Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.ΣΦΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΜΙΝΑ
  • [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [06] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: "ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ"
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΜΠΙ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ
  • [08] Ο ΧΕΝΡΙ ΣΕΛΤΟΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [09] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ
  • [10] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  • [12] ΒΟΥΛΗ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΚΤΕΛ
  • [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
  • [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ
  • [15] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΛΙΑΣ ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ
  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ SDS ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ
  • [17] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [18] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
  • [19] ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [20] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [22] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [24] ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ

  • [01] ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Τίρανα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (18:08 UTC+2)

    Στην Αλβανία η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο σχετικά με την έκρηξη βόμβας η οποία εξερράγη σε δρόμο, λίγα μόλις λεπτά πριν περάσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

    Δεν υπάρχουν τραυματίες από την έκρηξη της βόμβας. Ο δρόμος στον οποίο εξερράγη η βόμβα οδηγεί σε εργοστάσιο τσιμέντου στην πόλη Φούσε Κρούντζε, την οποία ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του εργοστασίου.

    Η πόλη βρίσκεται 25 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Αλβανίας Τίρανα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία η βόμβα ήταν μεγάλη, τέθηκε σε λειτουργία με τηλεχειριστήριο και η έκρηξη προκάλεσε τρύπα βάθους ενός περίπου μέτρου.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νίκαια, 11 Δεκεμβρίου 2000 (10:13 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γκόραν Πέρσον

    του Α. Χατζόπουλου

    Στις 6.00 το πρωί ώρα Ελλάδας τελείωσε το πολύπλαγκτο, δραματικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με θετικό τρόπο έπειτα από συνεδρίαση πολλών ωρών και πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων.

    Η Σύνοδος Κορυφής των "15" έκλεισε με απόφαση για αλλαγές, που συγκροτούν τη νέα Συνθήκη της Νίκαιας.

    Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έδωσε συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι "η απόφαση ήταν πολύ καλή για την Ελλάδα" και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπαίνει σε μια νέα περίοδο.

    Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την διεύρυνση και δήλωσε πως τη θεωρεί αναγκαία για την ανάπτυξη της Ευρώπης. Η απόφαση, πρόσθεσε, "θα βοηθήσει τη θέση της Ελλάδας, αφού στις υπό διεύρυνση χώρες συμπεριλαμβάνονται αρκετές Βαλκανικές, θα αναδειχθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και θα ενισχυθεί ο ρόλος μας".

    Σχετικά με την Επιτροπή ο κ. Σημίτης είπε πως θα επανεξετασθεί το θέμα του αριθμού όταν τα κράτη-μέλη γίνουν 27. Τότε ο αριθμός θα είναι μικρότερος. Κάθε χώρα θα έχει έναν επίτροπο και εναλλαγή τους σε ισότιμη βάση. Θα ενισχυθούν επίσης, οι εξουσίες του προέδρου της Επιτροπής.

    Θα ισχύσει η διττή πλειοψηφία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και για να παρθεί μια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει το 50%, της πλειοψηφίας κρατών και πληθυσμών. Η τελική απόφαση, συνέχισε, ευνοεί τη θέση των μικρών χωρών: "Η Ελλάδα διατηρεί την ίδια δύναμη με πριν". Σχετικά με το Διευθυντήριο ο πρωθυπουργός είπε ότι "οι μεγάλες χώρες παραμένουν μεγάλες και ισχυρές".

    Ο κ. Σημίτης ναι μεν χαρακτήρισε ως καλή την απόφαση της Νίκαιας, αλλά πρόσθεσε πως "ίσως δυσκολέψει τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί δημιουργεί κάποιες ανισότητες".

    Την τελευταία στιγμή η γαλλική προεδρία πρότεινε τον περιορισμό των Ευρωβουλευτών μας σε 20, αλλά έπειτα από διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς αυξήθηκαν σε 22. Ο αριθμός των ψήφων της Ελλάδας καθορίστηκε σε 12.

    Όπως είπε ο κ. Σημίτης, άργησε πολύ η οριστική απόφαση, γιατί αντιδρούσε το Βέλγιο .

    Για την ενισχυμένη συνεργασία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επεκτείνεται. Είναι, όμως, θετική η διασφάλιση των συμφερόντων μας σε ειδικές περιπτώσεις με ομοφωνία, όπως, π.χ. η εξωτερική πολιτική για την ναυσιπλοϊα. Συμπλήρωσε λέγοντας πως "δεν έγινε τροποποίηση άρθρων".

    Ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι στο εξής η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελεί ακόμη πιο αποφασιστικό παράγοντα.

    Σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ενωση γίνει ομοσπονδία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "...ναι, προχωρά αλλά μερικές φορές με βήματα αργά".

    Την περίοδο αυτή στην Ε.Ενωση ο κ. Σημίτης την χαρακτηρίζει ως "περίοδο προσαρμογής". Πρόσθεσε ότι οι ανισότητες "δεν είναι παράλογες, δεν δημιουργούν εξαιρετικό καθεστώς". Για τις μεσαίες χώρες, όπως η Ελλάδα, τόνισε ότι διατηρούν τη δύναμή τους.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συμβιβασμό ο οποίος οδήγησε στην απόφαση. Είναι είπε τι χάνεις, τι κερδίζεις, αλλά χαρακτήρισε την ρύθμιση ως πολύ καλή.

    Τέλος δήλωσε πως δεν αποφασίστηκαν σημαντικές αλλαγές για το ρόλο της Ευρωβουλής και ότι " προβλέπεται συμμετοχή της στα διαρθρωτικά ταμεία".

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2000 (13:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σέργκαν Κερίμ

    Σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους του των γειτονικών με την ΠΓΔΜ χωρών, αρχής γενομένης με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σερτζαν Κέριμ, σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων.

    Οπως είπε ο κ.Κεριμ η συνάντηση με τον κ.Παπανδρέου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου.

    Τον Ιανουάριο, πρόσθεσε, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναζντέντα Μιχαήλοβα, ενώ σύντομα, όπως είπε, αναμένεται και επίσκεψη στην ΠΓΔΜ του Γιουγκοσλάβου ομολόγου του, Γκόραν Σβιλάνοβιτς. Προβλέπεται επίσης συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, για την οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

    [04] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.ΣΦΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΜΙΝΑ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (10:42 UTC+2)

    Αρχίζει νέος κύκλος ερευνών από την εισαγγελία Πειραιά όσον αφορά την αυτοκτονία του αντιπροέδρου της Minoan Flying Dolphins, Παντελή Σφηνιά και το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα".

    Ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει αυτή την εβδομάδα τους μεγαλομετόχους της MFD, μεταξύ των οποίων θα είναι οι κύριοι Κοντομηνάς, Λασκαρίδης, Βασιλάκης και Ιωάννου, να καταθέσουν σχετικά με την αυτοκτονία του Σφηνιά και να ρίξουν φως στα αίτια που οδήγησαν τον επιχειρηματία στην πράξη αυτή.

    Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης θα ασχοληθεί και με την παραίτηση του πραγματογνώμονα Ηλία Στεφανάκου από την υπόθεση του "Εξπρές Σάμινα". Μέσα στην εβδομάδα ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Νίκος Καραδημητρίου, θα κάνει δεκτή την παραίτηση του Στεφανάκου.

    [05] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Είναι μία καλή λύση και μάλιστα πολύ καλή λύση για τα ελληνικά συμφέροντα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    "Οι νέες ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί μας ευνοούν σε μία σειρά από θέματα. Το σημαντικό είναι ότι η διεύρυνση πλέον είναι πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ορόσημο το 2003 και αυτό είναι το αποφασιστικό βήμα που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση", είπε.

    [06] Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: "ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ"

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Βήμα προς τα μπρος χαρακτήρισε η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Άννα Διαμαντοπούλου τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στη Νίκαια. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν ήταν το άλμα που χρειαζόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτή την περίοδο.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι "με τόσες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κράτη μέλη το ότι υπήρξε αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντικό".

    "Η συζήτηση για την ομοσπονδιοποίηση μπήκε έντονα τα τελευταία χρόνια και θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν όμως να προχωρήσουμε με ρυθμούς που τουλάχιστον εμείς θα θέλαμε γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικές αντιρρήσεις", είπε η κ. Διαμαντοπούλου. Σχετικά με το ρόλο των ισχυρών κρατών σημείωσε πως ανέκαθεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο, όμως ο ρόλος αυτός δεν αναβαθμίζεται ιδιαίτερα με τις αποφάσεις της Νίκαιας.

    Εκτίμησε ότι οι μεσαίες χώρες κέρδισαν τη μάχη σε αυτή τη φάση διότι δεν πέρασαν οι προτάσεις που ήθελαν οι ισχυρές χώρες. "Είναι πολύ θετικό ότι σε κάποια σημεία που ζητούσε ομοφωνία η Ελλάδα τα πέτυχε, όπως είναι η ναυτιλία, η εθνική άμυνα", τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ό,τι αφορά στο συσχετισμό δυνάμεων η ελληνίδα επίτροπος είπε ότι η Ευρώπη ξεκίνησε με μια ισορροπία μικρών και μεγάλων κρατών. "Ηταν ένα προς ένα, τρεις μεγάλες και τρεις μικρές χώρες", είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: "Σήμερα, μετά τις επανειλημμένες διευρύνσεις, η ισορροπία αυτή έχει ανατραπεί υπέρ των μικρών χωρών. Υπάρχουν πολλές μικρές χώρες και ενόψει της διεύρυνσης είναι πια πάρα πολλές οι μικρές χώρες και λιγότερες μεγάλες". Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση των μεγάλων χωρών που προσπάθησαν να παίξουν το ρόλο που αυτές θεωρούν ότι δικαιούνται. "Ομως η ισορροπία που επιτεύχθηκε νομίζω ότι διατηρεί ακόμη ένα σημαντικό ρόλο. Δεν μπορούν οι μικρές χώρες να μπουν στο περιθώριο. Είναι αδύνατο οι μεγάλες να αποφασίζουν και να προχωρήσουν χωρίς τις μικρές", είπε, καταλήγοντας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΜΠΙ - ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Κάρλο Τσάμπι, είχε σήμερα στην Ρώμη ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο πλαίσιο της σημερινής μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ιταλία.

    Ο Πρόεδρος της Ιταλίας,τόνισε στην διάρκεια των συνομιλιών, ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, την οποία χαρακτήρισε ως βάση για την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ εξέφρασε και την υποστήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλει ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος για τον εκδημοκρατισμό της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Τσάμπι εκτίμησε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Σερβία στις 23 Δεκεμβρίου θα σημάνουν και την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της σερβικής κοινωνίας, ενώ ο κ. Κοστούνιτσα, στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι πρωταρχικό του μέλημα αποτελεί η συνταγματική αναδιοργάνωση της Γιουγκοσλαβίας στην βάση των δημοκρατικών αρχών.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκαν και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ο Ιταλός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του σύντομα θα κατορθώσει να επαναφέρει την οικονομική συνεργασία με την Γιουγκοσλαβία στο επίπεδο που ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν και η Ιταλία αποτελούσε τον πρώτο εμπορικό εταίρο της Γιουγκοσλαβίας.

    Στην συνάντηση συζητήθηκε ακόμη και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο για την οποία εκτιμήθηκε ότι πιθανή βελτίωση της θα συμβάλει στην επιστροφή του σερβικού πληθυσμού στην περιοχή.

    [08] Ο ΧΕΝΡΙ ΣΕΛΤΟΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Ουάσιγκτον, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Ο αρχηγός του μεικτού στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Χένρι Σέλτον θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα αύριο ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού Πεντάγωνου.

    Ο κ. Σέλτον θα συναντηθεί με τον στρατηγό Ανατόλι Βασίλιεβιτς Κβάσνιν, υφυπουργό Αμυνας και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού Στρατού.

    Οι δυο άνδρες θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας των δυο χωρών και θα σχεδιάσουν το πρόγραμμα συναντήσεών τους για το 2001.

    Ο.Κ.

    [09] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:51 UTC+2)

    Σε καθαρά οικονομικούς λόγους αποδίδουν την απαγωγή των δύο στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ στην Αμπχαζία, ενός Πολωνού συνταγματάρχη και του Ελληνα αξιωματικού, Ευστάθιου Κοκκινίτη, ρωσικές πηγές, μιλώντας στο ΜΠΕ.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία γνωστή τακτική που πιθανώς επιχειρήθηκε από Γεωργιανούς που ζουν στην κοιλάδα Κοντόρ, στο έδαφος της Αμπχαζίας, και ότι δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, εφόσον έχει στόχο κατ' αρχήν τα λύτρα. Σχολιάζοντας τη θέση της Ελλάδας να διαθέσει το ποσό που πιθανώς θα απαιτήσουν οι απαγωγείς, δήλωσαν ότι πρόκειται για λάθος κίνηση.

    Την περιοχή της Αμπχαζίας, Ανω Λάτα, όπου έγινε η απαγωγή του Ελληνα λοχαγού, επισκέφτηκε, εξάλλου, πριν μία εβδομάδα ο καθηγητής ιστορίας, Πέτρος Μαβόπουλος, ο οποίος κατάγεται από το Μεσοχώρι -σήμερα Οκτομπέρι- που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, Σουχούμι και 15 μόλις χιλιόμετρα από την περιοχή της απαγωγής.

    Ο κ. Μαβόπουλος, εκτίμησε από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται για μία υπόθεση με καθαρά οικονομικό περιεχόμενο, αλλά κυρίως πολιτικό, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, η οποία ανήκει εδαφικά στην Αμπχαζία, αλλά διεκδικείται και κατοικείται τόσο από Τσετσένους όσο και από Γεωργιανούς.

    Μεταφέροντας το κλίμα από την περιοχή, ο κ. Μαβόπουλος, ανέφερε στο ΜΠΕ ότι επικρατεί ο εκφοβισμός των κατοίκων, οι οποίοι "είτε αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις νύχτες ή φέρουν μαζί τους όπλα για την προστασία τους". Ο ίδιος ανέφερε ότι δύσκολα κυκλοφορούσε στην περιοχή εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα γύρω βουνά. Παρ' όλα αυτά, υποστήριξε ότι οι ελάχιστοι Ελληνοπόντιοι κάτοικοι που έχουν απομείνει, βιώνουν ακόμη χειρότερα γεγονότα, όπως ληστείες, δολοφονίες, εκβιασμούς κ.α. που προκαλούνται κυρίως από τις διαφορετικές εθνικότητες.

    Το στενό περιβάλλον του ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Αμπχαζίας, Νίκου Πατουλίδη, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκεται και ένας Ελληνας αξιωματικός, ωστόσο, ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Σοχούμι είναι ικανοποιητικά ήρεμη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την απαγωγή.

    [10] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση της φορολογίας, έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισκέφθηκε σήμερα τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και παρακολούθησε τη βράβευση στελεχών του IRC (αμερικανική εφορία) και του υπουργείου Οικονομικών για τη συνεργασία τους στην είσοδο της νέας τεχνολογίας στις υπηρεσίες του υπουργείου.

    "Αυτά τα χρόνια κερδίσαμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να έχουμε εντυπωσιακή ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων χωρίς νέους φόρους αλλά αντίθετα με μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Aθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Τη νέα πτέρυγα του 57ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών εγκαινίασαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του υπουργείου Παιδείας μίλησαν με θερμά λόγια στα παιδιά.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά ότι συναισθάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με τις πολλές ασχολίες τους και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

    Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου, όπως τόνισε, η χώρα μας μπήκε με το σπαθί της και θα μείνει με το μυαλό της. Σχετικά δε με την Ορθόδοξη υπόσταση των Ελλήνων επισήμανε πως το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη δύναμη καθώς, όπως είπε, "η Ελλάδα στο δρόμο της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτή τη στιγμή η μόνη Ορθόδοξη χώρα και έρχονται πολλές άλλες".

    [12] ΒΟΥΛΗ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΚΤΕΛ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Με τροπολογία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών, που κατέθεσαν απόψε στο νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά, παρατείνεται για δύο μήνες και μέχρι τις 28/2 του 2001 η εκτέλεση και εκμετάλλευσης των αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ) επίσης παρατείνεται για τρεις μήνες και μέχρι τις 31/3 του 2001 η παραχώρηση στα οικεία ΚΤΕΛ εκμετάλευσης του έργου μεταφοράς επιβατών με λεωφορεία σε αστικές και υπεραστικές γραμμές της χώρας.

    Σημειώνεται ότι το έργο των Αστικών Συγκοινωνιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που εκτελείται από τον Ο.Α.Σ.Θ. όσο και το έργο των Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών της χώρας που εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ λήγουν στις 31/12 του 2000.

    Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση η ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαμόρφωση της νέας οικονομικής συμφωνίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί και με τον ΟΑΣΘ και με τα ΚΤΕΛ θα γίνει μετά την έναρξη του νέου έτους, γι' αυτό και γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις.

    [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Πολιτιστική Εκδήλωση διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στα πλαίσια των αγωνιστικών και διεκδικητικών εκδηλώσεων επ' ευκαιρία της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

    Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" στη Δ.Ε.Θ. στις 6 το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Για τη σημασία της 3ης Δεκέμβρη θα μιλήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γιώργος Βαρδακαστάνης.

    Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από το Συγκρότημα "Αερικά" και τη Ρεμπέτικη Κομπανία "Τα Τσίλικα".

    [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Το έργο της αποκατάστασης και στερέωσης του Προβλήτα της Παλιάς Παραλίας, από το ύψος της οδού Στρατηγού Κάλαρη έως το Λευκό Πύργο θα επισκεφθούν αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στη συνέχεια στο εργοτάξιο - που βρίσκεται κάτω από το Λευκό Πύργο - θα γίνει παρουσίαση της μελέτης και της κατασκευής του έργου που χρηματοδοτείται από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και το κόστος του είναι 550 εκ. δραχμές.

    [15] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΛΙΑΣ ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελεί από το Φιλαθλητικό ο προπονητής της ομάδας βόλεϊ, Γιώργος Δερμάτης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο, Γιώργο Ανδρέου. "Μου πήρε τηλέφωνο ο πρόεδρος και μου έλειπε να λυθεί η συνεργασία. Μετά από την συγκεκριμένη απόφασή του δεν είχα εγώ παρά να συμφωνήσω", τόνισε ο κ. Δερμάτης και συνέχισε: "Είμαι προπονητής του Φιλαθλητικού μέχρι τον Ιούνιο του 2002. Δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω, γιατί έχω μέχρι τότε συμβόλαιο με το Φιλαθλητικό. Πρώτα θα προσπαθήσω να συναντηθώ με τον πρόεδρο πιθανότατα την Τετάρτη και μετά θα αναχωρήσω για την Αθήνα. Εύχομαι στα κορίτσια της ομάδας περισσότερη υγεία και οι δυνατές να πάνε ακόμη καλύτερα".

    Προπονητής του Φιλαθλητικού, μετά την απόλυση του Γιώργου Δερμάτη, ανέλαβε ο Ηλίας Ιεροκλής, που παλιότερα έχει περάσει και πάλι από τον πάγκο της ομάδας. Νωρίτερα η διοίκηση της ομάδας είχε κάνει πρόταση στον Γιάννη Φλώρο, ο οποίος όμως δεν αποδέχτηκε την πρόταση.

    Όσο για το παιχνίδι του Φιλαθλητικού με τον ΠΑΟ ο πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Ανδρέου τόνισε: "Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ζήτησα από τις παίκτριες να δώσουν τον καλό τους εαυτό για να πάνε καλά. Αυτό τους είπα και της μίλησα σε έντονο ύφος", τονίζει ο κ. Ανδρέου και συνεχίζει: "Όταν δίνεις κάποια πολλά εκατομμύρια έχεις απαιτήσεις από τα κορίτσια. Δεν μπορεί να μην αγωνίζονται. Θεωρώ ότι θα πάνε καλύτερα στο μέλλον". Όσο για το κλάμα της Σοκόλοβα; "Πράγματι η παίκτρια έκλαψε μετά τοπ τέλος του παιχνιδιού. Δεν ήταν επειδή είπαμε κάτι. Επιτρέψτε μου να το μάθετε σε λίγες ημέρες".

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ SDS ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Μπάνια Λούκα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ευθέως ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, εάν αναλάβουν την διακυβέρνηση οι εθνικιστές.

    Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον επί των βαλκανικών θεμάτων Τζέιμς Ο' Μπράιαν δήλωσε στο περιοδικό "Reporter" ότι το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), το οποίο κατέλαβε τις περισσότερες έδρες του Κοινοβουλίου κατά τις πρόσφατες εκλογές, δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας αν το SDS συγκροτήσει κυβέρνηση, ο κ. Ο΄Μπράιαν τόνισε κατηγορηματικά: "Οχι", χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    "Θεωρούμε ότι το SDS και άλλα παρόμοια κόμματα δεν μπορούν να οδηγήσουν τη Βοσνία προς την Ευρώπη", είπε προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον τηρεί την ίδια στάση και έναντι της Δημοκρατικής Κροατικής Ενότητας (HDZ) και του Μουσουλμανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA).

    Στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Νοεμβρίου επικράτησαν τα τρία κόμματα SDS, HDZ και SDA παρότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

    Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας το SDS αναδείχθηκε νικητής των εκλογών τόσο στις προεδρικές, όσο και στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

    Ο Μίρκο Σάροβιτς, στέλεχος του κόμματος, που κέρδισε στις προεδρικές εκλογές θα ορκιστεί πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας την Παρασκευή στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου Κοινοβουλίου, στο οποίο το κόμμα του κατέχει 31 από τις συνολικά 83 έδρες.

    Κ.Γ.

    [17] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Εικονική χαρακτήρισε τη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για την πορεία της οικονομίας και τον προϋπολογισμό του 2001.

    "Η όποια συζήτηση εξαντλείται σε πέντε μέρες. Τα κόμματα λένε τις απόψεις τους, τοποθετούνται όσοι βουλευτές προλαβαίνουν, η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είναι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και τελειώνει η υπόθεση εκεί, χωρίς να γίνει συζήτηση σε επιμέρους ζητήματα και χωρίς τροποποίηση", τόνισε ο κ. Καραμανλής και έκανε λόγο για μια εκτός τόπου και χρόνου διαδικασία με έντονο το στοιχείο της εικονικότητας αλλά και της αυθαιρεσίας.

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε, εξάλλου, κριτική στην κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η φορολογική μεταρρύθμιση. Τόνισε πως η δημόσια διοίκηση και η παιδεία βρίσκονται σε τέλμα και σημείωσε πως διευρύνονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και διογκώνεται η ανεργία.

    Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είχε και μια συμβολική σημασία καθώς μετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, όπως οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ.

    [18] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ

    Βελιγράδι, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Την επανεξέταση της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και ΝΑΤΟ, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος του γιουγκοσλαβικού στρατού στην ουδέτερη ζώνη στη Νότια Σερβία ζήτησε εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.

    "Η συμφωνία πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να επιτραπεί στις δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού να εισέλθουν στη ζώνη ασφαλείας", δήλωσε ο συνταγματάρχης Σβέτοζαρ Ράντισιτς.

    Με την αναθεώρηση της συμφωνίας, όπως υπογράμμισε, θα καταστεί η συνεργασία ανάμεσα στο στρατό και την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) πιο αποδοτική.

    Στη ζώνη ασφαλείας, κοντά στην οποία βρίσκονται τρεις πόλεις που κατοικούνται από σημαντικό αριθμό Αλβανών, αλλά και Σέρβους ήταν το πεδίο συγκρούσεων μεταξύ του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μέντβετζα και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB) και της σερβικής αστυνομίας.

    "Η ελλιπής αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση των συγκρούσεων και την αποσταθεροποίηση της περιοχής", είπε ο κ. Ράντισιτς.

    Το Βελιγράδι και οι αντάρτες του UCPMB συμφώνησαν εκεχειρία μετά τις συγκρούσεις εντός της αποστρατικοποιημένης ζώνης, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 3 Σέρβοι αστυνομικοί. Ωστόσοι οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας.

    Το Σάββατο αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του γιουγκοσλαβικού στρατού κοντά στην πόλη Βράνιε, ενώ την Παρασκευή έβαλαν κατά της σερβικής αστυνομικής δύναμης κοντά στο χωριό του Μπούκοβατς.

    "Οι δυνάμεις του στρατού είναι πρακτικά σε επαφή με τις δυνάμεις των τρομοκρατών, καθώς η απόσταση που τους χωρίζει είναι μόλις 300 - 400 μέτρα", είπε.

    Η KFOR έλαβε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή, εφόσον κατηγορήθηκε από το Βελιγράδι ότι απέτυχε να παράσχει ασφάλεια.

    Οι προσπάθειες της KFOR είναι ανεπαρκείς, τόνισε ο κ. Ράντισιτς προσθέτοντας ότι ο UCPMB εγκατέστησε νέο αρχηγείο στο χωριό Σέφερ, κοντά στο Πρέσεβο.

    Εν τω μεταξύ το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta επικαλούμενο αστυνομικές πηγές μετέδωσε ότι οι αντάρτες του UCPMB προσπαθούν να προκαλέσουν συγκρούσεις εκτός από την περιοχή του Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο και στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

    [19] ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Αγκυρα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα δώσει τρία εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους Παλαιστινίους που υποφέρουν από τις συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στη Μέση Ανατολή.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τα χρήματα ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες τους.

    Η ανακοίνωση επισήμανε ότι το ένα εκατομμύριο δολάρια έχει σταλεί αλλά δεν διευκρίνιζε πόε θα δοθούν τα άλλα δυο.

    Η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο του Ισραήλ από το 1996, όταν οι δυο χώρες έκλεισαν συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα αλλά υποστηρίζει επίσης και τα αιτήματα των Παλαιστινίων και ασκεί κριτική στο Ισραήλ για την βία εναντίον τους.

    O.K.

    [20] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Επιτυχία σημείωσε η σημερινή απεργία των δικαστικών της ΠΓΔΜ, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 3.000.

    Κύριο αίτημα των απεργών είναι η αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν έχουν μείνει στάσιμες εδώ και τρία χρόνια, ενώ ο μέσος όρος του μισθού τους αντιστοιχεί περίπου στα 200 μάρκα το μήνα.

    [21] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας καλωσόρισε τις αποφάσεις των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας στη Γαλλία και πρόσθεσε ότι η Ρουμανία κατάφερε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων με τα σχετικά έγγραφα που κατέθεσε στη Πορτογαλική και γαλλική προεδρία της ΕΕ.

    Το υπουργείο ανέφερε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν σχετικά με τη στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών, την κατανομή εδρών στην Ευρωβουλή και τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικατοπτρίζουν τις σχετικές προτάσεις που έκανε η Ρουμανία προς την ΕΕ.

    Ο.Κ.

    [22] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:40 UTC+2)

    "Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μια σπουδαία ημέρα που κάνει όλους εμάς που υπήρξαμε κάποτε παιδιά, που αποκτήσαμε δικά μας παιδιά και που αγαπάμε τα παιδιά να νιώσουμε υπεύθυνοι, τόσο ως Πολιτεία, όσο και καθένας πολίτης χωριστά, για το παρόν και το μέλλον τους".

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,στο μήνυμα που απέστειλε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και τον ετήσιο Τηλεμαραθώνιο που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF σε συνεργασία με την Ελληνική Τηλεόραση (NET).

    "Ποιος δεν συγκινείται στη θέα ενός παιδιού που κάνει τα πρώτα του βήματα, που λέει τις πρώτες του λέξεις, που μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα, ή που αργότερα το καμαρώνουμε στα πρώτα επιτυχημένα επαγγελματικά του βήματα", υπογράμμισε ο κ. Σημίτης.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι πρέπει να σκύψουμε πάνω στα παιδιά που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, που πέφτουν καθημερινά θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, που πουλάνε την πραμάτεια τους στους πολυσύχναστους δρόμους.

    "Σε όλα αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται στους δρόμους, μακριά από την ασφάλεια και τη θαλπωρή της οικογενειακής προστασίας και που είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε ν' ανθίσει ξανά το χαμόγελο στα χείλη τους, όλοι εμείς: πολιτεία, φορείς αλλά και απλοί πολίτες στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: Δεν σας ξεχνάμε", ανέφερε

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι καθημερινό μέλημα της πολιτείας είναι η ισχυροποίηση της κοινωνίας Αλληλεγγύης, μιας κοινωνίας ανθρώπινης που έχει στο επίκεντρό της, την προστασία όλων εκείνων που ζουν στο περιθώριο και βιώνουν την εκμετάλλευση, την αποξένωση και την μοναξιά.

    [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Αύριο φθάνει στην ΠΓΔΜ αντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον υπουργό Μπόικο Νόεφ.

    Οπως έγινε γνωστό ο Βούλγαρος υπουργός και ο ομόλογός του από την ΠΓΔΜ, Λιούμπε Παούνοφσκι, θα υπογράψουν το ετήσιο πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας των υπουργείων των δύο χωρών.

    [24] ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Βέροια, 11 Δεκεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Τους δρόμους γύρω από το κτίριο της νομαρχίας Ημαθίας απέκλεισαν το πρωί αγρότες ροδακινοπαραγωγοί με 300 τρακτέρ. Οι αγρότες διεκδικούν την πληρωμή της παραγωγής ροδακίνων που προορίζονται για κονσερβοποίηση με τη θεσμική τιμή των 96 δραχμών το κιλό. Καταγγέλλουν παράλληλα ότι οι βιομηχανίες προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής και τους καλούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές ενώ τους υποχρεώνουν να βεβαιώνουν ότι τα προϊόντα πληρώθηκαν σε υψηλότερες τιμές. Διαφορετικά τους εκβιάζουν ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα αγοράσουν τα προϊόντα τους.

    Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών των δήμων Αποστόλου Παύλου και Αντιγονιδών του νομού Ημαθίας, η οποία είχε συνάντηση με το Νομάρχη Ημαθίας Γιάννη Σπάρτση, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των παραγωγών. Το ψήφισμα εστάλη από το Νομάρχη στο γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Γεωργίας, συνοδευόμενο από την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας σε σχέση με τη διασφάλιση της θεσμικής τιμής αλλά και δηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών από τους βουλευτές Ημαθίας κ. Γικόνογλου, Φωτιάδη και Χαλκίδη.

    Στο κείμενο του Νομάρχη Ημαθίας προς τον πρωθυπουργό σημειώνεται: "Από σήμερα 11/12/2000 στον νομό Ημαθίας ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών, οι οποίοι με γεωργικούς ελκυστήρες κατέλαβαν το κέντρο της Βέροιας διεκδικώντας τη θεσμική τιμή η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό της Ε.Ε., την ανάκληση της νέας διυπουργικής απόφασης με αριθμό 214891/6-12-2000 και την έγκαιρη αποπληρωμή του μόχθου τους από τις βιομηχανίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Κύριε πρωθυπουργέ, ευελπιστούμε με δική σας παρέμβαση να επιλυθούν τα σοβαρά αυτά προβλήματα προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση".

    Οι ροδακινοπαραγωγοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην πόλη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Τις επόμενες μέρες θα μετέχουν στην κινητοποίηση και αγρότες από άλλα δημοτικά διαμερίσματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 11 December 2000 - 19:13:50 UTC