Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [02] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [03] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [05] H AMEΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "2000+1ΣΤΙΓΜΕΣ¨"
  • [06] ΦΟΒΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ "ΟΓΚΜΕΝΤΙΝ"
  • [07] ΠΡΟΣ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΓΣΕΕ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
  • [08] KAΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ISS
  • [10] ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [11] ΒΟΛΕΪ: ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ - ΑΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΚΟΤΣΙ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [13] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [14] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΕΜΕΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
  • [15] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
  • [16] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
  • [17] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΑΒΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [18] ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΛΗΣΤΕΙΑ Ο ΠΥΓΜΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΛΑΣ
  • [19] ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ: ΟΧΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
  • [20] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [21] ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [23] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

  • [01] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (10:40 UTC+2)

    Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 0,9 έως 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2030 προβλέπει έκθεση του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις κλιματικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, η έκθεση αναφέρει ότι στη Μεσόγειο η μέση στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό 5 εκατοστά ανά δεκαετία. Οι περιοχές της Μεσογείου που αναμένεται να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Δέλτα του Νείλου, η Βενετία και η Θεσσαλονίκη.

    Οι επιπτώσεις για τη Δημόσια Υγεία από την αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι η εμφάνιση μικροβιακών οργανισμών και παρασίτων, η ανάπτυξη των οποίων θα ευνοηθεί από τις νέες κλιματολογικές συνθήκες. Στην αγροτική παραγωγή οι επιπτώσεις οφείλονται στη μεταβολή των επιπέδων θερμοκρασίας. Ακόμα, θα υπάρξει σημαντική απώλεια γης εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Στα φυσικά οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητα θα παρατηρηθούν σημαντικές διαταραχές και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα δασικά οικοσυστήματα θα μειωθούν κατά 10%, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του 10 - 50% των ειδών που ζουν στα μεγάλα δάση των βόρειων χωρών.

    Τέλος, θα υπάρχουν συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, πλημμύρες, καταιγίδες, τροπικοί κυκλώνες κ.ά.) με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για ανθρώπινες ζωές.

    [02] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (13:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το κείμενο που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ συζητήθηκαν ακόμη η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η όποια λύση για το Κυπριακό πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπουν ένα ενιαίο κράτος, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. "Εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν τις συνομιλίες δεν θέλουν και επίλυση του Κυπριακού και η άρνηση του κ. Ντενκτάς να συνεχίσει, όπως διαφάνηκε μετά το πέρας των συνομιλιών, δείχνει ότι αισθάνεται πως οι συνομιλίες αυτές πορεύονται σε μια κατεύθυνση που δεν τους εξυπηρετεί", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: "Επιβεβαιώσαμε ότι για την Ελλάδα η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει μια σταθερή βελτίωση, φιλία και συνεργασία με την Τουρκία. Είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Αναφερόμενος στα θέματα που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Κύπρος, αυτή τη στιγμή, είναι, όσον αφορά στην πρόοδο των ενταξιακών προϋποθέσεων, η χώρα που έχει κάνει τα περισσότερα και βρίσκεται πιο κοντά στην Ενωση. "Αυτή τη διαδικασία πρέπει να προωθήσουμε", είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις υπογράμμισε πως είναι πάντα πολύ καλές ενώ στη συνάντησή του με τον κ. Κληρίδη τονίστηκε η συνεχής αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού χώρου. "Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για το πως γίνεται ο χειρισμός όλων των θεμάτων που μας ενδιαφέρουν και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον τη στενή μας συνεργασία για να δώσουμε μια λύση αποδεκτή, βιώσιμη, ειρηνική στα θέματα της περιοχής και κυρίως στο Κυπριακό", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση τόσο για τη συμπαράστασή της στο θέμα της ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου όσο και για τη βοήθεια που της παρέχει στο διπλωματικό τομέα, τόσο στο θέμα της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού όσο και στα θέματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Από τη σημερινή συνάντηση φεύγουμε με πολύ ικανοποίηση γιατί διαπιστώσαμε ότι Ελλάς και Κύπρος έχουν την ίδια πολιτική, τις ίδιες θέσεις για τη λύση του Κυπριακού αλλά και για άλλα θέματα", τόνισε ο κ. Κληρίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αλλαγών ως προς το σχέδιο λύσεων που υπέβαλε ο Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και το κείμενο για την εταιρική σχέση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Κώστας Σημίτης έκανε λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. "Όσον αφορά τις συνομιλίες διαπιστώσαμε με τον πρόεδρο Κληρίδη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε όλες τις θέσεις της ετόνισε τις επιδιώξεις της και βρίσκει ότι στα κείμενα που προετοιμάστηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη υπάρχει μερική ανταπόκριση. Κρίναμε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή αυτή διαπραγμάτευση για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα ούτε μπορούμε να εφησυχάσουμε αλλά είμαστε σε μια πορεία που μπορούμε να τονίσουμε τη δική μας άποψη και βλέπουμε ότι αυτή η άποψη έχει ορισμένη απήχηση", είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος δε στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εταιρική σχέση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωσε πως το ζήτημα αυτό αφορά τις 15 χώρες μέλη της Ε.Ε. και την Τουρκία. "Στο αρχικό κείμενο της επιτροπής υπήρξε μια παρουσίαση του θέματος με την οποία η Ελλάδα δεν ήταν σύμφωνη. Το κείμενο αυτό άλλαξε και επιδίωξή μας είναι να επιτυγχάνουμε καλύτερες λύσεις. Αυτό θα προσπαθήσουμε, χωρίς να θέλω να πω ότι και το κείμενο αυτό δεν είναι ένα κείμενο το οποίο εξυπηρετεί τους σκοπούς μας", είπε, καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός.

    [03] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Πράγα, 14 Νοεμβρίου 2000 (11:19 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βάτσλαβ Χάβελ

    Αναφορά στην επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στην Πράγα κάνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τσεχίας.

    Η εφημερίδα "Pravo" υπογραμμίζει πως ο κ.Στεφανόπουλος θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες της χώρας και πως θα συζητήσει για τη διμερή συνεργασία, τη διεύρυνση της ΕΕ και για άλλα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της καταστάσεως στα Βαλκάνια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Επίσης το πρώτο κανάλι της τσεχικής τηλεόρασης θα μεταδώσει το απόγευμα συνέντευξη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διάρκειας έξι λεπτών, στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου.

    Στο μεταξύ, τα δύο τρία της ύλης των σημερινών τσέχικων εφημερίδων είναι αφιερωμένα στα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στις 13 από τις 14 νεοδημιουργηθείσες περιφέρειες καθώς και σε 27 δήμους για την ανάδειξη νέων Γερουσιαστών. Σε αντίθεση με τα χθεσινά πρωτοσέλιδα, όπου επικρατούσαν οι τίτλοι για τη μικρή συμμετοχή, σήμερα περνά περισσότερο το πολιτικό μήνυμα και οι επιπτώσεις που οι εκλογές αυτές θα επιφέρουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Η εφημερίδα "MF DNES" στον τίτλο της αναφέρει "Εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών - Κανένας δεν θέλει συμμαχία με τους κομμουνιστές". Η "Pravo" κυκλοφορεί υπό τον τίτλο "Ολοι κάτι γιορτάζουν, μόνο οι σοσιαλδημοκράτες θρηνούν. Στις περιφερειακές εκλογές νίκησε το Δημοκρατικό Κόμμα. Το ΚΚ Τσεχίας προηγείται των σοσιαλδημοκρατών σε όλες τις περιφέρειες".

    Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη του πρωθυπουργού Μ.Ζέμαν υπό τον τίτλο "Αναλαμβάνω την ευθύνη για την αποτυχία των εκλογών". Ο κ.Ζέμαν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία του κόμματος του στις εκλογές επιβεβαίωσε πρωθύστερη δέσμευση του να μη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο επικείμενο συνέδριο τον ερχόμενο Απρίλιο.

    [04] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 14 Νοεμβρίου 2000 (09:36 UTC+2)

    της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

    "Η Ελληνορθόδοξος Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καθήκον να συνειδητοποιήσει την οικουμενικότητά της και να εργαστεί ιεραποστολικώς, τόσο προς τους ομογενείς, όσο και προς τους αλλογενείς", τόνισε από τη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της τρίτης επίσκεψης του στην Αμερική, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφερόμενος στις απαιτήσεις της νέας χιλιετίας μίλησε για το πνεύμα οικουμενικότητας και αδελφοσύνης, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα νέων ανοιγμάτων της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική. "Να ανοίξωμεν τις πύλες της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους πεινώντες και διψώντες την αλήθεια", σημείωσε χαρακτηριστικά, κάτι όμως που συνέστησε να γίνει "με πολλή διάκριση και μεθόδευση".

    "Η εκκλησία πρέπει να χωρεί όλους, Ιουδαίους, Ελληνας, βαρβάρους και Σκύθας, άνδρας και γυναίκας, ομογενείς και αλλογενείς, εφόσον πιστεύουν ορθοδόξως εις το Χριστόν", υπογράμμισε τονίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι "αποκηρύσσομεν το φίλτατον και ανεξάλειπτον από της ψυχής μας Γένος ημών, ουδέ κηρύσσομεν την απεμπόλησιν των επαινετών προσπαθειών διατηρήσεως της ιδιοπροσωπείας των επιγόνων ημών".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού υπογράμμισε τη σημασία του να "είμεθα ελληνορθόδοξοι και κατά την παιδείαν και κατά το φρόνημα", σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία αναζητούν λύσεις, αναφερόμενος και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ολιγάριθμο ορθόδοξο ποιμνίο στις ΗΠΑ.

    Προσφωνώντας τον Παναγιότατο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος τόνισε την "ιερότατη αποστολή του κ. Βαρθολομαίου" και επισήμανε ότι η παρουσία του αποτελεί "πολυτιμότατο στήριγμα, πηγή έμπνευσης και κινητήριο δύναμη για τον ίδιο και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

    Το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε σε Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Μανχάταν, ενώ το μεσημέρι του απονεμήθηκε από την περιβαλλοντολογική οργάνωση "Scenic Hudson" της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχη, το Διεθνές Βραβείο για τη διορατικότητα και τον αγώνα του σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τους κληρικούς και τις πρεσβυτέρες της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, ενώ το βράδυ εγκαινίασε τις αίθουσες Βυζαντινής Τέχνης "Μαίρη και Μιχαήλ Τζαχάρης" στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.

    [05] H AMEΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "2000+1ΣΤΙΓΜΕΣ¨"

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Nα δείξει μία κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμεσότητα, να μην ωραιοποιήσει καταστάσεις, αλλά και να συγκινήσει τον θεατή στοχεύει η ταινία του Δημήτρη Aθανίτη "2000+1 Στιγμές", που συμμετέχει στο ελληνικό τμήμα του 41ου Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Tύπου ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθινίτης ο τίτλος της ταινίας αντιπροσωπεύει "2000+1 στιγμές από τη ζωή κάποιων προσώπων, στην είσοδο του νέου αιώνα".

    Για μία ταινία παζλ, ένα σύνολο από ψήγματα διαφορετικών κόσμων, μίλησε η Bίκυ Bολιώτη, που υποδύεται στην ταινία το ρόλο μιας γυναίκας αράχνης, που εγκλωβίζει το αρσενικό.

    Aντίθετα το ρόλο μιας παθητικής γυναίκας, που έχει κακή σχέση με τη μητέρα της και το σύζυγό της, αλλά περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα χωρίς να αναλάβει δράση, υποδύεται η Mαριάννα Kαλιμπάρη. Aναφερόμενη στην ταινία, η ηθοποιός επισήμανε πως στις "2000+1 Στιγμές" υπάρχουν παράλληλες πορείες ανθρώπων, οι οποίες όμως κατά την εξέλιξη συγκλίνουν προς μία έκρηξη. Aυτή η έκρηξη όμως δεν συμβαίνει ποτέ και η ζωή τελικά συνεχίζεται.

    Mε πολύ αυθόρμητο αλλά και "διεισδυτικό" τρόπο μίλησε για την ταινία ο μικρός Aλέξανδρος Mήτσης. Όπως είπε είδε την ταινία για πρώτη φορά τη Δευτέρα το βράδυ και κατάλαβε πως μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει με δράμα, αλλά τελικά δεν είναι. O ίδιος πάντως πέρασε πολύ καλά στα γυρίσματα, παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς και τον φόβο του μήπως θα έχανε τις διακοπές του. Παρουσιάζοντας την ταινία, ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης επισήμανε πως ο λόγος του Aθανίτη είναι κυρίως πολιτικός και δευτερευόντως κινηματογραφικός και πως ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος που παρουσιάζει ο σκηνοθέτης την ιστορία και όχι αυτή καθεαυτή η ιστορία.

    O Δημήτρης Aθανίτης, που έχει ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενα Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με τις ταινίες "Aντίο Bερολίνο", "Kαμία συμπάθεια για το διάβολο" και "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" αναφέρθηκε στους στόχους του, λέγοντας πως θα ήθελε να προχωρήσει κάνοντας ένα σινεμά που θα συνδυάζει ευρύτητα κοινού και ικανοποίηση του προσωπικών του απαιτήσεων, καθώς, όπως είπε, ο ίδιος είναι ο αυστηρότερος κριτής του έργου του.

    [06] ΦΟΒΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ "ΟΓΚΜΕΝΤΙΝ"

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Φως στα αίτια του θανάτου 52χρονου ασθενή, ο οποίος έκανε χρήση του αντιβιοτικού Ογκμεντίν, αναμένεται να ρίξει η έκθεση του Διευθυντή της νευροχειρουργικής κλινικής του Γενικού Κρατικού Νικαίας. "Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν" διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Αλφα Νιούς" ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, Στέφανος Μιχαλάκος. Την ίδια ώρα, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, εξετάζει εάν ο θάνατος οφείλεται σε αλλεργικό σοκ.

    "Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο" δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΕΟΦ, Κατερίνα Καραχάλιου, και κάλεσε όσους κάνουν χρήση του Ογκμεντίν να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

    [07] ΠΡΟΣ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΓΣΕΕ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Σε τροχιά σύγκρουσης Κυβέρνηση και Συνδικάτα, για τα εργασιακά, παρά τις ουσιαστικές αλλαγές και τις ευνοϊκές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις που υπάρχουν στο Νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο Τάσος Γιαννίτσης ανακοίνωσε την καθιέρωση 38ωρου με ελαστικό, όμως, ωράριο απασχόλησης, ενώ η ΓΣΕΕ προτείνει γενικευμένο 39ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας και προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ" ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, μειώνεται ο αριθμός των απολύσεων σε τέσσερις κάθε μήνα για επιχειρήσεις μέχρι 200 εργαζόμενους, ενώ περιορίζονται κατά 2 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 έτη, για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά με 35 χρόνια εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη χορήγηση του δεκαχίλιαρου στους χαμηλόμισθους, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια στο μηχανογραφικό σύστημα των αρμοδίων υπηρεσιών.

    [08] KAΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Αίθριος θα διατηρηθεί και αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 23 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 25 και στο Αιγαίο από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 22 βαθμούς.

    [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ISS

    Μόσχα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Η δεύτερη ομάδα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS), περνάει από τους τελικούς ελέγχους, οι οποίοι θα κρίνουν αν είναι έτοιμοι οι αστροναύτες για το ταξίδι τους στο διάστημα, που θα πραγματοποιήσουν το Φεβρουάριο.

    Ο 43χρονος Ρώσος αστροναύτης Γιούρι Ουσατσόφ και οι αμερικανοί αστροναύτες Τζέιμς Βος, 51 ετών και Σούζαν Χέλμς, 42 ετών, απέδειξαν σε εκπαιδευτικές δοκιμασίες ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο διάστημα, όπου θα μεταβούν για τεσσεράμισι μήνες.

    Οι δεύτερη ομάδα θα αντικαταστήσει τον αμερικανό αστροναύτη Γουίλιαμ Σέπερντ και τους ρώσους Σεργκέι Κρικαλιόφ, οι οποίοι ζουν στο διαστημικό σταθμό από τις 2 Νοεμβρίου.

    "Ο ISS βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή και μας περιμένει αρκετή δουλειά όταν φτάσουμε", είπε ο κ. Ουσατσόφ, ο οποίος έχει δουλέψει στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Μir για 375 μέρες.

    Σημειώνεται ότι ο ρωσικός πύραυλος Progress θα αναχωρήσει την Πέμπτη από το Μπαϊκανούρ του Καζακστάν, με σκοπό να μεταφέρει τρόφιμα και άλλα αναπληρωτικά υλικά που θα χρειαστεί το πρώτο πλήρωμα του ISS, όπου θα φτάσει το Σάββατο.

    [10] ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Καθηγητής θεολογίας στο λύκειο του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης ζήτησε από τους μαθητές του, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, να υπογράψουν στο δημοψήφισμα της εκκλησίας και ο προιστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

    Ο καθηγητής υποστήριξε ότι οι μαθητές ήταν αυτοί που έδειξαν προθυμία να υπογράψουν τα έντυπα της εκκλησίας για το δημοψήφισμα, ενώ ο ίδιος θεώρησε ότι έπρεπε να εξυπηρετήσει τους μαθητές.

    Περίπου έξι άτομα υπέγραψαν στα έντυπα της εκκλησίας, ωστόσο, ορισμένοι γονείς αντέδρασαν στην ενέργεια και εξέφρασαν τη δυσκαρέσκειά τους. Τα παιδιά υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι ο καθηγητής δεν άσκησε πίεση σε κανέναν, ενώ οι συνάδελφοί του ότι είναι άνθρωπος που δεν εξαναγκάζει και δεν θα εκμεταλλεύονταν κανέναν, ωστόσο χαρακτήρισαν την ενέργειά του άσκοπη, καθώς δεν συμβαδίζει με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

    [11] ΒΟΛΕΪ: ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΟΚ - ΑΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Πριν από οκτώ μέρες ο ΠΑΟΚ και ο Άρης; είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο πρωτάθλημα. Τότε χαμογέλασε ο Άρης που πήρε τους βαθμούς της νίκης. Αύριο κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα φύγει από το κλειστό του ΠΑΟΚ με το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει πολύ καλό παιχνίδι.

    "Είναι ευκαιρία να πάρουμε την ρεβάνς. Είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τον Άρη", τονίζει ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Κώστας Χαριτωνίδης και συνεχίζει: "Όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Αυτός θα κάνει τα λιγότερα λάθη, θα έχει την καλύτερη υποδοχή και μπλοκ θα είναι και ο νικητής της αναμέτρησης".

    Από την άλλη ο αρχηγός του Άρη, Μιχάλης Αλεξανδρόπουλος επισήμανε: "Είναι κλασικά ένα ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις. Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει καλό παιχνίδι. Ελπίζω ότι θα παίξουμε καλά και ο κόσμος που θα παρευρεθεί στο γήπεδο θα ευχαριστηθεί".

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα του τρίτου γύρου του Κυπέλλου Ελλάδας που θα διεξαχθεί αύριο είναι:

    15:00, Παναθηναϊκός - Ρέθυμνο

    15:30, ΠΑΟΚ - Αρης Θεσσαλονίκης

    19:00, Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Ηρακλής

    19:00, Πανελλήνιος - ΑΕΚ

    19:00, Αριστοτέλης - ΕΑ Πατρών

    18:00, Ολυμπιακός - Αρης Νικαίας

    20:00, Πανερυθραϊκός - Ιωνικός Νικαίας

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π. ΚΟΤΣΙ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Τίρανα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Πέτρο Κότσι, συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊρούς Τζεμαϊλι.

    Ο κ. Κόσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στις 28 Οκτωβρίου στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τζεμαϊλι, τόνισε ότι το γεγονός πως όλα τα κόμματα της σερβικής επαρχίας δέχθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν το σημαντικότερο βήμα, ακόμη και από τις ίδιες τις εκλογές.

    Στη συνάντηση οι δύο εκπρόσωποι των κομμάτων αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω συνεργασία.

    [13] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    της Α. Τρτιτσα

    Στη σκιά του κεντρικού θέματος του σημερινού γιουγκοσλαβικού τύπου, του Φόρουμ του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, οι εφημερίδες της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας αναφέρονται στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τις συνομιλίες της ελληνικής αντιπροσωπείας με αξιωματούχους της Γιουγκοσλαβίας.

    Η εφημερίδα "Glas Javnosti" δίνει έμφαση στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα διατεθεί η οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα ύψους 15 εκ. δολαρίων προς την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο κ. Παπαντωνίου συμφώνησε με τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους παράλληλα με την άμεση οικονομική βοήθεια να δοθούν πιστώσεις ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να κινηθούν οι γιουγκοσλαβικές επιχειρήσεις και να διευκολυνθούν οι εξαγωγές και το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα πέντε ετών το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών επενδύσεων σε μια σειρά κρίσιμων τομέων (μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί ως οικονομική βοήθεια και το υπόλοιπο με τη μορφή πιστώσεων).

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκ. δολαρίων "μικρή συνεισφορά της Ελλάδας, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα ενόψει του χειμώνα" και ότι τα υπόλοιπα ποσά με τη μορφή πιστώσεων και βοήθειας στοχεύουν στην προώθηση της γιουγκοσλαβικής οικονομίας και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Η εφημερίδα "Πολίτικα" αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη του κ. Παπαντωνίου στο Βελιγράδι σε δημοσίευμα με τίτλο "Η Αθήνα εξασφάλισε οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκ. δολαρίων. Το δημοσίευμα αναφέρεται λεπτομερώς στις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας και παραθέτει ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος είχε συνάντηση με τον κ. Παπαντωνίου.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εκδήλωσε ενδιαφέρον για εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας, και κυρίως στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Τονίζεται επίσης ότι ο κ. Παπαντωνίου τόνισε τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης της Γιουγκοσλαβίας στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Η "Πολίτικα" αναφέρει ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι η Γιουγκοσλαβία μετά από διεθνή απομόνωση και πολέμους έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοκρατία και τόνισε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Παπαντωνίου, σύμφωνε με την ίδια εφημερίδα, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη Γιουγκοσλαβία και σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ε.Ε. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υπογράμμισε πως αναμένει αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών δεδομένου ότι η Γιουγκοσλαβία έχει ό,τι είναι απαραίτητο για το μεγάλο βήμα προς την οικονομική ανάπτυξη.

    Στην επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας αναφέρονται και δημοσιεύματα των εφημερίδων "Borba" και "Danas".

    [14] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΕΜΕΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Στρασβούργο, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας πραγματοποίησαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο περίπου 300 Αρμένιοι, όταν οι ευρωβουλευτές συζητούσαν να ασκήσουν πίεση στην Αγκυρα για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Οι διαδηλωτές έστειλαν και επιστολή σε βουλευτές στην οποία εξέφρασαν τη λύπη τους για την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας στο θεσμό, στην οποία παρέλειψαν να αναφερθούν στη γενοκτονία χιλιάδων Αρμένιων από την Οθομανική αυτοκρατορία.

    "Η παράλειψη του γεγονότος αυτού θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Αρμενίας με την Τουρκία", λέει σε σχετική δήλωση η επιτροπή Αμυνας για την Αρμενία.

    [15] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Σεμινάριο με την επωνυμία "Λεωνίδας" για την αναγνώριση πλαστών εγγράφων ταυτότητας κατά την άσκηση του ελέγχου των προσώπων στα σύνορα διοργανώνεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σήμερα και αύριο, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παροχή της τεχνικής κατάρτισης και η ανταλλαγή εμπειριών, όσον αφορά την αναγνώριση των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, των οργανωμένων κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης και της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

    Στο σεμινάριο αναπτύσουν διαλέξεις Ελληνες και ξένοι αρμόδιοι αξιωματικοί καθώς και ειδικοί από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των υλικών που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση των ταξιδιωτικών εγγράφων. Επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι των αρμοδίων αρχών από κράτη - μέλη της Ε.Ε. Από την ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν 42 αξιωματικοί από περιφερειακές και κεντρικές υπηρεσίες.

    [16] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

    Κίεβο, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Διαδήλωση πραγματοποίησαν χιλιάδες καθηγητές στο Κίεβο, ζητώντας την πληρωμή των μισθών τους, ενώ μαζί με αυτούς 1.500 θύματα της τραγωδίας του Τσερνομπίλ ζήτησαν επιδόματα αναπηρίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ουκρανίας.

    Οι καθηγητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, φώναζαν συνθήματα όπως "Ντροπή", "θέλουμε τους μισθούς των βουλευτών".

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας χρωστά 10 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς καθηγητών. Ο μισθός ενός καθηγητή στην Ουκρανία ανέρχεται σε λιγότερα από 40 δολάρια το μήνα.

    [17] Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΑΒΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Παρίσι, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    O πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ανακοίνωσε τη διακοπή της χρήσης των ζωικών αλεύρων σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας και άλλων προϊόντων που προέρχονται από τα βοοειδή σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την εξάπλωση της ασθένειας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που προσβάλει τα βοοειδή και μεταδίδεται και στον άνθρωπο.

    Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι η αρμόδια κτηνιατρική επιτροπή της ΕΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο για να εξετάσει τη κατάσταση. Ειδικότερα, η επιτροπή, που αποτελείται από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών, θα κληθεί να προσδιορίσει την ηλικία, κατά την οποία θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτική εξέταση των ζώων και το πιθανότερο είναι να ληφθεί η απόφαση να εξετάζονται υποχρεωτικά όλα τα βοοειδή άνω των 30 μηνών.

    Παρ' όλα αυτά, οι Γάλλοι εμφανίζονται ανήσυχοι και έχουν περιορίσει την κατανάλωση βοδινού κρέατος κατά 40%. Ο πανικός εκδηλώθηκε μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της διανομής σε σούπερ μάρκετ κρεάτων που προέρχονταν από κοπάδι με εξακριβωμένα κρούσματα της ασθένειας. Οι δημοτικές Αρχές του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων απαγόρευσαν τη διάθεση μοσχαρίσιου κρέατος στις σχολικές καντίνες.

    Η Ισπανία αποφάσισε μονομερώς την απαγόρευση εισαγωγής αγελάδων από τη Γαλλία και την Ιρλανδία, μέτρο που ενδέχεται να υιοθετήσει και η Ιταλία. Οι χώρες, στις οποίες δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα κρούσματα της θανατηφόρας ασθένειας, είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

    [18] ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΛΗΣΤΕΙΑ Ο ΠΥΓΜΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΛΑΣ

    Πάτρα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ανάστατος είναι ο κόσμος της πυγμαχίας, μετά τη σύλληψη από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας του πυγμάχου Γιώργου Μουρλά που κατηγορείται για ληστεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μουρλάς ήταν μέλος συμμορίας που λήστεψε τη Δευτέρα την Alpha Τράπεζα Πίστεως με λεία 60 εκατομμύρια δραχμές. Ο πυγμάχος έπειτα από παρακολούθηση συνελήφθη σε σπίτι στην Ακράτα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας.

    Ο Έλληνας πυγμάχος το 1997 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του Μπάρι. Το παρελθόν του, ωστόσο, δεν ήταν λευκό, αφού λίγους μετά είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου. Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγες ώρες, όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας από τους ληστές που άρπαξαν τα 60 εκατομμύρια που κουβαλούσαν άνθρωποι της τράπεζας.

    [19] ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ: ΟΧΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:15 UTC+2)

    "Θετικό μήνυμα" για τα θέματα παιδείας της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε ο δήμαρχος Νεάπολης, Γρηγόρης Χατζησάββας, τη χθεσινή εξαγγελία του πενταετούς προγράμματος σχολικής στέγης από τον υφυπουργό Παιδείας, Φίλιππο Πετσάλνικο, ωστόσο, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα πρέπει να αξιοποιηθεί, ενώ καταδίκασε "ακραίες και ισοπεδωτικές θέσεις" υπευθύνων της Θεσσαλονίκης.

    Οπως δήλωσε ο κ.Χατζησάββας, το πρόγραμμα αποτελεί θετικό μήνυμα εφόσον προβλέπει υπερδιπλασιασμό των πιστώσεων σε σχέση με το προηγούμενο πενταετές πρόγραμμα και για αυτό όπως είπε πρέπει να προσφερθεί το σύνολο των αιθουσών που έχουν προταθεί από τη νομαρχία και όλους του δήμους που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό.

    Για το αν αποδειχθούν επαρκείς οι πόροι του προγράμματος, υποστήριξε ότι η παιδεία αποτελεί τομέα στον οποίο όσα χρήματα και αν δαπανηθούν δεν θα είναι ποτέ αρκετά, εξαιτίας των αναγκών και απαιτήσεών του, ενώ επεσήμανε ότι η διαπίστωση αυτή δε σημαίνει ότι νομιμοποιούνται υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης να οδηγούνται σε ακραίες και ισοπεδωτικές θέσεις.

    "Δεν μπορεί κανείς να δεχτεί αυθαίρετους και στο πόδι καμωμένους υπολογισμούς του ποσού που θα ήταν απαραίτητο, αλλά ούτε και τη μεμψιμοιρία και μιζέρια αυτών που επιμένουν 'να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο', προσπαθώντας πιθανά να εξυπηρετήσουν στενά μικροπολιτικές ή και προσωπικές σκοπιμότητες" κατέληξε ο κ. Χατζησάββας.

    [20] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΚΡΟΑΤΕΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Ζάγκρεμπ, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Κροάτες βετεράνοι του Κροατο-Σερβικού πολέμου (1991 - 95) ζητούν να μη συμμετάσχει ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ και ανήγγειλαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

    "Αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι η κροατική κυβέρνηση συγχωρεί τους σφαγείς, στους οποίους ακόμη και η διεθνής κοινότητα παρέχει οικονομική βοήθεια", δήλωσε ο αντιπρόεδρος οργάνωσης βετεράνων του πολέμου Πέτερ Κατσούνκο σε συνέντευξη τύπου στο Σπλιτ, όπως μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

    Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα με κεντρική εκείνη που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα έναρξης της Διάσκεψης στις 24 Νοεμβρίου με σύνθημα "Για μία Ευρωπαϊκή Κροατία - Εναντίον των σφαγέων των Βαλκανίων".

    [21] ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Πράγα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Δήμαρχος της Πράγας κ. Γιαν Κασλ, σήμερα το απόγευμα, σε τελετή η οποία έγινε στο μεγαλοπρεπές Δημαρχείο, στο κέντρο της παλιάς πόλης της Πράγας, παρέδωσε το κλειδί της πόλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, προσθέτοντας ότι αυτό το κάνει "Για να νιώθετε σαν στο σπίτι σας".

    Υποδεχόμενος τον κ. Στεφανόπουλο, ο Δήμαρχος της Πράγας κ. Κασλ τόνισε ότι η Αθήνα και Πράγα έχουν πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, αναφέρθηκε στους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που θα γίνουν στην Αθήνα και εξέφρασε τη θέληση να υπάρχει συνεργασία Αθήνας και Πράγας σε όλους τους τομείς και στον τομέα των ανταλλαγών.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι έχουμε πλήρη συνείδηση "επισκεφτόμεθα μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης".

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει μια πολύ καρποφόρα συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Πράγας και πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός μιας πόλης συμπληρώνει την άλλη και δεν είναι ανταγωνιστικός.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα, Δημήτρη Ηλιόπουλο, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Γκινούσι υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε επίπεδο κοινοβουλίων, ενώ παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του για μελλοντική βελτίωση.

    Από την πλευρά του ο κ.Ηλιόπουλος επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής Βουλής για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

    [23] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Στις ελληνικές θέσεις που θα παρουσιαστούν στη διάσκεψη της Χάγης για το περιβάλλον αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρόβλημα χωρίς σύνορα που θα λυθεί με συνεργασία των χωρών που μετέχουν στη διάσκεψη της Χάγης. Ειδικά για τις μεσογειακές χώρες τόνισε πως η συνεργασία επιβάλλεται καθώς οι χώρες αυτές, όπως είπε, έχουν εκτεταμένες παράκτιες ζώνες και έχουν στηρίξει την ανάπτυξή τους στον τουρισμό, στο κλίμα και στις ισορροπίες των οικοσυστημάτων τους.

    Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε πως η χώρα μας έχει ξεπεράσει κατά 5% το στόχο που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων. Με τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και με τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει αυτό το ποσοστό στα προβλεπόμενα όρια. Ο κ. Λαλιώτης είπε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να μειώσει την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2010, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο.

    "Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τέτοια ευαισθησία και τέτοια συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων όλου του πλανήτη αλλά και την ποιότητα ζωής μας", πρόσθεσε ο υπουργός.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση του 5ου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το θέμα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού τόνισε πως η Αθήνα και η Λευκωσία συμφωνούν για την κρισιμότητα της φάσης που διέρχεται σήμερα το Κυπριακό. Είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κείμενο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 14 November 2000 - 22:15:17 UTC