Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ-ΜΠΑΡΑΚ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [03] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ - ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • [04] ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [05] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΠΕΝΤΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΩΒΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [07] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [09] ΠΙΛΟΤΟΙ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ
  • [10] O ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [11] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ SPS
  • [12] 176 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [13] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΒΑΣΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΙΑΡΙΤΖ
  • [14] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 20 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
  • [15] ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΕΤΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
  • [17] ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
  • [18] ΧΑΑ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [19] ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ... ΚΑΠΝΟ ΣΤΟ ΜΠΆΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [20] Η PRACTing ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ISO 9002
  • [21] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [22] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΠΙΕΝΑΛΕ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [23] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Ο ΠΑΟΚ
  • [24] Ο ΚΒΑΣΝΙΝ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

  • [01] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ-ΜΠΑΡΑΚ

    Αγκυρα, 13 Οκτωβρίου 2000 (14:38 UTC+2)

    Ετοιμη να φιλοξενήσει συνάντηση μεταξύ του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, και του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπαράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα βοηθός του τούρκου προέδρου, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Ο Τατσάν Ιλντέμ τόνισε ότι ο τούρκος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα και πρόσθεσε ότι ο κ. Σεζέρ πιστεύει ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να πάψουν να ενδίδουν "στις διάφορες προκλητικές ενέργειες" όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

    "Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπι στην ειρήνευση στην περιοχή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλντέμ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνάντηση της ηγεσίας των δυο πλευρών προκειμένου να δοθεί τέλος στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

    Σ.Π.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2000 (16:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βόισλαβ Κοστούνιτσα- Γιώργος Παπανδρέου

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και στην οικονομία.

    Κάλεσε τις δύο πλευρές να κάνουν τολμηρά βήματα αποφεύγοντας τη χρήση βίας και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, αφού όπως είπε, το μεσανατολικό είναι μείζον θέμα, το οποίο επηρεάζει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

    Ανέφερε ακόμη ότι το θέμα θα αποσχολήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στο Ατυπο Συμβούλιο που γίνεται στην πόλη Μπιαρίτζ της Γαλλίας. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι κατάλληλη και κρίσιμη στιγμή να δείξουν οι ηγέτες των δύο χωρών ότι έχουν συναίσθηση ευθύνης.

    [03] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟ - ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2000 (18:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολυμπιακός

    της Νατάσας Θωμά

    Ριζικές αλλαγές στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο στο χώρο του ποδοσφαίρου προανήγγειλε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης.

    Παράλληλα, η Βουλή καταδίκασε ομόφωνα τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΠΟ - στην οποία εξέφραζε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που αφορά κωλύματα αθλητικών παραγόντων και οδηγεί στην έκπτωση από το αξίωμα του προέδρου και αντιπροέδρου της - χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα πραξικοπηματική ενέργεια εις βάρος των θεσμών και του κοινοβουλίου.

    "Εδώ που έφτασαν τα πράγματα συμφωνώ με τον κ.Κωνσταντόπουλο ότι πρέπει εξ απ' αρχής να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στο χώρο του ποδοσφαίρου και βεβαίως και το πόθεν έσχες. Ο ισχύον νόμος για τις ονομαστικοποιήσεις των μετοχών θα αλλάξει όπως είναι σήμερα γιατί φτάνει μόνο μέχρι τις εταιρίες. Οι μετοχές θα προσωποποιηθούν, θα αποκτήσουν πλέον ονοματεπώνυμο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Φλωρίδης.

    Ο υπουργός Αθλητισμού χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην αίθουσα του κοινοβουλίου σήμερα η πολιτεία επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο θεσμό της την ομόφωνη απόφασή της για μέτρα προστασίας του δημόσιου χρήματος και εξυγίανσης και διαφάνειας στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά έστειλε και το μήνυμα ότι μόνο αυτή θέτει τους τρόπους λειτουργίας.

    "Μία δράκα ανθρώπων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τραβάει από το αυτί την κοινωνία. Χθες κάποιοι πίστεψαν ότι μπορεί να εκβιάσουν. Σήμερα πήραν την απάντηση από όλους μας" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός, είχε χαρακτηρίσει την αντίδραση της ΕΠΟ βαρύτατα αντιδημοκρατική και επεσήμανε ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει ένα Σύνταγμα, το οποίο έχουν την υποχρεώση να ακολουθούν, προσθέτοντας ότι "οδηγούν τη χώρα σε διασυρμό όταν λένε ότι δεν θα μπορέσουμε να οργανώσουμε το 2004 το τουρνουά ποδοσφαίρου".

    Ιδιαίτερα σκληρός ήταν και πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, που τόνισε ότι είναι πρωτοφανές να υβρίζονται οι βουλευτές που εξέφρασαν αντίθετη γνώμη από την ΕΠΟ και να χαρακτηρίζονται ως αντεθνικές οι απόψεις τους" και συμπλήρωσε ότι "πρόκειται για προκλητική συμπεριφορά κάποιων που θεωρούν τσιφλίκι τους το δημόσιο.

    Χρειάζεται - συνέχισε ο κ.Κωνσταντόπουλος - απ' αρχής θεσμική εξέταση, ο τρόπος λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να θερίσει αυτά τα άνθη του κακού που καλλιέργησε στο χώρο αυτό παραδίδοντας το ποδόσφαιρο στη λογική του τζόγου και στην πρακτική με την οποία αναπτύχθηκε ο άθλιος παραγοντισμός στις παρυφές των διαπλεκομένων. Αυτό τροφοδότησε την ιδιότυπη και ιταμή συμπεριφορά που εκδηλώθηκε και που θέλησε να εκβιάσει την ελληνική Βουλή.

    Είναι συμπεριφορά που δίνει την εικόνα μίας δημοκρατίας που δηλητηριάζεται από τις αναθυμιάσεις της διαπλοκής. Πρέπει να υπάρξει εξυγίανση στον τομέα αυτό και ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που να μην καλλιεργεί αυτά τα άνθη του κακού", κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Το νομοσχέδιο που αφορά τα κωλύματα αθλητικών παραγόντων, τελικά ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής εκτός από το ΚΚΕ, του οποίου ο εκπρόσωπος, Νικόλαος Γκατζής δήλωσε παρών.

    [04] ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2000 (09:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ιγκόρ Ιβάνοφ

    Oι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Kυπριακό και τη Mέση Aνατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Pώσου υπουργού Eξωτερικών Iγκόρ Iβανόφ με τον Eλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Oι δύο αξιωματούχοι υπέγραψαν δύο συμφωνίες, μία οικονομικής συνεργασίας και μία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Λίγο μετά την υπογραφή των συμφωνιών, σε μια συμβολική κίνηση συνεργασίας κι αλληλοϋποστήριξης των δύο χωρών, Iβανόφ και Παπανδρέου παρέστησαν σε εκδήλωση που έγινε στην Aκρόπολη, για τον εορτασμό της 56ης επετείου από την απελευθέρωσης της Aθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

    Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, Iβανόφ και Παπανδρέου, τόνισαν το πολύ υψηλό επίπεδο των αμοιβαίων σχέσεων Eλλάδας - Pωσίας τόσο σε ό,τι αφορά τα διμερή, όσο και τις πρωτοβουλίες στη διεθνή σκηνή.

    O Pώσος υπουργός μάλιστα ανέφερε ότι αναζητείται ημερομηνία για την επίσκεψη του Προέδρου Bλαντιμίρ Πούτιν στην Aθήνα, μετά από πρόσκληση που του έγινε από τον Eλληνα Πρόεδρο Kωστή Στεφανόπουλο, όταν ο τελευταίος ταξίδεψε στη Mόσχα.

    O Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Pώσο ομόλογό του να συνεχίσει να προσφέρει τη σημαντική βοήθειά του στο Kυπριακό, ενώ ο Iγκόρ Iβανόφ επανέλαβε τη θέση της χώρας του για τη συνέχιση των συνομιλιών προς την κατεύθυνση μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Hνωμένων Eθνών.

    H από κοινού συμβολή Aθήνας και Mόσχας στην ομαλή και νόμιμη εξέλιξη της κατάστασης στην Γιουγκοσλαβία συζητήθηκε στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών.

    Oι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι Eλλάδα και Pωσία θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον πρόεδρο Kοστούνιτσα με βασική προτεραιότητα την ομαλή δημοκρατική μετάβαση.

    Tονίσθηκε ιδιαίτερα η απόλυτη προτεραιότητα αυτού του στόχου έναντι των υπόλοιπων προβλημάτων και όταν ο κ. Iβανόφ ερωτήθηκε εάν παρείχε κάποιες εγγυήσεις στον Mιλόσεβιτς κατά την επίσκεψή του στο Bελιγράδι, εκείνος απάντησε ότι σκοπός του ήταν η ειρηνική, δημοκρατική και νόμιμη ανάπτυξη των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα και τόνισε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν οποιοιδήποτε όροι, γιατί η Mόσχα δεν συνηθίζει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

    [05] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Στη σύσταση άτυπης επιτροπής για την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων που ανακύπτουν στην αγορά, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, προχωρούν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.

    Τα παραπάνω γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος συμμετείχε στη Θεσσαλονίκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης των τιμών των νωπών οπωροκηπευτικών και των κρεάτων.

    Η ομαλή διακίνηση των προϊόντων αυτών, η επάρκεια και οι προβλέψεις για τη διαμόρφωση των τιμών τους επόμενους μήνες (Νοέμβριο-Δεκέμβριο), βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνεδρίασης και όπως είπε ο κ. Μάρδας έμφαση δόθηκε και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται ξαφνικά.

    Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία δύο έτη δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα αναφορικά με την επάρκεια των αγαθών και των τιμών των προϊόντων, γεγονός που αποδεικνύει την ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων να ανταποκριθούν στις όποιες προκλήσεις παρουσιαστούν.

    Στη συνεδρίαση πήραν μέρος εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης-Κ.Α.Θ., του Συνδέσμου Εμπόρων της Κ.Α.Θ. Α.Ε, της Ενωσης Εμπόρων Κρέατος, των Σωματείων Λαϊκών Αγορών, του Σωματείου Κρεοπωλών και του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών της Κ.Α.Θ. Α.Ε.

    [06] ΠΕΝΤΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΩΒΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα. Τα σημείωσε η Ντώνα Μαρία από τον Σπάρτακο Ιωαννίνων. Κάθε της προσπάθεια ήταν και ρεκόρ. Οι νέες πανελλήνιες επιδόσεις σημειώθηκαν στο αρασέ με 65,5κ και 72,5κ, στο ζετέ με 80,5κ. και 85κ και στο σύνολο με 157,5 κιλά.

    Οι πρώτες νικήτριες ανά κατηγορία είναι:

    46κ.: Σιδέρη (Αθηνά) 40-50-90, Κελεκιάν (Σπάρτακος Γλυφάδας) 30-45-75, Γιάννου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 27,5-30-57,5

    50κ.: Δούμου (ΦΟΑ) 45-55-100, Χατζηλεωνίδα (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 35-45-80, Πιπιλιερίδου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 32,5-45-77,5

    54κ: Μούρμουρα (Χαλάνδρη) 57,5-70-127,5, Χριστοφορίδου (Πέλωψ Πατρών) 35-45-80, Ζώτου (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 32,5-45-77,5

    59κ. Παναγιωτίδου (Πυρίχιος) 655-72,5-127,5, Μαρκουλά (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 57,5-67,5-125, Παπαδοπούλου (Ατλαντες Δράμας) 52,5-62,5-115

    64κ.: Ντώβα (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 72,5-85-157,5, Στεργίου (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 47,5-55-102,5, Καφάτου (ΠΓΣ) 47,5-52,5-100

    70κ.: Δέλλιου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης) 60-82,5-142,5, Αντωνοπούλου (ΑΟ Αθηνών) 55-70-125, Κουρτελίδου (ΦΟΑ) 45-60-1-5

    +70κ. Στρατή (Βύβων Δράμας) 65-80-145, Κοκολάκη (ΟΦΗ) 52,5-67,5-120, Νάκα (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 50-67,5-117,5

    Η βαθμολογία: Σπάρτακος Ιωαννίνων 182, Σπάρτακος Θεσσαλονίκης 170, ΑΟ Αθηνών 63, Βύβων Δράμας 63, ΦΟΑ 60, Πυρίχιος 54.

    [07] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:31 UTC+2)

    ` Δρομολογείται τελικά διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Αίγυπτο, ύστερα από την τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού πρόεδρου Μπιλ Κλίντον με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνεϊ Μουμπάρακ και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    Ο ηγέτης των Παλαιστίνιων υπαναχώρησε στην μέχρι τώρα απαίτηση του για συμμετοχή Ευρωπαίων επισήμων στη διάσκεψη, κάτι που δεν γίνονταν δεκτό από την αμερικανική πλευρά λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων Ευρώπης-Αμερικής στη Μέση Ανατολή.

    Επίσης, έγινε γνωστό από το Λευκό Οίκο ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε το τελευταίο τριήμερο 27 συνομιλίες με αρχηγούς κρατών για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Συμβουλές και επισημάνσεις προς τους καταναλωτές σχετικά με τη θέρμανση ενόψει του φετινού χειμώνα, καθώς και πρακτικές οδηγίες για οικονομία δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

    Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι η συντήρηση του συστήματος καλοριφέρ είναι μία υποχρεωτική διαδικασία και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ειδικευμένους τεχνικούς, με άδεια εγκαταστάτη συντηρητή υγρών καυσίμων.

    Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν από τους συντηρητές τη συμπλήρωση του ειδικού φύλλου ελέγχου, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος ή ρύπανσης, την ευθύνη να την αναλαμβάνει ο συγκεκριμένος τεχνικός που έκανε τη συντήρηση.

    Η καλύτερη περίοδος συντήρησης είναι η άνοιξη, όταν τα κατάλοιπα της καύσης είναι ακόμη νωπά και απομακρύνονται εύκολα.

    Η σωστή ρύθμιση επιφέρει σημαντική οικονομία στα καύσιμα. Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο που διανύουμε, όπως επίσης μειώνει τους απελευθερούμενους ρύπους στο περιβάλλον.

    Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει να τηρούνται τα βασικά μέτρα ασφαλείας όπως:

    - Η δεξαμενή να χωρίζεται από τον καυστήρα με τοίχο για να αποφευχθεί πρόκληση ή μετάδοση πυρκαγιάς.

    - Να υπάρχει πυροσβεστήρας σε άμεση πρόσβαση, στο λεβητοστάσιο, οι δε ένοικοι να γνωρίζουν τη λειτουργία του, σύστημα πυρασφάλειας και να έχει εγκατασταθεί ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα παροχής πετρελαίου, για αυτόματη διακοπή ροής του καυσίμου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Πριν από κάθε παραγγελία πετρελαίου, είναι χρήσιμο, ο καταναλωτής να διερευνήσει την αγορά ως προς την τιμή, η οποία διαφοροποιείται συχνά από εταιρία σε εταιρία και από πρατήριο σε πρατήριο. Μία καλή και σωστή διαπραγμάτευση αποβαίνει πάντοτε προς όφελος του καταναλωτή.

    Επισημαίνεται ότι το υπόλοιπο της δεξαμενής πρέπει να παρακολουθείται συχνά για να μην υποχρεώνονται οι καταναλωτές να κάνουν βιαστική προμήθεια, κάτω από πιεστικές καταστάσεις που μας φέρνουν σε μειονεκτική θέση, ως προς τη διαπραγμάτευση της τιμής.

    Η παράδοση πετρελαίου γίνεται με βυτιοφόρα που διαθέτουν μετρητή σε λίτρα. Ως επίσημο μέτρο μέτρησης, θεωρείται ο μετρητής του βυτιοφόρου όμως το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει την αναγκαιότητα οι καταναλωτές να κάνουν σχολαστική μέτρηση της δεξαμενής κατά την ώρα προ και μετά της παραλαβής του πετρελαίου.

    Για την ογκομέτρηση της δεξαμενής:

    - Σε κανονικές γεωμετρικές κατασκευές, υπολογίζουμε τον όγκο της δεξαμενής χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο μαθηματικό τύπο.

    - Σε κάθε περίπτωση, με τη χρήση κατάλληλων μαθηματικών τύπων, ή με εμπειρικές μετρήσεις κατασκευάζουμε έναν πίνακα, που να δείχνει την ποσότητα του καυσίμου, ανάλογα με το ύψος της στάθμης της δεξαμενής.

    Βυθίζουμε μία μεταλλική βέργα με υποδιαιρέσεις εκατοστών, ή μετράμε τον ειδικό, πλαστικό διαφανή σωλήνα που διαθέτουν κάποιες δεξαμενές και υπολογίζουμε τα υπάρχοντα λίτρα, ώστε να ελέξγουμε την παραλαβή με δεύτερη μέτρηση στο τέλος.

    Λόγω διόγκωσης της δεξαμενής, όταν αυτή γεμίσει, πρέπει να υπολογίζεται ανοχή 1 - 2 εκατοστών, δηλαδή ο τρόπος μέτρησης που αναφέρεται πιο πάνω δεν είναι απολύτως ακριβής.

    Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν νόμιμες αποδείξεις με όλα τα στοιχεία σωστά γραμμένα, όπως όγκο (λίτρα), τιμή λίτρου και ποσό πληρωμής, ημερομηνία, υπογραφή κ.λ.π.

    Οταν υπάρχουν υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά στην παραλαβή και την ποιότητα του πετρελαίου, γράφουμε επάνω στην απόδειξη τη φράση "με επιφύλαξη". Ετσι διατηρούμαι όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας.

    Οσον αφορά την ποιότητα του πετρελαίου το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι το καθαρό ή φωτιστικό πετρέλαιο, αλλά το πετρέλαιο ντήζελ ή ακάθαρτο.

    Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στην αγορά με διαφορετική περιεκτικότητα σε θειάφι.

    Το πετρέλαιο κίνησης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θειάφι, έχει πρασινωπή απόχρωση, καπνίζει λιγότερο και έχει καλύτερη απόδοση, γι αυτό είναι και ακριβότερο.

    Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει κοκκινωπή απόχρωση, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θειάφι, απελευθερώνει περισσότερο καπνό και έχει χαμηλότερη απόδοση. Για αυτό είναι και φθηνότερο.

    Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για οικιακή χρήση δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    [09] ΠΙΛΟΤΟΙ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Πιλότοι άλλων εταιριών κλήθηκαν σήμερα να καταθέσουν στο δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τα αίτια της πτώσης του Γιάκοβλεφ, καθώς τη στιγμή του δυστυχήματος άκουγαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πύργο ελέγχου και το αεροσκάφος.

    Ο κυβερνήτης ενός ελικοπτέρου που βρισκόταν στην περιοχή δήλωσε ευθέως ότι οι κατηγορούμενοι ελεγκτές έπρεπε να ανησυχήσουν σοβαρά από αυτά που άκουγαν να τους αναφέρει ο Ουκρανός πιλότος, αλλά και από τις κινήσεις του σκάφους στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" τη νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου του 1997.

    Στο τριμελές πλημμελειοδικείο, όπου δικάζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια, Αδαμάντιος Φρανκιαδούλης και Ιωάννης Γιαννακόπουλος, θα καταθέσουν και άλλοι πιλότοι που άκουσαν τη συνομιλία καθώς και ειδικοί στις αεροπορικές συγκοινωνίες και στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

    Οι καταθέσεις για τις κινήσεις του αεροσκάφους θα αντιπαραβάλλονται σε ένα χάρτη της περιοχής του αεροδρομίου "Μακεδονία", ο οποίος από τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να μη αναγνωστούν οι καταθέσεις που είχαν δώσει οι δύο ελεγκτές, πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, η οποία κατέληξε στην εκπόνηση του πρώτου πορίσματος για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος.

    [10] O ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Βαρσοβία, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει στις 26 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, με αντικείμενο τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Γιουσένκο με Πολωνούς αξιωματούχους θα βρεθούν τα σχέδια της Ρωσίας για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη, που δεν θα διέρχεται από την Ουκρανία.

    Η Πολωνία στηρίζει την Ουκρανία στη προσπάθεια της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

    [11] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ SPS

    Βελιγράδι, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Απέρριψε το Εκτελεστικό Γραφείο του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) το αίτημα των Σοσιαλιστών της πόλης Νις για αντικατάσταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την προεδρία του κόμματος.

    Στην πρώτη συνέντευξη τύπου από την έναρξη των διαδηλώσεων στο Βελιγράδι στις 5 Οκτωβρίου το ανώτατο στέλεχος του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Νίκολα Σαϊνοβιτς αποσαφήνισε ότι "το Συνέδριο του SPS εκλέγει τον πρόεδρο του κόμματος", κάτι που σημαίνει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραμένει πρόεδρος έως το Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Σαϊνοβιτς δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς βρίσκεται στο Βελιγράδι και ότι έχει σε καθημερινή βάση επαφές με τα στελέχη του κόμματος.

    Οπως είπε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου επιτεύχθηκε ενότητα και διαπιστώθηκε ότι το κόμμα πρέπει να ενισχυθεί, να επιβεβαιώσει τους προγραμματικούς τους στόχους, να ενθαρρύνει και να κινητοποιήσει τα μέλη του.

    Ο κ. Σαϊνοβιτς είπε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο όρισε έναν ακόμη αντιπρόεδρο εκτός από τον Μίρκο Μαριάνοβιτς, τον Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, συνεπώς έως το Συνέδριο το κόμμα θα έχει δύο αντιπροέδρους.

    Διευκρίνισε ότι το κόμμα θα κατεβεί ανεξάρτητο στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Σερβίας, ενώ ερωτηθείς για τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά, είπε ότι σχέσεις υπάρχουν, όπως και επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων που μέχρι πρότινος συμμετείχαν στον ίδιο συνασπισμό.

    Κ.Γ.

    [12] 176 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Μπιαρίτς, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Εκτακτη βοήθεια ύψους 176 εκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σερβία, σύμφωνα με γερμανική διπλωματική πηγή.

    Αναμένεται ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν πριν το τέλος της χρονιάς στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και της εκπαίδευσης.

    [13] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΒΑΣΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΙΑΡΙΤΖ

    Μπιαρίτς, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους βάσκους διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κοντά στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σήμερα πραγματοποιούν συνάντηση κορυφής στη γαλλική πόλη.

    Συγκεκριμένα περίπου 2000 διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών στο χωριό Ανγκλέτ, που βρίσκεται βόρεια του Μπιαρίτζ και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

    Οι αρχές τις πόλης ενίσχυσαν τα μέτρα ασφάλειας, εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων που σημειώθηκαν στην Ισπανία, για τις οποίες κατηγορείται η οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ.

    [14] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 20 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

    Μόσχα, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Η Ρωσία θα αποσύρει περίπου είκοσι πυρηνικά υποβρύχια του στόλου της, εξαιτίας οικονομικού προβλήματος, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του πολεμικού ναυτικού της χώρας.

    Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση του στόλου από τότε που βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τα 118 μέλη του πληρώματος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα υποβρύχια τα οποία έχουν τεθεί εκός μάχης βρίσκονται στη στρατιωτική βάση Φόσκινο και θα μετατραπούν σε μέταλλο.

    [15] ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΕΤΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκαν οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία στο διάστημα από το 1992 έως και το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Ξένων Επενδύσεων, Γκεόργκι Ταμπάκοφ, σημειώνοντας πως για τους πρώτους 9 μήνες του 2000 ο σχετικός αριθμός διαμορφώθηκε στα 800 εκατομμύρια δολάρια.

    Κατά το τρέχον έτος, περισσότερες επενδύσεις στη Βουλγαρία πραγματοποίησε η Ιταλία και ακολουθούν η Ελλάδα, η Γερμανία και το Βέλγιο. Οσον αφορά όμως τα τελευταία οκτώ χρόνια, την πρώτη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών κατέχει η Γερμανία, τη δεύτερο το Βέλγιο, ακολουθεί η Ιταλία και τέταρτη είναι η Ελλάδα.

    Κ.Κ.

    [16] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στην κινητοποίηση των δεκαοκτώ ναυτιλιακών εταιρειών, που γνωστοποίησαν ότι θα ακινητοποιήσουν τα πλοία τους στις 27 Οκτωβρίου. Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι στις 27 Οκτωβρίου όλα τα επιβατηγά πλοία θα ταξιδέψουν κανονικά.

    "Το μήνυμα είναι απολύτως σαφές: Κανένας εκβιασμός δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός. Υπάρχουν νόμοι. Ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι: οι νόμοι θα λειτουργήσουν και θα εφαρμοστούν", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [17] ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

    Λονδίνο, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:08 UTC+2)

    Η ισλαμιστική οργάνωση "Στρατός του Μωάμεθ" ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού Cole, και της βρετανικής πρεσβείας στην Υεμένη.

    Ο σεϊχης Ομάρ Μπάκρι που ζει εξόριστος στο Λονδίνο ανέφερε ότι αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη εμφανίστηκαν ως μέλη του "Στρατού του Μωάμεθ" και είπαν στα αραβικά ότι θα συλλάβουν ομήρους και θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε όλες τις αμερικανικές και τις βρετανικές πρεσβείες.

    Αμερικανοί εμπειρογνώμονες μετέβησαν στην Υεμένη, για να διεξάγουν έρευνες για τη εξακρίβωση των αιτίων της έκρηξης. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

    Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ στις χώρες της Μέσης Ανατολής, του Περσικού Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής θα παραμείνουν κλειστές το Σαββατοκύριακο μετά τη χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό αντιτορπιλικό και την κλιμάκωση της βίας στην Παλαιστίνη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Υεμένης, η έκρηξη στη βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, σήμερα τα ξημερώματα οφείλεται σε έκρηξη στη γεννήτρια του κτιρίου της πρεσβείας.

    [18] ΧΑΑ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Απογοήτευση είναι η λέξη που προσδιορίζει τα αισθήματα του επενδυτικού κοινού ως προς τη Σοφοκλέους. Η ελληνική κεφαλαιαγορά και σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας κατρακύλησε κάτω από τις 3.900 μονάδες (στις 3.701,86), υποχωρώντας κατά 2,81%.

    Η πτώση ήταν αναμενόμενη εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι λόγω της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία επηρέασε διεθνώς τις χρηματαγορές. Η Σοφοκλέους κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κάτω από τις 3.700 μονάδες, με τις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

    Μερίδα των επενδυτών εκμεταλλεύθηκε την πτώση, που έφερε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ακόμη πιο ελκυστικά επίπεδα για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους.

    Η συνολική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για το σύνολο των συνεδριάσεων της εβδομάδας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική θεωρείται, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων, που θεωρούνταν σημείο αντίστασης. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το ήδη επιβαρυμένο κλίμα που επικρατεί και δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την πορεία της Σοφοκλέους.

    Πλέον, η "σκιά" των κατωτέρων επιπέδων αρχίζει να κάνει την "εμφάνισή" της στις σκέψεις των χρηματιστηριακών παραγόντων και στου επενδυτικού κοινού, που ακόμη δεν μπορεί να ξεπεράσει το σκληρό παρελθόν της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

    Ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και έτσι όλοι πλέον, μετά την τρικυμία που έζησαν αυτή την εβδομάδα, επουλώνουν τις όποιες πληγές τους και στρέφουν το βλέμμα τους στην ερχόμενη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

    [19] ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ... ΚΑΠΝΟ ΣΤΟ ΜΠΆΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και καπνός. Μπορεί η ΚΑΕ Αρης να ανακοίνωσε χθες ότι πλέον δεν υφίσταται θέμα με τον Ντράγκαν Σάκοτα, αλλά ο τελευταλίος άρχισε τις... περίεργες δηλώσεις: "Από τη στιγμή που είμαι απλήρωτος, δεν έχω να λογοδοτήσω σε κανέναν. Ποτέ δεν υπήρξε θέμα προπονητή στον Αρη. Εμεινα για να βοηθήσω την κατάσταση. Αν η συνάντησή μου με τον κ. Καρακίτσο είχε τη μορφή απολογίας, δεν θα έμπαινα καν στο γραφείο του", λέει ο κώουτς.

    Οι εξελίξεις στον χώρο αναγκάζουν τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ, Στέργιο Βρούσγιο να συναντηθεί με τον πρόεδρο, Γιάννη Καρακίτσο, ώστε να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και να χαραχθεί κοινή γραμμή πλεύσης στο μέλλον.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο κ. Σάκοτα προσπαθεί να δώσει την δική του άποψη για την φετινή πορεία της ομάδας. "Εχουμε δώσει πολύ λίγα φιλικά παιχνίδια", επισημαίνει, ενώ στην διάθεσή του στις καθημερινές προπονήσεις δεν είναι οι Γκόρνταν Φίριτς, Γιάννης Σιούτης, οι οποίοι είναι τραυματίες και κρίθηκε σκόπιμο να προφυλαχθούν, εν όψει του πρώτου αγώνα για το κύπελλο Σαπόρτα, απέναντι στην Μπεσίκτας.

    [20] Η PRACTing ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ISO 9002

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Την πιστοποίηση του συστήματος ποιότητας BS/EN/ISO 9002 στον κλάδο των υπηρεσιών ακινήτων έλαβε η εταιρία PRACTing - Διάθεση & Διαχείριση Ακινήτων από τον βρετανικό φορέα πιστοποίησης EQA Ltd, ο οποίος είναι διαπιστευμένος από το UKAS (United Kingdom Accreditation Services).

    Η εταιρία ελέγχθηκε επιτυχώς ως προς το σύστημα που εφαρμόζει για τη διασφάλιση της ποιότητας στην παραγωγή και διάθεση υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε όλο το φάσμα της ζήτησης και προσφοράς κατοικίας, όπως και στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της.

    Η PRACTing παρέχει ολοκληρωμένα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά προγράμματα υπηρεσιών στην αγορά κατοικίας, διαρκώς ανταγωνιστικά και βελτιωμένα με γνώμονα την ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών της.

    Σήμερα, η εταιρία έχει αγοραστικά διαθέσιμα 46 δισ. δρχ σε όγκο 1050 καταγεγραμμένων πελατών και διαθέσιμα πωλήσεων συνολικού μεγέθους 3,7 δισ. δρχ. Σύμφωνα με έρευνα στα αρχεία εταιριών που πιστοποιούνται από το ISO 9002 φαίνεται ότι η εταιρία PRACTing είναι η πρώτη εταιρία πανελλαδικά του μεσιτικού κλάδου που αποκτά πιστοποίηση ποιότητας.

    [21] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 13 Οκτωβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πρίστινα για να ζητήσουν από το νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, την απελευθέρωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται σε σερβικές φυλακές.

    "Ο Κοστούνιτσα πρέπει να δείξει ότι είναι καλύτερος από τον Μιλόσεβιτς", δήλωσε ο πρώην ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Πολιτικών Κρατούμενων του Κοσσυφοπεδίου, Σούκρι Ρέχα, τόνισε ότι "η διεθνής κοινότητα πρέπει να ζητήσει την απελευθέρωση των κρατούμενων από τον Κοστούνιτσα, για να σημειωθεί πρόοδος".

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 950 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κρατούνται σε φυλακές της Σερβίας, 16 μήνες μετά το τέλος του πολέμου.

    Ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, προειδοποίησε ότι το ζήτημα επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινα, και πρόσθεσε ότι εκτός από τους κρατούμενους, υπάρχουν και 3.300 αγνοούμενοι, οι περισσοτεροι εκ των οποίων είναι Αλβανοί.

    [22] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΠΙΕΝΑΛΕ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Τα θεμέλια ενός νέου πολιτιστικού θεσμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, θα τεθούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί από 20-24 Οκτωβρίου στο Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων με τη συμμετοχή 50 προσωπικοτήτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις της περιοχής. Για το νέο θεσμό προτείνεται η ονομασία Πολιτιστική Μπιενάλε Νοτιοανατολικής Ευρώπης CuBES ωστόσο το οριστικό όνομα θα αποφασιστεί στη διάρκεια της συνάντησης η οποία θα πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 172 καλλιτεχνών.

    Σκοπός της συνάντησης , όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της (Balkan Music Forum, ArtHellas, Aid Museums & Art Consultants και Ινστιτούτο "Κυβέλη") είναι:

    Να διατρανώνει τη σημασία του πολιτισμού σαν παράγοντα σταθερότητας ανάπτυξης και καλής γειτονίας μέσα από μία μόνιμη συνεργασία των λαών της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας, Ελλάδας, Κροατίας, Κύπρου, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Σλοβενίας και Τουρκίας.

    Να αποδείξει ότι το κλίμα των διαφορών και προβλημάτων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής είναι δυνατόν να μεταβληθεί μέσα από πολυεθνικές συμπαραγωγές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Να διατυπώσει την ανάγκη υποστήριξης όλων των εκφράσεων και τομέων του πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων

    Να καθιερώσει σαν παράγοντα ανάπτυξης σταθερότητας και εκδημοκρατισμού την Πολιτιστική Μπιενάλε Νοτιοανατολικής Ευρώπης CuBES με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου θα παρουσιάζονται πολυεθνικά καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

    Στο πρόγραμμα των παράλληλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται: διεθνής έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Θέσις" όπου κάθε καλλιτέχνης θα παρουσιάσει την προσωπική του καταγραφή για θέματα που τον αφορούν, τον συγκινούν και τον προβληματίζουν, τέσσερις συναυλίες πολυεθνικής συμπαραγωγής με έργα συνθετών από χώρες της Ν.Α Ευρώπης και με σολίστ από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, εργαστήρια θεάτρου σκιάς, παντομίμας και μαριονέτας και την παρουσίαση του έργου "Ο μελαγχολικός πρίγκιπας" από 18μελή θίασο καλλιτεχνών από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με σκηνοθέτιδα από τη Βουλγαρία

    [23] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Πρόβλημα αγωνιστικής ετοιμότητας παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ, ενόψει του αγώνα με την Ουντινέζε. Η αναβολή του πρωταθλήματος στέκεται το μεγαλύτερο εμπόδιό του. Για την κάλυψη του κενού αυτού κλείσθηκε φιλικός αγώνας με την Παρτιζάν, ο οποίος θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη στην Τούμπα.

    Αύριο φεύγει για την Ιταλία ο Αντώνης Δρακόπουλος -συνεργάτης του Ντούσαν Μπάγιεβιτς- για να δει τον αγώνα Βερόνα-Ουντινέζε. Για τον αγώνα με την Παρτιζάν από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνεται: "Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 στο γήπεδο της Τούμπας, η ομάδα του ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Παρτιζάν Βελιγραδίου σε διεθνές φιλικό παιχνίδι.

    Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: Θ4 1500δρχ, Θ5-6 2000δρχ, Θ1-2-3 3000δρχ.

    [24] Ο ΚΒΑΣΝΙΝ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

    Μόσχα, 13 Οκτωβρίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, Ανατόλι Κβάσνιν, όπου θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση που θα έχει το συμβούλιο του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, σύμφωνα με σχετική δήλωση του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το Κοσσυφοπέδιο και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών, όπως μετέδωσε το στρατιωτικό πρακτορείο ειδήσεων AVN.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία το Μάιο του 1997 για την ίδρυση του συμβουλίου, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο πλευρών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 13 October 2000 - 20:08:52 UTC