Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [02] ΒΕΛΓΙΟ: ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΟΠΛΩΝ ΜΕ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [04] ΠΡΟΝΤΙ:ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ
  • [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΦΛΩΡΙΔΗ
  • [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΔΟΣΗ" ΤΗΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [07] TA 100 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΦΕΤΟΣ
  • [08] Ο ΚΟΥΣΝΕΡ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [09] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΑΑ Ο ALPHA
  • [10] ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΤΥΠΟ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑ ΒΟΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ
  • [11] Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑ
  • [12] ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [13] Ο ΚΡΟΑΤΗΣ ΙΟΣΙΠΟΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
  • [14] ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [15] ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ
  • [16] NOVA BANK: 48 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [17] O ΤΕΡΝΕΡ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ NTV
  • [18] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • [19] IATΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [20] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
  • [21] ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ 1999 ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [22] H EΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
  • [23] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [24] ΤΟΝ ΣΙΜΠΚΙΝΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (15:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Άκης Τσοχατζόπουλος

    Στο θέμα των επιπτώσεων από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης σε δηλώσεις του μετά από συνεργασία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι το υπουργείο περιβάλλοντος είχε λάβει από νωρίς όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και είχε θέσει το ζήτημα στα Ηνωμένα Εθνη.

    "Είναι γεγονός ότι το υπουργείο περιβάλλοντος τον Απρίλιο και τον Μάιο είχε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για να θέσει στα Ηνωμένα Έθνη το θέμα των επιπτώσεων του πολέμου και των βομβαρδισμών και στον πληθυσμό και στους στρατιώτες", είπε ο κ. Λαλιώτης. Διευκρίνισε ότι στη σχετική συνάντηση του ΟΗΕ που αφορούσε στην αειφόρο ανάπτυξη, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Κολιοπάνος είχε θέσει το ζήτημα δημοσίως. Η μόνη συμπαράσταση που είχε τότε η Ελλάδα προήλθε από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας. Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο στις συνόδους των υπουργών περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Άρα το ΥΠΕΧΩΔΕ εκ των προτέρων είχε παρέμβει, είχε πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και όχι εκ των υστέρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ήταν και είναι μια δύναμη ειρήνης γι΄αυτό και η χώρα μας και κατ΄ επιθυμία των πολιτών του ελληνικού λαού αλλά και με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στους βομβαρδισμούς, δεν πήρε μέρος στους βομβαρδισμούς", πρόσθεσε ο υπουργός.

    [02] ΒΕΛΓΙΟ: ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΟΠΛΩΝ ΜΕ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2001 (14:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: KFOR

    Την πλήρη απαγόρευση των όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο θα ζητήσει το Βέλγιο, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σρατιώτες που υπηρετούσαν στα Βαλκάνια μολύνθηκαν από ραδιενέργεια, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Αμυνας, κ.Flahaut, o oποίος κάλεσε το ΝΑΤΟ να διαλευκάνει την υπόθεση.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, το μεγαλύτερο βελγικό στρατιωτικό συνδικάτο κατηγορεί τον κ.Flahaut ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ιατρικών και ψυχολικών προβλημάτων των συγκεκριμένων στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια. Στα δημοσιεύματα προστίθεται ότι μερικοί Βέλγοι στρατιώτες που αρρώστησαν μετά τη θητεία τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κίνησαν διαδικασία στα δικαστήρια για να διαμαρτυρηθούν για την άδικη, όπως υποστηρίζουν, μεταχείρισή τους από τη στρατιωτική ηγεσία.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (14:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου

    Για το ενδεχόμενο μετεγγραφής των ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία σε ελληνικά πανεπιστήμια, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ρωτήθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το μεσημέρι στο υπουργείο για το ευρωπαϊκό έτος σπουδών. Ο κ. Ευθυμίου είπε συγκεκριμένα ότι το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται συνολικά από την ελληνική κυβέρνηση, με προσοχή, ευθύνη και ευαισθησία και κατέστησε σαφές πως το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί και ούτε πρόκειται να λάβει κάποια επιμέρους πρωτοβουλία για το θέμα αυτό.

    "Δεν πρόκειται να υπάρξει, το αποσαφηνίζω με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, ειδική μονομερής πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα αυτό. Είναι απολύτως ενταγμένο στο συνολικό ζήτημα που είναι ούτως ή άλλως συνολικό και με συνολικό τρόπο αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει το ζήτημα με στόχο την αποσαφήνιση, την αποτύπωση και την επαλήθευση των όψεων αυτού του προβλήματος.

    "Είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα. Ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε στο σύνολό του. Το αντιμετωπίζουμε με σύντονες πρωτοβουλίες παντού και δεν θα υπάρξει επιμέρους πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση αυτή", επισήμανε ο κ. Ευθυμίου.

    [04] ΠΡΟΝΤΙ:ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Στοκχόλμη, 9 Ιανουαρίου 2001 (14:29 UTC+2)

    "Αναποτελεσματικό πολιτικό τουρισμό" χαρακτήρισε το σύστημα της κυλιόμενης προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter.

    "Δεν μπορούμε να περιστρεφόμαστε κατά αυτό τον τρόπο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, όπως τώρα...το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με αυτό το σύστημα για λίγο καιρό...αλλά μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό", είπε χαρακτηριστικά.

    Σ.Π.

    [05] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΦΛΩΡΙΔΗ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα για θέματα της ΓΓΑ στην οποία μετείχε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης συζητήθηκε η κατάσταση ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος επισήμανε: "Σε μία μακρά σύσκεψη που είχαμε με την συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της ΓΓΑ, συζητήσαμε διάφορα θέματα. Το πρώτο είναι η πορεία των Ολυμπιακών έργων που χειρίζεται η ΓΓΑ. Κάναμε μία αναλυτική επισκόπηση, έργο προς έργο, έτσι ώστε να ελέγξουμε αν τηρούνται οι ρυθμοί, γιατί το πρώτο εξάμηνο του 2001 έχει καθοριστική σημασία για την αξιοπιστία του χρονοδιαγράμματος μας. Οι οδηγίες που δώσαμε ο κ. Φλωρίδης και εγώ ήταν ιδιαίτερα αυστηρές, για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ως προς τα έργα που διαχειριζόμαστε, αλλά αυτό φυσικά ισχύει και για το σύνολο της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Η κατάσταση είναι καλή, είναι υπό απόλυτο έλεγχο και πιστεύω ότι στις 15 Φεβρουαρίου, που θα έχουμε ξανά την επίσκεψη της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μία πολύ συγκεκριμένη και θετική εικόνα. Τα έργα αυτά τα γνωρίζετε, ορισμένα είναι έργα κομβικά για την Ολυμπιακή προετοιμασία, όπως το Ιππικό κέντρο και ο Ιππόδρομος, τα δύο μεγάλα κέντρα γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου και τα έργα που γίνονται στις άλλες Ολυμπιακές πόλεις. Ελπίζουμε παράλληλα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχουν προκηρυχθεί πολλά έργα, περισσότερα από πέντε τέτοια μεγάλα έργα της ΓΓΑ.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο προγράμμα του "Ελλάδα 2004" και το οποίο χαρακτήρισε ισοδύναμο με το "Αθήνα 2004". "Το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" είναι ισοδύναμο με τον "Αθήνα 2004 και σε όλα τα κεφάλαιά του έχει τη συμμετοχή της ελληνικής περιφέρειας. Το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι τρεις μηχανισμοί, τρεις πυλώνες, που εντάσσονται σε αυτόν τον γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό, όπως και η Ολυμπιακή προετοιμασία".

    Στην συνέχεια, ο κ. Φλωρίδης πήρε το λόγο και μίλησε για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ξεκαθαρίζοντας το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. "Οπως έχουμε πει και μετά από προηγούμενη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, στις δυνατότητες της Πολιτείας υπάρχουν πάρα πολλά μέσα. Αυτά τα μέσα θα αξιοποιηθούν. Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όλοι οι παραλήπτες και είμαι βέβαιος ότι το έχουν λάβει και το συνεκτιμούν", τόνισε ο κ. Φλωρίδης.

    [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΔΟΣΗ" ΤΗΣ ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Ουάσινγκτον, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε αισιοδοξία για την "παράδοση" σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης της πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, σύμφωνα με δήλωση αμερικανού αξιωματούχου.

    "Μετέβη στη Χάγη εθελοντικά και το τι θα συμβεί στη συνέχεια εναπόκειται στο δικαστήριο" είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ενώ πρόσθεσε ότι "είναι αυπρόσδεκτη οποιαδήποτε εθελοντική συνεργασία". Αλλος αξιωματούχος, που επίσης δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως μετά την παράδοση της Πλάβσιτς, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλοι, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν επιβεβαίωση της παράδοσης και από το δικαστήριο της Χάγης.

    Αξιωματούχοι του Ποινικού Δικαστηρίου ανέφεραν ότι δεν κινήθηκαν ακόμη διαδικασίες κράτησης της Πλάβιστς, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν παραδόθηκε εθελοντικά. Σημειώνεται ο η πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, 70 ετών, δεν καταζητούνταν δημόσια για εγκλήματα πολέμου, αλλά το όνομά της βρισκόταν σε μυστική λίστα υπόπτων.

    [07] TA 100 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΦΕΤΟΣ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου θα γιορτάσει με σειρά εκδηλώσεων το 2001 το υπουργείο Πολιτισμού.

    Το ΕΚΕΒΙ έχει αναλάβει να καταρτίσει και να εκτελέσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με την βοήθεια επιτροπής που έχει συγκροτηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

    Ειδικότερα προβλέπεται η διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου στην Ανδρο, τόπο καταγωγής του ποιητή, στις 29 και 30 Ιουνίου 2001 με τίτλο "Ανδρέας Εμπειρίκος: Η Σήμερον ως Αύριον και ως Χθες. Περαιτέρω, θα πραγματοποιηθούν δύο σειρές ομιλιών-"χαιρετισμών". Η πρώτη θα λάβει χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2001, κάθε Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΥΠΠΟ και η δεύτερη τον μήνα Νοέμβριο.

    Τον Δεκέμβριο του 2001 εγκαινιάζεται έκθεση πολυμέσων για την ζωή και το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου στο Γκάζι. Η έκθεση θα περιέχει στοιχεία εργοβιογραφικά, βιβλία και πρώτες δημοσιεύσεις, φωτογραφίες που τράβηξε ο Εμπειρίκος.

    Εξάλλου, θα κυκλοφορήσουν ανέκδοτα κείμενα του ποιητή, ψυχαναλυτικά του κείμενα, σύνοψη του Μεγάλου Ανατολικού, πολυτελές λεύκωμα με ανέκδοτες φωτογραφίες του, συλλογή με δοκίμια για το έργο του, ενώ ήδη κυκλοφορεί ημερολόγιο του 2001 με φωτογραφίες και επιλεγμένα κείμενα του Εμπειρίκου.

    Σύντομα θα λειτουργήσει ηλεκτρονικός κόμβος με διεύθυνση www.embiricos2001.gr όπου θα συμπεριλαμβάνονται βιο-βιβλιογραφικές πληροφορίες, προγράμματα, ανακοινώσεις κα.

    Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του έτους Εμπειρίκου είναι ο συγγραφέας και κριτικός Νάνος Βαλαωρίτης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργης Γιατρομανωλάκης και μέλη ο νεοελληνιστής καθηγητής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Ζακ Μπουσάρντ, ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και βιβλιογράφος Ιάκωβος Βούρτσης, ο μουσικολόγος-συγγραφέας Μάρκος Δραγούμης, ο συγγραφέας Δημήτρης Καλοκύρης, ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟ Κωνσταντίνος Κορούλης, ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ Χρήστος Λάζος και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος.

    [08] Ο ΚΟΥΣΝΕΡ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Κλίνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου από τον ΟΗΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι η τοξική μάζα από τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    "Ο κίνδυνος υπάρχει, αλλά σύμφωνα με την ταπεινή μου εμπειρία ως υπουργός Υγείας της Γαλλίας για μία δεκαετία, νομίζω ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος" είπε στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν Ιταλούς ειδικούς σε πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα να εξετάζουν κατεστραμμένα τεθωρακισμένα.

    Ο Κουσνέρ επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τους κινδύνους από απεμπλουτισμένο ουράνιο, από τότε που έφτασαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, τον Ιούνιο του 1999, καθώς και ότι οι υπό στόχευση τοποθεσίες έχουν ελεγχθεί.

    Τα σχόλια του επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο ακολούθησαν αυτά του επικεφαλής σε θέματα υγείας των ειρηνευτικών δυνάμεων στην επαρχία, Πλερό Σεντιού, ο οποίος δήλωσε ότι οι περιπτώσεις λευχαιμίας που σχετίζονται με το ουράνιο δεν έχουν αυξηθεί στην περιοχή από τότε που ξεκίνησαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί.

    "Οι πολίτες δεν ανησυχούν, εμπιστεύονται τους ειδικούς του ΝΑΤΟ και πιστεύουν ότι δεν θα βλάψουν τους ντόπιους" είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον Κουσνέρ στην πόλη Κλίνα του Κοσσυφοπεδίου, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινα και κατηγόρησε τους αριστερούς της δυτικής Ευρώπης, που αντιτίθονταν στην παρέμβαση στα Βαλκάνια, ότι προκάλεσαν την ανησυχία σχετικά με τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    [09] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΑΑ Ο ALPHA

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Το "πράσινο φως" για την υπό προϋποθέσεις αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση με δημόσια εγγραφή και την εισαγωγή της των μετοχών της στην Kύρια Aγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) έδωσε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η αύξηση του κεφαλαίου και η εισαγωγή πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του book building και με Συντονιστή Κύριο Ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ Σύμβουλος Εκδοσης είναι η ΕΤΕΒΑ.

    Η εταιρία θα διαθέσει 7.410.760 νέες μετοχές με δημόσια εγγραφή και 1.755.180 υφιστάμενες μετοχές με τον ίδιο τρόπο. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το Χρηματιστήριο θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, στη διεύρυνση των δορυφορικών μεταδόσεων και στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των τομέων της πληροφορικής και της νέας οικονομίας.

    Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων να διατεθούν για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, με την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και studio, όπως και για την προμήθεια και παραγωγή προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη ηλεκτρονικού δικτύου πληροφοριών και πωλήσεων (e-commerce), καθώς και η επέκταση του Ομίλου στον εκπαιδευτικό τομέα.

    Υπενθυμίζεται ότι τα οικονομικά μεγέθη της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση κινήθηκαν ανοδικά κατά το δεκάμηνο του 2000. Το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2000, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε σε 18,5 δισ. δρχ., έναντι 12,1 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 52,8%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της επιχείρησης διαμορφώθηκαν σε 4,5 δισ. δρχ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις ,το 2001 ο κύκλος εργασιών της εταιρίας θα φτάσει τα 25,4 δισ. δρχ. και τα καθαρά προ φόρων κέρδη και αποσβέσεων θα διαμορφωθούν στα 9,3 δισ. δρχ. Τόσο τα οικονομικά μεγέθη, όσο και οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρίας τα τελευταία χρόνια την κατατάσσουν ανάμεσα στις μεγαλύτερες στον κλάδο της.

    [10] ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΤΥΠΟ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑ ΒΟΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Σίδνεϊ, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Αίσθηση έχει προκαλέσει στην αυστραλιανή κοινή γνώμη η απαγόρευση στις αδελφές Χριστίνα και Βίκυ Μελή να πέσουν μαζί με τους άνδρες για να ανασύρουν το σταυρό κατά την εορτή των Θεοφανίων που οργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στο λιμάνι της Μελβούρνης.

    Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας ημερήσια αυστραλιανή εφημερίδα Herald-Sun προέβη σε

    δημοσκόπηση για το αν είναι σωστή ή όχι η απαγόρευση στις γυναίκες να βουτούν για το σταυρό κατά την εορτή των Φώτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 61.9% είναι υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στις τελετή, ενώ το υπόλοιπο 38,1% συμφωνεί με τη θέση της εκκλησίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ.

    Στυλιανός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι για την ορθόδοξη εκκλησία. η παράδοση είναι πολύ σημαντική. "Έχουμε κάποια έθιμα από παλιά. Ο Απόστολος Παύλος δεν επέτρεπε στις γυναίκες να ομιλούν εντός των ναών. Πάντα υπήρχαν κάποιες απαγορεύσεις για τις γυναίκες αλλά εμείς τις τιμούμε σαν μάνες, αδελφές, συζύγους και κόρες" φέρεται να έχει δηλώσει σε ομογενειακά ΜΜΕ ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Στυλιανός.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι γυναίκες προσφέρουν ποικιλοτρόπως στην κοινωνία και

    είναι κάτι περισσότερο από τους... άνδρες, αφού μπορούν και γεννάνε.

    [11] Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται στο Λονδίνο για την

    απελευθέρωση του Κυριάκου Τσιακούρμα. Ήδη η σύζυγός του Νίκη Τσιακούρμα έχει

    αναχωρήσει για τη βρετανική πρωτεύουσα όπου θα επιδιώξει να να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ.

    Κατά την αναχώρηση της από το αεροδρόμιο της Λάρνακα η κ. Τσιακούρμα εξέφρασε

    την ευγνωμοσύνη της για τη συμπαράσταση των ομογενών στη Βρετανία, οι εκπρόσωποι των οποίων την έχουν διαβεβαιώσει ότι στην εκδήλωση θα διατρανώσουν την αποφασιστικότητα του να αγωνιστούν για την απελευθέρωση του συζύγου της.

    Πριν την αναχώρηση της, η κ. Τσιακούρμα συναντήθηκε με το στρατιωτικό διοικητή των βρετανικών βάσεων Δεκέλειας, ο οποίος, όπως είπε η ίδια, της ανέφερε ότι οι Βρετανοί συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειες για απελευθέρωση του συζύγου της.

    Της άφησαν επίσης να νοηθεί ότι καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να συναντήσει το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, κατά την παραμονή της στο Λονδίνο.

    [12] ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πεντάχρονο αγοράκι -παιδί ομογενών- που καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα και τραυματίστηκε σοβαρά, την ώρα που έπαιζε, σε πυλωτή οικοδομής, στην περιοχή Ευόσμου.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ενοίκων της πολυκατοικίας και φίλων του, ο μικρός Δημήτρης βρισκόταν στην πυλωτή της οικοδομής, όπου διαμένει με την οικογένειά του, στην οδό Ελπίδος 4. Σε κάποια στιγμή ανέβηκε στη μεγάλη σιδερένια συρόμενη καγκελόπορτα και άρχισε να παίζει, αλλά σε κάποια στιγμή η πόρτα βγήκε από τις ράγες και καταπλάκωσε το αγοράκι με αποτέλεσμα να υποστεί συντριπτικό κάταγμα στη βάση του κρανίου, όπως διαπίστωσαν αργότερα οι γιατροί.

    Ο πεντάχρονος διακομίστηκε αρχικά στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ -όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις- και στη συνέχεια διακομίστηκε για νοσηλεία στην εντατική μονάδα παίδων του Ιπποκρατείου.

    Γ.Χ.

    [13] Ο ΚΡΟΑΤΗΣ ΙΟΣΙΠΟΒΙΤΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

    Χανιά, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Το πρώτο ραντεβού που θα δώσει στα Χανιά με τους παίκτες ο 49χρονος Κροάτης Zέλικο Ιοσίποβιτς, είναι προγραμματισμένο για σήμερα. Ειδικά μετά την συμφωνία που υπήλθε μεταξύ του ίδιο0υ και της ομάδας πόλο. Ωστόσο θα εγκατασταθεί μόνιμα στα Χανιά την ερχόμενη Τρίτη.

    Ο νέος προπονητής πόλο των Χανίων είναι καθηγητής φυσικής αγωγής στο πανεπιστήμιο του Σπλιτ, διετέλεσε συνεργάτης του Ματουτίνοβιτς στη Σπλίτσκα Μπάνκα και του Σίλιτς στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας.

    [14] ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Κανένα ανησυχητικό στοιχείο δεν προέκυψε από τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ 4 φοιτητές από Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας και 2 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης Κοσόβου, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Μάριος Πυρπασόπουλος.

    Παρά πάντως την ανησυχία των παιδιών, αλλά και των οικογενειών τους για τους πιθανούς κινδύνους από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, σήμερα το μεσημέρι αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη ακόμη ένα λεωφορείο με φοιτητές, οι οποίοι επιστρέφουν στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας.

    Οι φοιτητές και οι γονείς τους ζητούν από την κυβέρνηση να δείξει ευαισθησία στο πρόβλημά τους και να ξεκινήσει η μετεγγραφή τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Γιουγκοσλαβία.

    [15] ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια θα δώσει αύριο Τετάρτη η Νηαρ Ηστ για το κύπελλο Κόρατς. Αντίπαλός της; Η Μακάμπι Ραμάτ Γκαν. Ο Γιώργος Πανταζόπουλος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του και θα δώσει το παρών του στην αναμέτρηση. Από την άλλη δεν θα αγωνιστεί ο Γιώργος Παυλίδης ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του, καθώς επίσης και ο Σον Ρεσπέρτ που θα δει το παιχνίδι από τις κερκίδες.

    "Η Μακάμπι είναι χειρότερη ομάδα από από τη Μοντεκατίνι. Είμαστε το φαβορί για τη νίκη. Αν παίξουμε με πάθος θα καταφέρουμε να την κερδίσουμε", τονίζει ο Χρήστος Ταπούτος σχετικά με την αυριανή αναμέτρηση.

    [16] NOVA BANK: 48 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    Η Τράπεζα NovaBank επεκτείνει τη δυναμική παρουσία της στην ελληνική αγορά, μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών της, με τρία νέα, σύγχρονα καταστήματα.

    Mπορείτε να βρείτε τα νέα καταστήματα της NovaBank στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 13 καθώς και στην Αθήνα, Χατζηαντωνίου 14 & Δ. Ράλλη - Μαρούσι (κοντά στο σταθμό του τρένου) και στους Αμπελόκηπους, Αθανασιάδου 9 (κτίριο Ευρωκλινική) .

    Η ΝovaBank σήμερα αριθμεί συνολικά 48 καταστήματα και είναι η πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε τη λειτουργία της με 45 καταστήματα, ενώ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της τον Σεπτέμβριο, διαθέτει προς χρήση ένα πλήρες και σύγχρονο δίκτυο εναλλακτικής εξυπηρέτησης μέσω ATM's (NovaExpress), Phone Banking (NovaLine) και Internet Banking (NovaWeb).

    Στόχος της Τράπεζας είναι η επίτευξη μέσα στο 2001 δικτύου που να αριθμεί τα 90 καταστήματα και τα οποία θα λειτουργήσουν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας για την άνετη και εύκολη πρόσβαση των πελατών.

    [17] O ΤΕΡΝΕΡ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ NTV

    Μόσχα, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ, Τεντ Τένερ, και ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου CNN, έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά μεριδίου του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού NTV, το οποίο σήμερα κατέχει ο άλλος μεγιστάνας των ρωσικών ΜΜΕ, Βλαντίμιρ Γκουζίνσκι, επικριτής του Κρεμλίνου.

    Ο Τέρνερ διαπραγματεύεται τη συμφωνία με το NTV με εξέχοντα στελέχη της εταιρίας Media - MOST του Γκουζίνσκι, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής εταιρίας.

    Ο Γκουζίνσκι βρίσκεται υπό κατοίκον περιορισμό στην Ισπανία, περιμένοντας την απόφαση για έκδοσή του στη Ρωσία, όπου κατηγορείται για κατάχρηση χρημάτων και συγκεκριμένα 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρία φυσικού αερίου Gazprom, αλλά οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η υπόθεση εναντίον του έχει πολιτικά κίνητρα. Η Media - MOST, η οποία έχει πολλά χρέη και απειλείται με χρεοκοπία απο τις ρωσικές αρχές, αναζητεί ξένους επενδυτές εδώ και αρκετούς μήνες.

    [18] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Σε αυξήσεις των ασφαλίστρων για τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, προχώρησαν με την έλευση του νέου έτους οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου, με "πρωταγωνίστρια" την Εθνική Ασφαλιστική. Η εταιρία προχώρησε σε ανατιμήσεις από 8 μέχρι 11% για τα ετήσια ασφαλιστήρια συμβόλαια, ενώ τα εξαμηνιαία συμβόλαια προσαυξάνονται κατά 3%.

    Στο "χορό" των αυξήσεων εισήλθαν και η Ασπίς Πρόνοια (5%), η Allianz με μεσοσταθμική αύξηση περίπου 7% και κάποιες μικρότερες του κλάδου όπως η Ελλάς (8%), Ιμπέριαλ (6%) κλπ.

    [19] IATΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο των μελών της που βρέθηκαν στην Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και την Σερβία ως ανταποκριτές πολέμου ή μέλη ανθρωπιστικών αποστολών θα προχωρήσει η ΠΟΕΣΥ, μετά από σχετική απόφαση του ΕΔΟΕΑΠ. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τους δημοσιογράφους, όσο και του καμεραμάν και τους τεχνικούς.

    Η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ απέστειλε ήδη επιστολές στις Ενώσεις Συντακτών της Ομοσπονδίας και τους διευθυντές των δημοσιογραφικών μέσων, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα ονόματα των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στις εμπόλεμες γιουγκοσλαβικές περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί ο ΕΔΟΕΑΠ στις επαφές για τον προγραμματισμό του προληπτικού ελέγχου.

    Επίσης, η ΠΟΕΣΥ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει με πλήρη διαφάνεια τον ελληνικό λαό για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και με διαρκείς υπεύθυνους ελέγχους και άμεσες αποφάσεις να διασφαλισθεί η υγεία των στρατιωτών μας που μετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή και των φοιτητών που σπουδάζουν στην Γιουγκοσλαβία και με άμεση ανάκληση τους. Τονίζει, εξάλλου, ότι είναι επιβεβλημένη η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας στα ελληνικά εδάφη και ύδατα, ιδίως και μετά την δημοσιογραφική αποκάλυψη για τη ρήψη χιλιάδων βλημάτων στο Αιγαίο.

    Περαιτέρω, καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις με αξιοπιστία και εγκυρότητα να αποκαλυφθούν όλες τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις.

    Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους λαούς των περιοχών που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς και θα αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [20] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".

    "O επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πιστός στις συνήθειές του, επιμένει να κινδυνολογεί και να υβρίζει υπεκφεύγοντας και αποσιωπώντας αναμφισβήτητες αλήθειες για τη Σύμβαση που είχε υπογράψει ο ίδιος και η Κυβέρνηση της Ν.Δ, το 1993 για την κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου" δήλωσε ο κ. Λαλιώτης.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "ο κ. Μητσοτάκης το Μάρτιο του 2001 θα είναι ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους στα εγκαίνια του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" για να διαπιστώσει και ο ίδιος ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα, ασφαλή και αξιόπιστα Αεροδρόμια της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Όμως μέχρι τη λειτουργία του Αεροδρομίου το Μάρτιο του 2001 είναι υποχρεωμένος πολιτικά και ηθικά να μιλήσει για την "ταμπακέρα".

    "Δεν μπορεί να μην λέει τίποτα απολύτως για τα 100 δισ. δρχ. που διασφάλισε, σύμφωνα με τεκμηριωμένα και αναμφισβήτητα στοιχεία, προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης. Αντιθέτως με την δική του Σύμβαση του 1993 αυτά τα 100 δισ. δρχ. θα έμπαιναν στα Ταμεία της "Γερμανικής Κοινοπραξίας", σημείωσε.

    Ο κ. Λαλιώτης έκανε λόγο για κινδυνολογίες του κ. Κ. Μητσοτάκη για τη διαφαινόμενη "αναβολή της λειτουργίας του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου", οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μονότονη επανάληψη των κινδυνολογιών και των άστοχων προβλέψεών του για το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, για την απορρόφηση των πόρων του Β΄ ΚΠΣ, όπως και για τη διασφάλιση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ.

    Για να υποβοηθήσω τη μνήμη του ενδεικτικά επισημαίνω τις εξής τρεις περιπτώσεις:

    "- Είναι γνωστές οι κινδυνολογίες και οι άστοχες προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη για το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και για την αξιοπιστία του. Δυστυχώς όμως για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια είναι διαφορετική. Αυτή την αλήθεια τη βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι 450.000 πολίτες της Αθήνας που χρησιμοποιούν κάθε μέρα το ΜΕΤΡΟ ως ένα σύγχρονο, ασφαλές, άρτιο, αξιόπιστο και ταχύτατο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.

    - Είναι γνωστές οι κινδυνολογίες και οι άστοχες προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη, που μονότονα επαναλάμβανε από το 1994 έως το 1999 ότι θα χαθούν πολύτιμοι πόροι από το Β΄ ΚΠΣ και δεν θα γίνουν βασικά έργα υποδομής. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη απορροφήθηκαν με διαφάνεια και προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου όλοι οι διασφαλισμένοι και διαθέσιμοι πόροι, Εθνικοί και Κοινοτικοί και γιατί δεν χάθηκε ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ΕΥΡΩ.

    . - Είναι γνωστές οι κινδυνολογίες και οι άστοχες προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη, που μονότονα υποστήριζε στην αρχή ότι η Ελλάδα δεν θα διασφάλιζε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γ΄ ΚΠΣ, ενώ μετά την κατοχύρωση του Γ΄ ΚΠΣ, υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να διατεθούν πόροι πάνω από 10 τρισ. δρχ. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική, ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη. Με την επιτυχή διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα έχει το Γ΄ ΚΠΣ Εθνικό κεκτημένο με διασφαλισμένους και διαθέσιμους Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους περίπου 18 τρισ.", επισήμανε.

    "Πιστεύω ότι ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του. Δεν χρειάζεται να καταφεύγει πάντα σε αόριστες κινδυνολογίες και άστοχες προβλέψεις γιατί έτσι εκθέτει πολιτικά και ηθικά με ανεπανόρθωτο τρόπο τόσο τον εαυτό του όσο και την παράταξη της Ν.Δ. Ο ελληνικός λαός με τη μνήμη, την ευαισθησία και την κρίση του κρίνει, συγκρίνει και ελέγχει διαχρονικά όλους τους πολιτικούς, όλες τις παρατάξεις και όλα τα κόμματα για τα "έργα και τις ημέρες τους" όπως και για τη συνέπεια και το ήθος τους", κατέληξε.

    [21] ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ 1999 ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ουάσινγκτον, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς του 1999, προειδοποιούνται να αποφεύγουν να εισέρχονται σε κατεστραμμένα ένοπλα οχήματα, εξαιτίας των πιθανών κινδύνων στην υγεία τους από έκθεση σε ουράνιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

    Το γενικό επιτελείο στρατού έστειλε την προειδοποίηση τον Ιούνιο του 1999 στον επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και πρόσθεσε ότι η προειδοποίηση απευθύνεται και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

    Η προειδοποίηση του Πενταγώνου αναφέρει ότι τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, εξαιτίας των ουσιών που εξακολουθούν να βρίσκονται στα ένοπλα οχήματα, ακόμα και όταν αυτά καταστραφούν από τέτοια όπλα.

    "Το στρατιωτικό προσωπικό δεν πρέπει να εισέρχεται σε κατεστραμμένα ένοπλα οχήματα, εάν δεν διεξάγει σημαντική αποστολή. Σε περίπτωση που εισέλθει, απαιτούνται ειδικά προστατευτικά μέτρα, όπως προστασία του αναπνευστικού συστήματος και κάλυψη του δέρματος" τονίζεται στην προειδοποίηση.

    [22] H EΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

    Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Εκδηλώσεις διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον εορτασμό του έτους ευρωπαϊκών γλωσσών, όπως έχει οριστεί το 2001. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, κεντρική εκδήλωση θα είναι ένας διαγωνισμός ελληνογλωσσίας. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα διοργανώσει η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κληθούν να βρουν λέξεις στη γλώσσα τους που έχουν ελληνική ρίζα.

    Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ανησυχία που εκφράζει μερίδα διανοουμένων για σταδιακό μαρασμό της ελληνικής γλώσσας και ανέφερε ως παράδειγμα την υποδομή που προσφέρεται πλέον ώστε να συνομιλεί κανείς στο Internet στα ελληνικά.

    [23] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταρτίσει εθελοντικό προστατευτικό πρόγραμμα που θα εξετάζει τις συνέπειες από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια.

    Ο υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Σπέλαρ, τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση τέτοιων όπλων οδήγησαν σε ασθένειες Βρετανούς στρατιώτες, αλλά υποστήριξε ότι έτσι δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που ανησυχούν να προβούν σε εξετάσεις.

    "Αναγνωρίζουμε ότι τα δημοσιεύματα προκάλεσαν κάποια ανησυχία στους πολίτες και επίσης αναγνωρίζουμε την ανάγκη να τους καθησυχάσουμε", αναφέρει σε ανακοίνωσή του προς το κοινοβούλιο της χώρας.

    [24] ΤΟΝ ΣΙΜΠΚΙΝΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Βάλθηκε να αλλάξει το προφίλ της ομάδας του ο Σούλης Μαρκόπουλος. Ο Θεσσαλονικιός προπονητής μετά την απόφασή του να αντικαταστήσει τον Μπεν Ντέϊβις, συμφώνησε στην απόκτηση του Ντίκι Σίμπκινς, ο οποίος θα είναι ο νέος ξένος του Μακεδονικού. Ο παίκτης είναι 28 χρονών και οι διοικούντες θεωρούν ότι θα καταφέρει να αγωνιστεί στο παιχνίδι με τη Νήαρ Ηστ.

    Το νέο απόκτημα του Μακεδονικού αγωνίστηκε πέρσι με τους Σιάτλ Σουπερσόνικς. Αγωνίζεται στις θέσεις 4 και 5 και έχει ύψος 2.07 μ. ενώ είναι απόφοιτος του Πρόβιντενς.

    Ο κ. Μαρκόπουλος σκέφτεται να αλλάξει και τον Άλβιν Σιμς που δεν ικανοποίησε με την απόδοσή του τους ανθρώπους της ομάδας της Νεάπολης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 9 January 2001 - 19:13:47 UTC