Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [02] ΣYΣKEΨH ΣHMITH-ΠAΠANTΩNIOY ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [03] Ο ΟΠΕΚ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΑΡΗ-ΠΑΟΚ Ο Π.ΣΠΥΡΟΥ
  • [05] ΝΕΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [06] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [07] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [08] ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΥΣΝΕΡ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
  • [10] 20 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • [11] ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥΣ ΠΟΥΛΑΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΓ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Δ.ΔΟΛΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [13] ΜΗΝΥΜΑ Τ.ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ"
  • [14] ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤ.
  • [15] ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΩΦΩΣΗ
  • [16] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΑ Η ΤΑΦΗ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ Κ. ΜΕΝΟΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [17] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [18] ΙΝΚΑ: ΕΥΡΩ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
  • [19] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ
  • [20] 2,14 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2000
  • [21] ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΙΕΤΑΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΟΠΛΑ
  • [22] ΟΥΓΓΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
  • [23] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΚΟΣΟΒΟ ΖΗΤA Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2001 (18:54 UTC+2)

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Ελληνες επιστήμονες σχετικά με το "Σύνδρομο των Βαλκανίων" λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους δεν βρέθηκαν κοντά στα σημεία των συγκρούσεων, αλλά και για τους φοιτητές που διαμένουν στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας.

    Ωστόσο, γονείς και φοιτητές ανησυχούν και για το λόγο αυτό ορισμένοι από τους φοιτητές που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία υποβλήθηκαν οικειοθελώς σε αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Αχέπα".

    Οι γονείς των φοιτητών εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους και για τη διαμονή τους σε πόλεις της Γιουγκοσλαβίας, ενώ πολλοί αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα ή όχι.

    [02] ΣYΣKEΨH ΣHMITH-ΠAΠANTΩNIOY ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2001 (11:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Eφ' όλης της ύλης συζήτηση για την οικονομική πολιτική, έχουν σήμερα από το πρωί ο πρωθυπουργός K. Σημίτης και ο YΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου. Στη σύσκεψη θα εξεταστούν όλα τα ανοιχτά θέματα, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών.

    Oι ταχύτεροι ρυθμοί στην υλοποίηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της οικονομίας εντός της ONE. Xθες ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με τον υπουργό Oικονομικών του Bελγίου και προεδρεύοντα του EURO-12 N. Pέιντερς.

    Mετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι το 2001 μπαίνει με θετικούς οιωνούς, ενώ ο Bέλγος υπουργός χαρακτήρισε σημαντικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών του ελληνικού λαού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα έτη.

    [03] Ο ΟΠΕΚ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λονδίνο, 5 Ιανουαρίου 2001 (11:04 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής μαύρου χρυσού, εάν οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα.

    Ο κ. Ροντρίγκεζ προανήγγειλε ότι εάν οι τιμές αργού πετρελαίου παραμείνουν, για ακόμα δέκα εργάσιμες ημέρες, κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι, τότε ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια.

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΑΡΗ-ΠΑΟΚ Ο Π.ΣΠΥΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2001 (13:47 UTC+2)

    Θετική άποψη για συγχώνευση του Άρη και του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο έχει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, Παναγιώτης Σπύρου καθώς πιστεύει ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής επιβάλλουν μια τέτοια συγχώνευση. "Είμαι υπέρ της άποψης αυτής. Για να καταφέρουμε επιτέλους εμείς οι Θεσσαλονικείς να έχουμε άξιο εκπρόσωπο όχι μόνο στο πρωτάθλημα της Εθνικής κατηγορίας, αλλά και στην Ευρώπη", τονίζει ο κ. Σπύρου και συνεχίζει: "Μόνο έτσι θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει στην Ευρώπη. Η συγχώνευση των δύο ιστορικών ομάδων αποτελεί επιτακτική ομάδα. Όλα στον επιχειρηματικό χώρο αλλάζουν και βλέπουμε μεγάλες τράπεζες να κάνουν τέτοιου είδους συγχωνεύσεις".

    Όσο για τις αντιδράσεις; "Αυτές υπάρχουν μόνο από τους οργανωμένους οπαδούς. Όλοι οι απλοί πολίτες που θέλουν να δουν καλό ποδόσφαιρο δεν θα αντιδράσουν. Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Και δεν είμαι ο μοναδικός που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι και άλλοι πρόεδροι ενστερνίζονται τέτοιου είδους απόφαση. Αν είναι μόνο για λίγους οργανωμένους οπαδούς να μην γίνει τέτοιο, τότε τι να πω".

    Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν υπήρξε αρνητικός στην συγχώνευση του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε σίγουρα θα ανοίξει μια μεγάλη σελίδα στον αθλητισμό της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο...

    [05] ΝΕΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΓΙΑ ΤΗ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ

    Σίδνεϊ, 5 Ιανουαρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Με στόχο την ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας, με τη συμμετοχή ατόμων με νέες

    αντιλήψεις απ΄ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 11 Ιανουαρίου του 2001 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η Β΄ παγκόσμια συνάντηση Κρητικών Νεολαιών. Την οργανωτική ευθύνη έχει η Παγκρήτιος Νεολαία, ενώ η όλη διοργάνωση στηρίζεται από τη ΓΓΑΕ.

    Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι των οργανώσεων Κρητικής Νεολαίας από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Τη μεγάλη αυτή διοργάνωση των νέων κρητικών από όλο τον κόσμο τιμούν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ελληνικών προξενικών αρχών, της Αυστραλιανής κυβέρνησης, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αυστραλίας, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών Ελληνικών συμφερόντων.

    Σήμερα συνεδρίασε το ΔΣ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών, ενώ

    παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες της Ομοσπονδίας Κρητικών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Το βράδυ η Αδελφότητα Κρητών Σίδνεϊ διοργάνωσε μεγάλη χοροεσπερίδα με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, ενώ το Σάββατο 6 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κρητικών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Σκουλούδης καλεί όλη την παροικία σε ανοιχτή δεξίωση προς τιμήν των συμμετεχόντων. Οι εργασίες της Β΄ παγκόσμιας συνάντηση Κρητικών Νεολαιών ξεκινούν επίσημα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη θα γίνει απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και εκλογή νέου ΔΣ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαίων. Τα θέματα, που θα απασχολήσουν τους νεαρούς συνέδρους αφορούν στην προώθηση των θεμάτων της εκπαίδευσης, της ελληνικής γλώσσας και της θρησκείας , η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τοδιεθνές χωριό Κρητικής Νεολαίας κ.α.

    [06] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Βελιγράδι, 5 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ανέφεραν ότι δεν έχουν διαπιστώσει αύξηση των περιστατικών καρκίνου που να σχετίζονται με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη χώρα, όπως μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

    Αν και οι αρχές είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως για πιθανές συνέπειες από το ουράνιο, δεν έχει διεξαχθεί καμία μελέτη μέχρι στιγμής για τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών στον πληθυσμό της χώρας.

    Ο γιατρός Σλόμπονταν Τσίκαριτς, αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής του Βελιγραδίου για τον καρκίνο, ανέφερε ότι το ίδρυμα δεν έχει καταγράψει αύξηση του αριθμού περιπτώσεων καρκίνου σε ασθενείς που υποφέρουν από λευχαιμία, ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της καθυστερημένης εμφάνισης των συνεπειών από έκθεση στο ραδιενεργό υλικό.

    Ο αξιωματούχος του γιουγκοσλαβικού στρατού, Μίλαν Ζάριτς, είπε ότι από τους βομβαρδισμούς του 1999 και έπειτα, πέντε περιοχές της Γιουγκοσλαβίας έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται αυτές του Κοσσυφοπεδίου, και πρόσθεσε ότι περίπου 100 άτομα που ζούν κοντά στις ύποπτες ζώνες έχουν υποστεί εξετάσεις, χωρίς όμως να παρουσιάσουν δείγματα ασθένειας που σχετίζονται με έκθεση σε ουράνιο.

    [07] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Γενεύη, 5 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ που είχε αναλάβει τον εντοπισμό πιθανής ραδιενέργειας από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στις βόμβες που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, θα εκδόσει την πλήρη έκθεσή του το Μάρτιο.

    Αξιωματούχοι που επιθεωρούν τοποθεσίες στο Κοσσυφοπέδιο, είχαν ανακοινώσει το Νοέμβριο ότι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι βρήκαν υπολλείμματα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε πυρομαχικά που βρίσκονται στο έδαφος της περιοχής, μόλις ενάμισι χρόνο μετά τους βομβαρδισμούς.

    Οι αναλύσεις δειγμάτων που συγκέντρωσε η ομάδα του προγράμματος κατά τη διάρκεια αποστολής της στην επαρχία από τις 5-17 Νοεμβρίου συνεχίζονται σε πέντε ευρωπαϊκά εργαστήρια. Η ομάδα, που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την KFOR, επισκέφτηκε 11 από τις 112 υπό στόχευση τοποθεσίες, ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας.

    Ο γενικός διευθυντής του προγράμματος, Κλάους Τόεπφερ, δήλωσε ότι από τις 11 τοποθεσίες που επισκέφτηκε η ομάδα, σε τρεις δε βρήκε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας ούτε υπολλείμματα πυρομαχικών, ενώ στις υπόλοιπες οχτώ βρέθηκαν είτε ελάχιστα ποσοστά είτε μικρά υπολλείμματα.

    [08] ΕΠΑΦΕΣ ΚΟΥΣΝΕΡ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"

    Πρίστινα, 5 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους σε θέματα υγείας για να συζητήσει εάν η χρήση όπλων απεμπλουτισμένων με ουράνιο από το ΝΑΤΟ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον πληθυσμό της επαρχίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του.

    Ο Κουσνέρ, πρώην υπουργός Υγείας της Γαλλίας και ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης "Γιατροί χωρίς Σύνορα", πιθανώς να συναντηθεί με αξιωματούχους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και του τμήματος δημόσιας υγείας του Κοσσυφοπεδίου. "Θα συζητήσει το πρόβλημα και τρόπους μελέτης πιθανών συνεπειών στον πληθυσμό" είπε η Σουζάν Μανουέλ, τονίζοντας ότι η αποστολή του ΟΗΕ δε διαθέτει στοιχεία για αύξηση ποσοστού λευχαιμίας ή άλλων μορφών καρκίνου στο Κοσσυφοπέδιο από τι μέρα που ξεκίνησαν οι βομβαρισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ούτε ανέκδοτα στοιχεία που να κάνουν λόγο για τέτοια αύξηση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία στην επαρχία δεν διαθέτουν ιστορικούς καταλόγους, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με παλαιότερα στοιχεία.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Αγκυρα, 5 Ιανουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη διακοπή των δραστηριοτήτων ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων, μετά από έρευνα κατά την οποία διαπίστωσε ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία.

    Η Ενωση Πληροφόρησης και Υποστήριξης των Οικογενειών των Κρατουμένων άσκησε έντονη κριτική στις αρχές της χώρας μετά την επέμβαση των δυνάμεων στις φυλακές για να καταστείλει την απεργεία πείνας περίπου 200 πολιτικών κρατουμένων.

    Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, αποφάσισε τη διακοπή της δράσης της οργάνωσης, ενώ σύμφωνα με παρατηρητές πιθανώς να δοθεί εντολή και για τη διάλυσή της, με το επιχείρημα ότι πρόσκειται στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού, που οργάνωσε τις απεργίες πείνας στην Τουρκία.

    [10] 20 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Κάτω από άθλιες συνθήκες ζούσαν για ενάμισι μήνα 19 λαθρομετανάστες από την Ινδία και ένας από το Πακιστάν, τους οποίους εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές σε αποθήκη του αγροτικού συνεταιρισμού στο Ελαιοχώρι Κορινθίας, όπου δούλευαν σε χωράφια.

    Οι λαθρομετανάστες δούλευαν στα χωράφια του χωριού για 3.000 δραχμές τη μέρα και όλοι μαζί κοιμούνταν και μαγείρευαν στην αποθήκη που τους είχαν παραχωρήσει οι κάτοικοι., ενώ μαζί τους βρέθηκαν και άλλοι πέντε από τη Βουλγαρία.

    Οι αρχές αναφέρουν ότι το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες στην περιοχή είναι έντονο, ωστόσο, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ειδικά με τους Πακιστανούς και τους Ινδούς δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

    [11] ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥΣ ΠΟΥΛΑΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βόννη, 5 Ιανουαρίου 2001 (20:04 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρήχε κρατικές εγγυήσεις ύψους 500 εκατομμυρίων μάρκων (87,9 δισ. δραχμών), τις αποκαλούμενες XERMES, προκειμένου να πουληθεί στην Τουρκία τουλάχιστον μία πυραυλάκατος και να της χορηγηθεί ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός για να κατασκευάσει η ίδια η Τουρκία άλλα τρία σκάφη του ίδιου τύπου.

    Ηδη η Γερμανία έχει παράσχει στην Αγκυρα τεχνογνωσία και υλικό για την ανέγερση στην Τουρκία εργοστασίου παραγωγής πυρομαχικών.

    Αντίθετα η κεντροαριστερή κυβέρνηση του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εμμένει στην άρνησή της για τα άρματα μάχης Λέοπαρντ-2, που ζητάει επίμονα η Τουρκία. Η κυβέρνηση, πιεζόμενη και από τους Πράσινους, συνδέει την πώληση των αρμάτων με τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, πράγμα που δεν την ενδιαφέρει, όπως φαίνεται, όταν πρόκειται για πυραυλάκατους και πυρομαχικά.

    [12] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΓ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Δ.ΔΟΛΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    "Η έκδοση της "Ελληνικής Διασποράς" από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πριν από πέντε χρόνια ήρθε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην πληροφόρηση των Αποδήμων Ελλήνων για τις δραστηριότητες τους ανά τον κόσμο. Η έκδοση του περιοδικού συνέπεσε επίσης με την ίδρυση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, αυτού του παγκόσμιου εισηγητικού προς την Ελληνική Πολιτεία θεσμικού οργάνου έκφρασης του αυτοοργανομένου Απόδημου Ελληνισμού.

    Όλα αυτά τα χρόνια, στην αρχή ως Απόδημος και εγώ ο ίδιος και σήμερα ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον την "Ελληνική Διασπορά" και παρακολουθώ από κοντά τις συστηματικές προσπάθειες των ανθρώπων της να αναδείξουν τη φύση και τα επιτεύγματα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Ο πολυκεντρικός και πολύμορφος Οικουμενικός Ελληνισμός, μέσα από την ειδησεογραφική και αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του στις σελίδες της "Ελληνικής Διασποράς", μαθαίνει και συνειδητοποιεί καλύτερα πως αποτελεί ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δίκτυο με κοινές γλωσσικές και πολιτισμικές αναφορές. Οι Έλληνες του κόσμου αποτελούν σήμερα μια παγκόσμια κοινότητα 17.000.000 ατόμων που ζει και συνδημιουργεί νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές πραγματικότητες σε περισσότερες από 140 χώρες-πατρίδες του κόσμου. Αυτή η πολύμορφη, πολυεπίπεδη και άκρως επιτυχημένη παγκόσμια κοινότητα των Ελλήνων μας κάνει όλους υπερήφανους, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας και μας δίνει ως έθνος απεριόριστες δυνατότητες για τη νέα χιλιετία που μόλις τώρα ανατέλλει.

    Η συμβολή της "Ελληνικής Διασποράς" στην ενημέρωση και στην εμβάθυνση της

    αυτογνωσίας των απανταχού Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε σημαντική. Συγχαίρω το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους συνεργάτες του περιοδικού για αυτή τους την προσπάθεια και εύχομαι ότι καλύτερο για το μέλλον. Τελειώνοντας, θέλω να γνωρίζετε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η επιτελική υπηρεσία της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα Αποδήμων από το 1983, έτος ίδρυσής της, ήταν και εξακολουθεί να είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε πρωτοβουλία έχει σχέση με την ανάδειξη της φύσης και του πλούτου της Αποδημίας αλλά και της Παλιννόστησης".

    [13] ΜΗΝΥΜΑ Τ.ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ"

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Συγχαρητήρια και ευχές για τα πέντε χρόνια έκδοσης του περιοδικού "Ελληνική

    Διασπορά" του ΜΠΕ εκφράζει σε μήνυμα του ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τηλέμαχος

    Χυτήρης, επισημαίνοντας το ρόλο που διαδραματίζει για την ενίσχυση των δεσμών με τους απόδημους Έλληνες.

    "Μέσα από τις στήλες του περιοδικού σας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους

    Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται καλή και δημιουργική χρονιά, υγεία και ευτυχία. Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας χρονιάς για να προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά η χώρα μας", τονίζει ο κ. Χυτήρης.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι "ο στόχος της ένταξης στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΕΥΡΩ

    επετεύχθη με σκληρή προσπάθεια του λαού μας. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων ισχυρή, με δική της φωνή κοιτάζοντας σταθερά προς το μέλλον. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο και οι Έλληνες της διασποράς. Ο Ελληνισμός, που χρόνια τώρα βρίσκεται και δημιουργεί εκτός συνόρων, μα που η προσφορά του και η αγάπη του για την Πατρίδα παραμένει άσβεστη. Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν ιδιαίτερα εύχομαι να είναι πάντα καλά και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα είναι συνεχώς στο πλευρό τους", καταλήγει στο μήνυμά του ο υφ. Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης.

    [14] ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    της Διαμαντέντιας Ριμπά

    Την υπερηφάνεια του για τη δράση της Αθηνάς Λαμπρινίδου εξέφρασε σε δηλώσεις

    του στο ΜΠΕ ο αδελφός της Σταύρος Λαμπρινίδης πρεσβευτής επί τιμή, Γενικός

    Διευθυντής του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    "Είμαι προφανώς πολύ υπερήφανος για την Αθηνά, που είναι και η μόνη Ελληνίδα

    εθελόντρια της Greenpeace. Δεν το κρύβω ότι ως αδελφός φοβάμαι που συμμετέχει εδώ και 10 χρόνια σε επικίνδυνες δράσεις ανά τον κόσμο. Η εμπειρία της μειώνει τους κινδύνους, παρ΄ όλα αυτά έχω πάντα την αγωνία", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρινίδης.

    Την είδηση για την τελευταία τολμηρή επιχείρηση στο λιμάνι του Όκλαντ στην Ν.

    Ζηλανδία ο κ. Λαμπρινίδης την έμαθε πρώτα από την αδελφή του, η οποία επικοινώνησε μαζί του αμέσως μετά μέσω e-mail. Οι αποστολές της Greenpeace απαιτούν άκρα μυστικότητα και ταχύτητα. Για το λόγο αυτό οι οικογένεια της Αθηνάς Λαμπρινίδη ποτέ δεν γνωρίζει που βρίσκεται. "Κάθε φορά νιώθω ανακούφιση όταν μαθαίνω πως όλα πήγαν καλά και η ίδια είναι δεν κινδυνεύει", λεει με εμφανή χαρά και συγκίνηση ο αδελφός της.

    Παράλληλα ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε τη σπουδαιότητα του θεσμού του εθελοντισμού. "Αν παίρνω κάτι από αυτή τη δράση της Αθηνάς, είναι η ιδιαίτερη σημασία του εθελοντισμού. Εν΄ όψη της Ολυμπιάδας του 2004, 60.000 έλληνες από τη χώρα και το εξωτερικό καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για το καλό της Ελλάδας. Δε ζητούμε από κανένα να δεθεί σε άγκυρα και να ριψοκινδυνέψει. Αν μπορέσουμε ενωμένοι με αυτό το πνεύμα να συντονίσουμε τη δράση μας είμαι βέβαιος ότι θα διοργανώσουμε συγκλονιστικούς αγώνες".

    Η Αθηνά Λαμπρινίδου είναι η πρώτη Ελληνίδα που έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος της

    GREENPEACE από τις αρχές του 1990, και η πρώτη και μόνη ελληνίδα που επί χρόνια ήταν στο πλήρωμα του "Rainbow Warrior" και άλλων πλοίων της GREENPEACE σε δεκάδες δράσεις ανά τον κόσμο. Τα τελευταία 7 χρόνια ταξιδεύει με το GREENPEACE και ζει εκτός Ελλάδος. Το 1997 εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία και εργάζεται κοντά στους ιθαγενείς Maori, προωθώντας τα δικαιώματά τους. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τους Maori,

    ξαναεντάχθηκε στο δυναμικό της GREENPEACE, που χθες ακινητοποίησε εμπορικό πλοίο, το οποίο μετέφερε γενετικά μεταλλαγμένες ζωοτροφές, έξω από το λιμάνι του 'Οκλαντ. Η είδηση μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη της GREENPEACE παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, όταν θα εκδικαστεί η υπόθεση στο Πρωτοδικείο του 'Οκλαντ.

    [15] ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΩΦΩΣΗ

    Γενεύη, 5 Ιανουαρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή, Στυλιανό Αντωναράκη, στη Γενεύη της

    Ελβετίας, εντόπισε το γονίδιο που ευθύνεται για δύο μορφές βαριάς κώφωσης στο

    χρωμόσωμα 21. Η μια μορφή παρουσιάζεται από τη γέννηση και η άλλη εμφανίζεται

    κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν μια γενετική μετάλλαξη που εξουδετερώνει τη δράση του

    γονιδίου αυτού που οδηγεί σε βαριά κώφωση, η δε ανωμαλία παρουσιάζεται υπό τη μορφή της επανάληψης της αλληλουχίας του DNA σε αρκετά μέρη του ανθρώπινου γονιδιώματος. Η είδηση δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης "Nature Genetics".

    [16] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΑ Η ΤΑΦΗ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ Κ. ΜΕΝΟΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 5 Ιανουαρίου 2001 (19:30 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Είκοσι έξι μαρτυρικά χρόνια πέρασε η οικογένεια του αγνοουμένου ελληνοκυπρίου

    Κώστα Μενοίκου, αναζητώντας στοιχεία για την τύχη του.

    Ο Μενοίκου μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1951 μαζί με τους γονείς του, σε ηλικία δύο ετών. Το 1972 επέστρεψε στην Κύπρο όπου πολέμησε στην εισβολή των τούρκων. Τα ίχνη χάθηκαν στις 20 Ιουλίου 1974.

    Με τη μέθοδο διακρίβωσης του DNA των οστών διαπιστώθηκε η ταυτότητα του

    άτυχου αγνοουμένου μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. Τα οστά βρέθηκαν στο

    στρατιωτικό Κοιμητήριο της Λακατάμια στη Λευκωσία.

    Η ταφή των οστών έγινε χθες με τιμές ήρωα στον οικογενειακό τάφο της

    οικογένειας Μενοίκου στο Κίλορ της Μελβούρνης. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε

    στον ελληνορθόδοξο ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Σιάνσαιν. Επικήδειους

    εκφώνησαν ο Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Γεωργιάδης

    και ο πρόεδρος της ΣΕΚΑ, Παναγιώτης Γιαννούδης, οι οποίοι έγιναν στον οικογενειακό τάφο

    της οικογένειας Μενοίκου στο Κίλορ.

    [17] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΤΡΕΛΕΣ" ΑΓΕΛΑΔΕΣ

    Βόννη, 5 Ιανουαρίου 2001 (18:55 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Πιέσεις για παραίτηση δέχονται οι υπουργοί Υγείας και Γεωργίας της Γερμανίας, Αντρέα Φίσερ και Καρλ Χάιντς Φούνκε, τους οποίους πολλοί κατηγορούν ότι δεν χειρίστηκαν σωστά το θέμα με τις "τρελές αγελάδες".

    Στους δύο υπουργούς καταλογίζεται ολιγωρία γιατί για μεγάλο διάστημα ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη Γερμανία και ότι δεν έλαβαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

    Στην πορεία διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 7 κρούσματα και τέθηκαν περιορισμοί στις εισαγωγές και στη διακίνηση ντόποιου βοδινού κρέατος, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν πλέον αργά.

    Ο κ.Φούνκε, κάνοντας αυτοκριτική παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι υπήρξε ανεπίτρεπτος εφησυχασμός και πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα, όταν το πρόβλημα απασχολούσε έντονα τη Βρετανία και τη Γαλλία, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η ασθένεια των "τρελών" αγελάδων και στη Γερμανία.

    [18] ΙΝΚΑ: ΕΥΡΩ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

    θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2001 (18:40 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η μεταβατική περίοδος μέχρι την επίσημη υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος δεν είναι αρκετή προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι Ελληνες καταναλωτές με τις νέες συνθήκες που επιφέρει το ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Δρούτσας στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου.

    Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα η κυοφορούμενη αλλαγή εμπεριέχει πολιτικά,

    ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που πρέπει μέσα σε περιορισμένο χρόνο να ξεπεραστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο νόμισμα, που θα λάβει "σάρκα και οστά" τον Ιούλιο του 2002, οπότε οι συναλλαγές δε θα γίνονται πλέον με τη δραχμή.

    Σε αυτό ακριβώς το στόχο αποσκοπεί το ΙΝΚΑ Μακεδονίας, που όπως τόνισε ο ίδιος, σε συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας και της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών της Ε.Ε. έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο "Παρατηρητήριο Ευρώ" στην Ελλάδα για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς επίσης για την επικράτηση της διαφάνειας στις συναλλαγές με τους καταναλωτές.

    "Κύριο μέλημά μας είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον ευρώ-Παρατηρητηρίου σε κάθε Νομό της Βορείου Ελλάδας και η διεξαγωγή σεμιναρίων ανά τακτά διαστήματα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να εξοικειωθούν με το νέο νόμισμα", τόνισε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι "θα δοθεί ειδικό βάρος στα άτομα της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με προβλήματα όρασης".

    Επεσήμανε ότι η διπλή αναγραφή (ευρώ - δραχμής) δεν εφαρμόζεται επαρκώς, γεγονός που διαπίστωσε για άλλη μια φορά κατά την επίσκεψή του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ παρατήρησε ότι η διπλή αναγραφή εφαρμόζεται μέχρι στιγμής μόνο στο τραπεζικό σύστημα και το ΧΑΑ.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα η πολιτεία να αναλάβει επιτέλους το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει, υιοθετώντας σειρά μέτρων που θα βοηθήσει στην επιτυχή μετάβαση στις νέες συνθήκες.

    Στ.Τ.

    [19] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ

    Βαγδάτη, 5 Ιανουαρίου 2001 (18:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, διέψευσε τις ειδήσεις που διοχέτευσε η εξόριστη ιρακινή αντιπολίτευση, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, ότι δηλαδή βρίσκεται στην εντατική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Για να πειστούν μάλιστα όσοι αμφιβάλλουν, η ιρακινή τηλεόραση μεταδίδει συνεχώς τις τελευταίες μέρες, εικόνες που δείχνουν τον πρόεδρο του Ιράκ σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως η τελευταία συνάντησή του με γνωστούς καλλιτέχνες στη Μέση Ανατολή. Ο 63χρονος Σαντάμ φαίνεται στις εικόνες υγιής και ενθουσιασμένος και το θέμα στο οποίο επιλέγει να αναφερθεί είναι η κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [20] 2,14 ΔΙΣ. ΔΡΧ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2000

    Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2001 (18:39 UTC+2)

    Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων και ταξί στην αγορά της Ελλάδας, το προηγούμενο έτος, σπάζοντας το φράγμα των 290.000 οχημάτων. Οι Ελληνες καταναλωτές διέθεσαν 2,14 δισεκατομμύρια δραχμές για την αγορά αυτοκινήτων, αν και το 1999 ήταν το αποδοτικότερο έτος στο συγκεκριμένο τομέα.

    Ωστόσο τα ελληνικά αυτοκίνητα θεωρούνται γηρασμένα στην Ευρώπη, αφού έχουν μέσο όρο ηλικίας για κάθε αυτοκίνητο τα 11 έτη.

    Μέσα σε τέσσερα χρόνια υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο καινούργια αυτοκίνητα, αύξηση που πραγματοποιείται τη στιγμή που οι δρόμοι και τα πάρκινγκ παραμένουν ίδια, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πρόβλημα λειτουργικότητας των οχημάτων, αλλά και περισσότερα ατυχήματα. Στην Ευρώπη, σε κάθε 100 αυτοκίνητα αποσύρονται τα 70, ενώ στην Ελλάδα το ένα ή δύο.

    Αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ η μεγάλη αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων παρατηρήθηκε λόγω της απελευθέρωσης καταναλωτικής πίστης και της πτώσης των τιμών, λόγω σταδιακής μείωσης στη φορολογία.

    [21] ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΙΕΤΑΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 5 Ιανουαρίου 2001 (18:01 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, διέταξε λεπτομερή έρευνα σε περιοχές της Βοσνίας που δέχθηκαν επίθεση από αεροσκάφη της συμμαχίας, τα οποία χρησιμοποίησαν βόμβες απεμπλουτισμένες με ουράνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, μετά τις έντονες ανησυχίες των χωρών - μελών για τους κινδύνους στην υγεία του στρατιωτικού προσωπικού τους.

    Ο Ρόμπερτσον αναφέρει την πρωτοβουλία αυτή σε επιστολή του προς τον Ιταλό πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ, στην οποία αναφέρεται στις ανησυχίες της Ρώμης για τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένων με ουράνιο, μετά μάλιστα το θάνατο εφτά Ιταλών στρατιωτών, όταν επέστρεψαν από τη θητεία τους στη Βοσνία.

    "Κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες σας" γράφει στην επιστολή του ο Ρόμπερτσον και συνεχίζει λέγοντας ότι "ζήτησα από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ να αναφέρουν το συντομότερο δυνατό τις περιοχές που επλήγησαν από τέτοια όπλα, αλλά και τις ποσότητες ουρανίου που περιείχαν". Παρομοίως υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν οποιοδήποτε συσχετισμό ανάμεσα στην έκθεση σε ουράνιο και τους θανάτους".

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να μειώσει τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένων με ουράνιο στην περιοχή των Βαλκανίων. Μάλιστα το Πεντάγωνο απέρριψε το ιταλικό αίτημα για μορατότιουμ στη χρήση τέτοιων όπλων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν το συσχετισμό των θανάτων με τη χρήση τους. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι στις έρευνες που διεξήχθησαν ένα χρόνο μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δεν βρέθηκαν ίχνη βαριών ραδιενεργών μετάλλων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, δήλωσε ότι "δεν βλέπουμε να υπάρχουν λόγοι υγείας για να εξετάσουμε μορατόριουμ σε όπλα".

    Στην Ευρώπη και η βρετανική κυβέρνηση δέχεται σημαντικές πιέσεις να αποκαλύψει τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια. Το BBC κατονόμασε έναν πρώην μηχανικό του βρετανικού στρατού ως το πρώτο τέτοιο θύμα της χώρας που υποφέρει από το λεγόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων". Πρόκειται για τον Κέβον Ρούντλαντ, που μένει κοντά στο Χουλ στην ανατολική Βρετανία, ο οποίος έχει χάσει τα μαλλιά του και υποφέρει από χρόνια κόπωση και αναπνευστικά προβλήματα, μετά τη θητεία του στη Βοσνία. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε επαφή με ραδιενεργά όπλα, που του προκάλεσαν και τα προβλήματα στην υγεία του.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι "δεν γνωρίζουμε τίποτα που να αποδεικνύει ότι το ουράνιο έχει προκαλέσει ασθένειες ή θανάτους σε στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία ή στο Κοσσυφοπέδιο" και πρόσθεσε ότι "πρόκειται για ένα νόμιμο και σημαντικό όπλο".

    [22] ΟΥΓΓΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Βουδαπέστη, 5 Ιανουαρίου 2001 (18:00 UTC+2)

    Ούγγρος στρατιώτης που υπηρέτησε στη Βοσνία το 1999, πέθανε από λευχαιμία, όπως δήλωσε η χήρα του, μετά τη διάψευση την κρατικών αρχών ότι οι Ούγγροι έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένων με ουράνιο, στα Βαλκάνια.

    Ο Ιστβάν Κορμεντί υπηρέτησε στην πόλη Οκουτσάνι της Βοσνίας για δύο μήνες το 1999, αλλά μεταφέρθηκε στην πατρίδα του "σε άσχημη κατάσταση" έχοντας χάσει 30 κιλά και πέθανε σύντομα από λευχαιμία σε ηλικία 39 ετών, όπως ανέφερε σήμερα στην εφημερίδα "Μαγκιάρ Ιρλάπ" η χήρα του.

    Ωστόσο οι αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς ότι η ασθένειά του σχετίζεται με την περίοδο που υπηρέτησε στη Βοσνία. "Δεν γνωρίζουμε τίποτα για περιπτώσεις λευχαιμίας ή καρκίνου ανάμεσα στους Ούγγρους στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων" είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ουγγρικού στρατού, Λάσζλο Σβεντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι Ουγγροι που υπηρέτησαν στη SFOR ή την KFOR, στρατοπέδευσαν σε περιοχές εκτός των βομβαρδισμένων ζωνών και οι θέσεις τους δεν τους εξέθεταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ραδιενέργεια".

    Στο μεταξύ, η χήρα του στρατιώτη ζήτησε αποζημίωση από το υπουργείο Αμυνας της χώρας, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε.

    [23] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΚΟΣΟΒΟ ΖΗΤA Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2001 (17:22 UTC+2)

    Την απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών σχηματισμών που βρίσκονται στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της τοπικής oργάνωσης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει πρέπει να επανεξεταστεί η πολιτική της εγκατάστασης στρατιωτικών μονάδων και η παρουσία ελλήνων φοιτητών ή άλλου πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ όπως δήλωσε, το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ακόμη ο κ.Κωνσταντόπουλος επεσήμανε την ανάγκη σύστασης διεπιστημονικής επιτροπής από ειδικούς με κύρος, προκειμένου να μελετήσουν τα προβλήματα και να υποδείξουν συγκεκριμένους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης των ευρυμάτων, σχετικά με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι όλοι γνώριζαν για τη χρήση των επίμαχων όπλων κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, "φύτεψαν στην καρδιά των Βαλκανίων ένα διαρκές Τσερνομπίλ εν δράσει".

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος κάλεσε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες και να δώσουν μια εξήγηση.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, να τοποθετηθεί στο σοβαρό αυτό πρόβλημα και να ενημερώσει αμέσως κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής τον ελληνικό λαό και την εθνική αντιπροσωπεία.

    Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση ο Ν. Κωνσταντόπουλος είχε συνάντηση με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, Χρήστο Ζερεφό, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία.

    Νωρίτερα συνοδευόμενος από την βουλευτή Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, Ασημίνα Ξυροτύρη, και στελέχη της οργάνωσης Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το Νοσοκομείο "Παπανικολάου", όπου η διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείο τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Στ. Τ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 5 January 2001 - 19:13:42 UTC