Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΖΕΡ ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ
  • [04] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΣ Φ. ΠΡΟΥΝΤΕΝΤΙΝΟ
  • [05] ΑΠΟΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ FBI
  • [06] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [07] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ;
  • [08] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
  • [09] ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [10] Ο ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004
  • [11] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • [12] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [13] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΒΙΖΑΣ
  • [14] ΜΥΣΤΗΡΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ TELECOM ITALIA - TELECOM SERBIA
  • [15] Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
  • [16] ΜΗ "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ" Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ KFOR
  • [18] ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ
  • [19] Η ΧΑΓΗ ΑΘΩΩΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [21] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΔΗΣ
  • [22] ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
  • [23] ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2001 (18:02 UTC+2)

    Συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία και στους στόχους της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η οικονομία πάει καλά και προχωράμε με σταθερά βήματα", ενώ πρόσθεσε ότι "το ενδιαφέρον που έδειξαν οι ιδιώτες επενδυτές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή ξενοδοχείων αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία".

    Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι "προωθούμε τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, την κατοχύρωση των ελληνικών συμφερόντων, την επίλυση του Κυπριακού, τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Διαβαλκανική Σύνοδο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στα Σκόπια, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα χρήσιμη σε μία περίοδο όπου υπάρχουν εντάσεις, λέγοντας ότι οι συναντήσεις αυτές λειτουργούν κατευναστικά.

    [02] ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΖΕΡ ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2001 (21:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Η τουρκική κυβέρνηση με γραπτή ανακοίνωση κάλεσε τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την συμπεριφορά του απέναντι τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Σεζέρ, ο οποίος έχει δικαίωμα από το Σύνταγμα να ελέγχει τη λειτουργία των κρατικών οργάνων πρέπει να απολογηθεί δημόσια για την έλλειψη σεβασμού που έδειξε προς τον πρωθυπουργό.

    Σημειώνεται ότι ο Ετζεβίτ αποχώρησε σήμερα το πρωί από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, λόγω σχολίων του προέδρου Σεζέρ για το πρόσωπό του.

    Ο Ετζεβίτ ενώ αρχικά δεν αποκάλυπτε την αιτία της ρήξης του με τον πρόεδρο δήλωσε ότι ο Σεζέρ εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς της κυβέρνησης.

    Ο Ετζεβίτ τόνισε ότι ο πρόεδρος με τα σχόλια του έδειξε ότι δεν εγκρίνει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες του είναι απαράδεκτες καθώς η κυβέρνηση εργάζεται πολύ σκληρά για να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της.

    Ο.Κ.

    [03] ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (12:49 UTC+2)

    Ανησυχούν δεκάδες γονείς και συγγενείς νεογέννητων, μετά την είδηση του ξαφνικού θανάτου τεσσάρων νεογνών στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από το μικρόβιο Gram αρνητικό.

    Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος των βρεφών πολλοί γονείς και συγγενείς νεογέννητων σπεύδουν στις μαιευτικές κλινικές του νοσοκομείου ανήσυχοι και ζητούν να πληροφορηθούν για την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους.

    Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Θ.Βεντούρης, δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς τα τέσσερα νεογνά που πέθαναν από λοίμωξη ήταν ελλιποβαρή και παρουσίαζαν συγγενείς ανωμαλίες. Από τις αιματολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα υπόλοιπα διαπιστώθηκε ότι κανένα άλλο νεογνό δεν έχει μολυνθεί από το μικρόβιο αυτό.

    Ο θάλαμος όπου εκδηλώθηκε η λοίμωξη θα παραμείνει κλειστός για τις επόμενες τρεις μέρες, ενώ τα υπόλοιπα 40 βρέφη μεταφέρθηκαν σε άλλους θαλάμους.

    [04] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΣ Φ. ΠΡΟΥΝΤΕΝΤΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (12:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο ιταλός αρχιμαφιόζος Φραντσέσκο Προυντεντίνο

    Την άμεση επιστροφή στην Ιταλία του 52χρονου μαφιόζου, Φραντζέσκο Προυντεντίνο, ζήτησαν οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης από την Ιντερπόλ, μετά την έγκριση του αιτήματος έκδοσής του από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Ιταλός, που κρατείται στις φυλακές Διαβατών, είναι ζήτημα ημερών να αναχωρήσει στη χώρα του, όπου κατηγορείται για υποθέσεις εκβίασης, λαθρεμπορίου τσιγάρων και μίας δολοφονίας.

    Ο φερόμενος ως στέλεχος της μαφιόζικης οργάνωσης "Σάκρα Κορόνα Ουνιτά", συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από επιχείρηση της ελληνικής και της ιταλικής αστυνομίας και βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του. Ο 52χρονος, που από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι είναι αθώος ισχυρίζεται ότι "είμαι ένας απλός ψαράς", κατηγορείται ότι κανόνιζε την παράνομη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων στη χώρα του από το Μαυροβούνιο.

    Ο Ιταλός, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της χώρας του, διέφυγε στην Ελλάδα καθώς εκδιώχθηκε από τις αρχές του Μαυροβουνίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι κορυφαίοι κρατικοί παράγοντες και αστυνομικοί καλύπτουν μέλη της μαφίας. Στη συνέχεια επιχείρησε να βρει κρησφύγετο στη Θεσσαλονίκη, όταν πληροφορήθηκε ότι εντοπίστηκε από ομοεθνείς του αστυνομικούς σε Αθήνα και Πάτρα.

    Ο Προυντεντίνο, δέχθηκε να εκδοθεί στη χώρα του, ύστερα από την επίσκεψη δύο εισαγγελέων της "αντιμάφια" στις φυλακές Διαβατών στους οποίους κατέθεσε. Αρχικά πάντως αρνούνταν να εκδοθεί, γεγονός που ενίσχυσε τις υποθέσεις ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ του ιδίου και των εισαγγελέων, που συνοδεύτηκε με αποκαλύψεις της δράσης άλλων μελών της μαφίας.

    Μετά την έγκριση της έκδοσής του από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Αργύρης Τσίχλας με έγγραφό του στην Ιντερπόλ, διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε θέση να παραδώσουν οποιαδήποτε στιγμή τον Προυντεντίνο με την υποσημείωση να ολοκληρωθεί η διαδικασία για λόγους ασφαλείας.

    Γ.Χ.

    [05] ΑΠΟΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ FBI

    Ουάσιγκτον, 20 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ο πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Φίλιπ Χάνσεν παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου και του αποδόθηκαν επίσημα κατηγορίες για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας από το 1985.

    Η δικαστής Τερέζα Μπουκάναν διάβασε τις κατηγορίες εναντίον του Χάνσεν που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, πώληση απόρρητων πληροφοριών στη Μόσχα στις 1 Οκτωβρίου του 1985 και αποκάλυψη αμυντικών πληροφοριών σε ρώσους πράκτορες στις 20 Μαρτίου του 1989.

    Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι ο Χάνσεν αντιμετωπίζει ποινή θανάτου αν βρεθεί ένοχος.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπείας που ξέσπασε στις ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αν ο Χάνσεν καταδικαστεί θα είναι ο τρίτος πράκτορας του FBI που καταδικάζεται για κατασκοπεία.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την υπόθεση και τόνισε ότι ο Χάνσεν διέπραξε σοβαρό αδίκημα με το οποίο έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα.

    Ο.Κ.

    [06] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 20 Φεβρουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Oλος ο γιουγκοσλαβικός Τύπος αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, στο Βελιγράδι και στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ αναφέρεται στο θέμα, δημοσιεύοντας πρωτοσέλιδο, κύριο άρθρο, με τίτλο "Απειλή για όλη την περιοχή". Μεταξύ άλλων στο άρθρο τονίζεται: Ο κ. Τζίντζιτς επεσήμανε πως, ''η αστάθεια στη Ν. Σερβία επιδεινώνει την κατάσταση σε όλη την περιοχή. Η Ελλάδα πλήττεται λόγω του ότι η οδική της σύνδεση με την Ευρώπη, διέρχεται μέσω Σερβίας. Από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση, το Νοέμβριο, υπήρχε η κατανόηση των Κυβερνήσεων της Μακεδονίας και της Ελλάδας.

    Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καθημερινή ανταλλαγή πληροφοριών και απαραίτητο να καθιερώσουμε μια πιο λεπτομερή συνεργασία. Σε οργανωμένες τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να απαντήσουμε με οργανωμένη άμυνα.

    Αναμένουμε και η Διεθνής Κοινότητα να ασκήσει πίεση, όπου χρειάζεται , έτσι ώστε να καταστεί δυνατή επιτραπεί η επίλυση της κρίσης με πολιτικά μέσα".

    [07] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ;

    Σκόπια, 20 Φεβρουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Η εφημερίδα ΝΤΝΕΒΝΙΚ των Σκοπίων σε δημοσίευμά της με τίτλο "Και οι Μακεδόνες και οι Αλβανοί είναι εναντίον της αλλαγής του ονόματος", αναφέρει:

    "Σε τηλεφωνική δημοσκόπηση του ''Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την Κοινωνία των πολιτών'' των Σκοπίων και σε δείγμα 1055 πολιτών της ΠΓΔΜ σχετικά με τι θα ψήφιζαν σε δημοψήφισμα όπου θα ζητούνταν η έγκριση της αλλαγής του ονόματος της χώρας σε Νέα ή Άνω Μακεδονία ή κάτι ανάλογο, το 90% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 6% απάντησε ότι δεν θα συμμετείχε στο δημοψήφισμα και μόλις το 2,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

    Οι απαντήσεις δεν παρουσίασαν σημαντική διαφοροποίηση ανάλογα με την εθνοτική ταυτότητα των ερωτηθέντων. Έτσι, κατά της αλλαγής της ονομασίας δηλώνει ότι είναι το 76,9% των ερωτηθέντων Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ.

    Σε ερώτηση σε τι είδους αντιδράσεις θα οδηγήσει τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του ονόματος, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (και πάλι χωρίς σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την εθνοτική ταυτότητα) - 76,9% - απάντησε ότι θα ζητούσε την ακύρωση της συμφωνίας και την παραίτηση της κυβέρνησης. Μόνον το 11,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα δεχόταν τη συμφωνία εφόσον το νέο όνομα και οι όροι της συμφωνίας μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.

    Σε ερώτηση για το εάν τα πράγματα στη ΠΓΔΜ πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το 19,9% απάντησε θετικά και το 71% αρνητικά. Η τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη σε 32 πρώην δήμους της ΠΓΔΜ στις 16 και 17 Φεβρουαρίου."

    [08] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζήτησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ζαχαρής ύστερα από τα συνεχόμενα μπλακ - άουτ που σημειώθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Η έρευνα ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη από τον οποίο ο Εισαγγελέας ζητά να διερευνήσει αν διαπράχθηκε το αδίκημα της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης, καθώς και να αναζητηθούν τα πραγματικά και ακριβή αίτια των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Επίσης στην εισαγγελική παρέμβαση ζητείται να ληφθούν καταθέσεις από τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΔΕΗ, Νομάρχη ή τον αρμόδιο Αντινομάρχη, εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, τους Δημάρχους Ωραιοκάστρου και Ευόσμου, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο άτομο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ από την πλευρά τους διαβεβαιώνουν ότι κάνουν αντικαταστάσεις στον εξοπλισμό του δικτύου και γίνονται καθημερινοί έλεγχοι.

    [09] ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Παρίσι, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Βασικό θέμα του γαλλικού τύπου και των ΜΜΕ είναι η περισυλλογή στα ανοιχτά της νότιας Γαλλίας των 910 Κούρδων προσφύγων λαθρομεταναστών, τουρκικής και ιρακινής καταγωγής, οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο και διαμονή στη Γαλλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δίνεται μεγάλη έμφαση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και παρουσιάζονται πολλά εκτενή αρνητικά ρεπορτάζ για τη δράση της τουρκικής μαφίας στη διακίνηση λαθρομεταναστών (για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους). Επίσης, γίνονται αναφορές στη "διέλευση" από την Ελλάδα του υπό καμποτζιανή σημαία πλοίου Zdhe (πρώην East Sea), το οποίο μετέφερε αυτούς των περισυλλεγέντες λαθρομετανάστες στη νότια Γαλλία όπου και βυθίστηκε. Ειδικότερα, τα κυριότερα δημοσιεύματα και σχετικές αναφορές έχουν ως εξής:

    Η Εφημερίδα Le Monde με τίτλο "Η Τουρκία βασικό σταυροδρόμι της ανθρώπινης διακίνησης λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη", παρουσιάζει τους λόγους της μετανάστευσης των Κούρδων (πόλεμος, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Τούρκων, συμπλοκές κουρδικών φραξιών, φτώχια) και τις διάφορες οδούς διοχέτευσής τους στη Δύση μέσω Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας ότι πολλοί Κούρδοι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα διασχίζοντας κολυμπώντας τον Εβρο.

    Εξάλλου, σε ανταπόκριση του Philippe Lemaιtre, από τις Βρυξέλλες, παρουσιάζονται οι ανησυχίες και η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καταπολέμηση των δικτύων της μαφίας. Ενώ στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, γίνεται παρουσίαση του δράματος του κουρδικού λαού και της ανάγκης η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε κοινή πολιτική για την υποδοχή των μεταναστών.

    Η Εφημερίδα Le Figaro με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τι να κάνουμε τους 908 Κούρδους ναυαγούς;" επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι το σταυροδρόμι της λαθρομετανάστευσης, με την Κωνσταντινούπολη ως το σημείο συγκέντρωσης και εκκίνησης. Αναφέρεται ότι από το λιμάνι της Πάτρας διέρχονται "πολυάριθμοι" Κούρδοι. Η Ελλάδα και η Τουρκία "συχνά έχουν τραβηγμένα τα μαχαίρια" και τα σύνορά τους είναι "πλούσια ναρκοπέδια". Για μερικές εκατοντάδες δολάρια, μια ψαρόβαρκα μπορεί να μεταφέρει λαθρομετανάστες από τη Μικρά Ασία στις 3.000 ελληνικές νησίδες του Αιγαίου. Η ταρίφα μεταφοράς με φορτηγό σαπιοκάραβο στην Ελλάδα και στην Ιταλία είναι 1.000 δολάρια ανά κεφαλή.

    Η Εφημερίδα Liberation (19.2.2001) με πρωτοσέλιδο τίτλο "Οι boat people βρίσκονται δίπλα μας" επιρρίπτει ευθύνες στην τουρκική κυβέρνηση για την αδιαφορία μετατροπής της Τουρκίας σε σταυροδρόμι διέλευσης των λαθρομεταναστών, ενώ ζητεί να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα να προσαρμόσει την συμπεριφοράς της με βάση την υποψηφιότητά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

    Σε ρεπορτάζ, παρατίθεται η πληροφορία πηγής της ελληνικής ακτοφυλακής ότι το πλοίο Zdhe ήταν υπό καμποτζιανή σημαία, ότι η προηγούμενη ονομασία του ήταν East Sea και ότι η τελευταία διέλευσή του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν στις 25 Οκτωβρίου. Στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται αναφορά στη "διαβεβαίωση" της εισαγγελίας του Ντραγκινιάν ότι το πλοίο Zdhe διήλθε από την Ελλάδα και ότι σ' αυτή την περίπτωση οι 910 Κούρδοι πρόσφυγες "θα επιστραφούν σ' αυτή τη χώρα".

    Η Εφημερίδα L'Humanite με τίτλο "Το σαπιοκάραβο των διακινητών λαθρομεταναστών" επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία, που "έκλεισε τα μάτια", για το δράμα αυτών των 910 Κούρδων προσφύγων. Ζητείται η ίδρυση κουρδικού κράτους. Αποδοκιμάζεται η εγκληματική δράση της τουρκικής μαφίας.

    [10] Ο ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004

    Ζυρίχη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Η ελβετική εφημερίδα ΝEUE ΖUERCHER ΖEITUNG δημοσίευσε ανταπόκριση του Heinz Gstrein από την Αθήνα με τίτλο "Καμία εναλλακτική λύση στο ΑΘΗΝΑ 2004" και υπότιτλο "Ο Ρογκ δεν εγείρει σοβαρές αξιώσεις".

    Η ανταπόκριση αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Ρογκ μετά την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ στην Αθήνα. Όπως σημειώνεται, μετά από ένα χρόνο κριτικής, η ΔΟΕ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή ότι οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα διεξαχθούν οριστικά στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Ρογκ, δεν τίθεται πλέον θέμα για τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων, αλλά μόνο για την ποιότητά τους. Με αναφορά στην περυσινή "κίτρινη κάρτα" από μέρους του κ. Σάμαρανκ, ο ανταποκριτής σημειώνει τη θετική επίδραση της προσωπικής ανάληψης του συντονισμού της προετοιμασίας από τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, καθώς και την τοποθέτηση της κας Αγγελοπούλου επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Ωστόσο, ο χρόνος παραμένει ο μεγαλύτερος αντίπαλος και, όπως ανέφερε ο κ. Ρογκ, το 2001 θα πρέπει το υπόλοιπο τέταρτο των έργων που υπολείπεται να "φυτρώσει από το έδαφος". Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη των συγκοινωνιακών υποδομών που θα συνδέουν με το Ολυμπιακό συγκρότημα, για το οποίο σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας εξαιτίας της "διαβόητης ελληνικής τρομοκρατικής σκηνής", που παρουσιάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα από τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ο κ. Ρογκ χαρακτήρισε το θέμα "καλά διευθετημένο". Χαρακτήρισε επίσης ως "παραμύθι" την περίπτωση μεταφοράς των αγώνων στη Σεούλ για το λόγο αυτό.

    Τέλος, σημειώνεται ότι εκπρόσωποι για την προστασία του περιβάλλοντος επέδωσαν στον κ. Ρογκ 11.000 υπογραφές εναντίον της κατασκευής του κωπηλατοδρομίου στο βιότοπο του Σχινιά στο Μαραθώνα.

    Ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην εφημερίδα TRIBUNE DE GENEVE, με τον τίτλο "Η ΔΟΕ χτυπά τη γροθιά στο τραπέζι", αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του κ. Ρογκ όσον αφορά στην προετοιμασία των Αγώνων, στις οποίες σημειώνεται και η διαβεβαίωσή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθούν από την Αθήνα. Παρεμβάλλει σύντομη αναφορά στο ιστορικό της ανάθεσης το 1997 και στην παρέμβαση του κ. Σάμαρανκ, τον περασμένο χρόνο, που εκτίμησε ότι η αργοπορία έβαζε σε κίνδυνο τους Αγώνες του 2004. Η ανταπόκριση τελειώνει με τις δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Αθήνα 2004 κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη η οποία, υπερθεματίζοντας στις απόψεις του κ. Ρογκ αναφορικά με την έννοια του επείγοντος χαρακτήρα όλων των διαδικασιών, παρότρυνε το κράτος να λειτουργήσει σαν επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα και εξέφρασε την ανησυχία της για τον πολύ αργό ρυθμό του συστήματος.

    Σύντομη ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου στην εφημερίδα LE TEMPS αναφέρεται σε δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Ν. Κορέας, ότι η Σεούλ θα είναι έτοιμη να διεξάγει τους ΟΑ του 2004, σε περίπτωση αδυναμίας της Αθήνας, παρότι δεν έχει πληροφορία ότι η ΔΟΕ αντιμετωπίζει την αλλαγή της διοργανώτριας πόλης.

    [11] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Στην Πόλη βρίσκεται ήδη ο Ηρακλής που θα αντιμετωπίσει την Εφές Πίλσεν. Μοναδικός στόχος; Η νίκη. Ο προπονητής του Ηρακλή, Ηλίας Αρμένης επισημαίνει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού: "Η Εφές δεν είναι η καλή ομάδα που γνωρίζουμε. Όμως αυτό που δεν μπορούμε να προβλέψουμε είναι αν η αλλαγή του προπονητή. Η νίκη εξαρτάται καθαρά από εμάς και από τον τρόπο με τον οποίο θα παίξουμε", αναφέρει ο κ. Αρμένης. Ο Γηραιός που από το απόγευμα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του. Η αισιοδοξία είναι στα ύψη. "Πρέπει να πιάσουμε την δική μας απόδοση για να μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε τους βαθμούς της νίκης", τόνισε ο αρχηγός του Ηρακλή, Νίκος Χατζηβρέττας.

    Μάλιστα οι παίκτες του Ηρακλή επισκέφτηκαν το πρωί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ αργότερα προσκύνησαν στην Αγία Σοφία.

    [12] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βερολίνο, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Ολόκληρος ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Ετζεβίτ και του προέδρου Σεζέρ, η οποία, όπως εκτιμάται, έχει προσλάβει διαστάσεις σοβαρής κυβερνητικής κρίσης με εμφανή τον αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και ειδικότερα στο χρηματιστήριο.

    Στα δημοσιεύματα τονίζονται αφ' ενός μεν η υπερβολική ευαισθησία και αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού - που αποδίδεται κυρίως στον λόγω ηλικίας και ασθένειας ευερέθιστο χαρακτήρα του - αφ' ετέρου δε το ακέραιων του χαρακτήρα και η προσήλωση στους νόμους του Τούρκου προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας δεν της επιτρέπει τέτοιου είδους κρίσεις, πολύ δε περισσότερο που τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη συνάντηση της κυβέρνησης με εκπροσώπους του ΔΝΤ. Παράλληλα δε σημειώνεται ότι λόγω ακριβώς της επίσκεψης αυτής θα μειωθεί μεν η ένταση της αντιπαράθεσης τις επόμενες ημέρες, αναμένεται όμως να εκδηλωθεί και πάλι στο μέλλον στην ίδια ένταση. Οι τίτλοι των εφημερίδων είναι οι εξής:

    Ευρύτερη δημοσιότητα δίδεται από την γερμανική έκδοση των FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND, οι οποίοι υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία της χώρας και στην πορεία της προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, με τον τίτλο: "Η πολιτική κρίση στην Τουρκία ανακόπτει την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση" η εφημερίδα δημοσιεύει ανταπόκριση του Dilek Zaptioglu από την Κωνσταντινούπολη όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές αποτελούσε θέμα χρόνου η κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του προέδρου Σεζέρ και του πρωθυπουργού Ετσεβίτ η οποία υπέβοσκε εδώ και μερικούς μήνες. Ο κ. Ετσεβίτ εγκατέλειψε οργισμένος την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δηλώνοντας ότι: "Η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή κρίση".

    Η Τουρκία δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να εξέλθει σύντομα από αυτή την κρίση. Διότι η διαμάχη μεταξύ των δύο πολιτικών δεν είναι απλά μια προσωπική αντιπαράθεση. Πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος είχε αρνηθεί να υπογράψει νομοσχέδια της κυβέρνησης του Ετσεβίτ, διότι κατά την άποψή του ήταν αντίθετα με το τουρκικό Σύνταγμα. Επιπλέον ο κ. Σεζέρ κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι δεν πράττει αρκετά για να καταπολεμήσει την ευνοιοκρατία, ότι στηρίζει διεφθαρμένους υπουργούς και ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στην ελευθερία έκφρασης της γνώμης και στην βελτίωση του επιπέδου υγείας και εκπαίδευσης των πολιτών.

    Εάν οι κκ. Σεζέρ και Ετσεβίτ δεν συμφωνήσουν, η πολιτική κρίση μπορεί να λήξει μόνο αν παραιτηθεί η κυβέρνηση και προκηρυχθούν νέες εκλογές. Η αποδυνάμωση του ρόλου του Προέδρου είναι αδύνατη για τα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.

    Όμως η διαμάχη μεταξύ των δύο πολιτικών παρεμποδίζει επίσης και την διαδικασία προσέγγισης με την Ε.Ε. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ήθελε χθες να συζητήσει σχετικά με το αποκαλούμενο "Εθνικό Πρόγραμμα", το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών των Βρυξελλών. Για παράδειγμα η απαίτηση για διεύρυνση των πολιτισμικών δικαιωμάτων των Κούρδων αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου.

    Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Hannes Swoboda, επέκρινε την στάση της Τουρκίας δηλώνοντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό CNN-Tόrk: "Ακούμε μόνο άσχημα πράγματα για τη χώρα. Εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις πολιτικές προϋποθέσεις σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, θα αναζητήσουμε μια νέα φόρμουλα για αυτήν και αυτό δεν θα είναι πλέον η ένταξη στην Ε.Ε.".

    Αλλη ανταπόκριση στην ίδια εφημερίδα με τίτλο: "Η διαμάχη στους κόλπους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας θέτει τις αγορές υπό πίεση" αναφέρεται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο λόγω των γεγονότων- σημειώθηκε σοβαρή πτώση του γενικού δείκτη. Ωστόσο σημειώνεται ότι ο Ετσεβίτ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές δηλώνοντας: "Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε μια οικονομική κρίση".

    Σχόλιο της εφημερίδας με τίτλο: "Διαφυγή κεφαλαίων από την Τουρκία" παρατηρεί ότι οι μετά την χθεσινή κρίση στην Τουρκία σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων από την χώρα. Όμως το κόστος αυτό είναι μηδαμινό μπροστά στις οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν αν η χώρα δεν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και τούτο διότι η απελευθέρωση των αγορών αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή των πολιτικών συνθηκών. Και η αλλαγή των πολιτικών συνθηκών αποτελεί με τη σειρά της προϋπόθεση για μια έστω και στο απώτερο μέλλον- ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    H εφημερίδα DIE WELT δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση του Ευάγγελου Αντώναρου από την Αθήνα με τίτλο: "Οι δύο πολιτικά πιο ισχυροί άνδρες βυθίζουν την Τουρκία σε βαθιά κρίση" και παρατηρεί ότι αυτή η κρίση θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

    Η εφημερίδα HAMBURGER ABENDBLATT δημοσιεύει σύντομη ανταπόκριση με τον τίτλο: "Τουρκικός Σάλος".

    Η FRANKFURTER ALLGEMEINE: "Για μία ακόμη φορά απετράπη η κυβερνητική κρίση στην Τουρκία" - "Ο Ετζεβίτ δεν παραιτείται μετά τη διαφωνία του με τον Sezer" - "Πτώση τιμών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης"

    Η HANDELSBLATT "Ο Sezer προκαλεί κυβερνητική κρίση στην Τουρκία" - "Οι παρατηρήσεις του Προέδρου για τον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει αναταραχή στην οικονομική αγορά" - "Η διαφωνία είναι το ολιγώτερο που χρειάζεται η Τουρκία"

    "Κρίση στην ηγεσία του κράτους: Αναταραχή στην οικονομική αγορά της Τουρκίας"

    Η DIE TAGESZEITUNG: "Διαφωνία γερόντων στην ΄Αγκυρα - Η διαφωνία μεταξύ Sezer και Ετζεβίτ απειλεί να ρίξει την Τουρκία σε σοβαρή οικονομική κρίση".

    Η BERLINER MORGENPOST: "Κρίση στο τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας ΄Ο Ετζεβίτ αισθάνεται προσβεβλημένος"

    Η KOELNER STADT-ANZEIGER "Η κυβερνητική κρίση προκαλεί πτώση αξιών" και η RHEINISCHE POST: "Διαφωνία και κυβερνητική κρίση".

    [13] Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΒΙΖΑΣ

    Βουκουρέστι, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Σουζάνα Κάστνερ, Γερμανίδα βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Ρουμανίας-Γερμανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι θα αρθεί το καθεστώς έκδοσης βίζας για τους Ρουμάνους πολίτες που ταξιδεύουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόνο αν το Βουκουρέστι συμμορφωθεί με τους όρους που του έθεσε η ΕΕ.

    Η κα Κάστνερ, η οποία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία είπε ότι η άρση του καθεστώτος βίζας εξαρτάται αποκλειστικά από τη ρουμανική κυβέρνηση.

    Το γερμανικό κοινοβούλιο παρατήρησε πρόσφατα ότι η Ρουμανία έχει μείνει πίσω στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της στην ΕΕ εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου στα ανατολικά της σύνορα.

    Η κα Κάστνερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάζε, υον υπουργό αρμόδιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ Χίλντεργκαρντ Πούβακ, τον υπουργό Τουρισμού Νταν Ματέι Αγκάτον και άλλους υπουργούς.

    [14] ΜΥΣΤΗΡΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ TELECOM ITALIA - TELECOM SERBIA

    Ρώμη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Το "μυστήριο" της υπόθεσης Telecom Italia - Telecom Serbia, επιχειρεί να διαλευκάνει ο ιταλικός Τύπος.

    H εφημερίδα "Giornale" τονίζει μεταξύ άλλων, ότι η υπόθεση Telecom, δηλαδή η αγορά εκ μέρους της Telecom Italia ενός υψηλού ποσοστού της σερβικής Telecom, εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σ' ένα μυστήριο. "Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Telecom Italia, Colaninno, ζητάει εξηγήσεις από το Βελιγράδι, οι Γιουγκοσλάβοι καταγγέλλουν ότι δεν είδαν ποτέ τα δισεκατομμύρια που συμφώνησαν, ενώ ένα εβδομαδιαίο περιοδικό αποκαλύπτει ότι τη νύχτα της υπογραφής της συμφωνίας ο Ντίνι (υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας) έφτασε στο Βελιγράδι "ινκόγκνιτο" ", αναφέρει.

    Η ίδια εφημερίδα με τίτλο «Η διπλωματία του χρήματος» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του Alberto Indelicato στο οποίο ο αρθρογράφος αφού διερωτάται εάν η ιταλική κυβέρνηση γνώριζε ή αγνοούσε τη συμφωνία μεταξύ της Telecom Iταλίας και της Telecom Σερβίας, συνεχίζει: "Εάν η κυβέρνηση γνώριζε, ασφαλώς δεν μπορεί να αρνηθεί την πολιτική της ευθύνη, γιατί στήριξε οικονομικά μια Γιουγκοσλαβία που ήδη είχε προκαλέσει δυο πολέμους και ετοιμαζόταν να καθαρίσει το Κοσσυφοπέδιο από τους Κοσοβάρους".

    Ακόμη όμως πιο αδικαιολόγητη θα ήταν η θέση της κυβέρνησης, εάν, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Ντίνι, ούτε αυτός ούτε το υπουργείο του είχαν ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή. Μια διεθνής συνδιαλλαγή ύψους περίπου 1.000 δισεκατομμυρίων λιρετών, με εταιρία μιας χώρας όπως η Γιουγκοσλαβία, δεν μπορεί να μην αποτελεί μια σημαντική πράξη εξωτερικής πολιτικής.

    H εφημερίδα "Repubblica" με υπέρτιτλο «Η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκινά μια έρευνα για τη συμπεριφορά του ΟΤΕ» και τίτλο «Στον κόντε Gianni Vitali αμοιβή 960 εκατομμυρίων», δημοσιεύει ρεπορτάζ από τη Ρώμη με αρχικά Μ.Β., στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «και ο ελληνικός ΟΤΕ, με χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση προκειμένου να συμβάλλει στην απάντηση των ερωτηματικών που έχουν προκύψει γύρω από την υπόθεση αυτή που τώρα εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη».

    Η ίδια εφημερίδα με τίτλο «Τadic: έτοιμοι να ζητήσουμε μια διεθνή διαιτησία», δημοσιεύει συνέντευξη του Σέρβου υπουργού Τηλεπικοινωνιών στην οποία, μεταξύ άλλων, ο Σέρβος αξιωματούχος υπογραμμίζει: "Επί του παρόντος το ξεσκέπασμα των παιχνιδιών που παίζονται στο παρασκήνιο είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Για να αναφέρω ένα παράδειγμα, ανακαλύψαμε ότι το Managing Board της σερβικής Telecom αγόρασε 4.000 τηλεφωνικές καμπίνες έναντι του ποσού των 34 εκατ. μάρκων. Τώρα, μόλις λάβαμε μια πληροφορία από τους Ελληνες προμηθευτές, ότι η συνολική αξία της αγοράς ήταν 9.700 μάρκα που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Απ' αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κάποιος κέρδισε από την αγοραπωλησία αυτή 24 περίπου εκατομμύρια μάρκα".

    Επίσης, επισημαίνει ότι ήδη ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την υπόθεση Telecom και τονίζει ότι τα αποτελέσματα αναμένονται σε ένα μήνα. "Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: Η Σερβία έχει τραβήξει πολλά. Θα έλεγα ότι πληρώσαμε αρκετά".

    H εφημερίδα "Corriere della Sera" με τίτλο «O Ντίνι στη Βουλή για την υπόθεση Telecom» δημοσιεύει σύντομο τηλεγράφημα από τη Ρώμη, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, G. Migone, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι να αναπτύξει στο ιταλικό Κοινοβούλιο την εξωτερική πολιτική της Ιταλίας και τη θέση της στην υπόθεση Telecom.

    [15] Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανώμαλη προσγείωση του ελικοπτέρου σήμερα το μεσημέρι στη Θάσο συστάθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Το ελικόπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ οι χειριστές του κ. Μωησίδης και κ. Χατζόπουλος και οι δημοσιογράφοι Χρήστος Νικολαϊδης και Άγγελος Μυσιρλής που επέβαιναν σε αυτό μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Κέντρο Υγείας της Θάσου.

    Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη και μετέφερε τους δημοσιογράφους για να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θάσου.

    [16] ΜΗ "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ" Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Σόφια, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Στη "στασιμότητα" που παρατηρείται αναφορικά με την προσέλκυση από τον βουλγαρικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, ξένου επενδυτή, αναφέρεται δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "24 Ωρες".

    «Έχοντας υπ' όψιν την διεθνή συγκυρία, μπορούμε να πούμε ότι ο Βουλγαρικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών, πιθανόν δεν θα πωληθεί ποτέ πια στην τιμή των 610 εκ. δολαρίων, την οποία είχε προτείνει πέρυσι η κοινοπραξία ΟΤΕ/ΚΡΝ", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    "Την 1 Αυγούστου του περασμένου χρόνου, ο κ. Ζότεφ διέκοψε επιδεικτικά τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία. Το βασικό επιχείρημα ήταν, ότι δεν συμφέρει την Βουλγαρία να πωλήσει τον ΒΟΤ έναντι της προτεινόμενης τιμής και των προτεινομένων όρων. Από τα συμφραζόμενα, κατέστη σαφές, ότι δεν θέλαμε να πωλήσουμε τον ΒΟΤ στον ΟΤΕ, για λόγους εθνικής ασφάλειας, εξαιτίας των σχέσεών του με την ''Ιντρακόμ'' (για την οποία υπάρχουν υποψίες, ότι πρόσκειται στην ''σκοτεινή'' υπηρεσία Στάζι), καθώς και εξαιτίας της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ από την ''Ντόιτσε Τελεκόμ''. Η βουλγαρική κυβέρνηση ισχυρίστηκε, ότι διεθνείς γίγαντες στις τηλεπικοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής θέλουν τόσο πολύ να αγοράσουν τον ΒΟΤ, ώστε η κυβέρνηση δεν ξέρει ποιον να επιλέξει. Προφανώς η κυβέρνηση μπλόφαρε στην συναλλαγή με την κοινοπραξία ΟΤΕ/ΚΡΝ και έχασε", υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

    "Ούτως ή άλλως", συνεχίζει το δημοσίευμα, "οι Έλληνες πήραν το επιθυμητό κομμάτι από τις βουλγαρικές τηλεπικοινωνίες, κερδίζοντας τον διαγωνισμό για την δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας. Αντί του ποσού των 610 εκ. δολαρίων, στους λογαριασμούς της βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας κατατέθηκαν 135 εκ. δολάρια, ενώ ο ΒΟΤ δεν πωλήθηκε. Ο γίγαντας ΚΡΝ που θα μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, δεν εισήλθε στην βουλγαρική αγορά. Έως την ημερομηνία λήξης του μονοπωλίου του ΒΟΤ απομένουν 22 μήνες και είναι πολύ αμφίβολο αν το γεγονός αυτό θα προσελκύσει κάποιον σοβαρό επενδυτή".

    "Όμως, δεν έχασαν όλοι από την στασιμότητα στην ιδιωτικοποίηση του ΒΟΤ. Η βουλγαρική κυβέρνηση ωστόσο κατόρθωσε να αναδείξει έναν νικητή. Ο Πρωθυπουργός Ι. Κοστόφ εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τον Μάικλ Τσόρνι, διώχνοντάς τον από την Βουλγαρία, πέρυσι τον Αύγουστο. Έτσι ο ύποπτος Ρώσος επιχειρηματίας εξασφάλισε εγκαίρως θαυμάσια δικαιολογία για να πωλήσει την εταιρεία ''Μομπιλτέλ''. Ο Τσόρνι επωφελήθηκε της ευκαιρίας και πούλησε την εταιρεία αυτή σε ισραηλινή ''τριάδα'' με επικεφαλής τον Λεβ Λεβάεβ, έναντι τεράστιου, όπως φημολογείται, ποσού. Αυτό ήταν μεγάλη ευκαιρία για τον Τσόρνι και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν από την εμφάνιση ανταγωνιστή στον χώρο αυτό στην Βουλγαρία. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πόσο ευγνώμων είναι τώρα ο Τσόρνι στον Κόστοφ", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ KFOR

    Σκόπια, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Με το διοικητή της KFOR στα Σκόπια συνταγματάρχη Ουόκερ Λέου συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και συζήτησαν για τη συνεργασία της ειρηνευτικής δύναμης με το στρατό της χώρας του, κυρίως για το θέμα της φύλαξης των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

    Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη της μεγαλύτερης παρουσίας των δυνάμεων της KFOR στα σύνορα με το Κόσοβο.

    [18] ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΗ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ενα από τα σημεία αναφοράς της πόλης των Αθηνών, η πλατεία Ομόνοιας, αλλάζει "πρόσωπο", σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Συγκεκριμένα, η πλατεία - με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων τον Αύγουστο του 2001, προϋπολογισμού 2 δισ. δρχ. - θα γίνει παραλληλόγραμμη. Αυτή η παρέμβαση, τόνισε ο υπουργός, συνδέεται και με την αύξηση των πεζοδρομίων, κατά μήκος της Αγίου Κωνσταντίνου και μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη αλλά και κατά μήκος της Πειραιώς, στο πρώτο της τμήμα.

    Ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις του υπουργείου για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Μεταξύ αυτών η πεζοδρόμηση της Ζήνωνος και η πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς. Η συνολική επιφάνεια που αποδίδεται πια στους πολίτες, είναι περίπου 15 στρέμματα, με αυτή τη συγκεκριμένη πολεοδομική παρέμβαση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου.

    Για τις όψεις των κτιρίων, ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν αλλάξει και θα έχουν δώσει άλλο χρώμα, άλλη ταυτότητα, άλλη φυσιογνωμία στην πλατεία. Αυτό θα επιτευχθεί, καθώς συνδυάζεται με την απομάκρυνση των διαφημίσεων, με την απομάκρυνση των διαφημιστικών ταμπελών.

    Η παρέμβαση στα κτίρια, δε θα είναι μόνο γύρω από την Ομόνοια, θα προχωρήσει προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου και στην οδό Πειραιώς αλλά και στην οδό Αθηνάς.

    Στην Αγίου Κωνσταντίνου, υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που θα κάνουμε. Είναι στον Αγίου Κωνσταντίνο, την εκκλησία, που βλέπετε ότι είναι σε μια κατάρρευση στην κατάληξη. Νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικός ναός.

    Στην οδό Πειραιώς, πάλι τα κτίρια θα αλλάξουν και τα πεζοδρόμια θα διαπλατυνθούν, όπως και στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι αρκετά απλές, έχουν καταγραφεί και γίνονται στην οδό Πειραιώς, στην Αγίου Κωνσταντίνου, στην Αθηνάς, στην Αιόλου και στην Πανεπιστημίου.Υπάρχει μονοδρόμηση της Πειραιώς, από τη Μενάνδρου μέχρι την πλατεία Ομονοίας, άνοδος δηλαδή προς την Ομόνοια. Η Αγίου Κωνσταντίνου πάλι μονοδρομείται και χρησιμοποιείται ως κάθοδος από την πλατεία της Ομόνοιας προς την πλατεία Καραϊσκάκη.

    Υπάρχει πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς,από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τη Λυκούργου και θα επιτρέπονται μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αμφιδρόμηση της οδού Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου και βεβαίως, η υιοθέτηση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντίρροπης λωρίδας, στην οδό Πειραιώς, από Σωκράτους μέχρι Μενάνδρου και υιοθέτηση μιας ομόρροπης λωρίδας λεωφορειόδρομου στη Σωκράτους από Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι Πειραιώς και στην Πανεπιστημίου από Σίνα μέχρι την Πατησίων.

    Τέλος, για το θέμα του κωπηλατοδρομίου στον Σχονιά, ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η χωροθέτησή του.

    [19] Η ΧΑΓΗ ΑΘΩΩΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Χάγη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία επικύρωσε την αθωωτική απόφαση υπέρ του Μουσουλμάνου της Βοσνίας Ζένζιλ Ντέλαλιτς αλλά παρέπεμψε ξανά σε δικαστήριο τους τρεις συγκατηγορούμενους του.

    Το Διεθνές Δικαστήριο είχε καταδικάσει το 1998 τους Χασίμ Ντέλιτς, Εσαντ Λάντζο και Ζντράβκο Μούτσιτς σε 20, 15 και 7 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα για τα εγκλήματα πολέμου που κατηγορούνται ότι διέπραξαν στο Τσελέμπιτσι της κεντρικής Βοσνίας.

    Οι τρεις κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση για μείωση των ποινών τους.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα στην κοινωνία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε ομάδα βουλευτών των κόμματος του.

    Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, πρόσθεσε, πρέπει να απεγκλωβιστούμε από το παρελθόν και από μια λογική παράδοσης που βλέπει την πραγματικότητα αμετάβλητη και δεν πρέπει να βλέπουμε το σύγχρονο κόσμο με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

    Η έκφραση γνώμης είναι αυτονόητα ελεύθερη στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, που δείχνει έτσι ότι είναι ένας οργανισμός υγιής σε κινητικότητα και αναζήτηση.

    Ο δρόμος που έχουμε χαράξει για την Ελλάδα, την κοινωνία και τους πολίτες οδηγεί στην εξασφάλιση μεγάλων επιτευγμάτων και επιτυχιών, σημείωσε. «Ο δρόμος αυτός αποτελεί τη συνέχεια μιας επίπονης και συνεπούς πορείας που οδήγησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε αποτελέσματα και επιδόσεις πρωτόγνωρες για την ελληνική πραγματικότητα. Η οικονομία εισήλθε πλέον σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, που συνεπάγεται την ισχυροποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε, ουσιαστικά, η διεθνής θέση της χώρας», πρόσθεσε

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να έχει δημιουργήσει το 2004 μια σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα έχει γυρίσει σελίδα στην καθυστέρηση, την υπανάπτυξη και τον απομονωτισμό.

    Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση συναντάει στην υλοποίηση των πολιτικών της προτεραιοτήτων δυσκολίες και αντιστάσεις, που οφείλονται σε αγκυλώσεις του παρελθόντος, στην εμμονή σε ξεπερασμένες συνταγές, σε παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές.

    Αναφερόμενος στη συντηρητική παράταξη, σημείωσε ότι αναζητεί απεγνωσμένα διέξοδο, προκειμένου να ξεπεράσει την πολύχρονη και πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει. Όμως, οι δομικές της ανεπάρκειες, τόνισε, δεν της επιτρέπουν να υπερβεί την κρίση ταυτότητας, φυσιογνωμίας και προσανατολισμού και γι' αυτό, άλλωστε, ακολουθεί μια πολιτική διαπλοκολογίας, λαϊκισμού και στείρας άρνησης.

    [21] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Tρεις πρώην βουλευτές Θεσσαλονίκης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ τιμήθηκαν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο κυβερνείο. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι Στέφανος Τσαπάρας, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής από το 1950 έως τ

    Κηδεύτηκε σήμερα το απόγευμα στα νεκροταφεία της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη ο τέως υπουργός Δημοσίων Εργων επί πρωθυπουργίας του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καραμανλή, και πρόεδρος της "Μακεδονικής Επιτροπής", Νίκος Ζαρντινίδης, δημοσία δαπάνη.

    Προηγήθηκε νεκρώσιμη ακολουθία, στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων ο δεύτερος, και παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα, ο πρόεδρος των "Φιλελευθέρων" Στέφανος Μάνος, οι βουλευτές της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και Σωτήρης Κούβελας, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Ζήσης Σμέρνος, ο πρύτανης και αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων της πόλης.

    Ο κ.Καραμανλής εκφωνώντας τον επικήδειο, απηύθυνε το τελευταίο αντίο στον στενό συνεργάτη του θείου του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Παρέμεινες πάντα πιστός σε αρχές, σε αξίες, σε ιδανικά που χαρακτηρίζουν σπουδαίους ανθρώπους, αποτέλεσες πρότυπο συμπεριφοράς σε ολόκληρη τη μακρά θητεία σου, στα δημόσια πράγματα του τόπου μας. Ξεχώρισες με τα έργα σου σε δύσκολους καιρούς για τον τόπο μας, εργάστηκες ακούραστα παντού όπου βρέθηκες και ακόμη περισσότερο στη δεύτερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου υπήρξες στενός συνεργάτης και στενός εκλεκτός φίλος. Συνέβαλες αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας και υπηρέτησες το κοινό ευρωπαϊκό όραμα με τη συμμετοχή σου στην πρώτη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα μας. Ως στρατιωτικός, ως δημόσιος λειτουργός, ως βουλευτής, ευρωβουλευτής και υπουργός κατάφερες να είσαι πάντα αγαπητός σε πολλούς φίλους, αλλά και σε εκλογικούς αντιπάλους. Προκαλούσες με τη δική σου ξεχωριστή, ενάρετη και περήφανη στάση ζωής το σεβασμό σε όλους τους χώρους. Αυτό που κατέδειξες στην πολιτική και τη μεγάλη παράταξή μας που τίμησες με τη συμμετοχή και τη δράση σου, στην ελληνική κοινωνία που ακουμπά σήμερα εδώ το στεφάνι της ευγνωμοσύνης και της καθολικής αναγνώρισης των αγώνων σου, στη χώρα ολόκληρη και ακόμη πιο πολύ στη Θεσσαλονίκη, που αγάπησες και σεβάστηκες, που τίμησες και σε τίμησε. Ξεκίνησες τώρα, έφυγες για να βρεις παλιούς καλούς φίλους και όλους εκείνους με τους οποίους μαζί λαμπρίνατε τη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Μεγάλοι, όμως, είναι εκείνοι που ξεχώρισαν για την προσφορά τους, εκείνοι που υπήρξαν πρότυπα στη ζωή, που μένουν πάντα ως καθοδηγητές των επερχόμενων, παραμένουν αθάνατοι στη μνήμη, αφήνουν αιώνια τη μνήμη τους. Σε ευχαριστούμε για αυτά που πρόσφερες, σε ευχαριστούμε γιατί κόσμισες τη μεγάλη μας παράταξη, σε ευχαριστώ για την αγάπη, τη ζεστασιά και τις συμβουλές σου. Καλό ταξίδι Νίκο Ζαρντινίδη και να είναι ελαφρύ το μακεδονικό χώμα που θα σε σκεπάσει".

    Στο έργο, τη ζωή και την προσφορά του Νίκου Ζαρντινίδη στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, Σωτήρης Καπετανόπουλος. "Δυστυχώς ήρθε η στιγμή να αποχαιρετίσουμε τη λεβεντιά και την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την εντιμότητα, τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον φίλο και τον Σαλονικιό, με όλα τα γράμματα κεφαλαία...Σήμερα η Θεσσαλονίκη στέκεται με σεβασμό, με αγάπη και εκτίμηση, με αναγνώριση μπροστά του, χωρίς προσποιήσεις. Εναν αγέρωχο άνθρωπο, με θάρρος γνώμης και δράσης, έναν άνθρωπο, εναν αγωνιστή της ελευθερίας και της πατρίδας και του μέλλοντος του τόπου μας. Οταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο από τόσο κοντά νομίζεις πως μπορείς να μιλάς ώρες ατελείωτες, αλλά όταν φεύγει τα συναισθήματα σε κάνουν να έχεις μόνο στα μάτια και στο νου μία εικόνα. Αυτή την εικόνα τη γεμάτη φως και δρόμο. Πολλοί μα πάρα πολλοί υπήρξαν φίλοι, σε πολλούς περισσότερους υπήρξες φίλος, πολλοί συμπολίτες μας τον στήριξαν πολιτικά, σε πολύ περισσότερους έδωσες βοήθεια. Λίγα πράγματα έγιναν στην πόλη μας από τη μεταπολίτευση και μετά. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν έγιναν όταν ο Νίκος Ζαρντινίδης ήταν επί τρία χρόνια υπουργός Δημοσίων Εργων...ο πολιτικός που έδωσε και δεν πήρε από την πολιτική... ο αρχοντάνθρωπος που η συνάθροιση στο σπίτι του γέμισαν εξελίξεις πολιτικές κινήσεις για το καλό της πατρίδας και που ποτέ δεν έβαλε το όνομά του για να διακριθεί από αυτό. Ανθρωπος μέσα σε όλα, με νεύρο και με φωνές, αλλά αγνός και άδολος. Αγαπημένε μας Νίκο δεν είναι η εθνική υποχρέωση που έκανε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να προτείνει την ενδημοτική δαπάνη της κηδείας σου, ούτε βεβαίως τυπική διαδικασία η ανάδειξη αυτής της στιγμής από την ελληνική πατρίδα. Είναι η ουσιαστικότερη υποχρέωση όλων μας, των Θεσσαλονικιών, για όσα προσέφερες στην πόλη μας, είναι η αγάπη μας που χρειάζεται ακόμη έναν τρόπο για να εκφραστεί...Αγαπητέ μας φίλε, είθε η πολιτική ζωή να αναδεικνύει συχνότερα ανθρώπους σαν και εσένα, τότε μπορουμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του τόπου. Καλό σου ταξίδι".

    Επικήδειο εκφώνησε και ο Νίκος Μέρτζος εκ μέρους της Παμμακεδονικής Ενωσης, ωστόσο με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Νίκο Ζαρντινίδη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων. "Υπήρξες ένας έντιμος άνθρωπος, άξιος για τα πάντα όπου και αν υπηρέτησες. Ευτύχησα να σε γνωρίσω στο γενικό επιτελείο στρατού όταν η Εξοχότης σου ήταν υπασπιστής του στρατηγού..." και συνέχισε λέγοντας ότι το έργο του να διδάσκεται σήμερα η ορθοδοξία, η ελληνική γλώσσα και η πατρίδα ήταν σημαντικό, ενώ δεν παρέλειπε ποτέ να προσφέρει στους άπορους, δείχνοντας τη φιλανθρωπία του. "Για αυτούς του λόγους η συγκίνησή μου είναι βαθύτατη" είπε ο Μητροπολίτης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο εκπλιπών αγωνιζόταν για τη διατήρηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας. "Οι αγώνες σου αγαπητέ Νικόλαε θα καρποφορήσουν" είπε και κατέληξε αναφέροντας την ευγνωμοσύνη των εκκλησιών της Θεσσαλονίκης, τις οποίες βοήθησε να αναστηλωθούν μετά τον καταστροφικό σεισμό του '78.

    Μεταξύ άλλων στεφάνια έστειλαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ, ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.α.

    Ο Νίκος Ζαρντινίδης διετέλεσε βουλευτής της ΕΡΕ και της ΝΔ, και μετά τη μεταπολίτευση ορίστηκε υπουργός Δημοσίων Εργων. Από το δήμο Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

    [22] ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΒΕΡΕΛΗΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Φρένο στα φαινόμενα διαφθοράς που παρατηρούνται στην χορήγηση άδειας διπλώματος για αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Μεταφορών.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Βερελής, κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάζεται το ν/σ για τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

    Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Ομάδα Επιθεωρητών Εξέτασης Υποψηφίων (Ε.Ε.Υ.Ο.), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να επανεξετάζει κατ' επιλογήν και μετά την κανονική εξέταση τους υποψήφιους οδηγούς.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ανεπάρκεια του υποψηφίου για δίπλωμα οδήγησης είτε στη θεωρία είτε στην οδήγηση θα υποχρεώνεται σε πρόσθετα μαθήματα και σε επανεξέταση ή σε οριακές περιπτώσεις, θα στερείται από το δικαίωμα απόκτησης του διπλώματος.

    Σε ότι αφορά τους εκπαιδευτές και εξεταστές θα τους επιβάλονται διοικητικές κυρώσεις.

    Η Ομάδα Ε.Ε.Υ.Ο. θα απαρτίζεται από μέλη του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών καθώς και των δευτεροβάθμιων Επιτροπών των Νομαρχιών και θα έχει την εποπτεία και τον έλεγχο της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

    Η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο σ/ν για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

    [23] ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Μπάνια Λούκα, 20 Φεβρουαρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Ο στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας θα συμμετέχουν από κοινού σε άσκηση του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Πολ Χάμπτον, εκπρόσωπος της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

    Η νατοϊκή άσκηση θα διεξαχθεί στη βορειοδυτική Βοσνία και θα περιλαμβάνει 19 ομάδες στρατιωτών, εννιά από την Δύναμη Σταθεροποίησης, έξι από την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και τέσσερις από την Σερβική Δημοκρατία.

    Ο κ. Χάμπτον ανέφερε ότι αυτές οι κοινές ασκήσεις βοηθούν στην ανάπτυξη επαγγελματισμού από τον στρατό και αναπτύσσουν τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ στρατιωτών.

    Ο.Κ.

    [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 20 Φεβρουαρίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Με συνάντηση με τον Πατριάρχη της Σερβίας Παύλο ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Σε δηλώσεις του τόνισε ότι σαν πρωθυπουργός και σαν πιστός είχε ανάγκη να ενημερωθεί άμεσα για το διάλογο που διεξάγουν η Εκκλησία της Σερβίας και η Εκκλησία της ΠΓΔΜ, ώστε να ξεπεραστούν οι μεταξύ τους διαφορές.

    Πριν την αναχώρησή του από το Βελιγράδι ο κ. Γκεοργκίεφσκι υπογράμμισε σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους ότι με την ανάδειξη της νέας δημοκρατικής κυβέρνησης στη Γιουγκοσλαβία οι απόψεις της χώρας του και της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας σε όλα σχεδόν τα θέματα είναι ταυτόσημες ή παραπλήσιες.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε τη διήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι επιτυχή και τις συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας Ζόραν Ζίζιτς και Ζόραν Τζίντζιτς εποικοδομητικές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 20 February 2001 - 19:14:22 UTC