Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ
  • [02] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΑ EXIT-POLLS ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΩΡΙΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ
  • [04] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ
  • [05] Κ. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΦΗΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ
  • [06] ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΙΝΑΣ - ΤΑΪΒΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [08] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΠΑΛΑΙΣΤΗ Γ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
  • [09] ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΖΗΤΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [10] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [11] TON MAΡΤΙΟ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [12] ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
  • [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [14] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑ - ΔΟΥΚΑΣ
  • [15] Η ΔΟΕ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [16] Ο ΜΑΡΤΙ ΚΟΥΟΥΖΕΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [17] ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [19] ΥΠΟΠΤΟ ΔΕΜΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [20] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΕΙΧΑΝ ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ
  • [22] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΛΠΙΣ - ΝΕΧΑ
  • [23] ΑΙΧΜΈΣ ΒΙΚΤΟΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
  • [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

  • [01] ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ

    Νέο Δελχί, 6 Φεβρουαρίου 2001 (09:44 UTC+2)

    του Α. Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τα εγκαίνια της νέας ελληνικής πρεσβείας σήμερα στο Νέο Δελχί τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ναραγιανάν και τον πρωθυπουργό κ. Βατζπαγί ήταν πολύ φιλικές και εγκάρδιες.

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι υπάρχει ευρύ περιθώριο ανάπτυξης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν έχει δώσει πολύ σημασία στις σχέσεις με την Ινδία.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορικής στην οποία η Ινδία είναι πολύ μπροστά ενώ η Ινδία ενδιαφέρεται για την τεχνολογία στον αγροτικό τομέα την ανάπτυξη του τουρισμού και σύγχρονες μορφές ενέργειας.

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αν κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Σκοπίων, στο τέλος του μηνός, θα συναντηθεί με τον κ. Ετσεβίτ και θα του θέσει το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων απάντησε ότι: "Αυτά κ. Χατζόπουλε τα λέω σε κάθε συνάντηση που έχω όχι μόνο με τον κ. Ετσεβίτ αλλά και με οποιονδήποτε άλλο από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Μόνιμο θέμα είναι αυτό και ότι οι ίδιοι πρέπει να πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες. Το Κυπριακό δεν έχει λυθεί. Το Κυπριακό εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και η δράσεις για το Κυπριακό πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ".

    Και στη χθεσινοβραδινή αντιφώνησή του στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης είχε αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά και είχε τονίσει ότι το Κυπριακό αποτελεί τη "Λυδία λίθο" των σχέσεών μας.

    Σε ερώτηση που δέχθηκε σήμερα σχετικά απάντησε ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών και ότι αναμένουμε κάποιο βήμα από την Τουρκία στο Κυπριακό το οποίο θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα είναι ένα βήμα να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Κατά τα εγκαίνια της πρεσβείας μας σήμερα το πρωί στο Νέο Δελχί παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας ενώ τον αγιασμό έκανε ο Μητροπολίτης Νικήτας ο οποίος έχει έδρα το Χόνγκ-Κόνγκ.

    Τέλος πολύ καλά πήγαν και οι συνομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκη εδώ στο Νέο Δελχί τις οποίες οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών. Ο κ. Χριστοδουλάκης θα έχει παρόμοιες επαφές και στη Βομβάη. Σήμερα το μεσημέρι αναχώρησε ο πρωθυπουργός από το Νέο Δελχί για την Τζαϊμπούρ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του. Ο τρίτος θα είναι η Βομβάη και μετά θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

    [02] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τζαϊμπούρ, 6 Φεβρουαρίου 2001 (13:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ- Κώστας Σημίτης

    του Α. Χατζόπουλου

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων πριν λίγες ώρες στο Νέο Δελχί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μ.Π.Ε. ο πρωθυπουργός για το εάν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των βαλκανικών χωρών στα Σκόπια στο τέλος του μηνός πρόκειται να θέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης του Κυπριακού απάντησε ότι: "η Ελλάδα έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Είναι η ώρα να πάρει πρωτοβουλίες και η Τουρκία. Αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα εμείς με στόχο πάντα την ειρήνη και την συνεργασία και το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ. Το Κυπριακό δεν έχει λυθεί και είναι πολύ σημαντικό να κάνει κάποιο βήμα η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε συνάντησή μας λέω στον κ. Ετσεβίτ αλλά και στους άλλους Τούρκους ηγέτες ότι πρέπει να πάρουν αυτές τις θέσεις δεν το λέω μόνο στον κ. Ετσεβίτ. Είναι μόνιμο θέμα των συνομιλιών που έχω με τους Τούρκους ηγέτες. Οι ίδιοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Το Κυπριακό δεν λύθηκε (σ.σ. η τουρκική ηγεσία ισχυρίζεται ότι έχει λυθεί το Κυπριακό) οι δράσεις πρέπει να ληφθούν μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το Κυπριακό θα λυθεί μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ".

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας σε άλλη ερώτηση για αυτά που είπε στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο Ινδός πρωθυπουργός κ. Βατζπαγί χθες το βράδυ προς τιμήν του και στο οποίο στη διάρκεια της αντιφώνησής του είπε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα μπουν οριστικά σε περίοδο ομαλοποίησης μόνο αν λυθεί το Κυπριακό, απάντησε ότι πρέπει η Ελλάδα έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων και στο Ελσίνκι όπου η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε. έγινε δεκτή και με πρωτοβουλία της Ελλάδος".

    Η συνέντευξη Σημίτη δόθηκε αμέσως μετά τα εγκαίνια της νέας ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το Τζαϊμπούρ όπου βρίσκεται ήδη και θα παραμείνει σήμερα και αύριο και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Βομβάη εμπορικό κέντρο των Ινδιών, στην οποία θα γίνει και ένα οικονομικό φόρουμ σε συνεργασία Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

    Τη δοξολογία στα εγκαίνια της πρεσβείας έκανε ο Μητροπολίτης Νικήτας ο οποίος έχει έδρα το Χονγκ-Κονγκ και στα εγκαίνια παρέστησαν Ελληνες και ξένοι διπλωματικοί και μεταξύ των άλλων και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας.

    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης έδωσε τη συνέντευξη τύπου πλαισιωμένος από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκη τον υπουργό Τύπου κ. Ρέππα, την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Παπαζώη, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας κ. Αποστολάκης βρίσκεται στη Βομβάη και θα ενσωματωθεί στην αποστολή από μεθαύριο.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας, ενώ το κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια των συνομιλιών του εδώ με τον Πρόεδρο Ναραγιανάν και τον πρωθυπουργό Βατζπαγί, ως "εγκάρδιο και φιλικό".

    Αν και είναι αρκετά μεγάλη απόσταση Ελλάδας και Ινδίας είπε ο κ. Σημίτης υπάρχει ευρύ περιθώριο ανάπτυξης των πολιτικών και οικονομικών επαφών. Αναφέρθηκε επίσης στην Ε.Ε. και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Ε.Ε. δεν έχει δώσει τη σημασία που έπρεπε στις σχέσεις της με την Ινδία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ινδία ενώ η Ινδία ενδιαφέρεται να πάρουν απ' την Ελλάδα τεχνολογία στον αγροτικό τομέα να συνεργαστούν με την Ελλάδα σε θέματα τουρισμού, τις σύγχρονες μορφές ενέργειας και πολλά άλλα.

    Σήμερα το πρωί επίσης ο πρωθυπουργός έκανε τα εγκαίνια της πρεσβείας μας στο Νέο Δελχί συναντήθηκε με την χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ρατζίφ Γκάντι, κ. Σόνια Γκάντι πρόεδρο του Κογκρέσου και ηγέτιδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Το κλίμα στις συνομιλίες Σημίτη-Γκάντι, ήταν θετικό και φιλικό, εξάλλου ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και το ΠΑΣΟΚ είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την ινδική ηγεσία τόσο με την Ιντιρα Γκάντι όσο και με τον Ρατζίφ Γκάντι και συμμετείχαν μαζί με το Ρατζίφ Γκάντι στην πρωτοβουλία των "Εξι" για την ειρήνη.

    [03] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΑ EXIT-POLLS ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΩΡΙΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ

    Ιερουσαλήμ, 6 Φεβρουαρίου 2001 (15:02 UTC+2)

    Φωτογραφία: Εχούντ Μπάρακ

    Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης φιλοδοξούν ότι θα μπορέσουν να ανακοινώσουν τον νικητή των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τα δυο μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, μέσω των exit-polls.

    Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Dahaf έχει αναλάβει τα exit-polls για λογαριασμό του Καναλιού 2 της ισραηλινής τηλεόρασης, αλλά και το Midgam του Πρώτου Καναλιού φιλοδοξούν ότι με δείγμα 50.000 ατόμων από τα συνολικά 4,5 εκατ. του εκλογικού σώματος, θα είναι σε θέση να προβλέψουν τον τελικό νικητή, πολύ πριν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

    Μέχρι στιγμής, οι πλειοψηφία των εκλογέων συμμετέχει με προθυμία στο έργο των δύο ινστιτούτων, αν και όπως μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση, η προσέλευση στις κάλπες είναι πολύ μικρή μέχρι στιγμής.

    Σ.Π.

    [04] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΤΟΙΜΟ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (11:43 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα δοθούν στην κυκλοφορία τα τμήματα της Αττικής οδού για την πρόσβαση στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο κ. Λαλιώτης, είπε ότι θα απαγορευτεί το παρκάρισμα σε όλο το μήκος της Μεσογείων.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι Αττικό μετρό, ΟΑΣΑ και ΗΣΑΠ θα συνεργαστούν για πυκνά δρομολόγια προς το αεροδρόμιο. Το "Ελευθέριος Βενιζέλος" δεν είναι προσωπικό στοίχημα και θα λειτουργήσει όταν είναι απολύτως έτοιμο, υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης και επιτέθηκε στις αεροπορικές εταιρίες οι οποίες όπως είπε κινδυνολογούν για να καλύψουν ιδιοτελή συμφέροντα.

    [05] Κ. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΦΗΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:11 UTC+2)

    "Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα άφησε σε αυτή την πόλη ένα τεράστιο και πρωτόγνωρο έργο τόσο στην πολιτιστική όσο και στην αστική υποδομή της πόλης" απάντησε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ ΄97, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο ανακοίνωσε την αθώωση των εφτά κατηγορούμενων για ατασθαλίες στη διαχείριση της Πολιτιστικής, ανάμεσα σε αυτούς και του ίδιου.

    Ο κ. Κοσμόπουλος υποστήριξε ότι η αθωότητά τους αποδείχθηκε και επίσημα με βούλευμα του δικαστηρίου, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν ποτέ οικονομικές ατασθαλίες. Ευχήθηκε παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι φορείς να δείξουν την ανάλογη ικανότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να χρησιμοποιήσουν την κληρονομιά που τους άφησε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

    [06] ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΙΝΑΣ - ΤΑΪΒΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ

    Πεκίνο, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, μια ομάδα ηλικιωμένων Κινέζων ξανάσμιξε με μέλη των οικογενειών τους, που κατοικούν στη Ταϊβάν. Η ομάδα έφτασε ακτοπλοϊκώς στο νησί Κινμέν, στα πλαίσια του πρώτου δρομολογίου κινεζικού επιβατικού πλοίου προς τη Ταϊβάν, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν επέτρεψε την μερική αποκατάσταση της σύνδεσης με την Κίνα μετά από πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου ο οποίος επιζητά πρόσβαση στην τεράστια Κινεζική αγορά.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Εθιμοτυπική συνάντηση με την Ελληνίδα δήμαρχο του Μόρλαντ της Αυστραλίας Στέλλα Καρυοφυλίδου, είχε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Πρόκειται για έναν δήμο κοντά στη Μελβούρνη 150.000 κατοίκων.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αποδέχτηκε πρόσκληση της κ. Καρυοφυλίδου να επισκεφθεί την Αυστραλία και την πόλη της.

    [08] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΠΑΛΑΙΣΤΗ Γ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Με τον Γ.Γ. Αθλητισμού, Νίκο Έξαρχο συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης, Θόδωρος Χαμάκος και συζήτησαν προβλήματα που απασχολούν το άθλημα των Ολυμπιονικών. Κορυφαίο θέμα συζήτησης υπήρξε ο άτυχος αθλητής που τραυματίστηκε στην προπόνηση, Γιάννης Συμεωνίδης για τον οποίο ο κ. Χαμάκος ζήτησε την συμπαράσταση της Πολιτείας, ώστε να βοηθηθεί στην αποκατάσταση της υγείας του. Με την σειρά του ο κ. Έξαρχος υποσχέθηκε πως θα γίνει ότι επιβάλλεται για την αποκατάσταση της υγείας του άτυχου αθλητή.

    Ακόμη ο ΓΓΑ υποσχέθηκε ότι η πάλη που είναι από τα πλέον ελπιδοφόρα αθλήματα για υψηλές διακρίσεις στο διεθνή χώρο, θα τύχει της απαραίτητης οικονομικής στήριξης πολύ σύντομα.

    Επίσης συζητήθηκαν λύσεις για τις προπονήσεις των εθνικών ομάδων όταν θα κλείσει το ΟΑΚΑ για τις απαραίτητες βελτιώσεις εν όψει του 2004, καθώς και ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι και το 2003 που θα διεξαχθούν στην χώρα μας τα παγκόσμια πρωταθλήματα ελευθέρας και ελληνορωμαϊκής εφήβων και νεανίδων.

    Οι παραπάνω αγώνες θα αποτελέσουν και το τελικό τεστ του αθλήματος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι οποίοι θα διεξαχθούν στον ίδιο χώρο (Ανω Λιόσια).

    [09] ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΖΗΤΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Η Βρετανία προτείνει τη ριζική μεταρρύθμιση της συνθήκης του ΟΗΕ για τους πολιτικούς πρόσφυγες, που ρυθμίζει τον τρόπο παροχής πολιτικού ασύλου, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που ζητούν καταφύγιο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μιλώντας στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζακ Στρο, πρότεινε σειρά μέτρων όπως τη δημιουργία λίστας με χώρες από τις οποίες δεν θα γίνονται δεκτά άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο και την επεξεργασία της σχετικής αίτησης στην πρώτη ασφαλή χώρα όπου φτάνουν οι πρόσφυγες και όχι στον τελικό τόπο προορισμού τους.

    [10] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Βρυξέλες, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Η μεταρρύθμιση των συντάξεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή το διήμερο συνέδριο που άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, πολιτικών και αντιπροσώπων των ασφαλιστικών ταμείων.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι να καταστρώσει μια κοινή στρατηγική στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την εξεύρεση περισσότερων συνταξιοδοτικών πόρων. Τα κονδύλια για τις συντάξεις θα είναι δύσκολο να βρεθούν τις ερχόμενες δεκαετίες, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται, ενώ αυτός των φορολογούμενων πολιτών μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας στην Γηραιά Ηπειρο.

    [11] TON MAΡΤΙΟ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Σε νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια θα προχωρήσει τον Μάρτιο η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μετά τη σύσκεψη που είχε σήμερα με βουλευτές όλων των κομμάτων υπάρχει ομοφωνία ότι χρειάζεται λύση του ζητήματος. Πρόσθεσε, δε, ότι θα ακούσει τις τράπεζες και τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς και θα λάβει τις αποφάσεις του τον Μάρτιο.

    Περαιτέρω, χαρακτήρισε παράνομους τους πλειστηριασμούς που διενεργούν οι τράπεζες γιατί υπάρχει αναστολή σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση.

    Τόνισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση ενταφίασε το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων και τώρα πρέπει να ενταφιάσει τα προβλήματα που δημιούργησαν

    [12] ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 6 Φεβρουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο στη Γιουγκοσλαβία, με στόχο τον τερματισμό της βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ των Αλβανών αυτονομιστών και των δυνάμεων ασφαλείας στη νότια Σερβία. Σήμερα οι Αλβανοί αντάρτες που δρούν στην περιοχή αυτή δήλωσαν ότι κατέληξαν σε μιά στρατηγική για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τις σερβικές δυνάμεις, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Νωρίτερα οι γιουγκοσλαβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάρτισαν σχέδιο που προβλέπει την αποστολή διεθνών παρατηρητών στην νότια Σερβία, οι οποίοι θα επιβλέψουν την διαδικασία αφοπλισμού στην περιοχή.

    [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Σε πάνω από 1 εκατομμύριο υπολογίζεται ο αριθμός των σεισμοπαθών που έχουν μείνει άστεγοι στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, στη βορειοδυτική Ινδία, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεώρησης του ΟΗΕ που βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το έργο ανοικοδόμησης των κατοικιών είναι τεράστιο και θα διαρκέσει πολύ χρόνο.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος της Unicef εκτιμά ότι δυόμιση εκατομμύρια παιδιά έχουν βρεθεί είτε δίχως σπίτι είτε χωρίς σχολείο στις περιοχές που έπληξε ο Εγκέλαδος.

    [14] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑ - ΔΟΥΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Το ραντεβού μεταξύ των δύο ομάδων για το εξ' αναβολής παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 ανδρών, δηλαδή του Φίλιππου Βέροιας και τον Δούκα έχει οριστεί για αύριο στις 18:00 στο κλειστό γυμναστήριο της Βέροιας. Διαιτητές της αναμέτρησης είναι οι Σωτήρης Μίγκας και Φώτης Μπάβας.

    Η βαθμολογία μετά το τέλος και της 13ης αγωνιστικής έχει ως εξής: Κιλκίς 22, Πανελλήνιος 20, Δούκας 20, Φίλιππος Βέροιας 19, Ιωνικός ΝΦ 19, Βριλήσσια 12, ΣΑΚΑ 12, Αθηναϊκός 12, Αρχέλαος 8, ΠΑΟΚ 6, ΒΑΟ 4, ΙΕΚ Ξυνή 0.

    [15] Η ΔΟΕ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Ντακάρ, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) ολοκλήρωσε πριν λίγο, στο Ντακάρ της Σενεγάλης, τη συνεδρίαση της, στην οποία ενημερώθηκε για την πορεία των προετοιμασιών της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του BBC στο Ντακάρ, αρχικά έγινε μια σύντομη εισήγηση προς τα ανώτατα στελέχη της ΔΟΕ. Κατόπιν δε διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις τοποθεσίες διεξαγωγής των αγωνισμάτων. Τέλος εκφράσθηκε κάποια ανησυχία για την ποιότητα της επικοινωνίας προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, μετέβη εσπευσμένα με ιδιωτικό αεροπλάνο στο Ντακάρ, για να μη χάσει τη συνεδρίαση σχετικά με την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

    [16] Ο ΜΑΡΤΙ ΚΟΥΟΥΖΕΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε η παρουσίαση του νέου προπονητή του Πανιωνίου, Μάρτι Κούουζελα. Ο τελευταίος περιχαρής για τη συνεργασία του με τον Πανιώνιο τόνισε: "Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πετύχουμε τους στόχους μας. Γνωρίζω τη νέα μου ομάδα. Την είδα και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ", τόνισε ο νέος προπονητής του Πανιωνίου.

    Να τονίσουμε ότι ο Φινλανδός τεχνικός έχει εργαστεί στην Ελλάδα δύο φορές, το 1996 και το 1998 στην Προοδευτική. Εχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ουγγαρίας το 1992 με τη Χόνβεντ και ένα στην πατρίδα του με την Ελσίνκι.

    Από την άλλη ο πρόεδρος της ομάδας, Αχιλλέας Μπέος επισήμανε: "Να ευχαριστήσω τον πρώην προπονητή μας κ. Μπαρμπαλιά. Όσο θα είμαι πρόεδρος στον Πανιώνιo θα συνεχίσει να είναι στην ομάδα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και η συνεργασία του θα είναι δεδομένη. Να ευχηθώ καλύτερη συνέχεια".

    [17] ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΥΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ

    Μπουγιάνοβατς, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Ενοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων στα οποία επέβαινε αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία με προορισμό τα χωριά Βέλικι Τρνόβατς και Λούτσανε στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Κοσόβου - Νότιας Σερβίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta επικαλούμενο αστυνομικές πηγές από τη Νότια Σερβία οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των οχημάτων από περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο του Απελευθερωτικού Στρατού των πόλεων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα.

    Στην διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συμμετείχαν ο ειδικός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια Τζέιμς Πάρντιου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία Ουίλιαμ Μοντγκόμερι, ο πολιτικός σύμβουλος της KFOR Σον Σάλιβαν. Η αμερικανική αντιπροσωπεία μετέβη νωρίτερα στο Μπουγιάνοβατς, όπου είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών, καθώς και με Αλβανούς της περιοχής για την επίλυση της κρίσης στη Νότια Σερβία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία επέστρεψε αμέσως μετά την επίθεση στο Μπουγιάνοβατς.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΔΑ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Την πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας Ελβετίας συζήτησαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με την Ελβετή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδια και για θέματα πολιτισμού Ρουθ Ντρέιφους.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στα αρχαιολογικά θέματα, αλλά και στον σύγχρονο πολιτισμό, με κεντρικό σημείο τα ζητήματα του κινηματογράφου, της οπτικοακουστικής συνεργασίας, γιατί, όπως είπε, η Ελβετία επιθυμεί και δικαιούται να μετέχει στην ευρωπαϊκή κίνηση στα θέματα αυτά.

    Η κ. Ντρέιφους εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχεται Ελβετούς επιστήμονες, αρχαιολόγους και τους εξασφαλίζει άριστες συνθήκες εργασίας.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ο κ. Βενιζέλος επέδειξε κατανόηση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελβετίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει για να γίνει η Ελβετία μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [19] ΥΠΟΠΤΟ ΔΕΜΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Οι ιταλικές αρχές ανατίναξαν σήμερα ύποπτο δέμα που εντόπισαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.

    Ο Αμάτο από την πλευρά του δήλωσε ότι πρόκειται για επίθεση κατά της δημοκρατίας και των αρχών της ελευθερίας.

    Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2000 η αστυνομία εξουδετέρωσε βόμβα στη σκεπή του Καθεδρικού Ναού του Μιλάνου, την ευθύνη για την τοποθέτηση της οποίας ανέλαβε μια αναρχική οργάνωση.

    [20] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν από διαρροή επικίνδυνων χημικών στη βιομηχανική περιοχή του Στόνεϊντελφ της κεντρικής Αγγλίας, μετέδωσε το BBC.

    Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η διαρροή δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ η πόσοτητα χημικών που διέρρευσε είναι περιορισμένη και στον τόπο του ατυχήματος βρίσκονται ειδικές μονάδες απολύμανσης των εργαζόμενων πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο για θεραπεία.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΕΙΧΑΝ ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού σύσκεψη υπό την προεδρεία του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και με την συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη, του Γ.Γ. Αθλητισμού, Νίκου Έξαρχου και του Ειδικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη, καθώς επίσης και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία των έργων της ολυμπιακής προετοιμασίας, που χειρίζεται η γενική γραμματεία αθλητισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού, εν όψει της επίσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ την επόμενη εβδομάδα.

    [22] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΛΠΙΣ - ΝΕΧΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Την παροχή άδειας έκδοσης "Ελληνικών Πιστοποιητικών" (τα ΕΛ.ΠΙΣ αντιπροσωπεύουν μετοχές που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή εταιρία και τα οποία θα διαπραγματεύονται στην ΕΑΓΑΚ) στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

    Πρόκειται για την πρώτη άδεια που χορηγείται προκειμένου τραπεζικός φορέας να αναπτύξει τη διαδικασία έκδοσης, διάθεσης και εισαγωγής των ΕΛ.ΠΙΣ. στην Ελληνική Αγορά Αναδυομένων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ).

    Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε την πρώτη εισαγωγή εταιρίας στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγoρά (ΝΕΧΑ).Πρόκειται για την Unibrain, η οποία θα πραγματοποιήσει αύξηση τoυ μετoχικoύ της κεφαλαίoυ με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή τωv μετoχώv της στη ΝΕΧΑ τoυ ΧΑΑ.

    [23] ΑΙΧΜΈΣ ΒΙΚΤΟΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Αιχμές στο πρόσωπο του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟ, Αγγελου Φιλιππίδη άφησε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Βίκτορας Μητρόπουλος, όσον αφορά τις δηλώσεις των "περί αλλαγής προσώπων στις επικείμενες Γ.Γ της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ", που έκανε ο πρώτος λίγο μετά την έξοδό του από το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ δήλωσε τα εξής για το συγκεκριμένο ζήτημα: "Εξ όσων γνωρίζω, οι Γενικές Συνελεύσεις τόσο της ΕΠΑΕ, όσο και της ΕΠΟ, δεν έχουν εκλογικό χαρακτήρα, ώστε να συμπεραίνει κανείς, ότι επίκεινται αλλαγές προσώπων στα Διοικητικά Συμβούλιά τους. Η βεβαιότητα του κ.Φιλιππίδη, ότι θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων δεν γνωρίζω από που πηγάζει, αλλά όπως έχει συμβεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, οι σκέψεις, οι προθέσεις και οι ευσεβείς πόθοι του κ.Φιλιππίδη, σπανίως υλοποιούνται.

    Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να επισημάνω ότι για έναν πρόεδρο ΠΑΕ, δεν είναι δεοντολογικά σωστό και πρακτικά εφαρμόσιμο να ομιλεί εξ΄ ονόματος των μελών της Γ.Σ της ΕΠΟ στις εργασίες της οποίας ούτε καν μετέχει. Αντίθετα, έχει την δυνατότητα να τοποθετείται ανάλογα και να ομιλεί για αλλαγές προσώπων στο Δ.Σ της ΠΑΕ που εκπροσωπεί, εφ' όσον βέβαια είναι κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών".

    [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Σκοτίας στην υπόθεση Λόκερμπι, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Οπως αναφέρεται, το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, ενώ η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα στη διαδικασία ισότιμης επανένταξης της Λιβύης στο διεθνές σύστημα. "Είναι ανάγκη όλες οι πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά και καλόπιστα για την πλήρη ομαλοποίηση το άμεσο μέλλον των σχέσεων της Λιβύης με τον υπόλοιπο κόσμο" αναφέρεται.

    Ακόμη επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι με την απόφαση αυτή διανοίγονται νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τη Λιβύη σε όλα τα επίπεδα και ενισχύονται οι προσπάθειες των δύο χωρών για εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 February 2001 - 19:13:52 UTC