Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η "ΛΙΣΤΑ" ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ
  • [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [03] ΣΤΟΝ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 1
  • [05] ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
  • [06] ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΟΡΔΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [07] ΠΟΥΤΙΝ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 2
  • [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 1
  • [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1 - 0
  • [11] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΣΔ
  • [12] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 0
  • [13] ΜΠΑΡΑΖ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2 - 0
  • [15] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
  • [16] ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΑΡΟΝ ΕΝΑΝΤΙ ΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ
  • [17] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [18] ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ
  • [19] ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [20] Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΕΡΗΜΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΙΦΟ ΤΟΥ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ
  • [21] ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ
  • [22] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΠΟΥΣ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η "ΛΙΣΤΑ" ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2001 (11:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπερνάρ Κουσνέρ

    Μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων λευχαιμίας εις βάρος στρατιωτικών, τα οποία αποδίδονται στη ρίψη βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελ Μούντο", οκτώ Ισπανοί στρατιωτικοί και εθελοντές που είχαν πάει στη Βοσνία προσβλήθηκαν από καρκίνο, ο ένας πέθανε, ενώ διερευνώνται άλλες είκοσι περιπτώσεις.

    Ιταλία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από λευχαιμία, ενώ στη Γαλλία νοσηλεύονται άλλοι τέσσερις. Η Βρετανία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το ίδιο και η ηγεσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στη Βοσνία.

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιμένει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα επίμαχα βλήματα. Το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στην πολιτική επιτροπή του ΝΑΤΟ.

    Στον αντίποδα των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών ισχυρισμών, ο ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 22 μήνες μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, ερευνητική ομάδα του εντόπισε ίχνη ραδιενέργειας σε οκτώ από τις έντεκα περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, στρατιώτες και κάτοικοι να έχουν μολυνθεί από τις βόμβες ουρανίου.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κώστας Λιάσκας και συντονιστής των ερευνών που έγιναν στον ελληνικό χώρο μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, επεσήμανε σε δηλώσεις του, ότι δεν είχαν επισημανθεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, πρόσθεσε όμως ότι δεν δικαιολογείται εφυσηχασμός, καθώς και ότι απαιτούνται συνεχείς έρευνες.

    Τέλος, σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν στο Κοσσυφοπέδιο ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κλιμάκιο στρατιωτικών για νέους ελέγχους σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας.

    [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2001 (14:18 UTC+2)

    Να ενημερώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη Βουλή για το πρόβλημα που έχει προκύψει με το "σύνδρομο των Βαλκανίων" ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και στη συνάντηση πήραν μέρος η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των κρουσμάτων λευχαιμίας στο στρατό τα δέκα τελευταία χρόνια, όπως και καταγραφή στις αποθήκες των ενόπλων δυνάμεων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βλήμματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Σε ότι αφορά την παραμονή ή όχι των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία είπε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης κι αν διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να γίνει μια συνολική ρύθμιση από την Ευρωπαική Ενωση.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε:"Το θέμα είναι τεράστιο. Τα ερωτηματικά μεγάλα. Και η ανησυχάι εύλογη. Εχει πολύ μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση. Γιατί δεν δικαιολογείται καμμία ολιγωρία και καμμία συσκότιση. Χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

    Πριν απ΄όλα, πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Είναι ανάγκη να συσταθεί μια ανεξάρτητη Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων, που θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα. Και αν προκύψει η επιβεβαίωση του κινδύνου, θα πρέπει να αποσυρθούν οι Ελληνες στρατιώτες από την περιοχή και να απομακρυνθούν και οι Ελληνες φοιτητές. Επιμένουμε ακόμα στην ανάγκη να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης να συμπεριληφθούν οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Και στο να αρθούν όλα τα πολιτικά εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία.

    Και θέλω να επισημάνων δύο σημεία ακόμη: Θυμίζω ότι η Ν.Δ. ήταν αντίθετη με τους βομβαρδισμούς. Και, δυστυχώς, και σ΄αυτό το θέμα δικαωνόμαστε. Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόψης μας. Η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής έχει εύλογα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλες χώρες, για τον λόγο αυτό πρέπει να πάρει τώρα διεθνείς πρωτοβουλίες. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα το πράξουμε".

    [03] ΣΤΟΝ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2001 (10:37 UTC+2)

    Φωτογραφία: Εικόνα καταστροφής από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στη Σερβία.

    Για την Τρίτη ορίστηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου με αντιπροσωπεία Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας. Η συνάντηση κλείστηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο υπουργός Παιδείας.

    Αντιπροσωπεία των φοιτητών και των γονέων έκανε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το βράδυ της Παρασκευής και στη συνάντηση με τον κ. Πασχαλίδη έθεσαν το αίτημα μετεγγραφής τους σε ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Υπολογίζεται ότι στα Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας σπουδάζουν περίπου 1.000 Ελληνες φοιτητές που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την υγεία τους και κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν τους έχει ενημερώσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Χτες το πρωί δεκάδες φοιτητές επισκέφθηκαν το νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος.

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 1

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Στο ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έμειναν στο 1 - 1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και μοιράστηκαν τους βαθμούς της ισοπαλίας. Οι δύο ομάδες παρουσίασαν καλό θέαμα, όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν αφήνει κανέναν από τους δύο ικανοποιημένο καθώς ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προηγηθεί στο 28' λεπτό με κεφαλιά του Νίκου Λυμπερόπουλου. Οι πράσινοι, που αγωνίστηκαν με αρκετές απουσίες, πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση και έδειξαν να κρατούν στα χέρια τους το θετικό αποτέλεσμα μέχρι τις καθυστερήσεις. Στο 91' όμως η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Βασίλης Τσάρτας που έγραψε και το 1 - 1.

    Το παιχνίδι ήταν σκληρό με αρκετά μαρκαρίσματα και πολλές κίτρινες κάρτες από το διαιτητή. Την κάρτα είδαν οι Φύσσας, Κωνσταντινίδης, Καραγκούνης, Γκούμας, Σάριτς και Κουτσουρές.

    [05] ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Βαριά ήττα με σκορ 29 - 19 γνώρισε στο Σεράγεβο η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η αναμέτρηση ήταν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 3ου προκριματικού ομίλου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002.

    Από την ελληνική ομάδα ξεχώρισε με την απόδοση του ο Μπαλωμένος, όμως ο αντίπαλος ήταν πολύ καλύτερος κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης και κατάφερε να κατακτήσει το θετικό αποτέλεσμα.

    [06] ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΟΡΔΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αμμάν, 7 Ιανουαρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Αλι αμπου Ράγεμπ, δήλωσε σήμερα οι Ιορδανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο δεν απειλούνται από το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων".

    "Οι εκατό ιορδανοί στρατιώτες που μετέχουν στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται προς το παρόν μακριά από τους τομείς, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μολυνθεί" από απεμπλουτισμένο ουράνιο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιορδανός πρωθυπουργός.

    Το "σύνδρομο των Βαλκανίων" μπορεί να μην ανησυχεί την Ιορδανία, αλλά έχει προκαλέσει πανικό στην Ευρώπη και πονοκέφαλο στο ΝΑΤΟ.

    Σ.Π.

    [07] ΠΟΥΤΙΝ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Μόσχα, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    "Απολύτως απαράδεκτη" χαρακτήρισε τη χρήση βίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    "Η χρήση βίας στη Γιουγκοσλαβία και την Ευρώπη τον 20ο και 21ο αιώνα είναι απολύτως απαράδεκτη και δεν έχει μεγάλη σημασία να συνοδεύτηκε από απεμπλουτισμένο ουράνιο ή όχι", τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στις διαστάσεις που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων", που συνδέεται με τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετές πληροφορίες ώστε να συνάγουμε συμπεράσματα, αλλά πρόσθεσε ότι το γεγονός της χρήσης βίας από μόνο του είναι πολύ άσχημο.

    Σ.Π.

    [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 2

    Πύργος, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που έγινε σήμερα στον Πύργο, Πανηλειακός και Παναχαϊκή αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 2 - 2 για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν μάλιστα με σκορ 2 - 0, όμως στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι αντεπιτέθηκαν και πήραν το πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας.

    Ο Πανηλειακός άνοιξε το σκορ στο 22' λεπτό με τον Γιαννακίδη και έγραψε έτσι το 1 - 0. Στο 52' ο Μπάντοβιτς βρήκε εκ νέου το δρόμο προς τα δίχτυα και διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του Πύργου. Τρία λεπτά αργότερα αντέδρασε η Παναχαϊκή και στο 55' μείωσε το σκορ σε 2 - 1 με τον Σολάκη. Μάλιστα κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι στο 69' με τον Βούκσεβιτς να γράψουν το 2 - 2 και να ισοφαρίσουν την αναμέτρηση.

    [09] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΦΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1 - 1

    Ηράκλειο, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Για μια ακόμη αγωνιστική ο ΟΦΗ δεν κατάφερε να γευτεί τη χαρά της νίκης και να κατακτήσει βαθμούς. Οι κρητικοί στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αναδείχτηκαν ισόπαλοι στην έδρα τους με αντίπαλο την Καλαμάτα και σκορ 1 - 1.

    Βέβαια η αρχή του παιχνιδιού για τον ΟΦΗ ήταν ιδανική καθώς οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 5' λεπτό με τον κοσταρικανό Γκόμες. Το 1 - 0 όμως δεν κράτησε για πολύ καθώς στο επόμενο πεντάλεπτο και συγκεκριμένα στο 10' η Καλαμάτα ισοφάρισε με τον Μπόατενγκ. Στα επόμενα λεπτά κανένας από τους δύο αντιπάλους δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί σωστά τις ευκαιρίες του και να πάρει τους τρεις βαθμούς.

    [10] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1 - 0

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Μετά από αρκετές αγωνιστικές ο Αρης επέστρεψε στις νίκες. Οι κίτρινοι κέρδισαν στο γήπεδο Χαριλάου το νεοφώτιστο ΠΑΣ Γιάννινα με σκορ 1 - 0 για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος και κατέκτησαν τρεις πολύτιμους βαθμούς. Την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Αρη έκανε ο Ιλια Ιβιτς, μεταγραφικό απόκτημα του Γενάρη.

    Ο σέρβος επιθετικός ξεκίνησε από την αρχή στην ενδεκάδα και έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Το παιχνίδι μεταξύ του Αρη και του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον από τα πρώτα λεπτά με τους φιλοξενούμενους να μην δείχνουν διάθεση να κλειστούν στα καρέ τους και να παίζουν ανοιχτά. Και οι δύο στο πρώτο ημίχρονο είχαν κάποια δοκάρια όμως κανένας δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

    Η λύτρωση για τους παίκτες και τους φιλάθλους του Αρη ήρθε στην επανάληψη όταν ο Μάριος Αγαθοκλέους μετά από πάσα του Θωμά Κυπαρίσση έγραψε το 1 - 0 στο 62' λεπτό. Στη συνέχεια, οι κίτρινοι είχαν κάποιες ακόμη ευκαιρίες όμως δεν κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τέρματα τους.

    [11] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΣΔ

    Μόσχα, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα εξοφλήσει τα χρέη που "κληρονόμησε" από την πρώην Σοβιετική Ενωση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι το 25% από τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού αφορούν στην αποπληρωμή των σοβιετικών χρεών.

    "Η Ρωσία σκοπεύει και θα πληρώσει τα χρέη που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ", τόνισε ο ρώσος πρόεδρος στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, όπου μετέβη προκειμένου να συνοδεύσει τον γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επέλεξε τη ρωσική πρωτεύουσα για να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα.

    Σ.Π.

    [12] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 0

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Σε ...κακό δαίμονα του Ηρακλή έχει εξελιχτεί ο Παπανδρέου. Ο παίκτης του Αθηναϊκού σκόραρε δύο φορές στην αναμέτρηση με τον Γηραιό και χάρισε στην ομάδα του τη νίκη με σκορ 2 - 0 στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Ο Ηρακλής παρατάχθηκε στο γήπεδο με αρκετές απώλειες και απουσίες. Κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Παναγιώτης Διλμπέρης αντί του Αντρέας Ράινκε, ενώ ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έμεινε στον πάγκο λόγω τραυματισμού. Ο Αθηναϊκός μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και τις απουσίες του αντιπάλου και κατάφερε να ανοίξει το σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

    Ο Γιάννης Κυράστας έκανε κάποιες αλλαγές στην επανάληψη, ο κύπριος επιθετικός Κωνσταντίνου ρίχτηκε στη μάχη όμως ο Αθηναϊκός ήταν ιδιαίτερα απειλητικός. Μάλιστα στο 85' ο Παπανδρέου και πάλι βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και σφράγισε τη νίκη της ομάδας του κόντρα στον Ηρακλή.

    [13] ΜΠΑΡΑΖ ΕΚΡΗΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε σήμερα την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

    Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συνολικά πέντε εκρήξεις, στην περιοχή Mellat Park, κοντά σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, που φέρουν πολλά κοινά σημεία με ανάλογες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει στο παρελθόν η παράνομη ισλαμική οργάνωση Mujahideen Khalq.

    Σ.Π.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2 - 0

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις επιτυχίες και διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν σήμερα στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Εθνικής κατηγορίας τον Πανιώνιο με σκορ 2 - 0 και κατέκτησαν τρεις πολύτιμους βαθμούς. Ετσι άφησαν στο παρελθόν την ήττα από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.

    Το σκορ άνοιξε και πάλι για την ομάδα του Πειραιά ο Αλέκος Αλεξανδρής στο 30'. Στη συνέχεια, ο Πανιώνιος διαμαρτυρήθηκε για μη καταλογισμό πέναλτι και στο 42' οι νεοσμυρνιώτες έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ευθυμιάδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή και στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Πίτερ Οφορίκουε έγραψε το 2 - 0 και οδήγησε την ομάδα του στα αποδυτήρια με τον αέρα δύο τερμάτων.

    Στην επανάληψη, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε ο Ολυμπιακός δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες όμως δεν κατάφερε να ανεβάσει άλλο το δείκτη του σκορ.

    [15] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 11ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Σε ένα δραματικό παιχνίδι, που κρίθηκε στην εκπνοή, το Περιστέρι πήρε σπουδαία νίκη στην Κρήτη από το Ηράκλειο με σκορ 78 - 76. Με το ματς αυτό έκλεισε η αυλαία της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας και η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έμεινε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το Περιστέρι πήρε τη νίκη στην εκπνοή χάρη στο τρίποντο που πέτυχε από το κέντρο του γηπέδου ο Μπάιρον Ντίκινς.

    Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό καθώς το Ηράκλειο κατάφερε στα πρώτα λεπτά να προηγηθεί με 12 πόντους διαφορά. Στη συνέχεια, το Περιστέρι προσπάθησε να μειώσει και από το τρίτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ. Η συνέχεια ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και από ότι φάνηκε το τέλος δεν συνίσταται για καρδιακούς.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν χθες για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος, οι τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης γνώρισαν τις ήττες. Ο ΠΑΟΚ έχασε στην έδρα του από την ΑΕΚ με σκορ 82 - 75 και οι παίκτες του Κώστα Φλεβαράκη απειλούν πως από τη Δευτέρα θα απέχουν από τις προπονήσεις λόγω του ότι το οικονομικό πρόβλημα της ομάδας έχει φτάσει στο απροχώρητο.

    Ο Αρης ηττήθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο από τον Ολυμπιακό με σκορ 54 - 55 σε μια αναμέτρηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων και κρίθηκε στην τελευταία επίθεση. Ο Πέτροβιτς στάθηκε άτυχος σε σουτ τριών πόντων και ο Αρης γνώρισε την ήττα. Αντίθετα, ο Ηρακλής που διαμαρτύρεται για τη διαιτησία έχασε στην Αθήνα από τη Δάφνη με σκορ 84 - 77 και μαζί έχασε την ευκαιρία να αναρριχηθεί ψηλότερα στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο το Μίλωνα και επικράτησε με σκορ 84 - 57, ενώ ο Πανιώνιος νίκησε εύκολα στη Νέα Σμύρνη τον Μακεδονικό με 87 - 59. Τέλος, το Μαρούσι κέρδισε τη Νήαρ Ηστ με σκορ 95 - 85.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (11η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 21

    2.Περιστέρι 20

    3.ΑΕΚ 20

    4.Παναθηναϊκός 20

    5.Πανιώνιος 18

    6.ΠΑΟΚ 17

    7.Μαρούσι 16

    8.Ηρακλής 16

    9.Νήαρ Ηστ 14

    10.Δάφνη 14

    11.Αρης 14

    12.Μίλων 14

    13.Ηράκλειο 13

    14.Μακεδονικός 11

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (12η)

    Περιστέρι - Αρης

    Ηράκλειο - Πανιώνιος

    Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

    Μίλωνας - ΠΑΟΚ

    ΑΕΚ - Δάφνη

    Ηρακλής - Μαρούσι

    Νήαρ Ηστ - Μακεδονικός

    [16] ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΑΡΟΝ ΕΝΑΝΤΙ ΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Τελ Αβίβ, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Υπό τον κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, αφού εκτός του αδιεξόδου στο οποίο φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις με τους Παλαιστίνιους έχει να αντιμετωπίσει και τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του ηγέτη του Λικούντ και υποψήφιου για το πρωθυπουργικό αξίωμα των επικείμενων εκλογών, Αριέλ Σαρόν.

    Δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τον ηγέτη του Λικούντ να έχει μεγάλο προβάδισμα του αντιπάλου του στην κούρσα για την πρωθυπουργία του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο Σαρόν συγκεντρώνει βάσει των δημοσκοπήσεων το 50% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, ενώ ο Μπαράκ δεν ξεπερνά καν το 28%.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που υποψήφιος των Εργατικών για την πρωθυπουργία ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά του στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, Σιμόν Πέρες, τότε το κλίμα μεταξύ του εκλογικού σώματος θα ήταν πολύ καλύτερο για τους Εργατικούς.

    Σ.Π.

    [17] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Το νέο του προεδρείο εξέλεξε σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2001. Εξελέγησαν επίσης και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής. Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου εξελέγη ο Κων. Καλλέργης, αντιπρόεδρος ο Ιω. Καρακουλάκης και γραμματέας η Μαρία Τούρτα.

    Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή εξελέγησαν ως τακτικά μέλη: Κων.Νικολάκαρος, Απ.Ιακώβου, Απ.Ναλμπαντίδης από την πλειοψηφία και Ευστ.Αβραμίδης, Χρ.Κοσκινάς και Μιχ.Σπυριδάκης από την πλευρά της μειοψηφίας.

    Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος ευχήθηκε στους νεοεκλεγέντες καλή δύναμη προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η θητεία τους θα είναι επιτυχής.

    [18] ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:21 UTC+2)

    Την ανάγκη εκδίκασης όλων των υποθέσεων που αφορούν σε εγκλήματα πολέμου και με κατηγορούμενους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας στο εσωτερικό της χώρας επανέλαβε ο γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, κατά τη χθεσινή του επιστροφή από τις ΗΠΑ, όπου είχε επαφές με την αμερικανίδα ομόλογό του, Μάντλιν Ολμπραϊτ.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Ουάσιγκτον, ο γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι επανέλαβε στην αμερικανική πλευρά την πρόθεση του Βελιγραδίου να εκδικάσει όλες τις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμων που αφορούν σε πολίτες της χώρας στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά σε πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Διευκρίνισε παράλληλα ότι θα θέσει το εν λόγω θέμα στις συνομιλίες που πρόκειται να έχει με τη Γενική Εισαγγελέα της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και η τελευταία αναμένεται ότι θα επισκεφθεί το Βελιγράδι.

    Σ.Π.

    [19] ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Κίεβο, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη ξεκινήσει για το Κοσσυφοπέδιο ομάδα γιατρών που θα υποβάλλει σε ιατρικές εξετάσεις τους ουκρανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην επαρχία προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν περιπτώσεις μόλυνσης των στρατιωτών από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Ο Κούτσμα ανακοίνωσε ότι σε ιατρικές εξετάσεις θα υποβληθούν όλοι οι ουκρανοί στρατιώτες που έχουν κατά καιρούς υπηρετήσει στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή μετέχουν στις τάξεις της KFOR περίπου 340 ουκρανοί στρατιώτες και άλλο στρατιωτικό προσωπικό.

    Ο ίδιος ο Κούτσμα θα ταξιδέψει στο Κοσσυφοπέδιο την ερχόμενη Τρίτη και δεν αποκλείεται να μεταβεί και στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Σ.Π.

    [20] Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΕΡΗΜΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΙΦΟ ΤΟΥ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Λονδίνο, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:18 UTC+2)

    Η ιρακινή έρημος κρατά το "κλειδί" της υπόθεσης που αφορά στο αν τελικά το απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο και στην κρίση στα Βαλκάνια ευθύνεται για την εμφάνιση κρουσμάτων καρκίνου σε στρατιώτες, σύμφωνα με δηλώσεις βρετανού ειδικού στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Observer.

    Σύμφωνα με τον βρετανό ειδικό, Κρις Μπάσμπι, σε δείγματα αέρος από περιοχές του Ιράκ κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ- πεδία σφοδρών μαχών κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο- ανακαλύφθηκαν ποσοστά ραδιενέργειας κατά 20 φορές μεγαλύτερα από ό,τι στη Βαγδάτη.

    Σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία, σημαίνει ότι τα όσα υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή η ραδιενέργεια από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό, θα αποδειχθούν αναληθή.

    Σ.Π.

    [21] ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΑΜ.

    Οττάβα, 7 Ιανουαρίου 2001 (19:00 UTC+2)

    Το καναδικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι κανένας καναδός στρατιώτης από αυτούς που έχουν υπηρετήσει ή εξακολουθούν να υπηρετούν στις τάξεις των ειρηνευτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα που να συνδέονται με το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων", που αφορά στη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια της κρίσης στην περιοχή.

    Εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι από τους χιλιάδες καναδούς στρατιώτες που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις 11 ζήτησαν να υποβληθούν σε ιατρικές στρατιώτες.

    Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εκτός των 11 αυτών στρατιωτών, ιατρικές εξετάσεις ζήτησαν και 90 καναδοί στρατιώτες με θητεία στον πόλεμου του Περσικού Κόλπου.

    "Εως σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης περιστατικών καρκίνου σε στρατιώτες μας που έχουν υπηρετήσει στα Βαλκάνια ή τον Περσικό Κόλπο", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP o Νταρίλ Μορίλ, εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Αμυνας.

    Σ.Π.

    [22] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΠΟΥΣ ΩΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Ουάσιγκτον, 7 Ιανουαρίου 2001 (18:55 UTC+2)

    Επίσημο νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ανακήρυξε τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ το Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

    Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, καθώς ορισμένοι μαύροι Δημοκρατικοί βουλευτές επιχείρησαν να διακόψουν τη διαδικασία, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Φλόριδα, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα.

    Τελικά ο κ. Μπους έλαβε 271 ψήφους και ο αντίπαλός του, Αλ Γκορ, 266, ενώ υπήρξε μία αποχή.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2001 (18:52 UTC+2)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 13 και 14 Ιανουαρίου ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσίρο Μόρι. Ο κ. Μόρι θα συναντηθεί με τον Κώστα Σημίτη και στόχοι της επίσκεψης του στην Αθήνα είναι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 January 2001 - 19:13:43 UTC