λαλιώτη υποσηρίζει ότι "όχι μόνο δεν προστατεύει τους Θεσσαλονικείς, αλλά πολλές φορές ο ίδιος με τις ύβρεις του συμβάλλει στην αύξηση των ρύπων που πλήττουν τους Θεσσαλονικείς".

    [22] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ ΚΑΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1973

    Λονδίνο, 12 Μαρτίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Στο κρισιμότερο και πιο επικίνδυνο σημείο της από το 1973 βρίσκεται η αραβο-ισραηλινή διένεξη, προειδοποίησε, σήμερα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Αναφερόμενος στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει στο Μεσανατολικό η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Τζορτζ Μπους, ο Χόλμπρουκ τόνισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή δεν «επιτρέπει» στον νέο αμερικανό πρόεδρο να αγνοήσει τα όσα διαδραματίζονται εκεί ή να πάρει αποστάσεις από τη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    Παρότρυνε, επίσης, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο που εκπροσωπεί, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν. «Η Μέση Ανατολή διέρχεται μιας από τις πλέον εκρηκτικές της περιόδους από το 1973», τόνισε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν υλοποιήσει την απειλή του και στείλει άνδρες τους να πολεμήσουν στο πλευρό των Παλαιστίνιων, «θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή κατά της ειρήνης από την πυραυλική κρίση της Κούβας», το 1962.

    Σ.Π.

    [23] "ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ" ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2001 (20:06 UTC+2)

    "Υπερθέρμανση" των τομέων της οικονομίας, με σημαντική αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία σημαντικών εσόδων για το δημόσιο προϋπολογισμό, θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Βασίλης Τακάς.

    Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", ο κ. Τακάς τόνισε ότι η διοργάνωση των ΟΑ αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 140.000 νέων θέσεων απασχόλησης, υψηλής ή ενδιάμεσης ειδίκευσης, ενώ στο δημόσιο προϋπολογισμό θα δημιουργήσει έσοδα που αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. δολάρια, μέχρι το τέλος των αγώνων. Οι επιδράσεις των Αγώνων στους βασικούς τομείς της οικονομίας εκτιμώνται ως θετικές και αφορούν:

    -Στον κλάδο φιλοξενίας και τουρισμού: Η ευνοϊκή επίδραση θα ανέρχεται με συγκρατημένες προβλέψεις, σε κύκλο εργασιών 140 εκατ. δολαρίων, μόνο για το έτος της διοργάνωσης κατά την περίοδο διεξαγωγής των αγώνων

    - Στον τομέα της βιομηχανίας: Εφόσον οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις λειτουργήσουν ως χορηγοί και προωθήσουν την εικόνα τους στις διεθνείς αγορές, η συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αναμένεται να φθάσει τα 650 εκατ. δολάρια την περίοδο 2001-2004

    - Ο κλάδος των κατασκευών θα αποκτήσει νέες διεξόδους και τεχνογνωσία καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει έργα που συνδέονται άμεσα με τους αγώνες, συνολικού ύψους 500-600 εκατ. δολάρια

    - Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα γνωρίσει σημαντική θετική εξέλιξη, καθώς θα κληθεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και

    - Ο κλάδος των υπηρεσιών θα ευνοηθεί ιδιαίτερα, καθώς θα διευρυνθεί το αντικείμενό του με υπηρεσίες μεταφορών, χρηματοοικονομικών, εμπορίου, συμβούλων, επιχειρηματικών, μεταφραστικών κ.α. λόγω της μεγάλης ζήτησης που θα παρουσιαστεί.

    Οι αναμενόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες και συνεργασίες θα προκύψουν από τους ακόλουθους τομείς: Από τον τομέα φιλοξενίας και τουρισμού, από τη δημιουργία της "νέας βιομηχανίας", από την εμπορική εκμετάλλευση του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων και από το νομισματικό πρόγραμμα της "Αθήνα 2004".

    Η Ολυμπιάδα εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Υπολογίζεται στην περίπτωση της Ελλάδας ο στόχος είναι ένα επιπλέον 2% στο ΑΕΠ και 7% στις κατασκευές μετά τους Ολυμπιακούς. Επίσης, αναμένεται - όπως είπε ο κ. Τακάς - διπλάσια αύξηση του τουρισμού πριν και μετά τους Αγώνες.

    Καταλήγοντας ο κ. Τακάς επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος έχει κάνει δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ειδικού γραφείου ενημέρωσης των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Η δεύτερη αφορά στην προβολή των ελληνικών προϊόντων - στη διαφημιστική καμπάνια προβολής που θα λάβει χώρα σε διεθνές επίπεδο - ως απάντηση στο διεθνές επιχειηματικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί ανταγωνιστικά στο ελληνικό και θα διεκδικήσει μερίδιο συμμετοχής.

    "Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες στον επιχειρηματικό κόσμο σε όλους τους τομείς που αφορούν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις προμηθειών ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του λεκανοπεδίου Αττικής. Θα είναι λοιπόν έγκλημα εάν από έλλειψη οργάνωσης και έγκαιρης πληροφόρησης, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και της Οργανωτικής Επιτροπής, δεν δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς προμηθειών".

    Τα παραπάνω τόνισε σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος.

    Οσον αφορά στις οικονομικές και επιχειρηματικές προεκτάσεις, το ΕΒΕΘ όπως τόνισε ο πρόεδρός του, από την πλευρά του πρότεινε έγκαιρα προς την Οργανωτική Επιτροπή τη δημιουργία αντιπροσωπευτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού της πόλης αλλά και των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας γύρω από το τόσο σημαντικό αυτό θέμα. Στην πρόταση αυτή το ΕΒΕΘ προτίθετο να παραχωρήσει δωρεάν χώρο στο κτίριο της Πλατείας Μοριχόβου. "Αρχικά είχαμε την θετική ανταπόκριση του τότε προέδρου κ. Θωμόπουλου.

    Η δεύτερη πρόταση του ΕΒΕΘ αφορούσε τη σύσταση ειδικού γραφείου πληροφόρησης των επιχειρήσεων για τους διαγωνισμούς προμηθειών που αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αντίστοιχου με εκείνο που δημιουργήθηκε στο ΕΒΕΑ. Οι ανωτέρω προτάσεις του ΕΒΕΘ υπεβλήθησαν εκ νέου εγγράφως στη νέα πρόεδρο της "Αθήνα 2004" τον Ιούνιο 2000 αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση", κατέληξε ο κ. Μπακατσέλος.

    Σημειώνεται ότι ο εντεταλμένος σύμβουλος της "Αθήνα 2004" κ. Σίμιτσεκ, χαρακτήρισε θετικά τα αιτήματα του ΕΒΕΘ (δημιουργία αντιπροσωπευτικού γραφείου για ενημέρωση του κοινού και ειδικού γραφείου πληροφορησης των επιχειρήσεων) και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Μπακατσέλο να μεταβεί στην Αθήνα, όποτε ο ίδιος επιθυμεί, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες των προτάσεων του Επιμελητηρίου.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνεχίζοντας τον κύκλο των συναντήσεών του με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, δέκα βουλευτές.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο κυβερνητικό έργο, λέγοντας ότι μέσα στους προσεχείς μήνες θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σε καίριας σημασίας ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες, όπως το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αλλά και γενικότερα την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας - Ολυμπιακή και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων στον τομέα της οικονομίας.

    "Αμετακίνητος στόχος μας παραμένει η πραγματική και κοινωνική σύγκλιση στην εντός ΟΝΕ εποχή, πράγμα που συνεπάγεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με κοινωνική ευαισθησία, αλλά και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ που αποτελεί το κύριο εργαλείο μας για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει, πως κατά την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, δεν υπάρχουν προβλήματα. Και προβλήματα υπάρχουν και καθυστερήσεις σημειώνονται. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματός μας, όμως θα προχωρήσουμε αταλάντευτα, παραγνωρίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος", τόνισε.

    Αναφερόμενος στην έντονη φημολογία που διαχέεται γύρω από δείπνα, δυσαρέσκειες και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, τόνισε ότι όλα αυτά σκοπίμως καλλιεργούνται, ωσάν να ήταν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και πρόσθεσε πως τίποτε από αυτά δεν ισχύει και ότι αποτελούν προϊόντα μη δημιουργικής φαντασίας των εμπνευστών τους.

    "Ωστόσο", συνέχισε, "αυτό δεν σημαίνει πως σε ένα ζωντανό κόμμα δεν υπάρχουν προβληματισμοί. Και προβληματισμοί αναδύονται και ενστάσεις διατυπώνονται από τα στελέχη μας σε επιμέρους τομείς της πολιτικής μας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό, είναι σημάδι υγείας και οι όποιες ανησυχίες που εκφράζονται γύρω από θέματα πολιτικής, τουναντίον, συμβάλλουν στην αναζωογονητική διαδικασία του κομματικού οργανισμού μας".

    Υπογράμμισε ότι "είναι άλλο πράγμα όμως η διατύπωση κριτικών απόψεων και άλλο η προσπάθεια τεχνητής δημιουργίας μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας μιζέριας και έντονης εσωστρέφειας. Πρέπει να απαλλαγούμε, το ταχύτερο δυνατόν, από αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία όντως αδικεί την εικόνα ενός εν εξελίξει σημαντικού έργου, που αλλάζει, μέρα με τη μέρα, την όψη της χώρας".

    "Μοναδικό όπλο μας απέναντι σ' αυτή την κατάσταση αποτελεί το ίδιο το κυβερνητικό έργο και βασικό κριτήριο της αξιολόγησής μας από τους πολίτες η ίδια η δουλειά μας. Έργο για το οποίο δουλεύουμε όλοι μαζί. Έργο για το οποίο όλοι μαζί μοχθούμε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ισχυρή. Εργο για το οποίο όλοι μαζί συμβάλλουμε για να συγκλίνει επιτέλους η Ελλάδα με τους προηγμένους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Έργο που προϋποθέτει τη συστράτευση όλων των άξιων στελεχών μας. Κανείς δεν μας περισσεύει. Όλοι είναι χρήσιμοι. Κατά συνέπεια, το "όλοι μαζί" αποτελεί στρατηγική επιλογή μας. Και το όλοι μαζί εμπεριέχει κατ' ανάγκη την έννοια της ανανέωσης, τόσο σε ιδέες, όσο και σε πρόσωπα", είπε.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι και η ανανέωση αποτελεί συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ.

    "Το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί στον πολιτικό στίβο, γιατί έφερε πάντοτε μέσα του το σπόρο της μετεξέλιξης, της ανανέωσης και της διεύρυνσής του. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά, γιατί ποτέ δεν έχασε την επαφή του με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις και έδειξε στην πράξη, στη διάρκεια της πολύχρονης διαδρομής του, πώς αντιμετώπιζε την ανανέωση. Ανανέωση δεν σημαίνει εκπαραθύρωση κάποιων. Κατά συνέπεια και σ' αυτό το κεφάλαιο, μείζονος ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξη και την υπόσταση του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο. Αρκεί να δει κανείς τη σύνθεση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και των οργάνων του κόμματος, ανατρέχοντας από το 1981 έως σήμερα", υπογράμμισε.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ από τα πρώτα κιόλας χρόνια της παρουσίας του, ήταν και παραμένει: Συνέχεια Ανανέωση Διεύρυνση.

    [25] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αγκυρα, 12 Μαρτίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό πρόγραμμα "ΠΑΝΟΡΑΜΑ", ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ μίλησε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και επέκρινε το γεγονός πως η Αγκυρα παραγκωνίστηκε από την βαλκανική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Όπως είπε "στην Ομάδα Επαφής που δημιουργεί την πολιτική στα Βαλκάνια, μετέχουν οι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία. Στην πραγματικότητα αποτελείται από χώρες που δεν είναι στα Βαλκάνια και δεν τα γνωρίζουν".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στην Ομάδα Επαφής δεν υπάρχουν η Ελλάδα και η Τουρκία που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ στην προσέγγιση της Ε.Ε. στα Βαλκάνια δεν συμμετέχει πάλι η Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις, ανέφερε ο κ. Τζεμ και υποστήριξε ότι:

    "Η Τουρκία έχει κάνει πολλές θυσίες στο θέμα των Βαλκανίων, αλλά δεν συμμετείχε στο μηχανισμό. Θα πρέπει να παίρνουμε περισσότερο μέρος στις αποφάσεις σχετικά με το θέμα. Ας πούμε ότι δεν μας συμπεριέλαβαν, τότε και εμείς όταν ζητηθούν θυσίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συμπεριφερθούμε ανάλογα. Είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μας ζητηθούν περισσότεροι στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο. Τότε είχα πει το εξής: Πρόκειται για στρατιωτικό θέμα. Αν υπάρχει ανάγκη θα αντιμετωπισθεί, όμως αν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη η δική μου άποψη ως υπουργός Εξωτερικών είναι αρνητική".

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα "Ακσάμ", "η Τουρκία στέλνει στη ΠΓΔΜ τον κ. Τζεμ με σκοπό να βρει λύση στη νέα κρίση στα Βαλκάνια, στα οποία είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου".

    Ο κ. Τζεμ είπε ότι "δεν κάνουμε παζαρέματα με τις ΗΠΑ" για το θέμα του Ιράκ και πρόσθεσε ότι "περιμένουμε περισσότερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί η ζημιά τη Τουρκίας λόγω του εμπάργκο [που εφαρμόζεται στο Ιράκ".

    Τέλος, ο κ. Τζεμ αρνήθηκε ότι υπάρχει ψυχρότητα στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και υποστήριξε ότι το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπακού Τζεϊχάν πάει καλά, άλλωστε πρόκειται για υπόθεση που πλέον έφθασε στη φάση της χρηματοδότησης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 12 March 2001 - 19:13:54 UTC