Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ
  • [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [03] ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [05] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΑΛΒΑΝΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [06] ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [07] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΑΞΑΚΗΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ
  • [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • [09] ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • [10] ΟΡΓΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ
  • [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ COSMOTE ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ
  • [13] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ
  • [14] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [15] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [16] ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΜΠΕΟΥ ΚΑΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [17] TELESIS: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2000
  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΖΙΖΙΤΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
  • [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΚΤΕΛ
  • [21] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗ
  • [22] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΟ
  • [23] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
  • [24] ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΠΙΣ: ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 14 Φεβρουαρίου 2001 (18:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σ.Κερίμ-Γ.Παπανδρέου

    Στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και στο επίμαχο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Α1" των Σκοπίων.

    "Η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα ξεπέρασαν πολλά θέματα ταμπού που υπήρχαν στο παρελθόν. Απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν και έχουν εξαιρετικές δυνατότητες να αποτελούν παράδειγμα δυο χωρών που στο παρελθόν πέρασαν μια περίοδο δύσκολων σχέσεων και έφθασαν τώρα να είναι οι καλύτεροι εταίροι", επισήμανε ο κ.Παπανδρέου.

    Για το θέμα του ονόματος και των διάφορων ονομασιών που τα προηγούμενα χρόνια και το πρόσφατο παρελθόν έχουν ακουστεί, είπε: " Δεν πρόκειται για διαφορετικά ονόματα αλλά πρόκειται για ύπαρξη πολιτικής θέλησης των δυο πλευρών να λύσουν το πρόβλημα".

    "Πιστεύω", πρόσθεσε, "πως το σημαντικότερο είναι να αποδεχθούμε ότι και στις δυο πλευρές υπάρχουν συναισθηματικά σημεία. Από την άποψη αυτή, πιστεύω ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η λύση δεν πρόκειται να είναι αρεστή 100% και στις δυο πλευρές. Αυτό είναι αδύνατον. Ολοι θα πρέπει να πούμε ότι δεν κερδίσαμε 100%, όμως με τη λύση του προβλήματος κερδίζουμε 100% σε άλλα ζητήματα των σχέσεων των δυο χωρών μας. Ξεπερνάμε το εμπόδιο του ονόματος και ανοίγουμε νέες προοπτικές".

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να μεταφερθεί στην επόμενη γενιά. "Η σημερινή γενιά έχει την υποχρέωση να λύσει το πρόβλημα", υπογράμμισε.

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις είπε: "Διαπιστώνεται ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα έχουν βελτιώσει σημαντικά τη συνεργασία τους ως αποτέλεσμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Παρόλα αυτά, τόνισε, από μόνη της η οικονομική συνεργασία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ονόματος και ότι φυσική συνέπεια της λύσης του προβλήματος θα είναι το άνοιγμα πολλών τομέων για περαιτέρω συνεργασία. "Βασικά θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε τη βούληση να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν εξαιτίας της ύπαρξης του προβλήματος της ονομασίας", συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στα Σκόπια, ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μπλοκάρει την προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που δεν αποδεχθεί να προχωρήσει στη λύση του προβλήματος ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι "η Ελλάδα θέλει να δει την ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ". "Η Ελλάδα θέλει να σας βοηθήσει", τόνισε, διευκρίνισε ωστόσο ότι "ολες αυτές οι συμφωνίες θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και ενδεχομένως κάποιοι βουλευτές να τις καταψηφίσουν".

    Ο κ.Παπανδρέου καταδεικνύοντας το επίπεδο των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, ανέφερε επίσης ότι έγιναν συζητήσεις με τις αρχές των Σκοπίων για το ενδεχόμενο ίδρυσης Βαλκανικού Πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι απ' όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ΠΓΔΜ είναι η πλέον προηγμένη, κάτι που αποδείχθηκε, όπως είπε, με την υπογραφή συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στη σύνοδο κορυφής στο Ζάγκρεμπ.

    [02] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2001 (12:08 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων

    Αναμενόμενους μακρινούς μετασεισμούς του καταστροφικού σεισμού του 1999, χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι του εργαστηρίου γεωφυσικής στη Θεσσαλονίκη τις τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν με επίκεντρο στον εστιακό χώρο της Πάρνηθας, ενώ για τη σεισμική έξαρση που σημειώνεται στην περιοχή των Παξών επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

    Οπως ανακοινώθηκε από το εργαστήριο γεωφυσικής στο ΑΠΘ στις 8.36 το πρωί σημειώθηκε σεισμός -μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, ανατολικά των Παξών και σε απόσταση 265 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, ενώ περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (στις 00.26΄για την ακρίβεια) είχε προηγηθεί ασθενέστερη σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ.

    Ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ κ. Μανώλης Σκορδιλης μιλώντας στο ΜΠΕ είπε ότι το πιο πιθανό είναι ότι η περιοχή παρουσιάζει κάποια μικροδιέγερση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα σεισμικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν. "Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Αλλωστε, η περιοχή των Παξών παρουσιάζει πολύ μικρότερη σεισμικότητα σε σχέση με το νότιο Ιόνιο. Ωστόσο θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες για να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδιλης.

    Για τις νέες ασθενείς σεισμικές δονήσεις -με μεγέθη 3,5-3,8 και3,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί, στις 6.04, 6.08 και 6.14΄ αντίστοιχα- ο κ. Σκορδιλης τόνισε ότι πρόκειται για φυσιολογικούς μακρινούς μετασεισμούς του καταστροφικού σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 της Πάρνηθας και διευκρίνισε ότι όσο περνούν οι μήνες τόσο θα πέφτει η συχνότητα γένεσης ασθενών μετασεισμών.

    Καταλήγοντας ο κ. Σκορδίλης διαβεβαίωσε ότι οι σεισμοί της Πάρνηθας και το Βόρειου Ιονίου δεν σχετίζονται μεταξύ τους -λόγω απόστασης και μεγεθών- ενώ υπογράμμισε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο ελλαδικός χώρος παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες έξαρση σεισμικότητας.

    Γ.Χ.

    [03] ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (11:28 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Ο σεισμός, που προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του νησιού, ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της Ινδονησίας, ενώ άλλες πηγές θέλουν τον σεισμό να έχει ισχύ έως και 7 Ρίχτερ.

    Το χτύπημα του Εγκέλαδου έγινε αισθητό σε ολόκληρη τη Σουμάτρα, στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, αλλά και στην επαρχία Μπενγκούλου, όπου τουλάχιστον 120 άτομα έχασαν τη ζωή τους, τον περασμένο Ιούνιο από ισχυρή σεισμική δόνηση.

    Σ.Π.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (09:46 UTC+2)

    Με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για να συζητήσουν την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    [05] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΑΛΒΑΝΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Πρέσεβο, 14 Φεβρουαρίου 2001 (21:18 UTC+2)

    Το Βελιγράδι αναμένεται να έχει πολλές δυσκολίες στην έναρξη διάλογου με τους Αλβανούς στην νότια Σερβία, μετά τις σημερινές δηλώσεις Αλβανού πολιτικού, ο οποίος αρνήθηκε να διαπραγματευτεί χωρίς την παρουσία των Αλβανών ανταρτών, τους οποίους η Γιουγκοσλαβία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

    Οι αρχές του Βελιγραδίου ενέκριναν σχέδιο με το οποίο επιθυμούν τον τερματισμό των συγκρούσεων των Σέρβων αστυνομικών και των Αλβανών ανταρτών στη νότια Σερβία.

    Ο Ρίζα Χαλίμι, δήμαρχος του Πρέσεβο, πόλη στη νότια Σερβία στην οποία κατοικούν κυρίως Αλβανοί δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει διάλογο με Βελιγράδι παρά μόνο αν επιτραπεί η συμμετοχή των Αλβανών ανταρτών.

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέγια, UCPMB μάχεται κατά των Σέρβων και επιθυμεί να ενωθεί η κοιλάδα του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο.

    O.K.

    [06] ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (21:16 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτείται για την αναθεώρηση της διάταξης του Συντάγματος που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί εμπόδιο για την τροποποίηση της, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούν με την πρόταση της πλειοψηφίας.

    Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος -όπως υπογράμμισε ο εισηγητής του Ευάγγελος Βενιζέλος- στοχεύει στην αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, όπως προβλέπεται τώρα, εφόσον δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, δηλαδή 180 ψήφοι, στην τρίτη κατά σειρά πλειοψηφία. Έτσι προτείνει συνεχείς ψηφοφορίες ώσπου να υπερψηφισθεί ένα πρόσωπο από τον αυξημένο αριθμό των βουλευτών.

    "Η δική μας πρόταση να εκλέγεται πάντοτε με αυξημένη πλειοψηφία διασφαλίζει τη συναίνεση" τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. ανεφάρμοστη και ατελέσφορη γιατί -όπως είπε- οδηγεί σε θεσμικό και πολιτικό αδιέξοδο.

    Από την πλευρά της η Ν.Δ. που επέμεινε στη θέση της για άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αλλά και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, υποστήριξε ότι είναι τελείως αντίθετη με την πρόταση της πλειοψηφίας γιατί η διαδικασία του απεριόριστου αριθμού των ψηφοφοριών και οι εναλλαγές των υποψηφίων ευτελίζει το ύπατο αυτό αξίωμα.

    "Το ΠΑΣΟΚ ούτε και σήμερα μπόρεσε να ξεπεράσει τα ιδεολογικά του συμπλέγματα και το σύνταγμα, έτσι θα παραμείνει κολοβό" υποστήριξε ο εισηγητής της, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    Τελικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν γίνεται δεκτή η πρότασή της, θεωρεί ότι είναι προτιμότερο η σχετική ρύθμιση να μείνει ως έχει.

    Με την θέση αυτή της Ν.Δ., να παραμείνει δηλαδή ως έχει η διάταξη αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους, συμφώνησαν και τα δύο κόμματα της αριστεράς.

    Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τις υπερεξουσίες που είχε, η θέση του είναι να διατηρηθεί ένας τρόπος που να οδηγεί σε ευρύτερη συναίνεση, σημείωσε ότι δεν είναι αντίθετο με τις επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες, όμως ζήτησε να μην καταργηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να παραμείνει για τον πρώτο γύρο η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, ενώ πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφοριών και να γίνουν έξι. Ωστόσο πρόσθεσε ότι αν δεν μπορεί και τότε να επιτευχθεί συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε επιβάλεται η εκλογή του να γίνεται από τον λαό.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στις ατέρμονες ψηφοφορίες, οι οποίες, όπως είπε, ευτελίζουν και τη Βουλή και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [07] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΑΞΑΚΗΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Την επιτάχυνση της παραπομπής του στο δικαστήριο και την οριστική διαλεύκανση της υπόθεσής του ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη ο αρχιπλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Ο κ. Ναξάκης υποστηρίζει ότι κατηγορείται για κακούργημα στην υπόθεση σύλληψης του Οτζαλάν επειδή προσπάθησε να σώσει τη ζωή ενός ηγέτη και επειδή κατήγγειλε τη "μεθοδευμένη από την ελληνική κυβέρνηση παράδοση του Κούρδου ηγέτη στο τουρκικό κράτος". Συμπληρώνει δε ότι παρ' όλο που δέχτηκε επί δύο χρόνια ύβρεις, δεν προέβη σε καμία αγωγή ή μήνυση κατά των υβριστών του.

    [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Τους λόγους για τους οποίους δεν υλοποιήθηκε η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι η κατώτατη σύνταξη θα είναι από το 2001 στις 152.000 δρχ. ζητά να μάθει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    "Κατ' επανάληψη έχω αναφερθεί με ερωτήσεις μου στο Κοινοβούλιο στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη", επισημαίνει ο κ. Ψωμιάδης.

    "Η "φιλολαϊκή" πολιτική της κυβέρνησης μέσα από λογιστικά τερτίπια και τρικ, "στύβει" τους συνταξιούχους, τους απόμαχους της εργασίας, αλλά όχι και της ζωής εμπαίζοντας τους κατά τέτοιο τρόπο, που συνιστά "πολιτική απάτη", καταδικάζοντας τους σε μία πρωτοφανή λιτότητα που καθιστά προβληματική την επιβίωσή τους", υποστηρίζει ο βουλευτής της Ν.Δ.

    Ο κ. Ψωμιάδης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς γιατί δεν έχει διαμορφωθεί στις 152.000 δρχ. η κατώτατη σύνταξη, όπως προεκλογικά είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και γιατί δεν διαμορφώνονται οι κατώτερες συντάξεις στο 80% του κατώτερου μισθού, όπως ζητούν οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων.

    [09] ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Καστοριά, 14 Φεβρουαρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Για τουλάχιστον τέσσερις μέρες δεν θα έχει πόσιμο νερό η Καστοριά, λόγω της απαγόρευσης από τις αρχές της πόλης, οι οποίες φοβούνται ότι έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από μαζούτ που μετέφερε αλβανικό βυτιοφόρο, όταν αυτό εξετράπη χθες από την πορεία του και έπεσε σε ποτάμι κοντά στις πηγές.

    Τα συνεργεία κατάφεραν να ανελκύσουν το βυτιοφόρο από παραπόταμο του Αλιάκμονα, με αποτέλεσμα να χυθούν πέντε από τους 20 τόνους πίσσας που μετέφερε.

    Τα πρώτα αποτελέσματα από δείγματα που πήρε το τμήμα υγιεινής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Φλώρινας είναι ενθαρρυντικά, ενώ άλλα έχουν σταλεί σε χημικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνα για αναλύσεις, οι οποίες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την Παρασκευή.

    [10] ΟΡΓΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 14 Φεβρουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα προκάλεσε η ανάρτηση πλακάτ με ναζιστικά σύμβολα και αντισημιτικά συνθήματα σε κτίρια του Βελιγραδίου.

    Συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Reks" του Βελιγραδίου, όπου φιλοξενείται έκθεση με θέμα: "Οι Ρομ στο Βελιγράδι από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα" βρέθηκαν αυτοκόλλητα με ναζιστικά σύμβολα, όπως επίσης στο κτίριο της Εβραϊκής Κοινότητας του Βελιγραδίου, στη εβραϊκή συναγωγή και στο εβραϊκό κοιμητήριο.

    Ο κ. Κοστούνιτσα καταδίκασε τις ενέργειες και εξέφρασε την οργή του κάνοντας λόγο για βάρβαρη ενέργεια.

    "Με οργή καταδικάζω την εμφάνιση πλακάτ με αντισημιτικό και ναζιστικό περιεχόμενο στα κτίρια της εβραϊκής κοινότητας και στους χώρους όπου φιλοξενείται έκθεση για τους Ρομ του Βελιγραδίου.

    Στους συμπολίτες μας Εβραίους και Ρομ με αφορμή το γεγονός αυτό εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου. Είναι φανερό ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι που επιθυμούν με κάθε τίμημα την επιστροφή σε παλιές εποχές και σπιλώνουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κοστούνιτσα.

    "Είμαι πεπεισμένος πως είναι τόσο λίγοι και ότι δεν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τις ολέθριες ιδέες τους. Η Σερβία και η Γιουγκοσλαβία ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, απέδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να τις μετατρέψει σε κλειστές, εθνικά καθαρές κοινωνίες. Αυτή είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μας και εγγύηση για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας μας", τονίζει.

    Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Ανεξάρτητων Ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Σερβίας (ANEM) η οποία ζήτησε να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα.

    [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ορίστηκαν από την ΕΠΟ οι διαιτητές που θα διευθύνουν την αναμέτρηση του κυπέλλου Ελλάδος για την γ' φάση μεταξύ των ομάδων της Παναχαϊκής με τον Ηρακλή. Αυτοί είναι: Κασναφέρης (ΣΔΠ Αθήνας), Α' βοηθός Τσολακίδης (ΣΔΠ Αθήνας), Β' βοηθός Κολόκας (ΣΔΠ Πειραιά).

    Το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη θα διευθύνουν οι Ευθυμιάδης (ΣΔΠ Δράμας), Α' βοηθός Λάππας (ΣΠΔ Αθήνας), Β' βοηθός Στασινός (ΣΔΠ Αθήνας).

    [12] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ COSMOTE ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Πρόγραμμα παρουσιάσεων σε ξένους θεσμικούς αρχίζει τη Δευτέρα η εταιρία Cosmote. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις ανωτατων στελεχών της εταιρίας στις πόλεις Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μιλάνο, Παρίσι και Εδιμβούργο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί τουλάχιστον 17 ραντεβού με ξένα funds.

    [13] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Τα ζητήματα της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ και των διπλωμάτων που χορηγούν τα κέντρα ελευθέρων σπουδών στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μίας ώρας που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αναβάθμισης των ΤΕΙ, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ο κ. Ευθυμίου εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας "αναπόφευκτες και δίκαιες" τις ρυθμίσεις του, τις οποίες στηρίζει τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο, όπως είπε, και η κοινωνία. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο που έχει δοθεί στους αρμόδιους φορείς για διάλογο και πρόσθεσε ότι "δεν θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα κανενός, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ δεν πρόκειται να χάσουν τη θέση τους, ενώ έχει διασφαλιστεί η ισοτιμία παλιών και νέων πτυχίων των ΤΕΙ".

    Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντηθεί με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει συνάντηση των δύο πλευρών και με τον πρωθυπουργό.

    Σχετικά με το ζήτημα των διπλωμάτων των ελληνικών Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ισχύοντος νομικού πλαισίου και σημείωσε ότι τα πτυχία αυτά δεν μπορούν να αναγνωριστούν ακαδημαϊκά από την Ελλάδα γιατί το Ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν τα ΤΕΙ όλης της χώρας μέχρι την Παρασκευή, μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ, το οποίο ζήτησε συνάντηση με τον κ.Ευθυμίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διαφορετικά θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του μέχρι την Τρίτη. Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί ζητούν διάλογο με τον πρωθυπουργό και με τον αρμόδιο υπουργό, παράλληλα με την αναστολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    [14] Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Αγκυρα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι η βία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους δεν πρέπει να οδηγήσει σε απομάκρυνση από τον διάλογο για την επικράτηση της ειρήνης.

    Ο κ. Ετζεβίτ μετά από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ στην Αγκυρα είπε ότι η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει στη Μέση Ανατολή χωρίς να είναι προϋπόθεση η ασφάλεια και τόνισε ότι αν πρώτα επικρατήσει η ειρήνη τότε η τρομοκρατία θα εκλείψει.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν έχει δηλώσει ωστόσο ότι αρνείται να προχωρήσει σε διάλογο με τους Παλαιστινίους αν δεν τερματιστεί η βία.

    Ο Ετζεβίτ ζήτησε από το Ισραήλ να άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά των Παλαιστινίων για να εξαλειφθεί η φτώχεια.

    O.K.

    [15] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για την αλλαγή του εμβλήματος της ΝΔ η πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού, Μαριέτα Γιαννάκου, όπως και αυτό της πρόσκλησης του δημάρχου Αθηναίων στο συνέδριο του κόμματος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πυρσός πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα σύμπλεγμα τριών περιστεριών. Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκου, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου καμία από τις προτάσεις για καταστατικές και λειτουργικές αλλαγές στο κόμμα, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή δεν κατέληξε εάν και με ποια ιδιότητα μπορεί να προσκληθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο συνέδριο του Μαρτίου.

    [16] ΝΕΑ ΜΗΝΥΣΗ ΜΠΕΟΥ ΚΑΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Η κόντρα μεταξύ του προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλου και του προέδρου της ΠΑΕ Πανιωνίου, Αχιλλέα Μπέου καλά κρατεί, αφού σήμερα ο τελευταίος κατέθεσε στον Εισαγγελέα, Ισίδωρο Ντογιάκο, νέα μήνυση κατά του προέδρου του κ. Μητρόπουλου. Ο κ. Μπέος κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ για παράθεση ψευδών στοιχείων, επειδή ο Βίκτωρ Μητρόπουλος είχε επισημάνει ότι έβαλε 600 εκατομμύρια την στιγμή που η φορολογική του δήλωση προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια.

    "Ο κ. Μητρόπουλος είναι επικίνδυνος και χρησιμοποιεί τη θέση του για να μπορέσει να διατηρηθεί στην προεδρία της ΕΠΑΕ. Του κάνω μήνυση επειδή κάνει ψευδείς δηλώσεις", υποστήριξε ο κ. Μπέος.

    [17] TELESIS: ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟ 2000

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Σε 11 δισ.δρχ. ανήλθαν το 2000 τα λειτουργικά προ φόρων κέρδη της Telesis Τραπεζα Επενδύσεων, από 17,4 δισ. δρχ. το 1999. Η μείωση αυτή είναι απόρροια της μείωσης των εσόδων από χρηματιστηριακές εργασίες.

    Αντιθέτως, αύξηση σημείωσαν τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες και τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής. Σε ενοποιημένο επίπεδο, προ φόρων και μετά την αφαίρεση των κεφαλαιακών κερδών και προβλέψεων υποτίμησης, τα κέρδη θα ανέλθουν σε 11,5 δισ. δρχ. έναντι 25 δισ. δρχ. το 1999.

    Η αναπτυξιακή πολιτική του Ομίλου, σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια παρουσίασής του στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, επικεντρώνεται στην επιλεκτική διείσδυση σε νέους τομείς με υψηλά περιθώρια κερδοφορίας και ανάπτυξης, στην δημιουργία εναλλακτικών δικτύων τραπεζικής εξυπηρέτησης και στην παροχή ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

    Επίσης, δίνεται έμφαση στην σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με οίκους του εξωτερικού για την απόκτηση τεχνογνωσίας σε νέους τομείς για τον όμιλο.

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Στην πρόοδο των εργασιών του έργου υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος.

    Οπως τόνισε "με χθεσινοβραδινή ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μελέτη που κατέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη διέλευση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Θεσσαλονίκης κάτω από τα αποκαλυφθέντα τμήματα της Ληταίας Πύλης επί της οδού Αγίου Δημητρίου και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν ταχύτατα τα έργα".

    Ο κ. Βαλασόπουλος είπε ότι την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα υπάρξει ειδική συνάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με τους εργολάβους του έργου, ώστε να συντονιστούν καλύτερα και να γίνει το έργο μέσα στις δεσμευτικές προθεσμίες που ήδη ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

    "Η δέσμευση είναι πραγματικότητα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και το έργο συνεχίζεται κανονικά", τόνισε. "Η Περιφέρεια θα παρακολουθεί από κοντά το έργο, ώστε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε".

    "Πιστεύω ότι θα είμαστε συνεπείς γιατί και τα έργα θα επιταχυνθούν και η Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται άψογα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχουμε τη στήριξη του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος βοήθησε σημαντικά, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, είπε ο κ. Βαλασόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το μπλοκάρισμα που υπάρχει στην πλατεία Διοικητηρίου ο κ. Βαλασόπουλος επισήμανε: "Επειδή το γνωρίζουμε αυτό το θέμα ήδη έχουμε ξεκινήσει την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στην πλατεία Διοικητηρίου σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία και την ερχόμενη Πέμπτη θα εξειδικεύσουμε αυτή τη μελέτη, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα γίνει μια καταρχήν κουβέντα θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και νομίζω ότι με τη συνεργασία που έχουμε θα ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα, ώστε να είμαστε συνεπείς στις χρονικές δεσμεύσεις που έχουμε".

    [19] ΖΙΖΙΤΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Βελιγράδι, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το σχέδιο των γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών για την επίλυση της κρίσης στη Νότια Σερβία θα έχει την ευρεία στήριξη της διεθνούς κοινότητας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς και επανέλαβε ότι "διαβουλεύσεις με τους Αλβανούς τρομοκράτες δεν πρόκειται να υπάρξουν".

    Ο κ. Ζίζιτς σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων της Νότιας Σερβίας και την επιστροφή των Αλβανών στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα μειωθεί η ζώνη ασφαλείας και τόνισε ότι οι αρχές θα καταφύγουν στη βία όσον αφορά το πρόβλημα στη Νότια Σερβία μόνο αν γίνει σαφές ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα εξαιτίας της στάσης των Αλβανών τρομοκρατών.

    [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΚΤΕΛ

    Βόλος, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Η ασφάλεια Λάρισας σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές Βόλου και Τρικάλων συνέλλαβαν τρεις από τους πέντε Αλβανούς δράστες της πειρατίας σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Κατά τη διάρκεια της πειρατίας στο λεοφωρείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα - Κακαβιά, οι δράστες τραυμάτισαν έξι από τους επιβάτες, άρπαξαν περίπου 7,5 εκατομμύρια και κινητά τηλέφωνα και ανάγκασαν τον οδηγό να σταματήσει έξω από τα Τρίκαλα, όπου επιβιβάστηκαν σε ΙΧ.

    Οι τρεις συλληφθέντες αναγνωρίστηκαν από τους επιβάτες και τον οδηγό του λεωφορείου και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι άλλοι δύο συνεργοί τους αναζητούνται.

    [21] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗ

    Βουκουρέστι, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τέσσερις ένόπλοι άνδρες εισέβαλαν στην ρουμανική πρεσβεία στην Τασκένδη κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και αφού ακινητοποίησαν τους φρουρούς και διπλωμάτες έκλεψαν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι φρουροί και οι διπλωμάτες είναι καλά στην υγεία τους.

    Οι αρχές της Τασκένδης αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι από μαρτυρίες διπλωματών πιστεύεται ότι είναι ντόπιοι.

    Το Βουκουρέστι ζήτησε από το Ουζμπεκιστάν να προχωρήσει σε σύλληψη των ενόχων και να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρουμάνων διπλωματών στο μέλλον.

    [22] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ενας πολίτης βρισκόταν στο πηδάλιο του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου Γκρίνβιλ, όταν αναδύθηκε βιαστικά την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια άσκησης και χτύπησε ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος με αποτέλσμα να βυθιστεί και να χαθούν εννιά άτομα.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανέφερε ότι ο πολίτης υπό στρατιωτική επίβλεψη οδηγούσε το υποβρύχιο.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ωστόσο, ότι ο πολίτης βρισκόταν στο πηδάλιο του υποβρυχίου καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης και κράτησε το σκάφος σε μία σταθερή πορεία και μόλις το σκάφος άρχισε να αναδύεται, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να κρατά σταθερή την πορεία.

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι, δέχτηκε επικρίσεις για την καθυστερημένη του αντίδραση στο θέμα του ναυαγίου.

    [23] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Καταργείται με απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη η δυνατότητα να θεωρούνται ελληνικά και να σφραγίζονται ως εγχώρια τα σφάγια εισαγόμενων ζώων από κοινοτικές ή τρίτες χώρες, τα οποία παραμένουν και εκτρέφονται στην Ελλάδα για διάστημα άνω των τριών μηνών.

    Το υπουργείο Γεωργίας, δήλωσε ο κ. Χατζημιχάλης θα επιμείνει στην προσπάθειά του να στηρίζει τους Ελληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους και ταυτόχρονα να προστατεύει τους Ελληνες καταναλωτές από πιθανές απόπειρες παραπλάνησης.

    Ετσι, σε ότι αφορά το βόειο κρέας, από την αναγραφή στην ετικέτα του κρέατος του κωδικού αριθμού αναγνώρισης του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας, καθίσταται δυνατή η αναγνώριση του ζώου και της χώρας γέννησής του, δεδομένου ότι στον κωδικό αριθμό αναγνώρισης ζώου αναγράφονται υποχρεωτικά τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος της χώρας καταγωγής του ζώου.

    Σε ότι αφορά τα σφάγια χοίρων και αιγοπροβάτων προερχομένων από ζώα προέλευσης κοινοτικών και τρίτων χωρών, που εισάγονται και σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία και ανεξάρτητα με τον χρόνο παραμονής των ζώων στη χώρα μας, θα σφραγίζονται εφεξής και με σφραγίδα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, διαστάσεων 6Χ4 εκατ. στην οποία θα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης των ζώντων ζώων και χρώματος ιώδους του μεθυλίου για τα σφάγια των ζώων προέλευσς κοινοτικών χωρών και πράσινου του μαλαχίτου για τα σφάγια ζώων προέλευσης τρίτων χωρών.

    "Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν εντολή να παρακολουθούν αυστηρά την υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης" κατέληξε ο κ. Χατζημιχάλης.

    [24] ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΠΙΣ: ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Την ολοκλήρωση της εξαγοράς των ασφαλιστικών εταιριών Commercial Union Life Α.Ε.Α.Ζ. και Scoplife Α.Ε.Α.Ζ., ανακοίνωσε ο Ομιλος ΑΣΠΙΣ.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους μετόχους των δύο ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών, C.G.N.U. και Scotish Provident αντίστοιχα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της συμμετοχής εκπροσώπων των παλαιών μετόχων στα Διοικητικά Συμβούλια των 2 εταιριών, τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας σε τομείς σχεδιασμού νέων προϊόντων, asset management κ.α.

    Ο Ομιλος ΑΣΠΙΣ - σύμφωνα με ανακοίνωσή του προς τις χρηματιστηριακές αρχές - προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη συγχώνευση των δύο προαναφερομένων εταιριών, ενώ έχουν ήδη οριστεί ελεγκτές και αποτιμητές για τον προσδιορισμό των σχέσεων ανταλλαγής, καθώς και της σύμβασης συγχωνεύσεως η οποία θα δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο.

    Επίσης από τη Διοίκηση του Ομίλου ΑΣΠΙΣ ανακοινώνεται η συγχώνευση των ασφαλιστικών εταιριών του, Gota International (πρώην Gothaer), Nordstern Colonia Hellas και Nordstern Colonia Hellas Ζημιών.

    Υπογραμμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε και τυπικά η εξαγορά των δύο εταιριών της Nordstern Colonia Hellas από τον Ομιλο της ΑΣΠΙΣ. Η εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση δι' απορροφήσεως θα προχωρήσει στην είσοδο της στην ελληνική κεφαλαιαγορά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 February 2001 - 19:28:33 UTC