Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-10-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΑΙΡΕ ΣΙΔΝΕΪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
  • [03] ΟΙ 14 ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ
  • [04] ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΟΥΦΤΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [05] ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [07] ΚΛΑΡΚ: ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [09] 12ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ
  • [10] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [11] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΚΙΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [12] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"
  • [13] ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΕΖΕΡ
  • [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΕΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [15] ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [16] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [17] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η Κ.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [19] Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
  • [20] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
  • [21] ΕΙΚΟΣΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ Υ.Ε.Ν.
  • [22] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [23] ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ "ΖΕΥΣ ΙΙΙ"
  • [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

  • [01] ΧΑΙΡΕ ΣΙΔΝΕΪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΘΗΝΑ

    Σίδνεϊ, 1 Οκτωβρίου 2000 (14:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Κεντέρης

    Μάγεψαν και μαγεύτηκαν... Ακόμη και οι ίδιοι οι διοργανωτές δεν είχαν φανταστεί ότι η τελετή λήξης θα είχε τέτοια μεγάλη επιτυχία. Το έβλεπαν και δεν το πίστευαν. Άσχετα αν τόσες μέρες είχαν μιλήσει για το τελετουργικό άπειρες φορές. Σε διαπροσωπικό επίπεδο, δίχως να αφήσουν να διαρρεύσει τίποτε προς τα έξω. Όμως -πάντα- θεωρητικά. Το πρακτικό ήταν διαφορετικό. Λειτούργησαν τα συναισθήματα, το ειδυλλιακό τοπίο, η διάθεση και η ικανοποίηση ότι οι Αυστραλοί πέτυχαν σε όλους τους τομείς. Λίγο, δηλαδή, από χολιγουντιανό σκηνικό.

    Ήταν σαν να λέμε το... κερασάκι στην τούρτα με τους Αυστραλούς να παίζουν τον ρόλο του εορτάζοντα και φυσικά τους Έλληνες τους νεαρούς που θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, να περπατήσουν και να ανδρωθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τότε που τα βλέμματα όλων θα στραφούν στην Αθήνα. Στο κέντρο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Κοντά σε ένα από τα θαύματα του κόσμου. Την Ακρόπολη, που θα γίνει σήμα κατατεθέν για πολλά χρόνια. Στη πόλη όπου γεννήθηκαν όλοι οι μεγάλοι ρήτορες, ποιητές και σοφοί της αρχαίας Ελλάδας. Οι άνθρωποι στους οποίους οφείλουμε τον πολιτισμό μας.

    Και εκεί που όλα έβαιναν καλά, δημιουργήθηκε ένα... χάος. Μέσα στο Ολυμπιακό γήπεδο. Σε εικονικές -όμως- διαστάσεις, αφού οι διοργανωτές θέλησαν να το δημιουργήσουν. Αυτό ήταν μέσα στο πρόγραμμα της τελετής λήξης. Όλα αυτά με ένα μικρό τρακτέρ και πλήθος ατόμων να το ακολουθούν προς κάθε κατεύθυνση.

    Και ξαφνικά η ατμόσφαιρα πήρε πορφυρό χρώμα. Τα φώτα χαμήλωσαν και το "Αιλαντ Χομ" ζέστανε τις καρδιές όλων των παρευρισκόμενων. Με ρυθμικές κινήσεις όλων όσων βρίσκονταν στις κερκίδες, αλλά και με την βοήθεια χιλιάδων ειδικών αναπτήρων και αμέτρητων φλας τραγούδησαν το αγαπημένο για τους Αυστραλούς τραγούδι. Για τους διοργανωτές η καλή αρχή ήταν τα πάντα. Για την δημιουργία εντυπώσεων. Είναι σαν να λέμε, "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός". Όλα αυτά απλά προετοίμασαν το έδαφος για να μπουν όλες οι αποστολές μέσα στο στάδιο.

    Πρώτη μπήκε η ελληνική. Η ελληνική σημαία, που την κρατούσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης μας, Κώστας Κεντέρης. Η μεγάλη έκπληξη των αγώνων. Σύντομα όλες οι αποστολές βρέθηκαν η μία δίπλα στην άλλη. Όλοι μαζί, αναβιώνοντας το Ολυμπιακό ιδεώδες, παρόμοιο με αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες τελούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και να που 199 χώρες στάθηκαν η μία πλάι στην άλλη. Η εκεχειρία σε όλο της το μεγαλείο...

    Μια παιδική χορωδία με ελληνόπουλα της ορθόδοξης αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας τραγούδησε τον εθνικό μας ύμνο. Ενώ από μια άλλη χορωδία με 2001 παιδιά τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Αυστραλίας. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ, Μάικ Νάιτ ευχαρίστησε τους αθλητές που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις χιλιάδες των ατόμων που προετοίμασαν την κορυφαία αυτή διοργάνωση. "Οι εθελοντές δεν πήραν χρήματα. Η βοήθεια που πρόσφεραν ήταν ανεκτίμητη και συνέβαλαν αποφασιστικά στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι για τους ίδιους μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για αυτό που κατάφεραν", τόνισε ο κ. Νάιτ και συνέχισε: "Οι κάτοικοι της Αυστραλίας μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ είναι η τελευταία παρουσία του σαν πρόεδρος της ΔΟΕ. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτό που έχουμε πετύχει όλες τις ημέρες. Σήμερα θα είναι καθοριστική ημέρα για τον πρόεδρο".

    "Ήταν οι καλύτεροι ολυμπιακοί Αγώνες", επισήμανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ θέτοντας κατά κάποιο τρόπο στο περιθώριο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και συμπλήρωσε: "Κάτοικοι της Αυστραλίας μπορείτε να πάρετε ότι γράψατε μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία σας,. Σας αξίζουν συγχαρητήρια. Το ίδιο αξίζουν και οι επικεφαλείς της οργανωτικής επιτροπής, καθώς των ομοσπονδιών των 199 χωρών που πήραν μέρος". Ο πρόεδρος της ΔΟΕ δεν ξέχασε να αναφερθεί και να ευχαριστήσει τα μέλη της ΔΟΕ και τους εθελοντές, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για τους αθλητές που έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν με τις επιδόσεις τους. "Γιορτάσαμε τον ανθρωπισμό. Ευχαριστώ τα μέσα ενημέρωσης που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αριθμό παρουσίας. Οι αγώνες στο Σίδνεϊ έδειξαν ότι μια ολυμπιακή εκεχειρία μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αυτό έγινε πραγματικότητα με την παρέλαση δίπλα - δίπλα της Βόρειας και Νότιας Κορέας. Αυτό που θέλατε το πετύχατε...", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σάμαρανγκ.

    Για πρώτη φορά ο δήμαρχος της Αθήνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη. παρουσιάστηκαν μαζί. Έπειτα από σεμνή τελετή κάτω από την μουσική υπόκρουση του Βαγγέλη Παπαθανασίου παρέλαβαν την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η γιορτή της παράδοσης της Ολυμπιακής σημαίας ήταν το κυριότερο σημείο για την Ελλάδα. Μέσα από αυτή την διαδικασία γιορτάζεται η ανθρωπιά, η ειρήνη, το Ολυμπιακό πνεύμα. Η σημαία που θα κοσμεί τις... καρδιές όλων των Ελλήνων στην Αθήνα από σήμερα μέχρι και το 2004.

    Από σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δικοί μας. Πέντε κλαδιά ελιάς που έριξαν πάνω στη σημαία οι ιέρειες συμβολίζουν τις πέντε Ηπείρους. Όσοι δηλαδή και οι κύκλοι του εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί θα αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας τετραετίας με κύριο στόχο τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος σε όλα τα πέρατα της γης.

    Αρμονία, ήθος, ειρήνη είναι οι μαγικές λέξεις που με φωτορυθμικά αναγράφονταν στο σκοτάδι του Ολυμπιακού σταδίου, μπαίνοντας μέσα μας και ζεσταίνοντας της παγωμένες για αρκετούς καρδιές.

    "Κηρύσσω την λήξη των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων και όπως επιβάλει η παράδοση θα καλέσω την παγκόσμια νεότητα να δώσει το παρών της στην Αθήνα", ήταν τα τελευταία λόγια του προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ.

    Το κέντρο της γης πλέον μετατοπίζεται. Ξεμακραίνει, αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα. Πλησιάζει την Αθήνα, εκεί όπου η Ολυμπιακή φλόγα με τον ελληνικό, ζεστό και φιλόξενο ήλιο μπορεί να ζεστάνει τις καρδιές όλου του κόσμου ...

    Και ξαφνικά, με αεροπλάνο μονομιάς η φλόγα έσβησε. Πήρε μαζί του την φλόγα για να την μεταφέρει στην Αθήνα.... Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ είναι πλέον και ουσιαστικά παρελθόν. Τη θέση της φλόγας πήραν χιλιάδες πυροτεχνήματα. Και η νύκτα έγινε ημέρα. Τα φαντασμαγορικά εφέ παρουσίασαν το "δέσιμο" της σύγχρονης κοινωνίας με την παλιότερη. Την μετάβαση από τα...καγκουρό στους σύγχρονους διαστημικούς ξυλοπόδαρους.

    Η ευθύνη της Ελλάδας είναι μεγάλη. Δεν είναι μόνο το κολοσσιαίο εγχείρημα της διοργάνωσης, η ετοιμότητα της χώρας για την μεγάλη πρόκληση σε όλους τους τομείς, αλλά και η λύση των όποιων προβλημάτων που έχουν επισημανθεί εδώ και πολύ καιρό από τη ΔΟΕ. Ο πήχης της χώρας μας έχει ανέβει. όχι όμως μέσα από τον γιγαντισμό, αλλά από την απλή πραγματικότητα, όπως τελούνταν παλιά, αλλά και στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα το 1896.

    Το κοντράστ των συναισθημάτων ήταν μεγάλο. Όμως τα διάσημα συγκροτήματα ΙNXS, Σάβατζ Γκάρντεν, Μίντναϊτ Οιλ, Μεν Ατ Γουέρκ και Τζον Πολ Γιανγκ. έδωσαν άλλον τόνο. Το ίδιο έκανε και η τραγουδίστρια της ποπ, Κάιλι Μινόγκ,

    Η συνέχεια περιλάμβανε το μεγάλο πάρτι, κατά το οποίο οι Drug Queens θα πραγματοποίησαν την δική τους επίμαχη παράσταση. Το μεγάλο φινάλε δόθηκε στη διάσημη γέφυρα του Σίδνεϊ, τη Χάρμπουρ Μπριτζ, όπου οι Αυστραλοί παρουσίασαν κάτι το πρωτόγνωρο.

    Χαίρε Σίδνεϊ, καλώς ήρθες Αθήνα...

    [02] ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2000 (18:53 UTC+2)

    Νέο πλήγμα για την πολύπαθη ελληνική ναυτιλία, με την καταβύθιση, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, του μικρού κρουαζερόπλοιου «Ζεύς-3», το οποίο προσέκρουσε στη βραχονησίδα "Φρουρός", 1,5 μίλι ανοιχτά της Νάξου και μέσα σε λίγα λεπτά βυθίστηκε σαν καρυδότσουφλο.

    Ευτυχώς, μετά το δυνατό ταρακούνημα που δέχτηκαν από την πρόσκρουση του πλοίου πάνω στα βράχια, οι 31 επιβάτες του «Ζεύς-3» πρόλαβαν και πήδηξαν στη θάλασσα, ενώ αμέσως μετά, εγκατέλειψαν το σκάφος και τα επτά μέλη του πληρώματος.

    Το σκάφος λίγο πριν βυθιστεί, πρόλαβε να εκπέμψει SOS, και αμέσως έσπευσαν στην περιοχή αλιευτικά από τη Νάξο και την Πάρο, καθώς και ένα σκάφος του λιμενικού που άρχισαν την περισυλλογή των ναυαγών, ενώ ένα σκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας φώτιζε την περιοχή, διευκολύνοντας το έργο της διάσωσης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αρχικά υπήρχαν επτά έως οκτώ αγνοούμενοι, οι οποίοι όμως στη συνέχεια εντοπίστηκαν, ήταν δε ευτύχημα που οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές.

    Το «Ζευς-3», που έκανε κρουαζέρια στα νησιά του Αιγαίου, είχε ξεκινήσει από τη Νάξο και κατευθύνονταν προς τη Σαντορίνη. Ηταν ένα παλιό ξύλινο σκάφος, γιαυτό και βυθίστηκε τόσο γρήγορα..

    Λίγο πριν τις μία τα ξημερώματα, οι ψαράδες της Νάξου και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, είχαν ανασύρει από τη θάλασσα και τους 38 επιβαίνοντας στο μικρό κρουαζερόπλοιο. Όμως, ένας άνθρωπος που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νάξου, διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.

    Οι 31 τουρίστες ήταν αμερικανοί, ενώ ο καπετάνιος ήταν έλληνας.

    Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ανδρέας Συρίγος, είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ευτυχώς την ώρα που το σκάφος έπεσε πάνω στη βραχονησίδα, βρέθηκε τυχαία στην περιοχή ένα σκάφος του Λιμενικού, το οποίο βοήθησε στην περισυλλογή των ναυαγών. Ο πλοίαρχος του "Ζευς-3" είπε στους λιμενικούς ότι "τον πήρε ο γιαλός" και βρέθηκε πάνω στον ύφαλο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη στεριά.

    Τις πρώτες πρωϊνές ώρες έγινε γνωστό ότι ο νεκρός άνδρας, είναι αμερικανός ηλικίας 82 ετών.

    [03] ΟΙ 14 ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2000 (22:55 UTC+2)

    Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκε ο παρακάτω κατάλογος των αγνοούμενων του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα", ο οποίος συντάχθηκε με βάσεις καταθέσεις και δηλώσεις συγγενών.

    1. ΜOΥΡΟΥΛΗ Αικατερίνη του Σπυρίδωνα ετών 70

    2. ΧΑΛΙΑΣΟΥ Βιργινία του Γεωργίου

    3. ΧΑΤΖΗΣ Γεώργιος του Σωτηρίου

    4. ΜΑΡΓΩΝΗΣ Ιωάννης του Βασιλείου Β' Λογιστής

    5. ΣΚΑΝΑΒΗ Αλεξία του Ιωάννη

    6. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Παρασκευή του Σπυρίδωνα 60 χρόνων

    7. ΡΟΔΙΤΗΣ Γρηγόριος του Γεωργίου 62 χρόνων

    8. ΣΑΠΟΥΛΙΔΗΣ Σωτήριος

    9. ΚΟΥΚΗ Πόπη

    10. ΚΕΙΧΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης

    11. ΚΕΙΧΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία

    12. LOIS TSAMORO BRAVO Ισπανός υπήκοος 25 χρόνων

    13. ALEXANIAN ARIT Ρώσος υπήκοος 20 χρόνων

    14. SKANTERA AKIS Αλβανός υπήκοος

    Επίσης στον κατάλογο των διασωθέντων προστίθεται τα κατωτέρω ονόματα των Αυστραλών υπηκόων, μετά από ενημέρωση της Πρεσβείας της Αυστραλίας από τους ίδιους.

    Πρόκειται για τους:

    1.Jonas Clayton

    2.Ruth Jackman

    3.Moana Weir

    4.Marsel van der Shooot

    Μετά τα παραπάνω ο κατάλογος των αριθμών των διασωθέντων ανέρχεται στους 456, ενώ ο αριθμός των πτωμάτων ανέρχεται σε 74.

    [04] ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΟΥΦΤΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Ξάνθη, 30 Σεπτεμβρίου 2000 (17:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γ.Πασχαλίδης

    Συνάντηση με το Μουφτή της Ξάνθης κ. Σινίκογλου είχε χθες βράδυ ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη. Συζητήθηκαν θέματα εκπαίδευσης και αντηλλάγησαν απόψεις.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα, φιλική και χρήσιμη. ''Η Θράκη εισέρχεται στον 21ο αιώνα πιο δυνατή, με σιγουριά και αισιοδοξία και σήμερα είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης πολλών πολιτισμών. Αυτό οφείλεται στην πρόοδό που συντελείται εδώ. Συνδιαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, όπου Έλληνες Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούνε σε μια κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας'', είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πασχαλίδης.

    Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι εκατοντάδες μουσουλμάνοι φοιτούν τα τελευταία χρόνια σε Ελληνικά πανεπιστήμια κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Με το θέμα αυτό άλλωστε ο κ. Πασχαλίδης είχε ασχοληθεί το 1996 προωθώντας από τη θέση του στο υπουργείο Παιδείας τη σχετική ρύθμιση.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης διαβεβαίωσε το Σοφολογιότατο ότι θα είναι κοντά του σε ό,τι χρειαστεί για θέματα της Μουφτίας και υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Ξάνθη.

    Από την πλευρά του ο κ. Σινίκογλου είπε ότι είναι υπερήφανος για την τιμή που είχε να συναντηθεί με τον υπουργό και τον ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία. Προβλήματα υπάρχουν παντού στον κόσμο, εδώ όμως δεν συμβαίνει αυτό, τόνισε ο Μουφτής και με έμφαση σημείωσε ότι ''το βιοτικό επίπεδο των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι πολύ υψηλό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη μειονότητα στον κόσμο που να ζει έτσι. Οι μουσουλμάνοι που ζουν εδώ έχουν χρήματα, σπίτια, τα πάντα. Πολλοί που φύγανε πριν από 25-30 χρόνια τώρα θέλουν να επιστρέψουν'', κατέληξε ο κ. Σινίκογολου.

    [05] ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Κάιρο, 1 Οκτωβρίου 2000 (21:12 UTC+2)

    Σύσσωμος ο αραβικός κόσμος καταδικάζει τον ρόλο του Ισραήλ στα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές της διαμάχης μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτήρισε την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή ενώ ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, ζήτησε αυτοσυγκράτηση προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή.

    Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν απασχολήσει έντονα τις κυβερνήσεις όλων των αραβικών χωρών, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εκτιμήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

    [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (21:12 UTC+2)

    Τα θερμά του συγχαρητήρια στους Ολυμπιονίκες για τις στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας που μας χάρισαν εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με την ευκαιρία της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν για τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν και τη διάκριση τους στο "ευ αγωνίζεσθαι", επισήμανε.

    Παράλληλα, ευχήθηκε στους Ολυμπιακούς του 2004 να πανηγυρίσουμε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και υπογράμμισε ότι απαιτείται πανεθνική προσπάθεια για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

    "Στο ύψιστο αυτό χρέος είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες, πραγματοποιώντας ένα εθνικό όραμα γενεών: Την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους".

    [07] ΚΛΑΡΚ: ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ουάσιγκτον, 1 Οκτωβρίου 2000 (21:11 UTC+2)

    Κρίσιμο χαρακτήρισε το επόμενο διήμερο για τη Γιουγκοσλαβία ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, Ουέσλι Κλαρκ, που έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

    Αποκλείοντας οποιαδήποτε δράση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, ο αμερικανός εν αποστρατεία στρατηγός τόνισε ότι "ο σερβικός λαός θα πρέπει πλέον να διασφαλίσει την απομάκρυνση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία".

    "Οι εκλογές στη Σερβία είναι ζήτημα του σερβικού λαού και αυτή είναι η κρίσιμη ώρα. Η Δευτέρα και η Τρίτη θα είναι οι ημέρες 'κλειδιά'" , είπε σε συνέντευξή του στο ABC ο στρατηγός Κλαρκ.

    Σχολιάζοντας την παρουσία αμερικανικού μεταγωγικού αεροπλάνου ανοιχτά των ακτών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τις ασκήσεις με αληθινά πυρά των αμερικανών πεζοναυτών στην Κροατία, ο πρώην διοικητής των δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται και ανησυχεί για τη σταθερότητα της περιοχής.

    Σε ό,τι αφορά στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει η σερβική αντιπολίτευση, ο στρατηγός Κλαρκ είπε χαρακτηριστικά: "Ο Μιλόσεβιτς θα δει τι πρόκειται να γίνει στους δρόμους...και να είστε σίγουροι ότι είχε ήδη συζητήσεις με τη Ρωσία και την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες προκειμένου να εξετάσει εάν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει (από αυτή την κατάσταση) και να διαπιστώσει ποιοι θα ήταν αυτοί που θα τον υποστήριζαν". Ο εν αποστρατεία αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος έχει κατά πάσα πιθανότητα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και με την Κίνα.

    Για τον υποψήφιο της σερβικής αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο στρατηγός Κλαρκ είπε ότι είναι μεν εθνικιστής, αλλά μπορεί να οδηγήσει τη Σερβία στην ενσωμάτωσή της στις ευρω-ατλαντικές δομές.

    Σ.Π.

    [08] Ο Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:57 UTC+2)

    "Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου συμβαδίζει και συμπορεύεται με την αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης στο συνεχιζόμενο πρόβλημα της κατοχής και της διαίρεσης του νησιού", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, από την Κύπρο όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο ανεξαρτησίας του νησιού.

    Η τομεράρχης Εξωτερικών και Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι " Οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη επιδέχονται δύο και μόνο ερμηνείες: Η αποδεικνύουν την πλήρη σύγχυση της κυβέρνησης,. ή ακυρώνουν τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι".

    [09] 12ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ

    Λάρισα, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Δωδεκάχρονος μαθητής τραυματίστηκε ελαφρά όταν έπεσε χθες από τη μπαλαρίνα του λούνα παρκ της Λάρισας, ενώ το μηχάνημα είχε αρχίσει να ανεβαίνει.

    Ο μαθητής, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, βγήκε από την προστατευτική μπάρα και έπεσε στο έδαφος. Νοσηλεύεται τώρα εκτός κινδύνου στη νευροχειρουργική κλινική του περιφερειακού νοσοκομείου Λάρισας.

    [10] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ψήφισμα για τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία εξέδωσε η 2η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΔΗΚΚΙ. Σε αυτό γίνεται λόγος για προσπάθεια κατατρομοκράτησης των λαών και απευθύνεται έκκληση για επαγρύπνηση του λαού της Γιουγκοσλαβίας για τη στήριξη της εθνικής ανεξαρτησίας.

    "Οι εκβιασμοί, οι πολύπλευρες πιέσεις, η ωμή παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, που ασκήθηκαν από τις δυνάμεις και τους εκφραστές της νέας τάξης πραγμάτων στην εκλογική διαδικασία της Γιουγκοσλαβίας είναι το μήνυμα σε όλα τα μικρά έθνη για την μοίρα που τους προετοιμάζεται αν αυτές οι δυνάμεις επικρατήσουν. Το ΔΗΚΚΙ σε αυτή την προσπάθεια κατατρομοκράτησης των λαών αντιπαραθέτει την αγωνιστικότητα και ετοιμότητα των δημοκρατικών πολιτών, τους οποίους και καλεί σε επαγρύπνηση για την στήριξη της εθνικής ανεξαρτησίας και δημοκρατίας" καταλήγει το ψήφισμα.

    [11] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΚΙΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ - ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Σκόπια, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι και του αντιπροέδρου της σκοπιανής κυβέρνησης, Βάσιλ Τοπούρκοφσκι διαφαίνεται μετά τις δηλώσεις του τελευταίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των άμεσων ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, διαφοροποιούμενος ανοιχτά από τη θέση του πρωθυπουργού για σημαντικές αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων.

    Οι κ.κ. Γκιοργκίεφσκι και Τοπούρκοφσκι, οι οποίοι παρέστησαν σήμερα σε εκδήλωση με αφορμή τα έργα ανακαίνισης του αεροδρομίου των Σκοπίων, ρωτήθηκαν για το ζήτημα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να προβεί σε σχόλια και τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος "Δημοκρατική Εναλλαγή" Βάσιλ Τοπούρκοφσκι ήταν κατηγορηματικός ότι οι αναθεωρήσεις στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων θα ήταν μεγάλο λάθος διότι θα αποθάρρυναν τις ξένες επενδύσεις και θα επιβράδυναν σημαντικά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Είπε μάλιστα ότι πολύ φοβάται πως αυτό το ενδεχόμενο έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του κόμματός του.

    Τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στη διαφωνία Γκιοργκίεφσκι - Τοπούρκοφσκι, την οποία χαρακτήρισαν ως την πρώτη "κόντρα" μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά την επιστροφή του Τοπούρκοφσκι από την Ουάσιγκτον όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση τριπλού μπάι πας. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι αισθάνεται σε θέση να εκπληρώσει όλα τα καθήκοντά του.

    [12] ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των 72 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του "Γιάκοβλεφ", τον Δεκέμβριο του 1997, στα Πιέρια Ορη. Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής των Πιερίων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο ακριβές σημείο της τραγωδίας όπου στήθηκε μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων.

    Οι συγγενείς αποφάσισαν να τιμήσουν τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων δυόμισι μήνες νωρίτερα από τη συμπλήρωση των τριών χρόνων εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν το χειμώνα στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, ξεκινά την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η δίκη των υπευθύνων για το τραγικό δυστύχημα.

    [13] ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΖΗΤΕΙ Ο ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Την ανάγκη κατάρτισης ενός νέου συντάγματος που θα σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε σε ομιλία του προς το τουρκικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της χώρας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    O τούρκος πρέοδρος τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Τουρκία να εξετάσει ένα νομικό πλαίσιο και ένα σύνταγμα που θα ανταποκρίνεται στα παγκόσμια πρότυπα σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αναφερόμενος στη θανατική ποινή επισήμανε ότι η κατάργησή της δεν απαιτεί αλλαγή αλλά απλή τροποποίηση του συντάγματος.

    Η θανατική ποινή θεωρείται ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ένας από τους πλέον ανασταλτικούς παράγοντες για ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή "οικογένεια".

    Σ.Π.

    [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΕΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Διευκρινίσεις στα θέματα που θέτιθ η επιστολή του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανσουά Λαμουρώ, δίνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι το Ε/Γ-Ο/Γ " ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" ήταν από τις 20 Ιουλίου 2000 εφοδιασμένο με το πιστοποιητικό ασφάλειας που προβλέπεται από το Π.Δ. 103/99 (το οποίο ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 98/18/). Το πιστοποιητικό αυτό εκδόθηκε μετά από επιθεωρήσεις σ' όλους τους τομείς που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΕΝ και τον Νηογνώμονα που το παρακολουθούσε.

    Το πλοίο κατά την διάρκεια των εργασιών επισκευής μετατροπής του αναβαθμίστηκε σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία στους τομείς ευστάθειας (αύξηση του συντελεστή Α/Α max από 98,1 σε 100,1 καθώς και αναβάθμιση της πυρασφάλειας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύμβασης).

    Επίσης στο πλοίο αυτό εφαρμόζονταν οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ασφάλειας Διαχείρισης (ISM Code).

    Η εταιρεία του πλοίου "Εξπρές Σάμινα" διαβίβασε στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τον κατάλογο των ατόμων ( με βάση τα όσα ορίζει η Κοινοτική Οδηγία). Σύμφωνα με αυτόν τον κατάλογο της εταιρείας ο αριθμός των επιβατών ήταν 447, ο αριθμός του πληρώματος 63, δηλαδή 510 συνολικά. Ο κατάλογος αυτός περιείχε εν πολλοίς τα από το άρθρο 5 της Οδηγίας 98/41/Ε.Κ. προβλεπόμενα στοιχεία. Εν τούτοις διαπιστώθηκε, όσον αφορά τα ονοματεπώνυμα των επιβατών, ότι υπήρχε ικανός αριθμός ατόμων χωρίς αναγραφή του επωνύμου. Επίσης από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει, ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο ήταν μεγαλύτερος του αριθμού που αναφέρεται στον κατάλογο της εταιρείας. Για όλους τους ανωτέρω λόγους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να προβούν στην ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης και η Λιμενική Αρχή Πειραιά να κινήσει τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων ( σύμφωνα με το άρθρο 12 του Π.Δ. 23/99 (Α' 110) με το οποίο ενσωματώθηκε στην Εθνική Νομοθεσία η Οδηγία 98/41/Ε.Κ.).

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Οδηγία 98/41/Ε. Κ. εφαρμόζεται από την Ιη Ιανουαρίου 2000. Ωστόσο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναγνωρίζοντας την ανάγκη να συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των επιβατών προς αποφυγή υπεραρίθμων και επιπρόσθετα να διευκολύνεται η αναζήτηση, διάσωση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών σε περίπτωση ατυχήματος υιοθέτησε το Π.Δ. 120/97 για εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων επιβατών και Αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α.) στα επιβατηγά και επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία. Το Π.Δ. 120/97 εφαρμόζεται από τις 4 Ιουλίου 1997 και τροποποιήθηκε από το Π.Δ 176/99 για να περιληφθούν σ΄ αυτό πρόσθετες διατάξεις, όπως η υποχρεωτική αναγραφή ονοματεπωνύμου, κ.λ.π. Οι απαιτήσεις που προβλέπονται από τα δύο Π.Δ. καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 98/41/Ε.Κ. και περιλαμβάνουν πρόσθετες απαιτήσεις, όπως πρόσβαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στο σύστημα της εταιρίας, ηλεκτρονική διαβίβαση των στοιχείων επιβατών μέχρι τις 12 το μεσημέρι της επόμενης εργάσιμης ημέρας κ.α. Συνεπώς σύστημα καταγραφής επιβατών είχε υιοθετηθεί και εφαρμοζόταν από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πριν από την ημερομηνία εφαρμογής της Οδηγίας. Για την πλήρη μάλιστα συμμόρφωση με τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας το ΥΕΝ ζήτησε από την εταιρία να ορίσει υπεύθυνο συστήματος καταγραφής επιβατών, ο οποίος ορίσθηκε με την από 21-3-2000 αίτηση της εταιρίας.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους το ΥΕΝ διενήργησε συχνούς ελέγχους τόσο στο κεντρικό σύστημα της εταιρείας, όσο και στα συστήματα των υπευθύνων κατά λιμένα ναυτικών πρακτόρων και επέβαλαν κυρώσεις, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Στους ελέγχους αυτούς περιλαμβάνονταν και οι πράκτορες της εταιρείας του πλοίου "Εξπρές Σάμινα"

    Με απόφαση του ΥΕΝ δόθηκαν εντολές σε όλες τις Λιμενικές Αρχές να μην επιτραπεί ο απόπλους των πλοίων τα οποία μέχρι τις 12 το βράδυ της 1 Οκτωβρίου του 2000 δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 98/18 σχετικά με τους Κανονισμούς Ασφαλείας των Επιβατηγών πλοίων.

    Τέλος και αναφορικά με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 1999/35/Ε.Κ. σχετικά με το σύστημα υποχρεωτικών επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκτέλεση δρομολογίων από οχηματαγωγά και ταχύπλοα επιβατηγά πλοία που πρέπει να γίνει μέχρι την 1/12/2000, προχωρεί η διαδικασία έκδοσης του σχετικού Π.Δ. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη υπογραφεί από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας διαβιβασθεί για συζήτηση στο Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ).

    Οι σχετικές διατάξεις της ως άνω οδηγίας εναρμονίστηκαν στην εθνική μας νομοθεσία με το Π.Δ. 295 /99 (ΦΕΚ Α' 266) άρθρο 5 παρ. 2 (κυρώσεις ή πειθαρχικά μέτρα). Σε περίπτωση που προκύψουν από σχετιζόμενη με το Ε/Γ-Ο/Γ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" ανακριτική διαδικασία πράξη ή παράλειψη που να εμπίπτει στις διατάξεις των διατάξεων του Π.Δ. τότε το ΥΕΝ προτίθεται να εφαρμόσει τις σχετικές Διατάξεις της Νομοθεσίας περί ΚΔΝΔ και περί αναστολής ισχύος πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας κ επιβολής πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων αντιστοίχως.

    [15] ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Λευκωσία, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής που βρίσκεται στην Κύπρο.

    "Το μέτωπο του ελληνισμού είναι και πρέπει να είναι ενιαίο και αρραγές. Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να γίνουν πολύ πιο στενές. Η Ελλάδα είναι το μεγάλο στήριγμα της Κύπρου. Και πρέπει με τη συμπεριφορά της σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο να αποδεικνύει καθημερινά την αλληλεγγύη της" σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως δεν μπορεί να γίνεται ο κυπριακός ελληνισμός θύμα της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας χωρίς την αυτονόητη προϋπόθεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ξεκαθάρισε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εκτροπή από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    "Δεν αντιμετωπίζουμε τις συνομιλίες με αρνητική προδιάθεση. Απορρίπτουμε όμως τη συνομοσπονδία. Οποιαδήποτε λύση συνομοσπονδιακής μορφής υπό οποιοδήποτε πρόσχημα ή μανδύα πιστεύουμε ότι οδηγεί τον Κυπριακό ελληνισμό στην ομηρία της Τουρκίας", τόνισε ο κ. Καραμανλής και ξεκαθάρισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συνδέεται με την πολιτική λύση του ζητήματος της Κύπρου. Συνέστησε τέλος εγρήγορση και ετοιμότητα όλων των δυνάμεων του ελληνισμού για το Κυπριακό.

    [16] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Για ανεπάρκεια της κυβέρνησης στον τομέα της ναυτιλίας κάνει λόγο ο υπεύθυνος του τομέα ναυτιλίας και τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής επικρατείας, Γιάννης Παπαθανασίου σε δήλωσή του με αφορμή την απαγόρευση του απόπλου 65 πλοίων για λόγους ασφαλείας, μετά το ναυάγιο του "Σάμινα".

    "Τρεις μόλις ώρες πριν λήξει η προθεσμία που προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία για την απόσυρση των πλοίων που δεν καλύπτουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε λίστα με 65 πλοία που χρήζουν συμπληρωματικών εργασιών, στα οποία απαγόρευσε τον απόπλου. Ασφαλώς και είχε υποχρέωση να το κάνει. Όφειλε όμως να έχει δώσει αυτή τη λίστα εδώ και καιρό στη δημοσιότητα και ασφαλώς πολύ περισσότερο όφειλε να έχει φροντίσει για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί στα δρομολόγια μετά την 1/10/2000", σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου.

    Τόνισε ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε και πρόσθεσε: "Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των προς απόσυρση πλοίων ανήκει στη μία εταιρεία που σχεδόν μονοπωλεί τις γραμμές του Αιγαίου. Άλλο ένα αρνητικό αποτέλεσμα του μονοπωλίου που, συνειδητά, δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει κάθε φορά την ανεπάρκειά της. Στον τομέα της Ναυτιλίας τα έχει κάνει πραγματικά θάλασσα".

    [17] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Αφωνη έχει αφήσει τη διεθνή κοινή γνώμη η προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ, δυο χωρών που έχουν σημαδέψει με τις μεταξύ τους διαμάχες τη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής,

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο άμεσο μέλλον στη Βαγδάτη προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία, σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης των δυο πλευρών.

    Μια από τις μεγαλύτερες ιρακινές εφημερίδες, η Babel, γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ιρακινού αντιπροέδρου, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, με τον πρόεδρο του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, στη Βενεζουέλα, συμφωνήθηκε η επίλυση των διαφορών των δυο πλευρών διά της διπλωματικής οδού.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη του ιρανού υπουργού Εξωτερικών, τηρώντας ωστόσο σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά στον ακριβή χρόνο και το αντικείμενο της επίσκεψης.

    Σ.Π.

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η Κ.Ε. ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Το τραγικό ναυάγιο του "Σάμινα" θα βρεθεί την Πέμπτη το πρωί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

    Η Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει ακόμη την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς και το ζήτημα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

    [19] Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Οκτωβρίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Την Πιερία επισκέφθηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπου και προήδρευσε στην κοινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Συνέλευσης και του Πολιτικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του νομού.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων ιστορικών επιλογών, όχι μόνο για το δικό της είναι αλλά και για το τι μέλει γενέσθαι στην πατρίδα μας.

    "Είναι η ώρα της ευθύνης και της συνεισφοράς στην ενωτική και μαζική συστράτευση όλων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Με αποφασιστικότητα, σιγουριά και αισιοδοξία θα πετύχουμε το στόχο, που είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή".

    [20] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Την επ΄ αόριστον συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων ζητώντας από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Μεταφορών και Ανάπτυξης να καταθέσουν εγγράφως τις δεσμεύσεις του για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων ζητούν τη μη απελευθέρωση του επαγγέλματος και τη μείωση της τιμής των καυσίμων.

    Μετά την απόφαση αυτή, αναμένεται να ενταθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται ήδη από την έλλειψη καυσίμων σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων ανακοίνωσαν ότι δεν θα τροφοδοτούν με καύσιμα τα καράβια και τα αεροπλάνα, γνωστοποίησαν όμως ότι θα εφοδιάζουν μόνο τα οχήματα που εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες. Είπαν ακόμη ότι θα διευκολύνουν τη διάθεση των ευπαθών προϊόντων.

    [21] ΕΙΚΟΣΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ Υ.Ε.Ν.

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Μετά την ανάκληση των αδειών 65 πλοίων για λόγους ασφαλείας, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε είκοσι προσωρινά δρομολόγια που θα εκτελεστούν αύριο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας με πλοία που τηρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

    Συγκεκριμένα από τον Πειραιά θα αναχωρήσουν τα πλοία Αίολος Εξπρές στις 7.30 το πρωί για Σύρο, Τήνο και Μύκονο, Highspeed 3 στις 7.45 το πρωί για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Highspeed 1 στις 8.00 για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, Highspeed 4 στις 8.00 για Πάρο και Νάξο, Κάντια στις 8.00 για Νάξο, Ιο και Θήρα, Flying Cats 4 στις 11.00 για Πάρο και Θήρα, Pacify στις 2.00 μετά το μεσημέρι για Ηράκλειο, Μυλένα στις 4.00 το απόγευμα για Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο και Ρόδο, Highspeed 3 στις 4.00 για Σύρο, Πάρο και Νάξο, Ρομίλντα στις 5.00 για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Αγιο Κύρηκο, Καρλόβασι και Βαθύ, Εξπρές Ποσειδών στις 5.00 για Πάρο, Νάξο, Ιο, Θήρα, Ανάφι, Βιτζέντζος Κορνάρος στις 7.00 το απόγευμα για Μήλο, Άγιο Νικόλαο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνη, Χάλκη και Ρόδο, Πρέβελη στις 7.30 για Ηράκλειο, Αρκάδι στις 7.30 για Ρέθυμνο, Ελευθέριος Βενιζέλος στις 8.00 για Χανιά και Αλκαίος στις 8.00 για Χίο, Μυτιλήνη.

    Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσουν τα πλοία CJet 2 στις 7.40 για Τήνο, Μύκονο και Πάρο, Highspeed 2 στις 7.45 για Τήνο και Μύκονο, Flying Cat 3 στις 8 για Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ιο, Θήρα και Bluestar Ιθάκη στις 8.15 για Άνδρο, Σύρο, Πάρο, Νάξο και Θήρα.

    [22] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 1 Οκτωβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Εθνική συνεννόηση και όχι απλώς συνεργασία για το Κυπριακό, ζήτησε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε πως σίγουρα δεν μπορεί να θυσιαστεί η Κύπρος στο βωμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αμφισβήτησε την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [23] ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ "ΖΕΥΣ ΙΙΙ"

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Προανάκριση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες βύθισης του πλοίου "Ζευς ΙΙΙ", ενάμιση μίλι έξω από το λιμάνι της Νάξου, διενεργεί το λιμεναρχείο του νησιού. Το πλοίο προσέκρουσε σε χαρτογραφημένο ύφαλο και στη συνέχεια βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

    Επίσης παραγγέλθηκε να γίνει αλκοολτεστ στον κυβερνήτη του σκάφους κ. Ιωάννη Βιλιώτη, ενώ θα εξεταστούν οι συνθήκες συντήρησης του σκάφους καθώς και όλα τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας του.

    Για το ναυάγιο έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλειομελειοδικών, ενώ η ιατροδικαστής Σύρου αναμένεται στη Νάξο προκειμένου να διενεργήσει νεκροψία νεκροτομή για να διαπιστώσει τα αίτια θανάτου του άτυχου 82 χρονου Αμερικανού Αϊντε Ρίτσαρντ.

    Διασωθέντες είναι οι κάτωθι:

    Ιωάννης Βιλλιώτης, Γ. Σταματίου, Ευθ. Καρανδρέας, Πελαγία Δεσύπρη, Στ. Παπαδόπουλος, Μαρία Γερογιώργη, Μπέη Νιάζη, όλοι μέλη του πληρώματος. Από τους επιβάτες οι: Παπαϊωάννου, Καραγιαννόπουλος, Καραμάρκος, Στέρλινγκ, Σμιθ, Σμιθ, Αλλετζιρέτι, Αλλετζιρέτι, Κάρπεντερ, Κόνιγχαμ, Ιντε, Κέστερ, Κέστερ, Κρούλεϊ, Μεγκάρθι, Ζουμπούλ, Ζουμπούλ, Κλάϊν, Βίλντμαν, Φιλντς, Γουέστ, Γουάϊτφιλντ , Γουϊτσον , Κορμ, Λονκ, Καϊλ, Γουϊσλερ Κάϊλ, Σέϊφερ, Σέϊφερ, Χομ.

    [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 1 Οκτωβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    "Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο κυπριακός ελληνισμός είμαστε στο πλευρό σας και θα πρέπει να είστε βέβαιοι για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράζει, επίσης, "ειλικρινή συγχαρητήρια στην κυπριακή κυβέρνηση" και στον κ. Κασουλίδη προσωπικά και επαναβεβαιώνει "τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και εμού προσωπικά για τη συνέχιση της κοινής μας προσπάθειας για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και ταυτόχρονα για την ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 1 October 2000 - 18:28:25 UTC