Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ
  • [02] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΖΙΖΙΤΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΕΤΑ
  • [04] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ
  • [05] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  • [06] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ EMUSIC ΠΡΟΣ NAPSTER
  • [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ
  • [08] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
  • [09] Ο ΣΑΑΘ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕ ΤΖΕΜ ΚΑΙ ΝΤΕΜΙΡΕΛ
  • [10] ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
  • [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [14] ΤΕΛΟΣ Ο ΒΑΪΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [15] ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠ.ΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
  • [17] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΠΕΡΙ ΤΩΝ 363 ΔΙΣ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004
  • [18] ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [20] ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΕΛΕΓΚΤΗ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ
  • [21] H KFOR ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [22] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΙΩΝΙΚΟ
  • [23] ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ OPTIMUM ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

  • [01] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2000 (17:48 UTC+2)

    Μία ακόμη γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς και τα κράτη των Βαλκανίων χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που εγκαινίασε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Το Κέντρο θα λειτουργήσει με τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης και του ΟΗΕ και δίνει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης να αποτελέσει έναν κόμβο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.

    Στην τελετή εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμό ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ενώ παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, υπουργοί από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασσόπουλος, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι.

    Στην ομιλία της η κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι με την πρωτοβουλία αυτή ενισχύεται η συνεργασία στη Βαλκανική, στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης που πρέπει να λειτουργεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της αμεροληψίας και της παροχής ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά και να μάθει από τους γειτονές της. Η δημόσια διοίκηση μαζί με τις δυνάμεις της αγοράς και την κοινωνία των πολιτών αποτελούν τους τρεις πυλώνες της σύγχρονης κοινωνίας.

    Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μέτα το τέλος των εγκαινίων, επεσήμανε: "Σήμερα κάναμε τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Ενα κέντρο που το έχουμε φτιάξει μαζί με τον ΟΗΕ με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, αλλά και των χωρών περαιτέρω του Εύξεινου Πόντου. Οπως γνωρίζετε, η δημόσια διοίκηση είναι ένας βασικός μοχλός της ανάπτυξης όλων των χωρών και για αυτό η συνεργασία σ' αυτό τον τομέα είναι απαραίτητη, ώστε η δημόσια διοίκηση να γίνει αποτελεσματική και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Μέσω του κέντρου αυτού η Θεσσαλονίκη θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο και σε θέματα εκπαίδευσης και σε θέματα προώθησης προγραμμάτων στον τομέα της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις δυνατότητες του ΟΗΕ, αλλά και τα προγράμματα που έχει η Ε.Ε. για τις γειτονικές μας χώρες. Πιστεύω ότι το κέντρο αυτό πράγματι θα βοηθήσει ώστε η Θεσσαλονίκη και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, να αποτελέσει ένα κόμβο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή".

    Σε ερώτηση αν προβλέπεται μείωση του αριθμού των δήμων ή των περιφερειών ή κατάργηση των νομαρχιών, απάντησε: "Εχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο με την ΚΕΔΚΕ. Τα θέματα που έχουμε στο διάλογο είναι η διαδημοτική συνεργασία γιατί πάρα πολλοί δήμοι δεν μπορούν από μόνοι τους να στήσουν τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες ώστε να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι πολίτες. Ετσι η διαδημοτική συνεργασία είναι μία αποτελεσματική και σωστή λύση για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Δεν πάμε για Καποδίστρια 2".

    Η κ.Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι "έχουμε ένα σχέδιο αναβάθμισης και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και γενικότερα και της διοίκησης. Με τις καινούργιες τεχνολογίες και τη συνεργασία σήμερα μεταξύ των διαφόρων επιπέδων μπορούμε να κάνουμε τη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική. Κατέθεσα ένα σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και για πρώτη φορά, είναι μία καινοτομία, η κυβέρνηση προωθεί επιχειρησιακό πρόγραμμα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι ανά τριετία το υπουργικό συμβούλιο θα καθορίζει τους άξονες και από κει και πέρα τα υπουργεία, οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, όπου θα υπάρχουν επιτροπές παρακολούθησης αλλά και διασφαλισμένοι πόροι για τη συνεχή αναβάθμιση της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης".

    Ν.Ρ.

    [02] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΖΙΖΙΤΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2000 (18:48 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίαςε Βόισλαβ Κοστούνιτσα μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζίζιτς, θα πραγματοποιήσουν διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στο Αγιο Όρος την Κυριακή και τη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό από γιουγκοσλαβικές πηγές.

    Οι δύο άνδρες, θα αφιχθούν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με ελικόπτερο θα μεταβούν στο Άγιο Όρος, αρχίζοντας την επίσκεψη από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

    Οι δύο γιουγκοσλάβοι επίσημοι, θα παραμείνουν στη μοναστική πολιτεία της χερσονήσου του Άθω μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε θα επιστρέψουν στη χώρα τους.

    Σημειώνεται ότι η σύντομη ανεπίσημη αυτή επίσκεψη, δεν συνδέεται με την επίσημη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα στην Αθήνα, στις 13 Δεκεμβρίου.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΕΤΑ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (11:16 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα ο αλβανός πρωθυπουργός, Ιλίρ Μέτα. Ο κ.Μέτα θα συναντηθεί στις 7 το απόγευμα με τον Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι επαφές του αλβανού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και το δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    [04] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

    Βερολίνο, 1 Δεκεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η Γερουσία της Γερμανίας, η γνωστή ως Bundesrat ενέκρινε σε γενικές γραμμές το νόμο που ορίζει ότι μπορούν να παντρεύονται ομοφυλόφιλοι στη χώρα αλλά καταψήφισε τμήματα του νόμου που αναφέρονται στη φορολογία και σε άλλα οικονομικά θέματα.

    Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2001 αλλά η πρώτη τελετή πολιτικού γάμου από ομοφυλόφιλους αναμένεται να αργήσει.

    Μέλη της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης στη Βαυαρία ανέφεραν ότι ο νέος νόμος είναι η μεγαλύτερη επίθεση στον θεσμό του γάμου.

    Σημειώνεται ότι ζευγάρια ξένων ομοφυλόφιλων θα μπορούν να παντρευτούν στη Γερμανία αλλά το δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδί δεν το δίνει ο νόμος ούτε σε Γερμανούς ούτε σε ξένους.

    Ο.Κ.

    [05] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:52 UTC+2)

    Κίνητρα προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών προς τους φορολογούμενους προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Ιντερνετ.

    Πιο συγκεκριμένα, όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο θα λαμβάνουν το εκκαθαριστικό των δηλώσεών τους εντός 15 ημερών και θα επωφελούνται με έκπτωση μέχρι και 5%, όταν θα εξοφλούν εφάπαξ το ποσό. Ο νέος τρόπος υποβολής θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2001.

    Στο μεταξύ, η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε νέα πακέτα εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν χρεωστικό σημείωμα ανέρχονται σε 134.129 και υποχρεούνται να καταβάλουν το φόρο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2001. Υπολοίπονται, ωστόσο, 580.000 δηλώσεις, στις οποίες έχουν εντοπιστεί λάθη.

    [06] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ EMUSIC ΠΡΟΣ NAPSTER

    Ουάσινγτον, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Τεχνικοί της ιστοσελίδας μουσικών αρχείων EMusic εντόπισαν χιλιάδες χρήστες της να ανταλλάζουν μουσικά αρχεία στην παρόμοια ιστοσελίδα Napster, αφού έκρυψαν υδατόσημα στα αρχεία τους για να ανακαλύψουν ποιοί πραγματοποιούσαν τις παράνομες ανταλλαγές.

    Η ΕMusic ζήτησε από τη Napster να αποκλείσει 600 άτομα από το σύστημα ανταλλαγής, αφού εντοπίστηκαν 35.000 αρχεία στην ιστοσελίδα της, με προέλευση την ιστοσελίδα της EMusic.

    Από την πλευρά της, η Napster δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό, αφού υποστηρίζει ότι τα υδατόσημα που χρησιμοποίησε η EMusic παραβιάζουν τους κανόνες απορρήτου.

    [07] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Με εισηγήσεις επιφανών αναλυτών έληξε η πρώτη μέρα των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για το Γεωπολιτικό Ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια που διοργανώνει το Ιδρυμα Κόκκαλη σε συνεργασία με την εταιρεία Rand από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε χθες ο Δήμαρχος Βελιγραδίου και εκ των ηγετών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης Μίλαν Πρότιτς, ο οποίος ανέπτυξε το όραμα μίας δημοκρατικής, φιλειρηνικής και ευρωπαϊκής Σερβίας. Ο κ. Πρότιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα και το Ιδρυμα Κόκκαλης για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στην ανάπτυξη της Σερβίας και της Βαλκανικής γενικότερα.

    Το Δήμαρχο Βελιγραδίου προλόγισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Πρότιτς στη γενέτειρα της δημοκρατίας και υποσχέθηκε σημαντική βοήθεια και συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων.

    Στην έναρξη του Συνεδρίου σήμερα το πρωί, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ επιβεβαίωσε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία τονίζοντας πως τα προβλήματα της Τουρκίας είναι πια προβλήματα της Ευρώπης, η οποία θέλει να βοηθήσει με καλή πίστη στην επίλυσή τους.

    "Δεν υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά κοινοί στόχοι για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας", τόνισε.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση της ελληνικής οικονομικής πολιτικής και τις ευνοϊκές προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξη της Ελλάδας και της περιοχής. Παρά τις καθυστερήσεις σε κάποιους τομείς, υπάρχει επιτάχυνση σε άλλους, όπως στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της τουριστικής αγοράς, έτσι ώστε η συνολική εικόνα να είναι θετική, είπε.

    Ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Αλέξης Ρόντος αναφέρθηκε στις παγκόσμιες αλλαγές και στη σημασία τους για την Ελλάδα. Η παγκοσμιοποίηση, η υποχώρηση του έθνους - κράτους και η ανάδειξη νέων μη κυβερνητικών παραγόντων δημιουργούν ένα ριζικά νέο περιβάλλον για την ελληνική εξωτερική πολιτική, ανέφερε ο κ. Ρόντος.

    Το συνέδριο συνεχίζεται με πάνελ σχετικά με τα δίκτυα και τις υποδομές στα Βαλκάνια, την Ελλάδα στην Ευρώπη και τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις. Με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο, οι ομιλίες του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς και του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    [08] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    "Περίεργη και ανεξήγητη" χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, "την πολύπλευρη στήριξη του παναλβανικού εθνικιστικού συμποσίου" στην Αθήνα, υπό την αιγίδα αμερικανικού πανεπιστημίου, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπαθεμελής αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι παράγοντες του συμποσίου που πλαισιώνουν και στηρίζουν τις εργασίες του είναι πρέσβεις της Ελλάδας σε βαλκανικές χώρες, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός με τη δεξίωση που παραθέτει. "Εθελοτυφλούμε, αλλοιθωρίζουμε και έχουμε χάσει εντελώς την αίσθηση του μέτρου και της λογικής" αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε λέγοντας ότι "αν συμβαίνει αυτό - και δυστυχώς φαίνεται συμβαίνει - τότε μας χρειάζεται ένας αληθινός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος δε δίστασε να αποκηρύξει τους στενούς του συνεργάτες Νικόλαο Πολίτη και Ανδρέα Ανδρεάδη που απεδέχθησαν το περιβόητο "σύμφωνο Πολίτη - Καλφώφ", όπου δέχονταν βουλγαρική μειονότητα στην Ελλάδα. Τους αποκήρυξε διότι "ενήργησαν αφελώς και μετά πλήρους περιφρονήσεως προς τις πραγματικότητες της ζωής" και ανέτρεψε το σύμφωνο.

    [09] Ο ΣΑΑΘ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕ ΤΖΕΜ ΚΑΙ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Αγκυρα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός διεθνούς συνεργασίας Ναμπίλ Σααθ είχε σήμερα συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και τον πρώην πρόεδρο της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Πριν από τη συνάντηση του με τον Τζεμ ο κ. Σααθ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ προς την Αγκυρα για τις προσπάθειες που κάνει να τερματιστεί η βία στη Μέση Ανατολή και να ξεκινήσει ο διάλογος Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Σααθ ανέφερε ότι μετέφερε επιστολή του Αραφάτ προς τον Ντεμιρέλ στην οποία ο Παλαιστίνιος ηγέτης ευχαριστεί την Τουρκία για τις πρωτοβουλίες της για επίλυση Μεσανατολικού ζητήματος.

    Ο κ. Τζεμ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

    Ο κ. Σααθ συναντήθηκε επίσης με τον κ. Ντεμιρέλ και αύριο αναμένεται να αναχωρήσει από την Τουρκία.

    O.K.

    [10] ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, θα συμμετάσχει στην άτυπη υπουργική συνάντηση χωρών της ΝΑ Ευρώπης, στο Παλέρμο, από τις 11 - 14 Δεκεμβρίου.

    Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα διακίνησης προσώπων και το πλαίσιο Συμφώνου Σταθερότητας, στο περιθώριο της συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την υπογραφή Σύμβασης για τη διεθνή εγκληματικότητα και του προαιρετικού πρωτοκόλλου διακίνησης προσώπων.

    [11] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βελιγράδι, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    της Α. Τρτιτσα

    Στις εξελίξεις της κατάστασης στη ζώνη ασφαλείας μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και τη νέα κρίση που αντιμετωπίζει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του τύπου του Βελιγραδίου.

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Danas" δημοσιεύει την είδηση ότι η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψε ότι 4.000 άτομα πέρασαν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου από την περιοχή του Μπουγιάνοβατς, του Πρέσεβο και της Μέντβετζα, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν συγκρούσεις με ένοπλες ομάδες Αλβανών. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κατάσταση στη ζώνη ασφαλείας με το Κοσσυφοπέδιο είναι προς το παρόν ήρεμη, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται κρίσιμη.

    "Η εφημερίδα "Πολίτικα" στο σημερινό της φύλλο αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην κρίση που προκάλεσε στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ο νεοδιορισθείς διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας (NBJ) ο οικονομολόγος και μέλος της G-17 Μλάτζαν Ντίνκιτς. Ο κ. Ντίκιντς μετά το διορισμό του στη θέση του διοικητή αντέδρασε στο διορισμό του Βουκ Ογκνιάτοβιτς στη θέση του αναπληρωτή διοικητή, τον οποίο πρότεινε το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα αναφέροντας ότι ο κ. Ογκνιάτοβιτς ήταν διοικητής της NBJ την εποχή του υπερπληθωρισμού.

    Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς, με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο σεβασμό της αρχής της συμμαχίας, καθώς και ότι ο νεοδιορισθείς διοικητής, αν δεν αποδεχθεί το διορισμό του Βουκ Ογκνιάτοβιτς θα πρέπει να παραιτηθεί.

    Σχετικά με την κρίση στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση η εφημερίδα "Blic" αναφέρει ότι τα μέλη της G-17, της ανεξάρτησης ομάδας οικονομολόγων που συνεργάζεται με τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας (DOS) σε περίπτωση διορισμού αμφιλεγόμενου υποψηφίου στη θέση του αναπληρωτή διοικητή και στη μη εφαρμογή του συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμοι να υποβάλουν παραιτήσεις.

    Επίσης η "Blic" παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι οι μελλοντικές σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου είναι θεμελιώδεις σε επίπεδο ανοίγματος στο οποίο οικοδομείται και η Ενιαία Ευρώπη - χωρίς διαβατήρια και τελωνεία, με εγγυήσεις για την περιουσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και με ίσους όρους στην εργασία και την εκπαίδευση". Ο κ. Τζουκάνοβιτς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προανήγγειλε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας.

    Η "Glas Javnosti" αναφέρει ότι το αμερικανικό εθνικό ραδιόφωνο άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, για το ότι απέφυγε να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

    Οπως επισημαίνει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα το αμερικανικό ραδιόφωνο παραλλήλισε τον κ. Κοστούνιτσα με τον Γιόσιπ Μπρος Τίτο τον κομμουνιστή ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, "ο οποίος, όπως ανέφερε, ήταν γνωστός για το ότι ζητούσε πολιτική στήριξη στην Ανατολή και χρήματα από τη Δύση". Αναφορά έγινε επίσης στο ότι ο κ. Κοστούνιτσα δεν έχασε την ευκαιρία και έσπευσε να φωτογραφηθεί στη Βιέννη μαζί με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβάνοφ.

    Στις πρώτες σελίδες η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα της απαγωγής του γιου διάσημης λαϊκής τραγουδίστριας στη Γιουγκοσλαβία. Οι απαγωγείς παρέδωσαν στη "Λέπα Μπρένα", όπως είναι το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο το γιο της, αφού προηγουμένως από σημείο της εθνικής οδού Βελιγράδι - Νις τους παρέλαβαν τα λύτρα που ζητούσαν, το ποσό των 2,5 εκ. γερμανικών μάρκων.

    [12] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΝΟΤΣΕΤ

    Σαντιάγκο, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Ο δικαστής της Χιλής Χουάν Γκουσμάν απηύθυνε σήμερα κατηγορίες για απαγωγές κατά του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ μετέδωσε το δίκτυο ΒΒC.

    Οι κατηγορίες για απαγωγεέ στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην δικτάτορας ανοίγουν το δρόμο για την προσαγωγή του σε δίκη.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 3.000 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ από το 1973 μέχρι το 1990.

    Ο πρώην Χιλιανός δικτάτορας επέστρεψε στη χώρα του τον Μάρτιο του 2000 αφού εξεδόθη από τη Βρετανία, όπου ήταν σε κατοίκον περιορισμό για 15 μήνες.

    Ο στρατηγός επέστρεψε στη Χιλή μετά από απόφαση βρετανικού δικαστηρίου ότι ήταν άρρωστος για να μπορέσει να αντέξει στη διαδικασία μιας δίκης.

    Ο Πινοτσέτ, 85 ετών βγήκε τη περασμένη εβδομάδα από το νοσοκομείο του Σαντιάγκο, όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα πνευμονίας.

    [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Νέες κατηγορίες για διαπλοκή εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για αδιέξοδο και πανικό και εκτίμησε ότι "ο κατήφορος του πρωθυπουργού και της διαπλοκής δεν έχει τέλος".

    "Ο κρυπτόμενος από τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της κοινωνίας πρωθυπουργός δεν προτοτύπησε ούτε αυτή τη φορά, ενώ αρνείται να προσέλθει στη Βουλή για να ενημερώσει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, επέλεξε σήμερα ένα κομματικό ακροατήριο για να εκτοξεύσει τη λάσπη. Κατανοούμε και το αδιέξοδο και τον πανικό του κ.Σημίτη. Μόλις χθες η μισή σχεδόν ομάδα του τον αμφισβήτησε. Πριν λίγο καιρό μιλούσε για πολλές Ελλάδες, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τα πολλά ΠΑΣΟΚ. Ο κατήφορος του πρωθυπουργού της διαπλοκής δεν έχει τέλος" είπε ο κ.Καραμανλής.

    [14] ΤΕΛΟΣ Ο ΒΑΪΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Το είπε και το έκανε ο Φρέντερικ Βάις που αποχώρησε οριστικά από το μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Πλέον ο ξένος άσος θα αναζητήσει την τύχη του στην Ισπανία και την Μάλαγα, αφού έχει προχωρήσει μέσω των εκπροσώπων του στις επαφές με τη διοίκηση του δικεφάλου για να λυθεί η συνεργασία του.

    Ο Βαλερί Νταινένκο που ακόμη δεν έχει πάρει μέρος σε επίσημο αγώνα του ΠΑΟΚ αποθεραπεύτηκε, αλλά ετοιμάζει και αυτός τις βαλίτσες του για να φύγει από τον Δικέφαλο, επειδή η διοίκηση της ομάδας του δεν τον ικανοποιεί στον οικονομικό τομέα. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δώσει το παρών του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Δάφνη. Αυτός που αναμένεται να ακολουθήσει τους δύο ξένους είναι και ο Μπλερ που δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη Θεσσαλονίκη και τη θέση του θα πάρει κάποιος "φθηνός" Αμερικανός.

    [15] ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Με αφορμή την υπόθεση της 17χρονης που έπεσε σε κόμμα από υπερβολική δόση ηρωϊνης και μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς της γιατί δε βρίσκουν κέντρο να μεταφέρουν το παιδί τους, οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ παραδέχονται ότι οι ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν να αποτοξινωθούν δεν καλύπτονται από τη σημερινή υποδομή, ενώ οι επιστήμονες διαπιστώνουν κατακόρυφη αύξηση των χρηστών και των θανάτων από ναρκωτικά.

    Ο αριθμός των παιδιών που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε πολύ μικρή ηλικία αυξάνεται συνεχώς, ενώ σήμερα, οι δύο στους τρεις τοξικομανείς είναι ανήλικοι. Πριν μία δεκαετία ο ένας στους δύο τοξικομανείς ξεκινούσε σε ηλικία κάτω των 18 ετών, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 65%. Στο σύνολο της Ελλάδας οι τοξικομανείς φτάνουν περίπου τις 100.000 και το 66% δοκιμάζει ναρκωτικές ουσίες σε πολύ μικρή ηλικία - ακόμη και 12 ετών - ενώ ημερησίως οι τοξικομανείς χρειάζονται συνολικά, περίπου 50 κιλά ηρωϊνης για τις δόσεις τους.

    Αύξηση παρουσιάζουν και οι θάνατοι από ναρκωτικά, καθώς ένας και περισσότεροι χρήστες χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠ.ΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

    Μόσχα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Το Μεσανατολικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμι με Ρώσους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρωσία την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

    Ο κ. Μπεν Αμι ανέβαλε την επίσκεψή του στη Μόσχα δυο φορές, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, ενώ θα συζητήσει με Ρώσους πολιτικούς την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, μετά από δυο μήνες συγκρούσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο 300 ατόμων.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αλλά η επιρροή της Μόσχας στην περιοχή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ την περασμένη εβδομάδα και μεσολάβησε σε τηλεφονική επαφή που είχε ο τελευταίος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ.

    [17] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΠΕΡΙ ΤΩΝ 363 ΔΙΣ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Περί τα 363 δις θα αγγίξει το μπάτζετ των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτό τουλάχιστον επισήμανε το απόγευμα στους φοιτητές του τμήματος δημοσιογραφίας του ΑΠΘ ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε στο Μανδάλειο Κτίριο του ΑΠΘ, εστίασε τον λόγο του σε τέσσερις - κυρίως- ενότητες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποδόσφαιρο, απάντησε πολιτικές ερωτήσεις και στην προσωπική του ζωή.

    "Θα δοθούν και στην περιφέρεια έργα, προκειμένου να διοργανωθούν και αθλήματα στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο", επισήμανε ο κ. Φλωρίδης αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνέχισε: "Οι απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τεράστιες και η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει στο έπακρο. Είναι άλλωστε το μεγαλύτερο εγχείρημα που έχει κάνει μέχρι στιγμής. Χρειάζεται πανεθνική κινητοποίηση και τα κύρια στοιχεία που θα κρίνουν την επιτυχία είναι ο εθελοντισμός, η σύγχρονη τεχνολογία και οι μεταφορές".

    Η δεύτερη ενότητα ήταν αφιερωμένη στη διαιτησία. "Θα πρέπει να δημιουργηθεί διαιτητική σχολή με άτομα μορφωμένα. Οι διαιτητές θα πρέπει να είναι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ. Δεν συμφωνώ με τις πολυϊδιοκτησίες των ΠΑΕ, ενώ ενδεχόμενα να μπουν στο στοίχημα και ελληνικοί αγώνες".

    Όσον αφορά για τον Βίκτορα Μητρόπουλου και την επικείμενη κόντρα ο κ. Φλωρίδης δήλωσε: "Με τον κ. Μητρόπουλο δεν έχουμε προσωπική κόντρα. Απλά θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι αναξιόπιστο. Θέλω να βρεθεί το γρηγορότερο μια λύση για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου".

    Ο υφυπουργός αθλητισμού δεν δέχτηκε πολλές πολιτικές ερωτήσεις, αλλά σχολίασε θετικά την ίδρυση κόμματος από τον δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    "Έχω δύο κόρες και η γυναίκα μου είναι δικαστικός στην Θεσσαλονίκη", ολοκλήρωσε ο κ. Φλωρίδης τη συζήτησή του που είχε με τους φοιτητές δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, κλίνοντας την ενότητα που αφορούσε την προσωπική του ζωή και συνέχισε: "Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, αλλά και Σαββατοκύριακα βρίσκομαι στην Αθήνα και έτσι δεν βλέπω την οικογένειά μου πολλές ώρες και κάθε ημέρα. Τα παιδιά μου μένουν μόνιμα στο Κιλκίς...".

    Κ.Π.

    [18] ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ουάσιγκτον, 1 Δεκεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ ενδέχεται να αυξήσει την οικονομική του βοήθεια προς τη Τουρκία μετά από την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι για νέα μέτρα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Χέρστ Κέλερ από την Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Κέλερ ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να δοθούν επιπρόσθετα δάνεια στη Τουρκία.

    Η Αγκυρα λαμβάνει μέχρι σήμερα χρήματα από τη συμφωνία, ύψους 3, 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε κλείσει με το ΔΝΤ το 1999. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συναντηθεί εντός του μήνα για να εγκρίνει δάνειο 566 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Τουρκία, στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας.

    Ο Τόμας Ντόσον, εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε ότι τα επιπρόσθετα δάνεια που ανέφερε ο κ. Κέλερ σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνονται στα χρήματα που ορίζει η συμφωνία.

    Ο.Κ.

    [19] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Βελιγράδι, 1 Δεκεμβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Ενα δισεκατομμύριο δολάρια κατέθεσε σε τράπεζες του εξωτερικού ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως ισχυρίστηκε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Μλάντιαν Ντίνκιτς.

    "Το διεθνές γραφείο για τη διαχείρηση ξένων νομισμάτων μας ειδοποίησε ότι εντόπισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, τα οποία το πρώην καθεστώς είχε μεταφέρει στην Κύπρο, καθώς και σε άλλες χώρες", δήλωσε ο κ. Ντίνκιτς.

    Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας διορίστικε πρόεδρος από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση την Τρίτη, αφού τον είχε εγκρίνει ο πρόεδρος της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    "Είναι σημαντικό ποσό και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των χρημάτων στη χώρα μας", είπε ο κ. Ντίνκιτς, προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεία της τράπεζας θα μεταβεί στην Κύπρο για να διερευνήσει το θέμα.

    [20] ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΕΛΕΓΚΤΗ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Σε μια ανεξήγητη στροφή του αεροσκάφους "Γιάκοβλεφ" από τον Ουκρανό πιλότο αποδίδει την αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος -στα Πιέρια όρη, πριν από τρία περίπου χρόνια- ο κατηγορούμενος αεροελεγκτής στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", Ιωάννης Γιαννακόπουλος, στη διάρκεια της απολογίας του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

    Ο υπάλληλος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας -που το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 1997 βρισκόταν σε υπηρεσία στον πύργο ελέγχου το αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης- όπως ήταν αναμενόμενο, απευθυνόμενος στους δικαστές υποστήριξε ότι δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παραπλανήθηκε από τον κυβερνήτη του αεροσκάφους.

    Περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τα όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από τον Ουκρανό πιλότο να κατευθυνθεί το αεροσκάφος "Γιάκοβλεφ" στο βόρειο holding (χώρος αναμονής για προσγείωση) για να ξεκινήσει η διαδικασία καθόδου προς το διάδρομο προγείωσης. "Χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος έστριψε αριστερά και κατευθύνθηκε προς τα Πιέρια όρη και στη συνέχεια μας επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν στη σωστή θέση με αποτέλεσμα να μας παραπλανήσει" είπε σε κάποιο σημείο της απολογίας του.

    Με τον παραπάνω ισχυρισμό ο κατηγορούμενος αιτιολόγησε και το γεγονός ότι τις 3 πρώτες μέρες, μετά το δυστύχημα, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του αεροσκάφους είχαν στραφεί βόρεια της Θεσσαλονίκης αντί για την ορεινή περιοχή των Πιερίων.

    Η απολογία του Γιαννακόπουλου, αλλά και του συγκατηγορουμένου συναδέλφου του, Αδαμάντιου Φραγκιαδούλη, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

    Γ.Χ.

    [21] H KFOR ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Σκόπια, 1 Δεκεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Σέρτζιο Μπαλατζίνο προειδοποίησε τους Αλβανούς αυτονομιστές την Παρασκευή να μην προσπαθούν να εισβάλουν παράνομα στη Σερβία και τόνισε ότι αν γίνουν τέτοιες προσπάθειες η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR θα αντιδράσει ανάλογα.

    Ο κ. Μπαλατζίνο ανέφερε από τα Σκόπια όπου βρίσκεται ότι η KFOR συνέλαβε εννέα Κοσοβάρους που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα στη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι οι συλλήψεις θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στους Αλβανούς αυτονομιστές ότι η KFOR θα δράσει αμερόληπτα όπως έγινε με τις σερβικές δυνάμεις.

    Ο κ. Μπαλατζίνο τόνισε ότι η ειρηνευτική δύναμη έχει καθήκον να αποτρέπει κάθε παράνομη είσοδο ατόμων και οπλισμού από το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία.

    O.K.

    [22] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Δεκεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της ΠΑΕ Αρης, το τμήμα κοινωνικών σχέσεων οργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος, περισυλλογή παιχνιδιών για παιδιά κάθε ηλικίας και απευθύνει πρόσκληση σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους να χαρίσουν τα παιχνίδια που δεν χρειάζονται σε άλλα που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.

    Έτσι την Κυριακή πριν από τον αγώνα με τον Ιωνικό, στις εισόδους όλων των θυρών του γηπέδου Χαριλάου, θα υπάρχουν οι ειδικές κούτες όπου θα συγκεντρωθούν τα παιχνίδια, τα οποία θα προσφερθούν σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση έχει διπλό σκοπό. Να προσφέρει χαρά με το παιχνίδι σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά που διαθέτουν περισσότερα υλικά αγαθά μέσα από τη χαρά της προσφοράς σε συνομήλικούς τους.

    Στον αγωνιστικό τομέα η ομάδα των "κιτρίνων" Δε έχει περιθώρια για νέες απώλειες κόντρα στον Ιωνικό. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο προπονητής, Μπάμπης Τεννές. Ο τεχνικός του Άρη σκέφτεται να δοκιμάσει και... "νέο αίμα", αφού είναι τιμωρημένοι Παπαδόπουλος και Κολτσίδας. Η μεταγραφολογία συνεχίζεται στον Άρη. Έτσι επικεντρώνει την προσοχή του στην απόκτηση του Τόμισλαβ Σόκοτα από τη Διναμό Ζάγκρεμπ και το Αλεχάντρε Σοάρες από την Καλαμάτα.

    [23] ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ OPTIMUM ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Με την επωνυμία Veltion Inc. ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρία της Optimum στο Τορόντο του Καναδά, με σκοπό την προώθηση του Logistics Execution Software "aberon" της Optimum στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

    Η νέα εταιρία θα διαθέτει τα δύο βασικά συστήματα του aberon, διαχείρισης αποθηκών "aberon Warehouse Management" και συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού "aberon maintenance".

    Στο νέο εταιρικό σχήμα η συμμετοχή της Optimum AE θα ανέρχεται σε 95%, ενώ με 5% θα μετέχει ο Αντώνης Χαλκέας, με πολυετή εμπειρία στο χώρο των Πληροφοριακών συστημάτων Logistics, ο οποίος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Veltion Inc θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Optimum, Απόστολος Θεοδωρόπουλος, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα ανέλθει αρχικά σε 400.000 καναδικά δολάρια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 1 December 2000 - 19:13:42 UTC