Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΖΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [04] ΔΟΕ: Ο ΝΑΪΤ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [05] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ
  • [08] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [09] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΡΙΣ ΠΑΤΕΝ
  • [10] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [11] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [12] Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΣΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [13] ΕΥΓΝΟΜΩΣΥΝΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [14] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2001
  • [15] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΟΣΕΠ
  • [16] ΤΟ Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • [17] ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ"
  • [18] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΣΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [19] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • [20] H ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
  • [21] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2000 (09:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Απάντηση του ΝΑΤΟ αναμένει η χώρα μας μετά από σχετικό διάβημα όσον αφορά τη συμπεριφορά της Αγκυρας στην άσκηση που διεξάγεται στην Τουρκία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατηγόρησε την Αγκυρα ότι χρησιμοποιεί την άσκηση ως μέσο διεκδίκησης. Ο κ.Τσοχατζόπουλος χθες βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ όπου του έθεσε το πρόβλημα.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διακοπή της άσκησης αν η ΝΑΤΟϊκή διοίκηση δεν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των χωρών - μελών.

    Χθες σημειώθηκαν 14 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και Λευκωσίας όπου σημειώθηκαν έξι εμπλοκές κατά την αναχαίτιση 28 τουρκικών από 38 ελληνικά μαχητικά.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην άσκηση "Νικηφόρος - Τοξότης" δεν ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική.

    [02] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΖΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2000 (22:09 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Ο θάνατος όμως του Οζάλ ανέτρεψε τα γεγονότα.

    Αυτό απόκάλυψε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, ο πρόεδρός της Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας που ήταν υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1987 - 1988 όταν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας - Τουρκίας συναντήθηκαν στο Νταβός και αργότερα στη Βουλιαγμένη, ανέφερε ακόμη ότι βάσει της συμφωνίας αυτής θα αποχωρούσαν σε πρώτη φάση 5.000 Τούρκοι στρατιώτες και στη συνέχεια θα ακολουθούσαν και άλλοι.

    Σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, αν υπάρχει υπογραφή συμφωνίας, ο κ. Παπούλιας απάντησε καταφατικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πάνω σε αυτή τη συμφωνία βασίστηκε το μνημόνιο που υπέγραψε ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Κληθείς να σχολιάσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την αποκάλυψη αυτή τόνισε "ήταν χρήσιμη και ιστορικά σημαντική η αποκάλυψη αυτή και αποδεικνύει πως Παπανδρέου - Οζάλ κατάφεραν να φέρουν πολύ κοντά τις δύο χώρες, αλλά και να δρομολογήσουν επίλυση του Κυπριακού - κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι δεν ήταν ακατόρθωτο να γίνει αυτό".

    Κατά τα άλλα την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ενημέρωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Ακης Τσοχατζόπουλος για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο τελευταίος χρειάστηκε να εγκαταλείψει νωρίτερα την Επιτροπή προκειμένου να πάει στο Πεντάγωνο για τις τελικές αποφάσεις στην απάντηση του ΝΑΤΟ για τις δεσμεύσεις που ζήτησε η Ελλάδα για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στις ασκήσεις "Destined Glory" και "Νικηφόρος - Τοξότης" μετά την τελευταία στάση της Τουρκίας.

    Ολοι οι βουλευτές συμφώνησαν ότι οι όποιες κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ακούστηκε όχι μόνο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Σήφης Βαλυράκης μάλιστα ανέφερε ότι έπρεπε μετά τη στάση της Τουρκίας να αποχωρήσουμε από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

    "Το ζήτημα είναι ΝΑΤΟϊκό και όχι διμερές", απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Μην υπερμεγεθύνουμε τα πράγματα - Αναχαιτίσεις πάντα γίνονται".

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Aθήνα, 20 Οκτωβρίου 2000 (14:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης .Βαρθολομαίος με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμων

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν το πρωί οι κάτοικοι του Περιστερίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος χοροστάτησε σε δοξολογία στον ιερό ναό Ταξιαρχών ενώ εγκαινίασε το Μητροπολιτικό Μέγαρο της περιοχής.

    Στην υποδοχή του Πατριάρχη παρευρέθησαν ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ενώ την τελετή παρακολούθησαν και οι τρεις Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Ζακύνθου Χρυσόστομος και Ιωαννίνων Θεόκλητος που έχουν αποστασιοποιηθεί κατά καιρούς από τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Ο Πατριάρχης ευλόγησε τους συγκεντρωμένους και ευχήθηκε αγάπη, υγεία και μακροημέρευση. Απηύθυνε δε έκκληση για ενότητα, σημειώνοντας ότι "για να διατηρήσουμε την ενότητά μας πρέπει να είμαστε ανεκτικοί και να σεβόμαστε τον άλλον ως πρόσωπο έστω και αν διαφωνούμε με τις απόψεις του".

    [04] ΔΟΕ: Ο ΝΑΪΤ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Σίδνεϊ, 20 Οκτωβρίου 2000 (12:22 UTC+2)

    Ο υπουργός των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, Μάικλ Νάιτ, θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, από την Αυστραλία όπου βρίσκεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Σάμαρανκ ανακοίνωσε ότι ο κ.Νάιτ θα εργαστεί για λογαριασμό της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ και θα επιβλέπει την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισήμανε ότι η επιλογή του προσώπου έγινε λόγω του γεγονότος ότι "υπήρξε επικεφαλής των πιο επιτυχημένων αγώνων που έγιναν ποτέ".

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ.Νάιτ λόγω της πείρας του θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Αθήνα. Ο υπουργός των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ αναμένεται μάλιστα τον ερχόμενο μήνα στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον Τύπο της Αυστραλίας, ο κ.Νάιτ φέρεται να έχει και πολύ καλές σχέσεις με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [05] ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σόφια, 20 Οκτωβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Δεκατέσσερις Βούλγαροι εκπρόσωποι του Συνδέσμου για τίμιες εκλογές και δικαιώματα των πολιτών θα παραστούν στις εκλογές του Κοσσυφοπέδιο που αναμένεται να διενεργηθούν στις 28 Οκτωβρίου.

    Οι Βούλγαροι εκπρόσωποι θα αποτελέσουν μέρος της αποστολής των παρατηρητών της Οργάνωσης Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη. Αρχικά όμως οι Βούλγαροι παρατηρητές θα περάσουν ειδική εκπαίδευση στην Αχρίδα και μετά θα ξεκινήσουν για το Κόσοβο.

    [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σόφια, 20 Οκτωβρίου 2000 (21:02 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την προσεχή Τετάρτη στα Σκόπια θα ξεκινήσει νέος διάλογος μεταξύ των βαλκανικών κρατών, στον οποίο θα συμμετάσχει και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, εξέφρασε την προσδοκία του για την επιτυχία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των κρατικών ηγετών των γειτονικών προς την Γιουγκοσλαβία χωρών.

    Ο κ. Στογιάνοφ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο γεγονός ότι οι πρόεδροι θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την αλλαγή της κατάστασης στην γειτονική Γιουγκοσλαβία. Τόνισε ακόμη ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία αποτελούν μια αισιόδοξη αρχή, αλλά παρ΄ όλα αυτά η Γιουγκοσλαβία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη πολλά προβλήματα.

    Κατά τον Βούλγαρο πρόεδρο, το σπουδαιότερο προς το παρόν είναι στην Γιουγκοσλαβία να παραχωρηθεί η απαραίτητη υποστήριξη εκ μέρους των βαλκανικών κρατών, έτσι ώστε το Βελιγράδι να ξεκινήσει στο δρόμο του εκδημοκρατισμού και να λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας.

    [07] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

    Σόφια, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Διακυβερνητική συμφωνία για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής επιστήμης υπέγραψαν η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ.

    Οι υπουργοί Υγείας της Βουλγαρίας, ΄Ιλκο Σέμερτζιεφ, και της ΠΓΔΜ, Ντράγκαν Νταναίλοβσκι, υπέγραψαν και Σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων που αφορά την περίοδο 2000-2002.

    Η συνεργασία στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να γίνει πρότυπο καλής ενσωμάτωσης για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Η επιτυχής εναρμόνιση, η διασφάλιση ασφάλειας στα υγειονομικά συστήματα, στηριζόμενα στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις θα αποτελεί συμβολή στην ενταξειακή πορεία των δύο κρατών στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Γύρω απ΄ αυτήν την θέση συσπειρώθηκαν οι δύο υπουργοί Υγείας μετά την υπογραφή της προειρημένης συμφωνίας.

    [08] ΑΙΧΜΕΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:43 UTC+2)

    Κατηγορίες στην κυβέρνηση απεύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με αφορμή τις διαδικασίες στο καθεστώς της ΔΕΘ, ο οποίος σκέφτεται να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό, καθώς κρίνει ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο για την υποβολή προτάσεων.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κάλεσε εκτάκτως σήμερα το δημοτικό συμβούλιο για να συνεδριάσει, παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και φορέων της πόλης. Στην ομιλία του εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ΔΕΘ έχει ήδη πωληθεί σε ιδιώτη και αναφέρθηκε σε ένα από τους όρους που οφείλει να πληρεί ο αγοραστής, όπως η εμπειρία στην οργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό.

    Ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μαμέλης, υποστήριξε ότι θα προσυπογράψει μία προσπάθεια του δήμου να δημιουργήσει συμμαχία με επενδυτή του εξωτερικού και να διεκδικήσει μέσω του διαγωνισμού πακέτο μετοχών, αλλά για τις αιχμές του δημάρχου συμβούλεψε να προσφύγουν στον εισαγγελέα.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος προέτρεψε το δήμο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό και ζήτησε τη δημιουργία νεών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και υποδομές για την EXPO, ενώ ο Αγάπιος Σαχίνης συμφώνησε με κάθε ενέργεια του δήμου, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική να αναλάβει ο δήμος τη ΔΕΘ και στη συνέχεια να την παραδόσει σε άλλο επενδυτή.

    Η βουλευτής του Συνασπισμού, Ασημίνα Ξυροτύρη, υποστήριξε να μη δοθεί το management σε ιδιώτη και ζήτησε τη σύμπραξη όλων για την ακύρωση του διαγωνισμού. Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, επεσήμανε την ανάγκη ο δήμος να συσπειρώσει τους φορείς της πόλης με στόχο τη διεκδίκηση και την απόκτηση του 10% των μετοχών, υποστηρίζοντας ότι έτσι η ΔΕΘ θα κερδίσει έδαφος και θα γίνει και πάλι το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο των Βαλκανίων.

    [09] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΡΙΣ ΠΑΤΕΝ

    Βρυξέλλες, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:40 UTC+2)

    Στο Βελιγράδι θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κρις Πάτεν, όπως ανακοινώθηκε από την έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

    Κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι στις 23 - 24 Οκτωβρίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με τον πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της "G-17 plus" - ανεξάρτητης ομάδας οικονομολόγων - Μίρολιουμπ Λάμπους, τον Δήμαρχο Βελιγραδίου Μίλαν Πρότιτς, ένα από τα στελέχη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS), τον Νεμπόισα Τσόβιτς και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Κύριο θέμα των συνομιλιών που θα έχει στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ο Επίτροπος της Ε.Ε. θα είναι η στήριξη της Κοινότητας προς τις δημοκρατικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα. Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία μετά την πρόσφατη απόφαση της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Μπιαρίτζ να διατεθεί ενόψει του χειμώνα άμεση ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 200 εκ. ευρώ.

    Το απόγευμα της Τρίτης θα μεταβεί στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μίλο Τζουγκάνοβιτς και τον πρωθυπουργό Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    Κ.Γ.

    [10] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:38 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την συγκρότηση ομάδας επαφής μεταξύ του μουσουλμανικού Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) και του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) με σκοπό την απομάκρυνση του Ιορντάν Σοκόλοφ από την θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής "κατά της μαφίας" συζήτησαν στη διάρκεια της χθεσινής "μυστικής" συνάντησής τους οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Αχμέντ Ντογκάν και Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Οσμάν Οκταϊ, αντιπρόεδρος του ΚΔΕ. Αναμένεται η συγκεκριμένη ομάδα επαφής να ενημερωθεί σχετικά με τις αιτίες και τα επιχειρήματα των δύο κομμάτων για την απαλλαγή του Ιορντάν Σοκόλοφ από το προεδρικό αξίωμα της επιτροπής "κατά της μαφίας" στη βουλγαρική Βουλή. ΄Οπως κατέστη σαφές επίσης, το θέμα για την απομάκρυνση του Ιορντάν Σοκόλοφ από την θέση του προέδρου της βουλγαρικής Βουλής δεν υπήρξε αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του ΚΔΕ και του ΒΣΚ, κάτι που απορρίπτει τους σχετικούς ισχυρισμούς του βουλγαρικού Τύπου.

    [11] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Αρχισαν σήμερα στη Σόφια οι εργασίες διεθνούς διημερίδας που διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η κυβερνούσα στη Βουλγαρία ΄Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), με θέμα "Δυνατότητες θετικής αλλαγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Κηρύσσοντας την έναρξη της διημερίδας η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, υπό την ιδιότητά της ως αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, τόνισε στην ομιλία της ότι βασική προϋπόθεση για την πολιτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι η πολιτική σταθεροποίηση.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι μέχρι πρόσφατα το καθεστώς του Μιλόσεβιτς αποτελούσε την πηγή αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής. Σύμφωνα με τη Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, η Γιουγκοσλαβία πρέπει γρήγορα να γίνει δεκτή στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και να πάρει ενεργά μέρος στις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας.

    Στο χαιρετισμό που έστειλε προς τους συμμετέχοντες ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, υπογράμμισε ότι "η Βουλγαρία στηρίζει τις προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών που εργάζονται για την ενοποίηση της Ευρώπης, για την απομάκρυνση όλων των διαχωριστικών γραμμών, για την μεταβολή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε σπουδαίο πολιτικό και οικονομικό παράγοντα που εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της".

    Κατά τον Πέταρ Στογιάνοφ, "η πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που οδεύει στην ενοποίηση της Ευρώπης μετά τον τεχνητό διαχωρισμό της ηπείρου από την εποχή του ψυχρού πολέμου, αποτελεί πράγματι πρωτότυπη ιστορική ευκαιρία για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας κατά την νέα χιλιετία".

    [12] Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΣΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σεούλ, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:33 UTC+2)

    Την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας χαιρέτισαν οι 25 ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM). Νωρίτερα, η Βρετανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ κατά την έναρξη της ASEM στη Σεούλ απηύθυνε έκκληση για ειρήνη, επισημαίνοντας την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των κρατών της κορεατικής χερσονήσου.

    Η Σεούλ ζητά τη διεθνή στήριξη για την πολιτική προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα που ακολουθεί.

    Κατά τη διάρκεια της ASEM αναμένεται να συζητηθούν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, οικονομικής συνεργασίας καθώς και οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών Ασίας και Ευρώπης.

    [13] ΕΥΓΝΟΜΩΣΥΝΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Μόσχα, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, για την υποστήριξή που έδειξε για τη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ ελ-Σέιχ, με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή, όπως δηλώνει σε σχετική ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "οι δυο πλευρές επισήμαναν τη σημασία του συντονισμού των κινήσεών τους, όσον αφορά στο θέμα της επίλυσης στο Μεσανατολικό, ειδικά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης".

    Σημειώνεται ότι ο Πούτιν δεν ήταν προσκαλεσμένος στη συνάντηση κορυφής, ωστόσο τόνισε ότι υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσεγγίσουν την ειρήνη.

    [14] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2001

    Σόφια, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Το σχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας το 2001 κατέθεσε επισήμως σήμερα στη βουλγαρική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Μουραβεϊ Ράντεφ, διευκρινίζοντας ότι αυτό γίνεται 10 ημέρες νωρίτερα με την ελπίδα ότι ύστερα από σοβαρές συζητήσεις οι βουλευτές θα ψηφίσουν το σχέδιο σε τέτοιες προθεσμίες, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2001 το βουλγαρικό δημόσιο να λειτουργεί ομαλά.

    Παρουσιάζοντας το σχέδιο στην ομιλία του από το βήμα της βουλγαρικής Βουλής ο Μουραβεϊ Ράντεφ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία καλών συνθηκών για αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και για μείωση του φορολογικού βάρους. Εξήγησε δε ότι με την μείωση των φόρων στη Βουλγαρία από το 2001 πράγματι θα μειωθούν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 600 εκατ. γερμανικά μάρκα που, υπογράμμισε, θα μείνουν στη διάθεση των βουλγαρικών εταιριών και οικογενειών.

    Σύμφωνα με τον κ. Ράντεφ, αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ανεξάρτητα από την ένταση στον προϋπολογισμό της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε επίσης ότι το σχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας για το έτος 2001 διασφαλίζει αρκετά χρηματικά ποσά για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και για τη μείωση της ανεργίας στη Βουλγαρία και για την αύξηση των αποδοχών των πολιτών.

    [15] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΟΣΕΠ

    Βουκουρέστι, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου κάλεσε τη Γιουγκοσλαβία να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ΟΟΣΕΠ στη συνεδρίαση του οργανισμού που διεξάγεται σήμερα στο Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας, του Αζερμπαϊντζάν, της Μολδαβίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας.

    Η Ρουμανία έχει την προεδρία του ΟΟΣΕΠ μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε και θα αναλάβει η Ρωσική Ομοσπονδία.

    [16] ΤΟ Β΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Το Β' Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με γενικό θέμα "Λατρεύσωμεν ευαρέστως τω Θεώ - Το αίτημα της λειτουργικής αναγεννήσεως στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα" θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 25 Οκτωβρίου στο Βόλο στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου και διοργανώνεται από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγέννησης.

    Τους Συνέδρους θα προσφωνήσει ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ.

    Θα πραγματοποιηθούν έξι συνεδρίες. Μεταξύ άλλων εισηγητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Θεοδώρου, ο καθηγητής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Σαράντος Σαράντης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος, λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουμαριανός, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φουντούλης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Βασιλειάδης και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Φίλιας και Γρηγόριος Στάθης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρακοβίας Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης.

    [17] ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Η δεύτερη μέρα των εργασιών του 1oυ Συνέδριο του Δήμου Αμπελοκήπων με θέμα "Οι Αμπελόκηποι στον 21ο αιώνα" θα λάβει χώρα την προσεχή Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο "Α. Μινωτής" στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

    Μεταξύ των εισηγητών θα είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος και η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση στον πρώην υπουργό Πολιτισμού βολευτή Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Σάκης Αβραμίδης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος.

    Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης Αναστάσιου Σπηλιόπουλου με θέμα "Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση", του Ιατροδικαστή αναπληρωτή καθηγητή του Α.Π.Θ. Ματθαίου Τσούγκα με θέμα: "Ναρκωτικά: η αντιμετώπιση", του ΓΓ Παλιννοστούντων του ΥΜΑ-Θ Χρήστου Καμενίδη με θέμα: "Παλιννοστούντες: η ένταξη" και του π. προέδρου Ε.Π.Σ.Μ. Διονύση Ψωμιάδη με θέμα: "Ερασιτεχνικός Αθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμό βουλευτές και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης και θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του Προϊστάμενου Β' Δ/σης Α' Βάθμιας εκπαίδευσης Δημήτρη Καγιά με θέμα: "Α' Βάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Θεσσαλονίκη", του υποδιευθυντή 2ου ΠΕΚ Θεσ/νικης Ιωάννη Τζανή με θέμα: "Β΄βάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Θεσσαλονίκη", του συγγραφέα Πάνου Θεοδωρίδη με θέμα: "Πολιτισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση", της Ολυμπιονίκη Κατερίνας Θάνου με θέμα: "Αθλητισμός και σύγχρονες προοπτικές".

    Επίσης θα μιλήσουν οι Δήμαρχοι του αδελφοποιημένου Δήμου "Starigrad" Βελιγραδίου και του αδελφοποιημένου Δήμου της Βουλγαρίας "Kyustendil".

    Θα ακολουθήσει η εισήγηση του υφυπουργού Παιδείας Φίλιππου Πετσάλνικου με θέμα: "Παιδεία, η ελληνική πραγματικότητα", ενώ τιμητική διάκριση θα απονεμηθεί στον τ. υπουργό Πολιτισμού, βουλευτή Ευάγγελο Βενιζέλο.

    [18] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΣΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σεούλ, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Οι αρχές της Νότιας Κορέας συνέλαβαν διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία προς το συνεδριακό κέντρο της Σεούλ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής για την πολιτική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πολιτική της παγκοσμιοποίησης και, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, σχεδιάζουν μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη διάρκεια της διήμερης συνόδου.

    Στόχο των συνθημάτων των διαδηλωτών, που δεν προκάλεσαν, πάντως, επεισόδια, αποτέλεσε και ο πρόεδρος της χώρας, Κιμ Ντάε Γιουνγκ, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης την προηγούμενη εβδομάδα. "Αυτή είναι η χώρα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ" φώναζαν οι διαδηλωτές, καθώς τους απωθούσαν εκατοντάδες αστυνομικοί.

    Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων κατά της παγκοσμιοποίησης εκτιμούν ότι στις επόμενες διαδηλώσεις θα πάρουν μέρος τουλάχιστον 20.000 Νοτιοκορεάτες και αλλοδαποί ακτιβιστές, γεγονός που έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής περίπου 30.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

    [19] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

    Ροδόπη, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, παραδέχτηκε σήμερα ότι η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος δεν το τιμά, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ της δημιουργίας, το οποίο πρέπει να συνεχίσει τη δράση του, μιλώντας στη Ροδόπη όπου περιοδεύουν στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον ίδιο.

    "Δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ των παραθύρων μόνο, είναι και το ΠΑΣΟΚ της δημιουργίας και πιστεύω ότι έχει τη δύναμη μέσα του, γιατί ήταν ένα κίνημα που όταν βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο έδινε σοβαρές και γόνιμες απαντήσεις στα προβλήματα. Μπορεί να αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι έχει τη δύναμη να βγάλει μπροστά το φωτεινό πρόσωπο της πολιτικής" είπε ο κ.Σκανδαλίδης

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο πραγματοποίησε επίσκεψη στο νομό Ροδόπης, όπου συναντήθηκε με τους φορείς με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη του νομού. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι υφυπουργοί, Απόστολος Φωτιάδης, Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, Υγείας και Πρόνοιας, Δημήτρης Θάνος, γενικοί γραμματείς υφυπουργείων και διοικητές οργανισμών.

    Στη αίθουσα τελετών της νομαρχίας Ροδόπης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του κλιμακίου, με όλους τους φορείς του νομού, στην οποία παρόντες ήταν και ο γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρης Παπαδόπουλος και βουλευτές του νομού.

    [20] H ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

    Πολύγυρος, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής παίδων, Σάκης Σημαιοφορίδης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα αποτελέσουν την αποστολή για τους αγώνες της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2001.

    Οι 24 ποδοσφαιρστές που κλήθηκαν είναι: Σηφάκης (Ατσαλένιος), Κίτσας (ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας), Καρακώστας (Ακαρναϊκός), Τσιμπανάκος (Ολυμπιακός Βόλου), Παπαδημητρίου (Ερασ. ΑΕΚ), Σίμος (Ακαδημία Θεσσαλίας), Αραμπατζής (Θρακικός), Νάκας (Ένωση Ασπρόπυργου), Κατσαρός (Τρίπολη), Κανακούδης (ερασ. ΠΑΟΚ), Ρόππας (Απόλλων Αθηνών), Σπυριδάκης (Χανιά), Στάντζος (Παύλος Μελάς), Βλαχάκης (Ν. Τρίγλια), Βεβετάκης (Μ. Αλέξανδρος), Λεοντίου (Λογγάδες), Καμπουρίδης (Πανδραμαϊκός), Λιώνης (Αστέρας Θεσπρωτίας), Λέτσος (Λούρος Πρέβεζας), Μπώλλος (ΠΑΣ Γιάννενα), Τσακόγιωργος (Καλαμάτα), Παπαδημήτρης (Ηρακλής Μαρίτσων), Τζελίνης (Βέροια), Ρόγκας (Χαλκινέος Εύβοιας).

    Οι αγώνες για τον 5ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2001 στο οποίο εκτός της εθνικής μας ομάδας μετέχουν οι ομάδες της Κροατίας και της Σλοβενίας θα διεξαχθούν στο εθνικό στάδιο Πολυγύρου. Την διοργάνωση ανέλαβε η ΕΠΣ Χαλκιδικής υπό την εποπτεία της ΕΠΟ.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σάκης Σημαιοφορίδης τόνισε: "Κάλεσα 24 παίκτες. Μέσα στο επόμενο τετραήμερο θα επιλέξω τους 18 καλύτερους. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν την παράδοση της ομάδας των παίδων"

    [21] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για την 26η και 28η Οκτωβρίου, θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ.Στεφανόπουλος θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" την Τετάρτη (25 Οκτωβρίου), όπου θα τον υποδεχτούν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, ο μητροπολίτης Κρήνης και Καλαμαριάς, Προκόπιος, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Γιώργος Καλογερόπουλος, ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Στρατιωτικό άγημα θα αποδόσει τιμές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι παρευρισκόμενοι επίσημοι θα απευθύνουν χαιρετισμό και θα ακολουθήσουν προσφώνηση του δημάρχου και αντιφώνηση του κ.Στεφανόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το κυβερνείο.

    Την Πέμπτη, θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων ο Β'. Στις 12.00 θα εγκαινιάσει την έκθεση του Νικηφόρου Λύτρα στη Βίλα Μπιάνκα, και στις 14.00 θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

    Το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην καθιερωμένη εκδήλωση του ΑΠΘ κατά την οποία θα μιλήσει ο καθηγητής, Λάμπρος Κοτσίρης, με θέμα "Πόλεμος 1940 - Ειρήνη 2000". Στις 19.30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί τελετή κατά την οποία θα απονεμηθεί στον κ.Στεφανόπουλο η ανώτατη διάκριση του ΑΠΘ, "Χρυσούς Αριστοτέλης", ενώ στις 21.00 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν του, στο "Μακεδονία Παλάς", από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

    Την Παρασκευή, στις 9.30 ο κ.Στεφανόπουλος θα επισκεφτεί το Ασυλο του Παιδιού και στις 10.30 το Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδας, στο Φίλυρο. Κατά τη διάρκεια τελετής στο κυβερνείο, στις 12.30 θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Θεσσαλονίκης και θα του επιδοθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον κ.Παπαγεωργόπουλο. Το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ.Παπαγεωργόπουλος, ενώ στις 18.00 θα εγκαινιάσει παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου. Στις 20.00 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

    Το Σάββατο, στις 10.30 ο κ.Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού, ενώ στις 11.00 θα παραγματοποιηθεί η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιόν του, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις 15.40 θα αναχωρήσει με αεροσκάφος της Ολυμπιακής για την Αθήνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 20 October 2000 - 21:28:31 UTC