Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ 2001
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ
  • [03] AΛΛΑΖΟΥΝ ΑΡΔΗΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [04] ΟΛΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ
  • [05] ΣΤΑ 900 ΔΙΣ. ΕΦΘΑΣΑΝ ΤΟ 2000 ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [06] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [07] Ο ΜΙΛΩΝΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ 88-83
  • [08] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕ 87-83
  • [09] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ
  • [10] Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ (80-67)
  • [11] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [12] N. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: "ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"
  • [13] ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΔΑΦΝΗ 80-76
  • [14] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: «ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»
  • [15] ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΜΕ 78-76
  • [16] ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"
  • [17] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [18] ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • [20] ΜΕ ΚΑΤΟΣΤΑΡΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [21] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2001 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
  • [22] ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2001
  • [23] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ 2001 ΕΤΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [24] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ

  • [01] ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ 2001

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (10:44 UTC+2)

    Με χιόνια θα υποδεχτούμε το καινούριο χρόνο. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αύριο μέχρι την Τρίτη με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

    Την πρωτοχρονιά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά από το απόγευμα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση στα δυτικά και τα βόρεια και από την Τρίτη σε όλη τη χώρα.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (19:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Αυτές τις ώρες της συμβολικής νέας αρχής που σημαίνει κάθε φορά η Πρωτοχρονιά, μπορούμε να αισθανόμαστε σίγουροι για τις δυνατότητές μας. Αισιόδοξοι", επισημαίνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    "Ηδη η χώρα μας ζει υπό συνθήκες ΕΥΡΩ. Γνωρίζουμε όλοι, ότι η ένταξή μας στην ΟΝΕ, μας εξασφαλίζει περισσότερη σταθερότητα και ανοίγει νέους ορίζοντες. Το γεγονός ότι, σήμερα θεωρούμε όλοι μας τη συλλογική αυτή κατάκτηση ως κάτι το απλό, δε μειώνει τη σημασία της. Αντίθετα, την ενισχύει" σημειώνει επίσης στο μήνυμά του ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι "οικοδομούμε για τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο, με επιμονή και υπομονή, με γνώση της εποχής, με συνείδηση της ευθύνης, με αίσθηση της συνέχειας".

    "Το κυριότερο είναι", αναφέρει, μεταξύ άλλων, "η Ελλάδα του μέλλοντος, η κοινωνία του αύριο να έχει μία θέση για όλους. Να είναι, να παραμείνει και να γίνει, μια κοινωνία ανοιχτή και δημιουργική, μια κοινωνία δικαιοσύνης και συνοχής, μια κοινωνία πραγματικών δυνατοτήτων και γνήσιων ευκαιριών για όλους, μια κοινωνία που κεντρίζει τους ανθρώπους της για το καλύτερο, που τους στηρίζει στην αναζήτηση της προσωπικής τους και της συλλογικής προκοπής.

    Αυτή την κοινωνία την οφείλουμε στους εαυτούς μας, την οφείλουμε στα παιδιά μας, μπορούμε και πρέπει να την επιδιώξουμε", τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός.

    [03] AΛΛΑΖΟΥΝ ΑΡΔΗΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (12:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βιμ Ντούιζενμπεργκ- Λουκάς Παπαδήμος

    Αλλάζουν άρδην οι συναλλακτικές συνήθεις των Ελλήνων, καθώς το ευρώ κάνει δυναμικά την εμφάνισή του σε λογιστική μορφή από μεθαύριο, σηματοδοτώντας νέα δεδομένα σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

    Το Χρηματιστήριο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μείνουν κλειστά στις 2 Ιανουαρίου, προκειμένου να "τεστάρουν" το βαθμό ετοιμότητάς τους για την υποδοχή του ενιαίου νομίσματος, ενώ εξαγωγείς, έμποροι και βιομήχανοι προετοιμάζονται με γοργούς ρυθμούς για την έλευση του ευρώ.

    Αισθητή θα γίνει η υιοθέτηση του ευρώ και στους ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα αντικαταστήσει άμεσα τη δραχμή. Οι πελάτες των τραπεζών θα δουν καταθέσεις ύψους 2.000.000 δρχ να "μεταφράζονται" σε λίγες χιλιάδες ευρώ και μάλιστα με πολύ απογοητευτικές αποδόσεις, ενώ στο ταμπλό του ΧΑΑ μετοχές αξίας 5.000 δρχ θα διαπραγματεύονται στο εξής προς 14,67 ευρώ.

    Ειδικότερα, η Τετάρτη 3 Ιανουαρίου θα είναι η πρώτη ημέρα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και σε ευρώ, αφού η συνεδρίαση της 2ης του μηνός δεν θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης του ΧΑΑ στο ενιαίο νόμισμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΑ, από την 1η Ιανουαρίου και μετά οι επενδυτές θα πρέπει να δίνουν εντολές σε ευρώ. Αρχικά, για λόγους διευκόλυνσης των επενδυτών, οι χρηματιστηριακές εταιρίες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το δραχμικό ισόποσο των τιμών των μετοχών σε ευρώ.

    Για τη μετατροπή των τιμών των μετοχών από δραχμές σε ευρώ θα χρησιμοποιηθεί η κλειδωμένη ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων, η οποία έχει καθοριστεί στις 340,75 δρχ/ευρώ. Η απεικόνιση των τιμών των μετοχών στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα γίνεται με τη χρήση δύο δεκαδικών ψηφίων.

    Στο μεταξύ, το διάστημα που μεσολαβεί από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2001 θα είναι μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι χρηματικές συναλλαγές μεταξύ επενδυτών και χρηματιστηριακών εταιριών θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται σε δραχμές. Παράλληλα, η ενημέρωση των επενδυτών (πινακίδια, έντυπα ενημέρωσης) θα γίνεται σε ευρώ και δραχμές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Η μετάβαση του ΧΑΑ σε ευρώ δεν θα επηρεάσει τον αριθμό των μετοχών ή την αξία του χαρτοφυλακίου κάθε επενδυτή, ενώ δεν θα αλλάξουν ούτε οι τιμές των δεικτών που αφορούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

    Εξάλλου, σε ευρώ θα έχουν επανεκφραστεί μέχρι αύριο όλοι οι δραχμικοί δανειακοί τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου, που έχουν εκδοθεί σε άυλη μορφή στο εσωτερικό (ομόλογα, ομολογιακά δάνεια, έντονα γραμμάτια) ή σε φυσική μορφή και θα έχουν αποϋλοποιηθεί μέχρι τις 31 του μηνός. Από την 1η Ιανουαρίου οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου θα είναι διαπραγματεύσιμοι σε ευρώ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της 23ης Διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η επανέκφραση των τίτλων σε ευρώ θα γίνει με τη διεθνώς γνωστή μέθοδο του bottom-up. H όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αυτόματα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, του Συστήματος Αϋλων Τίτλων, των τραπεζών, των ΕΠΕΥ και των λοιπών φορέων.

    Κατά συνέπεια, οι επενδυτές-κομιστές δεν απαιτείται να προσέλθουν στην τράπεζα ή στον φορέα όπου τηρούν τον λογαριασμό τίτλων τους, πριν ή μετά το τριήμερο της επανέκφρασης των τίτλων σε ευρώ. Επιπλέο, δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια

    Στο μεταξύ, πιο προσοδοφόρες λύσεις για την αποταμίευση των χρημάτων τους θα πρέπει να αναζητήσουν στο άμεσο μέλλον οι Ελληνες, καθώς η εξίσωση των δραχμικών επιτοκίων με εκείνα της ευρω-ζώνης, ουσιαστικά μηδενίζει τις αποδόσεις των μικρών καταθέσεων ταμιευτηρίου.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, αμέσως μετά την τελευταία μείωση των εποτοκίων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα το επιτόκιο για καταθέσεις ταμιευτηρίου έως 170.000 δρχ διαμορφώνεται στο 0%, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν η Εμπορική και η Γενική Τράπεζα.

    [04] ΟΛΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (11:53 UTC+2)

    Με την συνοδική λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ολοκληρώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού.

    Ο κ Χριστόδουλος θα κηρύξει τον θείο λόγο με θέμα "Αφ΄ υμών εξηχήται ο λόγος του Κυρίου". Στην λειτουργία θα λάβουν μέρος οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, Λαγκαδά Σπυρίδων, Φιλίππων Προκόπιος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος.

    [05] ΣΤΑ 900 ΔΙΣ. ΕΦΘΑΣΑΝ ΤΟ 2000 ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (12:20 UTC+2)

    Ξεπέρασαν τα 900 δισ. δρχ. οι τελευταίες αγορές του αιώνα που έκαναν οι καταναλωτές. Στη αγορά ξεχύθηκαν από χθες χιλιάδες καταναλωτές, βοηθούμενοι και από την καλοκαιρία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα τελευταία ψώνια της χρονιάς αλλά και του αιώνα.

    Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο, οπότε και οι καταναλωτές της τελευταίας στιγμής θα εφοδιαστούν με τα απαραίτητα αγαθά και άλλα είδη για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

    Το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών δαπανών αναμένεται να διοχετευτεί στις αγορές δώρων και κυρίως παιχνιδιών.

    Στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών περιλαμβάνονται και οι αγορές ρούχων και παπουτσιών, ενώ έπονται τα κρέατα και τα τρόφιμα για το τραπέζι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς αλλά την πρώτη ημέρα του έτους.

    [06] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Και πάλι μπάσκετ μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί η 1η αγωνιστική της Β' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας.

    Οι αναμετρήσεις είναι: Αρης - Παλιό Φάληρο (17:00, Αλεξάνδρειο), ΑΕΚ - Δάφνη (17:00, ΟΑΚΑ), ΠΑΟΚ - Ηράκλειο (17:00, ΠΑΟΚ), Λάρισα - Μαρούσι (18:00, Νεάπολης), Νηαρ Ηστ - Πανιώνιος (18:00, Καισιαριανής), Ολυμπιακός - Περιστέρι (21:15, ΣΕΦ).

    [07] Ο ΜΙΛΩΝΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ 88-83

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Άλλη μια ήττα γνώρισε ο Αρης. Αυτή την φορά από τον Μίλωνα με 88-83. Το τελικό αποτέλσμα όπως ήταν επόμενο εξόργισε τον προπονητή των κιτρίνων, Στηβ Γιατζόγλου, που βλέπει την ομάδα του να παίρνει την κατηφόρα, δίχως ο ίδιος να μπορεί να τη σταματήσει.

    Ο Μίλωνας είχε σε πολύ καλή μέρα τον Τζόνσον που πέτυχε 28 πόντους και τον Μίχαλο που σημείωσε 20 πόντους. Ο Αρης μπήκε στο παιχνίδι με άγχος και νευρικότητα, στοιχεία που επηρέασαν την τελική του απόδοση.

    Πιο ψύχραιμοι και εύστοχοι στο τέλος οι παίκτες του Μίλωνα, έφτασαν δίκαια στη νίκη. Το τελικό αποτέλεσμα δίνει αισιοδοξία στους γηπεδούχους για το μέλλον και προβληματίζει από την άλλη την ομάδα του Άρη.

    ΜΙΛΩΝΑΣ (Δ. Αποσκίτης): Τζόνσον 28, Σίννης 3, Γκρέιντζερ 15 (2), Μίχαλος 20 (4), Βαρυπάτης 6, Πασχάλης 16 (1).

    ΑΡΗΣ (Σ. Γιατζόγλου): Ραϊσεβιτς 7, Φλώρος 8, Πέτροβιτς 16 (2), Φίριτς 15 (1), Ινγκλις 10 (1), Φόρεστ 21, Νέες 6.

    [08] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕ 87-83

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Είχε το ρόπαλο ο Ηρακλής και κέρδισε με 87-83 τον ΠΑΟΚ κάνοντας έτσι το καλύτερο δώρο στους φιλάθλους του. Πρωταγωνιστής από την ομάδα του Γηραιού ήταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που με την θαυμάσιά του απόδοση έδωσε το ροζ φύλλο στην ομάδα του.

    Από την άλλη η καλή αγωνιστική παρουσία του Γιώργου Σιγάλα από τον ΠΑΟΚ δεν στάθηκε ικανή να δώσει τη νίκη στον ΠΑΟΚ που αρκέστηκε στο ρόλο του κομπάρσου, πλην του πρώτου δεκαλέπτου που είχε το προβάδισμα.

    Το πρώτο ημίχρονο κυμάνθηκε σε μέτρια αγωνιστικά επίπεδα και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια δίχως μεγάλη διαφορά στο σκορ (46-41). Η επανάληψη ήταν διαφορετική με τον Ηρακλή να ελέγχει το παιχνίδι.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 24-28, 41-46, 61-62, 87-83

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Ηλίας Αρμένης): Καμαριώτης, Καράσεφ 14, Χρυσανθόπουλος, Νάκιτς 7 (1), Χατζηβρέτας 27 (2), Παπαιωακείμ 12, Παπαδόπουλος 15, Καράγκουτης 12.

    ΠΑΟΚ (Κώστας Φλεβαράκης): Κολντεμπέλα, Λιαδέλης 26 (2), Σιγάλας 20 (3), Καργκόλ, Κορωνιός 10 (1), Νταϊνένκο 7, Ράκα 2, Γιαννούλης 18.

    [09] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ Ν. ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ενας από τους υπουργούς Εσωτερικών της Σερβίας ο Μπόζο Πρέλεβιτς χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις και οι Αλβανοί αντάρτες για τη μείωση της έντασης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    "Οποιαδήποτε λύση είναι καλύτερη από ένοπλη σύγκρουση", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Beta μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η σερβική αστυνομία και οι ένοπλοι Αλβανοί και η οποία θεωρείται ένα πρώτο βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε πριν από εβδομάδες στην περιοχή.

    Η σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΚFOR προβλέπει την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο χωριό Βέλικο Τρνόβατς που έστησαν τις τελευταίες ημέρες ένοπλοι Αλβανοί, όπως επίσης και εκείνων της σερβικής αστυνομίας.

    Ακόμη προβλέπει την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από την πόλη Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας στην πόλη Γκνίλιανε του Κοσσυφοπεδίου, την παρουσία στην περιοχή μόνο αστυνομικών της τροχαίας και την αποφυγή από τις δύο πλευρές κάθε βίαιης ενέργειας.

    Η συμφωνία που άρχισε να εφαρμόζεται από χθες βράδυ, καθώς οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι τα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν, προβλέπει ακόμη την έναρξη διαλόγου μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των Αλβανών κατοίκων στη Νότια Σερβία.

    "Ολες οι κινήσεις προς την εκτόνωση της έντασης οδηγούν προς μία μακρόχρονη λύση των προβλημάτων στη ζώνη ασφαλείας, αλλά και στο Κόσοβο", τόνισε ο κ. Πρέλεβιτς.

    Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς Στόγιαν Αρσιτς τονίζοντας ωστόσο ότι η τελική και μόνιμη λύση είναι ακόμη πολύ μακριά.

    "Οι ένοπλοι Αλβανοί εξτρεμιστές πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη ασφαλείας και να αρχίσει διάλογος μεταξύ των Σέρβων και Αλβανών εκπροσώπων", υπογράμμισε.

    Τόνισε ακόμη ότι οι Αλβανοί αντάρτες έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς πρέπει να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να τη σεβαστούν.

    [10] Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ (80-67)

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Ντέρμπι μόνο στα χαρτιά ήταν η αναμέτερηση της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό. Η Ένωση, περισσότερο ψύχραιμη και εύστοχη επιβλήθηκε με 80-67. Πρώτος παίκτης ήταν ο Βρμπιτσα Στεφάνοφ, ο οποίος έκανε ό,τι ήθελε στην περιοχή του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερους τους Μποντιρόγκα και Αλβέρτη.

    Τα δεκάλεπτα: 25-11, 44-24, 60-42, 80-67.

    ΑΕΚ: Στεφάνοφ 9 (1), Ζήσης, Χάνσελ 2, Χάμινγκ 4, Χατζής, Κουτλουάι 27 (5), Ντικούδης 5, Μιούρσεπ 11 (2), Μπετς 11, Κακιούζης 11 (1).

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής 7 (1), Ρότζερς 12, Φώτσης 6, Τζεντίλε 6, Μποντιρόγκα 19 (1), Μίντλεντον 4, Ρέμπρατσα 9, Μπερκ 2, Μπαλογιάννης, Ροδόστογλου.

    [11] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής για το 2000 της Α1 εθνικής κατηγορίας μπάσκετ έχουν ως εξής:

    Ολυμπιακός-Ηράκλειο 100-66

    Περιστέρι-Πανιώνιος 78-76

    Μίλωνας-Αρης 88-83

    ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 80-67

    Ηρακλής-ΠΑΟΚ 87-83

    Νήαρ Ηστ-Δάφνη 80-76

    Μακεδονικός-Μαρούσι 80-95

    Η βαθμολογία: Περιστέρι 20, Ολυμπιακός 19, ΑΕΚ 18, Παναθηναϊκός 18, ΠΑΟΚ 16, Πανιώνιος 16, Ηρακλής 15, Μαρούσι 14, Ηράκλειο 13, Αρης 13, Νήαρ Ηστ 13, Μίλων 13, Δάφνη 12, Μακεδονικός 10.

    [12] N. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: "ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

    Φρανκφούρτη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Την άποψη ότι πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, διατύπωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νικόλαος Γκαργκάνας, σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάϊνε", σημειώνοντας με έμφαση ότι εντός του 2001 η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να μετατρέψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που σήμερα είναι 0,5% του ΑΕΠ, σε πλεόνασμα του ίδιου μεγέθους.

    Σε ερώτηση για το πώς μπόρεσε η Ελλάδα να γίνει από 1ης Ιανουαρίου 2001 το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ, παρόλο που κανείς δεν το περίμενε, ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε:

    "Η πολιτική βούληση υπήρξε ο πρώτος παράγων. Η ένταξη στ6ην Ευρωζώνη αποτέλεσε για την κυβέρνηση πρωταρχικό στόχο, έτσι ώστε να εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα σύγκλισης. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, γεγονός που μας επέτρεψε να ακολουθήσουμε αυστηρή και αξιόπιστη νομισματική πολιτική".

    Σε παρατήρηση ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να μειώσει τα επιτόκια άνω των έξι μονάδων, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπενθύμισε ότι στις 27 Ιανουαρίου 2000, τα ελληνικά επιτόκια για τις 14ήμερες καταθέσεις σε ρέπο ήταν 9,75%, ενώ εκείνα της ΕΚΤ ήταν 3,5%. "Συνειδητά διατηρήσαμε μεγάλη αυτή τη διαφορά των επιτοκίων, προκειμένου να μειώσουμε περαιτέρω τον πληθωρισμό.

    Μέχρι τώρα έχουμε βασικό επιτόκιο 5,75%, ενώ η ΕΚΤ αύξησε το δικό της σε 4,75%. Με το σημερινό ρυθμό μας στα επιτόκια, έχουμε κλείσει την ψαλίδα".

    Ο κ. Γκαργκάνας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάϊνε" τόνισε ότι εάν μπορέσει να διατηρηθεί ρυθμός ανάπτυξης 4,5%, τότε η Ελλάδα θα είναι ελκυστική για ξένες επενδύσεις. Και για το λόγο αυτό, είναι τόσο σημαντικό να διαμορφωθεί μια πιο ευέλικτη οικονομία και να επιταχυνθεί η εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

    Σχετικά με το κατά πόσο είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε:

    "Είμαστε ανυπόμονοι και θα βλέπαμε ευχαρίστως πιο ριζοσπαστικά βήματα. Παροτρύνουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει όμως αντίδραση από την πλευρά των συνδικάτων. Αποφασιστικής σημασίας είναι ο στόχος. Σε περίπτωση που θα χρειάζονταν μερικά χρόνια επί πλέον για να καθιερωθούν βασικής φύσεως μεταρρυθμίσεις, τότε έτσι θα έπρεπε και να γίνει. Το βασικό είναι να προχωρήσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Ένα από τα πλεονεκτήματα της Ευρωζώνης είναι ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα πρέπει να προβεί σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

    Τέλος σε ερώτηση για το πόσο καλή είναι η διάθεση της ελληνικής κοινής γνώμης για το νέο νόμισμα, ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε: "Για τους έλληνες ένα νόμισμα 100 δραχμών έχει πολύ μικρή αξία, σύντομα μάλιστα θα έχουν στις τσέπες τους νομίσματα των 2 Ευρώ. Σύντομα μάλιστα θα πρέπει να λογαριάζουν όχι με μηδενικά αλλά με κόμματα. Ο ένας λόγος, για τον οποίο τα ¾ των Ελλήνων είναι υπέρ του Ευρώ, είναι ότι πρόκειται για μία χώρα που επί 25 χρόνια είχε διψήφιο πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια. Ο άλλος λόγος είναι ότι οι έλληνες θα συνηθίσουν σύντομα στο νέο νόμισμα και την αξία του. Αυτό συνέβη και το 1953 όταν αφαιρέθηκαν τρία μηδενικά από τη δραχμή".

    [13] ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΔΑΦΝΗ 80-76

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Η Νηαρ Ηστ τελικά θα κάνει καλή Πρωτοχρονιά, μετά τη νίκη που πέτυχε με 80-76 επί της Δάφνης. Σε όλο τον αγώνα οι ομάδες ήταν κοντά στο σκορ. Τελικά επικράτησε η ψυχραιμότερη.

    Η Νηαρ Ηστ μετά τη συγκεκριμένη της νίκη έκανε σημαντικό βήμα για την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία.

    [14] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: «ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»

    Βρυξέλλες, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στη Γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", αναφερόμενος στις επιπτώσεις της εισόδου της Αθήνας στη Ζώνη του Ευρώ, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία περιφερειακή δύναμη και ότι τα σχέδιά της για τα Βαλκάνια "δεν στερούνται φιλοδοξιών", δεδομένου ότι με τις βαλκανικές χώρες, μοιράζεται "μεγάλες ιστορικές εμπειρίες σημαντικών οικονομικών δεσμών από την εποχή του Βυζαντίου".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις στρατιωτικές δαπάνες που επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε: "Ως υπουργός των Οικονομικών δεν θα δίσταζα να πω ότι διάκειμαι ευνοϊκά στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, αλλά σαν έλληνας πολιτικός είμαι μάλλον συγκρατημένος. Δυστυχώς, όσο θα υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι στρατιωτικές δαπάνες θα είναι αναγκαίες".

    [15] ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΜΕ 78-76

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Για μια ακόμη αγωνιστική έμεινε αήττητο το Περιστέρι, που με δύο εύστοχες βολές του Αντερσεν σε νεκρό χρόνο κέρδισε τον Πανιώνιο 78-76. Έτσι παρέμεινε στην κορυφή με 10 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

    Ο Πανιώνιος μπήκε δυνατά στον αγώνα και κυνήγησε τη νίκη. Το ημίχρονο έληξε με 41-44.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, το Περιστέρι ήταν αυτό που έδινε ρυθμό. Απειλήθηκε μόνο στο τέλος, όταν ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα ο Πανιώνιος έφερε το ματς στα ίσα 76-76. Στην τελευταία προσπάθεια ο Αντερσεν, ο οποίος δέχθηκε φάουλ και απέκτησε δικαίωμα για δύο βολές. Δεν αστόχησε σε καμία και έτσι σε νεκρό χρόνο, έδωσε την νίκη στην ομάδα του με 78-76.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Αργύρης Πεδουλακης): Παπαμακάριος 2, Πελεκάνος 11, Ζεβροσένκο 11, Ντίκινς 13, Φορντ 25, Τσαρτσαρής 2, Αντερσεν 14.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Σλόμπονταν Σούμποτιτς): Παπαλουκάς 13, Μαχόφσκι 3, Μάγλος 6, Ζντοβτς 13, Διαμαντόπουλος 22, Ουίλιαμς 19.

    [16] ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"

    Βρυξέλλες, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Εντονος προβληματισμός, υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, αλλά και εξαιτίας των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Η αμερικανική εφημερίδα "The Boston Globe" , αναφέρει σε δημοσίευμά της περιπτώσεις καρκίνου σε Ιταλούς στρατιώτες καθώς και σε περιπτώσεις λευχαιμίας σε ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία. Προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει προβλήματα λευχαιμίας στους αμερικανούς στρατιώτες.

    Ο Βελγικός τύπος στο σύνολό του σχεδόν, συνεχίζει να ασχολείται με το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων", δηλαδή τα ψυχοσωματικά προβλήματα που διαπιστώνονται σε Βέλγους στρατιώτες που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Απαντώντας σε δημοσίευμα Φλαμανδικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο πέντε Βέλγοι στρατιώτες πέθαναν από καρκίνο, μετά τη διαμονή τους στη Βοσνία, ο Βέλγος υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φλαχάουτ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν αποδείχθηκε καμία αιτιατή σχέση μεταξύ της αποστολής και της κατάστασης υγείας των στρατιωτών αυτών και ότι ο αριθμός των στρατιωτών που πάσχουν από καρκίνο, δεν είναι υψηλότερος από αυτόν που διαπιστώνεται στον μη στρατιωτικό πληθυσμό. Πρόσθεσε δε ότι μία έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να είναι γνωστά μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2001.

    Τα δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι παρόμοια προβλήματα υγείας των στρατιωτών που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προκάλεσαν ανησυχία και στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

    [17] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Παρίσι, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Ευνοϊκά, είναι τα σχόλια του διεθνούς τύπου για την ένταξη της Ελλάδας, από 1ης Ιανουαρίου 2001 στη ζώνη του Ευρώ.

    Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας Παρισινής εφημερίδας "Les Echos", η οποία υπό τον κεντρικό τίτλο "Ευρώ: Η Ελλάδα συμμετέχει στη λέσχη των έντεκα", υπογραμμίζει τα ακόλουθα: " Δυό χρόνια μετά τους έντεκα και ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία των πρώτων χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε ευρώ, η Ελλάδα θα καταστεί την 1η Ιανουαρίου 2001, το δωδέκατο μέλος της ζώνης ευρώ. Πρόκειται για επίτευγμα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος επί τέσσερα χρόνια δίδαξε στη χώρα του την καλλιέργεια της σταθερότητας, φέρνοντάς την ή σχεδόν στο καθαρτήριο των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Αλλά αν η ελληνική οικονομία έκανε αξιοσημείωτη πρόοδο, της απομένουν ακόμη να προβεί σε πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε αυτήν της πληθωρικής και αρχαϊκής δημόσιας διοίκησης.

    Ο συλλογικός δημόσιος εξοπλισμός είναι ελλειμματικός, η καθυστέρηση ανάπτυξης της υγείας, της Παιδείας και του κοινωνικού τομέα είναι εμφανής και το ποσοστό ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό. Η Αθήνα υπολογίζει στην ανάπτυξη, της οποίας ο ρυθμός θα ανέλθει στο 4% το ερχόμενο έτος, για να καλύψει την καθυστέρησή της".

    [18] ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Άρχισε να υποχωρεί η μεγάλη ενεργειακή κρίση στην Αλβανία, λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

    Οι έντονες βροχές που έπεσαν, είχαν ως αποτέλεσμα να ανεβεί κατά τρία μέτρα η στάθμη των υδάτων στον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κόμαν, επί του ποταμού Δρίνου, ενώ στη Φίερζα ανέβηκε η στάθμη κατά ένα μέτρο.

    Ο Διευθυντής της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού KESH, Ντριτάν Πρίφτι, έδωσε κατόπιν αυτού εντολή να σταματήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον εφεδρικό θερμοηλεκτρικό σταθμό του Φίερι και να αρθούν τα μέτρα περιορισμού της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, τουλάχιστον για τις ημέρες των εορτών του νέου έτους.

    Ο κ. Κόμαν δήλωσε ότι ο σταθμός του Κόμαν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ενώ ο σταθμός της Φιέρζα θα υπολειτουργεί, καθώς η στάθμη του νερού στο σταθμό αυτό, θα πρέπει να ανέβει περισσότερο από 50 μέτρα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Α. Αγγέλι, απέρριψε τις κατηγορίες ότι φέρει ευθύνη για την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με την εφημερίδα των Τιράνων "Γκαζέτα Σκιπιτάρε", ο Αγγέλι δήλωσε ότι δεν έχει μπλοκάρει κανένα κονδύλιο που προορίζονταν για την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

    [19] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Τίρανα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Η Αλβανία απορρίπτει τις προτάσεις της Γιουγκοσλαβικής πλευράς για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πελλούμπ Τζούφι, αντέκρουσε τις δηλώσεις του Γιουγκοσλάβου πρωθυπουργού Ζόραν Ζίζιτς ότι σύντομα Αλβανία και Γιουγκοσλαβία θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και ότι έχουν αλλάξει οι θέσεις των Τιράνων για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Αλβανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε για το θέμα αυτό: "Η θέση μας για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι ξεκάθαρη, ανοικτή και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Επανειλλημένα η Αλβανία έχει τονίσει ότι εκεί πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί και να γίνουν βουλευτικές εκλογές, ώστε το Κοσσυφοπέδιο να προχωρήσει προς την αυτοκυβέρνηση. Όσον αφορά το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, όπως ορίζει και το ψήφισμα 1244, οι πρώτοι που θα πρέπει να αποφασίσουν είναι οι Κοσοβάροι".

    [20] ΜΕ ΚΑΤΟΣΤΑΡΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση ήταν η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με το Ηράκλειο, αφού η ομάδα του Πειραιά επιβλήθηκε με 100-66. Από την αρχή του παιχνιδιού οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν τις προθέσεις τους και μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο πήραν μεγάλη διαφορά (24 πόντους). Το ημίχρονο έληξε με 56-33. Στην επανάληψη το σκηνικό του αγώνα δεν άλλαξε. Το σκορ έφθασε στο τρίτο δεκάλεπτο μέχρι και 78-52. Τελικά ο Ολυμπιακός δίχως κόπο επιβλήθηκε με 100-66.

    Πρώτος σκόρερ των νικητών αναδείχθηκε ο Ντέιβιντς Ρίβερς με 18 πόντους και ακολούθησε ο Βούκσεβιτς με 13 πόντους. Από το Ηράκλειο ξεχώρισε ο Αμερικανός Χέντριξ με 24 πόντους και ακολούθησε ο Χαρίσης με 22 πόντους.

    [21] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2001 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Στις αρχές του νέου χρόνου κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών στρατιωτών και η θητεία μειώνεται κατά δύο μήνες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατά την επίσκεψή του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "στις αρχές της χρονιάς επίκειται η κατάθεση του σχεδίου νόμου, με τον οποίο θα συζητήσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τη συγκρότηση του νέου σώματος του επαγγελματία οπλίτη. Έτσι, ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις και να καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν εξαιτίας της μειωμένης συμμετοχής στην πραγματοποίηση της θητείας".

    Με την πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών η στρατιωτική θητεία των κληρωτών θα μειωθεί "κατά δύο μήνες κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 2001".

    Ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι "προσβλέπουμε στην πρόσληψη 5000 οπλιτών για το 2001", επισημαίνοντας ότι αποτελεί "μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να υλοποιήσουμε τη στρατηγική αμυντική αναθεώρηση των ενόπλων δυνάμεων, η οποία είναι σε εξέλιξη και ουσιαστικά δημιουργεί τον στρατό της επόμενης δεκαπενταετίας". Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η θητεία θα μειωθεί και στους τρεις κλάδους κατά δύο μήνες.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, εξάλλου, ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    [22] ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Την ανάγκη τολμηρών προοδευτικών ρυθμίσεων, ριζικών αλλαγών στους συσχετισμούς και κοινωνικής ενεργοποίησης στο νέο χρόνο που έρχεται, επισημαίνει ο ΣΥΝ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    "Η χρονιά που φεύγει αφήνει πίσω της καλές και κακές στιγμές, άλυτα προβλήματα και αδικαίωτες προσδοκίες. Κλείνει με συνολικά αρνητικό απολογισμό για την πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα για τους πιο αδύνατους.

    Στο κατώφλι του 2001 ο ΣΥΝ, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα αισθάνεται την ανάγκη να διατυπώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους του Έλληνες πολίτες. Αισιοδοξία που βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός έχει τις δυνάμεις, τη γνώση και τη διάθεση να αλλάξει τη σημερνή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην κατεύθυνση της ανανέωσης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης", τονίζει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.

    Ο ΣΥΝ αισθάνεται επίσης την ανάγκη να επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθειά του για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας και των πολιτών. Θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας.

    "Στον νέο χρόνο που έρχεται απαιτούνται τολμηρές προοδευτικές ρυθμίσεις, ριζικές αλλαγές στους συσχετισμούς και κοινωνική ενεργοποίηση.

    Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγές στις δομές και στο πολιτικό σύστημα. Έχει ανάγκη από ένα νέο πολιτικό σκηνικό, νέο σύστημα διακυβέρνησης και νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, ικανά να εξασφαλίσουν έναν προοδευτικό δυναμισμό και όχι ένα εκσυγχρονισμένο παλαιοκομματικό σημειωτόν. Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια πορεία υπάρχουν.

    Η ενίσχυση των δυνάμεων του ΣΥΝ και της ευρύτερης ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς, των δυνάμεων, δηλαδή, που θέλουν και μπορούν να είναι στην πρωτοπορία των αγώνων, είναι η εγγύηση για μια προοδευτική πορεία της χώρας", επισημαίνεται στο μήνυμα του ΣΥΝ.

    [23] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ 2001 ΕΤΟΣ ΝΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας κοσμοϊστορικών αλλαγών στην πορεία της ανθρωπότητας εκφράζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για τη χώρα μας είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

    "Στον 20ο αιώνα είδαμε την Πατρίδα μας να δοκιμάζεται αλλά και να μεγαλουργεί. Ο 21ος θα είναι ο αιώνας κοσμοϊστορικών αλλαγών στην πορεία της ανθρωπότητας. Θα είναι ένας αιώνας που θα αναζητεί και θα επιβραβεύει την γνώση, την πρωτοβουλία, την καινοτομία, τις νέες ιδέες", τονίζει.

    O κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι "το 2001 και τα χρόνια που το ακολουθούν φέρνουν μαζί τους νέες μεγάλες προκλήσεις: Είναι η θέση και ο ρόλος της χώρας μας στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει η παγκοσμιοποίηση. Η πορεία της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη που αργά, αλλά σταθερά μορφοποιείται. Ο εθνικός στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Επισημαίνει ωστόσο ότι ελλοχεύουν όμως και νέοι κίνδυνοι, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η απειλή της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

    "Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν ταχύτατα. Μπήκαμε ήδη σε μια νέα εποχή. Αλλάξαμε αιώνα. Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία. Να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης. Να προτάξουμε το εθνικό και το γενικό συμφέρον, πάνω από προσωπικές ή άλλες φιλοδοξίες. Περιθώρια για δισταγμούς, αναβολές και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της ασχολούμενη με το χθες. Ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε μακριά και να πάμε μπροστά. Με τόλμη και αποφασιστικότητα.

    Για να ξεφύγει ο Τόπος μας από τη συντήρηση του γκρίζου και της παρακμής. Για μια Ελλάδα με δυναμική παρουσία στον κόσμο. Για μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα. Για μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Στο κατώφλι της νέας χρονιάς αλλά και για τα χρόνια που έρχονται ας διατηρήσουμε στο νου και την καρδιά μας όλα τα μεγάλα που πετύχαμε ενωμένοι στα χρόνια που πέρασαν.

    "Μ' αυτές τις σκέψεις εύχομαι ολόψυχα σ' όλους και στον καθένα σας ξεχωριστά να είναι το 2001 μια χρονιά ευτυχίας και προκοπής. Καλή Χρονιά!".

    [24] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Βελιγράδι, 30 Δεκεμβρίου 2000 (18:50 UTC+2)

    Σε αντικατάσταση ανώτατων αξιωματικών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού προχώρησε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απομακρύνοντας στελέχη που ανήλθαν ψηλά στην ιεραρχία επί διακυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Επικαλούμενο προεδρική ανακοίνωση το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug μετέδωσε ότι ο κ. Κοστούνιτσα έδωσε εντολή για την αντικατάσταση δύο ανώτατων αξιωματικών αρμόδιων για την περιοχή του Μαυροβουνίου: τον διοικητή του Β' Σώματος Στρατού στρατηγό Μίλοραντ Ομπράντοβιτς και τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Μίλαν Ζετς.

    Οι αξιωματικοί τους οποίους είχε διορίσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χωρίς τη συγκατάθεση του Μαυροβουνίου αντικαταστάθηκαν από τον στρατηγό Γιάγκος Στεβάνοβιτς και τον υποναύαρχο Ράντομιρ Γκρούγιτς.

    Επίσης αντικαταστάθηκαν αξιωματικοί του Β' Σώματος Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο εδρεύει στο Μαυροβούνιο.

    Της ανακοίνωσης για τις αλλαγές στο Στρατό προηγήθηκε τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας στο Βελιγράδι, κατά την οποία ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μετά από 2 χρόνια.

    Ο κ. Κοστούνιτσα όρισε επίσης νέο διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού που έχει την ευθύνη της επαρχίας Βοϊβοντίνα και της περιοχής βόρεια του Βελιγραδίου, νέους αξιωματικούς και συμβούλους του υπουργείου Αμυνας.

    Επίσης εξέδωσε διάταγμα για τη διακοπή χορήγησης στρατιωτικού επιδόματος σε 14 στρατηγούς και ναυάρχους στις γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ αυτών του στρατηγού Ντράγκολιουμπ Οϊντανιτς, ο οποίος, όπως και ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, του στρατηγού Γκέζα Φάρκας, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού (KOS) όταν κυβερνούσε ο Μιλόσεβιτς και του στρατηγού Αλεξάνταρ Βασιλίεβιτς, κορυφαίου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών.

    Πολλοί από τους συμμάχους του Κοστούνιτσα έχουν ζητήσει επανειλημμένα την αντικατάσταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Νεμπόισα Πάβκοβιτς, ο οποίος ωστόσο παραμένει στη θέση του, αν και διορίστηκε από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 30 December 2000 - 19:13:43 UTC