Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕΞ... ΜΕΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ
  • [02] ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΙΣ "ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ"
  • [03] ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [04] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ "ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ"
  • [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1 - 0
  • [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 2
  • [07] ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΕΑΡΟΥ
  • [08] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 2 - 0
  • [10] Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ -
  • [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 0
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [13] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 4 - 1
  • [14] ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ
  • [15] ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [16] N. MΠΕΡΝΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [17] ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [18] ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [19] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Η ΟΝΝΕΔ
  • [20] ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΟ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [21] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΖΗΤΑ ΘΑΡΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΙΡΑΝ
  • [22] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [23] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [01] ΣΕΞ... ΜΕΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2001 (12:21 UTC+2)

    Mε ανακούφιση αναμένεται να δεχθεί η πλειοψηφία των γονέων το βιβλίο "σεξουαλική αγωγή - διαφυλικές σχέσεις" που θα "μπει" στη ζωή των μαθητών από την επόμενη σχολική περίοδο καθώς το βιβλίο αναλαμβάνει να βγάλει από τη δύσκολη "θέση" τους γονείς για όλα όσα θα ήθελαν να πουν, αλλά δεν τολμούσαν ή δίσταζαν.

    Στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο έχει γραφεί με μπόλικο χιούμορ, οι μαθητές με τη βοήθεια των σκίτσων θα ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για την ήβη, την εφηβεία, την πρώτη τους επαφή, τη σεξουαλική λειτουργία, την εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη, τις διαταραχές της γονιμότητας, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

    Βιβλίο σεξουαλικής αγωγής έχει εκδοθεί και για τους καθηγητές που θα διδάξουν το μάθημα στα λύκεια της χώρας. Μέσα από αυτό τους δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες ώστε να μπορέσουν να μεταδώσουν στα παιδιά την έννοια της σεξουαλικότητας αλλά και το νόημα της οικογένειας και της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

    [02] ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΙΣ "ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ"

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2001 (11:28 UTC+2)

    Δέκα χρόνια, συμπληρώθηκαν από τις 17 Ιανουαρίου 1991, που άρχιζε ο "Πόλεμος του Κόλπου", όταν δηλαδή εξαπολύονταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του Ιράκ, μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσείν στο Κουβέιτ. Και τότε, για πρώτη φορά από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είχαν χρησιμοποιηθεί βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μαρκ Λέιτι, "έχει διαπιστωθεί εδώ και πολύ καιρό ότι πιθανώς να υπάρχουν ιχνοστοιχεία ουρανίου-236 και πλουτωνίου στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν της πυρηνικής βιομηχανίας",. Σύμφωνα με εκθέσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά και αποτελέσματα ερευνών που αναφέρονται στην ιστοσελίδα Αμερικανών και Βρετανών του πολέμου στον Κόλπο, τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον Περσικό περιείχαν ίχνη ποσειδώνιου, πλουτώνιου και αμερίκιου. Επιπλέον ραδιενεργά υλικά λοιπόν, μόνο που οι επιστήμονες επιμένουν ότι η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα σχάσης.

    Φαίνεται πως τα συγκεκριμένα όπλα δεν αποτελούνται μόνο από τα υπολείμματα του εμπλουτισμού του ουρανίου, αλλά και από απόβλητα πυρηνικών αντιδραστήρων. Αλλά το "μυστικό" της κατασκευής αυτών των όπλων το κρατούν πέντε εταιρίες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η βρετανική "BNFL" που έχει σχεδόν την αποκλειστικότητα ανακύκλωσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και η θυγατρική της, αμερικανική "BNFL-Inc", που κατασκευάζει τέτοιες βόμβες, ενώ "καταστρέφει" πυρηνικά απόβλητα, είναι οι δύο βασικές. Η "BNFL-Inc" συνεργάζεται με την "GTS Duratek Inc", για την παραγωγή βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και με την "Manufackturing Sciences Corp." για την ανακύκλωση πυρηνικών αποβλήτων. Με το ίδιο αντικείμενο επίσης ασχολείται και η αμερικανική "Starmet Corp.", πυρηνικά απόβλητα και απεμπλουτισμένο ουράνιο. Στο ΔΣ της αμερικανικής "BFNL-Inc" συμμετέχουν ο ναύαρχος Ουίλιαμ Κρόου και ο Τζέιμς Σλέσινγκερ, πρώην υπουργός Αμυνας και πρώην διευθυντής της CIA. Τα στοιχεία αυτά έρχονται από την ιταλική εφημερία "Il Manifesto" και αναδημοσιεύτηκαν σε άλλες ελληνικές εφημερίδες.

    Που χρησιμοποιείται

    Το όπλα DU (απεμπλουτισμένου ουρανίου) και οι επιπτώσεις τους, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, στην υγεία όσων έρχονται σε επαφή με αυτά δεν είναι κάτι καινούριο. Η ανάπτυξη τέτοιων όπλων άρχισε από το στρατό των ΗΠΑ στη δεκαετία του '70 και από τη Μ. Βρετανία το 1980. Διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ σε αναφορές τους, που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περιγράφουν τις επιπτώσεις από τη χρήση των όπλων DU, ωστόσο οι περιγραφές αυτές επικεντρώνονται στα μέτρα προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού που κάνει χρήση αυτών των όπλων και όχι στα μέτρα προστασίας και στις επιπτώσεις που υπάρχουν στον πληθυσμό των περιοχών που γίνεται χρήση τους. Εξάλλου, κάτι τέτοιο μάλλον δεν τους ενδιαφέρει, γιατί τα όπλα αυτά δεν τα χρησιμοποιούν στο δικό τους έδαφος. Από την περιγραφή των επιπτώσεων στο στρατιωτικό προσωπικό και μόνο μπορεί κανείς να υποθέσει το πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό.

    Τα όπλα που φέρουν DU, καθώς το μέταλλο αυτό είναι δυόμισι φορές βαρύτερο από το ατσάλι, έχουν την ιδιότητα να διαπερνούν τη θωράκιση των αρμάτων μάχης. Ομως DU, πέρα από τα όπλα προσβολής αρμάτων μάχης, χρησιμοποιείται και για την ενίσχυση της θωράκισης των αρμάτων μάχης έναντι της προσβολής από αντιαρματικά DU. Χρησιμοποιείται όμως και στη βιομηχανία αεροσκαφών (πολεμικών και πολιτικών) σαν έρμα (πρόσθετο βάρος για να ενισχυθεί η σταθερότητα του σκάφους), αλλά και σαν ασπίδα για την προστασία από τη ραδιενέργεια.

    Ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο το 1991 αποτέλεσε την πρώτη φορά ευκαιρία για τους Αμερικανούς να δοκιμάσουν στο πεδίο της μάχης όπλα DU, η επόμενη ευκαιρία τους ήταν οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με αναφορά του 1991 του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, τα άρματα μάχης των ΗΠΑ πραγματοποίησαν 5.000 βολές με πυρομαχικά DU, ενώ τα αεροσκάφη έκαναν αρκετές δεκάδες χιλιάδες βολές. Στη δε Γιουγκοσλαβία έγιναν 10.000 βολές στη Βοσνία και άνω των 30.000 βολών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, με ημερομηνία 4 Αυγούστου 1998, για τις συνέπειες από τη χρήση DU, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση του έχουν μελετηθεί από πολλές κυβερνητικές και μη κυβερνητικές υπηρεσίες πριν και μετά τον πόλεμο του Κόλπου. Η διαπίστωση που κάνει είναι ότι οι συνέπειες δεν είναι άμεσες και ορατές

    Από έρευνες στον πόλεμο του Κόλπου

    Κατά την ίδια έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου ο σπουδαιότερος κίνδυνος στην υγεία από την έκθεση στο DU υφίσταται για τους παλαίμαχους του πολέμου στον Κόλπο, που βρίσκονταν μέσα ή πάνω στο άρμα μάχης ή άλλο στρατιωτικό όχημα τη στιγμή που χτυπήθηκε με βλήμα DU (πολλά "συμμαχικά" άρματα χτυπήθηκαν από "φίλια" πυρά), όπως επίσης και το προσωπικό που εργάστηκε μέσα ή πάνω σε οχήματα σε περιοχές που μολύνθηκαν από DU. Από το 1993 το Τμήμα Υποθέσεων Παλαιμάχων άρχισε την πραγματοποίηση ελέγχων για τη ραδιενεργό ακτινοβολία σε 33 παλαίμαχους του πολέμου στον Κόλπο, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από "φίλια" πυρά DU και στα σώματά τους είχαν εισχωρήσει θραύσματα από τα βλήματα DU.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης, υπάρχουν ακόμα 200 στρατιώτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτών που μολύνθηκαν από DU, επειδή είτε εργάστηκαν κοντά σε χτυπημένα με DU οχήματα είτε βρέθηκαν μέσα σε μολυσμένες περιοχές. Επίσης μολύνθηκε ένας αριθμός 600 Αμερικανών που συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς και στην επιχείρηση καθαρισμού αποθήκης με βλήματα DU που είχε χτυπηθεί από ιρακινά πυρά στο Καμπ Ντόχα. Από όλους αυτούς μόνο η κατηγορία των 33 στρατιωτών που δέχτηκαν στο σώμα τους θραύσματα από DU παρουσιάζουν επίπεδα ουρανίου στα ούρα τους. Αυτό προκύπτει από ιατρικές εξετάσεις που τους έγιναν στο Ιατρικό Κέντρο της Βαλτιμόρης.

    Οι υπόλοιποι 200 και 600, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν μολυνθεί και ασθενήσει στον έναν ή στον άλλο βαθμό, δεν παρουσιάζουν επίπεδα ουρανίου υψηλότερα των φυσιολογικών. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η μόλυνση από DU δεν μπορεί να ανιχνευτεί παρά μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν στο σώμα θραύσματα από αυτά τα βλήματα. Συνεπώς και από τις όποιες εξετάσεις γίνουν σε όσους εκτέθηκαν σε μολυσμένες περιοχές, όπως της Γιουγκοσλαβίας, δεν μπορεί να αναμένονται αποτελέσματα που θα επιβεβαιώνουν αυτή τη μόλυνση. Μια τέτοια εξέταση, που όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί και στο ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό και σε άλλους που βρέθηκαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, επιδιώκει τον καθησυχασμό όσων εκτέθηκαν.

    Μια περιγραφή των συνθηκών και των συνεπειών από μόλυνση DU δίνει το αμερικανικό περιοδικό "The Nation" (21 Οκτώβρη 1996):

    "Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρξαν χιλιάδες κυριολεκτικά βετεράνοι που διείσδυσαν σε φλεγόμενα τανκς Ιρακινών, ψάχνοντας για ενθύμια. Μια μελέτη από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Ερήμου σε συνεργασία με την Ενωση Καταιγίδα της Ερήμου διαπίστωσε ότι 10.051 βετεράνοι του Κόλπου ανέφεραν τη μυστηριώδη ασθένεια και το 82% από αυτούς ανέβηκαν σε εχθρικά οχήματα. Υπήρξαν και περιστατικά εκρήξεων πυρομαχικών που άφησαν ένα ραδιενεργό σύννεφο να πλανάται πάνω από τις στρατιωτικές βάσεις. Επίσης σε περιστατικά φίλιων πυρών κομμάτια από DU από βλήματα κινήθηκαν ανάμεσα σε συμμάχους στρατιώτες. Αλλοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μικρότερα κομμάτια από DU σαν κρεμαστό στο λαιμό τους. Ενας στρατιώτης δήλωσε: "Δεν ξέραμε τίποτα. Δεν ανακαλύψαμε τίποτα παρά μόνο μετά την επιστροφή μας στα σπίτια μας ότι επρόκειτο για DU"". Ισως η "εξυπνάδα" αυτών των όπλων είναι ο ύπουλος κίνδυνος των μακροχρόνιων, από τις διάφορες ασθένειες, θανατηφόρων συνεπειών.

    [03] ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Ιάσιο, 21 Ιανουαρίου 2001 (11:14 UTC+2)

    Είκοσι δύο άτομα, ανάμεσα τους 15 παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη Ιάσιο στη Ρουμανία αφού έφαγαν ψάρια, μολυσμένα από κυάνιο από τον ποταμό Σιρετ.

    Οι ασθενείς είχαν συμπτώματα ναυτίας και εμετού αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο.

    Σημειώνεται ότι εργάτες από ένα παλιό εργοστάσιο ρίχνουν απόβλητα κυανίου σε παραπόταμο του Σιρετ και χιλιάδες ψάρια πεθαίνουν καθώς μεγαλώνει η συγκέντρωση κυανίου στα νερά του ποταμού.

    Ο.Κ.

    [04] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ "ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ"

    Βόννη, 21 Ιανουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας, Γ. Ευτυχίδη

    Ελληνας μετανάστης συνελήφθη και κρατείται στη Γερμανία κατηγορούμενος για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος".

    Οι έρευνες γύρω από τις δραστηριότητές του έχουν επεκταθεί ήδη και στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Καβάλας, όπου ο τοπικός εισαγγελέας άσκησε σε άρος του δίωξη, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν επτά τραπεζικοί λογαριασμοί του, με καταθέσεις συνολικού ποσού 600.000 μάρκων.

    Πρόκειται για 50χρονο που κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά τα τελευταία χρόνια η οικογένειά του έχει εγκατασταθεί στην Καβάλα και ο ίδιος είναι μετανάστης στη Γερμανία.

    Οι γερμανικές αρχές τον κατηγορούν ότι εξαπάτησε εταιρία παροχής φθηνών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, για λογαριασμό της οποίας δούλευε ένα διάστημα, με ποσοστά. Με την ιδιότητα του εξωτερικού συνεργάτη της συγκεκριμένης εταιρίας έβρισκε πελάτες και έκλεινε μαζί τους συμβόλαια, καρπούμενος ο ίδιος μέρος του αναφερόμενου στα τιμολόγια ποσού για την αμοιβή του.

    Η απάτη συνίσταται στο γεγονός ότι δεν απέδιδε στην εταιρία τα ποσά που έπρεπε, αλλά ένα μόνο μέρος τους. Τη διαφορά την παρακρατούσε, ενώ παράλληλα φρόντιζε να διοχετεύει τα παράνομα έσοδά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Ελλάδα, στο όνομά του και στο όνομα συγγενικών του προσώπων.

    Οταν έγινε αντιληπτή η κομπίνα και άρχισαν οι σχετικές έρευνες και προκειμένου να εξακριβωθεί τι ποσά έχουν σταλεί στην Ελλάδα, οι Γερμανοί ενημέρωσαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καβάλας, Δημήτρη Παπαγεωργίου, και ζήτησαν δικαστική συνδρομή. Επιπλέον, τρεις γερμανοί αστυνομικοί μετέβησαν στην Καβάλα και είχαν συνεργασία για την υπόθεση με τον κ. Παπαγεωργίου και έλληνες συναδέλφους του.

    Και ενώ όλοι πίστευαν ότι ο δράστης Β.Λ. (τα ακριβή στοιχεία του είναι φυσικά γνωστά) κατείχε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, βρέθηκεν τελικά επτά, όλοι στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Ελευθερόπουλη Καβάλας. Στους επτά αυτούς λογαριασμούς είχαν κατατεθεί αθροιστικά 600.000 μάρκα, αλλά ερευνάται το ενδεχόμενο να διατηρεί λογαριασμούς- άγνωστους ακόμα- και σε άλλες τράπεζες.

    Μετά από αυτές τις εξελίξεις, σχηματίσθηκε δικογραφία και στην Ελλάδα, και ο εισαγγελέας κ. Παπαγεωργίου άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου 2331/95, που αναφέρεται σε "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος".

    Ο κ. Παπαγεωργίου παρήγγειλε κύρια ανάκριση στην ανακρίτρια Καβάλας, Αναστασία Ανθοπούλου, η οποία με τη σειρά της δέσμευσε με διάταξη τους λογαριασμούς του κατηγορούμενου, για να μην υπάρξουν μεταβολές στα αναφερόμενα ποσά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε Γερμανία και Ελλάδα, και ο δράστης παραπεμφθεί σε δίκη.

    [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1 - 0

    Πύργος, 21 Ιανουαρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Βαθιά βαθμολογική ανάσα πήρε σήμερα ο Πανηλειακός. Η ομάδα του Πύργου κέρδισε στην έδρα της τον ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 1 - 0 στην 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας και ξεκόλλησε από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Το μοναδικό γκολ της συνάντησης, "χρυσό" για τον Πανηλειακό, το πέτυχε ο Ηλίας Σαπάνης στο 45' λεπτό. Αντίθετα, ο ΠΑΣ Γιάννινα παρά την προσπάθεια δεν κατάφερε να αποσπάσει το θετικό αποτέλεσμα που τόσο επιθυμούσε.

    [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 2

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Ο Ηρακλής κρατούσε τη νίκη μέχρι το 82' λεπτό. Σε εκείνο το σημείο ο Ιωνικός ισοφάρισε το σκορ σε 2 - 2 και οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες στη Νεάπολη στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Ετσι, ο Ηρακλής ισοβαθμεί με την ΑΕΚ στο βαθμολογικό πίνακα, ενώ ο Ιωνικός ακολουθεί μια θέση πιο πίσω.

    Το παιχνίδι των δύο αντιπάλων ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό στο πρώτο ημίχρονο. Ο Γηραιός άνοιξε το σκορ στο 22' λεπτό με το νέο μεταγραφικό απόκτημα, Γιώργο Αλεξόπουλο. Ο Ιωνικός απάντησε γρήγορα και στο 29' ισοφάρισε το σκορ σε 1 - 1 με τον Ξανθόπουλο. Ωστόσο ο Ηρακλής ήταν αυτός που προηγήθηκε εκ νέου στο 33' με απευθείας χτύπημα φάουλ του Γιώργου Ξενίδη και οδηγήθηκε στα αποδυτήρια έχοντας αβαντάζ στο σκορ.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 76' οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γιόβαν Γκοίκοβιτς με κόκκινη κάρτα. Ετσι, ο Ιωνικός εκμεταλλευόμενος την αριθμητική υπεροχή κατάφερε στο 82' να ισοφαρίσει σε 2 - 2 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντελκάδο και να κατακτήσει τον πολύτιμο βαθμό.

    [07] ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥ

    Τελ Αβίβ, 21 Ιανουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Νέο πλήγμα δέχθηκαν σήμερα οι προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, με τη δολοφονία ενός νεαρού Παλαιστίνιου από ισραηλινούς στρατιώτες, στη Γάζα.

    Ο Μοχάμεντ ελ Σαρίφ συμμετείχε μαζί με δεκάδες άλλα άτομα σε διαδήλωση στην περιοχή Καρνί της Γάζας, όταν δέχθηκε τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών, που απάντησαν κατά αυτό τον τρόπο στον πετροβολισμό των διαδηλωτών. Ο νεαρός Παλαιστίνιος ξεψύχησε λίγο μετά την άφιξή του σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου μεταφέρθηκε από άλλους διαδηλωτές, με μια σφαίρα στο στήθος.

    Το περιστατικό αυτό απειλεί με νέο "πάγωμα" τις επικείμενες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, στο αιγυπτιακό θέρετρο της Τάμπα, οι οποίες δεν ξεκινούν με καλούς οιωνούς, αφού εκτός αυτού του περιστατικού, ο υποψήφιος για το πρωθυπουργικό αξίωμα στο Ισραήλ και ηγέτης του κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του δεν πρόκειται να δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών στο αιγυπτιακό θέρετρο.

    Επιφυλακτική είναι και η παλαιστινιακή πλευρά, με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σάεμπ Ερεκάτ, να δηλώνει ότι αν και είναι έτοιμος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνευση στην περιοχή, υπάρχει μεγάλο χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών σε πολλά από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σ.Π.

    [08] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Ρόδος, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Δύο Τούρκους λαθρομετανάστες Κουρδικής καταγωγής συνέλαβαν το πρωί άνδρες περιπολικού σκάφους της λιμενικής αρχής Ρόδου, στην βραχονησίδα Στρογγυλή Μεγίστης. Οι λαθρομετανάστες είχαν αποπλεύσει από τις τουρκικές ακτές με κωπήλατη ξύλινη λέμβο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ρόδου.

    [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 2 - 0

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Η ΑΕΚ επικράτησε στο "Νίκος Γκούμας" της Νέας Φιλαδέλφειας επί της Σκόντα Ξάνθης με σκορ 2 - 0, στην 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, και έφτασε στο βαθμολογικό πίνακα τον Ηρακλή που αναδείχτηκε ισόπαλος 2 - 2 με τον Ιωνικό.

    Η ομάδα της Ενωσης ευτύχησε να προηγηθεί γρήγορα στο σκορ, μόλις στο 5' λεπτό με το Χρήστο Μαλαδένη. Στη συνέχεια, η Ξάνθη που κέρδισε τις εντυπώσεις με την εμφάνιση της είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει καθώς κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Γιανότσκο από τον Ατματζίδη. Όμως ο Γιανότσκο έστειλε τη μπάλα άουτ και η ΑΕΚ διατήρησε το 1 - 0.

    Και ενώ οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση στο σημερινό παιχνίδι, η ΑΕΚ ήταν αυτή που ζευγάρωσε τα τέρματα της. Στο 73' ο Βασίλης Τσάρτας έγραψε το 2 - 0 και χάρισε στην ομάδα του τους τρεις βαθμούς της νίκης.

    [10] Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λονδίνο, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-Βρετανίας προβλέπει η εβδομαδιαία επιθεώρηση Observer, σχολιάζοντας την απόφαση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών να γίνει αναφορά και στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας κατά τη μεγάλη εκδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου που είναι αφιερωμένη στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

    Αρχικά, η βρετανική κυβέρνηση είχε αναγγείλει ότι η εκδήλωση του Σαββάτου θα είναι αφιερωμένη μόνο στα θύματα του Ολοκαυτώματος και των μετέπειτα σφαγών, αλλά μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από διάφορες αρμενικές οργανώσεις, η κυβέρνηση του Λονδίνου αποφάσισε να συμπεριλάβει στην εκδήλωση αναφορές και στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

    Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρόν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και ο πρίγκιπας Κάρολος.

    Εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο δήλωσε ότι θα υπάρξει έντονη διαμαρτυρία από την τουρκική πλευρά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Αγκυρα δεν έχει ακόμη επίσημη πληροφόρηση για τα βρετανικά σχέδια.

    Σ.Π.

    [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 0

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε σήμερα το εμπόδιο της Καλαμάτας, την οποία κέρδισε με σκορ 1 - 0 στο "Απόστολος Νικολαίδης", στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Ωστόσο οι πράσινοι δεν ευτύχησαν να δουν τον Ολυμπιακό να στραβοπατά στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Αρη και έτσι έμειναν στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, τρεις βαθμούς πίσω από τους ερυθρόλευκους που διατηρήθηκαν στην κορυφή.

    Σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Μπόατεγκ στο 16' λεπτό ο οποίος δείχνει πως έχει εγκλιματιστεί εύκολα στον καινούριο σύλλογο. Ο νεοαποκτηθείς παίκτης των πρασίνων παρουσιάζει πολύ καλό πρόσωπο και χαρίζει στην ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη τους τρεις βαθμούς.

    Την περασμένη αγωνιστική ο Μπόατεγκ σκόραρε κόντρα στην Παναχαϊκή, ενώ σήμερα απέναντι στην Καλαμάτα που ήταν και η πρώην του ομάδα.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:24 UTC+2)

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε την Παρασκευή στο Φανάρι ο Πατριάρχης των Αρμενίων κ. Mesrop o Β΄, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Aram Atesyan. Ο Πατριάρχης των Αρμενίων εξέφρασε, με αφορμή τη νέα χρονιά, τις ευχές του στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    [13] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 4 - 1

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Βαριά ήττα με σκορ 4 - 1 γνώρισε στο ΟΑΚΑ ο Αρης από τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Ετσι, οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και διατήρησαν τη διαφορά από τον Παναθηναϊκό, ενώ αντίθετα οι κίτρινοι για μια ακόμη εβδομάδα έχασαν έδαφος και έμειναν πλέον αρκετά πίσω από το στόχο τους που είναι η έξοδος στην Ευρώπη.

    Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο σκορ στο 14' λεπτό με κεφαλιά του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν τον Αρη και η πίεση καρποφόρησε στο 38' με τον Πίτερ Οφορίκουε να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα και να γράφει το 2 - 0. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Αρης μπήκε δυνατά και κατάφερε να μειώσει το σκορ στο 47' με τον Νίκο Κυζερίδη σε 2 - 1.

    Ωστόσο μετά το γκολ των φιλοξενουμένων οι γηπεδούχοι πήραν και πάλι τα πάνω τους και στο 67' ο Αλέκος Αλεξανδρής έκανε το 3 - 1. Το τελικό σκορ το διαμόρφωσε στο 70' ο Γιαννακόπουλος που πέτυχε το δεύτερο του προσωπικό τέρμα. Λίγο πριν τη λήξη η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, που αγωνίστηκε με αρκετές ελλείψεις βασικών παικτών. είχε και ένα δοκάρι.

    [14] ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Το απεμπλουτισμένο ουράνιο και οι συνέπειες από τη χρήση του, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή των βαλκανικών χωρών θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Ενας από τους βασικούς στόχους του αυριανού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ είναι η διερεύνηση των προοπτικών βελτίωσης της αποδοτικότητας της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και των διαστάσεων που έχει λάβει το θέμα της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην κρίση στα Βαλκάνια.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται επίσης ότι θα μελετήσουν την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και το την επικείμενη επίσκεψη στην περιοχή από τρόικα της ΕΕ, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλη της σουηδικής προεδρίας, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

    Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της αυριανής συνεδρίασης είναι οι πρόσφατες σερβικές κοινοβουλευτικές εκλογές, η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ο καταστροφικός σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ και η κατάσταση στο Κονγκό μετά τη δολοφονία του Λοράν Καμπιλά.

    Σ.Π.

    [15] ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:11 UTC+2)

    Δυο Ουκρανοί και τρεις Βούλγαροι αντιμετωπίζουν κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Αντρέι Λουκάνοφ, όπως μετέδωσε σήμερα το BTA.

    Ο Λουκάνοφ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας την περίοδο 1989-'90 είχε πέσει θύμα νεκρός από τα πυρά αγνώστων έξω από το σπίτι του, στη Σόφια, στις 2 Οκτωβρίου του 1996.

    Για τη δολοφονία του βούλγαρου πρώην πρωθυπουργού κατηγορούνται οι Ουκρανοί Αλεξάντερ Ρουσόφ και Αλεξέι Κισάτοφ, οι βούλγαροι επιχειρηματίες Ανγκέλ Βασίλεφ, ο ανιψιός του, Γκεόργκι Γκεοργκίεφ και ο Γιούρι Λένεφ, υπάλληλος στην εταιρία του Βασίλεφ, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνεργια στη δολοφονία.

    [16] N. MΠΕΡΝΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Ο θόρυβος που έχει γίνει γύρω από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι πρόβλημα επικοινωνιακό και εκπαίδευσης, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Μακεδονία" ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς. Τονίζει ότι είναι υποχρέωση όλων μας να συζητήσουμε το ζήτημα βασισμένοι όχι στο φόβο και το συναίσθημα, αλλά στην επιστημονική διαδικασία, ενώ υποστηρίζει ότι εάν το κοινό ακούσει την επιστήμη θα βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν τόσοι λόγοι να φοβάται όσοι κάποιοι νομίζουν.

    Αναφορικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια, ο κ. Μπερνς παραπέμπει σε δηλώσεις του Τζορτζ Μπους σε αμερικανική εφημερίδα, όπου λέει ότι " προφανώς όλα τα στρατεύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κάποια στιγμή". Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις και δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα αύριο.

    Ο κ. Μπερνς δεν περιμένει αλλαγές στη φιλοσοφία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τον Τζορτζ Μπους, καθώς, όπως λέει, αυτή βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα και υπάρχει διακομματική συμφωνία για τον ρόλο της χώρας: συμμετοχή στον κόσμο, διατήρηση των συμμαχιών, πίστη στους φίλους και ενεργητική προσπάθεια προαγωγής της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι ορισμένες αλλαγές είναι αναμενόμενες, ενώ προβλέπει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα διατηρηθούν πολύ στενές.

    Εκτιμά ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρόλα τα συνεχιζόμενα προβλήματα. Δηλώνει απογοητευμένος από την απουσία προόδου τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν να στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ.

    Ο κ. Μπερνς τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. "Βλέπουμε νέες επενδύσεις στην Κομοτηνή, στις Σέρρες, θα δούμε μια νέα παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας στο Κιλκίς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε τη μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα. Ξενοδοχείο και καζίνο της Hyatt απασχολούν 1.400 ανθρώπους", προσθέτει. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου θα διπλασιαστεί μεταξύ 1997 και 2002-3.

    [17] ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Με την πικρία του αποκλεισμού στα πλέι οφ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά με τη διάθεση για συνέχιση της προσπάθειας πιο έντονη από ποτέ, επέστρεψε από το Κουσάντασι της Τουρκίας η αποστολή της εθνικής μας ομάδας χάντμπολ των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρά την καλή εμφάνιση γνώρισε την ήττα με σκορ 26 - 24.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ουλφ Σέφερτ εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την απόδοση των αθλητών στο ματς στο Κουσάντασι: "Ηταν από τις καλύτερες εμφανίσεις που κάναμε και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι αθλητές πάλεψαν τον αγώνα" τόνισε χαρακτηριστικά ο σουηδός τεχνικός.

    Στο μεταξύ, την ήττα με 33 - 21 γνώρισε η Αναγέννηση Αρτας στο παιχνίδι με τη Βαλτσέα στην Αρτα για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ερχόμενο Σάββατο η Αναγέννηση θα φιλοξενήσει τη νορβηγική Λάρβικ.

    [18] ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Κωνσταντινούπολη, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:02 UTC+2)

    Την Άγκυρα επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος στο Προεδρικό Μέγαρο με την αφορμή του νέου έτους.

    Πριν από τη δεξίωση ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Κατά την επίσκεψή του στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον πρέσβη Ιωάννη Κοραντή ενώ ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα του προσωπικού. Επίσης προσκύνησε τα Παρεκκλήσια του Αγίου Κλήμεντος Επισκόπου Αγκύρας της Πρεσβείας της Ελλάδος και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της Πρεσβείας της Βουλγαρίας.

    [19] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Η ΟΝΝΕΔ

    Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:01 UTC+2)

    Την αντίδραση της ΟΝΝΕΔ προκάλεσε η αμφισβήτηση των διαδικασιών εκπροσώπησης της οργάνωσης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η Κεντρική Επιτροπή της Νεολαίας του κόμματος ζητά από τον Πρόεδρο Κώστα Καραμανλή την επίσπευση του τακτικού συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και την πραγματοποίησή του το τριήμερο 1,2 και 3 Μαρτίου ώστε να εκλεγεί νέα ηγεσία στην οργάνωση, με καθαρές διαδικασίες των συνέδρων της.

    Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να κατοχυρωθεί η ενότητα και η πολιτική ταυτότητα της ΟΝΝΕΔ αλλά και να υπάρξει αντίδραση σε όσους παράγοντες αμφισβητούν την εκπροσώπησή της στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ για την επίσπευση του συνεδρίου της. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες για την εκλογή των συνέδρων και τη διενέργεια προσυνεδρίων μέσα στο Φεβρουάριο.

    [20] ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΟ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 21 Ιανουαρίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Πληθαίνουν τα φιλο-ναζιστικά φαινόμενα στη Γερμανία, όπου άγνωστοι ψέκασαν με σπρέι σβάστικες σε σπίτια, τοίχους και μηχανήματα πώλησης τσιγάρων, στην μικρή πόλη Bad Oeynhausen.

    Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν οι δράστες και να συλληφθούν καθώς η χρησιμοποίηση ναζιστικών σημάτων, αλλά και σλόγκαν απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία της χώρας.

    [21] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΖΗΤΑ ΘΑΡΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 21 Ιανουαρίου 2001 (18:59 UTC+2)

    Το Ιράν κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, να δείξει θάρρος και να λάβει μέτρα που θα συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Hambastegi.

    Τα σχόλια αυτά αποτελούν ουσιαστικά απάντηση στις δηλώσεις του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι μια από τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης Μπους στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων είναι η διερεύνηση νέων τρόπων επικοινωνίας με την Τεχεράνη.

    "Το κύριο ερώτημα είναι αν η νέα κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη διοίκηση Κλίντον, θα έχει το θάρρος να προβεί σε αλλαγές στην αμερικανική πολιτική ή όχι", δήλωσε σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιρανικής εφημερίδας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος διευκρίνισε παράλληλα ότι το θάρρος και τα πολιτικά μέτρα που θα λάβει η νέα αμερικανική διοίκηση είναι οι δυο κύριοι τομείς βάσει των οποίων θα κρίνει η Τεχεράνη την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

    Οι σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, με την Τεχεράνη να έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η μόνη περίπτωση προσέγγισης των δυο πλευρών θα ήταν η άρση των κυρώσεων που μονομερώς έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στο Ιράν, κατηγορώντας το ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αποκαλεί την Ουάσιγκτον "Μεγάλο Σατανά" και την κατηγορεί για προσπάθεια υπονόμευσής της.

    Σ.Π.

    [22] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Aθήνα, 21 Ιανουαρίου 2001 (18:58 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση θα διέπεται από νόμους και κανόνες. Αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο στη Βουλή, είπε ότι μπορεί, εξαιτίας του να ξεβολεύονται καταστάσεις και συστήματα αλλά η χώρα πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και να μην δημιουργούνται συμπλέγματα προς ίδιον όφελος. "Ό,τι έχει αποφασιστεί θα προχωρήσει, γιατί στηρίζεται σε κανόνες και αρχές. Και όταν κάτι καθοδηγείται από κανόνες και αρχές τότε η ίδια η κοινωνία είναι το στήριγμα και η ασπίδα σε αυτή τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [23] ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 21 Ιανουαρίου 2001 (18:57 UTC+2)

    Στα Σκόπια μεταβαίνει αύριο αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας Κβίντοβεν Τορόνε.

    Ο κ. Τορόνε θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπο Παούνοφσκι, τον πρωθυπουργό της χώρας Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Σέργκαν Κιρίμ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 January 2001 - 19:13:40 UTC