Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΚΟΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ
  • [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΜΑΤΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
  • [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ
  • [06] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ;
  • [07] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΕΠΙ ΤΟΥ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ΜΕ 102-64
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [09] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΦΗ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕ 4-1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΑΒΙΑ
  • [10] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
  • [11] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΖΗΤΑ Η GREENPEACE
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ AΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ VMRO KAI ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ
  • [13] ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΤΑΒΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [15] ΟΓΚΩΔΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΡΑΟΥ ΚΑΙ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [16] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [17] ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΙΝΤΕΡΚΛΑΜΠ" ΕΙΝΑΙ ΑΠΌ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [18] Η ΕΕ ΜΕΛΕΤΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
  • [19] LogicDIS: ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [20] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΚ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [21] ΔΝΤ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [22] ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΥΠΕΘΟ
  • [23] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2000
  • [24] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΠΑΡΤΑΚ ΠΟΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

  • [01] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΚΟΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 9 Νοεμβρίου 2000 (17:19 UTC+2)

    Καθώς συνεχίζεται η ανακαταμέτρηση των ψήφων στη πολιτεία της Φλόριντα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκόρ μειώνει τη διαφορά που τον χώριζε από τον Τζώρτζ Μπούς. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαταμετρηθεί τα ψηφοδέλτια από τις μισές σχεδόν εκλογικές περιφέρειες της Φλόριντα.

    Από 1.700 ψήφους, η διαφορά έχει πέσει στις 943 περίπου. Αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Μαϊάμι, οι ψήφοι των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Στελέχη της εφορευτικής επιτροπής αποκάλυψαν ότι 19.000 ενιαία ψηφοδέλτια δεν καταμετρήθηκαν επειδή είχαν ψήφο και για τον κ. Γκορ και για το δεξιό ανεξάρτητο υποψήφιο Πάτ Μπιουκάναν. Οπαδοί των Δημοκρατικών έκαναν επίσημη αίτηση για επανάληψη της ψηφοφορίας.

    Στο μεταξύ η Ένωση για την Προώθηση των Εγχρώμων λέει ότι ερευνά καταγγελίες πως ορισμένοι μαύροι ψηφοφόροι δέχτηκαν πιέσεις και εκφοβισμούς και δεν έγιναν δεκτοί σε εκλογικά κέντρα.

    [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (14:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ

    "Δεν θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποημένοι, από το κείμενο της Κομισιόν για την εταιρική σχέση Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας, αν και βρίσκεται σε συνέπεια με το Ελσίνκι", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Οπως είπε, το κείμενο πρέπει να βρίσκεται όχι απλώς σε αρμονία, αλλά σε ταύτιση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι.

    Για το Κυπριακό σημείωσε ότι εντάσσεται στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και δεν τίθεται ζήτημα επικράτησης της μιας ή της άλλης πλευράς, καθώς μιλά για σχέσεις Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας και όχι για ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., που χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το κείμενο, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για μια ακόμη φορά με τη μη υπεύθυνη στάση της, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να το συζητήσει περισσότερο, γιατί βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και στόχος της είναι να πετύχει αποτέλσμα με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΜΑΤΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Ρώμη, 9 Νοεμβρίου 2000 (13:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τζουλιάνο Αμάτο

    Με τον ιταλό ομόλογό του Τζουλιάνο Αμάτο συναντάται στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρίσκονται η ατζέντα της διακυβερνητικής διάσκεψης που θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Νίκαια και οι σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας.

    Στη διακυβερνητική διάσκεψη θα τεθούν οι διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και το ζήτημα της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Κοινότητας.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει, εξάλλου, συνάντηση με τον δήμαρχο της Ρώμης κ. Ρουσέλι που θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για την πρωθυπουργία στην Ιταλία.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2000 (11:53 UTC+2)

    Για κατασκευή κατηγοριών που στοχεύουν στη δημιουργία γεγονότων κατηγόρησε τον Τύπο ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στο θέμα των μηνύσεων που υπέβαλε εναντίον του ομάδα κατοίκων της Μηχανιώνας και δικηγόρος με αφορμή της δηλώσεις του για την περίπτωση του Οδυσσέα Τσενάι.

    "Οι κάτοικοι και αυτές οι γενικές κατηγορίες που κατασκευάζετε κάθε φορά για να φτιάξετε γεγονότα δε υπάρχουν και το ξέρετε πολύ καλά" είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει λυθεί η παρεξήγηση με τους κατοίκους της Μηχανιώνας και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχουν κάτοικοι της Μηχανιώνας. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων όπως υπάρχουν και άλλες ομάδες ανθρώπων και η γενική κοινή γνώμη εκφράζεται αλλιώς μέσα από τις εκλογές".

    Φανερά ενοχλημένος από τις ερωτήσεις για το πως θα αντιμετωπίσει τις μηνύσεις ο κ Πάγκαλος είπε: "Σοβαρά; Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης με μια επίσκεψη τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος και σημασίας για το πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης αυτά έχει να με ρωτήσει; Τι να σας πω;"

    [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ

    Αγκυρα, 9 Νοεμβρίου 2000 (21:05 UTC+2)

    Η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδέσει την τουρκική υποψηφιότητα με την επίλυση του Κυπριακού, στο κείμενο για την εταιρική σχέση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε ότι το Κυπριακό αφορά τις δύο κοινότητες στη Κύπρο και ότι η Τουρκία πάντοτε θεωρούσε την υποψηφιότητά της και το Κυπριακό ως ξεχωριστά ζητήματα. Επεσήμανε δε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να αλλάξει στάση όσον αφορά τη Κύπρο.

    Στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαικης Επιτροπής για την πρόοδο των χωρών προς ένταξη στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ζήτησε από την Τουρκία να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ για την αναφορά της στο Κυπριακό, κατηγορώντας την ότι αμαυρώνει την εικόνα της.

    Ο.Κ.

    [06] ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ;

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Το ίδιο έργο σε επανάληψη... Οι διαιτητές του Συνδέσμου πόλο αρνήθηκαν να σφυρίξουν στους αγώνες της προκριματικής φάσης του πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων. Έτσι το πρωτάθλημα που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει αύριο και ολοκληρώνονταν την Κυριακή βρίσκεται στον αέρα Τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Διαιτητών Υδατοσφαίρισης απειλούν, ότι εάν δεν πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους δεν θα σφυρίξουν ούτε στα πρωταθλήματα της Α1 ανδρών και γυναικών.

    Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος με τη σειρά της μετά την απόφαση των διαιτητών ανακάλεσε την έγκριση για το τουρνουά του ΣΕΔΥ που θα άρχιζε αύριο στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά. Ενημέρωσε, μάλιστα, τις άμεσα ενδιαφερόμενες ομάδες που θα συμμετείχαν στη διοργάνωση, ότι όποια παραβεί την απόφαση της Ομοσπονδίας θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου (άρθο 7 παράγραφος 6 και 7 του νόμου 2725 του 1999).

    Αναφορικά για το θέμα που έχει δημιουργηθεί ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, τόνισε: "Είναι ανεπίτρεπτο μικρά παιδιά, που περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο, για να παίξουν πόλο να πληρώνουν την αδιανόητη ενέργεια του ΣΕΔΥ. Δεν μπορεί οι διαιτητές να αρνούνται τη συμμετοχή τους σε αγώνες μικρών παιδιών και την ίδια στιγμή να διαιτητεύουν σε άλλους αγώνες. Δεν γίνεται πλέον ομοσπονδία και σωματεία να γινόμαστε έρμαια των διαθέσεων του συνδικαλιστικού οργάνων των διαιτητών".

    [07] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ ΕΠΙ ΤΟΥ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ΜΕ 102-64

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Η Νήαρ Ηστ νίκησε σε φιλικό αγώνα το Παλαιό Φάληρο με 102-64 εν όψει της προετοιμασίας της ομάδας για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Πρωταγωνιστής της φιλικής συνάντησης ήταν ο Χρήστος Ταπούτος που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους με τους 22 πόντους. Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα του δεύτερου ξένου και αυτή η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην καλή παρουσία των Ταπούτου και Ασημακόπουλου.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ζάιμε Γκάμα, όπου θα έχει συνομιλίες με θέματα την ασφάλεια και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο κ. Γκάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Ιβανόφ, είναι η προετοιμασία της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την οποία θα αναλάβει το 2002, καθώς και οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

    Αναμένεται ότι ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες και με τον πρώην Ρώσο πρωθυπουργό Γιεβγένι Πριμακόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για την περιοχή Ντνέστρε της Μολδαβίας.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ντνέστρε αποχώρησε από τη Μολδαβία το 1992, ενώ η Ρωσία υποσχέθηκε στον ΟΑΣΕ το 1999 ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα της από την περιοχή μέχρι το 2002.

    [09] ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΦΗ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕ 4-1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΛΑΒΙΑ

    Πράγα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Το τελικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά αντικατροπτίζει την πραγματικότητα, αφού δικαιούνταν καλύτερης τύχης. Ο ΟΦΗ δυστυχώς αποχαιρέτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με ήττα 4-1 από τη Σλάβια Πράγας.

    Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε στο 60' με τον Μουνιόζ, όμως δέχθηκαν σε 16 λεπτά αγώνα (62' - 78') τρία γκολ και ένα ακόμη στα τελευταία λεπτά. Ετσι με το τελικό 4-1 αποχαιρέτησαν αμαχητί την ευρωπαϊκή διοργάνωση.

    Στο 20' ο ΟΦΗ έχασε μοναδική ευκαιρία για να παραβιάσει την εστία του Τσέρνι, όμως το σουτ του Νιόπλια από το ύψος του πέναλτι απέκρουσε ο τερματοφύλακας. Στην επανάληψη ο ΟΦΗ προηγήθηκε στο 60' με τον Μουνιόζ. Δεν πρόλαβαν να χαρούν και πολύ αφού σχεδόν με τη σέντρα, ο Κούχαρ που λίγο πριν είχε μπεις ως αλλαγή στο παιχνίδι, με δεξί βολέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής ισοφάρισε σε 1-1. Στο 70' πέτυχαν το δεύτερο τέρμα τους με τον Ζελένκα, ενώ στο 78' ο Διγκόζης στην προσπάθειά του να αποκρούσει έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Το τελικό 4-1 έγινε στο 88' με κοντινό πλασέ από τον Ζελένκα.

    Σλάβια Πράγας: Τσέρνι, Πέτρους, Ντόσεκ Λ., Ράντακ, Ζελένκα, Ντόσταλεκ, Σκάλα, Λερχ, Ούλιχ, Νέτσας (50' Κούτσαρ), Ντόσεκ Τ (46' Ζβάνκαρα).

    ΟΦΗ: Μπεκιάι, Κώτσιος (86' Χαραλαμπάκης), Κολιτσιδάκης, Παυλόπουλος, Διγκόζης, Νιόπλιας, Πίτσος, Σταυρακάκης, Ηπειρώτης (68' Σολίς), Μουνιόζ, Μάουρο.

    [10] ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης από ισραηλινά ελικόπτερα στη δυτική Οχθη. Ο Χουσείν Αμπεγιάντ επέβαινε στο αυτοκίνητο που επλήγη από ρουκέτα, μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης "Τανζίμ", η οποία είναι η μαχητική πτέρυγα της οργάνωσης Φατάχ, του Γιάσερ Αραφάτ.

    Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η επίθεση έγινε από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ κατά του 33χρονου Αμπεγιάντ, τον οποίο κατηγόρησε για υποκίνηση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και για λαθρεμπορία όπλων.

    Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν και δυο γυναίκες που περνούσαν εκείνη τη στιγμή από τη περιοχή.

    Εκπρόσωπος της Φατάχ είπε ότι η επίθεση ήταν μια άνανδρη ενέργεια που θα οδηγήσει στη κλιμάκωση βίας

    [11] ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ ΖΗΤΑ Η GREENPEACE

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εντεινόμενες κλιματικές αλλαγές κρούει η Greenpeace, εφιστώντας την προσοχή στην αποτυχία των περισσότερων χωρών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που βλάπτουν την ατμόσφαιρα της γης.

    Στην Ελλάδα οι εκπομπές ρύπων αυξήθηκαν κατά 18% τη περίοδο 1990 - 98, σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης, η οποία τονίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, στις 13 Νοεμβρίου στη Χάγη.

    Το Δεκέμβριο του 1997 στο Κιότο της Ιαπωνίας, οι υπουργοί Περιβάλλοντος από όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου συμφώνησαν με Πρωτόκολλο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,2%. Σύμφωνα με την οργάνωση, στη Χάγη θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα μέσα με τα οποία θα γίνει εφικτή η υλοποίηση των υποσχέσεων του Κιότο.

    Ακόμη αναφέρει ότι στα πλαίσια του καταμερισμού ευθυνών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα πέτυχε να της επιτραπεί να αυξήσει τις εκπομπές της κατά 25% μέχρι το 2010, αλλά στοιχεία του εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν ότι θα ξεπεράσει ακόμη και το όριο αυτό, φτάνοντας μέχρι και το 48-52%.

    Η Greenpeace επισημαίνει ότι η σημαντικότερη πηγή όλων των αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ενεργειακός τομέας και κύρια αιτία για την αποσταθεροποίηση του κλίματος της Γης είναι η καύση του άνθρκα που περιέχεται στα ορυκτά καύσιμα.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ AΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ VMRO KAI ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ

    Σκόπια, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Απόψε θα πραγματοποιεί τελικά στα Σκόπια η συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο αντιπροσωπειών των κομμάτων VMRO και Δημοκρατική Εναλλαγή, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα δύο κόμματα.

    Οπως είναι γνωστό το κόμμα Δημοκρατική Εναλλαγή (DA) έχει προτείνει μία πλατφόρμα για την εντατικοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών και δημόσιων επιχειρήσεων και για την καθιέρωση νέου εκλογικού νόμου.

    Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Εναλλαγής Βάσιλ Τοπούρκοφσκι απείλησε ότι θα αναζητήσει άλλους συμμάχους, αν δεν βρουν ανταπόκριση τα αιτήματα που εμπεριέχονται στην πλατφόρμα του κόμματός του.

    [13] ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Στα 722 δισ. δρχ. ανέρχεται το πλεόνασμα στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά 27 δισ. δρχ. από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2001 για τα έσοδα του τρέχοντος έτους. Πρόσθεσε ότι η υπέρβαση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα έφτανε στο 1 τρισ. δρχ. αν δεν υπήρχαν απώλειες στα έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΤΑΒΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΠ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Παρελθόν όχι μόνο από τη τριμελή επιτροπή εκπροσώπησης των ομάδων της Α1 της ΕΟΠΕ, αλλά και από την προεδρία του ΤΑΠ Ηρακλή αποτελεί ο πρόεδρος, Νίκος Αρταβάνης. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Γηραιού, πήρε την απόφασή του λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον ΠΑΟ, όμως η παραίτησή του έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγα λεπτά. "Ίσως να ευθύνομαι και εγώ για το αποτέλεσμα. Πιθανόν να μπορούσα να είχα προστατεύσει την ομάδα μου και δεν το έκανα. Είναι το αποκορύφωμα της αγανάκτησής μου εδώ και τρία χρόνια. Με αυτή την κίνηση ίσως κάποιος ευαισθητοποιεί και δει με άλλο μάτι τις ομάδες της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Αρταβάνης.

    Την ερχόμενη Δευτέρα στα γραφεία της ομάδας θα πραγματοποιεί γενική συνέλευση των μελών του ΤΑΠ όπου θα οριστεί κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες ο νέος πρόεδρος της ομάδας.

    Η διαιτησία των διαιτητών βόλεϊ Μπατιανίδη - Μιχελινάκη ανάγκασε το ΤΑΠ Ηρακλής να πάρει και επίσημα θέση για το μπλοκ άουτ στην επίμαχη φάση του τέταρτου σετ, που με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: "Το ΤΑΠ Ηρακλή καταγγέλλει την διαιτησία των κ.κ. Μπατινίδη και Μιχελινάκη. Θεωρεί ότι η διαιτησία αποτελεί συνέχεια ενός συστηματικού σχεδίου εξαφάνισης της ομάδας που ξεκίνησε από πέρσι από κύκλους που προφανώς έχουν ενοχληθεί από την ξέφρενη πορεία της ομάδας.

    Έτσι ξεκινάει η ενημέρωση των φιλάθλων για τα κακώς κείμενα. Συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθειά του για την εξυγίανση και την ενίσχυση του βόλεϊ.

    Καλεί όλους τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους του βόλεϊ και όχι μόνο να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά αυτή και επιφυλασσόμενο πάντα για κάθε νόμιμο δικαίωμα του".

    Να επισημάνουμε ότι σαν ένδειξη διαμαρτυρίας ο Αλέκος Λεώνης παραιτήθηκε από το πόστο του προπονητή στην ομάδα του Ολ Σταρ Γκέιμ.

    Εν τω μεταξύ συνάντηση είχαν σήμερα στα γραφεία της ΕΟΠΕ, το προεδρείο της Ομοσπονδίας με εκπροσώπους του ΠΑΣΑΠ, Κώστα Αγγελίδη, Σωτήρη Αμαριανάκη και Αντώνη Τσακιρόπουλο. Θέμα συζήτησης το μέλλον της Ενωσης των αθλητών του βόλεϊ.

    [15] ΟΓΚΩΔΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΡΑΟΥ ΚΑΙ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βόννη, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Το πλέον ηχηρό μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως στη σημερινή Γερμανία δεν έχει θέση ο ναζισμός, έδωσαν το απόγευμα στο Βερολίνο χιλιάδες Γερμανοί πολίτες και επίσημοι, στην μεγαλύτερη διαδήλωση όλων των εποχών κατά της ακροδεξιάς βίας.

    Στην κορυφή της πορείας ήταν ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ανάμεσα στους ομιλητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιοχάνες Ράου και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, Πάουλ Σπίγκελ.

    Η παρουσία των κ.κ. Ράου και Σρέντερ, αλλά και ο όγκος των διαδηλωτών (υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 100.000 άτομα) είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια -από το 1990, οπότε με την ενοποίηση της Γερμανίας, άρχισαν οι νεοναζί να προκαλούν- κατέβηκαν στους δρόμους και οι ίδιοι οι ηγέτες της χώρας.

    Συμμετείχαν, επίσης, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, σε μια ένδειξη σύμπνοιας στο πρόβλημα με τα απολιθώματα του Χιτλερισμού.

    Η πορεία ξεκίνησε από τη Νέα Συναγωγή του Βερολίνου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς σαν σήμερα άρχισε το πογκρόμ εναντίον των Εβραίων. Τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938, που έμεινε στην Ιστορία ως η "Νύχτα των Κρυστάλλων", αφιονισμένοι νεοναζί έκαψαν εκατοντάδες συναγωγές σε όλη τη Γερμανία, σκότωσαν 91 Εβραίους κι έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης άλλους 30.000 ομοεθνείς τους.

    Φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οι διαδηλωτές κατέληξαν στην Πύλη του Βρααδεμβούργου, όπου μίλησαν στους συγκεντρωμένους οι κ.κ. Ράου και Σπίγκελ.

    Στη διάρκεια της κινητοποίησης είχαν λάβει επίκαιρες θέσεις, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, χιλιάδες αστυνομικοί, ανάμεσά τους και πολλοί με πολιτικά, αλλά δεν σημειώθηκαν παρά μικροεπεισόδια με μεμονωμένα άτομα και μικροομάδες.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι μόλις 24 ώρες νωρίτερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), που θεωρείται το πλέον εξτρεμιστικό νεοναζιστικό κόμμα.

    [16] ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Στρασβούργο, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Ο πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να διαδραματίσει πλέον κανέναν ρόλο στην πολιτική ζωή του Βελιγραδίου, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μιλώντας στη συνεδρίαση που είχε σήμερα στο Στρασβούργο η μόνιμη επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    "Ο Μιλόσεβιτς έχει κλειστεί στο σπίτι του στο Βελιγράδι και δεν επηρεάζει την πολιτική ζωή της χώρας. Εχασε το κύρος του στη χώρα αφού δεν ασκεί καμία επιρροή στο κόμμα του", είπε ο κ. Κοστούνιτσα μετά από συναντήσεις του με εκπρόσωπους του ΣτΕ.

    [17] ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΙΝΤΕΡΚΛΑΜΠ" ΕΙΝΑΙ ΑΠΌ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Μέλος του "Iντερκλαμπ" είναι από σήμερα η ΠΑΕ Αρης. Το "Iντερκλαμπ" είναι ένας αυτόνομος και ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος προσφέρει επικοινωνία και ένα πολυποίκιλο δίκτυο πληροφοριών στα ποδοσφαιρικά σωματεία - μέλη του σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν έχουν έδρα μέσω Ιντερνετ. Η παροχή πληροφοριών σε κάθε σωματείο που είναι μέλος είναι εμπιστευτική και διαβαθμισμένη: Κάθε σωματείο εξουσιοδοτεί συγκεκριμένα άτομα τα οποία έχουν την αποκλειστική πρόσβαση. Τα άτομα αυτά ζητούν, λαμβάνουν και δίνουν πληροφορίες για κάθε τομέα της ΠΑΕ.

    Στο "Iντερκλαμπ" συμμετέχουν μεγάλες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Μπενφίκα, η Μπόκα Τζούνιορς, η Ρόμα, η Μίλαν, η Λάτσιο, η Φέγενορντ, η Σάο Πάολο, η Παρί Σεν Ζερμέν κ.ά. Η επικοινωνία πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (π.χ. ηλεκτρονικές ταυτότητες, οθόνη Touch screen) και διαβαθμισμένους κωδικούς χρήσης. Οι τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας -το συντονισμό της οποίας είχε το στέλεχος της ΠΑΕ Κυριακή Κοστελίδου- ρυθμίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Αρης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τάσο Δημητρίου, τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Βασίλη Παναγιωτάκη και τους υπεύθυνους της "Interclub".

    *Στον αγωνιστικό τομέα, ο Φάνης Κατεργιαννάκης κλήθηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της εθνικής ομάδας ανδρών για φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο συγκρότημα της Σλοβακίας που θα διεξαχθεί στις 15.11.2000 στη Ρόδο. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Κυριακή μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη στις 16.11.2000

    *Δύο συγχαρητήριες επιστολές απέστειλε σήμερα η ΠΑΕ Άρης. Η πρώτη απευθύνεται προς την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του τσάμπιονς λιγκ και η δεύτερη προς την ΠΑΕ ΑΕΚ για την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    *Τέλος δείπνο θα παραθέσει απόψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ Αρης Τάσος Δημητρίου στο διοικητικό προσωπικό της ΠΑΕ.

    [18] Η ΕΕ ΜΕΛΕΤΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

    Ζάγκρεμπ, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στο Ζάγκρεμπ στις 24 Νοεμβρίου οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Βαλκανίων.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στη Σλοβενία, ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος ο οποίος θα επιτρέψει τον κ. Τζουκάνοβιτς αλλά και τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα να παρακολουθήσουν τη σύνοδο κορυφής.

    Υπενθυμίζεται ότι το Μαυροβούνιο δεν αναγνωρίζει τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Κοστούνιτσα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, Μπράνκο Λούκοβατς ζήτησε να μεταβεί ξεχωριστεί αντιπροσωπεία για το Μαυροβούνιο στη σύνοδο κορυφής, σε συνομιλίες που είχε με τον Κροάτη ομόλογό του Τονίνο Πίτσουλα.

    [19] LogicDIS: ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού για το ERP σύστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ολοκλήρωσε το έργο της (τεχνική και οικονομική αξιολόγηση). Mε την από 6/11/2000 τελική πρότασή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού "Αθήνα 2004", προτείνει την επιλογή της LogicDIS και του ERP προϊόντος της. Το προϊόν αυτό βασίζεται στην τεχνολογία Ωmega που έχει αναπτυχθεί από την ανωτέρω εταιρεία.

    Η τελική πρόταση επιλογής της LogicDIS είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, καθώς ένα καθ΄ολοκληρία ελληνικό προϊόν βασισμένο στην τεχνολογία Ωmega κατέλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού software έναντι των διεθνών προϊόντων λογισμικού.

    Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2000 και περιελάμβανε δύο φάσεις: την τεχνική αξιολόγηση και την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών. Σημειώνεται ιδιαιτέρως ότι η τεχνική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε αναδείξει και αυτή πρώτη τη LogicDIS.

    Οι υπόλοιπες εταιρείες και τα προϊόντα αντίστοιχα που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό είναι: Bull-SAP, Infoquest-SAP, Intrasoft-Oracle Financials, Singular-Singular Enterprise και Sysware-Oracle Financials.

    Σημειώνεται ότι το έργο της ανάπτυξης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον Οργανισμό "Αθήνα 2004" αποτελεί το πρώτο από μία μεγάλη σειρά έργων πληροφορικής που αφορούν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

    Η τελική πρόταση επιλογής της LogicDIS από την Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελεί μία ακόμη περίτρανη απόδειξη και δικαίωση για την αξία των προϊόντων της και της τεχνολογίας Ωmega, καθώς και για την ηγετική θέση της εταιρείας.

    [20] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΚ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε στην κεντρική πλατεία των Τιράνων το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος σε ομιλίες του τόνισαν ότι από σήμερα αρχίζουν καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης προκειμένου να διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος εκλογών στους Δήμους όπου σύμφωνα με το ΔΚ έχουν γίνει νοθείες.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΚ Εντι Φαλόκα σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ τόνισε ότι επιδίωξη του κόμματός του δεν είναι μόνο η επανάληψη των εκλογών εκεί όπου έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, αλλά η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να εγγηυθεί τη διενέργεια ελεύθερων κοινοβουλευτικών εκλογών το 2001.

    [21] ΔΝΤ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Ως "εντυπωσιακές" χαρακτήρισε τις οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει οι ρωσικές αρχές να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαληστεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον προϋπολογισμό της χώρας και από τις βελτιωμένες φορολογικές διαδικασίες, ενώ τόνισαν ότι σημειώθηκε σημαντική οικονομική σταθερότητα στη Ρωσία λόγο των αλλαγών αυτών.

    Ωστόσο, η αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί το επίπεδο της σταθερότητας αυτής, ενώ καλωσόρισε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε πρόσφατα η ρωσική κυβέρνηση. Στόχος του προγράμματος είναι η φιλελευθεροποίηση της οικονομικής αγοράς, η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

    "Το ΔΝΤ θα υποστηρίξει το πρόγραμμα εάν συμπεριλαμβάνει και διαρθρωτικές μεταρρυμίσεις, όπως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και η αναδιοργάνωση των τραπέζων, οι οποίες είναι βασικές για την οικονομική σταθερότητα,", δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ.

    [22] ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΙΔΡΥΕΙ ΤΟ ΥΠΕΘΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Στην ίδρυση Γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και θα αναλάβει τον γενικότερο συντονισμό και στήριξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, η ίδρυση της ειδικής αυτής υπηρεσίας, προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατήρτισε πρόσφατα το ΥΠΕΘΟ, για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ύψους 180 δισ. δρχ. και διάρκειας πέντε ετών.

    Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ως συμβουλευτικού - γνωμοδοτικού οργάνου της κυβέρνησης σε θέματα διεθνών σχέσεων και σε αυτό θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Περιφερειών της Ελλάδας, αλλά και των πιο αντιπροσωπευτικών φορέων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Μιλώντας στις εργασίες του διήμερου επιχειρηματικού forum που διοργανώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για την πορεία των οικονομιών των βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών, ο κ. Ζαφειρόπουλος εκτίμησε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων θα βοηθήσει αποτελεσματικά και στον σχεδιασμό μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης πολιτικής ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών και επενδύσεων στο εξωτερικό.

    Επίσης, ανέφερε ότι για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανασυγκρότησης ήδη το ΥΠΕΘΟ πραγματοποίησε επαφές με τις διπλωματικές αρχές των ληπτριων χωρών στην Ελλάδα, καθώς και με αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις δράσεις του σχεδίου. Επίσης, το υπουργείο έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις των χωρών με τα έργα που αποτελούν προτεραιότητες σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ηδη, ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΘΟ ολοκληρώνει τη μελέτη των προτάσεων αυτών, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην κατάρτιση διμερών συμβάσεων για την υλοποίηση του τμήματος του Σχεδίου που αφορά κάθε χώρα.

    Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΘΟ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των προσπαθειών των φορέων της Θεσσαλονίκης ώστε να καταστεί η πόλη μητρόπολη των Βαλκανίων και εφαλτήριο για την παρουσία των επιχειρήσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αντώνης Ευλογημένος επεσήμανε ότι για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας να διαδραματίσουν ένα δυναμικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η ολοκλήρωση της υλοποίησης των μεγάλων έργων και υποδομών, καθώς επίσης και να στηριχθούν οι ΜΜΕ της περιφέρειας, με μια σειρά κινήτρων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οπως ανέφερε "θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες ΜΜΕ και να εφαρμοσθούν υποστηρικτικές ενέργειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους".

    Ε.Σ.

    [23] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2000

    Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα τα έργα που βραβεύονται με τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης έτους 2000 μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής βραβείων λογοτεχνικής μετάφρασης και απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Συγκεκριμένα το Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη μετάφραση του βιβλίου: "Αγίου Αυγουστίνου Εξομολογήσεις".

    Τα υπόλοιπα έργα που συζητήθηκαν στην τελική συνεδρίαση ήταν η μετάφραση της Εφης Γιαννοπούλου του βιβλίου "Ο θάνατος του Αρτέμιου Κρους" του Κάρλος Φουέντες, η μετάφραση της Στέλλας Νικολούδη του βιβλίου "Τουρκουάτο Τάσσο" του Γκαίτε, η μετάφραση του Αλέξη Πανσέληνου του βιβλίου "Ο βλακοχορτοφάγος" του Τζον Μπαρθ, η μετάφραση της Μαντώς Πουλή του βιβλίου "Στοχασμοί ενός απολιτικού" του Τόμας Μαν και οι μεταφράσεις του Ανταίου Χρυσοστομίδη των βιβλίων του Αντόνιο Ταμπούκι "Ονειρα ονείρων" και "Οι τρεις τελευταίες μέρες του Φερνάντο Πεσόα. Ενα παραλήρημα".

    Το βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα απονέμεται στην Αλκηστη Πρωϊου για τη μετάφραση στην ιταλική γλώσσα του βιβλίου του Γιώργου Χειμωνά "Μυθιστόρημα", ομόφωνα.

    Τα υπόλοιπα έργα που συζητήθηκαν στην τελική συνεδρίαση ήταν η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του Γιάννη Γκούμα του βιβλίου "99 ποιήματα" του Γιώργου Χρονά, η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του David Connolly του βιβλίου "Ερωτικόν" του Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

    Τα μέλη της Επιτροπής που εισηγήθηκαν στον υπουργό τα βραβεία είναι οι Γιώργος Βέλτσος (πρόεδρος) Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Δημήτρης Δημητρούλης, Ελένη Μαρμαρινού - Πολίτη, Αρης Μπερλής, Γιώργος Σπανός, Αρης Μαραγκόπουλος, Ερρίκος Μπελιές και Οντέτ Βαρόν.

    [24] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΠΑΡΤΑΚ ΠΟΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Τίρανα, 9 Νοεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Τις επιφυλάξεις του για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Σπαρτάκ Πότσι, ο οποίος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα ανέλαβε το υπουργείο Δημοσίων Εργων.

    Σε συνέντευξή του στην αλβανική πρωτεύουσα ο κ. Πότσι δήλωσε ότι η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εσωτερικών λίγες μέρες μετά από την έναρξη μεγάλης επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας για την καταπολέμηση κάθε είδους παράνομης δραστηριότητας θέτει πολλά ερωτηματικά προσθέτοντας ότι την απάντηση για την απομάκρυνσή του πρέπει να την δώσουν εκείνοι που έλαβαν τη σχετική απόφαση.

    Στη συνέχεια τόνισε ότι η αλβανική αστυνομία έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μετά από την εξάρθρωση δεκάδων συμμοριών.

    Ο κ. Πότσι δήλωσε ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία μπορεί να παταχθεί μόνο όταν ενισχυθούν οι δομές της αλβανικής αστυνομίας.

    Από την πλευρά του Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Ζόζεφ Λίμπρεχτ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το έργο του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Σπαρτάκ Πότσι και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν βοήθεια στην αλβανική αστυνομία για την πλήρη αποκατάσταση της τάξης στη χώρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 9 November 2000 - 21:06:10 UTC