Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΤΟΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
  • [02] ΜΠΕΡΝΣ:ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕTE ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [03] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ''ΛΑΠΑΔΕΣ''
  • [04] Ο ΜΠΕΡΝΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΦΗΜΕΣ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΟY 2004
  • [05] ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [06] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ
  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΕΡΡΩΝ
  • [08] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [09] Ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ Τ. ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ
  • [10] ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [11] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [12] ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΟΚ 77 - 70
  • [14] ΧΩΡΙΣ ΠΦΛΙΠΣΕΝ ΠΕΤΑΕΙ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [15] ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΓΚΟΥΡΕΑΝΟΥ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [18] ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [19] Σ. ΜΑΝΟΣ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 69 - 92
  • [21] ΝΕΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNMIK ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ Ο ΟΗΕ
  • [22] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • [24] ΣΑΡΑΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΤΟΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (14:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Destined Glory, στο Αιγαίο, ανακοίνωσε το μεσημέρι από την Κύπρο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μην επιτρέψει σε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη την είσοδο στο τουρκικό FIR.

    Η Ελλάδα είχε αναστείλει από χθες το μεσημέρι τη συμμετοχή της στη "Destined Glory 2000" μετά και τη νέα εμπλοκή, όταν τουρκικά F-16 παρενόχλησαν για μία ακόμη φορά ελληνικά βομβαρδιστικά τύπου Α- 7 Corsair. Χθες δύο μαχητικά Α- 7 Corsair επρόκειτο να πραγματοποιήσουν νέα αποστολή στον Κόλπο του Ξηρού, αλλά πάνω από τον Αγιο Ευστράτιο και μπαίνοντας στον τουρκικό εναέριο χώρο αναγνωρίστηκαν και συνοδεύτηκαν από τουρκικά F16. Τα δύο Α7 εκτέλεσαν την αποστολή τους και επέστρεψαν στη βάση τους στον Αραξο.

    Η Τουρκία με ανεπίσημο διάβημά της προς το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη χώρα μας ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι έχει γίνει η σχετική προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ για τα ''ανεπιθύμητα αποτελέσματα'' που θα υπάρξουν σε περίπτωση που τα ελληνικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να παραβιάζουν και τις επόμενες μέρες τους κανόνες του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια των πτήσεων".

    Για τις εξελίξεις που σημειώνονταν ο κ.Τσοχατζόπουλος είχε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ κατέστησε σαφή την ελληνική θέση ότι η άσκηση έχει χάσει κάθε βάση νομιμότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης ενημέρωσε την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την Τουρκία. Η διαδικασία αποχώρησης θα ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών.

    [02] ΜΠΕΡΝΣ:ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕTE ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2000 (13:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Νίκολας Μπέρνς

    Η Ελλάδα έχει την επιρροή και το κύρος να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τονίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς σε συνέντευξή του στο ένθετο της εφημερίδας το "Βήμα της Κυριακής".

    "Ο ρόλος της Ελλάδας στην υποστήριξη της σερβικής αντιπολίτευσης ήταν κρίσιμος. Ασκήθηκε πολύ μεγάλη κριτική σ' αυτή την πολιτική. Βλέποντας τα πράγματα εκ των υστέρων η τακτική της κυβέρνησης είχε όραμα και ήταν σωστή. Χωρίς αμφιβολία η Αθήνα έχει τώρα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία στο Βελιγράδι. Η Ελλάδα έχει τώρα την επιρροή και το κύρος να παίξει σημαντικό ρόλο", τονίζει ο κ.Μπερνς απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μετά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχει Αμερικανός αξιωματούχος που θα μπορούσε να επισκεφθεί το Βελιγράδι και να περπατήσει στους δρόμους του. Ενας Ελληνας υπουργός μπορεί να το κάνει, λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: "Γι' αυτό θέλουμε η Ελλάδα να παίξει ηγετικό ρόλο και να μας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνουμε για να κτίσουμε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτηρίζει γελοία και εξωπραγματική την κριτική που ασκείται από ορισμένα ΜΜΕ ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ορισμένοι σύμβουλοί του εκτελούν εντολές των ΗΠΑ. "Ο ελληνικός Τύπος ξέρει καλά πόσο διαφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε πολά θέματα", λέει ο κ.Μπερνς αναφέροντας παραδειγματικά την τελευταία διαφωνία για το μέλλον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αν πρέπει να δικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων της Χάγης. "Είμαστε σύμμαχοι και συνεργαζόμαστε, αλλά η Ελλάδα έχει τη δική της πολιτική", υπογραμμίζει.

    Σε ό,τι αφορά το στάτους του Κοσσυφοπεδίου, θεωρεί ότι πρέπει να το αποφασίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη. "Οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ μια έτοιμη συνταγή. Οι Σέρβοι και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να βρουν τώρα μια λύση. Οι Αλβανοί πρέπει να δουν τα πράγματα ρεαλιστικά και να καταλάβουν ότι χρειάζονται συμβιβασμοί εφόσον θέλουμε σταθερότητα στην περιοχή. Οταν μιλάμε για ανοχή έναντι άλλων εθνοτήτων δεν μιλάμε μόνο για ανοχή των Σέρβων έναντι των Αλβανών, αλλά και για το αντίστροφο".

    [03] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ''ΛΑΠΑΔΕΣ''

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (14:56 UTC+2)

    "Η Εκκλησία δεν χρειάζεται κληρικούς λαπάδες, αλλά κληρικούς που θα είναι έτοιμοι να θυσιαστούν. Δεν μας χρειάζονται κληρικοί γραφειοκράτες, διεκπεραιωτές υποθέσεων, καθώς έχει παρέλθει η εποχή που απολαμβάναμε την ανοχή της κοινωνίας ως τέτοιοι", είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στο κήρυγμα της Κυριακής.

    Ο αρχιεπίσκοπος, που λειτούργησε στο ναό του Ευαγγελιστή Λουκά στα Κάτω Πατήσια άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης. "Στην εποχή μας, ακούμε συχνά ξύλινα λόγια, ο κόσμος όμως θέλει να ακούει λόγια βγαλμένα από την καρδιά του", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο κ. Χριστόδουλος υπογράμμισε ότι "σήμερα οι περιστάσεις δεν είναι τόσο ευοίωνες, γιατί απαιτούν η Εκκλησία να βγει από τα οχυρώματα και να πολεμήσει το κακό, σώμα με σώμα. Οι χάρες του Θεού ας μας κάνουν λεοντόκαρδους συνεπείς με την αποστολή μας".

    [04] Ο ΜΠΕΡΝΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΦΗΜΕΣ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΟY 2004

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2000 (13:26 UTC+2)

    Tην πλήρη υποστήριξη του ιδίου και των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ελλάδας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η οποία επιβεβαιώνεται, όπως τονίζει, και από την επιστολή του Μπιλ Κλίντον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, εκφράζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς σε συνέντευξή του στο ένθετο της εφημερίδας το "Βήμα της Κυριακής".

    Παράλληλα, καταλογίζει έλλειψη αντικειμενικότητας στα αρνητικά για τη διοργάνωση των Αγώνων δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός από την επίσημη κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ ενώ χαρακτηρίζει εντυπωσιακά τα βήματα που, όπως αναφέρει, έκανε η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πάταξης της τρομοκρατίας και διαψεύδει σενάρια περί ενδεχόμενου μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών του 2004 από τους Αμερικανούς αθλητές.

    Αναναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, στο οποίο καταλογίζει έλλειψη αντικειμενικότητας. Σύμφωνα με τον κ.Μπερνς το ABC, πρόβαλε αποσπασματικές δηλώσεις του στη συνέντευξή του για θέματα τρομοκρατίας, που έδιναν την εντύπωση ότι συστήνει στους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Ελλάδα. Το ABC αποφάσισε να μην μεταδώσει και τις δηλώσεις μου με τις οποίες επισήμανα ότι "η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια ειλικρινή και καλή προσπάθεια για να πατάξει την τρομοκρατία. Εχουν κάνει πολύ εντυπωσιακά βήματα τους τελευταίους έξι μήνες. Εχουμε υπογράψει συμφωνία αντιτρομοκρατικής συνεργασίας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές". Αυτές οι δηλώσεις μου δεν μεταδόθηκαν, λέει. Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπα "η τρομοκρατία απειλεί τους Ολυμπιακούς οπουδήποτε αλλά και πρόσθεσα ότι η Ελλάδα μπορει και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα", αλλά ούτε και αυτό μεταδόθηκε από το συγκεκριμένο δίκτυο.

    O ίδιος θεωρεί ότι θα υπάρξει συνέχεια των δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ τα οποία θα επικεντρώνονονται στο θέμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. "Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορουμε" λέει, ενώ διαψεύδει τις φήμες για ενδεχόμενο μποϋκοτάζ των Αγώνων αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της τρομοκρατίας: "Δεν ξέρω καμία χώρα που να σκέπτεται σενάριο μποϋκοτάζ. Αντίθετα, η αίσθησή μου είναι ότι όλοι οι αθλητές, όλου του κόσμου, θέλουν να έλθουν στον τόπο γέννησης των Αγώνων. Για έναν Αμερικανό μαραθωνοδρόμο τι πιο ωραίο να τρέξει στην Αθήνα;", λέει.

    Σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών για την "17η Νοέμβρη", ο κ.Μπερνς αναφέρεται στη συμφωνία αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, η οποία υπογραμμίζει την πρόθεση να υπάρξει στενή συνεργασία. "Το FBI είναι εδώ, η Σκότλαντ Γιαρντ είναι εδώ και συνεργάζονται πολύ καλά με τις ελληνικές αρχές". Υπάρχει καλή , συστηματική, επιθετική προσπάθεια, λέει ο κ.Μπερνς ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι η προσπάθεια θα φέρει αποτελέσματα, όπως δείχνουν οι εμπειρίες σε άλλες χώρες. "Ολοι μας, και οι ΗΠΑ, είχαμε ενδογενή τρομοκρατία και ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η εξάρθρωσή της", τονίζει.

    [05] ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Λονδίνο, 22 Οκτωβρίου 2000 (21:04 UTC+2)

    Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές κήρυξε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, σε μια κίνηση αιφνιδιασμού της κοινής γνώμης που, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, έχει ως βασικό στόχο να εκμεταλλευτεί τη θετική τάση του εκλογικού σώματος προς το κόμμα του.

    Ο καναδός πρωθυπουργός όρισε τη διεξαγωγή των εκλογών στις 27 Νοεμβρίου και σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής θα είναι η πρώτη φορά από το 1945 που μια κυβέρνηση κερδίζει για τρίτη συνεχή φορά την εκλογική μάχη.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κ. Κρετιέν φαίνεται ότι βασίζεται στο μεγάλο πλεόνασμα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και στη συγκίνηση που έχει προκάλεσε ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Πιερ Τριντό.

    Σ.Π.

    [06] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Για τη Γερμανία αναχωρεί αύριο το πρωί η εθνική μας ομάδα του πινγκ - πονγκ ανδρών προκειμένου να αντιμετωπίσει την Τρίτη το αντίστοιχο εθνικό συγκρότημα της Γερμανίας στο πλαίσιο της Σούπερ Λίγκα. Την ελληνική αποστολή αποτελούν Καλίν Κρεάνκα, Ντανιέλ Τσιόκας και Γιάννης Βλοτινός.

    Στόχος της εθνικής μας είναι να πάρει τη νίκη από τη Γερμανία, να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία της Ευρώπης και να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου.

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Δύο Ελληνες, δύο Μολδαβοί, ένας Ρουμάνος και ένας Βούλγαρος έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί στο ύψος της διασταύρωσης της Ξυλούπολης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών.

    Τραγικό θάνατο βρήκαν οι Αντώνιος Παγώνης του Παγώνη, 28 ετών και ο πατέρας του Παγώνης Παγώνης 63 ετών που επέβαιναν στο αυτοκίνητο που κινούνταν προς τις Σέρρες. Τέσσερα ακόμη άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για τους Βίκτωρ Ιορντανόφ του Αλεξάνδρου 30 ετών, Βουλγαρικής καταγωγής κάτοικο εν ζωή Θεσσαλονίκης, Ευντοκία Ιβάσκου, 47 ετών υπήκοο Μολδαβίας, Λουντοβίκα Τσερνέι, επίσης υπήκοο Μολδαβίας, και Βίκτορ Μπαντσέσκου, 28 ετών υπήκοο Ρουμανίας. Στο τροχαίο δυστύχημα τραυματίστηκε βαριά η 17χρονη Βικτώρια Τσινοτόγιου από τη Μολδαβία που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

    Εξάλλου σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς" της Θεσσαλονίκης, μοτοσικλέτα ξέφυγε από την πορεία της και προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και στη συνέχεια σε κολώνα φωτισμού. Τραγικό θάνατο βρήκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας Δήμος - Στυλιανός Ντέρης, 28 ετών ενώ τραυματίστηκε βαριά η συνεπιβάτιδά του Μαρία Στινη 36 ετών.

    [08] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Αγγιξε το θαύμα το Κιλκίς στο δεύτερο παιχνίδι χάντμπολ με την τουρκική Μπεσίκτας για το ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομοσπονδίας ανδρών. Η ομάδα του Δημήτρη Σκούφα κέρδισε στην Κωνσταντινούπολη με σκορ 23 - 20 όμως αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, καθώς στο πρώτο ματς που έγινε στην Ελλάδα είχε ηττηθεί με 29 - 20.

    Πάντως οι υπεύθυνοι του Κιλκίς έχουν παράπονα από τη διαιτησία των λετονών Ρούτκοσις και Ντζέτβε που σημειώνουν ότι "παρά το σκληρό παιχνίδι οι παίκτες της Μπεσίκτας χρεώθηκαν μόνο με τρεις δίλεπτες αποβολές σε αντίθεση με το Κιλκίς που δέχτηκε έξι".

    Οσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα χάντμπολ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής ο Δούκας κέρδισε το Κολέγιο Αθηνών με σκορ 25 - 22, ο Αρχέλαος Κατερίνης επιβλήθηκε επί των Σχολών Ξυνή με 26 - 20, ο Ιωνικός Ν.Φ. νίκησε τον ΒΑΟ 25 - 24, ενώ τα Βριλήσσια κέρδισαν τον Αθηναϊκό 34 - 30.

    Η 3η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με τις συναντήσεις Φίλιππος Βέροιας - Πανελλήνιος και Κιλκίς - ΠΑΟΚ που αναβλήθηκαν λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Πανελληνίου και του Κιλκίς στο ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομοσπονδίας.

    [09] Ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ Τ. ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Τιμητική πλακέτα στην αργυρή Ολυμπιονίκη της δισκοβολίας, Τασούλα Κελεσίδου, απένειμε σήμερα ο Γυμναστικός Σύλλογος του Ηρακλή. Ο πρόεδρος, Ηλίας Στοφορόπουλος, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την επιτυχία της Κελεσίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, δηλώνοντας πως προσδοκία όλων είναι να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα το 2004.

    Η Τασούλα Κελεσίδου από την πλευρά της, ευχαρίστησε τον σύλλογο στον οποίο ανήκει, και δήλωσε: "Εμείς οι αθλητές του στίβου χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των ανθρώπων του συλλόγου μας και τους ευχαριστώ".

    Ο Γ.Σ. Ηρακλής απένειμε επίσης τιμητική πλακέτα στον πρωταθλητή της σφυροβολίας, Αλέξανδρο Παπαδημητρίου.

    [10] ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Ολοι στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού προσπαθούν να ξεχάσουν την κακή εμφάνιση και την ήττα από την Χέρενβεν στην Ολλανδία και στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στο ματς της Τετάρτης με την Βαλένθια στο ΟΑΚΑ για την 5η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο προπονητής των ερυθρολεύκων, Γιάννης Ματζουράκης, ετοιμάζει τα πλάνα του γνωρίζοντας πως τα περιθώρια και για τον ίδιο έχουν στενέψει επικίνδυνα καθώς σε περίπτωση ήττας δεν αποκλείεται να αποχαιρετίσει οριστικά τον Πειραιά. Ο Λάμπρος Χούτος κερδίζει έδαφος όσον αφορά μια θέση στην ενδεκάδα καθώς το τελευταίο διάστημα διανύει περίοδο φόρμας και αναμένεται να αντικαταστήσει τον Οφορίκουε. Θέση επίσης στην ενδεκάδα διεκδικούν οι Γιαννακόπουλος, Μαυρογενίδης και Νινιάδης.

    Σήμερα οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν ρεπό και από αύριο θα ξεκινήσουν και πάλι οι προπονήσεις για το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Αύριο το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα και η αποστολή της Βαλένθια και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού η άφιξη του Ζλάτκο Ζάχοβιτς.

    [11] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Η ήττα του ΠΑΟΚ από το Περιστέρι ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Επομένως η βαθμολογία μετά τα ματς της πρεμιέρας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (1η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 2

    2.ΑΕΚ 2

    3.Ολυμπιακός 2

    4.Περιστέρι 2

    5.Μαρούσι 2

    6.Αρης 2

    7.Ηρακλής 2

    8.ΠΑΟΚ 1

    9.Πανιώνιος 1

    10.Μίλωνας 1

    11.Νήαρ Ηστ 1

    12.Δάφνη 1

    13.Μακεδονικός 1

    14.Ηράκλειο 1

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (2η)

    Παναθηναϊκός - Αρης

    ΠΑΟΚ - Ηράκλειο

    Δάφνη - Περιστέρι

    Μαρούσι - Ολυμπιακός

    Μακεδονικός - Μίλωνας

    Νήαρ Ηστ - ΑΕΚ

    Πανιώνιος - Ηρακλής

    [12] ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

    Λευκωσία, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Με το βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος για την ενότητα των Ορθόδοξων Χριστιανών Εθνών θα βραβευθεί στις 23 Ιανουαρίου του 2001 στη Μόσχα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η επιλογή του

    κ. Κυπριανού έγινε με γνώμονα την αναγνώριση του έργου τόσο του ίδιου του προέδρου του κυπριακού κοινοβουλίου όσο και των μελών του στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας" στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, η Κύπρος και η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιλογή του κ. Κυπριανού συνετέλεσαν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος ΙΙ και ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής ή Δούμα, Γενάδι Σελέζνιοφ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΟΚ 77 - 70

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Το Περιστέρι εμφανίστηκε πιο αποφασισμένο και πιο έτοιμο να κατακτήσει τη νίκη. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη επικράτησαν στην Αθήνα επί του Δικεφάλου του Βορρά με σκορ 77 - 70.

    Ο μόνος που πάλεψε μέχρι το τέλος από την ομάδα του ΠΑΟΚ για τη νίκη ήταν ο Παναγιώτης Λιαδέλης που σημείωσε 23 πόντους. Αντίθετα, η υπόλοιπη ομάδα δεν άρεσε με την απόδοση της και δίκαια έχασε τον αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπλερ πέτυχε 10 πόντους, ο Σιγάλας 6, ο Γιαννούλης 5 και ο Ράκα 2.

    Το Περιστέρι εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά με την απόδοση του. Είχε προηγηθεί η πολύ καλή εμφάνιση και νίκη στην Ευρωλίγκα κόντρα στην ισπανική Εστουντιάντες. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Φορντ με 19 πόντους, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Ζεβροσένκο που σημείωσε 18 πόντους. Το Περιστέρι είχε μάλιστα στο πλευρό του περίπου 4.000 φιλάθλους που έδειξαν να απολαμβάνουν τον αγώνα.

    [14] ΧΩΡΙΣ ΠΦΛΙΠΣΕΝ ΠΕΤΑΕΙ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Για την Ισπανία αναχωρεί αύριο το πρωί η αποστολή του Παναθηναϊκού, καθώς την Τρίτη στις 9:45 το βράδυ θα αντιμετωπίσει την Λα Κορούνια στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Το έργο των πρασίνων θα είναι σίγουρα δύσκολο, όμως το θετικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθούν οι ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης αποφάσισε να αποκλείσει από την αποστολή τον Καρλ Χάινς Πφλίπσεν, καθότι είναι απογοητευμένος από την αγωνιστική παρουσία του γερμανού, ενώ αντίθετα στην ομάδα θα βρεθεί ο Πάολο Σόουζα.

    Στις τάξεις του Παναθηναϊκού υπάρχει αισιοδοξία για την θετική έκβαση της αναμέτρησης με την πρωταθλήτρια Ισπανίας στο γήπεδο "Ριαθόρ", καθώς μόνο έτσι θα έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον και το ματς με τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ.

    [15] ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΙΟΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΓΚΟΥΡΕΑΝΟΥ

    Ιάσιο, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Από τη μεγαλύτερη φυλακή της πόλης Ιάσιο στη βορειοανατολική Ρουμανία ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία 20 υποψήφιοι του Κόμματος Εθνικής Ενότητας της Ρουμανίας του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, Βίργκιλ Μαγκουρεάνου.

    Στην παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος παρέστησαν περίπου 300 κρατούμενοι, ενώ σε άλλους 1.700 δεν δόθηκε άδεια να παραβρεθούν στη συγκέντρωση γιατί έχουν στερηθεί των εκλογικών τους δικαιωμάτων.

    Εκπρόσωποι του κόμματος μοίρασαν στους φυλακισμένους 1.000 πακέτα τσιγάρα και τρεις μπάλες ποδοσφαίρου, υποσχόμενοι πως θα στηρίξουν την επέκταση των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των κρατουμένων σε περίπτωση που εκλεγούν.

    Το κόμμα του Μαγκουρεάνου σκοπεύει να στείλει υποψηφίους του σε όλη την περιοχή της Μολδαβίας, μιας από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ρουμανίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ιάσιο.

    Σ.Π.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας σε συνέδριο για τους "Αμπελόκηπους στον 21ο αιώνα".

    Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι το ειδικό πρόγραμμα σχολικής στέγης για το νομό Θεσσαλονίκης καταρτίζεται με γοργούς ρυθμούς ενώ το ποσό που θα χρειαστεί για την υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι τα πρώτα συμπεράσματα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα είναι έτοιμα το αργότερο μέσα σε τρεις εβδομάδες.

    Μιλώντας στο συνέδριο του Δήμου Αμπελοκήπων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών εκπαίδευσης, πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας. Τόνισε δε ότι η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου ανήκουν και οι Αμπελόκηποι, έχει αλλάξει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες.

    [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Στις κατηγορίες που εξαπέλυσε σήμερα από τη Λάρισα ο Κώστας Καραμανλής εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της διαπλοκής και την εξωτερική πολιτική απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    "Η σημερινή ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα και δεν προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει την πολιτική που της εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός με προτεραιότητα την ισχυρή κοινωνία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη. Αντιθέτως η στάση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι σάλπισμα επιστροφής στο καταδικασμένο παρελθόν της συντηρητικής παράταξης, της παράταξης που εκφράζει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ταυτίζεται με την άνευ όρων παράδοση σε αδιαφανή κέντρα και εξωθεσμικές δυνάμεις".

    [18] ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Βελιγράδι, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης ο Βουκ Ντράσκοβιτς, παρά την επισκίασή του στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου από άλλες μορφές της αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος.

    Ο Ντράσκοβιτς θέλησε να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος που ο ίδιος έχει ιδρύσει, αλλά 73 από τα 113 κύρια μέλη της κομματικής δεν έκαναν αποδεκτή την παραίτησή του, τόνισε ο Τόμισλαβ Γέρεμιτς, εκπρόσωπος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης.

    Το κόμμα του Ντράσκοβιτς θεωρούνταν ο κύριος αντίπαλος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά η απόφασή του να μην συμμετάσχει στους κόλπους του συνασπισμού της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας στις εκλογές του περασμένου μήνα το οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία, αφού κέρδισε μόλις μια έδρα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ενώ ο υποψήφιος του για την προεδρία, Βόισλαβ Μιχαϊλοβιτς, συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο του 5%.

    Ο Γέρεμιτς διευκρίνισε ωστόσο παράλληλα ότι ο Ντράσκοβιτς δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, που θα διεξαχθεί είτε τον Νοέμβριο είτε τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Σ.Π.

    [19] Σ. ΜΑΝΟΣ: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Η ρίζα της διαπλοκής είναι η δραστηριότητα του δημοσίου ως επιχειρηματίας ή μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών και προϊόντων, τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Εθνος της Κυριακής" ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος

    Παράλληλα, χαρακτήρισε τον νόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα μέσα ενημέρωσης νομοθετικό "κουρελόχαρτο", προσθέτοντας ότι φιλοδοξία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είναι να κάνει κουρελόχαρτο και το Σύνταγμα.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι δεν είναι επιλήψιμο για έναν πολιτικό να περάσει ένα διήμερο στο κότερο ενός φίλου του, αλλά επιλήψιμο είναι να ευνοήσει έναν επιχειρηματία κατά παραβίαση των νόμων ή των συμφερόντων ενός λαού.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, χαρακτήρισε ακατανόητο, ανόητο και τυπολατρικό το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και προμηθευτών του δημοσίου.

    Για τις σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ότι η κοινή επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία και μετά τις εκλογές δεν οδήγησε πουθενά, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απασχολημένη με εσωτερικά ζητήματα.

    Ο κ. Μάνος δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για τον αν έχουμε κυβέρνηση. "Κι αν έχουμε, συνεχώς σκέπτεται, αμφιβάλλει, ανησυχεί αλλά δεν ενεργεί". Ο κ. Σημίτης, πρόσθεσε, πήγε στη Θεσσαλονίκη και εξήγγειλε για τέταρτη φορά το μετρό, το οποίο περιμένουμε εφτά χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο ο πρωθυπουργός είναι ο Αμλετ των δημόσιων έργων και το δίλημμα που τον βασανίζει είναι. "Να προχωρήσουμε ή να μην προχωρήσουμε;".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ίδρυση νέου κόμματος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλου, επισήμανε ότι θα θεωρούσε θετικό οτιδήποτε ταρακουνούσε το τέλμα, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουμε ακούσει την πολιτική πρόταση του δημάρχου Αθηναίων.

    Τόνισε, Δε, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ζημιά στη χώρα ρίχνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί στέρησε την Ελλάδα από την ευκαιρία να είναι από την πρώτη μέρα στην ΟΝΕ. "Αν αποτιμήσει κανείς σε δραχμές ή σε ανέργους αυτό που προκάλεσε τότε ο κ. Σαμαράς, εύκολα μπορεί να το κοστολογήσει σε μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές ή και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους", ανέφερε.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 69 - 92

    Ηράκλειο, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:24 UTC+2)

    Μπορεί στην Ευρώπη να μην τα κατάφερε, καθώς έχασε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Σουπρολίγκα. όμως στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός ήταν εντυπωσιακός. Οι πράσινοι κέρδισαν άνετα στην Κρήτη, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, το Ηράκλειο με σκορ 92 - 69 και ξεκίνησαν με το δεξί την πορεία τους στη διοργάνωση.

    Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την αρχή της αναμέτρησης μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και πήραν ένα προβάδισμα το οποίο και διατήρησαν μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης. Κορυφαίοι από την ομάδα του Παναθηναϊκού ήταν οι Ντέγιαν Μποντίρογκα και Ζέλικο Ρέμπρατσα με 18 πόντους ο καθένας.

    [21] ΝΕΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNMIK ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ Ο ΟΗΕ

    Λονδίνο, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:23 UTC+2)

    Σε αντικατάσταση του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, θα προχωρήσει ο ΟΗΕ σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Telegraph".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν πρότεινε για διάδοχο του Κουσνέρ τον πρώην ηγέτη των φιλελεύθερων-δημοκρατών της Βρετανίας, Ρέντι Εσνταουν.

    Ο Εσνταουν, επισημαίνει η εφημερίδα, ως δραστήριος άνθρωπος, θα είναι ικανός να αναμετρηθεί τόσο με τους Αλβανούς όσο και με τους Σέρβους εξτρεμιστές στο Κοσσυφοπέδιο, για τον διορισμό του όμως πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ε.Π.

    [22] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Τίρανα, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:16 UTC+2)

    Στα Τίρανα μεταβαίνει αύριο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σέι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Ιλιρ Μέτα και τον υπουργό Αμυνας, Ιλίρ Γιόνι.

    Η επίσκεψη του εκπροσώπου Τύπου του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα, η οποία την περίοδο αυτή εκτελεί τα χρέη του συντονιστή των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διαθέτουν διπλωματικά γραφεία στην Αλβανία.

    Ε.Π.

    [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    Σόφια, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υγείας υπέγραψαν στη Σόφια οι υπουργοί Υγείας της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, Ντράγκαν Ντανίλοσκι και Ιλκο Σεμερτζίεφ.

    Η διμερής συμφωνία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των βουλγαρικών νοσοκομείων.

    Κατά τη συνάντησή τους Ντανίλοσκι και Σεμερτζιεφ συμφώνησαν να δρομολογηθεί η εναρμόνιση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στον τομέα υγεία των δύο χωρών.

    Ε.Π.

    [24] ΣΑΡΑΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Λονδίνο, 22 Οκτωβρίου 2000 (19:09 UTC+2)

    Τουλάχιστον σαράντα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 75 τραυματίστηκαν από σφοδρή σύγκρουση δυο λεωφορείων στο Πακιστάν, όπως μεταδίδει το BBC.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών, τα δυο λεωφορεία συγκρούστηκαν σε γέφυρα της πόλης Ζάνγκ, περίπου 600 χιλιόμετρα από το Λαχόρι, και όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από το Καράτσι πρόκειται για ένα από τα χειρότερα τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων ετών, στο Πακιστάν.

    Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 23 October 2000 - 11:35:34 UTC