Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ.ΜΑΝΟΣ: Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [02] ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [03] ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ
  • [04] ΤΟ ΕΔΑΔ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [05] Η WALL STREET JOURNAL ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [06] ΒΕΤΟ ΣΕΖΕΡ ΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
  • [07] ΑΥΡΙΟ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ
  • [08] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΒΑΡΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΡΙΒΕΡΣ
  • [10] ΤΟ ΣτΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [11] ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Π.
  • [12] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΠΙΛΟΝΓΚ Ο ΑΡΗ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [13] ΣΥΝΕΛΗΦΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [14] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • [15] ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • [16] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [17] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 10 ΕΚ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [18] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [19] 25ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [20] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΦΤΕ ΑΠΟ 1/1/2001
  • [21] 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ
  • [22] ΕΛΗΞΕ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ
  • [23] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ... ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ
  • [24] ΒΑΡΥΣ ΠΕΛΕΚΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ

  • [01] Σ.ΜΑΝΟΣ: Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (14:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    "Ο ανταγωνισμός και στην πολιτική αν και ενοχλεί τα κατεστημένα κόμματα είναι ωφέλιμος για τους πολίτες", δήλωσε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος σχολιάζοντας τη δημιουργία πολιτικού σχηματισμού από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Ο κ. Μάνος τόνισε πως περιμένει να ακούσει τις πολιτικές προτάσεις του κ. Αβραμόπουλου και να αρχίσει επιτέλους η μάχη των ιδεών και των προγραμμάτων που θα διαμορφώσει την επόμενη, την μεταπασοκική εποχή. "Πάντως, όπως και να το κάνουμε, η δημιουργία του κόμματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου ενισχύει τις δυνάμεις που μάχονται τη φορτωμένη με σοσιαλιστικά βαρίδια κυβέρνηση του κ. Σημίτη", πρόσθεσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.

    [02] ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λονδίνο, 15 Δεκεμβρίου 2000 (11:31 UTC+2)

    Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ για το ποια θα είναι η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία του BBC.

    Ο Τζ.Σιτιλίδης, διευθυντής του κέντρου δυτικής πολιτικής του Western Policy Centre, στην Ουάσινγκτον λέει ότι δεν αναμένει σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Ουάσινγκτον προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, τουλάχιστον τα δυο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Μπους.

    Ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει την πολιτική του προσοχή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στα μεγάλα θέματα, όπως χαρακτηρίζονται οι σχέσεις με τη Ρωσία, τη Κίνα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, τονίζει.

    Όμως ο αμερικανός ειδικός λέει ότι μετά την πρώτη αναγνωριστική διετία αναμένει αλλαγές στις σχέσεις Ουάσινγκτον Αθήνας. "Νομίζω ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η θέση της Ελλάδας έχει αλλάξει, σε σχέση με αυτήν που είχε τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή.

    Η Ελλάδα είναι πλέον ένας γεωπολιτικός εταίρος των ΗΠΑ καθώς προωθεί ένα ευρύ φάσμα των συμφερόντων της Δύσης στα Βαλκάνια. Νομίζω ότι οι διμερείς σχέσεις Αθήνας Ουάσινγκτον θα αναβαθμιστούν περαιτέρω", εκτιμά.

    Όμως ο διευθυντής σύμβουλος ερευνητικού κέντρου στην Ουάσινγκτον εκφράζει άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία πιστεύει ότι κυβέρνηση Μπους θα είναι περισσότερο φιλικά προσκείμενη προς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ ειδικά σε ό,τι αφορά στην πολιτική απέναντι στο Ιράν, το Ιράκ και της Ρωσίας.

    Σε ερώτηση του BBC για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Νίκολα Μπερνς από την Αθήνα, ο κ. Σιτιλίδης είπε χαρακτηριστικά: "Πρώτα από όλα όλοι και από τις δυο παρατάξεις αναγνωρίζουν, ότι ο Μπερνς έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικό έργο σαν πρεσβευτής στην Αθήνα. Η γενική εντύπωση είναι ότι θα είναι στην Αθήνα σίγουρα μέχρι τα μέσα του 2001. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν και ο Nίκολα Μπερνς διορίστηκε στη θέση του από τον πρόεδρο Κλίντον είχε υπηρετήσει στο εθνικό συμβούλιο ασφαλείας και επί Προέδρου Μπους", είπε ο αμερικανός ειδικός.

    [03] ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2000 (12:58 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον καθένα επέβαλε το τριμελές πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης στους δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" που κατηγορούνται για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στα Πιέρια όρη -το Δεκέμβριο του 1997- όπου έχασαν τη ζωή τους 74 άτομα.

    Μετά από ακροαματική διαδικασία δύο περίπου μηνών το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους, Αδαμάντιο Φραγκιαδούλη και Ιωάννη Γιαννακόπουλο και τους επέβαλε την ανώτερη ποινή που προβλέπεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια και της διατάραξης ασφάλειας πτήσεων.

    Οι δύο υπάλληλοι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 1997 που σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα με το ουκρανικό αεροσκάφος "Γιάκοβλεφ", βρισκόταν σε υπηρεσία στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπέπεσαν σε σειρά λαθών και παραλείψεων στη διάρκεια της ανεπιτυχούς προσγείωσης που επιχείρησε ο Ουκρανός πιλότος.

    Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 23 μηνών και 15 ημερών για τον κάθε νεκρό επιβάτη, αλλά η πρότασή του έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά, αφού ο ποινικός κώδικας προβλέπει ως ανώτατο όριο ποινής τα πέντε έτη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια.

    Και οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί εκ νέου στο εφετείο, ενώ στο μεταξύ εκκρεμεί η συζήτηση δεκάδων αγωγών αποζημιώσεων που έχουν καταθέσει στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συγγενείς των θυμάτων.

    [04] ΤΟ ΕΔΑΔ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Στρασβούργο, 15 Δεκεμβρίου 2000 (13:58 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενέκρινε την προσφυγή του κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, κατά της θανατικής ποινής του που του έχει επιβληθεί από το Κρατικό Δικαστήριο της Τουρκίας και αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση.

    Η προσφυγή του Οτζαλάν στη Χάγη, την οποία και θα εξετάσει το πανελ των 17 δικαστών του ΕΔΑΔ στο άμεσο μέλλον, αναφέρεται τόσο στην ίδια τη θανατική ποινή όσο και στη μεταχείρισή του από τις τουρκικές αρχές από τη σύλληψή του, τον Φεβρουάριο του 1999, έως σήμερα.

    Οι δικηγόροι του Οτζαλάν κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για κακομεταχείριση του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη και για σωρεία παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία έχει υπογράψει και η Αγκυρα.

    Σ.Π.

    [05] Η WALL STREET JOURNAL ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Ουάσιγκτον, 15 Δεκεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Στην ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και στην ώθηση που θα δώσει στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τhe Wall Street Journal".

    Στο άρθρο επισημαίνεται ότι τα 56 κομμάτια της ζωοφόρου και 34 ακόμη γλυπτά του Παρθενώνα που σήμερα ανήκουν στο βρετανικό κράτος αποτελούν "ουσιαστικό και αναπόσπαστο" τμήμα ενός από τα σημαντικότερα κτίσματα της κλασσικής αρχαιότητας και οφείλουν να είναι θεατά όσο το δυνατόν κοντύτερα σε αυτό.

    "Αυτό αποτελεί ένα επιχείρημα που το Λονδίνο έχει περιφρονήσει μέχρι σήμερα, παρά την ευρεία βρετανική υποστήριξη για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν έρθει η μέρα που το νέο Μουσείο Ακρόπολης ανοίξει, οι Ελληνες ευελπιστούν ότι θα είναι δυσκολότερο για τους Βρετανούς να συνεχίσουν να αρνούνται την επιστροφή τους", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    "Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πότε θα έρθει αυτή η μέρα. Εδώ και 10 περίπου χρόνια το νέο Μουσείο μαστίζεται από εσφαλμένες εκκινήσεις. Τα πρώτα σχέδια για την ανέγερσή του χρονολογούνται από το 1989, όταν οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Nicoletti και Passarelli αναδείχθηκαν νικητές ενός διεθνούς διαγωνισμού. Μολονότι κάποιοι επικριτές τους υποστήριξαν ότι βάσει των σχεδίων τους το Μουσείο προσομοίαζε περισσότερο σε εμπορικό κέντρο, η κατασκευή του, πλησίον ενός νέου σταθμού μετρό, εγκρίθηκε το 1996. Μια δεκαετία μετά τη νίκη τους στο διαγωνισμό, τα σχέδια των Nicoletti και Passarelli τοποθετήθηκαν στο ράφι. Σήμερα ένας νέος διαγωνισμός λαμβάνοντας υπόψη τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέου μετρό της πόλης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλα βαίνουν καλώς, η τελική απόφαση δεν αποκλείεται να ληφθεί μέχρι το καλοκαίρι, θεωρείται, ωστόσο, απίθανο ότι θα είναι έτοιμο για την Ολυμπιάδα του 2004", αναφέρεται.

    "Εργαζόμαστε αδιάκοπα. Αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά που έχουμε μάθει από τις αποτυχίες μας", δήλωσε ο Δημήτρης Παντερμαλής, καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και νέος πρόεδρος του οργανισμού σχεδιασμού του Μουσείου.

    "Το νέο Μουσείο θα διαθέτει σίγουρα ένα μεγάλο χώρο για να φιλοξενήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Θα φιλοξενήσει επίσης τα εκτυφλωτικά αγάλματα ζώων και ανθρώπων που διακοσμούσαν τους ναούς της Ακρόπολης που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής των Περσών το 480 π.Χ., τα οποία σήμερα βρίσκονται στο μικρό Μουσείο της Ακρόπολης. Το Μουσείο θα καλύπτει την Αθήνα της προϊστορικής και ελληνιστικής περιόδου, καθώς και πεδία όπως η Ιατρική.

    Η κατασκευή βεβαίως ενός χώρου που θα φιλοξενήσει ένα θησαυρό που ακόμη δεν έχει παραληφθεί, αποτελεί μία πονηρή αρχιτεκτονική πρόταση. Το νέο μουσειακό συγκρότημα θα ενσωματώσει το κτίριο Von Weiler το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από το Ερευνητικό Κέντρο της Ακρόπολης, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Εδώ, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δει πως ο Giovanni Battista Lusieri ο υπηρέτης γενικών καθηκόντων του λόρδου Ελγιν στην Αθήνα, τεμάχισε βίαια το άγαλμα του Ποσειδώνα, αφήνοντας ένα μέρος του στην Αθήνα και στέλνοντας το υπόλοιπο στο Λονδίνο", επισημαίνεται.

    Το δημοσίευμα αφού αναφέρεται στην καταστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια αποκατάστασής τους από το Βρετανικό Μουσείο, παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με τον οποίο η Αθήνα δεν επιθυμεί να θέσει υπό την ιδιοκτησία της τα Μάρμαρα, αλλά την επιστροφή και έκθεσή τους στην Ελλάδα. Οσο ηπιότερη και λογικότερη είναι η ελληνική προσέγγιση, τόσο δυσκολότερο είναι για τη Βρετανία να αρνηθεί.

    "Η επιστροφή των Μαρμάρων δεν αποτελεί εύκολη απόφαση για τους Βρετανούς, αλλά θα αποτελούσε μία γενναία χειρονομία σε μια ενωμένη Ευρώπη", είπε ο καθηγητής Παντερμαλής.

    Αυτό είναι εφικτό σε περίπτωση που η Αθήνα κατασκευάσει έγκαιρα ένα αρχιτεκτονικά ξεχωριστό νέο Μουσείο.

    [06] ΒΕΤΟ ΣΕΖΕΡ ΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

    Αγκυρα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ έστειλε πίσω στο κοινοβούλιο νόμο περί αμνηστίας χαρακτηρίζοντας τον αντισυνταγματικό και μεροληπτικό.

    Σε εξασέλιδη ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του Σεζέρ αναφερόταν ότι ο νόμος δεν σέβεται την συνταγματική αρχή της ισότητας, της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής τάξης.

    Ο Σεζέρ επέστρεψε το νόμο ξανά στη βουλή για τροποποιήσεις ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα οι βουλή ψήφισε υπέρ αυτού.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του προέδρου και τόνισε ότι ο νόμος αναμένεται με αγωνία από συγγενείς κρατουμένων για να δουν τους ανθρώπους τους ελεύθερους.

    Ο νόμος ορίζει μείωση ποινών για κάποια αδικήματα και την απελευθέρωση κάποιων που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα.

    O.K.

    [07] ΑΥΡΙΟ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ

    Βελιγράδι, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Κοινή συνεδρίαση της γιουγκοσλαβικής και της σερβικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας μετά από συμφωνία των πρωθυπουργών της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας Ζόραν Ζίζιτς και Μίλομιρ Μίνιτς.

    "Τα μέλη των δύο κυβερνήσεων θα εξετάσουν για μία ακόμη φορά την κατάσταση στις κοινότητες Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μεντβέντζα μετά τις επιθέσεις Αλβανών τρομοκρατών στη ζώνη ασφαλείας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συγκροτηθεί συντονιστικό σώμα των δύο κυβερνήσεων, το οποίο θα παρακολουθεί συνεχώς στην κατάσταση στην κρίσιμη περιοχή.

    Στο μεταξύ στη Νότια Σερβία βρίσκεται από χθες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς, ο οποίος είχε συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους πολιτών.

    Ο κ. Τσόβιτς μετέφερε στους πολίτες του Μπουγιάνοβατς το μήνυμα του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το οποίο δέχθηκαν θετικά, εξέφρασαν ωστόσο την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι ο κ. Κοστούνιτσα δεν μετέβη στην περιοχή, όπως είχαν ζητήσει.

    Οι πολίτες της περιοχής συμφώνησαν στη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής, η οποία θα είναι σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

    [08] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Αφιόν της Τουρκίας, 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Αγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντιλί στη Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι ο σεισμός εκδηλώθηκε το πρωί με επίκεντρο όχι μακριά από τη πρωτεύουσα της επαρχίας Μπολβαντίν.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας ανέφερε ότι από το σεισμό δεν υπήρξαν θύματα ενώ δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.

    Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 1999, περίπου 20.000 άτομα σκοτώθηκαν σε δυο ισχυρούς σεισμούς στη Τουρκία.

    O.K.

    [09] ΒΑΡΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΡΙΒΕΡΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχασε από την Μπενετόν βάραινε το κλίμα... Ίσως είναι το μοναδικό άλλοθι που μπορεί να δώσει η διοίκηση του Ολυμπιακού και ο προπονητής κ. Ζούρος στην αντίδραση του Ντέιβιντ Ρίβερς να εγκαταλείψει τον πάγκο του Ολυμπιακού στο χθεσινό ματς.

    Στη σημερινή προπόνηση ο παίκτης δεν θέλησε να κάνει κάποιες δηλώσεις, ενώ ο προπονητής κ. Ζούρος επικαλέστηκε τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας. Το χρηματικό πρόστιμο που ενδεχομένως να του επιβληθεί δεν μπορεί να είναι περισσότερο από το 10% των μηνιαίων αποδοχών του.

    [10] ΤΟ ΣτΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Στρασβούργο, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να εξετάζει το αίτημα της Γιουγκοσλαβίας για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Γιουγκοσλαβία στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας έχει ήδη σχέσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα μίλησε αυτό το μήνα σε Διάσκεψη στο Βελιγράδι αφιερωμένη στα δημοκρατικά ΜΜΕ, συνδιοργανωτής της οποίας ήταν το Συμβούλιο.

    [11] ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Σέρρες, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Τη νέα βιβλιοθήκη και το συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Σερρών, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους προέδρους των ΤΕΙ όλης της χώρας, που συνεδρίαζαν στην πόλη, με κύριο θέμα τα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων.

    Ο κ. Ευθυμίου, εγκαινιάζοντας τα δύο νέα κτίρια, προϋπολογισμού 1,8 δισεκατομμυρίων δραχμών, προανήγγειλε την ανωτατοποίηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας, για τα οποία υποστήριξε ότι αποτελούν μία κρίσιμη βαθμίδα εκπαίδευσης που πρέπει να ενισχύεται και να αναβαθμίζεται.

    [12] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΠΙΛΟΝΓΚ Ο ΑΡΗ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Τον κάλεσε, τον είδε, του άρεσε... Ο προπονητής του Άρη, Μπάμπης Τεννές θέλει να εντάξει στην ομάδα του τον Καμερουνέζο Μπιλόνγκ, με προοπτική συμβολαίου έξι μηνών και με προοπτική συν δύο χρόνων. Ο παίκτης αναμένεται να αποτελέσει το νέο αίμα της ομάδα από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ωστόσο το προπονητικό τιμ της ομάδας συνεχίζει τις... εξορμήσεις του, προκειμένου να βρει και άλλους άξιους παίκτες που θα μπορέσουν να στελεχώσουν τον Άρη. Έτσι ήδη άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις για τον Γιάννη Παπαδημητρίου της Ξάνθης.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο προπονητής του κίτρινου συλλόγου, κ. Τεννές αναφερόμενος στον αγώνα της Κυριακής με την Παναχαϊκή, επισήμανε: "Είναι ένα παιχνίδι όπου ο Άρης δεν έχει άλλη απαίτηση από τη νίκη. Πιστεύω ότι ο βαθμός της αγωνιστικής ετοιμότητας των ποδοσφαιριστών του Άρη είναι τέτοιος που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθειά μας θα έχουμε την συμπαράσταση του κόσμου. Με μία νίκη παραμένουμε στους αρχικούς μας στόχους. Έτσι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία όλες οι μεταγραφικές κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Ο Άρης παράλληλα θα μπει στο γήπεδο έχοντας ακόμη νωπά τα συναισθήματα μια ακόμη διαιτητικής αδικίας. Εύχομαι να ήταν η τελευταία".

    [13] ΣΥΝΕΛΗΦΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Η αστυνομία του Βελιγραδίου συνέλαβε συνεργάτη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με την κατηγορία "κατάχρησης εξουσίας και υπεξαίρεσης", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

    Ο πρώην επικεφαλής των ομοσπονδιακών τελωνειακών αρχών Μιχάλι Κέρτες είναι ο πρώτος συνεργάτης του Μιλόσεβιτς που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς και κατηγορείται για υπεξαίρεση του ποσού των 4 εκ. γερμανικών μάρκων και 40 εκ. δηναρίων (συνολικά 2,6 εκ. ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο Κέρτες που παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε μετά την απομάκρυνση Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο, θεωρείται πρόσωπο - κλειδί όσον αφορά τους λογαριασμούς της πρώην κυβέρνησης.

    Σε συνέντευξή του που δημοσίευσε αρχές Δεκεμβρίου η εφημερίδα του "Νέντελνι Τέλεγκραφ" ο Κέρτες είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι τελωνιακές αρχές της χώρας ήταν αναμεμειγμένες σε υπεξαίρεση χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευε σε στελέχη του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε κρατικές εταιρείες και σε ιατρικά κέντρα.

    Είχε πει επίσης ότι χρήματα δόθηκαν σε αξιωματούχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεκλογική του εκστρατεία, ακόμη και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς.

    Η αστυνομία συνεχίζει την ανάκριση και άλλων υπόπτων για ανάμειξη στην υπόθεση.

    [14] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου και 13 περιφερειακών που θα έχουν την ευθύνη για όλες τις κινήσεις της πολιτείας όσον αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έδωσε βαρύτητα και στην πρόληψη, όπου τη μεγαλύτερη ευθύνη θα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι "συζητήθηκε ο επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και αποφασίστηκε η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας".

    Απο την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τόνισε ότι "δίνεται έμφαση στον τομέα της πρόληψης με την κατασκευή και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τους ορεινούς οικισμούς, καθώς και υδατοδεξαμενών, ώστε να είναι εύκολη και προσβάσιμη η υδροληψία από τα εναέρια μέσα". Πρόσθεσε επίσης ότι τα εναέρια μέσα θα ενισχυθούν για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

    [15] ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Τα στελέχη των κομμάτων που φαίνονται να σκέφτονται την προσχώρησή τους στο υπό ίδρυση κόμμα του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, κρατούν στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα και να δοθεί στη δημοσιότητα η ιδρυτική του διακήρυξη.

    Προς το παρόν το περιβάλλον του κ. Αβραμόπουλου, δείχνει να στρέφεται σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο δήμαρχο Αθηναίων και πρόσκεινται στη ΝΔ και στους διαγραφέντες από τη ΝΔ.

    Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος έχει επικοινωνία με μία σειρά από στελέχη επιχειρήσεων, πανεπιστημιακούς και επιχειρηματίες, στο σύνολό τους 30 με 40 άτομα, κύκλος που θα αρχίζει να εκδηλώνεται σταδιακά υπέρ του δημάρχου, μάλλον περί τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται η διακήρυξη και το όνομα του κόμματος.

    Πεποίθηση πολλών είναι ότι ο κ. Αβραμόπουλος δε σκοπεύει προς το παρόν να συνεργαστεί με εν ενεργεία πολιτικούς, αλλά στη συνέχεια πιθανώς να ανακοινώσει την προσχώρηση κάποιων βουλευτών αφού προηγουμένως τους ζητήσει να παραιτηθούν της έδρας τους. Πιθανώς, θα επιχειρήσει προσεταιρισμό των κυρίων Σουφλιά, Ανδριανόπουλου και Μάνου.

    Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και στενός φίλος του Γιώργου Σουφλιά, Νίκος Κάκαλος, που θεωρούνταν πρώτο στέλεχος του νέου κόμματος, διέψευσε ότι είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Αθηναίων και δήλωσε ότι η συμπόρευσή του με τον κ.Σουφλιά θα συνεχιστεί και στο μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το θέμα.

    Τα σενάρια συνεργασίας τέθηκαν υπόχη και της βουλευτού του Συνασπισμού, Μαρίας Δαμανάκη, η οποία δήλωσε ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πολιτικό στίγμα και πολιτική πρόταση, συμπληρώνοντας ότι προσωπικά δεν την αφορά το νέο κόμμα, αλλά ο χώρος της Αριστεράς.

    Ο βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος "ΛΑΟΣ", Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε ότι η 14η Δεκεμβρίου πρέπει να καταγραφεί ως μία ιστορική μέρα, διότι η Αμερική εξέλεξε πρόεδρο και η Ελλάδα αρχηγό κόμματος τον Αβραμόπουλο. Για το αν ο ίδιος θα πήγαινε ποτέ στο νέο κόμμα είπε ότι αυτό απευθύνεται σε μία ειδική κατηγορία πολιτών.

    [16] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ θα

    φιλοξενήσει από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 20 νέους ομογενείς,μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Στερεάς Ελλάδας του Καναδά.

    Κατά τη δωδεκαήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να

    παρακολουθήσουν διαλέξεις και θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και παραγωγικές μονάδες των Νομών της Στερεάς Ελλάδας.

    Οι νέοι ομογενείς θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στο Δήμο Πάλαιρου, όπου θα αναγερθεί το ομογενειακό χωριό της Ρούμελης.

    Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης

    επεσήμανε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της γνωριμίας των αποδήμων νέων Ελλήνων με την Ελληνική πραγματικότητα και στοχεύει στην ενδυνάμωση των δεσμών τους με την πατρίδα.

    [17] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 10 ΕΚ. ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Βελιγράδι, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Το ποσό των 10 εκ. δολαρίων (11,5 εκ. ευρώ) αποφάσισαν να χορηγήσουν οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της.

    Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν σήμερα στο Βελιγράδι ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Ουίλιαμ Μοντγκόμερι.

    "Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφουμε με τη Γιουγκοσλαβία από τότε που αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις Βελιγραδίου - Ουάσινγκτον", δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Μοντγκόμερι.

    Τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία αφορά μέρος της οικονομικής βοήθειας ύψους 87 εκ. δολαρίων που προορίζεται για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Οπως είπε οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν 45 εκ. δολάρια για τις ανάγκες σίτισης των προσφύγων και των συνταξιούχων, 14 εκ. δολάρια για τις ανάγκες των Δήμων και των μη κυβερνητικών και οργανώσεων, 5 εκ. δολάρια για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων καΙ περίπου 13 εκ. δολάρια για περαιτέρω στήριξη των δημοκρατικών διαδικασιών στη Σερβία.

    "Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία και εμείς που έχουμε το προνόμιο να ζούμε στο Βελιγράδι κατανοούμε απόλυτα πόσο σημαντική είναι η ηλεκτρική ενέργεια για τη Σερβία. Είναι η κατάλληλη βοήθεια την κατάλληλη στιγμή", τόνισε ο κ. Μοντγκόμερι.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι το δεύτερο σημαντικό γεγονός για τη χώρα. "Οι Ευρωπαϊκοί οικονομικοί οργανισμοί θα μας βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας. Τώρα έχουμε και την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία φθάνει την κατάλληλη στιγμή", τόνισε.

    [18] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Έχει γίνει θεσμός... Εδώ και πολλά χρόνια... Ο λόγος για το Ολ Σταρ Γκέιμ του μπάσκετ. Οι πόλεις που το διεκδικούσαν ήταν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, αλλά μέχρι και το μεσημέρι. Με κοινή απόφαση του ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ η πόλη που θα φιλοξενήσει -τελικά-τη γιορτή του μπάσκετ είναι η Πάτρα. Ο κύριος λόγος που επιλέχθηκε η αχαϊκή πρωτεύουσα είναι για να τονωθεί περισσότερο το μπάσκετ στη περιφέρεια.

    [19] 25ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ολλανδία θα γιορτάσει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Ρότερνταμ τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ευστράτιος Αδάμ τόνισε ότι η ίδρυση της είχε ως μοναδικό σκοπό το συντονισμό δράσεων των 10 κοινοτήτων και την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες στην Ολλανδία."Τα θέματα αυτά, που και σήμερα είναι επίκαιρα, αφορούν στην παιδεία, της κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης κ.α. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η νέα γενιά και δουλεύομε προς αυτή την κατεύθυνση".

    Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι πρέσβεις της Ελλάδας και της

    Κύπρου κ.κ. Βαρουξάκης και Ευριδιάδης, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γερανίδης, ο ομογενής βουλευτής του Ολλανδικού Κοινοβουλίου Αθανάσιος Αποστόλου, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Άθενς, ο Συντονιστής Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης. Τη ΓΓΑΕ θα εκπροσωπήσει ο Κώστας Καραμάρκος, ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Δόλλη.

    Στην εκδήλωση θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση της μελέτης ¨Οι Έλληνες στις Κάτω Χώρες 1600-2000¨ του καθηγητή Βυζαντινολογίας του πανεπιστημίου του Κρόνιγκεν Θανάση Διαλεκτόπουλου, που χρηματοδοτήθηκε από το Ολλανδικό κράτος, ενώ την έκδοση ανέλαβε το ΣΑΕ.

    Θα ακολουθήσει γιορταστικό πρόγραμμα με το χορευτικό συγκρότημα "Πήγασος" της

    Ελληνικής Κοινότητας Ουτρέχτης.

    [20] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΦΤΕ ΑΠΟ 1/1/2001

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Πιο φθηνά θα είναι τα δάνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2001, με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ), η οποία θα ισχύσει όχι μόνο για τους τόκους δανείων που θα συναφθούν από την 1/1/2001, αλλά και για τους τόκους δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι και την 31/12/2000, οι οποίοι θα καταβληθούν το 2001.

    Εξάλλου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση του ΕΦΤΕ δεν συνεπάγεται την επαναφορά του τέλους χαρτοσήμου που έχει καταργηθεί για τα ακαθάριστα έσοδα

    [21] 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία διοργάνωσε για τις 15 και 16 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο το 10ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της ένωσης Θεοδόσης Γεωργίου τα θέματα του

    συνεδρίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφορούν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ - εμπειρίες προοπτικές και κοινή γνώμη, την ευρωπαϊκή άμυνα και ατλαντική αλληλεγγύη, τη σταθερότητα στην ΝΑ Ευρώπη-δρόμους για την ασφάλεια και την οικονομική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών. Στις εργασίες του συνεδρίου λαμβάνουν μέρος Έλληνες και ξένοι υπουργοί , πρόεδροι αντίστοιχων ενώσεων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πολιτικοί, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου και στρατιωτικοί.

    Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Μπόντο Χόμπαχ, ο πρώην υπ. Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μπαγιουλκέν, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ρόντος κ.α.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

    [22] ΕΛΗΞΕ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ

    Μπουγιάνοβατς, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Ανοιξε σήμερα το μεσημέρι η εθνική οδός Βελιγράδι - Σκόπια στο ύψος της πόλης Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας, καθώς οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και απομάκρυναν τα οδοφράγματα.

    Η εθνική οδός άνοιξε μετά από 48ωρο αποκλεισμό των οχημάτων τα οποία σχημάτιζαν ουρά 4 χλμ.

    Οι κάτοικοι του Μπουγιάνοβατς τοποθέτησαν μπλόκα στην εθνική οδό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο και έθεσαν τρία βασικά αιτήματα: την άμεση απομάκρυνση των Αλβανών αυτονομιστών από τις περιοχές που κατέλαβαν, το άνοιγμα της εθνικής οδού Γκνίλιανε - Μπουγιάνοβατς και την μετάβαση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην περιοχή.

    Στην περιοχή μετέβησαν χθες βράδυ ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς και η υπουργός Τύπου Μπίσερκα Μάτιτς, οι οποίοι μέχρι το πρωί είχαν διαβουλεύσεις με την τοπική ηγεσία και εκπροσώπους πολιτών του Μπουγιάνοβατς.

    [23] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ... ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Οποιος καεί από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, λέει μια ελληνική παροιμία. Έτσι και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ που ενώ ακούν τα λόγια του μεγαλομετόχου, Γιώργου Μπατατούδη δεν μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα στο τι τελικά θα γίνει στην ομάδα. Και ειδικότερα στο μπάσκετ, όπου οι παίκτες δείχνουν μεγάλη ελαστικότητα...

    Όπως όλα δείχνουν ο Γιώργος Μπατατούδης δεν μπορεί να συνεχίσει στη θέση του προέδρου της ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Ήδη τρία μέλη της διοίκησης (Καστανίδης, Συρίγος, Φέσσας) αποχώρησαν και αυτό προβληματίζει όλους όσους βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Άξιο λόγου είναι ότι ο μεγαλομέτοχος της ομάδας ήταν αυτός που πριν λίγες ημέρες έδινε τις διαβεβαιώσεις για το τμήμα.

    Ωστόσο ο κ. Μπατατούδης υποσχέθηκε ότι θα στείλει την ερχόμενη Τετάρτη 100 εκατομμύρια δραχμές για να πληρωθούν παίκτες και τεχνική ηγεσία. Ίσως η συγκεκριμένη κίνηση να επιτρέψει να σκεφτεί για... αργότερα την επικείμενη παραίτησή του ο Κώστας Φλεβαράκης, αφού φήμες τον θέλουν πολύ απογοητευμένο από την όλη κατάσταση.

    [24] ΒΑΡΥΣ ΠΕΛΕΚΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ

    Βέροια, 15 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Όλη την σκληρότητά του έδειξε στην ΠΑΕ Βέροιας ο αθλητικός δικαστής, τιμωρώντας την ομάδα της Ημαθίας με ποινή αποκλεισμού της έδρας της για πέντε αγωνιστικές και ποινή αποκλεισμού της ομάδας από κάθε αγώνα για 15 ημερολογιακές ημέρες.

    Η ποινή ισχύει από σήμερα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το παιχνίδι της Κυριακής με τον Αχαρναϊκό να το δώσει σε άλλο γήπεδο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΕΠΑΕ ειδοποίησε τους διαιτητές του συγκεκριμένου παιχνιδιού να μην μεταβούν στο γήπεδο.

    Η σκληρότητα της απόφασης του αθλητικού δικαστή δεν σταμάτησε εδώ, αφού η Βέροια τιμωρείται με μηδενισμό στο ματς με τον Ατρόμητο (κατακυρώνεται στην ομάδα του Περιστερίου με 2-0) και αφαίρεση τριών βαθμών, ενώ ο βοηθός προπονητής, κ. Παυλίδης τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για ένα χρόνο. Η ομάδα της Βέροιας αναμένεται την Δευτέρα να κάνει έφεση στην απόφαση προσφεύγοντας στην δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 December 2000 - 19:13:40 UTC