Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΑΡΕΒΛΕΨΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
  • [02] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • [03] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] TA BΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ
  • [07] Ο ΚΟΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ
  • [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ
  • [09] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
  • [11] ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [12] ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΗΡΕ Ο Ν. ΖΗΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ
  • [13] ΔΥΟ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ
  • [14] ΝΕΚΡΗ 50ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΒΡΑΧΩΝ
  • [15] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1 ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2 - 0
  • [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3 - 0
  • [18] MEΓΑΛΗ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [19] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: "ΟΛΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ"
  • [20] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΟΙΤΣΦΕΛΝΤ - ΓΙΑΚΟΜΠ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ;
  • [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΦΗ 3 - 0
  • [22] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [23] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [24] ΕΞΗΝΤΑ ΤΡΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΑΡΕΒΛΕΨΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (14:15 UTC+2)

    "Ο κ. Πάγκαλος παρέβλεψε τα αυτονόητα", τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη δήλωση του για την αποπομπή του Θ. Πάγκαλου από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού.

    Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:"Ενας υπουργός δεν μπορεί ούτε να αντιδικεί δημοσίως με την κυβέρνηση, ούτε να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του, ούτε να διαφωνεί και ταυτοχρόνως να μην παραιτείται. Ο κ. Θ. Πάγκαλος παρέβλεψε τα αυτονόητα. Ο κ. Θ. Πάγκαλος παύει από σήμερα να είναι υπουργός Πολιτισμού".

    Αφορμή για την αποπομπή του κ. Πάγκαλου φαίνεται ότι αποτέλεσε η σημερινή συνέντευξη του στο "Εθνος της Κυριακής" με την οποία επιτίθεται εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά και εναντίον του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση και ζητάει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

    Ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όταν πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της συνέντευξης του Θ. Πάγκαλου και αμέσως επικοινώνησε με τον υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα και του υπαγόρευσε την παραπάνω δήλωση. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη, του πρότεινε τη θέση και ο κ. Βενιζέλος την αποδέχτηκε.

    [02] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2000 (10:14 UTC+2)

    Eνα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ασφαλή οδήγηση, είναι η λειτουργία των αερόσακων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, δεδομένου ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση τους από παιδιά και μικρόσωμα άτομα. Ο αερόσακος, έτσι όπως είναι κατασκευασμένος να λειτουργεί για κανονικούς ανθρώπους, καλύπτει και το πρόσωπο του παιδιού, με συνέπεια, σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρξουν και περιπτώσεις πνιγμού από ασφυξία.

    Το πρόβλημα αυτό, λύνεται πλέον με ένα μικροτσίπ, που δημιούργησε το εργαστήριο Media Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστόνης των ΗΠΑ. Και το οποίο βασισμένο στην τεχνολογία ηλεκτροστατικής αίσθησης, ανιχνεύει την ύπαρξη μικρών παιδιών στο αυτοκίνητο και προσαρμόζει ανάλογα τον αερόσακο πάνω στο σώμα τους.

    Ανάμεσα στις άλλες εφαρμογές των τελευταίων ανακαλύψεων, που προκύπτουν από τις έρευνες του εργαστηρίου αυτού, το οποίο διευθύνεται από τον έλληνα Μιχάλη Μπλέτσα, είναι:

    - Ενας "ακουστικός φακός", που χρησιμοποιεί υπέρηχους για να εστιάσει ήχο σε πολύ συγκεκριμένο χώρο.

    - Το NetSound, ένα σύστημα για την ταχεία μετάδοση υψηλής πιστότητας ήχου μέσω του Διαδικτύου

    - Το Hyperlinked Video, στο οποίο ο θεατής επιδρά στην ροή του προγράμματος "δείχνοντας" τα αντικείμενα του ενδιαφέροντος του.

    - Η χρήση του Ανθρώπινου σώματος σαν δικτύου μεταγωγής δεδομένων για τις διάφορες προσωπικές συσκευές (ατζέντα, κινητό τηλέφωνο, ρολόι κ.λ.π)

    - Η Εκτύπωση Ηλεκτρομηχανικών Συστημάτων, με την ανάπτυξη επιτραπέζιων εκτυπωτών, ικανών να εκτυπώσουν λειτουργικές δομές σε δύο και τρεις διαστάσεις.

    Ο διευθυντής του Μedia Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας, που θα είναι από τους βασικούς ομιλητές στο 6ο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με έναρξη στις 5 το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει αλγορίθμους για ποικιλία παράλληλων υπερυπολογιστών, , ενώ από το 1995 και μετά, ασχολείται με τις τεχνολογίες πρόσβασης και διανομής περιεχομένου στο Internet, τα ασύρματα δίκτυα και την ροή πολυμέσων (streaming media).

    Το Media Lab συμπλήρωσε φέτος τα 15 χρόνια του. Το 1985 οι καθηγητές Νικόλας Νεγρεπόντης και Jerry Wiesner (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΜΙΤ και επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου Kennedy), δημιούργησαν το εργαστήριο, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα μια νέα μορφή πανεπιστημιακής έρευνας.

    Όπως λέει ο Μιχάλης Μπλέτσας, "η κεντρική ιδέα πίσω από την ίδρυση του εργαστηρίου το 1985, ήταν η πρόβλεψη της επερχόμενης σύγκλισης υπολογιστών, εκδοτικής δραστηριότητας και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Η επιτάχυνση της σύγκλισης αυτής εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με την σειρά της έθεσε τις βάσεις για πληθώρα εξελίξεων σε όλη την ασυνήθιστη γκάμα ειδικοτήτων που συστέγασε το Media Lab και που περιλαμβάνουν γνωστικές επιστήμες, ηλεκτρονική μουσική, γραφιστική, video, ολογραφία, αλληλεπίδραση ανθρώπου - μηχανής, επιστήμη υπολογιστών, ηλεκτρονική".

    Σήμερα το εργαστήριο έχει ετήσιο προϋπολογισμό 35 εκατ. δολάρια, 110 άτομα μόνιμο προσωπικό, 170 μεταπτυχιακούς φοιτητές και περίπου 150 προπτυχιακούς. Ο προϋπολογισμός του καλύπτεται κατά 95% από ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες και υποστηρίζουν με αυτό τον τρόπο τον ιδιόμορφο και μοναδικό τρόπο συνεργασίας του εργαστηρίου με τους χορηγούς του. Το Media Lab ξεκινά τον 21ο αιώνα με μια μεγάλη επέκταση κόστους 100 εκατ. δολαρίων, που θα διπλασιάσει τον χώρο που καταλαμβάνει το υπάρχον κτίριο και θα ολοκληρωθεί το 2003. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με την Ιρλανδική κυβέρνηση καθώς και άλλους επιχειρηματίες χορηγούς, ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι ένα ευρωπαϊκό παράρτημα στο Δουβλίνο (Media Lab Europe).

    Η Μέθοδος

    Η ειδοποιός διαφορά του Media Lab από άλλα ερευνητικά εργαστήρια ξεκινάει από τον τρόπο χρηματοδότησης του και εστιάζεται στην απουσία της κατευθυνόμενης έρευνας σαν κύριας πηγής εσόδων. Με άλλα λόγια το εργαστήριο δεν κάνει έρευνα κατά παραγγελία των χορηγών του, αντίθετα ακολουθεί τα δικά του ένστικτα και επιθυμίες. "Μια καλή ιδέα", συμπληρώνει ο κ. Μπλέτσας, "πάντα βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανεξάρτητα από την ύπαρξη η όχι άμεσου χρηματοδότη. Οι χορηγοί με την σειρά τους σε αντάλλαγμα της υποστήριξης τους αποκτούν πνευματικά δικαιώματα σε όλη την δουλειά του εργαστηρίου, δικαιώματα τα οποία μοιράζονται με όλους τους άλλους χορηγούς. Ο διακανονισμός αυτός δημιουργεί ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την αδιάλειπτη ροή ιδεών ακόμα και μεταξύ ανταγωνιστών, καθώς και την παντελή έλλειψη στεγανών μεταξύ των ειδικοτήτων που με την συνεχή τους αλληλεπίδραση δίνουν τροφή σε πραγματικά νέες ιδέες".

    Ποιο όμως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του εργαστηρίου Media Lab, αυτά τα 15 χρόνια της ύπαρξής του; "Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Media Lab", λέει ο γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης ερευνητής, "ίσως να είναι το ίδιο το Media Lab. 15 χρόνια μετά την ίδρυση του αποτελεί πρότυπο για την τεχνολογική έρευνα και την αλληλεπίδραση μεταξύ πανεπιστημιακής έρευνας και βιομηχανίας. Αποτελεί επίσης πρότυπο εκπαίδευσης στο οποίο τέχνη και τεχνολογία συνδυάζονται με τον φοιτητή να μαθαίνει, δημιουργώντας κοντά σε κάθε λογής ειδικούς".

    [03] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

    Βόννη, 19 Νοεμβρίου 2000 (14:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

    του ανταποκριτή μας

    Eπιθέσεων συνέχεια από την Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα συνηθίζει να απειλεί και να εκβιάζει κράτη και οργανισμούς, όταν πιστεύει ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της.

    Μετά τη Γαλλία για το αρμενικό ζήτημα, πυρά δέχθηκε το Σαββατοκύριακο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί συνδέει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό κορμό με την επίλυση του κυπριακού και την πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις εδαφικές διεκδικήσεις που εγείρει κατά της χώρας μας.

    Και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η Αγκυρα είναι εκείνη που επιζητά την με κάθε τρόπο και μέσο είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα εμφανίζεται να διαδηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι συμβαίνει το αντίθετο, και πως θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες εάν δεν εισακουσθεί, δηλαδή αν η ΕΕ δεν υποκύψει στις απαιτήσεις της.

    Το πρόβλημα για την τουρκική πλευρά ανέκυψε όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε το λεγόμενο κείμενο εταιρικής σχέσης (ΚΕΣ) που αποτελεί "οδηγό" για τις προκαταρκτικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις που μακροπρόθεσμα θ' ανοίξουν το δρόμο στην Τουρκία για τις ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, το ΚΕΣ θέτει προϋποθέσεις για τα "πρώτα βήματα" της Τουρκίας, όρους που συνδέουν τη θετική έκβαση των συνομιλιών με την πολιτική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, καθώς και την Κύπρο, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Κύπρος ανήκει στην πρώτη ομάδα των προς ένταξη κρατών (τα άλλα είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία).

    Αποτελεί εξάλλου πάγια τακτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιζητά από κάθε χώρα, που επιθυμεί την είσοδό της, να φροντίσει κατ' αρχήν για την επίλυση των διενέξεων με τους γείτονές της, ώστε να μην "κληρονομήσει" αυτές τις διαφορές η Κομισιόν. Επομένως, οι Βρυξέλλες δεν προσπαθούν να "στριμώξουν" την Τουρκία με τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΕΣ, αλλά ενεργούν κατά τον ίδιο τρόπο όπως και με τα υπόλοιπα κράτη που θέλουν να βρεθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Στο αρχικό κείμενο γίνεται αναφορά μόνο στο κυπριακό, αλλά η Τουρκία δεν το αποδέχεται, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, για το θέμα αυτό, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αγκυρα.

    "Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί και δεν έχει ήδη δεχθεί ως πολιτικό κριτήριο την παράγραφο του ΚΕΣ που αναφέρεται στο κυπριακό και ζητά να αφαιρεθεί το τμήμα αυτό από το ΚΕΣ", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, για να προσθέσει υπό τύπον απειλών πως "σε περίπτωση που η ΕΕ δεν λάβει υπόψη την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης και της κοινής γνώμης, η αναθεώρηση των σχέσεών μας με την ΕΕ θα είναι αναπόφευκτη".

    Η Αγκυρα, στο μεταξύ, προσπαθεί να προκαταβάλει την ΕΕ και για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών, στις οποίες δεν γίνεται καμια αναφορά στο αρχικό ΚΕΣ. Ομως η Τουρκία ισχυρίζεται ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να προστεθεί στο κείμενο παράγραφος για τα ελληνοτουρκικά, και γι'αυτό προσπαθεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

    "Ενώ αναμενόταν να ληφθούν υπόψη οι προειδοποιήσεις σχετικά με το κυπριακό, έγινε γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να προστεθεί νέα παράγραφος στο ΚΕΣ, ως πολιτικό κριτήριο, που θα αφορά το θέμα των συνοριακών διαφορών (με την Ελλάδα)", επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ.Ετζεβίτ για να τονίσει στη συνέχεια ότι "η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί με κανένα τρόπο και με καμια έννοια το κυπριακό ζήτημα και τις συνοριακές διαφορές, ως πολιτικά κριτήρια".

    Ο γνωστός και ως "πρωθυπουργός του Αττίλα", απέφυγε να διευκρινίσει πως θα αντιδράσει η χώρα του αν δεν εισακουστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι "στη φάση αυτή δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, αλλά έχουμε διάφορες σκέψεις και ετοιμασίες".

    Αιχμηρός σε δηλώσεις του ήταν και ο πρόεδρος του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, πρώην πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος σημείωσε πως "σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας (να συμπεριληφθούν οι σχέσεις των δυο χωρών στο ΚΕΣ), αυτό θα συνιστά εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τελείως τη θετική πορεία που έχουν από τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι και μέχρι τώρα, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Σε ό,τι αφορά τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, ήδη συζητείται μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, θέμα που έθεσε πρόσφατα ο πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμστελικ.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2000 (12:52 UTC+2)

    Διεκδικώντας την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, προκειμένου αυτά να καταστούν μία περιοχή ειρήνης και ισότιμων σχέσεων χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, συναντώνται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι περισσότερων από 20 κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Η συνάντηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ με αφορμή την αυξανόμενη ανησυχία για την συνεχιζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

    "Σε μεγάλο βαθμό οι λαοί της Βαλκανικής, όχι μόνο δεν έχουν σημαντική και ουσιαστική πληροφόρηση για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ , τις επιδιώξεις του, τις συνέπειές τους για τους λαούς των χωρών που συμμετέχουν σ΄ αυτή τη συμμαχία, αλλά αντίθετα γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια παραπληροφόρησής του" τόνισε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας.

    Ο κ Γόντικας μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι δυσαρεστημένη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ γιατί γνωρίζει πως τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα εξαναγκάζεται να ξοδεύει 60% περισσότερα για στρατιωτικές δαπάνες. "Αν το 1997 η χώρα μας χρειάστηκε να ξοδέψει 6,83% των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες το 2001 προβλέπεται να ξοδέψει 10,93% των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή πάνω από 2 τρισ. δραχμές. Σ΄αυτά τα έξοδα δεν περιλαμβάνονται συνολικά τα 1,3 τρισ. για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων χρόνων" πρόσθεσε.

    Παράλληλα επισήμανε ότι ενώ θα περίμενε κανείς να μειώσει η χώρα μας τις στρατιωτικές της δαπάνες ως μέλος του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση τις έχει αυξήσει επικαλούμενη τον κίνδυνο της Τουρκίας , χώρας που είναι "σύμμαχος" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.Ο κ Γόντικας ανέφερε ότι η χώρα μας είναι τέταρτη στον κόσμο σε αγορές οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, ότι μεγάλο μέρος των δαπανών για εξοπλισμούς δεν γίνονται για την εθνική άμυνα αλλά επιβάλλονται από το ΝΑΤΟ και είναι εις βάρος δαπανών και αναγκών για κοινωνικούς σκοπούς.

    Αναφερόμενος στην νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία επισήμανε ότι αυτή έγινε με πρόθεση την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας αυτής ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε να καταπατήσει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας για να ικανοποιήσει το ΝΑΤΟ επιτρέποντας να περάσουν από τα ελληνικά εδάφη, χωρίς την έγκριση της Βουλής, νατοϊκές δυνάμεις αποτελούμενες συνολικά από 60.000 στρατιώτες, 1.400 φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων και 1000 αεροσκάφη. Παράλληλα ανέφερε ότι και η κρίση των Ιμίων έδειξε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έχουν περιέλθει σε περιορισμό διότι το ΝΑΤΟ δεν σέβεται πλέον το διεθνές δίκαιο. Ο κ Γόντικας τόνισε ακόμη ότι η συμφωνίες που υπογράφτηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και στο Ελσίνκι θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα κομμουνιστικά κόμματα και κινήματα των Βαλκανικών χωρών πρέπει να παλέψουν για: να αποζημιωθεί η Γιουγκοσλαβία και οι άλλες χώρες που υπέστησαν ζημιές στην οικονομία από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, να φύγει ο νατοϊκός στρατός από τα Βαλκάνια , να μην επιτρέπεται η χρήση διέλευση νατοϊκών δυνάμεων από την επικράτεια των χωρών, να φύγουν από την Ελλάδα και την Τουρκία οι νατοϊκές βάσεις, να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ από τη Γιουγκοσλαβία, να σταματήσουν οι νατοϊκές επεμβάσεις, να μην αλλάξουν τα εθνικά σύνορα στη περιοχή και ενάντια στην συγκρότηση Μεικτών Δυνάμεων Κρούστης και στην αποθήκευση πυρηνικών στα Βαλκάνια.

    Τέλος πρότεινε να πραγματοποιούνται συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες όταν πρόκειται να γίνει κάποιο σημαντικό γεγονός του ΝΑΤΟ και να διοργανώνονται συναντήσεις νομικών, νεολαιϊστικων οργανώσεων και στρατιωτικών ενάντια στο ΝΑΤΟ. "Θεωρούμε χρήσιμο να δημιουργηθεί επιτροπή των αντιϊμπεριαλιστικών κινημάτων και κομμάτων της περιοχής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κάθε χώρας με στόχο την ευκολότερη και γρηγορότερη επικοινωνία και λήψη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ των οργανώσεών μας" κατέληξε ο κ Γόντικας.

    [05] TA BΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Η ταινία "Το τελευταίο καταφύγιο" του Πάβελ Παβλίκοφσκι, είναι ο μεγάλος νικητής του 41ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην τελετή λήξης του, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" απονεμήθηκε στην βρετανική ταινία ο Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 12,5 εκ. δρχ.

    Το ειδικό βραβείο της επιτροπής, Αργυρός Αλέξανδρος, δόθηκε στους "Χαμένους δολοφόνους" του Ντίτο Τσιντάντσε, μαζί με έπαθλο 7,5 εκ. Δρχ.

    Στον Μαρζιέι Μεσκίνι απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία "Η μέρα που έγινα γυναίκα, ενώ το βραβείο σεναρίου πήρε ο Κρίστιαν Πέτζολντ για την ταινία "Μια ασυνήθιστη κατάσταση.

    Τα βραβεία ερμηνείας κέρδισαν οι ηθοποιοί του "Τελευταίου καταφύγιου" Ντίνα Κόρζουν και Πάντι Κόνισντάιν, ο τελευταίος από κοινού με τον Μισέλ Ματίσεβιτς, που πρωταγωνιστούσε στην ταινία "Χαμένοι δολοφόνοι".

    Η πολωνική ταινία "Ηappy man" της Μαλγκορτσάτα Στσούμοφσκα τιμήθηκε με το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος για την οπτική της τελειότητα.

    Τιμητική μνεία δόθηκε στους "Κλειστούς δρόμους" του Σταύρου Ιωάννου για την τολμηρή και ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος. Σημειώνεται ότι η απόφαση της επιτροπής ήταν ομόφωνη.

    Νωρίτερα δόθηκαν και τα βραβεία του κοινού, που πήγαν στην ταινία "Samotari" του Ντέιβιντ Οντιτσεκ και στην "Αγέλαστος Πέτρα" του Φίλιππου Κουτσάφτη.

    Οι Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε την ταινία του διεθνούς αγωνιστικού "Το τελευταίο καταφύγιο", την ταινία "101 Ρέικιαβικ" των Νέων Οριζόντων και απένειμε ειδική μνεία στις "Μια ασυνήθιστη κατάσταση" και "Το σπίτι του Κάιν".

    Παράλληλα, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε, κατά πλειοψηφία, τα βραβεία της στα ντοκιμαντέρ "Αγέλαστος Πέτρα" του Φίλιππου Κουτσάφτη και "Το σπίτι του Κάιν" του Χρήστου Καμπανέλη και έδωσε εύφημη μνεία στον Σταύρο Ιωάννου για την ταινία του "Κλειστοί δρόμοι".

    Τέλος, η κριτική επιτροπή της Ενωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης απένειμε ομόφωνα το βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας στην ταινία "Ενας και Ενας" του Νίκου Ζαπατίνα.

    Τα βραβεία για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή θα δοθούν αύριο, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο Βασιλικό Θέατρο.

    [06] "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ

    Αγκυρα, 19 Νοεμβρίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Η τουρκική αστυνομία έβαλε "λουκέτο" στην αίθουσα θεάτρου ενός Κουρδικού πολιτιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη μετά το ανέβασμα θεατρικής παράστασης στα κουρδικά, σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας.

    "Η επίσημη αιτία που αναφέρθηκε είναι ότι το κέντρο δεν διαθέτει άδεια για λειτουργίας θεατρικής αίθουσας", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του παραρτήματος στην Κωνσταντινούπολη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD).

    Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αστυνομία έκλεισε το θέατρο μετά το δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με το ανέβασμα παράστασης στα κουρδικά.

    Η εφημερίδα "Hurriyet" δημοσίευσε σήμερα ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσσοποταμία αρχίζουν από σήμερα παραστάσεις στην κουρδική γλώσσα.

    Στην ανακοίνωσή της η IHD επισημαίνει ότι η σημερινή ενέργεια "αποδεικνύει πόσο ανειλικρινείς είναι οι δεσμεύσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης για εκδημοκρατισμό".

    Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία να παραχωρήσει πολιτιστικά δικαιώματα στους Κούρδους στο πλαίσιο προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετήσει προκειμένου να ολοκληρώσει την πορεία της για ένταξη στην Ε.Ε.

    [07] Ο ΚΟΕΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ

    Κουβέιτ, 19 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν απέρριψε πρόταση της Ρωσίας προς το Κουβέιτ να σταματήσει να υποστηρίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβληθεί στο Ιράκ σε μία προσπάθεια να συμφιλιώσει τους δύο γείτονες.

    "Εξέτασα με τις αρχές του Κουβέιτ το θέμα, τη ρωσική πρόταση με στόχο την ενθάρρυνση του Κουβέιτ να απορρίψει την επιβολή ζωνών απαγορευμένων πτήσεων", δήλωσε ο κ. Κοέν.

    "Οι ζώνες απαγορευμένης πτήσης έχουν επιβληθεί για να εμποδίσουν τον Σαντάμ Χουσεϊν να απειλήσει το Κουβέιτ ή τις γειτονικές χώρες. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εφαρμογή τους", υπογράμμισε.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών 'Ιγκορ Ιβανόφ ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ νωρίτερα προτείνοντας ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην περιοχή στο οποίο θα έχει ρόλο και το Ιράκ.

    Ο κ. Ιβανόφ που είχε συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Κουβέιτ και Ιράκ δήλωσε ότι το Ιράκ πρέπει να επιστρέψει στο διεθνές πεδίο και να βοηθηθεί στην οικοδόμηση ασφάλειας.

    Συγκεκριμένα πρότεινε στις αρχές του Κουβέιτ ένα νέο "περιφερειακό σύστημα ασφάλειας" στο οποίο θα συμμετέχουν το Ιράκ και οι γείτονές του στον Κόλπο.

    "Το νέο σύστημα αφορά μία σειρά βημάτων, με πρώτα την πλήρη υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και την αποκήρυξη της χρήσης βίας", τόνισε ο κ. Ιβανόφ προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει την εγγύηση της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Κοέν που πραγματοποιεί περιοδεία στον Κόλπο τόνισε ότι αναμένει από τη Ρωσία και το Κουβέιτ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ είπε ότι τα καλύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για το Ιράκ είναι να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως σε ότι αφορά τον αφοπλισμό .

    Αμερικανός αξιωματούχους που συνοδεύει τον κ. Κοέν δήλωσε ότι ο κ. Ιβανόφ η ανταπόκριση των αρχών του Κουβέιτ στην πρόταση Ιβάνοφ ήταν ψυχρή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Σαμπάχ αλ Αχμάντ αλ Σαμπάχ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ρωσικής μεσολάβησης μεταξύ της χώρας του και του Ιράκ.

    "Δεν υπάρχει ρωσική μεσολάβηση, αλλά προσπάθεια να καταστεί ο Κόλπος σταθερή και ειρηνική περιοχή. Αν επιτευχθεί αυτό θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών", τόνισε.

    [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Δεν πρόλαβαν να έρθουν οι φθινοπωρινές βροχές και η "σύγχρονη Ελλάδα", απέδειξε ότι ήταν και πάλι ανέτοιμη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

    Οι πλημμύρες στην Αττική, την Κόρινθο και σε όλη τη χώρα, έγιναν πλέον μόνιμο φαινόμενο με αρνητικές συνέπειες στη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

    Το ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, με έργα και όχι με λόγια, το πρόβλημα για να μη θρηνήσουμε και στο μέλλον ζωές, αλλά και για να μην σταματάει η κυκλοφορία όταν βρέχει.

    [09] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Οι πρόσφατες απομακρύνσεις και παραιτήσεις των κυβερνητικών στελεχών, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής και αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση διέρχεται μεγάλη κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή την απομάκρυνση του Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Το μεταπολιτευτικό, κομματικό σύστημα κλείνει τον κύκλο του και οι εξωθεσμικοί παράγοντες στήνουν το νέο, ελεγχόμενο από αυτούς πολιτικό σκηνικό, με παλιούς και νέους διαχειριστές, πρόσθεσε.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    "Οι πρόσφατες απομακρύνσεις και παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής και αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση διέρχεται μεγάλη κρίση", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή την αποπομπή του Θεόδωρου Πάγκαλου από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού.

    "Αποκαλύπτεται ότι ολόκληρο το μεταπολιτευτικό κομματικό σύστημα κλείνει τον κύκλο του" σημείωσε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: "Τώρα οι εξωθεσμικοί παράγοντες στήνουν το νέο ελεγχόμενο από αυτούς κομματικό και πολιτικό σκηνικό, με νέους και παλιούς πολιτικούς του διαχειριστές. Το ΔΗΚΚΙ καλεί τον ελληνικό λαό να μην παγιδευτεί και πάλι στα νέα πολιτικά σενάρια που στήνονται χωρίς αυτόν και σε βάρος του".

    [11] ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Βόλος, 19 Νοεμβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Την περιοδεία του σε χωριά του Πηλίου ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Ξουρίχτι ενώ επισκέφθηκε το Μούρεσι και εγκαινίασε το εκκλησιαστικό μουσείο στο δημοτικό διαμέρισμα Κισσού. Επισκέφθηκε ακόμη την Πινακοθήκη και την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ενθουσιασμένος από τις ομορφιές του Πηλίου.

    Σε δηλώσεις του χθες από τη Μαγνησία, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε την ανάγκη να παραμείνει ο ελληνισμός ενωμένος προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στα εξωτερικά της θέματα, λέγοντας ότι κάποια από αυτά τα προβλήματα έχουν λύσεις, ενώ άλλα είναι μάλλον ανεπίλυτα. Διευκρίνισε ωστόσο παράλληλα ότι έως ότου βρεθούν λύσεις, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια, τόσο ψυχολογικά όσο και υλικά.

    [12] ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΗΡΕ Ο Ν. ΖΗΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Νίκος Ζήκος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ταε -Κβο -Ντο εφήβων - νεανίδων που διεξάγεται στην Ιρλανδία. Ο έλληνας αθλητής ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 55 κιλών. Στον τελικό αντιμετώπισε τον κορεάτη Κιμ, όμως έχασε στα σημεία με 4 - 3.

    Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν και οι υπόλοιποι έλληνες αθλητές. Την 5η θέση στην κατηγορία των 59 κιλών πήρε ο Κώστας Κωνσταντινίδης, όπως επίσης τις ίδιες θέσεις κατέλαβαν ο Πασχάλης Ροίδης στα +78κ, η Ιωάννα Λίτσα στα 44κ, η Βίκυ Σαχανίδου στα 46κ και η Αιμιλία Σκρεπετού στα 59κ.

    [13] ΔΥΟ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ

    Αμμάν, 19 Νοεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Δύο άγνωστες ισλαμιστικές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Ισραηλινού διπλωμάτη στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών μπορεί να επεκταθούν και στις γειτονικές αραβικές χώρες.

    Ο υποπρόξενος Γιοράν Χαβιβιάν δέχθηκε πυρά αγνώστου την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του έξω από την κατοικία του και τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Ενας γιατρός που βρισκόταν στην περιοχή του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι τέσσερις ώρες αργότερα ο Ισραηλινός διπλωμάτης βγήκε από το νοσοκομείο.

    Οι δύο άγνωστες μέχρι τώρα οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Γιοράμ Χαβίβιαν και προειδοποίησαν τους Ισραηλινούς στην Ιορδανία ότι θα είναι στόχοι επιθέσεων έως ότου παγώσουν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    "Το Κίνημα του Αγώνα της Ιορδανικής Ισλαμικής Αντίστασης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με φαξ που έστειλε στον ραδιοφωνικό σταθμού της Βηρυτού "Η φωνή του λαού".

    "Προειδοποιούμε όλους τους Σιωνιστές στην Ιορδανία ότι θα είναι άμεσος στόχος των επιθέσεών μας. Απευθύνουμε έκκληση και προειδοποιούμε την κυβέρνηση της Ιορδανίας για τις συνέπειες αν δεν εκδιώξει και τον τελευταίο Σιωνιστή από τη χώρα μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εξάλλου τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ μετέδωσε ότι έλαβε ανακοίνωση από ομάδα που αυτοαποκαλείται "Οργάνωση των Ιερών Πολεμιστών του Αχμάντ αλ - Ντακαμσάχ". Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η σημερινή επίθεση δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία και ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν έως ότου η Ιορδανία διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

    Σημειώνεται ότι Αχμάντ αλ Ντακαμσάχ είναι Ιορδανός στρατιώτης που σκότωσε 7 Ισραηλινές μαθήτριες το 1997 και εκτίει ισόβια κάθειρξη σε φυλακή της Ιορδανίας.

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος Εχούντ Μπαράκ περιέγραψε την επίθεση εναντίον του Χαβιβιάν ως πολύ σοβαρό επεισόδιο και ζήτησε τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών.

    Από την πλευρά του υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ συνέδεσε την επίθεση με τις συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνονται εδώ και επτά εβδομάδες.

    [14] ΝΕΚΡΗ 50ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΒΡΑΧΩΝ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Μια 50χρονη είναι το θύμα της κατολίσθησης βράχων που καταπλάκωσαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, στο πεντηκοστό χιλιόμετρο της εθνική οδού Αθηνών - Κορίνθου. Νεκρή είναι η Μαγδαληνή Πολίτη ενώ ο σύζυγός της Μανώλης Πολίτης, οδηγός του αυτοκινήτου και η εξάχρονη ανιψιά τους Αννα Ζέρβα τραυματίστηκαν ελαφρά και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κορίνθου.

    Εξάλλου, καραμπόλα τριών αυτοκινήτων σημειώθηκε στο 135ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος του Ξυλοκάστρου. Δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

    [15] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1 ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Η βροχή που πέφτει στην Αθήνα ανέβαλε το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Ηρακλή που ήταν στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που έγιναν σήμερα ο Αρης κέρδισε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης -παρά τα προβλήματα- το Μαρούσι με σκορ 90 - 83.

    Το Ηράκλειο επικράτησε στην Κρήτη επί του Μακεδονικού με 103 - 91, ενώ το Περιστέρι παραμένει αήττητο καθώς κέρδισε τη Νήαρ Ηστ με 76 - 71. Η 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ ολοκληρώνεται σήμερα με το παιχνίδι Παναθηναϊκός - Δάφνη που θα αρχίσει στις 9 το βράδυ. Αναλυτικά η βαθμολογία έτσι όπως έχει εξελιχτεί:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (5η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 10

    2.Ολυμπιακός 8

    3.Πανιώνιος 8

    4.Περιστέρι 8

    5.Παναθηναϊκός 7

    6.ΠΑΟΚ 7

    7.Μίλωνας 7

    8.Ηρακλής 6

    9.Αρης 6

    10.Ηράκλειο 6

    11.Μαρούσι 5

    12.Νήαρ Ηστ 5

    13.Μακεδονικός 4

    14.Δάφνη 3

    *Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Περιστέρι, Ηρακλής, Αρης, Μαρούσι, Ηράκλειο, Νήαρ Ηστ και Μακεδονικός έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο, ενώ η Δάφνη έχει δύο παιχνίδια λιγότερα.

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (6η)

    Μακεδονικός - Αρης

    Νήαρ Ηστ - Ηράκλειο

    Ηρακλής - Περιστέρι

    ΑΕΚ - Ολυμπιακός

    Μίλωνας - Πανιώνιος

    Μαρούσι - Παναθηναϊκός

    Δάφνη - ΠΑΟΚ

    [16] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΡΗΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2 - 0

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Στις νίκες επέστρεψε και πάλι ο Αρης. Οι κίτρινοι κέρδισαν σήμερα στο γήπεδο Χαριλάου τον Αθηναϊκό με σκορ 2 - 0 για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι παίκτες του Μπάμπη Τεννέ πήραν τρεις σπουδαίους βαθμούς, που αναπτερώνουν το ηθικό τους μετά τις δύο απανωτές ήττες από Ξάνθη και Ηρακλή.

    Ο Αρης, που ήταν κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, άνοιξε το σκορ στο 49' λεπτό με τον Αγγελο Χαριστέα. Τα τέρματα για τους γηπεδούχους διπλασίασε στις καθυστερήσεις ο Γιώργος Κολτσίδας. Ο Αθηναϊκός αντίθετα απείλησε ελάχιστα την εστία του Φάνη Κατεργιαννάκη.

    Οι παίκτες του Αρη είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάκτηση των θετικών αποτελεσμάτων και να επιστρέψουν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    [17] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3 - 0

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΟΑΚΑ την Παναχαϊκή και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με σκορ 3 - 0 στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και πλέον θα πετάξουν με άλλον αέρα στην Αγγλία για τον αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη Λίβερπουλ.

    Η ομάδα του Πειραιά άνοιξε το σκορ μόλις στο 2' λεπτό με τον Λουτσιάνο. Επομένως, αφού έφυγε το άγχος από τα πόδια των παικτών του Γιάννη Ματζουράκη τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Ο Ολυμπιακός ζευγάρωσε τα τέρματα του στο 38' με τον Ζέτεμπεργκ.

    Στο β' ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν να είναι επιθετικοί και η πίεση προς το αντίπαλο τέρμα απέδωσε καρπούς στο 61' λεπτό. Ο Αλέκος Αλεξανδρής βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και ανέβασε το σκορ σε 3 - 0.

    [18] MEΓΑΛΗ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Μεγάλη αντινατοϊκή διαδήλωση θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από άλλες βαλκανικές χώρες, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    Η απόφαση ελήφθη στην διήμερη συνάντηση αντιπροσωπειών κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων βαλκανικών χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία), που οργάνωσε το ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αποφασίστηκε επίσης να είναι η Θεσσαλονίκη το κέντρο υποστήριξης αντινατοϊκών πρωτοβουλιών σε όλα τα Βαλκάνια.

    [19] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: "ΟΛΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ"

    Ηράκλειο, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Στην Εθνική Αντίσταση αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης ο οποίος παρέστη χθες σε εκδήλωση που οργάνωσαν στο Ηράκλειο Κρήτης το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, για την απονομή των τιμητικών διακρίσεων της πολιτείας στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης του νομού.

    Ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αγνόησαν κινδύνους και έδωσαν το παρόν στον αγώνα κατά του κατακτητή. Είπε ακόμη πως αρμόζει τιμή σε όσους μετείχαν στην Εθνική Αντίσταση και με την ευκαιρία της επετείου του Πολυτεχνείου υπογράμμισε πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αντιθέτως όλα επιτυγχάνονται με αγώνες, θυσίες και αίμα.

    "Η περίοδος που διανύουμε, μπορεί να είναι περίοδος ειρήνης αλλά θα χρειάζονται πάντα αγώνες σε άλλα πεδία και σε άλλους χώρους καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια απειλή ξεχωριστά από κάθε άλλη χώρα", πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [20] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΟΙΤΣΦΕΛΝΤ - ΓΙΑΚΟΜΠ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ;

    Παρίσι, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:34 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο εντοπισμού νέου κρούσματος της νόσου Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ στη Λυών της Γαλλίας, αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Journal du dimanche", πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα πρόκειται για 45χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σε ημικωματώδη κατάσταση για περισσότερο από ένα μήνα. Η ασθενής έχει υποβληθεί σε εξετάσεις που επιτρέπουν τη διάγνωση της νόσου, ωστόσο οι γιατροί δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι έχει προσβληθεί από την ασθένεια.

    Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την αποφυγή πανικού και την πρόκληση λανθασμένων εντυπώσεων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημοσίευσε στις εφημερίδες καταχώρηση και προχώρησε στη λειτουργία νέας γραμμής επικοινωνίας, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου.

    [21] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΦΗ 3 - 0

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Ο Ηρακλής συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του. Μετά τη σπουδαία νίκη επί του Αρη στο γήπεδο Χαριλάου, ο Γηραιός νίκησε στο Καυταντζόγλειο στάδιο τον ΟΦΗ με σκορ 3 - 0 στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Οι κυανόλευκοι πήραν τρεις νέους πολύτιμους βαθμούς και παρέμειναν μεταξύ των πρώτων στο βαθμολογικό πίνακα.

    Στο α' ημίχρονο οι εντυπώσεις ήταν μοιρασμένες για τις δύο ομάδες, όμως στην επανάληψη οι γηπεδούχοι ήταν κυρίαρχοι. Το σκορ για τον Ηρακλή άνοιξε στο 58' λεπτό ο Ακης Στολτίδης με κεφαλιά, ενώ το 2 - 0 πέτυχε στο 75' ο Εμπενίζερ Χάγκαν. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 88' με τον Τζέιμς Ντεμπά που μπήκε ως αλλαγή στο παιχνίδι στο 73' λεπτό στη θέση του Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    Αντίθετα, το κλίμα στο στρατόπεδο του ΟΦΗ είναι βαρύ καθώς οι κρητικοί παρέμειναν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με 2 βαθμούς. Τραυματίστηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια του β' ημιχρόνου ο τερματοφύλακας Αριαν Μπεκιάι.

    [22] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω της βροχόπτωσης παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας, σε περιφερειακούς δρόμους, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στον Ασπρόπυργο.

    Στο κέντρο της Αθήνας αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν ενώ έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα υπάρχουν στη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Αιγάλεω λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και συσσώρευσης υδάτων. Μποτιλιάρισμα παρατηρείται και στην παραλιακή λεωφόρο.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 150 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια κυρίως στη Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα στο Καματερό, τα Λιόσια, την Πετρούπολη και το Χαϊδάρι.

    Στο μεταξύ, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα σε 165 τροχαία δυστυχήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 204 τραυματίστηκαν.

    [23] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Σκόπια, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Στα Σκόπια φτάνει αύριο, για εβδομαδιαία επίσκεψη, αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μέλη της οποίας θα έχουν συνομιλίες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με αντικείμενο τη χορήγηση στην ΠΓΔΜ οικονομικής βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το μισό από το ποσό αυτό αποτελεί δωρεά και το άλλο μισό είναι μακρόπνοο δάνειο, με ευνοϊκούς όρους, που παρέχεται για τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο εθνικής Οικονομίας.

    [24] ΕΞΗΝΤΑ ΤΡΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

    Μύκονος, 19 Νοεμβρίου 2000 (19:31 UTC+2)

    Εξήντα τρεις λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων εννέα γυναίκες και πέντε παιδιά, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τη νύχτα στην ερημική ακτή Ελιά της Μυκόνου. Οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο γυμναστήριο της Ανω Μεράς Μυκόνου.

    Μαζί τους συνελήφθησαν και οι δύο δουλέμποροι που τους μετέφεραν στη Μύκονο. Πρόκειται για τον Λουκά Πιστιλό 39 ετών και τον ιρακινό συνεργάτη του Αλί Χασάν Τουμπίρ, 35 ετών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 November 2000 - 22:22:33 UTC