Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 63 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [02] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [03] ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΑ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [04] ΧΡΥΣΗ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ
  • [05] ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [06] Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΟΥ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [07] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "HANDELSBLATT" ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
  • [08] Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [09] "LE MONDE": "Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ"
  • [10] ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
  • [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ
  • [12] ΣΛ. ΜΠΛΑΓΚΟΓΙΕΒΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
  • [13] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [15] Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΜΟΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΡΤΟΥΜ
  • [17] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [18] ΤΗ ΝΑΤΟΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [20] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [21] ΤΟΥΣ 66 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"
  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [23] ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΣΑΝΤ - ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

  • [01] 63 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Πάρος, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (17:22 UTC+2)

    Στους 63 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο του πλοίου "Σάμινα" ενώ 472 άνθρωποι περισυνελέγησαν ζωντανοί. Το απόγευμα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε τα ονόματα εννέα ακόμη νεκρών, που αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους στην Πάρο.

    Πρόκειται για τους Φωτεινή Σαπουλίδου, Στυλιανό Κουτουφάρη, Μαργαρίτα Παπαδοκωστάκη, Ευαγγελία Κωνσταντάκη, Νίκο Μαργαρίτη, Σουζάνα Καραλή σύζυγο Ιωάννη, Πολύδωρο Πλακά, Ολγα Φλαμπούρη μητέρα της Σουζάνας Καραλή και Σπύρο Κουρκουλή Β΄ μάγειρα του πλοίου.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των διασωθέντων είναι και οκτώ γάλλοι πολίτες.

    [02] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Πάρος, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (15:27 UTC+2)

    Ακατανόητο και εντελώς ανεξήγητο χαρακτήρισε το ναυάγιο του "Σάμινα", ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, σε δηλώσεις του από την Πάρο όπου βρίσκεται για να συντονίσει τις προσπάθειες διάσωσης των ναυαγών.

    "Θλίψη, οδύνη αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη οργή κυριαρχούν στις σκέψεις μας και στα συναισθήματά μας. Θέλω να εκφράσω πρώτα από όλα και πάνω από όλα τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Αυτό το ναυάγιο ήταν ένα ακατανόητο και εντελώς ανεξήγητο ναυάγιο. Η προανάκριση συνεχίζεται, προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα χυθεί άπλετο φως. Και κάτι παραπάνω: ότι το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο. Όπου και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Ο κ. Παπουτσής δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί συνέβη η τραγωδία, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

    [03] ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΑ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Πάρος, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (09:49 UTC+2)

    Πολλά ερωτηματικά γεννούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό καθώς οι βραχονησίδες πόρτες είναι χαρτογραφημένες και ορατές ενώ αναβοσβήνει ο φάρος.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Προύσας τόνισε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου είχε κατατεθεί ενυπόγραφη καταγγελία στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την επικινδυνότητα του Σαμινα. Μάλιστα η καταγγελία αυτή είχε γίνει από τον Α΄ μηχανικό του σκάφους.

    [04] ΧΡΥΣΗ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τασούλα Κελεσίδου

    Ενας Ελληνας 20χρονος χρύσωσε για τρίτη φορά την Ελλάδα κάνοντας υπερήφανους και ευτυχισμένους τους Ελληνες σ' όλο τον κόσμο. Σημαντική μέρα ήταν σήμερα για τη χώρα μας οι αγώνες στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ. Ο νεαρός Μιχάλης Μουρούτσος μετά από θαυμάσια εμφάνιση κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Ταε κβο ντο στη κατηγορία των 58 κιλών. Ο 20χρονος ολυμπιονίκης μας κέρδισε τον Ισπανό Εσπάζα 4-2 στα σημεία.

    Η Ελλάδα μας πανηγυρίζει όμως και για το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε η Θεσσαλονικιά Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία γυναικών. Θαυμάσια ήταν και η εμφάνιση της δεύτερης Ελληνίδας πρωταθλήτριας, Στέλλας Τσικούνα η οποία ήρθε πέμπτη στο ίδιο αγώνισμα με βολή 64.08. Σημειώνεται ότι στον τελικό της δισκοβολίας η Ελλάδα είχε τριπλή συμμετοχή. Πήρε μέρος και η Κατερίνα Βόγολη που με βολή 60.48 έμεινε εκτός οκτάδας.

    Η καλή μέρα όμως φάνηκε απ' το πρωί όταν ο Ελληνας πρωταθλητής Κώστας Κεντέρης κάνοντας μία εκπληκτική κούρσα προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200 μέτρων με χρόνο 20.14 που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

    Τον κύκλο των θαυμάσιων εμφανίσεων των αθλητών στίβου έκλεισε η Πόπη Ουζούνη που με την πρώτη της βολή 18.56 προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος σφαιροβολίας.

    [05] ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Αγκυρα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (21:09 UTC+2)

    Συνολικά εννέα σχέδια αποφάσεων εις βάρος της Τουρκίας έχουν κατατεθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός του σχεδίου απόφασης που αφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων, όπως υποστηρίζει ο τουρκικός τύπος.

    Στα δημοσιεύματα με κορυφαίους τίτλους όπως: "Αφθονα τα αντιτουρκικά σχέδια στις ΗΠΑ" (Ραντικάλ), καθώς και "Εννέα απειλές κρέμονται πάνω από την Τουρκία" (Ορτάνογλου) τονίζεται ότι από τα σχέδια απόφασης που κατέθεσαν εχθρικά διακείμενοι προς την Τουρκία βουλευτές, τα δύο αφορούν στα νησιά του Αιγαίου, τα πέντε στο Κυπριακό και από ένα στη γενοκτονία των Αρμενίων και στους Κούρδους.

    "Με τα υπ' αριθμ. 36 και 140 σχέδια απόφασης", σημειώνουν οι εφημερίδες, "που αναφέρονται στα νησιά του Αιγαίου και κατατέθηκαν από τους βουλευτές Φρανκ Παλόνε και Ρόμπερτ Αντριους, προβλέπεται η απόρριψη από το αμερικανικό Κογκρέσο των τουρκικών ισχυρισμών περί κυριαρχίας στη βραχονησίδα Ιμια (στα δημοσιεύματα "Καρντάκ").

    "Στα σχέδια απόφασης υπ' αριθμ. 361, 358, 100, 370 και 159, τα σχετικά με το Κυπριακό που κατατέθηκαν από τους βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκις και Τομ Κάμπελ, τονίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να εξασφαλιστεί η συνένωση του νησιού, και να εξαρτηθεί η πώληση όπλων και οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, από τις εξελίξεις στο Κυπριακό", αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

    Όπως υποστηρίζεται στα δημοσιεύματα, τα εν λόγω σχέδια απόφασης δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθουν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, επειδή οι εργασίες του Σώματος θα διακοπούν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανανέωση των μελών της Ολομέλειας.

    Οι "Τζουμχουριέτ" και "Γενί Μπινγίλ" παραθέτουν δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, ότι "ο ισχυρισμός περί δήθεν αρμενικής γενοκτονίας δεν ανταποκρίνεται στις ιστορικές πραγματικότητες" και ότι δεν υπάρχει ντοκουμέντο ή πληροφορία που να αποδεικνύουν ότι έχει γίνει γενοκτονία από το κράτος.

    Ο κ.Τσακμάκογλου παρατήρησε ότι "η άντληση μίσους από την ιστορία δεν θα ωφελήσει καμία χώρα", πρόσθεσε ότι προς το παρόν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι καλές και υποστήριξε πως "αυτές δεν μπορεί να μην πληγούν από τις τελευταίες εξελίξεις. Αν η απόφαση που ελήφθη στις ΗΠΑ οριστικοποιηθεί θα αποσαφηνισθούν οι αντίθετες με αυτό απόψεις της Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας και κατέληξε ότι "ως Τουρκία δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εγκρίνουμε".

    [06] Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΟΥ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (21:01 UTC+2)

    Η ναυτική τραγωδία του "Σαμίνα" δεν μπορεί να χωρέσει σε ανθρώπου νου, δήλωσε ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Οπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, προβλήματα υπάρχουν στη μεταφορά των νεκρών του ναυαγίου "Σαμίνα", γιατί, λόγω των ανέμων, δεν μπορούν να προσεγγίσουν πλοία στο λιμάνι της Πάρου, ενώ μεγάλα αεροσκάφη δεν έχουν την δυνατότητα να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο.

    Εξάλλου, μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων, Βαγγέλης Κούζιλος απέκλεισε το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης στο πλοίο και εκτίμησε ότι το ατύχημα οφείλεται σε στιγμιαία αβλεψία του πληρώματος.

    [07] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "HANDELSBLATT" ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ

    Βερολίνο, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Στην επικείμενη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ στη Ρόδο αναφέρεται δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt".

    Στο άρθρο του ο ανταποκριτής της εφημερίδας από την Αθήνα επισημαίνει ότι αυτές τις ημέρες, οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Eξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται και πάλι προκειμένου να συζητήσουν για ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των 2 κρατών.

    Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας συνοψίζει με αφορμή την συνάντηση τις έριδες των τελευταίων εβδομάδων στην μακρά διαδικασία προσέγγισης.

    "Σε 4 εβδομάδες οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν στη Ρόδο και στο λιμάνι του Μαρμαρά για να συνεχίσουν, ότι άρχισαν τέλος του 1999. Όμως και πάλι βασικά σημεία διαφωνίας τους θα μπουν σε παρένθεση. Όπως είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο", σχολιάζει.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι "την ώρα που οι κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ δειπνούσαν σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ έστελνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους Έλληνες να συζητήσουν εφ όλης της ύλης, κάτι που η Αθήνα απορρίπτει και δείχνει τον δρόμο που οδηγεί προς την Χάγη".

    "Η Ελλαδα έχει επ΄ αυτού την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Στην εταιρική συμφωνία προβλέπεται, ότι αν μέχρι το 2004 δεν έχει λυθεί η διένεξη στο Αιγαίο, θα πρέπει να αποφανθούν επ΄ αυτού οι δικαστές της Χάγης", τονίζεται στο δημοσίευμα της "Handelsblatt".

    [08] Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Για εγκληματική αμέλεια στο ναυάγιο του "Σαμίνα" έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

    Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες, τόσο για αυτούς που ήταν πάνω στο πλοίο, όσο και για την πλοιοκτήτρια εταιρία.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραλείψεις και αξιόποινες πράξεις.

    [09] "LE MONDE": "Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ"

    Παρίσι, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Η εκτίμηση ότι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί πλέον γεγονός ανεξάρτητα από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα στη διατυπώνεται σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

    Στο άρθρο με τίτλο "Η διάσπαση που δεν ολοκληρώθηκε τονίζεται ότι εκείνο που προέχει για τους δυτικούς είναι να παραδεχτούν την πραγματικότητα που έχει πλέον δημιουργηθεί και να πείσουν την παρούσα αντιπολίτευση ότι "η πολιτική του Μιλόσεβιτς δεν ήταν μόνο εγκληματική σε ό,τι αφορά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και παράλογη σε ό,τι αφορά στους στόχους".

    Μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι ο φόβος δημιουργίας μιας μεγάλης Αλβανίας, καθώς και της επέκτασης της κρίσης στις γειτονικές Ελλάδα και Βουλγαρία, αποδείχθηκε αβάσιμος.

    Οσο για την ανεξαρτησία που ακόμη διεκδικεί η πλειοψηφία των Κοσοβάρων, τονίζεται, ότι είναι ανέφικτη στις παρούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση διαφόρων ομάδων της μαφίας.

    [10] ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Η ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά της Πάρου είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που προβάλουν τα τα διεθνή ΜΜΕ.

    Η βύθιση του ελληνικού επιβατηγού πλοίου "Εξπρές Σαμίνα", ανοιχτά της Πάρου, που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές είναι πρώτο θέμα στα Βρετανικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, στα Πρακτορεία Ειδήσεων και στα τηλεγραφήματα των τηλεοπτικών σταθμών, αποτελεί

    Η κάλυψη του θέματος γίνεται με συνεχή ροή ειδήσεων, ενώ δίνεται έμφαση στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που έχει ξεκινήσει από τις ελληνικές αρχές για την ανεύρεση αγνοουμένων, και στην οποία συμμετέχουν και δύο βρετανικά πλοία. Εκδηλο είναι το ενδιαφέρον για την τύχη των Βρετανών τουριστών που επέβαιναν στο πλοίο και δημοσιεύονται τα πρώτα ονόματα Βρετανών διασωθέντων.

    Το BBC αναφέρει ότι, σύμφωνα με το τουριστικού περιεχομένου περιοδικό "Greek Island Hopping", το πλοίο ήταν ένα "σαπιοκάραβο" και "το χειρότερο πλοίο που κυκλοφορούσε στην ελληνική θάλασσα".

    Επίσης, καταγράφονται και οι πρώτες δηλώσεις των πρώτων διασωθέντων, οι οποίοι περιγράφουν τις αγωνιώδεις στιγμές που έζησαν στα παγωμένα νερά της Πάρου. Το teletext του ITV σημειώνει ότι, ανάμεσα στους επιζώντες είναι επτά Βρετανοί, ενώ καταγράφει τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Σταθόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε το πλήρωμα για "εγκληματική αμέλεια". Επίσης τονίζεται ότι, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος του "Εξπρές Σαμίνα", Βασίλης Γιαννάκης, ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός, και άλλα τρία μέλη του πληρώματος, ενώ κλήθηκαν να καταθέσουν δύο αξιωματούχοι της ιδιοκτήτριας εταιρίας Minoan Flying Dolphin. To Press Association και η ηλεκτρονική σελίδα του BBC, μέχρι στιγμής παρουσιάζουν το θέμα ειδησεογραφικά.

    Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναμεταδίδει στην ηλεκτρονική του σελίδα ανακοίνωση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σχετικά με το ναυάγιο. Στην ανακοίνωση του Foreing Office επισημαίνεται ότι τέσσερα βρετανικά πλοία συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης, ενώ τα ελικόπτερα των πλοίων αυτών παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις έρευνες για επιζώντες.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί απώλειες Βρετανών οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο, και πως οι ελληνικές αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση ν' αναγνωρίσουν την ταυτότητα ή την εθνικότητα των επιζώντων.

    Τέλος, τονίζεται πως η Βρετανική Πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές της Πάρου και της Αθήνας, ενώ προσθέτει ότι ένα μέλος του Προξενείου είναι καθ' οδόν προς το νησί και πως η Πρεσβεία βρίσκεται σ' επαφή με εκπρόσωπο της βρετανικής κοινότητας της Πάρου.

    Η εφημερίδα του Λονδίνου EVENING STANDARD , δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα την είδηση της βύθισης του επιβατηγού πλοίου "Εξπρές Σαμίνα", υπό τον τίτλο

    "Δεκάδες νεκροί σε ναυτική τραγωδία".

    Στο δημοσίευμα περιγράφονται λεπτομερώς οι τραγικές στιγμές που έζησαν οι επιβάτες του πλοίου, οι προσπάθειες διάσωσης των ανθρώπων που βρέθηκαν στη θάλασσα, καθώς και μαρτυρίες επιζώντων. Τονίζεται ακόμη, η συμμετοχή δύο βρετανικών πλοίων στις προσπάθειες διάσωσης, ενώ σημειώνεται ότι στο πλοίο επέβαιναν πολλοί Βρετανοί τουρίστες, αλλά και αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι επέστρεφαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

    Τέλος, οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι ήδη ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το πλοίο προσέκρουσε σε βράχους οι οποίοι φωτίζονταν από φάρους, σε ένα δρομολόγιο ρουτίνας.

    Τα γαλλικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα αναφέρονται στο ναυάγιο που σημειώθηκε χθες βράδυ κοντά στην Πάρο και παραθέτουν δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για εγκληματικές αμέλειες" των υπεύθυνων.

    Το ναυάγιο του πλοίου "Σαμίνα" ήταν πρώτο θέμα στα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων στην Ιταλία. Όπως αναφέρεται στα δελτία, επρόκειτο για ένα "σαπιοκάραβο" ηλικίας 40 ετών, του οποίου ο απόπλους θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί, εάν εφαρμόζονταν οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοίας. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στο πλήρωμα το οποίο, την ώρα του ναυαγίου παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα.

    Στο μεταξύ, Το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ANSA μεταδίδει συνεχείς ανταποκρίσεις από την Ελλάδα με νεώτερα από το ναυάγιο.

    Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA από το Αμβούργο αναφέρει ότι

    το ελληνικό οχηματαγωγό πλοίο το οποίο βυθίστηκε κοντά στην Πάρο είχε ελεγχθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα από εμπειρογνώμονες για θέματα ασφάλειας των πλοίων.

    Ο Χάρτμουτ Χόρμαν, υπεύθυνος στον τομέα ασφάλειας των πλοίων του Γερμανικού Lloyd στο Αμβούργο, σε δηλώσεις του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων είπε τα εξής:

    "Το πλοίο είναι καταχωρημένο στο ελληνικό νηολόγιο. Για τα πλοία ακτοπλοΐας η κάθε χώρα θεσπίζει τους δικούς της κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι ανταποκρίνονται ως επί το πλείστον στις διεθνείς προδιαγραφές".

    Τα πλοία υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο τουλάχιστον άπαξ του έτους- από εμπειρογνώμονες. Σε έλεγχο υποβάλλονται τα συστήματα και η ασφάλεια των πλοίων", δηλώνει ο κ. Χόρμαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ηλικία του πλοίου "Σαμίνα Εξπρές" (που υπολογίζεται ότι είναι άνω των 30 ετών) δεν ευθύνεται για το ατύχημα. Για τα παλαιά πλοία καθίσταται αδύνατος ο εξοπλισμός με όλα τα σύγχρονα μέσα, αλλά οι απαιτήσεις για τέτοια θέματα είναι σχετικά υψηλές, καταλήγει ο Γερμανός ειδικός.

    Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της Φινλανδίας αναφέρονται από το πρωί στο ναυάγιο του πλοίου "Σαμίνα Εξπρές".

    Ολα τα πρωϊνά και μεσημβρινά δελτία ειδήσεων του δανικού ραδιοφώνου και τηλεόρασης καθώς και το teletext της κρατικής τηλεόρασης μετέδωσαν την είδηση για το ναυάγιο του πλοίου "Σαμίνα". Οπως αναφέρεται, δεν υπήρχαν Δανοί επιβάτες. Υπάρχει όμως μια Νορβηγίδα ανάμεσα στους νεκρούς.

    Μετά τη σύγκρουση σε βραχονησίδα, μετέδωσαν τα ρεπορτάζ, και ενώ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες το πλοίο πήρε γρήγορα κλίση και άρχισε να βυθίζεται ενώ ελάχιστοι επιβάτες πρόλαβαν να φορέσουν σωσίβια. Διασωθέντες επιβάτες είπαν ότι την ώρα της σύγκρουσης δεν υπήρχε πλήρωμα στη γέφυρα και ότι πλοίαρχος και υποπλοίαρχος έβλεπαν ποδόσφαιρο στην τηλεόραση.

    Το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας, κατέληγαν τα ρεπορτάζ, αναζητούν ευθύνες και έχουν ήδη μηνύσει τον πλοίαρχο του πλοίου.

    [11] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ

    Βελιγράδι, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, SPO, Βουκ Ντράσκοβιτς κάλεσε το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και να παραδώσει την εξουσία στην αντιπολίτευση.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς, με δηλώσεις του στον ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να παραδώσει την εξουσία με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο.

    Το SPO, η Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας, DOS και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι εξέδωσαν ανεπίσημα αποτελέσματα μετά τις προεδρικές εκλογές σύμφωνα με τα οποία νικητής είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Ωστόσο η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι θα υπάρξει β΄ γύρος στις προεδρικές εκλογές αφού ούτε ο Κοστούνιτσα ούτε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συγκέντρωσαν τη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της χώρας.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς κάλεσε τον Σέσελι, αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης να ζητήσει από την βουλή της χώρας να ρίξει τη κυβέρνηση Μιλόσεβιτς.

    O.K.

    [12] ΣΛ. ΜΠΛΑΓΚΟΓΙΕΒΙΤΣ: Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

    Βελιγράδι, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:27 UTC+2)

    Εικασίες για τις πιθανές κινήσεις του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενόψει της εκλογικής νίκης του προεδρικού υποψήφιου της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα και σε όλο τον κόσμο σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσουν εάν θα παραδώσει την εξουσία με ειρηνικό τρόπο ή αν θα προκαλέσει αναταραχή στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    Πολλοί πάντως είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας είναι ατελές, γεγονός που δεν αφήνει στον τωρινό πρόεδρο περιθώρια για ελιγμούς.

    Στο νόμο που αφορά την εκλογή προέδρου, δεν υπάρχουν διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα πρόωρων προεδρικών εκλογών και σε συνάρτηση με αυτό την ανάληψη του προεδρικού αξιώματος. Ωστόσο, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μαυροβουνίου "Pobjeda" ξ καθηγητής Σλόμπονταν Μπλαγκόγιεβιτς, υπάρχει η διάταξη του άρθρου 22 του ίδιου νόμου που προβλέπει ότι:

    "Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εκλογή και παύση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν ρυθμίζονται με αυτό το νόμο, εφαρμόζεται ο νόμος που αφορά την εκλογή ομοσπονδιακών βουλευτών στο Συμβούλιο Πολιτών (Κάτω Βουλή) του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου".

    Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι διατάξεις που αφορούν την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών του Συμβουλίου Πολιτών της Ομοσπονδιακής Βουλής και τη συγκρότησή του, πρέπει να εφαρμόζονται και σε περίπτωση πρόωρων προεδρικών εκλογών.

    Ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς εξηγεί ότι βάσει των διατάξεων αυτών, καθορίζεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να αναλάβει καθήκοντα. Το χρονικό διάστημα, όπως ρυθμίζεται από τις διατάξεις, δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα μήνα από τη μέρα που η εκλογική επιτροπή ανακοινώνει τα τελικά αποτελέσματα.

    Οσον αφορά τις ομοσπονδιακές προεδρικές εκλογές, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του πέραν της τετραετούς εντολής του, ανεξάρτητα από το εάν επανεκλέγεται ή εκλέγεται κάποιος άλλος πρόεδρος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόωρες εκλογές, που έχουν βασικό πολιτικό στόχο τη μείωση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Αυτός ήταν και ο στόχος των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών του 1998 στο Μαυροβούνιο", τονίζει ο κ. Μπλαγκόγιεβιτς.

    Σημειώνει ακόμη ότι αν ο προηγούμενος πρόεδρος επανεκλέγεται και παρατείνει τη θητεία του έως τέσσερα χρόνια και μετά από αυτό συνεχίζει τη νέα του θητεία, τότε μετά από τις πρόωρες εκλογές διατηρεί την εντολή αδιάκοπα για πέντε χρόνια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.

    Αν, πάλι εκλεγεί νέος πρόεδρος, έχει δικαίωμα να αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές εντός του χρονικού διαστήματος που προαναφέρθηκε", κατέληξε.

    Α.Τ.

    [13] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Στη συνεισφορά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην αντιμετώπιση της ναυτικής τραγωδίας του πλοίου "Σάμινα" αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δημήτρης Αποστολάκης.

    Τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού είναι στην περιοχή, ενώ επιχειρούν και δύο ελικόπτερα παντός καιρού, τύπων SH-70B και ΑΒ-12.

    Από την πρώτη στιγμή η πολεμική αεροπορία διέθεσε δύο μεταγωγικά αεροσκάφη και από τις πρώτες πρωινές ώρες διατέθησαν ελικόπτερα SUPER PUMA και ΑΒ-212.

    Δύο ελικόπτερα CHINOOK του στρατού ξηράς χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά ανδρών της ΕΜΑΚ προς την Πάρο, πρόσθετου ιατρικού προσωπικού και την διακομιδή τραυματιών στην Αθήνα.

    Από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας τέθηκαν σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να υποδεχθούν και να περιθάλψουν τραυματίες.

    Ο κ. Αποστολάκης εκφράζει τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της τραγωδίας, ενώ εύχεται να ανευρεθούν ζώντες οι αγνούμενοι.

    [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Αναβάλλεται το προγραμματισμένο για την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Νέα Δημοκρατία και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" λόγω της πολύνεκρης ναυτικής τραγωδίας στην Πάρο.

    Το Συνέδριο με θέμα τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Τομέας Εξωτερικών και Αμυνας, η Ομάδα των Ευρωβουλευτών και η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Ν.Δ. και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στο Καβούρι στο ξενοδοχείο DIVANI APOLLON PALACE.

    [15] Η ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων εκφράζει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι η νέα ναυτική τραγωδία προκαλεί αισθήματα βαθιάς οδύνης στους δημοσιογράφους, όπως και σ΄ ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

    Υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι που έσπευσαν από τους πρώτους στην περιοχή του ναυαγίου, συγκλονίστηκαν από το τραγικό γεγονός και μετέδιδαν συνεχώς λεπτομέρειες από τα γεγονότα πληροφορώντας έγκαιρα και υπεύθυνα την κοινή γνώμη.

    Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι το ναυάγιο αποκάλυψε, κατά τον πλέον τραγικό τρόπο, την ανάγκη να λαμβάνονται και να τηρούνται μέτρα, που θα αποτρέπουν παρόμοιες τραγωδίες και θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διακίνηση των επιβατών της ακτοπλοϊας μας.

    [16] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΜΟΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΡΤΟΥΜ

    Αλεξάνδρεια, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Αλλος ένας ομογενής κρατείται από τις αρχές του Σουδάν ως ύποπτος για τη δολοφονία του Μητροπολίτου Χαρτούμ και παντός Σουδάν Τίτου.

    Πρόκειται για τον εξηντάχρονο επιχειρηματία Τρύφων Καλιδάκη, τέως αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Χαρτούμ.

    Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Περιφέρειας Ασίας-Αφρικής Στέφανος Ταμβάκης ο Καλιδάκης συνελήφθη πριν από 20 ημέρες και κρατείται μαζί με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου Χαρτούμ Εμμανουήλ Παπγής, ο οποίος βρίσκεται στα κρατητήρια εδώ και 47 ημέρες. Και στους δύο δεν έχει απαγγελθεί επισήμως καμία κατηγορία.

    Σημειώνεται ότι οι συνθήκες κράτησης δεν είναι καλές και μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία τους. Ο κ. Παπγής είναι διαβητικός,ενώ ο κ. Καλιδάκης πάσχει από άσθμα.

    Όπως τόνισε ο κ. Ταμβάκης οι δύο ομογενείς είναι σεβαστά πρόσωπα και χαίρουν εκτίμησης όχι μόνο μεταξύ των ομογενών μας, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Για το λόγο αυτό έχουν τιμηθεί με το οφίκιο του Άρχοντα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. ¨ Εκφράζω την απορία μου από το γεγονός ότι δεν έχουν αποδώσει οι μέχρι τώρα ενέργειες του ΥΠΕΞ, η ηθική υποστήριξη του οποίου είναι δεδομένη, είπε ο κ. Ταμβάκης. Θα πρότεινα σε αυτή τη φάση να σταλεί κλιμάκιο του υπουργείου στο Σουδάν ώστε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει. ¨

    Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Παπγή ο κ. Ταμβάκηςσυνεργάζεται στενά για το θέμα με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και μεσολαβούν όλο αυτό το διάστημα στις αρχές του Σουδάν για την απελευθέρωσή των κρατουμένων, για τους οποίους δεν υπάρχει τεκμηριωμένη πράξη ενοχής. Ο υφ. Εξωτερικών του Σουδάν αιδεσιμότατος Ρόρικ έχει υποσχεθεί πριν από ένα μήνα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι ο Παπγής θα αφεθεί ελεύθερος πολύ σύντομα.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Μακαριώτατος όρισε Σουδανό δικηγόρο στο Χαρτούμ ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη των ανακρίσεων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ταμβάκης θα προβεί σε άμεση κινητοποίηση των εκπροσώπων του ΣΑΕ της περιφέρειας με την ελπίδα να δοθεί επιτέλους λύση.

    Θυμιάζεται ότι ο δράστης του εγκλήματος , μιγάς με βρετανική υπηκοότητα, έχει συλληφθεί και έχει ομολογήσει την ενοχή του.

    Το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι ενήμερο εξ΄ αρχής και το Διπλωματικό Γραφείο της υφ. Εξωτερικών Αγγελική Λαΐου, που έχει αναλάβει το θέμα, προβαίνει σε συγκεκριμένες διπλωματικές ενέργειες.

    [17] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Την προσπάθεια των μεταπτυχιακών φοιτητών του Προγράμματος Σπουδών Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του ΑΠΘ, να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε σχέση με τα ναρκωτικά και τον κοινωνικό αποκλεισμό εξήρε το μεσημέρι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο υπουργός επισκέφθηκε το Λευκό Πύργο απ΄ όπου και ξεκίνησε το διήμερο των εκδηλώσεων - δράσεων και αφού συνομίλησε με τους φοιτητές και τους μαθητές που βρέθηκαν εκεί, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Μεταπτυχιακών Φοιτητών του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

    "Εκτιμώ ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η κατανόηση του προβλήματος των ναρκωτικών που είναι, θα έλεγα, μια συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, η αλληλοβοήθεια των πολιτών, όλα αυτά, μπορούν να αποτελέσουν δρόμους στον κοινό αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά", είπε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε ότι όσο περισσότεροι πολίτες ευαισθητοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στη μάχη κατά των ναρκωτικών.

    [18] ΤΗ ΝΑΤΟΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    Τη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση στο Δυρράχιο (COMM (Z) WEST), στην οποία μετέχει και ελληνικό απόσπασμα (ΕΛΔΑΔ 3), όπου υπηρετούν 86 Ελληνες στρατιωτικοί επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Αλέξανδρος Μαλλιάς μαζί με τον στρατιωτικό ακόλουθο Μανώλη Ξεκαλάκη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρέσβης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το Διοικητή της COMM Z WEST Ιταλό ταξίαρχο κ. Καζαλότο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνεισφορά της ελληνικής δύναμης στα πλαίσια της δύναμης του ΝΑΤΟ.

    Επίσης μίλησε σε συγκέντρωση των Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι στη συνέχεια τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις και τους καταυλισμούς τους και τον ενημέρωσαν για τις δραστηριότητές τους.

    [19] EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΙΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Μόσχα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν αποτελεί λύση για την επίλυση της κρίσης στο Αφγανιστάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο κ. Ιβανόφ τόνισε ότι η μόνη λύση είναι ο πολιτικός διάλογος με τις αντιμαχόμενες πλευρές με τη συνδρομή του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις.

    Σημειώνεται ότι από το Σαββατοκύριακο έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των Ταλεμπάν που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης κοντά στα σύνορα Τατζικιστάν-Αφγανιστάν στα οποία εδρεύει ρωσική δύναμη 19.000 ανδρών.

    Ο.Κ.

    [20] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Πράγα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Υπέρ της αποδέσμευσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να υποχωρήσουν οι διεθνείς τιμές του "μαύρου χρυσού", τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

    Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στην Πράγα, όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι οι χώρες της ΕΕ προσανατολίζονται να προχωρήσουν στην αποδέσμευση των στρατηγικών τους αποθεμάτων πετρελαίου και το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο ECOFIN την Παρασκευή. Ηδη η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν υιοθετήσει τη θέση αυτή.

    "Ακόμη και εάν οι υψηλές τιμές διατηρηθούν για τους επόμενους δώδεκα μήνες, η επίπτωση στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας θα είναι μηδενική, ενώ στον πληθωρισμό θα περιοριστεί σε πολύ λιγότερο της μιας μονάδας", επεσήμανε ο κ. Παπαντωνίου.

    Αναφερόμενος στην πορεία του ευρώ ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η σημερινή τιμή του δεν αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη των χωρών της ευρωζώνης. "Είμαστε αποφασισμένοι (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέα παρέμβαση στήριξης του ευρώ", τόνισε ο κ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός Έθνικής Οικονομίας εκτίμησε μάλιστα ότι το δολάριο ενδέχεται σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ακόμα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κίνητρα συγχώνευσης των τεχνικών εταιριών, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων σχετικά με τα αιτήματα τους που οδήγησαν σε απεργία. Διέψευσε επίσης κατηγορηματικά ότι παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ κ. Τραυλός.

    [21] ΤΟΥΣ 66 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Πάρος, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Τους 66 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο του πλοίου "Σάμινα" έξω από την Πάρο, και τους 453 οι διασωθέντες.

    Μέχρι στιγμής, από τα πτώματα που έχουν περισυλλεγεί, αναγνωρίστηκαν τα 29 απο τους συγγενείς τους. Σε ότι αφορά τους αγνοούμενους, εικάζεται ότι ο αριθμός τους φτάνει τους εφτά, αλλά με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο ακριβής αριθμός των επιβατών που βρίσκονταν τη στιγμή του ατυχήματος στο πλοίο.

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Σκόπια, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    Tις προοπτικές της οικονομίας της ΠΓΔΜ παρουσίασε στο Βελγικό Γραφείο Εξωτερικού Εμπορίου, αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Στην ομιλία του ο κ. Γκεοργκίεφσκι τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κοσόβου μόνο η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα αναπτύσσονταν οικονομικά. Από το 1990 το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ αυξήθηκε κατά 2,7%.

    "Η διαδικασία της μεταρρύθμισης επιταχύνεται. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε λογιστική υποστήριξη στην ανάπτυξη του Κοσόβου, που είναι το εναρκτήριο σημείο για την ανασυγκρότηση της περιοχής", τόνισε ο κ. Γκεοργκίεφσκι.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μπόρκο Αντρέεφ επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της Οικονομίας, ενώ παρουσίασε και τα προνόμια των επενδυτών στην ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ τόνισε ότι υπάρχουν προοπτικές για οικονομική συνεργασία ΠΓΔΜ και Βελγίου μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας.

    [23] ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας στο Internet για την αυτόματη αναζήτηση χαμένων παιδιών, στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ο σύλλογος "Χαμόγελο του Παιδιού", στη διεύθυνση www.hamogelo.gr, όπου θα παρέχονται επίσης πληροφορίες για το σύλλογο και τη δράση του, καθώς επίσης οι στόχοι και τα προγράμματα για την υποστήριξη των παιδιών.

    Η εφορμογή της ειδικής ιστοσελίδας "lost child" θα λειτουργεί σε συνεργασία με ανάλογους φορείς του εξωτερικού που ασχολούνται με εξαφανίσεις παιδιών και με την υποστήριξη κρατικών φορέων, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, της αστυνομίας, των εισαγγελέων και όσων παρεμβαίνουν στη διαδικασία ανεύρεσης παιδιών που χάνονται.

    Μέσω του site θα δίνονται φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες παιδιών που εξαφανίστηκαν, θα εκτυπώνονται αφίσες και θα κινητοποιείται η Interpol και οι αστυνομικές αρχές.

    Ενα ακόμη πρόγραμμα, αναμενεται εξάλλου να λειτουργήσει στα νοσοκομεία Παίδων για τη δημιουργική απασχόληση μέσω Internet, των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά, με στόχο να αξιοποιείται εκπαιδευτικά ο χρόνος παραμονής τους.

    Σε μία ξεχωριστή προσπάθεια, "Το χαμόγελο του Παιδιού" σκοπεύει να δημιουργήσει έναν άρτια εξοπλισμένο στόλο κινητών ιατρικών μονάδων που θα αναλαμβάνουν την ασφαλή και ταχεία μεταφορά των παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, σε συνεργασία με τον ΕΚΑΒ.

    Συγκεκριμένα, βρίσκονται ήδη σε λειτουργία τέσσερις τέτοιες μονάδες, ενώ αναμένονται άλλες δύο, που θα διαθέτουν σύστημα μεταφοράς θερμοκοιτίδας και νοσηλευτικό προσωπικό εντατικής θεραπείας. Εμπόδιο στη χρήση των μονάδων είναι η καθυστέρηση έγκρισης της κυκλοφορίας και της απάντησης των τελωνείων που χαρακτήρισαν τα οχήματα ως πολυτελείας, με αποτέλεσμα να μένουν ακινητοποιημένες. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το "πράσινο λεωφορείο" που παραχωρήθηκε από τον ΗΣΑΠ για την προσέγγιση των παιδιών των φαναριών, αλλά εδώ και ενάμισι χρόνο δε λειτουργεί, εξαιτίας καθυστέρησης έγκρισης άδειας κυκλοφορίας του.

    [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΣΑΝΤ - ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Κάιρο, 27 Σεπτεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ θα έχει συνομιλίες τη Κυριακή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, στο Κάιρο, με θέμα τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του κ. Μπασάρ στο εξωτερικό από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε διαδέχτηκε τον πατέρα του Χαφέζ αλ-Ασαντ στην εξουσία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του αραβόφωνου τύπου, οι δυο ηγέτες θα εξετάσουν, μεταξύ άλλων, το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής και τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών Συρίας - Ισραήλ, τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της διαφωνίας που παρουσιάστηκε στο ζήτημα των Υψιπέδων του Γκολάν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 27 September 2000 - 21:09:07 UTC